Page 1

ono-ono magazine mini magazine

8UO 033


De goede doelen bij elkaar


Acht uur overwerken voor het goede doel De inspiratieboor 25 maart 2011 17.00 -01.00 uur

Alle hens aan dek In 2004 nog slechts in Groningen en anno 2011 al in tien steden. Wat is toch dat succes van 8 uur overwerken voor het goede doel? In acht uur tijd werken vijf teams – die bestaan uit vijf creatieven en een coach - aan verschillende opdrachten voor vijf goede doelen. Zo worden de goede doelen in Amersfoort geholpen met websites, communicatievraagstukken, strategie en het bereiken van jongeren. Acht Uur Overwerken 2011 vindt naast Amersfoort ook plaats in Amsterdam, Apeldoorn, Den Haag, Enschede, Groningen, Leeuwarden, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. Zie voor meer info: www.achtuuroverwerken.nl.

Creatieven van heinde en verre spoeden zich - zonder vrijdagmiddagborrel uit hun werk, of na de zonnige ATV dag - naar de Inspiratieboot aan de Eem. Er wordt overgewerkt van 16.30 tot in de late uurtjes. De boot heeft zich ten opzichte van 8UO vorig jaar, verplaatst en het is een behoorlijke wandel langs het weinig inspirerende industriegebied van Amersfoort. Girls, don’t do this alone. Laat staan op hakken! Ik kom zelf met de trein uit Brussel na twee dagen tijgervergaderen over Europese regelgeving en word gelukkig met mijn koffertje opgehaald door onze ono-ono fotograaf Roelof Pot. De beste stuurlui, staan vandaag

zeker niet aan wal.Ruim 25 creatieven hebben zich via Linkedin en andere social media aangemeld om zich belangeloos in te zetten tijdens 8UO. Na een wervende presentatie van de goede doelen, kiezen de creatieven het project waar zij denken de grootste bijdrage voor te kunnen leveren. Ze wanen zich weer even alsof ze bij de schoolgym zijn. Wanneer ik verlaat binnenkom en aan de overheerlijke soep zit - die overigens gemaakt is in de Vereeniging door wethouder (RO) Mirjam Barendregt - zijn de creatieven al een en al oor voor de briefing van hun goede doel.


Maar waar zijn de goede doelen? De spullenmannen hebben ze ontvoerd.

De meeste tafels dan… Het zelfgedoopte ‘Dreamteam 033’ moet eerst nog een beetje aan elkaar snuffelen en territorium bepalen. Hun luidruchtig discussiëren, wordt berispt door de overige teams, die zich proberen te concentreren. Ik ben tot mijn genoegen ingedeeld aan de tafel van Hatim’s Sebou. Hij wil buitenlandse ondernemers (vooral Marokkaanse) bewustmaken van de “Nederlandse” manier van ondernemen. Zo heeft hij vijf trainingen voor hun georganiseerd. Maar, hij wil meer. En jawel, daar is geld voor nodig. Hoe kunnen wij Sebou hierbij helpen? Al snel is bij ons team the sky the limit. De mogelijkheden van het door ons voor Sebou bedachte buddy project “maatjesharing en couscous” zijn grenzeloos. Van tvprogramma tot fotoserie over de kruisbestuiving tussen Nederlandse en buitenlandse ondernemers in een wijk.

Aan de andere tafels worden de vraagstukken behandeld voor Angelique van het Toon Hermans Huis; Paul van One Planet.org; Dorothée en John (na vrijdag beter bekend als John the Bookman) en hun Leesfabriek; Weekendtref met Kino en Antonique.

Het Goede Doel 1. Stichting Sebou: Hatim Salama, www.sebou.nl 2. Toon Hermans Huis: Ilse Eijsinga, www.thha.nl 3. One Planet.org: Paul Heistein, www.oneplanet.org 4. Leesfabriek: John Schrijnemakers en Dorothée Postel, www.leesfabriek.nl 5. Weekendtref: Kino vd Bergh, www.weekendtref.nl


Dierenledematen en een trappenhuis Wie? Tomas Bloem Wat deed je voor 8UO? “Ik ben acht uur aan het werk geweest bij Jack & Jones. Daarnaast werk ik als freelance grafisch ontwerper. Ik heb een passie voor illustreren van mooie dingen bijvoorbeeld op T-shirts van dierenledematen tot een trappenhuis. Vanaf september ga ik daarnaast ook aan de studie.” Hoe voelt 8UO? “Onze opdrachtgever heeft erg specifieke wensen. Volgens mij kan er meer. Doel? “Weekendtref.” Vraagstuk? “De Weekendtref website gezelliger maken. Ze mogen mij altijd bellen als ze meer hulp kunnen gebruiken.”

Een goed teken Wie? Peter Eijbergen Wat deed je voor 8UO? “Ik werk als signmaker in goed Nederlands ‘beletteraar’ of ‘reclamemonteur’. We maken bijvoorbeeld reclame voor auto’s, vrachtwagens en de styling van gebouwen. Het levensgrote sign dat we hebben aangebracht van een Grolsch blik met FC Twente gefeliciteerd, daar ben ik wel trots op.” Hoe voelt 8UO? “Goed, rustig en leuk om zo bezig te zijn.” Team? “Toon Hermans Huis”. Vraagstuk? Hoe kan het Toon Hermans Huis jongeren meer bereiken in de (social) media? We willen ze helpen met een nieuwe website. We hebben allemaal goede ideeën, maar het is nu nog vrij hectisch en we hebben wat moeite om te focussen.”


Jongeren moeten uit kast komen met lezen Wie? Dorothée Postel Wat deed je voor 8UO? “Toevallig was ik vandaag op bezoek bij mijn zus in Amsterdam die jarig was. Normaalgesproken werk ik voor onze winkel Speelboek met kinderboeken en ons leuke en duurzaam houten speelgoed.” Hoe voelt 8UO? “Het is een ongelofelijk leuk project. Momenteel doen we al heel veel half half om jongeren te bereiken. We willen graag een vertaalslag maken om nu alle Nederlandstalige jongeren, ook de Vlamingen, te bereiken. Na vandaag weet ik veel meer over social media. Wat me ook bijblijft van het projectteam is de zin dat jongeren meer uit de kast moeten komen met lezen.”

Overwerken zit in de familie Wie? Sandra Vrijhoef Wat deed je voor 8UO? “Vandaag was ik moeder. Ik heb genoten van het mooie weer. Daarna heb ik mijn dochter naar mijn zus gebracht om te kunnen overwerken. Morgen pas ik op haar dochter, zodat zij op haar beurt kan overwerken. Ik hou van werken met variatie in on- en offline marketing projecten. Momenteel zoek ik naar een werkgever die een goede samenvatting voor mij biedt van al deze media.” Hoe voelt 8UO? “Het is geen werk! Het is gewoon leuk! Iedereen heeft een eigen specialiteit en we maken er samen wat van. We zijn nu al een team.” Doel? “One planet.org. Deze organisatie steunt bedrijven met kleine en grote ideeën met hun kennis over duurzaamheid.” Vraagstuk? “We hebben net een elevator pitch geschreven voor de organisatie en zijn nu bezig met de pay of die past bij de bedrijfsnaam.”


Mensen verbinder met een knipoog Wie? Arjan te Lintelo Wat deed je voor 8UO? “Dat vraagt Danielle mijn wederhelft ook weleens. Ik heb een coachgesprek gehad met een leidinggevende van een installatiebedrijf. Ik hou mij bezig met het verbinden van mensen in organisaties zoals gemeentes, ziekenhuizen en nu dus het goede doel. Ik verbind mensen met elkaar door ze de dingen te laten doen die ze echt leuk vinden.” Hoe voelt 8UO? “Niet als werken, maar als plezier. Het is heel intrigerend hoe via Linked in 25 mensen energie en tijd willen geven aan het goede doel om hun uitstraling en functioneren te verbeteren.” Doel? “Leesfabriek.” Vraagstuk? “Hoe bereiken we de jongere lezers van 15-25 jaar?” Als ik hem confronteer met het lawaai dat geproduceerd wordt aan hun tafel, zegt Arjan: “Hoe meer herrie in de keuken, hoe beter. We gaan John en Dorothée vertellen dat ze de taal van doelgroep moeten spreken en dat sex sells. Dit geldt ook voor de leesfabriek.”

“Net klaar met de training social media voor de goede doelen, super leuk om te doen!” aldus Hilde Smetsers van we cross

“even bijtanken op het Dek van de inspiratieboot” Ruud van der graaf


Eigenwijze creatieven presenteren De avond eindigt met de vijf presentaties door de projectteams van hun uitkomsten aan de goede doelen, de andere teams en aan de bezoekers. Wat er dan uit komt is weer een verrassing, wat doen ze met de feedback?... “Ze zijn best wel een tikje eigenwijs die creatieven� volgens een vertegenwoordiger van een goed doel. Sommigen van hen zijn vandaag met frisse energie aan de slag gegaan met de richtlijnen. Anderen beginnen gelijk al de volgende dag.


Megamindy en haar stormtroopers

De organisatoren van 8UO 033 Ondanks het late tijdstip en het borreltje dat de organisatoren vast achter hun kiezen hebben, kan ik alleen politiek correcte antwoorden aan hun ontlokken. Volgens Derrick, Erik, Elise, Gijsbert en Herman (de landelijke organisator van 8UO van het eerste uur) is overwerken voor het goede doel: “Gewoon lekker bezig zijn. We voelen ons prima en de sfeer zit er goed in. Er komen nu al mooie teksten en resultaten uit de projectteams. De voorbereiding liep door ziekte van het gehele team in het begin wat rommelig. Ook de shavingdishes om eten warm te houden zijn op het laatste moment geregeld, met dank aan een Amersfoorts restaurant. Nu we toch aan het bedanken zijn. Onze grote dank voor de faciliteiten, het heerlijke eten, de drank en het bij elkaar brengen van de goede doelen gaat uit naar: Matchpoint Betrokken Ondernemen, Heineken, Stapels, Office Centre, Twoppy, Tenuta Brasserie, De Vereeniging, de Taskforce Innovatie en de Inspiratieboot. Tot slot zijn ze verguld met de komst van wethouder Boeve (EZ).”

Schipbreuk Laurens Olieman is uit ondernemerszin zijn avontuur met de inspiratieboot begonnen. Als schipper kan hij de leiding nemen en als facilitator kan hij altijd een mening hebben. Op de boot worden van bedrijfsfeest, durftevragen sessie tot huwelijksfeest georganiseerd. Waar je bij de laatste de liefde om het bruidspaar gewoon voelt zinderen. Ook organiseert hij op z’n tijd een filmavond. Hij houdt er van om net als vandaag met ruimte voor elkaar aan het werk te gaan. De nieuw aangeschafte Spitsboot met stompe neus die Laurens onlangs kocht is geen lang leven beschonken. Dat wil zeggen, “Nelly” wordt door midden gebrand, uit het water gehesen om vervolgens op het strand van Zandfoort aan de Eem in twee mooie studio’s om te worden getoverd. Wie wordt de gelukkige huurder?

Organisator eerste uur Naast de politiek heeft ook de organisator van het eerste uur ons bezocht, een spannend tocht door donker Amersfoort en daar was Herman Kopinga (midden op de foto), hij stak zijn hoofd om de deur van “de knusse” inspiratieboot. Gaaf om te horen van de ervaringen van de andere steden. Overal heeft het zijn eigen dynamiek, van gemoedelijk tot groots… En misschien nog dit jaar internationaal.

Colofon Ono-Ono One Day Magazine Ono-Ono is Japans voor: zoveel mensen, zoveel woorden. Het Ono-Ono One Day Magazine-team zet de woorden van de deelnemers en beelden van uw evenement binnen één dag om in een tijdschrift. Zo wordt uw evenement meer dan een eendagsvlieg. Neem voor uw eigen One Day Magazine contact op met: Gijsbert Raadgever (06-51626041) of www.ono-ono.nl Het Ono-Ono team bestond deze keer uit: Redactie: Simone Bommeljé en herman van lunen Vormgeving: AKIMOTO Fotografie: Roelof Pot

“Fantastisch dat dit zo leeft in de stad” zegt wethouder Boeve (EZ, rechts op de foto). “Heel mooi om te zien dat iedereen zich zo kosteloos wil inzetten voor elkaar, dit geeft een heel goed gevoel. Met geld lossen we niet alles meer op.”

8 uur overwerken voor het goede doel  
8 uur overwerken voor het goede doel  

ono-ono magazine van 8 uur overwerken voor het goede doel in Amersfoort