Page 1

M mirror me

nr.1by soulshopping

Wat zien zij in de spiegel


mirror me nr.1 

M M

by soulshopping


‘Ik zie meer dan mezelf en mode als ik in de spiegel kijk.’ Een jaar geleden sprong ik als Alice in businessland mijn modeavontuur tegemoet. Ik wilde mijn passies voor journalistiek en styling combineren. Een jaar later komt alles samen in de vorm van dit magazine: Mirror Me. ‘Mirror Me. Het Mode Magazine met Soul.’ Dit is de wereld die ik zie als ik in de spiegel kijk. De ene keer straal ik van zelfvertrouwen, een andere keer staar ik mezelf bang aan. Mijn spiegelbeeld vertelt meer dan over mij en mode alleen. Mirror Me gaat over mij, leven, en jou. Het beeld is kleurrijk, met betrokken mensen, verrassende ontmoetingen, creatievelingen, Hatters (raadgevers) die me vergezellen op dit avontuur. Zonder hen was Mirror Me niet tot stand gekomen. ‘Wat zie jij als je in de spiegel kijkt?’ Simone Bommeljé, eigenaar van stylingbureau soulshopping en hoofdredacteur Mirror Me.


n

gadgets

Actievoorwaarden: print de advertentie uit, lever hem in bij jouw hype vestiging en eenmalig 15 euro korting. Deze actie loopt tot 6 april 2011

hair music fashion

15 euro korting via Mirror Me op jouw knipbeurt*

HY01-11 beeldbewerking posters (POS).indd 3

Hype Amsterdam 020 - 6202440

Hype Rotterdam 010-4147562

Hype Delft 015-2121122

Hype Utrecht 030 - 231 30 82

Hype Zoetermeer 079 - 342 55 80

Hype Den Haag 070-3627555 15-02-11- w07 00:08


no 1 M M

mirror me nr. 1 

by soulshopping

lieve moone, mirror me soulshopping mirrors windowspotting

soulshopping@modefabriek

wat heb ik nou aan mijn fiets hangen? ms gadget

het succes van dress for success naam gezocht the making of

shari in de mirror me spiegel


In Stores April 2011


‘Lieve Moone’ mirror me

fotografie: Hugo Heemskerk - tekst: Simone Bommeljé

In navolging van de veel geconsulteerde rubriek Lieve Mona, wil ik je in Mirror Me de mogelijkheid bieden om jouw modegerelateerde vraag te stellen. Stuur je vraag naar simone@ soulshopping.nl en ontvang antwoord van mij en gaststylisten.

Hoe draag je dierenprints op een niet-ordinaire wijze? Marit Overbeek

Hoe kan je je als man smaakvol anders kleden, betaalbaar en zonder teveel accessoires? Mathieu Westerveld

Hoe kan ik, klein met rondingen, warm en representatief gekleed gaan? Karin Matthijse

Marit, jij durft dierentuindessins te dragen wat niet eenvoudig stijlvol te houden is. Balanceer, want less is more. Draag bijvoorbeeld bij een dierenprint rokje verder rustige kleuren in hetzelfde kleurstramien of zwart. Zo komt de print goed tot zijn recht en blijf je elegant. Draag bijvoorbeeld een tijgerprint jurkje met zwarte items: panty, basic vestje en stoere laarzen. Een slangenprint legging combineer je met camouflagekleuren: een bruin rokje met een legergroen of antraciet truitje of colbert. Combineer alleen als je naar een matjesdisco gaat verschillende tijgers, zebra’s en slangen met elkaar om lekker ordinair over de top te gaan.

Bedankt voor je vraag over mannelijk modieus, Mathieu! Mijn devies is: draag laagjes en zoek naar evenwicht. Hiermee kan je je eigen kleurenpatroon en vorm samenstellen. Als je kleding ziet als de verf of graffiti waarmee je ‘je kunst’ gaat inkleuren, ben je uniek. Het is belangrijk om kleding te dragen die jouw figuur het beste tot zijn recht laat komen en de nadruk legt op je gezicht. Je opvallend kleden zit ’m dus niet per se in een bijzondere print of extreme kleur. Wil je toch iets bijzonders, neem hooguit één bijzonder kledingstuk, bijvoorbeeld een shirt, zodat dit eruit knalt. Hier kan je best wat geld voor uitgeven. Combineer deze dan met een betaalbare spijkerbroek en breng de nadruk van het shirt in balans met een basic vest met een neutralere kleur waarin je bouw goed uitkomt. Deze laatste twee koop je bijvoorbeeld bij H&M, waardoor de totale outfit betaalbaar blijft.

Karin, het korte antwoord op jouw veelvoorkomende vraag is: omarm je rondingen en accentueer je sterke punten. Creëer bijvoorbeeld een taille met een riem en colbert. Leg de nadruk op je boezem. Een goede boezem begint met een goede bh. Ben je gezegend met een behoorlijke cup, draag je een V-hals, afhankelijk van de gelegenheid met of zonder decolleté. Werk voor warmte met laagjes: lang wit hemd, T-shirt, vestje en colbert. Rimpel je langere ondertruitje op je pijnpunten, zoals rolletjes. Gebruik tot slot accessoires die wederom de nadruk leggen op je sterke punten. Denk aan een lange ketting of laag geknoopt sjaaltje. Maak het geheel af met bijvoorbeeld een legging, kort of kokerrokje en rechte of skinny broek. Hakken of laarzen erbij en kus de koude.

Stuur jouw vraag naar simone@soulshopping.nl en maak kans op een mannen T-shirt voor een of je vriend van het gloednieuwe merk Square One-Clothing!


Modigliani’s naakt beschilderd door anderen klanten, kinderen bont, blauw advies vult hen met muziek vrouw, pittig als een taco vliegend op een groene draak hun zwart en dof pastel verander jij in korenbloem-blauwe velden neem nu jouw kwast ter hand schilder verdwaal in je tuinen van ardes met soft en ruige landschappen in parijs, amsterdam mondaine moeder met sex appeal van penelope cruz vervuld van liefde en passie Looking through Simone’s soulshopping mirror Marjon Donkers, 6 September 2010


M


soulshopping mirrors Spiegeltje, spiegeltje… Je hebt een nieuwe baan, je voelt je niet meer prettig in je verjaarde outfit, je hebt net een kindje gekregen en de topmodellenafvalrace is niet aan jou besteed. Wat je situatie ook is, soms vraag je je af: wat moet ik aan? Het zou prettig zijn als iemand met verstand van zaken zegt waar het op staat. Uit mijn ervaring als styliste blijkt dat iedereen af en toe wel een spiegel kan gebruiken, ook ikzelf. Ik ging op pad met Marjon en Marcelino. Zij vertelden mij hun zielenroerselen en wensen voor het spiegelbeeld, waarvan akte in Soulshopping mirror.

„Ik ben geen modepop” Marjon en de ontdekking van wonderhemden Wie? „In mijn baan als zelfstandig adviseur geef ik advies aan organisaties op het terrein van kinderrechten in moeilijke omstandigheden. Daarnaast ben ik coach, moeder van twee kleine kinderen, partner, vriendin, dochter, zus, buurvrouw...”

Wie: Marjon Donkers Wat: Kinderrechten adviseur en persoonlijk coach Leeftijd: 38 jaar Waar: Exota, Stout, Noordermarkt, Bijenkorf.

Wat zie je als je in de spiegel kijkt? „Een enthousiaste vrouw met meerdere passies. Iemand die veel verschillende dingen combineert. Individuele coaching over levensvragen combineer ik met andere takken van sport. Enerzijds werk ik met grote organisaties zoals Unicef, anderzijds met individuele vraagstukken. Ik hou van mensen, dit weerspiegelt zich in mijn belangstelling voor mensenrechten, kinderrechten en ook in mijn persoonlijke betrokkenheid bij de mensen om mij heen.” De soulshopping uitdaging? „Ik heb weinig tijd om te winkelen. De zeldzame momenten die ik voor mezelf heb, gebruik ik niet om te shoppen.

fotografie: Bram Busink - tekst: Simone Bommeljé

Ik ben geen modepop. Wel vind ik het belangrijk om met kleding mezelf uit te drukken, zeker nu ik soms voor grotere groepen sta. Ik hou niet van mantelpakken. De uitdaging was om met begeleiding van soulshopping items te kiezen die bij me passen en representatief zijn.” Beste item samen gekocht? „Ik vind alle items leuk. Het rode jasje staat lekker pittig, het zwierige zwarte vest is goed te combineren. En de Hema wonderhemden zijn een ontdekking. Ze zitten lekker, ze verhullen de flubbers en combineren met alles. Paars is helemaal mijn kleur geworden.” Welk kledingstuk bij mannen valt je als eerste op? „Ik kijk eerst naar het gezicht. Daarna kijk ik of mannen kleur dragen. Alleen zwart en donkerblauw met een spijkerbroek is zo saai.” Favoriete kunst? „Modigliani om zijn eenvoud in vorm en kleurgebruik.”


soulshopping mirrors

„Iets minder Bert en Ernie.” Marcelino, jongensachtige man Wie? „Ik doe van alles, maar ben vooral schrijvend psycholoog. Ik schrijf en redigeer artikelen voor bladen en blogs. Ik heb een gratis datingsite opgericht: relatieklik.nl en ik geef therapie. Ik ben afgestudeerd in relatie- en gezinstherapie. Wat ik het leukste vind om te doen is om alledaagse misverstanden vanuit een psychologische invalshoek te benaderen: www.psychologisch.nu ” Wat vind je van jezelf als je in de spiegel kijkt? „Dat wisselt elke dag: heb ik slecht geslapen, deadlinestress, wat is mijn gesteldheid? Ik zie mezelf eigenlijk als een ouder wordend jongetje. Dit beeld dat ik zie bevalt me soms wel, soms niet. Op dit moment iets minder - de buurvrouw had gisteren wat te vieren. Goede timing voor een fotoshoot (lacht).” Soulshopping uitdaging: „Vanwege mijn werkzaamheden en het ouder worden heb ik al een tijdje het gevoel dat ik me wel iets minder ‘Bert en Ernie’-achtig zou kunnen kleden. Minder streepjestruien, joggingbroeken en vrolijke T-shirts, een

goede balans vinden tussen speels en volwassen. Ik kocht wel nette bloesjes, maar dit voelde dan onnatuurlijk. Ik heb nu variabeler kleding die tegelijk comfortabel zit en netjes overkomt. Ik vind het belangrijk dat ik me in mijn dagelijkse kleding kan bewegen.” Tijdens de fotoshoot lukt het Marcelino om een handstand te doen in zijn colbert. Favoriete item? „Toch het streepjesshirt, dit ligt het dichtste bij mijn comfortzone. Ook het jasje van joggingstof zit goed en is een hit.” Favoriete vrouwenitem?: „Bij mij gaat het om het hele plaatje. Iets wat vrouwelijk en gemakkelijk tegelijk is, waar ze gemakkelijk in beweegt. Ik hou niet van ingehouden en ongemakkelijk. Leggings met comfortabele laarzen zonder hakjes vind ik wel wat.” Kunst: „Ik ben een beetje een cultuurbarbaar en ken weinig namen, maar de dromerige schilderijen van Marc Chagall vind ik altijd mooi.”

Wie: Marcelino Lopez Wat: Schrijvend psycholoog Leeftijd: 36 jaar Waar: Bijenkorf


Speels volwassen soms rustig vluchtig energiek mystiek warm in koude kleuren liefdevol ongrijpbaar gevlucht in ongrijpbaarheid de speelse man ziet zichzelf spelen ernie van bert lino, zonder femme fatale eens een mediterrane macho? chagall’s speelse violist? knipoog, flirt, lach lonk met je weelderig gelokte out of bed look speel, bespeel, speel, jezelf hoef je niet te spelen speelse man, blijf Looking through Simone’s soulshopping mirror Marcelino Lopez, 17 januari 2011


M


window spotting

Al windowshoppend struikelen we bijna over de romantische ballerinakleding en accessoires voor deze lente: mierzoete perzikkleuren en Jane Eyre-achtige kanten details. Dit spot soulshopping voor herfst 2011: Prachtige herfstkleuren die je terugvindt in de Amsterdamse grachtenpanden: oud rood, groen, oker. Deze kleuren worden gecombineerd met koper leertinten of bruin. Waan je alsof je gaat paardrijden met eindeloos lange laarzen tot boven de knie. fotografie: Bram Busink - tekst: Simone BommeljĂŠ


soulshopping@modefabriek

Vallende ster. Tijdens het bezoek aan de Modefabriek, neem ik mijn taak als ‘vliegende’ reporter wel erg letterlijk. Mijn mislukte paspoging in de prefab paskamer, leidt tot hilariteit bij modeminnend Nederland.


Fotografie & tekst: Simone BommeljĂŠ

Soulshopping@Modefabriek

Twee keer per jaar is de Amsterdamse RAI het middelpunt van de binnen- ĂŠn buitenlandse modewereld. Het tweedaagse mode-evenement Modefabriek is in 1996 opgericht. Aan deze modevakbeurs nemen ruim 600 exposanten deel. Met mij bezochten 19.000 detaillisten, stylisten, journalisten en andere modeprofessionals de dertigste editie van dit evenement. Mooi zijn en pijn lijmen Vandaag ga ik naar de Modefabriek in de RAI. Voor het eerst treed ik als modeverslaggever toe tot het persgenootschap. Trots als een pauw pronk ik met mijn media badge en polsbandje, die ik normaal gesproken liever weiger. Het entree in de Press/VIP room maak ik in een outfit, die ik heb gevonden in een verborgen treasure aan een zonnig pleintje in Barcelona. De lijmresten van de secondelijm,


Inkooptips voor winkeleigenaren

Stairway to Modefabriek’s heaven

waarmee ik mijn enige zwarte tas heb geprobeerd te herstellen, verraden dat ik geen couturier ben, net als de ladder in mijn zwarte panty. Gelukkig, ik kom om te schrijven. Ik tover mijn digitale wonderpen uit mijn tas om schatten te verslaan. Schatten Ik zwerf langs stands. Even voel ik medelijden met twee jonge modellen die strandjurkjes showen, in blote benen. Vandaag staan ze naar eigen zeggen gelukkig op platte gouden Birckenstocks van de buren in plaats van de hoge hakken van gisteren. Dan ontdek ik de schatkamer voor elke vrouw: Cash & Treasures. Hier kun je, in tegenstelling tot de andere stands, kleding kopen. Bijvoorbeeld van de Jordanese boetieks Liv Atelier, I love Vintage en American Apparal. Ik spreek Liv van de boetiek Lymor: „We verkopen kleding van lokale designers en ikzelf ontwerp ook, sporadisch. Vandaag zijn er vooral inkopers die vluchtig kijken, gisteren was er meer interactie.” Scannen en gescand worden Iedereen scant iedereen. Ik neem de eerste complimenten voor mijn Barcelonese outfit dankbaar in ontvangst. Ook ontvang ik een roos van zeep in ruil voor het letterlijk scannen van mijn perspas. Maar, waar is het toilet als je het nodig hebt? Eerst een tussenstop bij de catwalk van Summum woman, herfst 2011. Behalve de prachtige suède laarzen tot ver over de knie, zie ik weinig nieuws onder de zon. Er zijn nog volop chino’s (gematigde

Als soulshoppingstyliste adviseer ik de volgende verkooppareltjes aan kleine boetieks: - Met stip op nummer 1 het nieuwe Deense Nousvous. Ik wilde simpelweg elk stuk in mijn kast hangen vanwege de prachtige simpele doch modieuze vormen en kleuren. Geweldige prijs/kwaliteit verhouding. - Deeday. Deze simpele ontwerpen worden mode door de subtiele details en kleuren. Het merk doet Scandinavisch aan, echter komt uit Parijs. - Samsøe ø Samsøe uit Denemarken. - Zumo voornamelijk voor stoere kleding voor de heren. - Accessoires: Tiga Tiga (prachtige schoenen ontworpen door twee Nederlandse designers), Kangol (hoofddeksels), Accento fashion (riemen met rozen), Roses of Antwerp (allerlei accessoires).

harem broeken), leggings, treggings en jeggings voor dames. Ik kan me vinden in de ingetogen chique: champagne, grijs, zwart, wit en bruintinten en voorzichtige uitstapjes naar paars en rood. Ik ben verrukt over de verfijnde stoffen, zoals zijde en satijn, gecombineerd met soepele breikunst. Concluderend vind ik de catwalk wat teleurstellend. Ik vervolg mijn walk via de voor zover ik weet enige BN’er aanwezig, Umberto Tan met zijn herenpakken, naar het toilet. Hier staan de dames stijlvol in de rij. Uitsmijter De dingen in de Modefabriek zien er nu eenmaal mooier uit dan bij dezelfde winkels bij mij om de hoek. Ik eindig gretig met het aanpassen van een aantal stuks in de prefab paskamer. De formele versie van het verhaal is uiteraard dat als styliste ervaringsdeskundigheid van groot belang is. Op hoge hakken kleding passen blijkt een uitdaging. De prefab achterwand blijkt geringe steun te bieden, tot hilariteit van modeminnend Nederland. Juist als ik denk dat ik het er aardig van heb afge-


Strak stilleven brengt Byoni collectie tot leven

Kleurrijk, kunstig en fris

bracht, wat zweetdruppeltjes daargelaten, kukel ik bij het aantrekken van mijn laatste stiletto om. Tot overmaat van ramp kan ik uitgerekend bij die shops waarvan ik kleding heb gepast niet pinnen. Moet ik alsnog kopen op webshop van Urban Stiletto en langs bij American Apparel vrijdagavond voor family & friends, waar ik dan ook nog eens 30% korting ontvang op exact dezelfde outfit.

Byonistand het mooiste vind. De Kultivatestand is erg origineel: waar is bijvoorbeeld hun kleding? Wel kan je hier met een digitaal potje tennis een tas winnen, zelfs als je verliest. Toch kies ik voor de Byonistand, omdat het strakke rood-wit-zwarte stilleven de collectie tot leven brengt.

Mooiste in Modefabriek Een moment twijfel ik of ik de Kultivatestand of

Moniek Medema van Byoni uit Leeuwarden zegt: ‘Ik wil vooral publiek aantrekken op deze beurs dat een beetje anders is. Net zoals ikzelf en mijn collectie.’

Modefabriek do’s - Trek je arbeidersschoenen aan. Het is een modefabriek, met de nadruk op fabriek. Verwacht te lopen. - Neem een tas mee. Het is toch een beetje de huishoudbeurs. Zeker als pers word je in de watten gelegd. Je wil niet omgekocht kunnen worden door standhouders die zo slim zijn om hier op in te spelen door jou met hun tas te laten pronken. - Check eerst of je echt kunt pinnen, voordat je een mobiel pashokje verbouwt. - Laat je het verblijf in de VIP room welgevallen. - Maak indruk op modeminnend Nederland door vooral jezelf te blijven.

Informatie: www.byoni.nl www.jeansonline.nl/kultivate-m-80.html www.urban-stiletto.com www.nousvous.dk www.deeday.fr samsoe.com www.zumo-international.com www.tigatiga.eu www.kangol.com www.laccento.com


Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen?

Pimp My Ride krijgt een heel nieuwe betekenis, als het over fietsen gaat. En je hoeft er niet voor op tv te komen met een rappe rapper die spoilers aan je fiets hangt. Een bike pimp is veel persoonlijker, lang niet zo duur en wel zo leuk. Barteline en Willem hebben hun eigen manier bedacht om je fiets te laten opvallen: gepersonaliseerde fietstassen, jasbeschermers en... bakfietshuisjes.

tekst: Simone BommeljĂŠ


‘Kijk, dat is nu een geniale uitvinding van mezelf’

J2T: van creatief boekhouden naar creatief met zeil Wie „Barteline Wattel. Ik noem mezelf B-Art. Be van ‘zijn’ en Art van ‘kunst’. Je kunt jezelf zo kleurrijk maken als je wil. En je kunt jezelf ook weer opnieuw inkleuren.” Wat „Het staat als een paal boven water, ik ben zelfstandig ondernemer. Ik maak tassen, dit is de hoofdmoot. Iedereen kan zijn of haar eigen tas samenstellen.” Hoe kom je erop „Kort gezegd: ik was boekhouder. Daar kun je weinig zelfexpressie in kwijt, creatief boekhouden is toch iets anders. Ik deed de boekhouding voor een zeilmakerij, die ook tassen maakte. Ik dacht: dat kan ik beter en leuker. Drie jaar geleden heb ik mijn nek uitgestoken. Het bedrijf bestaat nu uit twee vennoten en drie parttimers. Ik heb veel nieuwe opdrachten uit onder meer België en Denemarken. Nu ben ik bezig met het nieuwste van het nieuwste: bakfietshuisjes. Tentjes voor de bakfiets. Daar krijg ik ontzettend veel aanvragen voor. Het kost wel veel tijd, zeker drie dagen per tent. Ze zijn allemaal uniek.” Naam J2T „Ik ben aan de tweede ronde begonnen met een nieuwe man en ons ‘mix and match’gezin. Een beetje van mij - mijn dochter Julie - en een beetje van hem - zijn zoons Jesse en Taco. We wilden geen kinderen meer en zijn niet getrouwd. Nu zijn we in de VOF allebei financieel

zwaar aansprakelijk en is ons gezamenlijke kindje J2T. Zeeuws meisje „Onze tassen worden handgemaakt. Niet in China, maar in ons eigen Zeeuwse Serooskerke. Ze zijn oersterk, waterdicht, supertrendy en verkrijgbaar in verschillende modellen. Je kunt het zo gek niet bedenken: er is zelfs een tas met een kussentje voor je kind erin. Ook leuk: een foto van jezelf erop.” Anekdote „Het aller, allergaafste was toen ik naar een klant ging in Kopenhagen. Ik was bang dat heel zakelijk zou worden, met kortingbesprekingen enzo. Maar we hadden zo’n klik, dat ik zelfs drie nachten bij die mensen heb gelogeerd. We gingen samen op fietsinspectie langs fietswinkels en tijdens die trip zag ik een fietstas van mezelf rondrijden! Dat was echt een cadeautje. Ik was anderhalf jaar bezig en dacht: dit is wat ik wil. Zaken doen op een persoonlijke manier en dan je eigen product zien rondrijden op een plek waar je het nooit verwacht.”


‘Ik dacht dat het kwijt zijn van mijn fiets leeftijdsgebonden was’

Eigen tas „De Kick in allerlei variaties en kleuren. Een fiets- en schoudertas. Ik kan er alles in kwijt. Ik heb een Electra beach cruiser, met zo’n grote dingdong bel en Hawaï bloemen. Als ik boodschappen ga doen, hang ik de Kick aan m’n stuur en gooi m’n handtas erin. Daarna kan ik hem nog helemaal volgooien met tassen. Dan zie ik dat en denk ik: kijk, dat is nu een geniale uitvinding van mezelf.” Toekomst „Ik zie een rooskleurige toekomst voor ons kindje. Hier ben ik heel blij om. Ik wil een winkel proberen te openen met woonaccessoires in Vrouwenpolder, een toeristische plaats in Zeeland. Daar wil ik ook lifestyle fietsen verhuren. Ik zou in de toekomst graag iets minder zelf in de productie werken. We hebben nu 31 dealers die onze unieke tassen promoten. Ik hoop dat de verkoop gaat vliegen.” Informatie: www.j2t.nl ACTIE 15,- euro korting op je eigen unieke fietstas via www.j2t.nl. Meld in het opmerkingenveld dat je via Mirror Me by soulshopping komt en je krijgt je korting direct teruggestort op je rekening.

