Page 1

k mpassen k mpassen

Orsa

Orsa kompassen0917 final 02:Layout 1

2009-11-12

11:09

Sida 1

Annonsorgan för Orsa med omnejd

Nr 17

Vecka 47

Årg.01

Tisdagen den 17 november 2009

Julskyltning

k mpassen k mpassen Söndag 22/11

Kl. 14.00–18.00

G

Tomteparad på gatorna med början ca kl. 16.00. För alla i tomteparaden är kulturhuset öppet från kl. 15.00. Vid scenvagnen bedömer en jury tomtarna varefter prisutdelning sker. Presentkort till de 10 bästa. 1:a pris 1 000 kr, 2:a pris 700 kr, 3:e pris 500 kr, 4–10:e pris 100 kr.

G

i år! Nytt för ad Julmarkn gatan. på Kyrko

Tomten delar ut godispåsar.

G

Lions julmarknad vid Handelsbanken, där det bl a bjuds på glögg, säljs julpaket och julkalender.

G

Räddningstjänsten säljer brandvarnare och brandsläckare.

G

Ponnyridning.

G

Rundtur med häst och vagn.

Kulturhuset Öppet skyltsöndagen kl. 14.00–18.00. Vernissage Lotta Falkeborn Willner, grafik med mera ... Biblioteket Öppet kl. 14.00–17.00. Boklotteri. Tävling för barn, ritpyssel. Försäljning av gallrade böcker. G G

G

Körsång.

G

Välkommen till Orsa! Arrangörer: Handla i Orsa, Orsa kommun. Tack till alla företag som hjälpt oss genomföra årets julskyltning.


Orsa kompassen0917 final 02:Layout 1

2009-11-12

11:09

Sida 2

Min kolumn Tel: 0250-55 24 80, www.svenskakyrkan.se/orsa

ORSA KYRKA: Onsdag 18/11

08.30. Morgonmässa och frukostsamling.

Torsdag 19/11

18.00. Samtal om tron och livet i församlingshemmet.

Söndag 22.11

11.00. Söndagsmässa, Ionainspirerad. Håkan Tapper. Gospelkören. 18.00. ”Ljuset lyser i mörkret”, ett annorlunda drama om skapelsen med spektakulära ljuseffekter, effektfull musik och rörelse med Orsa församlings ungdomsgrupp.

Tisdag 24/11

10.00. Frivilligkretsen. OBS! Dag och tid.

Onsdag 25/11

08.30. Morgonmässa och frukostsamling.

Lördag 28/11

16.00. Konsert i Adventstid. Orsa Musiksällskap, Musikskolans Ungdomsorkester, Orsa kyrkokör.

Söndag 29/11

11.00. 1:a sön i advent högmässa, Anna Björk och Håkan Tapper. Kyrkokör. Frivilligkretsens julmarknad.

Måndag 30/11

9.00–11.00. Herrfrukost i Diakonin

Torsdagar

11–14.00. Mötesplatsen i Diakonin. Gemenskap runt kaffebordet.

SKATTUNGE KYRKA: Söndag 29/11

16.00. 1:a sön i advent, högmässa, Anna Björk, Håkan Tapper. Skattungekören. Adventskaffe.

Frivilligkretsens

julmarknad Söndagen 29 november i församlingshemmet efter högmässan. Adventskaffe med hembakat bröd och försäljning av lingonkransar och ljus. Dragning på lotteriet. 2

