Page 1

de krant voor flexibele wereldburgers

vierde jaargang Nr. 4 / wintereditie 2017-2018

t 4,75

de yogakrant yoga lifestyle • mindfulness • meditatie • gezondheid • bewustzijn • yogafood • ayurveda • simple life intuïtief eten Intuïtief weten we wel welke voeding goed voor ons is. Hield je als kind al niet van melk, brood of vlees? Grote kans dat het niet gezond voor je is. Stop met oordelen en begin met voelen! Emotie-eten is niet erg. Het is geen kwaal of ziekte. Het is een signaal van je lichaam waar je iets mee kunt. Lees alles over intuïtief eten op pagina 9.

voelen & vertrouwen ‘Het begon met het voelen van een knobbel in mijn borst. Beeld ik het me in? Er razen tientallen gedachten door me heen, sneller dan ooit. Een soort intern alarm gaat af en de gedachte die uiteindelijk blijft steken is: “wat als...” Lees het verhaal van Cathy Sammé Lottin op pagina. 3.

Winter editie

Model: Saskia Onck Fotografie: Harold Pereira Kleding: Urban Godess

In deze krant:

Voelen

anorexia overwinnen met yoga

een achtbaan van angst

de tijdelijkheid van het bestaan

‘ eerste keer dat ik mijn lijf weer ‘De voelde was in een vooroverbuiging tijdens de yogales. Mijn handen raakten mijn botterige enkels. Op dat moment voelde ik waarom ik weer was gaan eten, dat ik daarmee door moest gaan en besefte ik dat ik veel beter voor mijn lichaam wilde zorgen. Diezelfde houding liet me later voelen dat mijn benen sterker werden. Ze konden mijn lichaam weer dragen. Ik geloof in de samenwerking tussen lichaam en geest. Dankzij yoga kon ik die verbinding tussen mijn lichaam en gedachten en daarmee mijn gevoel helen. Lees het verhaal van Lianne op pagina 4.

Gabor Mate vertelt in zijn boek; When the body says NO, Exploring the stressdisease Connection: ‘De stressrespons stelt ons in staat te overleven. Maar we zijn het contact met ons onderbuikgevoel verloren, terwijl dit ontworpen is als ons alarmsysteem. Ons lichaam geeft een stressreactie, maar ons brein is onbewust van deze bedreiging. We houden onszelf in psychologisch stressvolle situaties met een minimale of zelfs helemaal geen bewustzijn van onze nood of pijn. Lees meer over omgaan met angst, het verhaal van Lucie van Leeuwen, op pagina 6.

Alles is tijdelijk, alles is vergankelijk, niets kan gevangen worden in de tijd. Tijd is abstract, een bedenksel van de mens, tijd hoort in principe bij de natuur, het gegeven van groei en verval dat we willen benoemen en indelen. Daar waar processen zich in een constant ritme aflossen, zoals golven het strand op blijven rollen, geen enkele golf hetzelfde. Tijd is ongrijpbaar, is abstract, je kunt het niet zien, voelen, horen, proeven, laat staan dat je tijd zou kunnen hebben. Ron van der Post over tijd en onze gehechtheid aan voelen op pagina 5.

• Borstkanker en voelen

3

• Anorexia te lijf met yoga

4

• Gehechtheid aan het voelen

5

• Anna heeft weer een lijf

6

• Uit een achtbaan van angst

6

• Leren voelen in drie fasen

7

• Melk, de witte vertrager?

8

• Cafeïne en slaap?

9

• Intuïtief eten

9

•  Ayurveda & voelen

10

• Vlinders Maddi & Carolina

11

• Voelen in de yogales

12

• ‘Hoofd’seks

12

• Agenda ‘what’s the buzz’?

19

Mail ! &win

mail & win

# Zwarte Onyx armband # BIO SHAMPOO # # Inspirerend Leven Bullet Journal # # de wijsheid van het niet-weten # # natracare pakket # focusing yoga #

Wil jij je verdiepen in yoga? yoga & ayurveda retreat www.kaldenbroeck.nl

neem nu een jaarabonnement

4 keer per jaar inspiratie voor een lichter, liever, simpeler en flexibeler leven .

4 nummers

nu slechts t 14,-

Geef je nu op: www.yogakrant.nl/abonnement

www.yogakrant.nl Voor jezelf, de ander en de wereld

open dag 8 april 2018 opleiding | cursussen | workshops | bijscholingen

www.yoga-saswitha.nl


de yogakrant winter

2017/ 2018

•2

Het gevoel als de poort naar verbinding

Kleding: Urban Godess

De lat om te presteren ligt hoog en dat begint al op jonge leeftijd. Mijn zoontje zei onlangs: ‘Wat heb ik als kind eigenlijk veel stress!’ Ik kan hem geen ongelijk geven. Hij wordt verwacht op de driewekelijkse hockey-training. Op school wordt het leertempo opgevoerd, en zelfs een kinderfeest blijkt gepaard te gaan met eisen en druk. De leerkracht wil van de leerlingen dat ze hun uiterste best doen op hun surprise, een ‘eenvoudige grabbelton’ is uit den boze. Hoe pijnlijk het ook is, ik vind het een goed teken dat mijn zoontje merkt dat hij stress heeft. Want dat betekent dat hij voelt dat het niet altijd wenselijk is.

Model: Saskia Onck Fotografie: Harold Pereira

Kleding: www.infnti-lifestyle.nl

Hebben we nog wel tijd en gelegenheid om te voelen? Want er moet zoveel. ‘Nog even DOOR’, houden we onszelf voor. ‘Straks is het pauze’, ‘al bijna weekend’, of ‘nog even en de vakantie begint’. Intussen breekt het moment waarop we bewust bezig zijn met voelen maar niet aan. Terwijl een moment voor onszelf en ervaren wat er écht speelt, zo nodig is.

Omdat ik vrij perfectionistisch ben lukt het me niet altijd om de dingen zonder enige paniek te volbrengen. Vooral als single moeder ervaar ik de druk om te laten zien dat ik het heus allemaal net zo goed doe als die andere moeder met partner, en alles hartstikke onder controle heb. Echter, stressen en haasten maakt mij geen leuker mens, ik sta voor weinig meer open, zo weet ik inmiddels maar al te goed. Daarom houd ik steeds maar weer mijn mantra’s voor ogen: loslaten, relativeren en balans

vinden. Dus sta ik af en toe op mijn hoofd in een woonkamer vol speel- en wasgoed en stapels notities, zet ik het in de auto op een uitbundig zingen, zorg ik voor voldoende nachtrust en volg ik als het maar even kan een yogales. Vooral tijdens yoga merk ik goed wat er speelt in mijn lijf en leden. Ik krijg mijn ademhaling op niveau, ik ervaar hoe aangenaam de sensatie is als ik mijn lichaam strek. En ik verwerk mijn dagelijkse activiteiten, wat helderheid geeft. Vaak maak ik mee dat er zich spontaan oplossingen aandienen voor grote en kleine kwesties in mijn leven, en dat ik ‘het licht’ zie tijdens het beoefenen van yoga. Wat bewijst dat tijd nemen om te voelen stress tegen gaat. Dat het effect van rust en ruimte door yoga ontbeerlijk is. Ook Lianne en Cathy weten wat yoga kan doen. Lianne, die met een eetstoornis kampte, voelt tijdens een vooroverbuiging in de yogales voor het eerst haar lichaam weer en constateert: ‘Ik wil weer eten’. Cathy, gediagnosticeerd met borstkanker, krijgt tijdens een yin yogales een belangrijk inzicht. Ze voelt haar innerlijke kracht en weet ineens precies welke weg naar herstel zij wil bewandelen. Haar verhaal lees je hiernaast. De spirituele leider Osho geloofde dat iedereen tijdens het beoefenen van yoga in staat is om de kern van het bestaan ‘aan te raken’ en je te laten tintelen van leven. Het leven gaat snel en we worden aan blootgesteld aan zaken waar we niet altijd bewust voor kiezen, bomvolle emailboxen, dagelijkse spam, continue meldingen. Commercials waar miljoenen aan is

Neem iedere ochtend de tijd om vast te

uitgegeven om ons gevoel te misleiden en te verleiden. Een voortdurende stroom van alarmerende nieuwsberichten op Ipads en smartphones. Het wordt ons lastig gemaakt om niet te vergeten wie we zijn en wat we echt willen. Niet voor niets zijn er tegenwoordig wachtlijsten voor yin yogalessen, waarin diepe ontspanning centraal staat.

stellen hoe je je voelt.

Hoe verborgen ook, door gedachten en situaties, je gevoel is er. Volgens Eckhart Tolle doorsta je moeilijke momenten door je alleen op de fysieke gevoelens in je lichaam te richten. Door te stoppen met denken, en alleen maar te voelen. Door te blijven ademhalen, voelen, ervaren, leren. Om te weten dat in feite alles te verdragen is. Denk aan ziekte, een relatiebreuk, of eenzaamheidsheidsgevoelens. Erken je gevoel Alleen al door je bewust te zijn van je gevoelens sta je anders in het leven. Door je gevoelens onder woorden te brengen, krijgen ze vorm en mogen ze er zijn. Het eenvoudig benoemen van je gevoelens kan opluchten. Het schijnt dat zelfs baby’s taal op een bepaalde manier al kunnen begrijpen. Baby’s waartegen wordt gepraat, die uitleg krijgen over wat er aan de hand is, zouden hierdoor rustiger worden. Erken je gevoelens, zonder schaamte of schuldgevoel, zonder oordeel. Laat ze er maar zijn!

Colofon De YOGAKRANT is een uitgave van Onck Publications Aan deze krant werkten mee: Christel Jansen, Ron van der Post, Paula Jap Tjong, Annemiek Latour, Nisvan van Sijl, Jolanda Doolaard, Coen van de Kroon, Cathy Samé Lottin, Corine Lepoutre, Sifra Nooter, Lucie van Leeuwen, Lianne Beijer, Harold Pereira Druk: VastGrafisch, Cuijk Oplage: 23.000 Sales: info@yogakrant.nl Redactie: redactie@yogakrant.nl Hoofderedactie Saskia Onck Redactie Loes van de Mosselaar & Floor

Voelen maakt gelukkig De sensaties van wind in je haren, zwemmen door zout water, van een massage met warme olie of de zon op je huid, blote voeten op het zand, dansen, knuffelen, voluit ademhalen, We kunnen zoveel moois voelen en daardoor zoveel intens beleven. Dus geef die knuffel, dans op het strand en geniet van de wind en regen op je wangen en kijk goed naar je kind, partner, vriend(in) of ander medemens. Saskia Onck

Bouhuijs www.yogakrant.nl

distributie abonnementen Opgave & vragen distributie abonnementen: Kosten: t 87,00 per jaar (excl. 6% btw) voor 4 x 70 yogakranten (4 edities) incl vermelding logo & website in de YOGAKRANT. Per jaar opzegbaar. Voor Belgie 20,00 toeslag. Opgave: via info@yogakrant.nl O.v.v. Distributie abonnement Vermeld studio adres en afleveradres en stuur uw bedrijfslogo in HR mee.

losse abonnementen Opgave en vragen over abonnementen (losse nummers): Abonnementenland Postbus 20 1910 AA Uitgeest Tel. 0900-ABOLAND of 0900-226 52 63 t 0,10 per minuut Fax +31(0)251-31 04 05 Site: www.bladenbox.nl voor abonneren of www.aboland.nl voor adreswijzigingen en opzeggingen. Abonnementenland is ook bereikbaar via Twitter. Stuur uw tweet naar: @Aboland_klanten. Opgave en vragen over abonnementen (losse nummers): BE: Abonnementenland Ambachtenlaan 21 Unit 2A 3001 Heverlee Tel. +32 (0)28 08 55 23 Fax +32 (0)28 08 70 05 Site: www.bladenbox.

mens & womens yoga gear

be voor abonneren of www.aboland.be voor adreswijzigingen en opzeggingen. Beëindigen abonnement: Opzeggingen dienen 12 weken voor afloop van de abonnementsperiode in ons bezit

buy online www.yoga-specials.nl

te zijn.

shop in store langebrug 73, leiden

Prijswijzigingen voorbehouden. Onderdeel van de Bewuste Leesmap

Manduka | deha | Mandala | yoga deMocracy | asquith | we’ar | toyoga | anjaly

www.yogakrant.nl

adv_195x130.indd 1

12-01-17 10:44


de yogakrant winter

2017/ 2018

yogalife

•3

WANNEER VOELEN STERKER VOELT borstkanker als nieuw begin ‘Het begon met het voelen van een knobbel in mijn borst. Ineens had ik intuïtief door hoe ik mijn borst moest onderzoeken om de knobbel te herkennen. ‘

Foto: Merel Janson

besef dat ik, ook in deze situatie, een keuze heb. Het hoeft niet te betekenen dat mijn leven hier, nu en hierdoor eindigt. Misschien is dit wel een nieuw begin van mijn leven. Ik wist toen niet zo goed welke kant het opging, maar gaandeweg merkte ik dat ik, door de tunnel van angst, ook licht, hoop en vertrouwen kon zien. Dat zou mijn drijfveer zijn! Hierdoor kon ik me ontspannen en wierpen de chemo’s, mijn nieuwe eetpatroon en mijn supplementen haar vruchten af. De tumor slonk met de dag: binnen vier maanden van 15 cm naar 1 mm.

