OnlineRetailer Nederland editie 33

Page 1

JUNI 2019 / JAARGANG 7 / NUMMER 33

Ronde Tafel Sessie

Logistiek onder een vergrootglas

Vijf bespaartips op logistieke kosten

33

In de keuken

www.online-retailer.nl

bij Wehkamp

ONDER DE LOEP De logistieke wereld is boeiender dan ooit!


Tikkie QR voor Direct Mail is ontwikkeld door Nic. Oud in samenwerking met Tikkie, een initiatief van ABN AMRO


Jaarlijks worden er meer dan 420 miljoen pakketjes bezorgd door de pakketdiensten. Bedenk dat een pakketje een hele weg aflegt om uiteindelijk bij de consument aan de deur te worden afgeleverd. Bij die aantallen gaat er helaas ook weleens wat mis.

De verpakking moet enerzijds het product bescherming

formuleren vervolgens een passend verpakkingsadvies.

bieden, anderzijds moeten de kosten voor de verpakking

Daarnaast is het minimale gebruik van verpakkings- en

binnen de perken blijven. Om te komen tot de meest

opvulmateriaal een belangrijk punt, zodat afval beperkt

optimale verpakking, brengen de verpakkingsspecialis-

kan blijven. Tevens houden wij rekening met elk aspect

ten van Topa Verpakking allereerst de behoeften in

van de verpakkingslijn, dus ook de distributie, logistiek

kaart. “We analyseren de processen bij onze klanten en

en natuurlijk de eisen van de eindgebruiker.

topaverpakking.nl


21 Future-proof warehouse solutions in Belgium and The Netherlands Heylen Warehouses creates and invests in state-of-the-art logistic real estate. We develop, rent and manage future-proof warehouses, used by leading companies and brands. Our buildings reflect the success of our clients and provide a great place-to-work for their thousands of hardworking employees every day. By applying high quality standards and a long-term vision, we develop a promising future for the logistics industry in the Benelux.

www.heylenwarehouses.com

T-PORT LOGISTIC CAMPUS, COLUMBUS, ALMELO

WE CAN WE CREATE WE ARE REAL


VOORWOORD

JUNI 2019

VOOR WOORD VERGROOTGLAS De groei van e-commerce zet zich onverminderd door. Wat betekent dat voor de logistieke sector? Deze editie van OnlineRetailer staat grotendeels in het teken van logistiek. Logistiek raakt zoveel vlakken, het gaat over e-commerce, over automatisering, over consumentenvoorkeuren, verpakkingen, vastgoed, er speelt zoveel. Kortom, de logistieke wereld is boeiender dan ooit. Tegelijk ligt de sector onder een vergrootglas als het gaat om CO2-uitstoot. Logistiek vormt vanzelfsprekend ook het thema voor de Ronde Tafel Sessie in deze editie. Samen met een groot aantal logistieke experts bespreken we de laatste ontwikkelingen en uitdagingen in de logistiek. Automatisering en robotisering, klantvoorkeuren, de ‘Chinese Hema’, speciale e-commerceverpakkingen, logistiek vastgoed, het komt allemaal ter tafel. Interessante conclusie: een retailer die niet meer top is in logistiek, is ten dode opgeschreven. Behalve filosoferen over toekomstige ontwikkelingen, geeft een aantal specialisten ook tekst een uitleg over systemen en hulpmiddelen die vandaag de logistieke operatie al aanzienlijk kunnen verlichten. Bijzonder om te constateren is dat in een tijdperk waar technologie hoogtij viert, de mens toch zoveel mogelijk nog centraal wordt gezet in de automatisering. Volgens Knapp, wereldspeler in de ontwikkeling

van logistieke automatiseringsoplossingen, wordt de mens de laatste jaren belangrijker en belangrijker in de automatisering. Daarnaast nemen we een kijkje in de keuken bij Wehkamp en zoomen dan vooral in op de softwareoplossing die realtime inzicht geeft in de beschikbaarheid van de voorraad, ook bij alle dropshipmentpartners. Ook bespreken we de laatste ontwikkelingen in de wereld van verpakkingen en gaan we op zoek naar de meest duurzame verpakking. Tijdens de Ronde Tafel Sessie komen overigens ook een aantal interessante ontwikkelingen op gebied van verpakkingen ter tafel, zoals een functionele e-commerceverpakking zonder plastics, waarmee Amazon gaat experimenteren vanaf oktober. Omdat verzenden echt niet gratis is, geven we een aantal tips om de logistieke kosten binnen de perken te houden. Door al het bestellen en retourneren, zijn de logistieke kosten van webwinkels de afgelopen jaren flink toegenomen. Hoe keer je het tij in deze stijgende kostenpost, zonder de consument hiervan de dupe te laten worden? Dat en nog veel meer over logistiek in deze editie van OnlineRetailer. Veel leesplezier! Team OnlineRetailer

ONLINE

RETAILER I

5


JUNI 201 9 JAARGANG 7 / NUMMER 33

INHOUD

I<

OnlineRetailer

005 Voorwoord

COLOFON

Eindredactie: Roel van Gils Redactie: Maarten van Vliet, Sophie Marks, Frank Gielen, Stefan van der Velden, Mark Nieuwenhuis, Roel van Gils. Redactieadres: Irislaan 9a, 5595 EH Leende, Nederland T. +31 (0) 40 737 02 95 E. redactie@online-retailer.nl Bladmanagement: Tim van Lieshout E. t.vanlieshout@online-retailer.nl Secretariaat: Maddy Rutten E. administratie@online-retailer.nl Abonnementsprijs: € 39,00 per jaar inclusief BTW NL82 RABO 0118 1029 66 t.n.v. OnlineRetailer Publishing o.v.v. magazine OnlineRetailer informatie over abonnementen: T. +31 (0) 40 737 04 71 Adreswijzigingen: Schriftelijk tenmiste drie weken voor verhuizing naar: Postbus 51, 5595 EH Leende, Nederland Opzeggingen: Indien twee maanden voor het verstrijken van de abonnementsperiode geen schriftelijk bericht van opzegging is ontvangen, wordt het abonnement automatisch met een jaar verlengd. Doelgroep: OnlineRetailer wordt verspreid onder professionals werkzaam op het gebied van e-commerce en online business, directeuren en ondernemers in de markt van verkoop op afstand (web winkeliers), fysieke retailers alsmede MKB ondernemers die voornemens zijn online te gaan, merken die het kanaal online inzetten. Vormgeving/art direction: ConceptiQ Visuele Communicatie Ben Hoogmoet T. +31 (0) 40 844 65 56 E. ben@conceptiq.nl W. www.conceptiq.nl Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever en zonder bronvermelding. Hoewel dit blad op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld kunnen uitgever en auteurs op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Zij aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op deze informatie.

6

I

ONLINE

RETAILER

008

Ronde Tafel Sessie

018

Veilig en beschermd

021

Magazijnbeheersysteem,

024

Sorteren: geschikt voor

Uitgever Nederland: OnlineRetailer Publishing Irislaan 9a, 5595 EH Leende, Nederland T. +31 (0) 40 737 04 71 F. +31 (0) 40 206 21 58 E. Info@online-retailer.nl W. www.online-retailer.nl Uitgever België: OnlineRetailer Publishing BE Irislaan 9a, 5595 EH Leende, Nederland T. +31 (0) 40 737 02 95 F. +31 (0) 40 206 21 58 E. Info@onlineretailer.be W. www.onlineretailer.be

001 / 040

Ronde Tafel Sessie

Logistiek onder een vergrootglas

De logistieke wereld is boeiender dan ooit. De shift van offline retail naar ecommerce brengt ontzettend veel mooie ontwikkelingen met zich mee. Tegelijk ligt de sector onder een vergrootglas als het gaat om CO2-uitstoot. Samen met een groot aantal logistieke experts bespreken we tijdens een Ronde Tafel Sessie de laatste ontwikkelingen en uitdagingen in de logistiek.

08

Sorteren: geschikt voor alle logistieke stromen

Sorteren betekent letterlijk: alles wat bij elkaar hoort, bij elkaar leggen. Deze definitie is volgens Philippe Sanders van Distrisort op een heleboel manieren uit te werken. Sorteren is bijvoorbeeld een goede manier om het pickproces verder te optimaliseren, maar beperkt zich niet tot één type order. Er zijn verschillende flows in de logistiek die door een sorteermachine geoptimaliseerd kunnen worden.

24

Sturend WMS houdt regie in warehouse

33

van A naar B

betrouwbaarheid over de keten heen

alle logistieke stromen

027 Column Sirius Legal

vennootschapsvormen

030

Bol.com lanceert

033

Sturend WMS houdt

037

Vijf bespaartips op

040

De mens centraal

experimententool

Warehouses vervullen een cruciale rol in de logistieke keten. Want hoe efficiënter een magazijn, hoe hoger de uiteindelijke productiviteit en tijdswinst. Om die efficiëntie te bereiken, biedt Centric Locus WMS: een betrouwbaar, intelligent en sturend WMS voor retail, groothandel, e-commerce, 3PL én productie.

Logistiek onder een vergrootglas

regie in warehouse

logistieke kosten

in automatisering


OnlineRetailer

I< De mens centraal in automatisering

Logistiek

043 / 072 043

In de keuken

047

Innovaties

051

Evolutie naar

Automatisch geleide voertuigen, pickrobots, volautomatische werkstations, al deze hoogtechnologische ontwikkelingen zetten de medewerkers in een moderne magazijnomgeving buitenspel. Althans, zo lijkt het. Volgens Werner De Swaef van Knapp, wereldspeler in de ontwikkeling van logistieke automatiseringsoplossingen, wordt de mens de laatste jaren belangrijker en belangrijker in de automatisering.

40

bij Wehkamp

in warehousing

duurzame verpakkingen

055 Logistiek vastgoed professionaliseert 059 PIM ontzorgconcept

Verpakken

Crossborder

Evolutie naar duurzame verpakkingen

DPD als crossborder specialist

Het meest duurzame alternatief voor verpakkingen, is géén verpakking. Dat zegt Hans Houtappels van Moonen Packaging. “Voor e-commerce is dat in veel gevallen geen optie, maar ook daarvoor geldt: gebruik zo min mogelijk verpakking en maak bij voorkeur zo weinig mogelijk gebruik van maagdelijke (virgin) grondstoffen in de verpakking.

De markt voor pakketten groeit ongelooflijk hard, gedreven door de groei van (crossborder) e-commerce. DPD Nederland heeft dit jaar twee belangrijke ontwikkelingen gedaan die de positie van de pakketvervoerder verder verstevigen: een nieuwe HUB in Eindhoven met een unieke propositie én een nieuw communicatieplatform richting consumenten, DPD Predict.

51

67

Optimaliseren van de Bestelervaring

Software

Steeds meer zakelijke eindklanten zijn op zoek naar bestelgemak. Meer efficiency in het inkoopproces geeft minder ruis en vooral minder rompslomp. dNovo ICT ondersteunt leveranciers van deze bedrijven door het realiseren van zogenaamde OCI koppelingen.

voor fashion

063

Column Mark Teurlings

064

Omnichannel oplossing

ontmaskeren van nepshops

combineert PIM en WMS

067 DPD als

crossborder specialist

070

Tikkie QR

072

Optimaliseren van

online betaaltool voor DM

de bestelervaring

72 ONLINE

RETAILER I

7


LOGISTIEK

TEKSTEN : Roel van Gils BEELDMATERIAAL: Juul Kessels

Logistiek onder een vergrootglas 8I

ONLINE

RETAILER


RONDE TAFEL SESSIE

LOGISTIEK

De logistieke wereld is boeiender dan ooit. De shift van offline retail naar e-commerce brengt ontzettend veel mooie ontwikkelingen met zich mee. Tegelijk ligt de sector onder een vergrootglas als het gaat om CO2-uitstoot. Samen met een groot aantal logistieke experts bespreken we tijdens een Ronde Tafel Sessie de laatste ontwikkelingen en uitdagingen in de logistiek. Automatisering en robotisering, klantvoorkeuren, de ‘Chinese Hema’, speciale e-commerceverpakkingen, logistiek vastgoed, het komt allemaal ter tafel. De groei van e-commerce zet zich onverminderd door. Wat betekent dat voor de logistieke sector? “In steeds meer sectoren is e-commerce onderdeel van het totale business model,” zegt Thiemo van Spellen van DPD. “Dat vraagt ook om steeds meer creativiteit van de logistieke sector.” Bruno Verlinden van ID Logistics kan dat bevestigen en zegt: “Er is schijnbaar niets dat zich niet meer leent tot e-commerce. Was dat jaren geleden nog hoofdzakelijk een boek of een cd, vandaag kijken we niet meer op van een zak cement, een bankstel of een kerstboom die aan huis geleverd wordt. We spraken over 2-man handling, nu zijn er initiatieven als 4-man handling en zo verder.” Arthur Zondervan van Groenewout: “Je kan het inderdaad zo gek niet bedenken of er is iemand die het aandurft om er een e-commerce business rond te bouwen. En met een gezond business model gaat het ook gewoon ‘vliegen’. De business modellen en logistieke uitvoering evolueren samen verder waar vraag en aanbod elkaar vinden.”

TUCKMAN MODEL

Volgens Bruno Verlinden bevindt e-commerce zich nog altijd in de stormingfase van het Tuckman model. Dat model beschrijft vier fasen in de groepsdynamica om tot een performante organisatie te komen, problemen weg te nemen en resultaten te boeken. “Iedereen is aan het experimenteren met verschillende modellen. Over het algemeen is er geen enkel sluitend antwoord over het passende model.” Dat geldt bijvoorbeeld ook voor foodmodellen, zegt Arthur Zondervan. “Volgens de CFO van Jumbo is food en e-commerce nog geen succesformule. De logistieke kosten gerekend op productniveau zijn enorm in vergelijking met de supermarkt waar de consumenten zelf de orderpickers zijn.” Rutger-Jan van Broekhoven van Borghese Logistics: “In food is iedereen

inderdaad nog aan het ontdekken. Het model van Hello Fresh is bijvoorbeeld wezenlijk anders dan dat van Picnic, ondanks dat ze volledig inzetten op digitaal. Ook de Albert Heijn hanteert weer een eigen model. Het gaat echt nog wel een paar jaar duren, voordat iemand de succesformule gaat ontdekken. De marge zit immers niet in het product.” Arthur Zondervan: “Hello Fresh werkt met abonnementen, bij Picnic moet je een boodschappenlijst invullen. Met andere woorden, beide partijen kopen pas in als ze weten wat ze gaan verkopen. Ze hebben geen fysieke winkels en zijn dus niet belast met een Albert Heijn verleden. Dat maakt een verschil, maar of het op grote schaal werkt, is maar de vraag. De marge op het product is een belangrijke factor in het laten slagen van een business model.” En daar komt dan het vinden van geschikte c.q. betaalbare huisvesting bij,” vult Patricia Miltenburg van De Lobel & Partners ‘real estate experts’, aan. “Dit kan een hele uitdaging zijn omdat de vraag is of een regulier warehouse qua spec’s aansluit op de wijze van gebruik van deze partijen.”

THIEMO VAN SPELLEN,

DPD Nederland

Thiemo van Spellen is sinds begin 2017 Chief Commercial Officer (CCO) bij DPD Nederland. Hij heeft zijn commerciële ervaring in diverse functies in de logistieke sector opgedaan bij Deutsche Post en Sandd. Met zijn creatieve visie op de toekomst is hij de aangewezen persoon om met het Nederlandse commerciële team bij te dragen aan het ambitieuze doel van DPDgroup: de grootste internationale pakketbezorger in Europa te worden.

CHINESE HEMA

In de Verenigde Staten lopen projecten waarbij een winkel is uitgerust met een micro-fulfilmentcenter, een hoog geautomatiseerd magazijn al dan niet geïntegreerd in het winkelconcept, weet Werner De Swaef van Knapp Benelux. “Door de compacte opslag wordt vooral op vierkante meters gespeeld. Dankzij het goods-to-person fulfilmentsysteem ligt de productiviteit van picken een factor vier tot zes hoger dan in een distributiecentrum.” Bruno Verlinden: “Het Chinese Hema van Alibaba is een vergelijkbaar concept. Ze beloven de klant binnen de 20 minuten in een straal van 5 kilometer te bedienen tegen dezelfde prijs. Dat concept heeft zelfs invloed

BRUNO VERLINDEN,

ID Logistics

ID Logistics is de snelst groeiende logistieke dienstverlener met een pure focus op contract logistiek (warehousing en transportmanagement). Het bedrijf heeft ondertussen 20.000 medewerkers over 300 DC’s en is sinds de oprichting vooral actief in retail, FMCG en E-commerce. In de Benelux zijn bijvoorbeeld Mediamarkt en Makro klant.

>>

ONLINE

RETAILER I

9


Kaapstadweg Haven van Amsterdam

TE HUUR

Kaapstadweg Logistics Park In het havengebied van Amsterdam, recht tegenover de tevens door Borghese Logistics gerealiseerde distributiecentra van DSV en Rivièra Maison, wordt het nieuwe distributiecentrum ‘Kaapstadweg’ ontwikkeld. Dit project ligt centraal in Nederland en Europa. Naast diverse barge terminals, uitvalswegen A4, A5, A9 en A10 en in de nabijheid van de luchthaven Schiphol. Technische specificaties Max. stapelhoogte: 12,20 meter Max. vloerbelasting: 50,0 kN/m² Vloervlakheid: DIN 15185 (super vlakke vloer)

Laaddocks: per 850 m² bedrijfsruimte Verlichting: LED verlichting Sprinkler: ESFR-sprinkler systeem

u

Totale oppervlakte: 67.000 m²

u

Verdeeld over drie gebouwen

u

Deelverhuur mogelijk vanaf: 5.000 m²

u

BREEAM Very Good

u

Beveiligd park

VOOR MEER INFORMATIE: WWW.BORGHESELOGISTICS.NL Per direct beschikbaar

Makelaars:

Management: +31 (0)88 989 98 98

+31 (0)20 540 54 05


RONDE TAFEL SESSIE

LOGISTIEK

ARTHUR ZONDERVAN,

Groenewout

Adviseur/expert in e-fulfilment solutions in voor order verwerking en verpakken. Partner bij Groenewout, een adviesbureau voor Supply Chain & Logistics.

op de prijzen van de woningmarkt in die regio; mensen willen per definitie in die straal komen wonen zodat ze gebruik kunnen maken van Hema. Carrefour in Frankrijk is op zijn beurt een aantal ‘drives’ aan het implementeren waarbij mensen heel snel hun producten kunnen komen ophalen. Die verschillende initiatieven bewijzen maar weer dat we nog geen idee hebben waar het naar toe gaat en dat er schijnbaar veel wegen naar Rome leiden.” Ralph Caspanni: “Het voorbeeld van Werner – een deel van de supermarkt inrichten als fulfilmentcenter – is wel een flexibel model dat je eenvoudig kan laten groeien. Naarmate meer klanten online gaan bestellen, kun je opschalen.” Werner De Swaef: “Bovendien stimuleert het de eventuele meerverkoop in de winkel.” Bruno Verlinden: “Ikea denkt daar bijvoorbeeld weer anders over. Ze hebben veel winkels en ruimte, maar kiezen ervoor om de Europese e-commerce orders te centraliseren vanuit een groot distributiecentrum in Duitsland.”