Leve busungen! NÄR MAN ÄR UNG så gör man bus, inga konstigheter, det

hör ju liksom till. För att fullborda ett komplett rackartyg så behövs också minst en surgubbe, en sorts kamp mellan gott och ont, vem som är vad är nog lite olika beroende av digniteten på attacken och självklart hur hårt man väljer att rusta försvaret. Runt allhelgonahelgen ringde ett gäng osnytna illbattingar på min dörr och lubbade sen skrockandes iväg. Efter det andra attentatet satte jag snabbt på mig surgubbekostymen, jag ställde mig bakom gardinen och lurpassade på ett återbesök likt Kato i Rosa Pantern-filmerna. Vid det tredje lömska anfallet gjorde jag så en kontraattack, jag hyttade med näven och med barsk (nåja) stämma iklädde jag mig rollen som han som aldrig har varit ung själv. EFTERÅT KÄNDE JAG MIG gammal, elak och … avundsjuk. Jag tröstade mig själv med att jag ändå hade spelat en viktig roll i grabbarnas lilla lek. Herregud, när passerade jag linjen? När gick jag från äventyrslysten illbatting till purken gubbstrutt? Kan jag vända tillbaka? Jag tänker i alla fall försöka finna det lilla busfröet som finns någonstans inom mig. I helgen ska jag palla lite äpplen, prata rövarspråk och varför inte riva av en och annan hartzfiolfavorit? De mörka höstkvällarna är som klippta och skurna för lite Hypokondrikollen: skymmningsbus. NÅGRA YNGRE FÖRMÅGOR som förmodligen gör ett och annat rimligt busstreck är påläggskalvarna i årskurs 9, läs om deras ”Uppdrag Orsa Näringsliv” på sidan 4.

Kära jourhavande doktor. Mitt struphuvud hoppar ur led, är det vanligt? Orolig kille på 36 jordsnurr.

Jonas Gustafsson, redaktör och krönikör. Jonas@orsakompassen.se Ansvarig utgivare: Ronny Karlgren Tryck: Intellecta infolog Namn: Orsakompassen Adress: Box 10, 794 21 Orsa Hemsida: www.orsakompassen.se E-post: info@orsakompassen.se

Tel: 0250-406 00 Redaktion: Jonas Gustafsson, Annika Borgenstrand och Ronny Karlgren Distribution: Distribueras via posten.

Orsakompassen 2009


Orsa kompassen0917 final 02:Layout 1

2009-11-12

11:10

Sida 3

Innehåll

6 7 8 10

Sudoku Fira – tacka – hälsa!

Telefon: 0250-404 04

7 frågor till ...

– dygnet runt alla dagar

Kalender

Kyrkogatan 7, 794 30 Orsa Kontoret bemannat vardagar: 10.00–17.00

Orsamålets abc Del 17

E

tt bra ordförråd är alltid bra att ha i bakfickan om man ska göra sig förstådd på ett annat språk. Även om de grammatiska kunskaperna lyser lika mycket med sin frånvaro som George W Bush på en miljökongress, så brukar man alltid kunna stappla sig fram hjälpligt med några väl valda ord. Emellanåt också med ett nödvändigt ackompanjemang av desperata gestikuleranden.

Nu har vi ju redan tidigare fått oss en hel del ord till livs, även om det då varit inom väl avgränsade specialområden. Vill man vara lite ”street smart” nere på byn så är det dock kanske andra ord än tranbär, istapp och bäver man vill svänga sig med. Det finns en uppsjö roliga ord i Orsamålet, många säkert väldigt lokala, andra mer allmänt vedertagna. Visste du till exempel att en krusi-kall är en rysning? (Tack Anna i Slättberg för den!). Vi ska nu kasta oss över några fler sådana roli-wörd (roliga ord). Den här listan med ord och fraser bygger vi sedan gärna på med nya från er. Gärna hemsnickrade också. Den som kommer in med det roligaste ordet eller frasen belönas dessutom med en jazzplatta av okänt ursprung.

mot-wedör (motvind, mothugg), wedör-wöl (ventil), dråså-ståt (prål utan värde), kwallbräda (vattenpass). Sådär, nu har ni fått några ord att svänga runt med på byn. Vi kommer nog säkert tillbaka med flera roli-wörd framöver. Slutligen kan vi inte hålla oss från att delge er ett litet urklipp av Ernst Grandell från Orsa skoltidning nummer 3, 1943. Sjåssum!

Stur-gos (pizza, där ”gos” egentligen är smörgås), bigöl-butt (tv), lajt-att (sup, ”bakåtlut”), fråtå-kåk (kort, snäv kjol), lissl-middag (mellanmål), piss-ästär (avklippta, utnötta kängor), sikt wördi (välja sina ord), tönk-fatin (tankspridd), tröngg i sköllåm (inskränkt), owalkad´n (opraktisk), wedör-fast (hindrad av dåligt väder), tom-assöl (girigbuk), 3


Orsa kompassen0917 final 02:Layout 1

2009-11-12

11:10

Sida 4

Företagsmässa

Uppdrag Orsa Näringsliv Folkparken Skeer, Orsa Lördag 28 nov Elever Kl. 10.00–16.00 i samverkan

Välkommen!

med företagen genomför mässan!

