Page 1

oralen StudentaviSa for tannlege- og tannpleierStudenter i tromSø vol 4 nr 1 HøSten 2013

En dag hos

Oralkirurgen Den siste utgaven av Oralen? Intervju med en ny student Nyttårsballet 2013 Geiloseminaret Oralen tester kaffe Reise: Lofoten 1


2


Lederen Vi er så optimistiske i Oralen at vi kaller denne første utgaven for vårutgaven. Men i skrivende stund er våren fryktelig langt unna. Snøen ligger hard og kald på bakken, februarsola skinner lavt over fjellene, og den sure vinden som plutselig dukker opp kunne gitt Bodø-vinden konkurranse! Det er litt tungt, for man vet at man har nesten tre måneder til med vinter før våren banker helt på døra… For dere som har deres første mørketid i Tromsø – hvordan går det med dere? Kommer du deg gjennom dagene? Selv etter fem år i Tromsø sliter jeg med å komme meg gjennom de tyngste månedene. Energi etterlyses! Men, på en merkelig måte er alt verdt det når man får se den varme, gule kula igjen.. denfølelsen, altså! Nytt år, nye muligheter! De som går femteåret er dratt ut i praksis, tredjeåret skal straks begynne med pasienter, og alle har sitt å stri med. Da er det godt at OF har arrangementer som står i kø for å gjøre ventingen på våren litt lettere. Først ut er Reinøya, en legendarisk hyttetur som anbefales å hive seg med på. Store muligheter for å danne nye bekjentskaper, og man får se en side av de andre studentene man sjelden opplever i sivilisasjonen på universitetet. Verdt å få med seg! Ellers regner jeg med at OF kommer sterkt på banen med både quiz og temafest før snøen smelter. Jeg gleder meg hvertfall! Håper dere koser dere med utgaven, det er godt å være tilbake! God vårventing!

Katrine

Redaksjonen Hansine Hansens vei 86 Tann-bygget, Unviersitetet i Tromsø 9037 TROMSØ oralentromso@gmail. com 482 80 485

Redaktør Katrine Gullhav Hansen Layout Kariann Kyrre Aas Hustad Journalister Katrine Horn Skogen Tina-Beate Ressheim Maria Anita Ståland Kariann Skare Tone Christensen Katrine Gullhav Hansen

3

Bidragsytere Marthe Emilie Dahl Marianne Lund Trude Merethe Alexandersen Trykk Universitetstrykkeriet


Aktuell

KULLRAPPORT

KULL

08

Permen er tømt, skapet er tomt, og vi forlater snart studentklinikken for siste gang. For noen har de siste kronene blitt sementert i hui og hast, for andre har det vært avslappende med ”administrasjon” i klinikktiden siden enkelte har blitt ferdig med pasientene før tiden. 
Perioden etter jul har vært en real berg-og-dal-bane. Vi har gledet oss over at siste semester er påbegynt, at dette innebærer den siste perioden på studentklinikken og at vi snart (bank i bordet) er ferdige tannleger. Tankene har ofte gått i den retning at vi om ikke alt for lenge kan slippe unna papirer og skjemaer, og ikke minst venting og tidsbruk, som selv kommunen ville ha vært stolt av. Men dagdrømmene ender for det meste ganske brått da man innser at siste semester innebærer master skriving, pugging av tre års pensum, og null sosialt liv. Der det før stod ”lesetid” i timeplanen og som ble tolket til fri, turer eller sove lenge, blir nå tolket til master, master og master.
Perioden vi går inn i nå regner jeg med at alle har gledet seg til. Endelig skal vi få ta del i hverdagen til en vanlig tannlege og få se hva som venter på oss over målstreken. 
Det gjenstår bare oppløpssiden igjen på studiet, og den skal vi klare alle sammen. At det dingler ei gulrot med sponset tur til København fra Dental Sør foran oss, hjelper på i de tyngste stundene der vi må grave oss frem fra notater, kaffekopper og tunge bøker. Ønsk oss lykke til, så ses vi etter praksis!

KULL

09

Hei alle tannmennesker! Endelig er vi tilbake. Savna oss? Vi har hatt et fantastisk halvår ute i praksis, spredt rundt om i landet, fra Alta til Skien. Eksternpraksis startet bra med konkurranse på Facebook om hvem som hadde styggest bad, styggest kjøkken, kjipeste kjøleskap osv… Tror de fleste er enige om at Sandnessjøen stakk av med seieren på de fleste områder! Etter fire måneder der man gradvis føler seg mer og mer som en ordentlig tannlege, er det litt hardt å komme tilbake på studentklinikken. Her kan du plutselig bruke 2 timer på US+BW pga laaaaang ventetid, og sjekklister som hadde fått en flykaptein til å svette. Men det er god stemning! Vi er glade for å se hverandre igjen, kan diskutere pasientkasus med mer erfaring og litt mindre gjetting, og vi er en samlet gjeng som ser frem til resten av studietiden. Tiden går fort, og vi har mer enn nok med å lære oss alt vi skal kunne når vi går ut herfra. Det er tungt å komme tilbake til forelesninger, kaffepauser, stress på studentklinikken, ikke lengre eget kontor, ikke egen sekretær, og å føle seg utilstrekkelig – igjen. Fatt mot – lyset er langt der borte i enden av tunnelen – bare 1,5 år igjen! Vi gleder oss til 2013 med dere!

4


KULL

10

Etter et heseblesende halvår i simuleringshelvette gledet kull -10 seg vilt til å gyve løs på ekte homo sapiens. Sjokket ble likevel stort da vi allerede etter få uker ble bedt om å injisere klasekamerater med toksisk nervegift. Ryktene hadde i flere år versert om permanent facialisparese, lumbago og seksuell dysfunksjon forårsaket av skjelvende tannlegespirer. Vi hadde bitt over mer enn vi kunne tygge!! Dagen forløp dog rolig og alle gikk til lunsj med dovne gommer og skeive smil. Nok en milepæl nådd, takk for oss i denne sammenheng!

KULL

11

Et semester er over. Det virket langt og uoverkommelig med et virvar av blant annet immunologi, patologi, og ikke minst farmakologi. Eksamen kan vel ikke akkurat beskrives som en julegave, men man kommer seg gjennom det meste. Juleferien smakte bedre enn på lenge syntes i allefall jeg. 
Et nytt semester er i gang, med hele tre eksamener å se fram til. Litt tidlig å få panikk allerede, men kjenner at det ligger å ulmer i bakhodet. Tiden går raskere enn man skulle tro. Som ei i klassen sa i dag; “ Tenk at vi snart er ferdig med to år!” 
Vi har hatt hjernedisseksjon, som kan høres litt skummelt ut, men det er mer riktig å kalle det en demonstrasjon. Interessant var det uansett! 
Foran oss ligger en mulig Skilsmissefest, dersom vi klarer og organisere det. Medisinstudentene har valgfri like før påske, og det er nok mange av oss som gjerne skulle reist langt bort med god hjelp fra universitetet og lånekassen, men vi får bare være rolige og vente til vi får muligheten til utveksling. Vi har allerede hatt siste time med medisinstudentene, men føler at vi ikke er helt “skilt” siden vi fortsatt er på MH. Til neste år blir det andre boller!

KULL

12

Hallo og takk for sist (sist var på nyttårsballet for de som ikke husket det) Det er i underkant av 5 år til vi skal være ferdigutdannede tannleger, det føles ut som en evighet. Samtidig føles det ut som vi bare har gått på universitetet i noen uker, men sannheten er at vi snart har eksamen!! Etter en deilig juleferie tok realiteten oss igjen da vi vendte tilbake på MH-bygget. Metabolismen gikk unna fortere enn vi klarte å si sitronsyresyklus og nå for tiden fordyper vi oss i et kreft- delemne. Kreft som vi forøvrig “skal få lære enda mer om 2. 3. 4. 5 og 6 året og resten av jobbkarrieren”. Ja, hvis vi skulle blitt leger da. Men vi studerer heldigvis til å bli tannleger og ingen av lærerne har peeeeiling på om det er noe vi(odo-studenter) blir å fordype oss noe mer i, den tid den sorg. Men uansett, målet er å gjøre det bra på eksamen til våren (målet er egentlig ikke å gjøre det så bra, bare å stå!) så da er det bare å bite tenna sammen å memorere alle triksene en mutert celle kan finne på, som forøvrig er ganske mange. Ellers ser vi fram til en heidundrende kullfest på svin(g)eriet i mars, som klapp på skuldra for en fantastisk innsats på den beste oktoberfesten i 2012. Bedre sent enn aldri. Vi ser fram til å få komme opp på tannbygget, er bare et par år igjen. Kul(l)-hilsen fra Odo-12

5


Nytt책rsball 2013

6


7


os h b b o j På

Oralkirugen

Klokken ringer en tidlig onsdags morgen. Vi gjør oss klar for en ny dag på Byporten tannklinikk. Hver tredje uke tilbringer vi to dager på klinikken, der vi assisterer for oralkirurgen Seong, som til vanlig både bor og jobber i Oslo. Tekst: Marthe Emilie Dahl Foto: Kariann Skare

Seong tok tannlegestudiet i Tyskland, der han tilbrakte fem og et halvt år ved Phillipps University. Senere bygde han på utdanningen med spesialisering som oralkirurg, også denne i Tyskland. I Norge går denne spesialiseringen over 5 år, men i Tyskland det lagt opp annerledes; Seong tok de første 2 årene på et sykehus og de resterende årene på en privatklinikk, totalt 3-4 år. Vi er to studenter fra første og andre året som bistår Seong de dagene han tilbringer her i Tromsø på klinikken. Vi assisterer under operasjoner, vasker og autoklaverer utstyr, samt jobber aktivt for at Friele kaffe skal kunne gå med overskudd. Hver dag på klinikken er ulik og unik. Pasienter kommer med ulike problemer, men de fleste er henvist av tannleger og skal ha en operasjon. Kanskje er det en

komplisert ex, en fixtur-operasjon, en rotspissamputasjon, en konsultasjon for mulig implantat eller en biopsi som må sendes videre for kartlegging. Dagene er både spennende, utfordrende, stressende, givende, men ikke minst utrolig lærerike. Å jobbe hos oralkirurgen gir oss muligheten til å se en større del av ”verdenen” vi går i møte etter endt studie.

Oi, e det dær normalt?!

Vi tilbringer mye tid sammen med pasienter, bistår tannlegene på de andre kontorene ved behov, får et innblikk i utstyr, blir kjent med prosedyrene og får en indikasjon på hvordan jobben som oralkirurg er. Vi starter alltid morgenene litt ”mykt”

8

med å drikke kaffe og sladre om de siste sportshendelsene, det gode været vi venter på, og ikke minst angsten som melder seg siden kalenderen viser januar og det snart er eksamen. Når vi tar inn første pasient er det alltid en rolig og avbalansert stemning, der vi pakker opp utstyr og nynner med til en velkjent P4-ballade. Er vi heldige trenger første pasient å ta en OPG (røntgen), noe som verken påfører pasienten smerte eller en kraftig trang til å tømme magen. Som dere vet, møter man ikke pasienter på studiet før 6. semester, så derfor griper vi muligheten for litt selvstendig pasientkontakt så fort anledningen byr seg. Dette er en perfekt anledning til å snakke om alt og ingenting i håp om å roe ned pasienten, og kanskje til dels oss selv også.


Stressnivået stiger ustoppelig til værs når vi er nødt til å ta OPG`en 3 ganger, før vi faktisk gjør det rett. De berømte utbruddene ”–Oi!!” og ”–E det dær normalt?!” er nok verken beroligende eller ideelt for en pasient å høre. Heldigvis lærer vi av våre feil underveis som feiltrinnene gjøres, og ja vi er jo tross alt bare studenter. Noe jeg har erfart er at det lønner seg å sjekke navnet til pasienten som sitter på venterommet og skal motta 4 stk Amoxicillin FØR du faktisk gir dette til pasienten. Dermed slipper personer som skal til en vanlig undersøkelse, å få en stor dose penicillin i forkant, som de absolutt ikke hadde behov for. Når operasjonene pågår og dagene går i ett, starter den store planleggingen. Vi er nødt til å passe på at alt utstyr er vasket og klart til neste operasjon. Vi har alle erfart hvordan det er å henge etter: Du har 14 ulike oppgaver som må gjøres på en gang, og klokken stresser deg like

mye som når du spør lærere om hjelp og de svarer med et spørsmål tilbake.

takk” mens den flotte ”hamster looken” inntar ansiktet sakte, men sikkert.

Festen er ordentlig i gang når Seong spør etter en overkjeve visdomstann-tang (og vi i utgangspunktet er forsinket) og du henter 8 ulike premolartenger som like overraskende, er av feil type. Like troverdig er det hver gang du finner rett tang og unnskylder deg med at du hørte molar underkjeve. Å, er ikke visdomstenner premolar? Jaja, den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves?

Etter lunsj går som regel dagen veldig fort, men selvfølgelig, ingen en regel uten unntak. Vi vasker, pakker, tar telefoner, ler, autoklaverer, smiler, gjør feil, lærer masse, spør dumme spørsmål, ser på OPG- bildene, nikker (later som det er veldig forståelig) og assisterer etter beste evne. Timene flyr og plutselig er siste pasient for dagen sendt ut døra.

Når uret viser 12.30 og vi er klar for lunsj, må vi som regel ty til litt kroppspleie. Som regel starter vi med en felles avspenningsøvelse etter å ha donert bort handa vår til en meget nervøs pasient, som medførte tidvis stopp av blodtilførselen. Men det er viktig å poengtere at den gode følelsen som melder seg når pasienten er over gjennomsnittet fornøyd med både inngrepet og behandlingen, lett danker ut opplevelsen av å nesten måtte amputere hånden. Og vi blir like takknemlig hver gang en utslitt pasient får stotret fram ”-Tushhhhen

9

Vi er veldig takknemlig for å ha denne jobben og det gir oss masse nyttig erfaring. - Både med tanke på motivasjonen og den erfaringen vi får. Som Bjørnar Rørstrand sier; vi har et gjensidig forhold der dere studenter er veldig glade for å være her, samtidig som vi er veldig fornøyde med å ha dere her hos oss. Altså med andre ord en vinn-vinn situasjon!


Hvem er du? Jeg kommer fra Falun i Sverige, har 5 barn som er født mellom 1976-1990 og ei kone som er sykepleier og bor i Falun. Utdannet: Karolinska Institutt, Stockholm, 1979 CV: Reiste til Kiruna da jeg var ferdig med studiet for å jobbe i et 3mnd-vikariat, men ble værende i 13 år. Der gikk jeg fra å være ung kille til å bli fembarnsfar. Så flyttet hele familien til Falun 1992. Her var jeg tannhelsesjef. I fjor hadde jeg et 4mnd-vikariat i Bodø, og fikk mersmak på Norge. Jeg søkte da på veilederjobben her og kom hit i september. Jeg har hele tiden jobbet offentlig.

med jevne mellomrom. Hvordan har livet vært i Tromsø til nå? Superbra! Trives som fisk i vann! Her er det alltid noe å finne på om man har tid og penger. Det er mye liv i sentrum med festivaler og mye folk på restaurantene. Her har man en blanding av gamle og unge på restauranter, kafeer, utesteder o.l., som man ikke har i Sverige. Hva husker du fra når du var student? Jeg husker godt at våre veiledere ikke var tilstede når vi trengte hjelp. Da satt de ofte og drakk øl, røyket og spilte kort. Med det i minnet vil jeg gjerne være en veileder som er der for studentene !

Hobby: Jeg har mange hobbyer. Jeg liker å kjøre scooter, trener på «friskis og svettis», leser mye (særlig historie og religion), liker å lage mat og reise. Jeg har en sønn som bor i Bangkok, og besøker ham

Mats Løfquist

Noen tips til oss studenter? Vær dere selv, ikke prøv å være noen andre! Man skal være ydmyk for yrket, ikke tro at man kan alt, men samtidig nysgjerrig. Når man skal søke jobb kan det være lurt å jobbe et sted med erfarne tannleger som man kan spørre om råd. Favorittmat? Kjøttfondue. Man dypper kjøtt i forskjellig krydder og så i varm olje. Ellers har jeg, etter at jeg flyttet til Tromsø, blitt veldig glad i å bake sockerkake. Da ringer jeg og inviterer Eva for da blir hun så glad og kommer med en gang. Hva ville du ha blitt om du ikke ble tannlege? Det var ganske tilfeldig at jeg startet på tannlege. Jeg hadde en kompis som sa han skulle begynne å studere odontologi, så da hev jeg meg på sammen med han. Men om jeg ikke skulle ha vært tannlege ville jeg nok vært kokk eller arkeolog.

Intervju med

58år

Veilederene Eva Rydin Schill 59år Hvem er du? Jeg vokste opp på en liten plass uten for Boraas i Sverige, men bodd mesteparten av livet i Gøteborg. Jeg har en ektemann som bor i Gøteborg og en sønn på 24år. Utdannet: Begynte å studere økonomi og fransk, men fant ut at det var kjedelig. Jeg hadde noen venner som gikk tannlege og de inviterte meg med på festene deres. Dette var jo de kuleste festene, så da bestemte jeg meg for å ta opp realfagene og begynne på tannlege. Ferdig i Gøteborg i 1979. CV: Begynte i privat praksis i 1979 og har jobbet privat siden da. Å kjøpe egen praksis er det beste valget jeg har gjort, det nest beste var å selge praksisen og komme opp til Tromsø. I tillegg har jeg hatt ei deltidsstilling som veileder innen

endodonti i fem år på Odontologen i Gøteborg. Hobby? Jeg er veldig glad i å reise. Det er til det pengene fra sparegrisen går til. Når jeg er ute og reiser bruker jeg mye tid på å vandre i naturen. Svalbard er stedet jeg har funnet mest fascinerende. Og så liker jeg å kjøre slalåm og spille golf. Er du fornøyd med livet i Tromsø? Ja, trives veldig godt. Har vært og gått en del turer i fjellet. Hva husker du best/savner du fra studenttiden? Medstudentene. Fem år med gode venner, men mange har jeg ikke sett siden vi gikk ut. Samtidig er noen av mine beste venner i dag fra denne tiden. Tips til studentene:

10

Gjør hverdagen artig! Du skal være mye på jobben, så sørg for at du trives med pasienter og kollegaer. I min praksis satt jeg ofte av ti minutter ekstra på pasientene jeg likte godt sånn at vi kunne få pratet litt før vi satt i gang med behandlinga. Mats sier du er veldig glad i sockerkake, stemmer dette? Haha, ja, men jeg tror heller det er han som har lært seg, og liker å bake, sockerkake, så da inviterer han meg. Til slutt, hva ville du vært i dag om du ikke ble tannlege? Hm, nei, da hadde jeg kanskje fortsatt innen økonomi. Men etter at jeg begynte å studere for å bli tannlege har jeg aldri tenkt på noe annet.


Ved semesterstart på nyåret var ODO-11 så heldige å få inn en ny student i kullet, Ingvild Waage Hetland heter hun, og er fra Oslo. Oralen tok en prat med Ingvild, om hvordan hun har opplevd de første ukene som student i nordens Paris. Hva syns du om Nord-Norge så langt? Det er litt vanskelig å si, ettersom jeg ikke har sett noe på grunn av at det er så jævlig mørkt her. Men det lille området på bakken som gatelykten lyser opp ser ok ut. Jeg har hørt rykter om at mennesker fra nord skal være svært varme og åpne, men den eneste interaksjonen jeg har hatt med de som er herfra er buss-sjåførene. Og som kjent skal de være en med godt humør, men nordnorske buss-sjåfører er ikke slik som i sangen, ei heller typisk nordnorsk åpenhet og varme. Hvorfor har du valgt å komme til Tromsø? Valgt? Hvordan trives du så langt? Det er vanskelig å trives når jeg er mørkeredd. Og i motsetning til hjemme, hvor jeg bare må sjekke under sengen etter troll og hekser, må jeg sjekke rundt hver busk her oppe. Forståelig nok er dette er svært krevende arbeid, så da er det like greit å holde seg på hybelen helt til solen titter frem. Tror du det er noen fordeler med å studere her i Tromsø? Jeg tror det er en fordel å studere odon-

Tror du du kan finne drømmemannen her i Tromsø? Nei, jeg har ikke hørt at Justin Bieber skal hit med det første.