KLANTVOORKEUREN

Thiemo van Spellen: “Interessant is ook dat de consument om verschillende redenen producten online koopt. Bakstenen of hondenvoer worden vaak gekocht omdat ze dan zelf niet hoeven sjouwen. Online

kleding kopen, maakt de woonkamer tot kleedkamer. Men bestelt meerdere maten en kleuren tegelijk en stuurt terug wat niet voldoet. Een hele andere motivatie dan die van de bakstenen.” Peter Nieuwland van Moonen Packaging: “Ook die perceptie is aan verandering onderhevig. Mensen laten hun kleding steeds meer in winkels bezorgen en wat niet past of niet voldoet, laten ze daar achter. Dat voorkomt de in hun ogen rompslomp met retouren.” Ralph Caspanni van Heylen Warehouses vraagt zich af wat dan de meerwaarde nog is van afhalen? “Convenience staat voorop bij ecommerce. Met andere woorden, je wilt producten thuis ontvangen.” Ook Thiemo van Spellen kan dat beamen: “DPD doet jaarlijks onderzoek naar het online shopgedrag in heel Europa. De voorkeuren verschillen per land. In Nederland wenst 82% van de online shoppers zijn producten thuis te ontvangen. Op de tweede plek staat de parcelshop, vanwege het gemak van afhalen op het moment dat het uitkomt. De oriëntatie vindt wel online plaats omwille van prijs, product vergelijking of beschikbaarheid. Maar daarin zie je cultuurverschillen. Frankrijk is bijvoorbeeld een echt afhaalland met meer dan 9.000 parcelshops en in de Baltische Staten, voor wat het waard is, is de norm de pakketkluis.”

”Een deel van de supermarkt inrichten als fulfilmentcenter, is wel een flexibel model dat je eenvoudig kan laten groeien”

PETER NIEUWLAND,

Moonen Packaging

Ruim 60 jaar geleden is Moonen Packaging klein begonnen. Met passie en ambitie is het bedrijf uitgegroeid tot een innovatieve en duurzame verpakkingsspecialist. Inmiddels ontzorgt Moonen Packaging vele bedrijven in retail, food en industrie. ‘Wij gaan voor meer dan tevreden klanten door altijd de extra stap te zetten, met liefde voor onze planeet.’

>>

ONLINE

RETAILER I

11


LOGISTIEK

COMMUNICATIEDRIEHOEK

Het concept van aan huis leveren, is volgens Marc Zwaneveld van Topa Verpakking al tientallen jaren oud. “In de oude havens van Amsterdam zijn huizen gebouwd met een koelkast in de gevel waar leveranciers hun verswaren perfect gekoeld konden afleveren. Dat concept zie je nergens meer terug en is ook niet door andere steden overgenomen. Ik geloof in leveren aan huis, ook van food, en dat kan heel goed en steeds sneller, maar de grote uitdaging zit hem in het ontvangst; de consument moet wel thuis zijn, zeker bij verswaren.” Thiemo van Spellen ziet weinig toekomst voor een kluis aan huis. “Een heel groot deel van de bestellingen wordt door een relatief kleine populatie gedaan, die soms wel meerdere pakketten per dag ontvangen. Dat past natuurlijk allemaal niet in de kluis. Neemt niet weg dat Marc een belangrijk punt aanstipt: mensen kopen meer en meer online, maar zijn minder thuis. De communicatiedriehoek tussen afzender, ontvanger en de pakketbezorger moet heel strak zijn.

12 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Roel van Gils BEELDMATERIAAL: Juul Kessels

Wat je nu ziet is dat vervoerders werken met tijdslots en vervolgens de ontvanger de mogelijkheid geven voor een andere datum te kiezen, het pakket bij de buren af te leveren of op een andere veilige plek. De regie aan de ontvanger geven is heel belangrijk. Daarin kun je natuurlijk slimme sturingsmechanismen aanbrengen door te spreken over bijvoorbeeld het groene slot,” aldus Thiemo van Spellen.

DUURZAAMHEID

Bovengenoemde initiatieven zijn noodzakelijk om efficiënter te rijden, want de logistieke sector ligt onder een vergrootglas als het gaat om CO2-uitstoot. “Het voorkomen van kilometers is cruciaal, los van de logische ontwikkelingen zoals de transitie naar elektrisch rijden, enz.,” zegt Thiemo van Spellen. Bruno Verlinden merkt op dat er met twee maten wordt gemeten. “Een afhaalpunt wordt als een meer duurzame optie gezien, terwijl de consument er vaak met de auto naar toe rijdt.” Thiemo van Spellen kan dat beamen en stelt het zelfs

nog iets scherper: “Vóór het e-commercetijdperk reden we allemaal met de auto naar de winkel. Vandaag worden die producten tegelijk in een woonwijk afgeleverd met één busje. Feit is wel dat de logistieke sector een imagoprobleem heeft als het gaat om het milieu. Er is werk aan de winkel en er valt ook nog tientallen procenten te besparen op CO2-uitstoot.” Patricia Miltenburg merkt op dat de huisvesting bij uitstek geschikt is voor duurzame oplossingen: “Ik noem dan maar even zonnepanelen op de daken. Interessant voor de gebruiker zelf, maar het kan ook dienen als een collectieve voorziening.”

PLASTICS

Diezelfde discussie over duurzaamheid kunnen we voeren over verpakkingsmateriaal, stelt Bruno Verlinden. “Er is goed nagedacht over hoelang bijvoorbeeld een komkommer houdbaar blijft als deze in de juiste plastic wordt verpakt. En hoeveel extra komkommers je moet weggooien als je de plastic niet gebruikt. Producten


RONDE TAFEL SESSIE

gaan veel minder langer mee.” Rutger-Jan van Broekhoven: “Albert Hein is daar druk mee aan het experimenteren. In 150 supermarkten worden de groenten gekoeld met nevel, zoals in het buitenland vaak gebeurt, met als doel de houdbaarheid te verhogen. Om uiteindelijk met minder of geen verpakkingsmateriaal de groenten bij de consument thuis te krijgen.” Marc Zwaneveld: “Het is goed dat er naar alternatieven wordt gekeken die niet levenslang in de natuur blijven rondzwerven.” Peter Nieuwland: “Recent werd bekend dat Canada de EU volgt in het verbod op het gebruik van eenmalige plastics, zoals zakjes, bestek, borden, rietjes, enz. Dan moet je wel op zoek naar alternatieven. De vraag is wel, wat levert het op? Sinds het verbod op de plastic tassen in winkels is het gebruik van vuilniszakken met 30% toegenomen. Blijkbaar gebruikte een deel van de consumenten de plastic tasjes ook als vuilniszak. We moeten dus niet alleen naar oplossingen kijken, maar ook naar het probleem.” Rutger-Jan van Broekhoven: “Het heeft ook een positief effect, want het aantal plastic tassen in Europese rivieren is sinds dat verbod met 40% afgenomen. De markt is helemaal klaar om drastische maatregelen te omarmen.”

E-COMMERCE VERPAKKINGEN

Ooit zijn verpakkingen allemaal doorontwikkeld om ze enerzijds te laten schitteren in het schap en anderzijds om ze in grote aantallen eenvoudig te kunnen transporteren, zegt Arthur Zondervan. “Een melkpak is vierkant omdat er dan meer in een krat passen en heeft bovendien een opvallende bedrukking omdat er vijf verschillende merken naast staan in het schap. Voor e-commercedoeleinden hoeft dat eigenlijk niet en mag de melk best in een blanco verpakking aankomen.” Marc Zwaneveld merkt op dat de eerste aanzet voor een e-commerceverpakking al door Amazon is gedaan. “In de webshop wordt de barbiepop nog keurig in een roze verpakking getoond, maar het product kan ook in een functionele (bruine) e-commerceverpakking verstuurd worden, zonder plastics. Amazon start deze proef in oktober.” Peter Nieuwland vult aan: “Als pushmiddel voor deze milieuvriendelijkere verpakking wordt een korting gegeven en op termijn wellicht een meerprijs gerekend voor de gekleurde verpakking. Als cadeau oogt het misschien minder uitnodigend, maar dat is een kwestie van tijd.” Ralph Caspanni: “We

LOGISTIEK

zijn daarin ook mentaal getraind en weten niet beter. De volgende generatie heeft daar misschien minder ‘moeite’ mee. Sigaretten zitten tegenwoordig ook niet meer in een merkverpakking. Op een gegeven moment weet de volgende generatie niet meer hoe een verpakking er ooit heeft uitgezien.” De jongste generatie kopers vindt een productverpakking überhaupt al minder interessant, meent Thiemo van Spellen. Marc Zwaneveld: “Dat wil niet zeggen dat alles in een bruine doos verstuurd moet worden, want bedrukking hoeft niet per definitie milieuvervuilend te zijn.” Bruno Verlinden: “Een productverpakking die tegelijk shippable is, zodat deze niet in een tweede doos gestoken hoeft te worden, staat hoog op het prioriteitenlijstje van de e-commercespelers. Ze meten ‘SIOC-shipped in original carton’ en een versnelling van dit concept lijkt me volledig logisch naar de toekomst toe.” Ralph Caspanni ziet de e-commerceverpakking ook als kans voor retailers. “Vandaag zien we dat merken rechtstreeks consumenten gaan bedienen en retailers min of meer uitschakelen. Als retailers de verpakkingen overnemen, en in die zin het voorbeeld van Amazon volgen, staan ze weer wat sterker.” Bruno Verlinden zegt: “Die ‘oorlog’ is permanent bezig, maar retailers en producenten van fast moving consumer goods maken samen hun succes.”

RUTGER-JAN VAN BROEKHOVEN,

Director Real Estate Development bij Borghese Logistics

Borghese Logistics ontwikkelt voor eigen rekening en risico hoogwaardig en duurzaam logistiek vastgoed door heel Nederland en heeft momenteel circa 200.000 m2 in ontwikkeling. Het bedrijf is onderdeel van Borghese/ COD, volgens PropertyNL de afgelopen drie jaar de grootste ontwikkelaar in commercieel vastgoed van Nederland.

LOGISTIEK VASTGOED

Nederland is als logistieke hotspot de afgelopen jaren exceptioneel gegroeid. Volgens Ralph Caspanni is dat te wijten aan de shift van offline retail naar e-commerce. “Ieder shift van offline naar online betekent een verdrievoudiging van het aantal vierkante meters dat je nodig hebt in logistiek. Als de online business groeit, groeit de vraag naar logistieke warehouses exponentieel. En die online business groeit hard, Nederland behoort zelfs tot de koplopers in Europa. Zelfs als de groei in e-commerce jaarlijks maar 2% zou zijn, blijft er nog steeds een uitbreidingsvraag aan vierkante meters warehouses bestaan.” Een ander argument voor de exceptionele groei in logistiek vastgoed is volgens Arthur Zondervan het goede vestigingsklimaat in Nederland voor beleggers en merken om zich hier te vestigen. “De ‘verdozing van het landschap’ heeft ook deels te maken met een economische inhaalslag. Tijdens de crisis is er veel te weinig gebouwd.” Patricia Miltenburg merkt op dat de professionalisering van

MARC ZWANEVELD,

Verpakkingsspecialist Engineered Packaging / Product Manager bij Topa Verpakking

Topa Verpakking is een toonaangevende organisatie met ruim 90 jaar ervaring op het gebied van verpakkingsontwikkeling en verpakkingsinnovatie. Met onze vooruitstrevende blik op het gebied van transportverpakkingen leveren wij innovatieve en klantspecifieke verpakkingsoplossingen. Naast innovatie hechten we veel waarde aan kwaliteit, deskundigheid, flexibiliteit, commitment en klantgericht handelen.

>>

ONLINE

RETAILER I

13


REFLEX WMS REFLEX WMS Optimaliseer uw e-commerce operaties met Optimaliseer uw e-commerce operaties met een krachtig en flexibel warehouse management systeem

een krachtig en flexibel warehouse management systeem

Ondersteunt Ondersteuntvele vele e-commerce e-commerceconcepten concepten

Eenvoudig Eenvoudig in ingebruik gebruik

Confi Configureerbaar gureerbaar en en fl flexibel exibel uit uit te te breiden breiden

Heeft u meer informatie nodig? HARDIS GROUP BENELUX Heeft u meer informatie nodig? 06 5584GROUP 8941 refl ex@hardis-group.com HARDIS BENELUX www.refl ex-logistics.com/nl 06 5584 8941 reflex@hardis-group.com

www.reflex-logistics.com/nl A4_pub_supply_chain_reflex.indd 1

27/06/2019 15:02:09


RONDE TAFEL SESSIE

LOGISTIEK

WERNER DE SWAEF,

Knapp Benelux BV

de logistieke processen, het optimaliseren van het gebruik en consolidatie in de afgelopen jaren ook hebben bijgedragen aan de wens van gebruikers om te verkassen naar nieuwe huisvesting. Thiemo van Spellen: “Ook de cultuur, economische dynamiek en infrastructuur zijn inherent aan de groei. Meer dan 80% van het Bruto Nationaal Product is direct of indirect export gerelateerd. Nederland heeft een perfecte infrastructuur met Rotterdam, Schiphol Amsterdam en goede verbindingen met het achterland van Europa.” Ralph Caspanni plaatst wel een kanttekening: “De hoge vierkante meter prijs die momenteel voor logistiek vastgoed betaald wordt, gaat er wel voor zorgen dat België steeds interessanter wordt.” RutgerJan van Broekhoven: “Arthur raakt een belangrijk onderwerp. Mensen klagen over de ‘verdozing van het landschap’. Die trend is al zichtbaar: er is veel minder animo bij bestuurders om maar weer een stuk weiland om te toveren tot bedrijventerrein. Er komt meer regie vanuit de provincie en andersoortige pr-druk op bestemmingsplanwijzigingen.”

EVOLUTIES OP LANGERE TERMIJN

De hoge vierkante meter prijs voor logistiek vastgoed werkt automatisatie in de kaart, zegt Werner De Swaef. “Er wordt steeds hoger gebouwd om de hoge grondprijs te rechtvaardigen. De beschikbaarheid van

Werner is binnen het KNAPP Benelux team verantwoordelijk voor de sales en marketing van KNAPP’s branchegerichte gïntegreerde logistieke automatiseringsoplossingen. De belangrijkste focus ligt daarbij op marktontwikkeling en verkoop van projecten, teneinde het klantenbestand in de Benelux te verbreden en uit te breiden. Hierbij kan ik rekenen op 25 jaar internationale ervaring in markt- en productontwikkeling, projectwerk en verkoop van intralogistieke systemen en software voor het verhogen van de efficientie, prestaties, kwaliteit en flexibiliteit! Motto: ‘Luister’ eer ge begint …

”Mensen klagen over de‘verdozing van het landschap” producten en de snelheid waarop geleverd kan worden, is van invloed op de continuïteit van een organisatie. En dan speelt er nog een aspect, het vinden van personeel. De business case om te gaan automatiseren, is dus sneller gemaakt dan een jaar of tien geleden. Over het algemeen slaagt men erin om cases rond te rekenen op drie tot vijf jaar.” Ralph Caspanni ziet nog een ander belangrijk aspect: “Automatisering was vroeger built-to-suit oftewel een oplossing voor één bepaalde klant met een bepaald proces. Op dit moment is automatisering een algemene oplossing voor alle logistieke dienstverleners in fast moving consumer goods. Dat maakt de investeringsdrempel veel lager.” Werner De Swaef kan dat beamen: “Automatiseringsoplossingen hebben een enorme technologische evolutie doorgemaakt. Systemen zijn meer opgebouwd uit modules en zijn daardoor veel flexibeler en schaalbaarder dan jaren geleden. Overigens is automatisering en robotisering niet nieuw. In de automotive industrie worden robots al dertig jaar ingezet en ook in de logistiek gebeurt palletisering door robots al vele jaren. Een belangrijke evolutie voor het detail orderpicken met robots is echter de grote

PATRICIA MILTENBURG,

De Lobel & Partners ‘real estate experts’

De Lobel & Partners ‘real estate experts’ is een initiatief van Patricia Miltenburg en Léon de Lobel. Al sinds 2000 werken zij nauw samen, waardoor zij goed op elkaar zijn ingespeeld, waarbij vertrouwen centraal staat. Passend binnen de groei ambitie en beantwoordend aan de klantvraag is juni 2019 een nieuwe business line ‘Valuation & Advice’ aan het dienstenpakket toegevoegd. Drs. Kim van Sluijs MRICS RT is als partner tot de organisatie toegetreden en is verantwoordelijk voor deze nieuwe business line.

>>

ONLINE

RETAILER I

15


21 Future-proof warehouse solutions in Belgium and The Netherlands Heylen Warehouses creates and invests in state-of-the-art logistic real estate. We develop, rent and manage future-proof warehouses, used by leading companies and brands. Our buildings reflect the success of our clients and provide a great place-to-work for their thousands of hardworking employees every day. By applying high quality standards and a long-term vision, we develop a promising future for the logistics industry in the Benelux.

www.heylenwarehouses.com

T-PORT LOGISTIC CAMPUS, COLUMBUS, ALMELO

WE CAN WE CREATE WE ARE REAL


RONDE TAFEL SESSIE

LOGISTIEK

RALPH CASPANNI,

Managing Partner bij Groep Heylen Netherlands

Mijn functie is Managing Partner van Groep Heylen Netherlands. Vanuit deze rol ben ik verantwoordelijk voor de verdere expansie van alle logistieke vastgoed activiteiten van Groep Heylen op de Nederlandse markt.

snelheid en accuraatheid van de beeldherkennings en -verwerkingstechnologie. E-commerce, waar hoge prestaties en foutloos werken een olympisch minimum zijn, vraagt echter nog wat specifieke(re) technologieën als het gaat om efficiëntie in orderpicking en verpakken. Ook daarin vinden belangrijke ontwikkelingen plaats, zoals de mogelijkheid voor het inzetten van verschillende, automatisch verwisselbare, gripping oplossingen. Dit om een zo’n breed mogelijke productengamma te kunnen behandelen. Ook door het gebruik van ‘slimme software’ vormen de robot en de mens steeds vaker een hecht team.” Het feit dat de business case voor automatisering nu sneller wordt gemaakt heeft volgens Arthur Zondervan ook te maken met het volume. “E-commerce had eerst volume nodig.” Rutger-Jan van Broekhoven ziet ook een andere beweging: “We merken dat de druk op de arbeidsmarkt partijen doet besluiten voor een andere locatie te kiezen, zones waar meer arbeidskrachten beschikbaar zijn. “Hoogbouw en automatisering is niet het eerste waar ze aan denken.” Dat beaamt Patricia Miltenburg ook: “Verder zien wij dat partijen in toenemende mate kiezen voor een locatie met een multidisciplinaire bereikbaarheid. Hierdoor is men flexibeler en kan men anticiperen op toekomstige ontwikkelingen waar het aankomt op vervoer.”