Deltagande företag: ASP-Grunder/Wahlbergs inredning, Bittis Nöjen & Konsult, Camp Noppikoski, Dala Laminat, Daisy´s, El-iT, KLH Scandinavia, KällarCafé, MD Trafikskola, Orsa Grönklitt, Orsabostäder, Orsaporten, Orsayran, Para Ti, Pathos Reklambyrå/Orsakompassen, Siljan Schakt, Teis Uppfinnarverkstad och Woodfiber Scandinavia.

Läs mer på: www.uppdragorsa.se och www.orsa.se

Duellen Är du av det rätta virket?

H

G

Ta chansen att utmana Orsakompassen!

Är du bra på något, har du någon känd eller dold talang? Eller vill du vs ändå mäta dina krafter mot oss? Du/ni Orsa kan välja att utmana en eller flera i redaktionen i antingen en singelbatalj eller lagdito. Vi förbehåller oss rätten att avböja en utmaning utan att skämmas något nämnvärt.

Orsakompassen

Finstilt: Det förmodade nederlaget kommer att dokumenteras, redigeras och fläkas ut i såväl text som bild för allmän beskådan i Orsakompassen. Storleken på dokumentationen i tidningen KAN komma att variera beroende på utgången i tävlingen. Inga läggmatcher kommer att förekomma, i alla fall inte från vår sida. Tråkningar och psykningar är okej. Enväldiga domare är vi själva. Mutor kan diskuteras ... sätt in pengar på bankgironummer 555.... Kan du läsa detta så har du verkligen lagt manken till och lägger du ner lika mycket krut på duellen så är du verkligen en värdig motståndare.

4

Ungdomar med et Sedan 2001 har man i Orsa arbetat med Uppdrag Orsa Näringsliv. Det är ett samarbete mellan Orsaskolan, näringslivskontoret och företagarna i Orsa. Eleverna i årskurs nio jobbar gruppvis och blir via lottning tilldelade ett företag som de under några veckor ska arbeta med. Text : Annika Borgenstrand Foto: Jonas Gustafsson, Kristina Klockar, Henrik Göthberg

E

LEVERNA ARBETAR både praktiskt och teoretiskt. De

får lära sig mer om näringslivet och får kunskap om hur det är att vara företagare i Orsa. Tanken är att väcka elevernas nyfikenhet för den egna arbetskarriären samt öka kontakten mellan företag och unga i Orsa. Uppdraget består av att göra två dagars praktik på företaget och sedan lösa uppgifter från nio olika skolämnen med anknytning till näringslivet. Det hela kulminerar med en företagsmässa som de senaste åren har hållits på Skeer. Eleverna presenterar företaget i en monter och genom en muntlig presentation. Orsakompassen 2009


Orsa kompassen0917 final 02:Layout 1

2009-11-12

11:10

Sida 5

Så här tycker några ungdomar om Uppdrag Orsa Näringsliv (UON) Namn: Rasmus Christiansen Arbetsplats: KLH – Jag tycker det ska bli intressant att hålla på med UON, för att vi får veta hur det går för företagen i Orsa och se hur man jobbar på till exempel en fabrik som KLH. Jag tycker också att det ska bli skönt att få hålla på med något annat än skolarbete i några veckor och träffa nytt folk.

