Optik 2 18

Page 1

FÖR ALLA I OPTIKBRANSCHEN | 2 2018

OPTOMETRIDAGARNA 2018: • Psykologi bakom nedsatt syn • Framtiden är redan här • Rörlig undervisning kan bromsa myopi

Ny ordförande i Optikerförbundet

Dags säga hej då till standardögat


Anpassa jobbet efter livet, inte tvärtom !

Hitta din karriärväg hos Specsavers!  Partner

 Anställd

 Konsult

Lockas du av att äga en egen butik finns möjligheten till delägarskap inom Specsavers. Du driver din egen verksamhet inom ramarna för ett mycket framgångsrikt koncept och får allt stöd och support som du behöver för att bli framgångsrik.

Värdesätter du en fast anställning kan vi erbjuda dig ett arbete i en miljö där klinisk professionalism och avancerad teknisk utrustning är självklart. Välj mellan anställd optiker i butik eller som resande optikerkonsult med hela Sverige som din arbetsplats.

Som egenföretagande konsult i vår konsultpool väljer du själv var, när och hur mycket du vill jobba. Du får en kontaktperson som koordinerar bokningar och hanterar administrationen runt de uppdrag du utför.

Intresserad av att höra vad mer om vad vi kan erbjuda Dig? Ring eller maila för mer information: Tel. 031- 7713850 eller srs.se@specsavers.com


INGÅNG

Vaktbyte i Optikerbundet

P Dagar för kunskap

4 14 20 18

AKTUELLT Paul packar väskan efter 20 år på toppen MÄSSEXTRA Fullt hus i London och tysk utmaning

32

BRANSCHPLOCK

Snart är sensommaren här!

ÖGONPODDEN Lärarstudenten som valde optik

MER UR INNEHÅLLET

OPTOMETRIDAGARNA 2018 – Rekorddagar i Göteborg

6

– Sätt igång förändringen

8

– Psykologiska orsaker till synproblem

9

– Läsning på LED-skärm orsakar myopi 10 – Farväl till standardögat

12

• BRANSCHPLOCK 23 • INSPIRATION 24 • PATRIKS HÖRNA 25 • VETENSKAP REDAKTION 0498-49 81 18 optik@radicalpr.se Micke Jaresand, redaktör Wilhelm Jaresand Erik Engelv Olle Bergman Curt Lundberg, AD

”Tänk dig att vi för hundra år sedan definierade hur stor en fot var, och att vi nu i över hundra år har gjort skor bara i den storleken.” JOHAN CARLIUS på sidan 13

82 ANSVARIG UTGIVARE Fredrik Thunell Annonsförsäljning: Renée Lindén 08-601 25 20 info@conmedia.se Annonsmaterial: Agneta Larsen 08-508 938 41 kansli@optikbranschen.se

Prenumerationsärenden Agneta Larsen 08-508 938 41 kansli@optikbranschen.se Tryck: Åtta.45 Tryckeri AB, Stockholm 2018

aul Folkessons betydelse för den här branschen kan inte betonas tillräckligt. Under de 22 år har han lett Optikerförbundet har branschen genomgått en våldsam utveckling och förändrats i grunden. Branschen har centraliserats och besluten har i många fall flyttats längre från golvet. Gamla relationer och sanningar har ändrats och man har tvingats att tänka nytt. En viktig nyckel till att det här gått så förhållandevis smärtfritt är att vi pratar över gränserna. I Optikbranschen möts yrket, leverantörerna och detaljisterna och har en möjlighet att prata igenom saker. Samtalen underlättar för att komma överens med mindre friktion och vi kan enas om en gemensam färdriktning för hela branschen. Paul var med och grundande Optikbranschen och bidrog därför till att skapa den här arenan. Genom åren har han fört yrkets talan och adderat klokskap och optikerns perspektiv till diskussionerna. Det har krävt goda doser av diplomati, pragmatism och politisk smartness för att driva förbundets frågor och skapa möjligheter för yrket att ytterligare utvecklas i samklang med resten av branschens ambitioner. Jag har följt det här under åtta år och vet att mycket skett utan att det få den uppmärksamhet och tacksamhet som arbetet förtjänat. Sällan har en stående ovation varit så välförtjänt som när medlemmarna tackade Paul vid årsmötet i Göteborg.

under åren har vi haft otaliga möten med bland annat Socialstyrelsen. Återkommande har Paul påmint myndigheten om att optikerföreskriften behöver ses över. Ironiskt nog får vi, bara dagarna efter att Paul lämnat, glädjande besked att det arbetet äntligen drar igång.

nu är det Rune Brautaset som ska styra skutan vidare. Optikeryrket har gått från ett hantverks- till ett kliniskt yrke, där många av optikerna överväger ett fjärde eller till och med ett femte studieår. Arbetsuppgifterna utvecklas i takt med att allt fler får upp ögonen för optikerns kompetens. Rune har gått i bräschen för den här utvecklingen, och har dessutom utbildat sisådär hälften av landets samlade optikerkår. Jag har svårt att se hur någon kan vara bättre lämpad för att ta över stafettpinnen och leda yrket vidare mot en framtid där optikerns roll i primärvården stärks ytterligare.

fredrik thunell vd, optikbranschen

optik 2.2018 3


Fullsatta Opto  inspirerar bra

4 optik 2.2018


metridagar  nschen

Optometridagarna sätter yrket och dess viktigaste frågor i fokus. Optiker och utställare möts i en koncentrerad miljö och tar del av allt från banbrytande ny teknik till forskning om hur man bäst behandlar barn med skelögdhet. Årets dagar i Göteborg upplevdes av många som de bästa hittills. text och foto wilhelm jaresand

optik 2.2018 5


OPTOMETRIDAGARNA

Rekorddagar i Göteborg Klockan 8.50 äntrade Paul Folkesson scenen och hälsade välkommen till Optometridagarna för tjugoandra och sista gången. I år gjorde han det på Svenska mässan i Göteborg och såg till att lämna uppdraget med ett rekordår i backspegeln. Både antalet besökarna och utställare var fler än förra året.

bra. Då är det kul att vara optiker, säger han. Upplägget har inte genomgått några drastiska förändringar jämfört med förra året, men de OPTIK pratar med kommer inte heller på så mycket de skulle velat se gjort annorlunda. – Vi försöker hela tiden skruva på innehållet, och i år ville vi täcka in vad optiker – Vi spräckte hundrastrecket när det komjobbar med i sin vardag. Så det blev konmer till personer från utställarsidan, det är taktlinser, svagsyn och torra ögon, det blev ett nytt rekord. Man får tolka det som att prisma och sådant, säger han. kedjor och leverantörsföretag tycker det är – Det viktiga är att optikern som betalar så viktigt att vara här att de ställer upp med för att komma runt ska känna att de får full bemanning, säger med sig något ”Vi försöker hela tiden Paul Folkesson på sönhem och att de dagskvällen. skruva på innehållet och i år från företagarOPTIK får tag på den ville vi täcka in vad optiker sidan ska känna avgående optikgeneraatt det är värt jobbar med i deras vardag.” ansträngningen. len när han precis avslutat en middag med de amerikanska föreläVi är nöjda om både deltagare och utställare sarna från helgen. En helg han skämtsamt är nöjda. beskriver som en kombination av logistiskt på årsstämman som hålls varje under trolleri och dagisverksamhet. Optometridagarna lämnades så klubban offi– Skämt åsido måste jag säga att det är ciellt över till nye ordförande Rune Brautaså otroligt kul när man kommer ut till utset. Han växlade upp från posten som vice ställningsdelen och möts av den fantastiska ordförande. energin där. Det sorlar, les och verkar mås 6 optik 2.2018

– Tjugotvå år får faktiskt räcka, det var dags, och jag är jätteglad att det föll på Rune Brautaset. Kommer ändå vara tråkigt att inte vara med och förbättra till nästa år. Det här har växt till en så rolig sak som jag kommer sakna, säger Paul. Folkesson poängterar att han hatar när vd:s blir styrelseordförande och stannar kvar som överrock. – Det är sådant som dödar företag, när nye vd:n inte får något utrymme. Rune kan vara lugn. Men jag finns så klart här om det behövs. Vad händer för dig nu?

– Jag har inte sovit mer än fyra timmar per natt hela januari, så nu ska jag gå i ide. Kommer också ägna mer tid åt mitt konsultbolag i företags- och styrelseutveckling. Och är kvar i ECOO till oktober. Och sen är jag ju på WCO också som vice ordförande. Det började jag på i september så är kvar där i sex år framöver Låter som ett fartfyllt ide?

– Ja okej, det kanske inte blir så mycket sömn ändå. Sova kan jag göra sen.

Längre intervju med Paul Folkesson på sid 14.


What

• An optical, clinical and business education, on a high international academic level. • 5 modules of two days over a two year period, sponsered and payed by Alcon*.

Where

• Alcon® Academy, Surrey England and other European Alcon facilities.

When

• First session, October 2018 – Last session april 2020.

Who

• Optometrists with at least one year of work experience, and good English skills.

* To learn more about the conditions, please contact your local Alcon sales rep.

ALVC / GE / HWDD / PA / 1801 / DK ACT: N11801763000

Join the Alcon® Scholarship


OPTOMETRIDAGARNA

Sätt igång förändringen innan det är försentl David Hewlett som basar över brittiska och irländska optiker manar till stor förändringsbenägenhet för att möta framtiden.

Att optikbranschen står inför en förändring kan inte ha undgått ens den mest eremitiska av optiker. Hur förändringen bäst tacklas är däremot en fråga som ännu inte är färdigdebatterad. David Hewlett vill sätta fart på optikernas förändringsarbete. Är branschens förändring ett hot? En möjlighet? Ingetdera? Både och? Enligt David Hewlett, chef det brittiska och irländska optikerförbundet, Fodo, spelar det ingen större roll då den är ofrånkomlig. Det som dock spelar roll är hur du väljer tackla den. – All förändring är läskig, och huvudpoängen med mitt föredrag var att förändringen kommer vare sig vi gillar det eller inte. Om det är ett hot eller en möjlighet är helt upp till dig själv. Det kommer vara brutalt, men för den som omfamnar teknologin kommer det vara ljusa dagar framöver, säger David Hewlett till OPTIK efter att han lämnat scenen.