LAST MILE OPLOSSINGEN

De vastgoedexperts aan tafel verwachten niet dat aan de rand van de stad afzonderlijke kleine hubs van logistiek dienstverleners worden gebouwd om de binnenstad te bevoorraden. “Dat gaan steden niet massaal omarmen, mede door de druk om woningbouw op deze locaties te realiseren,” zegt Rutger-Jan van Broekhoeven. “Successen op dit moment met alternatieve manieren van steden bevoorraden, gaat over het bundelen van bestaande netwerken.” Ralph Caspanni ziet ook kansen voor deze gezamenlijke consolidatiepunten waar het regionaal logistiek netwerk overgaat in fijnmazige distributie. “Al is het alleen maar vanuit wetgeving dat er een hub moet komen om van transportmodus te veranderen (verbrandingsmotor naar elektra).” Patricia Miltenburg: “Wij zien hier de eerste, wat meer concretere plannen, voor verschijnen. Al staat dit nog wel in de kinderschoenen.” Rutger-Jan van Broekhoven: “Overigens is het niet alleen de pakketbezorger die de stad in gaat, ook bouw- en installatiebedrijven, leveranciers van bouwmaterialen, enz. Grote steden zijn heel hard bezig om manieren te vinden om deze stromen te bundelen en

vergroenen. In Amsterdam gebeurt dat al heel radicaal als het gaat om bouwmaterialen; alles wordt verzameld via een hub aan de haven en van daaruit per boot het centrum ingevaren. De wal is het schip aan het keren. In Utrecht zijn er weer andere initiatieven. Kortom, ook de last mile oplossingen en alternatieven zijn nog niet uitgekristalliseerd.” We verkeren in een interessante tijd, resumeert Ralph Caspanni. “De logistieke sector is een geweldige business om in actief te zijn. Logistiek raakt zoveel vlakken, het gaat over e-commerce, over automatisering, over consumentenvoorkeuren, er speelt zoveel.” We bevinden ons inderdaad in een mooi tijdsgewricht, benadrukt Arthur Zondervan. Bruno Verlinden ziet er stilaan wel een lijn in komen. “Retail en logistiek zijn elkaars verlengstuk. Multikanaal logistiek is de technische uitvoering van de retailfunctie anno 2019. Een retailer die niet meer top is in logistiek, is ten dode opgeschreven. Of je geeft heel je business uit handen aan iemand die qua logistiek wel goed presteert, maar dan leg je je lot in handen van de Alibaba’s, Amazon’s en bol’s van deze wereld.” I<

”Successen met alternatieve manieren van steden bevoorraden, gaat over het bundelen van bestaande netwerken” ONLINE

RETAILER I

17


VERPAKKINGEN

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: Topa Verpakking

Veilig en beschermd van A naar B Jaarlijks worden er meer dan 420 miljoen pakketjes bezorgd door de pakketdiensten. Dat gaat volgens Arjan Voshart van Topa Verpakking vaak heel goed. “Maar bij die aantallen gaat er natuurlijk ook weleens wat mis. Bedenk dat een pakketje een hele weg aflegt om uiteindelijk bij de consument aan de deur te worden afgeleverd.” Topa Verpakking adviseert en ontwikkelt de meest optimale verpakking om producten veilig naar de bestemming te vervoeren. Bij het selecteren van de best passende verpakking is het van belang om rekening te houden met alle facetten die een rol spelen in het transportproces, begint Arjan. “Dan hebben we het over interne logistiek en externe logistiek, al dan niet door de lucht, over het spoor, per vrachtwagen of per bestelbus van de pakketdienst. Een product ondergaat dus een intensieve cyclus alvorens het bij de klant wordt afgeleverd. De verpakking moet enerzijds het product bescherming bieden, anderzijds moeten de kosten voor de verpakking binnen de perken blijven. Met andere woorden, het is zaak zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken - ook in het kader van het milieu – maar zodanig afgestemd dat deze wél voldoende bescherming biedt.”

ANALYSEREN

Om te komen tot de meest optimale verpakking brengen de verpakkingsspecialisten van Topa Verpakking allereerst de behoeften in kaart. “We analyseren de processen bij onze

18 I

ONLINE

RETAILER

klanten en formuleren vervolgens een passend verpakkingsadvies. Het volume van verpakkingen en zendingen reduceren is in onze business altijd een belangrijke zaak. Daarnaast is het minimale gebruik van verpakkings- en opvulmateriaal een belangrijk punt, zodat afval beperkt kan blijven. Onze verpakkingsdeskundigen kunnen verpakkingen zo ontwikkelen dat de ruimte het beste wordt benut, de sterkte geoptimaliseerd is en er niet meer materiaal gebruikt wordt dan noodzakelijk is. In veel gevallen kunnen we het advies ook nog onderbouwen met testresultaten uit ons Topa Institute. Indien nodig, voeren wij in ons testlaboratorium aanvullende tests uit.”

GEEN LOZE RUIMTE

Bij verpakkingen waarbij er zo min mogelijk loze ruimte in en tussen de verpakkingen zelf zit, zullen de vrachtwagens dus optimaal beladen kunnen worden, zodat er meer rendement over de hele transportketen behaald kan worden, benadrukt Arjan. “Tevens houden wij rekening met elk aspect van het verpakkingsproces, de distributie, maar ook de eisen van de eindgebruiker, zodat de producten goed beschermd zijn. Onze verpakkingen kunnen bedrukt en onbedrukt worden geleverd, in de gewenste volumes, afhankelijk van de behoeften. Amerikaanse vouwdozen, bedrukte dozen, maatwerk verpakkingen, palletstabilisatie, palletverpakkingen en -kisten - tot zelfs orderfulfilment machines -, de klant vraagt, wij bieden de juiste oplossing!” I<


VERPAKKINGEN

”Het is zaak zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken – ook in het kader van het milieu – maar zodanig afgestemd dat deze wél voldoende bescherming biedt” ONLINE

RETAILER I

19


Nieuw: in 3 keer betalen met 0% rente Een soepele betaling levert meer

Zo kunnen ze toch kopen wat ze willen,

klanten op. Daarom geef je klanten

ook al is de prijs hoger. En het mooie is:

wat ze willen. Op een veilige en

als webshop hoef je niets voor te

verantwoorde manier. In3 is de enige

financieren en kun je rekenen op 100%

gespreide betaalmethode zonder rente

betaalgarantie. Geen kosten voor je klant,

of BKR registratie. Je klanten betalen

geen risico’s voor jou en gemak voor

in 3 termijnen binnen 60 dagen.

iedereen. Meer info op payin3.nl

Conversieverhoging + 15% Acceptatiepercentage + 88% Gemiddelde aankoopbedrag + 30%


LOGISTIEK

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: Hardis Group

VOORRAADBETROUWBAARHEID OVER DE KETEN HEEN Het Reflex WMS magazijnbeheersysteem van Hardis Group werd al geïntegreerd in vele honderden magazijnen overal ter wereld. Nu is het voor omnichannel retailers tijd voor de volgende stap: een optimale voorraadbetrouwbaarheid over de hele keten garanderen met Reflex In-Store. Met één tool kunnen retailers de voorraad, productlocatie en herbevoorrading in realtime raadplegen en de e-orders en

>> ONLINE

RETAILER I

21


LOGISTIEK

22 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: Hardis Group


LOGISTIEK

Reflex In-Store Logistics is volgens Ronald

tijd bespaard tijdens het orderpicken. Een

Schepers van Hardis Group, een duidelijke

actueel overzicht op de voorraden komt

aanvulling op het Reflex WMS systeem.

ook de productiviteit ten goede. Mede-

“De traditionele retailwereld is compleet

werkers hoeven niet meer te zoeken, maar

aan het veranderen. Om klanten over alle

kunnen zich focussen op hun core activi-

kanalen optimaal te kunnen bedienen, is

teit: sales genereren.”

het belangrijk om een realtime overzicht te hebben op de voorraad of beter gezegd

De rapportagemodule maakt het volgens

de voorraden in het geval van grotere re-

Schepers mogelijk om de productiviteit

tailers. Producten liggen immers in een

van een winkel verder op te drijven door

distributiecentrum, in de fysieke winkels

te anticiperen op de inzichten die Reflex

zelf, enz. om nog maar te zwijgen over de

biedt. “Gebruikers krijgen een overzicht

verschillende typen voorraden (e-orders

van de voorraadtekorten, efficiëntie van

en e-reserveringen, voorraden en hoeveel-

het orderpickwerk, prestaties van de me-

heden) en herbevoorradingstermijnen.”

dewerkers, enz. Zoals alle tools in het Reflex-aanbod kan In-Store worden ge-

Met Reflex In-Store krijgen verkopers een

koppeld aan de andere applicaties: ERP

realtime overzicht van de totale voorraad

en e-commerceplatform of software voor

én zijn locatie. “Een medewerker van een

kassasystemen, magazijnbeheer (WMS) en

winkel in Utrecht heeft bijvoorbeeld ook

transportmanagement (TMS).”

zicht op de voorraad in een winkel in Almelo,” verduidelijkt Schepers. “De mede-

Reflex In-Store is volgens Schepers de na-

werker hoeft dus niet te informeren bij

tuurlijke vervolgstap op Reflex WMS “Grote

andere filialen, maar ziet in één oogopslag

DIY ketens, warenhuizen, supermarkten en

of het artikel voorradig is en waar het van-

speelgoedwinkels maken al gebruik van

daan moet komen. Het biedt een optimale

deze tool. Het systeem is ook prima inzet-

voorraadbetrouwbaarheid over de hele ke-

baar voor kleinere retailers met verschillen-

ten heen. Iedere vestiging heeft dus in feite

de voorraadlocaties en winkels en is flexibel

toegang tot het gehele assortiment. Het

en schaalbaar in gebruik. Het geeft de on-

versterkt de klantrelatie en verhoogt de

line en offline retailers de mogelijkheid om

servicegraad. Ook het retourmanagement

de fysieke goederenstroom realtime onder

kan met deze oplossing efficiënt worden

controle te houden en te optimaliseren.”

afgehandeld in de winkel.” Reflex In-Store toont ook alle e-orders en e-reserveringen en geeft aan hoe dringend ze zijn (afhaling of bezorging binnen 1 of 2 uur, of minder dringend). Schepers: “Dankzij de nauwkeurige voorraadinformatie en productlokalisering in de schappen of reserve wordt bovendien aanzienlijk wat

I<

”Met één tool kunnen retailers de voorraad, productlocatie en herbevoorrading in realtime raadplegen en de e-orders en retourzendingen beheren” ONLINE

RETAILER I

23


LOGISTIEK

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: Distrisort

Sorteren: geschikt voor

alle logistieke stromen

Sorteren betekent letterlijk: alles wat bij elkaar hoort, bij elkaar leggen. Deze definitie is volgens Philippe Sanders van Distrisort op een heleboel manieren uit te werken. Sorteren is bijvoorbeeld een goede manier om het pickproces verder te optimaliseren, maar beperkt zich niet tot ĂŠĂŠn type order. Er zijn verschillende flows in de logistiek die door een sorteermachine geoptimaliseerd kunnen worden. Behalve het reguliere orderproces gaat het om bijvoorbeeld replenishment (aanvullen van de vooraad), crossdocking, retouren en e-commerce.

24 I

ONLINE

RETAILER


LOGISTIEK

”Sorteren is als logistiek proces zeer aantrekkelijk om doorlooptijden, handlingkosten en pickfouten op te sporen en de kosten per product te verlagen”

Het distributiecentrum is de verzamelplaats van het gehele of gedeeltelijke assortiment dat door een bedrijf wordt gevoerd. “Binnen een distributiecentrum worden producten verzameld op basis van allerlei criteria,” zegt Sanders. “Deze criteria zijn bedrijfsgebonden en vinden hun oorsprong in heel veel oorzaken. Denk aan financiën (omloopsnelheid/waarde), courantheid (nieuw/oud), verkoopcijfers (fastmovers/slowmovers), uiterlijk (kleine/ grote). Als aan de diverse voorwaarden is voldaan en de producten op de voorraadpositie liggen is er in feite al een keer gesorteerd. Automatisch sorteren is aanvullend aan het pickproces. Waar het picken bij steeds grotere hoeveelheden aan orders, order regels en aantal producten complexer wordt, daar is automatisch sorteren een oplossing. Sorteren is als logistiek proces zeer aantrekkelijk om doorlooptijden scherp te verkorten, handlingkosten te verminderen en pickfouten te elimineren en zodoende de kosten per product sterk te verlagen.”

SLUITENDE EINDCONTROLE

De belangrijkste logistieke stromen in een distributiecentrum zijn het orderproces voor winkels en e-commerce, maar ook de retouren, de inkomende en crossdocking, goederen. “Een van de belangrijkste stromen voor sorteren is het orderproces ofwel de (winkel)orders. Deze methode levert veel efficiency op omdat in het distributiecentrum niet voor elke individuele order hoeft te worden gelopen naar de juiste picklocatie. Doordat een groot aantal orders worden samengevoegd tot 1 pickopdracht (batchen) ontstaat er minder verkeer in het pickgebied (minder mensen doen meer werk), worden de af te leggen afstanden aanmerkelijk verkort (tijdwinst) en wordt de productiviteit (aantal stuks) per orderpicker vergroot. Ook eventuele pickfouten worden

tijdens het automatisch sorteerproces ontdekt. Sorteren zorgt dus voor een sluitende eindcontrole op het totale pickproces, dit proces zorgt ervoor dat de eindklant krijgt wat hij heeft besteld. Hierdoor stijgt de kwaliteitsbeleving van de eindklant.”

RETOUREN

Als retourgoederen een belangrijk onderdeel van de inkomende goederenstroom zijn, is automatisch sorteren een goed middel om de producten in de voorraad terug op te nemen, vervolgt Sanders. “De artikelen kunnen worden gesorteerd naar ontelbare variabelen zoals SKU, productgroep, pickzones of andere gewenste variabele, indien vooraf gedefinieerd in de software. Daarnaast kunnen retouren eventueel direct via cross dock weer in het lopende sorteerproces worden verwerkt. Dat spaart een inslagoperatie in het magazijn. Goederen worden ongeordend aangeboden bij de ingang. De aangeboden goederen worden via de sorteeroplossing gesorteerd naar orders en desnoods voorgesorteerd voor de volgende batch(es). Deze voorgesorteerde goederen moeten dan weer in de sorter worden ingevoerd bij de volgende batch. Het opnieuw invoeren in de sorteeroplossing is altijd sneller dan opnieuw picken in het distributiecentrum. De overblijvende goederen kunnen ook over de sorteeroplossing worden gevoerd om zo te worden uitgesorteerd op voorraadpositie. Belangrijk voordeel is dat er dan controle kan plaatsvinden op het aantal te verwachten goederen en het aantal geleverde goederen. Het is ook mogelijk om alle overblijvende goederen niet over de sorter te laten gaan en direct in de voorraad op te nemen. Sorteeroplossingen zijn dus in te zetten als crossdocking oplossing en als oplossing voor leveringscontrole. Hiermee kan een inslag (inkomende goederen) worden bespaard voor een groot deel van de artikelen.”

COMBINATIE E-COMMERCE EN KLASSIEKE ORDERS

Klassieke retailbedrijven gaan volgens Sanders ook steeds meer e-commerce orders verwerken. “Vaak wordt de e-commerce als aparte activiteit opgestart maar met het toenemen van het succes wordt ecommerce geïntegreerd in de normale dagelijkse gang van zaken. Om e-commerce orders in het normale proces te integreren zijn er wel enkele belangrijke verschillen. De belangrijkste hiervan is dat e-commerce orders zich kenmerken door het hoge aantal orders met relatief weinig producten per order. Het kenmerk van de ‘klassieke’ order is dat er veel producten worden gevraagd. Door een sorteermachine te configureren met voorsorteer- of speciale e-commerce uitgangen is het geen probleem om e-commerce orders en andere het orderproces te combineren. Daarnaast is een combinatie van winkelorders en e-commerce een goede optimalisatiemix van het pickproces. Belangrijk is daarbij de juiste software; het is namelijk het algoritme van de software die het mogelijk maakt om de diverse logistieke stromen te behandelen. De ideale situatie ontstaat wanneer de software als zelfstandige module functioneert en niet is geïntegreerd in een ERP of WMS systeem. Natuurlijk moet de software wel communiceren met de interne systemen maar volledig separaat werken.” Distrisort is dé system integrator voor sorteeroplossingen. “Met ons als partner voor sorteren zijn hoge besparingen te realiseren. Wij ontzorgen de klant van A tot Z; vanaf de projectvoorbereiding, tijdens de bouw, de oplevering en de lange periode daarna. We leveren sorteerconcepten voor vrijwel alle logistieke vraagstukken.” Benieuwd of een automatische sorteeroplossing ook voor jou geschikt is? Doe de ROI Quickscan op de website van Distrisort. I <

ONLINE

RETAILER I

25


076 206 1006

Braak 1 Roosendaal

Logistiek distributiecentrum, getekend door Stripes Architects, gelegen op bedrijventerrein Borchwerf I te Roosendaal. Totale ontwikkeling van 28.600 m². Bestaande uit ca. 24.030 m² warehouse, ca. 3.485 m² mezzanine en ca. 1.100 m² kantoor.

• Gereed Q1 2020! • Centrale ligging nabij diverse snelwegen A58 en A17. • Hedendaags en hoogwaardig voorzieningenniveau. • Deelverhuur mogelijk. • Huurprijs warehouse EUR 46,50 per m²! • Roosendaal gelegen in de Logistieke Hotspot. • Ambitie BREEAM Outstanding. • Omliggende bedrijven DHL, Primark, Loendersloot. • Een belegging van Intervest. • Een ontwikkeling van Vandam Invest. • Collegiaal met CBRE.

De Ruif 3 Roosendaal • Gereed Q1/Q2 2020! • Duurzaam: oa. v.v. zonnepanelen en LED-verlichting. • Zeer ruime parkeernorm. • In een parkachtige omgeving. • Huurprijs warehouse EUR 49,- per m²! • Roosendaal gelegen in de Logistieke Hotspot. • Omliggende bedrijven Strootman, CEVA, DHL. • Een ontwikkeling van Damsteen Vastgoed. • Collegiaal met Savills.

Op Borchwerf II is recent de gestart met de bouw van een hoogwaardig distributiecentrum. Totale ontwikkeling ca. 32.000 m², waarbij deelverhuur mogelijk is. Bestaande uit 28.084 m² warehouse, ca 2.480 m² mezzanine en ca. 1.085 m² kantoor.

Benieuwd naar ons overige logistieke aanbod? www.delobelpartners.nl


COLUMN

TEKSTEN : Freekje De Vidts / Sirius Legal BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

COL

Sinds 1 mei 2019 heeft België een nieuwe vennootschapswetgeving die een grote impact zal hebben op bestaande bedrijven maar even goed op nieuwe, startende bedrijven onder meer door de afschaffing van de kapitaalvereiste voor de opstart van een BV (voorheen BVBA). Maar welke vennootschapsvorm moet je nu kiezen als startende webshop? En waarop moet je letten bij de opstart?

