Page 1

O(R)DEN Midgårdsskolans fria skoltidning

April 2018

Intervju

Test: Lakrits

Secondhand: Guide

Artisterna Cleo och Broder John pratar om Mästerbotten! Intervjun hittar du på s.4-5

Hampus och Julia har gett sig ut på uppdrag för att hitta Umeås bästa lakritssort! s. 12-13

Guide till var och hur du hittar dina bästa secondhand-fynd! s.16-17


LEDARE Hej alla fina! Detta är den nya styrelsens första nummer! April! Jag är numera O(r)denförande och heter Julia. Temat för vårt aprilnummer är Längtan, och ja det är lika luddigt som det låter. Längtan kan ta form på olika sätt. I mitt fall vet jag att min längtan till sommaren sprudlar i min kropp medan vintermörkret sakta men säkert smälter bort. Längtan efter att kunna cykla längs älven och sätta sig i Broparken eller ta en promenad kring Bölesholmarna är enorm. Massor med roliga saker händer i April som Umeå Open, Mästerbotten och Nationella prov (skoja).

Psst! Du har väl inte missat denna spännande intervju? ;)

INNEHÅLL

Ledare 2 Om det är någon tid som består av en konstant längtan, är det Kalender 3 denna. Våren öppnar upp för nya möjligheter och nya tankar. Intervju: Cleo & Broder John 4-5 Det känns lättare att vakna på morgonen och även lättare att Fråga på Midgård 6 se ljust på framtiden. När sommaren närmar sig och tempe7 raturen stiger lämnar umeborna sina hem för att kunna njuta Stil på Midgård av Umeås vackra gator prydda av björkstammar. Detta gör Månadens Midgårdare 8-9 det lättare att träffa vänner och alla är generellt på så mycket Bekännelser 10 bättre humör. Skolåret börjar lida mot sitt slut (vilket är helt Dikter 11 sjukt?!? tiden går så snabbt) och sommarlovet är nog det mest Lakritsundersökning 12-13 efterlängtade bland elever. Eurovision Song Contest 14-15 I detta drömmiga nummer kan du läsa vår intervju med Cleo Second Hand 16-17 och Broder John inför Mästerbotten och allt om ESC. Horoskop 18-19 Vad längtar jag till? Jag längtar till att få gå på festival, lyssna Korsord 20 på musik och hänga utomhus. Jag längtar till att bada i havet, speciellt det. Jag saknar att omfamnas av kallt havsvatten, det Kontakta oss: är det mest rogivande och befriande. Jag längtar även efter att få köpa glass från kaffan och sitta o sola mot skolans väggar.

orden.midgard@gmail.com

Jag vill också passa på att tacka Nathalie och Johan för att dem ställde upp på en intervju. Puss och kram alla fina Midgårdare! Ta hand om er och kom på redaktionsmöten <3

@ordenmidgard @ordenmidgard

O(R)DENS STYRELSE/CHEFSREDAKTION ---------------------------------------------------Julia Pohjanen Nilsson

Cajsa Danielsson

Sara Isaksson

Sandra Gruffman

Hedvig Palmqvist

Aron Hedlund

Tilda Nyström

Isabelle Nordlund

Wanda Lundberg

O(r)denförande

Vice O(r)denförande Sekreterare

Layoutansvarig

Kommunikationsansvarig Grafisk Kommunikatör

Eventplanerare Eventplanerare Kassör


KALENDER / april 1. Första april och påskdagen 2. Annandag påsk 3. Kärlekens dag<3

9-14. Medie, dans, bild- och teaterettornas projekt!

13-14. Umeå Open

7. Världshälsodagen! 9. Skolstart efter påsklovet! 10. Bulle med bullens dag och internationella syskondagen!

12. Lakritsdagen, se s. 13-14 för O(r)dens ultimata lakritstest!

22. Jordens dag 27-28. Mästerbotten 29. Internationella dansdagen! 30. Valborgsmässoafton!

14. Volvons dag

Text: Sandra Gruffman


INTERVJU:

CLEO OCH BRODER JOHN I februari 2017 intog hiphop-kollektivet Random Bastards och Hoopdiggas Väven och startade Umeås första hiphop-festival. I april är de tillbaka på Väven med två välfyllda kvällar med konsert, klubb, pop-up butik och vernissage. Nytt för i år är ett rapcamp med handledning av Nathalie “Cleo” Missaoui och Johan “Broder John” Bäckström. O(r) dens utsända har träffat Nathalie och Johan för att snacka om både Mästerbotten och rapcampet. Nathalie, hur känns det att vara tillbaka på Midgård? Jag har varit ganska mycket på Midgård sen jag slutade här eftersom jag älskar den här skolan. Midgård är typ den bästa skolan i Sverige och det säger jag inte för att smöra. Jag är på många skolor i Sverige men det är väldigt speciellt här på Midgård. Jag känner mig väldigt hemma på Midgård. Vad är Mästerbotten för något? Johan: Själva ordet “Mästerbotten” kommer från mig och Friman. Vi ville komma på nya ord som ingen kommit på än. Jag kommer tydligt ihåg att när vi bodde tillsammans så sa Erik ut ur ingenstans “Mästerbotten”. Vi insåg att det här ordet är hur bra som helst och döpte vår EP till det. Men ett sånt ord symboliserar så mycket mer än bara ett EP-släpp och nu i efterhand har det följt efter oss i olika sammanhang och konstellationer. Hur startade Mästerbotten och hur har det utvecklats sen förra året? Nathalie: Vi fick värsta idén om att vi ville starta en stor hiphop-festival i Umeå. Nu är det mer av ett block-party med vårt kollektiv. Alla vi står på scen, säljer vår merch och släpper videos. I år är andra året och vi kör två kvällar den här gången. Första kvällen kommer vara för dem som är under 18 år och den andra för dem som är över 18. Det är samma show förutom att vi har bar och öppet lite längre på andra kvällen och billigare inträde på första kvällen. Förra året blev det väldigt fel med att de som var under 18 fick stå på balkongen, både dem och vi blev frustrerade. Det är därför vi i år har två kvällar så att det kan bli svinfett båda kvällarna. Det är också oftast folk som är under 18 som vill stå längst fram och hoppa och skrika så vi tänkte liksom “Gud vad sjukt att de inte får vara med!” Johan: Med det sagt har vi verkligen tagit vara på feedbacken från förra året. Vi har verkligen försökt att göra det så maxat så möjligt för varje målgrupp.

Berätta om ert rap-camp! Nathalie: Förra året hade vi panelsamtal men i år har vi ett rapcamp istället. Upplägget är att camp-deltagarna kommer få jobba med oss i en vecka och sen uppträda som förband på fredagen, vilket är en väldigt maxad grej! Johan: Vi är dem som handleder men vi kommer ha gäster varje kväll som har fokus på olika saker. Det är mycket som dör i Umeå och mycket som prioriteras som inte är kultur. Det finns en stark punkådra och mycket DIY i Umeå som frodats sen dag ett och när jag flyttade härifrån insåg jag att det var väldigt viktigt för allt som jag fick göra när jag växte upp. Alla sa alltid att Umeå är så himla starkt och jag sa bara “ah visst”, men nu när man är utanför med facit i hand ser man hur sant det är! Jag är peppad på att fortsätta kasta bränsle på glöden som finns i denna stad. Vi har startat upp detta helt på egen hand och med rapcampet så kan vi fortsätta föda den här kulturen! Nathalie: Alla kan ha väldigt olika uttryck, svårigheter och trösklar på olika ställen. Vi kommer jobba utifrån dessa trösklar så att man kan stå på scen och känna sig bekväm i sig själv. Vi jobbar med röst, uttryck, flow, delivery och hur man skriver en raptext. Men framförallt scennärvaro och hur man vågar vara i sig själv. Jag gör inte bara workshops för folk som är intresserade av musik. Det kan även hjälpa folk som har problem med att prata inför folk. Nu råkar det vara så att vi använder oss av hiphop och musik eftersom det är det vi håller på med. Egentligen är det en självhjälpskurs med hiphop som hjälpmedel. Ingen kommer någonsin bli uppskickad på scen om inte är bekväm med det. Det är upp till mig och Johan att ta hand om er, så det handlar mycket om tillit. Hade ni önskat att denna möjligheten fanns när ni började rappa? Johan: Ja, jag hade inte vågat annars. Jag hamnade i tusen situationer under min skolgång då jag kände att det hade varit kul att testa. Men det fanns ingen chans att jag skulle göra det. Det stora steget för mig var från fotbollsvärlden till dansvärlden. Jag är glad att jag tog mig ur det där facket, för jag mådde inte bra där. Lägret är också ett sätt för folk att testa, även om man inte tycker om hiphop eller är rappare! Nathalie: Jag växte upp i ett gäng där alla höll på med samma sak, det är ett privilegium! Hade jag varit ensam i det hade behovet varit mycket större. Det hade varit coolt om Femtastic eller sanktioner som riktar sig mot tjejer hade funnits. Det var ett stor behov som hade betytt mycket. Men att jag hade gruppen runt mig gjorde mycket för min trygghet och att jag vågade. Det jag försöker säga är att känner man sig lite ensam i det så är det här är den bästa möjligheten för den som inte är involverad i det.


Namn: Nathalie Missaoui Ålder: 30 Gör: Artist och bagare, har ett bakprogram med sin son på youtube. Bor: Helgö Favoritgrej med Midgård: Muffins och Valhalla Namn: Johan Bäckström Ålder: 27 Gör: Artist och författare, glädjespridare Bor: Fysiskt i Stockholm, psykiskt i Norrmjöle Favoritgrej med Midgård? Älskar att det finns en danslinje.

Vad kommer hända under Mästerbottenveckan och Storspovsmånaden? Nathalie och Johan: Från och med 2a april kommer vi som är på Mästerbotten släppa material månaden ut. Det är kopplat till att Storspoven är Västerbottens landskapsdjur. Storspoven är Random Bastards logga och varje mars-april kommer Storspoven hem och det gör vi med! Det blir väldigt naturligt på Mästerbotten så att vi inte står där och spelar samma låtar hela tiden. Månadens tema är längtan, så vad längtar ni mest till? Nathalie: Jag längtar tills Johan vinner en grammis och då kommer han titta på mig och peka och säga “we did it Natta!” Längtar också till sommaren, jag och Erik har flyttat ut till ett hus på en ö på Ekerö. Vi ska hänga ljusslingor över hela gården och sitta i en gungstol hela sommaren. Johan: Jag längtar efter att ha råd att köpa DN på helgen så att jag kan lösa korsord. Det är så dyrt. Det hade varit bästa presenten, DN helg! Jag fyller år om 3 månader.

Nathalie ”Cleo” Missaoui, Johan ”Broder John” Bäckström

MÄSTERBOTTEN #2 När: 27-28 april 27 APRIL: Under 18 år. DJs, pop-up butik, vernissage, workshopdeltagare live och Mästerbotten live! 28 APRIL: Över 18 år. DJs, pop-up butik, vernissage, JËLLY live, Mästerbotten live & klubb. Mer information finns på facebook!

RAPCAMP När: måndag-fredag, 23-27 april Tid: kväll 18:00 till 21:00 Var: Väven och eventuellt andra lokaler. För vilka? Öppna anmälningar från 13-19 år. Hur? Skicka in en video där du sjunger, rappar, läser upp en text eller lägger en vers. Man kommer bli sammansvetsad i en grupp och sedan ha en avslutningskonsert som förband till Mästerbotten

Av: Sandra Gruffman, Julia Pohjanen Nilsson, Cajsa Danielsson


FRÅGA PÅ MIDGÅRD Vad längtar du efter?

Julia Pohjanen Nilsson SA2 Vad längtar du efter? Sommarkvällar i Broparken!

Ida Gunhaga DN3 Vad längtar du efter? Jag längtar efter Brännbollsyran, studenten och sommaren!

Elvira Pålsson SA1B Vad längtar du efter? Just nu längtar jag efter sommarlovet!

Lisa Drugge SA1B Vad längtar du efter? Att inte frysa när jag går till matsalen. Och att trappan till matsalen öppnas!


STIL PÅ MIDGÅRD

Vad längtar du efter att ha på dig?

Julia Pohjanen Nilsson SA2 Vad längtar du efter att ha på dig? En kaftan eller liknande.

Ida Gunhaga DN3 Vad längtar du efter att ha på dig? Min studentmössa!

Elvira Pålsson SA1B Vad längtar du efter att ha på dig? Jeansjacka!

Lisa Drugge SA1B Vad längtar du efter att ha på dig? Allt som inte är långärmat utan att frysa. Av: Isabelle Nordlund och Sandra Gruffman


MÅNADENS MIDGÅRDARE Lisa Olofsson

Det är fredag eftermiddag när vi beger oss uppför de långa trapporna till bildarnas korridorer för att möta vår mentor Lisa. Lisa Olofsson är lärare inom SO-ämnena på skolan och blev nyligen nominerad till Sveriges FN-lärare. Hennes enorma engagemang för både FN-skolan och skolans elever har gjort att Lisa är den ultimata månadens Midgårdare. När vi äntligen tagit oss upp för trapporna möts vi av ett brett leende. Berätta lite om dig själv? Vem är du, vad gör du? - Jag är mamma, lärare och väninna. Jag tycker om att vara kreativ, det har alltid lockat mig. Jag tycker om inredning, speciellt när man kan se ett före och ett efter resultat. Men inte när det gäller städning, förklarar Lisa och brister ut i ett ikoniskt skratt. Lisa fortsätter och berättar om att hon tycker om olika typer av kreativa tv-program. Allt från “Det stora tårtslaget” till “Fixer upper” och konstnärsprogram intresserar Lisa. Hon förklarar också att hon bakar en del själv. Avslutningsvis berättar Lisa att hon tränar några gånger i veckan, men att det är mest för att klara av vardagen. Varför blev du lärare? Gjorde du något innan, eller gick du lärarutbildningen direkt och “bara körde på” på det spåret? Lisa berättar att hon alltid varit intresserad av både sina ämnen och skolan. Hon har alltid trivts i skolan och skolmiljön och alltid sett det mer som himmel än helvete. - Jag har också alltid velat arbeta med människor. Först var jag inne lite på att utbilda mig till psykolog, men fullföljde aldrig det. Sen träffade jag min man när jag var 19 år och då valde vi att vi skulle gå lärarutbildningen i Umeå. Jag trodde inte att jag skulle bli kvar i Umeå så länge dock för att jag alltid varit intresserad av och drömt om att arbeta utomlands. Parallellt med studierna var jag ferieledare och trivdes verkligen med att jobba med ungdomar. Varför blev du lärare? Vi har hört att du är nominerad till årets FN-lärare! Hur känns det? Vad innebär det? - Lite omtumlande! Det är jättestort att nomineringen kommer från er. Jag blev så tagen när jag fick veta det; jag stod i slalombacken och helt plötsligt kom det ett meddelande. Det är ett fantastiskt roligt uppdrag, som förvaltas av skolledningen och egentligen kommer från rektorn. Samtidigt som Lisa berättar om hennes nominering blir hon tårögd av tacksamhet. Lisa fortsätter berätta om hur samarbetet mellan FN och Midgård startade.

- Förslaget att vi skulle bli en FN-skola kom från rektorn och skolledningen. De ville hitta nya former till engagemang och vi hade tidigare pratat om ett slags FN-rollspel. Därmed skrev vi ihop en ansökan och skickade iväg till FN. Trots att man är certifierad FN-skola kostar det pengar, men med det får man också stöd från studiehandledare och utbildnings-föreläsare. Så vi visste att detta skulle komma att kosta en hel del men vi visste också att det skulle vara värt det. Lisa förklarar att det i grund och botten handlade om att vi ville ge ungdomar som vill engagera sig fler tillfällen att göra det, i både informella och formella situationer. I lärargruppen bestämde vi oss för några olika spår. En fristående del är till för alla elever, där de får samtala och ventilera, samt skapa och delta i aktioner. En annan del var att specifikt profilera programmen samhälls och natur, eftersom det är naturligt att man läser globalisering och resursfrågor där. För att elever ska få träna färdigheterna fullt ut måste de få utöva dem praktiskt. Samtliga program syns inte lika mycket, så FN-rollspelet blir lite som en etikett så att både samhälls och natur också får uppmärksamhet. I ettan ska också alla elever få vara med på en temadag om global kompetens.

Berätta lite om ditt engagemang för FN inom skolan! Varför har du valt att lägga ned så mycket av din tid på just detta? - Rektorn kom med förslaget och jag nappade direkt! Jag är sådan som person, när jag tror på något så lägger jag ned hur mycket tid som helst på det. Får jag pengar av det? Nej, men det är jag inte heller intresserad av. Det bidrar med en mängd positiva saker, och då är det värt att lägga ned så mycket tid på att förbereda både logistiskaoch utbildningsrelaterade saker. Det jag får tillbaka är att få se människor växa, och det handlar inte alls om självförverkligande eller pengar. Hade jag brytt mig om det skulle jag jobba med något annat, då syftet med att bli en FN-skola var att kanalisera engagemanget och bibehålla god stämning.


Vilken fråga inom de mänskliga rättigheterna brinner du mest för? - Estet-ettorna ställde denna fråga till mig alldeles nyss faktiskt. Jag tror på vikten av egen identitet, att få ett namn och få plats i ett land. Är jag statslös saknar jag rättigheter och möjligheten att kunna förverkliga mina drömmar. Vad har du för förväntningar på skolans arbete kring FN? - Jag ser fram emot nästa läsår speciellt eftersom det är valår. Det är en mänsklig rättighet att få välja och det vill FN belysa. Jag är också spänd på att se FN-föreningen växa och få fler medlemmar, och att samhälls och natur får fler tillfällen till att visa upp programmen i ett till FN-rollspel. Att kanalisera bättre energi, och att få in hela skolan mer. Allt under FN-flagg har inte skett under oss ansvariga, utan på eget bevåg. Nästa år kanske fler väljer att uppmärksamma saker och händelser, och att det gör större avtryck på så sätt. Sedan vill jag engagera fler lärare på skolan, som inte har SO-bakgrund i värdegrundsfrågor. Det finns många lärare som inte lyfter de frågorna trots sitt engagemang, och det vill jag ta till vara på. Vad har det roligaste/tuffaste med att arbeta med FN? - Det roligaste har otvivelaktigt varit FN-rollspelet. Det tuffaste var förberedelserna och utbildningen inför rollspelet. Men det var även jättenyttigt. Mina kollegor har verkligen stärkt mig och gjort att våra band har blivit starkare.

Namn: Lisa Olofsson Ålder: 41 Gör: Lärare Bor: Böleäng Denna nominering är inte bara till mig utan även mina kollegor, för utan dem hade detta inte varit möjligt att genomföra. Månadens tema är längtan! Vad längtar du efter Lisa? - Åh, nu längtar jag efter min brors familj, och att få mysa med dem. Jag längtar efter att få umgås med släkt och vänner, att sitta i en snödriva och se på när ungarna leker i snön.

Av: Sandra Gruffman, Julia Pohjanen Nilsson, Hedvig Palmqvist


“Jag går i 1an och har redan spenderat över 3000 kr på chokladbollar i kaffan...känns bra…”

“Du i musik som gillar musik. Älskar dig, du är så fin!” “Kan alla 1:or följa mig på Instagram eller?!!! Skärp er!” “Snälla pingishulliganer. Skulle ni vara så vänliga att inte skjuta pingisbollar på en när man går förbi tack!! // 3 arga pingishatare”

“Blonda tjejen i MU1A som spelar trummor är typ den finaste som finns”

“Killen med polotröja i EM2, gift dig med mig?”

“Fick inte mina individuella val, mvh en sad etta” ”Jag har en crush på en kille i musik3an och jag börjar få lite panik då han går ut om några månader!! Därför sitter jag och stalkar upp honom och responsen jag har fått av mitt stalkande verkar vara positivt?!! Så nu vill jag avsluta med mitt stalkande genom att skriva om honom i O(R)den. Om du ser detta vill du gå på en second dejt med mig? // Kram din stalker<3”

“Killarna i dans<3”

“Hade kunnat gifta mig med vilken dans 2:a som helst. De är så genuint underbara människor <3”

“Jag har en crush på en kille i danstrean // dökär tjej” “Hade en crush på en kille i 2:an tills jag fick reda på att han hade flickvän :(“

“När jag var liten tog jag och min kusin en gammal kompis tamagotchi och grävde ner den av avundsjuka. Sen ångrade vi oss och skulle gräva upp den igen, men vi hittade den aldrig”

Har du också en bekännelse du vill dela med dig av? Skriv ner din bekännelse på en lapp och lämna den i någon av våra två bekännelselådor som du hittar i kaffan och på nedervåningen i E-huset, eller skicka in den här: ask.fm/midgardsbekannelser <3

Av: anonym


4 små dikter om längtan Det är bäst som det är nu Inte sen när man ska veta allt Inte sen när man ska vara någon annanstans Inte sen när ingen hjälper då man behöver Inte sen när allt det bästa är över För nu är det bäst När man fortfarande får göra fel När man fortfarande får vara liten När livet väntar Det är bäst som det är nu Jag längtar redan tillbaka vart ska jag nu va? de är äckliga fula och obarmhärtigt tråkiga i längden som alla andra, otillräckliga men med dom blir jag en i mängden nöja sig med vad som erbjuds har jag fått höra och skit ska, som bekant, skit ha det måste jag ändå tydliggöra att nog vet jag var jag nu ska va

Skirribabambom Björken står i blom Rosè mot min gom Jag saknar min barndom Staden är folktom Sollösa dagar är min rikedom Strumpor med hål i är min dödsdom

Snö smälter undan och likt gräset kommer jeansjackan fram Cyklar över bron Tröjan klibbar på ryggen och vårsolen studsar mot min panna Svettpärlor bildas Ögonen kliar Näsan rinner Varje dag ser jag hur sommaren närmar sig Och hur vintern försvinner Text: Felicia & Alva Foto: Cajsa


Hampus och Julia testar: LAKRITS

Den 12 April är det Lakritsdagen och därför har vi smakat och undersökt den bästa lakritssorten. En solig och ledig dag sprang vi runt i schtan för att leta efter alla sorters lakrits. När vi väl köpt våra fem olika sorter satte vi oss vid älven och njöt av solen, och provsmakade såklart. Vi har även jämfört varje lakritssort med en svensk kändis. Här får ni läsa om resultatet.

Lakritsmagasinets Saltlakrits 20kr COOP Hampus: Lakritsen var mjuk, oväntat mjuk. Den var JÄVLIGT GOD men kanske inte i stora mängder Julia: Den skruvade formen passar perfekt i gommen Kändis: Charlotte kalla Rankning: Första pris!

Liqourice love TWEK 29kr COOP Hampus: Nyttigt!!!! Mindre socker, mer fibrer. Man känner nyttigheten = något som fattas (socker). Julia: Aj!! Smakar salmiak, tar en stund för smaken att komma igång och konsistensen var ingenting i jämförelse med Lakritsmagasinets Saltlakrits. Kändis: Anna Skipper (du är vad du äter) Rankning: Fjärde plats

Lakrids Habanero 65kr DUÅ Hampus: Dom här har jag fått lära mig att inte tugga på utan man ska låta dom smälta i munnen. ÅHÅ VILKEN ÖPPNING, dragavplast ;) Den smakar absolut INGENTING! DECENNIETS BESVIKELSE Julia: Eftersmaken var ju inte ens god, vart är habaneron? Okej lite stark ändå.. Kändis: Mendez Rankning: Den här kommer sist...


SALTA KATTEN FAZER 20kr COOP Ful paketering men klassiskt gelatinfri Julia: Detta är smaken man tänker på när man tänker på lakrits, lite hård ganska god. Inget speciellt. Hampus: Såhär vill jag uttrycka mig ”den är som den är” Kändis: Jenny Strömstedt Rankning: Medelmåttan ska få medelmåttig plats, brons!!!

Lakrits Havssalt Pralin 20kr/st Tehörnan Hampus: Tar upp hela munnen på ett bra sätt Julia: Bör ätas HEL!!! Lite besviken i första anblicken. När man lärt känna den uppskattar man den. Kändis: Dermot CLEMENGER Rankning: Pralinen får andra priset

Resultatet visade att Lakritsmagasinets saltlakrits ÄR den godaste lakritsen i stan.

wiho!

Lakrits är ju lite av en vattendelare, vissa älskar lakrits och vissa hatar lakrits. För att se vad våra läsare tycker om just lakrits gjorde vi en så kallad Instagramomröstning som fick detta resultat:

Puss och kram ut å njut i solen med en påse Lakritsmagasinets saltlakrits.

/Hampus och Julia


Den 12 maj går den sextiotredje Eurovisionfinalen av stapeln i Lissabon, Portugal! 43 länder deltar, endast 26 länder tar sig till final. Semifinalerna äger rum den åttonde och tionde maj, varav topp 10 i respektive semifinal går till final. Som vanligt så är “the big five”s bidrag (Italien, Storbritannien, Frankrike, Spanien & Tyskland) redan direktkvalificerade till finalen, samt värdlandets (Portugal) bidrag. Hur länderna utser sina bidrar varierar från land till land, som ni nog har koll på så utser vi i Sverige vårt bidrag, sedan 1967, genom melodifestivalen. Det är dock nästan lika vanligt att länder utser sina bidrag genom interna val. Då väljer respektive lands tv-station helt enkelt en artist och låt som ska få representera landet.

Årets bidrag (uppradade utefter sammanställda oddsen 26/03/18) är:

.................................................................................

Årets höjdpunkter och toalettpauser .........................................................

.................................................................................

1. ISRAEL Netta Berzilai - Toy 2. ESTLAND Elina Nechayeva - La Forza 3. TJECKIEN Mikolas Josef - Lie to Me 4. BELGIEN Sennek - A Matter of Time 5. AUSTRALIEN Jessica Mauboy - We Got Love 6. SVERIGE Benjamin Ingrosso - Dance You Off 7. BULGARIEN Equinox - Bones 8. NORGE Alexander Rybak - That’s How You Write a Song 9. NEDERLÄNDERNA Waylon - Outlaw in ‘Em 10. FRANKRIKE Madame Monsieur - Mercy 11. GREKLAND Yianna Terzi - Oneiro Mou 12. SPANIEN Amaia & Alfred - Tu Canción 13. FINLAND Saara Aalto - Monsters 14. ITALIEN Meta & Moro - Non mi avete fatto niente 15. ÖSTERRIKE Cesár Sampson - Nobody But You 16. VITRYSSLAND Alekseev - Forever 17. TYSKLAND Michael Schulte - You Let Me Walk Alone 18. PORTUGAL Cláudia Pascoal - O Jardim 19. RYSSLAND Julia Samoylova - I Won’t Break 20. DANMARK Rasmussen - Higher Ground 21. AZERBAJDZJAN Aisel - X My Heart 22. UKRAINA Melovin - Under the Ladder 23. ARMENIEN Sevak Khanagyan 24. CYPERN Eleni Foureria - Fuego 25. LITAUEN Ieva Zasimauskaité - When We’re Old 26. STORBRITANNIEN SuRie - Storm 27. LETTLAND Laura Rizzotto - Funny Girl 28. MOLDAVIEN DoReDos - My Lucky Day 29. MAKEDONIEN Eye Cue - Lost and Found 30. IRLAND Ryan O’Shaughnessy - Together 31. POLEN Gromee & Lukas Meijer - Light Me Up 32. KROATIEN Franka Batelić - Crazy 33. RUMÄNIEN The Humans - Goodbye 34. MALTA Christabelle Borg - Taboo

35.UNGERN AWS - Vizlát nyár 36. GEORGIEN Iriao - For You 37. SERBIEN Sanja Ilić & Balkanika - Nova deca 38. ALBANIEN Eugent Bushpepa - Mall 39. SCHWEIZ Zibbz - Stones 40. MONTENEGRO Vanja Radovanović - Inje 41. ISLAND Ari Ólafsson - Our Choice 42. SLOVENIEN Lea Sirk - Hvala, ne! 43. SAN MARINO Jessica & Brening - Who We Are

Italien: Efter en oändligt lång final stod det klart att vinnarna var Ermal Meta och Fabrizio Moro, två stora namn i hemlandet. Det var med stor marginal som de slog tvåan Lo Stato Sociale, ett bidrag där det bland annat slängdes runt en äldre dam på scenen. Meta och Moro är en nyskapad duo, och deras bidrag handlar om de terrorattacker som härjat över Europa de senaste åren. Som exempel nämner de städer som London, Nice och Paris i texten, alltså städer där terrorattacker utförts. Resultatet för en icke-italiensktalande blir dock en ganska intetsägande låt med mycket omotiverat skrikande. Inte ert bästa bidrag Italien.

Israel: Vem hade kunnat ana att Israel av alla länder skulle segla upp som årets oddsfavorit? Netta Barzilai heter artisten som blev utvald genom en ganska speciell uttagningsprocess. En flera månader lång talangtävling hölls, likt X Factor, där Netta vann genom sin användning av olika röstförvrängare och pedaler. Detta en hårsmån före storfavoriten tillika flickidolen Jonathan Mergui. Nettas låt, “Toy”, släpptes ett par veckor efter hennes vinst och innehåller inte bara ett stark feministiskt budskap utan även kycklingljud?!? Denna låt är svårförklarad, så gör er själva en tjänst och lyssna på den!!

.........................................................


.......................................................................................................

.......................................................................................................

........................................................ Island: Ari Ólafsson bjöd på en stor skräll i den isländska uttagningen när han slutligen gick hem med segern efter att Dagur Sigurðsson och hans bidrag “Ì stormi” vunnit alla tidigare ronder av deras uttagningsprocess. Ari, som för övrigt bara är 19 år, är ett tidigare okänt namn som med sin låt “Our Choice” bjuder på årets Eurovisions utan tvekan tråkigaste låt. Bläh Island.

Bortvalda Pärlor

DANMARK Anna Ritsmar - Starlight (Pyjamas!) LETTLAND Madara Fogelmane - Esamība (Cello!) SVERIGE Ida Redig - Allting vi sa (Klassisk svensk pop!) UKRAINA Tayanna - Леля [Leyla] (Diva!) ARMENIEN Tamar Kaprelian - Poison (Ari Ari) (Armeniskt!) ESTLAND Indrek Ventmann - Tempel (Hårtork!)

Cypern: Efter otaliga försök tar sig äntligen Eleni Foureri sig till Eurovisionscenen, dock representerar hon inte sitt hemland. Trots att hon är en stor stjärna i Grekland, där hon har sina rötter, så har det grekiska tv-bolaget vägrat släppa fram henne som deras artist och ratade också hennes låt “Fuego”. Cypern omfamnade dock både Eleni samt låten, och bjuder därmed på årets kanske bästa partylåt. Missa för guds skull inte heller den tillhörande musikvideon där det förekommer helt ogenerade produktplaceringar i form av bland annat bananer, ananaser och nagelpiller??

Norge: Rybak är tillbaka! Efter hans vinst med “Fairytale” 2009 så har Alexander Rybak försökt komma tillbaka som låtskrivare i länder som Vitryssland och Malta, dessa försök har dock misslyckats. När han själv ställde upp som artist gick det dock bättre. Trots att nykomlingen Rebecca och hennes låt “Who We Are” var tippad att vinna den norska uttagningen så gick Rybak tillslut hem med en jordskredsseger. Frågan är om han, med hans låt “That’s How You Write a Song”, kan bli den andra personen (efter Johnny Logan) att vinna Eurovision två gånger?

......................................................... NORGE

CYPERN

ISRAEL

Text: Hampus Lindqvist & Linnea Wallsson


Second-Hand Guide Att handla second hand skiljer sig åt från vanlig shopping då butikerna är utspridda och varje plagg är unikt. Det är helt enkelt svårare och kräver kunskap och finess, vilket kan avskräcka den oerfarne. Second-Hands fördelar inkluderar miljövänligt, billigt och personlighetsfrämjande vilket gör att fler måste upptäcka denna fantastiska värld och dess tips och trix. Därför granskas Umeås Second-Hand i O(r)den för att hitta plagget du söker eller upptäcka en ny favoritbutik. Heta tips Röda Korset Stan - Ha en vag idé om vad du vill hitta, t.ex. en kjol, Buss: Vasaplan annars kan det bli överväldigande Prisintervall: Relativt dyrt, som på en kedja ungefär - Var öppen för överraskningfynd! Utbud: Litet men utvalt - Utveckla ett öga för okonventionella gobitar, plagg Fräschör: Fräscht! Bra för känsliga. kan vara fula på galgen men snygga på kroppen. Fynda: Märkesplagg -Köp inte bara för att det är billigt, var kritiskt till Bästa plaggen: Fina grejer av bra kvalitet, unik vintage hur mycket du kommer använda plagget. Sämsta plaggen: Tantkläder och få storlekar Estetik: Genomtänkt och mysig lokal med härligt ljusinsläpp Röda Korset Mariedal Rotarfaktor: Buss: Vargvägen (5) Prisintervall: ca 60 kr byxa/stickat Slutgiltigt omdöme: Röda Korsets kurerade butik är lite Utbud: Överskådligt mittemellan hit and miss då det mindre utbudet gör valmöjligheterFräschör: Rätt fräscht na mindre och priserna höga. Ibland syns ingen större Fynda: På 10-kronorsavdelningen skillnad på plaggen här och i röda korsets andra butik. Bästa plaggen: Stickat, jackor och herravdelningen Ibland finns riktigt fina grejer men då det ligger centralt Sämsta plaggen: Dåligt jeansutbud försvinner de snabbt. Därför är frekventa besök nödvänEstetik: Fin vintageinredning diga så gå dit när du väntar på bussen. Rotarfaktor: Slutgiltigt omdöme: Det går att hitta bra och billiga basplagg om du har ett öga för second hand, de uppenbara fynden finns sällan här. Rekommenderas för den mer erfarna! Returbutiken Buss: Tegelbruksvägen (5) Prisintervall: 30 kronor eller mindre och ca 200 för märkesjeans Utbud: Litet men plötsligt händer det Fräschör: Inte direkt Fynda: Jeans för 30 kr + studentrabatt Bästa plaggen: Jeans!! Sämsta plaggen: De du köper för att det är billigt Estetik: Gulligt på utsidan och fint ljusinsläpp på övervåningen. Rotarfaktor: Slutgiltigt omdöme: Inte speciellt stor utbud men om du hittar nån är det otroligt billigt! Lite undangömt så fler fynd lurar här! Införskaffade ljustvättade mom-jeans för 30 kr så definitivt värt lång bussresa och 1 (!) dåligt omklädningsrum. Bra för den oerfarna.

PMU

Buss: Avancerat Söderslätts handelsområde (4) + gå igenom skog/ industriområde Tegs centrum (9) + gå 30 min Prisintervall: ca 50 kr Utbud: Stort Fräschör: Helt okej Fynda: Ja! Bästa plaggen: Billiga Sämsta plaggen: Gammalt H&M Estetik: Ser ut som en lagerlokal för att det är en lagerlokal Rotarfaktor: Slutgiltigt omdöme: PMUs glansdagar är över då priserna höjt något. Dock är utbudet stort och priserna något lägre än Myrorna och Röda korset. Det går att hitta bra basplagg och ett och annat fynd. Det finns också ett fik!


Emanus Buss: Kronoparksvägen (1) Prisintervall: 30-60 kr generellt, billigt! Utbud: Ganska litet Fräschör: Något stinkigt men ger autenticitet. Fynda: Dyrare märken, samma pris Bästa plaggen: Billiga märkesplagg Sämsta plaggen: Estetik: Old school second hand Rotarfaktor: Slutgiltigt omdöme: Emmaus är second hand av den gamla skolan med en brittisk sunkkänsla. Eftersom Emmaus är lite undangömt så finns fynd som försvinner snabbt på andra ställen. Har även en utmärkt utbud av t-shirts med rapmotiv.

Myrorna Buss: Kylgränd (8) Prisintervall: 60-150 kr Utbud: Rätt stort Fräschör: Helt okej, vissa plagg smutsiga Fynda: Vintage Bästa plaggen: Personliga avdelningen och byxor Sämsta plaggen: Lite smutsiga men dyra plagg Estetik: Nja, lite kul på personliga. Rotarfaktor: Slutgiltigt omdöme: En klassiker! Det bästa är ”personliga avdelningen”. Köp spännande stickat och vintageklänningar. En sann second-hand entusiast med vågad stil känner sig hemma här. Fina basplagg är lite dyra även om byxutbudet var bra.

Av: Elin J Hansson


HOROSKOP Vädur (21 Mars - 20 April):

Kära vädur! Ditt schema är fullspäckat med både festligheter och arbete. Vårsolen och värmen ger dig en massa energi att orka med allt detta och du har en mer optimistisk syn på livet just nu, det går mot ljusare tider! Äventyr i skog och mark med goda vänner kanske inte är en dum ide?

Oxe (21/4 - 21/5):

Tvilling (21/5 - 21/6):

Åhå! April blir en trevlig, äventyrlig och lite flörtig månad för dig kära Oxe! Du är dessutom extremt taggad på våren nu och kan knappt bärga dig tills du får klä dig i blommiga skjortor och dricka fabulösa drinkar. En vårfest kanske vore något?

Våren är här och som DU har väntat kära tvilling! Du suger åt dig ljuset och värmen som en svamp just nu och det läker alla dina sår för en stund. Nu vill du ut och ha kul, skratta och träffa härligt folk, nya som gamla! Get yourself out there! Det kommer göra gott för både din kropp och själ.

Kräfta (22/6 - 22/7):

Lejon (23/7 - 22/8):

Kära kräfta, dags för dig att andas ut. De två fullmånarna i mars gjorde dig väldigt on-edge och du har inte riktigt känt dig som dig själv. Allt detta släpper nu, så se till att lämna den gamla irritationen bakom dig. Ta ett djupt andetag, drick en kopp choklad i vårsolen och känn lugnet. Det kan kännas svårt med skolstressen hängande över dig, men stjärnorna säger att du inte har något att oroa dig för.

Trots att det nyss var både sport- och påsklov så kan du bara tänka på en sak; Sommarlovet. Ditt eldiga tecken suktar efter varma dagar och bara ben. Det är ingen skam att drömma, men glöm inte bort allt härligt vintern har att erbjuda! Nu när solen börjat kika fram ordentligt sitter det inte helt fel med att vara ute i snön, för den är nog kvar ett bra tag till.


Jungfru (23/8 - 22/9):

Kära jungfru! Det har varit lite av en svår start på året med mycket blandade känslor, men det påverkar dig inte nu! Det blir en bra start på våren och du har mycket positiv energi i april! Det är dags att släppa oron, livet går mot det bättre.

Våg (23/9 - 22/10):

Skorpion (23/10 - 21/11):

Du har mycket på gång just nu, hektiska våg. Akta dig dock för fullmånen, som denna månad infaller på självaste Valborgsmässoafton. Oavsett om du är en partyprisse (kom dock ihåg 1 Maj!) eller om du föredrar en brasa i mindre skala (kanske i form av stearinljus?) så kommer det bli en spännande kväll, på gott och ont...

Vare sig du identifierar dig som badkruka eller som en äkta firre, så är du ett vattentecken. Att det mesta av vattnet de senaste månaderna har tagit formen av snö, börjar därför tära lite på dig. Om du känner att det är i vattnet du hör hemma är en resa till Navet (eller kanske Storsjöbadet? Känner du dig riktigt vild går det regelbundna tåg till Paradiset i Övik..) helt i sin rätt. Lockar det inte? Då kan det räcka med ett glas vätskeersättning ;)

Skytt (22/11 - 21/12):

Stenbock (22/12 - 20/1):

Kämpa kämpa, kära skytt! Våren är på gång, och alla de äventyr du dagdrömmer om är precis runt hörnet! Sista biten kan dock kännas tung, du är trött på kylan och skolan är inte precis happy-go-lucky med nationella prov stup i kvarten. Håll ut, efter månadens fullmåne kommer ditt humör att vända mot det bättre.

Kära stenbock! Det blir en stabil och glad månad för dig. Du dras till allt som är nytt och spännande just nu och du vill ut och utforska, hitta på galna upptåg med dina vänner och knyta nya kontakter. Ta vara på den positiva energin & ge dig ut, lyckan väntar!

Fisk (19/2 - 20/3): Vattuman (21/1 - 18/2):

Detta är en månad att ge ditt inre lite mer uppmärksamhet kära vattuman. Känn efter vad din kropp behöver och vad du ska lägga din energi på för att må bra. Kanske är det dags att styra upp frukost rutinen igen eller glömma den där personen som aldrig hör av sig! Du är värd all kärlek!

Det förändras drastiskt utanför fönstret, men så också inom dig! Efterskalven av din födelsedag tillsammans med vårens varma pustar har börjat röra runt saker i dig. Nu är en tid för dig att lita på din intuition och ta vara på dessa nya idéer. Det är lättare än någonsin för dig att ändra dina vanor och göra nya, bättre, hjulspår. Varför inte börja göra yoga, se en ny serie eller lägga ner lite extra tid på plugget? Text: Alice Holmberg & Henny Hassel


O(R)DEN april 2018  
O(R)DEN april 2018  
Advertisement