Unieke jasbeschermers, de doorbraak van 2011 Wie: „Willem Timmer, ik maak innovatieve producten waar mensen iets aan hebben.” Wat „Eén van die innovatieve producten is de gepersonaliseerde jasbeschermer. Hiermee maak je je fiets uniek. Hij is van hoogwaardig aluminium, elke tekst of foto kan erop worden gedrukt. De jasbeschermer is hufterproof, zonlichtbestendig en je kan hem zelf makkelijk en snel aan je fiets bevestigen. Je valt op met je eigen jasbeschermer en kan er ook reclame mee maken.” Hoe kom je erop „Het idee is ontstaan, toen ik met twee dames van Nijenrode werkte aan kinderwandelwagens. Zij waren nogal heftige stappers. Aan het einde van de avond vroegen ze zich regelmatig af of hun fiets gejat was of dat ze te diep in het glaasje hadden gekeken. Voor de grap heb ik toen die jasbeschermers gemaakt. Ze konden hun fiets altijd terugvinden. En omdat de beschermers zo stevig waren, konden de twee hun fiets overal neerknallen. Ik dacht dat het kwijt zijn van je fiets leeftijdsgebonden was, maar het bleek dus ook jonge dames te overkomen.” Mooiste jasbeschermer „Die met een profielfoto. Helemaal in een soort zeefdrukachtige stijl. Het ziet er goed uit en een mooie foto verkleint het risico dat de fiets wordt gejat. Ook jasbescher-


mers met zinnen uit een bekend gedicht vind ik leuk. Zelf heb ik een fiets met verschillende bedrijfsreclames, zodat mensen kunnen zien wat er allemaal mogelijk is.”

en de prijzen erbij. Ook zelfstandig ondernemers hebben ze. En ik werk samen met Di Milano een designfietsenwinkel in Amersfoort.” Informatie www.jasbeschermer.com

Toekomst „ Innovatieve producten hebben in Nederland een langere aanlooptijd dan bijvoorbeeld Duitsland, Engeland en België. Zelfs Unilever heeft hier last van. Om een nieuw potje pindakaas aan de man te brengen, moet er heel wat aan reclamebudget door heen worden gejast. Maar de jasbeschermers lijken nu echt te gaan doorbreken.” Doorbraak „Ik krijg steeds meer opdrachten binnen. Bijvoorbeeld onlangs een order voor 600 huurfietsen. Daarvoor waren het vooral uitzendbureaus, die hun medewerkers op een gratis fiets lieten rijden. Voordelig voor de belasting. Ook thuiszorgorganisaties hebben onder andere in samenwerking met een kunstenaar heel wat fietsen met jasbeschermers afgenomen. Restaurants zetten het maandmenu erop met een foto

TIJDELIJKE ACTIE voor de lezers van Mirror Me. Stuur een foto en eventueel tekst naar info@jasbeschermer.com, dan krijg je gratis een professioneel ontwerp voor een jasbeschermerset.


Foto: www.96arts.com

1e Goudsbloemdwarsstraat 10, Amsterdam. www.sterrenstof.com

O pe n i n gstijde n : M aa n dag 11- 1 8 , D o n derdag 11- 1 8 , V rijdag 11- 1 8 , Z aterdag 11- 1 8


Ms gadget

Set him free or tie him down?

fotografie: Cat Coumous - tekst: Barteline Wattel

Graag stel ik (Simone) u voor aan mijn mede-Zeeuwse meisje: Barteline Wattel. Je las al over haar eigen accessoire de unieke fietstas in het artikel: Wat heb ik nu aan mijn fiets hangen? rubriek. Na het leuke interview met haar, heb ik haar gevraagd om de Mirror Me Ms Gadget te worden. Vanaf nu tovert ze elke editie een andere gadget uit haar hoge hoed, die je niet mag missen. Wie strikt die coole kat of poes? Curiosity kills the cat? Hoeveel abfab 30something succesvolle singles zijn er vandaag de dag? Nu, ik net weer tot deze groep behoor, wil ik hier eigenlijk niet langer bij stilstaan. Kom op, tijd is botox! Vanuit de passagiersstoel onderweg naar BABBOE bakfietsen om een businessdeal te sluiten schrijf ik mijn eerste column over gadgets. Deze snelle wereld vol gadgets ter verbetering van ons leefcomfort is een welkome afleiding na mijn liefdeskreukel in het voorheen zo gladde wegdek van de Vlake tunnel. In mijn zoektocht doe ik heel wat amazing discoveries. Maar, welk vernuftig bedenksel streelt simultaan het modegevoel van mij en strikt die ene coole kat of poes? Hello Kitty Simone heeft een kattenstropdas gespot op de Modefabriek. Deze heeft ze vervolgens aan haar

vriendin Cat’s kat, Moos, kado gedaan. En nu mag ik erover schrijven. Dan vraag ik je! Ook vraag ik me af of Aurore Brun, de Belgische couture maakster, toen ze deze gadget ontwierp tijdens haar studie een anti vervelingfase doorgemaakt heeft. Deze dame die een jaar geleden haar eigen winkel in Brussel heeft geopend, heeft de slipketting anno 2004 in een nieuw jasje gestoken. Nu kan je rode kater en of poes gestropt het bezoek ontvangen. Maar wat nu als de grip van de das verslapt en de prooi het mysterie van de knoop ontrafelt? To decorate je poes? Or not to decorate je poes? That’s the question. Geïnspireerd door dit Belgische kattenkleedje krijgen ook uitdrukkingen als “here kitty kitty” en “HELLO Kitty” voor mij ineens een geheel andere betekenis. En ik verzink weer als een bakvis in gedachten, over mijn ontbrekkende succes in de liefde, op weg naar mijn bakfietsen afspraak in Amersfoort. Gadget: Votre chat chic pour les fêtes! Designers Above The Corner shop www.aurorebrun.be Signed by B-art www.j2t.nl www.mexicaanstafelzeil.nl www.uniekefietstas.nl


Het succes van D Dat we suc

“Ik ben blij als


Dress for Success ccesvol zijn!

ik ga slapen!�


fotografie: Sophie Eekman - tekst: Simone Bommeljé

Een klant die gillend belt van blijdschap, omdat hij mede dankzij zijn gratis kleding van Dress for Success een baan heeft. Een vrouw die bloemen komt brengen als dank voor de goede zorgen. Het komt regelmatig voor in de winkel van Dress for Success aan de Burgemeester de Vlugtlaan in Nieuw West, Amsterdam. Dress for Success is een vrijwilligersorganisatie die mensen met een minimuminkomen ondersteunt op weg naar werk met passende sollicitatiekleding. Bijna de helft van de klanten krijgt na een metamorfose in de winkel van Dress for Success de felbegeerde baan. Daar kan menig zwaar gesubsidieerd re-integratietraject met slagingspercentages rond 8% nog een puntje aan zuigen. Wij proberen achter het geheim van Dress for Success te komen. Succes in een hol Fotograaf Sophie, ‘proefkonijn’ Annousch en ik worden welkom geheten door de rinkelende bel en twee high society geklede dames. We warmen onze handen aan een kopje koffie en luisteren naar het ontstaan van Dress for Success Amsterdam. Ine: „Het begon in 2006. We zaten in een hol op de Woestduinstraat, vijf vrouwen en een man die elkaar niet eerder hadden ontmoet. Een kamer van 16 m² met een kale vloer, tl-buis en een tafel. We kwamen bij elkaar, omdat de Diakonie Amsterdam het in Rotterdam succesvolle sociale project Dress for Success in Amsterdam

wilde introduceren. Begin 2007 is Dress for Success Amsterdam met de opening door wethouder Aboutaleb een feit.” Trots vullen de dames in koor aan: „En nu is hij burgemeester van Rotterdam!” De vijf dames van het eerste uur zijn nog steeds actief. Sinds de verhuizing van Dress for Success naar het enorme, mooie winkelpand waar ze nu zitten, zijn er veel vrijwilligers bijgekomen. Fatima’s binnenkomst Fatima nam contact op met Dress for Success naar aanleiding van een artikel over de opening van de nieuwe winkel. „Op mijn eerste dag was er gelijk een vaardigheidstraining met 15 andere vrijwilligers. Ik ben heel sociaal en heb al in een winkel gewerkt. Toch overviel deze training me een beetje. Het interview en jezelf aan een groep nieuwe mensen presenteren. Maar het is me gelukt.” Open en eerlijk Tayebeh is sinds juni 2010 betrokken bij Dress for Success. Ze verontschuldigt zich voor haar Nederlands en steekt vervolgens een vloeiend verhaal af: „Ik kom uit Iran en wilde hier heel graag werken. In Iran was ik ook al met modeshows en kleding bezig. Ik vind het leuk dat alle collega’s een verschillende smaak hebben. Wanneer een klant gelukkig is, is iedereen gelukkig. Ik ben blij als ik ga slapen. Het is een gezellig team.” Ine voegt toe: „Als het niet perfect is, wordt het ook gezegd. Er werken 17 vrijwilligers in de winkel,


Ine de Haas

Top 5

mannen 1 Draag nooit witte sokken. 2 Een goede houding maakt dat je zelfvertrouwen uitstraalt. Maak oogcontact. 3 Sta nooit met je handen in je broekzak. 4 Doe nooit alle knopen van je jasje dicht. Dit is voor je eigen gemak. 5 Geef een stevige hand bij binnenkomst.


die allemaal verschillend zijn. Iedereen brengt zijn eigen ervaring mee en dat kan soms ook lastig zijn. Fatima: „Het allerbelangrijkste is om open te zijn.”

Top 5

dames 1 Draag geen open schoenen. Hooguit in creatieve beroepen met gelakte nagels. 2 Draag nooit alleen lichte kleuren. 3 Draag een goede bh, deze zorgt voor een taille. Geen decolleté. 4 Wees voorzichtig met uitgesproken kleuren als rood. Laat mensen naar je ogen kijken. 5 Draag niet een te korte of te strakke rok.

Alles is te combineren Tayebeh vervolgt: „Wij verkopen niks. Velen kijken naar onze etalage en willen iets kopen, maar wij verstrekken alleen kleding aan diegenen met een minimuminkomen en een De klant mag zijn of haar outfit houden. Als een klant de baan krijgt, kan hij zelfs terugkomen voor een tweede outfit. Omdat onze klanten vaak geen volledige garderobe hebben, adviseren we kleding die je op verschillende manieren kan combineren.” ‘Wij zoeken een match tussen wat bij de persoon en de baan past’ Fatima: „Een klant mocht van zijn vriendin alleen lichte kleuren dragen. Ik gaf hem een roze overhemd en zei: „Ik wil je heel graag wat vertellen, je moet niet boos zijn. Het is belangrijk als je in Nederland gaat solliciteren, dat je rechtop staat, oogcontact maakt en een stevige hand geeft.” De man vertelde nooit roze te dragen, maar toen hij de baan kreeg, liet hij ons weten dat de outfit hem een zeker gevoel had gegeven.” Tayebeh: „Ik adviseerde een Surinaamse vrouw, die was gek op rood. Ik heb haar uitgelegd dat paars haar beter stond. Eerst vond ze het niks, totdat ze zichzelf zag in de spiegel.” Het geheim Ine: „47% van de klanten die we kleden, krijgt de baan of stage. Met ons minibudget is dit uniek. De vrijwilligers hebben een warm hart en zijn deskundig. Ze hebben verstand van uitstraling,


de metamorfose

Wie: Annousch Eekman Leeftijd: 40 jaar Droombaan: jongerenbegeleider jeugdzorg Annousch is aan het solliciteren voor haar droombaan als jongerenbegeleider in de jeugdzorg. Zij wordt vandaag door Dress for Success gekleed. We zien het team aan het werk. Fatima en Tayebeh vliegen over de vrouwenafdeling. Annousch vraagt nog of het geen probleem is dat ze zo klein is. Ze krijgt als antwoord dat iedereen is zoals die is. Het eerste advies luidt, dat ze zich nonchalant netjes moet kleden. Dit kan met kleur. Ze kiezen samen voor een pak. „Het jasje kan uit, maar je geeft een statement als je hierin binnenkomt. Doe je haar eens omhoog, los kan slordig overkomen bij een sollicitatie. Je ziet wel een beetje pips.” Zelfs de eigen Chanel lippenstift van Fatima wordt in de strijd gegooid voor de finishing touch. Binnen een half uur is Annousch behendig gerestyled. Normaal gesproken duurt een sessie door twee personen anderhalf uur. „Annousch, hoe voel je je?” „Mooi! Normaal gebruik ik die kleur niet, terwijl ik weet dat herfstkleuren me goed staan.”

Voor Na


kleding en sociale vaardigheden. Hiervoor krijgen ze drie keer per jaar een training. Zij maken Dress for Success groot.” ‘We vertrouwen en proberen vertrouwen te winnen. We sluiten niemand uit’ Giller Fatima’s succesverhaal: „Laatst ging een klant de deur uit met een outfit en hij kreeg de baan. Hij hing gillend aan de telefoon van blijheid. Voor mij is dat op zich al een succes. Je hebt iemand van top tot teen aangekleed: pak, overhemd, schoenen. Vrouwen soms zelfs met cosmetica.” Dank Tayebeh vertelt over haar succes: „Ik had in december een vrouw in een roze rokje en paarse blouse gekleed. Zij vertelde mij dat ze nooit rokjes droeg. Ik zei: ‘Vertrouw me, het staat echt goed.’ Ze kwam terug met een bloem om dankjewel te zeggen. Het eerste dat ze tijdens het sollicitatiegesprek zeiden, was dat ze goede kleding aan had.”

Duurzaamheid De dames hopen dat er veel geld en donaties binnenkomen om het project te kunnen blijven bekostigen. De vrijwilligers krijgen niet betaald, maar er is wel geld nodig voor bijvoorbeeld reiskosten. Tayebeh: „Als er meer klanten komen, dan komt het goed. Wij doen ons best en dan volgt de rest.” Ine zou ook blij zijn met meer klanten: „Mijn hoop is dat we groeien en toch diezelfde warmte kunnen blijven geven als we nu doen.”

Hoe kun jij helpen? - Word vrijwilliger en help zoals Fatima en Tayebeh in de winkel. - Zet je vrijwillig in voor operationele zaken, bijvoorbeeld PR. - Doneer nieuwe kleding. Tommy Hilfiger, Kyra en Suit Supply gingen je voor. - Geef geld of misschien kan je op een andere manier helpen. Zo biedt Eigen Haard het winkelpand gratis aan. Wil jij iets betekenen voor Dress for Success, neem contact op met Ine: manager@dfs-amsterdam.nl.


Facebookbericht: Simone Bommeljé Verzin een naam voor mijn (ja, echt waar) soulshopping mode magazine & win een soulshopping tour als jouw naam wordt gekozen

naam gezocht!

Your soul your style magazine / YSYSMag / MyStyle Magazine Mingo Wolls SoulMag, your soulmate in shopping? Stella Tettero Soulshopping Magazine Heiko Conze Sell Your Soul / SOS byS (Save our Souls by Shopping) / Shop your soul out! Peter Barendse Shoot the Shopper / Shop your soul out! / ishop-youshop-soulshop / iShop-YOUshop-WEshop Heidi Heinonen Souldiers of shopping Mingo Wols Shopasoulic Koosje Van Vlijmen Shop Mag Fleur Weve Shoulp Arno De Vries You’re Style (Magazine) / Shine! Heidrun Wiebe Mirror Me Fleur Weve


metaMorfose • Westerstraat 14 • 1015 MJ Amsterdam

Steun Pink Ribbon. Lever je bh in en ontvang 10% korting op de gehele metaMorfose collectie. Op zaterdag 19 maart om 14 uur is jouw bh onderdeel van een lange bh-slinger op de Westerstraat! Kom vooral kijken naar dit spektakel!


making of

J

anuari 2011 besluit ik naar de Modefabriek te gaan. In de metro richting RAI slaat plots de twijfel toe. Voor wie ga ik schrijven? Ik bel mijn partner in crime Gijsbert Raadgever. Met die achternaam vraagt hij erom. We maken tot dan toe met ons ono-ono team digitale tijdschriften in 24 uur na evenementen, brainstormen en congressen. Ik vraag hem: „Kan ik iets voor onze one day magazines schrijven?” Niet beseffend dat ik verslaafd ben aan DOEN, antwoordt Gijsbert: „Joh, begin je toch gewoon je eigen soulshopping magazine.” En de trein is vertrokken.

S

inds een jaar ben ik voor mezelf begonnen en ineens vallen mijn acties samen in een sluitend plan. Ik bel bevriende fotografen om mijn klanten, winkels en zelfs hun kat op de gevoelige plaat te leggen. Mijn favoriete Jordaanse winkeliers en andere ondernemers willen adverteren en zo de vormgeving van de eerste editie mogelijk maken. Nu kan ik ook het sociale werkgelegenheidsproject Dress for Success in het zonnetje te zetten. Tussenstation: wanneer vindt die coole kledingruilparty Ecofabs plaats? Ik bezocht het vorig jaar. En dit hippe en duurzame project wil ik absoluut in mijn magazine. Wat blijkt: organisator Dianne Potters wil mij diezelfde dag nog uitnodigen als Ecofabs styliste. De volgende editie staat al op stapel tijdens het WOMEN Inc Festival 2011 op 6 maart as. Hardop denkend tik ik terug: mag ik mijn nieuwe Mode Magazine bij jullie lanceren? In een mum van tijd is het geregeld. Er komt een feestelijke lancering met minimaal 250 fashionista’s!

E

erst wil ik Fiona Hering vragen om mijn nieuwe digitale Mode Magazine in ontvangst te nemen. Tot ik met open mond sta te staren naar dezelfde prachtige Tiga Tiga schoenen die ik ook in de Modefabriek zag. Ze staan bij Vezjun op de Rozengracht. Toeval of niet, hier zit mijn favoriete Project Catwalk deelnemer, Shari Scholte. Zij is

enthousiast, ondernemend en ook nog betrokken. Dit blijkt uit haar Lost and Found collectie, waarvoor ze met gebruikte producten werkt. Zij ís Mirror Me. Die naam heb ik dan al gekozen uit de vele Facebook reacties.

D

e trein nadert haar eerste stop: de lancering van de eerste editie. Welke gadget zal ik eens nemen? Van fortune cookies, lipgloss, haarborsteltje met spiegel, tot soulshopping schoenlepel passeren de revue. Dan stuit ik op Ladyshape. Als ik later groot en rijk ben, geef ik deze sjabloon voor zones waarvoor wij dames ons absoluut niet hoeven te schamen, graag aan mijn toekomstige klanten cadeau. De ansichtkaart tevens 15 euro kortingskaart op mijn Soulshopping stylingadvies, gaat nu in de WOMEN Inc goodie bag. Wow! Er hangen posters door de hele stad van dit festival om kansen van vrouwen te vergroten.

O

nverwachts stap ik toch van mijn fiets om die nieuwe winkel bij mij om de hoek te bekijken. Ik ontmoet Pauline van der Vliet, een prachtige vrouw die haar eigen winkel metaMorfose (MM!) begonnen is na het overwinnen van kanker. Vandaar hun pink ribbon actie. Vanaf nu wil ze het liefst wel iedere zaterdag een gekke actie doen. De Mirror Me covergirl in haar etalage wordt de eerste. Mensen verdraaien hun nek om de dochter van Paulines collega toe te zwaaien of lachen. Op de valreep bedenk ik de ‘10 kledingtips voor politici’ actie om Mirror Me ook bij hun onder de aandacht te brengen. Even het tweede persbericht de deur uit. Zo, nu hoef ik alleen het blad nog te vullen. Of? Aaaaaggggghhhh! Een staaltje heuse stylistpaniek: „Wat doe ik aan op de lancering van mijn Mode Magazine? Hopelijk weet Shari raad!”


Dress To Kill Without having to kill to dress Betaalbare dameskleding in hart Jordaan Merken Desigual, Soaked in Luxury, Zand


Shari in de Mirror Me spiegel

stoffen. Hier kan ik dus alleen positief over zijn. Van vintage heb ik altijd al gehouden.” Wat wil je nog graag weten over vintage? “Ik wil graag meer weten over het grote brein achter de productie van eco. Waar wordt het bijvoorbeeld geproduceerd?”

W

at zie jij als je in de spiegel kijkt? “Mezelf: een wit gezicht met rode lippen. Maar, ook een vrouw die heel hard werkt om haar passie na te streven en haar dromen waar te maken.” Wat hoop je over tijdje in je spiegel te zien? “Mijn passie ligt vooral in de couture kant. Een klein budget maakt creatief, toch zou ik graag net als Jean Paul Gaultier uren stoffen willen bewerken of knoopwerk in elkaar zetten. Ik ben pas een half jaar bezig en het is vooral nodig om commercieel te denken nu. Ik kan dus wel een investeerder gebruiken voor de toekomst. Hierop hoop ik niet alleen. Dit gaat gebeuren!” Wat weet je over eco, vintage, hergebruiken? “Aan eco doe ik met mijn Lost and Found collectie zelf ook mee. Ik hergebruik

Waarom Mirror Me Mode Magazine lezen? “Als je in de spiegel kijkt, voel je je de ene keer slecht of de andere keer vet goed. Hoe je je voelt zie je ook terug in de kleding die je draagt. Ik ben zelf als jonge ondernemer ook erg geïnteresseerd om verhalen te lezen over andere jonge ondernemers uit de creatieve sector.” What’s next in Mirror Me? Wil je meer weten over Shari’s Lost and Found Collectie; Hoe zij Project Catwalk heeft ervaren en met haar nieuwe collectie er alles aan doet om haar dromen waar te maken? Dit en meer lees je in de tweede editie van Mirror Me. Het nummer staat in het teken van vintage, recyclen, hergebruiken, kortom: kleding die een tweede leven krijgt. Waar vind je als man bijvoorbeeld trendy tweedehandskleding? Wat vindt de vuilnisman van afval en mode? Ook interviewen we onder andere de organisatie achter het hippe en (toch) duurzame kledingruilfeest Ecofabs, powered by WOMEN Inc. Tot in de spiegel!


mirror me nr. 2 

M M

by soulshopping

Colofon

ono-ono, One Day Magazine ono-ono is Japans voor: zoveel mensen, zoveel woorden. Het ono-ono, One Day Magazine team zet de woorden van de deelnemers en beelden van uw evenement binnen één dag om in een tijdschrift. Zo wordt uw evenement meer dan een eendagsvlieg. Neem voor uw eigen One Day Magazine contact op met: AKIMOTO, grafisch vormgever Akimoto.nl (06-51626041) Vind meer info over het One Day Magazine via: www.ono-ono.nl. Mirror Me had niet tot stand kunnen komen zonder de medewerking van: AKIMOTO grafische vormgeving, www.akimoto.nl Barteline Wattel: columnist Bram Busink: fotograaf Cat Coumous: fotograaf Hugo Heemskerk: fotograaf, www.hugoheemskerk.nl Ilaria Conalbi: illustrator, www.ilariaconalbi.com Linde Jaarsveld: eindredactie Radboud de Bree: freelance tekstschrijver, www.fias-n-co.tv, info@fias-n-co.tv Sophie Eekman: fotograaf, www.fotohotel.com Ontzettend bedankt! Simone Bommeljé: stylist / journalist, www.soulshopping.nl


Š ladyshape

www.ladyshape.com

mirror me  

Soulshopping Mode Magazine nummer 1 met aandacht voor Dress for Succes, fiets pimpen, de modefabriek en meer

mirror me  

Soulshopping Mode Magazine nummer 1 met aandacht voor Dress for Succes, fiets pimpen, de modefabriek en meer