Ny student Ingvild Waage Hetland tologi her. Ettersom studiet er forholdsvis nyopprettet her i Tromsø, tror jeg det er i fakultetets beste interesse å tilrettelegge best mulig undervisning for studentene. Fakultetet har trolig et ønske om å utdanne best mulige tannleger og dermed legger opp undervisningen etter en “prøve og feile” metode, basert på tilbakemeldinger fra studentene og eksamensresultater. Dette medfører at studentene kan ha innflytelse på undervisningsopplegget i mye større grad enn andre steder i landet. For eksempel i Oslo hvor mye av undervisningen ikke er endret på flere år, fordi “slik har vi alltid gjort det” og ikke minst fordi professorer sitter i den samme stillingen år etter år og ikke utvikler sitt undervisningsopplegg. Men det er jo ulemper også med å være forsøkskaniner! Alt vil ikke fungere like godt med en gang, men slik er det alltid. Noe fungerer, andre ting ikke fullt så godt. En annen kjempefordel i Tromsø er jo alle de praksistimene som er lagt inn i studiet. Mye mer enn i Oslo og Bergen. Det tror jeg er gull verdt!

11

Hva ser du etter i en mann? Han skal være litt som en gammel katt, som er lei av å kose og er selvstendig nok til å komme og gå som han vil. Det er ikke en deal breaker om mora hans er i live, men hvem vil vel egentlig ha en svigermor? Hvorfor har du lyst til å bli tannlege? Ja, det var vel ikke det jeg hadde lyst til da jeg var yngre. Men etter å ha prøvd ut litt ulike studier og sett litt av verden fant jeg ut et praktisk yrke var det beste. Og hvem kan motsi at munnen er et spennende arbeidsted? Hvor fascinerende er det ikke å tenke på at dette er det stedet hvor alt går inn for å gi grunnlag for liv til resten av kroppen. Og ikke bare inn, tenk på alt som går ut av munnen av rare tanker og ideer! Ja munnen gir uendelige muligheter for hygge og moro, men også alvorlige temaer som smerte og sorg. Hvorfor er akkurat du egnet til dette yrke? Folk er skikkelig redd meg. Jeg vet ikke hvorfor, men det hender at folk løper når jeg kommer. Jeg kan nok gi et skremmende inntrykk og gi følelsen at folk har gjort noe galt når de henvender seg til meg. Da jeg oppdaget dette, ble tannlege et kall for meg! Funfact om deg selv? Jeg kan nesten slå hjul med én hånd.


is e R g o Ryk

LOFOTEN

Det er fort å glemme alle de fine plassene som befinner seg i “nærheten” av Tromsø når dagene på skolen blir lange og tunge. Vi i Oralen fornyer oss stadig og prøver oss nå på en fast “ryk og reis” spalte. Her vil vi komme med reisetips til vakre perler både nært og fjernt, sånn at du kan få en bedre og mer spennende studietid.

Av: Kariann Skare

Da flertallet i redaksjonen liker brilleskille, (after-) ski og vakre fjell går første “Ryk og Reis” til Lofoten. Har du vært der, skjønner du hva jeg snakker om. Har du ikke vært der, har du en ting å gjøre- dra dit!

12


Lofoten, øygruppen som ligger vest i havet nord for polarsirkelen har mye å by på både sommer og vinter. Er du en av dem som enten liker hav, bratte fjell, måskeskrik, surf, kanelboller eller en kald nordlands pils- i en fin kombinasjon eller hver for seg? Da vet du hvor du må dra. Å, du trodde at mamma lagde verdens beste kanelboller? Da har du ikke smakt kanelbollene du får kjøpt på Lysstøperiet i Henningsvær! Tar du turen hit bør du være tildlig ute, disse beryktede kanelbollene forsvinner fort etter åpningstid. Om kanelboller ikke er nok, bør du teste baccalaoen de serverer på Klatrekafèn. Her er det fare for at du møte på likesinnede hvis det bor en liten klatrer i deg. Områdene rundt Henningsvær er et paradis for klatrere.

er det godkjent å bare sitte å langs vannet å se på det krystallklare vannet og de mektige fjellene. Ikke la deg lure, selvom vannet ser ut som en fristende middelhavs dukkert er det iiiiskaldt. Hvis du ikke er kjent i fjella rundt om i Lofoten kan det være lurt å ta kontakt med noen som er det. Det finnes mange gode guider som kan vise deg en urørt liten perle på en trygg og hyggelig måte. Om været slår seg vrang kan en kjøretur ut til Unstad Beach redde dagen, enten om du er av typen som hiver etter pusten og tappert prøver å i det hele tatt komme deg opp på surfebrettet eller om du er av typen som faktisk surfer PÅ bølgene. Om du liker deg best på land, kan du alltids ta bilder eller sjekke opp kalde surfere med en varmende kommentar.

Er du heldig med været er det en fryd å stikke til fjells å kjøre ski fra spisse topper nærmest ned til havnivå. Om gnagsår, solbrenthet eller lathet skulle inntreffe

Nyttige linker www.henningsvarlys.no www.lofotenskilodge.com www.alpineguides.no www.camplofoten.no

13


kikkut.no

Foto: Roger Nabben

ingenting er uerstattelig

14


Det er på tide med en ny single- spalte her i Oralen.

Singelspalta

Da det ble diskutert på forrige redaksjonsmøte hvem som skulle få æren av å skrive den, var diskusjonen verken lang eller vanskelig. Det var jeg som trakk det lengste strået. Best kvalifisert til oppgaven. Jeg vil tørre å skryte på meg at jeg har veldig god erfaring med å være singel. Det er med glede jeg tar fatt pennen og skal skrive om hvordan det er å ikke være i et forhold, noe jeg kan veldig godt. For etter 22 år som singel får man mange rare kommentarer og merkelige blikk når folk har spurt meg –Du da, hva er

sier høyt. Tenker det av medlidenhet, ikke sinne eller misunnelse. Isteden smiler jeg og skyver hånden forsiktig bort fra låret mitt og svarer standardsvaret mitt – Nei, jeg har det fint! Trives ! Slenger på enda et smil. Under smilet mitt sender jeg faktisk tankene mine til henne. Stakkars jente, 22 år og kjærester i fleng siden hun lærte seg å si ”shærreste” i barnehagen. Hun som ikke klarer seg uten ”han”, uavhengig om han heter Tom, Jonas eller Andreas. Det er liksom samme hvem han er, så lenge det er noen der eller? I mine øyne, du kan selv velge om du syns det

den beste julegaven du noen gang har fått av kjæresten din? Og du svarer -har aldri fått

noe julegave fra kjæresten. Altså, jeg har aldri hatt kjæreste. Hodet til det spørrende vesenet, ofte nyere kvinnelig bekjentskap, skakker litt på hodet, rynker litt på øyenbrynene og strekker seg fram og legger hånden sin på låret mitt mens hun sier med barnehagetante stemmen sin – næmmen, har du ikke hatt kjæreste? Er det ikke ensomt? Stakkars deg! Stakkars meg? Stakkars deg! Er det første jeg tenker, men for all del ikke

15

er sett gjennom bitterbrillene eller virkelighetsbrillene, men er det ikke bedre å være sammen med noen som man virkelig vil være sammen med, enn å bare erstatte han forrige med en ny? (med kun en eneste menstruasjon i mellom?!). Hva med å gi deg selv en sjanse? Er ikke sikkert det er så ille å tenke selv vet du. Du som leser skjønner kanskje at dette blir en veldig firkanta

anti-kjæreste spalte av det enkle grunn av jeg ikke kan skrive om noe jeg ikke har peil på. Jeg skjønner at jeg begynner å bli en bekymring for noen av mine venner når de spør meg, helt seriøst, med den samme ekle barnehagetante stemmen som beskrevet over, nå noe snøvlende. Denne gangen uten skakking på hodet, mer direkte - Ehm.. du er ikke lesbisk da? Nei. Jeg er ikke lesbisk. Jeg liker gutter- nei, ekte mannfolk. Og det er kanskje akkurat det som er problemet. Når var det gutter bestemte seg for å bli kompliserte og metroseksuelle istedenfor mannfolk? Visste du at de faktisk analyserer meldinger og signaler som den værste fjortisen? Nei, da lever jeg mye heller det glade singelliv! Dette kommer jeg til å fortsette med helt det kommer en ukomplisert, spennende, solbrun prins ridende på en hvit elg, med en sekk med ski, surfebrett og gitar under armen, humor på lur, helst en master i planene - så klart med en perfekt tannrekke og helst ingen svigemor. Life’s hard baby, og jeg innser i skrivende stund at jeg kommer til å skrive singel- spalte resten av studietiden min her på UiT. Gleden er på min side.


Professional

Student Club For TANNLEGE- og TANNPLEIER-studenter

NYHET

Bli medlem på facebook.com/

ColgateStudentClubNordic · Invitasjoner til arrangementer · Ny viten · Dialog · Profesjonell rådgivning

· Nordisk nettverk · Konkurranser · Produktprøver · Nettbutikk for studenter

Alle som blir med har mulighet til å vinne spennende premier.

Colgate_student_A5.indd 2

16

24/11/11 11.48


Ă˜steuropeisk

eleganse

Utgavens hunk Bla om 17


HUNK:

FARUK

Zdralovic Av: Tina-Beate Ressheim

I anledning aller hjerters dag har vi tatt en snakk med hunk Faruk Zdralovic, født i apens år og tidligere svømmer. Oralen møter Faruk der han bruker mesteparten av tiden sin – Plan 8 på MH.

nøtter intellektuell nervøs

Kritisk

Maskulin

spennende improviserende Analytisk LÅR Honning

Nærtagende

Frisk smak

sadist

nytelsessyk Pluto

Jeg ser på kjærligheten som noe som vokser ettersom tiden går. Forelskelse er bare hormoner i sving. Kjærlighet er noe annet. I kjærligheten utfyller man hverandre. Slik at man sammen står sterkere. Hvem er forbildene dine? Foreldra mine, som kom til Vadsø fra Bosnia med to kofferter og en unge, og fikk seg gode jobber og et flott hus. De lagde gull av gråstein.

Jeg ser på kjærligheten som noe som vokser ettersom tiden går. Hvordan reagerte damene? Damene gav meg komplimenter og sa jeg så fin ut.

MØRK

blå

Johnny Cash kledde seg i sort for å sympatisere med dem som levde under harde kår, hva er grunnen til at du gjør det? Jo, jeg kler meg i sort skjorte, bukse og frakk mest for å skille meg ut, jeg vil se bra ut. Kleskodeksen startet som et veddemål. I tredjeklasse på videregående fortalte en kompis meg at han hadde lest at damer tenner på makt og ba meg prøve kle meg annerledes.

endret seg etter de giftet seg? Nordmannen svarte at han elsket henne like høyt. Israeleren derimot sa han elsket henne høyere.

Hvordan er drømmedama? Drømmedama har bra personlighet, utseende er ikke så nøye. Det viktigste er at vi er på bølgelengde. Vi må kunne ligge å filosofere i timevis uten at det blir kjedelig for noen av oss. Drømmedama har ingen øvre aldersgrense, men jeg foretrekker norske damer fremfor bosniske. Når var sist du var forelska? Det var i ei svensk jente jeg møtte på svømmeleir. Hva falt du for? Stilen hennes. Hun hadde fargerike bukser, en fin bluse og Converse. Hun var så nydelig. I tillegg hadde hun det vakreste smilet jeg hadde sett. Tror du på kjærlighet ved første blikk? Jeg skal fortelle en historie som illustrerer hva jeg mener om kjærlighet.Det var to menn, en nordmann og en israeler som fikk spørsmålet om kjærligheten til deres nåværende koner

18

Hva er det med deg som gjør at damene vil ha deg? Jo, begge foreldrene mine er bosnisk. Men jeg er vokst opp i Nord-Norge, så jeg er en helst spesiell miks. Jeg prøver å ta det beste fra begge kulturer . Kjønnsrollene i Bosnia er for eksempel ganske ulik dem vi har i Norge. Jeg er opptatt av at menn og kvinner skal være likestilte, men samtidig så synes jeg det er viktig å ta vare på aspekter ved den tradisjonelle mannsrollen. Det å åpne dører for kvinner, hjelpe dem til bords ved å dra ut stolen osv. Noe som er helt vanlig i Bosnia men ikke i Norge. Jeg setter familien høyt. I framtiden vil jeg ha en familie som er passe stor. Vi skal bo i Norge eller i Skandinavia. Jeg er dessuten ærlig og ingen player. Damene kan stole på Faruk. Hva er din beste sjekkereplikk? Øynene dine lyser opp hele lokalet;)


Jeg er dessuten ærlig og ingen player. Damene kan stole på Faruk.

19


Den lille

Kaffetesten

Det er mye fint man kan teste for å gi leserne innblikk i hva man skal velge av ulike produkter i butikkhyllene; sjokolade, energidrikker, rødvin, sushi og så videre. Denne gangen kom turen til en favoritt blant redaksjonens medlemmer; kaffe. En noget antallsmessig amputert redaksjon møttes en onsdags-kveld for å utveksle sine favoritter, og for å stille sin tunge og gane til leserens disposisjon.

... og om litt er kaffen klar Av: Maria Anita Ståland Foto: Leverandørene

Det ble testet ulike typer av studentfavoritten jeg bruker å kalle pulver-”kaffe” (dette er ikke kaffe, bare tull), i tillegg til en traktekaffe og en på presskanne.

Friele Instant Pleasure

Coop Mild og Rund

Dette var førstemann ut i testen. Og den spontane reaksjonen blant testerne var ”mmm”. Her virket det altså som at redaksjonen var fornøyd, men når innholdet var ferdig fortært kom det etter hvert fram at noen av dem syns den var litt tam og kjedelig. En av testerne mente at det likevel var noe som var tiltalende ved den - den smakte ikke campingferie!

Undertegnede hadde med seg fersk kaffe fra trakter, og fikk allerede i døren signaler på at dette var en kaffe de hadde lave forventninger til. Ordet ”gamlehjem” ble vel nevnt.. Jeg unnskylder dem med lav alder og liten erfaring med hva kaffe egentlig er.

Når det skulle gis positive adjektiver til Frieles pulverkaffe ble det også sagt at den var lettdrikkelig, og derfor en lettvekter innen segmentet. Dette var en fin nybegynner-kaffe. Designet var tiltalende, og noen mente at den grønne skriften ga uttrykk for at produktet var økologisk. ”Men er det egentlig koffein i denne?!” Kaffen selges på pose, men det er åpne/lukke-funksjon, noe som gjør at den ikke renner ut i sekken. Bra! Helhetsinntrykket var positivt, både med tanke på smak, design og hvor godt den lot seg drikke.

I det den skulle inntas ble det kommentert et blandingsforhold som ikke akkurat var positivt. Kaffen så ut som sterk te, og var ikke svart som deilig kaffe skal være! ”Skal den være så tynn?? Så sur den var!” Dette er altså en kaffe som må traktes, og derfor krever litt planlegging på morgenen før man drar. Men med den rette trakteren og termosen gjør den seg. Etter hvert var det noen som mente at den virket fyldig og god! Og enkelte mente faktisk også at dette var den beste, mens andre altså syns den oste gamlehjem og dildrende kaffekopper. Uansett fin å ha med på termos på tur.

20


Nescafé Gull

Friele kokmalt kaffe (Brukt i presskanne)

Så var turen kommet til klassikeren Dette var testens eneste kaffe fra presspå norske lesesaler. Og denne kafkanne, og den hadde dermed et svært fen oser visstnok av campingferie godt utgangspunkt. Og da man endelig med mamma og pappa! Og det var ferdig med pulver-helvetet lot ikke var ikke en kompliment. Enkelte skrytet vente særlig lenge på seg for ble nærmest støtt av denne pådenne karen. Denne var god! Redaksstanden, og mente at dette var jonen uttrykte glede over å endelig få den aller beste pulverkaffen på smaken på litt ordentlig koffein, og markedet. Og som om ikke det ikke noe pulvertull. Denne var visst var nok så måtte man ta i betrakheller ikke så sur. Det eneste som ble tning den gode smaken, og at trukket på var at det ble litt grums pulverkaffe er helt optimalt på i koppen, men det er sånn som telttur og lignende. – Bålkaffe er man må regne med når man bruker jo så mye søl. presskanne. ”Nei, denne er skikkelig besk, men helt standard – jeg drikker den hver dag, jeg..” Hele redaksjonen var enig om at Men eieren av forrige testkaffe (espressokaffen) hadde ennå det ikke gjorde noe. Godordene ikke kommet over nederlaget for sin ”egen” kaffe, og mente ramlet fritt som i det reneste at Nescafé Gull minte henne om en mann uten tenner... duskregn og her ble det faktisk sagt at den Til sist kom man seg lenger og lenger ned i koppen, og en av var enkel å lage i presskanne-kopp, så denne skulle ikke testerne mente at denne drikker man bare når man sitter og tape tidsracet mot pulverkaffen! Og om det tar litt tid, så er kaldsvetter rett før eksamen. det verdt det. Definitivt mye bedre enn pulverkaffe, og med Heller ikke designet var det mye positivt å si om. Den kommer god smak som i seg selv var ikke særlig utfordrende eller tung, i en helt standard glassbeholder, og en lite lokkende layout. og den kan derfor angivelig tas på styrten. Dette var en ren Her assosieres det straks til plastskei og plastkopper i forteltet nytelseskaffe! til campingvogna. Dette er pulverkaffens gråe mus og smaker visstnok ikke kaffe engang, bare ræl! Alt i alt var det relativt klart at dette produktet gjorde Den dagen skaperen tensitt navn til skamme, og på ingen måte stod til gull!

kte på nytelse, da skapte

Nescafé Espresso

han kaffebønnen (Ukjent)

”Det ser jo ut som hockey-pulver! Min gojdtefavoritt!!” Det vanket frydefulle utrop og glede da denne stod for tur. For ikke bare så den ut som hockeypulver, men jammen luktet den sånn også! Når den ble blandet med vann dannet det et deilig skum på toppen av kaffen! Det hele så ganske så delikat ut. Eieren av kaffen mente imidlertid at vannet måtte helles i høyt trykk for å få det deilige skummet – krana i kantina på MH var visstnok best. Men kaffen skulle drikkes, ikke observeres, og etter hvert lot ikke reaksjonene vente på seg: Kritikken haglet! Her ble den karakterisert som sur i forhold til Instant Pleasure fra Friele. Det hørtes også ut som denne måtte doseres i rikelige mengder pulver til mengde vann. Flere syns den var veik på smak, og det ble klart at man ikke kunne være gnien på hockeypulveret. ”Nei, nei, nei, dette var skikkelig sur kaffe!” Dette lovet ikke godt for espressoen. På leting etter positive karakteristika ble det etter litt tid klart at denne kaffen passet best sammen med en bit mørk sjokolade. ”Har vi ikke noe søtt å spise ved siden av?!” Etter hvert gikk praten over til kjendiser og pene antrekk, og det virket nesten som at espressoen førte redaksjonen ut i en drømmeverden av mørk, erotisk sjokolade og vakre kjendiser. Men det varte ikke lenge, for nå var det enkelte som hadde hengt seg opp i designet på glasset: Angivelig var det et ukledelig grønnskjær i glasset som gjorde at det så skittent ut! Og det til tross for at det var en lokkende espressokopp på forsiden. Noen prøvde å la tvilen komme kaffen til gode, for dette var jo tross alt ”bare” en pulverkaffe, men enkelte svarte på dette med ”Nei, denne klarer jeg ikke å drikke så mye av.”

Testerne ble etter hvert kvalm og dårlig, og måtte til slutt over på gulrøtter og vann. Gjennom en liten jungel av pulverkaffe hadde det reist seg to kraftige grantrær i form av kokekaffe og traktekaffe, men hvem var det som gikk av med seieren av testen?

Testens vinner: Friele kokekaffe på presskanne! Testens pulverkaffevinner: Instant Pleasure. (Pulverkaffe gir visst heller ikke dårlig ånde, så her er det bare å peise på!)

21


Geiloseminaret

“Vakkert glis for en hver pris”

Geiloseminaret er et faglig seminar hvor odontologistudenter fra Oslo, Bergen og Tromsø møtes på Geilo. Seminaret inneholder fag-relaterte foredrag, fest og moro. Geiloseminaret har vært en tradisjon for Oslo- og Bergenstudenter i en rekke år, og de møtes naturlig nok et sted midt i mellom disse byene, de siste årene har også vi fra Tromsø blitt invitert til å delta.

Fredag 25. Januar braket det løs, en gjeng med trøtte tryner møttes tidlig fredag morgen på Oslo sentralstasjon for å ta toget til Geilo. Etter en togtur i strålende solskinn, med snødekket vakker vinternatur uten for vindusrutene, var 26 studenter fra Tromsø klare for en uforglemmelig helg på Geilo. Dette var bedre deltakelse enn tidligere år. Vi ble godt mottatt av studenter i arrangør-komiteen som i år var fra Oslo, da vi kom. I tillegg fikk vi en fin overraskelse på rommet, både vin, snacks og innholdsrike goodiebags fra sponsorene. Alt lå virkelig til rette for at dette skulle bli en vellykket helg. Raskt etter ankomst ble det servert lunsj før foredagene startet. Fredagens foredrag ble innledet av Colgate som var seminarets hovedsponsor og ble etterfulgt av flere informasjonsforedrag av andre sponsorer som DNB og NTF. Årets tema var ”Vakkert glis for en hver pris” som er et svært aktuelt tema i tann-

TEKST: Tone M. Christensen FOTO: Ymse folk

legeverden med tanke på estetikk og etikk. Det ble også avholdt foredrag om ”Tannturisme” og ”Munnen, tenner og identitet i Afrika” Morten Harry Rolstad, fra den Norske Tannlegeforening som foreleste om ”Tannturisme”, da tannbehandling i utlandet har blitt mer og mer vanlig, kan det derfor være kjekt som tannlege , å vite hva en skal svare når pasienten spør om råd angående behandling i utlandet, og hvilke rettigheter pasienten har dersom han/hun velger dette. ”Munnen, tenner og identitet i Afrika” ble holdt av en odontologistudent fra Oslo, Ole Rasmus Theisen. Han har vært et halvt år på utveksling i Sør-Afrika, samt deltatt i frivillig arbeid med fokus på opplæring av barn i tannhelse i Kenya, han hadde mye å fortelle om afrikanske stammetradisjoner forbundet med tenner og lepper.

22

I pausene mellom foredragene var det mulighet for å se hva sponsorene hadde med seg, i tillegg ble det trukket spenstige premier, blant dem som deltok på foredraget. Vi kan bare nevne premier som lupebriller, ipad, ipod, dunjakke, skihjelm, skibag og sykkel-computer. Med andre ord, lønner det seg altså å få med seg foredragene. Dessverre var det bergenstudentene som denne gangen stakk av med mesteparten av de flotte premiene, kanskje ikke så rart da nesten var 3 ganger så mange representanter som oss fra Tromsø. Til tross for lokkende premier var ikke alle like interessert i å sitte inne i godværet, og benyttet derfor anledningen til å ta turen ut på ski, enten i bakken eller på flatmark, når de først hadde tatt turen til denne vinterperlen.


På fredagskvelden var det duket for skalldyrsaften, en fullspekket buffé med tonnevis av god sjømat, og med litt vin ved siden av ble dette en særdeles god oppladning til lørdagens festaften. Festing i Mølla og langvarige vorspiel på hotellrommene utover i de sene nattetimene, gjorde det vanskelig å stå opp tidlig neste morgen til frokost fra 08.0010.00. Første foredraget startet allerede 10.15 på lørdagen, men til tross for tidlig start var det svært bra oppmøte. Utover dagen fortsatte foredrag som ”Etiske utfordringer i den kliniske hverdag” som handlet om hvordan man skal takle etiske problemstillinger knyttet til den kliniske hverdagen. ”Protetikk og estetikk” var et foredrag om høyestetiske alternativ for tannerstatning og ” Keramiske erstatninger” som handlet om når og hvor det kan benyttes keramer og hvordan man skal gjøre det. I følge femteårs-studentene var sistnevnte foredrag svært lærerikt, og det ble sagt mye

nyttig som var fint å ta med seg hjem. Seminarets sponsorer hadde også arrangert ulike konkurranser for oss studenter, hvor man kunne stikke av med premier som blant annet universalgavekort, kaffemaskin, et par slalåmski. Til slutt var det duket for Colgates vinterleker som innebar stafett ute i snøen. Stafetten inneholdt fire kreative etapper, og la til rette for vintermoro i snøen. Tromsø stilte med et reint Tromsølag og et blandet lag. Det ble virkelig god stemning der ute, kanskje ikke så rart når Colgates Sverre Aukland delte ut gløgg. Ut på kvelden var klart for helgens høydepunkt, selveste festaften. Finstasen kom på og festklare studenter var klare for en skikkelig helaften. Middagen var en god 3-retters middag, med innslag av tradisjonsbundne sanger og flotte taler. Lars Kloumann fra Tromsø holdt Damens tale, og fikk en enorm applaus etter en humoristisk og artig tale. Etter

23

middagen fortsatte festen nede i Mølla, hvor Åges Danseband skapte skikkelig partystemning ved å fremføre en rekke partyslagere. Som en perfekt avslutning på kvelden, eh natta, ble også nattmat organisert. Pølser i lompe ble servert sultne og slitne studenter, hurra! Søndagsmorgen var det frokost, deretter utsjekking og avreise. Før vi vendte snuta mot nord, fikk vi nok en gang artige underholdningsinnslag fra Lars Kloumann, som denne gangen fremførte en rekke drikkeviser med skikkelig Vågsbygda-dialekt. Alt i alt var dette en alle tiders helg på Geilo, så tusen takk til arrangementskomitéen fra Oslo!


Kvalitet hele veien... ...det merkes! Totalleverandør av teknisk utstyr, journalsystem, service og praksisplanlegging. Vårt ønske er å bli oppfattet som en reise på 1. klasse, derfor følger vi deg, - hele veien!

Dental Sør Telefon 38 27 88 88 Dental Sør Røntgen Telefon 40 00 69 88 post@dentalnet.no - www.dentalnet.no

24


Går det mot

SLUTTEN for ORALEN ? Av: Katrine Gullhav Hansen

"

Jeg håper virkelig at Oralen vil leve videre, men det er altså opp til alle dere

Oralen ble startet opp av noen iherdige ildsjeler. De har drevet den frem, jobbet og slitt, og til slutt funnet sukses soppskriften på et produkt som gleder både studenter, professorer og veiledere på klinikken.

og ha en hel haug med viktige verv.

Nå føles det ut som om vi står ved et veiskille... De første ildsjelene er borte, og flere av dem som har vært med fra starten er på vei ut i voksenlivet og bort fra avisa.

Jeg håper virkelig at Oralen vil leve videre, men det er altså opp til alle dere. Det er synd hvis hjertebarnet til Aksel skal visne hen bare for at han er borte… Neste gang vi fra Oralen kommer inn i klassen deres og vil ha dere med, si JA! Bli med i den morsomste av studentorganisasjonene vi tannleger har – jeg garanterer at du ikke kommer til å angre.

Hvem skal ta over? Vi er en liten gjeng som sitter her og prøver å føre avisa videre i gammel storhets form, men det blir vanskeligere og vanskeligere! Vi er bare mennesker, og ikke minst studenter. Vi har andre ting vi også trenger tid til, fortrinnsvis å lese pensumbøker og ikke bare komme opp med morsomme artikler til dere.

Hvor er dere? Vi trenger dere! Vi klarer oss for øyeblikket, men før eller seinere skal vi som er igjen også (forhåpentligvis) gå ut med autorisasjonen i hånda og kan ikke fortsette å skrive i avisen.

Vi kan ikke dra lasset alene.. Men hvor er de som skal komme etter?

Oralen er kanskje ikke en like etablert institusjon for tannlegestudentene som OF og OFU er, men jeg tror den er like viktig. Her kan man få utfolde seg kreativt, skrive om ting som engasjerer og provoserer, og bli kjent med andre tannlegestudenter på tvers av kullene. Det er en mulighet til å få engasjert seg litt i egen studenthverdag uten å nødvendigvis sitte i x antall styrer

25


Store hverdagsproblemer eller plagsomme i-landsproblemer? FYR DÆ til oss: facebook.com/oralen

Maten på nyttårsballet smakte balle. En brownie på størrelse med en lillefinger til dessert? Seigt oksekjøtt? Forretten skulle vært hovedrett, det var den eneste som smakte.

Hva med å fornye printerne på MH? Trenger jo joggesko for å springe rundt å prøve å finne en maskin som virker før forelesning…

NOBINA punktum

at vi får vite NÅ at vi Det var jo veldig, veldig bra kan skrive master på norsk! Takkskaldufaenmegha….

Når er det på tide at vi får vei fra parkeringsplassen dire kte til TANN! Hilsen ei som er lei av å gry nne i snøen før skolen…..

Kan vi få skohyller i garderoben? Dritt lei av av å vasse rundt i sølevann hele dagen.

Hva skjer med prisene i kantina? Studenter som har klagd til Studentsamskipnaden får ikke svar når de stiller spørsmål, det er useriøst!

FYR DÆ!

26


Mathjørnet gir deg:

Grekisk pytt i panna Oppskrift fra vår svenske tannhelsesekretær/resepsjonist Anna-Lena ved Orkdal tannklinikk. Av: Marianne Lund

Du trenger: 500 g potet 500 g svinefilet 2 stk paprika (gul og rød) 2 stk rødløker 3 tomater 100 g fetaost Marinade: 1 dl olivenolje kinesisk soya 1 ts sambal oelek (sterk saus) 1 ts ingefær 3 fedd hvitløk salt/pepper

Legg kjøttet i marinade i minst 6 timer Saus: 1 boks Creme Fraiche 2 msk lettmajones 4 presse hvitløksfedd Italiensk salatkrydder Stek først potet i langpanne i 10 min på 225°C. Deretter tilsettes resten og stekes videre i 15 min. Serveres med grønnsalat

27


Med utstyr fra NDD er du i de beste hender

Med kvalitetsutstyr fra Planmeca og andre kjente produsenter er NDD markedsleder på utstyr i Norge. Vår kompetanse omfatter prosjektering, levering og finansiering av bl.a. innredninger, uniter samt moderne digitale løsninger.

A S N o r s k D e n t a l D e p o t : Ø s t e n s j ø v e i e n 4 0 . P o s t b o k s 6 0 8 2 E t t e r s t a d . 0 6 01 O s l o . T l f.: 2 2 07 27 27. w w w. n d d . n o

28


Du vet du bor i tromsø når.. Av: Katrine Horn Skogen

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Du må kjøre med enorm avstand til bussen fremfor deg for ikke å krasje. Du må legge inn 20 minutters slingringsmonn på busstidene. Du kaller en snøstorm for et friskt pust. Du omtaler været som ”han”. Du er sørpå og forteller at du er fra Tromsø og får spørsmål om du kjenner han Ivar i Narvik. Du går inn på tannbygget og møter flere som snakker svensk enn norsk. Du må bestille billetter hjem til jul i mai, for at det ikke skal koste en formue. Du er sørpå og folk synes du er mer eksotisk enn en pakistaner. Du legger vekk vinterklærne for å ta frem sommervotter og sommerlue. Du går på ski til skolen. Du må brøyte deg inn og ut av husdøra bare med timers mellomrom. Du står å måper til bensinprisene sørpå. Du finner en bestevenninne på doen på Gründer. Du står opp kl 05.00, kjører av sted for å rekke å nå toppen av fjellet når det er ennå er skumring. Refleksvest er tingen. Det å sykle på glattisen er helt normalt. Du må være lokalkjent for å kunne kjøre bil i sentrum. Mote trosser været og du går ut på byen på vinteren med pensko og tynnstrømpebukse. Brun og blid går så det suser. Du forsterker positive ord med; jævlig-, forbanna-, rålekker- og satans-. Tårene triller når du ser sola for første gang etter mørketiden. Du synes Tromsø er en svær by. Du synes Oslo er en driiiitsvær by. Du vet hva ”snær” betyr. Du bruker himmelretningene aktivt for å orientere deg på øya. Også i dagligtalen. Det finnes en ny art av måse: kebabmåsen. Du tror verden bare består av oppover- og nedoverbakker. Du må bytte bremseklosser minst 2 ganger i løpet av den 4 mnd lange sykkelsesongen. Allværsjakka er din beste venn g jennom HELE året. Det er helt ut å ikke gå på topptur og kjøre ski.

29


NR 1/2013

Markedsportalen for tannhelsetjenester er lansert Torsdag 14. februar ble Forbrukerrådets markedsportal offisielt åpnet - av hele to statsråder. Kan portalen bli et godt og nyttig redskap både for pasienter og tannleger? Eller blir den bare en ny kanal for shopping av billige tannhelsetjenester og markedsføring av spesialtilbud med lokkepriser? - Forbrukerrådets markedsportal må bidra til å synliggjøre de reelle kostnadene ved å tilby høyt spesialiserte og krevende tjenester, sier NTFs president Camilla Hansen Steinum. – Folk er svært fornøyd med det vi leverer i dag. Undersøkelser viser at tannlegene scorer høyest av alle på forbrukertilfredshet. De etterspør tryggheten og den høye standarden - selv om det koster. Steinum mener det ikke er mulig å levere faglig og kvalitetsmessig gode tannhelsetjenester til veldig lav pris. Hun advarer mot såkalte «billigtannleger» og diverse lokketilbud som man stadig kan se på nettet og i aviser. - Kvalitet må koste! Skal man levere tannhelsetjenester til ekstremt lave priser, så må man enten fire på kvaliteten eller velte kostnaden for de «gode» tilbudene over på tilleggsbehandlinger på samme pasient, eventuelt på andre pasienter, slår tannlegepresidenten ettertrykkelig fast. - I et fritt marked med frie priser må vi som yrkesgruppe være villig til å oppgi hva vi tar oss betalt for våre tjenester. NTF har derfor stilt seg positiv til opprettelsen av en markedsportal for tannhelsetjenester. Portalen må vise befolkningen og myndighetene hva som er faktisk prisnivå for de aktuelle behandlingene. Vi skulle gjerne hatt med flere kvalitetskriterier i denne portalen. Men kvalitet er vanskelig å måle konkret. Det blir derfor viktig at det jobbes videre med å utvikle kvalitetskriterier som også kan brukes i markedsportalen, sier Camilla Hansen Steinum. Den norske tannlegeforening, Postboks 2073 Vika, 0125 Oslo Telefon: 22 54 74 00 / E-post: post@tannlegeforeningen.no

30


31


Vi trenger flere skribenter, fotografer og deskarbeidere. Ta kontakt med oralentromso@gmail.com

32

ORALEN Vol4 Nr1 Vår 2013  

Studentavisa for tannlege- og tannpleierstudenter i Tromsø

ORALEN Vol4 Nr1 Vår 2013  

Studentavisa for tannlege- og tannpleierstudenter i Tromsø

Advertisement