Page 1

MAART 2018 / JAARGANG 6 / NUMMER 25

Google:

de lachende derde

B2B e-commerce Ronde Tafel Sessie

Van B2B naar B2C

www.online-retailer.nl

in één beweging

25 FUTURE PROOF? De toekomst van B2B is digitaal


Al uw online verkopen en pinbetalingen

in één overzichtelijk dashboard

Rabo OmniKassa: één oplossing voor al uw betalingen Met Rabo OmniKassa kiest u voor verschillende betaaloplossingen voor online, onderweg, en in de winkel. De dagomzet van al uw verkooppunten komt binnen in één overzichtelijk dashboard. De Rabo OmniKassa groeit mee met uw bedrijf.

Stel uw eigen kassa samen op rabobank.nl/omnikassa


REFLEX WMS BUSINESS CASE:

Hoe optimaliseert RAJAPACK zijn warehouse management en levert het meer dan 7500 artikelen binnen 24 uur in 7 landen?

Kom naar de WMS-dag waar RAJAPACK zijn successtory toelicht!

Schrijf u nu gratis in: www.reflex-logistics.com 21 maart 2018 | ’s-Hertogenbosch | stand 3


VOORWOORD

MAART 2018

VOOR WOORD B2B E-COMMERCE B2B e-commerce groeit explosief. Wereldwijd, maar ook in Nederland. Steeds meer bedrijven laten zich een digitaal imago aanmeten, omwille van de vindbaarheid, maar zeker ook om een heuse efficiencyslag te maken. In deze editie van OnlineRetailer zoomen we dieper in op de B2B sector. Het vormt tevens de rode draad door onze Ronde Tafel Sessie.

eerst wordt er een begeleide demo-tour langs de gehele keten georganiseerd. Op deze manier krijgt de bezoeker een duidelijk beeld van de complete verpakkingsindustrie. Want, zoals ook tijdens de Ronde Tafel Sessie aan bod komt, er valt nog volop winst te behalen in de logistiek. De druk wordt groter en de ‘handjes’ zijn schaars. Dat vraagt om automatiseren en innoveren.

Het koopproces in B2B is niet langer een rechte lijn van A naar B. De zakelijke professional is buiten kantooruren ook gewoon consument en verwacht van een B2B organisatie een vergelijkbare service. Toch zijn er nog maar weinig B2B partijen die echt die klantbeleving en ervaring over meerdere kanalen op orde hebben. Reden voor ons om de Ronde Tafel Sessie dit keer volledig aan B2B te wijden. We hebben daarbij een tweetal B2B bedrijven uitgenodigd die midden in een digitale transitie zitten en zelfs overwegen de stap naar B2C te nemen. Kortom, genoeg stof voor een boeiende discussie.

Over innoveren gesproken, in deze editie ook aandacht voor een relatief nieuw betaalconcept voor consumenten: gespreid betalen. Een aanvulling op het steeds populairder wordende achteraf betalen. Daarnaast spreken we met onderneemster Daphne Gerritse over haar unieke concept Rain Couture. Het modelabel laat mensen niet langer in plastic poncho’s banjeren, maar juist stijlvol door de regen stappen. Een gesprek met haar over haar visie, haar ondernemersgeest en de omnichannel strategie.

Daarnaast in deze editie aandacht voor de verpakkingsbeurs Empack die begin april Jaarbeurs Utrecht op zijn kop zet. De zestiende editie van Empack draait om innoveren, interactie en ontwikkelen. Voor het

Het team van Online Retailer wenst u veel leesplezier!

Team OnlineRetailer

ONLINE

RETAILER I

5


MAART 201 8 JAARGANG 6 / NUMMER 25

INHOUD

I<

OnlineRetailer

005 Voorwoord

COLOFON

008 B2B e-commerce Ronde Tafel Sessie

Uitgever Nederland: OnlineRetailer Publishing Irislaan 9a, 5595 EH Leende, Nederland T. +31 (0) 40 737 04 71 F. +31 (0) 40 206 21 58 E. Info@online-retailer.nl W. www.online-retailer.nl Uitgever België: OnlineRetailer Publishing BE Irislaan 9a, 5595 EH Leende, Nederland T. +31 (0) 40 737 02 95 F. +31 (0) 40 206 21 58 E. Info@onlineretailer.be W. www.onlineretailer.be Eindredactie: Roel van Gils Redactie: Maarten van Vliet, Sophie Marks, Frank Gielen, Stefan van der Velden, Mark Nieuwenhuis, Roel van Gils. Redactieadres: Irislaan 9a, 5595 EH Leende, Nederland T. +31 (0) 40 737 02 95 E. redactie@online-retailer.nl Bladmanagement: Tim van Lieshout E. t.vanlieshout@online-retailer.nl Secretariaat: Maddy Rutten E. administratie@online-retailer.nl Abonnementsprijs: € 39,00 per jaar inclusief BTW NL82 RABO 0118 1029 66 t.n.v. OnlineRetailer Publishing o.v.v. magazine OnlineRetailer informatie over abonnementen: T. +31 (0) 40 737 04 71 Adreswijzigingen: Schriftelijk tenmiste drie weken voor verhuizing naar: Postbus 51, 5595 EH Leende, Nederland Opzeggingen: Indien twee maanden voor het verstrijken van de abonnementsperiode geen schriftelijk bericht van opzegging is ontvangen, wordt het abonnement automatisch met een jaar verlengd. Doelgroep: OnlineRetailer wordt verspreid onder  professionals werkzaam op het gebied van e-commerce en online business, directeuren en ondernemers in de markt van verkoop op afstand (web winkeliers), fysieke retailers alsmede MKB ondernemers die voornemens zijn online te gaan, merken die het kanaal online inzetten. Vormgeving/art direction: ConceptiQ Visuele Communicatie Ben Hoogmoet T. +31 (0) 40 844 65 56 E. ben@conceptiq.nl W. www.conceptiq.nl Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever en zonder bronvermelding. Hoewel dit blad op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld kunnen uitgever en auteurs op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Zij aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op deze informatie.

6

I

ONLINE

RETAILER

001 / 038

018 Snelle levering dankzij Een efficiënte logistiek

B2B E-commerce

RondeTafel Sessie

De B2B e-commerce markt groeit explosief. Steeds meer zakelijke inkopen worden online afgehandeld. Groothandels, productiebedrijven, fabrikanten en zakelijke dienstverleners zien steeds meer de voordelen van een digitaal imago. In deze Ronde Tafel Sessie zoomen we dieper in op het fenomeen B2B e-commerce. We hebben een tweetal B2B bedrijven uitgenodigd die hun uitdagingen en keuzes ter tafel brengen.

Google: de lachende derde

08

De hoogste prioriteit in de marketingstrategie: wat staat er bij jou op nummer één? Print, tv of internet? Internet (en met name Google) wordt niet vaak als prioriteit gekozen om nieuwe klanten binnen te halen. Terwijl zo’n 87% van de consumenten de zoekmachine gebruikt voordat ze een aankoop doen. Ook in de B2B industrie wordt Google intensief gebruikt: maar liefst 89%.

22

Sciencefiction als Guilty Pleasure voor e-commerce?

021 Welke consequenties Heeft de AVG voor u?

022 Google:

De lachende derde

025 Gespreid betalen Neemt grote vlucht

028 Sciencefiction als Guilty

031 E-commerce Xpo Liege

Kom je business digitaliseren

035 Rain Couture

Vroeger. Naarmate ook ik ouder word gebruik ik dit woord steeds vaker. A trip down memory lane is soms zelfs een soort vrijetijdsbesteding. YouTube wordt bij mij thuis regelmatig ingezet om oude STER-reclames en televisieuitzendingen te bekijken.

28

Pleasure voor e-commerce?

Stijlvol door de regen

038 Trending in real-time Personalisatie voor e-commerce


OnlineRetailer

I<

042 SEO avontuur over

Trending in real-time personalisatie voor e-commerce

E-commerce

042 / 072

Webshops investeren doorgaans veel geld in het verkrijgen van traffic via SEO, SEA en tal van andere kanalen, terwijl de aandacht eigenlijk veel meer zou moeten uitgaan naar het verhogen van de conversiepercentage door middel van het creëren van relevantie voor elke unieke bezoeker.

38

de grens

Succes in 4 stappen

044 Een doos en

opvulmateriaal op maat

047 Van B2B naar B2C

In één beweging

051 Adaptive B2B

Verpakken

Software

Een doos en opvulmateriaal op maat

Adaptive B2B Commerce platform

In de strijd tegen een te grote verzenddoos met teveel opvulmateriaal hebben drie verpakkingsspecialisten de handen ineen geslagen. DS 80 Verpakkingsmaterialen, Storopack en Packsize bieden de webwinkelier, maar ook fulfilmentbedrijven een unieke oplossing voor zowel een doos op maat als opvulmateriaal op maat.

In tegenstelling tot veel andere webshopplatforms is het online commerce platform Shoxl niet ontstaan vanuit de retail. Het moederbedrijf Integrace ontwierp het platform als antwoord op de behoefte aan een online commerce platform voor de B2B sector. Bij de ontwikkeling van dit platform lag de nadruk op aanpasbaarheid.

44

055 Splexs: de rode draad

voor textiel in Turkije

059 Verpakkingsbeurs

51

Valkuilen bij het optimaliseren van de webshop omzet

Trusted Shops

Commerce platform

Je webshop wordt vaak bezocht. Sterker nog, het dagelijkse aantal webshopbezoekers zou goed zijn voor een goudmijn, mits deze allemaal een aankoop doen. Toch lukt het je niet om de conversie op je webshop te laten stijgen.

67

empack

10, 11 & 12 April 2018

067 5 Valkuilen bij

het optimaliseren

Van de webshop omzet

070 Betaaldienstrichtlijn

PSD II

Sinds 13 januari in werking,…

072 Proactieve

marktbenadering

dankzij B2B e-commerce

ONLINE

RETAILER I

7


E-COMMERCE

TEKSTEN : Roel van Gils BEELDMATERIAAL: Juul Kessels

De toekomst van B2B is digitaal 8I

ONLINE

RETAILER


RONDE TAFEL SESSIE

E-COMMERCE

De B2B e-commerce markt groeit explosief. Steeds meer zakelijke inkopen worden online afgehandeld. Groothandels, productiebedrijven, fabrikanten en zakelijke dienstverleners zien steeds meer de voordelen van een digitaal imago. In deze Ronde Tafel Sessie zoomen we dieper in op het fenomeen B2B e-commerce. We hebben een tweetal B2B bedrijven uitgenodigd die hun uitdagingen en keuzes ter tafel brengen en waar de experts op het gebied van logistiek, software, marketing en verpakkingen vervolgens hun licht op laten schijnen. Kortom, genoeg stof voor een boeiende conversatie. GIJS VAN DEN OEVER,

DS80 verpakkingsmaterialen Sinds begin 2017 heeft Eduard Saris van de Eduard Trailer Factory B2B e-commerce omarmd. “De stap naar digitaal is vooral genomen vanuit kostenoogpunt. Bijna 95% van de vragen van dealers (onze klanten) werden voorheen telefonisch afgehandeld. De antwoorden op die vragen over levertijden, keuzes uit de 2.600 verschillende samenstellingen, onderdelen, et cetera stonden gewoon in ons systeem. Door dealers toegang te geven tot dat systeem, ondervangen we dat. De telefoniste kan zich nu bezighouden met andere taken en het bestelproces verloopt stukken efficiënter. Tegelijkertijd ‘dwingen’ we onze dealers namelijk om de orders ook via de portal in te geven. We laten ze geen keuze. We hebben glashard gesteld ‘zo gaan we het doen en niet anders’.” Arthur Zondervan van Groenewout Consultants vraagt zich wat er zou zijn gebeurd als Eduard niet digitaal zou zijn gegaan? “Het klinkt min of meer als een noodzaak.” Eduard Saris: “Dat was het eigenlijk ook. We gaan natuurlijk niet over één nacht ijs bij dergelijke beslissingen, maar er was nood aan meer informatie bij dealers. Wanneer worden de trailers geleverd, wat kosten bepaalde onderdelen? Daar werd allemaal voor gebeld. Dat kunnen ze nu perfect zelf zien in de portal. Bovendien zien we dat nu ook op zondagmiddag orders worden ingeschoten. Ze zijn niet meer afhankelijk van een bemande telefoon.” Op de vraag van Roland Vonk van Integrace of Eduard van plan is rechtstreeks aan consumenten te gaan verkopen, antwoordt hij: “Onze handicap is dat de trailers tussen de 3 en 8 meter lang zijn. Ze passen niet door de brievenbus,” zegt Eduard gekscherend. “We hebben afleverpunten nodig en dat zijn onze huidige klanten, de dealers. Dat betekent niet dat we de ontwikkelingen van die markt niet nauw in de gaten houden.”

DS 80 Verpakkingsmaterialen is al 35 jaar dé specialist voor iedere denkbare verpakking, specifiek voor de klant op maat gemaakt of geleverd vanuit het zeer uitgebreide voorraadassortiment.

EFFICIENCYSLAG

Gijs van den Oever van DS 80 Verpakkingsmaterialen herkent de problematiek die Eduard had voordat hij zijn portal live zette. “Ook ik zie het regelmatig gebeuren dat er Excel-sheets heen en weer worden gestuurd met de actuele voorraadlijsten. Terwijl als je klanten toegang geeft tot het ERP systeem kan hij het zelf zien. Daarmee maak je een enorme efficiencyslag en lever je bovendien toegevoegde waarde aan je klanten.” Dat weet ook Freek Houtepen van HeatXL die aan de vooravond staat van een vergelijkbare digitale transitie. “Als fabrikant en leverancier van infraroodverwarming hebben we dagelijks contact met installatiebedrijven. Een redelijk traditionele beroepsgroep die zelfs nog naar een faxnummer durven te vragen,” lacht Freek. “Alle bestellingen worden momenteel telefonisch of per mail (via de smartphone) afgehandeld. Onze medewerkers doen nu niets anders dan de bestellingen overnemen in het CRM pakket. Dat kan anno 2018 eigenlijk niet meer. We zijn nu bezig met het optuigen van een digitale portal die zowel voor particulieren als voor dealers / installatiebedrijven (na login) beschikbaar is. Maar ik ben wel heel benieuwd hoe we die relatief conservatieve beroepsgroep opgevoed krijgen.” Eduard Saris: “Daarom is het ook belangrijk dat de portal aansluit bij de wensen van je klanten. We hebben alle telefonische vragen geanalyseerd, zodoende weet ik wat mijn klanten belangrijk vinden en heb aan de hand daarvan de portal mede ontwikkeld. Het was misschien een behoorlijke klus, maar daar plukken we nu de vruchten van. Uit feedback van klanten blijkt de portal echt een verrijking te zijn.”

DE ROL VAN DE GROOTHANDEL

Arthur Zondervan vindt het opvallend dat

Maar verpakken is zoveel meer dan alleen een verpakking. Onze uitdaging ligt in het vinden van de beste verpakkingsoplossing voor het logistieke proces. Daarbij draait alles om de begrippen: efficiency, productiviteit, doeltreffendheid, bescherming, optimalisatie en kostenbesparing. Wij bekijken samen met de klant het gehele verpakkingsproces met als doelstelling: • van “goed verpakken” naar “nog beter verpakken” • optimale kostenbesparing

EDUARD SARIS,

Eduard trailer factory

Owner Eduard trailer factory

>>

ONLINE

RETAILER I

9


MEER VERKEER? MEER CONVERSIES? Linkbuilding SEO SEA Social Influencer marketing Display advertising

INTERNET MARKETING

#1

SEO

bureau van Nederland

Blauwe Monsters | Jadelaan 25 | 2132 XX Hoofddorp | 020 893 2656 | info@blauwemonsters.nl | www.blauwemonsters.nl


RONDE TAFEL SESSIE

E-COMMERCE

FREEK HOUTEPEN,

HeatXL

HeatXL verzorgd sinds 2008 als importeur en groothandel de exclusieve Benelux distributie voor diverse gerenommeerde Europese fabrikanten van infrarood verwarming. HeatXL levert haar producten onder diverse labels in de gehele bouwketen.

HeatXL ervoor kiest om de digitale omgeving voor zowel B2B als B2C open te stellen. “Jaren geleden was dat absoluut ondenkbaar. Hoe wordt daar nu naar gekeken anno 2018?” Freek Houtepen: “Ik heb het idee dat het bij ons geen issue is, terwijl de installatiemarkt bekend staat om ‘sloop de prijzen’. We hebben echter een andere visie. Door heel Europa worden onze producten in bruto sfeer voor dezelfde prijs aangeboden. Partijen wijken hier niet van af. Sterker nog, we waken hier ook voor. Op dat moment wordt de toegevoegde waarde van de installateur belangrijker dan alleen de prijs. Ik vrees echter wel voor het voortbestaan van de groothandel. De enige reden waarom veel partijen nu nog voor een groothandel kiezen, is in mijn beleving de financiering. “Ze gebruiken de groothandel met een 30, 60 of soms wel 90 dagen betaaltermijn als verkapte bank. Als dat de enige toegevoegde waarde is, kan de fabrikant dat relatief eenvoudig oplossen. Door onze online portal straks kunnen we sneller opschakelen in de eindgebruikersmarkt, mochten er wat tussenschakels wegvallen.” Gijs van de Oever nuanceert enigszins: “Het is per branche verschillend. De groothandel is voor een fabrikant de ogen in de markt. Grote productiehuizen willen geen voorraad houden. De

groothandel heeft als one-stop-shop wel degelijk een meerwaarde. En niet alleen een functie als bank.” Freek Houtepen: “Toch zie ik het in veel sectoren wel gebeuren, zeker in de techniek. Het leeuwendeel van de groothandel voegt steeds minder toe in de keten dan vroeger.” Roland Vonk: “Je ziet ook heel de structuur van de markt veranderen. De consolidatie die daar plaatsvindt met allerlei overnames is ongekend.” Eduard Saris: “Dat is ook een van de redenen dat wij B2C onderzoeken. De groothandel doet cherry picking bij iedereen. Als ik over mijn hele programma wil blijven groeien, moet ik meer bekendheid generen in de markt. Maar we hebben dan zoals gezegd nog wel een logistieke uitdaging te overwinnen.”

VAN BEDREIGING NAAR KANS

Een mooi voorbeeld van een groothandel die deze bedreiging heeft aangegrepen als een kans, is de firma Amacom, zegt Arthur Zondervan. “Als traditionele elektrotechnische groothandel vreesden ze inderdaad voor hun voortbestaan. Ze hebben hun rol als groothandel in de markt hertekend en een e-commerce strategie uitgerold waarbij ze de eigen voorraad openstellen voor webshops. En daar zijn ze heel succesvol mee.” Jie Hu Luo van Dynalogic: “En zo zijn

”Je ziet ook heel de structuur van de markt veranderen”

DENNIS STOKMAN,

Blauwe Monsters

Dennis Stokman, inmiddels 35 lentes jong, trotse vader van dochter Mirthe en eigenaar van Blauwe Monsters. Blauwe Monsters ben ik begonnen uit behoefte vanuit onze eigen webshop (hemdvoorhem.nl). Vanuit deze behoefte zijn we de nummer 1 speler binnen de SEO markt geworden. Met het grootste blognetwerk van Nederland kunnen wij klanten met garantie hoger krijgen in de organische posities van Google.

