Issuu on Google+

f ilms met zicht op de wereld

TURNHOUT- GENK M A A R T - A P R I L 2 014


Cover: NYMPH()MANIAC, Lars von Trier, Denemarken, 2013

Filmfestivals

in Brugge, Turnhout, Genk, Sint-Niklaas, Lier, KoerselBeringen, Roeselare, Lommel en Dilbeek

Filmvertoningen doorheen het jaar wekelijks o.a. Turnhout en Genk

Filmeducatie

met schoolvoorstellingen, achtergronddossiers bij de films, visiedagen voor leerkrachten en educatieve projecten

CinĂŠbib

een aanbod voor bibliotheken van de provincies Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen met wisselcollecties, aankoopadvies, een MOOOV-approved-label en e-learning trajecten

MOOOV-label

met DVD- en andere releases

2

MOOOV2014


IDA Polen, begin jaren zestig. De goedgelovige novice Anna staat op het punt in te treden in het klooster, maar ze moet eerst contact zoeken met haar nog enige levende familielid, een tante die werkt als rechter. Deze zelfingenomen tante Wanda onthult dat Anna eigenlijk Ida heet en joodse is. Samen gaan ze op zoek naar de waarheid over de familie van Anna en daarmee naar het verleden. De Tweede Wereldoorlog is niet ver weg. Intussen dient het perspectief op vrijheid zich aan in de persoon van een liftende jazzmuzikant die een oogje op Anna krijgt. De Poolse regisseur Pawlikowski bouwde zijn reputatie als filmmaker op in Engeland, maar keert met deze film in onderwerp, stijl en mentaliteit terug naar zijn vaderland. De film, gedraaid in beeldschoon zwart-wit, ademt in sfeer, ironie, humanisme en cynisme, de geest van een zo goed als verdwenen Oost-Europese filmcultuur.

www.mooov.be

Pawel Pawlikowski Polen, 2013, 80 minuten

Utopolis Turnhout DI 04/03 - 20u00 Euroscoop Genk DO 06/03 - 20u15 ZO 09/03 - 11u00

3


HENRI Yolande Moreau Frankrijk, 2013, 103 minuten

Utopolis Turnhout DI 11/03 - 20u00 Euroscoop Genk DO 13/03 - 20u15 ZO 16/03 - 11u00

Na het overlijden van zijn vrouw weet de goedmoedige caféhouder Henri niet meer zo goed wat hij moet doen. Hun zaak begint af te glijden. Zijn dochter adviseert hem om een ‘witte vlinder’ in te huren, een werknemer met een verstandelijke beperking. Zo ontmoet Henri de openhartige en vriendelijke Rosette. Met haar jeugdige, enthousiaste, nieuwsgierige en bijzondere kijk op de wereld brengt Rosette de introverte Henri weer tot leven. Ze projecteert echter ook haar onvervulde verlangens van liefde en romantiek op hem. Samen gaan ze naar een kustplaats om te onderzoeken wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Het is een zoektocht naar nieuw geluk. Een tedere, humoristische en zeer gevoelige film over twee ietwat ontredderde mensen. Yolande Moreau is een Brusselse actrice die al een hele tijd in Frankrijk woont. Voor de muziek in deze film deed ze een beroep op Wim Willaert. De acteur die sinds kort wereldberoemd is in Vlaanderen door zijn hoofdrol in de serie Eigen Kweek, speelt al jaren bij De Dolfijntjes.

4

MOOOV2014


NEBRASK A De bejaarde Woody Grant, een geboren verliezer met ambities die opgelost zijn in alcoholdampen, denkt nu het winnende lot Ên een geldprijs van een miljoen dollar te gaan incasseren. Daartoe vertrekt hij op een meer dan duizend kilometer lange reis door de VS. Zijn familie maakt zich zorgen. Ze denken dat hij begint te dementeren en willen hem in een verzorgingstehuis plaatsen. De zoon weet dat de loterij oplichterij is, maar besluit zijn vader toch te vergezellen. Onderweg loopt het tweetal allerlei kennissen en familie tegen het lijf die nog geld tegoed hebben van Woody. Terwijl Woody’s flinterdunne versie van de Amerikaanse Droom implodeert, probeert zoon David door te dringen tot de vader die hij nooit echt gekend heeft.

