Page 1

Magic Match Magazine

De socialemediatips van Sofie Wordt starten te rooskleurig voorgesteld? Een expert met gouden handen aan het woord

Juli 2017 editie 1 jaargang 2

Droom en daad van een schoon madam Met pieken en dalen ijk l e K r e m p O omer

ze z doet er de ovenop je b een schep


Al de tiende editie van het magazine van OpmerKelijk! Ik geef toe dat ik deze rol van hoofdredactrice met ontzettend veel plezier op mij neem. Want als consultant in branding en communicatie en schrijfster (jaja, volop bezig aan mijn tweede boek voor LannooCampus dat in februari 2018 verschijnt) is dit magazine voor mij de ultieme Magic Match van mijn twee passies: nieuwe dingen bedenken én schrijven. Vanaf deze jubileumeditie zal het magazine dan ook met de toepasselijke naam ‘Magic Match Magazine’ door het leven gaan.

afgestemd was op wat OpmerKelijke onderneemsters écht bezighoudt en wat zij precies willen lezen. Uit de honderden gesprekken die ik de afgelopen jaren met onderneemsters heb gevoerd, leerde ik dat we houden van een blik achter de schermen van gewone onderneemsters met een hoog girl-next-doorgehalte, van echte verhalen, van inspiratie en successen, maar ook van tegenslagen. We willen weten wat iemand drijft, wat haar wakker houdt, wat haar ambitie inhoudt, maar ook hoe zij het combineert met haar rol als echtgenote, moeder, vriendin, dochter … En we willen ons er echt niet Waarom een magazine voor voor excuseren dat dit ons bezighoudt. onderneemsters? Omdat ik nooit Want daarom zijn we niet minder een magazine vond dat helemaal professioneel of ambitieus.

Als je OpmerKelijk gewoon bent en toch OpmerKelijke dingen durft te doen, dan word je gewoon OpmerKelijk. ~ Katlijn Voordeckers ~ 2


Bovendien zijn we nieuwsgierig, heerlijk nieuwsgierig … Maar daarom slagen we er ook zo ongelofelijk goed in om ons te verbinden met al die andere Magic Match Madammen om ons heen.

ik een schaduwplekje op, om dan de weken erna goed uitgerust in mijn pen te kruipen voor de laatste loodjes van mijn tweede boek. Mijn mailbox gaat ook even met vakantie. Maar ondertussen hoop ik je deze zomer te inspireren met een Magic Match Magazine op 11 juli (mijn verjaardag J) en eentje op 7 augustus. En ik hoop uiteraard dat je ook gebeten wordt door de Magic Match Microbe van de onderneemsters die we hebben geïnterviewd.

Voor deze jubileum-editie doe ik er graag een schepje bovenop. Niet alleen met de OpmerKelijke Freak Shake op de cover – trouwens de nieuwe trend in zoetekauwenland – maar ook met heel wat extra pagina’s heerlijk leesvoer voor onderneemsters die OpmerKelijk durven zijn. Ik hoop dat het zal smaken! Veel leesplezier!

Zelf trek ik er van half juli tot half Hartelijke groeten, augustus even tussenuit na een heel druk voorjaar en met een druk najaar in het vooruitzicht. De eerste twee weken zoek

INHOUDSTAFEL 4 | Een OpmerKelijke starter op de rooster 23 | Over OpmerKelijk 6 | Onderneemster zkt sterk merk 24 | Met pieken en dalen 7 | OpmerKelijke wedstrijd 26 | Lynn's recept van de week 8 | Een blik achter de schermen bij een 28 | Wist je dat? OpmerKelijke groeier 29 | Droom en daad van een schoon madam 10 | Een expert met gouden handen 30 | Netwerktips aan het woord 31 | OpmerKelijke Match 12 | Waarom is Starbucks een sterk merk 33 | Vraag van een onderneemSTER 14| Een OpmerKelijke huisstijl 34 | OpmerKelijke onderneemsters 16 | Kort maar krachtig 36 | OpmerKelijke socialemedia- 20 | Magic Match opleidingen 22 | De socialemediatips van Sofie 38 | OpmerKelijke magazines 3


Een OpmerKelijke starter op de rooster Starten met je eigen onderneming is ontzettend boeiend en geeft veel energie. Maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Nicky Vergouwen van Save Our Shape vertelt openhartig over haar opstartfase.

“Mijn klanten zien stralen. Daar doe ik het voor!” Hoe ben je ertoe gekomen om te doen wat je doet? Ik heb mijn zaak voornamelijk uit frustratie opgericht. Ik was naailes gaan volgen en dacht dat ik kleren voor mezelf kon maken die perfect zouden passen. Maar wat bleek? De patronen van een naailes zijn dezelfde als de patronen die in de confectie gebruikt worden. De kleren die ik maakte, zaten dus nog niet als gegoten. Daarom besloot ik om mijn eigen zaak te beginnen en naaipatronen op maat te ontwerpen. Wat vond je het moeilijkste aan je opstart? Wat ik doe is uniek. Ik had dus geen voorbeeld en moest alles zelf uitzoeken. Ik moest de markt verkennen, behoeftes in 4

kaart brengen, mijn doelpubliek afbakenen, mijn product ontwikkelen én mijn prijzen bepalen. Allemaal niet evident. Daarnaast is en blijft ook de financiering een uitdaging. Om een product te ontwikkelen en te lanceren heb je geld nodig. Je kan naar een financiële instelling stappen om geld te lenen. Maar in je opstartfase zijn je inkomsten beperkt. Er is dan weinig ruimte voor maandelijkse afbetalingen. En alles met eigen middelen doen, is vaak niet haalbaar. Die zoektocht naar een goed financieel evenwicht is en blijft moeilijk. Starten wordt enorm aangemoedigd, maar wordt het soms niet te rooskleurig voorgesteld? Helaas wel, ja. De overheid promoot het ondernemerschap en dat is goed. Maar ze strooit ook zand in de ogen. Ondernemen wordt voorgesteld alsof het gemakkelijk is. Maar starten met iets nieuws is heftig. Er is wel ondersteuning, maar die is niet voor iedereen bereikbaar. Ik ben bijvoorbeeld begonnen als zelfstandige in bijberoep om toch wat financiële zekerheid te hebben. Maar alle ondersteunende organisaties vragen een fulltime commitment. En ook de overheid stimuleert vooral ondernemen in hoofdberoep. Als je wil starten met een zaak, moet je idealisme groot zijn.


Wat vond je het leukste aan je business opstarten?

Welke tip zou je andere starters willen geven?