>>

ONLINE

RETAILER I

11


Kramp is ambitieus. De internationaal opererende groothandel wil in 2020 een omzet van één miljard euro realiseren, een derde meer dan in 2016. Ook daarna blijft het credo groei. Om dat te faciliteren heeft Kramp met hulp van Groenewout een omvangrijk plan opgesteld voor uitbreiding van de supply chain capaciteit in de komende tien jaar. Een onderdeel daarvan wordt nu al gerealiseerd: uitbreiding van het magazijn in Varsseveld met een shuttlesysteem voor 130.000 bakken.

Kramp kan groeien dankzij tienjarenplan voor de supply chain Om de omzetgroei te faciliteren moet het distributienetwerk van Kramp

“Allereerst omdat we tegen de grenzen van onze orderpickcapaciteit in

meegroeien. De directie in Varsseveld heeft daarom een Europese

Varsseveld aanlopen. We kunnen niet genoeg orders verwerken. Daarnaast

distributienetwerkstudie laten uitvoeren. Daarvoor is de hulp ingeschakeld van

komen we opslagcapaciteit te kort, aangezien het assortiment blijft groeien.

Groenewout. “Waar zitten nieuwe klanten? En waar moeten we onze

We zitten gewoon vol”, verklaart Berends, die ook voor dit project support

magazijnen neerzetten om die klanten snel en efficiënt te bedienen?

kreeg van Groenewout.

Groenewout heeft geholpen om antwoorden op deze vragen te vinden”, weet

Analyse assortiment en conveyors

Jan Frans Berends, director logistics van Kramp in de Benelux.

Kramp bouwt momenteel naast het magazijn in Varsseveld een nieuw pand

Supply chain plan voor 10 jaar

dat onderdak moet bieden aan het shuttlesysteem. Dit systeem gaat ruimte

Groenewout heeft samen met Kramp in kaart gebracht wat

bieden aan maar liefst 134.000 kunststof bakken met de

de gewenste servicelevels voor elk land zijn. Daarnaast is

mogelijkheid om dit uit te breiden tot 300.000 bakken. Als

geïnventariseerd welke artikelen op lokaal niveau, op Europees niveau of wellicht helemaal niet op voorraad moeten worden gehouden. Met andere woorden: welk assortiment moet in welk magazijn worden neergelegd? Tot

“Supply chain plan 10 jaar”

slot heeft Groenewout niet alleen onderzocht wat de

het shuttlesysteem in februari 2018 operationeel is, beschikt Kramp over drie orderpickgebieden: een orderpickstraat voor fastmovers, een semi-automatisch orderpickgebied met legbordstellingen voor slowmovers en de acht orderpickstations naast het shuttlesysteem.

optimale locatie van elk magazijn moet zijn, maar ook hoe elk magazijn moet zijn ingericht om de gevraagde capaciteit te leveren. Dat heeft geleid tot een supply chain plan voor de komende tien jaar, afgestemd op de verkoopprognoses en de verwachte ontwikkelingen in het assortiment.

Gigantische bedragen, complexe contracten Het nieuwe shuttlesysteem wordt gerealiseerd door Knapp. “In het

selectieproces hebben we geprofiteerd van de ervaring met ons bestaande shuttlesysteem, dat geleverd is door een andere partij. De wensen die daaruit zijn

Orderpicken uit shuttlesysteem

voortgekomen, worden in het nieuwe systeem gerealiseerd. De nieuwe

De focus van Kramp is niet alleen op nieuwe markten en nieuwe magazijnen

leverancier is daarop geselecteerd”, licht Berends toe. Tijdens het selectietraject

gericht. Ook de bestaande magazijnen vragen aandacht, zoals het magazijn naast

en in de contractonderhandelingen heeft Kramp eveneens gebruik gemaakt van

het hoofdkantoor in Varsseveld. Uitbreiding van dit magazijn is dringend nodig.

Groenewout’s expertise.

Meer informatie?

Voor het volledige interview: www.groenewout.nl/business-cases. Arthur Zondervan | zondervan@groenewout.com | +31 (0) 76 533 04 40.

Inspiratiesessie Logistiek & E-commerce Dinsdag 13 maart 2018 Meld u direct aan via www.groenewout.nl/evenementen

WWW.GROENEWOUT.COM


RONDE TAFEL SESSIE

E-COMMERCE

JIE HU LUO,

Dynalogic

Business development manager Dynalogic

er inderdaad nog een aantal voorbeelden van partijen die van oorsprong uit een andere deelmarkt komen binnen een bepaald segment en die zich steeds verder ontwikkelen om nog meer gemak te bieden voor de eindgebruiker. Coolblue is daar een mooi voorbeeld van. Ze zijn vanuit een studentenkamer begonnen en zijn nu als een van de eerste e-commerce bedrijven een eigen last mile delivery propositie aan het neerzetten. Een heel andere wereld dan waar ze vandaan komen. Zeker aan de logistieke kant wordt de scheiding tussen B2B en B2C heel dun en groeit naar elkaar toe. Een traditionele B2B klant gedraagt zich steeds meer als consument. Hij is immers buiten kantoortijden ook gewoon consument. Bovendien, als iemand een bestelling op kantoor laat afleveren is het feitelijk ook een B2B zending.” Dennis Stokman van Blauwe Monsters: “Dat geldt niet alleen voor de logistiek, maar ook voor de marketing. Vanuit marketingperspectief zat ik nooit bij B2B partijen aan tafel. Maar ook de groothandel wil vandaag gevonden worden en goed scoren in de zoekresultaten van Google. En als het even kan op een eindproduct.”

SEO STRATEGIE

Uiteindelijk is e-commerce voor iedere B2B partij de oplossing om in de toekomst succesvol te kunnen zijn, resumeert Arthur Zondervan. “Het begint allemaal bij de vindbaarheid,” meent Freek Houtepen. En

”Het begint allemaal bij de vindbaarheid en zichtbaarheid” zichtbaarheid, vult Isabell Dahnz van Eduard Trailer Factory, aan. Manon van den Enden van Retail Rocket kan dat beamen. “Vooral in het oriëntatieproces, daar kan B2B nog heel veel leren van B2C. B2C is namelijk zoveel verder in SEO wereld dan dat B2B is. Op moment dat je dat niet op orde hebt als B2B speler, heb je online nauwelijks bestaansrecht, want je wordt niet gevonden.” Dennis Stokman: “Dat zie je nu ook gebeuren in B2C. Op de eerste pagina’s in de zoekresultaten staan bedrijven die de SEO perfect op orde hebben. Waar is Megapool, waar is BCC? Ze doen nog mee ja, maar niet lang meer.” Freek Houtepen: “Op moment dat je nu zorgt dat je vooraan zit, kun je nog mee. Over vier jaar lukt dat niet meer.” Dennis Stokman: “De investering wordt inderdaad steeds hoger om te kunnen inhalen op SEO.” Freek Houtepen merkt op dat de prijzen van adverteren ook toenemen. “Twee jaar geleden kon je voor een schijntje adverteren op Facebook. Over een paar jaar is dat ook onbetaalbaar.” Dennis Stokman kan dat beamen. “Een goede SEO strategie wordt steeds belangrijker. Het aantal views dat je met een Facebook euro krijgt en het aantal clicks met een geadverteerd stuk in

ARTHUR ZONDERVAN,

Groenewout

Reeds 20 jaar actief als consultant en project manager bij Groenewout Consultants & Engineers, een adviesbureau specifiek voor Supply Chain en Logistiek. In 2008 heeft het MT van Groenewout een MBO gedaan, sindsdien dus één van de partners van Groenewout. Groenewout adviseert bedrijven omtrent optimalisaties en investeringsvraagstukken en voert project management bij implementaties. Al een heel aantal jaar heeft Groenewout onderkend dat e-fulfilment zijn eigen dynamiek kent en hier specifieke kennis op doorontwikkeld. We hebben zodoende ook meegewerkt aan de opzet van een module ‘e-warehousing’ binnen de e-fulfiment academy.

>>

ONLINE

RETAILER I

13


E-COMMERCE

Google neemt af. Kortom, de effectiviteit van adverteren neemt af en komt op een bepaald niveau gelijk aan de organische vindbaarheid. Die vlucht zie je wel. Als je dus als B2B speler niet op tijd begint met een SEO strategie, dan loop je straks achter de feiten aan. En wordt het uiterst kostbaar om dat in te halen.”

MARKTPLAATSEN

Een andere mogelijkheid om je bekendheid te vergroten is je producten via marktplaatsen promoten. Gijs van den Oever heeft er wel oren naar en ziet inderdaad die kansen. “We gaan nu dropshipment aanbieden voor een partij die onze producten op een marktplaats aanbiedt. Ben benieuwd wat het gaat brengen.” Roland Vonk heeft weinig goede hoop: “Het kwijtraken van je klantrelatie is een heel belangrijk punt om geen zaken te doen met een marktplaats. Als je bij bol een bestelling doet, kan je als leverancier niet communiceren met de klant. Je weet niet wie

14 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Roel van Gils BEELDMATERIAAL: Juul Kessels

het is. Dat lijkt mij uiteindelijk desastreus. De macht van deze marktplaatsen neemt enorm toe.” Dennis Stokman gaat nog een stap verder en zegt: “Ik zie heel veel bedrijven die zichzelf nu te koop aanbieden, omdat ze uit zijn gerangeerd. Zijn zijn een bol. com doorgeefluik geworden. De marges zijn weg.” Arthur Zondervan: “Bijkomend gevaar is dat als je succesvol blijkt te zijn in een bepaalde categorie, dat de marktplaats die categorie ‘vrolijk’ van je afneemt en zelf gaat doen.” Bart Verbeek van dNovo: “Sterker nog, dat doet gewoon. Het is een perfecte kweekvijver voor ze.” Freek Houtepen: “Wij hebben het een jaar geprobeerd, maar zijn gestopt. Een marktplaats kan die toegevoegde waarde niet bieden, kan geen adviserende rol aannemen en zijn moeilijk benaderbaar. Het heeft voor onze categorie producten geen zin.” Dennis Stokman: “Ik denk zelfs dat er wel weer een hippietijd gaat aanbreken en dat we allemaal stoppen met marktplaatsen. De diversificatie van producten neemt af door dit soort partijen.”

SLIM CONCEPT

Een marktplaats kan ook positief bijdragen aan je business model, meent Arthur Zondervan. “Veel mensen zoeken rechtstreeks op bol.com, zien daar je producten staan, maar gaan verder zoeken omdat ze advies willen. Dan komen ze bij de dealers terecht. Het kan dus ook als een branding strategie werken.” Freek Houtepen: “Toch werd onze activiteit op bol.com niet als positief ontvangen door onze dealers. Bol.com heeft voor mijn gevoel een beetje een negatieve bijsmaak in de B2B markt.” Ik zie toch steeds meer grote assortimenten aan technische producten verschijnen op bol.com, merkt Roland Vonk op. Dennis Stokman: “Bol.com heeft een slim concept. Je betaalt pas aan bol.com op moment dat een afnemer heeft betaald. Bij het model van Google Adwords betaal je om bezoekers naar je website te krijgen. Een deel koopt natuurlijk helemaal niks, maar daar betaal je wel voor. Bij bol betaal je pas, weliswaar veel te veel, als je omzet hebt gehaald. Je moet het wat dat


RONDE TAFEL SESSIE

betreft gewoon zien als marketingmachine. Ik geloof echter niet in alleen adverteren. Je moet altijd een organische strategie achter je product hebben. Je moet een eigen identiteit hebben. Want alles is te koop. Omzet is te koop. Via bol.com, via Google Adwords. Alleen je gaat geen duurzaam verdienmodel neerzetten als je daar zelf niet aan werkt. Als je geen strategie hebt, geen vindbaar hebt, als niets je onderscheidt, dan kan je producten op Alibaba gaan aanbieden,” lacht Dennis.

SOFTWARE

Volgens Bart Verbeek ligt bij B2B e-commerce veel meer de nadruk op het optimaliseren van processen. “Processen zijn vaak wat complexer in B2B. Het is van belang een e-commerce portal procesmatig goed neer te zetten, zodat je je klanten kunt bedienen op een vertrouwde, zo niet een next level manier. Aan de andere kant is er ook heel veel winst te behalen door systemen beter te ontsluiten. Een Excel overzichtje versturen anno 2018, zoals Gijs eerder aanhaalde, dat kan echt online tegenwoordig, Met alle gemakken van dien, een 24 uur beschikbaarheid, flexibiliteit en transparantie. Koppelingen kunnen bovendien afgepast worden op het proces van één of meerdere relaties. Bijvoorbeeld dat er automatisch een seintje wordt uitgestuurd als de voorraad onder een bepaald niveau komt. Er is zoveel mogelijk en nog te verbeteren.” Wat ik merk is dat veel fabrikanten en groothandels moeite hebben met het structureren van productdata, zegt Roland Vonk. “Het assortiment zou volledige gestandaardiseerd in een net PIM systeem opgenomen moeten zijn. Ten tweede is het leggen van een ERP koppeling niet altijd zo eenvoudig. Dat heeft inderdaad te maken met hoe de processen zijn ingericht. De samenwerking tussen partijen, ERP leverancier, webshopbouwer, PIM systeem, het moet allemaal netjes met elkaar praten.” Bart Verbeek: “Met de huidige technieken is dat goed te doen, mits in het voortraject alle betrokken partijen op één lijn zitten. En dat goed is afgestemd hoe processen eruit zien en wat er zou moeten gebeuren.”

”Processen zijn vaak wat complexer in B2B”

E-COMMERCE

MODULAIRE OPBOUW

Arthur Zondervan constateert een zekere vorm van mis match tussen enerzijds de ecommerce spelers en anderzijds de wereld van de grote, traditionele ERP en WMS pakketten. “E-commerce spelers zijn gewend aan het steeds verder tweaken en finetunen van de business processen, terwijl dat aan de ERP of WMS kant nog nauwelijks mogelijk is. Voor een WMS geldt eigenlijk het watervalmodel. Het vergt een lange voorbereiding en wordt vervolgens in één geïmplementeerd. Aanpassingen of finetunen, dat is moeilijk.” Roland Vonk: “Daarom adviseer ik ook altijd een modulaire opbouw met strikte scheidslijnen. Zorg dat je je productdata, klantdata, prijzen, voorraden,… isoleert van alle ERP en/of WMS backofficesystemen en deze vrij restrictieve set van zaken aan de webshopkant via een interface beschikbaar stelt. Dat maakt je niet afhankelijk van één partij voor alle verschillende zaken.” Eduard Saris ziet dat anders: “Ik snap dat je mooie dingen kan doen met een geoptimaliseerde tool per toepassing, maar wij streven juist naar één aanspreekpartner voor al die zaken.” Roland Vonk: “Heel deze markt gaat die toch kant op. Als je een koppeling wil maken met een marktplaats ga je bij voorkeur ook niet gebruikmaken van de standaarden die je webshop biedt. Nee, dan ga je zaken doen met partijen die daarin gespecialiseerd zijn.” Eduard Saris: “Ik begrijp het helemaal, maar ik ben op zoek naar iemand die me ontzorgd. Dus eigenlijk word ik gedwongen om een specialist in huis te nemen die dat organiseert.” Daar komt het volgens Roland Vonk wel op neer. “Het maakt je anders ongelooflijk afhankelijk van één speler.” Ook Bart Verbeek kan dat beamen: “Probeer niet te afhankelijk te zijn. Laat afzonderlijke systemen doen wat ze moeten doen en maak goede afspraken over wat welke systemen aan elkaar moeten toeleveren.”

MANON VAN DEN ENDEN,

Retail Rocket

Manon van den Enden is een van de eerste werknemers van Retail Rocket in Europa. Als personalisatie expert adviseert ze e-commerce partijen om met behulp van data, conversie en omzet te verhogen.

BART VERBEEK,

dNovo ICT

Bart is sinds 1994 bezig met internet en eCommerce. Oprichter van dNovo ICT en gecertificeerd Magento en Shopware developer en Solution Specialist. Altijd in voor een kop koffie om een passende oplossing voor web en commercie vraagstukken te bespreken.

LOGISTIEKE UITDAGINGEN

Jie Hu Luo haalde het eerder al aan, qua logistiek zit er nauwelijks nog onderscheid tussen B2B en B2C leveringen. “Werden vroeger complete pallets en bulkgoederen aan bedrijven geleverd, tegenwoordig plaatsen bedrijven ook steeds meer kleinere orders.” Freek Houtepen: “Het bestelgedrag verandert in B2B. Bedrijven gaan anders voorraad houden. Lees: liever niet.

>>

ONLINE

RETAILER I

15


Personaliseer je webshop

EN VERKOOP TOT 50% MEER!

Website personalisatie - Real-time gepersonaliseerde online winkelervaring - Verhoging van de conversie tot wel 50% - Verhoging van de gemiddelde orderwaarde -

E-mail personalisatie - Gepersonaliseerde productaanbevelingen in de nieuwsbrief - Real-time geautomatiseerde trigger based e-mailcampagnes - Loyalere klanten met e-mailpersonalisatie -

No-Cure-No-Pay

www.retailrocket.net


RONDE TAFEL SESSIE

E-COMMERCE

ROLAND VONK,

Integrace

Roland Vonk is directeur van Integrace BV, dat met het webshop platform Shoxl een e-commerce oplossing biedt voor ondernemingen met grotere en gevarieerde assortimenten. Het Shoxl platform omvat een shopcomponent, een component voor productdata management, een component voor orderafhandeling, en interfaces met alle leidende ERP-systemen. Door de modulaire opzet past het platform uitstekend in een ‘best-of-breed’ aanpak, waarbij de software wordt gecombineerd met gespecialiseerde software van derden.

Het op maat verzenden neemt toe.” Jie Hu Luo: “Uiteindelijk zijn we allemaal consument. Die ervaring als consument wordt ook doorgetrokken in het bedrijfsleven.” Arthur Zondervan: “Waarom zou je als bedrijf slechter behandeld willen worden dan een particulier? Wat we wel zien is dat de grote logistieke partijen met problemen kampen rond schaalgrootte. Ze zijn vaak geclusterd in dezelfde regio en kunnen nauwelijks aan personeel komen. Ze zullen dus wel moeten automatiseren.” Gijs van den Oever: “Bovendien speelt er in de logistiek nóg een ander probleem en dat is het volume. Slechts 42% van de busjes is gevuld met producten, de rest is opvulmateriaal en karton. In Amerika wordt nu afgerekend op volume. Een kleiner pakje heeft een lager transporttarief. Dat gaat ook hier komen. Ook daar zullen B2B bedrijven zich op moeten voorbereiden. Wederom Coolblue heeft dat al begrepen. Ze hebben een systeem ontwikkeld dat hun dozen met rillijnen relatief eenvoudig kan afstemmen op de grootte van het product.” Arthur Zondervan: “Een B2B speler die ook de consumentenmarkt wil beleveren, moet niet vergeten dat het behoorlijk wat extra inspanningen vergt. Ze moeten een behoorlijke transitie doormaken om tot een e-commerce achtige situatie te komen. De combinatie van B2B en B2C maakt dat je fors zal moeten investeren om de fulfilment efficiënt(er) in te richten. Dat kun je niet alleen met handjes

blijven oplossen. Als je schaalgrootte krijgt, moet je ook in die processen investeren, automatiseren, verpakkingsstraten opzetten, retourprocessen goed inrichten, et cetera.” Om in de toekomst nog succesvol te kunnen blijven ondernemen, zal de B2B sector zich een digitaal imago moeten laten aanmeten. Daar zijn de dames en heren aan tafel het unaniem over eens. Het vraagt echter wel een uitgekiende strategie en vooral ook kennis van zaken. Laat je dus goed informeren. I<

ISABELL DAHNZ,

Eduard trailer factory

Marketing medewerker Eduard trailer factory

”Uiteindelijk zijn we allemaal consument. Die ervaring als consument wordt ook doorgetrokken in het bedrijfsleven” ONLINE

RETAILER I

17


LOGISTIEK

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: RAJAPACK

SNELLE LEVERING

DANKZIJ EEN EFFICIËNTE LOGISTIEK

Rajapack is dé Europese marktleider in verpakkingsmateriaal. Of het nu gaat om het verzenden, beschermen of opslaan van producten, zij bieden steeds de juiste verpakkingsoplossing. Bij Rajapack Benelux in Tongeren worden alle bestellingen de volgende dag al bij de klant geleverd. Een hele uitdaging met een opslagruimte van meer dan 50 000 m², 7.500 artikelen in voorraad en waar dagelijks meer dan 2.000 orders vertrekken naar zeven Europese landen. Martin Moermans, Logistiek Manager bij Rajapack Benelux, licht ons toe hoe hij, samen met zijn team, de logistiek efficiënt organiseert.

Rajapack Benelux behoort tot de Groep Raja, vandaag aanwezig in zeventien Europese landen. Met bijna zestig jaar ervaring garandeert de Groep de distributie van verpakkingsmateriaal aan meer dan 500.000 Europese klanten. In 2010 werd het volgens Martin Moermans al duidelijk dat er behoefte was aan een Warehouse Management Systeem (WMS). Op logistiek vlak zaten ze binnen het Enterprise Resource Planning-systeem aan hun grens. Bovendien kwam vanuit het moederbedrijf de vraag om een uniforme en schaalbare software voor heel de Groep te selecteren. “Voor Rajapack Benelux betekende dat de vrijgeleide voor een WMS. Vanuit het moederbedrijf in Parijs werd een extern consultancy bureau aangesteld om de noden van de Groep in kaart te brengen. Zo werd duidelijk aan welke eisen het gekozen WMS moest voldoen,” aldus Martin Moermans.

18 I

ONLINE

RETAILER

“Zo moest het in staat zijn de voorraden internationaal overkoepelend en individueel te beheren, het moest flexibel zijn om zowel in grote als kleine filialen gebruikt te worden, de korte doorlooptijden tussen de bestellingen en leveringen moesten beheerd kunnen worden, daarbovenop moest het een grote diversiteit van producten aankunnen.”

DE KEUZE VOOR REFLEX

Alle belangrijke spelers werden uitgenodigd om de troeven van hun WMS te komen toelichten. Hieruit werd uiteindelijk Reflex weerhouden. Voor Martin Moermans waren er een aantal beweegredenen die de doorslag gaven: “Van alle partijen leek ons Reflex het beste te beantwoorden aan onze behoefte zoals reeds eerder beschreven. Bovendien verzekerden zij ons nog een aantal belangrijke voordelen, namelijk: een minimum aan maatwerk, een goede

begeleiding tijdens de analyse-fase en de nodige ondersteuning tijdens de set up- en testfase. De referenties die ze ons voorlegden van een aantal grote spelers in Frankrijk in dezelfde branche, bevestigden onze keuze.”

VOORDELEN

In 2013 werd bij Rajapack feilloos de overgang gemaakt van WMS (in het ERP-systeem) naar het nieuwe WMS Reflex. “Voor de ontvangst van de goederen veranderde er weinig en maakten we verder gebruik van de scanning zoals voorheen. Maar de grote voordelen bevonden zich vooral in het aansturen en beheren van de zendingen, het picken en het laden,” legt Martin Moermans uit. “Het nieuwe WMS kiest nu op basis van een aantal parameters steeds de juiste transporteur. Ook wordt er niet langer meer op order gepickt, maar worden orders opgesplitst. Zo kan er gepickt worden op basis van zone, op basis


LOGISTIEK

van transporteur en op basis van het juiste DC. Verder kunnen pickingen van hetzelfde type geconsolideerd gepickt worden.” Voice Picking, scanning, papier of een combinatie van scanning en papier zorgen verder voor extra professionalisme in het warehouse. “Door de toepassing van deze mogelijkheden wordt alles traceerbaar en meetbaar, wat een must is wanneer men als bedrijf een bepaalde vorm begint aan te nemen,” stelt Martin Moermans. Een WMS moest binnen Rajapack Benelux voor de juiste balans zorgen tussen enerzijds de dagelijkse distributie naar 7 landen in 24 uur en anderzijds de efficiëntie in het warehouse te maximaliseren. Martin Moermans bevestigt dan ook tevreden: “Met Reflex hebben we die balans gevonden en ik ben ervan overtuigd dat deze in de toekomst ook gewaarborgd blijft.”

Tijdens het hele traject, vanaf de analyse tot de set up en de go live werd Rajapack steeds begeleid door een vaste consultant: “Het grote voordeel hiervan is dat deze consultant zich kon verdiepen in onze organisatie en processen. Zo beschikte hij over de nodige kennis om onze specifieke noden te koppelen aan de mogelijkheden binnen Reflex.”

TOEKOMST

Martin Moermans blijft enthousiast over Reflex: “Van zodra de nieuwe filialen de behoefte hebben aan een WMS, zullen ook zij Reflex gaan gebruiken. Binnen Rajapack Benelux zal in één van de volgende maanden het beheer van lotnummers en alles wat daarbij hoort, onder de loep genomen worden. Zo kunnen we de reeds beschikbare mogelijkheden binnen Reflex inpassen in onze processen. De continue optimalisatie van de logistieke

processen binnen Rajapack blijft topprioriteit.”

WMS-DAG 2018

Op woensdag 21 maart zal Martin Moermans op de WMS-dag verder ingaan op de vraag hoe een efficiënte logistiek binnen het warehouse voor een snelle levering bij de klant zorgt. Meer weten? Meld u nu aan voor deze sessie en kijk wat dit voor uw organisatie kan betekenen: www.reflex-logistics.com/ nl/nieuws/wms-dag-2018. I <

”VOICE PICKING, SCANNING, PAPIER OF EEN COMBINATIE VAN SCANNING EN PAPIER ZORGEN VOOR EXTRA PROFESSIONALISME IN HET WAREHOUSE” ONLINE

RETAILER I

19


Meer grip op uw E-COMMERCE Eenvoudig koppelen Met de API van Reeleezee koppelt u uw webshop eenvoudig aan de administratie. Zo heeft u de verkopen automatisch in de boekhouding verwerkt. Dat geeft inzicht en bespaart u tijd en geld. Ook instore verkopen Koppel Reeleezee eenvoudig met de Cashr online kassa app en u heeft uw verkopen letterlijk in de hand. Omzetten in al uw winkel-outlets zijn altijd en overal realtime inzichtelijk.

Meer informatie? Kijk op www.Reeleezee.nl/OnlineRetailer Bel 0346 - 258085 | op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur


COLUMN

TEKSTEN : Mark Teurlings / Charlotte’s law BEELDMATERIAAL: Stichting Webshop Keurmerk

COL

Wat zou je ervan vinden als jouw naam, adres en bankrekeningnummer op straat komen te liggen, omdat bijvoorbeeld je telecomprovider of Netflix de beveiliging van de gegevens niet goed geregeld heeft. Of wat vind je ervan als je benaderd wordt door bedrijven waarvan je je afvraagt hoe ze aan jouw gegevens komen? Zoals jij daar niet blij van wordt, zo zullen jouw webwinkelklanten dat ook niet tof vinden. Vanaf 25 mei 2018 worden de verplichtingen en beveiligingsmaatregelen, om privacy te beschermen, verder uitgebreid omdat de AVG/GDPR dan van toepassing wordt. De belangrijkste maatregelen die je als webwinkel moet treffen, licht ik in dit artikel toe.

WELKE CONSEQUENTIES HEEFT

DE AVG INFORMATIEPLICHT: DE NIEUWE PRIVACYVERKLARING Een van de speerpunten van zowel het oude als nieuwe privacyrecht is transparantie: mensen moeten weten wat er met hun persoonsgegevens gedaan wordt. Die informatie moet je altijd geven, ook als je denkt dat iets nu eenmaal logisch is. Er moeten meer dan 11 punten in de privacyverklaring worden opgenomen en dat moet je dan zo kort en begrijpelijk mogelijk omschrijven.

Zo moet je bijvoorbeeld vertellen dat er namen en adresgegevens worden verzameld om producten te kunnen versturen en dat betalingsgegevens aan betaaldiensten verstrekt zullen worden om de financiële transactie tot stand te brengen. NIET MEER VERZAMELEN DAN NODIG Er zijn een aantal wettelijke grondslagen op basis waarvan de persoonsgegevens verzameld mogen worden. Voor de webwinkel is dat in elk geval de overeenkomst, voor de gegevens die nu eenmaal nodig zijn om een bestelling aan te kunnen nemen en de producten te kunnen verzenden. Wil je ook andere gegevens verzamelen, zoals een geboortedatum, dan heb je daar vaak toestemming voor nodig. Je mag er dus wel om vragen, maar je mag mensen niet verplichten die informatie te verstrekken. Je mag ook niet meer verzamelen dan nodig is. Dataminimalisatie wordt dat ook wel genoemd. Probeer persoonsgegevens daarom te pseudonimiseren, anonimiseren of te verwijderen, wanneer ze niet meer nodig zijn. BEWAARTERMIJN Persoonsgegevens mogen niet langer bewaard worden dan nodig. Tsja, wat is niet langer dan nodig? Daarover is nog geen duidelijkheid. Wat in elk geval niet mag is het oneindig bewaren van gegevens. Natuurlijk zijn er bepaalde gegevens die je nu eenmaal voor andere instanties moet bewaren, zoals je bijvoorbeeld facturen voor de Belastingdienst moet bewaren. Dan zijn die termijnen uiteraard redelijke termijnen. Is het mogelijk om bij jouw webwinkel een account aan te maken, dan zou je kunnen zeggen dat de gegevens zo lang opgeslagen worden als het account bestaat of X periode na de laatste

VOOR U? bestelling zal worden verwijderd. Je wil tenslotte wel dat je klanten van een account gebruik kunnen blijven maken na een bestelling en dat die gegevens niet meteen verwijderd worden. Maar mensen vergeten accounts ook wel eens, dus het account na enkele jaren verwijderen is redelijk. VERANTWOORDINGSPLICHT: INTERN PRIVACYBELEID Een intern privacybeleid verplicht als het bedrijf >250 medewerkers heeft of wanneer er bijzondere gegevens worden verzameld, zoals portretfoto’s, geloofsovertuiging, seksuele voorkeur of medische gegevens. Maar: elke partij die persoonsgegevens verzamelt heeft een verantwoordingsplicht. Dat wil zeggen dat je aan de Autoriteit Persoonsgegevens kunt uitleggen hoe er specifiek met persoonsgegevens wordt omgegaan. Waar ze worden opgeslagen, hoe ze worden beveiligd, hoe de dataminimalisatie is geregeld, wat het protocol is bij datalekken en meer van dat soort zaken. Dat kun je het beste, snelste en gemakkelijkst verantwoorden door een privacybeleid op te stellen en dat aan de Autoriteit Persoonsgegevens te laten zien.

de webwinkel verzorgt. Alle partijen die ook maar enigszins in aanraking komen met de persoonsgegevens, daar zul je een verwerkersovereenkomst mee moeten sluiten. Hoe groter de organisatie, hoe groter de kans dat er al verwerkersovereenkomsten klaarliggen en je ze alleen nog maar hoeft op te vragen, maar met kleinere partijen zul zelf een overeenkomst moeten sluiten die je zelf schrijft of laat schrijven. Het voordeel van zelf die overeenkomst sluiten is natuurlijk wel dat je ook in de hand hebt wat erin staat en hoe bijvoorbeeld de verantwoordelijkheden en risico’s verdeeld zijn. PLAN VAN AANPAK Het allerbelangrijkste is om eerst te inventariseren welke gegevens verzameld worden, voor welke doeleinden, waar ze opgeslagen worden en hoe ze beveiligd worden. Door dat te inventariseren heb je meteen de meeste informatie al te pakken die je nodig hebt voor een goede privacyverklaring en het privacybeleid. Bovendien weet je met welke partijen je een verwerkersovereenkomst nodig hebt en wat je eventueel nog aan de beveiliging van de persoonsgegevens moet doen om dat te optimaliseren. Deze blog is in samenwerking met onze kennispartner Charlotte’s law opgesteld. Voor meer informatie http://charlotteslaw.nl en www.keurmerk.info

NIEUWSBRIEF Alle klanten een nieuwsbrief sturen met daarin een aanbieding voor het nieuwste product? Een digitale nieuwsbrief versturen is de gemakkelijkste manier om contact te onderhouden met klanten. Aan het versturen van nieuwsbrieven zijn wel bepaalde eisen verbonden. De hoofdregel is dat vooraf af aan de klanten toestemming moet worden gevraagd. Dat kan heel eenvoudig door het aanvinken van een vakje waarin de klant toestemming geeft om zijn contactgegevens te gebruiken voor de nieuwsbrief. Hebben al uw klanten toestemming gegeven voordat de nieuwsbrief de deur uitgaat? VERWERKERSOVEREENKOMSTEN Natuurlijk doe je als webwinkel niet alles zelf. Er zijn andere partijen die ook persoonsgegevens van jou zullen ontvangen. Bijvoorbeeld omdat alle gegevens van bestellingen ergens op een server van een hostingbedrijf worden opgeslagen, omdat betaalgegevens aan betaaldiensten worden geleverd en omdat het fulfilment bedrijf de verzendingen voor

MARK TEURLINGS,

Voorzitter van de Stichting Webshop Keurmerk: www.keurmerk.info

ONLINE

RETAILER I

21


SEO

TEKSTEN : Blauwe Monsters BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

Google: de

lachende derde

De hoogste prioriteit in de marketingstrategie: wat staat er bij jou op nummer één? Print, tv of internet? Internet (en met name Google) wordt niet vaak als prioriteit gekozen om nieuwe klanten binnen te halen. Terwijl zo’n 87% van de consumenten de zoekmachine gebruikt voordat ze een aankoop doen. Ook in de B2B industrie wordt Google intensief gebruikt: maar liefst 89% van de researchers gebruikt internet om onderzoek te doen. Elke doelgroep gebruikt internet.

22 I

ONLINE

RETAILER


SEO

De grote vraag is dus:

WAAROM WORDT GOOGLE NIET ALS NUMMER ÉÉN MARKETINGINSTRUMENT INGEZET?

De oorzaak is de verdeling in de marketingstrategie – een ton aan budget voor tv commercials (zonder écht inzichtelijke data) klinkt aannemelijk. Maar een ton aan internetmarketing (waarbij alles tot in de puntjes wordt gemeten op acquisitie, conversie en meer) is enigszins vreemd. De machtspositie van Google is in Nederland enorm. Waar in de Verenigde Staten en Duitsland veel gezocht wordt via Amazon, gebruiken Nederlanders Google. De e-commerce markt is hier verzadigd met een scala aan webshops, zoals Coolblue, bol.com en Zalando. Amazon zal in de Nederlandse markt dus niet gauw voet aan de grond krijgen. Google heeft een zeer prominente plek in Nederland en dat wordt (helaas) nog steeds niet optimaal benut. De zoekmachine is daarom het vergeten (wonder)kind. Google is de lachende derde, omdat de zoekmachine na print en tv de hoogste advertentie-inkomsten

genereert. Daarbij zal Google niet snel onder druk worden gezet door social. Door Facebook bijvoorbeeld, welke nog altijd op de treurige vierde plaats staat. Social media heeft nog een enorme inhaalslag te maken met betrekking tot shopping en conversies. Voor degenen die weten hoe ze het monster (Google) onder de duim houden is organisch verkeer heel goed te meten. ROI kan zeer inzichtelijk worden gemaakt met eenvoudige tools, zoals Analytics. En meten is weten. Organisch hoog staan in Google? Dat is gratis consistent verkeer. Dat is ook nog eens kwalitatief hoog verkeer, omdat bezoekers exact op zoek zijn naar jouw producten of diensten.

JE WEBSITE IS ZOVEEL MEER DAN EEN VISITEKAARTJE

Via Google kan zelfs de kleinere ondernemer concurreren met grote, gevestigde namen. Bijvoorbeeld op nichemarkten en onbekende producten. Maar ook met producten die geen uitleg meer nodig hebben kun je middels zoekmachineoptimalisatie jouw doelgroep bereiken. Google mag wat ons betreft vaker de prioriteit krijgen in de

marketingstrategie. Bij Blauwe Monsters zeggen we altijd: je kunt je euro maar één keer uitgeven. Die kun je dus maar beter goed besteden. I <

”DE MACHTSPOSITIE VAN GOOGLE IS IN NEDERLAND ENORM”

ONLINE

RETAILER I

23


Shopware 5.4

De open source eCommerce platform.

Daarom kiezen klanten voor Shopware: ✔ Leading content & commerce platform

✔ Short time to market

✔ Performance & Scalability

✔ Total cost of ownership

Mer dan 60.000 tevreden klanten:

www.shopware.com


PAYMENT

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

GESPREID BETALEN NEEMT GROTE VLUCHT Consumenten ervaren steeds meer convenience online, niet in de laatste plaats door de vele mogelijkheden in betaalopties. Capayable doet daar nog een flinke schep bovenop en geeft webwinkeliers de kans om ook de optie gespreid betalen aan te bieden. Het is volgens initiatiefnemer Patrick van de Graaf een voordelige manier om de conversie een flinke boost te geven. Hij legt uit waarom.

>> ONLINE

RETAILER I

25


PAYMENT

26 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer


PAYMENT

“Gespreid betalen is een voordelige manier om de conversie én het gemiddelde bestelbedrag een flinke boost te geven” Met name de laatste jaren wint het achteraf betalen aan populariteit onder de online shoppende consument. “Er kleeft echter een groot nadeel aan deze betaaloplossing,” meent Van de Graaf. “Deze optie is veelal beschikbaar tot een beperkte hoofdsom van zo’n 500 tot 700 euro. Bovendien worden consumenten geacht binnen veertien dagen te betalen. We merken een toenemende vraag naar achteraf betaaloplossingen voor een hogere hoofdsom, omdat steeds ‘duurdere’ producten online worden gekocht, zoals elektronica, meubels en ebikes. Het risico bij een traditionele achteraf betaaloplossing neemt dan toe. Want als een klant niet direct de hoofdsom kan betalen, lukt het dan wel binnen veertien dagen? Reden voor ons om de focus te leggen op gespreid betalen.”

DRIE TERMIJNEN

De oplossing van Capayable gaat uit van een betaling in drie gelijke termijnen. Van de Graaf: “Direct bij aanschaf van een product wordt gevraagd een derde van de hoofdsom te betalen via iDEAL in Nederland en later dit jaar Bancontact in België, vervolgens na dertig dagen de tweede termijn en na zestig dagen de laatste termijn. De aankoop van bijvoorbeeld een wasmachine van 900 euro heeft op die manier een kleiner effect op het maandbudget van gezinnen.” Van de Graaf ziet ook mogelijkheden voor de aanschaf van studieboeken. “Traditiegetrouw gaat dat gepaard met een fikse rekening, zo net na de zomervakantie. Wij doen dit al voor MBO Webshop. Door de kosten te spreiden geeft dat extra lucht in de gezinnen. Gespreid betalen biedt de consument de mogelijkheid om een grote aankoop te kunnen doen en deze de volgende dag al in huis te hebben, zonder rente en extra kosten. We bieden webwinkeliers deze dienst aan voor bedragen vanaf 100 euro tot 3.000 euro.”

CONVERSIE BOOSTEN

Capayable heeft de techniek zelf met een partner ontwikkeld. “We koppelen onze software o.a. met een API met de webshop,” licht Van de Graaf toe. “Overigens wordt onze dienst inmiddels al door bijna alle PSP’s ondersteund. We zijn begonnen met Pay.nl, maar inmiddels is ook Sisow, Buckaroo en Magnius aangesloten en staat Multisafepay voor begin Q2 op de agenda. Voor de webwinkelier is het een unieke kans om de conversie te stuwen. We hebben gemerkt dat ook de waarde van het winkelmandje toeneemt. Mensen zijn ineens wel bereid om een broek en jas in een keer te kopen, omdat ze gespreid kunnen betalen. Tevens dekken wij het risico voor de webwinkels. Omdat de betaling binnen zestig dagen is afgerond, blijft het binnen de termijnen voor de vrijstelling van AFMtoezicht en BKR en worden consumenten niet geconfronteerd met de slogan ‘let op: geld lenen, kost geld’.” Om gespreid betalen mogelijk te maken, vraagt Capayable een fee over de hoofdsom en garandeert vervolgens uitbetaling, vergelijkbaar aan het concept van achteraf betalen. “We nemen de complete zorg uit handen en sturen op dag 25 en 55 een betaallink naar de consument in de look and feel van de webwinkel. Gespreid betalen blijkt een voordelige manier om de conversie te boosten, zo weet een bekende matrassen webshop inmiddels uit ervaring. Zij zijn heel enthousiast over deze betaaloptie en merken dat aankopen sneller worden gedaan. Het volume is sindsdien fors gestegen.” I <

ONLINE

RETAILER I

27


E-COMMERCE

TEKSTEN : Frank Buitenhuis BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

SCIENCEFICTION ALS GUILTY PLEASURE VOOR E-COMMERCE? Vroeger. Naarmate ook ik ouder word gebruik ik dit woord steeds vaker. A trip down memory lane is soms zelfs een soort vrijetijdsbesteding.YouTube wordt bij mij thuis regelmatig ingezet om oude STER-reclames en televisie-uitzendingen te bekijken. En dan hoor je direct de kreten ’Oh ja’ en ‘Weet je nog?’, gevolgd door het onvermijdelijke en enigszins pijnlijke ’We worden oud’.

Ik neem deze column over van Jeffrey de Blieck. Jeffrey en ik delen de interesse voor sciencefiction tv-series, films en boeken. Toch merk ik dat deze voorliefde voor sciencefiction vaak nog wordt beschouwd als een guilty pleasure. Het bijzondere aan sciencefiction echter, is dat de fiction verrassend vaak reality wordt. Scifi-producten worden realiteit; dezelfde principes met een creatieve invalshoek. Nike produceerde bijvoorbeeld in 2016 -het jaar waarin Back to the Future Part 2 zich afspeelde- de zelfstrikkende schoenen van Marty McFly. En ook de Replicator uit Startrek -waarmee je na een stem commando ineens een maaltijd uit het niets creëerde- komt steeds dichterbij; 3D-printtechnieken worden al op voedsel toegepast. Het meest treffende voorbeeld is misschien wel het horloge van Knight Rider waarmee de zelfrijdende en zelfdenkende auto Kitt werd opgeroepen. Deze scifi-visie, is nu werke-

28 I

ONLINE

RETAILER

lijkheid geworden door de ontwikkelingen van Tesla en Apple. Ikzelf heb aan veel vooruitstrevende producten meegewerkt, soms uit mijn eigen creativiteit en soms als doorontwikkeling. Ik merk dat ik met mijn creativiteit steeds vooruit moet kijken om bij te blijven; soms wel drie of meer product life cycles verder. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Waar de eerste en tweede industriële evolutie (stoommachine en elektriciteit) meer dan honderd jaar duurden, is de derde industriële revolutie, die van communicatie en digitalisering, in volle gang en ontwikkelingen volgen elkaar in recordtempo op. De gadgets en technieken van vandaag zijn over vijf jaar al bijna antiek. Investeringen vragen meer dan ooit om visie, en langetermijninvesteringen hebben een steeds groter risico. Wie bepaalt hoe de wereld er over vijf,

tien of twintig jaar uitziet? Meestal zijn dit de grote gamechangers -zoals Facebook, Google en Amazon- met innovatiebudgetten ter grootte van het bruto nationaal product van een klein land. Gelukkig zorgen onder andere crowdfunding en fintech-startups dat goede ideeën sneller en makkelijker te vermarkten zijn. Dat deze succesvolle ideeën vervolgens weer worden opgekocht door de eerder genoemde mastodonten en influencers is een andere discussie, maar ook weer een van de grote drivers voor het succes hiervan. Visies in sciencefiction boeken, tv-series en films uit het verleden hebben mij niet alleen bewust maar ook onbewust beïnvloed, in het vormen van mijn visie en de vertaling hiervan naar producten of diensten. Dit geldt ook voor de nieuwste films, series en boeken in dit genre. Het is niet de vraag of, maar wanneer onze maatschappij zover zal


E-COMMERCE

zijn. In een gemiddelde scifi-productie ligt de nadruk vaak op actie en morele dilemma’s. Het dagelijks leven en daarmee ook het economisch verkeer is er minder prominent aanwezig, hoewel de invloed van social media en marketing wel vaak belangrijke thema’s zijn. Het is slechts een kleine stap om te filosoferen over de plek en de vorm waarin jouw eigen product, dienst of bedrijf in deze fictieve toekomst kan passen. En wat er moet gebeuren om zover te komen? Als het goed is zal je merken dat ook behapbare veranderingen, die niet altijd afhankelijk zijn van nieuwe technieken, relatief snel en soms zonder grote investeringen zijn in te zetten. Sciencefiction hoeft dus geen guilty pleasure te zijn. Het mag wat mij betreft op je cv staan en de sectie hobby’s en vrije tijd worden verplaatst naar competenties. Ik ga weer aan het werk: Netflix staat al aan.

FRANK BUITENHUIS

Frank is directeur bij Focum. Binnen de ecommerce en payments heeft hij meerdere toonaangevende bedrijven een belangrijke bijdrage mogen leveren aan de groei van achteraf betalen en de acceptatie hiervan door de consumenten. Dit is inmiddels niet meer weg te denken in het rijtje van online betaalvormen. Bij Focum heeft hij de mogelijkheden om de producten van de toekomst samen met zijn team vorm te geven. Niet alleen op het vlak van payments. Ook de transitie van data naar informatie naar oplossingen is de basis van vele nieuwe initiatieven. Heb je vragen over het artikel, neem dan gerust contact op met Frank via telefoonnummer 088 730 65 00. I <

”HET BIJZONDERE AAN SCIENCEFICTION IS DAT DE FICTION VERRASSEND VAAK REALITY WORDT” ONLINE

RETAILER I

29


Strategie Optimalisatie Onderhoud Techniek

Moutlaan 35 7523 MC Enschede

B2B- en B2C-koppelingen tussen web-platform en externe systemen. Volledige ontsluiting van ERP-systemen naar website of webshop. OCI-punchout en OCI-roundtrip koppelingen voor Shopware, Magento en Magento 2.

NovoSync

+3153 - 48 50 345 info@dnovo.nl

W W W.DNOVO.NL


E-COMMERCE EXPO

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: E-commerce XPO

E-Commerce Xpo Liège

kom je business digitaliseren Na het succes van de eerste editie in 2017, zal Liège Expo opnieuw E-Commerce Xpo welkom heten op 26 et 27 maart 2018. Het digitale verandert de essentie van een organisatie. Om bij te blijven moeten bedrijven dit integreren in hun bedrijfsstrategie. E-Commerce Xpo Luik biedt een waaier aan oplossingen (zowel B2B als B2C): digitale marketing, e-commerce, lead generation, digital performance, e-mail marketing, transactionele marketing,...

>>

maandag 26 en dinsdag 27 maart ONLINE

RETAILER I

31


E-COMMERCE EXPO

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: E-commerce XPO

STARTEN MET EEN WEBSHOP, OF EEN BESTAANDE E-BUSINESS VERDER OPTIMALISEREN De digitalisering hertekent de business modellen van zowel KMO’s als van zelfstandigen. Gedurende twee dagen, zal E-Commerce Xpo het event zijn om je business te digitaliseren : • met tal van exposanten die je zullen helpen en informeren • met een boeiend, praktisch en inspirend programma : • De toekomst van het winkelen, waar iedereen retailer is • Betalingsmogelijkheden • Hoe starten met e-commerce ? (Retis) • De impact van digitaal op de retail industrie (Google) • Artificial Intelligence & Machine Learning • Moeten we belgische e-consumeren ? • Hoe de conversie van je webshop verhogen ? • Logistiek in Wallonië • GDPR en de gegevens van jouw klanten vanaf mei 2018 • Bekijk het volledige programma op www.ecommercexpo.be

• met e-shoppers die hun ervaring komen delen : • Casa Shopping • Nespresso • Coolblue • ROB the Gourmets • Vente-Exclusive.com • Ardennes Etapes • Tale Me • Bekijk het volledige programma op www.ecommercexpo.be

KOM JE BUSINESS DIGITALISEREN

DATUM EN UREN

Maandag 26 maart 2018 van 11.00 – 18.00 Dinsdag 27 maart 2018 van 11.00 – 18.00

PLAATS

Liège Expo (Halles des Foires, Avenue Maurice Denis 4, 4000 Liège )

CATERING

Gratis hapjes en drankjes voor bezoekers en exposanten

INFORMATIE

@ : ecommercexpo@kortrijkxpo.com Tel : 056 / 24 11 11

E-COMMERCE XPO LIÈGE

32 I

ONLINE

RETAILER

GRATIS BEZOEK

Met voor registratie via www.ecommercexpo.be


E-COMMERCE EXPO

maandag 26 en dinsdag 27 maart 2017

ONLINE

RETAILER I

33


123bedruktetape.nl Actie

36 rollen PVC Tape 50mm x 66 meter met Tape Dispenser all-in â&#x201A;Ź155,- * Tot en met 3 kleuren

123bedruktetape.nl

EEN SLUITEND VERHAAL

*Actie loopt tot 1 mei 2018

T. 0031 (0)70 752 1702

info@123bedruktetape.nl

www.123bedruktetape.nl


OMNICHANNEL

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: Lightspeed / OnlineRetailer

STIJLVOLDOOR DE REGEN Een regenjas roept niet direct de associatie op van een stijlvol product. Rain Couture bewijst al enkele jaren het tegendeel. En niet geheel zonder succes. Het modelabel van Daphne Gerritse combineert functionaliteit met fashion, wat resulteert in multifunctionele 4-seizoenen jassen voor dames en heren. De belangstelling is groot, zowel in de winkel in ‘De 9 Straatjes’ in Amsterdam als online via de webshop. Sinds enige tijd staan beide verkoopkanalen optimaal met elkaar in verbinding dankzij Lightspeed Omnichannel.

>> ONLINE

RETAILER I

35


OMNICHANNEL

DAPHNE GERRITSE

36 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: Lightspeed / OnlineRetailer


OMNICHANNEL

“Vanwege positieve verhalen over Lightspeed, de mogelijkheden van integratie met de webshop én ervaringen met SEOshop in het verleden, was de keuze snel gemaakt” Bijna 2,5 jaar is Daphne bezig geweest met de ontwikkeling van de eerste collectie regenjassen, die ze vervolgens in een kleine productierun in België heeft laten produceren. Er bleek best wel wat animo te zijn voor zo’n stijlvolle regenjas, zo merkte Daphne tijdens het afstruinen van verschillende events en later aan de verkopen via haar eerste webshop. “Het blijkt echter wel een product dat zich niet heel makkelijk online laat verkopen,” zegt ze. “We moeten het dan ook niet hebben van impulsaankopen. Bovendien wil de consument onze jassen graag zien, voelen en passen. Dat was ook de voornaamste reden om in september 2015 een winkel te openen aan de Van Woustraat in Amsterdam.” Een gouden zet, zo blijkt nu.

4-SEIZOENEN JAS

Een jas van Rain Couture is niet zomaar een regenjas. Nee, het is een multifunctionele 4-seizoenen jas voorzien van essentiële functionele elementen, gefabriceerd uit water- en winddicht materiaal met luchtventilatie onder de oksels en getapete naden. De jassen voldoen aan de hoogste waterkolom onder de regenjassen. “Onze collectie is dus volledig geschikt voor een stijlvolle storm- of regenachtige dag in elk seizoen,” resumeert Daphne. “Alles wordt zelf in eigen huis ontworpen en gefabriceerd volgens Fair Labor principes in China.” Rain Couture is volgens Daphne geen fast fashion label. “Onze collecties zijn tijdloos en worden niet elk seizoen vervangen. Momenteel beschikken we over zeven varianten in verschillende stijlen, kleuren en stoffen voor zowel dames als heren en in alle gangbare maten van XS tot XXL.” Vooral qua materiaalkeuze verrast Rain Couture ‘vriend en vijand’. Een stijlvolle regenjas in denim of wol? Jawel, het kan. En waterdicht!

OMNICHANNEL

In 2017 is er veel veranderd bij Rain Couture. “We zijn met onze winkel verhuisd naar het shopping district van Amsterdam ‘De 9 Straatjes’,” zegt Daphne. “Daarnaast zijn we op zoek gegaan naar een nieuw kassasysteem, omdat ons bestaande systeem niet meer werd ondersteund. Vanwege positieve verhalen over Lightspeed, de mogelijkheden van integratie met de webshop én ervaringen met SEOshop in het verleden, was de keuze snel gemaakt. Een keuze waar ik nog steeds voor 100% achter sta. Het kassasysteem integreert naadloos met de webshop en dat alles via één backoffice waarin retail en e-commerce samenkomen in één overzicht. Ook over de look and feel van de webshop ben ik nog altijd zeer tevreden. De standaard template heb ik volledig in de stijl van Rain Couture kunnen customizen. De overstap naar het platform van Lightspeed is bovendien heel prettig verlopen.” Ondanks de trendy webshop moet Rain Couture het volgens Daphne toch vooral hebben van bezoekers in de fysieke winkel. “Het is geen T-shirt of spijkerbroek die zich eenvoudig en ongezien laat bestellen. Wat we wel merken is dat klanten die in de winkel komen om te passen, later alsnog online bestellen. Dat merken we bijvoorbeeld ook aan de vele bestellingen uit het buitenland van klanten die eerder onze winkel hebben bezocht.” Op de vraag naar haar verdere ambities antwoordt Daphne resoluut: “Gestaag groeien met een fysieke winkel in iedere grote stad van Europa om van daaruit vervolgens de weborders lokaal uit te gaan rollen.” I <

ONLINE

RETAILER I

37


E-COMMERCE

TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: Retail Rocket / OnlineRetailer

TRUONG LY (MR. LY),

Key Account Manager bij Retail Rocket

Trending in real-time personalisatie voor e-commerce Webshops investeren doorgaans veel geld in het verkrijgen van traffic via SEO, SEA en tal van andere kanalen, terwijl de aandacht eigenlijk veel meer zou moeten uitgaan naar het verhogen van de conversiepercentage door middel van het creĂŤren van relevantie voor elke unieke bezoeker. Dat zegt E-commerce expert Truong Ly van Retail Rocket. Hij geeft een aantal tips & tricks om de marketing naar de volgende level te brengen, waaronder het versturen van gepersonaliseerde (trigger) e-mails.

38 I

ONLINE

RETAILER


E-COMMERCE

Retail Rocket helpt webshops met het personaliseren van producten in de vorm van productaanbevelingen. “Elke unieke bezoeker krijgt een unieke webshop voorgeschoteld op basis van relevantie,” zegt Truong Ly. “De getoonde producten worden automatisch real-time aangepast aan de hand van het persoonlijk gedrag van de bezoeker. We voorspellen door middel van 20+ algoritmes waar de behoefte van de bezoeker naar uit gaat om zo direct relevantie te creëren. Dat doen we niet alleen online via de website of webshop, maar ook via e-mail en hebben we een zeer goede Omni-Channel oplossingen. Dit resulteert in een veel hogere conversie online, een hogere gemiddelde orderwaarde, direct minimaal 10% extra omzet en meer terugkerende klanten (loyaliteit).”

webshop zijn we tegenwoordig al heel blij als van de 10.000 bezoekers slechts 300 bezoekers een aankoop doen (3% conversie).” Retail Rocket heeft een eigen tooling ontwikkeld om die beoogde relevantie te creëren. Truong Ly: “Zodra er online een actie plaatsvindt, grijpen wij alle mogelijkheden aan om op basis van verschillende events de content te gaan personaliseren. Al na de eerste handeling gaan we segmenteren om vervolgens aan de hand van de route die wordt afgelegd steeds specifiekere gepersonaliseerde productaanbevelingen te doen. Alle algoritmen schrijven we zelf; we

hebben eigen data-analisten in huis. Voor de webwinkelier gebeurt de implementatie van ons platform heel eenvoudig. Wij nemen vrijwel alle zorg en al het werk uit handen, alleen het plaatsen van een aantal JavaScript codes doet de webwinkelier zelf. De rest zoals de volledige lay-out coding ten behoeve van de website en de e-mails doen wij, uiteraard alles in nauw overleg met de webwinkelier. Via een overzichtelijk dashboard houdt de webwinkelier bovendien real-time zicht op de ontwikkelingen. En zo weten we aan de hand van personalisatie technologieën de marketing naar het volgende level te brengen.”

Bij een fysieke winkel heb je verkoopadviseurs die de klant kunnen helpen om de juiste producten te laten kopen en hiervoor gerelateerde producten bij te adviseren. Daarnaast heb je in een fysieke winkel veel meer tijd om de klant te adviseren. In een webshop is de tijd slechts een fractie van de tijd vergeleken met een fysieke webshop. Daarom helpt Realtime Personalisatie van Retail Rocket om webshops zo goed mogelijk dezelfde Customer Experience te geven als in een fysieke winkel. Truong Ly: “Als je in een fysieke winkel 100 bezoekers krijgt en 97 bezoekers weer vertrekken zonder een aankoop te doen, dan doe je als winkelpersoneel er alles aan om deze 97 bezoekers alsnog te helpen. Bij een

ONLINE

RETAILER I

39


GOED OVERKOMEN... KWESTIE VAN VERPAKKEN!

• Sneller, beter en verantwoord verpakken • Duidelijke visie op verpakken met ons 4-BOXEN principe • Webshop vol met verpakkingsmateriaal, bestel makkelijk 24/7 online Benieuwd wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies op het gebied van verpakkingen in de breedste zin van het woord: T +31 (0) 318 53 17 47

www.ds80.nl


E-COMMERCE

GEPERSONALISEERDE TRIGGER E-MAILS EN NIEUWSBRIEF

Truong Ly verbaast zich over het feit dat webwinkeliers massaal producten pushen via nieuwsbrieven zonder ook maar enig idee te hebben of de ontvanger überhaupt wel geïnteresseerd is in die producten. “In 95% is een nieuwsbrief voor iedere ontvanger identiek en minimaal gesegmenteerd en kan daardoor irrelevant zijn. Dat is onbegrijpelijk,” vindt Truong Ly. “De nieuwsbrief, maar ook de webshop moet de interesse wekken van de potentiële klant. Persoonlijke aanbevelingen laten zien, is een extra stimulans; de bezoeker herkent zichzelf daarin. Kortom, je zal alle mogelijke manieren moeten aanwenden om relevant te zijn. In een fysieke winkel kan een medewerker een klant adviseren en de weg wijzen naar het juiste product. In een webshop kan dat ook door middel van real-time personalisatie en trigger e-mail scenario’s. Op die manier kan een webshop nagenoeg dezelfde service verlenen als een medewerker in een fysieke winkel om uiteindelijk zo snel mogelijk tot een conversie te komen waarbij de User Experience voorop staat. Een unieke tool van Retail Rocket op basis van complexe algoritmen is daarbij de onzichtbare assistent.”

WAT ZEGGEN DE KLANTEN OVER RETAIL ROCKET:

Maak direct een vrijblijvende afspraak voor een demo, zodat je direct inzicht krijgt op de mogelijkheden voor jouw groeikansen door middel van Realtime Personalisatie voor je webshop en e-mail. Kijk voor meer informatie op www.RetailRocket.nl

OVER RETAIL ROCKET

Bij Retail Rocket helpen wij webshops te personaliseren en nemen hun marketing naar het volgende level. Real-time wordt de website aangepast naar de interesse van iedere bezoeker en dit leidt uiteindelijk tot een verhoging van de conversie, gemiddelde orderwaarde en klantbehoud. Meer dan duizend bedrijven over de hele wereld maken gebruik van het Retail Rocket personalisatieplatform. Naast de toonaangevende technologie, is de No Cure No Pay aanpak nog een reden om voor Retail Rocket te kiezen. De prijs voor gebruik van het platform wordt berekend op basis van de stijging van de verkopen; geen enkel risico dus. I <

ONLINE

RETAILER I

41


MARKETING

TEKSTEN : Marloes Karman BEELDMATERIAAL: Adwise Ook zoom je in op zoekgedrag en voer je een zoektermanalyse uit.

HULPMIDDELEN & TOOLS

ZO MAAK JE IN 4 STAPPEN EEN SUCCES VAN JE

SEO-AVONTUUR OVER DE GRENS Als je met zoekmachineoptimalisatie (SEO) de grens over wilt gaan, ben je misschien geneigd om direct de bestaande website te vertalen en linkjes aan te vragen. Door een paar stappen terug te zetten en goed na te denken over wat je wilt bereiken, pak je SEO over de grens een stuk efficiënter aan. Ik heb een stappenplan voor je opgezet met enkele tips en adviezen. Ben je klaar voor je internationale avontuur?

STAP 1: 0-METING EN CONCURRENTIEANALYSE

Als je met je website of webshop goed vindbaar wilt zijn in het buitenland, is het heel belangrijk om deze eerste stap niet over te slaan. Breng in kaart hoe je concurrentie ervoor staat. Wat voor waarde en autoriteit hebben zij opgebouwd? Heb je zelf al waarde opgebouwd? Handige tools die we veel gebruiken bij Adwise Your Digital Brain zijn Linkresearchtools en MajesticSEO. Deze bieden namelijk waardevolle input voor je internationale SEO-strategie. Als je al een buitenlandse website hebt gelanceerd, doe dan een goede meting van hoe je website nu presteert. Zeker in vergelijking tot je concurrentie. On-page kun je hierbij de SEO-spider Screaming Frog gebruiken, vooral als je een website hebt met veel pagina’s. Toch raden we altijd aan de website door een persoon te laten doorlopen. Wat zijn de quickwins op het gebied van internationale gebruiks- en zoekmachinevriendelijkheid? Daarbij dien je ook de lokale online gewoontes mee te nemen.

STAP 2: DOELGROEP- EN ZOEKTERMANALYSE

Door een doelgroep- en zoektermanalyse leer je de doelgroep in het buitenland goed kennen. Weet jij al hoe je doelgroep in het buitenland zoekt? Op welke websites, community’s en fora zijn jouw (potentiële) klanten actief? Je gaat proberen te achterhalen wat hun online gedrag is, bijvoorbeeld ook op welke socialmediakanalen ze aanwezig zijn en welke interesses ze hebben.

42 I

ONLINE

RETAILER

Gedeeltelijk kun je dat soort informatie opzoeken met tools zoals de Google Consumer Barometer en Google Insights. Houd wel in de gaten dat dat vrij generieke informatie oplevert. Een ander hulpmiddel vooraf aan je doelgroepanalyse is het opstellen van persona’s en het vaststellen van een customer journey, het oriëntatie- of beslissingsproces dat je doelgroep doorloopt voordat ze jouw klant worden. SEO speelt een rol in bijna elke fase van de klantreis.

VOORBEELD VAN SEO IN DE CUSTOMER JOURNEY

Neem een grote webshop die koffers en tassen verkoopt die in Duitsland aan de slag wil. Onderstaande grafiek is output van een tool van ThinkwithGoogle. Aan het begin van de customer journey helpt SEO om zoekers bewust te maken van je product of dienst. Het wil nog niet zeggen dat je klanten behoefte hebben aan je product of dienst. Een mogelijke zoekopdracht van Duitstalige potentiële klanten van de koffer-webshop is in die fase bijvoorbeeld Reisevorbereitung Checkliste. Halverwege de klantreis (‘middle’ in de onderstaande afbeelding) speelt SEO een rol bij het opwekken van de wens en het vergroten van de interesse. Hier kun je denken aan termen als Koffer en Reisebedarf. Aan het eind van de klantreis draait het om hele specifieke termen en spreken we over bijvoorbeeld The North Face Reisetasche blau of (eigen) merknamen.


MARKETING En verder? Kijk zelf goed rond op internet. Probeer te ontdekken wat er speelt bij jouw doelgroep. Denk verder dan alleen leeftijd en geslacht, maar kijk vooral naar bijvoorbeeld gezinssamenstelling, leefwijze, merk- en vakantievoorkeur, zelfs als je geen producten of vakanties verkoopt.

STAP 3: SEO-STRATEGIE OPSTELLEN

Een SEO-strategie kun je in allerlei vormen en maten gieten. Je kunt hem zo groot en zo klein maken als je wilt. Verwar een strategie niet met een plan en ook niet met een analyse. Een plan maak je na de strategie en een analyse doe je altijd vooraf. Een aantal tips bij het opstellen van je strategie zijn: • Formuleer je doelstellingen* • Bepaal de haalbaarheid • Wees altijd zo concreet mogelijk en maak je doelen SMART *Beperk je niet tot posities, maar denk meer in waarde. Bepaal hierin ook je budget. Breng vervolgens de haalbaarheid in kaart.

STAP 4: SEO PLAN VAN AANPAK OPSTELLEN

Definieer vervolgens je internationale plan van aanpak. Kies je voor een lokaal domein, zoals voorbeeld-bedrijf.fr en voorbeeld-bedrijf.de of een mapstructuur zoals voorbeeld-bedrijf.com/ fr/ en voorbeeld-bedrijf.com/de/? Wat wordt de onderlinge samenhang gelet op taal, land en valuta? Neem minimaal de volgende actiepunten op in je plan: • Domeinstructuur meertaligheid (incl. alternate URL’s) • Inrichting Search Console • Sitemaps internationale website(s) • Linkkansen (websites waarvan het aantrekkelijk is om een link te krijgen) • Een stappenplan (incl. een content marketingplan) voor het eerstkomende jaar Heb je een bestaande website die qua structuur gaat veranderen? Zorg dan dat de waarde van de pagina’s van de huidige internationale website doorgegeven wordt. Leg alle activiteiten en stappen zoveel mogelijk vast in een tijdsplanning.

SITEMAP BEPALEN & WEBSITE VERTALEN

Op basis van je doelgroep- en zoekgedraganalyse (stap 2) kun je pas bepalen of je de website één-op-één kunt laten vertalen of dat je een sitemap nodig hebt met een structuur die afwijkt van het Nederlands. Als je structuur min of meer hetzelfde is, kun je overwegen alle pagina’s te laten vertalen. Doe dan altijd nog een SEO-verbeterslag, waarbij je controleert of de vertalingen wel de juiste terminologie bevatten. Oftewel: woordkeuzes die jouw klanten gebruiken in hun zoekopdrachten. Vertrouw in elk geval nooit 100% op een vertaalmachine. Een machine ziet geen context en is niet altijd in staat de juiste kern te raken. Neem het voorbeeld van de website van Adwise: Veel vertaalbureaus werken met verschillende native speakers die verschillende branches goed kennen en de juiste terminologie weten te hanteren, zodat je SEO-verbeterslag over het algemeen niet extreem veel tijd kost.

WAT ZET JE IN JE STAPPENPLAN?

In je stappenplan zet je uiteen waar je de focus op gaat leggen en wat je allemaal in de uitvoer gaat doen. Zo zou je voor een grote webshop eerst de nadruk kunnen leggen op een specifieke productgroep omdat je deze wilt laten groeien, zoals vastgesteld in je strategie. Misschien moet je alle socialmedia-accounts nog inrichten. Een contentmarketingplan helpt je bovendien om te bepalen wat voor soort content je in grote lijnen binnen een specifiek tijdsbestek wilt gaan maken om je doelgroep te bereiken.

VERGEET DE META DESCRIPTIONS NIET

Wil je een goed resultaat bereiken in de organische zoekresultaten, dan is het van belang dat je ook de meta descriptions zo goed mogelijk afstemt op je doelgroep. Eén-op-één laten vertalen kan, maar dan loop je het risico dat ze te lang zijn of niet aantrekkelijk genoeg in de andere taal. Zorg er dus voor dat je minimaal de meta descriptions van de belangrijkste pagina’s beoordeelt of laat beoordelen. Bevatten ze de juiste termen? Zijn ze aantrekkelijk in deze vorm of moet je de opbouw veranderen? Het spreekt voor zich dat je een zo hoog mogelijke doorkli-

kratio wil realiseren. Dat bereik je met een aansprekende meta description.

STAP 4: UITVOER SEO

En dan nu concreet aan de slag met SEO! Daarbij komen drie factoren om de hoek kijken: techniek, populariteit en content.

TECHNIEK EN GOOGLE ANALYTICS

Laat je website technisch op de meest zoekmachine- en gebruiksvriendelijke manier bouwen en inrichten conform je SEO plan van aanpak. Lees ook het advies van Jochem en Mandy over de technische basis voor effectieve SEO over de grens. Heb je er ook aan gedacht je Google Analytics-account en profielen goed in te richten?

RELEVANTE CONTENT

Zorg verder voor aantrekkelijke en relevante content op de website zelf en blijf het effect en bereik van de inhoud voortdurend meten. Probeer zo nu en dan gedeeltes van de inhoud van de website te herzien. En zorg sowieso geregeld voor nieuwe content, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwsartikel, vlog, nieuwe productenof dienstenpagina’s en kennisartikelen.

POPULARITEIT VERGROTEN

Breng je website onder de aandacht bij andere websites (linkkansen) uit je SEO-plan van aanpak om je populariteit te vergroten. Denk hierbij ook aan bedrijfsgidsen en portals. Ga waardevolle nieuwe content delen op diverse kanalen en andere websites. Afhankelijk van de branche waarin je actief bent, kun je gastbloggers of ambassadeurs voor je aan het werk zetten. De mogelijkheden zijn eindeloos.

SEO OVER DE GRENS EEN SUCCES MAKEN

Als je bovenstaande stappen doorloopt is de kans groot dat je van je SEO-avontuur over de grens een succes gaat maken. Samengevat zorg je voor de juiste invulling van de drie factoren techniek, populariteit en content. Zorg (continu) voor de allerbeste online PR die je je maar voor kunt stellen. Blijf meten, toetsen en bijsturen en dwing zo een geslaagde vindbaarheid in het buitenland af! I<

MARLOES KARMAN,

Senior Content Marketeer Adwise Your Digital Brain

ONLINE

RETAILER I

43


VERPAKKEN

TEKSTEN : Stefan van der Velden BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

EEN DOOS EN OPVULMATERIAAL OP MAAT

In de strijd tegen een te grote verzenddoos met teveel opvulmateriaal hebben drie verpakkingsspecialisten de handen ineen geslagen. DS 80 Verpakkingsmaterialen, Storopack en Packsize bieden de webwinkelier, maar ook fulfilmentbedrijven een unieke oplossing voor zowel een doos op maat als opvulmateriaal op maat. Tijdens Empack in Utrecht, dé verpakkingsbeurs van ons land van 10-12 april, wordt het concept aan het grote publiek gepresenteerd. Wij krijgen nu alvast een voorproefje.

Met minder materiaal beter verpakken is volgens Gijs van den Oever van DS 80 Verpakkingsmaterialen de belangrijkste uitdaging voor de komende jaren. “Als je bedenkt dat de busjes van de bezorgdiensten maar voor 42% zijn gevuld met producten en de rest is verpakkingsmateriaal en lucht, dan is dat natuurlijk uiterst inefficiënt. Dat moet en gaat veranderen. Grote e-commerce partijen zijn al bezig met volumereductie en in Amerika worden zendingen al afgerekend op volume. Het is niet de vraag of dat ook naar Europa overwaait, maar wanneer?”

MAATWERK

Volumereductie begint met een doos op maat. Packsize is een producent van verpakkingsoplossingen, bestaande uit verschillende machinecomponenten. “Op basis van de afmetingen van het product of meerdere producten kunnen we een doos op maat

44 I

ONLINE

RETAILER

produceren,” zegt Ton de Graaf van Packsize. “We gebruiken de standaarddata van een product (l x b x h) om het volume te kunnen berekenen. Bij multi-line orders maken we gebruik van onze cubing-software waarbij het meest ideale doosformaat wordt berekend. Afhankelijk van de vorm van een product, een benodigde extra bescherming of een multi-line order met meerdere producten in één doos blijft opvulmateriaal noodzakelijk.” Storopack heeft op zijn beurt een softwaremodel ontwikkeld - PAKLINK® - om die lege ruimtes in een doos te kunnen meten. “Met deze oplossing kan men altijd de juiste hoeveelheid opvulmateriaal doseren in de doos,” vertelt Wim Krol van Storopack. “Op die manier wordt tevens voorkomen dat medewerkers te veel opvulmateriaal gebruiken en verhogen wij de snelheid van verpakken binnen het verpakkingsproces. PAKLINK® bewijst zowel met als zonder Packsize zijn meerwaarde.”

TWEE KEER OPTIMALISEREN

Door zowel meer efficiency te verkrijgen in de grootte van de doos als in de hoeveelheid aan opvulmateriaal wordt er dus twee keer geoptimaliseerd. Gijs van den Oever: “Het betekent voor de webwinkelier of fulfilmentorganisatie een behoorlijke besparing op vierkante meters karton en opvulmateriaal, als gevolg daarvan ook op vierkante meters opslagruimte, op arbeidskosten en uiteindelijk ook in transportkosten.” Ton de Graaf vult aan: “De consument wordt bovendien steeds mondiger als hij voor de zoveelste keer een te grote doos ontvangt met teveel opvulmateriaal. Een doos én opvulmateriaal op maat betekent dus niet alleen besparen op kosten, maar ook een verhoging van de customer experience. Het terugbrengen van afval is vandaag immers een hot topic.”


VERPAKKEN

”DOOR ZOWEL MEER EFFICIENCY TE VERKRIJGEN IN DE GROOTTE VAN DE DOOS ALS IN DE HOEVEELHEID AAN OPVULMATERIAAL WORDT ER DUS TWEE KEER GEOPTIMALISEERD”

GEPERSONALISEERDE DOOS OP MAAT

DS 80 Verpakkingsmaterialen is distributeur van Storopack, heeft de exclusiviteit van Paklink® in combinatie met Packsize in Nederland en is tevens specialist in het personaliseren van dozen. Om ook de kleinere retailers van deze oplossingen te kunnen laten profiteren heeft DS 80 Verpakkingsmaterialen een unieke constructie bedacht. Gijs van den Oever: “Wij produceren voor onze klanten een doos op maat, al dan niet volledig gepersonaliseerd, en kunnen ze desgevraagd in kleinere volumes gaan uitleveren. Wij zetten de dozen dan op voorraad in ons magazijn en financieren ze zelfs voor. De rekening wordt pas verstuurd als we een levering uitsturen. Zo bieden we ook kleine(re) partijen de gelegenheid om efficiënter te gaan werken met een gepersonaliseerde doos op maat, inclusief opvulmateriaal op maat.” I <

ONLINE

RETAILER I

45


Nu 6 maanden AchterafBetalen voor € 1,- per order* Toetskosten: €0,50 Premie: 1% Totaal: €1,00

+

*uitgaande van gemiddeld orderbedrag van €50,-, toetskosten: €0,50 en premie: 1%

Meld je direct aan Ga naar www.achterafbetalen.nl/direct-aanmelden en vul de actiecode in: OnlineRetailer2018 Aanmelden voor deze actie kan tot en met 31 maart 2018.