8 optik 2.2018

hewlett pekar på ekonomer som Den andra delen av teknologins förutmenar att priset på varor kommer sjunka, spådda scenarier av gamla spelregler rör och sjunka och fortsätta sjunka hela vägen själva yrkesrollen för optikern. När synunner till noll. dersökningar kommer kunna göras hemma – Det är så trenderna verkar gå. Tänk i sängen av patienten själva utrustade med bara vad som händer när du kan ladda ner inget mer än sin telefon gäller det enligt och 3D-printa dina egna glasögon. Visst, David att förändras eller dö. folk kommer behöva – Smartphones ”Det optikern måste göra, komma och justera och AI (artificiell indem och så men det ganska omgående, är att telligens reds. anm.) är inte direkt där kommer röra om i börja kolla på och fördjupa pengarna ligger, grytan ordentligt. Ta samarbetet med sjukvården en bild av ditt öga säger han. och ögonläkare.” och låt telefonens AI det viktiga här är enligt Hewlett att jämföra med miljontals andra bilder och ha en bra digital närvaro. Att hänga med i ställa en diagnos. Så kommer det se ut, säutvecklingen av näthandeln. Det är inte alla ger han. optiker som valde yrket för att ligga i fram– Det optiker måste göra, ganska omkant av näthandel, och Hewlett förstår att gående, är att börja kolla på och fördjupa det kan kännas överväldigande för många. samarbeten med sjukvården och ögonläkaHans grundtips är dock enkelt: re. Här kan man också ta igen för förlorade – Man kan börja bit för bit. Se till att inkomster från försäljningen. Det måste skaffa en närvaro på internet, en hemsida, göras, och det går väldigt snabbt när det som sedan naturligt kommer utvecklas av väl börjar. Jag vill inte skrämmas, men folk den enda anledningen att man har den. måste sätta igång innan det är för sent.


Kan finnas psykologiska orsaker till synprobleml

Sandra Block menar att nyckeln till en framgångsrik behandling är att se till patientens hela livssituation.

Självkritik, helhetstänk och nära samarbete med sjukvården. Sandra Block, chef på Illinois Eye Institute, berättar om hur arbetet med skelögda barn kan komma se ut i framtiden. Sandra Block är i Sverige för att ge konkreta tips på hur man som optiker bättre kan jobba med barns synnedsättningar kopplade till skelögdhet. Det första hon tar upp är ögonlappen. Tidigare har standard varit att barn som är skelögda ska täcka det friska ögat hela dagen, men för inte länge sedan kom man fram till att samma resultat uppnås vid användning bara ett par timmar om dagen. Men det kräver en mer involverad och engagerad optiker. – Jag vill träffa min patient en gång var fjärde vecka för att kunna följa utvecklingen. Blir det inte bättre med lapp över ögat två timmar per dag skalar man uppåt och jag har aldrig behövt gå över sex timmar per dag för att det ska bli lika bra som att ha ögonlapp hela dagen, säger Sandra Block.

det andra tipset är inte en förändring av behandling, eller kopplat till någon ny forskning. Det handlar helt enkelt om att optiker måste våga var mer självkritiska. Själv gör hon ibland om hela undersökningar ifall hon misstänker att något gått snett längs vägen. – Ingenting spelar så stor roll som att man från början gjort en noggrann, grundlig diagnostisk undersökning. Speciellt när man arbetar med barn. Därför måste vi våga kritisera oss själva. Att se till att deras svar är pålitliga. Det kräver att man är smartare än ungen, vilket inte alltid är så lätt… Så fort barnen kommer in i rummet börjar undersökningen. Hur för de sig när de kommer in? Hur svarar de på frågorna? Hur uppmärksamma är de?

– Om barnet kommer in i rummet och hela världen. Då måste man skicka vidare direkt går fram till stolen och hoppar upp patienten till en psykolog. Jag gör allt jag så kan man utgå från att problemet antagkan för att hitta ett ögonproblem, men kan ligen inte är av värsta sort, säger hon och jag inte hitta något fysiskt så pratar jag med skrattar. barnet om dess situ”Inom ett par år tror jag att ation och försöker Men det finns ett allvar bakom skratförstå vad det kan hela vårt sätt att behandla tet. Enligt Block är synnedsättning kopplat till bero på. Det är vikuppemot en procent tigt att se sin patient i skelögdhet kommer ha vänt sin helhet. av hennes patienters ögon i perfekt skick, 180 grader.” men ändå visar undersökningarna på nedVad ska svenska optiker hålla utkik satt syn. Det de har gemensamt är att de efter i framtiden? – Allting. Inom ett par år tror jag att oftast är flickor i åldern 13–16. hela vårt sätt att behandla synnedsättning – Speciellt den här gruppen har ibland kopplat till skelögdhet kommer ha vänt 180 psykologiska anledningar till sin nedsatta grader. Hela synsystemet kommer vara med syn. De ljuger inte utan tror verkligen att i behandlingen. Det som händer i labben de inte kanske se, och det är frustrerande eftersom allt fysiskt ser bra ut men ändå ser idag kommer förändra allt. Det är med andra ord dags att börja jobba närmre med en de sämre än de borde, säger hon. ögonläkare och hela sjukvården för att kun– Psykologiskt trauma kan leda till na vara med på frontlinjen. nedsatt syn, och då hjälper inga glasögon i optik 2.2018 9


OPTOMETRIDAGARNA

Läsningl  på LED-skärml ökar riskenl för myopil Matjaž Mihelčič höjer ett varningens finger för vad som kan hända om vi förblir passiva inför närsyntheten som börjar likna en epidemi. I sitt föredrag påpekade han också det sorgliga i att i framtiden överleva resan till Mars men inte kunna se något när man väl är framme. När vi läser något som får oss att tänka, klura och resonera bråkar hjärnan med sig själv om hur den ska reagera enligt Matjaž Mihelčič, forskare och ordförande i det slovenska optikerförbundet. Samtidigt som hjärnan vill fokusera på det som läses och säger åt pupillerna att dra ihop sig blir den också exalterad och engagerad och försöker förstora samma pupiller. Lite som en dragkamp där vi drar på båda ändar av repet och sakta men säkert sliter ut oss. Men istället för att bli trött i armarna är det ögat som tröttas ut till den grad att det orsakar närsynthet. – Speciellt jobbigt är det när vi läser material som är över vår nivå, då hjärnan verkligen måste anstränga sig för att hänga med och samtidigt hålla fokus på själva texten. Ännu värre är det om läsningen sker på en LED-skärm som den hos en Ipad, säger Matjaž Mihelčič.

närsyntheten sprider sig som en farsot bland yngre. Upp till 90 procent av unga i delar av Asien har myopi, och det blir bara fler. Gör vi ingenting åt saken ser Matjaž Mihelčič det som troligt att vi i framtiden går mot liknande siffror i Europa. Han tar sig själv som exempel: – Fram till jag var i 30-årsålderm jobbade jag som vindsurfinstruktör och hade perfekt syn. Sen började jag studera. Läste en master, doktorerade och läste en ofantlig mängd 10 optik 2.2018

Stillasittande undervisning och för mycket läsande på LED-skärm ökar risken för myopi menar Matjaž Mihelčič, ordförande i det slovenska optikerförbundet.

läsa på papper. I alla fall välja en läsplatta med passiv skärm istället för de mer vanliga LED-skärmarna. – Det här är bara brainstorming, men min poäng är i alla fall att det sätt vi lär oss på idag inte är det opi skolor i Tysk- ”Vi borde verkligen inkortimala. Vi borde verkliland har de börjat porera fysisk aktivitet med gen inkorporera fysisk med individualiinlärning. Det kan vara vad aktivitet med inlärning. serat studiemateDet kan vara vad som som helst som innebär att rial eftersom det helst som innebär att är just när man lä- röra på kroppen.” röra på kroppen. Anser text över ens nivå som problemet verkli- nars kommer vi se siffror som i Singapore, gen tar fart. Hans råd till skolor i Sverige är Hong Kong och Taiwan med nästan hundatt tänka mer på ergonomin. Ha regelbund- raprocentig närsynthet. na pauser utomhus för att komma åt solljuset och läs på papper. På slutet av din föreläsning pratade – Jag kan också tänka mig att skolor i du om den rymdforskning du också framtiden blir mer ”zen”, säger han och gör? – Ja jag har forskat på tyngdlöshetens inverskrattar. Att lektionerna kanske sker medkan på synen, och den är kraftig. Efter sex an man är ute och går. Eller dansar. Eller månader i rymden har man ådragit sig pervindsurfar för den delen. Vi hade kombimanenta synskador. Svullna retinor, synnerade vindsurf- och franskalektioner och fältsbortfall, med mera. För att komma till det fungerade faktiskt väldigt bra även om Mars krävs det minst två år och det skuldet låter konstigt. Det fysiska och mentala le man nog inte klara. Tänk dig att göra relärandet störde inte ut varandra. san till Mars och sen inte se något när man mer direkt implementerbara tips kommer fram. är att ha mer lyssnande undervisning, eller

svår text. Idag, 18 år senare, har jag minus 4,5 och det fortsätter öka. Det är alltså 0,25 per år. Mitt högra öga är snart på minus 5. Ibland tänker jag att jag borde gå tillbaka till vindsurfandet, säger han.