Bilder från tidigare års presentationer på Skeer.

d ett uppdrag Henrik Göthberg, rektor på Orsaskolan, menar att Uppdraget Orsa Näringsliv är en skola för framtiden för våra ungdomar. – Vi vill ge dem en praktisk inblick hur det kan vara att vara företagare. Våra ungdomar får träna att ta egna initiativ, planera, samarbeta, träna sitt självförtroende och en massa annat och samtidigt får vi in alla mål som eleverna måste kunna klara av enligt skolverket. UPPDRAG ORSA NÄRINGSLIV innehåller också en tävlingsdel. Man tävlar i bästa monterarbete, bästa designprodukt och bästa scenframställan. Juryn består av företagare, politiker, före detta elever från Orsaskolan samt någon från näringslivs- eller barn och utbildningsförvaltningen. Idén till uppdraget kommer från Katrineholm. Orsa har sen gjort sitt eget upplägg och delat med sig till skolor i andra kommuner, bland annat till Falun, Borlänge och Piteå. Nu är det alltså snart dags för niorna att redovisa sitt arbete med uppdraget. Det blir säkert en hel del spännande saker som vi får ta del av. Så besök gärna företagsmässan på Skeer som går av stapeln lördagen den 28 november.

Orsakompassen 2009

Namn: Marie-Louise Clarquist Arbetsplats: Orsa Grönklitt – Jag tycker det ska bli kul att se hur de på Orsa Grönklitt jobbar, det ska bli speciellt roligt att vara på Björnparken och se hur björnskötarna jobbar. Men som allt annat finns det saker som kan göras bättre, exempelvis bättre planering av lärarna till nästa år?! Men det ska bli jätte roligt att ha kontakt med vår kontaktperson, Tina Frost, som är receptionist i Grönklitt och som är otroligt snäll och gullig.

Namn: Anton Jonsson Arbetsplats: KLH – Jag tycker det är roligt att vi får testa olika jobb och se olika företag. Även om jag inte är intresserad av något jobb inom t.ex. trä- eller metallindustrin så tycker jag att Uppdrag Orsa Näringsliv är en bra chans att få testa karriärval som man annars inte skulle ha testat. KLH är intressant på grund av att de har speciella projekt och idén med att göra korslimmade träplattor som sen kan byggas till snabba, enkla hus eller konstattraktioner. Det jag ser fram emot är att få se konstruerandet av träplattorna och att vi kanske själv får något konstruerat till vår redovisning av Uppdrag Orsa Näringsliv.

Namn: Emma Hedman Arbetsplats: Orsa Grönklitt – Jag tycker att UON är helt okej. Det är kul att vara ute på arbetsplatser och se hur det är. Det är roligt att ha Grönklitt för det finns så många olika arbetsuppgifter, det ska bli roligt med redovisningen på Skeer.

5


11:10

Medel 5

9 8

4

6

2 7

3

Besök vår butik i Hansjö!

2 9

5 3 8

3

1

5

8

1 5

4

2 9

6 5 5

8

7

1 8

5

6

SUDOKU – medel 2 1 5 8 6 7 9 3 4

6 5 8 4 7 3 2 9 1

4 7 1 2 9 8 3 6 5

3 2 9 6 5 1 8 4 7

Ingen siffra får finnas mer än en gång i varje rad och kolumn.

3

3

7 Så här löser du sudoku: Fyll i de tomma rutorna så att siffrorna 1–9 finns i varje region (en region består av nio rutor).

6

1

6 8

3

SUDOKU – lätt

Orsakompassen 20096

4

2

8 3 7 9 4 2 1 5 6

6

9

9 6 4 1 3 5 7 8 2

Välkomna! carOnne-Ywonne med personal

5

7 8 6 3 2 4 5 1 9

Tel: 0250-401 91.

6

5 9 3 7 1 6 4 2 8

Fleeceunderställ, mössor/vantar, Salming, Muchachomalo, Damella, täckjackor/byxor/ Abecita, Triumph, Tuxer med flera. Öppet mån–fre kl. 10–18, lör kl. 10–14. overaller.

9

1 4 2 5 8 9 6 7 3

Lör 21 nov har vi stängt för att ordna för julskyltningen!

För barnen!

8

5 3 1 4 6 7 8 9 2

Morgonrock, pyjamas, necessär.

5

2 9 7 8 5 3 4 1 6

För honom!

4

7

KLÄDER & SOLARIUM

Välkommen in att inspireras! För henne! Morgonrock, Vi bjuder på nattlinne, underkläder. glögg och

9

Lätt 4

Julklappstips!

1

6 4 8 1 9 2 7 3 5

G

på julskyltningssöndagen den 22 nov kl. 14–18.

