Osavuosikatsaus Q2/2023

Page 1

OSAVUOSIKATSAUS

Q2/2023

Päätoimittaja

Maria Ala-Tainio osavuosikatsaus@optimiry.fi

Ulkoasu ja taitto

Maria Ala-Tainio

Toimitus

Saara Hodju

Hilla Huttu

Julkaisija

Optimi ry optimiry.fi

Sisällys

1 Sisällys

2 Pääkirjoitus: Vappua kohti

2 Toimituksen terveiset

3 Puheenjohtajan palsta: Ikuinen vappu!

4 Kopon palsta: Kevättä ilmassa

5 Preemion palsta: Tervepä terve optimilaiset!

6 Pohjois-Karjalan ekonomien palsta: Vuoden odotetuimmat tapahtumat

8 Kyllin hyvää: Moikka ihanat optimilaiset!

9 Optimin tuutorit 2023

13 Vuosijuhlilla mukana

14 Silliaamiaisella mukana

15 EY:n palsta: Traineeksi EY:lle

17 Anni Italiassa

19 Behind the sillis

22 Miten selvitä vapusta

23 JTT:n palsta

25 Auta optimilaista!

Osavuosikatsaus

Kannen kuva:

Harri Säynevirta

Paino:

Optimin tuutorit 2023

Laura Yli-Kojola

Sillistiimi 2023

Painos

45

Copyright 2023

Optimi ry

Osavuosikatsaus on Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen kauppateteen opiskelijain

ainejärjestö Optimi ry:n neljännesvuosijulkaisu.

1

Vappua kohti

Teksti: Maria Ala-Tainio

Vuosijuhlat

taas hujahtivat ohi ja vappu kurkistaa jo nurkan takana. Mäyrille vuosijuhlat ja ensimmäinen opiskelijavappu on varmastikin kokemuksia, joita muistellaan vielä opiskelujen jälkeenkin lämmöllä, mutta myös meidän käyrien keskuudessa vapun tapahtumia, simaa ja tulevaa kesää odotetaan innolla.

Tähän lehteen lehtitiimi on koonnut sekä käyrille että mäyrille hyödylliset neuvot siitä, miten selvitä vapusta kunnialla ja miten saada mahdollisimman paljon irti vapun tapahtumista. Lisäksi tässä numerossa päästään kurkistamaan nyt ensi kertaa toimineen sillistiimin toimintaan ja tutustutaan vastikään valittuihin tuutoreihin.

Itse vapun tapahtumista odotan eniten ehdottomasti vappupiknikiä ja tiimisitsejä. Tiimisitseillä on mahtavaa päästä juhlimaan Optimin tiimien tekemää työtä Optimin toiminnassa. Optimi ei pyörisi ilman heitä <3.

Hyvää vappua kaikille! Maria

Toimituksen terveiset

Tekstit. HIlla Huttu ja Saara Hodju Kuvat: Hilla Huttu ja Saara Hodju

Moikka! Pian päästään taas juhlimaan yhtä opiskelijaelämän kohokohtaa, jota monet odottavat koko vuoden. Tänä vappuna minä aion juoda simaa ja syödä munkkeja Helsingin Kaivopuistossa. Auringonpaistetta jokaisen lukijan kevääseen!

Kevät alkaa olla jo loppusuoralla. Tätä kirjoittaessani ei siltä vielä tunnu, kun useampi kevään kurssi on vielä suorittamatta ja päälle täytyi vetää villapaita lämpömittarin näyttäessä -13°C. Koitetaan kuitenkin vielä jaksaa, pian pääsee jo nauttimaan kevään ja kesän lämmöstä sekä vapun ajan tapahtumista! Pikku hiljaa voi jo alkaa miettiä tulevan kesän suunnitelmiakin. Tänä kesänä haluaisin käydä ainakin yksillä festareilla ja ulkoilla paljon kiinanpystykorvani kanssa.

2 Pääkirjoitus

Ikuinen vappu!

Kevätlukukausi

on hurahtanut taas huimaa vauhtia. Kohta alkaakin olla se aika, kun vappuserpentiinit ja valkolakit voi taas kaivaa esiin kaapin perukoilta. Ennen enempiä vappufiilistelyjä palataan vielä kuitenkin vuosijuhliin. Koko alkuvuoden odotus palkittiin vihdoin, ja me päästiin yhdessä juhlimaan 21-vuotiasta Optimia. Kiitos kaikille mukana olleille huikeasta viikonlopusta. On palkitsevaa nähdä kaiken tehdyn työn tulos ja huomata, miten hienosti kaikki järjestelyt onnistuivat. Ylpeä olen erityisesti meidän juhla- ja projektivastaavasta.

Vuosijuhlien jälkeen katseet suunnataan hyvinkin nopeasti kohti vappua. Vapun perimmäinen ajatus on työväen juhlistaminen, joka onkin läheneviä kesätöitä ajatellen hyvinkin osuva juhlanaihe. Opiskelijoille vappu kuvastaa mielestäni kuitenkin eniten kesän alkamista, koulun loppumista ja sitä, että juhlitaan vielä optimilaisina yhdessä ennen “pitkähköä” kesää. Kannustankin kaikkia osallistumaan Optimin vappuun, josta löytyy tänäkin vuonna kattava tarjonta tapahtumia. Tapahtumakalenterista löytyy niin perinteisiä tapahtumia kuin mahdollisia uusia tuttavuuksia.

Huhtikuun alkupuoli voi olla opiskelijoille kiireistä aikaa, kun viimeiset tentit kolkuttelevat ja tehtävät pitäisi saada palautettua. Monelle minun vuosikurssilaiselleni myös kandin palauttaminen alkaa olla ajankohtaista. Samalla moni saattaa alkaa valmistautumaan lähestyvään kesään, joka voi sisältää muuton esimerkiksi takaisin kotikonnuille. Itse vietän kesän näillä näkymin tutussa ja turvallisessa Joensuussa, joka onkin erinomainen kesäkaupunki lukuisine järvineen, tapahtumineen ja jokilaivoineen. Toivottavasti vappu olisi mahdollisimman monille kuitenkin kalenterin tyhjenemisen aikaa, jolloin voidaan vihdoin nauttia pienestä ajasta ilman suurempaa stressiä.

Näin loppukeväästä fiilikset ainakin itselläni ovat

usein kesää odottavia, mutta samalla haikeita. Kesä hajottaa opiskelijakaverit ympäri Suomea, ja totuttuun tapaan ei kaikkia näekään välttämättä moneen kuukauteen. Onneksi esimerkiksi Ilosaarirock kokoaa porukkaa ainakin yhtenä viikonloppuna takaisin opiskelijakaupunkiin. Lisäksi haikeutta aiheuttaa kandivaiheen loppuminen, joka monen kohdalla tarkoittaa muuttoa pois Joensuusta.

Maisterivaiheen alku muistuttaa siitä, ettei opiskelija-aika kestä ikuisesti, vaikka muutama vuosi sitten fuksina tuo alkava viisi vuotta siltä tuntuikin. Henkilökohtaisesti en tiedä, minne aika ja elämä vievät, mutten Joensuuta ajatellut vielä ainakaan muutamaan vuoteen jättää. Niin kuin vuosijuhlapuheessani taisin mainita, tullaan opiskeluaikoja kaipaamaan vielä kovasti tulevaisuuden uraputkessa. Näitä vuosia ei saa takaisin. Nyt ei kuitenkaan ole syytä synkistellä, vaan päinvastoin otetaan viimeiset opiskelijavuodet vastaan ja nautitaan niistä täysiä.

Puheenjohtajan palsta
Teksti: Minttu Räsänen
3
Vappua innolla odottaen, Minttu Räsänen Puheenjohtaja

Kevättä ilmassa

Onvaikea uskoa, että kohta on jo vappurientojen aika ja samalla tämäkin lukukausi alkaa tulemaan pikkuhiljaa päätökseen. Yllättävintä tässä kaikessa on se, miten nopeasti aika menee arjen ja opiskeluiden parissa. Tässä on kuitenkin vielä paljon aikaa jäljellä ennen kesää ja tapahtumaa riittää! Kevään haalaribileet huipentuvat perinteiseen tapaan keskiviikkona ja kuuluisa opiskelijoiden vappu polkaistaan käyntiin huhtikuun aikana.

Vaikka vappujännää on jo varmasti ilmassa, niin haluaisin kääntää katseen vielä Optimin vuosijuhliin sekä sillikseen. Viikonloppu oli varmasti kaikille ikimuistoinen. Vuosijuhlien jälkeinen erinteinen sillis kruunasi huikean viikonlopun. Haluaisin vielä kiittää Juhlavastaavaa Susanna Juholaa sekä mahtavaa juhlatiimiä unohtumattomista vuosijuhlista. Isot kiitokset myös projektivastaavalle Jesse Niemiselle sekä sillistiimille loistavasta silliksestä! Tämän lisäksi suuret kiitokset vielä kaikille vuosijuhlien yhteistyökumppaneille ja teille vieraille, jotka pääsitte osallistumaan juhlimaan 21-vuotiasta Optimia!

Kopoilun osalta kevät on jännittävää aikaa, sillä nyt on sinun aikasi päästä vaikuttamaan ja ilmaisemaan mielipiteesi liittyen järjestettyihin kursseihin, Optimin toimintaan sekä muuhun opiskelijoihin koskevaan toimintaan. Huhtikuun aikana pääsee vastaamaan vuosittaiseen jäsenkyselyyn, jonka tulokset raportoidaan suoraan jäsenistölle. Eikä tässä vielä kaikki! Jäsenkyselyyn vastanneiden kesken arvotaan huikea palkinto, joka varmasti auttaa arjen askareissa. Jäsenkysely on olennainen osa Optimin toiminnan kehittämistä ja toivon, että mahdollisimman moni löytää aikaa kyselyn vastaamiseen!

Ennen vapun rientoja monilla on varmasti vielä muutamia opintoja, jotka on saatettava maaliin. Vapun jälkeen kesä ja kesätyöt ovat ajankohtainen aihe, mutta on myös tärkeää löytää hetkiä, jolloin voi nauttia vuodenajan kauneudesta ja vetää syvää

Kopon palsta
Teksti: Leo White henkeä. Toivotan kaikille hyvää kevättä ja tsemppiä opintojen loppukiriin!
4
Koponne, Leo White

Tervepä terve optimilaiset!

Tämän

kvartaalin osavuosikatsauksessa Preemion terveiset välittää meikäläinen eli järjestömme päätoimittaja (ja sihteerisetä), Robert! Edeltävistä vuosista poiketen päätettiin teidän toimituksenne kanssa vaihtaa joka lehteen vierailevan järjestön palstan kirjoittaja, jotta näkemykset ja jutut pysyy sopivan freesinä ja saadaan jaettua sisarjärjestöjen kuulumisia mahdollisimman monipuolisesti. Eli toisin sanoen teidän tarvitsee lukea mun jaaritteluja vain tämän yhden kerran. Thank god!

Ensi alkuun haluan kiittää teitä huikeista vuosijuhlista, joilla saimme edustaa Preemiota koko hallituksen voimin (paria sairaspoissaoloa lukuun ottamatta). Kaikin tavoin sensaatiomaiset bileet! Meikäläiset ainakin viihtyi ihan sillisjatkojen viimeminuuteille asti. Toivottavasti hallitus/tiimit selvisi sillispaikan siivoamisesta, kokemuksesta voin sympata, että ei ole fresh puuhaa.

Kovasta juhlimisesta huolimatta kaikki meistä kuitenkin selvisi turvallisesti takaisin Kuopioon (kuten myös Mauri Mäyrä teidän toimistollenne, tietäjät tietää). Osa Optimilaisista näytti tarttuneen vujuilta meidän mukanamme länteen, kun teikäläisiähän näkyi meillä Kuopiossa sitsaamassa ja Nygårdin Petriä juhlimassa alle viikko teidän vujujen jälkeen. Kovaa vetoa!

Ja eihän juhlat kevään osalta vielä tähän lopu, vaan wabuhan on vasta edessäpäin. Tänäkään vuonna ei taida Optimin ja Preemion välillä olla yhteistä vapputapahtumaa, mutta toivottavasti lähivuosina saataisiin sellainenkin järkättyä. Suhteellisen pienehköinä, mutta kasvavina ja potentiaalisina kylterijärjestöinä meidän kannattaa vetää yhtä köyttä mahdollisimman paljon kaikilla rintamilla! Toki voidaanhan me vierailla toistemme vappuhäppeninkeissä ihan muuten vaan, ehkäpä jossain tapahtumassa siis vielä törmäillään!

Älkää kuitenkaan antako jatkuvan juhlatarjonnan viedä mukanaan, vaan opiskelkaa myös välillä. Muutama tunti viikossa tiukkaa Exceliä ja 60 noppaa kevätlukukaudella ihan saavutettavissa, vai mitä? Eihän me mitään teekkareita olla. Jaksamisia kaikille kiireiseen kevääseen ja pitäkää ittenne kyltereinä!

Päätoimittaja

Preemio Ry

Preemion
palsta
Teksti: Robert van Voorn Robert van Voorn
5

Pohjois-Karjalan ekonomien palsta

odotetuimmat tapahtumat

Maaliskuu

tekee loppuaan ja mieli on haikea. Edellisellä viikonloppuna vietettiin Optimin vuoden odotetuimmat tapahtumat ja näitä joutuu nyt odottamaan taas vuoden verran. Nämä tapahtumat olivat Optimin 21. vuosijuhlat sekä silliaamiainen, eli niin sanottu sillis. Jälleen kerran kaikki oli hienosti ja näyttävästi järjestetty. Iso kiitos näistä hienoista juhlien järjestämisestä kuuluu Optimin 2023 hallitukselle ja erityisesti juhlavastaavalle, unohtamatta projektivastaavaa. He tekivät ison ja tärkeän työn, ja ilman heidän työpanostaan, emme olisi pääsyt nauttimaan näistä loistavista vuosijuhlista ja silliksestä.

Muistan vielä ennen kuin aloitin opiskelut yliopistossa, kuulleeni kavereiltani vuosijuhlista sekä silliksestä. Ne kuulostivat upeilta, hienoilta ja juhlallisilta. Tiesin heti, että haluan itsekin ehdottomasti päästä mukaan vuosijuhlille sekä sillikselle heti, kun vain saan mahdollisuuden. Ensimmäisille vuosijuhlilleni sekä sillikselle pääsin vuonna 2021. Ja ne eivät tietenkään olleet pettymys, vaan ylittyvät odotukseni. Nyt minulle on kertynyt käyntejä vuosijuhlille sekä silliksille tähän päivään saakka 6 kertaa. Jokainen näistä ovat uniikilla tavallaan ikimuistoisia, jotka tulen muistamaan vanhanakin.

Vuosijuhlat ovat ehdottomasti minun lempitapahtumiani Optimin tapahtumista ja opiskellessa yliopistossa. Pidän niiden perinteisestä asetelmasta. Pukeudutaan juhlavasti osoittamaan kunnioitusta Optimi ry:tä kohtaan. Samalla kuunnellaan erilaisia kiitospuheita optimin yhteistyökumppaneilta, Itä-Suomen yliopiston edustajilta, oman hallituksen eri edustajilta, kuten puheenjohtajalta tai yrityssuhdevastaavilta. Lisäksi palkitaan ansioituneita henkilöitä Optimin toiminnasta, jotka ovat omalla panoksellaan kehittäneet ja vieneet Optimi ry:n toimintaa eteenpäin. Myöskään ei pidä unohtaa juhlallista illallista, joka on vuosi vuodelta toistaan makoisampi. Illan aina viimeistelee tanssiosuus. Seuraavana päivänä on sillis, joka vauhdittaa vuosijuhlien

seuraavaa päivää. Siellä on aina vaikka mitä erilaisia aktiviteettejä, joiden parissa voi kuluttaa aikaa. Nämä molemmat tapahtumat kokonaisuutena vain ovat kokemisen arvoisia, joten lämpimästi suosittelen jokaista vähintään kerran kokeilemaan vuosijuhlia ja sillistä.

Jos haluaa saada vuosijuhlista ja sillikseltä vielä enemmänkin irti itse, niin kannattaa hakeutua ehdottomasti Optimin hallitukseen. Näin pääsee itse näkemään, mitä tapahtuu kulisseissa ja vaikuttamaan vuosijuhlien sekä silliksen järjestämiseen. Lisäksi hallituksen jäsenenä pääset vierailemaan muiden Suomen kauppatieteiden ainejärjestöjen vuosijuhlilla. Näin muiden kyltereiden vuosijuhlilla olleena, meidän Optimin omat vuosijuhlat ovat kuitenkin olleet parhaimmat aina. Seuraavia 22. vuosijuhlia ja sillistä odotellessa.

Teidän Poke-yhteyshenkilönne Henri Hämäläinen

Vuoden
6
Teksti: Henri Hämäläinen

Edelläkävijän valinta

KylteriPlus

Neljä hyvää syytä hankkia KylteriPlus:

KylteriPlus avaa sinulle pääsyn opiskelijan uravalmennukseen.

Saat lisää laatuluettavaa: Kauppalehti Digi + Optio ja Fakta TAI Talouselämä Digi + Printti.

Turvaa selustasi pakettiin kuuluvalla vastuu- ja oikeusturvavakuutuksella.

Saat entistä laajemman pääsyn meidän tapahtumiin ja koulutuksiin.

Nosta opiskelijajäsenyytesi uudelle tasolle

vain �� eurolla per vuosi.

7
ekonomit.fi/kylteriplus
�. �. �. �.

Moikka ihanat optimilaiset

Nyt

kun kirjoitan tätä palstaa, vuosijuhlat on juuri juhlittu, ja toki silliaamiaista on myös vietetty asianmukaisin menoin. Mieli on hieman haikea, sillä vuoden odotetuin viikonloppu hujahtaa ohi aina aivan liian nopeasti, ja olisi aina ihanaa vaihtaa kuulumisia vielä useampien kanssa mitä on todellisuudessa juhlien lomassa kerennyt. Oli kuitenkin ilo nähdä näin suuri joukko optimilaisia, aveceja ja ulkkareita vuju-viikonlopun aikana, sekä vaihtaa kuulumisia monien kanssa. Suomen Ekonomit olivat myös Optimin arvokkailla syntymäpäiväjuhlilla mukana yhteistyön merkeissä. Moni teistä toivottavasti kerkesikin käydä taukojen aikana hassuttelemassa 360-kameran luona, ottamassa ikimuistoisia klippejä muistoksi upeista juhlista. Ilman optimilaisia, ei olisi yhteisöä eikä vuosijuhliakaan, mutta ilman aktiivisten jäsenten panosta ei vuosijuhlia tai sillistä olisi mahdollista järjestää. Kiitos siis vielä Kyllinkin puolesta Susannalle, Jesselle, ja molempien mahtaville tiimeille Optimin hienoimmista ja ikimuistoisimmista juhlista tähän asti. Oi Optimi, että oletkin ihana, on ilo kuulua porukkaan, josta saa olla näin kiitollinen ja ylpeä kuin teistä.

Vaikka Joensuun lumimäärästä tätä ei välttämättä voisi päätellä, kevät on jo pitkällä ja kesä sekä kesätyöt lähestyvät. Toivottavasti mahdollisimman moni teistä on onnistunut nappaamaan unelmiensa kesätyön. Hätä ei kuitenkaan ole vielä tämän näköinen, vaikket olisikaan vielä onnistunut closamaan juuri sitä kesätyö-diiliä, jonka olisit halunnut. Erityisesti piilotyöpaikkoja voi löytää vielä myöhempäänkin keväällä, eikä toivoa kannata menettää. Tässä opiskelijoiden apuna ja tukena on koko kevättalven ajan ollut Kylterin työnhaun palvelu, jonka löydät kirjautumalla eLoungeen! Kylterin työnhaun palvelun niksit ja opit eivät lopu pelkästään työpaikan etsimiseen, vaan auttavat sua esimerkiksi onnistumaan työhaastattelussa ja työsopimuksen kirjoittamisessa. Palvelusta löydät apua myös ajanhallintaan ja itsemyötätuntoon, josta on varmasti kaikille meille hyötyä kiireisen

Kesätöistä kun puhutaan, on tietenkin valtavan tärkeää puhua myös palkasta. Jokainen meistä varmasti haluaa saada tekemästään työstä oikeudenmukaisen korvauksen, ja siksi palkasta tulisi myös puhua avoimemmin. Näin olisimme paremmin perillä siitä, mitä muille vastaavista työtehtävistä maksetaan. Ekonomien sivuilta löydät palkkasuositukset niin kesätöihin kuin vaikkapa gradu palkkoihinkin. Suosittelen lämpimästi tutkimaan näitä, jotta osaat sitten oman arvosi tuntevana kylterinä perustella työhaastattelussa, että kuinka paljon rahulia, hilloaa, massia tai pätäkkää olisi sulle summa, johon olisit tyytyväinen oman alasi työstä.

Me palaamme Osarin palstan merkeissä vasta ensi syksynä, joten toivotan teille tätä kautta jo nyt hyvää, aurinkoista, levon, työn ja ystävien täyteistä kesää, sekä kiitän kuluneesta keväästä!

Onneksi vappu on kuitenkin pitkä kuin nälkävuosi, ja todellisuudessa me tulemme törmäilemään vielä paljon niin koululla kuin tapahtumissakin, eikä ihan vielä tarvitse heittää heippoja kesälomaa varten.

Kyllin hyvää vappua kaikille!

Terkuin Kyllinne Sani <3

Kyllin hyvää
kevään keskellä. Käykäähän perehtymässä!
8

Mimmi Ahtiainen

Mimmi on 21-vuotias Imatran lahja Joensuulle. Ensimmäisenä opiskeluvuotenaan Mimmi on jo päässyt NESU-tiimiin mukaan, tanssinut monet kerrat ilonan tanssilattialla pilkkuun asti sekä laulanut kurkun käheäksi karaokessa (vinkki, elä anna mikkiä sille…). Vaikka Mimmi on monessa mukana (myös ulkkareiden menoissa ;)) ei häneltä jää koulutehtävätkään tekemättä, vaikka palautukset jää joskus viime minuuteille…. Mimmi pitää tapahtumissa fiiliksen katossa ja odottaa jo innokkaasti uusien mäyrien saapumista <3

Matleena Hartikainen

Matleena on 20-vuotias ja kotoisin pienen pieneltä paikkakunnalta Polvijärveltä. Pääaineena Matleena opiskelee johtamista ja markkinointia. Opinnot on hänellä lähteneet hyvin sujumaan, mutta tentteihin valmistautuminen oin välillä jäänyt viime tinkaan... Kaikki on kuitenkin mennyt kunnialla läpi! Hän on aina valmiina lähtemään kaikkeen mukaan ja on jopa hieman yllätyshullu. Matleenan voi tunnistaa naurusta, hymystä ja hän on myös kova kertomaan vitsejä, ja myös nauramaan niille (etenkin omille vitseilleen).

Konsta Urhonen

Tässä yksi vertaistuutoreistamme Konsta. Hän on 23-vuotias pienen kylän kasvatti Joutsenosta. Pääaineenaan hän opiskelee laskentatoimea ja yritysjuridiikkaa, ja vapaa-ajallaan hänet voi löytää painimasta tai Optimin tapahtumista, joissa hän omin sanoin juhlii kovaa. Myöskään kielitaitoa ei Konstalta puutu, sillä hän puhuu sujuvasti portugalia.

Linus Sola

Linus Sola, 21-vuotias, opiskelee johtamista ja markkinointia, ja on tunnollinen opiskelija. Hän työskentelee Viihdemaailma Ilonassa, joko tanssilattialla kateellisia katseita keräten tai tiskin takana pulloja heilutellen. Linus on valittu tuutoriksi, sillä hän on energinen ja saa kaikki mukaan. Hän auttaa muita, naurattaa ja kuuntelee. Linus tulee varmasti tekemään erinomaista työtä tuutorina.

Katariina Kinnunen

Katariina on 23v ja hän on ensimmäisen vuoden opiskelija, jonka pääaineena on johtaminen ja markkinointi. Tämä iloinen kittteeläinen muutti alunperin Joensuuhun opiskelemaan ruotsin kieltä, mutta ala on nyt vaihtunut kauppatieteisiin. Katariina on aktiivinen juhlija ja onkin myös vaikuttanut optimissa tänä vuonna juhlatiimissä. Olet myös saattanut törmätä häneen räppäämässä sitsipöydissä.

Nico Laatikainen

Joensuun alkuperäiskansaan kuuluvan Nicon voit bongata Ilonan tanssilattialta Optimi-drinkki kädessään taikka kuntosalilta treenaamasta. Pääaineeksi hän on valinnut laskentatoimen ja yritysjuridiikan. Urheilu, etenkin jalkapallo, on lähellä Nicon sydäntä. Vaikka Nicosta ei ehkä tule taitojensa perusteella seuraavaa Messiä, seuraa hän kuitenkin aktiivisesti jalkapalloa sohvalta käsin.

Luukas Levänen

Luukas Levänen on ensimmäisen vuoden opiskelija ja NESU-Optimin talousvastaava. Luukas onkin varmasti monelle tuttu kasvo erilaisista tapahtumista ja hän tuo usein äänensä kuuluviin. Jos tämä hyvinkääläinen herra on vielä osalle tuntematon, voi hänestä mennä lukemaan vaikka Wikipediasta.

9
Optimin tuutorit

Aada Oinonen

Suoraan Uudenmaan ylpeydestä Tuusulasta Joensuuhun muuttanut Aada on luonteeltaan positiivinen ja kunnianhimoinen. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että Aada löytyy Ilonan lattialta ja seuraavana päivänä aurinkolasit päässä Optimin tapahtumasta. Rakkaus koiria ja tasottavia drinkkejä kohtaan on käsinkosketeltava, nämä molemmat keinot ovat tärkeitä lievittämäään laskentatoimen ja yritysjuridiikan aiheuttamaa stressiä.

Valtteri Piipponen

Valtteri Piipponen on 21-vuotias toisen vuoden optimilainen eli kokemusta opinnoista ja etenkin opiskelijaelämästä löytyy. Jokainen vuosikurssi tarvitsee yhden (tai useamman) tuutorin Kittteeltä. Valtteri kuuluu juurikin tähän pakolliseen kiintiöön. Valtteri on jalkapallon suurkuluttaja ja hänet voikin kesällä löytää Pohjois-Karjalan nurmikentiltä grindaamasta läpi 5-divaria Outokummun Pallon väreissä.

Arttu Jokela

Arttu on 21-vuotias Jyväskylästä kotoisin oleva aktiivinen tuutorin alku, jonka pääaineena on johtaminen ja markkinointi. Myös liikunnan harrastaminen on on Artulle tärkeeetä, jonka takia hän on myös mukana meidän Optimin LiKu-tiimissä. Loppukevennyksenä vois sanoo, et Arttu on aina myöhässä, mut se ei menoa haittaa!

tuutorit 2023

Roope Salminen

Oman elämänsä Roope Salminen (ilman koiria). Tämä järvenpääläinen herrasmies on tuttu näky Optimin tapahtumissa, usein mikrofoni kädessä. Tämä bisnesmies solmii kauppoja Optimin yrityssuhdetiimissä, ja hän myisi vaikka koiralle moottoriveneen. Tällä miehellä riittää juttuja, joskin harvoin erityisen tasokkaita.

Timi Huotari

Vuoden 2022 mäyränä palkittu Timi Huotari ei jätä ketään kylmäksi. Mikkelistä kotoisin oleva Timi opiskelee menestyksekkäästi kansainvälistä vähittäiskauppaa. Jos Timi ei ole kirjoittamassa uutta runoteosttaan voi hänet löytää usein erilaisissa tapahtumissa ja juhlissa tanssimasta ja viihdyttämästä ihmisiä. Timi on todellinen elämästä nautiskelija, joka ei koskaan kieltäydy tilaisuudesta irrotella ja nauttia elämästä täysillä.

Seniorituutori Antti-Veikka Vetri

Antti-Veikka Vetri, joka tunnetaan myös AV:na, on tuutoritiimimme pohjoisen vahvistus Rovaniemeltä. AV on suuri jalkapallon ystävä jja vaikka hän on itse jättänytkin futiskentän dominoinnin taakseen, tyytyy hän jännittämään lempiseuransa kommelluksia kotisohvalta käsin. AV on tuutoroinnin pesunkestävä ammattilainen, onhan hän kartuttanut vankkumatonta kokemusta kyseisellä rintamalla toimimalla vertaistuutorina viime vuonna. Onneksemme saamme nauttia hänen uskomattomasta energiastaan tänäkin vuonna! Maisterituutori Polina Korte

Vauhdikas ja energinen Polina reissaa pitkin Suomea NESU-tapahtumien perässä ja pitää huolen siitä, että tunnelma pysyy katossa läpi opintojen. Tämä 21-vuotias Kylteri erikoistuu parhaimmillaan johtamiseen & markkinointiin ja nauttii vapaa-ajallaan erityisesti neulomisesta, joka tuo tasapainoa muuten railakkaaseen elämäntyyliin.

10

Vuosijuhlilla mukana

Silliaamiaista tukemassa

Must’ on tullu hiihtohullu

Teksti: Hilla Huttu

Kuva: Roope Salminen

Maaliskuun ensimmäisenä päivänä Joensuun metsäylioppilaat järjestivät jo 16. kerran Räkäposkella-tapahtuman, johon osallistui jälleen optimilaisista koostuva joukkue. Päivän kulkua ohjasivat selkeät säännöt – joukkueilla oli klo 7.00–19.00 aikaa kerätä kierroksia hiihtämällä Mehtimäen n. 1,6 km:n pituista latua pitkin. Kyseisen 12 tunnin ajan yhden joukkueen jäsenistä oli oltava aina hiihtämässä.

Edellisenä iltana halukkaiden hiihtovälineet saivat kelinmukaisen luisto- ja/tai pitovoitelun Juhola & Vänskä –suksivoidepalvelun ammattilaisilta. Suksi luisti ja välillä niin hyvin, että mieleen tuli jopa ala-asteen hiihtokisat verenmaku suussa.

Joukkueita palkittiin nopeuden lisäksi myös esimerkiksi hitaimmasta kierroksesta sekä parhaimmasta pukeutumisesta. Tänä vuonna joukkueita osallistui yhteensä 38, ja sijoituksemme oli 16:s. Kierroksia tuli 9-henkiseltä joukkueeltamme 94 kpl, eli kilometrejä jopa 150,4. Koko tapahtuman yhteiskierrosmäärä oli 3560 ja tämä tekee yhteensä 5696 km.

Paljua pidettiin lämpimänä koko päivän ja tulihan ne yliopiston Natura-rakennuksen saunatilatkin koettua. Jopa vilvoittavia lumienkeleitä oli muodostunut paljun viereen Metrian pihamaalle. Ennen virallisille After Ski -jatkoille siirtymistä kävimme yhdessä vielä burgereilla Bar Playssä. Hetken Ilonassa tanssittuamme oli hieno urheilupäivämme pulkassa.

Traineeksi EY:lle

Kiinnostuin

urasta EY:llä osallistuttuani yrityksen järjestämään tapahtumaan yliopistollani. Tapahtuma oli todella inspiroiva, ja antoi hyvän käsityksen siitä millaiselta tilintarkastajan arki näyttää EY:llä. Olin vaikuttunut positiivisesta ja kannustavasta työympäristöstä, ammatillisen kehittymisen korostamisesta sekä kasvu- ja etenemismahdollisuuksista. Tapahtuman jälkeen tiesin alan olevan sopiva minulle, joten hain tilintarkastusharjoittelijan paikkaa.

Rekrytointiprosessi koostui kolmesta vaiheesta: hakemuksesta, soveltuvuustestistä ja haastattelusta. Viisi päivää hakemuksen lähettämisen jälkeen sain sähköpostin, jossa minua pyydettiin tekemään soveltuvuustesti. Läpäistyäni testin sain melko nopeasti kutsun haastatteluun. Haastattelu meni mielestäni hyvin, vaikka olin hieman hermostunut ennen sitä. Valmistauduin haastatteluun hyvin ja minulle oli tärkeää näyttää, kuinka aidosti olin kiinnostunut alasta ja haettavasta tehtävästä. Kun sain ilmoituksen, että minut on hyväksytty työhön, olin aivan onneni kukkuloilla. Siitä alkoi matkani tilintarkastusharjoittelijana, joka on tähän mennessä ollut erittäin antoisa! Mitä pidempään olen työskennellyt, sitä varmemmaksi tulen siitä, että olen löytänyt oman alani.

EY:llä työskentelyssä arvostan eniten ammatillisen kehityksen korostamista. EY tarjoaa työntekijöilleen lukuisia mahdollisuuksia kasvaa, mukaan lukien koulutusohjelmat, mentorointi sekä erilaiset asiakkuudet ja toimialat. Itselleni keskeinen asia on myös EY:n kulttuuri, joka tekee siitä niin loistavan työpaikan. Työ on sosiaalista ja pääsee käyttämään eri kieliä, mikä on minusta todella mukavaa, kun olen itse ruotsinkielinen. Työympäristö on kannustava, ja kaikkia rohkaistaan jakamaan ideoitaan ja ajatuksiaan. EY:llä eri osastot tekevät myös paljon projekteja yhdessä, mikä auttaa luomaan vahvan ja yhtenäisen työympäristön.

Kyse ei kuitenkaan ole vain työstä. Ystävyyssuhteet, joita olen solminut kollegoideni kanssa, ovat olleet täällä viettämäni ajan kohokohta. On ollut hauskaa

osallistua erilaisiin tiimitapahtumiin tai aftereille –niissä työkavereihin on päässyt tutustumaan paljon paremmin kuin pelkästään toimistolla.

Arvostan myös työn ja vapaa-ajan tasapainoa, jonka ansiosta minulla on urani lisäksi aikaa harrastuksilleni. EY:llä panostetaan työntekijöihin, mikä näkyy kaikessa eduista yritystapahtumiin.

Lopuksi totean, että matkani tilintarkastusharjoittelijana on ollut uskomaton kokemus täynnä kasvua, oppimista ja ystävyyttä. Olen ylpeä saadessani olla osa tätä yritystä, ja odotan innolla kaikkea sitä, mitä urani tuokaan tullessaan. Suosittelen EY:tä todella paljon kaikille, jotka harkitsevat uraa tilintarkastuksen parissa. EY tarjoaa paljon mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen ja kasvuun sekä tukea työhön, uusia ystäviä ja paljon hauskanpitoa. Olen varma, että jokaisella tiimiin liittyvällä on antoisa ja palkitseva ura edessään!

Käy lukemassa myös työkavereideni kokemuksia traineeajasta EY:n Omaa Polkua rakentamassa -urablogista!

15 EY:n palsta
Teksti: Dora Mäkelä, Trainee, Assurance

JTT:n palsta

Mira Tahvanainen on Joensuusta kotoisin oleva kauppatieteiden maisteri. Hän on entinen optimilainen ja valmistunut vuonna 2015. Valmistumisensa jälkeen hän on suorittanut HT- ja KHT-tilintarkastajatutkinnot ja työskentelee nyt KHT-tilintarkastajana JTT:llä. Harrastuksinaan Miralla on monipuolisesti urheilu. Hän hiihtää, golfaa, juoksee ja käy salilla.

Mira oli opiskelujensa aikaan kiinnostunut vaihto-opiskelusta pääsi vaihtoon Saksan Trieriin. Häntä kiinnosti myös ulkomailla työskentely ja hän hakikin harjoittelupaikkoja ulkomailta. Lopulta hänelle avautui työpaikka Ey:n toimistolta Luxemburgista, ja heti valmistuttuaan Mira aloitti siellä tilintarkastusassistenttina. Työskentelykielinä toimivat saksa ja englanti. Luxemburgin Ey:llä Mira työskenteli puolitoista vuotta, minkä jälkeen hän muutti takaisin kavereidensa ja perheensä luo Joensuuhun siirtyen työskentelemään Ey:n Joensuun toimipisteeseen.

JTT:llä Miran nykyisiin työtehtäviin kuuluu asiakkeidensa päävastuullisena tilintarkastajana toimiminen. Hän siis vastaa asiakkuuksista ja nuoremmat tilintarkastajat tekevät avustavaa tilintarkastustyötä. Miran työnkuvaan kuuluu yhteistyö asiakkaiden ja kirjanpitäjien kanssa. Hänen vastuullaan on myös laadunhallintajärjestelmä ja koulutusten suunnittelu sekä muutaman työntekijän esihenkilönä toimiminen.

Vuosijuhlakauden kunniaksi halusimme haastatella Miraa hänen vujukokemuksistaan. Viimevuotiset Optimin 20-vuotisjuhlat olivat Miran 21. vuosijuhlakokemus. Hallitusvuosinaan Mira kävi useilla ulkkarivujuilla. Edelleen valmistumisensa jälkeen Mira on osallistunut jokaiseen Optimin vuosijuhlaan lukuunottamatta Luxemburgissa työskentelyn aikojaan. Mira muistelee, että hänen ensimmäiset vuosijuhlansa olivat Optimin 10-vuotisjuhlat. Mieleenpainuva vujukokemus oli myös vuodelta, kun hän itse toimi Optimin puheenjohtajana. Ulkkarivujuista hän kertoo, että ne olivat kivoja, koska niiden kautta hän pääsi tutustumaan opiskelijoihin eri puolella Suomea, ja moni heistä on nyt myöhemmin tullut

vastaan työelämässäkin. Mira on huomannut, että omista optimilaisajoistaan Optimin toiminta on kasvanut ja tiimitoiminta on laajentunut. Mira vertailee, että vuosijuhlilla käy nykyään paljon enemmän porukkaa ja sekä opiskelijoiden että valmistuneiden optimilaisten määrä on vuosien aikana kasvanut. Hänestä on kiva huomata, kuinka asiat ovat muuttuneet.

Työllistymismahdollisuuksista JTT:lle Mira kertoo, että kausityöntekijöitä palkataan vuosittain. Hän kehottaa laittamaan rohkeasti myös avoimia hakemuksia JTT:lle, koska hyviä työntekijöitä otetaan mielellään töihin. Aina hakuja ei avatakaan, jos hyviä avoimia hakemuksia on tullut paljon.

Harjoittelun mahdollisuudesta JTT:llä Mira kertoo, että ensi keväälle harjoittelupaikkoja on luvassa ja haut niihin ovat käynnissä alkusyksystä.

Lopuksi Mira kertoo terveisiä optimilaisille. Hän kehottaa osallistumaan itseä kiinnostaviin tapahtumiin, verkostoitumaan ja nauttimaan opiskelusta sekä opiskeluelämästä. Kokemuksensa mukaan opiskeluajoilta saa kivoja muistoja, ja vanhoihin tuttuihin saattaa törmätä myöhemmin tulevaisuuden työelämässä.

26
Teksti: Saara Hodju ja Maria Ala-Tainio

Behind the sillis

Silliaamiaisen valmistelu oli todella hauskaa, ajoittain erittäin hektistä ja välillä hieman stressaavaa. Valmisteluissa pääsi käyttämään paljon omaa luovuutta ja mielikuvitusta. Tapahtuma näytti lopulta todella pitkälti siltä, miten päässä sen hahmottelimmekin.

Ensimmäinen kokouksemme oli jo tammikuun ensimmäisellä viikoilla. Käytännössä ensimmäinen kuukausi meni vielä silliksen ideointiin ja hahmotteluun sekä sillispaikan etsimiseen. Aloitimme myös yhteistyökumppanien kontaktoinnin jo varhain. Toisella ja kolmannella kuukaudella pääsimme miettimään enemmän käytännön asioita ja kokonaisuutta.

Sillaamiaisen valmisteluun meni siis yhteensä noin kolme kuukautta. Mitään tuntimäärää on todella vaikea sanoa, koska viikkojen työmäärä on vaihdellut hyvin paljon ja projektissa on ollut niin monta osallista. Yhteistyö esimerkiksi vuosijuhlavastaavamme kanssa on ollut tärkeää projektin onnistumisen kannalta. Käytännön soittelujen, kokousten ja sähköpostin lähettelyn lisäksi tapahtuman ideointiin minun ja tiimini pään sisällä on mennyt tuhottoman paljon aikaa. Silliaamiaisen valmistelussa on yllättävän paljon pieniä asioita, joiden kokoaminen järkeväksi kokonaisuudeksi on ehkä järjestäjänä isoin haaste. Kuitenkin projekti on ollut itselleni ja tiimilleni erittäin palkitseva ja palaute on ollut ylitsevuotavan positiivista!

Työnjako oli meillä melko vapaamuotoinen. Monesti itselläni tuli mieleen pulmia ja hoidettavia asioita, joista laitoin vain ääniviestiä menemään ryhmäämme. Siellä aina joku keksi ratkaisun tai otti asian hoitaakseen. Kaikki osallistuivat käytännössä kaikkeen jollain tasolla. Ryhmässämme tämä toimi todella hyvin, vaikka jälkikäteen ajateltuna asioita olisi voinut hoitaa järjestelmällisemminkin :D.

Haluan myös korostaa, että tapahtumaa oli mukana järjestämässä koko Optimin hallitus ja toimihenkilöt. Heidän apunsa oli korvaamatonta niin yhteistyökumppanien hankkimisessa, visuaalisen ilmeen suunnittelussa kuin sillispaikan järjestelyssä ja siivoamisessa. Annettakoon iso kiitos myös apureille, jotka toivat yhteistyötuotteita mm. pääkaupunkiseudulta, Kuopiosta ja Turusta.

Kiitos kuuluu myös kaikille yhteistyökumppaneillemme, jotka lähtivät mukaan tukemaan tapahtumaa!

Ps: Ketä laitto jodelis et sillis ei ollu jeba?

Teksti: Jesse Nieminen, Miina Taimisto, Emilia Sivola ja Antti-Veikka Vetri

Hain sillistiimiin, koska halusin saada lisää kokemusta tapahtumien järjestämisestä ja siitä kuinka yksi Optimin suurimmista tapahtumista järjestetään. Parasta tiimissä oli päästä vaikuttamaan siihen millainen silliksestä lopulta tulee.

Halusin hakea tiimihaussa tiimiin tai kahteen, ja sillistiimin projektiluontoisuus houkutti. Hommat on ohi jo maaliskuussa ja pääsee silti hyvin mukaan ainejärjestötoimintaan ja puuhaileen kavereitten kanssa, mikäs sen parempaa! Ehdottomasti suosittelen kaikille tiimiin hakemista, ja nimenomaan sillistiimiin koska työ/hyöty- ratio on kohdillaan ja hiano nähä ku on järjestetty mahtavat bileet. Nyt kun sillis on ohi ja siitä pikkuhiljaa palauduttu ei suinkaan ole aikaa jäädä laakereille lepäämään!! Meillä kaikilla tiimiläisillä jatkuu tahoillamme tiimihommat, mulla liikunta- ja kulttuuritiimissä. Samalla hoitelen seniorituutorin hommia ja ootan tulevaa syksyä.

Hain sillistiimiin koska halusin olla mukana Optimin toiminnassa ja päästä järjestämään tapahtumia. Vujuviikko olikin todella hektinen, mutta sillis oli sen kaiken käytetyn ajan arvoinen. Onnistuimme mielestäni erittäin hyvin ja oli ihanaa nähdä, kuinka hyvin jengi viihtyi!

Miten selvitä vapusta?

Teksti: Hilla Huttu

”Wabu ei lobu!” tuumaavat opiskelijat ympäri Suomen. Tämä lausahdus muistuttaa siitä, että vappu ei tosiaan lopu hetkeen, vaan se jatkuu ja jatkuu. Olitpa viettämässä ensimmäistä vappuasi tai jo juhlimisen konkari, lue nämä vinkit ja selviät tulevasta vapusta paremmin kuin uskoitkaan!

Etumatkaa ennakkovalmisteluilla

Vappuun valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Aikaa esimerkiksi kotitöihin voi olla vain rajallisesti vappuviikoilla, mikäli haluaa osallistua useisiin tapahtumiin. Tämän vuoksi oma kämppä kannattaa siivota läpikotaisin ennen kiireisintä aikaa. Fiksuinta on myös tehdä ruokaa valmiiksi pakkaseen. Näin voi kiireessä lämmittää mikrossa itselle vaikkapa makaronilaatikkoa tapahtumapäivien lomassa taikka saavuttua yöllä Ilonasta. Säästyy myös rahaa, kun ei kipitä joka ilta grillin kautta kotiin. Ompele kaikki jäljelle jääneet irralliset haalarimerkit, jotta haalarit ovat mintissä vapun riennoissa. Tiesithän jo, että merkkien ompelussa kannattaa hyödyntää karhulankaa – se on hieman paksumpaa ja vahvempaa kuin normaali lanka.

Ahmi tapahtumia

Optimilla on laaja tapahtumatarjonta vappuviikoilla. Lisäksi Joensuussa järjestetään paljon poikkitieteellisiä opiskelijatapahtumia, joissa voi tutustua myös uusiin kasvoihin. Tapahtumia voi selailla esimerkiksi Kide.app-sovelluksesta tai muiden ainejärjestöjen Instagram-tileiltä.

Näyttävä ja värikäs vapputyyli

Vappuna vedetään rakkaat oranssit haalarit päälle, joten ainoastaan yläkroppa on vailla asuinspiraatiota. Esimerkiksi mahdollisimman kirjava ja lämmin vaatekerta on varmasti hyvä valinta – myös värikkäillä meikeillä ja vaikkapa glitterillä voi revitellä. Lisäksi tärkeä elementti vappulookissa on tietenkin oma rakas ylioppilaslakki. Päähine kannattaakin penkoa kaapista esille jo etukäteen. Onko se kenties jäänyt omalle kotipaikkakunnalle? Asusteeksi voi lisätä myös serpentiiniä kaulaan roikkumaan.

Pikachu-ilmapallo haalareita koristamaan

Vappuna ilmapalloja saavat lasten lisäksi kantaa häpeilemättä muutkin. Yleistä onkin kiinnittää pallo haalareihin ja antaa sen kulkea mukana tapahtumasta tapahtumaan. Heliumpallojen valikoima on tutun monipuolinen – sarjakuvahahmoista, piirrettyjen ja elokuvien sankareista aina erilaisiin eläinhahmoihin. Ilmapalloja on mahdollista ostaa aiemmin isoimmista marketeista ja vappuna torilta.

Energiaa vappubrunssilta

Onko mitään ihanampaa kuin myöhäinen aamiainen yhdessä opiskelijakavereiden kanssa? Brunssin voi suunnitella nyyttäriperiaatteella eli jokainen tuo mukanaan jonkinlaista syötävää. Tarjoilupöytä voi koostua esimerkiksi nakeista, perunasalaatista, munkeista, tippaleivistä, hedelmistä, salaateista, patongista, liha- tai kasvispiirakoista, sipseistä ja karkeista. Juomapuolen kruunaa kuohuva, mimosa sekä tietysti (itsetehty) sima. Mikäli säät suosivat, voi vappubrunssin järjestää myös ulkoilmassa piknik-tyylisesti. Joensuussa hyviä piknikpaikkoja ovat ainakin Kirkkopuisto, Ilosaari sekä Pielisjoen varsi. Myös itse vapunpäivänä Optimilla on tapana viettää yhteistä piknikkiä, mutta brunssitellahan voi vapun aikaan useamman kerran.

Lopuksi vielä totean, että muista pitää itsestäsi sekä kavereistasi huolta. Riehakasta vappua

kaikille!

Anni Italiassa

Teksti: Anni Kulju

Kuuden

kuukauden pituinen vaihtoni päättyi juuri ja sain viettää ikimuistoisen syyslukukauden Padovassa, Italiassa. Vaihto-opiskelut olivat olleet itselle aina itsestäänselvyys ja suuri unelma, joten onneksi koronan hellitettyä pääsikin lähtemään vaihtoon ilman mitään sen kummempia siihen liittyviä haasteita. Neljännen opiskeluvuoden syksy oli oikein sopiva aika vaihdolle, Italiassa tosin lukukaudet menee hieman eri rytmissä kuin Suomessa ja jouduinkin alkuvuodesta tekemään Suomen ja Italian kursseja päällekkäin Italian lukukauden loppuessa vasta helmikuussa. Italiassa opiskelu erosi kyllä hieman siitä, mihin on Suomen yliopistossa tottunut, muun muassa ryhmätöitä oli todella paljon ja ne vaativat huomattavasti enemmän aikaa ja panostusta kuin mihin itse on aiemmin tottunut. Kaikki luennot olivat myös järjestetty läsnäluentoina, joten pitkästä aikaa tuli taas istuttua ihan kunnon luennoilla etäilyn sijaan. Vaihtarina tämä oli ihan hyvä asia, sillä luennoilla tapasi ja tutustui helposti ihmisiin, niin muihin vaihtareihin kuin paikallisiin. Padovan yliopistossa oli myös kiitettävä valikoima englanninkielisiä kursseja, ja sain kursseja, jotka sopivat hyvin omiin pääaineopintoihin. Yliopisto tarjosi myös vaihtareille italian kielen kurssin, jonka itsekin suoritin.

Padovan yliopisto on Italian toiseksi vanhin yliopisto ja sen päärakennukset olivat sen mukaisesti vanhoja ja näyttävän näköisiä. Kauppatieteiden tiedekunta tosin oli yksi uusimmista tiedekunnista, niin en itse päässyt nauttimaan näistä luentosaleista. Iän lisäksi Padovan yliopiston erikoiseksi tekee sen, että itse Galileo Galilei on ollut opettamassa siellä 1600-luvun alussa. 1600-luvulla Padovassa tapahtui muutakin

merkittävää, nimittäin maailman ensimmäinen nainen valmistui yliopistosta, sekä sai myös tohtorin arvonimen.

Padova kaupunkina oli mielestäni todella sopiva vaihtokaupungiksi. Yleisesti Padova tuntui turvalliselta paikalta asua ja siellä oli nähtävää sekä tehtävää. Paikallinen Erasmus-järjestö järjesti myös lähes viikottain tapahtumia. Padovan sijainti oli sekin todella hyvä matkustelun kannalta. Venetsia oli vain kahdenkymmenen minuutin junamatkan päässä, joten sekin kaupunki tuli puolen vuoden aikana erittäin tutuksi. Myös muihin pohjois-Italian kaupunkeihin pääsi nopeasti ja edullisesti matkustamaan junalla ja aika monessa paikassa tulikin vierailtua. Padovasta pääsi myös helposti suoralla bussilla Slovenian puolelle. Pohjois-Italian aivan lempparipaikaksi tuli itsellä Dolomiitit, eli alpit, jotka ovat Italian puolella. Huikeiden maisemien lisäksi oli mukavaa päästä nauttimaan luonnosta ja maaseudun rauhasta kaupunkien vilinän jälkeen.

Vaihtoon liittyvät hakemukset ja esimerkiksi kurssien valinnat sujuivat melko helposti. Hyväksynnän jälkeen kohdeyliopistoon täytyi täytellä muutamia lomakkeita ja myöhemmin kesällä tehtiin kurssivalinnat. Kaikki sujui yllättävän hyvin ja kohdeyliopiston yhteyshenkilön sai aina nopeasti kiinni tarvittaessa. En voi muuta kuin suositella vaihtoon lähtemistä kaikille, se oli kaikintavoin ikimuistoinen ja mahtava kokemus, joka myös opetti todella paljon. Mikäli Italiassa vaihto-opiskelut kiinnotaa edes vähän voi tulla rohkeasti kyselemään mistä vaan vaihtoon liittyvästä.

22

Auta Optimilaista!

Tekstit: Saara Hodju ja optimilaiset

Kevät aiheuttaa paljon ongelmia itse kullekkin. Onneksi voimme nojata kanssaoptimilaisten apuun. Osavuosikatsauksen syksyn ensimmäiseen numeroon voi jälleen lähettää ongelmia ratkottavaksi sähköpostiosoitteeseen osavuosikatsaus@optimiry.fi

Miten selvitä vapusta?

- Tietämätön

Optimaalisin vappu vietetään osallistumalla jokaiseen tarjolla olevaan tapahtumaan. Päätä itsellesi kuitenkin pääpäivät, jolloin vedetään pidempään ja ota väliin limpparipäiviä, niin kisakunto kestää loppuun asti.

-Anonymous

Ota rauhallisesti, muista välivesi ja kaverisysteemi! Muista myös, ettei kaikkeen tarvitse osallistua, välillä on hyvä huilata.

-Mr. J.

Päivä kerrallaan.

-Naapurin käyrä...

Pidä haalarit päällä, muista syödä ja tärkeää on myös riittävä nesteytys!

-mäyrrrr

Kevät tulee vauhdilla ja mielessä orastava huoli rantakunnosta. Millä toimilla tuota reppua voisi kiinteyttää? BKmaistuu Ilonan jälkeen, kuitenkin unelmana olisi päästä biitsille speedoissa. Mahdoton yhtälö?

- Whiskey Double Steakhouse

Kaikki on rantakunnossa! Itsevarmuus omana itsenään on seksikkäämpää, ku mikään kroppa voi ikinä olla.

-Anonymous

Rantakunto on mielentila.

-Fiksu ja filmaattinen fuksi

Treenaa enemmän tai syö vähemmän. Vielä kerkee!

-Anonymous

Ei ollenkaan mahdoton. Kävele kotiin ilonasta kiertoreittiä, tanssi vähän kovempaa, nostele painoja ja älä mee hakee ruokaa illan lopuks.

-mäyrrrr

Älä huoli. Mikäli kesäromanssit eivät meinaa ottaa tuulta alleen niin onneksi on olemassa oma vatsa, jonka vieressä makoilla :)

-Joensuun Ryan Gosling

23

Välillä olo on hieman hukassa ja tunne ettei jaksa. Joten missä paras paikka luonnossa?

- Lost and seeking

Lykynlampi

-Anonymous

Missä tahansa ruudukon ulkopuolella lenkkeily tekee hyvää, mutta Kuhasalon voittanutta on vaikea löytää. Laita musat korviin pauhaamaan tai lähde kaverin kanssa parantamaan maailmaa. Vaihtoehtoisesti voit kuunnella myös etelän lämmöstä palanneiden muuttolintujen sirkutusta. Toki amanuenssien ja YTHS:n palveluita ei tule unohtaa, vaan kannattaa kääntyä heidänkin puoleensa tarvittaessa.

-Anonymous

Jos ei jaksa, niin koittakaa vaan jaksaa. Kuhasalo on ihan kiva ja melko lähellä keskustaa. -Fiksu ja filmaattinen fuksi

Lähin terassi.

-Naapurin käyrä...

Keskellä järveä talvella katsellen tähtiä.

-Anonymous

Ota lento Malagaan. Juomat ovat kylmiä ja palmupuut humisevat. Mieli lepää, minä en.

-Joensuun Ryan Gosling

Ihan vaan hetkeksi metsään kävelylle ja nauttimaan ihanasta rauhasta.

-Keisari

Mistä opiskelumotivaatiota kevääseen?

-Anonymous

Tee pieniä to-do-listoja, joissa pienissä pätkissä opiskeluita itsenäisesti. Hae myös vertaistukea muista, monella samaa ajatusta.

-Mr. J.

Mene suihkuun ja nukkumaan. Huomenna luennolle. Muuta neuvoa ei tule.

-Fiksu ja filmaattinen fuksi

Kelan kysely opintojen etenemisestä riittänee motivoimaan?

-Naapurin käyrä...

Onko sulla opintoja vielä? Eikö nyt oo jo loma?!

-mäyrrrr

Ei syytä murehtia opinnoista. Nyt nautit kevään keleistä sekä tulevasta kesästä. Opinnot jatkuvat taas syksyllä.

-Joensuun Ryan Gosling

Palkitse itsesi aina hyvän arvosanan jälkeen raikkaalla nautintojuomalla!

-Keisari

24