Page 1

Plassert midt i urørt jærsk landskap, med havet som kruser inn mot strendene –

Hytteliv i himmelrommet

omgitt av Jærens spesielle himmellys – står en hytte og speider på nakne påler. Tradisjonelt hytteliv får utvilsomt en annen dimensjon i slike omgivelser. Tekst: Foto:

10 4/2009 Ditt hus

Kristin Støle Kalgraff Lise Bjelland

Ditt hus 4/2009 11


Hytteliv i himmelrommet Lengst til høyre: Det bratte terrenget og den påfølgende bankende pulsen er vel verdt strevet for å komme seg opp i ”Himmelrommet” og stedets nydelige utsikt. Under: Reidun Koch Kalvig hadde ikke et spesielt forhold til Jæren og Ogna fra før, men har falt hodestups for omgivelsene rundt hytten sin. – Jeg kan ikke ha det bedre noe sted enn det jeg har her, sier hun. Nederst: Ogna ligger lengst sør på Jæren og er blant annet kjent for et malerisk lys som flere kjente kunstnere har benyttet seg av.

De 18 meterne med vindusflater virker uendelige helt til man kommer innenfor. Da skjønner man hvor godt det må være å leve med en utsikt som dette. Etter å ha forsert høydemeterne det er fra veien og opp til Reidun Koch Kalvigs hytte, forbi hyttas understell og inn den forfriskende turkise døren blir det også klart at en ”Himmelrom-hytte” er noe helt spesielt. – Vi hadde et ønske om en hytte som var maksimalt en time borte fra hjemmet vårt i Stavanger, og hvor vi slapp å være avhengig av ferje. At hyttetomten på Ogna ble aktuell, er imidlertid nokså tilfeldig. Reidun Koch Kalvig tilbereder kaffe mens hun forteller om det som nå er blitt yndlingsplassen hennes over alle, et sted hun til og med kan dra til alene, uten mann og barn – og bare ha selskap med naturen. Spesielt naturligvis – Vi har ingen tilknytning til Jæren, og så langt sør som her på Ogna har vi heller ikke vært særlig mye. Da det ble aktuelt å kjøpe hyttetomt her, var det likevel ingen tvil. Se deg rundt – så skjønner du det, sier hun fornøyd. For arkitekt Torgeir Norheim var det viktig å ta vare på naturen og bygge fundamenter som berørte minst mulig av vegetasjon. Lyset står som en stor inspirasjonskilde, noe man ser på gigantiske vindusflater og at hyttene er plassert midt i terrenget. Det er enkelt, praktisk og et godt byggverk å oppholde seg i. Mye takket være Norheim, men også den prosjektansvarlige familiebedriften med Kaj Stokkeland som daglig leder. Prosjekt Himmelrommet har knapt fire års historie. Ca. 150 hytter er planlagt og godkjent av kommunen. Etter byggestart i 2008 er 14 hytter bygget og salget er stadig økende. For Stokkeland, hans kone og to sønner har geskjeften vist seg å være vellykket og ikke minst kjekk!

– Jeg er oppvokst på Ogna og har alltid vært opptatt av turisme. Området her er dessuten velegnet for fritidsboliger, og det var derfor en befrielse å kunne få skape noe på en plass vi er så glad i, forklarer han. Kun med en flaske vin Antall rom er ikke mer enn nødvendig i Koch Kalvigs hytte. Et soverom hver, pluss et gjesterom, toalett og bad. Den åpne kjøkken- og stueløsningen er hyttens hjerterom, men knytter seg naturlig både til TV-hems og utestue. – Praktiske løsninger gjør at det er lett å møblere og bruke rommene slik vi ønsker. Vi kunne prioritert å lage soveplass på hemsen, men har valgt å ha det som en plass å se TV. Eneste møblement her er noen vanvittig fargerike ”Fatboys” – eller kjempestore saccosekker, om du vil. Det fungerer helt utmerket. I forlengelse av kjøkken og stue går glassdøren ut til spisestue som enten er ute eller inne. Store skyvedører gjør det mulig å sitte på terrassen, mens man på kalde høst- og vinterkvelder kan lukke dem, fyre i peisen og likevel oppleve landskapet. Her har paret også laget en stor badstue og like utenfor skyvedørene en jacuzzi som stadig blir brukt. – Jeg ville ha en hytte hvor det eneste jeg trengte ha med meg 12 4/2009 Ditt hus

Ditt hus 4/2009 13


Hytteliv i himmelrommet

Øverst til venstre: I enden av den langstrakte bygningen ligger et rom med flere funksjoner. Med åpne glassdører sitter man ”ute” og spiser, mens man med lukkede dører kan sitte lunt, men likevel glede seg over utsikten. I tillegg er det bygget en stor badstue for kalde kvelder. Nede til venstre: Inngangspartiet på baksiden av hytten har en stor og solid trapp som fører opp til en frisk turkis inngangsdør. Hyttekledningen er utført i lerk. Over: Koch Kalvig har klart å holde den enkle stilen som råder i hytten også interiørmessig, men har skeiet ut med et gammelt trau som hun er så glad i. – Litt, men ikke mye, sier hun som visst nok har det langt mer fargerikt på hjemmebane.

var en flaske vin. I praksis kan vi faktisk ta toget hjemmefra, gå av på Ogna stasjon, kjøpe et ferskt brød og sykle de to kilometerne det er til hytta. Kan man egentlig få en bedre start på en helg, undrer hun.

Fritatt vedlikehold Stokkeland og arkitekt Norheim hadde noen viktige utgangspunkt for bygging av hyttene, og kravet til vedlikeholdsfrie materialer var kanskje det viktigste. Kledning i lerk og aluminiumsvinduer sikrer minimalt med vedlikehold. Dessuten var grunnarbeidet vesentlig – og ønsket om å spare naturen så mye som mulig. Tradisjonelle grunnmurer er valgt bort. I stedet er en løsning som gjør at hyttene ”flyter” over bakken valgt, så langt topografien tillater det. Fritidsboligenes hovedstruktur er plassert på betongpillarer. Dette tillater en langt mer fleksibel relasjon mellom den enkelte bygning og tomten den plasseres på. Alle fritidsboligene er plassert på et område med 450 mål med svært vakkert og krevende kulturlandskap. – Målet har vært å utvikle tilpasningsdyktig og uforstyrrende arkitektur som fremhever topografien i området hvor hytten plasseres. I tråd med dette prinsippet, men likevel forskjellige i sin formelle utforming, har vi sett for oss at alle de fire hyttetypene plasseres i terrenget slik at det rent teknisk minimerer behovet for utgraving og forstyrrelser av naturen. Et sted for få ting Reidun Koch Kalvig, som til daglig driver sin familiebedrift, Koch Parfymerier i Stavanger, er en fargerik dame, ifølge henne selv også innvendig.

14 4/2009 Ditt hus

Ditt hus 4/2009 15


Hytteliv i himmelrommet

– Det er rart med det, men her vil jeg helst bare ha naturen inn i stua – noe annet behøves ikke. Vi går lange turer på stranden og gjør ellers ingenting. Det er slik jeg vil ha det.

Over: – Stue og kjøkken i ett er en utmerket løsning siden vi jo ønsker å være mest mulig sammen når vi er her, sier Reidun Koch Kalvig. Kjøkkenet er levert av Drømmekjøkkenet. Til venstre: Fra hemsen ser man ned på det runde spisebordet som rommer hele åtte personer uten å måtte ty til innleggsplate.

16 4/2009 Ditt hus

Til høyre: De høye og til tider upraktiske vinduene, særlig når de skal vaskes, har unektelig en flott effekt. Fra spiseplassen ser man også tretopper på hyttens bakside. Koch Kalvig har fått god hjelp til belysning og har valgt lamper som skiller seg ut og utgjør et møbel i seg selv.

Ditt hus 4/2009 17


Hytteliv i himmelrommet

Fakta: Hovedplan

Hems

Resymé: På Ogna – lengst sør på Jæren – finner vi et lite samfunn. Her bygges noen helt spesielle fritidsboliger i det som er et sart og vakkert kulturlandskap. I like naturskjønne materialer som landskapet selv, med mye lys og et mangfold av muligheter; rom for å være alene eller sammen med andre. Med tre, stein, stål og glass. Moderne, og likevel som om de liksom alltid har vært der. Litt værbitt, litt solbrent og litt patinert av andre enn oss selv. Det ligner litt på Skagen og har litt av den samme bakgrunnen. Arkitekt Torgeir Norheims beskrivelse: Fritidsboligene kjennetegnes av sin lange horisontale grunnflate som er en sømløs videreføring av landskapet utenfor. Hele forveggen er laget av glass, dette for at beboerne skal få en opplevelse av at naturen er en naturlig forlengelse av boarealet. Stue og soverom fremstår heller som en del av naturen enn lukkede rom. Håpet er å gi beboerne opplevelsen av at bolig og natur går i ett, uten klart definerte grenser. Dette gjøres mulig ved et design som fremstår som om det ”mangler” arkitektur.

Øverst: – Jeg er kjempefornøyd med at vi valgte hvitt gulv på hemsen, for på den måten fremtrer de knallsterke fargene enda mer, sier Reidun fornøyd. Tre Fatboys i knallfarger utgjør eneste møblering på hemsen. Over: Også fra soverommet i enden av den 18 meter lange glassveggen har man utsikt til de flotte jærstrendene. Et deilig skue å våkne opp til. Til høyre: Stort og stilrent bad med en romslig dusj har blitt helt etter eiernes ønske. Innredning er holdt helt i hvitt for å få et mest mulig renslig uttrykk.

18 4/2009 Ditt hus

Fakta: Byggeår: 2008 Størrelse: Fra 69 til 180 kvm, fire ulike hyttetyper og noen leiligheter Boareal: Ca. 120 m2 Pris med tomt: fra 3 mill Arkitekt: Professor Torgeir Norheim Leverandørliste: Infrastruktur: Bertelsen og Garpestad Bygg: Insignium Rørlegger: Håland Rør Elektriker: Ogna Installasjon Kjøkken: Bjerkreim Trelast (Drømmekjøkken) Eikegulv: Fra Bygg 50 Kledning: Lerk levert av Din Hytte Vindu: Aluminiumsvinduer levert av Din Hytte Gulv/tak: 30 cm isolasjon levert av Din Hytte

Ditt hus 4/2009 19

Reportasje om Himmelrommet fra Mitt Hus nr. 04.09  

Reportasje om Himmelrommet fra Mitt Hus nr. 04.09

Reportasje om Himmelrommet fra Mitt Hus nr. 04.09  

Reportasje om Himmelrommet fra Mitt Hus nr. 04.09