Direct meer omzet

Modulaire opbouw

Voordeligste tarief

100% Betalingsgarantie

Extra waardevolle

Marketingacties op de

White-label factuur

Hoogste acceptatiepercentage

klantdata

factuur

in de markt

Verhoog de omzet van jouw webshop T. 088-7306500 E. info@achterafbetalen.nl

www.achterafbetalen.nl

[

Actiecode: OnlineRetailer2018

[


B2B

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

VAN B2B NAAR B2C IN ÉÉN

BEWEGING Huidige ERP systemen schieten vaak te kort in koppelingen en flexibiliteit. Zeker voor traditionele B2B partijen die graag ook de B2C markt willen aanboren. “Die tendens is namelijk duidelijk zichtbaar,” constateert Hillebrand Ypma van ShopCtrl. “Wij zien dan ook een toenemende vraag naar onze software.” ShopCtrl biedt B2B partijen de mogelijkheid om via de vertrouwde software ook andere markten te gaan bedienen.

>> ONLINE

RETAILER I

47


B2B

48 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Sophie Marks BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer


B2B

”Het grote voordeel van een OMS is dat het de efficiency verhoogt door het stroomlijnen van de workflows en het verbeteren van de bedrijfsvoering”

We zien tegenwoordig steeds meer B2B partijen die een online verkoopkanaal willen gaan aanboren, zegt Ypma. “Enerzijds uit de overtuiging van een servicekanaal voor hun dealers, maar niet zelden ook om rechtstreeks aan de consument te kunnen gaan verkopen. Maar hoe integreer je die twee kanalen? Het vraagt behoorlijk wat uitdagingen als het gaat om de achterliggende systemen. Bestaande B2B systemen zijn vaak niet toereikend voor het opzetten van een B2C verkoopkanaal. Het is zaak om die systemen met elkaar te combineren om te voorkomen dat het IT landschap onoverzichtelijk raakt.”

ORDERMANAGEMENT SYSTEEM

ShopCtrl is een Ordermanagement Systeem (OMS) dat het voor B2B partijen mogelijk maakt om een extra B2C verkoopkanaal te starten dat naadloos koppelt aan het bestaande B2B IT landschap. “Voor de B2B partij betekent dat, dat hij de ERPachtige functionaliteiten die hij gewend is in zijn vertrouwde omgeving kan blijven gebruiken. Data wordt automatisch uitgewisseld tussen beide kanalen. Behalve via een webshop kan de data ook heel eenvoudig aangewend worden om via een marktplaats zoals bol.com of Amazon te gaan verkopen. Ook kan het klantcontact heel eenvoudig via ons platform worden geregeld. Wij vervangen dus niet de bestaande IT infrastructuur maar zijn aanvullend op het B2B IT landschap.” Ook de voorraden zijn volgens Ypma heel eenvoudig te beheren. “Een B2C order wijkt over het algemeen af van een B2B order. Bedrijven kunnen echter via onze software heel eenvoudig uit meerdere voorraden / magazijnen putten voor hun verkopen.”

BESTAANDE IT LANDSCHAP

integreren met het bestaande IT landschap. Ypma: “B2B partijen kunnen alle specifieke B2C functionaliteiten, zoals klantcontact, afspraken ten behoeve van de orders, et cetera, heel eenvoudig uitwisselen met hun bestaande ERP systeem. Dat maakt dat naast het vertrouwde B2B kanaal ook het extra B2C verkoopkanaal inzichtelijk is in het bestaande ERP systeem. Wel zo overzichtelijk.” Ypma geeft nog een aantal andere voordelen van het Ordermanagement Systeem, specifiek van toepassing voor het succesvol ondernemen in de B2C markt. “Het grote voordeel van een OMS is dat het de efficiency verhoogt door het stroomlijnen van de workflows en het verbeteren van de bedrijfsvoering. Dit wordt op enkele belangrijke manieren gerealiseerd. Het zorgt ervoor dat orders tijdig en correct verzonden worden, de voorraad over alle verkoopkanalen wordt nauwkeurig bijgehouden, de backorders worden beheerd, retouren en refunds kunnen vlot worden afgehandeld en het geeft inzicht in alle verzendinformatie van de orders.” Vertragingen en fouten in een deel van het bedrijfsproces kunnen je reputatie vernietigen. Zeker in B2C. “De druk is hoog om iedere order goed af te handelen. Dit is makkelijk te doen als je bedrijf klein is, maar als je bedrijf groeit zal je merken dat vertrouwen op handmatige processen of technologie, die niet is ontworpen voor ordermanagement, beperkingen heeft die je vermogen om te concurreren, zal belemmeren. Kortom, wil je ook in de B2C wereld succesvol zaken doen, zonder een wirwar aan extra systemen erbij te moeten nemen, voeg dan ShopCtrl toe aan je vertrouwde bestaande IT landschap.” I <

De software van ShopCtrl maakt het dus mogelijk om heel eenvoudig en diep te

ONLINE

RETAILER I

49


SOFTWARE

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

Adaptive B2B commerce platform In tegenstelling tot veel andere webshopplatforms is het online commerce platform Shoxl niet ontstaan vanuit de retail. Het moederbedrijf Integrace ontwierp het platform als antwoord op de behoefte aan een online commerce platform voor de B2B sector. Bij de ontwikkeling van dit platform lag de nadruk op aanpasbaarheid. Bedrijfsprocessen zijn vaak erg bedrijfsspecifiek, dus moet het systeem zich aan de gebruiker kunnen aanpassen.

>> ONLINE

RETAILER I

51


SOFTWARE

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

“Shoxl is in dit geval de spil die alle systemen samenbrengt en als eenheid presenteert in de webshop.”

Integrace is een softwarebedrijf dat verantwoordelijk is voor uiteenlopende projecten. De software ontwikkelaar heeft veel groothandels en fabrikanten als klant, die voor hun online commerce niet uit de voeten konden met voor retail ontwikkelde webshopsoftware. Omdat de wensen van deze bedrijven overeenkwamen, kon het standaard e-commerce platform Shoxl worden ontwikkeld. Shoxl helpt fabrikanten en groothandels om online succesvol te worden, zonder dat zij hun bedrijfsvoering hiervoor volledig op de schop hoeven nemen.

STANDAARD ERP INTERFACE

Het e-commerce platform past zich bijvoorbeeld aan, aan de bedrijfsprocessen van gebruikers door standaard een koppeling te realiseren met het ERP systeem van de klant.

52 I

ONLINE

RETAILER

Roland Vonk, directeur van Shoxl, legt uit: “Vrijwel ieder B2B bedrijf van enige omvang maakt al gebruik van een ERP systeem. Vaak gaat het hier om peperdure implementaties die zijn toegespitst op een bepaald bedrijfsproces. We kunnen onmogelijk vragen om een dergelijke investering nogmaals te doen wanneer bedrijven toe zijn aan een (nieuw) webshop platform. Een alles-in-één webshop met ERP componenten geïntegreerd is daarom volgens mij niet het beste antwoord op de vraag uit deze markt. Een alles-in-één systeem zal nooit de complexe problemen aankunnen waar B2B bedrijven mee te kampen hebben. Om deze reden hebben we bij de ontwikkeling van Shoxl bewust gekozen om een standaard interface te bouwen voor de koppeling tussen de webshop software en ERP systemen.”

PRODUCT INFORMATIE MANAGEMENT

In het Shoxl platform is een strikte architecturale scheiding doorgevoerd tussen het PIM systeem en de shopcomponenten. Hierdoor kan een Shoxl shop desgewenst ook prima gecombineerd worden met PIM systemen van derden, zoals bijvoorbeeld EZbase. Roland Vonk: “EZ-base is een centrale database en PIM systeem voor de bouw- en installatiebranche. Gebruikers van EZ-base hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van een naadloze koppeling met Shoxl. In dat geval wordt de productdata opgehaald uit EZ-base, en eventueel verder verrijkt in Shoxl. Bij webshops met deze koppeling ziet men op de productpagina productinformatie die komt uit EZ-base, prijsinformatie die komt uit het ERP, en alle overige content en informatie die door Shoxl aange-


SOFTWARE

ROLAND VONK

directeur van Shoxl

leverd worden. Shoxl is in dit geval de spil die alle systemen samenbrengt en als eenheid presenteert in de webshop.”

assortimenten erg belangrijk zijn om webshopklanten een goede gebruikerservaring te kunnen garanderen.

Voor klanten die nog geen gebruik maken van een PIM systeem, of die ontevreden zijn over hun huidige PIM, is er binnen Shoxl zelf ook een geavanceerde product-informatiemanagement module beschikbaar. Deze module is speciaal ontwikkeld om te kunnen omgaan met de grote en complexe productassortimenten die zo karakteristiek zijn voor de B2B sector. Met een ongelimiteerd aantal producteigenschappen en categorieën zijn er geen restricties voor de indeling van het productassortiment. Deze producteigenschappen en categorieën vormen tevens de basis voor de krachtige zoeken filteropties van Shoxl, die juist bij grote

INTEGRATIE MET DEALERS

Naast aanpasbaarheid van het systeem werd met Shoxl ook op een andere manier rekening gehouden met de eigenschappen van de B2B markt. Leveranciers werken namelijk vaak met dealers voor de verkoop van hun producten aan de consument. Wanneer deze leveranciers de online markt betreden, zullen ze moeten beslissen hoe en of de dealer hierin betrokken wordt. Leveranciers kunnen ervoor kiezen over het dealerkanaal heen te stappen en online direct aan de consument te gaan leveren, maar de online bedrijfsvoering wordt juist ook vaak gebruikt als een extra service voor de dealers.

Met het Shoxl platform zijn er verschillende dealerconcepten mogelijk. Zo kan de webshop ontwikkeld worden om dealers online hun bestellingen te kunnen laten doen, met speciale dealerportaals, dealernieuws, en dealer specifieke prijzen. Daarnaast zijn er ook leveranciers die hun webshop inzetten als service naar hun dealers, waarbij de dealers de orders mogen afhandelen die bij de leverancier binnenkomen. Orders komen dan via de centrale webshop bij de juiste dealer terecht. Ook is er een subshop-model mogelijk, waarbij dealers in subshops zelf de producten van de leverancier online aan kunnen bieden. Kortom, het B2B commerce platform Shoxl past zich volledig aan de wensen van de klant aan. I<

ONLINE

RETAILER I

53


be OKT

€ 634,00

30

OKT

30

OKT

30

€ 382,00

€ 200,00

ta NOV

30

NOV

30

NOV

30

€ 634,00

€ 382,00

€ 200,00

len DEC

30

DEC

30

DEC

30

€ 634,00

€ 382,00

€ 200,00

30%

20%

15%

HOGERE AANKOOPWAARDE

MEER CONVERSIE

MINDER RETOUREN

BETALEN IN 3 TERMIJNEN HOORT OOK IN JOUW MANDJE THUIS Na Achteraf Betalen biedt Capayable nu ook Betalen in 3 termijnen. Met deze betaalmethode bied je je klanten nog meer flexibel betaalgemak door hun aankoopbedrag - tot 3.000 euro - in 3 termijnen te factureren tegen 0% rente. Wil je weten hoe het werkt? Bekijk het op onze website of neem contact met ons op.

www.capayable.com | sales@capayable.com | +31 (0)40-2595072


CROSS-BORDER

TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

SPLEXS: DE RODE DRAAD VOOR TEXTIEL IN TURKIJE Tijdens de Webwinkel Vakdagen 2018 gaf ondernemer Danny Casimir een presentatie over globalisering en de rol van Turkije in de mondiale textielbranche. Hij is oprichter van Splexs (Split Export System), een platform dat retailers verbindt met Turkse textielleveranciers om samen inkoopvoordeel te behalen.

>> ONLINE

RETAILER I

55


CROSS-BORDER

Ongemerkt heeft iedereen wel een kledingstuk in de kast hangen met het label ‘Made in Turkey’. De Turkse textielindustrie is gigantisch, maar je moet er wel de weg weten. Voor zijn inkoopplatform Splexs werkt ondernemer Danny Casimir met trots samen met Turkse textielleveranciers en roemt de kwalitatief hoogwaardige producten die zij leveren.

GEK OP GLOBALISERING

Zakendoen met Turkije heeft ook logistieke voordelen: door de centrale ligging kunnen de producten vrijwel overal in Europa binnen twee weken worden geleverd. “Om te kunnen concurreren met de grote winkelketens is het voor kleine bedrijven van groot belang om snel te kunnen schakelen”, aldus Casimir. De jonge ondernemer is gek op globalisering en maakt daar zelf optimaal gebruik van. Het logo van Splexs is ontworpen in India, de brochure in Engeland en hij heeft een Turkse zakenpartner. Daarnaast werkt de ondernemer nauw samen met de Turkse overheid in het kader van exportbevordering. Het platform Splexs biedt bedrijven in het MKB de mogelijkheid om rechtstreeks in te kopen bij de fabrikant of producent.

KANSEN VOOR ONDERNEMERS

Het werkt als volgt: de leverancier maakt een account aan om zijn artikelen te verkopen en stelt een start- en slotdatum in. Gedurende die periode kunnen retailers zich inschrijven voor het gewenste aantal stuks. Op het moment dat de minimumafname bereikt is, sluit het systeem en worden de inschrijvingen omgezet in definitieve orders. “Het is net als met een groepsdeal”, legt Casimir uit. “Als er niet genoeg orders zijn binnengekomen, start de deal opnieuw.” Leveranciers die volgens de reguliere weg verkopen, met kanten-klare collecties die direct uit voorraad worden geleverd, kunnen zich eveneens aanmelden op het platform. Met name voor kleine retailers is dit interessant: “Stel: het is januari en niet zo heel koud meer. Dan kan de detaillist snel zijn assortiment aanvullen met dunnere truien. Of als gedurende het zomerseizoen het weer plotseling omslaat, kun je hierop inspelen met luchtige jacks.”

GAT IN DE MARKT

In zijn speech ‘Splexs: de rode draad naar textiel in Turkije’. “Een verwijzing naar ons specialisme textiel én naar de technologie

56 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Mark Nieuwenhuis BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

die het mogelijk maakt om snel en veilig zaken te doen via ons platform. De focus ligt op de fashionbranche vanwege mijn passie voor mode.” Door zijn ervaring op afdeling kwaliteitscontrole van een bekende firma gespecialiseerd onder andere woontextiel, en als pakkenspecialist bij merken als Armani en Hugo Boss, beschikt Casimir over de nodige textiele warenkennis. “Deze expertise wil ik graag delen en mede hierdoor is het idee voor Splexs ontstaan. Kom kijken hoe je op een efficiënte en betrouwbare wijze je inkoopweg voor textiel in Turkije vindt.” www. splexs.com I <

DANNY CASIMIR

is oprichter van Splexs

”ALS ER NIET GENOEG ORDERS ZIJN BINNENGEKOMEN, START DE DEAL OPNIEUW”


CROSS-BORDER

ONLINE

RETAILER I

57


PIM

Meer weten? Ga naar shoxl.com/onlinedemo

www.shoxl.com | info@shoxl.com | +31 40 2136666


EMPACK 2018

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer / EMPACK

VERPAKKINGSBEURS

EMPACK LANCEERT NIEUWE INITIATIEVEN VOOR 2018-EDITIE

10, 11 & 12 APRIL 2018

>> IN DE JAARBEURS UTRECHT

De verpakkingsbeurs Empack in Jaarbeurs Utrecht introduceert op 10, 11 en 12 april 2018 drie nieuwe initiatieven: Recycle Straat, live verpakkingstesten en een Machine demotour. Deze initiatieven sluiten aan bij de vier hoofdthema’s van de 2018-editie: Food Safety, Recycling, Materialen en Agile Manufacturing. Ook worden er gethematiseerde innovatieroutes georganiseerd op basis van de hoofdthema’s.

ONLINE

RETAILER I

59


EMPACK 2018

De zestiende editie van Empack draait om innoveren, interactie en ontwikkelen. Om die reden worden nieuwe elementen toegevoegd aan het vertrouwde verpakkingsconcept van Empack. In hal 2 wordt voor de eerste keer een Recycle Straat ingericht. Hier staan verschillende exposanten gebundeld die hun inbreng hebben in het recyclingproces. Namen als Peute Recycling, Tomra Systems, Bramidan en Knapzak hebben hun deelname al bevestigd. Qua content wordt hier verder aandacht aan besteed in de vorm van het kennistheater. Zo organiseert Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) op donderdag 12 april een paneldiscussie over recycling.

ROUTE MET MACHINEDEMONSTRATIES

Voor het eerst wordt er een begeleide demotour langs de gehele keten georganiseerd. Op deze manier krijgt de bezoeker een duidelijk beeld van de complete verpakkingsindustrie. De grootste spelers presenteren hun verpakkingsmachines en leggen daarbij uit wat hun onderscheidende kenmerken zijn en wat de mogelijkheden van de machines zijn. De demotour geeft

60 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Frank Gielen BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer / EMPACK

inzicht van processing tot doseren en van traysealen, kartonneren en etiketteren tot inspectie en palletiseren. Ook sorteren komt aan het einde aan bod om de keten circulair te maken.

LIVE VERPAKKINGSTESTEN

Er is op Empack veel te beleven. Bezoekers die bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in export krijgen de mogelijkheid om van dichtbij mee te maken wat zo’n verpakking allemaal moet doorstaan tijdens zijn reis naar het buitenland. Zo staat er een Repeated Rotational droptester paraat waar de hele dag kleine pakketjes in vallen. Tot op heden voert men een vrachtwagen simulatie test uit met een éénrichting shaker. De verwachting is dat er binnen nu en vijf jaar getest gaat worden met de zes DOF shaker techniek. Een unieke techniek, die nog vrij onbekend is in testland. Al met al zijn hier verschillende verpakkingstesten te zien die de bezoeker ook zelf kan ervaren.

DRIE GETHEMATISEERDE INNOVATIEROUTES

Onlangs werden de vier hoofdthema’s voor Empack 2018 al bekend gemaakt: Food

Safety, Recycling, Materialen en Agile Manufacturing. Om deze onderwerpen extra onder de aandacht te brengen, worden in samenwerking met verschillende mediapartijen drie gethematiseerde innovatieroutes georganiseerd: Food Safety Route, Recy-


EMPACK 2018

10, 11 & 12 APRIL 2018 IN DE JAARBEURS UTRECHT

cling Route en Agile Manufacturing Route. Exposanten krijgen op die manier een extra podium om de laatste innovaties te presenteren. De bezoeker profiteert op haar beurt van een efficiënt beursbezoek en treft in één route de belangrijkste ontwikkelingen aan.

Empack wordt georganiseerd in Jaarbeurs Utrecht. Deze verpakkingsvakbeurs is op 10, 11 en 12 april 2018 te bezoeken. De beurs vindt gelijktijdig plaats met Packaging Innovations, het marketing & design event voor verpakkingen en display. I<

MEER INFORMATIE: www.empack.nl

ONLINE

RETAILER I

61


HAL 2 A227

B230

B227

C223

B232

12m2

12m2

12m2

18m2

D226

C224

12m2

12m2

F237

E227

12m2

F222

36m2

12m2

15m2

RECYCLING STRAAT B226

A228

20m2

24m2 B225

A224

C222

D219

E228

F233

E225 16m2

20m2 E226

17.5m2 F231

B223

16m2

E223

18m2

12m2

28m2

B224

A223A

C219 16m2

20m2

C220

20m2

D220

A22116m2

63m2

B220 20m2

C217 20m2

B218

21m2

15m2 F220

20m2 G221

E220

14m2

D217

F223

A219 A217

G222

12m2

20m2

E211

D218

20m2

G224

12.5m2

G223

F225

20m2

15m2

E221

22.5m2

20m2

17.5m2

F227

12m2

D217A

12m2

G225

F229

E224

20m2

A220

A223

12m2

15m2

12m2 15m2

45m2

30m2

D222

16m2

G227

G229

G226

20m2

D224

9m2

A225

F235

15m2

RECYCLING PLEIN

G220

20m2 F218

14m2

20m2 32m2 20m2 D215

16m2

63m2 C218

32m2

12m2

G218

E218

D216

35m2

16m2

20m2

F221

32m2

31,5m2

21m2

G219 36m2

B213 C214

A214 12m2

FOOD TRUCK

D213

E214

20m2 D211

24m2

32m2

15m2

99m2

C213 A208

20m2

E209

D214

A210

40m2

F219

25m2

G216

F217

12m2

E212

40m2

24m2

F216

21m2

56m2

G214

48m2

16m2

14m2

64 m2

C211

17.5m2

12m2

36m2

C212

A206a

E107

12m2

18m2

F108

F212

20m2

G215 F211a

TOILET

25m2 F210 16m2

E207

27m2

25m2

20m2

PI 1

12,5m2

E111

NL PACKAGING AWARDS

20m2

PI 5

12m2 16m2

120m2

16m2 D20820m2

B206 C206 16m2

24m2

24m2 B205 B203

24m2

74m2

E208

D20720m2

45m2

A204

30m2

D210

D209

C205

36m2

20m

G212

25m2 G217

C210 12m2 C208 C203

21m2

D212

F213

36m2

MATCHMAKING EVENT KVK

15m2

C207

B207

A206

A203

E210 28m2

45m2

24m2

20m2 20m2

A211 A209

F214

15m2

B208

A211A 24m2

12m2

C209

20m2

F109

D209A

12m2

20m2

F105

F101

21m2 C212A B210

A213

F208

20m2

G211

20m2

G204 E100

30m2

D206

F206

30m2

D105

D103

G205

35m2

C204

E104

D101

15m2

C201

D107

30m2

A202A

36m2

18m2

B202A

D204 24m2 15m2

30m2

B204 24m2 12m2

C202

40m2

E205

E204 28m2

25m2

F205 28m2

42m2

21m2

D200

36m2

35m2

60m2

55m2

A20220m2

F204 20m2

15m2

F202

36m2

G202

C101*

36m2

C105a

C103A

B202

16m2

D100

D102

20m2 E202 28m2

30m2

B201 20m2

2

G203

E203

D202

21m2

C201A

60m2 A201

E109

16m2

F203 28m2

34m2

2

C105

C

C103

27m2 A200

27m2

B200*

C107

27m2 C200*

120m2

72m2 E200

30m2

F200

30m2

G200

21m2

H200

36m2

28m2

2

30m2 B105

B103

B101

C102

24m C104

16m2

TOILET

70m2

B103A 50m2

50m2

B10

B107

16m2 B100

A107

B102

A109

A1

48m2

BUSINESS LOUNGE

21m2 A103

A101

55m2

35m2

62 I

ONLINE

RETAILER

17,5m2

A104

A100

ENTREE

42m2 A105

17,5m2

A1

36m2

A106

15m2

15m


PLATTEGROND EN DEELNEMERSLIJST A114 E224 E129 A131 B129 E153 E203 C210 C222 B125 F150 A111A. D105 B111 D130 C118 D219 E116A A206A A127A A209 C102 C119 C103A B103A G203 C112 G214 C106 F122 C107 C201. D106

A118 G217 A145A C212 F139 E227 D121 B113 C219 E204 C104 B100 A132 D207 E145 B210 B232 E218 B131 C204 F136 E147 F218 C106A D202 D107 B123 E211 C114 C213 D125 C220 A117

12Pack bv A-Safe BV A+F Automation + Fördertechnik GmbH ABB ABI AGF Nederland | Uitgeverij Boekhout Air Liquide Air Products Nederland bv Airpack Systems Akta Trading Holland bv Allround Engineering BV Alpaco nv Altrimex Packaging Solutions Alupet bv Alvey nv AG Packaging Antalis Arodo bvba AS Technomar & Adrem Atlas Dunnage Labelpro ATS-Tanner Banding Systems B.V. Ausloos Verpakkingstechniek Automated Packaging Systems Automator Avamoplast nv AVC Sealing Solutions bv AVILO Stikstof En Persluchtsystemen B.v. B.A.T. Machinebouw bv B.V. Verpakkings Industrie Veenendaal Balluff B.V. Bandall Benelux bv Bastin-Pack nv

A136 E115 D226 F140 F108 F119 B126 C138 F109 D123 D112 A227 E107 C208 D103 B127 B204 C105 G200 F134 F115 A109 C105A D209 D208 C200 G221 D124 E214 C115 A116 C206 B117

BCK Holland B.V. Becker druk- en vacuümpompen bv Belona linerless Bizerba Nederland B.V. BIT Hotmelt Technology Blasteq Bliston Packaging BluePrint Automation BV BNL Machines NL Bodijn Machinewerken bv Bolidt Kunststoftoepassing Bordex Packaging Bosgraaf Food & Hygiëne Techniek bv Bouwbedrijf Aan De Stegge Twello B.v. Box Latch Products - Made By Eco-Latch Systems, LLC BPL Roosen BV Bramidan Brocacef Supplies & Services BROHL WELLPAPPE-USP DISPLAY BurgMetaal Machinebouw bv Busch BV Bühnen GmbH & Co. KG BVP Camozzi Pneumatics & Vacuum CCL Label bv Cemex Trescon bv Certis Packaging bv Cikam Clever CPL Codipack Colt International BV Condair Conta-Clip Nederland bv

Vervolg deelnemerslijst z.o.z.

HAL 1 F113

F111

F115

F119

F125

40m2

46m2

F135

F127

E115

16m2

12m2

F116

E117

F122

F118

28m2

F124

12m2

F137

9m2

F128

F126

F147

F139

F133

F131

28m2

m2

24m2

F134

F130

E121

16m2 20m2

E129

42m2

20m2 E139

E137

E141

F136

F138

29m2

20m2

Busch

40m2

40m2

F140

16m2

96m2

12m2

E114

28m2

E116A

E145

E153

12m2

40m2

24m2

E118A

10m2

15m2

E120

E118B

D115

KENNISPLEIN

28m2

25m2

25m2

D104

D106

40m2

C119

65m2

D108

D112

20m2

D119A

D114

C125

C121

C111

48m2

C115

24m2

15m2

15m2

D131

D126

E159

16m2

E128

32m2

18m2

25m2

16m2

50m2

60m2

D118A

72m2 16m2

60m2

D122

C133

24m2

90m2

D128

D124

30m2

30m2

42m2

C135

D130

36m2

42m2 C141

C137a

C131

C129A

C129

C137

35m2

C112

25m2

21m2

68m2

50m2

42m2

35m2

B123

C114

C118

C120

B131

C122

B133

C140

B135 C138

42m2 28m2

32m2

B119

63m2 45m2

20m2

44m2 90.25m2

B116

B118

14m2

B120

32m2

20m2

20m2

20m2

B122

A135

A133

A145A

B126

B124

16m2

16m2

A123

16m2 A141

16m2

A125

12m2

A117

54m2

15m2

16m2

A143 A145

A139

A137

A131

25m2

41m2

A110

A108

18m2

18m2

24m2

A114

A112

15m2

16m2

12m2

70m2

40m2

B140

50m2 80m2

A129 A121

A119

A113

111B

14m2

48m2

24m2 20m2

9m2

24m2

A118

A116

18m2

35m2

15m2

A120

15m2

24m2

21m2

A122

12m2

A124

A128

A126

A130

12m2

9m2 16m2

24m2

20m2

16m2

30m2

42m2

20m2

LIVE VERPAKKINGSTESTEN

B108

B106

B104

50m2

TOILET

15m2 44m2

111A

B129A

B112

63m2

16m2

36m2 B129

B125

72m2

B111

15m2

20m2

B127

B113

16m2

16m2

B117

C108

09

15m2

30m2

C106

C106A

TOILET

D139

D118

D116

18m2 D141

D137

D127

30m2 C110 B115

m2

24m2

D135

44m2

49m2

12m2

12,5m2

16m2

D125

C127

40m2

9m2

21m2

m2

20m2

15m2 E167

28m2

24m2

C113

24m2

117m2

E163

E126

D123

15m2

E161

E155

25m2

D121

18m2

F150

12m2

12m2

D129

E122

20m2 32m2

15m2

15m2

18m2

D109

21m2

F148

F146

28m2 36m2 E116C

D119

E106

32m2

16m2

12m2

E157

E116B

E110

D113

Tasco

35m2

9m2

F142

20m2

E149B

12m2 E147

E135

E113

16m2

CARRIERE PLEIN

16m2

E149A

18m2

F151

F149

12m2

E151

12m2

KBA-

E133

30m2

36m2

E127

E125

32m2

F153

F145

18m2

20m2

21m2 24m2

Contact Prijs-codeerapparatuur bv Cor Rijken Groep Corram Plastics B.V. Covera Packaging nv CPS Case Packing Systems bv CSi palletising Cyklop Nederland bv Daklapack Europe Dampack International bv Datalogic Benelux De Groot BV De Jong Systemen De Koningh Coding & Labeling bv De Wit Plastic bv De Witt Eindverpakkingsystemen Decapac nv Decolabel B.V. Dekapack International bv Demca DEMCOPACK DAVIS (Division of GLUECOM NV) Den Doelder Pallets bv Dero bv Desmedt Labels Di Mauro Officine Grafiche S.p.A. Digitron Industrial Systems Dijkstra Vereenigde bv Dings Kartonnages bv Distrimex Pompen & Service bv DIGI Belgium nv Domino Benelux Dörr Kampen bv Van Lijsebetten Printing & Packaging DS 80 Verpakkingsmaterialen

B142

B136

24m2 42m2 A151

B134

9m2

A149

B140

20m2

15m2

12m2

9m2

A149

60m2

A136

A132

B132

A147

21m2

A140

28m2 44m2

20m2

ONLINE

RETAILER I

63


10, 11 & 12 APRIL 2018 JAARBEURS UTRECHT

RE

U N R DE E E CO R T T S I E G M

2 2 20

A

TH

E

TE MA

â&#x20AC;&#x2122;S MA FO

C RE

YC

G LIN

OD

SA

FE

A RI

LE

LE GI

PR

O

C DU

TIE

N

TY

VOLG ONS Empack

@EmpackNL

WWW.EMPACK.NL


F222 G212 A213 D104 G204 A122 B205 A211 A214 D211 E200 E133 E220 A111A D216 A123 B208 D122 D109 C101 B106 C121 E106 G211 D217A E122 A220 D128 D113 A100 D118 F147 E126 A219 F214 F210 D204 B107 A126 A204 C135 F113 F202 D118A E116C F220 B104 A104 F145 A201 B102 B101 A105 F138 A130 D114 C224 A100 C113 B207 B201 B213 E104 B224 A113 G219 E141 C223 E210 B109 F111 A147 C108 A120 C207 D217 F211A B119 E202 E118b E100 E117 B200 A112

Ducona Holland BV Eagle Vision Systems bv Easy Systems bvba EFM Machinery bv Elink Industrial Coding Elka Kistenfabriek bv Engels Logistiek bv ENOFILMS ErgoPack Deutschland GmbH Erkon Tilhulpmiddelen Espera-Nederland Eticoll Zelfklevende Etiketten B.V. Etipack bv ETT-Benelux BV Eurofins Product Testing Denmark Euroflex EVC Werkplekken Écart Invest 1 B.V. F3-Design B.V. FANUC Benelux Festo B.V. Fischbein sa FOCKE & CO FPC - The Flexible Packaging Company Gamma Wopla SA Gardner Denver Nederland B.V. Geostick GEA Nederland Gibas Automation B.V. GKS Packaging bv Global Flexibles Pakkracht GBG-Press-Print-Sign-Display Alpha Packaging GraphicAll Systems bv Groupe ATI Gullimex bv Handelsonderneming PD bv Harcotom Kunststof en Staalverpakkingen BV Heat and Control B.V. Het Packhuys HEICO Benelux B.V. Hildering Packaging B.V. HIWIN GmbH HiTecLabel Hoekman Houtindustrie Hordijk Verpakkingen HSL Verpackungen GmbH IBE-BVI bvba Idépack Verpakkingsmachines bv IFS Nederland B.V. Ilpra Benelux B.V. Imvertec bvba Induvac bv Innovi BV Intercol Industriële Kleefstoffen bv Intertek Intropack Machinery Holland bv Ishida Europe bv Isotron Systems B.V. Item Products (NPD) Limited Jansen Techniek / Control Systems Jenton International Ltd Jopak Packaging Solutions Jowat Nederland bv Kaeser Compressoren B.V. KBA-Metronic bv Knapzak Benelux B.V. Koemans Verpakkingen bv Kolkman Verpakkingen Hedel bv Kornelis caps & closures B.V. Kortho Coding & Marking Krones Nederland B.V. Kroon Printmedia Label Print Service BV Labelcare Labro verpakkingen bv Lantech Laurijsen Weegautomaten bv Legendre Conveyors nv LETS Bv LH Packaging bv Logi Label BV Logiflexx conveyor solutions bv

F203 E109 PI1 E139 D222 C125 D209A C111 D119a C201 C120 C129A C127 B118 D206 F217 E111 F216 F105 D108 A129 D100 B108 D126 B103 D115 C205 C131A C202 B115 A108 F223 D200 C212A F118 F135 C129 G224 A143 E151 G202 D119 A103 F219 C122 A137 A203 E155 E110 D131 B116 C214 E127 C209 F148 A228 F227 D218 A210 A211A B202 C110 E221 G218 A202 D102 F126 B112 E120 G205 B136 D139 F124 PI5 C203 E161 F200 F101 D212 F204 E121 B105 Testing Area D215

Logopak Benelux bv Loma Systems M-Display/ Mouthaan Machinefabriek Van Rijn bv Mafo Cleaning Equipment Martens Van Wezel Kartonnages Martin Stolze B.v. Massimo Pozzi Packaging Matco Max Aarts bv Maxpac bvba MARMAK OTOMATIK AMBALAJ MAKINELERI Meda-Pak Foodpackaging MetalPack Topsealmachines Mettler-Toledo B.V. MEIJER HANDLING SOLUTIONS B.V. MMB Verpakkingen bv MMF TRANSPARANT Model GmbH Moens Verpakkingen nv MoodsBags.com Multi Tray B.V. Multipond Benelux bv MULTIVAC Nederland Mundi Technology Nedupack Thermoforming B.V. Nefab Packaging Neroco Detectie Bv New Motion Conveyor & handlingsystemen Niverplast bv NMC sa NNZ the packaging network Nordex Flexibles Nordfilm Nordson Benelux B.V. Novapac bv Novexx Solutions NoviQ Nutripack Benelux BV NVC Opleidingen Oerlemans Packaging B.V. Omori Europe B.V. OPTI-PACK / ACCRAPLY Optimum Group Opax Spólka z ograniczona odpowiedzialnoscia Sp.k. Overveld Packaging bv Overveld Techniek pester pac automation GmbH Packaging Service Center nv Pacoma Europe bv Palletcentrale Groep B.V. Panhuijsen Verpakkingen bv Paramelt B.V. Parlando bv Pearlmaster Lda. Peute Papierrecycling BV PEFC PET Power B.V. PLAST-PACK PLCDirect Plus Pack nv Poorthuis Packaging BV Precia Molen Nederland bv Prins verpakkingstechniek bv Promatec BV RFA Rijlaarsdam Factory Automation B.V. Robatech bv Robertpack Industrial & Packaging Equipment B.V Rohaco Engineering bv Romédes/Krabbenborg Rovema Benelux bv RPC Bebo Deventer Cups4you Rutgers Printing & Packaging Solutions Rycobel nv SATO Benelux bv Schiphorst Transport- en Opslagtechniek B.V. Schmalz bv Schur Star Systems Gmbh Schut Packaging Bv Schut Systems bv Schutten Machines bv Sebert Trillingstechniek B.V. Sedeco Vision Components

E114 E118A A111b C133 F212 A217 E225 F206 D127 B129A A208 B220 F128 G215 E209 B124 E113 RP1 E207 A202A F133 D210 D101 E135 B203 A107 B120 F116 B135 A101 F127 E125 C211 D213 A225 B202A B223 D129 A206 C201A F211 D116 PI5. F213 A110 B225 C137A C137 C103 B133 A125 A200 A124 E118A. C217 C222A E205 C218 B218 F205 C141 C131. F125 A119 E212 D214 F208 F221 A106 D135 en D137 B206 Kennisplein Kennisplein Kennisplein Kennisplein Kennisplein Kennisplein H200

Selo B.V. Sensor Partners B.V. SEW-Eurodrive B.V. SFA Packaging bv Shuttleworth Europe nv SigmaControl bv Simco (Nederland) Sismatec bv SICK BV Simaco Skillpack Smart2B B.V. SMC PNEUMATICS BV Sovella Squid Ink STATEC BINDER Stäubli Robotics Stichting Hedra Stol Inspection Systems bv STREMA® Stufa Supertape bv Tallpack International Tasco bvba TAWI TAVIL IND, S.A.U. TBH Packaging bv Technical Logistic Solutions BV Technische Unie B.V. TechNikkels Tehama B.V. TEN Packaging BV Zolemba Thermo Fisher Scientific Thijssens Packaging bv Toshiba TEC Imaging Systems TOMRA Systems Tramper Technology bv Trias Packaging Company bv - TPC TTR Euroworks Ulma Packaging bv Ultrapak BV UniqueCarton UXEM Flexible Foams B.V. Van der Heijden Nederland Verpakkingen BV Van Leyen Packaging B.V. Van Uhm BV Van Uitert B.V. Veer Motion Solutions Verduyn Packaging Technology VH Verpakkingsmachines B.V. Videojet Viplast Ltd. Vision Partners Visual Components Oy VMB Automation B.V. Votech BV VWS Nederland B.V. Weber Marking Systems Weststrate v.o.f. Wipak B.V. WIPOTEC-OCS BV WKPACK Wolf Verpackungsmaschinen GmbH Xanté Yaskawa Benelux bv Zaadhof Cartonnagefabriek bv Zalpak & Straatman bv ZimPack Zund Benelux bv Zwager Techniek verpakkingsmachines KIDV VNV Hogeschool van Amsterdam HAS Den Bosch De Haagse Hogeschool NHL Stenden Management Media

ONLINE

65

RETAILERWWW.EMPACK.NL I


Voor iedere order een doos op maat?

Voor elke order een doos op maat. Totaalconcept Box on Demand


TRUSTED SHOPS

TEKSTEN : Tim Heinen BEELDMATERIAAL: Trusted Shops / OnlineRetailer

VIJF VALKUILEN BIJ HET OPTIMALISEREN VAN DE WEBSHOP OMZET Je webshop wordt vaak bezocht. Sterker nog, het dagelijkse aantal webshopbezoekers zou goed zijn voor een goudmijn, mits deze allemaal een aankoop doen. Toch lukt het je niet om de conversie op je webshop te laten stijgen. Wellicht ben je getrapt in een van de volgende vijf valkuilen. Tim Heinen van Trusted Shops zet ze voor je op een rijtje.

>> ONLINE

RETAILER I

67


TRUSTED SHOPS

68 I

ONLINE

RETAILER

TEKSTEN : Tim Heinen BEELDMATERIAAL: Trusted Shops / OnlineRetailer


TRUSTED SHOPS

“Door pagina’s te A/B testen kun je ontdekken of een nieuw ontwerp van de webpagina ook daadwerkelijk de conversie ten goede komt” 1. JE HEBT TE WEINIG INZICHT

Niet iedere webshop-eigenaar is een bedreven marketeer. En dat is niet erg, er zijn immers veel verschillende tools die webshops helpen efficiënt analyses uit te voeren op de onderliggende cijfers. Voor het interpreteren van deze cijfers is kennis van de doelgroep, customer journey processen én ontwikkelingen in de markt echter noodzakelijk. Zonder deze kennis is het moeilijk te verklaren waarom bijvoorbeeld de bounce rate zo hoog is en waarom de website twee exit pagina’s heeft. Toch is dit inzicht sneller te vergaren dan gedacht. Met tools als Google Analytics krijg je niet alleen inzicht in het vergaarde traffic en de actuele conversie en bounce rates, maar kun je ook de sales funnel en bronpagina’s bekijken. De funnel is de virtuele weg die een websitebezoeker aflegt tot en met de aankoop. Deze informatie is erg gunstig, omdat je daarmee gerichter kunt adverteren. Kijk dus naast de exit pagina’s ook eens naar de funnels die horen bij succesvolle conversies en breng in kaart welke pagina’s op uw webshop het juist goed doen.

2. DE LANDINGSPAGINA VOLDOET NIET AAN DE VERWACHTING

Met behulp van SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising) heb je er waarschijnlijk voor gezorgd dat de webshop goed te vinden is binnen verschillende zoekmachines; iedere conversie start immers met een zoekopdracht. Wordt er vaak geklikt op de advertenties, maar verlaten de bezoekers vervolgens de webshop weer direct? Dan is de kans groot dat de landingspagina niet voldoet aan de verwachting die de bezoeker heeft gekregen naar aanleiding van de advertentie. Bekijk daarom de optie om specifieke landingspagina’s te ontwikkelen die horen bij je ad-campagne. Ben je voor een specifiek product aan het adverteren, maar komen ad-klikkers te-

recht op een algemene homepagina? Dan is het verstandig om een landingspagina te ontwikkelen die beter aansluit bij het product. Is de tekst aantrekkelijk genoeg om geïnteresseerden in betrokkenen te veranderen? Ook is het belangrijk dat de pagina professioneel oogt en snel genoeg laadt, ook op mobiel.

te nemen met een klant die een bestelling heeft geplaatst om te vragen wat hij of zij van de website vond, al dan niet telefonisch. Ook kun je collega’s of andere professionals in dezelfde branche en kennissen die jouw doelgroep representeren om hun mening vragen. Om continu te blijven reflecteren is een reviewmodule ook aan te bevelen.

3. ER ZIJN GEEN A/B TESTEN UITGEVOERD

5. GEBREK AAN BETROUWBAARHEIDSINDICATIE

Voor de webshop eigenaar die weet welke landingspagina’s de bottleneck vormen, is het belangrijk om de volgende valkuil te vermijden. Waar transformeren we de pagina naartoe? Dat er verandering nodig is, is duidelijk naar voren gekomen uit de analyses, maar om vervolgens met nattevingerwerk de landingspagina te veranderen is zonde. Door pagina’s te A/B testen kun je ontdekken of een nieuw ontwerp van de webpagina ook daadwerkelijk de conversie ten goede komt. Bij een A/B test krijgt de ene helft van de bezoekers de originele pagina te zien en de andere helft het nieuwe design. Dit wordt at random gedaan en geeft dus een realistisch beeld van het verschil tussen de reacties op beide pagina’s. Zo kun je achterhalen of de veranderingen die jij of je webdesigner aangebracht heeft aan de webpagina daadwerkelijk het gewenste resultaat hebben.

4. TUNNELVISIE IN PLAATS VAN FUNNELVISIE

Wie dag in, dag uit bezig is met het ontwikkelen van een webshop, ziet op een zeker moment geen verbeterpunten meer. Naast de analyses die je meer vertellen over de prestatie van de webshop, is er nog een andere manier om de webshop naar een hoger niveau te tillen. Vraag anderen om feedback. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, blijkt dit in de praktijk nog niet altijd te gebeuren. Zeker wanneer de webshop in de beginfase zit, is er niets op tegen om contact op

Een andere reden waarom traffic niet converteert kan het gebrek aan betrouwbaarheidsindicatoren zijn. Wanneer consumenten hun betaal- en andere persoonlijke gegevens achterlaten is het tenslotte belangrijk dat ze zich in een veilige omgeving wanen. Consumenten gaan, al dan niet bewust, op zoek naar indicatoren die de webshop als veilig markeren. Voorbeelden hiervan zijn het SSL-certificaat, ook wel bekend als het groene slotje in de URL-balk van de browser, klantreviews en een webshopkeurmerk dat meerwaarde brengt. Trusted Shops biedt een dergelijk keurmerk, evenals echte klantreviews. Een betrouwbare webshop heeft meer kans op succesvolle conversies dan een webshop die onveilig lijkt. Naast het veilige uiterlijk van de webshop is het belangrijk dat de webshop daadwerkelijk ook beveiligd is, zodat klantdata en betalingen beschermd kunnen worden. Het is dus verstandig om in de beveiliging van de webshop te investeren. Wanneer de mate van conversie tegenvalt op je webshop kun je dus bekijken of je het aan een van deze vijf valkuilen kunt wijten. Met goed inzicht, aansluitende en geteste landingspagina’s, waardevolle feedback en een keurmerk, zullen de conversiecijfers snel stijgen! I <

ONLINE

RETAILER I

69


LEGAL

TEKSTEN : Sirius Legal / OnlineRetailer BEELDMATERIAAL: OnlineRetailer

Europese Betaaldienstrichtlijn PSD II

sinds 13 januari in werking, … maar nog niet omgezet in Belgisch recht. De Europese betaalrichtlijn over betaaldiensten PSD II, die op 13 januari 2018 van start had moeten gaan, is nog steeds niet omgezet in Belgische wetgeving. Daardoor dreigen een aantal vernieuwingen die van belang zijn voor de (online) consument in België vertraging op te lopen…

De e-commerce boom van de voorbije tien jaar zou ondenkbaar geweest zijn zonder eengemaakt Europees elektronisch betalingsverkeer. De EU heeft al zeer vroeg op de ontwikkelingen in online handel gereageerd. Zo werd al in 2009 de basis gelegd voor een eengemaakte Europese betaalmarkt met de Payment Services Directive (PSD). Een van de meest zichtbare onderdelen hiervan is natuurlijk SEPA, de Single Euro Payments Area, die bijvoorbeeld gezorgd heeft voor het uniforme IBAN-nummer in gans Europa.

WAT IS PSD II?

De EU acht de tijd nu rijp voor een volgende stap. Voor 13 januari 2018 moesten de lidstaten de opvolger voor PSD I, PSD2, omgezet hebben in hun nationale wetgeving. De nieuwe richtlijn moet online betalen makkelijker te maken, klanten beter beschermen tegen fraude en vernieuwende betaalmethoden stimuleren.

70 I

ONLINE

RETAILER

OPENSTELLING BANKGEGEVENS AAN DERDE PARTIJEN

PSD I had de toenmalige betaalmarkt al eengemaakt en nieuwe aanbieders van betaaldiensten toegelaten op de markt. Sinds PSD I konden niet-bancaire instellingen een speciale vergunning aanvragen als betaalinstelling en daarmee betaaldiensten verrichten binnen de EU. De belangrijkste wijziging onder PSD II is nu dat traditionele banken in de toekomst direct en gratis toegang moeten verlenen tot rekeninggegevens aan derden (TPP’s of Third Party Payment Providers). Het gaat om twee soorten diensten: Betaalinitiatieservices: deze dienstverleners kunnen een saldo-check uitvoeren. Heb je wel voldoende geld op je rekening staan om een product te bestellen? En ze verrichten onlinebetalingen namens de reke-

ninghouder. Dit opent aanzienlijke perspectieven met name voor heel wat financiële dienstverleners in de e-commerce sector doordat deze nu het betaalproces bij online aankopen kunnen overnemen of bijvoorbeeld rekeninggegevens kunnen samenvoegen voor multi-banking-apps. Rekeninginformatieservices: deze dienstverleners kunnen je bankgegevens bij verschillende banken inkijken en verzamelen in één overzicht.

BEPERKING VAN DE FRANCHISE BIJ KAARTFRAUDE

Een van de andere bepalingen die vooral voor consumenten van belang is en die het vertrouwen in met name online handel moet stimuleren is een beperking van de schade die ten laste van de consument kan worden gelegd als zijn bankkaart na verlies wordt misbruikt. Momenteel is dat nog 150


LEGAL

GEVOLGEN VAN DE LAATTIJDIGE OMZETTING IN BELGISCH RECHT

niet zo dat de Belgische consument verstoken blijft van alle bescherming die PSD II biedt. Het Europees recht zorgt er immers voor dat bepalingen uit een niet tijdig omgezette richtlijn gewoon rechtstreeks afdwingbaar worden voor de burger, voor zover ze duidelijk zijn en geen verdere uitwerking behoeven. Dat zal ondermeer het geval zijn voor het verbod op betaaltoeslagen en op de verlaagde franchise bij fraude.

In het geval van PSD II wordt verwacht dat de richtlijn alsnog in de eerste maanden van 2018 zal worden omgezet en van kracht wordt. In afwachting is het zeker

Later – wellicht in het najaar van 2019 – komen hier nog nieuwe regels bij. Zo komt er een verplichting om een sterke identificatie van klanten toe te passen. Die houdt in dat een consument zich steeds zal moeten identificeren via twee zaken uit een lijst van drie zaken: een wachtwoord of pincode, een betaalkaart of smartphone en een eigenschap eigen aan de klant zoals bijvoorbeeld een vingerafdruk.

euro, onder PSD II zakt dat tot 50 euro.

VERBOD OP DOORREKENEN BETAALKOSTEN

Een derde nieuwigheid – en ééntje die zijn belang heft in e-commerce – is het verbod op het aanrekenen van betaalkosten aan klanten die met de kaart betalen.

België is wel vaker de slechte leerling in de Europese klas als het gaat om de tijdige omzetting van Europese richtlijnen in Belgisch recht. Gemiddeld loopt België jaarlijks een tiental veroordelingen op, mét de bijbehorende boetes.

VRAGEN OVER E-COMMERCE OF PSD III? Contacteer ons gerust op info@siriuslegal.be. I<

”De belangrijkste wijziging onder PSD II is nu dat traditionele banken in de toekomst direct en gratis toegang moeten verlenen tot rekeninggegevens aan derden” ONLINE

RETAILER I

71


E-BUSINESS

TEKSTEN : Maarten van Vliet BEELDMATERIAAL: Natch / Grandeco

Proactieve marktbenadering dankzij B2B

e-commerce Fabrikant van wanddecoratie gaat digitaal Om de zakelijke klanten beter van dienst te kunnen zijn, heeft Grandeco Wallfashion Group Belgium – een wereldspeler in de productie van wanddecoratie – zich door Natch een digitaal imago laten aanmeten. Marketing Manager Katrien Van Hecke is tevreden met de eerste resultaten. “We merken dat we onze zakelijke klanten op een efficiëntere manier veel beter van dienst kunnen zijn. En we kunnen zelf werk maken van een meer proactieve klantenbenadering.”

72 I

ONLINE

RETAILER


E-BUSINESS

Grandeco is wereldwijd actief in tachtig landen en noteerde in 2017 een verkooprecord van meer dan 11 miljoen rollen wanddecoratie. “We werken met distributeurs, grote doe-het-zelf en gespecialiseerde ketens, maar ook met een breed netwerk aan kleine zelfstandige retailers,” zegt Katrien Van Hecke. “Vooral het contact met de kleine retailers is zeer tijdsintensief. Aan beide kanten. De klanten hadden geen inzicht in de voorraden, hadden vaak geen zicht op het volledige assortiment en ook het bestelproces via de telefoon, e-mail, et cetera was tijdrovend. Reden om in te grijpen en te vertrekken vanuit de ideale klantbeleving.”

DIGITALE STRATEGIE Om de backoffice processen op een betere manier te kunnen inrichten en de relaties met zakelijke klanten beter te kunnen managen, heeft Grandeco een digitale strate-

gie opgesteld. Katrien Van Hecke: “We zijn op zoek gegaan naar een partij die ons kon helpen met het inrichten van een B2B e-commerce platform én daarbij handig overweg kon met de complexiteit van ons assortiment en ERP systeem. Kortom, een partij die flexibel genoeg is om samen met ons een optimale oplossing te kunnen uitbouwen. Natch is voor ons die partner. Ze denken niet alleen mee over hoe de e-portal eruit moet zien, maar ook hoe we deze op een efficiënte manier tot stand kunnen brengen. Dat heeft geleid tot een platform dat we in eerste instantie hebben uitgerold voor de kleine zelfstandige retailer. Vooral omdat zij de meeste tijd besteden aan contact met onze Customer Service. Een winwinsituatie voor beide partijen.”

TOEGEVOEGDE WAARDE Via het B2B platform van Grandeco kunnen

zakelijke klanten niet alleen orders plaatsen, ze hebben ook volledig overzicht. “We bieden een grote mate aan toegevoegde waarde,” zegt Katrien Van Hecke. “We stellen onze zakelijke klanten online en digitaal alle informatie ter beschikking over ons assortiment, over de voorraden, de lopende bestellingen, en zo verder. Op termijn zullen we extra functionaliteiten en services toevoegen, zodat het platform een one stop shop is voor alles wat Grandeco Group betreft. Met dit platform reiken we onze klanten alle tools aan om onze producten te ontdekken, bestellen en verder door te verkopen.”

DATA De digitale transformatie die Grandeco Group heeft doorgemaakt, is volgens Cédric Collet – consultant strategie bij Natch- belangrijk om ook in de toekomst relevant te

ONLINE

RETAILER I

73

>>


E-BUSINESS

"Met dit platform reiken we onze klanten alle tools aan om onze producten te ontdekken, bestellen en verder door te verkopen”

invulling te geven aan de persoonlijke behoefte van jouw klant.”

OVER NATCH

zijn en te vertrekken vanuit de wijzigende behoeftes en verwachtingen bij de klant. “Vanuit Natch zien we nadrukkelijk een digitale evolutie bij producenten. Dat vraagt wel een volwaardige bedrijfstransformatie vanuit het management. Door de groei en de komst van de digitale economie draait het niet alleen om het verkopen van een product, maar zeker ook om de beleving rond een product. Je zal toegevoegde waarde moeten bieden. Met de digitale middelen is dat prima mogelijk. Bovendien sta je als producent dan ook dichter bij de eindklant. Daarnaast moet een B2B e-

74 I

ONLINE

RETAILER

commerce platform ook in het teken staan van convenience, eenvoud en fun. Tijd is de meest waardevolle asset van een professional; hoe meer je als producent kan inspelen op efficiëntie en tijdswinst, des te hoger de adoptiegraad en engagement van de online gebruiker. Een digitale aanwezigheid laat het ook toe om services te gaan innoveren en de dienstverlening uit te diepen. Tot slot genereert een digitaal platform data. Inzicht en kennis van de klant begint bij het bijhouden van data. Hoe meer kwalitatieve data je in kaart hebt gebracht, hoe beter je in staat bent met je producten en services

Natch focust zich op e-business oplossingen voor grote en middelgrote B2B ondernemingen en helpt ambitieuze bedrijven om online beter te verkopen, innoveren en de klanttevredenheid naar een hoger plan te tillen. Het bedrijf doet dat onder meer door ontwikkeling van e-commerce software, apps en webdevelopment op maat.

BEDRIJFSBEZOEK GRANDECO Op 26/04 vertellen Grandeco’s CEO Patrick Molemans en zijn managementteam meer over de evolutie van hun business en hoe e-business hen daarbij helpt. Natch gaat dieper in op de succesfactoren van b2b e-commerce en e-business bij producenten. Schrijf in via www.natcheurope.com/ visitgrandeco Deze CxO visit heeft beperkte plaatsen (max 30p)! I<


CREATIVE STORYTELLING

RECLAMEBUREAU CONCEPTIQ T. 040 844 65 56

E. ben@conceptiq.nl

www.conceptiq.nl


Zo blijft je winkel altijd open • 24/7 voor je klanten bereikbaar • Centraal voorraadbeheer • Uitgebreide rapportages • Online én offline verkopen

Probeer Lightspeed Omnichannel - Online en offline succes lightspeedhq.nl/omnichannel

Profile for Online Retailer Publishing

OnlineRetailer editie 25 (NL)  

De informatiebron voor internet-ondernemers

OnlineRetailer editie 25 (NL)  

De informatiebron voor internet-ondernemers

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded