Page 1

Info magazine coaching, begeleiding, risico-preventie, voorlichting


Zwanger in Midden Drenthe


Welkom! Sinds 2003 zijn wij de verloskundigenpraktijk van MiddenDrenthe. In de afgelopen periode hebben wij ons ontwikkeld tot een professionele, betrokken en enthousiaste praktijk waarin we met drie collega’s samenwerken. In dit magazine willen we jullie informatie geven over onze praktijk, onze werkwijze en verdere aandachtspunten. Als je dit handzame boekje bewaart, heb je de belangrijkste zaken altijd bij de hand. Ons vaste team van verloskundigen bestaat uit:

Ellen Huizenga Annette Mulder

Jacquelien Oving Je zult ons tijdens de zwangerschapscontroles alle drie leren kennen, zodat er een vertrouwensrelatie kan groeien. Dit vertrouwen, gecombineerd met goede begeleiding en informatie is van grote waarde bij alles wat er komen gaat. Wij zijn lid van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen en geregistreerd in het BIG-register. Ook staan we ingeschreven in het Kwaliteitsregister, waardoor de kwaliteit van zorg door de indiviuele verloskundige steeds transparant en toetsbaar is. Continue bij- en nascholing zorgt ervoor dat we ons kennisniveau up-to-date houden en ons handelen volgens de laatste richtlijnen is. Als maatschap nemen wij actief deel aan het samenwerkingsverband met de gynaecologen van de ziekenhuizen uit Assen en Hoogeveen. Hierdoor is goede communicatie gewaarborgd en is iedereen gericht op goede veiligheid, gezondheid en welzijn. In dit magazine vind je verder advertenties van organisaties die van belang kunnen zijn in je zwangerschap.

We wensen jullie een goede voorbereidingstijd en prettige zwangerschap toe!


Spreekuur


Spreekuur

Met spreekuur op vier locaties zijn we voor iedereen goed en gemakkelijk bereikbaar. Onze hoofdlocatie is in Beilen, waar ook alle echo’s worden gemaakt. Verder maken we gebruik van spreekuurruimtes van huisartsen. Onze locaties zijn: Beilen Bovensmilde Smilde Dwingeloo Het spreekuur houden wij volgens afspraak. Ongeveer 12 tot 15 keer kom je bij ons langs. We streven ernaar dat je ons alle drie leert kennen. Voor je spreekuurbezoek wordt 10 of 20 minuten gepland. Wanneer je denkt dat er meer tijd nodig is, kun je dit van te voren aangeven. De eerste controle vindt plaats rond de 8-9 weken zwangerschap. Dit bezoek duurt ongeveer 40 minuten en is gericht op de uitwisseling van informatie en achtergronden. Bij deze jonge zwangerschap is het nog niet mogelijk om een hartslag te laten horen. Dit zullen we tijdens een later consult, op een avondspreekuur, met een echo laten zien. Tijdens het spreekuur is er gelegenheid om al je vragen te stellen en voor klachten proberen we een oplossing te zoeken. Bij elk bezoek meten we je bloeddruk, luisteren we naar de hartslag van de baby en voelen we of de baarmoeder voldoende groeit. Ook zullen we veel informatie geven. Daarnaast verwachten we dat jij en je partner je voorbereiden op de zwangerschap en de bevalling. Meer hierover vind je op onze website. Voor het maken/verzetten van afspraken en het stellen van vragen, kun je: mailen via het contactformulier op de website of via info@verloskundigen-drenthe.nl bellen op het telefonisch spreekuur van dinsdag t/m donderdag tussen 12.30 uur en 13.00 uur via het telefoonnummer 0593-541495*

* Buiten deze tijden kun je op werkdagen het antwoordapparaat inspreken. Je wordt dan

zo spoedig mogelijk teruggebeld. Dit kan een dag later zijn. Indien we de volgende dag nog geen contact met je hebben opgenomen, kan het zijn dat je nummer bijvoorbeeld niet goed is overgekomen. Voor dringende vragen/klachten waar je direct een antwoord of oplossing voor wilt ĂŠn voor de bevalling zijn we bereikbaar op de spoedlijn: 06-51 91 53 27


Visie


Visie Zwangerschap, baring en de kraamperiode zijn in principe normale fysiologische (natuurlijke) processen. Iedere zwangerschap is uniek en iedere vrouw is uniek. Een goede en persoonlijke begeleiding zijn daarom zeer belangrijk, waarbij naast goede zorg, ook aandacht en tijd voor de zwangere en haar partner centraal staan. Het is van belang dat wij als verloskundigen de tijd kunnen nemen om te luisteren naar de zwangere vrouw en haar partner. Binnen veilige grenzen vinden we dan ook dat vrouwen moeten kunnen kiezen tussen bevallen thuis of in het ziekenhuis, onder begeleiding van een verloskundige. Ons doel is de optimale omstandigheden te creĂŤren voor moeder en kind, zowel op medisch als psychosociaal gebied. Onze benadering is erop gericht om problemen en pathologie (ziektebeelden) te onderkennen en zo mogelijk te voorkomen. De beste zorg is niet noodzakelijk de meeste zorg. Wij stemmen onze zorg af op jouw individuele wensen en problemen, binnen jouw situatie. Daarmee voorkomen wij zowel over- als onderbehandeling. Onze zorg is laagdrempelig, waarbij we een goede professionele vertrouwensrelatie opbouwen. Wij wisselen elkaar af bij de uitvoering van de controles, waardoor we elkaar leren kennen. Dit is voor de zwangere heel belangrijk, maar ook voor ons als verloskundigen. Daarom houden wij ons team klein. Een goede relatie stelt de zwangere en haar partner in staat de keuzes te maken die het beste aansluiten bij haar situatie. Dit leidt, samen met een goede voorbereiding van en door de zwangere, tot een zo gunstig mogelijke beĂŻnvloeding van zwangerschap en bevalling.


Echoscopie


Prenatale screening Hieronder verstaan we de onderzoeken die je als aanstaande ouders kunt laten doen om de kans te berekenen op de mogelijkheid dat je kind een afwijking heeft. Deze onderzoeken worden niet standaard vergoed door de ziektekostenverzekeringen en de uitslag kan veel en verstrekkende gevolgen hebben. Omdat het een moeilijke materie is hebben we ervoor gekozen om er in dit beknopte infomagazine niet verder op in te gaan. Tijdens de eerste controle op het spreekuur kunnen we je hier uitgebreid over informeren en indien je dit wenst krijg je hier een folder over mee. Ter voorbereiding op de eerste controle is het raadzaam het stukje over prenatale screening op onze website door te nemen.

Echoscopie Tijdens je zwangerschap kunnen er drie echo’s gemaakt worden, namelijk een termijnecho rond de 9-14 weken, een liggingsecho rond de 36-37 weken en indien je dit wenst een 20 weken echo. Alle echo’s, worden op onze praktijk in Beilen gemaakt. Voor de 20 weken echo hebben we een externe echografist aangetrokken die deze echo’s bij ons maakt. De andere echo’s worden door onszelf gemaakt.

Termijnecho Deze echo heeft als doel om de zwangerschap te bevestigen en de duur van de zwangerschap te bepalen. De uitgerekende datum wordt hiermee bevestigd of aangepast. Ook wordt gekeken of het hartje klopt en of er sprake is van een éénling of een meerling zwangerschap. Verder wordt beoordeeld of de zwangerschap in de baarmoeder zit of dat er eventueel sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Tot een zwangerschapsduur van 14 weken groeit elke foetus gelijk. Het opmeten van de foetus geeft hierdoor een zekerheid hoe oud het kindje is. Echter vóór de 8 weken zwangerschapsduur geeft een echo meetfouten omdat het dan nog te klein is. De ideale termijn om de eerste echo te maken is tussen de 9 en 14 weken zwangerschapsduur. Een vroege vaststelling van de zwangerschapsduur is belangrijk, zeker als jullie ervoor kiezen prenataal onderzoek te laten verrichten Voor meer informatie over de echo’s die tijdens de zwangerschap gemaakt kunnen worden verwijzen we naar onze website.


Voorbereiding 1e afspraak


Voorbereiding op je eerste controle Foliumzuur Het is van groot belang dat je tot 10 weken zwangerschap foliumzuur gebruikt. Indien je dit nog niet gebruikt, dan adviseren we je hiermee te beginnen. Je kunt foliumzuur bij de drogist kopen. De aanbevolen (extra) hoeveelheid foliumzuur is 0,5 mg per dag. Huisarts Een verwijzing van je huisarts is niet noodzakelijk, maar het is wel raadzaan om hem/haar te melden dat je zwanger bent. Indien je bepaalde medicijnen slikt of als je ergens allergisch voor bent, dan is het goed informatie hierover van je huisarts mee te nemen bij je eerste afspraak. Moeders voor Moeders Graag wijzen wij je op deze organisatie omdat je urine in het begin van je zwangerschap heel kostbaar is. Moeders voor Moeders is een landelijke organisatie die urine inzamelt van zwangere vrouwen om hieruit een hormoon te halen wat gebruikt wordt voor het maken van medicijnen, om paren met vruchtbaarheidsproblemen te behandelen.

Zij krijgt. Jij geeft.

Deel je geluk en doe mee! Als je net zwanger bent maakt je lichaam het unieke hormoon hCG aan. Met dit hormoon kun je vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpen ook zwanger te raken. Hoe? Simpel. Door je urine op te vangen. Die door Moeders voor Moeders ingezameld wordt. Help stellen met een kinderwens. Geef je op voor Moeders voor Moeders. Je kunt je aanmelden t/m de 11e week van je zwangerschap. Meedoen kan t/m de 16e week van je zwangerschap. Bel voor meer informatie gratis vr van 8.00-19.00 uur). Meer informatie vind je op www.moedersvoormoeders.nl Moeders voor Moeders is onderdeel van MSD


EEN DYNAMISCHE PRAKTIJK MET EEN SCHERP OOG VOOR NIEUWE ONTWIKKELINGEN Pluspraktijk

De fysiotherapeut is dé deskundige op het gebied van het dagelijks bewegen. Hij heeft kennis van het normale functioneren van de mens en weet waar en vooral hoe het mis kan gaan. Ook voor klachten tijdens en na de zwangerschap kunt u bij ons terecht. U kunt hierbij denken aan bekkenpijn, rugpijn en urineverlies.

Fysio Centrum Beilen Schoolstraat 6 9411PB Beilen tel: 0593 - 524059 info@fysiocentrumbeilen.nl

Natuurlijk geven wij ook algemene tips over houding, tiltechnieken en oefeningen ter preventie van klachten. Meer informatie over onze praktijk vindt u op onze website.

www.fysiocentrumbeilen.nl Fysiotherapie • Manuele therapie • Echografie • Shockwave therapie • Bekkenbodem training • En meer...

zwangerschapsmassage De De zwangerschap zwangerschap is is een een mooie mooie periode periode met met veel veel veranderingen veranderingen in in je je lichaam. lichaam. Gedachten, Gedachten, gevoelens gevoelens en en emoties emoties van van de de moeder moeder hebben hebben invloed invloed op op de de gezondheid gezondheid en en ontwikkeling ontwikkeling van van het het kind. kind. Als Als de de moeder moeder ontspannen ontspannen is is heeft heeft dat dat een een positieve positieve invloed invloed op op het het ongeboren ongeboren kind. kind. De De zwangerschapsmassages zwangerschapsmassages kunnen kunnen bijdragen bijdragen aan aan de de vermindering vermindering van van vele vele lichamelijke lichamelijke klachten klachten en en ongemakken. ongemakken. De De zwangerschapsmassage zwangerschapsmassage helpt helpt ook ook na na de de bevalling bevalling voor voor een een sneller sneller herstel herstel en en kan kan stemmingswisselingen, stemmingswisselingen, hoofdpijn hoofdpijn en en vermoeidheid vermoeidheid veminderen. veminderen.


Voor juiste Zorg

w w w.juistekraamzorg.nl


Ons klantje is Koning. Stille baby’s, luidruchtige baby’s, grote baby’s, kleine baby’s: bij Kraamzorg Het Groene Kruis draait alles om baby’s. Al vele generaties lang. Logisch dat we jaren geleden al zijn uitgegroeid tot dé kraamzorgorganisatie in Noord-Nederland. Dat we nog steeds de grootste en meest professionele kraamzorgorganisatie van het Noorden zijn komt vooral door onze kraamverzorgenden: zij nemen de uitdrukking ‘liefde voor het vak’ letterlijk. En dat merken onze klantjes, elke dag weer!

Kindje op komst? Je bent van harte welkom bij Kraamzorg Het Groene Kruis Bel (050) 366 64 22 of kijk op www.kraamzorghetgroenekruis.nl Al generaties lang thuis in kraamzorg


www.houvanjelijf.nl

Endermologie

After baby behandeling

Corrigeert het silhouet na de zwangerschap Neem deze bon mee en ontvang 25% korting! Biggekruid 14 - Beilen - T:0614419821 - info@houvanjelijf.nl


Kraamzorg van De Kraamvogel T 0900 51 51 575 www.dekraamvogel.nl


MensenZorg

De kraamtijd moet een tijd zijn waar je met een warm en goed gevoel op terugkijkt.... Wij kunnen dat gevoel geven !

MensenZorg, met zorg voor mensen. De Sluiskampen 39 T. 0592 412959

9422 AP Smilde F. 0592 415895

info@mezorg.nl www.mezorg.nl


Praktijk voor Oefentherapie Mensendieck Brigit Batterman en Annemiek Benning

Bij ons kunt u terecht voor klachten tijdens en na de zwangerschap, zoals: bandenpijn, klachten aan het SI-gewricht, rugklachten, urineverlies. Meestal zijn er klachten tijdens of na bepaalde activiteiten, zoals zitten, (trap)lopen, tillen. Na de bevalling staat vaak de verzorging van uw kindje centraal. Oefentherapeuten Mensendieck zijn specialisten op het gebied van houding & beweging en hoe dit invloed op uw klachten heeft. Tijdens een behandeling wordt gekeken naar de oorzaak van de klachten en leert u om die activiteiten op een manier uit te voeren die minder belastend is. Voor meer informatie kijk op: www.mensendieckbeilen.nl. Brigit Batterman is tevens gecertificeerd en geregistreerd als bekkentherapeut (www.bekkentherapeuten.nl). Praktijk voor Oefentherapie Mensendieck Molenstraat 44 9411 NM Beilen 0593 540990

Heeft u belangstelling voor een zwangerschapsbegeleiding, dan kunt u contact opnemen met Annemiek Benning. Zij verzorgt individuele cursussen en bij voldoende aanmeldingen ook groepsbegeleiding. Daarnaast geeft zij “Kidwalk�, om weer fit te worden na de bevalling. Kijk voor meer informatie op: www.oefentherapie-drenthe.nl


Praktische Informatie Hoofdlocatie Schoolstraat 6 9411 PB Beilen 0593 – 541495 K.v.K. nr. 01166393 info@verloskundigen-drenthe.nl www.verloskundigen-drenthe.nl Spreekuur volgens afspraak op vier locaties Schoolstraat 6

9411 PB Beilen

Floralaan 46

9421 NN Bovensmilde

De Sluiskampen 41

9422 AP Smilde

Entingheweg 18/A

7991 CC Dwingeloo

Voor het maken/verzetten van afspraken en het stellen van vragen, kun je bellen op het telefonisch spreekuur van dinsdag t/m donderdag tussen 12.30 uur en 13.00 uur via het telefoonnummer 0593-541495. Buiten deze tijden kun je het antwoordapparaat inspreken. Het kan een dag later zijn dat we terugbellen, het is dus raadzaam als je dringende vragen hebt gebruik te maken van onze spoedlijn 06-51915327 Surf naar verloskundigen-drenthe.nl voor oa: - meer informatie - aanmelden - zwangerschapsongemakken - prenatale screening - echografie

Voordelen op een rij: - alle echo’s binnen onze praktijk - begeleiding thuis en in het ziekenhuis - uitgebreide voorlichting - klein team van vaste verloskundigen - spreekuur op meerdere locaties

Onze praktijk is aangesloten bij de landelijke beroepsvereniging KNOV Wij staan ingeschreven in het kwaliteitsregister.

www.verloskundigen-drenthe.nl

vpmd folder A5 rev6  

vpmd folder A5 rev6

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you