3

7

100 kr

Tel butik: 0250-205 55 Öppet: Mån–ons kl. 10–14, Bonanderv. 19, 794 90 Orsa Tel kontor: 0250-203 33 www.husfrun.se

pepparkaka

7

4 Köp s HusFrun ! städpåse

6

7 5 4 9 2 1 3 6 8

Vi är återförsäljare av: Varsam, Protomega och Etac.

8

1 6 2 3 7 8 5 4 9

Vi har allt du behöver för att fylla på städförrådet. Vi har även massor med smarta lösningar för dig som har funktionshinder eller helt enkelt bara vill förenkla din vardag.

1

9 8 3 5 4 6 2 7 1

Vi utför hemstädning, fönsterputsning, flyttstädning, storstädning m m. Vi utför även kontors- och företagsstädning.

Sudoku

8 1 6 2 3 4 9 5 7

Vi städar ditt hem!

Sida 6

4 7 5 6 8 9 1 2 3

2009-11-12

3 2 9 7 1 5 6 8 4

Orsa kompassen0917 final 02:Layout 1


Orsa kompassen0917 final 02:Layout 1

2009-11-12

11:11

Sida 7

Fira - tacka- hälsa! Grattis Reinhold Grattis Eva Slott på R L Osjo på 50-års- 50-årsdagen den dagen den 16/11. 27 november. Maria, Jeanette, Vi som ser fram Margareta, emot festen! Marco, Odd.A och kompisarna

Grattis Pippi på födelsedagen. Önskar Puppa

Vi har siljann! praline

20 %

rabatt på hela sortimentet!

Gäller ej antikt, te, cd-skivor och böcker.

Har du skrivit önskelistan än?

Kyrkogatan 8, Orsa Tel: 0250-431 11 www.orsakullaniorsa.blogspot.com Varmt välkommen! G

Grattis Lucia som Jag vill gratta min fyllde 8 år den 16 kompis Seija som november. blev 1 år den 15 Moster Moka november! med familj Hoppas vi får busa snart igen! Vov vov från Axel

Grattis Lotta Hammarbäck på 48-årsdagen den 12/11. Vännerna i Pringlez

Ju längre man ligger i vattnet desto blötare blir man.

Källa: Nalle Puh

I Säljes I Köpes .................................................................... I Övrigt .................................................................... I Fira/tacka/hälsa Text: ..........................................................

........................................................................................................... Max 15 ord, texta tydligt!

Julskyltningserbjudande! Till DIG som skriver in dig på behörigheterna B eller BE! Under julskyltningsdagen bjuder vi DIG och en kompis på FIKA hos

Vi bjuder på alkoholfri glögg med pepparkaka!OBS! Radisarna är endast till för privatpersoner

Välkommen till

Körkort tor. på da

MD

Tel: .................................................................................................... Annonsen kostar 50 kr och ska skickas till Orsakompassen, Box 10, 794 21 Orsa, Skicka din annons i ett kuvert märkt med ”Radisar”. Sänd annonsen tillsammans med pengarna senast 8 dagar före utgivningsdag.

Kom ta tes in och afikdina tr per! kunsksafrågor

G

BIL G BIL TUNGT SLÄP G EU-MOPED KLASS 1 Kyrkogatan 8, 794 30 Orsa, tel: 0250-400 07 mdtrafikskola@telia.com 7


Orsa kompassen0917 final 02:Layout 1

7 frågor till

2009-11-12

11:11

Sida 8

Anita Boman-Daniels

NAMN: Anita Boman-Daniels. ÅLDER: 54 år. SYSSELSÄTTNING: Lantbrukare med mjölkkor och ett gårdsmejeri. FAMILJ: Man och tre tonårssöner.

I ”7 frågor till ...” ställs man inför sju frågor. I den sista frågan blir man ombedd att lämna över frågeformuläret till någon som man själv väljer, som en sorts stafettpinne. Vi vet inte var pinnen hamnar, det är upp till den som innehar stafettpinnen. Nu har pinnen kommit till Anita Boman-Daniels.

1

Vem är Anita Boman-Daniels? Jag är en värmländska som bott i Dalarna i 25 år och i Orsa sedan 2001, med avbrott för några utflykter till Nicaragua och Ryssland. Nu sitter jag ganska fast i Orsa med den verksamhet vi har här. Jag tycker det är spännande att träffa människor från andra kulturer, så om jag får möjlighet så åker jag gärna ut och arbetar i andra länder igen.

2 3

Vad ger dig tuppskinn? Att gå på en riktigt bra konsert, gärna med folkmusik från Sverige eller andra länder. Ditt smultronställe i Orsa? På sommaren är det Åberga där våra kvigor går på bete med häftig utsikt. På vårvintern är det Koppången med skarsnö, sol och skateskidor.

8

4

Berätta något om dig själv som väldigt få vet om. Jag har förlagt min plånbok cirka sju gånger och alltid fått tillbaka den helt orörd, det hände bland annat en gång på flygplatsen i Guatemala City! Det här bär jag med mig, jag är genomärlig själv och tror att alla människor i grunden är goda.

5 6 7

Vilken är den mest onödiga pryl som du har köpt? Jag köper inte så mycket prylar men blev en gång övertalad att köpa en hackmaskin för grönsaker på Rättviks marknad som inte gick att använda. När mår du som bäst? När jag vet att mina barn, min man och våra djur trivs och mår bra. Nu har du chansen att få reda på mer om en Orsing. Vem bollar du över till? Jag bollar över till Anna Björk som jag uppfattar som en präst med mycket nytänkande, hon är också en energisk ledare på vår skidgympa.

Orsakompassen 2009


Orsa kompassen0917 final 02:Layout 1

2009-11-12

11:11

Sida 9

k mpassen Tävling k Tävla mpassen med k mpassen Traditionellt julbord

Traditionellt julbord

Boka bord på telefon eller e-post.

Grupper eller konferenser:

Orsa

Grupper eller konferenser:

Boka bord på telefon eller e-post.

Hitta annonsören!

Flytt av återvinningsstationer

Bykrogen:

ans till

Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB meddelar följande förändringar i Orsa:

Tradditionellt julbord fonz Traditionellt julbord k mpassen

l. a. Alf Bilar Anna Rosell

samt des

1

Återvinningsstationer som dras in i november

2

3

• Hansjö, vid f.d. lanthandeln Gruupper eller konferenser: • konferenser: Korsningen Fryksås/Grönklitt Grupper eller

k mpassen

Grönklitt, nedre Rovdjursvägen

ntik & Gåvoa Boka bord på telefon eller e-post. Ny återvinningsstation i november Boka bord på telefon eller e-post. Kallmora Bys • Grönklitt, vid infarten till anläggningen Söndag 22 nov, kl

4

5

6

n!

Vinn presentkort värde 200 kr och 100 kr på Orsakullan. Ur vilka annonser är de 6 bilderna hämtade? Lösningen ska vara oss tillhanda senast den 1 december -09. Vinnaren publiceras i nr 19 och på www.orsakompassen.se. Mejla eller klipp ur och posta till: Orsakompassen, Box 10, 794 21 Orsa, e-post: info@orsakompassen.se

1

Ny återvinningsstation 2010

Centrala Orsa

Frågor? Kontakta FTI! Tel. 0200-88 03 11

Visit kort

Söndag 22 nov, kl 14.00

Auktionist: Kjell Holmstrand Kaffe med dopp, åror med fina priser!

2 3

Box 10, 794 21 Orsa, tel: 0250-406 00 www.pathosreklambyra.se info@pathosreklambyra.se

Välkommen! Kallmora Byförening

Grattis!

4 5 6 Namn: ............................................................................ Adress: ........................................................................... Postnr: ............................ Ort: ................................... K0917

Antik & Gåvoauktion i Kallmora Bystuga

Vi hjälper dig med

Tel: ...................................................................................

Orsakompassen 2009

Texta tydligt

Vinnare i tävlingen i nr 15/09, presentkort på Helikon värde 200 kr och 100 kr. 1:a pris: Therese Morén 2:a pris: Ingegärd Gråd Grattis från oss på redaktionen! Presentkorten kommer med posten. 9


Orsa kompassen0917 final 02:Layout 1

Julskyltserbjudande! Eskimo

Nu 699 kr

2009-11-12

På Bykrogen:

Dans till

Alfonz med bl. a. Alf Bilar och Anna Rosell

Lördag 21/11 Kl. 21.00–01.00

G

Vattenavvisande Stövel som andas Läder & mocka Blandad ull G

Järnvägsgatan 19A, Orsa Tel: 0250-410 60

G

20 % rabatt på allt i butiken! (Erbjudandet gäller endast under julskyltningen kl. 14–18).

Dam-Barn-Herr

Sida 10

Kalender

Håll er uppdaterade om vad som händer i Orsa! Tipsa oss gärna om ni vet att något är i görningen. Tel: 0250-406 00, e-post: info@orsakompassen.se

November

21

Ord. pris 1.194 kr G

11:12

22

Gudstjänst i Orsa Missionskyrka kl. 11.00. Sång, servering. Globala veckan avslutas med temagudstjänst i Orsa kyrka kl. 18.00.

22

Julskyltning i Orsa centrum. Kl. 14.00– 18.00. Tomteparad på gatorna med början ca kl. 16.00.

Hela dig

Massage 25 / 50 / 80 min Dalagatan 12 B, Orsa - mitt i centrum -

Annika Eriksson Certifierad massör

0702-0702 88

Camilla Sigås Kyrkogatan 5 0250-434 36

22

Antik och Gåvoauktion. Auktionist: Kjell Holmstrand. Kaffe med dopp, åror med fina vinster. Kl. 14.00 i Kallmora Bystuga.

22

Söndagsmys på Källarcafé. Smörgåsbuffé kl. 11.00–15.00. Musikkryss med Åkapulkaduon.

25

Dagträff: ”Sånger i advent”. Missionskyrkan kl. 13.00. Servering.

Certifierad massör

070-367 58 75

synas?

Dans till Alfonz på Bykrogen med bl. a. Alf Bilar och Anna Rosell. Kl. 21.00–01.00.

28

Företagsmässa Uppdrag Orsa Näringsliv. Folkparken Skeer. Kl. 10.00–16.00.

28

Julmarknad, Skattungbyn. Kl. 10.00–13.00. Skattunge Handel.

29

Frivilligkretsens julmarknad i församlingshemmet efter högmässan. Adventskaffe med hembakat bröd och försäljning av lingonkransar och ljus. Dragning på lotteriet.

29

Julmarknad på Slipstensmuseet. Lokala hantverkare och hemslöjdare, hemlagat bröd, traditionellt julpynt m.m. Wärdshuset Slipstenen serverar ”julig” mat denna dag. Öppettider kl. 12.00–16.00.

29

Söndagsmys på Källarcafé. Smörgåsbuffé kl. 11.00–15.00. Musikkryss med Åkapulkaduon.

29

Adventsgudstjänst i Stackmora Missionshus kl. 11.00. Sång: Ensen Singers, servering.

Föreningsnytt

Här kan föreningar kostnadsfritt sprida nyheter om sin verksamhet. Mejla in era uppgifter så tar vi in det i mån av plats. info@orsakompassen.se, www.orsakompassen.se

Vi hjälper dig med: grafisk form och design annonsproduktion broschyrer produktblad bildhantering reklamtidningar tidningsformgivning webblösningar digitala nyhetsbrev visitkort och mycket mera

Box 10, 794 21 Orsa, tel: 0250-406 00, 0730-91 28 11 www.pathosreklambyra.se info@pathosreklambyra.se

10

OIF Rodd Sturfajt´n Nu är styrkegympan igång. Orsa sporthall onsdagar kl. 19.00– 20.00. Även icke-roddare är hjärtligt välkomna! Ingen föranmälan. Frågor: Glädje Maria tel: 073-978 33 46. Orsa Budoklubb Tisdagen den 24 nov kl. 18.00 bjuder vi in till en föreläsningsserie i Orsa kulturhus (à 45 minuter) på temat träning och mat. Visning av ju-jutsufilmer och fika: kaffe/te/saft med kaka/bulle (gratis för medlemmar och en medföljande förälder, 20 kr för övriga vuxna, 10 kr för övriga barn). Den första föreläsningen tar bl.a. upp: Översikt över olika träningsmetoder, styrketräning för barn? Stretching: vad, hur och varför? Mat och dryck: vad är GI?