WELKE

VENNOOTSCHAPSKIES IK ALS WEBSHOP? VORM ACHTERGROND

van je ondernemingsnummer bij één van de on-

de VOF en CommV, doen wel een afgeschei-

De nieuwe vennootschapswetgeving die op

dernemingsloketten. Dit wil zeggen dat je een

den rechtspersoon ontstaan, maar je volledige

1 mei in werking trad heeft het aantal rechts-

ondernemingsnummer hebt dat op jouw naam

privévermogen staat nog steeds borg voor je

vormen teruggebracht van 17 naar 4. De enige

staat en waarmee je je activiteit kan ontplooien

schuldeisers. Goed nadenken wélke rechtsvorm

nog overblijvende rechtsvormen zijn de NV die

binnen de grenzen van de NACEBEL-codes die

je nodig hebt is dus de boodschap.

zal voorbehouden zijn voor de grote (beursge-

je hebt geregistreerd. WELKE VENNOOTSCHAPSVORM

noteerde) bedrijven, de BV welke in de plaats komt van de BVBA en de meest courante rechts-

Als éénmanszaak vormt het vermogen dat je

MOET IK DAN KIEZEN?

vorm zal worden, de CV die zal voorbehouden

opbouwt met je zaak en je eigen vermogen

De keuze van vennootschapsvorm als webshop

blijven voor de échte coöperatieves en tot slot

één geheel. In geval van faillissement zullen de

hangt van een aantal zaken af: werk je alleen of

de maatschap waarin de VOF (vennootschap on-

schuldeisers dus je gehele vermogen kunnen

is er een zakenpartner?; Hoe groot schat je het

der firma) en de CommV (commanditaire ven-

aanspreken, aangezien er geen onderscheid be-

risico in van je activiteit (daarbij rekening hou-

nootschap) blijft bestaan.

staat tussen je privé en beroepsvermogen.

dend met het feit dat hoe méér je moet inves-

Bij de keuze voor een vennootschap is er meestal

teren hoe groter het risico); Is er startkapitaal beschikbaar?;...

WAT ZIJN DE MOGELIJKHEDEN?

wél sprake van een afgescheiden vermogen, het-

De eerste vraag die je je moet stellen bij de

geen een aantal voordelen oplevert onder meer

keuze van rechtsvorm voor de opstart van je

in geval van insolventie. Uiteraard zijn aan deze

Afhankelijk van het antwoord op deze vragen

webshop is of je aan de slag wil als eenmans-

vennootschapsvormen wel een aantal bijko-

kan je als startende webshop overwegen om te

zaak of als vennootschap. Het is zo dat als je

mende voorwaarden verbonden qua oprichting,

werken met een VOF wanneer je wil samen-

als ondernemer geen vennootschap opricht, je

boekhoudkundige en administratieve formali-

werken met een zakenpartner die je goed kent

als “eenmanszaak” kan starten na het aanvragen

teiten,… Let wel: bepaalde rechtsvormen zoals

of de CommV wanneer je samenwerkt met een

ONLINE

RETAILER I

27

>>


LOCUS WMS Warehouseprocessen efficiĂŤnt, accuraat en flexibel aansturen

De standaardoplossing Locus WMS is een sturend warehousemanagementsysteem met uitgebreide toepassingen voor alle logistieke processen in uw magazijn. Locus WMS biedt onder andere realtime KPI-overzichten, advanced shipping, integratie met transportmanagement, dashboardfunctionaliteit en een volledig geĂŻntegreerde voice-applicatie. Locus WMS geeft medewerkers en teamleiders duidelijke, enkelvoudige opdrachten. De software is geschikt voor middelgrote tot grote ondernemingen met complexe warehouses in de retail, groothandel, eCommerce, 3PL en productie.

+31 182 34 53 11 | logistics@centric.eu | www.centric.eu/logistiek


COLUMN

partner die enkel als geldschieter fungeert. Het

een “toereikend aanvangsvermogen” nodig hebt,

worden bij de notaris op het ogenblik dat je de

voordeel is dat de opstart gemakkelijk is aange-

hetgeen je moet aantonen aan de hand van een

notariële akte tekent voor de oprichting van je

zien je enkel een onderhandse akte (lees: een

uitgebreid financieel plan. Dit toereikend aan-

BV. Je bent niet verplicht om beroep te doen op

contract) nodig hebt maar het grote nadeel is dat

vangsvermogen moet voldoende zijn om je web-

een financieel adviseur (bv. een boekhouder, ac-

je onbeperkt aansprakelijk bent voor de schulden

shop succesvol door de eerste 2 jaren van haar

countant,...) voor het opstellen van dit plan, maar

van de vennootschap, hetgeen deze 2 vennoot-

activiteiten te loodsen. Hoeveel dit “toereikend

uiteraard is dit wel aanbevolen. Je financieel plan

schapsvormen ineens veel minder aantrekkelijk

aanvangsvermogen” precies moet zijn, hangt af

zal immers de toetssteen zijn voor je aansprake-

maakt.

van de analyse van jouw webshop en de markt

lijkheid als oprichter wanneer je binnen de 3 jaar

waarin je actief zal zijn.

na de oprichting failliet zou gaan. In dat geval zou de rechtbank dit financieel plan kunnen opvragen

De beste keuze bij de uitbouw van een webshop waaraan enig risico is verbonden, is nog steeds

De wet bepaalt daarbij dat je businessplan moet

bij de notaris om te verifiëren of je bij aanvang je

de besloten vennootschap of BV.

bestaan uit een beschrijving van de voorgeno-

huiswerk goed had gemaakt. Daarenboven vormt

men activiteit, een overzicht van de financie-

een sterk financieel plan uiteraard de basis voor

WAAROP MOET IK LETTEN BIJ DE

ringsbronnen en de verstrekte zekerheden; een

een financieel gezonde onderneming.

OPSTART VAN EEN BV?

openingsbalans en geprojecteerde balans na 12

Vanaf 1 mei is het op bepaalde vlakken gemak-

en 24 maand (idem voor wat betreft de resulta-

VRAGEN OVER HET STARTEN ALS

kelijker om een BV op te starten. De voorwaar-

tenrekening); een cash-flow projectie voor mini-

WEBSHOP? VRAGEN OVER DE KEUZE

den zijn immers versoepeld in die zin dat je

maal 2 jaar na oprichting en een beschrijving van

VAN VENNOOTSCHAPSVORM?

geen startkapitaal meer nodig hebt voor de op-

de hypothese gehanteerd voor prognose omzet/

Ons team staat graag ter beschikking.

start (waar dat voorheen nog 18.550 EUR was,

rentabiliteit.

Neem gerust contact op met Freekje De Vidts op het nummer 02/721 13 00 of

waarvan 6.200 EUR onmiddellijk te volstorten). In de plaats daarvan voorziet de wet wel dat je

Dit businessplan moet klaar zijn en neergelegd

via freekje@siriuslegal.be.

I<

FREEKJE DE VIDTS

Advocaat bij Sirius Legal

ONLINE

RETAILER I

29


bol.com

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: bol.com

DE WEG NAAR SUCCES?

EXPERIMENTEREN, LEREN, GROEIEN! Ook al klinkt groei als een ambitie van elke retailer, op experimenteren wordt nog weleens terughoudend gereageerd. Toch zweren de meest succesvolle bedrijven erbij. Bol.com neemt het zelfs zo serieus, dat er een eigen experimententool is gebouwd. Letterlijk alles kan er mee worden getest: van een wijziging op de website tot een aanpassing in het verzendproces. Het platform kan daarmee beter aansluiten op de wensen van haar ruim 9 miljoen klanten en 20.000 partners.

EXPERIMENTEREN Hoe vaak ga je ervan uit dat een simpele aanpassing beter verkoopt, zonder te onderbouwen of het dat ook daadwerkelijk doet? Een gele kleur voor de bestelknop in plaats van een blauwe? Of klanten vertrouwen inboezemen met het thuiswinkelwaarborg logo? Bol.com nam het zekere voor het onzekere en bouwde een eigen experimententool. Pim Nauts, Lead Data Science bij bol.com, en Denise Visser, Product Manager Experimentation, zijn bij de ontwikkeling betrokken. “Wij werken elke dag samen met een groot team mensen die ons platform voor onze

30 I

ONLINE

RETAILER

klanten en partners zo relevant mogelijk wil maken. Er is veel kennis en expertise in huis, maar we kunnen niet zomaar een wijziging doorvoeren omdat wij denken dat het werkt. Een ‘valkuil’ die in meer bedrijven bekend is. Zodra je iets echt test, kun je tot een heel ander inzicht komen. We voeren al geruime tijd experimenten met succes uit, maar vonden dat we dit op veel grotere schaal moesten toepassen. Met onze nieuwe ‘experimentation tool’ kunnen we dat doen: gevalideerd leren voor alle teams bij bol.com.”

LEREN SYSTEEM VOOR IEDEREEN

Sinds de start van het bedrijf, inmiddels 20 jaar geleden, test bol.com volop. Dit gebeurde vooral gefragmenteerd. Er liepen verschillende testen, los van elkaar, en expertise rondom dit soort testen was verspreid door het bedrijf. Dat brengt het risico met zich mee dat de ene test de andere beïnvloedt. Bovendien is testen een complex en tijdrovend proces, en om die reden vooral geschikt voor specialisten die zich er elke dag mee bezighouden. Pim: “Onze nieuwe tool is makkelijk te gebruiken voor iedereen binnen de organisatie.


bol.com Niet alleen voor businessanalisten, maar ook voor softwaredevelopers. Dat is een bewuste keuze. We willen groeien en innoveren. Dat doe je alleen als je zo snel mogelijk leert, met zoveel mogelijk mensen. En hoe sneller bol.com dat doet, hoe beter we onze partners en klanten helpen. Als leren van onze beschikbare data voor iedereen eenvoudig wordt, realiseren we die ambitie sneller. Onze experimententool helpt de uitdagingen rondom experimenteren dus weg te nemen.”

DATA ZO NAUWKEURIG MOGELIJK REGISTREREN

Hoe werkt de tool eigenlijk? Met een zelf ontwikkelde data-registratie-oplossing, legt bol.com het gedrag van bezoekers geanonimiseerd vast. Dat gebeurt zo nauwkeurig mogelijk. De tool maakt onderscheid tussen wat er wordt gepresenteerd aan de bezoeker en wat er ook echt wordt gezien. Pim: “We willen alles zo specifiek mogelijk weten. Alleen zo kunnen we signaleren of er een verandering is in gedrag, veroorzaakt door wat we willen testen. Als we een knop onderaan de pagina hebben aangepast, maar we zien niet of mensen op de pagina ook echt tot die knop zijn gescrold, dan hebben we daar niks aan. Al-

rimenten hoeft op te zetten. Juist kleine verbeteringen zijn ontzettend waardevol. Neem de test die we deden met het zogenaamde ‘schaarsteprincipe’. We kwamen erachter dat bezoekers sneller een artikel kopen waarvan we melden dat het bijna uitverkocht is. Al kocht slechts 0,10 procent van de bezoekers dit artikel, op een jaaromzet is dat nogal wat. Daarbij is ook het ‘stapeleffect’ interessant om in gedachte houden. Als je alle minuscule verbeteringen bij elkaar optelt, sta je versteld van de groei die je op jaarbasis realiseert.” Een ander inzicht dat dankzij de ‘experimentation tool’ naar voren kwam, was dat het belangrijk is om te benadrukken dat betaalmethodes gratis zijn. “Voor ons nogal vanzelfsprekend, maar voor klanten blijkbaar niet,” vertelt Denise. “Als we vlak voor aankoop de garantie geven dat elke betalingsmethode gratis is, leidt dat tot een hogere conversie.”

DE HELE ORGANISATIE OPTIMALISEREN

De ‘experimentation tool’ is overigens voor meer in het leven is geroepen dan alleen het verbeteren van het platform. Denise: “Van mij mag het allemaal nog gekker. Welke orders in het magazijn picken we het snelst? Welke e-mails kan onze klantenservice het beste als eerste beantwoorden? De ‘experimentation tool’ versoepelt het proces voor iedereen. Voor ons, maar vooral de ruim 9 miljoen Nederlandse en Belgische klanten en onze partners. Als we hen zo goed mogelijk kunnen faciliteren door een betrouwbaar en relevant platform te bieden, dan kun je met elkaar groeien. En kleine verbeteringen of grote innovaties gaan daarmee altijd hand in hand.” I<

ANDERS DAN VERWACHT

Of een test wel eens tot heel verrassende inzichten leidt? Dat zeker. Pim: “We deden een test met dubbele aanbevelingen. Soms tonen we hetzelfde artikel op verschillende plekken op dezelfde pagina.

GROEIEN leen de bezoeker die het te testen element heeft gezien, maakt onderdeel uit van de analyse. We kunnen vervolgens op heel veel verschillende datapunten controleren wat het effect is.”

STAPELEFFECT

Met meer dan 2 miljoen bezoekers per dag kan bol.com veel feedback verzamelen en op grote schaal experimenteren. Zelfs de kleinste verbeteringen leiden daardoor tot groei. Denise: “We zijn inmiddels een groot platform, echter betekent dat niet dat je enkel grote expe-

Wij gingen er vanuit dat dit eigenlijk geen goed idee was. Zonde van de etalageruimte, dachten we. Daar kunnen we ook artikelen tonen die mensen op een andere manier inspireren. Of we ook gelijk hadden, wisten we niet. In de test stelden we twee scenario’s op. Eén: we lieten alles zoals het was, met soms hetzelfde artikel vaker op een pagina. Twee: we zorgen ervoor dat er alleen unieke artikelen op een pagina stonden. Het experiment toonde tegen onze verwachting in bewijs voor scenario twee: het zou omzet kosten als we die artikelen ontdubbelen.”

”DOOR TE EXPERIMENTEREN WEET JE ZEKER OF EEN WIJZIGING EEN VERBETERING IS” ONLINE

RETAILER I

31


zero zero defect defect warehouse warehouse making complexity simple making complexity simple

KNAPP Benelux BV

Noordhoven 19 Research and development have always ranked high in KNAPP tradition. In more 6042 NW Roermond | Nederland than 60 years of company history, KNAPP has continued to make its mark on KNAPP Benelux BV sales.benelux@knapp.com intralogistics. Among these game-changing innovations are the SDA autopicker and Noordhoven 19 Research and development have always ranked high in KNAPP tradition. In more knapp.com the OSR Shuttle™ System. 6042 NW Roermond | Nederland than 60 years of company history, KNAPP has continued to make its mark on sales.benelux@knapp.com intralogistics. Among these game-changing innovations are the SDA autopicker and With the newest developments involving the KiSoft Vision technologies as well knapp.com the OSR Shuttle™ System. as the autonomous Open Shuttles, the KNAPP-Store and the Pick-it-Easy Robot, KNAPP picks up on current trends such as the zero-error strategy or same-day/nextWith the newest developments involving the KiSoft Vision technologies as well day delivery, and forges the way for its customers into the new era of intralogistics. as the autonomous Open Shuttles, the KNAPP-Store and the Pick-it-Easy Robot, KNAPP picks up on current trends such as the zero-error strategy or same-day/nextday delivery, and forges the way for its customers into the new era of intralogistics.


LOGISTIEK

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

REGIE IN HET WAREHOUSE MET EEN STUREND

WMS

Warehouses vervullen een cruciale rol in de logistieke keten. Want hoe efficiënter een magazijn, hoe hoger de uiteindelijke productiviteit en tijdswinst. Om die efficiëntie te bereiken, biedt Centric Locus WMS: een betrouwbaar, intelligent en sturend WMS voor retail, groothandel, e-commerce, 3PL én productie.

>> ONLINE

RETAILER I

33


LOGISTIEK

34 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer


LOGISTIEK

Christiaan van den Bos (accountmanager Supply Chain Solutions bij Centric) noemt Locus WMS een best-of-breed-oplossing. “Het systeem koppelt met een ERP en ondersteunt complexe magazijnoperaties op een sturende manier. Daarbij houdt Locus WMS de regie op de werkvloer.”

GEBRUIKSVRIENDELIJK

Een ander pluspunt dat Christiaan noemt, is dat iedereen met het systeem uit de voeten kan. “Het systeem geeft medewerkers duidelijke, enkelvoudige opdrachten. Orderpickers hoeven niet veel ervaring met het systeem te hebben, om het onder de knie te krijgen. En dat is gunstig, want zo kun je snel van de voordelen profiteren.”

IN DIENST VAN DE KLANT

Dat de efficiency toeneemt, heeft volgens Hans Jansen (businessunitmanager Logistic Solutions bij Centric) vooral te maken met de ingebouwde rekenregels. “Daarnaast koppelt het systeem met alle mogelijke vormen van randapparatuur, zoals pick-to-light, inpakmachines, lopende band et cetera. Locus is enorm flexibel en kan het allemaal aansturen.” Hans zegt verder dat Centric zich sterk focust op de behoeften van haar klanten. “Een warehouse is een dynamische omgeving. Er is altijd ‘beweging’, bijvoorbeeld door nieuwe producten, ander bestelgedrag, nieuwe of gewijzigde locaties, of implementatie van nieuwe apparatuur. We investeren daarom veel in de relaties met onze klanten en staan ze bij om verbeteringen of aanpassingen snel door te voeren.”

INZICHT

Locus WMS biedt ook real-time KPI-overzichten, advanced shipping, integratie met transportmanagement, dashboardfunctionaliteit en een geïntegreerde voiceapplicatie. “Door de hoge mate van efficiency dat het systeem zo realiseert, krijgen gebruikers meer grip op en inzicht in hun processen, ongeacht waar de magazijnen staan”, zegt Marlies Callant (businessunitmanager bij Centric). “Ook over de landsgrenzen heen en in verschillende omgevingen. Hierdoor heeft het systeem een korte terugverdientijd.” Christiaan vult aan: “Het WMS speelt ook in op het bieden van toegevoegde waarde.

De laatste jaren hebben we sterk ingezet op de ontwikkeling van de Locus Material Handling Control-module, die zorgt voor een koppeling met alle mogelijke material handling systemen. Daardoor is het mogelijk om het gemechaniseerde proces volledig te integreren in het WMS, waarbij Locus als kapitein op het schip het warehouse als geheel optimaliseert. Ook richten we ons sterk op de meerwaarde van de data die Locus WMS genereert. Hoe kunnen we de gebruiker beter inzicht bieden?”

VALUE ADDED LOGISTICS

Het bieden van Value Added Logistics (VAL) is volgens Christiaan ook een belangrijke troef van Locus WMS. “Dat is belangrijk voor een magazijn, omdat het bijdraagt aan het bestaansrecht van een retailer of logistiek dienstverlener. Denk aan het samenstellen van een kaasplankje in het magazijn, het feestelijk inpakken van een product of het samenstellen van display voor winkels. Het kan allemaal door Locus gestuurd worden en wel op twee manieren: als onderdeel van een proces of als een apart proces binnen een magazijn. Ook met omnichannel retailing weet Locus WMS raad.”

LOCUS WMS IN DE CLOUD

Hans verklapt tot slot dat Locus WMS in 2020 naar de cloud wordt gebracht. “Gebruikers kunnen straks kiezen voor een on-premise versie of een cloud-variant, waarbij de hosting eenvoudig kan worden uitbesteed. We ontwikkelen het systeem dus continu door en doen aanpassingen op het gebied van koppelingen met externe mechanisatie, data science en big data. Zo willen we onze opdrachtgevers helpen nóg meer analyses te doen en inzicht te krijgen.” I <

”Gebruikers kunnen straks kiezen voor een on-premise versie of een cloud-variant, waarbij de hosting eenvoudig kan worden uitbesteed” ONLINE

RETAILER I

35


WIJ MAKEN ONZE KLANTEN SUCCESVOLLER DOOR LOGISTIEK EN E-COMMERCE UIT HANDEN TE NEMEN Benieuwd wat Promese voor uw bedrijf kan betekenen? Neem contact met ons op via: info@promese.eu B2B

• • • • • •

B2C

Eigen IT afdeling Alles onder één dak Zowel B2B als B2C Innovatief Omnichannel Logistiek met gevoel

omnichannel

e-services

WWW.PROMESE.EU

(0)40 249 3500

Flight Forum 2500

5657 DZ Eindhoven


LOGISTIEK

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

ZO HOUD JE JE LOGISTIEKE KOSTEN BINNEN DE PERKEN Dat Nederlanders van online shoppen houden mag bekend zijn; we staan zelfs in de top vijf van Europa met ons winkelgedrag. Dat heeft zijn weerslag op de webwinkels, zowel in positieve als negatieve zin. Door al het bestellen en retourneren zijn de logistieke kosten van webwinkels de afgelopen jaren flink toegenomen. Hoe keer je het tij in deze stijgende kostenpost, zonder de consument hiervan de dupe te laten worden?

>> ONLINE

RETAILER I

37


Blokker verandert stap voor stap in een moderne omnichannel-retailer. Onderdeel van dit proces is de volledige herinrichting van het distributiecentrum in Geldermalsen, dat met ondersteuning van Groenewout geschikt wordt gemaakt voor de verkoopkanalen. Zowel winkelorders als internetorders doorlopen straks van goederenontvangst tot en met orderpicking hetzelfde proces. Roel Megens (links) en Roland Slegers

Blokker creëert modern omnichannel distributiecentrum Zoals veel retailers heeft Blokker een lastige periode doorgemaakt. Maar Roel

achtergrond hebben”, legt Megens uit. In nauw overleg hebben de partijen -

Megens is ervan overtuigd dat de ommekeer is ingezet. De winkels zijn

samen met een retailadviesbureau - verschillende scenario’s opgesteld, die

opgefrist en gevuld met een assortiment dat aansluit bij de hedendaagse

door Groenewout zijn doorgerekend. Wat is de haalbaarheid van elk scenario?

klant. “We zijn teruggegaan naar de kern van Blokker: de winkels zijn weer ‘vol’

En wat is de impact op kosten en doorlooptijden? Het scenario met volledige

en gezellig. Bovendien realiseren we door de opening van een eigen kantoor in

integratie van alle logistieke activiteiten in Geldermalsen genoot de voorkeur.

het Verre Oosten betere inkoopcondities voor een deel van dat assortiment.”

“We wilden graag alle voorraden op één locatie hebben liggen om maximale

En dat vertaalt zich in goede resultaten. “We zijn ongelooflijk trots dat we in

voorraadbeschikbaarheid en maximale synergie tussen de online en offline

2018 ruim 10% meer bezoekers in onze filialen hebben ontvangen, en bijna 6%

kanalen te creëren. Zo zouden we meer service, kwaliteit en flexibiliteit kunnen

meer omzet hebben gerealiseerd. Deze groei is absoluut groter dan die in de

bieden en de overhead verminderen.”

markt én bij onze concurrenten”, vertelt de site manager van het distributiecentrum (dc) in Geldermalsen.

Verschillen in orderpatroon

Integratie in Geldermalsen was alleen mogelijk als het gedateerde dc Alle logistieke activiteiten, zowel voor de offline als online kanalen, worden

grotendeels opnieuw zou worden ingericht legt Roland Slegers uit, die als interim

namelijk samengevoegd in het omnichannel dc in Geldermalsen. “Door de

manager het dc-project heeft voorbereid en leidt. Blokker en Groenewout hebben

logistieke samenvoeging van de online en offline activiteiten beschikken we

samen een nieuw logistiek concept ontworpen dat geschikt is voor de

straks over een logistieke footprint die is afgestemd op ons winkelbestand én

afhandeling van zowel de winkelorders van meerdere merken, als de

snel kan leveren aan online klanten”, stelt Megens. “Bovendien kunnen we de

internetorders. Een grote uitdaging gezien de grote verschillen in orderpatroon.

Blokker-klant op deze manier meer keuzes bieden, waaronder Click & Collect. Een fijne manier om de klant deelgenoot te maken van de voordelen van een web-kanaal én een landelijk dekkend winkelnetwerk.”

Goede samenwerking

Zowel Megens als Slegers beleven veel voldoening aan het dc-project en zijn te spreken over de samenwerking met Groenewout. “Na de keuze voor een modern,

Verschillende scenario’s

omnichannel dc heeft Groenewout het concept tot in detail uitgewerkt, het

Voor de logistieke dc-aanpassing heeft Blokker de hulp ingeschakeld van

pakket van wensen en eisen opgesteld en de leveranciersselectie begeleid”,

Groenewout. “We zochten een partner die ons kon helpen bij keuzes over de

vertelt Megens. Nog altijd is Groenewout nauw bij Blokkers dc-project betrokken.

inrichting, systemen en technologieën in het omnichannel dc. We kozen voor

Het bureau zorgt dat alle leveranciers en onderaannemers op tijd en volgens

Groenewout omdat zij niet alleen een logistieke, maar ook bouwkundige

specificaties leveren en bewaakt het concept.

Meer informatie?

Voor het volledige interview: www.groenewout.nl/business-cases. Joke Vink | vink@groenewout.com | +31 (0) 76 533 04 40.

WWW.GROENEWOUT.COM


LOGISTIEK

Bij de grote retailers liggen de kosten van logistiek nu op zo’n 25 procent van het totaal. De tendens van het steeds sneller willen ontvangen van producten helpt hier niet aan mee. Zo is het normaal geworden dat er ook ‘s avonds personeel in de magazijnen aan het werk is. De houdbaarheid van dit model lijkt zijn grens te hebben bereikt. Maar wat nu? Hoe kun je besparen op logistiek zonder je klanten op kosten te jagen en mogelijk uiteindelijk naar de concurrent te sturen? Dit levert een uitdagende spagaat op. Zonder klanten geen business, maar zonder winst is het ook snel einde verhaal. Gebruik deze vijf tips om te besparen zonder de balans tussen winstgevendheid en aantrekkelijkheid voor een klant uit het oog te verliezen.

1. BEZORG NIET GRATIS

Gratis bezorgen, gratis retourneren: voor een consument is dit inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Zo zijn we op het punt beland dat er voor een paar sokken van drie euro een volledig bestel- en retourproces in gang wordt gezet, met alle kosten van dien. Als webshop moet je hier haast wel aan mee doen, want als een klant het bij jou niet gratis kan bestellen, doet hij dat wel bij je (grotere) concurrent. Het is dan ook aan deze reuzen in de retail om de cultuur te veranderen. Daar lijkt nu een kentering zichtbaar. Een aantal retailgiganten brengen sinds kort – tegen alle trends in – weer bezorgkosten in rekening. Met logistieke kosten die de pan uit rijzen, zien webwinkels geen andere oplossing. Wanneer het een winkel tien tot vijftien euro kost om een geretourneerd artikel weer verkoopklaar te maken, is de rekensom snel gemaakt. Met zulke margekillers zijn webwinkels, vooral in de retail, genoodzaakt hun verdienmodellen te herzien. Dat is uiteindelijk goed nieuws voor de hele markt: zo wordt de norm van gratis bezorging langzaam maar zeker teruggedrongen. Ben je nog huiverig om bezorgkosten in rekening te brengen? Wanneer je er iets extra’s tegenover zet, zoals kopersbescherming, toon je niet alleen goede wil, maar neem je ook een stuk wantrouwen weg. Het aankoopbedrag is immers altijd gewaarborgd.

2. ZORG DAT JE KLANT DE JUISTE KEUZE MAAKT

In plaats van het laten betalen van retourzendingen, is het voorkomen van retourzendingen natuurlijk nog belangrijker. Zeker wanneer deze in rekening worden gebracht,

zullen klanten kritischer worden in hun aankopen. Zo zullen ze bij twijfel eerder geneigd zijn van de aankoop af te zien, in plaats ervan het erop te wagen met het risico geld te moeten betalen voor iets dat ze niet houden. Met alle technische mogelijkheden die er momenteel zijn, kunnen er bij de meeste webshops nog flink wat stappen worden gemaakt. Denk hierbij aan goede fotografie, modellen die een goede weerspiegeling zijn van de gemiddelde klant, 3D-voorstellingen van producten en eventueel hulp van Augmented of Virtual Reality bij de productpresentatie. Ook kunnen productreviews en foto’s van andere consumenten helpen zodat mensen die nog twijfelen bijvoorbeeld kunnen lezen of een bepaalde broek groter of kleiner valt.

3. BEHOUD JE KLANTEN DANKZIJ EEN OPTIMAAL SYSTEEM

Snelle levering staat bij veel webshops bovenaan de prioriteitenlijst. Logisch ook, er is een duidelijk verschil in conversies te zien bij een ‘next day delivery’ ten opzichte van een levertijd van twee of drie dagen. Bovendien kost het zeven tot tien keer meer om nieuwe klanten te werven dan om bestaande klanten te houden. De boodschap is duidelijk: een optimaal voorraadbeheer is onmisbaar voor tevreden klanten. Om geen klanten te verliezen aan verzendbeloftes die niet worden nagekomen, moet de hoeveelheid producten in je online shop dus overeenkomen met je werkelijke voorraad. Met een ERPsysteem (Enterprise Resolution Planning) sla je de gegevens van de verschillende processen op in één centrale database, waardoor je snel inzicht hebt op de cijfers en de samenhang tussen verschillende processen. Zo combineer je eenvoudig gegevens uit verschillende afdelingen van je bedrijf en kun je deze verder optimaliseren en monitoren. Denk hierbij aan het automatisch genereren van vrachtbrieven, waardoor de kans op fouten in de bezorging wordt verkleind. Maar ook makkelijk productbeheer, en het voorkomen van problemen met bestellingen en te late leveringen doordat je voorraad up-to-date blijft. De analytische kant van het systeem biedt daarbij veel extra’s: zo kun je voorspellingen doen over productvraag in de toekomst op basis van gegevens uit het verleden en vermijd je dat je nee moet verkopen op piekmomenten.

4. HOUD JE LOGISTIEKE MODEL TEGEN HET LICHT

Als webshop heb je een bepaald logistiek model, maar is dat nog wel de juiste keuze

voor jouw shop in de huidige vorm? Voor kleinere winkels kan dropshipping of een just-in-time methode schelen in de kosten. Bij dropshipping bied je online producten aan, die je zelf niet hoeft te bezitten. Dit scheelt opslagkosten en verstuurperikelen. Het nadeel is dat je het niet zelf in de hand hebt, de verzending en verwerking gebeurt vanuit de groothandel. Dat werkt niet voor iedereen. De just-in-time (JIT) aanpak van logistiek is geschikt voor het deel van de markt waarbij snelle levering niet zo’n grote rol speelt. Het betekent namelijk dat de producten pas worden besteld als de klant het nodig heeft. Dit heeft een langere levertijd, maar bespaart je wel magazijnkosten. Producten worden hierbij alleen maar gemaakt als het daadwerkelijk nodig is. In tegenstelling tot dropshipping heb je bij dit proces dus wel alles in eigen hand – het duurt alleen wat langer. Naarmate je groeit in succes, is een eigen magazijn mogelijk aantrekkelijker. Hierbij is de locatiekeuze een belangrijke: dit is cruciaal voor de levertijd en -kosten. Het voordeel van een eigen magazijn is dat werkelijk alles via jou loopt en je het dus goed in de gaten kunt houden.

5. WEES TRANSPARANT

Wanneer je alle stappen op een rijtje hebt, zoals bezorgkosten, productpresentatie, voorraadbeheer en logistieke vorm, is het zaak om dit om een duidelijke manier aan je klant te communiceren. Vergeet niet dat een consument best bereid is tot wachten, of meer te betalen, zolang je dat maar goed beargumenteert. Een uitgebreide FAQ met persoonlijke toelichting kan hierin een wereld van verschil maken. Zo kan het gebeuren dat je door je bezorgkosten toe te lichten, meer begrip creëert en een klant daardoor liever bij jou bestelt dan bij je grote broer. Vooral in tijden van bezorgschaamte en duurzaamheidskwesties, is er wel degelijk een markt voor duurdere oplossingen, zolang deze maar op de juiste manier worden belicht. Zo kun je zowel aan webshop- als klantzijde niet alleen geld besparen, maar ook de verzending op een duurzame manier laten plaatsvinden, door bijvoorbeeld niet voor elk pakketje de weg op te gaan. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je imago, en dát wordt uiteindelijk weer doorvertaald in positieve berichten op je reviewplatform. Onmisbaar in dit online tijdperk. I <

ONLINE

RETAILER I

39


LOGISTIEK

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: Knapp Benelux

mens centraal automatisering

De in de

Automatisch geleide voertuigen, pickrobots, volautomatische werkstations, al deze hoogtechnologische ontwikkelingen zetten de medewerkers in een moderne magazijnomgeving buitenspel. Althans, zo lijkt het. Volgens Werner De Swaef van Knapp, wereldspeler in de ontwikkeling van logistieke automatiseringsoplossingen, wordt de mens de laatste jaren belangrijker en belangrijker in de automatisering.

Knapp is een Oostenrijks familiebedrijf

pen. De Swaef: “Pick-it-Easy EVO is in feite

lichtondersteunende functies (de juiste

dat logistieke automatiseringsoplossin-

in het verlengde van onze shuttletechno-

bak wordt verlicht) verbetert de perfor-

gen ontwikkelt voor diverse sectoren en

logie. Het betreft een werkstation voor

mance en reduceert fouten. Aanvullend

bekend staat om zijn innovatieve karakter.

orderpicking dat volledig is afgestemd op

is het mogelijk om een camerasysteem

“Zo waren we een van de eerste partijen

het profiel van de orders, de typen voor-

te integreren die iedere pickactie vast-

die shuttletechnologie wist te implemen-

raden en last but not least de ergonomie

legt voor interne controle en klachten-

teren in magazijnomgevingen,” zegt De

van de gebruiker. De ergonomie is na-

afhandeling. Tot slot kunnen we via de

Swaef. “Nu, vijftien jaar later, zijn we nog

melijk een belangrijk aspect voor perso-

applicatie Pick-it-Easy VR mensen trainen

altijd zeer succesvol met onze shuttles,

nen die de picking doen, omdat ze lange

of helpen de juiste keuze te maken in de

die vanzelfsprekend gedurende de jaren

tijd dezelfde werkzaamheden verrichten.

verschillende werkstations. Het werksta-

volop zijn doorontwikkeld met als laatste

Het werkstation is modulair opgebouwd,

tion is zodanig geëngineerd dat de om-

evolutie de 2D shuttletechnologie.” De

eenvoudig uitbreidbaar en geëngineerd

bouw naar robotpicking in de toekomst

Swaef kan onmogelijk alle nieuwe ont-

op basis van studies van verschillende

ook vlot mogelijk is.”

wikkelingen bespreken en heeft daarom

health centers. Zo kunnen medewerkers

een selectie gemaakt van een drietal in-

zelf de persoonlijke hoogte instellen voor

novaties.

een optimale positie en is voorzien in een

REDPILOT – (AUTO)PILOTING LOGISTICS OPERATIONS

anti-vermoeidheidsmat. De structuur van

Alle automatiseringsoplossingen in een

PICK-IT-EASY EVO GOODSTO-PERSON WORKSTATION

deze zogenaamde ergomatten zorgt voor

magazijnomgeving

kleine bewegingen en daardoor voor een

door software. Ook daarin heeft Knapp

Behalve voor de verplaatsing van produc-

verbeterde bloedcirculatie, waarmee ver-

een eigen specialisme ontwikkeld. “Onze

ten door een warehouse kan ook het pic-

moeidheid kan worden voorkomen. Een

KiSoft softwareoplossing stuurt vanaf

ken (gedeeltelijk) geautomatiseerd verlo-

easy use interface via een scherm en LED-

machine-controleniveau (PLC) tot het

40 I

ONLINE

RETAILER

worden

gestuurd


LOGISTIEK

naar digitaliseren. Natuurlijk blijft het mechanische aspect bestaan, de tools om iets te bouwen, maar ze worden steeds meer gestuurd op basis van Machine Learning, big data en Artificiële Intelligentie. Daarin vervult wederom de mens een cruciale rol om te gaan sturen op basis van real-time informatie. Uit de massa aan data die we genereren filteren we de relevante procesinformatie van onze material handlingsystemen en stellen deze op het juiste moment op het juiste device (pc, tablet, smartphone) ter beschikking. Meer inzicht betekent beter kunnen anticiperen. Ook als het gaat om onderhoud. Zo capteren we data van de machines om bijvoorbeeld onderhoud slimmer te kunnen plannen. In plaats van periodiek onderhoud, steevast om de drie maanden, evolueren we nu naar technieken zoals Condition Based Maintenance (CBM). Ofwel het uitvoeren van onderhoud aan een machine wanneer uit metingen blijkt dat onderdelen aan vervanging toe zijn. Alle informatie wordt grafisch visueel gemaakt in overzichtelijke en naar eigen warehouse controlesysteem of de WMS

timaliseerd, eigenlijk zonder dat hij het

inzicht te configureren dashboards.”De

oplossing,” zegt De Swaef. “We hebben

merkt. redPILOT is opgebouwd uit een

uitgebreide softwaremogelijkheden van

bovendien een add-on gebouwd onder

aantal modules, zoals operationele plan-

Knapp stellen gebruikers ook in staat om

de noemer redPILOT. Wij zien dat de logis-

ning voor het bereiken van een holistisch

gefundeerde inschattingen te maken van

tieke systemen complexer zijn geworden,

optimum voor alle resources in het ma-

bijvoorbeeld mogelijke piekdagen. “Op

dat de orderprofielen voortdurend veran-

gazijn, optimizers die inspelen op veran-

basis van alle historische data die we ver-

deren en dat er in moderne logistieke om-

deringen waarbij algoritmes zorgen voor

zamelen kunnen we een simulatie maken

gevingen veel bedrijfsparameters zijn die

een herplanning indien gedetecteerd

van mogelijke piekdagen in de toekomst.

deels tegenstrijdig werken. Vandaar dat

worden. Tot slot is de software zelflerend

Digital Twin Concept, noemen we dat.

het voor de mens onmogelijk is om op elk

om de inschatting naar resources con-

Met dat concept kunnen we mogelijke

moment van de dag een operatie op het

tinu te verbeteren. redPILOT is volledig

veranderingen in de toekomst beter gaan

optimale niveau te beheren. Juist daarom

geïntegreerd binnen KiSoft en koppelt

inschatten waarop wederom de mens kan

hebben we nu een ‘co’, maar in de nabije

desgewenst ook met systemen voor tijd-

acteren. Want, ondanks alle hoogtechno-

toekomst een ‘auto’ PILOT voor de logis-

en aanwezigheidsregistratie. De software

logische ontwikkelingen blijft de mens

tieke operaties ontwikkeld. Ook op deze

heeft begin mei zelfs een belangrijke IT-

centraal staan.”

manier zetten we de mens weer centraal

best innovation award gewonnen in de

en ervaart hij de complexiteit niet als zo-

Verenigde Staten.”

danig. Zeker in e-commerce omgevingen verandert de omgeving voortdurend.

DIGITALISERING

redPILOT maakt het mogelijk om snel te

Volgens De Swaef is digitalisering een

kunnen inspelen op die veranderingen,

hot topic voor iedereen. “Ook Knapp an-

waarbij de menselijke inzet wordt geop-

ticipeert en evolueert van mechaniseren

I<

”Zo capteren we data van de machines om bijvoorbeeld onderhoud slimmer te kunnen plannen” ONLINE

RETAILER I

41


TE HUUR

GREEN MOUNTAINS LOGISTICS PARK Green Mountains ligt op het voormalige Groenenberg terrein op Schiphol-Rijk en ligt direct aan de Aalsmeerbaan. De locatie heeft een zeer korte verbinding met het vrachtareaal op Schiphol en ligt pal aan de N201 met een directe verbinding met Rijksweg A4 in de richting van Den Haag – Rotterdam en in de richting van Amsterdam. Technische specificaties Max. stapelhoogte: 12,20 meter Laaddocks: per 850 m2 bedrijfsruimte 2 Max. vloerbelasting: 50,0 kN/m Verlichting: LED verlichting Vloervlakheid: TR34FM2 (super vlakke vloer) Sprinkler: ESFR-sprinkler systeem

VOOR MEER INFORMATIE: WWW.GREENMOUNTAINS.NL

Makelaars:

Management: +31 (0)88 989 98 98

+31 (0)23 568 56 85

Totale oppervlakte 100.000 m2

Verdeeld over 4 bouwdelen

Deelverhuur mogelijk vanaf 5.000 m2

BREEAM Very Good

Beveiligd park

DIRECT BESCHIKBAAR


DROPSHIPMENT

TEKSTEN : Descartes BEELDMATERIAAL: Descartes

E-COMMERCE EN

DROPSHIPMENT INFORMATIE OP HET JUISTE MOMENT EN OP DE JUISTE PLAATS MET EDI

Wehkamp is een van de grootste online warenhuizen van Nederland met dagelijks een half miljoen websitebezoekers en meer dan tien miljoen zendingen per jaar. Naast de 400.000 bestaande producten, heeft het bedrijf boeken toegevoegd aan het uitgebreide portfolio. De schaalbare B2B- integratieoplossing van Descartes maakte het mogelijk om dit in korte tijd te lanceren.

>> ONLINE

RETAILER I

43


DROPSHIPMENT

44 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Descartes BEELDMATERIAAL: Descartes


DROPSHIPMENT

WAT NIET BESCHIKBAAR IS, KUN JE NIET VERKOPEN

Wehkamp werkt agile, met een ‘can-do

Beschikbaarheid is voor iedere webshop

mentaliteit’ en selecteert partners op basis

de eerste belofte die het doet. Realtime

van dezelfde criteria. Met het groeiende

inzicht in de beschikbaarheid van de voor-

belang van dropshipment in het e-com-

raad bij alle dropshipmentpartners is daar-

merce assortiment van Wehkamp, ziet het

om van essentieel belang voor Wehkamp.

bedrijf een groot verschil met de traditio-

Volledige zichtbaarheid van de voorraad

nele manier van integreren met leveran-

en een vlekkeloze uitwisseling van Order-

ciers, die meer op batch-gebaseerd was en

to-Cash (O2C) gegevens met partners is

gebaseerd was op grote PO-zendingen.

cruciaal voor het succes van e-commerce, omdat ze een bedrijf in staat stellen om de

Tegenwoordig is alles gebaseerd op op

belofte van ‘bestelling vóór middernacht,

orderniveau / consumentniveau, 24/7, 365

volgende dag leveren’ waar te maken.

dagen per jaar beschikbaarheid. Daardoor

Om nog verder te kunnen groeien, maakt

is ook het volume van berichten veel ho-

Wehkamp dan ook gebruik van schaalbare

ger. Door de keuze van Descartes als part-

oplossingen die een volledig geautoma-

ner heeft Wehkamp:

tiseerd en geïntegreerd dropshipmentmodel ondersteunen.

• Geavanceerde integratie met partners

Met het dropshipmentmodel toont

op een schaalbaar platform.

Wehkamp het actuele aanbod van de le-

• Realtime zichtbaarheid in voorraad ter

verancier op de website, maar zorgen de

ondersteuning van ecommerce.

”Volledige zichtbaarheid van de voorraad en een vlekkeloze uitwisseling van Order-toCash (O2C) gegevens met partners is cruciaal voor het succes van e-commerce”

leveranciers voor de orderafhandeling, distributie, after-sales en eventuele retouvoorraad wordt bijgehouden maar het

WEHKAMP / DESCARTES SYSTEMS GROUP

vereist wel een continue statuscontrole

Wehkamp heeft ruim 2,7 miljoen vaste

van de beschikbare voorraad. Bovendien

klanten, meer dan 500.000 bezoekers per

wil de consument precies weten wat er in

dag en verstuurt meer dan 10 miljoen

het pakket zit en wanneer het zal aanko-

pakketten per jaar. Het ondersteunen van

men. Vanwege het grote aantal zendingen

dropshipment is een van de belangrijk-

op dagelijkse basis, moet het proces van

ste groeimotoren van de online retailer.

informatie-uitwisseling tussen retailer, le-

Wehkamp en Descartes werken al meer

verancier en logistieke dienstverlener (LSP)

dan 15 jaar samen, voor traditionele EDI

volledig worden geautomatiseerd. Dit

berichtenuitwisseling en integratie met

proces speelde een belangrijke rol bij de

dropshipmentpartners. Descartes is leve-

toevoeging van boeken aan het product-

rancier van softwareoplossingen voor

assortiment van Wehkamp.

logistieke vraagstukken.

ren. Het grote voordeel is dat er geen dure

I<

ONLINE

RETAILER I

45


Word ook een krachtpatser met Trusted Shops!

Uitstekend 4.74/5.00 Betrouwbare webshop

Trusted Shops keurmerk Internationale juridische audit voor 13 landen Kopersbescherming tot â‚Ź 2.500 per bestelling Een hogere conversie door 100% zekerheid Echte shop- en productbeoordelingen Gesloten beoordelingsplatform voor meer traffic (SEO/SEA) Meer info op:

business.trustedshops.nl

Johan Huizingalaan 763A, 1066 VH Amsterdam +31 (0)20 709 1235

advies@trustedshops.nl


LOGISTIEK

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

INNOVATIES

WAREHOUSING

IN

Minder dan vijftien jaar geleden had ID Logistics slechts één klant en één warehouse.Vandaag is de logistiek dienstverlener mondiaal actief met meer dan 300 distributiecentra in achttien landen en ruim 20.000 medewerkers. Een gesprek met Bruno Verlinden, Commercial Director bij ID Logistics Benelux, over de strategie en de unieke propositie van het bedrijf.

>> ONLINE

RETAILER I

47


LOGISTIEK

We maken het verschil door innovatie in warehousing en een heel intense samenwerking met onze klanten, begint Verlinden. “Onze focus ligt uitsluitend op contractlogistiek voor de sectoren retail, e-commerce en fast moving consumer goods. Sinds het prille begin hanteren we al een verregaande vorm van automatisatie om goederen snel en effectief te kunnen verwerken. Dat, samen met ons unieke kwaliteitsmanagementsysteem, maakt dat we een veel snellere groei doormaken dan onze concurrenten.”

DICHTBIJ DE KLANT

ID Logistics hecht veel waarde aan het contact met zijn klanten. Verlinden: “Zo wordt ons kwaliteitsmanagementsys-

48 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

teem gecomanaged met vijf van onze grootste klanten. Zij nemen zitting in de ‘board’ om altijd de juiste feedback uit het veld te krijgen en om van daaruit nieuwe ontwikkelingen op te starten. Daarnaast volgen wij onze klanten over heel de wereld. Onze eerste klant was bijvoorbeeld Carrefour in Frankrijk, de tweede Carrefour in Taiwan en de derde opnieuw Carrefour maar dan in Brazilië. We zijn intussen goed vertegenwoordigd in Zuid-Amerika (5.000 medewerkers), in het verre Oosten (Taiwan, Thailand, China) en hebben nu een strategische focus op Europa. In Frankrijk zijn we marktleider en in Spanje-Portugal zitten we bij de top 3. Ook in Duitsland, Polen en Rusland zijn we flink aan het groeien.”

OPTICHANNEL OPLOSSING

ID Logistics is vijf jaar geleden ‘geland’ in de Benelux door de overname van CEPL in Tilburg. “Van hieruit werd de distributie van Sony verzorgd,” zegt Verlinden. “Na de overname openden we al snel een tweede vestiging in Tilburg, gevolgd door een vestiging in België van waaruit we de logistiek voor Maxeda verzorgen, het moederbedrijf van de Brico en Praxis. Intussen hebben we ook een vestiging in Amsterdam en zijn we druk bezig met de opstart van MediaMarkt in Etten-Leur. Wij verzorgen desgewenst voor retailers de volledige logistieke activiteiten, van e-commerce tot multi-kanaal leveringen in één coherent geheel. Voor MediaMarkt bijvoorbeeld centraliseren we de logistieke activiteiten van zowel de bevoorrading van


LOGISTIEK

de winkels als de e-commerce orders in één vloeiende optichannel oplossing.”

UITBESTEDEN

De tendens in logistiek is volgens Verlinden dat het meer en meer wordt uitbesteed. “Het speelveld is veel ingewikkelder geworden. Logistiek wordt alsmaar complexer en er zijn veel meer mogelijkheden tot automatisering. Hoe complexer de logistiek, hoe meer het zich leent om te gaan uitbesteden. Wij begeleiden retailklanten naar een optimaal functionerende logistiek, zowel qua visie als kennis. We helpen ze een keuze te maken uit de verschillende logistieke concepten en ontzorgen ze op al deze gebieden. We weten heel goed hoe de markt in elkaar zit en kunnen snel

antiperen op nieuwe ontwikkelingen, ook in complexe domeinen. Voor een klant in Parijs bijvoorbeeld verzorgen we vanuit één site de logistiek van droge, verse en bevroren producten. Dat vraagt kennis en expertise.” ID Logistics Benelux telt vijf jaar na de opstart ruim 1.000 medewerkers, vijf warehouses met in totaal meer dan 300.000 m2 vloeroppervlakte. “We zijn vooral gespecialiseerd in de grotere (en complexere) operaties en zijn steeds bezig met het zoeken naar nieuwe locaties. Zo zijn we momenteel weer met twee nieuwe dossiers bezig en staan er nog een aantal mooie ontwikkelingen op stapel,” zegt Bruno Verlinden tot besluit. I<

”SINDS HET PRILLE BEGIN HANTEREN WE AL EEN VERREGAANDE VORM VAN AUTOMATISATIE OM GOEDEREN SNEL EN EFFECTIEF TE KUNNEN VERWERKEN”

ONLINE

RETAILER I

49


DistriSort Sorteeroplossingen

Retail

Sorteren in één batch

E-com

Foto: fashion distributiecentrum retail + E-Commerce in Utrecht

E-commerce sorteeroplossingen Eén oplossing voor: E-commerce, retouren, inkomende en uitgaande goederen en cross-docking. Geschikt voor grote & kleine E-tailers en retailers.

Voor meer informatie: T. +31 (0) 88 205 6013 M. +31 (0) 68 369 8034 E. psanders@distrisort.com

DistriSort Projects B.V. | De Boomgaard 2 | 1243 HV ‘s-Graveland | The Netherlands | www.distrisort.com


VERPAKKING

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: Moonen Packaging

DE MEEST DUURZAME VERPAKKING IS GÉÉN VERPAKKING Het meest duurzame alternatief voor verpakkingen, is géén verpakking. Dat zegt Hans Houtappels van Moonen Packaging. “Voor e-commerce is dat in veel gevallen geen optie, maar ook daarvoor geldt: gebruik zo min mogelijk verpakking en maak bij voorkeur zo weinig mogelijk gebruik van maagdelijke (virgin) grondstoffen in de verpakking. De consument accepteert een overkill aan verpakkingsmateriaal niet langer.” Houtappels legt uit hoe Moonen Packaging haar klanten adviseert te evolueren naar het gebruik van duurzame verpakkingen.

>> ONLINE

RETAILER I

51


VERPAKKING

52 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: Moonen Packaging


VERPAKKING

NO GO

Verpakkingen in e-commerce zijn belangrijk om producten veilig en beschermd te kunnen transporteren. “Deze verpakkingen belanden over het algemeen in handen van consumenten,” stelt Houtappels terecht. “De consument is zich er terdege van bewust dat verpakkingsmateriaal en zeker plastics een ‘no go’ aan het worden zijn. Een retailer die zijn producten verstuurt in een te grote doos of in verpakkingsmateriaal dat de consument ziet als belastend voor het milieu schiet zijn doel voorbij. Wij helpen onder meer retailers en fulfilmentbedrijven bij het maken van een juiste selectie verpakkingsmateriaal, al dan niet volledig gebaseerd op duurzame (lees: hernieuwbare) grondstoffen.”

BIJSLUITER

Verpakken anno 2019 betekent volgens Houtappels ten eerste niet meer verpakkingsmateriaal dan nodig gebruiken en ten tweede gemaakt van grondstoffen die nauwelijks milieubelastend zijn. “Dat laatste is op verschillende manieren uit te leggen, ook aan de consument. Als je bijvoorbeeld de moeite neemt (extra investeert) in een biologisch afbreekbare verpakking, kun je dat in de bijsluiter toelichten. Leg uit wat de consument met de verpakking kan doen en dat je als bedrijf een bewuste keuze hebt gemaakt om verpakkingsmateriaal te gebruiken dat minder milieubelastend is. Zo kun je je op dat vlak ook onderscheiden van je concullega’s die daar mogelijk minder in investeren. Investeren inderdaad, want een biologisch afbreekbare verpakking is helaas nog iets duurder dan een reguliere verpakking. Toch hoeft duurzaamheid niet altijd direct duurder te zijn. Een dunnere verpakking is ook duurzaam én goedkoper!”

lossing in het land van oorsprong aan te passen, zodat deze beter voldoet, en producten niet op een vervuilende manier de winkel of het magazijn bereiken. Doel is uiteindelijk om de producten met zo min mogelijk verpakkingswissels op een zo duurzame manier bij de consument te laten arriveren. Daar helpen wij onze klanten graag bij. Stappen maken op het gebied van duurzaamheid, vraagt nu eenmaal een samenwerking over de hele keten.”

BESPAREN

Als je als retailer of groothandel sustainability nu niet op de agenda hebt staan, word je volgens Houtappels niet meer als relevant beschouwd. “Klanten accepteren het niet meer. Vergelijk het maar met een gezinsauto die je op de markt zet met een brandstofverbruik van 1 op 5. Dan ben je kansloos. Zo is het ook met verpakkingen, investeer in duurzaamheid. Het mooie van verpakkingsmateriaal is dat voor ieder product een passende oplossing is te maken. Wij starten dan ook altijd met een blanco pagina en werken naar een oplossing die te implementeren is. Daarbij streven we altijd naar het gebruik van zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Het klinkt misschien tegenstrijdig; een verpakkingsgroothandel die zich inzet voor zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Het nemen van onze verantwoordelijkheid heeft ons echter helpen groeien. Sinds onze nadruk op duurzaamheid én het helpen van klanten bij het besparen op verpakkingsmateriaal zijn we succesvoller dan voorheen.” I <

”Probeer als retailer of groothandel de verpakkingsoplossing in het land van oorsprong aan te passen, zodat deze beter voldoet, en producten niet op een vervuilende manier de winkel of het magazijn bereiken”

KETENSAMENWERKING IS ESSENTIEEL

Moonen Packaging adviseert retailers ook hoe om te gaan met verpakkingen van fabrikanten en leveranciers. Houtappels: “Je kunt je als retailer nog zo goed inzetten voor het milieu, maar als de fabrikant in het verre oosten de producten verstuurt per container in allemaal plastic zakjes, dan schiet je daar niet veel mee op. Probeer als retailer of groothandel de verpakkingsop-

HANS HOUTAPPELS,

Moonen Packaging

ONLINE

RETAILER I

53LOGISTIEK

TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: De Lobel & Partners

LOGISTIEK VASTGOED PROFESSIONALISEERT Getuige de berichtgevingen op alle fronten kunnen we gerust concluderen dat de logistieke markt op vele vlakke hoogtijdagen viert. “Dat geldt zowel aan de zijde van ontwikkelaars en beleggers als voor de logistieke dienstverleners,” zegt Patricia Miltenburg, partner bij De Lobel & Partners ‘real estate experts’. De nog jonge onderneming – maar wel met meer dan twintig jaar ervaring in bedrijfsmatig en logistiek vastgoed – heeft in korte tijd een stevige positie in de markt verworven. Met dank aan een groot internationaal netwerk van investeerders.

>> ONLINE

RETAILER I

55


TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: De Lobel & Partners

LOGISTIEK

Leon de Lobel

56 I

ONLINE

RETAILER

Patricia Miltenburg, partner bij De Lobel & Partners ‘real estate experts’.


,

s .

LOGISTIEK

HOOFDPRIJS

Ontwikkelaars zijn naarstig op zoek naar goede locaties en durven volop speculatief te ontwikkelen, stelt Patricia. “Dit alles met de wetenschap dat vastgoedbeleggers op dit moment de hoofdprijs betalen voor het juiste product. Daarnaast zien we aan de gebruikerszijde een aanhoudende vraag naar distributieruimte door onder andere de immer groeiende e-commerce activiteiten en het sterke consumentenvertrouwen. De wensen en eisen zijn echter veranderd. Los van criteria als locatie, spec’s van het gebouw en bereikbaarheid spelen tegenwoordig ook duurzaamheid, wellness/wellbeing en beschikbaarheid van geschikt personeel een belangrijke rol bij de keuze van de locatie en het gebouw.”

BEMIDDELING

De Lobel & Partners is vooral actief in zuidwest Nederland met hier en daar wat uitschieters in de rest van het land. Patricia: “Onze focus ligt op de bemiddeling in logistiek en bedrijfsmatig vastgoed, zowel aan de verhuur- als investeringszijde. De doelgroep bestaat enerzijds uit vastgoedeigenaren, ontwikkelaars en beleggers van logistiek vastgoed en anderzijds de logistiek dienstverleners, verladers, ecommerce bedrijven die op zoek zijn naar logistiek vastgoed. Een deel daarvan zal altijd willen blijven huren, terwijl anderen (op termijn) zelf een gebouw willen ontwikkelen. Ook daarin bieden we een helpende hand en gaan we samen op zoek naar geschikte grondposities om een pand naar wens te ontwikkelen. Vanaf het verwerven van een grondpositie, het meedenken aan een marktconform plan tot het opstellen van het huurcontract en het vinden van de juiste eindbelegger.”

TRENDS

Patricia constateert een aantal belangrijke trends in de wereld van logistiek vastgoed. “Een schaarste aan gronden op de gebruikelijke locaties biedt kansen voor locaties die misschien niet direct op een hotspot liggen, maar wel multimodaal bereikbaar zijn. Zo kunnen zogeheten brownfields – verlaten bedrijventerreinen of braakliggende terreinen – ook goede alternatieven zijn voor een (dure) locatie op een hotspot.” Die nieuwe panden worden vandaag de dag ook met een andere

visie gebouwd dan jaren geleden. “Behalve de basics, zoals een goede hoogte, veel daglicht en gasloos, is er ook steeds meer aandacht voor het welbevinden van de medewerkers. Panden worden zo aangenaam mogelijk ingericht met ruimtes waar het prettig is om te verblijven. Er worden zelfs ruimtes ingericht om even te ontspannen.”

INTERNATIONAAL NETWERK

Door de enorme financiële druk op de internationale investeringsmarkt zijn vastgoedbeleggers volgens Patricia zeer eager om de juiste beleggingspropositie binnen te halen. “Er worden historisch hoge prijzen betaald. Dat lijkt allemaal erg eenvoudig, maar de details moeten wel kloppen om tot een succesvolle business case te komen. Expertise en kennis van de markt kunnen in veel gevallen geen kwaad, zo leert onze ervaring. We hebben een groot en internationaal netwerk van investeerders, zodat we ontwikkelaars kunnen koppelen aan de juiste eindbeleggers. Juist om die reden is het goed om al in een vroeg stadium met partijen mee te denken om een optimale business case te creëren, met als doel het behalen van z’n hoogst mogelijk rendement. Benieuwd wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen, gaan wij graag met u in gesprek!” I <

”Een schaarste aan gronden op de gebruikelijke locaties biedt kansen voor locaties die misschien niet direct op een hotspot liggen, maar wel multimodaal bereikbaar zijn” ONLINE

RETAILER I

57


FOR RETAILERS AND PRODUCERS ID LOGISTICS INNOVATING AND WORKING TOGETHER

third party logistics services provider with a focus on contract logistics. This focus on warehousing and transport management is one ID Logistics is a

Do not hesitate to contact us... We are specialized in retail and e-commerce.

of the key differentiators of ID Logistics in the market. We pride ourselves that since our start in 2001 we have been true to ourselves and our strategy and that this is fully understood and supported by our customers. Today we are 19000 people in over 300 sites. Due to this focus we are champions in warehousing innovation and flexible tailor made solutions . Our organization is flat and we take every opportunity to work closer with our customers and to ensure that they stay ahead of their competition.

Our group values, help our people to achieve the best possible results: • Entrepeneurship: your business success becomes our business success • High standards: we are demanding, disciplined and dependable • Operational Excellence: we are experts in contract logistics • Solidarity: we work together for shared results

ID LOGISTICS BENELUX Dongenseweg 200 5047 SH Tilburg NETHERLANDS www.id-logistics.com/nl +31 (0)6 211 66 073 sales_benelux@id-logistics.com

PIECE PICKING & AUTOMATION • Multi-sku piece picking, luxury goods, fashion, healthcare, selective distribution • E-commerce order preparation • Mechanized and automated picking and storage systems

MASS MARKET INDUSTRY FMCG WAREHOUSING • Fresh and dry goods warehousing, SEVESO compliant site • Dedicated, mutualized, in situ logistics • Box picking, Copacking and Value Added Services • Turnkey warehouses

TRANSPORT MANAGEMENT & DEDICATED TRANSPORT • Transport network design, transport stream studies, optimization of transport budgets • Transport Control Tower • Taylor made dedicated transport solutions mono and/or multi customer


PIM SOFTWARE

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: Taspac Software

PIM ONTZORGCONCEPT VOOR BEDRIJVEN IN DE FASHION INDUSTRIE Fashionbedrijven zien PIM technologie steeds meer als het fundament van hun omnichannel e-commerce strategie. Het aanbod aan PIM Software wordt steeds groter. De ene presentatie ziet er nog gelikter uit dan de andere. De vraag is niet of PIM software werkt, maar of de organisatie er mee kan werken. TASPAC Software komt met Fashion dLAB. Een PIM ontzorgconcept waarmee de fashion fabrikant, -importeur of -groothandel zijn productinformatie van A tot Z kan afdichten tegen een vaste prijs. Fashion dLAB is speciaal ontwikkeld voor het middensegment: internationaal opererende fashion bedrijven met een omzet vanaf 10 miljoen euro en een focus op online verkoopkanalen.

>> ONLINE

RETAILER I

59


PIM SOFTWARE

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: Taspac Software

Bij Fashion dLAB staat niet de technologie centraal, maar het gebruik ervan. Rob Wilders, directeur van TASPAC Software: “Fashion bedrijven hebben specifieke kenmerken. Het zijn vaak organisaties waar creativiteit centraal staat. Het implementeren van complexe dataprocessen zit niet altijd in de genen van de managers en medewerkers. Om die reden hebben we Fashion dLAB ontwikkeld.”

PIM ONTZORGCONCEPT

”Fashion dLAB verzamelt, valideert, verrijkt en ontsluit productinformatie in iedere gewenste vorm en in ieder communicatiekanaal” 60 I

ONLINE

RETAILER

Twee belangrijke onderdelen in het nieuwe PIM ontzorgconcept voor de fashion vormen de dMaster en de dDesk. De dMaster heeft kennis van de klant en zijn processen, geeft ondersteuning bij de implementatie en monitort proactief het PIM proces na oplevering. Als zaken blijven liggen die binnen de organisatie zijn afgesproken, neemt hij of zij direct actie. Maar hij beoordeelt ook of de applicatiekennis van de gebruikers op het gewenste niveau ligt. Bij fashion bedrijven werken vaak jonge mensen en is het verloop van medewerkers soms iets hoger dan gemiddeld. De D-Desk is een support unit binnen TASPAC die de kerntaken van PIM processen uitvoeren of als back-up dienen, indien de opdrachtgever deze kerntaken zelf uitvoert.


PIM SOFTWARE

koppel je eenvoudig lifestyle afbeeldingen of commercials aan functionele productinformatie.

ONBEPERKT AANTAL GEBRUIKERS

Bij Fashion dLAB wordt er niet afgerekend op het aantal gebruikers. Het systeem geeft gewoon onbeperkt toegang voor dezelfde prijs. Het fashion bedrijf bepaalt wie toegang verkrijgt tot welke informatie. De gebruikersgroep bepaalt het niveau van informatie.

MARKETPLACE MANAGEMENT

E-commerce bedrijven zoals Amazon, bol en Zalando zijn zeer sterk groeiend in de fashion branche. De kwaliteit van de productfeeds is bepalend voor de ranking. Fashion dLAB heeft een plug-in waarmee productfeeds direct te koppelen zijn aan de verkoopkanalen van deze nieuwe spelers. Fashion dLAB synchroniseert de gewenste productinformatie op ieder moment van de dag.

TRANSLATE MANAGEMENT SINGLE POINT OF TRUTH

Fashion dLAB verzamelt, valideert, verrijkt en ontsluit productinformatie in iedere gewenste vorm en in ieder communicatiekanaal. Het is eenvoudig te koppelen aan ERP oplossingen, datapools of andere externe databronnen. Kortom: een Single Point of Truth die voor iedere fashion marketeer beheersbaar is.

ONTWIKKELD VOOR DE FASHION

Fashion dLAB is gebouwd op state-of-theart PIM technologie met veel functionaliteiten die specifiek zijn voor de fashion industrie. Het begint al bij de collectiemeetings waar teams optimale informatie nodig hebben over alle voorgaande collecties. Maar ook het inkoopproces is in de fashion zeer specifiek. Met de TOP-DROP functionaliteit kunnen inkopers direct aangeven welke producten ze voor het volgende seizoen interessant vinden of niet.

SHOP-THE-LOOK

Fashion marketeers willen consumenten inspireren en aankoop stimuleren. Bij Fashion dLAB gaat het om het totaalplaatje: goede product visuals in een lifestyle omgeving, gecombineerd met betrouwbare productinformatie. Met de functie Shop-the-look

Internationaal opererende fashion bedrijven stuiten al gauw op de uitdaging van meertalige productinformatie. Fashion dLAB koppelt alle productinformatie aan vertaalmachines. Van Google Translate tot Lifewords. Vertalingen kunnen op deze manier beoordeeld en gecorrigeerd worden door native vertalers. Het Fashion dLAB translate management is zelflerend. Eenmaal gecorrigeerde vertalingen worden automatisch bij iedere volgende vertaling op de gewenste wijze uitgevoerd.

TEAM MANAGEMENT

Bij het tot stand komen van collecties gaat goed teamwork en samenwerking hand in hand. Voorwaarde is dat je allen over dezelfde informatie beschikt. In Fashion dLAB maak je eenvoudig teams aan binnen je organisatie. Alle leden van de teamgroep hebben toegang tot dezelfde informatie. Alvorens productinformatie ‘live’ te zetten, wil je misschien meerdere collega’s er nog naar laten kijken. Eventueel kan iedereen opmerkingen plaatsen die voor het team zichtbaar zijn. In een overzicht kun je alle ‘backlist’ producten selecteren. Zodra een product definitief ‘live’ kan worden gezet is, het een kwestie van een definitief vinkje zetten door de verantwoordelijke medewerker.

ERP EN E-COMMERCE INTEGRATIE

Fashion dLAB kan eenvoudig gekoppeld worden met ERP en E-Commerce systemen. De applicatie voorziet webshops van actuele afbeeldingen en productinformatie in iedere gewenste taal. Of het nu gaat om bijvoorbeeld Magento, WooCommerce, Seoshop of Elexioshop. Voor meer informatie over Fashion dLAB, kijk op taspacfashion.com of neem telefonisch contact met ons op via 020-8942567. I <

CLIPPING MANAGEMENT

Het vrijstaand maken of bewerken van fashion beelden is zeer arbeidsintensief. Binnen Fashion dLAB bestaat hiervoor een standaard plug-in voor clipping applicaties. Op een zeer gebruikersvriendelijke manier kun je eenvoudig beeldopdrachten aanbieden, checken en beheren. Zo wordt online beeldbewerking nog makkelijker.

BRAND MANAGEMENT

Fashion dLAB heeft geïntegreerde brandmanagement tools. Dit maakt het mogelijk om op basis van geavanceerde template technologie publicaties online op te maken, goed te laten keuren en vrij te geven voor productie. Alles binnen de gestelde ‘design rules’ van de huisstijl.

ROB WILDERS,

directeur van TASPAC Software

ONLINE

RETAILER I

61


Voor iedere order een doos op maat?

Voor elke order een doos op maat. Totaalconcept Box on Demand

Fahrenheitstraat 11 | 6003 DC Weert | 0495-581730 info@moonenpackaging.com | www.moonenpackaging.com


COLUMN

TEKSTEN : Mark Teurlings / Charlotte’s law BEELDMATERIAAL: Stichting Webshop Keurmerk

COL

We winkelen graag online: 95 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder koopt soms bij een webshop. Die trend is fraudeurs niet ontgaan. De Consumentenbond liet vorig jaar 4500 nepshops offline halen. Hoe kun je veilig online winkelen? In 2018 gaven we in Nederland met z’n allen 23,7 miljard euro uit aan producten en diensten op internet, zo’n 10 procent meer dan in het jaar ervoor. Fraudeurs en oplichters zijn bij dergelijke cijfers nooit ver weg, wat zich onder meer vertaalt in een wildgroei aan foute webshops. Jan Kinds (45) uit Tilburg kan erover meepraten. Hij bestelde op Namarest.com een mobiele oplader voor zijn telefoon, maar heeft z’n aankoop nooit ontvangen. De powerbank werd voor 42 dollar aangeboden via een advertentie op Instagram, bestellen op de website kon alleen met creditcard. ,,Ik heb een maand gewacht voordat ik aan de bel trok. Daarna heb ik meerdere pogingen gedaan via verschillende e-mailadressen, maar ik kreeg nooit een reactie. Op het telefoonnummer werd niet opgenomen.’’

7TIPS NEPSHOPS ONTMASKEREN OM

TE

De Consumentenbond becijferde samen met datadiensten Pointer en Dataprovider dat er naast de circa 90.000 legitieme online retailers in Nederland zo’n 25.000 tot wel 35.000 nepshops zijn. Met andere woorden: zeker één op de vijf webshops verkoopt geen zuivere koffie. En dan hebben we het nog niet over het buitenlandse aanbod. Zeven tips om nepshops te ontmaskeren. 1.Wat is een nepshop? Foute webwinkeliers hanteren verschillende tactieken. Soms sturen ze de aankoop ‘netjes’ op, maar ontdekt de koper bij ontvangst dat het om namaak gaat. Je dure Ray-Ban blijkt een Chinese imitatie en je paar Converse sportschoenen een kat in de zak. In de meeste gevallen wacht je echter tevergeefs op je bestelling. De verkoper geeft niet thuis en de contactgegevens op de website zijn een dood spoor. Naar je nieuwe schoenen kun je fluiten. In de praktijk gaat het vaak om Chinese en Oost-Europese fraudeurs. Die kopen massaal bestaande domeinnamen op die vrijkomen als een eigenaar zijn registratie niet meer verlengt. Daar zetten ze bijvoorbeeld een webshop met populaire merkkleding op. Het voordeel van zo’n bestaand webadres is dat het al bekend is bij Google en hoger in de resultaten opduikt. De zoekmachine weet niet dat er inmiddels een louche partij achter schuilgaat. 2. Hoe ziet de website eruit? Websites die namaak of niet- bestaande producten aan de man brengen, zijn ogenschijnlijk voorzien van een nummer van de Kamer van Koophandel, een adres en een keurmerk. Daardoor valt het niet mee om de nepshops te herkennen in het enorme aanbod. Gelukkig zijn er de nodige ‘rode vlaggen’. Denk aan een slordige vormgeving, slechte foto’s, knullig ogende logo’s en afleidende beelden en video’s. Bedenk dat een populair merk met een budget voor marketing zijn digitale etalage nooit zo amateuristisch inricht. Al kun je nog denken dat de producten wel deugen, maar dat de webshop zelf geen serieus werk van de presentatie heeft gemaakt. Waarbij de melding ‘under construction’ nogal eens wordt ingezet om te verklaren waarom het niet zo professioneel oogt. Een laagje dieper struikel je vaak over gebrekkige grammatica en beroerde vertalingen, of een bedrijfsnaam die niet correspondeert met de naam in het adres van de website. Of een webshop het logo van een keurmerk echt mag dragen, kun je gemakkelijk nagaan door het lidmaatschap te checken op thuiswinkel.org of keurmerk.info.

3. Zoek ervaringen van anderen Vertrouw op je onderbuik: krijg je een ‘niet pluis’-gevoel, ga dan op zoek naar ervaringen van andere klanten. Dat kan door de domeinnaam (tussen aanhalingstekens) in Google in te voeren om reviews te vinden, of door recensies te zoeken op trustpilot.com. Van webwinkel Namarest.com, waar Jan Kinds zijn powerbank bestelde, bestaan bijvoorbeeld uitsluitend reviews met de waardering ‘zeer slecht’ en verhalen die overeenkomen met zijn ervaring. Winkels zonder reviews zijn ook verdacht, want we delen onze ervaringen graag. Nepshops richten zich vooral op populaire, dure artikelen zoals merkkle¬ding, elektroni-ca en speelgoed. 4. Check de registratie Een tweede tip om de legitimiteit te checken, is aanvullende informatie opvragen op sidn.nl, de website van de Stichting Internet Domein Registratie. Daar kun je details inzien, zoals de datum van registratie (heel recent?) en het land waar de website geregistreerd is (Rusland? China?). Ook kun je contact- en adresgegevens vergelijken met de informatie op de website zelf. Websites die eindigen op .com., .org en .net kun je checken op whois.icann.org. 5. Is de verbinding veilig? Een goed controlemiddel voor alle soorten sites is de http/https-check. Een beveiligde website heeft een SSLcertificaat (Secure Sockets Layer), wat betekent dat er een veilige verbinding is. Het adres van websites met zo’n certificaat begint met https, niet met http. Ook verschijnt een klein slotje in de linkerbovenhoek van je browserbalk. Verdachte websites werken vrijwel zonder uitzondering in een http-omgeving, terwijl officiële verkoopkanalen doorgaans allang zijn overgestapt op https. Daarmee is overigens niet gezegd dat http per definitie onbetrouwbaar is en alle https-omgevingen per definitie veilig zijn. Het kan zijn dat een organisatie nog niet toegekomen is aan de overstap, al wordt die kans steeds kleiner. Daarnaast kunnen SSL-certificaten op de zwarte markt worden gekocht, maar daar zal de gemiddelde nepshop geen geld aan uitgeven. 6. Begin bij het merk zelf Nepshops richten zich vooral op populaire, dure artikelen zoals merkkleding, elektronica en speelgoed. Bij dat soort producten moet je als consument extra alert

zijn. Zoek je bijvoorbeeld nieuwe sneakers of een Apple MacBook, begin dan bij de officiële kanalen van het merk zelf om een betrouwbare dealer te vinden. Met een creditcard is je aankoop vaak 180 dagen verzekerd, waardoor je een claim kunt indienen. Daarnaast benaderen oplichters je vaak via advertenties op social media, want het is vrij eenvoudig om klanten te lokken via Facebook en Instagram. Bovendien doen we een derde van onze online aankopen inmiddels via de smartphone en op zo’n schermpje kun je minder goed zien of een website in de haak is. Switch daarom bij een onbekende webshop naar een groot scherm, en onthoud: een deal die te goed is om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook. 7. Claim je schade Dat een creditcard vaak de enige betaaloptie is, heeft een voordeel. Je aankoop is vaak 180 dagen verzekerd, waardoor je een claim kunt indienen bij je bank of creditcardmaatschappij om voor het gehele transactiebedrag vergoed te worden. Dat kan door op icscards. nl een formulier te downloaden. Je vindt daar ook een stappenplan. Doe ook altijd aangifte bij de politie. Kleine kans dat de daders worden gepakt, maar alleen met aangiften kan de politie de website offline laten halen. ,,Ik heb te lang gewacht met de melding’’, vertelt Kinds. ,,Een combinatie van schaamte en naïviteit denk ik.’’ Toch waagt hij nog een poging. I<

MARK TEURLINGS,

Voorzitter van de Stichting Webshop Keurmerk: www.keurmerk.info

ONLINE

RETAILER I

63


PIM & WMS

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: HaydiGO

PIM,WMS en meer in één oplossing Al vele jaren maakt HaykoYuksel goede sier met zijn bedrijf Fulfilment Software, een Warehouse Management Systeem dat door vele gerenommeerde bedrijven wordt ingezet. Zijn drive om webwinkels, groothandelaren en fulfilment bedrijven verder te ondersteunen heeft geleid tot de ontwikkeling van een unieke softwareoplossing, waarbij Product Informatie Beheer (PIM) gecombineerd wordt met magazijn- en real-time voorraadbeheer (WMS). Maak kennis met ‘disruptor’ HaydiGO.

