__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

FÖR ALLA I OPTIKBRANSCHEN | 6/7 2018

EXAMENSDAGS

Branschens framtid lämnar skolbänken INTERVJUN

Utbildning nyckeln till yrkets framtid

n e t t a v h c o d n i Sol, v mar! m o s i r e g n sju Bågarna som


NYHET!

En ny generation ögondroppar vid MGD eller lipidbrist

Helt fri från konserveringsmedel

• Stabiliserar tårfilmens lipidlager och förhindrar avdunstning vid MGD och lipidbrist • Vattenfri droppe som är fettlöslig och inte reagerar kemiskt, fysiologiskt eller metaboliskt • Helt fri från konserveringsmedel, fosfater eller emulgeringsmedel • Behaglig och sammetslen i ögat

• Innehåller endast ett ämne – Perfluorohexyloktan (F6H8) • Dryg - 3 ml ger upp till 280 droppar • Kliniskt bevisade effekter Stabilare tårfilm1,2 Minskade skador på hornhinnan1,2 Förbättrade blefaritsymptom2 Tolereras väl1,2 Ökad patientnöjdhet (OSDI©)1,2 Ingen påverkan på syn eller ögontryck1,2

EvoTears hittar du hos välsorterade optiker 042-14 12 25 • piggaogon@medilensnordic.com • www.evotears.se 1.

Steven P et al, J Ocul Pharmacol Ther, 2015. 31(8):498-503

2.

Steven P et al, J Ocul Pharmacol Ther 2017. 33(9):678-685


INGÅNG

Kunskap lönar sig

D

18-25

Bakom mina solglas ...

16

EXAMENSDAGS

Kalmar och KI firar kunskapen

BRANSCHNYTT I topp inom detaljhandeln

MER UR INNEHÅLLET

EXAMEN OCH VIDAREUTBILDNING – Vi är KI

4

– Tre studenter ger betyg

6

– Kalmar tror på framtiden

8

– Alltid något nytt att lära 12 • BRANSCHPLOCK 26 Chefdesigners intar mässcenen

30

• PATRIKS HÖRNA: Registrera dig igen 30 • VETENSKAP 33

”Genom Synbesiktningen vet vi att var sjätte privatbilist har en direkt trafikfarlig syn” Lottie Funck Ekelund marknadsdirektör på Synoptik på sidan 26

Omslagsbild: Lisbet Spörndly REDAKTION 0498-49 81 18 optik@radicalpr.se Micke Jaresand, redaktör Wilhelm Jaresand Erik Engelv Olle Bergman Curt Lundberg, AD

ANSVARIG UTGIVARE Fredrik Thunell Annonsförsäljning: Renée Lindén 08-601 25 20 info@conmedia.se Annonsmaterial: Agneta Larsen 08-508 938 41 kansli@optikbranschen.se

1

14 28 3 29

ÖGONPODDEN Optiker måste efterutbildas AKTUELLT Apoteket blir med optiker

e sista dagarna i maj innebar flera nykomlingar i branschen. Examenstider innebar nya optiker, nya magistrar och nya DO-s från våra två högskoleutbildningar. Dessutom ett 20-tal nya avancerade säljare från Norrtälje Optikcentrum. Grattis såklart till er alla! Ni är hjärtligt välkomna till en bransch som står med öppna armar för att hjälpa er vidare i karriären. Om jag får ge er ett råd så är det att aldrig sluta vara nyfikna. Det finns alltid ännu mer att lära. Tittar jag i spåkulan ser jag minst tre stora förändringar de närmaste åren, vilka alla kommer innebära ett försprång för de som löpande fortbildar sig: Teknikutvecklingen kommer medföra en förändring i hur synyundersökningen utförs. Optikerns roll kommer i allt större utsträckning vara att tolka resultat, utan att för den skull kanske utföra momenten. Här gäller det att hålla sig uppdaterad om de senaste rönen för att vara relevant och konkurrenskraftig. Glasögonförsäljningen kommer att flytta mer till nätet. I Asien och Amerika är det en betydligt större andel affärer som sker den vägen, något som naturligtvis kommer till Europa också. Och det går fort! Det skulle förvåna mig om mindre än 10 procent av glasögonen säljs den vägen redan i slutet av 2020. Framtiden kommer kräva nytänk och kontinuerlig uppdatering av kunskapen för att hålla jämna steg i den konkurrensen. Sverige får en allt äldre befolkning och med det ett större behov av ögonsjukvården. Redan idag har den traditionella vården svårt att ta hand om dem och här har den utbildade optikern en väldigt viktig roll att fylla, men det kommer kräva att man håller sig kontinuerligt uppdaterad på de senaste rönen. De äldre bor i större utsträckning utanför storstäderna vilket i sig är en utmaning. Här tror jag också att 1 här ovanför kommer att spela stor roll.

Prenumerationsärenden Agneta Larsen 08-508 938 41 kansli@optikbranschen.se Tryck: Åtta.45 Tryckeri AB, Stockholm 2018

2

ett tecken på dessa förändringens vindar är att Apoteket i dagarna har börjat utföra synundersökningar, med fokus på äldre personer med mer avancerade behov. Än så länge på test i Täby endast, men sannolikt kommer det rulla ut i resten av landet också. Jag välkomnar givetvis en ny aktör som investerar i instrument och produkter, och som ger optikerna ytterligare ett intressant alternativ på arbetsmarknaden. Alla branscher mår bra av förnyelse och vi är inget undantag. Möjligen skaver det lite att en statlig aktör ger sig in på en fungerande marknad och konkurrerar med det privata näringslivet. Nåja, nu är de här i alla fall och det ska bli intressant att se hur de utvecklas. Glad sommar.

fredrik thunell vd, optikbranschen optik 6/7.2018   3


EXAMEN KAROLINSKA INSTITUTET

text och foto wilhelm jaresand

4   optik 6/7.2018

Vi

Nära 50 nya optiker, över 20 magistrar och över mer än 10 optiker som läst kursen Diagnostisk optometri lämnade skolsalarna på KI de sista skälvande dagarna i maj. I värme och solsken klev de ut, redo att möta sin nya verklighet.


är KI Stora bilden: Så här ser de ut, de nyutexaminerade optikerna från KI.

Lilla bilden till vänster: Optiker med magisterexamen, beredda att anta nya utmaningar i yrket. Lilla bilden till höger: Med hjälp av kursen i diagnostisk optometri utökar optikern sina möjligheter att göra avancerade undersökningar. Här är årets avgångsklass.

optik 6/7.2018   5


EXAMEN KAROLINSKA INSTITUTET Alexandra Sundell, grundutbildningen

hur andra inom sjukvården arbetar vilket är superivktigt för framtidens optiker.

Grattis!

– Tack! Det känns riktigt bra. Superspännande att vara klar och nu vill jag bara njuta av att vara färdig optiker. Eller nej, jag är faktiskt redan sugen på att lära mig mer.

Hade något kunnat vara bättre?

– Nej, helt ärligt. De har varit väldigt öppna och intresserade av hur vi upplevt kurserna och haft löpande utvärderingar vilket gör att alla små grejer har lösts under tidens gång. Jag har faktiskt inget att klaga på.

Så det blir magistern för dig?

– Ja jag kommer söka den redan till hösten. Vill få lite praktisk erfarenhet också så kommer jobba samtidigt. Om jag kommer in det vill säga. Får inte reda på det förrän i juli så lite svårt att planera hösten men annars blir det att jobba som optiker och söka till året efter istället. Men jag vill ta den så fort som möjligt. Varför vill du gå den?

Maria Eriksson, Magister DO Dubbelt grattis, för du fick ett stipendium?

– Det stämmer! Jag blev årets kliniker. Nomineringen var så fin att jag började gråta och mina kompisar ramade in och skickade den till mig. Alexandra Sundell (överst), Maria Eriksson och Isak Malmström.

– Framförallt vill jag lära mig mer om det kliniska, ögonsjukdomar och så. På praktiken har vi fått se olika patologiska tillstånd hos de kunder som kom till optikbutikerna. Sjuka ögon är ändå en ganska stor del av yrket, och kommer bara bli större, så att inte behöva remittera hela tiden och istället kunna tolka resultaten själv är viktigt.

Tre studenter ger sina betyg

Bäst med kursen?

– Tack! Det känns så kul, speciellt nu eftersom jag är i Barcelona och firar några dagar innan jag ska tillbaka till arbetslivet igen.

– Jag tycker det bästa var lärarna. Känns verkligen att de vill att man ska förstå och lära sig. Sen tycker jag att det har varit en väldigt bra blandning av olika kurser, med allt från praktiska moment till fysik på KTH. Men om jag måste välja något så är det att lärarna har varit så engagerade. Förbättra?

– Enligt mig gjorde vi vår första praktik ganska sent vilket gjorde att man inte kände sig riktigt förberedd när man skulle ta emot kunder. Hade varit bra att få in flowet i undersökningsrummet tidigare.

Isak Malmström, magisterprogrammet Grattis Isak!

Vart bär det av?

– Jag kommer börja jobba på en ögonklinik, Europakliniken på Sabbatsbergs sjukhus. De jobbar mycket med gråstarrsoperationer och screening för diabetes tillsammans, och jag kommer få jobba med ett team ögonläkare och sjuksköterskor. Det blir något helt annat än att jobba i en vanlig optikbutik. Var det därför du sökte magistern?

– Lite så. Möjligheten att prova på något nytt lockade, men om 6   optik 6/7.2018

jag ska vara helt ärlig var det inte huvudanledningen. Många jag gick grundutbildningen med för tio år sedan har gått den här, och jag förstod faktiskt inte allt de pratade om när vi sågs och det kände jag mig inte helt bekväm i så det var dags att steppa upp. Dags att sätta sig i skolbänken igen. Hänger du med i samtalet nu då?

– Haha, ja det gör jag faktiskt. Jag fick verkligen ut vad jag hade önskat av den här kursen om man säger så. Vad har varit bäst med kursen?

– Att det har varit som ett smörgåsbord med massa olika kunskaper. Vi har både fått bredda vad vi redan kan och lära oss nya saker som vi nu vill fördjupa oss ännu mer i. Men framförallt har jag fått en större förståelse för

Vad händer nu då?

– I sommar ska jag planera bröllop och jobba på samma ställe som jag jobbat på under hela utbildningen. Skillnaden nu när jag kommer begära ut rätten att droppa är att jag inte kommer behöva skicka lika många remisser utan bedöma mer själv. Det ska bli spännande. Vad har varit bäst med kursen?

– Det måste faktiskt vara alla kurskamrater. Att folk kommer från hela landet med olika erfarenheter gör att utbytet man får är enormt. Sen är hela utbildningen som ett fantastiskt pussel av olika kurser och kunskaper som man bara suger åt sig som en svamp, kanske extra mycket eftersom det är så peppande stämning i klassen. Vad kunde ha gjort bättre?

– Oj… Det var faktiskt en svår fråga. Jag har varit väldigt nöjd med utbildningen och har inte så mycket att klaga på. De har gjort förändringar från år till år och mycket hade blivit justerat till vår årskurs så kommer tyvärr inte på någonting. Det blir inget ris idag, bara ros.


ÄR DU VÅR NÄSTA TALANG? Vi är på väg mot ett nytt Synsam. Vi investerar i nya marknadsområden, butiker och ett förnyat varumärke. Men vårt viktigaste investeringsområde är människor. Vi tror på din personliga utveckling i takt med företagets utveckling. Ger du oss din tid och hjärta, ger vi dig en framtid på ett tillväxtföretag. Hitta din nya karriär på synsam.se

optik 6/7.2018   7


EXAMEN KALMAR

Kalmar satsar och tror Årets avgångskull var liten, men hängiven och studiemotiverad. Till hösten flyttar optikerprogrammet in i nya lokaler, och förväntningarna är stora inför den kommande Magisterutbildningen. text och foto olle bergman

mitt i examenstider och grönskande försommar-

Peter Lewis vill gärna se fler forskningsintresserade optiker.

hetta råder uppbrottsstämning på optikerprogrammet i Kalmar. De gamla lokalerna på Smålandsgatan mitt i stan är urvuxna. I december flyttar man till Linnéuniversitetets nya lokaler nere vid hamnen, med utsikt över Kalmar slott. Flytten innebär ett stort kliv framåt för att göra optikerutbildningen mer kliniskt inriktad och därigenom mer framtidsanpassad. Bland annat ska man öppna en klinik för ögonhälsa i lokalerna. – Vi har inlett en diskussion med ögonsjukvården på länssjukhuset och med privata ögonläkare i trakten, säger Peter Lewis, universitetslektor och programansvarig. Det skapar en win-win-situation för oss båda. Sjukvården får tillgång till högutbildade optiker och utmärkta instrument, till exempel för att upptäcka keratokonus eller problem med kornea. Vi på optikerutbildningen får ett större patientunderlag för vår undervisning så att vi kan låta studenterna träffa fler patienter. I Kalmar har man varit väl medveten om att kollegerna vid Karolinska har täta kontakter med S:t Eriks ögonsjukhus, vilket har gett stockholmsutbildningen möjlighet till ett större patientflöde. Det har varit en del av inspirationen till den nya utbildningsplanen som varit i bruk sedan terminsstarten i augusti 2017. Här lägger man just större fokus på den kliniska verksamheten och patientmottagandet. – Enligt den tidigare utbildningsplanen var de ute i fem veckor för praktik, säger Peter Lewis. Med den nya, integrerade planen har studenterna större möjligheter att diskutera med lärare och kurskamrater om de patienter de har träffat.

precis som förra året var det en ganska liten skara som gick ut: sjutton studenter. – Det har varit lite dåligt med ansökningar, trots att branschen har pushat i ett antal år för att öka antalet utexaminerade optiker, säger Peter Lewis. Men årets kull har varit en högpresterande grupp där de har tagit hand om varandra på ett väldigt sympatiskt sätt. Kalmar är ju en liten stad där man cyklar från norra delen till den södra på tjugo minuter. Det skapar en särskild sorts gemenskap hos studenterna. Vi märker att klasserna ofta blir väldigt sammansvetsade. Peter Lewis och hans kollegor lägger ner mycket 8   optik 6/7.2018

På väg in till examenshögtiden i Kalmar slott.

arbete på att förbereda studenterna så väl som möjligt för deras kommande uppgifter. – Vi får ofta höra att våra studenter är självgående och snabbt kommer in i yrkeslivet. Men vi vill utveckla utbildningen så att den blir ännu starkare. Det är just av den anledningen som man satsar på en Magisterutbildning. Ambitionen är studiestart under höstterminen 2020 (men fram till dess kan mycket naturligtvis hända). Man kommer att satsa på distansutbildning där studenterna antingen kan läsa hel- eller halvtid – allt för att göra det lättare för yrkesverksamma att plugga vidare vid sidan om. – Vi kör redan vissa kurser på Mastersnivå, somliga på distans, andra med fysiska träffar, säger Peter Lewis. Vi vill gärna se flera forskningsintresserade optiker i Sverige; det är lite för få av det slaget just nu.


på en bättre framtid ”Roligast var den ”Överträffade mina förväntningar” kliniska biten” Oliwia Palm har det väl förspänt som en av 17 nyutexaminerade optiker från Kalmar. Hon har redan en fot inne i arbetslivet och planerar att läsa Magistern om ett par år.

Shahed Sabtti brinner för den kliniska biten av optikeryrket. Kombinationen av teori och klinisk praktik på utbildningen passade henne perfekt.

– När jag sökte in valde jag mellan att läsa ekonomi eller att läsa till optiker, säger Oliwia som vid den tiden inte var så insatt i optikeryrket. Eftersom hon växte upp i Vrigstad på småländska höglandet, var det naturligt att välja Kalmar som studieort. – På optikerprogrammet blev allt mycket bättre än jag hade förväntat mig, fortsätter hon. Och ju mer jag håller på, desto roligare blir det. Jag har fått umgås med underbara kurskompisar, och jag gillar verkligen den kliniska delen av utbildningen. Precis som flera av sina kurskamrater har hon redan en fot inne i yrkeslivet. I höst kommer hon att jobba på Synsam i Eksjö – något som hon har gjort under sina lediga lördagar under utbildningen. – Sen planerar jag att läsa Mastern när den kommer till Kalmar om några år. När Oliwia får frågan om vilket optikerinstrument som är hennes favorit väljer hon biomikroskopet eftersom hon ”är fascinerad av iris”. Delvis hör det ihop med att hon själv tillhör den sällsynta skaran av personer med heterokromi. – Sen tycker jag också att skelning är ett kliniskt område som är jätteintressant.

Shaheds intresse för optikeryrket vaknade när hon gick på grundskolan och besökte optiker i Stockholm. – Jag sökte först till utbildningen på Karolinska, men när jag nu ser tillbaka på min tid här ångrar jag inte att jag valde Kalmar. Det är skönt med en lite mindre stad när man ska plugga. Shahed tycker det är väldigt intressant att optikeryrket håller på att utveckla samarbetet med ögonsjukvården. Ju mer man automatiserar enkla undersökningar, till exempel av refraktion, desto mer tid frisätts för att fokusera på ögonhälsan. – Idag har ju de flesta butiker ögonbottenskamera, OCT-utrustning och så vidare; på så sätt kan vi hjälpa ögonläkarna på många vis. Hon har redan hunnit staka ut planer för framtiden: – Till hösten planerar jag att flytta till Malmö och jobba på Synoptik på Mobilia. Sen vill jag plugga vidare; jag väntar på att den planerade Magisterutbildningen ska komma igång.

Vilket är det bästa minnet från utbildningen?

Vilket är det bästa minnet?

– Oj, det har jag många. Men är jag tvungen att välja är det nog middagen som vi hade med lärarna häromdagen. Vad tror du om optikeryrket om tio år?

– Jag tror nog att vi kommer fortsätta att hjälpa våra kunder med både det kliniska och med deras modeval. Det är fortfarande charmigt på något sätt, det där med att man säljer bågar i butiken.

Vad uppskattade du mest under utbildningen

– Det roligaste var den kliniska biten. Den gav en bra kombination av teori och klinisk praktik. Det gör att kunskaperna sitter bättre. – Det var förmodligen när jag blev godkänd på den första kursen i optometri. Annars är det nog examensfirandet idag som är den stora dagen. Examensarbete: Påverkas mätvärdet IOP efter behandling med varma ögonkompresser?

Examensarbete: Kan ögondominans vara en relevant fråga vid rapportering till Transportstyrelsen vid körkortskoll?

optik 6/7.2018   9


EXAMEN KALMAR

I gassande sol vandrade sjutton färdigutbildade optiker – sexton tjejer och en kille – till slottssalen på Kalmar slott. Här väntade en högtidlig examensceremoni med generös stipendieutdelning från många av branschens företag.

”Det bästa med utbildningen var lärarna!”

Jag vill jobba med människor” – Jag valde optikerutbildningen för att jag ville jobba med människor och samtidigt ha bra karriärmöjligheter, säger Julia Vingevik från Kalmar. Hon tog emot inte mindre än tre stipendier: Bästa examensarbete (Essilor), Bästa studieprestation (Specsavers) samt Bästa kurskamrat (Zeiss). I höst börjar hon jobba på Synsam i Kalmar. – Vi har varit ett litet tajt gäng på utbildningen där vi har stöttat varandra. Det jag själv var mest intresserad av var optometriämnena. Examensarbete: ”Påverkar colored overlays de ögonrörelser som används hos dyslektiker?”.