Dat ik mijn eigen agenda kan beheren. Ik heb twee kleine kinderen en dan is die vrijheid onbetaalbaar. En dat ik mensen gelukkig kan maken. Als mijn klanten de kleren aandoen die ik voor hen gemaakt heb en ik zie hen stralen, dan vergeet ik meteen al het harde werk. Want daar doe ik het voor!

Geef zeker je marketing en communicatie voldoende aandacht. Maak er tijd en middelen voor vrij. We leven in een digitaal tijdperk. Als je met je onderneming actief bent op sociale media, dan schuif je je zaak vijf banken vooruit.

Nicky in vijf korte vragen 1. Hoe ziet je familiale situatie eruit? Ik woon samen met Patrick, aka Theun, met wie ik twee kinderen heb. Een zoon Lowie (6) en een dochter Jolie (3). 2. Wat is je favoriete zomerlectuur? Het lichtere psychologische werk, zoals over lichaamstaal. Ik lees graag over relaties tussen mensen. 3. Wat is je favoriete antistressplekje? Dat heb ik nog niet gevonden. In mijn hoofd wel. Het is een plek in een kasteel hoog in de bergen. 4. Wat is je favoriete quote? Meten is weten. 5. Aan welke zoete zonde kan je niet weerstaan? Chocolade!

5


Bestel het boek

Onderneemster zkt sterk merk

Doe jezelf of een collegaonderneemster het boek cadeau.

Bestel t.e.m. 31 augustus 2017 zonder verzendkosten.

Bestel HIER

Onderneemster zkt sterk merk laat vrouwelijke ondernemers groeien in elke fase van hun ondernemerschap. Een boek voor enthousiaste starters en groeibedrijven, maar ook voor gevestigde onderneemsters die zich willen heroriënteren of hun business willen verdiepen. Interessant voor elk type onderneemster: van lokale eenmanszaak, detailhandel en vrije beroeper tot kmo. In negen stappen ontdek je hoe je uitgroeit tot een sterk merk door te ondernemen met duidelijke focus, krachtige communicatie, doordachte strategieën en vooral ook veel plezier. Vrouwelijke ondernemers illustreren elke stap en geven concrete voorbeelden van hun aanpak en strategie. Bekende mannelijke ondernemers werpen een kritische blik op het thema van het boek: wat kunnen zij leren van de aanpak van hun vrouwelijke collega’s … en is er echt wel een verschil? 6


... De Magic Match Freak Shake en Magic Match Fruit Shake van OpmerKelijk zullen vanaf 11 juli tot eind augustus bij Whatz Hap in Beringen te verkrijgen zijn. Laat het smaken! Ga je een Shake proeven en plaats je er een Facebook-post over inclusief de hashtags #opmerkelijk en #whatzhap? Dan krijg je de shake voor € 5 in plaats van € 7!

OpmerKelijke wedstrijd! Wil je andere onderneemsters ook inspireren?

WIN!

Op welk leuk plekje lees jij deze zomer ons magazine? Deel de link van ons magazine en een foto van dit plekje t.e.m. 31 augustus openbaar op Facebook of Instagram met een van de hashtags #magicmatchmagazine of #durfjijopmerkelijktezijn en maak kans op een individuele sociale media opleiding bij OpmerKelijk t.w.v. 325 euro. We kiezen één winnaar uit de leukste posts. Vergeet geen Je # toe te voegen en je bericht openbaar te vindt het delen, want anders vinden we wedstrijdje post niet terug. J reglement via deze link. 7


Een blik achter de schermen bij een OpmerKelijke groeier De groeifase is een bijzonder boeiende en OpmerKelijke fase in het ondernemerschap. Stéphanie Tuytens deelt haar ervaringen en drijfveren als zaakvoerster van groeibedrijf F! by Fabulous!.

moest maken. Een geweldig en wild idee, maar ik heb lang getwijfeld … Tot mijn man mij op een dag vroeg of ik ging blijven spartelen of eindelijk eens ging springen. En ik ben gesprongen. Positieve ingesteldheid

“Werken kan ook leuk zijn.” Ik ben eigenlijk heel toevallig met mijn bedrijf begonnen. Ik werkte als bediende en ben altijd heel sportief geweest. Ik heb jaren hockey gespeeld, maar een teamsport combineren met drie kindjes is niet evident. Ik trainde twee keer per week en op zaterdag waren er wedstrijden. Bovendien had mijn man het professioneel heel druk en dus besloot ik een andere uitdaging te zoeken. Ik stopte met hockey en begon met triatlon. Zo kon ik zelf mijn trainingsmomenten en wedstrijden kiezen. Als ik klaarstond om te gaan fietsen – ik deed dat vroeger in een reclamepakje dat ik van mijn schoonbroer gekregen had – zei mijn man telkens: “Koop toch eens iets moois, zo kan je toch de straat niet op!” Toen ik hem antwoordde dat mooie fietsoutfits voor vrouwen precies niet bestonden, was zijn beknopte repliek dat ik ze dan zelf maar 8

Ik ben heel blij dat ik de stap naar een eigen zaak heb gezet. Elke dag is een uitdaging en ik leer voortdurend bij. Ik heb nu een job waarin ik mezelf kan ontplooien. Ik heb zelfs eens tegen mijn man gezegd dat ik niet wist dat werken ook gewoon ‘leuk’ kon zijn. Een duidelijk bewijs dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Helaas heb ik hem vorig jaar verloren in een verkeersongeval. Dat maakt de combinatie van een gezinsleven en de uitbouw van mijn bedrijf extra zwaar. Maar ik ben positief ingesteld en probeer die mentaliteit ook mee te geven aan mijn kinderen. Ik heb me goed omringd met mensen die me helpen, zowel voor de kinderen als voor mijn zaak. Zonder hen zou ik het niet kunnen. Mijn broer, die zelf zes jaar geleden zijn eigen zaak startte, is heel belangrijk voor mij. Hij is mijn klankbord geworden op zakelijk vlak. Toen ik mijn man pas had verloren, durfde ik dat al eens te gebruiken als rem voor mijn ondernemerschap. Maar mijn broer heeft


mij toen gepusht en mijn ogen geopend. Daar ben ik hem dankbaar voor. Fabuleuze lipjestrui Het ondernemerschap blijft me fascineren. Je maakt ook zoveel dingen mee. Een tijdje geleden ging ik op fietsvakantie naar Calpe in Spanje met allemaal vrouwen die ik niet kende. Elke dag had ik natuurlijk een fietsoutfit uit mijn collectie aan. Een ideale promotoer voor F! by Fabulous!. De derde dag droeg ik de tenue met lipjes en het opschrift ‘Focus on the road’ op de rug. Toen we de Coll de Rates aan het beklimmen waren, werd ik ingehaald door vier mannen. En eentje riep: “Ik dacht dat het de bolletjestrui was, maar het is nog veel beter, het is de lipjestrui!” Mijn outfit werd dus ook door die mannen opgemerkt! En dat vond ik een heerlijk moment. Natuurlijk zijn er ook minder leuke momenten. Zo heb ik doorheen de opstart en de onderhandelingen met leveranciers geleerd om wat meer op mijn strepen te staan. Want in het begin was ik te braaf. Daar is ondertussen verandering in gekomen en dat vind ik een knappe overwinning op mezelf.