SCHAALBAAR PLATFORM

een unieke totaaloplossing. Hayko: “Het is

handelaar of fulfilment partij nodig heeft

HaydiGO is volgens Hayko een echte

hét pakket voor webwinkels, groothande-

om succesvol te kunnen ondernemen,

alles-in-een oplossing. “Het is een schaal-

laren en fulfilment bedrijven om in één

resumeert Hayco. “De architectuur is zo-

baar platform dat een WMS en PIM sys-

omgeving alles te kunnen beheren, want

danig opgezet dat processen real-time

teem verenigt, maar ook een Channel

ons PIM systeem is tevens een Channel

worden uitgevoerd, zowel voor de clicks

Manager en Carrier oplossing bevat, met

Manager om productlijsten te kunnen

als de bricks. Het systeem weet raadt met

als klap op de vuurpijl een kassasysteem

maken en deze te pushen naar market-

multiple warehouses en multiple locaties.

(POS) om online en offline te verbinden.

places, zoals bol.com en beslist.nl, maar

Voorraden in de fysieke locaties maken

Het platform is het resultaat van vele ja-

ook naar de eigen e-commerce omge-

ook deel uit van de totale voorraad. Met

ren ontwikkelen met bloed, zweet en

ving, zoals Magento, LightSpeed, enz. En

HaydiGO is het ’s nachts synchroniseren

tranen en bedoeld om ondernemers te

dat allemaal real-time. Het platform werkt

van de voorraad, iets wat vandaag de dag

ontlasten,” zegt Hayko. “Nergens in de

bovendien heel eenvoudig, maar is on-

eerder regel is dan uitzondering, voor-

wereld vind je een dergelijke oplossing

derliggend heel uitgebreid. Zo is het PIM

goed verleden tijd. Het systeem kan zelfs

tegen een alleszins betaalbare prijs.” Hay-

systeem vergelijkbaar aan Akeneo, maar

online orders automatisch laten verzen-

diGO is ontwikkeld in samenwerking met

zelfs een tikje geavanceerder en vele ma-

den via meerdere locaties, zoals je ware-

launching partners, zoals ID&T, Douche-

len gebruiksvriendelijker. Een clean inter-

house maar ook je fysieke winkels, zodat

concurrent en Ibizamode.

face is leidend voor het hele platform.”

je nooit meer met onnodige voorraad zit.”

HEEL GEBRUIKSVRIENDELIJK

STATE-OF-THE -ART

Volgens Hayko is HaydiGO een echte

Het schaalbare platform automatiseert in

HaydiGO is dus een platform waar werke-

markt disruptor. “Onze oplossing is ont-

feite alle online en logistieke processen in

lijk alles in zit wat een webwinkel, groot-

wikkeld in zeven (!) talen en beschikbaar

64 I

ONLINE

RETAILER


PIM & WMS

”Onze missie is een eenvoudige maar zeer krachtige en betaalbare omnichannel oplossing bieden voor de kleine en grote e-commerce ondernemer” tegen uiterst betaalbare tarieven. Geïn-

schikbaar. Wij zijn klaar om met HaydiGO

aantal e-commerce bedrijven heeft ook

teresseerden kunnen een gratis proefac-

de wereld te veroveren,” zegt Hayco vol

al aangegeven een partnership te willen

count laten aanmaken om de kracht van

enthousiasme. De eerste partijen hebben

aangaan en HaydiGO te zullen aanbeve-

ons platform zelf te ervaren. Alle moge-

zich reeds gemeld, waaronder een grote

len aan al haar shopklanten.

lijke features zijn ook in de trialversie be-

retailer met 40 miljoen orders per jaar. Een

ONLINE

I<

RETAILER I

65CROSSBORDER E-COMMERCE

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

DPD VERSTEVIGT POSITIE IN

(CROSSBORDER)

PAKKETMARKT De markt voor pakketten groeit ongelooflijk hard, gedreven door de groei van (crossborder) e-commerce. DPD Nederland heeft dit jaar twee belangrijke ontwikkelingen gedaan die de positie van de pakketvervoerder verder verstevigen: een nieuwe HUB in Eindhoven met een unieke propositie én een nieuw communicatieplatform richting consumenten, DPD Predict. Thiemo van Spellen, CCO bij DPD Nederland, praat ons bij over deze recente ontwikkelingen.

>> ONLINE

RETAILER I

67


CROSSBORDER E-COMMERCE

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

“België, Luxemburg, delen van Engeland en grote delen van Frankrijk kunnen we straks ‘next day’ beleveren” DPD Group maakt volgens Van Spellen een vergelijkbare groei door als de ecommerce markt zelf. “We groeien nog ieder jaar met dubbele cijfers. Dat heeft vooral te maken met de verandering in strategie die jaren geleden is ingezet. Vóór die tijd waren we vooral gefocust op B2B, inmiddels is meer dan de helft van onze activiteiten gericht op e-commerce. Dat heeft ons bedrijf vanzelfsprekend ook veranderd; een consument als ontvanger stelt nu eenmaal andere eisen dan een bedrijf als ontvanger. Neemt niet weg dat we voor iedere B2C zending rekening houden met de wensen van twee typen klanten, die van onze klant (de afzender) en de ontvanger. Als de klant van onze klant tevreden is, is onze klant dat ook. We hebben de afgelopen jaren een groot

68 I

ONLINE

RETAILER

aantal nieuwe services ontwikkeld om die tevredenheid te garanderen.”

CROSSBORDER SPECIALIST

Van Spellen zegt heel eerlijk dat DPD op de consumentenmarkt in Nederland twee grote spelers voor zich moet laten gaan. “Als we puur kijken naar crossborder zendingen dan zijn we echter verreweg marktleider, te danken aan onze roots. En crossborder e-commerce groeit zowaar nog harder dan domestic e-commerce, gedreven door marketplaces zoals bol plaza en Vinted. Ze creëren een enorme internationale omgeving.” Om de unieke positie als crossborder specialist verder te verstevigen, heeft DPD Nederland met de opening van HUB Eindhoven een belangrijke troef in handen.” Van Spellen: “Los van het feit dat het nieuwe in-

ternationale sorteercenter extra capaciteit toevoegt, verandert de hub onze positie op de internationale markt. Het sorteercenter is zo gebouwd dat het de internationale stromen optimaliseert. Dat is enerzijds te danken aan het immense pand, maar ook aan de lange sorteermachine die pakketten heel fijnmazig internationaal kan sorteren.”

DUITSLAND ‘NEXT DAY’ BELEVEREN

DPD Nederland gaat vanuit HUB Eindhoven dit najaar rechtstreeks beleveren aan alle uitleverdepots in Duitsland. “We slaan daarmee een hub als tussenstation over,” legt Van Spellen uit. “Dat maakt dat we heel Duitsland vanuit Nederland ‘next day’ kunnen beleveren en betekent een enorme versterking van onze concurrentiepositie.


CROSSBORDER E-COMMERCE

Datzelfde principe rollen we verder uit naar bestemmingen in een straal van 700 kilometer vanuit Eindhoven. Die afstand is namelijk in één nacht met een vrachtwagen af te leggen. België, Luxemburg, delen van Engeland en grote delen van Frankrijk kunnen we straks ‘next day’ beleveren. We zijn daarmee directe concurrent van de express markt. Daar waar andere partijen vliegtuigen gebruiken om deze afstanden te overbruggen, zijn wij dankzij HUB Eindhoven net zo snel én tegen lagere kosten.”

DPD PREDICT

Een tweede ontwikkeling die DPD Nederland dit jaar heeft geïntroduceerd is DPD Predict. Van Spellen: “De shoppende consument wil zelf zoveel mogelijk in regie zijn. Communicatie met consumenten is ontzettend belang-

rijk. Met DPD Predict informeren we de ontvanger over de status van de zending. Daarin gaan we zelfs zover dat we de ontvanger een exact tijdsvenster van 1 uur (!) kunnen geven waarin het pakketje wordt bezorgd. Vervolgens heeft de ontvanger nog de nodige ‘inflight opties’ om wijzigingen door te geven. Dat gaat van een keuze voor een ander aflevermoment, leveren bij de buren of op een veilige plaats tot leveren op een andere dag. De ontvanger heeft de volledige regie binnen een tijdsvenster van 1 uur. Dat doen we niet alleen in Nederland, maar over heel Europa. Ook retailers die crossborder verkopen kunnen hun buitenlandse klanten met DPD dezelfde opties aanbieden.” Zowel de nieuwe HUB Eindhoven als DPD Predict zijn volgens Van Spellen belangrijke

THIEMO VAN SPELLEN,

CCO bij DPD Nederland

ontwikkelingen die de concurrentiepositie van DPD verder verstevigen, zeker als het gaat om crossborder zendingen. “Deze recente ontwikkelingen worden door de markt als zeer positief ervaren. We hebben al veel positieve feedback mogen ontvangen en gaan door met investeren in nieuwe ontwikkelingen om zowel onze klant als de klant van onze klant optimaal te kunnen bedienen.” Wordt dus ongetwijfeld vervolgd. I<

ONLINE

RETAILER I

69


DIRECT MAIL

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: Nic. Oud

TIKKIE QR:

DE ONLINE BETAALTOOL VOOR DIRECT MAIL Het gebruik van Direct Mail wint de laatste jaren aan populariteit, vooral ook bij online retailers. Met Tikkie QR versterkt Nic. Oud de motivatie om te gaan printen, omdat de transactie mee wordt ingesloten.Tikkie QR combineert dus de hoge attentiewaarde van Direct Mail met het online betaalgemak voor alle 7 miljoen Nederlanders die mobiel bankieren. Daar willen we natuurlijk meer van weten.

Tikkie is de meest laagdrempelige manier van betalen en heeft intussen al vele miljoenen gebruikers, begint Coert Knijnenberg van Nic. Oud. “Wij hebben in samenwerking met Tikkie een tool ontwikkeld die uitgaat van diezelfde filosofie, maar beschikbaar is voor iedereen die mobiel bankiert. Daarbij maken we gebruik van de api van Tikkie om de QR betaalcode te personaliseren.” Vincent Roobeek van Nic. Oud vult aan: “Een niet gepersonaliseerde QR code kan iedereen maken, de meerwaarde van Tikkie QR zit hem juist in het genereren van een unieke QRcode die bij het afronden van de bestelling direct doorlinkt naar Tikkie. Tevens kunnen wij de QR codes verrijken met gegevens die

70 I

ONLINE

RETAILER

vervolgens worden gekoppeld aan het betalingskenmerk. Het maakt papier nóg meer tot een transactiemiddel.”

RAZEND SNEL BESTELLEN EN BETALEN

Tikkie QR maakt het mogelijk om razendsnel vanaf print te bestellen. Roobeek: “We hanteren drie varianten: Single Product, Multiple Products of Donations. De eerste twee varianten zijn min of meer vergelijkbaar qua opzet. Op de Direct Mail campagne wordt een gepersonaliseerde QR code gedrukt op basis van de NAW gegevens van de ontvanger. Bij interesse in een product is het een kwestie van de

QR code scannen - de aanbieding wordt getoond in het beeldscherm -, de NAWgegevens controleren of wijzigen en betalen via Tikkie. In vijf seconden kan je een product aanschaffen en betalen. In geval van een abonnementenservice kunnen in de Single Product variant na het scannen bijvoorbeeld meerdere opties worden getoond. De consument selecteert het gewenste product en vervolgt het proces. In de Multiple Products variant kunnen meerdere producten worden geselecteerd, bijvoorbeeld een kurkentrekker bij een doos wijn, waarna het totaalbedrag automatisch wordt aangepast bij de selectie van een extra product.”


DIRECT MAIL

”EEN NIET GEPERSONALISEERDE QR CODE KAN IEDEREEN MAKEN, DE MEERWAARDE VAN TIKKIE QR ZIT HEM JUIST IN HET GENEREREN VAN EEN UNIEKE QR-CODE DIE BIJ HET AFRONDEN VAN DE BESTELLING DIRECT DOORLINKT NAAR TIKKIE”

EXTRA DUW IN DE RUG

Nic. Oud gaat de online betaaltool voor Direct Mail de komende maanden groots uitrollen. “De mogelijkheden om online het onderscheid te maken worden steeds kleiner en vooral duurder,” stelt Knijnenberg. “Een Direct Mail heeft een veel hogere attentiewaarde dan een e-mail en gaat veelal door meerdere handen. Maar je zou met Tikkie QR bijvoorbeeld ook aan upselling kunnen doen door een extra aanbieding op de pakbon te tonen. De mogelijkheden zijn groot.” Roobeek: “Tikkie QR maakt het nog interessanter en meer sexy voor marketeers om papier te gaan gebruiken. Door aan het betalingskenmerk een uniek nummer toe te voegen, kan heel

eenvoudig op de afschriften herleid worden uit welke campagne de deal afkomstig is. We beschouwen Tikkie QR vooral als een extra service naar onze klanten en vragen slechts een beperkte vergoeding. Daarmee is het een extra duw in de rug voor online retailers om print te gaan gebruiken. Het werkt bewezen conversie verhogend en genereert meer omzet uit bestaande uitingen.” Na een uitvoerige testsessie is Tikkie QR inmiddels succesvol uitgerold. “We hebben een pilot gedraaid met de Donations variant, een versie voor non-profit organisaties, charitatieve instellingen en verenigingen voor het innen van donaties en contributies,” zegt

TIKKI € Knijnenberg. “Ook de eerste retailers hebben zich intussen gemeld. Met Tikkie QR maken we in feite de cirkel rond bij Nic. Oud. Voor veel partijen verzorgen we immers ook het e-fulfilment.” I<

ONLINE

RETAILER I

71


SOFTWARE

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

OPTIMALISEREN VAN DE

BESTEL ERVARING Steeds meer zakelijke eindklanten zijn op zoek naar bestelgemak. Meer efficiency in het inkoopproces geeft minder ruis en vooral minder rompslomp. dNovo ICT ondersteunt leveranciers van deze bedrijven door het realiseren van zogenaamde OCI koppelingen. “We slaan een brug tussen het platform van de leverancier en het inkoopsysteem van de eindklant.” Het optimaliseert de bestelervaring, maar biedt volgens Bart Verbeek van dNovo ICT nog veel meer mogelijkheden.

OPEN CATALOG INTERFACE

OCI staat voor Open Catalog Interface en is bedacht door SAP. dNovo ICT maakt onderscheid tussen twee typen OCI koppelingen. Verbeek: “Een OCI Punchout koppeling geeft de eindklant de mogelijkheid om vanuit het eigen ERP systeem of de e-commerce omgeving de productcatalogus van zijn leveranciers te bekijken. Hij vult het winkelmandje en ziet vervolgens terug in zijn inkoopsysteem dat de order digitaal is ingeschoten. In het inkoopsysteem is het mogelijk om de kostenplaats toe te voegen evenals eventueel andere benodigde informatie. Tevens zijn up-todate artikelinformatie, de beschikbaar-

72 I

ONLINE

RETAILER

heid/levertijd en de actuele prijs beschikbaar.”

COMMERCIEEL INTERESSANT

Onder een OCI Roundtrip koppeling verstaan we een verregaande integratie tussen het ERP systeem van zowel de eindklant als de leverancier, vervolgt Verbeek. “Eindklanten kunnen dus in het eigen inkoopsysteem ‘shoppen’ in het eigen centrale ERP of inkoopsysteem van de leverancier. Dat biedt natuurlijk volop (extra) mogelijkheden. Een inkopende eindklant die voorheen gewend was product A, B en C manueel te bestellen bij een leverancier krijgt op deze manier een overzicht van

het gehele assortiment. Voor de leverancier is dat commercieel interessant. Hij kan bijvoorbeeld acties in de spotlights zetten of gerelateerde producten voorstellen. Het leidt in veel gevallen tot extra omzet.”

BEKENDE SYSTEMEN

dNovo ICT realiseert OCI koppelingen met vrijwel alle bekende inkoop- en ERP systemen, zoals SAP, Dynamics, AFAS, Exact, Oracle en Axapta maar ook met meer specifieke inkoopsoftware als AXI, Basware, Dynamics, Inconto, ProQuro, ProActive en PROACTIS TBlox. Verbeek: “De koppelingen zijn voornamelijk geënt op Magento 1 en 2 en Shopware. Als een leverancier niet


SOFTWARE

beschikt over een digitale catalogus, kunnen we er ook een opstellen en beheren, om hierop de OCI integratie op los te laten, zodat de leverancier wel het beoogde bestelgemak kan bieden. We zetten daar een omgeving als CCVshop voor in.”

INTEGRATIES

De afgelopen jaren heeft dNovo ICT al vele mooie OCI koppelingen gerealiseerd. Verbeek geeft enkele voorbeelden. “Voor een leverancier die veel aan scholen levert, hebben we een integratie gemaakt zodat medewerkers zelf hun materiaal kunnen bestellen via hun eigen inkoopportaal. Na goedkeuring van de bestelling door een

meerdere is de order definitief en wordt de bestelling geplaatst bij de leverancier, zijnde onze klant. De goederen worden vervolgens afgeleverd bij diegene die ze heeft besteld in het juiste filiaal, enz. Ook voor diverse leveranciers van zorginstellingen hebben we dergelijke integraties gerealiseerd die commercieel ook nog bijdragen in de vorm van extra omzet vanwege een totaaloverzicht op het assortiment.” OCI koppelingen ofwel directe integraties tussen platformen van bedrijven en leveranciers verhogen het bestelgemak aanzienlijk. “Het inkoopproces wordt gestroomlijnd, er is minder ruimte voor ruis

”OCI KOPPELINGEN OFWEL DIRECTE INTEGRATIES TUSSEN PLATFORMEN VAN BEDRIJVEN EN LEVERANCIERS VERHOGEN HET BESTELGEMAK AANZIENLIJK” op de lijn en zowel eindklanten als leveranciers kunnen gewoon gebruik blijven maken van het eigen systeem. Een win-win,” besluit Verbeek. I<

ONLINE

RETAILER I

73


150 afmetingen kartonnen dozen Alle producten direct uit voorraad Vandaag besteld overmorgen in huis

123kartonnendozen.nl • Geen staffelprijzen, • Geen afnameverplichtingen • Bij ons ontvangt u direct de scherpste tarieven!

T. 0031 (0)70 752 1702

info@123kartonnendozen.nl

www.123kartonnendozen.nl

www.123kartonnendozen.be


MEER OMZET? TIPS & TRICKS OP

ONLINERETAILER.BE


“We hebben online een groter bereik en kunnen daardoor een breder assortiment aanbieden� TRIA Fietsen

De winkel van je assortiment verbreden Meer weten? Ga naar bol.com/zakelijkverkopen voor meer informatie over of neem contact op met onze partnerservice via zakelijkverkopen@bol.com of (030) 310 4996.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.