Orsakompassen 2009


tt

Orsa kompassen0917 final 02:Layout 1

2009-11-12

11:12

Sida 11

Härliga handarbeten

Traditionellt julbord samt dessert och kaffe. Pris: 385 kr.

inför julen för en skön avkoppling!

Grupper eller konferenser: Ring för offert (minst 20 pers.) Boka bord på telefon eller e-post.

Kyrkogatan 10, Orsa, tel: 0250-59 40 90

Tel: 0250-442 60 kungshaga.hotel@swipnet.se www.kungshaga.se

Riksväg 45 mellan Mora-Orsa.

Köp din

DATOR hos oss! Kung Gustavs väg 4 794 21 Orsa Tel: 0250-61 70 77

Ditt kompletta bilföretag i Orsa

ompassen k a s r O g n å g Nästa ostlåda p in d ll ti m e h hittar ber! är den 1 decem

Nya och beg. bilar, lätta last- och transportbilar! (Auktoriserad Fiat och Alfa Romeo återförsäljare.)

Däck & fälg, reservdelar, tillbehör och mycket mer ... Service, reparationer och krockskador på alla bilmärken!

Obs! Just nu kanonkampanj på nya Fiat Grande Punto!

Orsakompassen Box 10, 794 21 Orsa, 0250-406 00 www.orsakompassen.se

Lissvägen 4 ORSA • www.orsabil.se

Minilivs Tobak G Läsk G Lotter G Godis

Tidningar Glass G Western Union

G

G

G

G

ven Nu ä tfria p rece edel! m läke

Helikon Video, Järnvägsg. 21, tel: 0250-434 11, öppet: Mån–lör kl. 10.00–22.00, sön 12.00–22.00 Orsakompassen 2009

11


Orsa kompassen0917 final 02:Layout 1

2009-11-12

Julbord

Slutsålt 5 dec

Med underhållning av ”The Macahans”. Tokroligt och rockigt! 4, 5, 11, 12, 18, 19/12 från kl. 19.00.

G

Fredag 20 nov: Årets sista Black Rock-kväll, kl. 17.00–21.00.

G

Söndag 22 nov: Årets sista Söndagsbuffé, kl. 15.00

G

Söndag 29 nov: Julbord, kl. 13.00–15.00, 325 kr. Julmarknad, kl. 12.00–16.00. G

Lördag 21 nov: Lalla Hansson och viltbuffé, från kl.19.00, 395 kr. Efterinsläpp från kl. 21.00, 120 kr.

11:13

Sida 12

n!

a jud

Inb

Fonder & marknadsutveckling

med Kaj Kärki från Handelsbanken fonder. Efteråt bjuder vi på filmvisning: ”Sommaren med Göran”.

Wärdshuset Slipstenen

Plats: Röda kvarn, Orsa.

Öppettider: Mån–fre kl. 11.00–13.30 lunch. Mässbacken Orsa, tel: 0250-55 02 20 (telefontid mån–tor kl. 14.00–16.00)

Datum: 2/12. Info mellan: Kl. 18.00–18.45. Filmvisning: Kl. 19.00–21.00.

Butiken för dig med massor av julklappstips från SIA, Broste, Mona Svärd, Ambicia, Panduro m.fl.

Julskyltningserbjudande! presentförpackade pepparkaksljus, älgljus, ripljus m.m.

VÄLKOMMEN IN! Kyrkogatan 6, 794 30 Orsa, tel: 0250-434 30 Öppet: Mån–fre 10–18, lör 10–14

Begränsat antal platser, först till kvarn! Maila, ring eller besök oss på kontoret och anmäl dig.

Anette Skoglund

Ingrid Wik

Vi på d bju er g tilltug ! en i t ll film

Ninni Modigh

Monica Rothman

Välkommen till en trevlig kväll tillsammans med Handelsbanken. Banken med lokal närvaro och beslutskraft. Tel: 0250-420 00 orsa@handelsbanken.se

Orsakompassen nr 17 2009  
Orsakompassen nr 17 2009  
Advertisement