Bäst på mässan? Varför är du här? Vad borde de fixa? Susanne Forsberg, optiker på Synsam i Gällivare:

Åsa Sebelius, optiker på Optikkällaren i Kungsbacka:

Maria Falk, optiker på Aoptik i Kumla:

– Jag kommer från norra Sverige, långt upp i norr, så mässorna är min chans att träffa kollegor och gamla klasskamrater. Det som gör den här speciell är all förkovring, utöver det vanliga med nyheter och annat kul. Det starka fokuset på vetenskap och instrument gillar jag verkligen. Det hade dock varit trevligt med fler svenska föreläsare. Det är så hemskt mycket fackspråk på engelska så det blir svårt att hänga med ibland. Missförstå mig rätt, det är absolut ett stort värde i att få hit internationell forskning men kunde varit en bättre blandning.

– Det bästa med att komma hit är all den nya kunskapen man lämnar med, både om den senaste forskningen och branschens utveckling. Måste jag välja ut ett föredrag som var extra spännande måste jag nog säga David Hewletts. Han pratade om framtiden och den oundvikliga förändringen som kommer med mer sjukvård och så, och poängterade att det är något positivt och att vi inte är ensamma i det vi gör utan har en hel sjukvårdssektor att samarbeta med. Perfekt för mig som verkligen gillar det medicinska. Måste nog säga att jag tycker årets Optometridagar var mer eller mindre perfekt, skulle inte vilja ändra någonting. Hoppas bara de lyckas hålla samma höga nivå på föreläsarna.

– Chansen att träffa alla gamla kollegor, och känna en enighet i branschen då många kedjor är här, är otroligt kul. Lägg sen föreläsningarna och den här fördjupningen på det så är det här en riktigt bra helg, helt klart. All den kunskap om vad som händer i vår bransch är kunskap jag tar med mig hem och använder i vardagen, det är viktigt att hålla sig à jour. Om de bara hade fixat lite mer sittplatser, som en liten loungeyta, hade det varit perfekt.

Bäst på att veta allt

Under pauserna var det hög aktivitet bland utställarna. Synoptik bjöd på godis om man gissade på rätt nummer på hjulet.

Traditionsenligt avslutades lördagen med SM i Optometri, eller Optometriquiz som det officiellt kallas. Årets vinnare, med klar marginal blev Johan Samuelsson, Malmö. Övriga finalister var Sara Karlsten, Örebro och Anders Ellman, Limhamn. optik 2.2018 11


OPTOMETRIDAGARNA

Dheeraj Bansal från Innz Medical hade fullt sjå att hinna visa sin nya automatiska binokulära refraktor för alla nyfikna optiker.

Johan Carlius från Rodenstock tog farväl av Gullstrands öga och introducerade en helt individualiserad metod att mäta ögats form.

Nu börjar vi ta farväl av Så fort det blev paus i föreläsningsschemat fylldes utställarnas montrar med folk. Framför Synoptiks godishjul och Synsams glasögonraffle flockades vinstsugna lyckosökare, men på ett ställe verkade kön aldrig ta slut. Det var Innz Medical som visade upp en ny automatisk binokulär refraktor. Istället för att optikern byter provglas på patienten görs det nu med ett knapptryck på en Ipad. När fler och fler diagnostiska instrument kommer till för optikerna så minskar tiden de kan lägga på varje moment enligt Innz Medicals vd Dheeraj Bansal. Han ser det som leverantörernas ansvar att hjälpa till genom att automatisera det som automatiseras kan. En inte helt okontroversiell målsättning. – Vissa är rädda att vi ska ta deras jobb och ta bort optikern ur ekvationen. De kunde inte ha mer fel. I och med de förändringar som sker, där optikern blir en större del av sjukvården, måste vi frigöra deras tid så de kan prioritera mer avancerade saker. Att byta provglas fram och tillbaka är inte avancerat, säger Dheeraj Bansal medan han avverkar kön av optiker. Han tycker att årets Optometridagar lyckats hitta rätt balans mellan föredrag och mässa, och blivit så som den borde vara. 12 optik 2.2018

Istället för att plocka med provglasen väljer optikern med ett enkelt klick mellan de styrkor patienten ska prova.

– Det här är faktiskt den bästa platsen för svensk optometri. På andra mässor är det mycket bågar men här ligger fokus på utbildning och instrument vilket passar oss som handen i handsken. Men jag måste ändå säga att det inte är en helt vanlig syn det här, tjugo optiker väntandes på att få kolla synen,

säger han glatt och lätt förvånat. Ett par steg därifrån står Johan Carlius, sälj- och marknadsföringschef på Rodenstock och presenterar vad, enligt honom inte är mindre än en revolution. Det är deras DNEye-scanner som får en uppdatering och nu kan mäta ögats insida.


Add One

Droppar för torra ögon

Tina Stenhammar från Johnson & Johnson visade toriska endagslinser och berömde konceptet för Optometridagarna.

standardögat – Med DNEye Pro är vi faktiskt äntligen redo att säga ”Goodbye Gullstrand”. Hans standardöga definierades i början av 1900-talet och har i över hundra år legat till grund för nästan alla beräkningar i alla glas i hela världen, säger Johan Carlius.

nackdelen med gullstrands öga är att det egentligen inte existerar. Varje människa är unik och avviker från standardögat. En avvikelse från ”standard”, speciellt i händelse av synfel kan vara kritiskt eftersom avvikelse i glasberäkningen kan leda till oönskade resultat. – Tänk dig att vi för hundra år sedan definierade hur stor en fot var, och att vi nu i över hundra år har gjort skor bara i den storleken. Det är helt otänkbart, men med ögonen har vi gjort så. Nu kan vi äntligen få den perfekta avbildningen på det perfekta stället vilket är nyckeln till en bra synskärpa, säger Carlius. Precis som Dheeraj Bansal ser Johan Carlius Optometridagarnas fokus på instrument och forskning som otroligt viktigt. För Rodenstock ser Carlius störst värdet i mötet med de som faktiskt säljer våra produkter. – Vi träffar optiker dagligen, men då är det oftast butikschefer och inköpsansvariga. Här får vi höra från optikerna som är län-

ken mellan våra produkter och kunderna. Deras ros och kanske framförallt ris är väldigt viktigt. Enda chansen att bli bättre är att få höra vad vi ännu inte gör så bra som vi borde, säger han.

att många kedjor är representerade är enligt honom också en stor fördel. Något Tina Stenhammar från Johnson & Johnson håller med om. – Det blir mer och mer kedjespecifika mässor och då fyller en sådan här helg en viktig funktion. Finns väl inget tillfälle som är så brett representerat som det här mötet. Det ger en öppnare dialog när alla är på plats, säger Tina Stenhammar. Hon ser en stor skillnad mot både andra mässor och tidigare år. – Optometridagarna har verkligen blivit en bra plattform för att bekanta sig med ny forskning och se den senaste tekniken. Det känns också som att det är extra nyfiket på den här mässan. Besökarna kommer fram, tar initiativ och är intresserade, säger hon. Den produkt som varit mest uppmärksamhet kring i deras monter är vidareutvecklingen av en av deras toriska endagslinser som nu ska kunna tillpassas till nästan 96 procent av alla människor med synfel. n

LINDRAR SMÖRJER & FUKTAR

One drop. One dose.

Add One.

Hör av dig för mer info och testa Add One. CONSOL AB | Mölndal | Sverige | info@consol.se Tlf:+4631-778 50 00 | www.consol.se

optik 2.2018 13


OPTIKERFÖRBUNDET Paul Folkesson avgår som ordförande för Optikerförbundet. Efter 22 år som ledare för Sveriges optiker ställde han sin plats till förfogande vid årsmötet i samband med Optometridagarna. Ny ordförande är nu Rune Brautaset. Paul Folkesson fortsätter dock sin internationella karriär som vice president i World Council of Optometry, WCO, där han inom knappt två år väntas ta över som president. text micke jaresand | bild wilhelm jaresand

Paul packar väskan efter 20 år på toppen att påstå att Paul Folkesson är mannen bakom det som idag är ett framgångsrikt yrkesförbund för Sveriges optiker är ingen överdrift. Men det har inte varit en enkel resa och allt började i värsta tänkbara uppförsbacke. I mitten av 1990-talet var det dåvarande yrkesförbundet för svenska optiker, Sveriges Legitimerade Optikers Riksförbund, SOR, i gungning. Konkursen stod för dörren och en oenig styrelse blockerade möjligheten att sanera en blödande ekonomi. Paul Folkesson och ett antal andra ledamöter i styrelsen insåg att något behövde göras för att undvika den annalkande katastrofen. De lyckades samla tillräckligt med stöd för en förändring och vid organisationens årsmöte hösten 1996 valdes en ny styrelse med Paul Folkesson som ordförande. Samtidigt genomfördes en stadgeänd”Ser man på allt som hänt ring som gjorde det möjligt med yrket de senaste 15–20 att gå samman med den förening som organiserade buåren så har vi onekligen tiksägarna (Optikerföretagen flyttat fram positionerna.” Sverige). Bara några månader senare, i januari året efter slogs föreningarna samman vid extrainsatta årsmöten och den nya organisationen, Optikerförbundet såg dagens ljus. Paul Folkesson valdes till ordförande och har alltså behållit posten fram till nu. – Yrkesförbundets ekonomi var bankrutt, framför allt på grund av att intäkterna från optikernas vidareutbildning försvunnit sedan hela grundutbildningen fått högskolestatus och flyttats till Karolinska Institutet, KI. Delar av den gamla styrelsen hade trots det valt att behålla utbildningsorganisationen med lokaler och personal vilket påverkade ekonomin och ledde till att föreningens servicebolag tvingades försattas i konkurs. Butiksägarna hade inte särskilt god ekonomi de heller, men genom att slå samman de båda föreningarnas kanslier till ett och sanera bort onödiga utgifter lyckades vi få den nya organisationen på fötter, säger Paul. – Mitt första uppdrag som nyvald ordförande blev att lösa ut Optikerförbundet från Hotell Frösundavik dagen efter årsmötet med mitt eget privata kreditkort. Andra 14 optik 2.2018

uppdraget var att inställa mig vid Tingsrätten på Kungsholmen för att gå ed på att jag inte kände till några oredovisade tillgångar i det konkursade servicebolaget. Därifrån är resan lång till idag en kassa på 5,5 miljoner.

en stor del i framgången med att få fart på nya Optikerförbundet ska, enligt Paul, tillskrivas Richard Pettersson som var ordförande för företagsägarna och naturligt fick en plats i Optikerförbundets styrelse som vice ordförande. – Utan Richard är jag inte säker på att det gått att genomföra sammanslagningen, säger Paul. Han såg knivskarpt vad som behövde göras, vad vi skulle och vad vi inte skulle syssla med. Tillsammans kunde vi föra samman våra nätverk till en positiv lösning för framtiden. Inte bara inledningsvis utan Richard deltog i Optikerförbundets styrelsearbete fram till bildandet av Optikbranschen 2005, som Richard blev förste ordförande för. Bl.a. Kvalitetsnormen var Richard drivande i när vi initierade det projektet i Optikerförbundet. Ära den som äras bör, Sveriges optiker borde med jämna mellanrum ägna en god tanke åt Richard Pettersson för hans osjälviska arbete och hur bra allt blev med yrkets utveckling i nya Optikerförbundet. Den fråga som kom att hamna i centrum för den nya organisationen var att på olika sätt föra yrket framåt. Att bygga en identitet kring optikern som ledde bort från gammalt skråtänkande till en roll inom den moderna hälso- och sjukvården. – Ser man på allt som hänt med yrket de senaste 15–20 åren så har vi ju onekligen flyttat fram positionerna och jag är övertygad om att utbildning i olika former är en viktig och avgörande nyckel till detta, säger Paul. Det första klivet på denna stege var när optikeryrket blev en högskoleutbildning. Först på KI och senare också vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Ytterligare ett steg var när regeringen 2005 lade en proposition som gav optikern titelskydd. Det hade Optikerförbundet arbetat mycket för. Detta ledde till omfattande utbildningsinsatser runt om i landet för att ge alla optiker med den gamla grundutbild-


ningen möjlighet att genomföra utbildningen fram till legitimation som hälso- och sjukvårdsperson. – KI tog fram kurser som var anpassade för dem som varit ute och jobbat länge. Alla som ville fick chansen att skaffa legitimationen och vi fångade upp oerhört många, om än inte alla, säger Paul.

2006 kom besked från Socialstyrelsen att man inte såg något hinder i att optiker med adekvat utbildning skulle kunna använda sig av diagnostiska droppar i samband med synundersökningar. Att det tog drygt tio år innan det faktiskt blev så är en annan historia, men beskedet från Socialstyrelsen ledde till att magisterutbildningen och senare också kursen i diagnostisk optometri på KI såg dagens ljus. En snöboll var satt i rullning. Idag har hundratals optiker gått antingen magistern eller diagnostisk optometri. Parallellt med detta utvecklas grundutbildningen stadigt och svenska optiker blir alltmer välutbildade. Från beslut till genomförande av diagnostikabehörighet blev handläggningen så lång att vi anmälde myndigheterna till både Riksdagens Revisorer och JO. – Vi kan ju konstatera att många optiker som gått magisterutbildningen fått jobb inom ögonsjukvården. Det började med S:t Eriks ögonsjukhus men har nu spridit sig även till andra kliniker och med det följer att vi har idag en utmärkt relation med ögonläkarna, säger Paul. Men inte nog med det. Optikerförbundet har sedan starten, i egen regi arrangerat utbildningar och, inte minst Optometridagarna, som är en garant för hög nivå på fort- och vidareutbildning. – Ytterligare en milstolpe i yrkets utveckling är Kvalitetsnormen. När vi började utarbeta den 1997 fick vi faktiskt beröm av Socialstyrelsen, det var bara vi och landets akutmottagningar som arbetade på denna höga nivå enligt en kvalitetsnorm, så där var vi dessutom föregångare, säger Paul. men samarbetet med myndigheterna har inte alltid varit lätt och smärtfritt. Minns långbänken med rätten att använda diagnostika och än idag har Socialstyrelsen inte börjat arbetet med att uppdatera Optikerföreskriften från 1995 där det bland annat finns skrivningar som säger att optikern inte får vidröra patientens öga. – Detta är inget annat än skandal. Vi har påtalat detta för Socialstyrelsen som säger sig ha revisionen högt på agendan. Men varje gång vi träffar företrädare för myndigheten har ”Ytterligare en milstolpe de inte påbörjat arbetet i yrkets utveckling är med föreskriften från Kvalitetsnormen. När vi 1995. Något liknande skulle aldrig accepteras i började arbeta med den privat verksamhet. 1997 fick vi faktiskt – Det innebär att så beröm av Socialstyrelsen länge den gamla skrivningen finns kvar kan en optiker inte självständigt mäta ögontrycket med Applanationstonometri utan bara med luftpuffar, säger Paul. Optikbranschen består, som bekant, inte bara av optiker och annan personal som arbetar i butikerna. Leverantörerna är en stor och viktig grupp som i högsta grad påverkar branschens utveckling. För att få till stånd ett organiserat samarbete

mellan optiker och leverantörer bildades 2005 Optikbranschen på Optikerförbundets initiativ. – I många avseenden är många frågor gemensamma för leverantörer och optiker. Men vi kunde ju inte ta in leverantörsledet i yrkesförbundet och därför bildade vi tillsammans med SOLF och detaljistföretagen branschorganisationen Optikbranschen. Det tog ett par år att få alla pusselbitar på plats, men resultatet har blivit väldigt bra. I kontakten med myndigheter och liknande får vi en väldig tyngd när hela branschen är samlad, säger Paul.

under de drygt två decennier som Paul Folkesson basat över svenska optiker har han också hunnit med en karriär inom både den europeiska och den globala optikerorganisationen. Under åren 2014 till 2016 var han president i European Council of Optometry and Optics, ECOO, och han är nu vice president i World Council of Optometry, WCO, där han kommer överta presidentposten 2019. De internationella uppdragen har skapat ett stort kontaktnät som bland annat öppnat upp och lett till möjligheten att locka högkvalitativa talare till Optometridagarna under många år. – Vi har just genomfört den 22:a upplagan av Optometridagarna och det är fantastiskt att kunna konstatera vilken utveckling dagarna haft. De har blivit sin egen logga med runt 650 personer som samlas varje år. Vi har utvecklat utställningsdelen som växer för varje år till gagn för både utställare och besökare. Optomertridagarna har helt enkelt blivit en stabil produkt som folk planerar in i sin årskalender, säger Paul. ➔

...” ”Jag är övertygad om att vi kommer att få ett accelerande antal ögonskador i kölvattnet på avregleringen.”

optik 2.2018 15


OPTIKERFÖRBUNDET

FRÅN GULLSTRAND TILL DNEye® PRO.

Möjligheten finns att Paul kan hjälpa till med Optometridagarna även efter sin tid som ordförande i Optikerförbundet. – Till att börja med hjälper jag till lite med lokal och så för 2019 och 2020, sedan får vi se. Det är styrelsen som avgör, men jag står till förfogande, säger han.

under pauls 22 år som ordförande har såväl yrket som hela branschen genomgått enorma förändringar. Att vara optiker idag är på många sätt något helt annat än hur det var i slutet av 1990-talet. Men Paul saknar inget från den ”gamla” tiden. – Det är många yrken som har genomgått stora förändringar, det är inget man egentligen tänker på under själva processen. Man hänger med, gör anpassningar och försöker i möjligaste mån ligga steget före. Det känns som en naturlig utveckling, säger han. En fråga som dock ännu gnager i Paul är den mer eller mindre helt fria försäljningen av kontaktlinser utan krav på kontroll. Paul menar att kontroll är grunden för ett säkert bärande ”Jag är faktiskt litet av kontaktlinser. Kontaktlinser i sig besviken på att det varit är inte farliga, men svårt att få medlemmarna de används engagerade i att (...) rappor- om fel eller under fel tera incidenter orsakade av förutsättningar blir det problem. Det felaktig användning av var hela tanken kontaktlinser.” med att en kunnig person kontrollerar att ögat mår bra. Som privatperson kan man inte själv avgöra det framför badrumsspegeln. Lagrådets förödande skrivning i detta sammanhang lämnar allt i övrigt att önska. – Jag är faktiskt lite besviken på att det har varit svårt att få medlemmarna engagerade i att till exempel rapportera incidenter orsakade av felaktig användning av kontaktlinser. Vi vet att det förekommer mer än statistiken säger. Men då alltför få rapporterade in har myndigheterna ingen statistik att luta sig mot. ”Finns det inte är det inget problem” blev den logiska slutsatsen av våra försök att låta medlemmarna rapportera in incidenter. Jag är övertygad om att vi kommer få se ett accelererande antal ögonskador i kölvattnet av avregleringen. Sverige har varit en föregångare i patientsäkerhet, men den monteras nu ner av lagstiftarna. Hade vi haft ett lite större engagemang i den här frågan från medlemmarna tror jag inte det hade sett ut som det gör idag, säger han.

Rodenstock sätter ny standard för det skarpaste seendet någonsin. See better. Look perfect.

16 optik 2.2018

på det hela taget kan dock Paul Folkesson blicka tillbaka på en drygt 20-årig framgångsresa. Sveriges optiker står väl rustade för att möta framtidens utmaningar. Paul skickar med en önskan om lycka till och välgång till nye ordförande Rune Brautaset och den nya styrelsen. Han passade också på att vid årsmötet senast understryka vikten av att medlemmarna engagerar sig och stödjer styrelsen i arbetet med yrkets utveckling. Styrelsen kan göra mycket men resultatet blir så mycket bättre om medlemmarna också engagerar sig. n


Rune Brautaset tar över som förbundsordförande Rune Brautaset är ny ordförande för Optikerförbundet. Han har en lång karriär inom svensk optometri och är, bland annat mannen bakom magisterutbildningen på KI. OPTIK ställde tre snabba frågor till den nye ordföranden. Vilka frågor står högst på agendan just nu?

– Först och främst att få kläm på vad detta innebär – vad jag egentlig har gett mig in på. Men vi har redan haft ett heldagsmöte i styrelsen där vi har prioriterat de saker vi anser vi behöver göra och fördelat arbetsuppgifterna. Sedan ska vi direkt börja försöka få flera medlemmar. Ju fler vi är dess starkare är vi. Vi ska vara ett förbund där alla optiker, oberoende av utbildning och arbetsplats känner att de hör hemma och att vi driver deras frågor. Vilka yrkesfrågor tycker du bör prioriteras under de närmaste två-tre åren?

– Vi kommer bland annat prioritera arbetet med ny optikerföreskrift – den behöver ändras för att vi ska kunna utnyttja optikers kompetens, båda de med och utan ”droppbehörighet”, fullt ut, något som kommer komma Sveriges befolknings synhälsa till godo. – Påbörja ett arbete för att försöka skydda titeln optometrist, dels för att icke-legitimerade inte ska kunna segla under falsk flagg, men också för att ge de med rekvisitionsrätt en titel som harmoniserar med hur det ser ut i andra länder, – Bearbeta övriga förbund inom ögonvården (ögonläkare och ögonsjuksköterskor) och tillsammans med patientföreningar och politiker se till att optiker får den roll som krävs för att ge Sveriges befolkning en bättre diabetes- och glaukomvård. – Skapa ett system där vi säkerställer optikers särskilda kompetenser inom till exempel speciallinser, Orto-k, binokulärseende, synsvaghet och avancerad sjukdomsscreening, för att göra dessa kompetenser synliga och sökbara på vår hemsida så vi kan underlätta kollegial remittering och att andra vårdgivare lätt kan hitta en optiker med den kompetens de söker.

En ordförandeklubb byter ägare.

– Optikers remisskrivande, remisser är vårt ansikte mot ögonsjukvården och vi måste visa vad vi kan – genomsnittsremissen måste bli många snäpp bättre. Hur kommer du hantera ordförandeskapet tidsmässigt? Kommer du har kvar din tjänst på KI?

– Vi kommer ha en arbetande styrelse där alla aktivt måste bidra i större utsträckning än under de senaste åren. Detta enades vi om innan årsstämman och de nyinvalda var medvetna om det när de kandiderade. Jag

Övriga ledamöter i Optikerförbundets nyvalda styrelse är: Jeanette Brandt vice ordförande Olle Lindström kassör Catarina Ericson ledamot Gabriella Rosén ledamot Magnus Holmquist ledamot Peter Lewis suppleant Jonas Upphagen suppleant

kommer med andra ord försöka sköta ordförandeskapet parallellt med mitt jobb på KI. Jag brukar säga att man hinner det man vill hinna n optik 2.2018 17


ÖGONPODDEN Dawid Stenlund började studera till lärare i Uppsala men insåg under sin lärarutbildning att han valt fel inriktning och sadlade om och utbildade sig istället till optiker. Detta insåg han efter ett besök hos sin lokala optiker. Efter 3,5 år på lärarutbildningen valde han optikerutbildningen framför lärarutbildningen. Ett val som han än så länge inte har ångrat. Idag arbetar Dawid som kvalitetsansvarig och produktspecialist hos glasleverantören text jonas upphagen Rodenstock.

Lärarstudenten som blev optiker Vem är Dawid Stenlund?

– Jag jobbar på Rodenstock som produktspecialist. Jag är trebarnsfar och bor med min familj i Uppsala. Jag älskar att vara ute i naturen och träna, löpning och längdskidåkning gillar jag allra bäst. I år väntar Vasaloppet. Jag tycker om att resa, vi är precis hemkomna från en tvåmånaders utlandsvistelse på Nya Zeeland och i Australien där vi var under november och december. Vad gör man som produktspecialist på Rodenstock?

– Som produktspecialist ska jag känna till allt som rör våra produkter men jag jobbar även mycket med utbildning. Jag utbildar kollegor på företaget men även på utbildningarna på Karolinska Institutet i Stockholm, Linnéuniversitetet i Kalmar och Optikcentrum i Norrtälje. Mitt fokus ligger på hur produkterna fungerar och hur de ska tillpassas men jag pratar även om produktnyheter. Ett annat viktigt och stort område är problemlösning. Detta innebär att våra kunder, det vill säga optiker, ringer in med olika frågeställningar kring problem som uppstått. Det kan röra sig om att man vill ha rådgivning inför att man ska använda eller tillpassa en ny produkt eller att optikern har tillpassat något som inte fungerar som 18 optik 2.2018

det ska. Då går jag till botten med problemet och löser det för kunden. Vilket är det vanligaste problemet upplever du?

– Det vanligaste är att bågen inte sitter på det sätt som angivits vid beställningen. I de fall fungerar inte glasen som det var tänkt. Ibland behövs en bågjustering och ibland behövs nya glas. Det brukar alltid finnas en förklaring och vi försöker alltid lösa problemet för kunden. Alla vet att Rodenstock är en glasleverantör men kan du berätta något mer om företaget som inte är lika känt?

– Vi är ett ganska gammalt företag. Företaget grundades redan 1877 av Josef Rodenstock, det betyder att vi firade 140 år som företag förra året. En annan intressant detalj är att det faktiskt var Josef Rodenstock som patenterade glasögon med skalm – alltså den typ av glasögon som vi använder idag. Hur såg glasögonen ut innan det fanns skalmar?

– De kunde se ut på många olika sätt. En av det tidigare modellerna var Lornjetten. Det var glasögon utan skalmar med ett eller två

glas. Lornjetten användes huvudsakligen av damer och hölls med ett handtag. En annan tidig modell var monokeln. En monokel är ett ensamt korrektionsglas som fästs framför ena ögat och bärs fastklämt i ögonvrån. Eftersom monokeln lätt kunde tappas så var den oftast fäst i bärarens kläder med en snodd. Monokeln kom redan på 1700-talet. Pincené eller binokel var en annan tidig modell. Det var en typ av glasögon som hölls fast med en klämma över näsryggen. Binokeln var även den ofta fäst i ett snöre eftersom den lätt kunde falla av näsan. Varför blev du optiker?

– Jag hade först tänkt att utbilda mig till lärare men en gång när jag var på synundersökning hos min lokala optiker insåg jag att hon hade ett väldigt intressant arbete. Så jag bytte faktiskt utbildning efter 3,5 år på lärarutbildningen i Uppsala till optikerutbildningen vid Karolinska Institutet i Stockholm. Det var kombinationen av att hjälpa människor, jobba med mode och möjligheten att driva en butik som fick mig att välja optikerutbildningen. Varför valde du just den här inriktningen?

– Efter avslutad utbildning jobbade jag i


Linda Lundström, lektor och forskare vid KTH undervisar blivande optiker i teknisk optik.

butik, men efter några år blev jag tillfrågad att börja jobba på Rodenstock vilket jag beslöt mig för att hoppa på. Rodenstock ligger i yttersta framkant gällande teknik och det är stimulerande att få sprida kunskap och att i slutändan hjälpa patienter att se bättre. Idag har jag jobbat på Rodenstock i snart fem år.

Vad är det roligaste med yrket?

– Jag älskar problemlösning och det gjorde jag redan när jag jobbade i butik. Jag tyckte redan då att det var särskilt intressant om det var ett par glasögon som inte fungerade enligt kunds önskemål, då kunde jag gräva ner mig i fallet och förhoppningsvis lösa det. Något annat som är väldigt roligt är att jag får en sån stor variation i mitt arbete.

Vad är det största utmaningen med ditt jobb?

– Att få tiden att räcka till. Vad är ditt mål i framtiden med yrket?

– Fortsätta vara med och utveckla Rodenstock i Sverige. n

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Min titel är Kvalitetsansvarig och Produktspecialist och det är verkligen ett varierande arbete, men ofta hjälper jag våra kunder med svåra fall och glasrekommendationer. Jag har en del kontakt med våra fabriker i Tyskland, ibland gör jag besök hos kunder eller på utbildningarna. Mitt jobb innebär också att jag ska ha koll på alla nyheter som lanseras. Det kan innebära att jag även får jobba med att översätta texter. Jag ser även till att prislistan är uppdaterad. Det händer också att jag får hjälpa till med komplicerade inslip på verkstaden.

Samarbete mellan Ögonpodden och Optik ögonpodden är i nuläget Sveriges enda podcast om ögon och optik. Syftet med ögonpodden är att sprida kunskap, ge inspiration och förhoppningsvis ge ett och annat skratt. Podden riktar sig till människor med intresse av ögon och optik men framför allt till människor inom optikbranschen. Målsättningen är att beröra alla områden som optiker och människor aktiva inom branschen kan komma i kontakt med. Ögonpodden och Optik har ett samarbete där tidningen publicerar ett sammandrag ur någon av Ögonpoddens intervjuer. För den som vill lyssna kan man hitta Ögonpodden på sajter där poddar finns, exempelvis Youtube, Acast, Podcaster eller Soundcloud.

optik 2.2018 19


MÄSSEXTRA

100% Optical drog fullt hus i London För femte året i rad hölls Storbritanniens största optikmässa, 100% Optical i London. Över 20 produktlanseringar tävlade om uppmärksamheten med 16 500 utställda bågar och mer än 100 olika tekniska produkter. –Vi har haft en markant ökning av antalet besökare, varav många har varit på en optikmässa för första gången, säger mässgeneralen Nathan Garnett. Många utställare har redan bokat upp sig för nästa år.

20 optik 2.2018

100% Opticals koncept är att, liksom den svenska Optikmässan, sätta ett tydligt fokus på alla de delar som utgör optikbranschen; mode, teknik och – inte minst – utbildning och kunskap. Mässan erbjöd inte mindre än 140 timmars föreläsningar som alla gav CETpoäng. –Vi ser tydligt att intresset för utbildning ökar bland optikerna, säger utbildningschefen Ian Beasley. Även många optikerassistenter söker upp utbildningstillfällena.

100% Optical satsar på bredden. Allt från modeshow till de sensaste vetenskapliga rönen.


I Futureshop kunde man testa modern teknik. Charmant satsade på den bohemiska looken.

Opti fortsätter att utmana mässjättarna Den tyska optikmässan Opti har under flera år arbetat hårt för att positionera sig som utmanare till de stora europeiska jättarna, Mido och Silmo. De är inte riktigt där ännu men växer i både omfång och anseende för varje år som går. Vid årets mässa, i München i mitten av januari räknade man in 28 430 besökare som

fick träffa 668 utställare från 40 länder. Över 90 procent av både besökare och utställare gav Opti 2018 toppbetyg i utvärderingen. Profilen på Opti har ända sedan starten varit att presentera det nya. Gärna företag och företeelser som går lite utanför den vanliga optikboxen. I år samlade man mycket av detta i ett område kallat Future-

Glada vinnare av blogg-priset, spanska Nina Mûr.

shop samt att två hallar var helt dedikerade till företag utanför de globala jättarna. Ett 30-tal bloggare med inriktning på glasögonmode utsåg traditionsenligt ett designföretag till att vinna ”Blogger Spectacle Award”. Årets segrare blev det spanska märket Nina Mûr.

optik 2.2018 21


Med Yuniku är du unik. Om en bild säger mer än tusen ord, så säger ett ansikte miljoner. Möt Yuniku: den revolutionerande innovationen inom 3D-anpassade glasögon. Passar alla livsstilar, stilar och synbehov. www.yuniku.com

22 optik 2.2018

ØRGREEN + YUNIKU.


BRANSCHPLOCK REDAKTÖR MICKE JARESAND, optik@radicalpr.se

Digitalt samarbete mellan Sverige och Norge d&company nordic ab och ProOptics AS skriver samarbetsavtal gällande sina digitala system för optikbranschen. Det norska bolaget ProOptics AS har utvecklat butiksdata- och journalsystem som nu ska sammanföras D&Companys molnbaserade e-handels- och kommunikationstjänst. Syftet med samarbetet är att integrera digitala produkter med varandra. ProOptics är en av de större leverantörerna av butiksdata- och journalsystem i Norden med produkter som Headsoptics och Clinic+. D&Companys affärsidé är att hjälpa optikbranschen att digitalisera sig. Bolagets digitala plattform, Idun, erbjuder optikkedjor och enskilda butiker att komplettera sin butiksverksamhet med en digital närvaro inkluderande e-butik, mobilapplikation, kommunikationslösningar och leverantörskopplingar. I dagsläget har D&Company avtal med ett 50Ralph Dahlin tal butiker i Sverige, Danmark, Norge och Island gällande Idun. –Vi är väldigt nöjda och glada över samarbetet med ProOptics. De erbjuder en modern och eftertraktad journalhanteringslösning för optikbranschen vilken tillsammans med Idun blir ett väldigt starkt verktyg för optikern, säger Ralph Dahlin, vd på D&Company.

Cleaner för torra ögon sminkborttagningsmedel är inte direkt en stapelvara hos optikern. Men nu lanserar Théa Nordic en salva för borttagning av make up för dem som har torra ögon, känsliga ögonlock eller kontaktlinser. – Blephasol Duo är en mild rengöring framtagen specifikt för det känsliga ögonområdet. Den lugnande och återfuktande formulan innehåller noggrant utvalda ingredienser som gör rent utan att svida”, säger Maria Hedström på Théa Nordic.

Snart är det sensommar igen vi är mitt i vintern och Optometridagarna är precis avslutade. Som en påminnelse om att sommarsemestern, som inte ens är påtänkt, snart är slut kom ett mejl till redaktionen. Det gäller att vara ute i god tid. Så här lyder mejlet: ”Om lite mindre än sju månader är det dags igen för en av årets stora optikhändelser i Sverige, Optikmässan. I år intar den Kistamässan, norr om Stockholm, den 24-25 augusti och kickar på så vis igång optikhösten! 2017 var första året då mäs�san arrangerades två dagar och då utfallet blev så bra kommer mässan att fortsätta i det spåret, dvs två fullmatade och effektiva dagar. Liksom förra året kommer ett intressant och kvalitativt seminarieprogram att arrangeras och samarbetet med Swedish

Så här såg det ut förra året. Blir det lika mycket folk i år, tro?

Fashion Council kommer att fortlöpa för att ytterligare närma oss modebranschen. Som föregående år kommer Klarsynt och Synologen att vara partners till mässan. En nyhet i år är att kedjan DirektOptik också kliver in som partner. Notera datumen 24-25 augusti redan nu i kalendern! Hoppas vi ses! Hälsningar, arrangörerna”

Ny ögondroppe med omega-3 novaliqs lanserar nu NovaTears+omega-3. Ögondropparna innehåller omega-3 och rekommenderas för behandling av symptom av evaporative dry eye (EDE), alltså torra ögon som orsakas av en instabil och svag tårfilm. NovaTears ögondroppar riktar in sig på ögats lipidskikt utan att orsaka suddig syn, ett problem andra ögondroppar kan orsaka. Enligt ett pressmeddelande från företaget ökar tillägget av omega-3 NovaTears effekt på lipidskiktet som stabiliseras och avdunstning av tårar reduceras. – Droppar med omega-3 skulle kunna vara en uppstickare på marknaden, säger Fredrik Källmark på Källmarkskliniken. Man vet att omega-3 potentiellt kan vara verksamt, men i vilken mängd är man ännu osäker på för att få mer än bara smörjande effekt. Denna produkt innehåller vatten och 0,2 procent 0mega-3. Den har just fått CE-godkännande och jag tycker det finns för lite studier gjorda på just denna droppe för att säga om den gör mer än andra droppar som till exempel innehåller natriumhyaluronat, som HyloGel, Thealoz Duo med flera.

OPTIKMANNEN! En serie för Optik av Jonas Upphagen

optik 2.2018 23


INSPIRATION

Retrofuturistiskt från Dolomiterna

Ett penseldrag över ögat franskt måleri är på väg in i butikerna. Bågarna i Face a Face:s vårkollektion är inspirerade av konstnärliga storheter som Gauguin och Matisse. Modellerna är inte nya utan bygger på de tidigare koncepten Bocca Walk och The Lewit. Men färgsättningen är mer fri och, som Face a Face själva beskriver det: ”långt från de standardiserade och konformistiska modereglerna.”

blackfins vår- och sommarkollektion innehåller mängder av nyheter för både män och kvinnor. Varumärket beskriver själv designen som en paradox: retrofuturistisk. De oftalmiska bågarna undersöker en nygammal linje i designen som kulminerar i de totalt futuristiska solglasögonmodellerna (se omslagsbilden i detta nummer).

Franskt Öga på svenska

Sveriges inflytande på fransk glasögondesign är kanske inte jättestort. Morel har dock sitt varumärke Öga som på olika sätt flirtar med svensk design och språk. Nu lanseras ett nytt koncept, kallad Varig. Avsikten är att det ska leda tanken till hållbarhet och något som kan hålla sig kvar länge i modet. Man får hoppas att kunderna inte gör andra associationer.

Skandinaviska kattögon

danska kliik fortsätter, naturligt nog, att inspireras av skandinaviska uttryck i designen. Det märks, inte minst i omsorg om material och funktionalitet. I vårens kollektion finns såväl kattögon, fyrkantiga former och runda bågar. Modeller finns för både för män, kvinnor och unisex.

Best Workplaces 2017 Sweden

MEDARBETAREN I FOKUS Smarteyes är en av Sveriges mest framgångsrika och snabbast växande optikkedjor och vi expanderar även i Danmark och Tyskland. Som optiker hos oss, blir du en viktig del i en modern organisation som arbetar värderingsstyrt mot vår vision att bli den mest rekommenderade optikern. Vårt fokus och vår största tillgång är våra nöjda och engagerade medarbetare. Omtanke, förändring och enkelhet genomsyrar vår kultur och hos oss har du stora möjligheter att påverka och utveckla din arbetsplats. En av Sveriges bästa arbetsplatser När Great Place to Work utsåg Sveriges bästa arbetsplatser 2017 hamnade vi på en fantastisk 8:e plats i kategorin Stora organisationer – ett tydligt bevis på att vårt målmedvetna personalarbete ger resultat. Som optiker hos oss kan du erbjuda dina kunder ett brett sortiment av moderna glasögon, högteknologisk optisk kvalitet och god design till attraktiva priser. För att säkerställa professionell service och bästa kundbemötande tillämpar vi 30-minuterssynundersökningar som självklart utförs av legitimerade optiker.

VI SÖKER OPTIKER TILL: HELSINGBORG NORRKÖPING KRISTIANSTAD KARLSKOGA ÖSTERSUND GÖTEBORG KARLSTAD UPPSALA FALUN

ÖRNSKÖLDSVIK TROLLHÄTTAN JÖNKÖPING ESKILSTUNA UDDEVALLA LINKÖPING VÄRNAMO GÄVLE UMEÅ

VÄXJÖ

Är du optiker och vill bli en av våra värdefulla medarbetare? Välkommen att höra av dig – vi ser fram emot att träffa dig. Kontakta Emmy Karnerud på emmy.karnerud@smarteyes.se eller 0767-62 21 76.