Wist je dat Stéphanie … … 36 jaar is? … de mama is van Auguste (10), César (8) en Georges (3)?

… helemaal tot rust komt op haar terras? … Zweden een heel tof land vindt? … graag de boeken van Nicholas Sparks leest? … intens kan genieten van een glas echte Coca-Cola? … ‘Winners never quit, quitters never win’ als favoriete quote heeft? … in de zomer het liefst lichtroze lippenstift draagt?

… heel graag salami in al zijn vormen eet?

Meer vrouwen OpmerKelijk op de fiets Ik hoop in de toekomst verder te blijven groeien en nog meer merkbekendheid te creëren voor F! by Fabulous!. En ik blijf ernaar streven dat meer vrouwen zich OpmerKelijk durven te profileren met mooie en flashy sportkledij. Daar ga ik honderd procent voor! 9


Een expert met gouden handen aan het woord Ondernemen gaat met vallen en opstaan. Als ondernemer groei je elke dag en maak je verschillende fases door. Ann Feron van Oratorie geeft haar kijk op ondernemerschap.

“Ik bewonder mensen die zich laten leiden door hun waarden.”

Wat heb je in al die jaren vooral geleerd uit je ondernemerschap? Je communicatie is belangrijk. Die is het best helder en klantgericht. Ook netwerken en je blijven bijscholen zijn een must om je horizon te blijven verruimen. Daarnaast is het in onze sector belangrijk om een aangename omgeving te scheppen, waarbij je tijd neemt om te luisteren en de taal van je patiënten spreekt. Hoe hou jij je ondernemerschap fun?

Jij bent zaakvoerder van een paramedische groepspraktijk. Wat is vanuit jouw ervaring de grootste uitdaging waar ondernemers vandaag voor staan? De juiste balans vinden tussen werk, passie en ontspanning. Dat evenwicht zorgt ervoor dat je energie hebt en houdt en dat je je goed voelt in je vel. En dat straal je uit binnen én buiten je bedrijf. Je moet ook tegen de stroom durven ingaan en blijven aanvoelen wat de behoeften van mensen zijn. Als je daarin slaagt, ben ik er zeker van dat je gelukkig en succesvol kan ondernemen. 10

Twee keer per jaar organiseren we een leuke receptie met drank en hapjes voor alle medewerkers en de vier collega’s van de praktijk. En één keer per jaar ga ik met de vier andere fasciatherapeuten gezellig uit eten. Maar de meeste fun haal ik uit onze wekelijkse gezamenlijke sportsessie. Daar wordt eigenlijk nog meer gelachen dan er wordt gesport. Ideaal om de sfeer in de praktijk luchtig te houden, zonder de essentie te verliezen. Zijn er nog andere manieren waarop je je team motiveert? Ik toon aan mijn medewerkers dat ik erkentelijk en dankbaar ben voor hun werk. Als patiënten positieve feedback geven, zal


Ann Feron is kinesitherapeut en heeft ook een diploma osteopathie en fasciatherapie. Ze werkte twee jaar in een Zwitsers kuuroord voor ze met Oratorie haar eigen praktijk oprichtte. Al meer dan twee decennia helpt ze mensen om optimaal evenwichtig en pijnvrij te leven. Ann is daarnaast gespecialiseerd in het behandelen van dirigenten, artiesten, musici en sprekers die op professioneel vlak steeds optimaal moeten presteren. Ann is partner van Paul, mama van Elias (19) en Mattis (16) en plusmama van Tobias (26).

ik dat altijd helder aan hen communiceren. En als er problemen zijn, dan praten we die onmiddellijk uit. Elk individu krijgt hier de kans om zich te ontplooien. Ik zet ook in op betrokkenheid. Elke maand gaan we samen rond de tafel zitten om patiënten te bespreken, te bekijken welke congressen we gaan bijwonen en hoe we onze communicatie kunnen verbeteren. Heb je ooit al een negatief moment gehad in je business? We hebben de dokters uit de omgeving eens uitgenodigd voor een voordracht in onze praktijk. Op de uitnodiging stond de term ‘paramedisch’. Dat is verkeerd geïnterpreteerd door een van de dokters en die schreef alle andere dokters een kwade e-mail. Hij vond het schandalig dat we ons ‘paramedisch’ durfden noemen. Alle communicatie werd verbroken. Het gevolg? Tot op de dag van vandaag sturen dokters van alle andere gemeenten en steden hun patiënten door naar ons, behalve die van onze eigen gemeente. Toch is onze praktijk

verder gegroeid. Ik heb daaruit geleerd dat het goede altijd overwint en dat je moet blijven vasthouden aan je eigenwaarde. Wie is jouw grote voorbeeld? Er zijn vijf mensen voor wie ik heel veel respect heb: Nelson Mandela, Angela Merkel, Barack Obama, Elmira Erstukajeva en Katlijn Voordeckers. Heel uiteenlopende namen, maar ze hebben allemaal iets gemeen: ze worden gedreven door hun kracht en houden vast aan hun principes. Was er een durfmoment in je carrière waarop je achteraf gezien bijzonder trots bent? Ik werd eens opgebeld om onmiddellijk een topdirigent te komen behandelen. Die was één uur voor zijn optreden in de Bozar volledig geblokkeerd. Toen ik toekwam, stond zijn assistente op het punt om het concert te annuleren. Maar ik verzekerde haar dat de dirigent er zou staan. En dat was ook zo! 11


Waarom is Starbucks een sterk merk? Ik ben heel gevoelig voor het correct uitspreken en schrijven van mijn naam. Gewoon kat en lijn samen, geen e’tjes, geen h, en zeker geen leen op het einde in plaats van lijn. Want dit is een lijn waarmee ik wel heel graag uitpak, zelfs in de zomer. J Veel mensen denken dat dit komt omdat ik een brandingidioot pur sang ben. Maar zelfs al is dat eigenlijk wel zo, de echte reden is anders. Want het laatste serieuze lief van mijn man heette Kathleen en daarom vergis je je maar beter niet. Maar toen onlangs een vriendelijke medewerker bij een van de zovele Starbucks-vestigingen in New York mijn naam fout schreef op mijn beker Caramel Macchiato, was ik vooral gecharmeerd. Want voor de gelegenheid wilde ik best wel Caitlyn genoemd worden en kon ik het niet laten om de foto van mijn koffie met glamoureuze, bigappleproof naam te delen met mijn vriendinnen op sociale media. Een foutje van de man in kwestie die geen letter Nederlands sprak?

12

Vast wel, maar eigenlijk is het vooral een van de grote brandingstrategieën van Starbucks. Het merk veroverde de wereld door een inspirerende plek te creëren tussen thuis en werk waar je kan genieten, relaxen en chillen met een heerlijke beker Koffie die altijd wordt gemaakt met de grote K van ‘de Kunst van het koffiedrinken’. Starbucks koos ervoor om geen gigantisch grote budgetten te investeren in het zelf verspreiden van reclame,

De Caramel Macchiato van Caitlyn


maar om vooral het publiek aan het praten te krijgen. Consequent de naam fout schrijven van de persoon die aan de toog staat, is alvast een van hun strategieën die heel goed werkt en Starbucks massa’s gratis reclame oplevert. Want een foute naam spreekt blijkbaar vaak tot de verbeelding en is bijzonder leuke content voor de koffiedrinkende wereld om te delen. Met mijn alter ego Caitlyn is Starbucks’ missie alvast geslaagd. Maar naast het feit dat ze enorm investeren in klantenbeleving, vind ik het ook heel sterk hoe Starbucks enorm ver gaat in het luisteren naar hun klanten. Ze kiezen hier als merk strategisch voor een staaltje cocreatie in het kwadraat, dat in de loop der tijd nog meer vorm kreeg door hun platform mystarbucksidea.com. Hier kan je ideeën voor Starbucks delen, erop stemmen en erover discussiëren. En de beste ideeën worden door Starbucks geselecteerd. Wat natuurlijk een enorme erkenning geeft aan hun community, die daardoor nogmaals wordt geactiveerd. Starbucks heeft als merk de kracht van een pratende community enorm goed begrepen. En zo vonden wij al koffieslurpend weer een geweldig MMM-woord: Magic Match Macchiato. J

...

13


Het logo en de huisstijl van OpmerKelijk werden ontworpen door Debora Bielen van No Nonsense Design.

Een OpmerKelijke huisstijl Als ik ondernemers spreek over hun huisstijl, dan antwoorden ze in eerste instantie vaak: “Ja, maar ik heb al een logo.” Uiteraard is een herkenbaar logo essentieel en voor je huisstijl zelfs een mooi uitgangspunt. Maar je kan nog véél verder gaan om het volledige potentieel van je merk te benutten. Een huisstijl is meer dan alleen een logo. Hij zorgt ervoor dat je kleuren worden vertaald in een herkenbaar design, interieur of ander aspect. Je huisstijl trek je door in je volledige beleving, zodat je look-and-feel heel consistent wordt. Met een sterke huisstijl kan je een herkenbare associatie in de wereld zetten, waardoor iedereen in mijn

14

geval nu zegt: “Dat is typisch OpmerKelijk.” Ik geef toe dat ik er zelf heel ver in ga, maar dat is uiteraard ook niet op één dag ontstaan en … het wordt natuurlijk almaar leuker om dit te laten groeien.


Ik ben vertrokken vanuit de huisstijlkleuren blauw, fuchsia, paars en turkoois. Zij zijn het uitgangspunt van de totale beleving van OpmerKelijk. Je vindt ze terug in een print met bolletjes op het cursusmateriaal, PowerPoints, naamkaartjes, labels voor snoepzakjes, notitieblokjes, Facebook-header, relatiegeschenken, balpennen en ga zo maar door. Maar ze maken mij ook blij als ik toevallig paarse vuilbakzakjes, roze wc-papier en blauwe schoteltjes voor mijn OpmerKelijke kopjes vind. Ja, zelfs de bureaustoelen van Sofie en mij moesten eraan geloven! Ik ben ervan overtuigd dat een herkenbare huisstijl echt een meerwaarde geeft aan je merk. Dankzij een huisstijl kan je de spirit van je logo ook echt voelen en zelfs tastbaar maken. Kijk zelf eens naar de mogelijkheden voor een herkenbare huisstijl voor je merk. Er zal een wereld voor je opengaan!

...

De OpmerKelijke 'BarriSTAR' bar van Whatz Hap bij het evenement Word OpmerKelijk GeĂŻnspireerd op 26/04/2017. 15


Kort maar krachtig

Tiny Cammaert (C-Bright)

Welke persoon in je omgeving inspireert jou als onderneemster?

Katlijn van OpmerKelijk. Ze heeft enorm veel durf én durft haar hart te volgen.

Welk merk vind jij geweldig?

Nespresso! Fantastische marketing over de hele lijn. Als ik aan koffie denk, denk ik aan Nespresso. En aan George Clooney. J

Met welke CEO zou jij weleens een koffie willen gaan drinken om inspiratie op te doen?

Gert Verhulst of Hans Bourlon van Studio 100. Heel OpmerKelijk hoe zij de kinderen meenemen in een totaalbeleving en de ouders daarbij betrekken. Zelfs diegenen zoals ik die hadden gezworen om nooit mee te gaan in de hype.

Wat is jouw favoriete horecazaak op het vlak van merkbeleving?

Yam Thai in Antwerpen. Knap hoe Nathalie en haar toenmalige man hun liefde voor Thailand konden vertalen naar België. Een totaalplaatje van de menukaart (een reispaspoort) tot het interieur (met foto’s van hun vakantie).

Wat doe jij op een vrije dag?

Genieten van Q-time met ons gezin, maar vooral met onze dochter. Ongelofelijk hoe snel ze dingen leert en hoe positief ze in het leven staat.

Wat doe jij zonder enig schuldgevoel?

Elke dag gaan werken met een smile en mijn werk ontzettend graag doen.

Wat is jouw favoriete Op zoek gaan naar de juiste partners die je kunnen verder lifehacking-tip om tijd te helpen. Je kan niet altijd alles zelf doen. besparen of je tijd goed te benutten? 16


Celine Roelens

(The fine art of Jewellery)

Welke persoon in je omgeving inspireert jou als onderneemster?

Laurence Spitaels, oprichtster van het juwelenmerk Bigli en ook gevestigd in Oudenaarde.

Welk merk vind jij geweldig?

Ik hou van artistieke merken met unieke producten. De illustraties van fashion artieste Megan Hess en de organische, houten meubels geïnspireerd op de oceaan van Muriel Haerens (Mudesign) vind ik waanzinnig mooi!

Met welke CEO zou jij weleens een koffie willen gaan drinken om inspiratie op te doen?

De pittige Inge Onsea van modemerk Essentiel loopt over van creativiteit. Met haar zou ik me zeker niet vervelen. Maar dan liever met een lekkere verse thee, ik drink geen koffie. J

Wat is jouw favoriete horecazaak op het vlak van merkbeleving?

De restaurantbeleving in Balls & Glory. Zoveel meer dan een restaurant met gehaktballen!

Wat doe jij op een vrije dag?

Bij heerlijk weer en met het hele gezin genieten van luide 80’s muziek in onze oldtimer cabrio 80’s car, en dan nog het liefst met Amsterdam als bestemming.

Wat doe jij zonder enig schuldgevoel?

Een volledige zak M&M’s verorberen terwijl ik een pak betalingen uitvoer, zodat ik me net iets beter zou voelen.

Wat is jouw favoriete Een slimme onderneemster doet het niet alleen … omring je lifehacking-tip om tijd te met professionals! besparen of je tijd goed te benutten? 17


Kort maar krachtig

Lies Deboiserie (Licht Coaching)

Welke persoon in je omgeving inspireert jou als onderneemster?

Natalia, Pascale Naessens en Goedele Liekens. Stuk voor stuk straffe madammen.

Welk merk vind jij geweldig?

Dove, alleen al voor hun prachtige bewustmakingsfilmpjes.

Met welke CEO zou jij weleens een koffie willen gaan drinken om inspiratie op te doen?

Louise Hay van Hay House. Ze is officieel met pensioen, maar ik mag dromen, hè.

Wat is jouw favoriete horecazaak op het vlak van merkbeleving?

Colette in Westerlo, mijn eigen dorp. Omdat het er waanzinnig lekker is en ze dit jaar een terechte ster kregen.

Wat doe jij op een vrije dag?

Het liefst ga ik dan op ontdekkingstocht met mijn lief.

Wat doe jij zonder enig schuldgevoel?

Genieten van het leven, elke dag opnieuw!

Wordswag, een app om quotes mee te maken. Zelfs vanuit Wat is jouw favoriete lifehacking-tip om tijd te je luie zetel! besparen of je tijd goed te benutten? 18


Nele De Keyser (Orato)

Welke persoon in je omgeving inspireert jou als onderneemster?

Nele Jacobs van Faresa. Haar bedrijf groeit en breidt uit zonder aan kwaliteit in te boeten.

Welk merk vind jij geweldig?

Ik heb veel bewondering voor de manier waarop Patrick Janssens het merk van de stad Antwerpen nieuw leven ingeblazen heeft. Met warmte, verbondenheid en verantwoordelijkheid.

Met welke CEO zou jij weleens een koffie willen gaan drinken om inspiratie op te doen?

De CEO van Rituals zou ik graag eens ontmoeten.

Wat is jouw favoriete horecazaak op het vlak van merkbeleving?

De Burgerij, een hamburgerrestaurant met onder meer een vestiging in Antwerpen. De uitstraling klopt met het gevoel in de zaak en de hamburgers zijn er lekker.

Wat doe jij op een vrije dag?

Ik slaap uit, speel luit, lees een boek en ga eens lekker uit eten.

Wat doe jij zonder enig schuldgevoel?

Tijd maken om te bellen met een vriendin en uitslapen op zaterdagochtend.

Wat is jouw favoriete lifehacking-tip om tijd te besparen of je tijd goed te benutten?

Werk en privĂŠ scheiden: ik ga altijd naar kantoor om te werken en als ik thuis ben, ben ik ook echt thuis.

19


HR_MAGIC MATCH_BIG STARS.pdf

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

1

29/03/16

12:18

magic

MATCH

De Magic Match tussen Debora Bielen & Mieke Cassiers (No Nonsense Design)

(Chocola-Tuti)

In deze rubriek laten we twee onderneemsters aan het woord over hun Magic Match Moment. Wanneer hebben ze elkaar gevonden, waartoe heeft de ontmoeting geleid, en vooral ‌ waarom kwam het tot zo’n sterke match? In deze editie vertellen Debora en Mieke enthousiast over hun professionele samenwerking.

20


Hoe hebben jullie elkaar in het OpmerKelijk Netwerk ontmoet? Debora: Wij hebben elkaar voor het eerst gezien bij een activiteit van OpmerKelijk. Nadien zijn we elkaar beginnen te volgen op sociale media, zonder dat we het echt wisten van elkaar. Iets later volgde Mieke een traject bij OpmerKelijk en daar kwam ter sprake dat ze op zoek was naar een nieuw, groter pand voor haar chocoladeworkshops. Ik ben interieurarchitect en vormgever, dus zag Katlijn natuurlijk onmiddellijk een potentiële match tussen ons! Mieke: Ik begon Debora te volgen op Facebook, nadat ze een heel intrigerende blog schreef met de titel ‘Ben jij het roze kleurpotloodje al?’. Maar uiteindelijk was het Katlijn die ons echt met elkaar in contact bracht. Waarom is er een Magic Match tussen jullie? Mieke: Ik wilde heel graag een warm en gezellig interieur. Maar als je met chocolade werkt, dan wordt er doorgaans gekozen voor eerder koude, kille en lichte kleuren. Omdat ik het roze potloodje wil zijn binnen de chocoladewereld, had ik een binnenhuisarchitect nodig die gespecialiseerd is in branding en die authenticiteit even belangrijk vindt als ik. Debora denkt mee en begrijpt wat ik wil

zeggen. Maar belangrijker nog: ze geeft haar eerlijke mening en durft mijn ideeën in vraag te stellen. Debora: Ik vind het leuk dat Mieke zo ambitieus is en vol ideeën zit. Haar werk is haar passie en dat wil ze ook tonen in haar nieuwe interieur. Vanuit die missie is onze samenwerking begonnen: ik wil haar merk laten beleven zodra je de ruimte binnenstapt. De plannen zijn ondertussen uitgetekend en we zijn volop bezig met de planning voor de uitvoering. Welke meerwaarde heeft het OpmerKelijk Netwerk voor jullie gehad? Mieke: Als het netwerk er niet geweest was, dan was ik waarschijnlijk in zee gegaan met een klassieke interieurarchitect. Maar Debora kon op basis van het brandingplan van OpmerKelijk direct aan de slag gaan. Heel veel vragen hoefde ze me niet meer te stellen. Ze wist precies waar Chocola-Tuti voor staat. Chocoladeworkshops geven is niet hetzelfde als een chocoladewinkel runnen. Dat had ze meteen begrepen. Debora: Misschien wist Mieke het op dat moment nog niet, maar wat zij nodig had, was niet zomaar een interieurarchitect, maar iemand met een expertise in merkbeleving. Dankzij het OpmerKelijk Netwerk hebben we elkaar op het juiste moment ontmoet.

21


De socialemediatips van Sofie Op een eenvoudige manier extra volgers krijgen op Facebook? Klik eens op de likers van een populair of gepromoot bericht. Nodig vervolgens de likers van dat bericht uit om ook je pagina te liken. Resultaat gegarandeerd! Want de interesse van deze personen wekte je al met je initiële bericht. Ze staan dus open voor jouw communicatie en hebben gewoon nog een duwtje in de rug nodig. J Vind je het plaatsen van maar één foto per Instagram-bericht te beperkt, maar gebruik je niet graag collages? Probeer dan nu de nieuwe functie uit waarbij je meerdere foto’s in een bericht kan plaatsen en zo een soort fotogalerij kan weergeven. Voorlopig moet je je wel beperken tot maximaal tien foto’s per bericht. Zoek je een eerlijke manier om een winnaar te kiezen voor je Facebook-actie of -wedstrijd? Neem dan zeker eens een kijkje op de website www.fanpagekarma.com en maak gebruik van hun tools om je winnaar te identificeren. Speel in op dé trend van 2017: video! Ga live om een leuk nieuwtje te delen met je volgers of stel je merk voor via een bedrijfsvideo. Concrete tips nodig? Ontdek dan onze individuele videotrainingen die we in samenwerking met We aRe Connected organiseren. Voor deze trainingen kan je subsidie aanvragen via de kmo-portefeuille.

Ontdek onze videotrainingen.

OpmerKelijke bedrijfspagina in de kijker: Snuffelbox Dit Nederlandse bedrijf biedt op een bijzonder originele manier verrassingsboxen voor honden aan en zet volop in op Facebook en Instagram. Ze tonen hun producten in een overzichtelijke shop, doen regelmatig aanbiedingen, organiseren toffe wedstrijden, spelen zeer goed in op hun big branding moments, betrekken hun volgers in hun communicatie en delen keer op keer superrelevante berichten KLIK voor hun doelgroep. Met een heel hoog volgersaantal en een bijzonder HIER interactief publiek als resultaat. Zeker eens gaan bekijken! 22


Over

Katlijn …

Vraag je vrijblijvend intakegesprek aan bij Katlijn.

… is zaakvoerster van OpmerKelijk en gespecialiseerd in branding en communicatie. Als master in de toegepaste economische wetenschappen met jarenlange ervaring als kmo-adviseur in de banksector, begeleidt ze in haar businesstrajecten en trainingen vooral vrouwelijke ondernemers (vaak samen met hun mannelijke partner of zakenpartner, want ook die zijn bij OpmerKelijk heel welkom) om hun merk strategisch verder uit te bouwen en te versterken. Ze focust vooral op groeiende bedrijven, maar ook starters met een sterk idee kunnen bij OpmerKelijk terecht. De aanpak van Katlijn? Ze ontwikkelt OpmerKelijk creatieve concepten waardoor ondernemers zich beter kunnen onderscheiden en meer gefocust kunnen werken aan de groei van hun bedrijf.

Sofie … … is de Social Media & Brand Manager van OpmerKelijk. Ook zij heeft een studie toegepaste economische wetenschappen achter de rug. Ze overtuigde Katlijn met haar leergierigheid, enthousiasme en kennis van branding. Sofie wordt warm van alles wat met sociale media te maken heeft. Ze geeft individuele trainingen aan ondernemers over Facebook, LinkedIn, Twitter, Pinterest en Instagram, zodat ze zichzelf en hun merk gericht kunnen profileren naar hun doelgroep.

Ontdek alles over de socialemediatrainingen van Sofie. 23


Met pieken en dalen

Successen en tegenslagen zijn sleutelmomenten in het parcours van ondernemers. In dit zomermagazine vertelt Caroline Rigo van het minerale make-upmerk Cent Pur Cent over haar mooiste en moeilijkste professionele moment.

“De eerst drie jaar zijn de moeilijkste.” Ik heb een grote roze bril op en sta heel positief in het leven. Al veertien jaar ben ik zelfstandige en ik heb veel moeilijke momenten gekend. Het ene al groter dan het andere. Vallen is oké, eruit leren en trots weer opstaan is dik oké. J Uit elke valkuil heb ik het positieve gehaald! Dat betekent natuurlijk dat mijn ondernemerschap niet altijd even vlot is verlopen. Ik heb zoals elke onderneemster ook uitdagingen moeten overwinnen en problemen moeten oplossen. Voor mij waren de eerste drie jaar van mijn zelfstandige bestaan de moeilijkste. Vooral omdat je er in België financieel alleen voor staat als je met een eigen zaak begint.

24

Geen financieel vangnet De overheid zou best wat meer aandacht mogen hebben voor starters en dat bedoel ik dan vooral financieel. Want als het misloopt met je zaak, kan je echt nergens terecht. De paraplu’s van de financiële organisaties en overheidsinstellingen gaan dan heel snel open. Dat gebrek aan een financieel vangnet vond ik het allermoeilijkste toen ik begon. Omgaan met die onzekerheid is niet evident. In Frankrijk bijvoorbeeld, krijg je als startende ondernemer een ondersteunende uitkering zodat je rondkomt. Maar in ons land moet je het als zelfstandige helemaal alleen doen. Er wordt verwacht dat je alles weet over wetgeving, administratie, marketing, communicatie en financiën. Dat is onmogelijk, waardoor je letterlijk én figuurlijk leergeld betaalt. Aan elke vorm van advies hangt een prijskaartje. Daardoor haken veel ondernemers of


kandidaat-ondernemers af en dat is jammer. Er worden stappen in de goede richting gezet, maar er is volgens mij nog veel werk aan de winkel. Nooit werken Ik heb op professioneel vlak veel initiatieven genomen. Dat komt ervan als je gedreven en gepassioneerd bent. Ik ben een makeup artist, heb winkels en een groothandel in make-up ĂŠn run een make-upschool. Ik wilde zoveel doen en was zo ambitieus dat ik op een bepaald moment het overzicht wat kwijt was. Mijn boom had zoveel vertakkingen dat ik de stam niet meer kon zien. Het moment waarop alle puzzelstukken in elkaar vielen en alle aspecten van mijn ondernemerschap elkaar gingen versterken, was voor mij het mooiste professionele moment. Daarnaast ben ik ook heel blij dat ik nooit het gevoel heb dat ik moet werken. Ik denk dat er weinig werkgevers zijn die hun werknemers dat gevoel kunnen geven. Het ondernemerschap geeft mij vrijheid en zorgt voor rust in mijn hoofd. Ik hou er echt van om ondernemer te zijn.

25


... Lynn De Merlier is zaakvoerster van Goesting in Gezondheid en Lynn's Granola. Ze is een professionele osteopaat en voedingsdeskundige en heeft haar praktijk in Lokeren. Gezondheid en gezonde voeding zijn haar passies. Begin 2018 verschijnt haar eerste boek en ze deelt deze zomer graag haar kennis al met ons.

Als onderneemster staat alles wat met mijn job te maken heeft steevast bovenaan op mijn to-dolijstje. Dat ik mijn werk erg graag doe is daarbij natuurlijk een pluspunt! Maar daarnaast zorg ik ook heel graag voor mijn gezin door gezonde en lekkere gerechten te serveren. Hoe combineer je een drukke job met gezond koken? Door te kiezen voor gemakkelijke ĂŠn lekkere recepten die snel klaar zijn. Ik inspireer jullie graag met enkele gerechtjes uit mijn Goesting in Gezondheid-community. Smakelijk! 26

Lynn xxx


Lynn's recept van de week Gezonde chocolademousse Dit recept kan je als ontbijt of tussendoortje eten. Een topper voor het hele gezin! Want geef toe, wie wil zijn dag nu niet beginnen met chocolademousse? Ingrediënten voor 1 persoon: 1 banaan 1 avocado 1 gehoopte eetlepel rauw cacaopoeder 1 eetlepel kokosolie op kamertemperatuur koudgeslingerde honing (optioneel) Bereiding: Pel de banaan, haal het vruchtvlees uit de avocado en doe alles samen met het cacaopoeder en de kokosolie in een blender. Even blenden en je gezonde chocolademousse is klaar! Hou je van afwisseling? Dan kan je de chocolademousse ook garneren met vers fruit, cacao nibs of fijngehakte nootjes.

Banaan-chiapudding Als je weet dat je een drukke dag voor de boeg hebt, dan is dít je ontbijt. Je maakt het de dag voordien, zodat je helemaal geen werk hebt op de ochtend zelf. Deze pudding is lekker, voedzaam én gezond. Kortom: het ideale ontbijt als je je dag wil beginnen met een kickstart. Ingrediënten voor 1 persoon: 1 banaan 250 ml amandelmelk 1 eetlepel honing 1/2 theelepel vanillepoeder 4 eetlepels chiazaad Bereiding: Doe de banaan, de amandelmelk, de honing en het vanillepoeder in een mengkom en mix ze tot een romig geheel. Giet alles in een pot (waarvan je het deksel hebt) en voeg het chiazaad toe. Doe het deksel op de pot en schud goed. Zet de pot een nachtje in de koelkast.

27


Wist je dat: Sofie en ik ontzettend blij waren met de talrijke positieve reacties na de vierde editie van Word OpmerKelijk Geïnspireerd en dat hoofdgaste Annemie Struyf zei dat ze zoiets nog nooit had meegemaakt? Toen werden we toch wel even stil … we de datum voor de vijfde jubileumeditie van het event hebben vastgelegd op woensdag 25 april 2018? ik op de dag van Word OpmerKelijk Geïnspireerd 2017 werd opgemerkt door het Agentschap Ondernemen en dat er binnenkort iets heel leuks zal komen?

Klik hier voor de video van het evenement.

er na Word OpmerKelijk Geïnspireerd weer héél veel Magic Matches zijn ontstaan?

COLOFON

de communicatie in het OpmerKelijk Netwerk de laatste maanden gezelliger is dan ooit met dagelijkse vragen, tips, ideeën en doorverwijzingen?

28

Concept: Hoofdredactie: Redactie: Lay-out: Eindeloze geduld: Coördinatie: Foto’s evenement: Foto’s Katlijn & Sofie:

Katlijn Voordeckers van OpmerKelijk Katlijn Voordeckers van OpmerKelijk Katlijn Voordeckers van OpmerKelijk Sara Reymen en Kurt Marechal van Tekstueel Sofie Kenens van OpmerKelijk Griet Carens van Studio Mira Griet Carens van Studio Mira Sofie Kenens van OpmerKelijk Studio EVF Liesje Reyskens


“Helpen is mijn rode draad.”

Droom en daad van een schoon madam Wat wil jij later worden? Als kind gaven we enthousiast een antwoord op die vraag. Interessant om te ontdekken wat er jaren later van die kinderwens gekomen is … Severine Zels van Ecobello vertelt over haar professionele droom én realiteit. Ik ben opgegroeid in een omgeving met veel dieren. Katten, kippen, geiten … Het liep thuis allemaal rond. En ik vond het heel leuk om voor die dieren te zorgen. Dus wilde ik als klein meisje graag dierenarts worden. Maar als je ouder wordt, komt het realisme. Het zijn heel zware studies en dat zag ik toch niet helemaal zitten. Bovendien zijn er al veel dierenartsen en is je werkzekerheid dus niet gegarandeerd. Ik ben dan maar een andere weg ingeslagen. De dochter van mijn mama’s collega studeerde criminologie. Mama dacht dat ik dat ook interessant zou vinden. En ze had gelijk. Maar toen ik afgestudeerd

was, bleek je met dat diploma voorbestemd te zijn voor een functie bij de politie of de overheid. Dat sprak me minder aan en dus koos ik voor een totaal andere carrière. Ik ging werken in het bedrijf van mijn vader. Al snel zag ik dat de poetstechniek en de producten die hij verkocht in ziekenhuizen en rusthuizen ook een meerwaarde konden bieden aan kleine zelfstandigen en particulieren. En zo is Ecobello ontstaan. Ik help nu mensen tijd besparen door hen efficiënter te laten poetsen. Als kind wilde ik dieren helpen. Het zijn mensen geworden. En daar ben ik heel gelukkig mee. Helpen is de rode draad in mijn leven. 29


...

Investeer als merk ook in een sterk netwerk, want OpmerKelijk ben je nooit alleen … (OpmerKelijke Quote)

Handenvrij netwerken zonder pijnlijke voeten Ga je deze zomer netwerken en komt de tijd van de zelfbedieningsbuffetten en barbecues er weer aan? Zorg dan voor een trendy handtas die je schuin over je schouder kan hangen. Zo heb je je handen vrij om je bord vast te houden én handen te schudden, zonder dat je handtas de hele tijd van je arm schuift. Je vindt vandaag heel trendy exemplaren zonder ‘postbodegehalte’ waarmee je stijlvol voor de dag komt. En als het even kan, steek er dan een paar ballerina’s (sorry, Jani) of sneakers (van Juij, in Londen loopt iedereen erin rond ) in. Zo vermijd je Magic Match Miserie tussen je voeten en je schoenen tijdens netwerkuitstapjes.

30


...

Waarom OpmerKelijk matcht met ‌ Dionyseia OpmerKelijk sponsort vanaf het schooljaar 2017-2018 Dionyseia, een toffe womenonly studentenclub uit Gent. De club ontstond als vriendinnengroep, maar telt ondertussen een honderdtal (ex-)studentes en organiseert uiteenlopende activiteiten. Wat maakt Dionyseia OpmerKelijk? De groep is heel divers, maar zin voor initiatief, inzet en fun staan centraal. De leden willen een geweldige tijd beleven en zo samen groeien in hun ambities. En daarvoor rekenen ze op een sterk netwerk waarvan ik deel ga uitmaken. Want er is op heel wat vlakken een OpmerKelijke match! Ik begeleid al jaren studentes met bachelor- en masterproeven en bij hun eerste stappen in het werkveld of ondernemerschap. Bij Dionyseia zitten de jonge onderneemsters van morgen. OpmerKelijk en Dionyseia willen elk op een eigen manier een netwerk creÍren voor vrouwen die ambitieus zijn, er voluit voor willen gaan en zich tegelijk willen amuseren. Het felroze van Dionyseia en het fuchsia van OpmerKelijk tonen dat er pit zit in onze aanpak.

31


32


Goed om te weten: de datum voor de vijfde editie van Word OpmerKelijk Geïnspireerd ligt al vast. Op 25 april 2018 verwelkomen we met plezier weer 200 OpmerKelijke onderneemsters. Want OpmerKelijk ben je nooit alleen ‌

Vraag van een onderneemSTER Hoe krijg ik meer gedaan in een dag?

We plaatsen deze vraag binnenkort graag op onze Facebook-pagina en laten jullie erop antwoorden. 33


Zij en zoveel anderen dur

34


rven OpmerKelijk te zijn!

35


Wil je je OpmerKelijk profileren via sociale media? Volg dan één of meerdere individuele socialemediatrainingen bij Sofie.

“Ik besef hoe interessant Facebook voor mijn branding zou kunnen zijn, maar ik weet echt niet hoe ik er meer klanten uit kan halen …” “Ik laat ongetwijfeld heel wat opportuniteiten liggen op LinkedIn, maar ik weet niet waar ik moet beginnen om mezelf en mijn merk doordacht te profileren ... ” “Ik heb wel wat volgers op Instagram, maar ik heb er geen flauw idee van hoe ik die mensen naar mijn bedrijf kan leiden …” “Ik hoor vaak dat Pinterest een ideaal sociaal medium is voor mijn visuele business, maar ik heb geen idee hoe ik pinborden kan maken of gebruiken ...” “Ik zou actiever willen worden op Twitter, omdat mijn doelgroep daar echt aanwezig is, maar ik heb eigenlijk geen idee hoe ik er het best aan begin …”

Herken je jezelf in een van die uitspraken? Wel, het is maar een greep uit de bezorgdheden die wij dagelijks horen bij heel veel ondernemers. Te weinig tijd om alles zelf uit te zoeken vormt vaak de hoogste drempel. Wil jij je merk versterken via sociale media, maar raak je maar niet uit de startblokken door gebrek aan kennis, inspiratie of tijd? Dan helpt Sofie jou met veel plezier in een doelgerichte een-opeentraining op maat. Je kiest uit LinkedIn, Facebook Basis, Facebook Verdieping, Pinterest, Twitter en Instagram. Graag een combinatie van meerdere trainingen? Kies dan voor een OpmerKelijk socialemediatraject met talrijke leuke extra’s, zoals handige draaiboeken, een besloten Facebook-groep voor al je vragen én gratis deelname aan de groepstraining OpmerKelijke content voor sociale media.

36


Op basis van onderstaande vragen werkt Sofie een gestructureerde individuele training op maat voor je uit:

« Waar sta je op dit moment? « Waar wil je naartoe? « Wat verloopt er nog moeilijk? « Wat wil je verbeteren?

Goed om te weten: voor deze individuele trainingen kun je subsidie aanvragen via de kmoportefeuille!

Klik hier voor meer info.

Je tijdsinvestering is minimaal: in amper enkele uurtjes brengt Sofie je de nodige technische kennis bij over het sociale medium van je keuze. Ze legt je uit wat je met het medium kan doen en hoe je professioneel aan de slag gaat. Tijdens deze sessie ga je samen met haar al heel wat praktische stappen zetten. Na de sessie weet je precies wat je moet doen om je sterker te profileren en meer volgers, klanten én omzet te halen uit je sociale media.

Wil jij als vrouwelijke onderneemster weten hoe je jezelf en je merk OpmerKelijk kan profileren op sociale media met boeiende content die leidt tot meer reacties en Klik hier conversies?

16 oktober 19.00 u Hotel & Business Center Mezzo

voor meer info.

37


Heb je in de zomer van 2016 onze 8 verfrissende magazines gemist? We bezorgen je graag hieronder alle edities op een rij. Klik op elk magazine en ontdek boeiende interviews, blikken achter de schermen van bekende en minder bekende onderneemsters, Magic Matches, brandingtips en zoveel meer.

Heb je het Eindejaarsmagazine van 2016 gemist?

Gouden tips

voor een sterk conc ept

in 2017

innocent een sterk me rk? Waarom is

Klik op dit magazine en ontdek boeiende interviews, blikken achter de schermen van bekende en minder bekende onderneemsters, Magic Matches, brandingtips en zoveel meer. 38

Hoezo, advocaten

kunnen niet

OpmerKelijk

zijn?

Een over toekoms expert en flexibel ond tgericht ernemen

Een mamzelli blik achter de

ge

schermen

Hard werken,

een keuze of een

noodzaak?

Magic Match Magazine Juli 2017  

Digitaal Magic Match Magazine boordevol OpmerKelijke interviews en tips over branding, communicatie en sociale media.

Magic Match Magazine Juli 2017  

Digitaal Magic Match Magazine boordevol OpmerKelijke interviews en tips over branding, communicatie en sociale media.

Advertisement