10   optik 6/7.2018

– Optikern som jag hade när jag var yngre var ganska gammal och jag hade väldig respekt för honom. När jag försökte lära mig mer blev jag till slut nördigt intresserad av allt som har med ögon att göra, säger Caroline Fernando som kommer från Nyköping. Där kommer hon att jobba på Smarteyes från och med juli. Caroline fick tre stipender: Bästa kliniska tentamina (Synsam), Hög och jämn nivå (Hoya) samt Bästa prestation på kursen Ögats sjukdomar (Synoptik). – Det bästa med utbildningen var lärarna! De hade allesammans en personlig touch på sin utbildning; jag kommer att sakna dem mycket. Examensarbete: ”Dynamics of accommodation after high accommodative stress”

BASKAR THEAGARAYAN vid optikerutbildningen i Kalmar är en av dem som är med och bygger upp den nya Magisterutbildningen. – Planen är dels en tvåårig utbildning fulltid, dels en fyraårig på halvtid. Undervisningen kommer huvudsakligen ske på distans; vi har en utmärkt teknisk plattform där studiemodulerna fungerar väldigt bra. De kliniska momenten kommer att genomföras under träffar som sker varannan månad.


VI SÖKER OPTIKER TILL: KRISTIANSTAD ÄNGELHOLM KARLSKOGA ÖSTERSUND GÖTEBORG LIDKÖPING GÄVLE

TROLLHÄTTAN JÖNKÖPING ESKILSTUNA UDDEVALLA LINKÖPING VÄRNAMO VÄXJÖ

MEDARBETAREN I FOKUS Smarteyes är en av Sveriges mest framgångsrika och snabbast växande optikkedjor och vi expanderar även i Danmark och Tyskland. Som optiker hos oss, blir du en viktig del i en modern organisation som arbetar värderingsstyrt mot vår vision att bli den mest rekommenderade optikern. Vårt fokus och vår största tillgång är våra nöjda och engagerade medarbetare. Omtanke, förändring och enkelhet genomsyrar vår kultur och hos oss har du stora möjligheter att påverka och utveckla din arbetsplats. En av Sveriges bästa arbetsplatser När Great Place to Work utsåg Sveriges bästa arbetsplatser 2018 klättrade vi från 8:e till en fantastisk 4:e plats i kategorin

Stora organisationer – ett tydligt bevis på att vårt målmedvetna personalarbete ger resultat. Som optiker hos oss kan du erbjuda dina kunder ett brett sortiment av moderna glasögon, högteknologisk optisk kvalitet och god design till attraktiva priser. För att säkerställa professionell service och bästa kundbemötande tillämpar vi 30-minuterssynundersökningar som självklart utförs av legitimerade optiker. Är du optiker och vill bli en av våra värdefulla medarbetare? Välkommen att höra av dig – vi ser fram emot att träffa dig. Kontakta Cecilia Holmblad på cecilia.holmblad@smarteyes.se eller 0737-80 53 18.

optik 6/7.2018   11


VIDAREUTBILDNING

”Det finns alltid något nytt Caroline Hansson har en magisterexamen i optometri och arbetar till vardags med refraktiv kirurgi i Münster i Tyskland. För att utvecklas i sitt yrke är hon ständigt på jakt efter nya utbildningsmöjligheter. Under våren deltog hon i en två veckors kurs med mycket praktik vid Salus University i Philadelphia, USA. Här är hennes berättelse.

Caroline Hansson

”Som legitimerad personal inom ögonhälsa är det vår plikt att hålla oss uppdaterade om de senaste forskningsoch undersökningsmetoderna. Ja, självklart vet du redan detta, men ärligt talat, hur ofta deltar du faktiskt i någon form av fortbildning? Oavsett om du avslutade din utbildning förra året eller för 20 år sedan, finns det alltid något nytt att lära. Fem år efter att ha avslutat min masterexamen beslöt jag mig för att göra en ny investering i min kunskap, genom att anmäla mig till en kurs på Salus University i Philadelphia, USA, där jag även genomförde min tidigare utbildning. Kursen för internationella studenter hålls en gång om året, och ämnet i år var specialiserad träning om patologi i anterior segment. Då jag sedan några år tillbaka jobbar med katarakt och refraktiv kirurgi, var detta ett ämne som var relevant för mig. Med kännedom om utbildningsnivån vid universitetet, bestämde jag mig för att det var rätt tid och plats för en uppdatering. Kursen hölls under två veckor i mars, med deltagare från Sverige, Tyskland och Finland. Deltagarnas bakgrund varierade, några arbetade i butik med glasögon och kontaktlinser, andra arbetade inom refraktiv kirurgi eller distribution/försäljning av diagnostisk utrustning. För att delta i kursen krävdes en kandidatexamen i optometri eller motsvarande utbildning. Nedan kan du läsa om kursinnehållet och några personliga kommentarer. Första veckan Efter en dag med introduktion och tid att träna undersökningsmetoder med klinikens utrustning, började vi undersöka patienter. Varje grupp undersökte 2-5 patienter om dagen, alla med olika sjukdomar i främre segmentet. Undersökning av synfunktion, främre och bakre segmentet genomfördes på alla patienter, inklusive undersökning med spaltlampa, applanationstonometri, gonioskopi och dilaterad fundusundersökning med 90D och binokulär indirekt oftalmoskopi (BIO). Undersökningsmodulerna kompletterades med föreläsningar om immunologi och sjukdomar i främre segment orsakade av bakterier, virus och svamp. Fallbeskrivningar säkerställde en god förståelse för behandling och uppföljning av inflammation och infektioner i det främre segmentet.

12   optik 6/7.2018

Caroline Hansson får undervisning i VR-labbet och kan öva på undersökningar utan att patienterna behöver vara närvarande.

Vi hade också möjlighet att besöka en närliggande ögonläkare, där den anställde optometristen guidade oss igenom ett stort antal diagnostiska apparater och behandlingsalternativ. Även om jag, och många optiker i Europa, arbetar med mer modern utrustning än vad som finns tillgängligt i USA, var det av stort pedagogiskt värde att kunna diskutera undersökningsmetoder med någon med samma, men ändå annorlunda, optometrisk bakgrund. Under besöket pratade vi även om behandling av torra ögon, och mina meibomska körtlar blev behandlade med IPL för att förhoppningsvis förbättra min dåliga NI-BUT på 3-4 sekunder. Andra veckan Efter en helg med fint väder fortsatte vi vårt patientprogram. Alla grupper hade olika patienter, och vi fick se bland annat hornhinnedystrofier, trauman, långt framskridna glaukom- och diabetesfall. Denna vecka gick undersökningarna snabbare och smidigare, allteftersom vår erfarenhet med undersökningsmetoderna ökade. Under veckan besökte vi The Eye Institute, en ögonklinik i Philadelphia där alla Salus optometriststuderande har undervisning och patientundersökningar under sina studierår. Vi blev undervisade i avancerad diagnostik av anterior segment, såsom AS-OCT. En av kursdeltagarna tog även tillfället i akt att undervisa de amerikanska lärarna, och oss andra deltagare, om undersökning av torra ögon med deras nyaste instrument. Min NI-BUT blev denna gången mätt till åtta sekunder. (Även som jag skriver detta några veckor senare, känner jag att mina ögon är mindre torra och jag kan vid behov använda kontaktlinser längre och med mindre irritation än tidigare.) En annan begivenhet denna vecka var en lektion i virtual reality-labbet, där vi kunde öva våra färdigheter i evaluering av posterior segment med hjälp av oftalmoskop och BIO. Olika träningsmoduler fanns tillgängliga,


att lära”

och man kunde välja att se olika retinala patologier eller genomföra prov där man själv skulle ställa diagnosen. Svårighetsgraden av ögonrörelser och pupillstorlek kunde anpassas, och lärarna kunde följa undersökningen på en sidoskärm, vilket var användbart för tips på hur man kunde förbättra sin undersökningförmåga. Enligt mig var detta den mest lärorika och innovativa del av kursen, och jag hoppas att alla universitet som undervisar optometri kommer ha tillgång till denna teknologi i framtiden. Vi fick under den första veckan i uppgift att göra en fallbeskrivning enligt riktlinjerna från American Academy of Optometry, och när vi en dag under andra veckan blev insnöade, använde vi dagen till att jobba på våra fallbeskrivningar och presentationer av dessa. Under vår sista dag på universitetet presenterade vi våra fall för de andra kursdeltagarna och den del av universitetets fakultet som är involverad i de internationella kurserna. Det var ett bra sätt att avsluta kursen på, men också en bra förberedelse om man vill skriva vetenskapliga artiklar/cases eller ansöka om att bli Fellow i American Academy of Optometry (FAAO). Efter den sista presentationen fick vi våra examensbevis för genomfört vidareutbildning, och vi flög var för sig tillbaka till våra hemländer med ny motivation, ny kunskap, nytt självförtroende och nya vänner. Sammanfattning Kursen var ett bra sätt att uppdatera kunskaper och att träna undersökningsmetoder som man inte utför regelbundet. I jämförelse med exakt samma undersökningar som jag utförde på universitetet fem år tidigare, märkte jag att mina kliniska färdigheter de senaste åren förbättrats mer än jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Denna vetskap och känsla av förbättring gjorde hela resan värd besväret. Utöver detta, var undervisningen i VR-labbet och hjälpen med vetenskapligt skrivande de bästa delarna av kursen. Eftersom jag redan dagligen arbetade med modern diagnostisk utrustning och stora volymer patologiska ögon, blev jag inte särskilt imponerad av utrustningen på universitetet, och inte heller överväldigad av de patologier som vi fick se. Men jag skulle fortfarande vilja rekommendera kursen till alla som är intresserade av att förbättra sina kliniska färdigheter, eftersom man lär sig hur man ordentligt undersöker/utesluter patologier, även utan fina och avancerade apparater. Även om du idag kanske inte får använda diagnostiska droppar, kommer du upptäcka att undersökningsmetoderna är användbara, och antagligen gör de ditt dagliga arbete mer intressant. Så, är du redo för lite vidareutbildning? Leta upp en kurs i ditt hemland eller håll ögonen öppna för intressanta kurser utomlands. Besök en annan optiker på deras arbetsplats, oavsett om det är i en butik, kontor, klinik eller sjukhus. Tillbringa en dag med en optiker nästa gång du är utomlands. Använd dina kontakter, ha det roligt och lär dig mer. Oavsett om du är villig att betala för det eller inte, finns det alltid något nytt att lära sig i optometrins värld.”

caroline hansson m.sc. optometri

NYTT SKYDD MOT OÖNSKAT LJUS, I GLAS FRÅN RODENSTOCK.

UV-ljus och potentiellt skadligt energirikt blåljus filtreras bort, upp till 410nm våglängd. Ljus för färgperception och för dygnsrytm släpps igenom för bästa funktion.

Skydd 365 dagar om året i dina glasögon 100% UV-skydd (UVA och UVB) Optimalt skydd mot potentiellt skadligt ljus Högre transmission än andra liknande produkter på marknaden Överlägsen kombination av klarhet, estetik och minimala reflexer Högsta trygghet tack vare generösa garantier* * För Solitaire® Protect Balance 2, Solitaire® Protect Plus 2, Solitaire® Protect Sun 2, Solitaire® Protect 2 och Solitaire® Protect PRO 2

Vill du veta mer kontakta din Rodenstockrepresentant eller ring 018-180000. Rodenstock Sverige AB • Box 26011 • 75026 Uppsala optik 6/7.2018   13


ÖGONPODDEN Rune Brautaset är för många ett känt namn i branschen då han både arbetat som lärare och som programdirektör på optikerutbildningen vid Karolinska Institutet i Stockholm. Han är Legitimerad Optiker och docent vid Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet. Dessutom är han även nytillträdd ordförande för Optikerförbundet.

text jonas upphagen

En optiker måste efterutbilda sig Varför valde du att utbilda dig till optiker?

– Jag kommer från södra Norge och växte upp i en liten stad som heter Grimstad. Jag hade inte alls tänkt att bli optiker från början. Min far var ingenjör och rektor på en ingenjörshögskola och det enda jag egentligen visste var jag att jag inte ville gå i min fars fotspår. Mina ambitioner lutade mer åt att bli revisor. Jag hade nämligen en morbror som var revisor och jag tänkte att jag i framtiden kanske skulle kunna ta över hans firma om jag utbildade mig till revisor. När jag sedan mer eller mindre var på väg med flyttlasset för att utbilda mig till revisor fick jag besked om att jag blivit antagen till Optikerutbildningen i Norge. Resten är som man brukar säga historia. När blev du färdig optiker?

– Färdig optiker blev jag 1998 men jag tog inte min optikerexamen i Norge utan i England och min doktorsgrad tog jag år 2003 även den i England. Vad gör du om dagarna på Institutionen för klinisk neurovetenskap?

– Det är nästan en bra fråga. När jag kom till Sverige fick jag en lärartjänst på Optikerutbildningen och möjligheten att doktorera parallellt. Jag hade därför en lärartjänst jämsides heltidsstudier under tre år. När jag var klar med studierna öppnades en tjänst som programdirektör på Optikerutbildningen vid Karolinska Institutet som jag tillträdde 2004. Detta år blev jag även lektor på Karolinska Institutet. Sedan var jag programdirektör fram till slutet av december 2016 och numera är jag grundutbild14   optik 6/7.2018

ningsansvarig på Institutionen för klinisk neurovetenskap som är den institution som Optikerutbildningen tillhör. Till Institutionen för klinisk neurovetenskap tillhör även psykologutbildningen, psykoterapeututbildningen och delar av läkarutbildningen. Jag har nu det totala ansvaret för all utbildningen på vår institution och Jag försöker se till att vi håller god kvalité i alla våra utbildningar. Träffar du fortfarande några patienter?

– Absolut. Jag har haft patientdag hela dagen idag men då har jag suttit som handledare för studenterna. Ungefär hälften av min tid ägnar jag åt optikerutbildningen. Jag får dock även ibland egna patienter och då rör det sig ofta om patienter som har besvär med sitt samseende. Jag har några kollegor som under många år har remitterat patienter till mig och de patienterna har jag fortsättningsvis tagit hand om. Jag personligen har tillräckligt med patienter för att fylla mina dagar men som optiker ska man inte glömma bort att man kan remittera komplicerade patienter till oss här på Optikerutbildningen så hjälper vi tillsammans till att lösa patientens besvär. På Optometridagarna tidigare i år höll du och din kollega Olle Lindström ett föredrag om Optikbranschen och Optikerförbundet, vad är skillnaden på dessa organisationer?

– Ofta när jag träffar optiker upplever jag att det är många optiker som har svårt att förstå skillnaden mellan de olika organisationerna som finns i vår bransch. Vi

har idag fyra olika organisationer i branschen. Vi har Optikerförbundet, Optikbranschen, Kontaktlinsföreningen och fackförbundet SRAT. Så ser det ut i dagsläget men Kontaklinsföreningen är på väg att avsluta sin verksamhet och istället delvis fusioneras med Optikerförbundet. Optikerförbundet och Kontaktlinsföreningen är intresseorganisationer för optiker. Till skillnad från Kontaktlinsföreningen så är Optikerförbundet enbart för optiker. I Optikerförbundet arbetar vi med yrkespolitiska frågor för att utveckla yrket. Enligt Optikerförbundets stadgar finns det frågor som vi INTE ska arbeta med. Prissättning på exempelvis synundersökningar är en sådan fråga. Om medlemmarna i Optikerförbundet vill att vi ska driva denna fråga måste stadgarna ändras. I Optikerförbundet arbetar vi med frågor kring kvalitet och utveckling av yrket. Vi arbetar inte heller med fackliga frågor, dessa frågor ska drivas av SRAT. Frågor som Optikerförbundet kan driva är rena yrkespolitiska frågor som exempelvis vad vi optiker får göra och hur vi ska gå till väga. Utöver detta har vi även lagt till att Optikerförbundet ska verka för att efterutbilda optiker och hålla ett internationellt kontaktnät för att följa utvecklingen av yrket. – Optikbranschen å andra sidan är en gemensam organisation för hela branschen, och samlar detaljisterna, leverantörerna och optikerna under ett och samma paraply där vardera gren har 33% av rösterna. Till skillnad från oss i Optikerförbundet samlar Optikbranschen de juridiska personerna, dvs företagen, där vi samlar individerna, dvs optikerna. Optikerförbundet är med i Optikbranschen och representerar optiker i


få bort gratis synundersökning skulle vi, som sagt, bryta mot våra egna stadgar. Jag personligen tycker att man ska ta betalt för det arbete som en optiker lägger ner på en synundersökning. Detta är något som jag även kommunicerar till aktörer inom Optikbranschen. Jag tycket det är självklart att man ska ta betalt för synundersöknigen. Det handlar om optikerns självkänsla. Det finns inte många andra branscher där tjänsten är gratis. På senare år har man dock sett ett liknande mönster i en annan yrkesgrupp nämligen Audionomerna. På Kungsholmen i Stockholm kan man just nu se erbjudanden som ”Kom in på en gratis hörselundersökning”. Jag förstår att man utnyttjar gratis undersökning eftersom det lockar in kunder men jag tycker inte om det. Du tillträdde nyligen som ordförande i Optikerförbundet. Vad är dina ambitioner och mål med det?

– Jag har suttit med i styrelsen i några år och många av de frågor som vi arbetar med riktar sig till olika myndigheter, ofta mot Socialstyrelsen eller ett departement och jag tycker om byråkratin i det hela. Många av de frågor som jag vill driva har jag även försökt driva genom mitt jobb på Karolinska Institutet och min förhoppning är att jag som ordförande för Optikerförbundet ska få ännu bättre möjlighet att driva dessa frågor. Jag vill exempelvis uppdatera optikerföreskriften, införa skyddad titel för Optometrist och ge optiker möjligheten att undersöka barn ner till fem år. Rune Brautaset, nytillträdd ordförande för Optikerförbundet vill förnya Optikerföreskriften.

olika diskussioner med de andra aktörerna. – Optikbranschen är således en intresseorganisation som arbetar för hela branschens frågor och intressen. Men de ska inte heller ägna sig åt prissättning för det skulle innebära en kartellbildning. – Organisationsmässigt är Optikerförbundet och Optikbranschen alltså helt olika organisationer med olika arbetsområden, men av ekonomiska skäl hyr vi kanslitjänster av Optikbranschen. Detta för att utnyttja lokalerna och kontorspersonalen så effektivt som möjligt. Många optiker i Sverige gillar inte att locka kunder med gratis synundersökning, stämmer det att i Norge har man frångått gratis synundersökning? Hur gick det till?

– Ja, norska optiker gick gemensamt ihop och bestämde sig att de inte ville arbete hos företag som erbjöd gratis synundersökning. Men detta var inte något som Norska Optikerförbundet drev utan detta drevs gemensamt av Norges optiker. Skulle Svenska Optikerförbundet arbeta för att

Kan du utveckla vad det skulle innebära att uppdatera optikerföreskriften?

– Optikerföreskriften är egentligen en begränsning i hälso- och sjukvårdslagstiftningen. Vi har hälso- och sjukvårdslagstiftningen för all legitimerad personal som säger vad man får och inte får göra. Den är så pass generell att den säger att du som är legitimerad personal får göra det du är ➔

Samarbete mellan Ögonpodden och Optik ögonpodden är i nuläget Sveriges enda podcast om ögon och optik. Syftet med ögonpodden är att sprida kunskap, ge inspiration och förhoppningsvis ge ett och annat skratt. Podden riktar sig till människor med intresse av ögon och optik men framför allt till människor inom optikbranschen. Målsättningen är att beröra alla områden som optiker och människor aktiva inom branschen kan komma i kontakt med. Ögonpodden och Optik har ett samarbete där tidningen publicerar ett sammandrag ur någon av Ögonpoddens intervjuer. För den som vill lyssna kan man hitta Ögonpodden på sajter där poddar finns, exempelvis Youtube, Acast, Podcaster eller Soundcloud.

optik 6/7.2018   15


ÖGONPODDEN kompetent till att göra. Det är den generella begränsningen i hälso- och sjukvårdslagstiftningen. Men just för optiker finns en extra begräsning och det kallas för optikerföreskriften. I den står det vad optiker bör göra och inte får göra. Den är väldigt begränsande för optikerns verksamhet idag. Det står till exempel att optiker inte får vidröra ögat vid annat än vid kontaktlinstillpassning. Något så banalt som att plocka bort en ögonfrans får du som optiker idag inte göra. Detta ger oss även begränsad möjlighet till vissa undersökningsmetoder och till visa mätinstrument vid exempelvis tonometri. Föreskriften är ålderdomlig och från en tid då optiker inte hade universitetsutbildning. Följaktligen behöver den definitivt moderniseras. Detta har legat på Socialstyrelsens bord sedan 2009 men det är inget som har prioriterats förrän nu. – Vid senaste mötet i mars lämnade vi in ett förslag på en ny optikerföreskrift och jag hoppas att det ska snabba på processen och kanske att vi har en ny föreskrift efter sommaren. Vid senaste mötet med Socialstyrelsen tog jag även

upp optikers möjlighet att ordinera glasögon till barn under åtta år. I dagsläget får vi undersöka barn under åtta år men inte ordinera några glasögon utan samråd med ögonläkare. Mitt förslag är att ändra att optiker får undersöka barn ner till fem år. Detta gör man i Norge och jag tror svenska optiker också ska klara av det under förutsättning att man har Magister i Klinisk Optometri eller motsvarande. Varför tycker du att man som optiker ska ansluta sig till Optikerförbundet?

– Ska man som intresseorganisation vara stark och ha ett tungt ord när man för dialog med exempelvis Socialstyrelsen behöver man att yrkeskåren står bakom. Om vi ska kunna utveckla yrket måste vi stå enade tillsammans. Rent teoretiskt skulle SRAT kunna driva liknande frågor men där kan inte alla optiker vara med för i SRAT spelar utbildningsbakgrunden roll medan i Optikerförbundet räcker det att du är legitimerad optiker. Kan vi samla alla optiker under samma tak så står vi mycket starkare när vi för dialog med myndigheter som sätter be-

gräsningar för den verksamhet som vi optiker driver. Har du någon särskild uppmaning som du vill dela med dig till alla optiker där ute?

–Jag tycker det är viktigt att man som optiker ska efterutbilda sig. Det säger jag inte för att jag jobbar inom utbildning utan för att jag tror att yrket kommer förändras enormt inom en snar framtid. Om owptikern bara kan refraktionera, kommer hen snart bli utkonkurrerad av maskiner. Vi måste inrikta oss mer mot ögonhälsa och sjukvård och då måste vi som kår ha rätt utbildning så att vi inte gör något fel. Men samtidigt får vi inte tappa banala moment som att justera en båge. Jag tycker ibland att jag på stan ser personer med glasögon som sitter helt fel. Vi får inte tappa våra rötter samtidigt som vi utvecklas. Om du fick göra en synundersökning på en känd person, levande eller död, vem skulle det vara?

– Stephen Hawking. Det skulle vara en utmaning både kommunikativt och optometriskt. n

Chefsdesigners on stage!

Registrera dig kostnadsfritt idag!

24-25 augusti 2018 • Kistamässan, Stockholm Ta del av när några av Sveriges främsta glasögonsdesigners äntrar scenen tillsammans med Swedish Fashion Council för ett roligt, intressant och inspirerande samtal kring glasögondesign nu och i framtiden. Dessutom hålls ännu fler superintressanta seminarier och workshops under mässans dagar.

www.optikmassan.se

Arrangörer

16   optik 6/7.2018

Kika gärna in här! Partners

I samarbete med

Mediapartner


FORTFARANDE NUMMER 1

Känns inte alls Nästan

9 10 av

KUNDER HÖLL MED OM ATT DAILIES TOTAL1®® kontaktlinser är så bekväma att de inte känns alls1

Nästan

8 10 av

KUNDER SOM DELTOG I UNDERSÖKNINGEN UPPLEVDE en generell minskning av torrhet vid dagens slut med DAILIES TOTAL1® kontaktlinser jämfört med sina vanliga linser1

8 10 av

KUNDER FÖREDROG DAILIES TOTAL1® kontaktlinser framför sina vanliga linser1

GÅ MED I ALCONS VÅRKAMPANJ

Delta i 360°-kundkampanjen och få tillgång till ett stort antal marknadsföringsverktyg. Dra fördel av den omfattande mediekampanjen som riktas till potentiella kunder i ditt område och öka kundtillströmningen till din butik.

Ge KONTAKTLINSBÄRARNA den PRESTANDA de förtjänar Genom at t rekommendera DAILIES TOTAL1® kontaktlinser – de första och enda kontaktlinserna med graderat vat teninnehåll och innovativ SmarTears™-teknik – kan du göra skillnad i kundens dagliga rutiner. DAILIES TOTAL1® är den första kontaktlinsen av et t unikt material med graderat vat teninnehåll som bildar en mjuk kudde av fukt, med en dokumenterad varaktighet på 16 timmar. Referenser: 1. Pérez-Gómez I, Giles T. European survey of contact lens wearers and eye care professionals on satisfaction with a new water gradient daily disposable contact lens. Clin Optom. 2014;6:17-23. © 2018 Novartis AG

optik 6/7.2018   17

ALVC/DD/DT1/PA /SE/180401 ACT: N11803799107

Nästan


SOMMARMODE

Ämlgoanrsntraerar de

Älgen Ärling är taggad 15 från Rodenstock i runda solbågarna 74

18   optik 6/7.2018


Du lindar av olvon

bildidé och text: anki palm och lina börjesson foto: lisbet spörndly

Häng en midsommarkrans av bågarna Theo Udon i ditt hår.

August och Lotta Ringdans kring bågarna Givenchy 0049 Marc Jacobs 292 Calvin Klein 18705

optik 6/7.2018   19


Du gamla, du fria Roland köpte en skjorta att växa i på skolresan 1948 och bär ett par JFREY Roadster.

20   optik 6/7.2018


SOMMARMODE

En tuff brud i lyxfodral Skinnfodral från Any Di, Chloé2134

En tuff brud i lyxförpackning Chloé 114, 142 och 2138

optik 6/7.2018   21


SOMMARMODE

Lilla fröken fräken ifrån Fryken Värmlandstösen Bea bär solglasögonen Marc Daisy 807

22   optik 6/7.2018


Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol I gräset ligger Theo Mille+34, Theo Antwep BOZ Dis Donc, BOZ Diamond

optik 6/7.2018   23


Bakom mina solglasögon

kan jag va' mig själv i solbrillorna JFREY 005.

24   optik 6/7.2018


SOMMARMODE

Helan går

Kräftan Karl är kvällens clou i bågarna BOZ Galaxy.

Skära. skära havre Vem skall havren binda? BOZ Dido Efva Attling Light up the room BOZ Divine Calvin Klein18504

optik 6/7.2018   25


BRANSCHPLOCK REDAKTÖR MICKE JARESAND, optik@radicalpr.se

Sminktips för torra ögon

Vägombuden syncertifieras för andra året i rad syncertifieras Motormännens vägombud av Synoptik. Den 1 juni startar deras årliga vägombudskampanj där information om kvalitet och trafiksäkerhet på Sveriges vägar samlas in. Innan dess ska cirka 70 förare, som kommer att köra de 12 vägombudsbilarna runt om i landet, syncertifieras för att säkerställa att de har en trafiksäker syn. – Det är självklart att vi fortsätter med det här samarbetet. Vi som ska granska trafiksäkerheten på våra svenska vägar måste se till att själva vara säkra i trafiken. Synen är en av flera faktorer i det, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen. Motormännen har sedan 1950-talet årligen gett sig ut för att granska Sveriges vägar och möta och hjälpa trafikanter. Informationen som vägombuden samlar in är ett viktigt underlag för det kontinuerliga trafiksäkerhetsarbetet. De fel och brister som upptäcks rapporteras direkt till Trafikverket eller aktuella kommuner. I år kommer man som vanligt också genomföra en rad olika undersökningar och kampanjer.

samtliga förare av vägombudsbilarna syntestas hos Synoptik för att säkerställa att de har god syn eller korrekta synhjälpmedel. Syncertifieringen är en del i ett nationellt samarbete mellan Motormännen och Synoptik. – Vi är väldigt glada att Motormännen, som själva arbetar med de här frågorna, tar det här på allvar och ser till att deras förare ser bra när de nu ger sig ut för att granska Sveriges vägar och trafikmiljö. Enda gången det finns krav på att testa synen för privatbilister är vid ansökan om körkortstillstånd, detta trots att synen försämras mycket med åldern. Genom Synbesiktningen vet vi att var sjätte privatbilist har en direkt trafikfarlig syn, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på Synoptik.

alla optiker träffar kunder och patienter som har problem med torra ögon. Det kan vara dåligt, eller felanvänt smink som orsakar problemen. Alexandra Aronsson, makeupartist med uppdrag för ledande mode- och skönhetsföretag, samt Thea-Nordic som specialiserat sig på produkter för torra ögon, tipsar om vad man bör tänka på för en snällare makeup. Kanske kan vara värt att nämna för kunden. 1. Välj rätt sorts ögonmakeup

”Har man torra ögon och känsliga ögonlock bör man undvika parfymerade produkter. Använd mascara som är specifikt utformad för känsliga ögon och linsbärare.” 2. Återfukta runt ögonen före applicering

”Kom ihåg att återfukta ögonområdet innan du lägger ögonmakeup. På så vis Alexandra Aronsson med snäll makeup. får du en jämnare och finare makeup.” 3. Undvik sådant som gör ögonen torra

”Undvik torra, dragiga och dammiga miljöer med låg luftfuktighet. Att sitta mycket framför datorn är varken bra för ögonen, huden eller makeupen.” 4. Rengör ögonlocken varsamt med anpassade produkter

”Använd snälla men effektiva produkter för att ta bort ögonmakeup. Ta lite på en bomullspad och håll mot ögat en stund innan du försiktigt drar bort makeupen.” 5. Vårda dina sminkverktyg

”I borstar samlas det smuts och bakterier som kan orsaka finnar, plitor och ögonirritation. Tvätta dem därför minst varannan vecka. Penslar som du använder till concealer under ögonen bör rengöras ännu oftare eftersom ögonområdet är känsligt.”

Jobbet som tatuering

Är detta en ny trend? Medarbetare som är så engagerade i sitt jobb att dom tatuerar in en symbol som visar vilken bransch de jobbar i. Det gjorde i alla fall två medarbetare på Stureoptikern i Stockholm under ett av butikens event. ”When you're living the brand/business 2.0. Our two collegues from Fridays event, all inked up”, kunde man läsa på Instagram. Vilken yrkesgrupp tar efter?

OPTIKMANNEN! En serie för Optik av Jonas Upphagen

26   optik 6/7.2018


Vi välkomnar alla optiker att bli medlemmar i Green Club! Som medlem tar du enkelt del av utbildningar, artiklar och har möjlighet att delta på våra evenemang med optiker i branschen. Vid våra Green Club-evenemang filmas föreläsningarna och läggs upp på vår portal. Du kan nu logga in och ta del av Fredrik Källmarks presentation om torra ögon från vårt förra evenemang i Malmö. Missa inte nästa träff som hålls i Göteborg i augusti!

Bli medlem i Green Club genom att kostnadsfritt registrera dig på: www.green-club.eu

Är du nyfiken på att veta mer om hur det är att arbeta i butik, som konsult eller butiksägare kontakta oss: rekrytering@specsavers.com

optik 6/7.2018   27


BRANSCHNYTT

Apoteket blir optiker Apoteket ökar sin satsning inom ögonhälsa. Företaget kommer erbjuda ögonundersökningar och synundersökning, samt glas och bågar i samarbete med optiker och ögonläkare. Först ut med den nya tjänsten är Apoteket Täby Centrum. Apoteket säljer sedan tidigare både receptbelagda och receptfria produkter inom ögonhälsa och har under det senaste året även börjat erbjuda kontaktlinser. Förutom Apotekets egna medarbetare kan kunden nu också få hjälp med både syn och andra ögonproblem av en legitimerad optiker och även få kontakt med en ögonläkare. Först ut med det nya erbjudandet för optik och ögonhälsa är Apoteket Täby Centrum. Där kan kunden nu göra synundersökning, ögonhälsoundersökning och analys för torra ögon. Dessutom finns glas och bågar från utvalda leverantörer. – Våra kundundersökningar visar att

SOFT WARE WITH VISION

28   optik 6/7.2018

många kunder vill kunna göra olika provtagningar och hälsotjänster på apotek och satsningen på optik och ögonhälsa är ett sätt att möta de önskemålen, säger Cecilia Drott, ansvarig för hälsotjänster på Apoteket. Tjänsten för optik och ögonhälsa kommer under året att testas på ytterligare ett antal utvalda apotek. Vad tycker Optikbranschen om att Apoteket utvecklar sin tjänster för ögonhälsa?

– Det är givetvis intressant att statliga Apoteket ser en möjlighet i vår bransch. Att de väljer att satsa på ögonhälsa och torra ögon indikerar att de främst kommer rikta sig till en äldre målgrupp. Konceptet är ganska kliniskt med ett förhållandevis litet urval av bågar. Jag tror därför att de närmast blir ett komplement till den traditionella optikbu-

tiken, snarare än en ren konkurrent i traditionell bemärkelse. Skulle Apoteket kunna bli medlemmar i OB?

– Förutsatt att de jobbar i enlighet med Optikbranschens Kvalitetsnorm finns inget som hindrar att de ansöker om medlemskap. Optikbranschen finns till för alla företag som är verksamma inom branschen och vi välkomnar alla aktörer.


Branschen vinnare i detaljhandeln Under den årliga galan Retail Awards utses Sveriges bästa företag och befattningshavare inom detaljhandelsbranschen. Bland årets pristagare utmärkte sig optikbranschen med två vinnare. Synoptik utsågs till bästa arbetsgivare och Synsams vd, Håkan Lundstedt vann titeln årets ledare. Retail Awards är Svensk Handels årliga evenemang med syftet att lyfta fram, belöna och hylla framgångsrika företag, personer och satsningar i handeln. I år var det elfte gången som priserna delas ut. Årets arbetsgivare är en ny kategori för i år och anledningen till det nya priset är att medarbetarna blir en allt viktigare resurs i en allt tuffare konkurrens. – Det är fantastiskt roligt att få det här erkännandet. Vi arbetar hårt för att vara en attraktiv arbetsplats och att kunna erbjuda våra medarbetare den kompetensutveckling och den arbetsmiljö som de efterfrågar. Det här är ett kvitto på att vårt arbete gör skillnad. Vi är oerhört stolta över våra medarbetare och den service och hjälp som de ger våra kunder varje dag, säger Helena Lundenfelt, HR-chef på Synoptik.

håkan lundstedt, koncernchef för Synsam kom från biltillbehörs- och verkstadsbranschen för tre år sedan. Han gjorde snabbt avtryck i företaget och har, framgångsrikt lett arbetet med Synsams förändringsarbete. – Det känns fantastiskt roligt att få ta emot den här utmärkelsen, men jag hade aldrig stått här utan mina medarbetare. Vi jobbar hårt för att tillsammans vara ett starkt kunddrivet livsstilsföretag som främst ser till kundens unika behov i olika situationer i livet. Allt utifrån vårt motto 5 procent strategi och 95 procent genomförande, säger Håkan Lundstedt, juryns motivering till Synoptik lyder: Med skarp blick för service konkurrerar kedjan med nöjda och engagerade medarbetare snarare än återkommande erbjudanden och låga priser. Under devisen ”Vi vill se dig lyckas” erbjuds personalen löpande utbildningar, coachande månadsmöten och konkreta handlingsplaner för att ta tillvara på och utveckla den höga kompetens som redan finns inom organisationen. Med stark tillit till ledarskapet, stor

Det var fest och galastämning när årets pristagare i detaljhandeln utsågs. Håkan Lundstedt, vd för Synsam blev Årets ledare.

foto gustaf olsson

Glada vinnare från Synoptik som utågs till Årets arbetsgivare. Veronica Brenckert, Jesper Kervefors, Helena Lundfeldt, Lottie Ekelund och Roland Olsson jublar i kapp.

foto jessica segerberg stolthet över det gemensamma arbetet och en hög trivsel på arbetsplatsen visar medarbetarna att företaget är en arbetsgivare som verkligen ser sin personal. Håkan Lundstedt vann med motiveringen: Synsams vd och koncernchef Håkan Lundstedt har lång erfarenhet som ledare inom retailbranschen, senast med transformationen av Mekonomen och förändringen av en hel bransch. Sedan han tillträdde under 2015, har han implementerat en ny kundfokuserad strategi och positionerat Synsam som den mest innovativa aktören inom Europa inom Eye Fashion.

Håkan vågar utmana konventionerna och har satt ihop en ledningsgrupp som idag består av mer än 50 procent kvinnor, vilket är en fördubbling på två år. När resten av retailbranschen brottas med svikande butiksbesök har företaget en åttaprocentig ökning av fysiska besök till butik. Håkan Lundstedt, beskrivs av kollegorna som orädd och driven. Han har en tydlig vision, är förbättringsorienterad och ställer höga krav på sig själv och andra. Men är samtidigt väldigt uppskattad bland kollegorna, vilket medarbetarundersökningarna visar.

micke jaresand optik 6/7.2018   29


BRANSCHNYTT

Chefsdesigners intar scenen under Optikmässan I augusti är det åter igen dags för höstens stora optikhändelse, Optikmässan. Under två dagar intar Sveriges optikbransch Kistamässan för att göra affärer, träffa nya och bekanta ansikten och hämta in kunskap. Den 24-25 augusti slås dörrarna upp till vad som nu har blivit Nordens ledande Optikmässa. Med drygt två månader kvar så är utställningen i princip fullbokad och flera står på kö för att få komma in, besökarregistreringarna har börjat ticka in och hos arrangörerna BraMässor, som arrangerar mässan för andra året i rad, är det bråda tider för att färdigställa mässan. I år har man valt att frångå modevisningen och introducerar ett nytt key-moment på mässan. ”Chefsdesigners on stage” kallas paneldebatten som kommer att hållas under fredagen. Här samlas några av Sveriges glasögondesigners för ett modererat samtal under ledning av Swedish Fashion Council för att diskutera dagens och framtidens glasögontrender. – Önskemålet kom från branschen om att göra ett inslag på scenen med folk inifrån optikbranschen, som verkligen kan och andas glasögon. Att djupdyka i vilka trender, både i design och funktion, som vi står inför är något som kommer att diskuteras och vi hoppas att det blir ett uppskattat inslag på mässan, säger Bo Magnusson, Besökaren kommer också kunna lyssna till de mer allmänna trenderna då mässans

Förra årets Optikmässa innebar en del förändringar av konceptet. Nu tar arrangören ytterligare ett par steg på utvecklingsstegen.

trendpartner Swedish Fashion Council kommer att hålla i två seminarier för att berätta om mode och inspiration höst och vinter 18/19.

i år kan mässan även stoltsera med en ny partner. Förutom kedjorna KlarSynt och Synologen kliver kedjan Direkt Optik in. Mässan har även gått in i ett nytt samarbete med den finska branschorganisationen NÄE ry. Att det just blev den finska motsvarigheten till SOLF är ett steg i mässans långsiktiga satsning att bli hela Nordens optikmässa. – Vi tycker att det är viktigt att få med oss hela branschen och de här nya samarbetena är en del i den riktning som vi vill

gå, säger Bo Magnusson, projektledare för Optikmässan. Vi vill bli hela Nordens optikmässa och då gäller det att vi även får med oss våra grannländer. Att locka både utställare och besökare från de nordiska länderna stärker Optikmässans position. Förutom flera intressanta seminariepunkter på scenen, som t ex hur man bygger kundupplevelse med ljud och doft eller hur man lockar folk till butiken med hjälp av Facebook, kommer här även att hållas workshops samt poängkurser för optiker. Första dagen avslutas som sig bör med en gemensam branschfest för alla på plats. En kväll som numera är ett måste för alla i optikbranschen. www.optikmassan.se

PATRIKS HÖRNA

Nytt register kräver registrering Nya regler kring hantering av personuppgifter medför att vi byggt ett nytt register för de som genomgått utbildning i Kvalitetsnormen. Alla optiker som någon gång genomgått utbildning i Kvalitetsnormen, men ännu inte registrerat sig i den nya certifieringsportalen, behöver därför nu registrera sig och godkänna att era uppgifter lagras. Gå in och registrerar er innan sista 30 juni 2018. Syftet är att styrka er behörighet att agera medicinskt ansvariga för certifieringen av en verksamhet. Detta gäller alla som genomfört vår utbildning även om ni för tillfället inte står som MA i någon butik. 30   optik 6/7.2018

Den som inte finns registrerad med i registret måste själv vid behov styrka att ni genomgått utbildningen när ni ska stå som MA för certifieringen av en verksamhet. Detta genom att på begäran visa upp ett diplom på genomförd utbildning. Ni väljer mellan att: •Finnas med i registret och få ett diplom.

Ni kan då skriva in er som MA och systemet vet automatiskt att ni har rätt behörighet, ni får även ett fysiskt diplom. • Endast få ett diplom.

Ni får ett diplom som ni behöver skicka in varje gång ni registrerar er som MA på en

verksamhet i samband med certifiering. Alla uppgifter om er tas sedan bort. Gå in på www.optikbranschen.se  för att registrera er. Direktlänk:https:// optimera.optikbranschen.se/RegisterMa.aspx

patrik maltborg


TOPCON 3D OCT-1 MAESTRO ÄR INTE BARA OCT.

INSPIRATION

Maestro är ett innovativt och modernt instrument, framtaget för bruk på såväl sjukhus & kliniker som i optikbutiker, och det gör verkligen skillnad! Ett enda instrument levererar både OCT-scan & fundusfoto vilket innebär att du på en liten yta kan utveckla din verksamhet betydligt utan att ta stora utrymmen i anspråk. Med sin vridbara skärm är den designmässigt och ergonomiskt släkt med våra övriga instrument på refraktor- och tonometersidan. Den placeras med fördel mot en vägg eller i ett hörn, då skärmens roterbarhet gör att operatören kan stå bredvid eller bakom patienten. Maestro är självsökande och extremt enkel att använda, du placerar din patient i hakstödet, justerar in höjd och avstånd samt trycker på pekskärmen, precis på samma sätt som på våra refraktorer. Använd den som OCT, som funduskamera eller kombinera flera mätningar i ett svep. Möjligheterna till konceptutveckling har aldrig varit större! • • • • • •

50000 A-scans/SD OCT Normativ databas för jämförelse av resultat Full autoinställning, fokusering – OCT-scan och färgfundusfotografering Platsbesparande unik design 12x9mm OCT-scan innebär mätning av både papill och macula samtidigt OCT för främre segment med pachymetri och mätning av kammarvinkel

031-710 92 00 • www.topcon.se optik 6/7.2018   31


Tillsammans för en bättre ögonhälsa - Optikern är nyckeln till framtidens ögonvård. Specsavers lägger för närvarande stora resurser på att utveckla ett team för att säkerställa att man supportar sina optiker och butiker professionellt på bästa möjliga sätt. Detta gör man i alla 10 länder där man idag är verksam. Vi samtalade med Svein Tindlund, Optometry Director Northern Europe, som leder utrullningen av initiativet ovan i Norden. Svein har varit optiker sedan 1995 och har en bred bakgrund inom optometri och refraktiv kirurgi under de senaste 10 åren. ”Inom Specsavers tror vi att våra optiker kan ta ett mycket större ansvar inom vården. Optikernas utbildnings- och kunskapsnivå är anpassad för att kunna samarbeta med både allmänläkare och ögonläkare. Idag går de flesta bara till en optiker om de tror att de behöver glasögon. Personer som anser sig ha ett medicinskt problem går oftast till sin allmänläkare som i sin tur oftast hänvisar till en ögonläkare. Men sanningen är att många av dessa människorna skulle kunna få tillräcklig hjälp av en optiker”, säger Svein Tindlund. En ny profesionell standard Specsavers vill arbeta för att skapa en ny standard där optikern ska vara den första kontakten för en person med icke akuta ögonproblem. För att det ska ske behöver hela optikbranschen dra åt samma håll samt samarbeta med myndigheter, utbildningsinstitutioner och inte minst, med allmän- och ögonläkare. ”Det finns flera anledningar till att tiden är mogen för ett nytt arbetssätt. Befolkningen ökar och likaså medelåldern. Detta ställer allt högre krav på att prioritera rätt inom hälso- och sjukvården. Här kan vi som är optiker vara med och bidra på ett värdefullt sätt genom att avlasta vården”, fortsätter Svein Tindlund.

Den kompetenta optikern Svein fortsätter med att förklara att man inom Specsavers är mån om att optikerna använder all den expertis som de besitter. Har man tillbringar minst 3 år på en utbildning ska man också få bruk för all den kunskap man fått. Och genom att arbeta med många olika saker och träffa ett flertal kunder med olika behov har man också möjlighet till att bygga på sin expertis på ett naturligt sätt. Svein menar att desto fler ögon som en optiker får möjlighet till att undersöka desto kunnigare och mer erfaren blir han eller hon. En annan bidragande orsak till varför optiker behöver kunna arbeta med fler tjänster och utökad service inom ögonhälsa är på grund av den ökade nätförsäljning av glasögon och linser. Enligt Specsavers och Svein behöver optiker kunna visa på ett mervärde så att kunderna ser värdet av att besöka dem istället för att köpa produkter på nätet. Kunskap är nyckeln För att lyckas ta nästa steg och avlasta hälso- och sjukvården med fler tjänster inom ögonhälsa satsar Specsavers mycket på utbildning. Det tror man är vägen att gå för att förbereda sina optiker på allra bästa sätt. ”Vi önskar att förbereda våra optiker på allra bästa sätt. Den utbildning vi erbjuder våra optiker är omfattande. Flera av våra kurser har utarbetats i dialog med institut och vi anlitar ögonläkare för vissa utbildningar. Innehållet i vårt program för handledning av nyutbildade optiker kommer att få ett allt större fokus på optiker som hälsopersonal. Det är viktigt för oss att säkerställa att unga optiker känner sig säkra i sin roll. Vi har även anställt kliniska coacher vars uppgift är att stötta utveckling av rutiner och arbetssätt”, säger Svein Tindlund.

Ny teknologi ändrar fokus Specsavers testar också ny teknik som kan underlätta refraktionsdelen av undersökningen. ”Vi jobbar tätt med internationella sällskap inom telemedicin och sensorteknologi för att utveckla lösningar som ger kunder en ännu bättre upplevelse av besöket hos optikern. I en nära framtid kommer objektiva mätningar av ögat att bli standard. Detta kommer att ge optikern med tid till dialog med kunderna. Den dialogen kommer i ökande grad att handla om ögonhälsa”, säger Svein Tindlund. Hög kompetens i Sverige Avslutningsvis kommer vi in på skillnaderna mellan de nordiska länderna. ”Svenska optiker är mycket kunniga! Under senare år har kompetensen ökat avsevärt. Särskilt positivt är att svenska optiker med högre utbildning nu kan använda diagnostiska ögondroppar, avslutar Svein Tidlund.


VETENSKAP

Aktiva läsare inspirerar

D

å är sommaren här och alla examenshögtider har varit. Välkomna som kollegor alla ni som har studerat optikerprogrammen på våra universitet eller gjort slag i saken och tagit en magisterexamen eller slutfört DO utbildningen. Detta är ett underbart och utvecklande yrke, ju mer man kan desto mer inser man att man inte kan. Det kan låta tråkigt när examen just är utförd, men egentligen innebär det att fullärd blir man aldrig. Det är bara att fortsätta ta till sig kunskap som erbjuds och vara vaken på de som sägs och skrivs om optikers kunskap. Det är verkligen roligt att se att man läser både vetenskapen och artiklarna i Optik, säkraste sättet att se det är när frågor och kommentarer kommer på mail och telefon, det uppskattas. I föregående nummer fanns riktlinjer för glaukomundersökningar med och det som verkar ha väckt uppmärksamhet är detta med ärftlighet. Ska IOP mätas vart femte år efter 50 års ålder vid ärftlighet? Det gäller att skilja på vad som skrivs och till vem, här menas att en glaukomundersökning med papillundersökning och synfältsmätning skall utföras vart femte år och att det är angivet som minimum. Det är inte angivet som att IOP ska börja mätas efter 50 års ålder, det finns inte med då IOP endast är ett mätvärde som indikerar risk eller mått på behandlingsresultat. Som anges i våra SOTA-dokument är mätning av enbart IOP inte tillförlitligt för att friskskriva från glaukom. För de optiker som inte har kunskap och möjlighet att utföra och bedöma denna undersökning ska remittering ske till någon som kan utföra detta, i första hand till kollega, friska personer ska inte belasta specialistsjukvården, de ska utföra de som endaste de kan. Detta med att remittera till kollega verkar även det väcka uppmärksamhet och frågor, det gör mig fundersam. Det borde vara naturligt, även det fanns med i en artikel i förra numret, Optometriområdet är idag stort, vetenskapen har gått framåt både vad gäller undersökningar, behandlingar och produkter, att vara fullt uppdaterad på alla områden är omöjligt, då ska vi hänvisa till kollega med denna kunskap. När jag ska ha nya progressiva glasögon av högteknisk kvalitet med alla olika mätningar för exakt tillpassning, då går jag till en kollega som utför detta, denna produktmätning utför inte jag och andra kan det bättre. Att det någon dag senare kommer en patient som från kollega blivit rekommenderat Orto-k linser uppskattas, men att de samtidigt berättar att optikern sagt: ”Säg inte jag har informerat om detta. Jag får inte rekommendera något som inte vi säljer”. Då blir min tanke, vart är vi på väg? Tänk om övriga vården fungerade så. Den första artikeln i detta nummer handlar om diabetes och retinopati vid typ2 diabetes, en viktig artikel som visar på vårt medicinska arbete. Den andra artikeln handlar om AMD och de förändringar som kan ses och ska graderas, detta är verkligen en viktig del av vårt arbete. Båda dessa artiklar speglar vårt arbete som hälso- och sjukvårdpersonal. Den stora frågan är ändå, hur ska allmänheten förstå och värdesätta optikerns kunskap? Det var en fråga och svar som också syntes i förra numret av optik. På Optikmässan i augusti kommer workshops att ges i detta ämne, kommunikation till vårdpersonal och allmänhet i tal och skrift, hoppas att många kommer på detta, det blir både skratt och eftertanke. Nya SOFEP-kurser som ges under hösten är snart synliga på Optikerförbundets hemsida, har du önskemål tveka inte utan hör av dig till undertecknad. Trevlig läsning och en skön sommar.

catarina ericson

OPTIKs vetenskapsredaktör. MSc i Klinisk Optometri och Leg Optiker. e-post: catarina@c-optik.se

De vetenskapliga artiklar som sammanfattas här nedan finns i sin helhet på www.optikbranschen.se Modell för riskbaserad screening av diabetesretinopati hos personer med nydiagnostiserad typ 2 diabetes mellitus sammanfattning catarina ericson Syftet med denna studie var att utvärdera rollen hos inflammatoriska / lipidmarkörer och potentiella riskfaktorer för utveckling av diabetesretinopati (DR) hos nyligen diagnostiserade patienter med typ 2 diabetes mellitus (T2DM). Deltagare i denna studie var 1062 patienter med nyligen diagnostiserad T2DM. Bedömning av DR-status utfördes med hjälp av digitala bilder. Dessutom mättes HbA1c (%), lipidprofil och urinalbumin vid start. Inflammatoriska markörer som: serum C-reaktivt protein, vita blodkroppar, m.fl. uppmättes också. Univariatanalys visade att manligt kön, kardiovaskulära händelser och HbA1c var positivt associerade med DR, medan IL-1RA, IL1b, IL-6 och TNF-a var signifikant negativt associerad med DR i kohorten. Riskfaktorer som förblivit signifikant associerade med DR-närvaro vid den multivariatanalysen var manligt kön, någon kardiovaskulär händelse, HbA1c och IL-1RA.

Multispectral mönsterigenkänning avslöjar en mångfald av kliniska tecken i det mellanliggande stadiet av åldersrelaterad maculadegeneration sammanfattning catarina ericson Att utveckla ett säkert koncept, för kvantifiering och klassificering av fundusbilder i mellanliggande stadiet av åldersrelaterad maculadegeneration (AMD). Multispectral, mönsterigenkänning tillämpades på 184 fundusbilder från 10 normala och 36 ögon i mellanliggande stadiet av AMD. Klassindelning beräknades med användning av transformerad divergens (DT). Resultaten för klassificeringen i stora drusen, pigmentabnormiteter, och områden som inte påverkades av AMD jämfördes mot tre expertobservatörer för överensstämmelse och för beräkning av känslighet. Multispectral, mönsterigenkänning identifierade framgångsrikt ett slutligt antal AMD-specifika, statistiskt separerbara fynd i ögon i mellanliggande stadiet av AMD. Stora drusen och pigmentabnormiteter var korrekt klassificerade i 75% respektive 68% av fallen. Här beskrivs en ny metod för klassificering av multispektrala bilder i mellanliggande stadie av AMD. De beskrivna metoderna kan ha en framtida roll vid AMD-screening.

optik 6/7.2018   33


EFTER TEXT

KlarSynt-butik i Mellanskåne säljes på grund av pensionering Butiken har funnits på orten sedan 1925 och har en stor och trogen kundkrets samt god omsättning. Ett utmärkt tillfälle för dig som vill driva egen butik med goda framtidsutsikter på en expansiv ort. Låter det intressant maila dina kontaktuppgifter till bolar@telia.com

Vi söker Leg. Optiker med kontaktlinsbehörighet I vår butik engagerar vi oss i det unika mötet med kunden. Med hjälp av marknadens bästa produkter, erbjuder vi våra kunder kompetens, valfrihet och omtanke. Maila gärna din ansökan till: personal@optikerkristernilsson.se Du är välkommen att kontakta oss vid frågor kring tjänsten. Vi ser fram emot att få dig som medarbetare.

V. Storgatan 12

0479-109 56

Öppettider: Måndag-Fredag 9-18

Trött på att säljare? pticagera utvecklar

mottagningar!!

Favoptic söker optiker – gärna deltid – som söker ett flexibelt arbete som går att kombinera med familj/intressen. Vi söker legitimerade optiker med god vana vid synundersökningar. Synundersökningarna är tidsbokade och sker imerade optiker med god vana vid på kontorstid måndag-fredag – vid behov även Vi söker inte säljare ;-)! på lördagar. na är tidsbokade ochtillsker kontorstidi GöteVi söker främst våra på mottagningar borg och Malmö där vi sitter vid behov även på lördagar.! centralt.

Hör av dig för att få veta mer: ingarna i Stockholm, Göteborg, Malmö Erik Edman usfotografering och tonometri ingår men erik.edman@favoptic.com naturligtvis alltid av ögonläkare. Tel: 08-753 09 99

Smith 08 7530999! @favoptic.com 34   optik 6/7.2018

En annons når hela Optikbranschen!

Varmt tack för allt vänligt deltagande i samband med vår käre

Kontakta Renée Lindén 08-601 25 20

Karl Simsons

Nästa tillfälle i augusti inför Optikmässan!

LILLEMOR och KRISTER MIKAEL ANNIKA och LENNART Viola Monika

bortgång


Vill du arbeta mer kliniskt i butik? Att vara en bra arbetsgivare är viktigt för oss, och vi arbetar hela tiden för att bli ännu bättre. 2018 fokuserar vi på vårt kliniska arbete. Vi installerar ögonbottenskameror och synfältsmätare i alla våra butiker samt anordnar regelbundna forum för internt kompetens- och erfarenhetsutbyte.

Kom och jobba med oss! Nu söker vi optiker på flera orter. Hos oss på Synoptik har du stor möjlighet att påverka hur just din tjänst ser ut, och vi erbjuder kontinuerlig kompetensutveckling för att du ska få ut det mesta av din potential.

2018

lägger fokus Nyfiken på vad vi kan OPTIK erbjuda just dig?på att bli ännu bättre, ännu intressantare Maila hr@synoptik.se, så berättar vi gärnaoch mer. ännu aktuellare.

Vad blir ditt fokus?

Annonsera i varje nummer eller välj några – kolla nedan och gör ditt bästa val. Kom ihåg att reklam är upprepning och det gäller att synas för att märkas. Nr 3 4 5 6/7 8 9 10 11 12

Utkommer

I blickfånget

22 mars 26 april 24 maj 21 juni 21 augusti 27 september 25 oktober 22 november 13 december

Linser/Mido Glas Examensdags Mässbilaga Torra ögon Glas/Silmo Instrument Solglas

Kontakta Renée, 08 601 25 20, renee.linden@conmedia.se

Synoptik etablerades i Sverige 1991 och är idag med över 130 butiker och en omsättning över en miljard, en av landets ledande aktörer inom optik. Genom att erbjuda kvalitetsoptik som alla kan ha råd med ska Synoptik bli Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks därför en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 6.000 butiker i fler än 40 länder. För mer information se synoptik.se.

optik 6/7.2018   35


Posttidning B

Tidningen Optik Klara Norra Kyrkogata 31 104 22 Stockholm

ÄR DU VÅR NÄSTA TALANG? Vi är på väg mot ett nytt Synsam. Vi investerar i nya marknadsområden, butiker och ett förnyat varumärke. Men vårt viktigaste investeringsområde är människor. Vi tror på din personliga utveckling i takt med företagets utveckling. Ger du oss din tid och hjärta, ger vi dig en framtid på ett tillväxtföretag. Hitta din nya karriär på synsam.se

Profile for OPTIK

Optik 6 18  

Optik 6 18  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded