6 minute read

KERNEFRIVILLIGE ER RYGRADEN I UHØRT FESTIVAL

I august 2021 blev den niende udgave af UHØRT Festival afholdt. 41 af landets mest talentfulde artister spillede for de over 2.500 mennesker, der kom i løbet af festivalens 3 dage. Festivaler som UHØRT bliver båret af frivillige kræfter, og nogle frivillige lægger mere tid og energi i skabelsen. Sandra Kaarsgaard, som vi skal møde i denne artikel, er kernefrivillig i sceneproduktionen og har i år lagt mere end 100 timer i festivalen.

Af Jacob Aa. Hansen

Advertisement

Der blev ikke holdt igen med rosende ord fra diverse musikmedier til årets UHØRT Festival. Af de 13 koncerter som GAFFA anmeldte, fik 3 artister 5 stjerner og 10 artister 4 stjerner. Samme positivitet gjorde sig også gældende hos både Soundvenue, Bands of Tomorrow og Undertoner.

Og det blev i den grad en stor fest for landets nyeste musik på UHØRT Festival. Endelig kunne de spille for et talstærkt, stående publikum og et hav af branchefolk over festivalens tre dage. Sulten efter nye, spændende liveacts var stor, og der var rekordmange branchefolk (150+) til stede under festivalen. På samme måde som SPOT Festival, er UHØRT blevet en vigtig platform og et udstillingsvindue for landets nye artister. Men det har naturligvis taget energi og kræfter at nå dertil.

En festival baseret på frivillighed

På UHØRT Festival er det vigtigt at holde billetprisen nede, da de optrædende er ”uhørte” og dermed i sig selv ikke trækker et stort publikum. Festivalen er uafhængig og non-profit, og skal derfor bruge et evt. overskud til næste års festival. Det er derfor ekstremt vigtigt for festivalens eksistensgrundlag, at der er en masse frivillige kræfter, der hjælper til. Ligesom så mange andre festivaler er der musikinteresserede folk, der tager tid ud af deres kalender for at arbejde, være en del af sammenholdet og få en masse musikalske oplevelser.

På UHØRT er der omkring 100 frivillige, der hjælper med at afvikle festivalen. Men der er også en håndfuld frivillige som har taget det næste skridt, og bruger langt mere af deres fritid på at stable festivalen på benene: Festivalens kernefrivillige. Uden disse ville det simpelthen ikke være muligt at planlægge en begivenhed af denne størrelse. Opgaverne spænder fra PR og SoMe, til planlægning i forbindelse med bardrift, artistpleje, musikproduktion, festival-atmosfære, koordinering af frivillige, m.m.

Vi har snakket med stagemanager Sandra Kaarsgaard, som har brugt en masse af sin fritid på at gøre UHØRT Festival 2021 til virkelighed.

“UHØRT festival er ikke verdens største festival, så det stykke arbejde, jeg lægger i det, gør rent faktisk en forskel...”

– Sandra Kaarsgaard, frivillig

Sandra Kaarsgaard tv. og hendes søster Teodora th. på UHØRT 2021.

Sandra Kaarsgaard tv. og hendes søster Teodora th. på UHØRT 2021.

Hej Sandra,

Hvilke opgaver har du siddet med til årets festival?

- Jeg har i år haft en ret bred vifte af opgaver. Normalt laver jeg sceneproduktion, hvor jeg for flere år siden startede som stagehand, og nu er jeg stagemanager. Udover det har jeg i år også siddet med gæsteliste og akkreditering – altså en masse emails, invitationer og kontakt med branchefolk. Samtidig har jeg været med til at lave noget af årets præ-produktion, vagtskema for scenerne og diverse detaljer, mapper og andet overblik under festivalen. Så i år lavede jeg festival på fuld tid i 2 uger, inklusiv afvikling.

Hvorfor er du med til at lave netop UHØRT Festival?

- UHØRT festival er ikke verdens største festival, så det stykke arbejde, jeg lægger i det, gør rent faktisk en forskel. Så jeg har både medbestemmelse og ansvar, og er med til at skabe oplevelsen for både gæster og kunstnere.

Der ligger også det lag i det, at det er nye kunstnere, som står på randen til at kunne blive store. Jeg kan godt lide at de på UHØRT får nogle muligheder, som de ikke rigtig får andre steder: at stå på nogle større scener end det ellers er muligt for bands på den størrelse, samt blive eksponeret for et andet publikum end de ellers ville blive. Mange bands er endda

fra en helt anden landsdel. Og at blive set af forskellige branchefolk, både potentielle samarbejdspartnere, men også ift. den feedback de får efter koncerten.

Hvilke værdier ved UHØRT er det, som du godt kan lide?

- At festivalen står for at prioritere vækstlaget med en ansøgningsproces, i stedet for bare at booke de store, kommercielle navne for at sælge billetter. Det er ikke så meget en festival, der går op i at tjene penge, men i stedet lave en oplevelse, og showcase de bands, der måske kommer til at kunne sælge mange billetter i fremtiden.

Hvorfor synes du at læseren også skal blive en del af UHØRT-familien?

- Vi mangler altid dygtige mennesker, der kan og vil skabe en vildt fed festival sammen med os. Og hvis du gerne vil ind i musikbranchen eller have mere medbestemmelse end de andre tjanser som du måske har haft på andre festivaler, så er UHØRT klart noget for dig.

På det personlige plan, hvad får du så ud af ved at lave UHØRT Festival?

- UHØRT var faktisk den festival, hvor jeg rigtigt startede i musikbranchen med sceneproduktion for 4-5 år siden. Jeg har været med hvert år siden jeg startede, og at jeg var med der, har også hjulpet mig med at få betalte stagehand-jobs for bl.a. LiveNation og andre firmaer og festivaler. Senest er jeg blevet produktionsansvarlig på en festival i Aarhus, og det kan mere eller mindre spores tilbage til, at jeg startede på UHØRT i sin tid. Samtidig er jeg jo også stadig på UHØRT, og jeg får mere og mere indflydelse og ansvar for hvert år, jeg er med.

Har du planer om også at være med til næste år?

- Ja da! Jeg har planer om at være med lige indtil de ikke gider at have mig med mere! Haha…

UHØRT Stemning, foto. Kristian Gade

UHØRT Stemning, foto. Kristian Gade

Lidt UHØRT historie

Da UHØRT blev afholdt for første gang i 2013, var det på en græsplet på Refshaleøen. Dengang 1 dag, 3 scener og 26 bands. Siden da er festivalen rykket til Enghavevej i København og udvidet til at være en 2 dages festival med 39 bands på de 3 scener. I corona-året 2020 kunne festivalen kun hænge sammen økonomisk, ved en udvidelse til 3-dage pga. stramme restriktioner. Festivalen gik overraskende godt og derfor valgte man at beholde formatet. Dette for at kunne præsentere flere artister, men samtidig give artisterne bedre spilletid, sådan at alle kunne få en endnu bedre oplevelse, når de stod på scenen.

I løbet af årene har UHØRT Festival etableret sig som landets vigtigste festival for den allernyeste musik – til glæde for både ambitiøse musikere, det københavnske musikpublikum og branchefolk landet over.

Festivalens formål er desuden at give de optrædende talenter et skub i den rigtige retning, da der for dem stadig er et stykke vej op ad den musikalske udviklingsstige. Derfor er der på festivalen professionelle bandcoaches til at give råd og vejledning til musikerne i forbindelse med deres koncert, sådan at den fantastiske nye musik bliver endnu mere fantastisk. Dette initiativ er et af festivalens markante særegenskaber, som skal skabe en varig effekt for de talentfulde musikere. Ansøgningsrunden til UHØRT starter i februar 2022.

Festivalen er i fuld gang med at rekruttere de frivillige, som gerne løber den ekstra mil for at være med til at lave et brag af en festival, der selvsagt bliver endnu større, når UHØRT kan fejre deres 10-års jubilæum i 2022!

Læs mere om festivalen og frivillighed på www.uhoert.dk

Barfrivillige UHØRT 2021

Barfrivillige UHØRT 2021

This article is from: