Page 1

oooh!

2011

was ik maar ...

Het tijdschrift van WalloniĂŤ en Brussel

Laat je

verwonderen!

6 citytrips

charmante Weekendje weg in Brussel

Uitstapjes

voor groot en klein

Verborgen schatten van WalloniĂŤ

www.belgie-toerisme.be

Ontdekking | Gastronomie | Cultuur | Beleving | Natuur | Actie


04 08

Oooh! Wat een panorama!

WELKOM !

Ga Wallonië te lijf en beleef een natural high.

Oooh! Waarom kwamen we hier niet eerder?

Wallonië? Je bent er wellicht al eens op kamp geweest, of je hebt er een keer een weekendje doorgebracht. En anders heb je gegarandeerd wel herinneringen aan een schoolreis naar de Hoge Venen. Wallonië, je rijdt er dwars doorheen op weg naar het zuiden en de namen Durbuy, Luik en Doornik doen allemaal wel een belletje rinkelen. Wallonië, dat zijn toch ook de Ardennen, niet?

Met de hele familie samen uit, samen thuis en voor elk wat wils.

We denken allemaal dat we Wallonië wel ongeveer kennen, maar de regio, die nochtans zo comfortabel dichtbij ligt, heeft voor de meesten onder ons toch nog een hele hoop verrassingen in petto. Had je bijvoorbeeld al gehoord van het Waalse Stonehenge in Wéris? Wist je dat de streek 24 Mooiste Dorpjes telt, verspreid over de vijf provincies? Wist je dat je er op verschillende plekken Werelderfgoed terugvindt? Om nog te zwijgen van de heerlijke streekproducten en de ettelijke charmante vakantiehuisjes en gastenkamers, de designhotels en welnessverblijven die Wallonië rijk is.

… in Wallonië! Ceci n’est pas une brochure. Of toch niet zoals je die gewend bent. Nee, we nemen je mee op ontdekkingstocht: voor een paar uur, een dagje tussendoor, een weekend of een hele vakantie lang. Deze leuke, leesbare introductie tot dat prachtig nabije Wallonië geven wij je graag cadeau. Om telkens weer naar terug te grijpen wanneer je zin krijgt in een nieuwe oooh-ervaring. Leg dit tijdschrift alvast klaar om mee te nemen - je zal er plezier aan beleven!

14

Oooh! Dat mogen we niet missen!

Verzorgd tot in de puntjes: een verblijf in Wallonië is een beetje thuiskomen.

© Corbis

17

Oooh! Wat een mooi verhaal!

18

Oooh! Wat is dat lekker!

22

Oooh! Wat een bijzondere plek!

28

Oooh! Dit Brussel kende ik niet!

30

Oooh! Doornik is net een teletijdcabine!

Het Wallonië van de grote schrijvers is dit jaar ook een bijzonder ontdekparcours.

Wallonië brengt je in de ban van verfijnde gastronomie uit eerlijke streekproducten.

Kastelen, dorpen en erfgoed van Wallonië brengen je in vervoering.

Volg een Brusselaar langsheen zijn geheime plekjes.

Een cultureel weekendje in Doornik zal je lang heugen. Zin in een vakantie in Wallonië? Zin in een bezoek aan Brussel? Zin in een groepsuitstap in Wallonië of Brussel? Zin in een meeting of incentive in Wallonië of Brussel? Wij staan klaar om u te helpen! Schrijf ons: Sint-Bernardusstraat 30 – 1060 Brussel Bel ons: 02 509 24 34 Mail ons: toerisme@opt.be Of surf naar www.belgie-toerisme.be

Een uitgave van Wallonië-Brussel Toerisme, vzw Coördinatie: WBT / Sonia Vijvermans, Sandrine Vanden Eynden. Concept en prepress: www. greencapcommunication.com www.helloagency.com De informatie in deze brochure werd met de grootste zorg samengesteld. De uitgever is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen die zich zouden voordoen tussen het verzamelen van de gegevens en de verschijningsdatum van deze brochure. Verantwoordelijke uitgever: Pierre Coenegrachts, Wallonië-Brussel Toerisme, Sint-Bernardusstraat 30, 1060 Brussel.

31

Oooh! Wat is Bergen knus!

32

Oooh! Zoveel contrasten in Charleroi!

De Henegouwse hoofdstad heeft gezellige ambitie.

Miskende stad biedt je een hoop leuke verrassingen.

© Foto's Shutterstock

Oooh was ik maar ...

Oooh! Wat een leuk verblijf!

Naar festivals, evenementen, tentoonstellingen, concerten en nog veel meer.

We nodigen je graag uit op een trip doorheen deze streek, die je ongetwijfeld versteld zal doen staan. We nemen je mee naar de kastelen van Henegouwen, naar de terrasjes van de verleidelijke Waalse steden en tonen je wat Wallonië nog zoal in haar mars heeft. Kies je vervoermiddel (een mountainbike, een kajak misschien of anders een segway) en… Hé, waar wacht je nog op? We moesten al vertrokken zijn! Het WBT-team

12

33

Oooh! Wat is Namen trendy!

34

Oooh! Luik heeft het allemaal!

Shop ‘till you drop in de chicste winkelstad van Wallonië.

Dé grootstad van het zuiden maakt het je lekker naar je zin.

Gedrukt in België (05/2011).

2 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 3


Oooh! Wat een panorama!

Oooh! Wat een panorama!

Deze route is ook een geologisch ontdekkings­ parcours: ‘au fil du temps’. De zin om te fietsen is te groot om naar bordjes te kijken en we trappen gezellig door. Ver van asfaltwegen en lawaai zijn de rivieroevers nog ongerept, de Semois volgt haar natuurlijke bedding. Een ringslang flitst voor ons wiel het struikgewas in. In het voorjaar vind je hier een weelde aan daslook, met tussendoor gele dovenetel, bosanemonen, gevlekte aronskelk en veelbloemige salomonszegel.

‘Meanders, daarin grossieren ze hier’ Mouzaive is het gehucht waar we na een kilometer of zes rechts de brug over gaan. Via de rechteroever van de Semois gaat het verder langs de rivier, om er na een viertal kilometer van af te wijken wanneer de route opklimt naar het geklasseerde dorpje Laforêt. Rust alom. Kuitenbijter? Je stijgt toch algauw 120 meter vanaf het dorpje naar de heuvelkam met alweer een fraai uitzicht op een Semoisbocht.

Duizenden Duizenden kilometers kilometers gemarkeerd gemarkeerd buitenplezier buitenplezier

Meanders, daarin grossieren ze hier. Boven onze hoofden cirkelt warempel een buizerd. De afdaling naar Membre gaat via een prachtig pad langs hooggelegen weiden, later peddelen we weer langs de rivier. Vlak voor Membre besluiten we om even de uitkijktoren in het bos te beklimmen: dat laatste uitzicht op de vallei van de Semois hebben we verdiend. De laatste kilometers terug naar Vresse gaan over comfortabel asfalt.

Wallonië neemt de bewegwijzering en markering van haar wandelroutes serieus. Enkel de mooiste trajecten komen in aanmerking en het netwerk wordt permanent uitgebreid. In 2012 kun je genieten van:

2200 wandelroutes in bosgebied:

goed voor 20.000 kilometer!

5000 kilometer gemarkeerde of

bewegwijzerde wandelroutes buiten bosgebied

900

kilometer erkende ruiterpaden

4000

kilometer langeafstandswandelpaden

Langeafstandsfietstochten

250 mountainbikeroutes, gemiddeld http://promenade.tourismewallonie.be

Ga

PERMANENTE BEWEGWIJZERING

Wallonië

Op de fiets langsheen de ongerepte Semois De Semois is anders dan de andere Ardense rivieren. Breder, zachter en vooral kronkeliger. Misschien ook iets zonniger, hier in het diepe zuiden van de Ardennen, maar dat kan aan onze verbeelding liggen. Een mooie voorjaarsdag is perfect om hier de fiets van stal te halen. Tekst: Wieland De Hoon

4 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

Wandelaars

© Shutterstock

8 kilometer lang

Zin in het zwaardere werk? Randovelo stelt je tien fietsroutes voor in heel Wallonië, variërend in lengte van 61 tot 362 kilometer. De routes lopen over bestaande wegen, langsheen waterlopen en oude spoorwegbeddingen en werden duidelijk bewegwijzerd. Per route is er een verzorgd roadbook verkrijgbaar met routebeschrijving, kaarten en toeristische informatie.  www.randovelo.org

Ontdek de mooiste fietstochten in onze nieuwste brochure.

Fietsers

te lijf

Vresse-sur-Semois ligt in een uithoek van de provincie Namen. Een klein dorp - en toch nog groter dan de pittoreske gehuchtjes langs deze aangename tocht van 20 kilometer. Precies de omgeving die je zocht voor een rustige fietstocht. We hebben geluk: een zacht briesje kondigt de lente aan en het parcours ligt er droog bij. De Semois is dé attractie van deze route. We fietsen over het stenen bruggetje van Saint-Lambert uit 1774 de dorpskom uit richting Mouzaive. Een mountainbike of minstens een stevige trekkingfiets heb je wel nodig, het gravelpad vergt te veel van een gewone stadsfiets. Het is verder lekker vlak en rechts van ons glinstert de rivier.

Mountainbikers Ruiters Ruiters en koetsen Skipiste 1-5 km 6-10 km 11-15 km >15 km ZIN OM TE ONTSNAPPEN?

Verschillende nietgemotoriseerde gebruikers

in de Echte Ardennen Wilt u iets extra’s voor uw verblijf zoek naar ontspanning, en de Waalse Steden? Bent u op ontdekking of een verblijf? aan natuur Ontdek Wallonië via het rijke erfgoed mooiste en monumenten... en sla ook de erfgoed dorpen, het uitzonderlijke industriële en de folklore niet over.

DE MOGID XXXX OISSTE FIETSTOCHTEN.

verblijven Dankzij de dagbezoeken en korte u op deze pagina’s in kwaliteitsaccommodatie die wij meer waarderen. voorstellen, zult u onze regio nog ook een onuitputtelijk Daarbij is Wallonië WAALS-BRABANT - LUIK plek of een - LUXEMBURG - NAMEN speelterrein voor avontuurlijke sporten - HENEGOUWEN in een magisch om heerlijk te ontspannen. Altijd mooie omgeving, dat spreekt. BESTEL OF DOWNLOAD UW GRATIS BROCHURE OP

www.belgie-toerisme.be

voor activiteiten Laat u verleiden door alle suggesties n. en verblijven - net als door de kortingsbonne Maak er mateloos gebruik van.

DE OOOH’S DE OOOH’S GROEIEN GROEIEN HIER HIER AAN AAN DE DE BOMEN. BOMEN.

GCAP00035 148x208.indd

1 8/04/11 14:25

KIES JOUW FAVORIETE OOOH! E.BE

KIJK OP WWW.BELGIE-TOERISM

DE OOOH’S GROEIEN HIER AAN

DE BOMEN. 8/04/11 14:25

GCAP00035 148x208.indd 2

Bestellen kan op www.wallonie-toerisme.be Tel.: +32 (0)2 509 24 34 - E-mail: toerisme@opt.be

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 5


Oooh! Wat een panorama!

Ga

Wallonië

Outdoor in de Ardennen

te lijf

Fietsen is maar een van de vele outdooractiviteiten die Wallonië je te bieden heeft. We geven je graag enkele mogelijkheden mee ... Mountainbike De leukste mountainbikeroutes op een handige overzichtssite.  www.mtbroutes.be  www.randobel.be

Trappen over de sporen

Rafting

© Shutterstock

 www.wallonie-toerisme.be

Gegidste wandelingen ADEPS organiseert gegidste wandelingen van 5, 10 en 20 km overal in Wallonië.  www.adeps.be

Liefhebbers van tochtjes te paard kunnen hier hun passie beleven.

 ochten per paard en kar, quad, T buggy, paintball, treecross, boogschieten, speleologie … De mogelijkheden zijn eindeloos. We helpen je graag op weg.  www.wallonie-toerisme.be

Trekking

6 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

© istock

© Shutterstock

Loop de Transardennaise van La Roche-enArdenne tot Bouillon, een 153 kilometer lange tocht door het hart van de Ardennen, of kies uit tientallen andere wandelpaden.

De Lesse, Semois en Ourthe zijn de rivieren bij uitstek om af te peddelen. De verschillende provinciale toeristische federaties of lokale toerismekantoren bieden je alle informatie over kajakverhuurders. Kajakken is een vrij strikt geregelde activiteit: alles over toegelaten trajecten en waterstanden lees je op   kayak.environnement.wallonie.be  www.wallonie-toerisme.be

Gps-wandelingen Wandelen met de gps is in en biedt je heel wat extra visuele en audio-informatie over je tocht. Eenvoudig in gebruik en mogelijkheden zat: probeer zelf eens een van de 170 routes verspreid over alle provincies van het Fran­stalig landsgedeelte.  www.tourismegps.be

RAVeL, en je bent weg van Wallonië

Op de Meren van Eau d’Heure, de grootste van België, kun je zeilen, windsurfen en waterskiën met dichte bossen als decor. Of doe een toertje rond het meer per segway!  www.lacsdeleaudheure.be

 http://ravel.wallonie.be

Nordic walking club is partner van La Maison de la Randonnée - G.T.A. België en aangesloten bij de Franstalige liga voor Nordic Walking.

Vliegsporten

 www.europaventure.be

 www.wallonie-toerisme.be

 www.molignee.be/draisines  www.railbike.be

Het netwerk van ‘trage’ wegen in Wallonië bestaat al sinds 1995 en werd sinds die tijd uitgebouwd tot een fijnmazig netwerk van duizend kilometer voorbehouden aan wandelaars, fietsers, ruiters en mobiele mindervaliden. De trajecten volgen jaagpaden langs kanalen of rivieren en voormalige spoorwegbeddingen en laten je de meest ongerepte stukken platteland en bos ontdekken. Dit langeafstandsnetwerk verbindt ook heel wat toeristische trekpleisters met elkaar en is een stimulans om het historische spoorweg- en waterwegenpatrimonium in stand te houden. RAVeL maakt deel uit van het Europees netwerk van Groene Routes.

Nordic Walking

 www.grsentiers.org  www.europaventure.be

Loeihard het luchtruim in? Wallonië biedt je héél wat mogelijkheden om uit te vliegen. Wat dacht je van deltavliegen in Saint-Hubert, een luchtdoop met een ULM (Ultra Licht Motorvaartuig) op de basis van Amougies of gemotoriseerd deltavliegen (DPM – Delta Plane Motorized) in Genappe…

De Belgische zeedijken hebben hun gocarts, Wallonië haar railbikes of ‘draisines’. Fiets met je gezin over het oude spoortraject doorheen de beeldschone vallei van de Molignée. Je vertrekt in het dorpje Warnant en trapt, als je daar zin in hebt, via Falaën het hele eind tot aan de abdij van Maredsous en terug doorheen een schitterend landschap vol bossen, rotspartijen, weiden en burchten. Ook in de Oostkantons vind je dit actieve vrijetijdsplezier, tijdens een railbiketocht over de voormalige Vennbahn tussen de stations Kalterherberg en Sourbrodt. Een prachtig, ongerept traject over de Hoge Venen en ook hier dé manier om ontspannen te genieten van lucht en licht.

Kajak

© OPT - J. Jeanmart

Rafting op de Ardense rivieren is een geweldige ervaring. Op deze website vind je de leukste trajecten.

Watersporten, segway

© Shutterstock

 www.awte.be  www.ftlb.be

© istock

Liefhebbers van tochtjes te paard kunnen hun passie beleven via de gîtes en gastenkamers van Gîtes de Wallonie of via de gespecialiseerde verblijven van de Association Wallonne de Tourisme équestre (AWTE).

© OPT / JL Flemal

Paardrijden

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 7


Oooh! Waarom kwamen we hier niet eerder?

Oooh! Waarom kwamen we hier niet eerder?

Maak het mooie weer met je hele gezin

is in

u h t n e m a s , it u n e m a S

Han-sur-Lesse

doen, Wat zouden we gaan t twee een lang weekend me dertien en kinderen van zes en eventig? nz onze oma van drieë endhuisje We hadden een week s moeilijk. gehuurd en kiezen wa is? Het uitstapcomprom ds tij en eig n Een klassieker in ee es cti tra kleedje, de at van de Lessevallei. Tekst: Wieland De Hoo

n

isch e tui nen van van kui ere n do or his tor ze bu iten act ivit eite n on n het Me er van iëre aan var als en der urs rco Zon der kin nat uu ron tde kki ng spa een gs lan , ud en we oie nev k, ma ar on ze kid s ho we reld kla sse als in An sch uim end rivi ert je. Leu een een en een het gsh g lan no n ië oo Virelle s of gew Ge luk kig had Wa llon ijke sof te avo ntu ren . gel der t me ig bez g nie t lan uw zitt en. het and er in haa r mo t wils. In Pairi st één met voor elk wa k worden en dan lief par ren n. Toen we die lve een wo en zou s Het moest en groot wild zien: bizon bezoeken, eest en we wilden nu den gew zou al at we ma ren for wa Daiza ook een grot van wereld we dat n fde oo bel j de kinderen daarbi

nog het een ië n lo l a W d a h ig k k ‘Gelu uw zitten.’ o m r a a h in r e d n a en het

Natuurschoon waar je van opkikkert, dat is Wallonië. De natuurlijke helft van het land biedt je prachtige mogelijkheden om met de hele familie frisse lucht op te komen snuiven. Voor ouderen en mindervaliden worden steeds meer natuurlijke sites toegankelijk gemaakt en de kindvriendelijke infrastructuur en attracties zorgen dat je kroost op elke leeftijd zijn gading vindt. Enkele ideetjes …

te maken oooh-factor die niks een attractie met een rdig een oo enw teg lreisjes en die heeft met saaie schoo n waren toé ja ie, tor his pre akel en mix biedt van lichtspekt ze verkocht. van Han-surtten en het wildpark Terecht, want de gro voorwaarde Op s. ker ssie bare kla Lesse zijn onverwoest de uitgang on zouden horen aan dat we zéker dat kan g zouden no k oo n van dertien en dat we onze zoo erop … dag de r nte Ce ce Spa Euro meenemen naar het leoloog spe n gee tenslotte hoef je Oma zag het ook zitten, vader nk dro ar Da n. kke te ontde te zijn om al dat moois den kon En . hefort op - wat anders graag een lekkere Roc en? we dan nu gaan kajakk

Safaripark Monde Sauvage © Shutterstock

Op

familie

© OPT - FTLB-Traces TPI

Een echte Afrikaanse safari op 25 kilometer van Luik? Een tijdloze ervaring in een authentieke omgeving.

©OPT / J.P. Remy

www.mondesauvage.be

Riveo Het verschil tussen een snoek en een forel? Neem een kijkje in de gereconstrueerde rivierarm, de aquariums, een panoramisch onder­ waterlandschap en thematische tentoonstellingen.

uitstap

© OPT / J.P. Remy

© OPT / J.-L. Flemal

www.riveo.be

Pairi Daiza Het vogelpark van weleer ondergebracht binnen de muren van de roemrijke cisterciënzerabdij van Cambron, biedt je nu een oooh-parcours langsheen de mooiste tuinen ter wereld. www.pairidaiza.eu

© OPT / J.-L. Flemal

Chevetogne Gezellige plekjes, wandelpaden door bos en tuinen, sportterreinen en fabelachtige en grandioze speeltuinen.

© Shutterstock

www.domainedechevetogne.be

Voor altijd verdwalen? Je kunt het (bijna) op de elf hectare van Het Labyrint, een doolhof met ieder jaar nieuwe animatie en ontwerpen. www.lelabyrinthe.be

© FTPH / C. Carpentier

Het Labyrint

MEER INLICHTINGEN www.wallonie-toerisme.be

8 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 9


familie

Oooh! Waarom kwamen we hier niet eerder?

Fun 2.0 voor kids en ouders

uitstap

Kinderen en jongeren die opgroeien met computers en media, laat je niet gemakkelijk voor iets warm lopen. Toch heeft Wallonië heel wat hightechattracties die zelfs de meest eigenwijze pubers zullen aanspreken. Net als hun ouders en iedereen die openstaat voor fun, techniek, actie, sensatie en wetenschap - of dat allemaal tegelijk, en niet noodzakelijk in die volgorde.

©  OPT - R. de la

Riv a

Pass

www.houtopia.be © Sh u

tte

rst

oc

Euro Space Center Een spektakelparcours dat je meeneemt van de Big Bang en de oorsprong van het universum tot de meest futuristische projecten voor ruimteverkenningen.

www.pass.be

Vlinders in je buik

www.eurospacecenter.be

De attractieparken van Wallonië zijn wereldklasse en een doel op zich voor een dag- of weekendtrip. Maar weet waar je aan begint: je kroost wil er steeds opnieuw naartoe!

tte

rst

oc

k

©  Sh

Aqualibi

www.weris-info.be

Golven net als in de zee, een duizelingwekkende afdaling op 4 nieuwe glijbanen en een nieuwe zone van 300 m² met waterspelen voor de kleintjes.

Ardennen Poteau ‘44 Museum Het militair-historisch museum over de Slag om de Ardennen (winter 1944-1945) ligt op het voormalige slagveld en biedt je een nieuw en gezinsvriendelijk concept.

© S h

www.museum-poteau44.be

ut

te

rs

ck

© Blegnymine © Mahymobiles - M. Weberwww.walibi.com/aqualibi

to

10 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

sa

Hoezo, Obelix een stripfiguur? Het kleine museum van de Megalieten in Wéris geeft je een boeiende inkijk in de gelijknamige prehistorische site.

u

Wéris Megalietenmuseum

Blegny steenkoolmijn

© Shutterstock

Download de brochure op

 Pl op

© Museum Poteau 44

© OPT - J.-L. Flemal

Breng geschiedenis tot leven en maak daar met je kinderen een schitterende uitstap van, naar een van de vele historische sites en musea die Wallonië rijk is. Kies je tijdvak en je wordt teruggeflitst naar de Romeinse tijd, Wereldoorlog II of de Industriële Revolutie. Een kleine greep uit het ruime aanbod:

Een multimediaspektakel op vijf schermen, een ontdekkingsruimte waar je een tocht maakt vol leuke en leerzame ervaringen, zoals een reddingsoperatie in een computergestuurde stad of de ontdekking van je zintuigen in een oude tempel.

Een museum over wetenschappen en samenleving: het Pass is een unieke plek met tien tentoonstellingen over spelen, leren, voelen, dromen en je amuseren. Ontdek hoe wetenschap en technologie deel uitmaken van ons leven.

Je kunt het zo gek niet bedenken Originele gezinsactiviteiten als uitstapjes per ezel, huifkar, golf spelen op een boerderij of per stoomtrein de Viroinvallei ontdekken? Wallonië heeft heel wat bijzonders voor je in petto. Je kunt ook riviercruisen of een boot huren met een heuse kapitein. Slecht weer? Zelfs in onze natuur hoef je niet bang te zijn voor wat regen, want bijvoorbeeld onze aquariums en grotten zijn lekker waterproof. Nooit een vuiltje aan de lucht dus.

LB - P. Willem s

k

Kies je tijdvak en waag de sprong

©  FT

Houtopia

www.365.be

©

Op

Plopsa Coo

Voel je een mijnwerker en daal af in de koolmijn van Blegny met de liftkooi tot 60 meter diep om er de ondergrondse galerijen te ontdekken.

Er is de waterval, zeker, maar er is ook een fantastisch pretpark met alle bekende tv-helden van jouw iets jongere spruit. Plezier verzekerd voor het hele gezin!

www.blegnymine.be

www.plopsa.be

Mahymobiles Oldtimers, auto’s uit films en stripverhalen, vrachtwagens, bussen, miniatuurauto’s, fietsen, drie­wielers, moto’s, stoommachines, koetsen ... you name it! www.mahymobiles.be

Walibi Doel van menig gezinsuitstapjes en al generaties lang een topper, dit hightechmegapretpark tussen Brussel en Namen. www.walibi.com

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 11


Oooh! Wat een leuk verblijf!

© Shutterstock

© OPT / J.-P. Remy

© DB Création - L'auberge du Notaire

Oooh! Wat een leuk verblijf!

Genieten van een beetje luxe?

Tekst: Hans Put

12 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

is thuiskomen van een streekbier. Echte avonturiers en natuurliefhebbers vinden hier het paradijs. Ecotoerisme is in Wallonië een woord dat al heel lang voor de grote ecohype in de toeristische brochures stond. Zo kan je logeren in een van de toffe pandaverblijven, een concept van milieu- en natuurvriendelijke gasten­ kamers, uitgewerkt in samenwerking met het WWF. En wat dacht je van een verblijf met de kids op een boerderij? ‘Op de boerenbuiten’ verwijst al lang niet meer naar oubolligheid maar geeft nu een extra dimensie aan het moderne verblijfstoerisme.

Hotels Romantisch met zijn tweetjes ‘Prins d’Arlemagne had zich verscholen in het lusthof van zijn in rode steen opgetrokken zomerkasteel. Vol ongeduld en hevig verlangen wachtte hij op zijn geliefde. Geneviève was niet van adel en daarom waren hun wekelijkse afspraakjes gevaarlijk maar met hun passie en de liefde voor elkaar wilden zij een eeuwenoud taboe doorbreken …’

© OPT / J.-P. Remy

Je ritst met één beweging je tent open en luistert naar het gekraai van een Vlaamse gaai verscholen in een lentefrisse boom aan de zacht hellende oever van een klaterend riviertje. Dat is thuiskomen in de prachtige natuur op een van de vele toffe campings van Wallonië. Jong en oud kunnen hier op verschillende locaties onthaasten langs eeuwenoude rivierbeddingen omzoomd met mysterieuze bossen en wouden. De legendarische trollen vind je alleen nog op het etiket

Neem nu hotel-restaurant Le Cor de Chasse in Barvaux waar de chef-kok de verfijnde kunst van de hedendaagse keuken op een speelse en creatieve wijze hanteert om de lekkerste gerechten op het bord te toveren terwijl de gastvrouw zich met heel veel flair bekommert over de trendy hotelkamers. En zo zijn er vele voorbeelden te vinden in gastronomisch Wallonië.

U vindt alle logementen (hotels, B&B, gites, campings,...) op www.wallonie-toerisme.be

Het avontuur tegemoet !

© Shutterstock

Een vakantie bij onze zuiderburen is altijd een beetje thuiskomen. W allonië geeft ons een gevoel van een stukje buitenland in eigen land. Er wacht ons altijd een warm Waa ls onthaal geparfumeerd met een vleugje zuid erse charme of we worde n onthaald door Vlamin gen en Nederlanders die hun hart verloren aan het zach tste en groenste stukje van Be lgië. Kies je voor een verb lijf in Wallonië dan dompe l je je onder in een wonde re wereld van gastenkam ers, boerderijen, kastelen , campings, ecoverblijv en en charmehotels die je elk e keer weer doen thuiskom en.

© OPT / J.-P. Remy

Logeren in Wallonië

Wie gesteld is op wat extra luxe kan terecht in een van de vele charmehotels. Pure verwennerij in perfectie combinatie met een vleugje streekgastronomie dat maakt van logeren in Wallonië een mekka voor de Bourgondische Vlaming. De liefde van de Vlaming gaat immers door de maag en daarom wordt hij ook zo snel verliefd op Wallonië want de Waal kent de geheimen van de keuken als geen ander.

Wil je wegdromen in een wereld van prinsen en prinsessen? Kies dan voor een verblijf op een luxueus kasteel. De rijke Belgische geschiedenis heeft ons een schitterend patrimonium nagelaten waar wij nu optimaal van kunnen genieten als cultuur- of als verblijfsbestemming. Hou je meer van de toekomst dan van het verleden? Dan kan je tot slot nog kiezen voor een van de vele nieuwe en trendy designhotels. De eeuwenoude charme van Wallonië wordt nu in een modern designjasje gegoten zonder afbreuk te doen aan tradities en oude waarden. En daarom is het altijd goed thuis­ komen in Wallonië.

www.horest.be www.belgique.logishotels.com

B&B www.gitesdewallonie.be www.accueilchampetre.be www.maisondhote.com

Gites www.ardennes-etapes.com www.gites-online.be www.ardennen-online.com www.giwal.be www.accueilchampetre.be/nl www.gitesdewallonie.be www.gitesdetape.be www.gitesatheme.be

Vakantiedorpen www.landal.com www.ardennen-online.com www.vilvac.be

Campings en jeugdherbergen www.laj.be www.campingbelgique.be

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 13


Oooh! Dat mogen we niet missen!

Oooh! Dat mogen we niet missen!

Wallonië

Pfoe, een museum? Stoffig! En met kinderen mag het allemaal niet te lang duren. Think again! Vergeet je vooroordelen en maak kennis met het geweldige museumaanbod van Wallonië. In de enorme waaier onderwerpen vind je zeker je gading en animatie maakt een museumbezoek boeiend en afwisselend voor klein en groot. Of wat dacht je van zélf een prehistorische speer te werpen of gewichtloos in de ruimte te hangen? Onderstaande musea bieden je Nederlandstalige infopanelen, gidsen en/of audiogidsen.  Fietsmuseum    Am psin  Gallo-Romeins mu seum    Ath  Archéosite en museum    Aubechie s (Belœil)  Internationaal Car naval- en Maskermuseum    Bin che  Bezoek aan de mi Blegny    Blegny * jn van  Huis van het Midd ele van de Maasstreek   euse erfgoed   Dinant  Wetenschappelijk Avonturenpark PASS    Frameries  Museum voor Heden daagse Kunst van de Franse Gemeens chap MAC’s    Grand-Hornu  Museum voor de   Wetenschappelijk Prehistorie    Flémalle Avonturenpark PASS - Bergen  Stichting Folon      Terhulpen *  Ianchelevici museu m    La Louvière  Le Centre de la Gra vur l’Image imprimée    e et de La Louvière  Kasteel van Lavaux Sainte‑Anne    Roche fort  Het hospitaal Notre -Da à la Rose    Lessines me  Het museum Grand Curtius    Luik   Bois du Cazier - Marcinelle  Het Archeoforum     Luik  Aquarium-museum van Luik  Museum van het Wa alse   Grand Hornu leven    Luik  Museum van Louvai n-la-Neuve  Bois du Cazier    Ma rcinelle  Museum voor Sch one Kunsten van Bergen (BAM)  F otografiemuseum     Charleroi  Koninklijk museu van Mariemont* m  Museum Félicien Ro ps    Namen  Provinciaal Museu m voor Oude Kunsten    Na men  Marmermuseum van Rance  Gallo-Romeins arc heologisch park    Rochefort   Museum voor Schone  Abdij van Stave lot* Kunsten - Doornik  Euro Space Cente   Koninklijk museum van Mariemont r    Transinne*  Espace Arthur Masson    Treignes*  Toeristisch centrum van Wol en Mode    Vervie rs  Versterkte burcht van Logne    Ferrieres  Abdij van Villers-la -Ville  Wellington Museu m  Waterloo*  Archeologisch Mu seum    Doornik  Museum voor Sch one Kunsten van Doornik M useum van het Op enbaar Vervoer    Luik

14 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

Hergé Museum – Louvain-la-Neuve

© OPT - J.-P. Remy

© Nicolas Borel - Atelier de Portzamparc 2009

© OPT J.-L. Flemal

© OPT - J.-P. Remy

© OPT - J.-P. Remy

© OPT - J.-P. Remy

© OPT - R. de la Riva

houdt je bezig

Musea bij de vleet

  Museum

*Musea met een thema-expo over Het Wallonië van de grote schrijvers (zie verder)

MEER INLICHTINGEN www.msw.be www.wallonie-toerisme.be

van het Waalse leven - Luik

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 15


Oooh! Wat een mooi verhaal!

Wallonië

houdt je bezig

Het Wallonië

Evenementen, festivals, concerten en zoveel meer ! Walen zijn feestneuzen en bewijzen je dat met, jawel, plezier. Veel feesten wortelen diep in de lokale cultuur en tradities en zijn wereldwijd befaamd om hun kleurrijke en exotische sfeer: je verbaast je dat je maar op een boogscheut van huis bent. De plejade aan evenementen in het Franstalige landsgedeelte is ideaal om kennis te maken met het échte Wallonië en zijn hartelijke inwoners. Als Vlaming voel je je er meer dan welkom! Om te kiezen uit alle leuke dingen om naartoe te gaan voor, tijdens en na de zomermaanden maakt Wallonië het je knap lastig!

© O

PT

- J.

-L.

Fle

van de grote schrijvers

In 2011 staan beroemde en minder beroemde schrijvers in de kijker die met hun pen een ode brachten aan Wallonië. Overal waar je komt in steden en op het platteland vind je dit jaar de gevleugelde woorden van Victor Hugo, Verlaine of Apollinaire – om er maar enkele op te noemen. Ga mee op reis doorheen landschappen en doorheen de geschiedenis. Tentoonstellingen, rondleidingen en evenementen zijn maar enkele van de haltes op deze trip tussen heden en verleden ...

m al

Tekst: Wieland De Hoon

-F

-B

ofo

er

nc

ge

n

ra

© OPT - J.-P. Remy Kunstenfestival Namen

ud

ou

- Spa

rian

Do

lies

up  OPT - Alex Ko ©

o ff

Wie schrijft die reist (door Wallonië) De tentoonstelling ’Wallonië geschetst door de grote schrijvers’ is heel 2011 door te zien op verschillende plaatsen in Wallonië en Frankrijk. Er zijn twee luiken die we hieronder toelichten.

Enkele ideetjes om warm voor te lopen … n st enf esti © OPT - J.-L. Flemal val lle) Chassepierre (Florenvi

MEI: Kunstenfestival (Namen) Maitrankfeest (Aarlen) Inter national Jazz Festival (Luik) Jango Festival (Liberchies)

Wallonië geschetst door de grote schrijvers

Tentoonstelling

Schrijvers die sporen nalieten van hun reizen door onze streken? Die gaan van Plinius de Oudere tot Georges Simenon, van Charles Baudelaire tot Marguerite Yourcenar, en van Lord Byron tot James Fenimore ­Cooper, Alexandre Dumas, Théophile Gautier, ­Victor Hugo, James Joyce, Gérard de Nerval, Arthur Rimbaud, George Sand, Sir Walter Scott, Paul Verlaine en Jules Verne.

 Luik in de tijd van Victor Hugo Van mei tot september www.liege.be/tourisme

Wallonië geschetst door Victor Hugo Iets meer dan 170 jaar geleden zwierf de grote Franse schrijver Victor Hugo voor het eerst rond op ons platteland en in onze steden. Foto’s, uittreksels van teksten, brieven en tekeningen geven je een beeld van zijn bijzondere reis door een voor ons nog nauwelijks voor te stellen wereld.

u K

JUNI: Heksensabbat (Ellezelles, Vielsalm) Doudou (Bergen) erloo Herdenking van de Slag bij Wat JULI: Francofolies (Spa) Landbouwbeurs (Libramont) (Namen) De middeleeuwen in de citadel in) (Thu e Auln Juillet Musical van Grand Prix Formule 1 (Spa Francorchamps)

ag

bi

jW ate rloo

Raadpleeg het volledige programma op www.wallonie-toerisme.be of bestel de brochure rond dit thema via toerisme@opt.be

Sl

Augustus: ) Volksfeesten van Outremeuse (Luik r eate atth Stra Inter nationaal ) en kunstenfestival (Chassepierre Reuzenstoet (Aat) Esperanzah (Floreffe) Muzikale nacht van Belœil (Henegouwen) onië: De grootste rommelmarkt van Wall x plou de rommelmarkt van Tem

© iStock

  O ©

PT /

A l ex

de n Kouprianoff - Her

MEER INLICHTINGEN

gv kin

an

de

 Stichting Folon: Beelden voo r woorden Van 27 mei tot 11 september www.fondationfolon.be  Wellingtonmuseum: Victor Hugo en 150 jaar ’Les Misérables’ in Waterloo Van 1 juli tot 15 oktober www.museewellington.be

Groepsarrangement  Ontdekking van Luik in de tijd van Victor Hugo Reservaties: Office du Tourisme (04/221 92 21 - office.tourisme@li ege.be) www.liege.be/tourisme

Rondleiding  L uik ontdekken in de voetspo ren

van 19e-eeuwse toeristen als Dumas, Nerval, Hugo  … 17 juni, van 14.30 tot 16.30 u. 24 september, van 14.30 tot 16.3 0 u. www.liege.be/tourisme

Openluchtspektakel

 Marie Tudor Citadel van Namen, van 19 tot 31 juli www.citadelle.namur.be

Data en locaties vind je op www.wallonie-toerisme.be 16 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 17


Oooh! wat is dat lekker!

Oooh! wat is dat lekker!

Kwaliteitslabels

De smaak

zuiden

Appellation d’Origine

•A

Protégée

(AOP) Geldt voor voedingsw aren geproduceerd, verwerkt en bereid in een welbepaalde regio, met een duide lijke link tussen product en streek van oorsprong, zoals Ardense boter en He rvekaas.

ND

•I

IALITÉ T C PÉ

IE

R

voedingswaren bevatt en traditionele ingrediënten of zijn op traditionele wijze geproduceerd. Denk aan oude geuze, lambiek, kriek, framb ozenbier of faro.

GARANT

•S

uit de Ardense keuken. Maar er is bijna geen wilde forel meer te bekennen in België. De vis wordt nu ingevoerd uit grote buitenlandse kweekstations of in eigen land gekweekt. De viskweker rookt een aantal forellen op eikenhout. Tijdens dit proces is er voortdurend gecontroleerde bevochtiging. Alle visfilets worden met de hand op een schaaltje gelegd, vacuümverpakt en bewaard op 4 °C.

Spécialités Traditionne lles Garanties (STG) Deze

ITIONNE L AD

LE

Naast de befaamde tuinen van Annevoie (nabij Dinant) liggen kweekvijvers voor forel. Forel kweken vraagt zeer zuiver water en een constante temperatuur. De vis groeit op in het zuivere water van de plaatselijke bron bij een stabiele temperatuur (12 °C) en dat laat zich proeven. De forel bereikt zijn ideale gewicht (380 g) na veertien tot zeventien maanden. Forel is niet weg te denken

PROTÉGÉ

Forel

ue Protég

ée (IGP) Geldt voor voedingsw aren met een geografische link voo r tenminste één fase van productie, bereid ing of verwerking: Ardense ham, Pâté Ga umais.

GRAPHIQ ÉO

UE

ICATION G

Indication Géographiq

Tekst: Erik Verdonck

Biolabel Voor biologische voedin gswaren geldt een strikt lastenboek. De onafhankelijke controleorganen Blik en Ecocert garanderen de biologische oorspr ong. De biologische landbouw beslaat ong eveer 12.000 hectare in Wallonië. Biologisch e voedingsproducten zijn herkenbaar aan het biolabel.

Info: w ww.apaqw.be www.opw.be

Info: www.dinant-tourisme.com

Hervekaas Ardense ham Aan de rand van het dorpje Nassogne bij SaintHubert staan een handvol houten hutjes. De rozige bewoners vergasten mij in koor op een knorconcert. “Wij hebben hier een driehonderdtal varkens,” vertelt boer-slager André Magerotte. “De dieren verblijven hier vier maanden lang. Ze komen toe wanneer ze twee maanden oud zijn en worden vier maanden later geslacht. De varkens voeden zich met wat ze vinden in de wei en krijgen verder granen, vitamines en mineralen voorgeschoteld. Info: www.apaqw.be

Omdat ze vrij rondlopen, ontwikkelen ze veel spieren. “Het vlees is doorregen met vet,” legt André uit. “En dat geeft die typische, rijke smaak en malse textuur.” Net zoals de pâté gaumais en de Hervekaas wordt de Ardense ham beschermd door het oorsprongs­label IGP (Indication Géographique Protégée). Ik volg de slager naar zijn atelier. “Eerst worden de hammen opengewreven met zout en veertien dagen in het zout gelegd,” legt André uit. Na het spoelen rust het vlees vier maanden in de koelkamer. Daarna drogen de hammen zeven tot acht maanden lang op kamertemperatuur. “Het is een natuurproduct”, vervolgt André. “Naargelang het weer zal de smaak verschillen”. De gedroogde hammen worden bestreken met een mengsel van reuzel, olijfolie en peper. Aan het einde van de rit beslist de slager of hij de ham zal roken of niet.

Bij Ferme Colyn aan de rand van Herve (bij Luik) maakt een brigade van zwart-witte melkkoeien de wei onveilig. “Wij melken ze tweemaal per dag,” vertelt de boerin. “Een derde van de melk gaat naar de kaas.” ­Colyn maakt boter, ‘maquée’ (plattekaas) en hervekaas. “Proef onze melk, vergelijk en je zal merken dat de smaak verschilt van hoeve tot hoeve,” legt de boerin uit. “Voor Hervekaas heb je een speciale bacterie (bacterium linens) nodig die je hier aantreft in de bodem en in onze rijpingskelder. Die bacterie draagt bij tot de korstvorming, de typische kleur en smaak.” De rauwmelkse Hervekaas is niet om een geurtje verlegen. Ik proef een spie zachte kaas op de boterham met een vleugje siroop erbij. “Het is de enige Belgische kaas met een beschermde herkomstbenaming (Appellation d’Origine Protégée),” legt de boerin uit. De hervekaas gaat terug tot de 17de eeuw toen de boeren een kaas

ontwikkelden met lange rijping, die makkelijk te vervoeren en bewaren is. Eerst wordt de melk opgewarmd op 32°C, daarna wordt het stremsel toegevoegd. De gestremde kaas lekt uit waarna de wrongel van de vloeibare wei wordt gescheiden en in vormen geplaatst die tweemaal per week worden omgedraaid. Tijdens de rijping wordt de kaas ingewreven met zout en gewassen met een wateroplossing die de bacterie bevat. Bij de lunch in Quai des Champs proef ik hapjes zachte en pikante hervekaas met een zachte Ruwet-cider uit de streek als aperitief. Is de kaas te scherp? Geen probleem. Een vleugje lekkere siroop uit Aubel op de boterham doet wonderen.

© Foto's: istock

mmmmm

D'ORIGIN E

O T É GÉE PR •

We ontdekken dat onze Waalse vrienden echte bourgondiërs zijn. We strelen onze smaakpapillen met de fijnste Ardense ham, pittige Hervekaas, malse escargots en een stevig stuk tarte al djote en drinken er trappistenbier, een lokale grand cru én… whisky bij. Onze journalist onderzocht hoe de specialiteiten vandaag bereid worden.

18 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

N

PPELLATI

O

E

van het

Koop het kruim van de Waalse streekproducten en u bent zeker van de kwaliteit. Kwaliteitslabels kunn en daarbij helpen. Hier volgt een beknopt overzic ht.

Info: www.herve-societe.be OOOH’s in Wallonië-Brussel | 19


Oooh! wat is dat lekker !

De smaak

zuiden

Tarte al djote

Trappist

Het stadje Nijvel is gek op de tarte al djote. De zoute taart van verrijkt brooddeeg met een vulling van Nijvelse kaas en snijbiet doet denken aan een quiche. “Voor een goede ‘djote’ moet de kaas à point zijn,” vindt bakker Raymond. “Je moet het juiste moment bepalen om de kaas te bereiden.” Je vindt de tarte al djote tegenwoordig op restaurant, bij de bakker of op de markt in Wallonië en Brussel. De lokale confrérie (broederschap) keurt wekelijks taarten die anoniem werden aangekocht. De keurders kennen punten toe volgens het uitzicht, de geur van de koude taart, de verhouding tussen gewicht en omvang, het aroma van de warme taart, de textuur van de kaas, de smaak van de makayance (vulling van kaas en snijbiet) en de kwaliteit van het deeg. Er gaat geen week voorbij of er is een blindproeftest. De scores worden omgezet in sterren. De beste tarte al djote verdient vijf sterren.

Wallonië telt drie abdijen waar echt trappistenbier wordt gebrouwen: Orval, Scourmont (Chimay) en Rochefort. Om commercieel misbruik tegen te gaan, lieten de monniken de benaming ‘trappistenbier’ wettelijk beschermen. In 1997 lanceerden zij het label ‘Authentic Trappist Beer’ dat nu op elk flesje prijkt. Dit label garandeert dat het product is gebrouwen in een trappistenklooster en dat het beantwoordt aan de kwaliteit en traditie die haar oorsprong vindt in de trappistengemeenschap.

Onder de AOC ‘Côtes de Sambre et Meuse’ vin d je de betere Waalse cru ’s.

Voor nog meer verhale n en weetjes over Waalse lekkernijen: ‘Proeven van de echte Ardenn en’

Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) ‘Côtes de Samb re et Meuse’: De Ge

waarborgde Oorspron g “Côtes de Sambre et Meuse” geldt ondermeer voor de Château Bon Baron (Lustin, ­Maasvallei) en de rod e wijnen van ­Domaine du Chenoy (Em ines bij Namen).

Erik Verdonck, Davidsfonds 2010.

mmmmm

Info: www.trappist.be

Waalse wijnen

Info: www.djote.be

Méthode Traditionne

lle

De uitstekende schuim wijn Clos des Agaises Cuvée Ruffus (Estinnes bij ­Binche) is een ‘méthod e traditionnelle’,

Vins des Jardins de Wa

llonie

Een appellatie voor Wa alse tafelwijnen.

Waalse whisky

‘Droog’ Haspengouw strekt zich uit aan de rand van Luik. Grote vierkantshoeven liggen er als bakens verspreid tussen de velden. Hier groeit de gerst waaruit de Waalse whisky wordt gestookt. Ik zit in de keuken van de Ferme de Goureux in het dorpje Fexhe-Le-Haut-Clocher. Boer Pierre vertelt dat zijn bedrijf begin jaren negentig omschakelde van de veeteelt naar graan. Waarom ‘Droog’ Haspengouw? Er komen geen rivieren of bronnen voor en de ondergrond bestaat uit krijtrotsen. “Het water is van uitzonderlijke kwaliteit,” legt Pierre uit. “Het wordt op natuurlijke wijze gefilterd door een metersdikke laag leem en krijt. We halen

20 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

Het trappistenbier wortelt in een eeuwenoude traditie. Sedert de oprichting van hun orde in 1098 verrichten de trappisten handenarbeid, ondermeer in de sector van de voedingswaren (brood, kaas, bier, likeuren…). De meeste abdijen verkopen een deel van de productie. Met de opbrengst voorzien zij in hun eigen behoeften en investeren zij in goede doelen.

het water op op ongeveer achtentwintig meter diepte.” Precies dát water ligt aan de basis van de eerste Waalse malt whisky. Jeneverstoker Etienne Bouillon uit Grâce-Hollogne lanceerde zijn “Belgian Owl”. “Een echte Belgische single malt, in België gedistilleerd uit honderd procent Belgische gemoute gerst. De whisky rijpt minstens drie jaar op vat. ‘Single’ betekent dat de gouden drank in de fles met het uiltje het werk is van één enkele stoker. “Wij hebben een potentieel van vier­ entwintigduizend flessen per jaar maar we laten een deel van de whisky verouderen in bourbonvaten,” vertelt Etienne. “Eén vat zal blijven rusten tot 2034. Benieuwd wat dat zal geven!” Info: www.belgianwhisky.com

www.belgianwines.c

om

© Foto's: istock

van het

Escargots ‘Petits-Gris’ Het plaatsje Bierwart ligt ten noordoosten van Namen, hartje Haspengouw. Toprestaurateurs kennen de weg naar La Ferme du Vieux Tilleul. Zij bestellen er hun escargots. Corinne Flamand opent buiten één van de grote houten bakken met kippengaas. Wij zien tientallen grijze huisjesslakken in alle maten. Corinne Flamand: “Dit zijn nu de échte ‘petit-gris’ (Helix Aspersa Müller), de zachtste eetbare slakkensoort en hét symbool van Namen! Zij komen hier ook voor in de vrije natuur.” Het vruchtbare landbouwland is een paradijs voor de kleverige beestjes. Op de boerderij krijgen zij ondermeer klaver, koolzaad, rupsklaver en groenteloof te eten. De voeding zal later de smaak bepalen. De ‘petits-gris’ genieten een goede reputatie in fijnproeverskringen. Corinne Flamand: “Op restaurant worden ze vaak op traditionele wijze bereid in een court-bouillon van verse groenten, kruiden en witte wijn of in een korstgebak”. Info: www.escargots.info

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 21


Oooh! Wat een bijzondere plek!

Een tweedaagse veroveringstocht

door Henegouwen

1 Het kasteel van Seneffe Eerste halte op deze route: het kasteel van Seneffe, gebouwd in de 18e eeuw. Het neo­classicistische bouwwerk herbergt een zilver­museum met de mooiste collectie edelsmeedkunst van België. Een tentoonstelling met geluiden, filmfragmenten en geuren wekt de ontelbare stukken zilverwerk tot leven. Buiten strekt het weelderige park zich uit over 22 hectare. Je vindt er onder meer een theater, een oranjerie, een vijver en een eiland dat verbonden is met de oever door een romantische brug. Maar echt stil word je van de verscheidenheid aan vogels die er hun thuis vinden in de zorgvuldig gekozen boomsoorten.

1

DAG

De burcht van Ecaussinnes-Lalaing

In nog geen twintig minuten rijd je van Seneffe de middeleeuwen tegemoet. De burcht van Ecaussinnes-Lalaing werd gebouwd in de 12e eeuw en moest de hertog van Henegouwen helpen om zich te beschermen tegen de graaf van Vlaanderen en de Brabanders. Vooral de benedenverdieping, met de kerker, de gotische kapel, de oude keuken en de wapenzaal, kan zo als decor dienen voor een spannend ridderverhaal.

2

www.chateaufort.ecaussinnes.be

www.chateaudeseneffe.be

3 © Comte Robert

d’U

rse

l

Het kasteel van Louvignies Een half uur rijden brengt je weer in een ander tijdperk. De torentjes van het kasteel van Louvignies reflecteren de neorenaissancearchitectuur van eind 19e eeuw. De binnenhuisdecoratie, het meubilair en de voorwerpen zijn volledig bewaard en maken van het geheel een voorbeeld van de belle époque. De sfeervolle keuken met het oude keukengerei werd door Claude Berri en François Ozon nog gebruikt als filmlocatie. Het Engelse park vormt samen met het kasteel van Louvignies een typisch 19e-eeuws geheel. www.chateau-louvignies.be

uv Château de Lo ©

ign

ies

ontdek

De kastelen

Het kasteel van Attre

van Wallonië

ff e ne Se

de

u ea

ât Ch

 ©

ec

ll

22 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

www.chateauxduhainaut.be

Co

Tekst: Jelle Goossens

Het kasteel van Attre is een prachtig 18e-eeuws landgoed. De twee verdiepingen zijn opgetrokken in lokale gres, kalksteen en bepleisterde baksteen. Als enige kasteel in België kon dat van Attre zijn originele meubilair, wandbekleding en schilderwerk bewaren. In de tuin prijkt een kunstmatige rots van 24 meter hoog, met op de top een kluizenaarsgrot van waaruit de landvoogdes der Nederlanden op witte konijntjes joeg.

Meer dan 3.000 kastelen staan er verspreid over ons land. Die krijg je natuurlijk nooit allemaal gezien. Daarom stippelde Wallonië-Brussel Toerisme drie kasteelroutes uit die je langs de opmerkelijkste kastelen van een regio gidsen. Zo verover je bijvoorbeeld in twee dagen Henegouwen, via een traject met zes kastelen en hun adembenemende tuinen en parken.

4

tio

n

Ch

âte

au

d’A

t t re

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 23


émal / J.-L. Fl

van Wallonië

De mooiste

dorpen Torgny: proeven van de Provence Torgny ligt verscholen in het zuidelijkste puntje van België. Het strekt zich uit over de zuidelijk gerichte flanken van de vallei van het riviertje de Chiers. Een tweehondertal inwoners geniet er van een zacht microklimaat, dat de kiem vormt voor de kleinschalige wijnbouw. In combinatie met de huizen in okerkleurige natuursteen kost het weinig moeite om je zo in

Het kasteel van BelŒil Begin je dag met een stevig ontbijt, want het kasteel van Belœil is een bonkige brok historische pracht. Het stamt uit de 14e eeuw en was de verblijfplaats van de prinsen van Ligne. Toch geeft het een recente indruk, omdat het heropgebouwd werd na een zware brand in 1900. Het kasteel is volledig gemeubeld, en je vindt er een rijke collectie kunstvoorwerpen en de vermaarde bibliotheek met 20.000 boeken. Het park rond het kasteel is 25 ha groot en een bezienswaardigheid op zich. Groen en water, schaduw en licht wisselen elkaar harmonieus af. Een treintje gidst je in korte tijd door het overweldigende gebied.

de Provence te wanen. Boven op de heuvel ligt de hermitage en de kapel NotreDame de Luxembourg. De kapel was een bekend pelgrimsoord in de streek. Jonge vrouwen die geen echtgenoot vonden, vroegen er de almachtige om hulp. Ook zwangere vrouwen kwamen in de kapel bidden voor een goede bevalling.

Flémal © OPT / J.-L.

T OP

Fl -L. / J.

al

ém

Het kasteel van de prinsen van Chimay De rest van je dag vul je probleemloos met een bezoek aan het kasteel van de prinsen van Chimay. Al in het jaar 1000 verwijzen oude kronieken naar de kasteeltoren die de vallei van de Eau Blanche moest bewaken. Na de brand in 1935 werd het huidige kasteel opgetrokken in de stijl van het renaissancekasteel dat er in de 16e eeuw stond. Sommige delen van vroeger bleven wel bewaard, zoals de gotische gewelven in de kapeltoren. Je vindt er ook een aandenken aan de lijkwade van Christus. Rond het kasteel ligt een recent gerestaureerd park in Engelse stijl. www.visithainaut.be

Drie kasteelroutes,

één brochure

2 OP T ©

/ J.-L. Flémal

Download de brochure op www.belgie-toerisme.be en ontdek nog andere mooie kasteelroutes.

aard

kje w e o z e b Een

ezoe

• de • de

twee

kje w

aard

prach

tige h neok oeves lassie ke w l in d aspla • een e buu ats rt van vijftig t de he de pe al gebouw rmita riode en die ge • vlak tusse dater n 174 bij lig e n van to 2 en waar 1882 je een ok het do rpje M kaste r u ïn e el en o een r van een m ntquintin omaa , nse k iddeleeuw erk te s rugvin dt • de

kape

De Sint-Antoniusgrot is allicht het opmerkelijkste bouwwerk van dit dorpje in de Naamse Condroz. 300 ton stenen en 22 levensechte beelden vertellen het leven van Sint-Antonius. De artificiële grot dateert van 1903 en is het

t arondele el van C e st a k t • he nskerk t-Maarte t • de Sin n Crupe heren va e d n a v riek, fsteen apierfab • de gra van de p s n j, le ri o e g m a e oliesl • de vijf iederij, d erij de zoutz e brouw d n e j ri e d e de sm

levenswerk van pastoor Gérard, die er zelf begraven ligt. Niet ver van de grot ligt de 12e-eeuwse Sint-Maartenskerk in de schaduw van een indrukwekkende lindeboom. Je vindt er de grafsteen van de heren van Crupet.

Mélin: parels van steen Wat hebben het stadhuis van Leuven, de lakenhallen van Ieper en de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel gemeen? De prachtige witte steen waaruit ze zijn opgetrokken. De bron daarvan ligt in de steengroeve van Gobertange, een gehucht van Mélin, dat op zijn beurt bij Jodoigne hoort. De ‘Pierre de Gobertange’ is hier dan ook de charmante constante in de bebouwing. De slingerende weg

MEER INLICHTINGEN www.beauxvillages.be

24 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

Een b

Crupet: klein dorp, machtige bouwsels

www.chateaudebeloeil.com

1

© OPT

kastelen

Oooh! Wat een bijzondere plek!

© OPT / J.-L. Flémal

2

DAG

ontdek de

naar Mélin leidt je door talrijke velden, die in de zomer bedekt zijn met een kleurrijk deken van vlas, aardappelen en koolzaad. Daar aangekomen, voeren uitgestippelde wandelingen je langs de parels van deze streek, met onder meer vier grote hoeves, de kerk en enkele woningen van voor 1850.

Een b • het

• de

ezoe

18e-e

kje w

aard

orgel euws van d e pas e ker torie • de k Not heren re-Da h oeve me d de He e la V ‘La C ssera isitatio ense yhoe du Se ve, d n e igneu F ortem de Aw r’, psho ansho • tall eve e oze t eve n raditio • de nele kape wonin l Sain t-Ant gen • de oine kape de Sa l Sain r t-Mé te-M lin arie-M de G a obert ange deleine OOOH’s in Wallonië-Brussel | 25


Oooh! Wat een bijzondere plek!

Oooh! Wat een bijzondere plek! De megalieten van Wéris

De verborgen schatten

Wéris wordt wel eens het Belgische Stonehenge genoemd. Die reputatie heeft het dorp te danken aan de mysterieuze stenen die in de regio te vinden zijn. De twee dolmens, de menhirs, de “Pierre Haina” (Steen der Voorvaderen) en de “Lit de Diable” (Duivelsbed) vormen een lijnenpatroon dat volgens sommigen een astronomische betekenis heeft. De megalieten van Wéris stammen uit de periode rond 3000 tot 2800 voor Christus, het einde van de jonge steentijd. In het museum van Wéris kan je je aan de hand van didactische borden, maquettes, afgietsels en reconstructies van archeologisch materiaal zo inleven in de periode van toen.

van Wallonië

Waals-Brabant

De eik van Liernu Bij de kerk van het Naamse dorpje Liernu groeit de dikste boom van België: de geklasseerde “Gros Chêne de Liernu”. Deze beroemde reus is 19 meter hoog en heeft aan de grond een omtrek van ruim 14 meter. De leeftijd van de eik wordt geschat op 1000 jaar. Volgens de legende was hij een tijdgenoot van Karel de Grote. Ondanks die leeftijd hangt de kroon van de boom in de herfst nog steeds zwaar beladen met eikels. In 1838 liet de lokale abt een beeld van Sint-Antonius plaatsen. Zo werd de boom een lokaal bedevaartsoord voor de boeren in de streek.

l léma OPT / J.-L. F ©

Luik Henegouwen

De nagelboom van Han-sur-Lesse Han-sur-Lesse staat natuurlijk bekend om zijn grotten. Maar net voor de kerk doe je nog een merkwaardige ontdekking: de zogenaamde ‘arbre à clous’. Een linde waarin men nagels sloeg om zieken of mensen met tandpijn te genezen. Alvorens de spijker in de boom de slaan, moest je het pijnlijke lichaamsdeel ermee aanraken. Men geloofde dat de boom zo pijn en duivelse krachten langs zijn wortels terug de aarde instuurde.

Namen e www.eghezee.b ©

Luxemburg

De Hangende tuinen van Thuin In het stadje Thuin tref je 200 pittoreske terrassen aan, die teruggaan tot de middeleeuwen. Toen stonden ze gevuld met moestuinen en boomgaarden. In 2005 werden een tiental terrassen gerestaureerd en werden er opnieuw wijnstokken geplant. Een wandeling leidt je door de steegjes langs de hoge muren van de middeleeuwse vestingen. Dankzij 11 infoborden onderweg leer je meer over de geschiedenis en het leven in Thuin. Vanop de terrassen geniet je van een prachtig uitzicht op de groene valleien van de Samber en Biesmelle.

 A.Petit ©

De totem van Virton

 ©

OP

T/

J.-P.

Rem y

Nee, je droomt niet: deze totempaal staat wel degelijk in Virton, tegenover het huis voor toerisme van Virton. De totem was een geschenk van de Canadese soldaten, die tussen 1953 en 1967 hun dienst vervulden op de luchtmachtbasis van Marville, net over de Franse grens. Als dank voor de goede herinnering aan België, lieten ze dit opvallende monument na.

Werelderfgoed

op wandelafstand De Neolitische vuursteenmijnen van Spiennes vormen hét centrum van de prehistorische beschaving in Europa. Er zijn bewijzen dat de mens er al aanwezig is sinds de oude steentijd. Tijdens de jonge steentijd, tussen 4200 en 2500 v.C. werden er tal van silexmijnen uitgegraven. Enkele ervan werden bijgewerkt door archeologen en kunnen bezocht worden.

 O ©

PT / R.

de la Riva

Wallonië telt maar liefst 7 prachtige belforts die de UNESCOstempel dragen. Naast hun historische verhalen en culturele waarde, bieden ze allemaal een uitzonderlijk panorama over hun stad.

26 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

MEER INLICHTINGEN

De vier hydraulische scheepsliften van het historische ‘Canal du Centre’ in Houdeng-Goegnies overbruggen elk een hoogteverschil van 17 meter. Wereldwijd zijn ze de enige in hun soort die nog

www.wallonie-toerisme.be ian

pr Kou / A. © OPT

in gebruik zijn. Aan de hand van originele documenten en interactieve media ontdek je de werking en de geschiedenis van de ‘de magische machine van ingenieur Clarck’. De O.L.V.-Kathedraal van Doornik vormt met haar 5 klokkentorens een architecturaal juweeltje uit de middeleeuwen. In de brede middenbeuk vormen de kolommen met versierde kapitelen een geheel van honderden unieke stukken. Hét meesterwerk is het renaissance-oksaal in het midden van de dwarsbeuk. In het gotische koor domineert het marmeren altaar.

off

Belfort van Thuin • opgefrist in 2004 • 40 meter hoog • beiaard met 25 klokken Belfort van Charleroi • deel van het stadhuis van Charleroi • 70 meter hoog • 250 trappen • beiaard met 47 klokken • volksmuziek weerklinkt elk kwartier Belfort van Binche • renaissancekarakter • beiaard met 16e eeuwse klokken

Belfort van Namen • 20 meter hoog • ook wel Sint-Jakobstoren genaamd, de grootste toren van de derde stadsomwalling Belfort van Gembloux • bezit een concertbeiaard met 47 klokken • 35 meter hoog Belfort van Doornik • 70 meter hoog • 257 trappen • de 43 klokken van de beiaard wegen samen 13.100 kg. Belfort van Bergen • enige Belfort in barokstijl in België • 87 meter hoog • beiaard met 49 klokken

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 27


Ochtend. Koffie! We starten de dag in Mokafé in de fraaie 19e-eeuwse Sint-Hubertusgalerij. Op de Kunstberg genieten we van het uitzicht over de stad en we brengen een bezoekje aan het Muziekinstrumentenmuseum, het Museum voor Oude Kunst met zijn collectie Vlaamse meesters of het Magrittemuseum. Het hangt van onze stemming af. Terug in de benedenstad gaan we voor een portie zeevruchten met een wit wijntje aan het stalletje van Noordzee/Mer du Nord op de Vismarkt of voor een smakelijke lunch in de Bretoense bistro Le Crachin. Dan gaan we shoppen in de designen fashionstores in de Dansaertstraat. We springen ook even binnen in het prachtige tentoonstellings- en animatiecentrum Sint-Gorikshallen.

‘Met goesting in gerstenat nemen we de metro …’

© OPT / A. Petrosino

© OPT / J.-P. Remy

trip O p de agenda •  28/04 - 8/05/11 Brussels Short Film Festival • 13-14/05/11 Lesbian & Gay Pride •  6-28/05/11 Kunstenfestivaldesarts •  27 - 29/05/11 Brussels Jazz Marathon

•   24 - 26/06/11 Festival Couleur Café • 05/07 - 07/08/11 Brussel Bad •   07/07/11 Ommegang •   09 - 10/07/11 Brosella Folk&Jazz

•   30/07/11 Bruksel Live •  22 - 26/07/11 Boterhammen in het Park •  16/09/11 Memorial Van Damme

Voor meer informatie: www.brussel-toerisme.be

28 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

Îlot Sacré en Grote Markt Maison des Maîtres Chocolatiers, het chocolademuseum, Manneken Pis, Koninklijke Muntschouwburg… Grote Zavel en Kunstberg BOZAR, Muziekinstrumentenmuseum, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten...

City

in een notendop

© OPT / J.-P. Remy

Is het lekker weer, dan gaan we joggen of kuieren in het prachtige Jubelpark met zijn fraaie Leopoldiaanse gebouwen die een aantal boeiende musea herbergen als het Legermuseum. In deze weidse wijk voel je de grandeur van Brussel als hoofdstad van Europa. We sluiten het weekend af met een heerlijk pak frieten in de wereldberoemde frituur Antoine op het Jourdanplein achter het Europees Parlement!

Europese Wijk Museum voor natuurwetenschappen, het Jubelpark, het Europees Parlement... Louizawijk Guldenvlies- en Louizagalerij, art nouveau, chocolademaker Zaabär, Hallepoort … eizel H Koninklijke serres, Atomium, Mini-Europa, Musea van het Verre Oosten, Oceade,…

Brussel, Sint-Hubertusgalerij

 www.citytrip-brussels.be

Brussel, Grote Markt

© Shutterstock© OPT / R. de la Riva

© OPT / J.-L. Flémal

In de Marollen genieten we van een stevig ontbijt in een van de levendige volkscafé’s aan het Vossenplein, van waaruit we de geanimeerde rommelmarkt gadeslaan. In de Hoogstraat en de Blaesstraat gaan we op zoek naar antiek en vervolgens wandelen we naar de Grote Zavel om ons te laten verleiden door de heerlijke chocolade of gebakjes bij Wittamer en om ons te vergapen aan de luxepralines bij Pierre Marcolini.

De 5 wijken

Tekst: Wieland De Hoon 

Oooh, de pita’s en salades van eethuis Le ­Perroquet vlakbij! Welgedaan nemen we tram 92 naar het Hortamuseum, hét absolute pareltje van de Brusselse ‘huismusea’. We slenteren door Sint-Gillis en bewonderen de fraaie herenhuizen. Nog een streekbiertje bij Moeder Lambic en via de Hallepoort komen we terug in het centrum. We hadden ook naar Wiels kunnen gaan in Vorst, het strakke museum voor moderne kunst in de voormalige brouwerij.

Toffe trekpleisters, onbekende parels

Veel te zien en te doen in Brussel, maar hoe begin je eraan? Volg een Brusselaar op zijn hoogstpersoonlijke genietparcours en zoek de verborgen zaligheden op van onze enige échte stad.

© OPT / J.-P. Remy

We slenteren nog wat door het historische begijnhof, langsheen het Instituut Pacheco en over de kaaien. Nog even genieten van een optreden in het Beurscafé of lekker onderuitzakken bij een lekkere cocktail in de bruisende Zebrabar op het Sint-Goriksplein en we call it a day.

© OPT / J.-P. Remy

Brusselaar!

Op het Sint-Katelijneplein installeren we ons in een leuk restaurant om er te genieten van de Brusselse keuken: vis en mosselen, stoemp met worst, witloofgerechten of stoverij.

Fietsen in Brussel is ondanks de heuvels en het verkeer niet zo gek als het lijkt. De hoofdstad heeft de jongste jaren flink geïn vest eerd in fiets infr astr uctu ur en ­faciliteiten en hoewel het altijd nog beter kan, is een fietstocht hier een ­aangename verr assi ng. Afw isse ling is troe f en Pro Velo bied t geg idst e ­t hem atis che toch ten aan waa rbij je bijv oor bee ld onbekende pareltjes ontdekt als de artnouveauarchitectuur van Scha arbeek of de vijvers en de herenhuizen van Elsene en Ukkel. Bierproeftochtjes zijn er ook …  www.provelo.be

Brussel, Kunstberg

© OPT / J.-P. Remy

Een weekend lang

Bergop in Brussel

© OPT / J.-P. Remy

Brussel, Jubelpark

Geen betere plek voor thee met gebak dan het beroemde schaakcafé Greenwich. Met goesting in gerstenat nemen we de metro naar het Zuidstation/ Clemenceau voor een bezoekje aan Brouwerij Cantillon, een familiale brouwerij van lambiek, geuze, faro en kriek. We gaan te voet terug, de levendige migrantenbuurt rond het Zuidstation fascineert.

© OPT / J.-P. Remy

© X. Claes

Het echte Brussel ontdek je te voet

© OPT / J.-L. FlémalSmullen van het centrum

 www.brussel-toerisme.be OOOH’s in Wallonië-Brussel | 29


Cultureel weekendje in Doornik

In Bergen strelen verliefden het aapje

Om wegwijs te geraken in die 2000-jarige geschiedenis start je best met het multimediaspektakel Le Couloir du Temps in het Office du Tourisme. Het visitekaartje van Doornik is de majestueuze OnzeLieve-Vrouwkathedraal, die omwille van haar afmetingen, afwerking en symmetrische bouw vergeleken wordt met die van Lincoln in Groot-Brittannië.

In 2002 was Bergen de culturele hoofdstad van Wallonië en in 2015 wellicht die van Europa.

Verkies je oude cultuur? Bezoek dan het raadhuis met zijn prachtige interieur of klim naar het enige Belgische belfort in barokstijl, gebouwd als uitkijkpost op het hoogste punt van de stad. En groet de heilige Waldetrudis in de kerk die haar naam kreeg. De Bergenaars zijn haar eeuwig dankbaar omdat zij met haar fortuin lijfeigenen vrijkocht, de eerste inwoners van de stad. Nog nooit een groot archief gezien? Ga dan naar het Mundaneum.

Op zoek naar wereldwonderen? In de schatkamer van de kathedraal staat het gouden schrijn van Nicolaas van Verdun, een van de zeven wereldwonderen van België. Sinds 1092 wordt het meegedragen in een processie door de stad. In de kapittelzaal hangt het oudste wandtapijt ter wereld, een 15e-eeuws stripverhaal.

Of liever modern?

Doornik, Museum voor Schone Kunsten

Cultureel weekendje

IN DOORNIK Zin in een reis door de tijd? Ontdek dan Doornik, de oudste stad in Wallonië. Tekst: Miet Waes © OPT / J.-P. Remy

© OPT / A. Kouprianoff

© OPT / G. P. Ciarolo

Dat Doornik ooit een Vlaamse stad was, merk je aan het belfort dat - net als de kathedraal - tot het U n e s c o - w e re l d e r f g o e d behoort. Een klim van 265 treden wordt beloond met een prachtig panorama. Van hieruit zie je hoe groen een stad oogt met 3.500 bomen waarvan sommige meer dan 200 jaar oud zijn. Je ziet de mensen kuieren langs de vernieuwde Scheldekaaien met hun vele cafeetjes en restaurantjes. Ook het zicht op de Pont des Trous, een knap staaltje middeleeuwse militaire architectuur, is indrukwekkend.

trip

‘Vele tradities brengen kleur in het dagelijkse leven’ De gebouwen mogen oud zijn, de stad leeft

Doudou, chins-chins en de draak In Bergen leeft de folklore. Jaarlijks lokt de Processie van de Gouden Koets op zondag na Pinksteren duizenden toeschouwers. Nadien moet de koets in één rit de steile helling naast de kerk op om onheil te vermijden. Honderden vrijwilligers helpen duwen. Wat later zakt een verschrikkelijke draak, begeleidt door het doudoudeuntje naar het marktplein af. De chins-chins proberen hem te verslaan, maar sneuvelen één voor één. Onvervaarde toeschouwers proberen een haar uit zijn staart te trekken om als geluksbrenger aan hun lief te geven. Tot slot doodt Sint-Joris de draak.

© istock

‘streel het aapje met je linkerhand, dan is geluk in de liefde gegarandeerd’

Uitschieter is het Museum voor Schone Kunsten met zijn opmerkelijke architectuur, een meesterwerk van Horta. Wereldberoemd is ook het Museum voor Tapijtweefkunst met zijn unieke verzameling wandtapijten. Kids verkiezen het Museum voor Natuurgeschiedenis en het vivarium waar ze kunnen gruwelen bij de Chinese alligator en vleesetende planten.

IN bergen strelen verliefden het aapje Jaren geleden lag Bergen er grauw en vervallen bij. Intussen kreeg de stad een facelift, werden oude huizen gerenoveerd en herschilderd in hun middeleeuwse kleuren. Tekst: Miet Waes © OPT / R. de la Riva

PR AKTISCHE INFORMATIE Toeristische dienst Doornik Adres: Vieux Marché aux Poteries 14

7500 Tournai Tel.: +32 (0) 69 22 20 45 E-mail : tourisme@tournai.be Website: www.doornik.be   www.waalsesteden.be 

© Office du Tourisme de Tournai

© OPT / A. Petrosino

© OPT / J.-L. Flémal

City

Belfort van Bergen

30 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

Verliefde paartjes moeten ‘Le singe porte-bonheur’ aan het stadhuis over zijn kopje strelen. Maar, doe dat met je linkerhand, dan is geluk in de liefde gegarandeerd. Voor een tête-à-tête zijn Brasserie Excelsior met haar nostalgische interieur of Saint-Jean, het oudste café van Bergen, geschikte locaties.

Een walhalla voor kunstliefhebbers

Vele volkse gebruiken en tradities brengen kleur in het dagelijkse leven. Op Goede Vrijdag worden de Scheldekaaien omgetoverd tot bloementapijten, in juni paraderen de reuzen, in september kleurt de Grote Processie de Doornikse straten. En tijdens de kerstnacht krijgen de kinderen Coquilles, taarten in de vorm van in luiers gewikkelde babys.

City

Verliefd?

trip

PR AKTISCHE INFORMATIE Toeristische dienst Bergen Adres: Grand-Place 22 - 7000 Mons Tel.: +32 (0) 65 33 55 80 E-mail : quentin.dardenne@ville.mons.be Website: www.paysdemons.be   www.waalsesteden.be

© OPT / J.-P. Remy

© OPT / A. Petrosino

De mijnsite van le Grand-Hornu werd met Europees geld omgetoverd tot het MAC’s, een schitterend museum voor hedendaagse kunst. Alleen al de architectuur van het gebouw is een bezoekje waard. En dan is er nog het BAM Museum voor Schone Kunsten en het Huis Van Gogh.

© OPT / R. de la Riva

© G. P. Ciraolo

© OPT / J.-L.Flemal.

Unesco-werelderfgoed

Belfort van Bergen

OOOH’s in Wallonië-Brussel | 31


Fietsen op het ritme van de Samber

Namen om te onthouden De zetel van de Waalse regering en het Waalse parlement aan de samenvloeiing van Samber en Maas heeft allure en grandeur. Als universiteitsstad heeft Namen heel wat modieuze boetieks, gezellige cafés en restaurants. De belangrijkste winkelstraten zijn de Rue de Fer, Rue de l’Ange en de Rue de Bruxelles, maar veel leuke boetiekjes bevinden zich in de smalle verkeersvrije straten van de oude stad.

Zondagochtend in Charleroi. Ons bezoek begint met de markt. De talrijke bloemenstalletjes geven een feest van kleur. Je proeft pizza of pasta bij de Italianen, olijven of couscous bij de Marokkanen, dürüm of kebab bij de Turken … We fietsen even terug in de tijd, naar het imposante art-decostadhuis met het indrukwekkende belfort, erkend als Unesco-werelderfgoed. We bewonderen deze stenen ode aan de nijverheid.

Voor we erin vliegen, beklimmen we de citadel. Leuk om ons even te oriënteren. Bovendien vinden we hier ook het befaamde parfumatelier van Guy Delforge. Je ontdekt er alles over de juiste geur in de juiste dosis en de parfums rijpen langzaam in de kelders van het Naamse gravenkasteel. Klasse.

© FTPH / C. Carpentier

‘Nog ééntje om het af te leren …’

Charleroi, Stadhuis en Charles II plaats

charleroi

Op hooguit een halfuurtje fietsen van Charleroi kleurt het zwarte land groen. © OPT / J.-L. Flémal

Tekst: Erik Verdonck © OPT / S. Wittenbol

© SPW / F. Dor

City

trip

We bezoeken de fraaie abdijruïnes van Aulne, gelegen aan de oevers van de Samber en proeven er het lokale biertje op een zonnig terras. In de omgeving ligt het stadje Thuin met haar belfort en unieke hangende tuinen. Het plaatsje Lobbes bekoort met zijn kerk uit de tijd van Karel de Grote (9e eeuw). In Biercée schuilt een jeneverdistilleerderij in een schitterend gerenoveerde vierkantshoeve. Aulne, Biercée, Lobbes en Thuin liggen op 15 tot 20 km van Charleroi. Je fietst er naartoe via het jaagpad langs de Samber.

PR AKTISCHE INFORMATIE

© OPT / J.-P. Remy

Toeristische dienst Charleroi Adres: Place Charles II, 20

Thuin, panorama 32 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

6000 Charleroi Tel.: +32 (0)71 86 14 14 E-mail : maison.tourisme@charleroi.be Website: www.paysdecharleroi.be   www.waalsesteden.be

Museum als tussendoortje Tijd om een hapje te eten, dus gaan we naar eetcafé La Mère Gourmandin, waar we op een zalig terrasje hartige gevulde pannenkoeken verorberen (Kaat wou een streekslaatje nemen, maar dat praatten we haar uit het hoofd, daarvoor ga je naar biorestaurant Le Père Gourmandin even verderop). Lekker!

© istock

© E. Mathez

Zwart wordt groen

Een dagje fietsen langs de Samber. We vertrekken in Charleroi en zetten dan koers richting Frankrijk. Fiets met ons mee en ontdek hoe groen het zwarte land wel is. Beleef een tocht vol verrassingen en leuke contrasten. © OPT / J.-L. Flemal

Een exotische schatkamer is de artisanale boetiek Poncho Mio, waar je zoals je zou verwachten Mexicaanse sjaaltjes en beeldjes kunt kopen, en nog veel meer hebbedingen met etno-inslag. Nog ééntje om het af te leren: Pagal is een van de twee outlets (de andere is in Luik) voor überkleurrijke creaties van jonge Belgische ontwerpers.

© OPT / B. D’Alimone

Fietsen in en rond

‘het imposante art-decostadhuis is erkend als Unesco-werelderfgoed’

Nadat Guy onze nieuwsgeurigheid bevredigde, richten we onze pijlen op de originele decoratieartikelen en juwelen van La Demoiselle Au Petit Pois. Tussen kitsch en dromen, oorbellen, ansichtkaarten in een knalgroene winkel van sinkel is het leuk vertoeven. De volgende in de rij is Il Fera Beau Demain, een zonnige zaak voor leuke kleding en accessoires. Die passen bij onze nieuwe oorbellen, dank u.

Namen

om te onthouden

Op de E411 richting Ardennen vlam je er gewoon voorbij, maar de afslag Namen nemen is een goed idee. Wij gingen onder vriendinnen eens uitgebreid shoppen en terrassen in de chicste winkelstad van Wallonië. Tekst: Wieland De Hoon © OPT / E. Mattez

© OPT / E. Mattez

© OPT / J.-P. Remy

© OPT / J.-P. Remy

Tijd voor een museumpje: het Musée Félicien Rops mag je niet missen als je in Namen bent: de werken van de negentiende-eeuwse schilder en tekenaar waren in zijn tijd controversieel en ademen ook nu nog mysterieus en prikkelend onbehagen uit. Zalig kuieren is het in de levendige binnenstad, aan de barokke Sint-Aubainkathedraal roept een accordeonspeler de sfeer van de oevers van de Seine op. Nog snel even wat houten speelgoed shoppen bij Coccinelle en de uitstap zit erop. Deze afrit gaan we vaker nemen, beloofd.

City

trip

PR AKTISCHE INFORMATIE Toeristische dienst Namen Adres: Square Léopold - 5000 Namur Tel.: +32 (0)81 24 64 49 E-mail : info@namurtourisme.be Website: www.namurtourisme.be   www.waalsesteden.be

© OPT / J. Jeanmart

© OPT / J.-L. Flémal

Richting Beaumont passeren we het befaamde Musée de la Photographie, ondergebracht in een fraai gerenoveerd karmelietenklooster. We reizen doorheen de wereld van de fotografie aan de hand van de eerste opnames, daguerreotypes, de eerste camera’s, studio’s enz. We pikken er een tijdelijke tentoonstelling mee.

Knalgroene winkel van sinkel

Stadhuis van Namen OOOH’s in Wallonië-Brussel | 33


Weekendje Luik met vrienden

Rijk verleden

© Office du Tourisme de Liège - M. Verpoorten

Vlij je niet meteen neer in een van de vele cafés of restaurants van de uitgaansbuurt Le Carré, maar verken eerst de grootsheid en het verleden van de vurige stede op de Place Saint-Lambert. Hier stond ooit de imposante Sint-Lambertuskathedraal, discreet in herinnering gebracht door zuilen van groen en merktekens op de grond. In het Archéoforum onder dit plein bevinden zich restanten van deze kathedraal, muren van een Romeins huis en andere archeologische vondsten. Blikvanger op het plein is het prins-bisschoppelijk paleis, een mengeling van gotiek en renaissance, met prachtige binnenplaatsen.

Tchantchès, meer dan een Luikse ‘Manneken Pis’

‘De zondagse markt ‘la Batte’ is de langste markt van Europa’

met vrienden

La Batte

Bruisend Luik, de bakermat van Wallonië, moet je met vrienden beleven. Zoals elke stad aan een rivier heeft Luik dat tikkeltje meer. Luikenaars zijn flamboyante levensgenieters, soms wat eigenzinnig, maar creatief en dat maakt hun stad zo boeiend.

Zin in shoppen? Luik heeft het oudste overdekte shoppingcentrum van het land, mooie winkels, maar ook allerlei markten. De zondagse markt ‘La Batte’ op de kaaien van de Maas is de langste markt van Europa.

Tekst: Miet Waes © OPT / J.-P. Remy

© OPT / M. Verpoorten

Op de flanken van de met wijnstokken beplante heuvel werden stadstuinen aangelegd. Kleine trapjes, portiekjes, oude met klimop begroeide muren en rustieke steegjes maken de charme uit van dit stukje natuur in de stad dat leidt naar de Citadel met vergezichten op de Maas en de stad met de vele kerken.

trip

We eindigen met een wedstrijd onder vrienden: wie beklimt het snelst de berg Van Bueren met zijn 373 treden? De laatste trakteert met een pékèt, de jenever van de streek.

© OPT / J.-P. Remy

34 | OOOH’s in Wallonië-Brussel

Bestemming Brussel Brussel heeft 101 gezichten, is multicultureel, surrealistisch en wervelend. Wat ook uw voorkeuren en wensen zijn, Brussel heeft alles in huis om u te verleiden.Een majestueus historisch centrum, een unieke sfeer, een massa activiteiten voor jong en minder jong, schappelijke prijzen… Ontdek nu al onze voorstellen voor een ‘plezier gegarandeerd’-verblijf in onze brochure!

Slag om de Ardennen Deze originele brochure zal uw gids zijn op uw weg doorheen dorpen en steden, terwijl u monumenten, musea en militaire kerkhoven bezoekt. Deze ‘Reis door het Verleden’ is een uitgelezen kans om de laatste fase van de tweede wereldoorlog beter te leren kennen in een ontspannende sfeer. Bij de brochure hoort ook een overzichtelijke kaart. Bestel ze allebei gratis!

Lange trap

© OPT / E. Mathez

City

Luik, trappen van de Buerenberg

Wallonië is wondermooi voor wie haar weet te ontdekken. Ontdek de rijkdom van haar architectonische en natuurlijke erfgoed via de vele daguitstappen of meerdaagse breaks: kastelen, abdijen, industrieel erfgoed, parken en tuinen, ... Deze brochure bevat ook tal van kortingsbonnen!

De gewone mensen woonden in de schilderachtige impasses, die nu geliefd en hip zijn of in de volkswijk Outremeuse, het decor voor de Maigretverhalen van Simenon. Hier vind je nog vele Potales (nissen met Mariabeelden) en wordt de kleine Tchantchès (Waals voor Frans) vereerd. Het koppige, graag drinkende kereltje heeft er een eigen monument, museum en theaterstukken.

WEEKENDJE LUIK

© OPT / J.-P. Remy

Echte Ardennen en Waalse Steden

PR AKTISCHE INFORMATIE Toeristische dienst Luik Adres: Feronstrée 92 - 4000 Luik Tel.: +32 (0)4 221 92 21 E-mail : office.tourisme@liege.be Website: www.luiktoerisme.be   www.waalsesteden.be

DE MOOISTE BROCHURES OM TE BEWAREN Je kan ze online doorbladeren of gratis bestellen om thuis te ontvangen! Zoveel moois te ontdekken, zo dichtbij. Wallonië en Brussel blijven je verbazen!

ONTDEK AL ONZE BROCHURES!

WWW.BELGIE-TOERISME.BE - toerisme@opt.be Tel.: +32 (0)2 509 24 34

www.greencapcommunication.com

© OPT / J.-P. Remy

Treinreizigers die in Luik-Guillemins aankomen, worden meteen overweldigd door het moderne meesterwerk van Santiago Calatrava, een mooie prelude voor een dagje genieten in Luik.


www.greencapcommunication.com

…ONLINE EEN TRIP NAAR WALLONIË OF BRUSSEL AAN HET PLANNEN!

WWW.BELGIE-TOERISME.BE Géén betere bron dan onze website bij het plannen van je volgende uitstap. Wat dacht je van volledige overzichten van verblijven, bezienswaardigheden, musea, attracties, gastronomie, cultuur- en evenementenagenda’s van de Waalse steden, Brussel en hun wijde omgeving? Rond de Ardennen vind je er alles over de steden en dorpen, natuur en ontdekking, wellnessarrangementen én een ruim aanbod kortingsbonnen. Bijzondere indoor- en outdooractiviteiten - rustig tot extreem - komen uitgebreid aan bod, net als alle mogelijke verblijfsformules: hotels, campings, vakantiehuisjes, bed & breakfasts, jeugdherbergen... We zijn vast nog één en ander vergeten op te sommen…

Surf naar www.belgie-toerisme.be en leer ons kennen!

VOLG ONS OOK OP

© Imageglobe - Philippe Clément

Was ik maar…

Tijdschrift - OOOH was ik maar  

Tijdschrift - OOOH was ik maar

Tijdschrift - OOOH was ik maar  

Tijdschrift - OOOH was ik maar