Alexander Payne VS, 2013, 115 minuten

Utopolis Turnhout DI 18/03 - 20u00 Euroscoop Genk DO 20/03 - 20u15 ZO 23/03 - 11u00

Tragikomische roadmovie in fraai zwart-wit door economisch getroffen Nebraska, thuisstaat van regisseur Payne, met een glansrol van Bruce Dern als de oude man. In de jaren zeventig begon deze acteur als belofte, maar hij brak nooit door. In de rol van Woody levert hij misschien wel zijn beste prestatie ooit. In Cannes kreeg hij daarvoor de prijs van beste acteur.

www.mooov.be

5


ANNI FELICI Daniele Luchetti Italië, 2013, 106 minuten

Utopolis Turnhout DI 25/03 - 20u00 Euroscoop Genk DO 27/03 - 20u15 ZO 30/03 - 11u00

De ambitieuze avant-garde kunstenaar Guido Marchetti is vastbesloten het te maken in het leven. Hij maakt plaasteren kunstwerken, gemodelleerd op de lichamen van mooie, naakte vrouwen, en dit tot grote ergernis van zijn toegewijde vrouw Serena. De grote doorbraak voor Guido moet er komen wanneer hij, dankzij een bevriende galeriehoudster, een expo mag houden in Milaan. Een belangrijk kunstcriticus maakt hem echter met de grond gelijk en Guido is ontroostbaar. Tot overmaat van ramp besluit zijn vrouw om zich samen met hun twee zonen terug te trekken in een feministische commune in Frankrijk. Wanneer hij zijn vrouw daar gaat opzoeken, blijkt dat ook zij de seksuele revolutie volop aan het beleven is. Met zijn vorige films heeft Luchetti al meermaals bewezen dat hij meeslepend drama kan brengen waarin op een delicate, intieme manier eigenzinnige, karaktervolle personages getoond worden. Vanuit de kinderen kijken we hier naar de ouders in het Italië van de turbulente jaren ’70, met zijn vrije liefde en seksuele experimenten. De Wonderjaren op zijn Italiaans, als het ware.

6

MOOOV2014


EASTERN BOYS Ze komen van overal: Rusland, Roemenië, Oekraïne. Ze zijn Eastern boys. De oudste blijkt niet ouder dan 25 en de jongste? Men heeft er het raden naar. Ze hangen rond aan het station Gare du Nord in Parijs. Het zouden prostituees kunnen zijn, maar het is onmogelijk om dat met zekerheid te stellen. Muller, een discrete midvijftiger, heeft een oogje op één van hen: Marek. Muller raapt al zijn moed bijeen om de jongen aan te spreken en nodigt hem de volgende dag uit in zijn appartement. Muller is verbaasd als niet Marek, maar een duidelijk minderjarige jongen aan zijn deur klopt. Deze wijst hem op de gevolgen voor een man die betrapt wordt met een minderjarige. Voor hij kan reageren, dringt een bende zijn appartement binnen…

Robin Campillo Frankrijk, 2013, 128 minuten

Utopolis Turnhout DI 01/04 - 20u00 Euroscoop Genk DO 03/04 - 20u15 ZO 06/04 - 11u00

De film komt als een dieselmotor op gang, maar in de ontwikkeling van het verhaal schakelt hij almaar in een hogere versnelling. Ingedeeld in vier hoofdstukken die met kleine titeltjes worden aangegeven, krijgt de film telkens een nieuwe spanningsboog die leidt naar verrassende wendingen en op een natuurlijke wijze evolueert van felrealistisch prostitutie- en immigrantendrama naar sardonische thriller. De Franse regisseur Campillo (bekend als scenarist van de gelauwerde schoolfilm Entre les murs) presenteert ons een boeiende en spannende, maar vooral overrompelende film.

www.mooov.be

7


NIE U W: E LK E MAAND EEN DO C U ME N TAIRE

VIRAMUNDO Pierre-Yves Borgeaud Zwitserland-Frankrijk, 2013, 95 minuten

Utopolis Turnhout ZO 16/03 - 11u00

Gilberto Gil is, na koffie en suiker, Braziliës meest geliefde exportproduct. Na decennia van uitverkochte shows en internationale erkenning begint de muzikant aan een nieuwe wereldtour door het zuidelijke halfrond. Vanuit Bahia reist hij naar Australië, het land van de Aboriginals, naar de townships van Zuid-Afrika, om te eindigen in het Braziliaanse Amazonegebied. Waar hij komt, maakt hij muziek met de lokale bevolking en ontmoet hij regeringsleiders. Gil gelooft in de democratisering van nieuwe communicatiemiddelen en, als Braziliës eerste zwarte minister van cultuur, zette hij ze in om een meer gelijke samenleving te bewerkstelligen. Als muzikant bevordert hij met grote passie de kracht van de culturele diversiteit in de strijd tegen raciale discriminatie. De Zwitserse documentairemaker Pierre-Yves Borgeaud is niet aan zijn proefstuk toe wat betreft smaakmakende muziekdocumentaires. In Retour à Gorée (2007) volgde hij de Senegalese muzikant Youssou N’Dour. Net als toen is Viramundo meer dan een feest van muziek. Het is een ode aan de sociale en culturele diepgang die muziek kan teweegbrengen. Viramundo is een reis vol opwindende ritmes en Braziliaanse grooves, doordrongen van het aanstekelijke positivisme van een muzikant die droomt van een wereld vol culturele diversiteit, universele verbondenheid en natuurlijk... muziek!

8

MOOOV2014


NYMPH( )MANIAC 1 + 2 Op een koude winteravond wordt Joe (Charlotte Gainsbourg) in elkaar geslagen en achtergelaten in een donkere steeg. Ze wordt gevonden door de charmante, erudiete vrijgezel Seligman en hij neemt haar mee om haar wonden te verzorgen. Eenmaal thuis luistert hij aandachtig naar Joe, die in acht hoofdstukken haar erotische levensverhaal met hem deelt en daarbij haar diepste geheimen blootgeeft. Een even waanzinnig als poÍtisch relaas over het erotische parcours van een vrouw, vanaf haar geboorte tot aan haar 50ste levensjaar, verteld door het hoofdpersonage van de film, een zelfverklaarde nymfomane. Op de soundtrack van Von Triers nieuwe meesterwerk hoort u muziek van Bach, Wagner, Jimi Hendrix en Rammstein. De filmjournalist van Humo zag een Lars von Trier op z’n best: uitdagend, ontroerend, prikkelend, omstreden, ingenieus, grappig. We geven hem gelijk. Wat is het smullen van de scherpe dialogen! Wat is het genieten van de imponerende vertolkingen! En wat valt er te lachen!

Lars von Trier Denemarken, 2013, 110 en 130 minuten

Utopolis Turnhout ZO 23/03 - 14u30 deel 1 ZO 23/03 - 17u00 deel 2 Euroscoop Genk ZO 23/03 - 14u30 deel 1 ZO 23/03 - 17u00 deel 2

Let op: de film is niet toegelaten voor -16 jarigen.

www.mooov.be

9


10

MOOOV2014


www.mooov.be

11


K ALENDER TURNHOUT

GEN K

DI 04/03 om 20u00 IDA

DO 06/03 om 20u15 + ZO 09/03 om 11u00 IDA

DI 11/03 om 20u00 HENRI

DO 13/03 om 20u15 + ZO 16/03 om 11u00 HENRI

ZO 16/03 om 11u00 VIRAMUNDO

DO 20/03 om 20u15 + ZO 23/03 om 11u00 NEBRASKA

DI 18/03 om 11u00 NEBRASKA

ZO 23/03 om 14u30 (deel 1) + 17u00 (deel 2) NYMPH()MANIAC 1 + 2

ZO 23/03 om 14u30 (deel 1) + 17u00 (deel 2) NYMPH()MANIAC 1 + 2

DO 27/03 om 20u15 + ZO 30/03 om 11u00 ANNI FELICI

DI 25/03 om 20u00 ANNI FELICI

DO 03/04 om 20u15 + ZO 06/04 om 11u00 EASTERN BOYS

DI 01/04 om 20u00 EASTERN BOYS

Alle voorstellingen vinden plaats in Utopolis, Graatakker 99, Turnhout. Tickets zijn te verkrijgen aan de kassa van MOOOV in Utopolis vanaf één uur voor de start van de film (om 19u op dinsdag en om 10u op zondag). Tickets kosten 8 €. Rittenkaarten: 70 € voor een tienrittenkaart, 37 € voor een vijfrittenkaart.

Alle voorstellingen vinden plaats in Euroscoop Genk, C-mine 1, Winterslag-Genk. Tickets kosten 7 € – 6,5 € (65+ en studenten), met de Euroscoop Voordeelkaart: 6€. www.mooov.be www.euroscoop.be www.c-minecultuurcentrumgenk.be

www.mooov.be – www.utopolis.be op www.mooov.be vind je van de meeste films

ook een link naar de officiële trailer

MOOOV vzw Warandestraat 42 2300 Turnhout 014 47 23 30

Sint-Jakobsstraat 36 8000 Brugge 050 34 83 54

V.U. Jos Geysels, Warandestraat 42, 2300 Turnhout

MOOOV woont en werkt in Turnhout in de Warande, net als Kunst in Zicht, Storm op Komst, Stripgids, Dinamo en Ar-Tur. MOOOV woont en werkt in Brugge in De Republiek, net als Cinema Lumière, Lessen in het Donker en Tapis Plein. Met de steun van


MOOOV 2014 maart