24 optik 2.2018


PATRIKS HÖRNA

Får en optiker skicka remiss till annan instans än bara ögonmottagningar? Om man har neurologiska fynd kan man tycka att man borde skicka direkt till neurolog eller om andra fynd som en vårdcentral kan och ska ta hand om, borde man kunna remittera direkt dit? Vad säger reglerna kring detta? Ja, det är absolut möjligt för optiker att remittera till annat än en ögonmottagning och i vissa fall till och med mer lämpligt att så sker. Det finns inget hinder i de styrande föreskrifterna för detta, dock är det inte säkert att mottagarkliniken kan eller får ta emot remissen, framför allt inom vissa specialområden. Det kan behöva fastställas på förhand och är upp till optiker och mottagarkliniken att arbeta fram ett samarbete. Vilka kriterier som specialvård har på remisser och remissinstanser kan dessutom skilja sig mellan olika landsting. Arbetet med remisser och befintliga samarbeten ska finnas tydligt beskrivet i verksamhetens rutin för remisshantering och samverkan.

patrik maltborg

KALENDARIUM 2018 26 FEBR Undersökning och behandling av torra ögon, Jönköping 28 FEBR Moderna mini-sklerala kontaktlinser, Stockholm 22 MARS Moderna mini-sklerala kontaktlinser, Värnamo 23 MARS Ögats vanliga sjukdomar, Malmö 8 MAJ Stabila kontaktlinser för vanliga synfel, Stockholm 15 MAJ Tillpassning av kontaktlinser vid irreguljär cornea och stor ametropi, Mölnlycke 26 MAJ

NCLF (Nordic Contact Lens Forum), Stockholm

----------

VILL DU VARA MED I VÅR

EXPANSION Med ett välutvecklat butikskoncept och en stark ägare så har Direkt Optik inlett en målmedveten expansion på marknaden. Vi erbjuder våra kunder kvalitetsprodukter i form av glas och märkesbågar kombinerat med god service. Direkt Optik ingår i Hans Anders Group som har 500 butiker i Europa och ett upparbetat nätverk av leverantörer och ett attraktivt produktsortiment.

PASSA PÅ OCH BLI EN DEL AV DIREKT OPTIK! JUST NU SÖKER VI:

PRODUKTCHEF Som produktchef kommer du att arbeta med våra varumärken för bågar, glas och kontaktlinser. Du blir ansvarig för Direkt Optiks produktsortiment som bl a omfattar inköp, lansering och prissättning. Vårt utbud är under ständig förändring och utveckling, allt efter marknadens behov. Tjänsten är på heltid och en tillsvidareanställning med placering i Kristianstad. Arbetsuppgifter: • Sortimentstyrning. • Framtagande av utbildnings• Planera, driva och följa upp material för produkter. nylanseringar. • Prissättning. • Medverka i utvecklingen av • Inköp och förhandling. kommunikationsmaterial. • Prognos och analys. I denna rekrytering samarbetar vi med Wikan Personal. För mer information kontakta Johanna Fondell, tel 044-590 65 02 eller via mail johanna@wikan.se. Vi tillämpar löpande urval så ansök snarast möjligt dock senast den 6 mars på wikan.se.

LOKALA ENTREPRENÖRER Vi söker drivna och målmedvetna personer med utvecklad känsla för affärer som vill bli del av vårt franchisekoncept. Din bakgrund kan vara optiker, entreprenör eller annan erfarenhet som gör dig lämplig som företagare. Branschbakgrund är inget krav, ditt personliga driv är däremot avgörande för att lyckas. Vi erbjuder: • Tillgång till kvalitets- och märkesprodukter med mycket förmånligt avtal. • Flexibilitet att bearbeta din lokala marknad efter egen idé och strategi. • Hjälp med etablering, uppstart och butiksinredning. • Marknadsföringssupport från Direkt Optik. • Ekonomisk sammanställning av statistik och nyckeltal för just din butik. Är du intresserad av att bli en av oss och driva egen verksamhet? Kontakta Jonas Wagermark, Direkt Optik på tel 044-28 22 82 eller via mail: j.wagermark@direktoptik.com

Mer information om evenemangen finns på optikerforbundet.se. Har du ett evenemang på gång? Eller känner du till någon annan som har det? Tipsa gärna Optik om kommande händelser! optik@radicalpr.se

Direkt Optik AB, Tel 044-28 22 80 optik 2.2018 25 Spannmålsgatan 11, 291 32 Kristianstad www.direktoptik.se


UTBILDNING

Trivsam kväll med remisser i januari gavs SOFEPkursen, Att skriva remiss, hos Eye Clinic i Värnamo. Denna gång slogs deltagarrekordet för SOFEP-kurser och det är extra roligt eftersom Medicinska Program Gruppen Ögon (MPG ögon), Region Jönköpings län, gett uppdraget att förbättra innehållet i optikers remisser. Det var en bra uppslutning från Skåne, Halland, Västra Götaland och Jönköping och alla fick starta med en rundvandring på kliniken med operationssalar och undersökningsrum. Sedan var det dags för kvällens syfte, remisser och frågan om vad en remiss är enligt definitionen i journallagen. Vilket ansvar finns vid remisskrivning men också vid mottagande av remisser. Att prioritera remisserna rätt är mottagarens ansvar, men att innehållet i remissen gör detta möjligt är avsändarens ansvar. Vilka fynd påverkar prioriteringen vid remissbedömning vid misstanke om olika sjukdomar? Här togs bland annat glaukom, katarakt samt AMD upp.

OPTIK:s vetenskapsredaktör Catarina Ericson håller kurs för optiker på Eye Clinic i Värnamo i konsten att skriva adekvata remisser.

I SOFEP-kurser ingår praktiskt arbete och då gällde det att prioritera redan skrivna remisser och även upptäcka vilka kompletteringar som borde gjorts. Att försöka prioritera

efter ett underlag är ett bra sätt att upptäcka vikten av rätt information. Timmarna gick som vanligt snabbt och på kommentarer efteråt verkade alla nöjda, Ulrik

Bengtsson kommenterade med att ”detta borde alla optiker höra”. Denna kurs kommer att ges fler gånger under våren. För datum, se kalendariet på sid 25.

NÄSTA NUMMER

Progressiva glas – med 60 år på nacken • Historien

OPTIK ägnar glasen ett specialnummer i

• Framtiden

mars.

• Intervjuer

Vad har du för erfarenheter av att rekom-

De progressiva glasen har snart 60 år på

mendera och sälja progressiva glas?

nacken och tillhör ett av de mest betydel-

Dela gärna med dig av historier och anek-

sefulla tekniska genombrotten för hela

doter.

branschen.

Vill du annonsera: 08-601 25 20, info@conmedia.se • Mejla: optik@radicalpr.se 26 optik 2.2018


TOPCON 3D OCT-1 MAESTRO ÄR INTE BARA OCT. Maestro är ett innovativt och modernt instrument, framtaget för bruk på såväl sjukhus & kliniker som i optikbutiker, och det gör verkligen skillnad! Ett enda instrument levererar både OCT-scan & fundusfoto vilket innebär att du på en liten yta kan utveckla din verksamhet betydligt utan att ta stora utrymmen i anspråk. Med sin vridbara skärm är den designmässigt och ergonomiskt släkt med våra övriga instrument på refraktor- och tonometersidan. Den placeras med fördel mot en vägg eller i ett hörn, då skärmens roterbarhet gör att operatören kan stå bredvid eller bakom patienten. Maestro är självsökande och extremt enkel att använda, du placerar din patient i hakstödet, justerar in höjd och avstånd samt trycker på pekskärmen, precis på samma sätt som på våra refraktorer. Använd den som OCT, som funduskamera eller kombinera flera mätningar i ett svep. Möjligheterna till konceptutveckling har aldrig varit större! • • • • • •

50000 A-scans/SD OCT Normativ databas för jämförelse av resultat Full autoinställning, fokusering – OCT-scan och färgfundusfotografering Platsbesparande unik design 12x9mm OCT-scan innebär mätning av både papill och macula samtidigt OCT för främre segment med pachymetri och mätning av kammarvinkel

031-710 92 00 • www.topcon.se optik 2.2018 27


VETENSKAP

Mot ljusare tider med mer vitamin D

D

å är Optometridagarna över för denna gång, det har som vanligt varit en inspirerande helg. Med många nyheter, trevliga möten och bra föredrag. Hoppas att alla har haft nytta i arbetet av den nya kunskapen som hämtades där. Nu på vårvintern är det för många dags att tänka på sitt kostintag och träning inför sommaren sköna dagar. Vissa ska börja träna mer eller äta rätt, en del har under vintern när solen lyser med sin frånvaro kompletterat med tillskott av vitamin D för att hålla humöret uppe. Kanske finns funderingar på att sluta med dem när solen kommer tillbaka. Att rätt kost och träning är bra för kroppen är nog alla överens om. Men hur påverkas ögonen av det? Med tanke på det presenteras här artiklar inom området.

den första är ett examensarbete som undersökt hur ögats konjunktiva rodnad och tårfilm påverkas vid träning och intag av olika tillskott bland annat proteiner och aminosyror. Det är intressant att läsa om hur saker som är tänkt för övriga kroppen får ögat att reagera. den andra artikeln är från JOVS och handlar om vitamin D och påverkan på makula och AMD. Det är en spännande artikel som kan ge mycket eftertankar och det är en viktig del när artiklar ska läsas. En tanke som kommer är att, när behovet för tillskott av vitamin D ökar är när solljuset minskar, då är inte heller ögat lika utsatt för strålning. Att reflektera över innehållet i artiklar som man läser är en viktig del vid kunskapsinhämtning. I januari hölls en SOFEP-kurs i att skriva remiss, fler sådana planeras under våren, håll koll på Optikerförbundets hemsida. SOFEP kursen om utvärdering och behandling av torra ögon är uppdaterad med nya undersökningsmetoder och kommer att ges i Jönköping i slutet av februari. Frågor finns som vanligt på optikerförbundets hemsida och artiklarna i sin helhet på länk på optikbranschens hemsida.

catarina ericson

OPTIKs vetenskapsredaktör. MSc i Klinisk Optometri och Leg Optiker. e-post: catarina@c-optik.se

28 optik 2.2018

De vetenskapliga artiklar som sammanfattas här nedan finns i sin helhet på www.optikbranschen.se

Finns det något samband mellan styrketräning och konjunktival rodnad. Finns det något samband mellan kosttillskott och ögontorrhet av michaela svanelind, linnéuniversitetet syfte: Syftet med den här studien var att undersöka om styrketräning påverkar konjunktival rodnad i ögat samt om kosttillskott som är vanliga vid styrketräning påverkar ögontorrhet. metod: Deltagarnas konjunktivala rodnad undersöktes med biomikroskop och graderades med Efron Grading Scale. 19 patienter undersöktes efter träning och 21 patienter undersöktes utan att ha tränat den dagen. Deltagarna fick svara på ett frågeformulär om vilka kosttillskott de använde och OSDI-enkäten. resultat: Ingen statistisk signifikant skillnad i konjunktival rodnad mellan gruppen med styrketränande personer och kontrollgruppen upptäcktes. I gruppen för träning blev medelvärdet på konjunktival rodnad 0,72 ± 0,42 och i kontrollgruppen 0,55 ± 0,28. Ingen statistisk signifikant skillnad i OSDI-poäng mellan gruppen som använde kosttillskott och gruppen som inte använde kosttillskott upptäcktes. I gruppen med kosttillskott blev medelvärdet på OSDI-poäng 11,31 ± 11,72 och för ej kosttillskott 16,52 ± 10,70. slutsats: Studien visar på att styrketräning ej påverkar den konjunktivala rodnaden och att kosttillskott inte påverkar ögontorrhet i den här studien.defokusprofilen förändras med ortho-k linsbärande.

Samband mellan intag av vitamin D och progression till avancerad AMD sammanfattning catarina ericson syfte: Det finns växande bevis på behovet av specifika näringsämnen vid åldersrelaterad maculadegeneration (AMD), men inga prospektiva studier har undersökt effekten av vitamin D. Vi utvärderade sambandet mellan intag av vitamin D och progression till avancerad AMD. metoder: Bland 2146 deltagare (3965 ögon) utvecklade 541 (777 ögon) från tidig eller medelsvår AMD till avancerad sjukdom baserat på bedömning av fundusfoto. Överlevnadsanalys användes för att bedöma samband mellan uppkomst av avancerad sjukdom och vitamin-D-intag. Neovaskulär sjukdom (NV) och geografisk atrofi (GA) utvärderades separat. Kombinerade effekter av en diet med vitamin D och kalcium bedömdes utifrån hög eller låg konsumtion av varje näringsämne. resultat: Det var lägre risk för progression till avancerad AMD i högsta eller lägsta kvintil av vitamin D-intag efter justering för demografiska, beteendemässiga, okulära och näringsfaktorer. Liknande resultat observerades för NV men inte GA. En skyddande effekt observerades för avancerad AMD bland deltagare med högt D-vitamin och lågt kalcium jämfört med gruppen med låga halter för varje näringsämne. slutsatser: En diet rik på vitamin D kan förhindra eller fördröja progression till avancerad AMD, särskilt NV. Ytterligare undersökning behövs för att belysa den potentiella skyddsrollen för vitamin D och dess bidrag till att minska visuell förlust.


EFTER TEXT

HÄR FINNS NÄRHETEN VI BRYR OSS OM DIG SOM GÖR SKILLNAD FÖR ANDRA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset söker:

OPTIKER Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Ögonsjukvård Referensnummer: 2018/667 Sista ansökningsdag: 2018-03-09 Kontakt: Vårdenhetschef Ögonmottagning, Cecilia Warnberg, tel: 073-688 93 88 Mer info och fler lediga tjänster hittar du på: vgregion.se/jobb

Multilens söker en engagerad produktspecialist med placering i Göteborg Multilens växer och vi söker därför ytterligare en erfaren optiker med stort intresse för udda optiska lösningar, synsvagsoptik och specialkontaktlinser. Du gillar människor och är redo för nya utmaningar. Du skall vara förtroendeingivande, lyhörd och kundfokuserad med en ambition att skapa långa relationer med kunder och kollegor i branschen. Som produktspecialist hos oss blir du en viktig medlem i vårt marknadsdrivna optikerteam. Våra optiker har en djup klinisk kunskap, ett stort produktkunnande och ett brinnande intresse för kundsupport och produktutveckling. Som produktspecialist kommer du att ha en nyckelroll, därför lägger vi stor vikt vid din förmåga att förmedla support och kunskap. Stort fokus läggs även på din förmåga att samarbeta och hjälpa våra kunder och återförsäljare inom våra specialområden.

2018 lägger OPTIK fokus på att bli

I tjänsten ingår även att arbeta med produktlanseringar och produktdokumentation (här krävs ingen tidigare erfarenhet men en vilja att lära sig). Arbetsplatsen präglas av Multilens grundvärderingar - samarbete, innovation och omtanke.

Vad blir ditt fokus?

Jobbet kommer att vara varierande och du kommer att ha ett starkt produktutbud att jobba med. Utvecklingsmöjligheterna inom Multilens är många.

ännu bättre, ännu intressantare och ännu aktuellare.

Annonsera i varje nummer eller välj några – kolla nedan och gör ditt bästa val. Kom ihåg att reklam är upprepning och det gäller att synas för att märkas. Nr 3 4 5 6/7 8 9 10 11 12

Utkommer

I blickfånget

22 mars 26 april 24 maj 21 juni 21 augusti 27 september 25 oktober 22 november 13 december

Linser/Mido Glas Examensdags Mässbilaga Torra ögon Glas/Silmo Instrument Solglas

Kontakta Renée, 08 601 25 20, renee.linden@conmedia.se

Vi har dessutom en stor exportmarknad, om du är intresserad av att arbeta med internationella kontakter. Stämmer detta in på dig och dina förväntningar på en arbetsplats? Skicka i så fall in dina ansökningshandlingar på mejl till oss senast den 15 mars 2018. Frågor och ansökningar skickas till Frida Lundgren, ansvarig chef för sortiment och marknad. Email: frida.lundgren@multilens.se

www.multilens.se optik 2.2018 29


EFTER TEXT

r med Vi fortsättenpriser våra kanoåren! under v

SÖKES, SÄLJES Modern optikbutik i nordvästra Skåne Butiken är belägen i en het del av Skåne med stort upptagningsområde. Butiken är helt modern med den senaste tekniken inom synvård. Butiken ligger i ett centralt A-läge. Kontakta på mail p-o.p-o@telia.com

Årsmodell 2008, uppdaterad med Nikon 7100 kamerahus 2016. Pris: 110 000kr Info & bilder: Jörgen, tel 0223-15300 eller optiker.bergstrom @gmail.com

Stolthet

Utveckling Familjärt

Värme Inspirera

Glädje

Personligt

Medinflytande

#

TOPCON TRC-NW8 Funduskamera

Påverka din framtid

En av våra kollegor går snart på mammaledighet. Nu söker vi en ny kollega och leg. optiker som kan ta vid och vara en del av vårt framgångsrika team. Skicka CV till dj@ostermalmsoptik.se. Mer information om oss på Östermalms Optik hittar du på www.ostermalmsoptik.se. Anställning från slutet av april eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdatum 31 mars.

Nybrogatan 20, Stockholm 30 optik 2.2018

Vi finns på Ale Torg! Ring 0303-22 90 33 Öppettider: Mån. - fre 09.00 - 18.00 Lör. 10.00 - 14.00 Deltidsoptiker sökes! Vardagar lunchstängt mellan 13.00 och 14.00

Vi söker en optiker för tillfälligt arbete vid sjukdomsfrånfälle, semestrar och ledigheter i butiken. Gärna en äldre person. Du bör vara leg. optiker eller optiker. Kompetent och serviceinriktad. Vi är en liten, väletablerad, fristående optikerbutik som har funnits i 20 år på samma plats i Nödinge, Ale Kommun utanför Göteborg. Vårt signum är att alltid prioritera kunden och lägga mycket tid och service på varje kund. Vi har även inslipningsverkstad i butiken och slipar alla glasögon själva, vilket förkortar tiden till färdiga glasögon. Vi jobbar både med glasögon och kontaktlinser. Välkommen att höra av dig till oss!

ALE OPTIK info@ale-optik.se 0303-22 90 33


Vi vinner tillsammans! Att vara en bra arbetsgivare är viktigt för oss, och vi arbetar hela tiden för att bli ännu bättre. Vårt förbättringsarbete går genom våra medarbetare, för när de utvecklas så utvecklas Synoptik. 2018 fokuserar vi på arbetsmiljö och vårt kliniska arbete.

Kom och jobba med oss! Nu söker vi optiker på flera orter. Hos oss har du stor möjlighet att påverka hur just din tjänst ser ut, och vi erbjuder kontinuerlig kompetensutveckling för att du ska få ut det mesta av din potential. Nyfiken på vad vi har att erbjuda? Maila hr@synoptik.se, så berättar vi gärna mer.

Synoptik etablerades i Sverige 1991 och är idag med över 130 butiker och en omsättning över en miljard, en av landets ledande aktörer inom optik. Genom att erbjuda kvalitetsoptik som alla kan ha råd med ska Synoptik bli Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks därför en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 6.000 butiker i fler än 40 länder. För mer information se synoptik.se.

optik 2.2018 31


Posttidning B

Tidningen Optik Klara Norra Kyrkogata 31 104 22 Stockholm

ÄR DU VÅR NÄSTA TALANG? Vi är på väg mot ett nytt Synsam. Vi investerar i nya marknadsområden, butiker och ett förnyat varumärke. Men vårt viktigaste investeringsområde är människor. Vi tror på din personliga utveckling i takt med företagets utveckling. Ger du oss din tid och hjärta, ger vi dig en framtid på ett tillväxtföretag. Hitta din nya karriär på synsam.se