Deze wijze heb ik nooit eerder op een instructie-affiche gezien! Beeld ik het me in? Er razen tientallen gedachten door me heen, sneller dan ooit. Een intern alarm gaat af en de gedachte die uiteindelijk blijft steken is: ‘wat als....’ Wat als wordt wat nu Mijn voorgevoel wordt bevestigd door de artsen, ik heb borstkanker. Het moment waarop dat indaalt in je bewustzijn is ongekend. Alsof er van het één op het andere moment een donkere donderwolk boven je hoofd verschijnt. Hagelstenen van paniek vuren af op je hart, een ijskoude wind van angst veroorzaakt kippenvel over je lijf en je adem stokt. Meteen denk je aan de dood. Is het mijn tijd, moet ik al een begrafenisplan uitwerken? Mindset Het duurt een aantal weken voordat ik

Voeding als medicijn Ik ben veganistisch gaan eten en probeer dagelijks zo’n tien tot vijftien soorten groente, fruit, noten, zaden en kruiden te eten. Al ruim 7 jaar eet ik alleen vis en geen vlees, maar nu vermijd ik alle dierlijke producten (melk, yoghurt, eieren) op geitenkaas na. Ik wil het risico om producten van ongezonde en door hormonen en antibiotica ingeënte dieren te eten vermijden. Supplementen als spirulina, chlorella, tarwegras, vitamine D, magnesium, B12, ijzer en aloe vera hielpen me goed tijdens de chemo. En zeker nu het kouder wordt en mijn lichaam meer moeite heeft om op te warmen, drink ik veel thee van verse gember, kurkuma, kaneel, citroen en hibiscus. Dit zijn ontstekingsremmende middelen. Keuzes En dan? Ergens dacht ik: ‘zo, dat was dan dat’. Maar ik ben er nog niet. Volgens het ziekenhuis heb ik nog een jaar aan kuren nodig. Ik word heen en weer geslingerd tussen mijn hoofd en mijn hart. Mijn hoofd vindt dat ik de reguliere weg moet blijven volgen. Mijn hart zegt dat ik zachtheid nodig heb en breder moet kijken naar mijn herstel. In meditaties vind ik kracht,

Cathy SammÉ lottin Cathy Samé Lottin is oefentherapeut Mensendieck en Vinyasa yogadocent. In haar, tot nu toe, succesvolle weg naar genezing van borstkanker fase IIIA (sinds 6 maanden) laat ze zich inspireren door haar 13-jarige praktijkervaring met yoga, meditatie, hartcoherentie, gezonde voeding, sound healing en een dosis levenslust en enthousiasme.

vertrouwen en liefde voor mezelf. Telkens wordt dat in het ziekenhuis onderuit gehaald. Daar moet ik keuzes maken gebaseerd op angst. Maar zo wil ik niet leven!! Yin yoga En toen volgde ik voor het eerst sinds maanden een yin yoga les. Ik voelde de kracht van mijn ademhaling, ik voelde rust indalen door steeds meer in mijn lijf te zinken. Ik voelde hoe het bloed met blijdschap door mijn aders stroomde. Ik leef! En wat heb ik dit nodig!! De volgende dag zou ik aan mijn natraject beginnen. Ik had research gedaan, omdat ik het behandelplan onvoldoende vertrouwde, ook al had het ziekenhuis het protocol voor me aangepast. Ineens wist ik het: ik ga deze kuur niet doen, mijn gevoel zegt dat het nog meer schade gaat aanrichten. Als je gokt moet je ook weten wanneer je moet stoppen. Anders vergroot je de kans op verliezen. MY WAY Met een opgelucht gevoel liep ik het ziekenhuis weer uit, de verpleegkundige verdwaasd en in ongeloof achterlatend. Ik hou het contact aan voor tussentijdse controles. Het vervolg van mijn genezing en behandelplan ga ik op mijn manier doen, waarbij ik aan diverse delen van mezelf ga werken via complementaire wegen waarin ik geloof. Ik ga nog gerichter eten op basis van mijn bloedwaarden, ondersteund door een arts die dit periodiek controleert. Ik besef tevens dat in de weg naar echte genezing ook traumaverwerking belangrijk is of zoals het in het Engels zo mooi klinkt ‘healing emotional wounds’. Daarnaast is het van belang dat ik stress vermijd, zorg voor voldoende slaap, voldoende rust neem, liefdevolle mensen om me heen heb en vooral nóg liever voor mezelf ben dan voor de diagnose. Of het allemaal positief gaat uitwerken weet je nooit. En eigenlijk gaat het niet eens om de finish. Het gaat om de reis. Hoe leg je die af, welk gevoel draag je met je mee? Wat zijn je drijfveren? The sky is the limit en wat voelt dat goed!

mogelijke Risicofactoren borstkanker Eén op de zeven vrouwen krijgt ooit in haar leven borstkanker. • Te weinig lichaamsbeweging • Kort of helemaal geen borstvoeding geven • Weinig of geen kinderen krijgen • Het slikken van ‘de pil’ • Langdurig (2 tot 3 jaar) gebruik van hormoonpreparaten tegen overgangsklachten • Vroege leeftijd van de eerste menstruatie en late menopauze • Erfelijke aanleg • Overgewicht hebben • Dagelijks alcohol gebruiken • Op jonge leeftijd op de borst bestraald zijn www.pinkribbon.com

holistische visie Vanuit holistisch visie wordt borstkanker in verband gebracht met ongezien of onverwerkt achterliggend trauma. Ook zien ze in het lichaam opgebouwde toxines als mogelijk oorzaak. En onvoldoende verbinding tussen hoofd en lijf zou een risico zijn. Verder noemen ze stress als nummer één, gevolgd door suikerrijke voeding. www.deelbewust.com

Mail ! &win

bullet journaling

De trend van het moment: Bullet Journaling. Maak je eigen versie van een agenda, dagboek en journal. Je kunt er alles in kwijt wat voor jou belangrijk is, je afspraken, je lijstjes, dromen en notities. En jij bepaalt hoe dit eruitziet! Inspirerend Leven Bullet Journal / AnkhHermes / t 12,50

De YOGAKRANT geeft 3x het boek ‘Bullet Journal’ weg! Mail* je adres naar mailenwin@yogakrant.nl *voor 27 februari 2018

traditie • interviews • impact • kennis

Tijdschrift voor Yoga

Al 27 jaar hèt platform voor yoga.

Neem nu een abonnement! 4 nummers voor t 32,00

www.tijdschriftvooryoga.nl


de yogakrant winter

2017/ 2018

elke dag

•4

anorexia overwinnen met yoga Na mijn anorexiastrijd won ik mijn gevoel terug met Yoga Bij Anorexia is dun willen zijn meestal een bijzaak. De ziekte draait vaak om iets heel anders. Voor Lianne Beijer (29) begon het met het nastreven van haar droom: toelating tot een dansopleiding. Het lukte Lianne om aan de gewichtseisen te voldoen. Maar door perfectionisme ging ze steeds minder eten. Lianne belandde in het ziekenhuis, bijna een jaar lang, waar de artsen haar opgaven. Toch leeft ze in volle bloei. Lianne overleefde haar eetstoornis en herstelde haar gevoel over zichzelf, mede dankzij yoga.

Foto: Kirsten van In Een Flits

van 22. Als ik binnen vier weken zes kilo kon afvallen, zou hij mij het voordeel van de twijfel geven en me medisch goedkeuren om na de zomervakantie te mogen starten. Achteraf bleek de vetmeting foutief, maar in mijn hoofd bleef de gedachte dat ik te dik was spelen.“

Afvallen voor de dansopleiding “Van mijn zestiende tot mijn negentiende leed ik aan de eetstoornis Anorexia, daarna volgde een lange lichamelijk en gevoelsmatige herstelperiode. Ik heb van kinds af aan op hoog niveau gedanst. Na de Havo besloot ik dat ik naar een MBO dansopleiding wilde. Ik vreesde dat ik niet goed genoeg was voor de dansacademie. Ik ben nooit zelfverzekerd geweest, dat stapje lager was dus een bewuste keuze. Tijdens mijn aanmelding kreeg ik een medische keuring en werd ik bijna afgekeurd om mijn beperkte longinhoud en astmatische aanleg. De sportarts vond me daarnaast ook te zwaar, ondanks mijn gezonde BMI

Het ging niet om eten Het lukte me eenvoudig om de kilo’s te verliezen. De perfectionist in mij deed er een stapje bovenop. Ik viel meer af dan nodig. Daarin ging ik steeds verder. Eerst liet ik snoep en chips weg, later moest ik harder mijn best doen want mijn gewicht bleef stabiel. Ik gooide mijn lunch weg en ik loog tegen mijn ouders dat ik in de avond ergens anders at. Op de dansopleiding voelde ik me vanaf het eerste moment onzeker. Het was nooit goed genoeg. Dit voelde voor mij als continu falen en de vergelijking met andere meiden maakte me nog onzekerder. Ik ging door met afvallen. Het ging me niet eens om een slank figuur, daar was ik helemaal niet meer mee bezig. Zo min mogelijk eten was een houvast voor me. Als dit gelukt was aan het einde van de dag, dan voelde ik me beter. Ik was ergens goed in. Daar haalde ik zelfbevestiging uit. De eetstoornis werd mijn drug en ik raakte door mijn ondervoede staat in een zombiemodus waarin ik alle onrust in mijzelf over het leven minder heftig hoefde te ervaren. Drie procent overlevingskans Tot het echt misging. Ik had een gevaarlijk laag gewicht bereikt en ik belandde in het ziekenhuis. Daar ging ik door met afvallen. Ik gooide mijn eten weg, zelfs sondevoeding was ik te slim af. De

Het begint bij jezelf!

artsen gaven me op mijn dieptepunt drie procent overlevingskans. Als laatste noodkreet smeet mijn moeder een stapel studieboeken op mijn ziekenhuisbed. Hoe ziek ik ook was, leren was een Eurekamoment. Het ging me goed af. Vanuit mijn ziekenhuisbed haalde ik hoge cijfers. Ik had een positief doel dat voor afleiding zorgde. Dat was mijn redding. Het leren haalde me letterlijk met mijn hoofd uit de Anorexia. Yoga Het ging zelfs zo goed met me dat ik mocht stagelopen in Amerika. Daar begon ik met yoga. Ik leerde me makkelijker ontspannen en onbewust rolden de tranen over mijn wangen tijdens Savasana. Er kwamen veel opgeslagen emoties vrij. Via yoga leerde ik mijn eigen lichaam opnieuw voelen. Mijn eetstoornis had me leeg gemaakt. De connectie met mezelf was ik volledig kwijtgeraakt. Voelen was toen gewoon te pijnlijk en werd bij tijden zelfs fysiologisch onmogelijk. De Anorexia had alles uitgeschakeld. Voelen door lichaam en geest De eerste keer dat ik mijn lijf weer écht goed voelde was in een vooroverbuiging. Mijn handen raakten mijn nog botterige enkels. Op dat moment voelde ik waarom ik weer was gaan eten, dat ik daarmee door moest gaan en besefte ik dat ik veel beter voor mijn lichaam wilde zorgen. Diezelfde houding liet me later voelen dat mijn benen versterkten. Ze konden mijn lichaam weer dragen. Ik geloof sterk in de samenwerking tussen lichaam en geest. Dankzij yoga kon ik die verbinding tussen mijn lichaam en gedachten en daarmee mijn gevoel helen.

loes van de mosselaar

Lianne nu Het heeft ruim tien jaar geduurd om te komen waar ik nu ben: ik heb een gezond gewicht en ik geniet van mijn lichaam. De plotselinge dood van mijn vader in de tussentijd maakte mijn herstel extra zwaar, en ook in die periode vond ik steun in yoga om zo dichter bij mijn gevoel te komen. Als ik vroeger de kennis had gehad die ik nu heb, dan had ik mijn lichaam nooit zo vervreemd van mijn ziel. Ik had mezelf nooit zo hoeven uithongeren. Nog steeds heb ik soms onzekerheden, vooral door kritische stemmen van buitenaf. Maar daar kom ik weer uit door in rust te ademen. Yoga leert me dat het goed is wie ik ben. Kracht zit in jezelf, soms moet je nog even voelen waar het verstopt zit.” Lianne is oprichtster van EAT and get FIT en Yogilates: een Flow Yoga en Pilates combinatieles met meditatie. Ze begon in 2009 met Vinyasa yoga, later kwam daar Ashtanga bij. In 2016 is ze Yin Yoga gaan beoefenen. Op dit moment volgt Lianne een opleiding Meditatie. In maart 2018 start ze in Catalonië de opleiding Yin Docent. Lianne en haar missie “Ik wil mijn verhaal delen met anderen die direct of indirect te maken hebben met een eetproblematiek. Want het betreft niet alleen de patiënt zelf, maar vaak het hele gezin. Daarom begeleid ik nu met name jonge vrouwen met een eetstoornis die gevangen zijn door hun eigen (wan)gedachtes. En help ik ouders beter communiceren met hun zieke kind. Het ontkrachten van de (wan)gedachtes en de connectie herstellen tussen lichaam, geest en ziel. Zeker bij psychische uitdagingen zoals de herstelfase van anorexia is dit zó belangrijk!” Lianne’s lievelingshouding is De Danser. Niet alleen door de naam, vooral ook door de combinatie kracht en kwetsbaarheid. Stevig staan in je kracht en tegelijkertijd de kwetsbaarheid van het omvallen. Dat maakt de houding voor mij zo bijzonder. Namasté”.

Meer info: www.eatandgetfit.nl

2-jarige opleiding

Yogadocent

Erkende opleiding 500 h

Start januari 2018 Nassaustraat 16.2 in Maarssen e

www.yogavidya-rotterdam.nl T +31 (0)6 25 100 420

Basis Yoga scholing 10 lesdagen 475 euro. Start september 2018.

h

India Yoga reis 21 oktober t/m 9 november 2018, Drie weken leven in Santosh Puri Ashram in Haridwar, Noord India. Het hele programma is gericht op Yoga. Geheel verzorgt 2.500 euro incl. ticket. Informatie bijeenkomst zondag 24 juni 2018 van 11 tot 13 uur

Meer informatie vindt u op www.yogascholing.nl of bel 06 534714 36

Hatha & Meditatie

Bedrijfsyoga

Workshops & opleidingen

Zwangerschapsyoga

www.mantrazingen.nl Ontdek het Indiaas harmonium opleidingen - workshops verkoop - reparatie Gauranga Hontelez | gauranga@mantrazingen.nl

Intensieve 200 uur Yoga Docenten Opleiding Internationaal erkend (Yoga Alliance, IYA, IYF) Arhanta Yoga Ashram Nederland of India

+31 (0) 618504823

www.arhantayoga.nl info@arhantayoga.nl


de yogakrant winter

2017/ 2018

•5

filosofie

Gehechtheid aan het voelen Over dit onderwerp heb ik twee stukjes geschreven die ik graag wil delen, vooral omdat het over voelen en ervaren gaat. En voelen heeft alles te maken met het ervaren van het hier en nu. Het voelen is een subjectieve ervaring die wij opslaan op onze memorystick. Klaar om te allen tijde weer boven water te laten komen als er een aanleiding is in het heden.

eenzaamheid is er zolang ik gericht blijf op de buitenwereld. Constant voel ik de betrekkelijkheid van het leven, constant voel ik de beperktheid van het leven, constant ervaar ik de tijdelijkheid van het leven. Het leven stroomt, ik kan het niet vasthouden, voel de stroom van het leven. Laat de energie gaan in een vloeiende beweging en wees één met die ongelofelijke wereld.

Foto: Harold Pereira / Uit de Happinez

Mijn lichaam voelen

Voelen is ervaren, de ervaring wordt een herinnering, een herinnering die de toekomst zal inkleuren, een toekomst die we benaderen vanuit onze ervaringen uit het verleden. Soms komen er herinneringen naar boven die het moment zo inkleuren dat we beseffen dat we meer open moeten staan voor iets nieuws en dat het niet altijd zo hoeft te zijn zoals het in onze herinnering zat opgeslagen.

De tijdelijkheid van het bestaan Alles is zo tijdelijk, alles is zo vergankelijk, niets kan gevangen worden in de tijd. Tijd is abstract, een bedenksel van de mens, tijd hoort in principe bij de natuur, het gegeven van groei en verval dat we willen benoemen en indelen. Daar waar processen zich in een constant ritme aflossen, zoals golven het strand op blijven rollen, geen enkele golf hetzelfde. Tijd is ongrijpbaar, is abstract, je kunt het niet zien, voelen, horen, proeven, laat staan dat je tijd zou kunnen hebben. Het is een soort raamwerk waarin we de chaos kunnen ordenen, kunnen indelen, denken we. Maar er kan niets ingedeeld worden, er is namelijk niets permanent in de natuur. Alles is eenmalig en vergankelijk, het enige permanente is de ‘Seer’ (de innerlijke toeschouwer) want de ‘Seen’ (het beschouwde) verandert steeds.

nu met gratis mat spray!

In de natuur is alles gebonden aan de processen van geboorte, groei en verval; alles heeft daarin zijn tempo en snelheid. Door onwetendheid klamp ik me toch vast

Het fundamentele gevoel van eenzaamheid is er zolang ik gericht blijf op de buitenwereld. aan die objecten van de natuur, ik klamp me vast, ik hecht me aan personen (of dingen) waarvan ik vind dat ze veel waarde hebben. Maar het heeft de waarde die ik op dat moment wil en kan geven, ik wil zelfs geloven dat de ander die waarde ook daadwerkelijk heeft. En dat creëert een schijnwerkelijkheid, waar ik een stuk zekerheid en veiligheid aan ontleen, waar ik op kan bouwen en me dus afhankelijk van ga opstellen. Groot is dan ook het verdriet bij het verlies van deze belangrijke persoon. Maar hoe vreemd het ook is, het is vaak de schijnzekerheid die plotseling wegvalt waardoor er een leegte ontstaat, een vacuüm in mijn wereldbeeld. Het verlies van iemand is een verstoring van de zorgvuldig opgebouwde wereld, angst komt dan omhoog in de vorm van verdriet, angst voor de eenzaamheid. Het fundamentele gevoel van

Een intense ervaring tijdens de oefeningen, diep de grenzen verkennen, mijn aandacht wordt het lichaam in gezogen. Alle vezels in mijn lijf voel ik, soms voor het eerst, het is een ontdekkingsreis in mijn eigen lijf, een bewustwording van mijn lijf. Spierpijn op plekken waarvan ik me niet bewust was, wonderbaarlijke houdingen, bijzondere effecten die veroorzaakt worden, wat een mysterieus instrument heb ik tot mijn beschikking! De diepere effecten van mijn denken brengen spanningen teweeg in mijn lijf, de logica van een complex systeem en de organische samenhang van het totale systeem. De oefeningen brengen me dichter bij mijn lijf, maken me bewuster van mijn lijf, halen mij uit mijn hoofd; alsof ik mijn lichaam voor het eerst bewust beweeg. Alles in mijn lijf staat met elkaar in verbinding, geregisseerd vanuit mijn referentiekader wordt het lichaam aangestuurd, bewust en vooral onbewust. Het lichaam doet uit zichzelf niets, alles wordt aangestuurd. Heb ik controle over die aansturing, kan ik invloed hebben op dat fascinerende proces. Logica is de basis, oorzaak en gevolg tussen hoofd en lijf, spanningen zetten zich vast, eenzijdigheid is als roest voor het gewricht. Bewust worden van mijn lijf, bewust worden van mijn zintuigen, bewust worden van mijn verlangens, bewust worden van mijn gedachten. Laat dat lijf, zintuigen, verlangens en gedachten los, creëer stilte in jezelf en het lichaam wordt zacht, vanuit zachtheid kunnen we hard werken, focus in de beoefening maakt het licht. Dan krijgt meditatie in beweging een betekenis, als het proces centraal staat en niet de prestatie, als het beoefenen ons bewust maakt en ons naar binnen trekt. Vanuit die innerlijke bewustwording, stilte

Ron van der Post www.yogastudie.nl

creëren voor de meditatie, de mind stil zetten en boven de natuur uitstijgen. Middels beperkte middelen proberen we het permanente te bereiken, onze instrumenten zijn een brug naar het universele, in meditatie laten we ze allemaal los. Uitstijgend boven de natuur zijn we ons bewust dat we de instrumenten niet zijn. De instrumenten hebben we en gebruiken we om tot het onbegrensde te komen. Het universele is dan licht en liefde en stroomt door de instrumenten zonder blokkades of hindernissen, vrij als het water in een rivier. De ziel ontwaakt dan in zijn volle omvang, bevrijd van de ketens van begrensdheid, zich niet meer identificerend met de instrumenten voelt het zich waarlijk vrij in zijn bewegelijkheid. Als ons hoofd en hart samenwerken dan stroomt de kennis in ons hart en worden we warme hartelijke mensen, dienend in de samenleving vanuit liefde en wijsheid. Onze concepten beperken ons in deze vloeiende stroom van zachtheid en liefde. Ons denkkader is zorgvuldig opgebouwd, jaren van verzameling ging er aan vooraf; vasthouden en koesteren. De verdedigingslinie wordt opgeworpen als ik word aangevallen, mijn kennis wordt verdedigd want dat is mijn wereld, dat is mijn houvast in het leven. Hoe vertroebeld is mijn beeld, hoe beperkt is mijn beeld, vooral als zes miljard mensen ieder hun eigen wereld koesteren. Onvolledige kennis is de basis van mijn zelf gecreëerde wereld waarin ik geloof, hoe angstig om dit los te laten, alsof er een rollator van me wordt afgenomen. De huidige kennis komt voort uit de buitenwereld en is dus vergankelijk en tijdelijk, wat wij zoeken zit al in ons klaar om ons tot dienst te zijn. De ogen en oren verbinden ons met de buitenwereld, sluit je ogen en keer naar binnen, ervaar de innerlijke kennis, kennis die permanent en onveranderlijk is. Van daaruit kunnen we opnieuw naar de wereld kijken maar dan met een open blik, een open mind en waar ieder zijn of haar eigen concept mag hebben. Tegelijk waarderen en respecteren we elkaar voor wie we zijn. Voelen is ervaren, de ervaring wordt onze herinnering, de herinnering wordt de kleuring van ons concept, een concept hoe we de wereld benaderen. Laat het verleden een leidraad zijn maar niet te allen tijde bepalend.

STIJLVOL IN PRACTICE

JOUW COMPLETE YOGA WEBSHOP

MET EEN GRATIS MAT SPRAY

Bij Superyoga.nl vind je jouw complete yoga uitrusting van mat tot meditatiekussen, handdoek, tas of een van de vele andere accessoires tegen een eerlijke prijs en de best mogelijke service.

We hebben een nieuwe serie yoga matten waar we trots op zijn en daarom delen we onze vreugde graag met jou tijdens de feestmaanden. Bij aankoop van een full colour luxe yoga mat ontvang je in de maanden november en december tijdelijk een gratis mat spray die speciaal gemaakt is voor natuurrubberen matten. Vermeld bij je aankoop de opmerking STIJLVOL IN PRACTICE en wij voegen de spray voor je toe.

Met bijna 175 verschillende yoga matten en nog eens ruim 200 andere accessoires is de keuze niet altijd even makkelijk. Daarom staan we voor je klaar om je te helpen met het vinden van een passend product. Nieuw in het assortiment vind je een serie stijlvolle bolsters en yoga teensokken. Heb jij de fijne grip van een goed paar yoga sokken al eens ervaren? Service en kwaliteit blijven altijd voorop staan: wij zijn pas blij als jij ook blij bent.

Met passie en liefde, Team Superyoga WWW.SUPERYOGA.NL


de yogakrant winter

2017/ 2018

yogalife

•6

uit een achtbaan van angst lucie van leeuwen / yoga2go.nl

2 augustus 2000. De dag dat ik het telefoontje kreeg dat mijn broer een einde aan zijn leven had gemaakt. WAAROM? Wat was er gebeurd met mijn broer? Waarom konden we dit niet voorkomen? Ik wilde het begrijpen en volgde de cursus ‘Understanding Mental Illness’, wat me inzicht gaf. Maar deze kennis maakte mij alleen maar verdrietiger. Ik realiseerde me hoe dun de lijn tussen geestelijk gezondheid en waanzin is. Ik werd bang voor ‘genetische erfenis’ (dit is voordat ik leerde van Bruce Lipton over epigenetica*). Het intense verdriet en schuldgevoel over het verlies van mijn broer creëerde een situatie waarin ik mezelf overtuigde dat ik hetzelfde pad aan het bewandelen was. Emotioneel evenwicht en voelen De Hongaarse wetenschapper, Hans Selye observeerde dat voor diegene, die gewend zijn aan hoge niveaus van interne stress sinds de vroege jeugd, de afwezigheid van stress voor onbehagen zorgt, wat verveling en een gevoel van zinloosheid oproept. Diegene kunnen verslaafd raken aan stresshormonen. Voor zo iemand voelt stress wenselijk, terwijl de afwezigheid ervan voelt, als iets wat vermeden moet worden. Gabor Mate vertelt in zijn boek ‘When the

zelfvernietigende spanningen creëerde, chronische hyperventilatie en een zelfvervullende voorspelling van angst, spanning: een achtbaan van slecht voelen.

body says NO, Exploring the stress-disease Connection’: ‘De stressrespons stelt ons in staat te overleven. Maar we zijn het contact met ons onderbuikgevoel verloren, terwijl dit ontworpen is als ons alarmsysteem. Ons lichaam geeft een stressreactie, maar ons brein is onbewust van deze bedreiging. We houden onszelf in psychologisch stressvolle situaties met een minimale of zelfs helemaal geen bewustzijn van onze nood of pijn. Net als laboratoriumdieren niet kunnen ontsnappen, voelen mensen dat ze vast zitten in een levensstijl en emotionele patronen die schadelijk zijn voor hun gezondheid. De fysiologie van stress knaagt aan ons lichaam, niet omdat het zijn nut heeft verloren, maar omdat we zijn signalen niet langer herkennen.’

Wakker worden Ik begon intens yoga te beoefenen wat mij behoorlijk confronteerde met de hoeveelheid lichamelijk spanning ik mee droeg. Mijn dokter adviseerde mij om een tijdje geen auto te rijden en verwees mij naar een psycholoog, die mij antidepressiva adviseerde. Ik heb de medicatie niet genomen. Een week later werd ik van mijn paard afgeworpen (welk paard wil een bundel van spanning op zijn rug?), Ik viel met mijn hoofd op een stalen hek. De balk kwam tegen mijn wenkbrauw, twee centimeter bij mijn slaap vandaan. Ik zat daar, het bloed stroomde langs mijn gezicht, maar ik dacht “Wat doe ik in godsnaam? IK LEEF!”.

De spanning loopt op De stressrespons van mijn gedachten en angsten zorgde ervoor dat mijn ademhaling veranderde en mijn lichaam steeds gespannener werd, wat mijn gedachten nog chaotischer en angstiger maakte. Na 6 maanden in deze neerwaartse spiraal, kreeg ik een paniekaanval tijdens het rijden op de snelweg. De angst voor een volgende paniekaanval was voldoende om er meer te creëren, wat op zijn beurt meer

De waarnemer Mindfulness en Vipassana hebben mij laten inzien dat gedachten geen feiten zijn. Dit stelt me in staat om paniek te voelen opkomen (hartkloppingen, zweethanden, angstige ademhaling, bekkenbodemspanning) en te realiseren dat ik de waarnemer ben, niet de gedachte, het gevoel of de emotie.

Bewegen heelt Van Gert van Leeuwen (Critical Alignment Yoga) leerde ik lichamelijke stress te herkennen en opgebouwde spanning, ook tijdens beweging, los laten. Door Katy Bowman (Nutritious Movement: je bent hoe je beweegt) leerde ik dat bewegingen alle ruimte nodig hebben en we ons in het dagelijks leven beperken. Alleen al het dragen van schoenen heeft invloed op onze manier van lopen. Van David Bercelli (Tension and Trauma Releasing) leerde ik dat ik spanningen en trauma’s kan laten wegvloeien door je bekken en je lichaam zacht heen en weer te schudden. Kou als kracht Door de opleiding tot Wim Hof Instructeur kan ik nog diepere niveaus van voelen, loslaten en vertrouwen verkennen, en ervaren wat het is om ECHT aanwezig te zijn. De confrontatie met de kou is een krachtige methode om dingen leren te ervaren zoals ze werkelijk zijn: minder persoonlijk en met een open hart. De geschenken die mijn leven me tot nu toe hebben gegeven, deel ik met passie in Yoga2go, Castricum. In 2018 start Yoga2go met 2 hele speciale trainingen, zie hieronder.

*Bruce Lipton over Epigenetica: genen worden beinvloedt door omgevingsfactoren, wat het bestaan van erfelijk gedrag en erfelijke eigenschappen in twijfel trekt.

Anna heeft weer een lijf

Christel Jansen

Rond het onderlijf van Anna hing jarenlang een mysterie. Ze kon er niets meer voelen. Yoga hielp haar terug in haar lijf.

Het gebeurt wel vaker dat mensen die met yoga beginnen moeite hebben om te voelen waar ze mee bezig zijn, maar deze cursiste had wel een heel tragische reden om haar lichaam gewoon niet te hoeven voelen. Laten we haar Anna noemen, een vrouw van in de zestig. Als baby bleek er iets niet in orde te zijn met haar onderlijf. Er is haar nooit precies verteld wat het was. Later heeft ze kunnen construeren dat het waarschijnlijk iets te maken had met haar endeldarm, die op twee plaatsen een uitgang had. Ze was pas zes weken toen ze voor het eerst werd geopereerd.

Op haar vierde volgde de tweede operatie. Anna: ‘Dat weet ik nog heel goed. Ik moest naar Tilburg, destijds het enige ziekenhuis in het land waar ze die operatie uitvoerden. Mijn ouders mochten er een of twee keer in de week bij, een uurtje. Ik miste mijn broers heel erg. Toen die kwamen mochten ze alleen van achter glas naar me zwaaien. Zo ging dat, uit angst voor infectie. Ik was heel boos en zie dat beeld nog steeds voor me. Het gevoel van afgesneden zijn. Maar wat er met me aan de hand was, werd me niet verteld. Mijn onderlijf telde niet mee. Al die indrukken hebben veel gedaan in mijn lijf.’ Mysterie Op haar twaalfde moest ze opnieuw een operatie ondergaan. Ze had buikpijn, ze kon niet poepen. Die drang had ze gewoon niet. Ook ditmaal legde niemand uit wat er aan de hand was. Ze lag er weken met een bolletje op haar buik. Jaren later toen ze een Roos van vlees van Jan Wolkers las, begreep ze dat ze toen tijdelijk een stoma had gehad. Verbetering kwam er pas toen ze op de middelbare school zat, een arts haar op een speciaal dieet zette en

klisma’s en pillen voorschreef. Maar ondertussen was ze behoorlijk van haar lijf gedissocieerd. Het was of haar bekkengebied omhuld was met een groot mysterie. Ze voelde zelfs tijdens haar eerste zwangerschap niet dat het kind in haar buik bewoog. Ze was nog jong, onverwacht zwanger geraakt. En dat was heel bijzonder, omdat ze de boodschap had meegekregen dat ze met haar afwijking helemaal geen kinderen kon krijgen. Cadeautje Afgelopen zomer ging ze mee op yogareis naar Kirgizië die ik begeleidde, met twee keer per dag een yogales. Aanvankelijk vond ze het heel lastig om lichaam en adem met elkaar te verbinden. Ik hielp haar soms door met mijn hand zachtjes te sturen in een houding, door naast haar te zitten en samen een beweging uit te voeren. Ze leerde snel en in zekere zin was ze ook een makkelijke leerling, omdat bij haar, hoe klein ook, zo zichtbaar was. Terug in Nederland bleef ze op les komen. Na een paar maanden yoga, merkte ik dat ze beter in haar lijf zat. Ikzelf stond versteld. Ik geef al bijna vijftien

jaar les, zie vaker cursisten waarbij het lichaamsbewustzijn zo goed als afwezig is. Bij sommigen merk je, ook na jaren les, dat het moeilijk te veranderen is. Zij leven in hun hoofd, hebben het voelen uitgeschakeld. Maar Anna was gretig, zij had het jeugdtrauma al een plek gegeven in haar leven, zij hoefde nu alleen nog van haar fysieke ongemakken af. ‘Voor mij is yoga een cadeautje,’ vertelde ze me onlangs. ‘Mijn lijf begint weer leuk te worden. Ik merk dat ik er weer zeggenschap over krijg. Vooral de balanshoudingen zijn voor mij belangrijk, die brengen me in contact met mezelf. Ik kan me beter focussen, accepteer dat ik trager ben en vooral dat ik het met dit lijf moet doen.’

TERRA YOGA

www.terrayoga.nl Christel Jansen geeft workshops LosSchrijven, een combinatie van yoga en schrijven.


de yogakrant winter

2017/ 2018

yogalessen

•7

Leren voelen in drie fasen

Corine Lepoutre

Voelen doen we voortdurend. Bewust of onbewust. Veel van wat we voelen merken we niet op. Het is zo vanzelfsprekend dat we er geen aandacht aan besteden. Daarmee missen we heel veel informatie. Op cruciale momenten is het belangrijk om de ‘voelhorens’ te activeren. Dan houden we ‘feeling’ met wat er in ons leven speelt.

Foto: Harold Pereira Uit het boek: Mula: yogahoudingen en Hindoesprookjes

Voelen van de ademhaling Wanneer je de aandacht naar de ademhaling brengt, gebruik je de adem om in het moment te komen, om in het ‘hier en nu’ te blijven. Je kunt dan ook direct opmerken hoe het met je is op dat moment. De ademhaling is sterk met ons gevoel verbonden. De adem past zich telkens aan, de adem is een graadmeter van hoe we ons voelen. Angstig, boos, verdrietig, blij; elk gevoel heeft invloed op de adem, bij elk gevoel ademen we anders. Als je daar aandacht aan geeft helpt de adem je om bewust te worden van wat er op gevoelsniveau aan de hand is.

Voelen doen we in het hier en nu. Het voelen brengt ons in het moment. De ademhaling is een prachtig instrument om te helpen met voelen. De adem is er altijd, wat er ook gebeurt. Adem is leven, zonder ademhaling stopt het leven. We ademen gemiddeld acht tot achttien keer per minuut. Hoe lager hoe gezonder.

De ademhaling als instrument Het voelen van de ademhaling is voor iedereen verschillend. De ademstroom, de lucht die verplaatst wordt, komt langs meerdere plekken in het lichaam en iedereen zal de ademhaling op een bepaalde plek het best voelen. De luchtstroom wordt opgezogen bij de neus en je kunt voelen hoe die beweging aanvoelt. Je kunt de adem ook voelen in de buik, het uitzetten van de buik kan je goed waarnemen door er je hand op te leggen. Misschien voel je de ademhaling juist het best in de borstkas, het uitzetten, omhoogkomen en weer dalen van de ribbenkast. Waar voel jij je adem het best?

Mantra’s als leidraad bij persoonlijke ontwikkeling het fysiek toelaten van vibratie

De adem en het gevoel Je ervaart vast wel eens dat wanneer je gejaagd bent of stress hebt, de adem ‘hoog zit’. De adem is dan vaak kort en snel. Ook bij opwinding versnelt de adem. Als we rustig of gelukkig zijn is de adem tevreden en langzaam. Bij angst kan de adem ‘stokken’ en als we het even niet zien zitten kan er zomaar een zucht worden geslaakt. Door aandacht en ruimte te geven aan die gevoelens houd je contact met je gemoed en kan de ademhaling weer herstellen. Terug naar het nu Omdat de adem er altijd is kunnen we de adem leren voelen en als instrument gebruiken om steeds weer terug te keren naar het moment. Daarmee helpen we onszelf om alert te zijn en niet in automatische reacties te vervallen. Om bewust te reageren op de situatie zoals die op dat moment is. Om open te staan voor ons gevoel en daarnaar te handelen. Even pas op de plaats, even ruimte creëren om te voelen wat er aan de hand is en van daaruit juist reageren. Bewuste keuzes maken, niet meegaan in de stress van het moment maar pauzeren en checken hoe het met je is. Drie fasen ademruimte Bij mindfulness heet zo’n bezinningsmoment een ademruimte. Iedere keer dat je een ademruimte toepast zul je merken dat je ‘neutraliseert’. `dat je verfrist, waardoor

Maartje woonde lange tijd in Japan waar ze werd geschoold in het ShingonBoeddhisme, een vrijwel onbekende Japanse mantraschool. Drie geheimen (Sanmittsu) staan centraal in deze leer: van het lichaam, van spraak- of klankvorming en van de geest. Zelf ervaarde ze hoe het effect van mantra recitatie niet alleen doorwerkte in haar geest, nee, ze kon het effect vooral in haar lichaam ervaren. ‘Dat heeft te maken met fysiek toelaten van vibratie,’ schrijft ze. ‘Want dan krijgt je het gevoel krijgt dat je de “mantra’ wordt”.’ Voor haar werd mantratraining een leidraad in haar leven omdat het kan ‘bijdragen aan verdieping van meditatie en persoonlijke ontwikkeling, omdat je daarmee het loslaten van mentale patronen versnelt.’

Omdat voor de yogadocente mantratraining vooral een fysieke aangelegenheid is, heeft ze tal van series opgenomen in het boek. Niet de standaardseries die je kent uit de overvloed aan yogaboeken, of you tube filmpjes. De series die Maartje heeft ontwikkeld, vallen op door een zachtheid en doordat ze gericht zijn op voelen en ervaren. Series om je stress te ontladen (met een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van stress), voor hartcoherentie, om je stillpoint (een toestand waarin de interne krachten in balans zijn) te vinden. Ze heeft een geheel eigen manier om naar yoga te kijken. In het laatste deel komen de mantra’s aan bod, en vooral dat deel nodigt uit om samen te oefenen, de praktijk in te gaan en de klanken lijfelijk te gaan ervaren. Maartje van Hooft, Mindfulness en mantra. Een natuurlijke weg naar compassie en

Fysieke ervaring Dit effect van klank wil Maartje in haar boek ervaarbaar maken. Geen geringe taak. Ze doet dit aan de hand van drie geheimen van de leer van het ShingonBoeddhisme. Mooi gezegd, maar hoe gaat dat in zijn werk?

vrijheid. Uitgeverij Van Warven. t 24,95. Tekst: Christel Jansen

# Fase 1: Breng je aandacht naar je ervaring van dit moment. Welke gedachten zijn er? Welke gevoelens merk je op? Aangenaam, onaangenaam of neutraal? Merk je emoties op? Zijn er ook lichamelijke sensaties? Voel je misschien iets in je buik, je borst of je keel? #Fase 2: Richt dan je volledige aandacht op de ademhaling. Voel het in- en uitademen, wees je bewust van de beweging. Probeer je aandacht echt bij de adem te houden voor ongeveer tien ademhalingen. # Fase 3: Breng je aandacht vervolgens naar het hele lichaam, van top tot teen, naar je houding en de expressie van je gezicht. Voel je aanwezigheid. Deze drie fasen ademruimte is een mooi middel om te checken hoe het met je is, wat je voelt en meer neutraal en bewust aanwezig te zijn bij de dingen die je doet. Corine Lepoutre is mindfulness trainer en life coach bij de Mindful Academy. Ze geeft mindfulness en heartfulness trainingen, zowel individueel als in groepen. Voor informatie: www.mindfulacademy.nl info@mindfulacademy.nl

Voelen of het klopt over grenzen en voelen

Mindfulness en mantra. Mantra’s zijn vooral een fysieke aangelegenheid Maartje van Hooft heeft al jarenlang haar eigen yogaschool. Ze ontwikkelde haar eigen methode Aplomb yoga en heeft nu een lijvig boek geschreven waarin haar jarenlange ervaring als boeddhist, yoga- en meditatiedocent en cesartherapeut samenkomen.

Een boek over boeddhisme, bewustzijn, het lichaam, emoties, compassie en liefde, gelardeerd met yoga oefeningen, mantra’s, rituelen.

je met meer energie verder kunt. Je kunt zo’n ademruimte gebruiken bij het opstaan, gewoon om te checken hoe het met je is voordat je dag begint. Of juist bij het slapen gaan, om los te laten wat de dag je bracht. Maar ook tussendoor is het een kleine pauze om bij jezelf te komen en niet in automatisch gedrag te vervallen.

vermoeidheid, en ik realiseerde me dat ik zelf mijn grenzen moest gaan ervaren. En het waardevolle advies ‘Let op je grenzen’ toe wilde gaan passen. Ik was me niet bewust van grenzen en ook niet hoe ik hier mee om kon gaan. Ik besloot yogadocent te worden. Tijdens de opleiding bij de Yoga Academie Nederland werd ik in de asana’s niet gecorrigeerd, dat gaf me verwarring: hoe kon ik nu weten of ik het ‘goed’ deed? Toen kreeg ik het beste advies ooit: ‘Ga maar voelen’. Yoga kan leiden tot verbinding tussen lichaam, geest en ziel Jarenlang had ik last van pijn, moeheid, angst en nare gevoelens. Ik viel tijdens een eerste yogales zelfs flauw: de overgang van inspanning naar ontspanning bleek teveel toen ik, staand, mijn ogen moest sluiten. ‘Yoga is niets voor mij’, concludeerde ik. Jaren daarna had ik een stuk oude pijn verwerkt en kon ik meedoen in een les. Ik kreeg goed bedoelde adviezen: welke asana’s geschikt waren; hoe ver ik in een houding kon gaan; de tijd dat ik in een houding kon blijven. Toch bleef het lastig, omdat het te veel pijn deed of te vermoeiend was. Dit gaf me het gevoel dat ik het niet goed deed of niet kon. Naast het oordelen naar mezelf was ik ook gevoelig voor negatieve reacties van anderen, en mijn onzekerheid groeide. Ik ervaarde onbegrip rondom mijn pijn en

In mijn mindful yogalessen geef ik handvatten hoe je grenzen kunt ervaren en er mee om kunt gaan. Met een ademobservatie die ik hier speciaal voor heb ontwikkeld. Als we iedere oefening beoefenen alsof het voor de eerste keer is, leren we onszelf kennen. Alles is veranderlijk, ons lichaam en onze gevoelens. Observeer liefdevol wat er op dit moment gebeurt. Het geeft inzicht en ontspanning om naar binnen te keren en te voelen wat er gaande is. Door bewust te worden van wat er in mijn lichaam, geest en onbewuste gebeurt, kan ik de juiste keuzes maken en patronen veranderen en waardoor verbinding toeneemt. En voelen wat ik nodig heb. Yoga is voor mij een levenswijze. Marlies Verdonk www.balansinzijn.nl


de yogakrant winter

2017/ 2018

yogafood

•8

advertorial

melk: de witte vertrager?

Gezondheid begint bij kleine veranderingen Bountiful heeft een missie. Gezondheid dichter bij iedereen brengen. Niet alleen bij de mensen die zich al bewust zijn van het feit dat ze gezond moeten eten, maar ook bij de mensen die daar wat minder mee bezig zijn.

Veel mensen voelen zich fitter als ze geen melk meer drinken. Zorgt melk voor vermoeidheid? Melk bevat lactose

de grote groei van diabetici. Deze trend heeft Bountiful er toe aangezet een concept te bedenken om goede voeding dichter bij de consument te brengen. Bij de gezondheidsspecialist, de drogist. ‘ In een tijd waarin het leven makkelijk geleefd wordt, is voeding een bijkomstigheid geworden en geen duidelijke levensbehoefte meer.

‘Wij brengen zo laagdrempelig mogelijk gezonde producten onder de aandacht van consumenten,’ aldus Arno Baaij, eigenaar van Bountiful. ‘Daarmee hopen we een klein beetje gezondheid bij de mensen te brengen, om zo wellicht een sneeuwbaleffect te veroorzaken.’ Baaij ziet meer noodzaak voor goede voeding dan ooit: ‘In een tijd waarin het leven makkelijk geleefd wordt, is voeding een bijkomstigheid geworden en geen duidelijke levensbehoefte meer. Hierdoor ontstaat een ontwrichting in het menselijk lichaam of met andere woorden een afkeer van het snelle voedsel. Kijk eens bewust om je heen en je zie de grote groei van het aantal mensen met een voedselintoleranties zoals gluten- en lactose allergieën en

Vreemde eend in de bijt De 200 producten van Bountiful worden aangeboden bij DA drogisterijen, DIO en een aantal ETOS-drogisterijen hebben een display met de gezonde Bountifulproducten. Niet direct een voor de hand liggende keus volgens Baaij: ‘Daarmee zijn wij een vreemde eend in de bijt. Maar het past echt in onze missie. Bountiful staat voor eerlijke, natuurlijke en lekkere producten voor een realistische prijs. Daarbij vinden wij het belangrijk dat de consument ook duidelijke informatie en een stukje advies kan ontvangen. In de winkel waar ze toch al graag binnen lopen liggen onze zaden, superfoods, VezelMuesli en juices. Al pakken ze er maar één mee, dan hebben wij alweer een stap bereikt in onze missie.’ Het laagdrempelig aanbieden is één voorwaarde. De aangeboden producten

moeten ook gemakkelijk te gebruiken zijn, wil Bountiful het opnemen in het assortiment. ‘Als je wil dat consumenten je producten gaan kopen én in hun voedingspatroon integreren, dan moet je het ze niet te moeilijk maken. Neem bijvoorbeeld Malsovit VezelMuesli. Dat is een compleet ontbijt of lunch in je favoriete yoghurt. Je vraagt niet teveel van de consument en toch zijn ze gezonder bezig dan daarvoor,’ glundert Baaij. ‘En zo simpel kan het zijn. Gezondheid begint bij kleine veranderingen.’ Gezonde basis Bountiful bestaat zeven jaar. Baaij is gelukkig met wat er bereikt is, maar ziet ook nog mooie uitdagingen voor de toekomst: ‘We willen op nog meer plekken mensen in contact brengen met gezondheid. Allemaal laagdrempelig. De supermarkt waar iedereen toch al komt bijvoorbeeld. We hopen op die manier nóg meer mensen aan een gezondere basis te helpen.

dat door onze darmen alleen kan worden verwerkt door middel van het enzym lactase. Als je onvoldoende lactase aanmaakt (hoe ouder je bent, hoe minder) ontstaat er in je darmen een slijmerige massa die aan je darmwand blijft kleven. Dit heeft als effect dat voedingstoffen niet goed kunnen worden opgenomen vanuit je darmen naar het bloed. Dan ontstaan er dus tekorten en vermoeidheid. Het slijm hoopt zich tevens op in de maag en luchtwegen. Wil je niet alle zuivel schrappen, schrap dan ieder geval melk. De zuurdere vormen zoals yoghurt en kwark zijn wat minder schadelijk. Granen zijn genetisch gemodificeerd om er meer gluten in te kunnen stoppen, en zo is er ook genetisch gesleuteld aan koeien, zodat ze meer melk kunnen produceren. Hierdoor bevat melk een eiwit (A1 bèta-caseïne) dat een oorzaak kan zijn van de toename van lactose-intoleranties. Van oorsprong bevat koemelk A2 caseïne. De menselijke bètacaseïne lijkt op het A2 type. A1-caseïne zijn grote eiwitten die lastig te verteren zijn, De grotere, niet volledig verteerde, eiwitten kunnen in het bloed terechtkomen. Door gisting en rotting van eiwitresten in de darmen raken de slijmvliezen geïrriteerd en soms zelfs beschadigd. Hierdoor komen eiwitfragmenten in de bloedsomloop. Astma, hartziekten, vermoeidheid en vitaminen tekort zijn mogelijke gevolgen. www.energiekevrouwenacademie.nl

www.bountiful.nl

www.jessevandervelde.com

‘Ik vind het lekker. En heb nu tenminste geen pijn meer in mijn buik.’

Moeder én dochter gelukkig ‘Ik vind het lekker. En heb nu tenminste geen pijn meer in mijn buik.’ Yael te Lindert (9 jaar) glundert als ze vertelt over haar nieuwe ontbijt, yoghurt met een halve portie Malsovit VezelMuesli. ‘En ik kan nu twee rondjes om het voetbalveld rennen.’ Yaels moeder, Renske te Lindert, kreeg Malsovit VezelMuesli

Yael had weinig energie door haar gezondheidsproblemen.

van een vriend, die zag hoe zij dagelijks aan het strijden was

‘Eerst tenniste ik alleen maar,’ vertelt ze trots, ’nu tennis ik,

voor haar dochter: ‘Yael heeft al acht jaar lang problemen

dans én skeeler ik.’ Renske glimlacht als ze toevoegt:

met haar darmen. Acht jaar lang pijn en wanhoop. We hebben

‘Fijn he? De dynamiek in het hele gezin is anders. Mijn

alles geprobeerd. Van zelfzorgmiddelen tot medicijnen. Maar

dochter is eindelijk gelukkig.’

alles werkte hooguit een paar weken. Ze eet nu een half jaar Malsovit VezelMuesli en het werkt fantastisch.

Malsovit VezelMuesli is maatschappelijk partner van Diabetesvereniging Nederland.

Geen suiker In één portie Malsovit VezelMuesli zit 9 gram vezels. Dat is

Voor informatie en online bestellen: www.malsovit.nl

drie keer meer dan in gewone muesli en meer dan in een

Ook verkrijgbaar bij de drogist en G&W Gezondheidswinkel.

volkoren boterham. ‘Voor mij is het bovendien belangrijk dat

Telefonisch kan ook: 085 0653286.

er geen suiker, zout of vet is toegevoegd,’ legt Renske uit.

De verkoopadressen vind je op

‘Ik ben daar wel kritisch op. Een beetje natuurlijke honing

www.malsovit.nl

erbij en ze vindt het heerlijk.’

3 x meer vezels dan gewone muesli. Geen suiker, zout of vet toegevoegd!

17022 Adv. Yogakrant.indd 1

13-03-17 10:42


de yogakrant winter

2017/ 2018

yogafood

/9

cafeïne & slaap De werking van je lever beïnvloedt de afbraak van cafeïne. Wat teveel koffie is, verschilt per persoon en hangt af van de aanwezige enzymen in je lever.

Bijna één op de drie Nederlanders geeft aan het afgelopen jaar slaapproblemen te hebben gehad. Wereldwijd staat Nederland op nummer één als het gaat om koffieconsumptie met een gemiddelde van 2,4 koppen per persoon per dag. Dat geeft te denken! Koffie en slaap? Verschillende onderzoeken wijzen het belang van een goede nachtrust uit: hoe korter je slaapt, hoe korter je leeft. Slapen is iets natuurlijks, en in slaap vállen ook. Je kunt ook niet ‘je best doen’ om in slaap te vallen. Yoga kan helpen, maar als je lijf vol cafeïne zit haalt het niets uit. Koffie onderbreekt de aanmaak van melatonine, het slaap-hormoon. Cafeïne halveert de melatonine die gangbaar wordt aangemaakt. Door de cafeïne wordt een enzym die de melatonine productie op gang brengt, geblokkeerd.

Je lever zet een deel van de cafeïne om in paraxanthine, wat echter dezelfde slaap remmende werking heeft als cafeïne! Als we in de ochtend een paar koppen koffie tot ons nemen, is de veronderstelling dat de cafeïne in de late avond en nacht wel uit ons systeem is verdwenen. Maar de tijd waarin de helft van cafeïne wordt afgebroken variëert tussen de drie en de zeven uur! De halfwaardetijd van paraxanthine is ongeveer gelijk aan die van cafeïne. Dus, wanneer je om tien uur ’s ochtends een kopje koffie drinkt, kan het zijn dat er om 10 uur ’s avonds een derde van de cafeïne en plus nog een derde van de afbraakproducten van cafeïne in je bloed zitten! Cafeïne kan effecten hebben als rusteloosheid, angst, slaapproblemen of hoofdpijn. Je lichaam ziet cafeïne als een drug of toxine en wil het dus zo snel mogelijk verwijderen, zodat het zo min mogelijk schade aanricht. Maakt koffie gelukkig? Cafeïne verhoogd de concentraties adrenaline in het lichaam. Adrenaline stimuleert de afgifte van dopamine. Dopamine is een neurotransmitter, die je hersenen stimuleert. Dus ja, koffie geeft je een gelukkig gevoel! Maar helaas, net als bij andere drugs, is het tijdelijk. www.analyseme.nl / www.eten-en-drinken.infonu.nl

De lekkerste bio recepten op odin.nl

7 tips om vanuit je intuïtie te gaan eten

lose the labels, listen to your body Intuïtie. Best een ingewikkeld onderwerp. Zeker als het gaat om eten. Want wanneer is het je zuivere intuïtie die spreekt? En wanneer zijn het je emoties die je in een bepaalde richting duwen? In dit artikel 7 tips om te leren luisteren naar je eigen lichaam en je eigen weg van gezondheid en geluk te lopen, zonder uit de het veld geslagen te worden door alle trends en mooie healthblogs om je heen. niets met voeding of gewicht te maken heeft. Emotie-eten is niet erg. Het is geen kwaal of ziekte. Het is een signaal van je lichaam waar je iets mee kunt. Waar vraagt jou lijf nu echt om?

Foto: Nicoline Rodenburg Fotografie

#1. STOP MET JEZELF VERGELIJKEN - jouw lichaam is uniek. De omstandigheden waarin jij leeft zijn uniek. Er is niemand op aarde die exact dezelfde behoeftes heeft als jij. Laat je inspireren maar voel bij jezelf of het werkt voor jou. “One mans meat is another mans poison”. Voel je je goed bij wat je eet? Is je lijf gezond? Hoor je je lichaam fluisteren? #2. ZOEK DE STILTE OP - yoga, meditatie, de natuur in, niks doen... ze helpen je allemaal om de ruis van alledag, de GO-modus te verwijderen en te leren luisteren naar wat jouw lichaam je stilletjes vertelt. Leer luisteren naar de fluisterstem voordat je lijf gaat schreeuwen. #3. DUIK JE LICHAAM IN - gronden, met je voeten stampen, blote voeten op de grond, een bad met zeezout, je voeten masseren: ze helpen je allemaal om uit je hoofd in je lijf te zakken. En dat helpt je weer om je lijf beter te begrijpen en te luisteren naar wat het jou te vertellen heeft. Zodat jij je lijf kan geven waar het echt om vraagt. #4. WEES MILD VOOR JEZELF - het is jouw lijf, jouw leven, jouw weg. Er is geen goed of fout, er zijn geen regels. Er is alleen maar de weg die jij aflegt, de leerprocessen waar jij doorheen gaat. Wat je doet is sowieso goed. Voel je wrijving, angst of irritatie bij de dingen die je doet (eet, drinkt of denkt), dan is dat een teken dat daar iets te ontdekken valt. Wat is de reden dat je geïrriteerd raakt? Welk aspect raakt het? Plak je labels aan bijvoorbeeld ‘emotie eten’? Vind je het stom of voel je je schuldig? Vraag jezelf of je jezelf wel echt geeft wat je nodig hebt? Iets wat wellicht helemaal

#5. ONDERZOEK JE VOEDINGSOVERTUIGINGEN - welke labels plak jij op voeding? Heb je er wat aan? Geeft het je een goed gevoel? Of belemmeren ze je om vrij te doen wat je wilt doen? Levert het je plezier op? Of stress en angst? Laat de dingen die je spanning geven los of buig ze om naar positieve overtuigingen die jou een ontspannen en vrij gevoel geven. Ga er mee spelen. Voel wat werkt en wat niet. Ga de weg van de minste weerstand. #6. DURF TE VERANDEREN - at, deed of dacht je eerst dingen die jou een goed gevoel gaven, maar waar je nu over twijfelt? Durf van koers te wijzigen. Ons lichaam en de wereld en omstandigheden waarin we leven zijn continu aan verandering onderhevig. Dat betekent dat wat jij en jouw lichaam nodig hebben continu veranderen. Durf te voelen en mee te gaan in de stroom van wensen. Zonder vastgeroeste overtuigingen of labels de overhand te laten nemen. Onderzoek eens of de dingen die je eet (nog) wel echt werken voor jouw lijf? #7. PLEZIER IS DE WEG - voel wat jou plezier geeft, niet alleen mentaal maar ook fysiek. Waar word jij - mind, body & soul - echt blij van? Stress blokkeert en plezier laat stromen. Merk je dat je te serieus bezig bent met voeding en jezelf? Laat het even gaan. Ga lol maken, plezier hebben en laat de labels varen. Verbind je met de mensen om je heen en ontdek dat jezelf voeden niet alleen gaat om jou en wat je eet. HOE je eet is misschien nog wel belangrijker dan wat je eet. Kies liefde, vertrouwen en plezier boven angst en serieusheid. Tekst: Lotte Nap Wil je meer leren en ervaren wat intuï0tief eten betekent? Ontdekken hoe jij jezelf echt kan geven wat je lichaam nodig heeft? Hoe jij zelf de touwtjes in handen neemt voor een gezond en blij lichaam? In januari 2018 start Lotte (LOT of TASTE) met small group coaching. Thema’s die aan bod komen zijn o.a.: belemmerende overtuigingen, lief zijn voor jezelf, intuitief eten en plezier als weg. Wil je meer informatie? Volg Lotte op Facebook @LOT of TASTE of mail naar info@lotoftaste.nl

Focusing yoga: meer gevoel voor jezelf ontwikkelen

Mail ! Natuurlijk kan het Ontdek Odin, de coöperatieve supermarkt

ruim 5.000 leden • 100% biologisch • eigen imkerij en biodynamische boerderij Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam (Bos en Lommer, Ceintuurbaan, Czaar Peterstraat, Westerpark, Zeeburg), Arnhem, Bergen, Breda, Delft, Den Haag, Dordrecht, Driebergen, Ede, Nijmegen, Utrecht, Wageningen en Zutphen. Meer info: www.odin.nl Lekker je biologische boodschappen thuis laten bezorgen? Kijk op www.odinbezorgdienst.nl

&win

Barbara Franz verbindt focusing met beproefde yogaoefeningen. Zelfreflectie, ademhaling en lichaamsbeweging zijn de belangrijkste middelen voor het bereiken van zelfacceptatie en ontspanning. Focusing yoga helpt bij het toepassen van deze wijsheid in het dagelijks leven. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met yogaoefeningen en tips voor het dagelijks leven. Barbara Franz / Uitgeverij Akasha t 21,50

De YOGAKRANT geeft 3x het boek‘Focusing yoga’ weg! Mail* je adres naar mailenwin@yogakrant.nl *voor 27 februari 2018


yogaayurveda

de yogakrant herfst 2017 / 10

ayurveda & voelen

Coen van der Kroon Program Director bij Delight Academy | Ayurveda www.delightyoga.com/studio/ayurveda-training

“De vijf elementen in ayurveda zijn ether, lucht, vuur, water en aarde. De actieve attributen – ofwel eigenschappen – die daarbij horen zijn respectievelijk horen, voelen, zien, proeven en ruiken.” ayurveda een belangrijke plaats in. In een levend organisme zijn er vijf zintuigen om met ieder van de vijf oerelementen in contact te staan. Ether en horen Ether is het allesdoordringende principe van de ruimte. Gehoor vormt de zintuiglijke verbinding met de ruimte om ons heen: we kunnen met onze oren geluiden uit die ‘ether’ horen.

De vijf elementen en de zintuigen De vijf elementen van ayurveda (en yoga) zijn verbonden met de vijf zintuigen van het lichaam en hun activiteiten: respectievelijk horen, voelen, zien, proeven of smaken en ruiken. Zintuigen en zintuiglijke waarneming nemen ook binnen de psychosomatische en emotioneel-mentale beschouwing van

Vuur en zien Zon en vuur vormen de belangrijkste energiebronnen in het universum. Beiden geven ze licht, hetgeen nodig is om te zien. Het zintuig van het gezichtsvermogen is derhalve nauw verbonden aan het element vuur. Water en proeven Het element water is essentieel voor het in stand houden van leven. In water vinden chemische processen plaats. Het element zorgt ervoor dat bepaalde dingen aan elkaar verbonden worden. Het is daarmee

De vijf oerelementen De vijf ‘interfaces’ De vijf zintuigen 1. Ether 1. Horen - gehoor 1. Oren 2. Lucht 2. Voelen - tastzin 2. Huid 3. Vuur 3. Zien - gezichtsvermogen 3. Ogen 4. Water 4. Smaken - smaakzin 4. Tong 5. Aarde 5. Ruiken - reukzin 5. Neus

de basis voor chemische verbindingen en op grond daarvan ook nauw verbonden met de smaak. Aarde en ruiken Het element aarde staat voor de vaste substanties in de natuur en in het universum. Die vaste substanties geven een solide basis of vorm voor de andere elementen en de processen van hun interactie. Aardemoleculen bewegen zich door de lucht heen en worden door de neusslijmvliezen opgevangen: in termen van zintuigen hebben we het dan over de reukzin. In ayurveda wordt ‘voelen’ en tastzin – en de verbinding met het oerelement lucht – heel direct aangesproken middels (olie) massage. Lucht en voelen Het element lucht is via de huid verbonden aan voelen – het thema van dit artikel. Lucht in beweging is Wind. Wind is verantwoordelijk voor alle beweging in ons systeem. Wind voelen we met onze huid. Lucht is het principe van beweging én van geleiding, in de vorm van voelen en de tastzin. Ayurveda en voelen Volgens ayurveda kunnen we in ons lichaam en met de huid voelen dankzij het element lucht. We hebben het dan over heel fysiek voelen. Maar er is ook een emotioneel voelen. Dat is wanneer

gedachten zich mengen met fysiek voelen; we noemen dit dan ‘gevoelens’. Dat kunnen prettige of niet prettige gevoelens zijn – volgens onze geest dan. In het lichaam blijven de ‘gevoelens’ feitelijk neutraal. Het is ons denken die het fysieke voelen ‘emotioneel’ kan maken. Ayurveda en massage In ayurveda wordt ‘voelen’ en tastzin – en de verbinding met het oerelement lucht – heel direct aangesproken middels (olie) massage. Met de handen – organen van aanraken en voelen – wordt olie aangebracht op de huid – orgaan van voelen en aangeraakt worden. Dit in zichzelf is al een belangrijke ‘behandeling’ – letterlijk het voelen van handen op de huid. Het tot rust komen van het oerelement lucht daardoor (nog verstrekt wanneer er met olie gemasseerd wordt), heeft niet alleen een effect op het lichaam. Maar het brengt ook emoties, ‘gevoelens’, en de geest tot rust. Yoga, tastzin en gevoelslichaam Omdat we met en via de huid kunnen voelen, en de huid van de vijf zintuigen het meest ‘globaal’ en omvangrijk is, wordt het in yoga wel ingezet om het gevoel van ‘uitdijen in alle richtingen’ op te wekken. Dit wakker maken van het gevoelslichaam wordt in het bijzonder binnen de kashmir yoga gebruikt om een gevoel van ‘éénzijn met alles’ weer naar de oppervlakte te brengen. In dit geval dus waarlijk een voelen om de illusie van afgescheiden zijn weer te ontmaskeren.

HÈT PLATFORM VOOR

yoga, ayurveda en mindfulness

Het laatste nieuws

De yogadokter

De asana van de week

Actualiteiten, tips, interviews en achtergronden

Advies voor alledaagse gezondheidsproblemen

Het hoe en wat van yogahoudingen

Evenementenkalender

Recepten

Scholen op de kaart

Zoeken op thema, datum en lokatie

Gezonde en lekkere ayurvedische recepten

Het complete overzicht van yogascholen

welkom op www.yogisan.nl


de yogakrant winter

2017/ 2018

• 11

yogalife

vliegen met aerial yoga

vlinders

helen door voelen

Maddy Landi (30) & Carolina Dorell (30) zijn twee dansende vlinders die de wereld rondvlogen, om te landen in Amsterdam. Nu zijn ze gepassioneerd aerial yoga instructeurs.

Mail ! Foto: Harold Pereira

&win

Maddy, geboren in de U.S., danste drie jaar op hoog niveau, tot hij een blessure kreeg en hij niet meer kon lopen. Zijn droom viel in duigen. Het revalideren was confronterend.

‘Voelen’ tijdens de yogales: waarom is het zo belangrijk? Tijdens yoga kunnen we verzachten, en versmelten met overgave. We doen yoga om naar binnen te keren. Om te voelen wat er zich daar afspeelt. Tijdens elke beweging, elke houding, maken we ergens ruimte, of sluiten we af. Door je op de tastzin te richten komt je energielichaam, net buiten de grenzen van je fysieke lichaam, tot leven. Je energielichaam bestaat uit levensenergie. Ongemakken in je fysieke lichaam ontstaan in je energielichaam: het gebied van het voelen en ervaren. Ervaar je onrust of benauwdheid bij bijvoorbeeld je borstgebied, dan is de energie in dit gebied geblokkeerd. Verbind je je met je energielichaam, je ware zelf, dan stroomt het weer. Je lichaam kan zichzelf helen! Je kunt op ieder moment contact maken met je energielichaam door contact te maken met je tastzin en lichaamsbewustzijn. In kashmir yoga wordt gewerkt met de tastzin om diepere lagen van gevoel te wekken. Dan worden lichaam en geest vrij en wordt men “open voor de openheid”. www.houseofawareness.com / www.kashmiryoga.nl

tips Meer voelen in de yogales •E  rvaar de kleding op je huid. Waar knelt het? •V  olg je ademhaling. Waar zet je lichaam uit bij de inademing? En waar zakt het in? •V  oer je bewegingen uit ‘als door water’. •O  bserveer de huid, voel je tintelingen of ervaringen van koud, warm of wind op de huid? •S  tuur je adem naar de gebieden waar spanning zit: ‘beadem’ die plaatsen. Bodyscan Hoe dieper de ontspanning, hoe beter het lichaam kan helen. Maak een bodyscan in gedachten en het ontspant je hele systeem. Na elke les volgt de savasana, waarin opgebouwde spanningen het lichaam verlaten. Begin met je linkervoet. Voel je tenen afzonderlijk, je wreef, je hak, achilles, enkel, de ruimte tussen alle botjes in je enkel, de hele voet, je scheenbeen, je kuit, de knieholte, de knieschijf, de ruimte tussen alle botjes in de knie, ga beide benen helemaal af. Beide benen liggen zwaar op de grond. Ga dan je hele lichaam op deze manier af. Geef je over aan de zwaartekracht. Zo oefen je je opmerkzaamheid en word je je bewust van alle spanningen in je lijf.

SCHOOL VAN AYURVEDA vzw

Gent, België

WEEKENDWORKSHOP AYURVEDISCHE HOOFDMASSAGE Leer de kunst van een ontspannende shiro-abhyanga! 27 & 28 januari 2018 | €195 WEEKENDWORKSHOP ABHYANGA Een praktijkgerichte workshop rond de ayurvedische lichaamsmassage 3 & 4 februari 2018 |€195

Anger management Maddy: ‘Als jonge mannelijke danser ben ik vaak gepest. Om mezelf te beschermen ontwikkelde ik een defensieve houding. Om me beter te leren uitten volgde ik een cursus woedebeheersing. Ik kreeg de tip om yoga te gaan doen.’ In yoga vond Maddy kracht terug, voor zijn ziel en lichaam.

Vrouwenkracht Carolina: ‘Yoga kan vrouwen krachtiger maken. Het bovenlichaam van een vrouw is vaak zwak. Maak je het sterker, dan kan dit meer zelfbewustzijn geven. Je opent je hart door een open houding. Je kunt krachtiger gaan communiceren, waardoor je steviger in je schoenen staat.’

Dans en yoga Carolina Dorell werd geboren in Argentinie. In Spanje volgde ze de dansacademie, met als specialisatie danseducatie. “Ik kon als kind totaal niet stilzitten. Ik had iets nodig wat me naar binnen deed richten, deed stoppen. Yoga gaf me structuur. Als danseres kan ik me, juist door yoga, helemaal uiten. Ongeuitte emoties zetten zich vast in je lichaam, en beperken je bewegingen. Door yoga doorbreken we onze blokkades.’

Aerial yoga Maddy: het doek staat symbool voor het leven. Durf je je over te geven aan het materiaal? Yoga versterkt lichaam en ziel. Je creëert, net als bij een dans, zelf elke seconde. Het leven is als een golfbeweging. Maar hoog maak je de golven?

Self Love Maddy eindigt elke les met de opdracht: ‘omhels jezelf, en zeg hardop: ik hou van mezelf’. Maddy: ‘Als we niet van onszelf houden. blijven we egocentrisch. We blijven zoeken in de ander naar het gevoel dat we goed genoeg zijn. We zien de ander niet echt. Er was iemand in de les met een burn-out die dit onmogelijk tegen haar zelf kon zeggen. Ik adviseer dan te gaan onderzoeken of je allereerst kunt geloven dat het waar is. Geef die gedachte dan elke dag aandacht, zodat het kan groeien, als een plantje. Ik kom niet om les te geven, of te vertellen hoe het moet. Ik kom om te delen.’

www.lies-ameeuw.com

Body & Mind bij Shape all in Maddy en Carolina hebben een eigen aerial studio bij Shape all in. Naast de vele (yoga) lessen bied Shape Aerial yoga, Aerial Pilates en Aerial Restore aan. De doeken waar je in hangt ondersteunen je of dagen je uit. Deze les verbetert je flexibiliteit en kracht, waarbij de hangmat ervoor zorgt dat je verder kan dan je dacht. • www.shape-all-in.nl AirSport. Strengthen your Body, Empower your Soul www.airsport.fit

Meer contact met je onderbuikgevoel Caroline Dorell oefening

holy hot water Een Ayurvedische heetwaterkuur is de beste lever- en nierondersteuning die er bestaat. Een eenvoudige manier je lichaam te reinigen is het drinken van warm, zo heet mogelijk, water. Dit reinigt je systeem, het stimuleert de spijsvertering. het ontspant het lichaam van binnenuit. Warm water is beter opneembaar voor je lichaam, en verbetert de bloedsomloop. Helpt je nieren en lever afvalstoffen af te voeren. Voeg evt. vers citroensap, geraspte gember of kurkuma toe. Gaat ontstekingen tegen.

Mail ! &win

PUUR NATUUR SHAMPOO

Calendula-extract versterkt het herstellende vermogen van de cellen. Haver versterkt het haar en verzorgt een droge hoofdhuid. Honing hydrateert en verzacht en geeft een mooie glans. www.pranayur.nl

Info of inschrijven?

Als we niet van onszelf houden blijven we egocentrisch

De YOGAKRANT geeft 3x bio shampoo weg! Mail* je adres naar mailenwin@yogakrant.nl *voor 27 februari 2018

Doordat we veel zitten en eenzijdig bewegen zit ons bekkengebied vast. Wat maakt dat onze creativiteit, intuitie en seksualiteit niet stromen. Je bekken gebied is het gebied van oer weten en wijsheid. Rol een handdoek strak op. Lig op je rug met je knieën gebogen en je voeten plat op de vloer. Leg de opgerolde handdoek onder je heiligbeen. Laat je bekken ontspannen rusten op de handdoek. Via de adem nodig je je lichaam uit te ontspannen, maak je gewicht steeds zachter en zwaarder, en geef je onderrug ruimte voor een passieve stretch. Na één tot twee minuten breng je je knieën naar de borst en rol je van links naar rechts. Breng je voeten weer op de vloer. Til het bekken op en verwijder de handdoek. Rol je wervelkolom langzaam, wervel voor wervel, terug en geef jezelf een aantal ademhalingen om je wervelkolom en bekken te voelen. Misschien voel je de ruimte die is ontstaan, en de decompressie in de onderrug, alsmede een betere uitlijning van de neutrale positie van de wervelkolom.


de yogakrant winter

2017/ 2018

yogavrouw

• 12

‘Hoofd’ seks De komst van het internet heeft het aanbod van pornografische beelden en films aanzienlijk vergroot. Waarin mensen expliciet gemeenschap hebben. De beelden variëren tot een simpel ‘nummertje’ tot gruwelijkheden, of op zijn minst uitzonderlijke ensceneringen: voor ieder wat wils. Wat doen al deze beelden met ons? Bevrediging

Jongeren ontwikkelen een mentale manier van seksualiteit beleven.

Seksverslaving behoort tot de top drie van grootste verslavingen, na alcohol en nicotine. En er zit een alarmerend groeiende lijn in. Seks als obsessie. We willen voelen, dat lekkere, opwindende gevoel en raken er hookt aan. Je zou je kunnen denken dat het nooit genoeg is, omdat er nooit échte bevrediging is. Bij volledige bevrediging hoort intimiteit en kwetsbaarheid. En we vinden het steeds lastiger om dat te laten zien. Seksualiteit is een manier om ons te uiten. Als alle emoties er mogen zijn kunnen we ons pas verbinden. Er kan ook verdriet, angst of afkeer naar boven komen, iets wat we in de meeste pornofilms niet tegen zullen komen.

Het monster porno Sifra Nooter schreef het boek ‘Het vergeten weten; een zoektocht naar de kracht van vrouwen’. Sifra: ‘Het monster porno kan alleen maar bestaan door onze collectieve schaamte rond seksualiteit. Een meisje van vijftien vraagt alsof het de normaalste zaak van de wereld is aan de jongen van zestien: ‘Van wat voor soort porno houd jij?’ Let op! De vraag is hier niet: ‘Kijk je porno?’ Kennelijk is dat al geen vraag meer. Jongeren zijn, net als wij, getraind in denken, op scholen leren ze plannen, schema’s maken, uit hun hoofd leren: hun hersens draaien overuren. Er is weinig tijd voor ze om hun lichaam te gaan voelen, hun hart, hun buik, hun bekkens, hun geslacht, hun adem. En dan lijkt het er opeens te zijn, hun seksualiteit, seksuele gevoelens. Ze krijgen er minimale informatie over. In hun dagelijks leven, is het niet zichtbaar, de leraren en ouders lijken nooit seks te hebben, het bestaat niet in hun wereld

van alledag. Het lijkt iets smerigs te zijn, wat opeens aantrekkelijk wordt. Wat er wel is, is porno in overvloed, overal, altijd beschikbaar, een klik op de Ipad, telefoon of de laptop. Porno is de manier om meer te weten te komen over seks. En dan blijken de beelden prikkelend te zijn, seksuele gevoelens los te maken, ronduit lekker te zijn dus voor herhaling vatbaar. De beelden maken hun seksualiteit wakker, zonder verbinding met hun hart, zonder verbinding met een ander mens, zonder verbinding met de fysieke realiteit om hen heen. Ze ontwikkelen een mentale manier van seksualiteit beleven. Hoofdseks. Door porno, leren ze het lekkere gevoel te verbinden met beelden, de hersenen. Maar wat niet aan bod komt is het gevoel met het volledige lichaam en dan contact maken met een ander mens, hartsverbindingen aangaan, en de magie ervaren, van aanraking, van seksualiteit.

Mail ! &win

Plastic vrij en natuurlijk door je periode!! Nu dé kans om om Natracare’s natuurlijke producten te proberen!

Sifra Nooter is yogadocent en beoefent ze het

Win één van de drie setjes met maar liefst vier verschillende ‘award winning’ producten van Natracare! Ervaar wat duurzame persoonlijke hygiene voor je kan betekenen.Tampons, inlegkruisjes, maandverband én gezichtdoekjes voor je make-up. En beleef je maandelijkse periode frisser, duurzamer en natuurlijker. Volg @Natracare op social media!

Sjamanisme en geeft trainingen. De afgelopen jaren

Voor meer info: www.natracare.com/products

Het is niet de bedoeling om naar de slechtheid van porno te wijzen! Het gaat er om dat ieder van ons, volwassenen, onze eigen seksualiteit gaat integreren om zo een voorbeeld te leven voor onze jongeren.’

ontwikkelde zij de trainingen ‘Magie van seksualiteit’ en schreef het boek: ‘Het vergeten weten.’ www.sifranooter.nl www.magievanseksualiteit.nl (vanaf januari 2018)

De YOGAKRANT geeft 3x een ‘Natracare set’ weg! Mail* je adres naar mailenwin@yogakrant.nl *voor 27 februari 2018

advertorial

weet jij wat er verstopt zit in je maandverband en tampons? Heb je ooit nagedacht wat er allemaal in je maandelijkse hygiëne producten zit? Bedenk dat een vrouw in haar leven tussen de 11.000 en 17.000 maandverbanden en tampons gebruikt. Dus de moeite hier eens over na te denken.

maar liefst vier plastic draagtassen! Je stopt toch ook geen plastic zak in je onderbroek? Dus waarom maandverband gebruiken wat voor 90% uit plastic bestaat? Veel gynaecologen adviseren vrouwen met een gevoelige huid om over te stappen op natuurlijke tampons en maandverband en contact met irriterende, synthetische materialen en chemicaliën te vermijden. Toxic Shock Syndrome Reden tot zorg is het ‘Toxic Shock Syndrome’: een infectie die fatale gevolgen kan hebben en nog steeds voorkomt. Philip M. Tierno, een gynaecoloog uit New York, was moedig genoeg om om zich uit te spreken over TSS. Zijn onderzoek bracht rayon als een van de veroorzakers aan het licht, terwijl tampons van 100 % katoen geen bacterieën produceerden die tot TSS konden leiden.

Opvallend genoeg is het niet verplicht de samenstelling op verpakkingen voor vrouwelijke hygiëne te vermelden. En producenten willen de samenstelling en bestandelen niet altijd prijsgeven. In het algemeen bestaan maandverband, en inlegkruisjes voor 90% uit plastic, synthetisch materiaal, parfum, kleurstoffen en latex. Tampons bevatten met chloor gebleekt rayon en met pesticiden besproeide

katoen. Vrouwen hebben last van huidallergieën, een branderig gevoel en jeuk, en deze symptomen lijken tijdens de menstruatie te verergeren. Dit kan aan het aantal chemicaliën in het maandverband liggen. En ook aan het feit dat de huid niet kan ademen door de lagen plastic.

Alternatieven Geen paniek, er zijn goede alternatieven. Als wasbaar maandverband je niet aanstaat, kies dan voor een kwaliteitsmerk als Natracare, deze producten zijn gemaakt met respect en aandacht voor het milieu en de gezondheid van vrouwen.

Vier plastic draagtassen? Weinig mensen realiseren zich dat een normaal maandverband gemaakt is van

De productenlijn van Natracare bevat maandverband, inlegkruisjes en gezichtsdoekjes gemaakt van

Natuurlijk Afbreekbaar Fris & Veilig gecertificeerd organisch katoen en duurzaam, vernieuwbaar en natuurlijk materiaal wat biologisch afbreekbaar is. De producten zijn gecertificeerd veganistisch en onafhankelijk getoetst op hun impact op het milieu. In tegenstelling tot conventionele vrouwelijk hygiëne merken, beschrijft Natracare alle bestanddelen, ze hebben immers niets te verbergen. Geschiedenis Natracara heeft een unieke geschiedenis. 28 jaar geleden opgericht door Susie Hewson, een gepassioneerde milieubeschermer die zich zorgen maakte over de aanwezigheid van dioxide en plastic in dameshygiëne. De start van deze productenlijn was hier een reactie op: Natracare werd het eerste merk in de wereld wat natuurlijke en organische tampons en damesverband aanbood. Vandaag de dag houdt Natracare zich bezig met het promoten van en informeren over gezonde maandelijkse hygiëne. Natracare is online verkrijgbaar, in onafhankelijke drogisterijen en gezondheidswinkels. Voor meer info bezoek:

www.natracare.com


de yogakrant winter

2017/ 2018

yogaoefening

• 13

Loslaten geeft ruimte De vallende bladeren in de herfst maakten me vaak melancholisch. Dat de warme zomer met lange, lichte dagen voorbij was en de overgang naar de koude, donkere winter.

De laatste jaren ben ik de herfst en de winter steeds meer gaan waarderen. De herfst is zo mooi met zijn warme en vlammende kleuren. Ik zie het vallen van de bladeren niet meer als triest, het toont hoe de natuur loslaat en ruimte geeft. Er ontstaat een voedingsbodem voor nieuwe zaadjes.

Ik heb dit najaar een belangrijk onderdeel van mijn leven losgelaten, mijn winkel INFNTI op de Haarlemmerdijk. Ik heb de hele zomer keihard gewerkt om mijn winkel in het najaar te sluiten. Ruimte te maken voor nieuwe dingen, dit vooruitzicht voelde heerlijk. Maar de eerste dag dat ik weer “vrij” was sloeg de paniek al toe. Wat ga ik doen? Als mensen daar naar vroegen raakte ik nog meer in paniek. Had ik dan spijt? Gelukkig niet. Waarom voelde de ruimte, die ik zelf had gecreëerd, niet als bevrijdend maar beklemmend? De natuur heeft toch ook het vertrouwen dat het in het voorjaar weer tot bloei komt en frisse, groene blaadjes aan de bomen groeien. Waarom voelde ik dit niet? Toen herinnerde ik wat een boeddhistische monnik had gezegd tijdens een stilte-meditatie retraite in Ladakh. Hij vertelde ons dat Ladakh in de winter een aantal maanden per jaar is afgesloten van de buitenwereld vanwege extreme kou en sneeuw. Dat klonk verschrikkelijk! Maar hij vertelde dat het juist een mooie tijd is met ruimte om letterlijk en figuurlijk naar binnen te gaan. Het terugtrekken van de zintuigen. Ik voel dat het daar tijd voor is nu de dagen donkerder worden en het uiterlijk licht afneemt, om verbinding te maken met mijn innerlijk licht wat altijd brandt. Jolanda Doolaard / yogadocent www.infnti-lifestyle.com

Aan woede vasthouden is net zoiets als een hete kool pakken en die naar iemand toegooien. Je bent zelf degene die zich brandt.

yoga: overal en altijd! met stoelyoga Paula Jap Tjong www.stoelyoga-nederland.nl

Het NU, de remedie tegen een drukke geest Herken je dit? Je holt dagelijks van hot naar her, hebt eindeloos veel berichten om te beantwoorden, afspraken die je moet nakomen en deadlines om te halen. Over alles moet je nadenken en laat dat denken aan, ons nu zoveel energie kosten. Hoe worden we die eindeloze stroom van gedachten de baas? Deze oefening is een geweldige remedie tegen een drukke geest. Het is jouw pauzeknop, waarmee je jouw drukke geest tot rust brengt. Je kunt hem overal doen, achter je bureau, als je moet wachten, op de wc zit of als je niet kunt slapen.

Ustrasana op de stoel Ustrasana (de Kameel) staat voor vastberaden je eigen koers volgen, wat er ook op je pad komt. Een heerlijke houding om meerdere keren op een dag te doen vooral als je veel zit.

Oefening: 5 minuten De meest effectieve manier om je geest leeg te maken is een vorm van meditatie te doen. Waar je ook bent, pauzeer even, stop waar je mee bezig bent en breng je aandacht naar je lichaam, je bent direct in het hier en nu. Welke delen van je lichaam vragen je aandacht? Wat gebeurt ermee na verloop van tijd? Benoem puur de dingen die je waarneemt, zeg in jezelf, hand, adem, voeten, tintelingen, alleen de gewaarwordingen zelf. Na drie minuten beweeg je langzaam en met volle aandacht je hoofd van links naar rechts, door je oren om beurten richting je schouder te brengen. Doe deze beweging twee minuten. Door oefening zul je ontdekken dat je steeds vaker in het nu kunt blijven.

Uitvoering: Kom aan de voorkant van je stoel zitten. Pak met je handen de achterkant van de zitting vast en breng je voeten iets onder je stoel zodat alleen je tenen de vloer raken en duw je grote tenen stevig in de vloer. Breng je schouderbladen naar elkaar toe en kantel je bekken licht naar voren. Lift je borst en kijk omhoog. Je bovenlichaam trekt achterover. Blijf hier vijf tot tien ademhalingen en kom op een inademing rustig terug uit de houding. Doe de houding in aandacht, overdrijf niets en blijf goed voelen. Effect: • verbetert je lichaamshouding • verruimt je borstkast • versterkt de achterkant van je lichaam • maakt je ruggengraat flexibeler • stretcht je heupen en de voorkant van je lichaam

Boeddha

Mail !

A Beautiful Story

&win

bio&soft

vrij van schuld

in De Ploeg / Halasana

yogalegging

de houding en kom dan heel rustig terug. Blijf enige tijd ontspannen met je knieën naar de borst liggen.

De Nirmala Zwarte Onyx armband A Beautiful Story brengt je handgemaakte fairtrade sieraden uit Nepal met een bijzondere betekenis. Edelstenen en symbolen die jou inspireren of kracht geven om je pad te volgen. De Nirmala Zwarte Onyx armband heeft zeven strengen kralen, verbonden met een Zwarte Onyx edelsteen. Deze steen symboliseert focus, aarding en zelfverzekerdheid. Verkrijgbaar via • bol.com • www.abeautifulstory.nl De YOGAKRANT geeft 3x De Nirmala Zwarte Onyx armband weg! Mail* je adres naar mailenwin@yogakrant.nl *voor 27 februari 2018

De Yoga Legging Bhaktified is een fijne yogabroek met een zachte en brede elastische band met een leuke leopard print. De legging is gemaakt van prachtig gebrusht biologisch katoen. Bhaktified Volcanic Glass • www.urban-goddess.com

Kom ontspannen op je rug liggen. Breng dan je benen omhoog, en je handen hoog tegen je rug, strek jebenen uit naar het plafond. Adem rustig door. Vanuit deze schouderstand / kaarshouding (Sarvangasana) breng je rustig je benen over het hoofd. Doe het heel beheerst, met behulp van de buikspieren. Laat de benen in de lucht hangen of plaats ze indien mogelijk op de grond. Forceer jezelf vooral niet en blijf zacht voor jezelf. Ontspan het gezicht en de nek. Beweeg je hoofd niet. Respecteer je grenzen en blijf diep door ademen. Focus op je keelgebied. Blijf zolang prettig is in

Heilzaam bij obstipatie. Versterkt de ogen, huid, lever, milt en schildklier. Buik en benen worden slanker. Stimuleert de bloedsomloop. Werkt vitaliserend voor lichaam en geest. Balanceerd de hormoonhuishouding. Helpt in het verbeteren van de stofwisseling en reguleert de groei van het lichaam. Versterkt de wervelkolom en geeft ruimte in de onderrug. Heilzaam bij keelproblemen. Je gedachten komen tot rust in deze omgekeerde houding. Op een dieper niveau kan deze houding je bevrijden van schuldgevoelens. Niet geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk, of mensen met nekproblemen.


Opleiding tot docent zwangerschapsyoga -start 10 februari 2018-

Docenten opleiding

www.aplomb-yoga.com

2 of 4 jaar - Deventer Info-avond 2 maart 2018

Aplomb yoga

5 vrijdagen - Deventer Voorjaar 2018

www.abhayoga.nl | 026 4955 675

Meridiaan yoga

Yoga docentenopleiding

5 dagen - Deventer Voorjaar 2018

Pranayama

CASA La Suerte Het is mogelijk voor yoga studio’s en scholen om een week bij ons te verblijven en zelf de lessen te verzorgen. Toen wij dit beschermde gebied bezochten wisten we dat dit de plek was waar we onze liefde voor Yoga en de natuur met zoveel mogelijk mensen wilden delen. Je kunt gebruik maken van zwembad, sauna en jacuzzi, of bezig zijn met concentratiesporten als darten, boogschieten en jeu de boules. Ook schildermaterialen zijn aanwezig. Wandelen in het prachtige natuurgebied of eropuit met de twee beschikbare mountainbikes. Je kunt een boek lezen aan het zwembad en op de diverse terrassen op ons terrein. In de omgeving liggen prachtige stranden, kleine dorpjes en steden. Historie en cultuur liggen binnen handbereik. Casa la Suerte ligt midden in de

1 vrijdag - Deventer 23 februari 2018

Bijscholingen

vallei ‘El Cimbre’ Deze vallei kenmerkt zich door een combinatie van ongerepte natuur en schitterende glooiende heuvels vol amandelbomen, tezamen met een klein riviertje dat tussen de bergen en heuvels door kronkelt. Er leven vossen, konijnen, schildpadden, wilde rammen, gieren en steenarenden.

Erkend yogadocent worden? 4-jarige opleidingen tot yogadocent erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland

YOGA ACADEMIE NEDERLAND Praktijkgerichte docentenopleiding. SAMSARA YOGA DOCENTENOPLEIDING

Opleidingsplaats Amsterdam.

Vanuit Advaita Vedanta, hatha en jnana yoga.

tel. 0297 - 284 597

Diverse bijscholingen.

www.yoga-academie.nl

Opleidingsplaats Schiedam. tel. 06 - 22 28 44 34 www.samsara.nl YOGA OPLEIDING TSONDRU Professionele yoga opleiding in Limburg Opleidingsplaats Heerlen. tel. 045 - 521 04 59 www.opleidingyogadocent.nl SASWITHA OPLEIDING VOOR YOGA EN WIJSBEGEERTE Grootste en oudste yoga-opleiding van Nederland. Workshops, cursussen en bijscholingen. Opleidingsplaats Bilthoven. tel. 030 - 229 27 44 www.yoga-saswitha.nl YOGA & VEDANTA DOCENTENOPLEIDING Inspirerend en verdiepend. Diverse bijscholingen. Opleidingsplaats Doorn. tel. 030 - 231 09 11 www.yoga-docentenopleiding.nl VERENIGING YOGADOCENTEN NEDERLAND tel. 06 - 53 78 83 80 info@yoganederland.nl facebook/yoganederland.nl www.yoganederland.nl/yogadocent-worden

Kies voor kwaliteitsyoga


yogagoodies

de yogakrant winter

2017/ 2018

yogashop

• 15

yogais4life

pure pan

Yogisha heeft alle essentials voor de actieve yogi: een brede selectie aan dames én heren kleding, matten, en accessoires. Kom langs in onze gloednieuwe winkel in Amsterdam of in Den Haag, of check • www.yogisha.nl

Riess maakt de mooiste emaillen pannen, die ook nog eens milieuvriendelijk geproduceerd worden en geen schadelijke stoffen bevatten. Hierin kook het het lekkerste pure eten! • www.greenjump.nl

iedereen kan de split

simplystrong&funky Funky Simplicity freedom of movement

Doe de split Stretchen is gezond

10%

Auteur: Eiko Prijs: t 15,-Kosmos Uitgevers ISBN: 9789021566887

korting

Verschijnt 3 januari 2018.

Fair trade & hoge kwaliteit katoenlycra leggings, capri’s, topjes & catsuits perfect voor yoga. Verkrijgbaar via onze website • www.funkysimplicity.com 10% kortingscoupon t/m eind 2017 ovv: FUNKYYOGAKRANT

Niets leukers dan iets nieuws leren. En jij steelt straks de show, want iedereen kan binnen 4 weken de split!

Mail ! &win

ik weet het niet ‘De wijsheid van het niet-weten’ verkent Estelle Frankel alle aspecten van het nietweten. Soms is het niet-weten (het onbekende) een bron van angst en onzekerheid. Maar het kan ook het startpunt zijn van spirituele groei, avontuur en transformatie. Het geeft een openheid waardoor wij onszelf en anderen laten verassen.

• www.ankh-hermes.nl

Natuurlijk slapen Natuurlijk slapen op 4- layer Gif-, metaalvrij en gewichtloos slapen doe je het beste op het natuurlijke bed van het Griekse lifestyle merk COCO-MAT. Opgebouwd uit vier lagen, bestaat dit bed onder andere uit zeegras, natuurlatex en kokosvezels.

De YOGAKRANT geeft 3x het boek ‘De wijsheid van het niet weten’ weg! Mail* je adres naar mailenwin@yogakrant.nl *voor 27 februari 2018

livingyourlifelike it’s

golden Womanizer Gold

Vanaf t 3500,-

Gegarandeerd genot! Microprocessor gestuurde luchtgolven

• www.COCO-MAT.com

stimuleren de clitoris maar hoeven haar niet aan te raken. Een uitkomst voor vrouwen die weinig aanraking kunnen verdragen. Geeft het heerlijke gevoel dat elke vrouw een orgasme bezorgt.

15%

korting

Naar eigen behoefte in te stellen. In december 15% korting voor de Yogakrant lezeres o.v.v: code Yogakrant • www.mailfemale.com

in december

Uw product in shopping voor t 200,-! Lever voor 27 februari 2018 een hoog resolutie beeld aan én 30 woorden. Mailen naar info@yogakrant.nl


partners/distributeurs groningen

overijssel

Het land van nu/ retreat centre Veenweg 9a SiddebureN ✪ www.hetlandvannu.com

Yoga Asanaki Borgercompagnie 227 Borgercompagnie ✪ www.yoga-asanaki.nl

Buddha Balance Oosterstraat 29b Groningen ✪ www.buddhabalance.nl Souljoy Yoga Oude Dijk 21 Den Andel ✪ wwwSouljoyYoga.nl

DeYogaboerderij Rivierenlaan 240, Lelystad ✪ www.deyogaboerderij.nl

Lotuszen Onthaastingstudio Belvederelaan 25 Zwolle ✪ www.lotuszen.nl

Yoga Ommen Gerard Doustraat 77 OMMEN ✪ www.yogaommen.nl

Yogaoosten Voortsweg 204B Enschede ✪ www.yogaoosten.nl

KiYojo friesland

Yogacentrum Leeuwarden Schrans 42 Leeuwarden ✪ www.yogacentrum leeuwarden.nl

MASyoga Burmaniastraat 2 Leeuwarden ✪ www.masyoga.nl

Hot Yoga studio Leeuwarden

levenskracht in beweging

Kiyojo Schreursweg 10 HOLTEN ✪ www.kiyojo.nl

Rita Vos Yoga Samtosha Kallenkote 21 Kallenkote ✪ www.ritavos.nl

Yoga twenterand Paterswal 12 Vriezenveen Overijssel ✪ www.yogatwenterand.nl

Kom thuis bij jezelf Telgenkamp 18 Oldenzaal ✪ www.komthuisbijjezelf.nl

Emmakade 59 Leeuwarden

✪ www.thesweatseries.nl

Richard den Dunnen Tulipastrjitte 48 Stiens ✪ www.libete.nl

Yoga Berry JvdVondellaan 70 Deventer ✪ www.yogaberry.nl

Yogadance Soul Surf Yoga Hoogstraat 25 Harlingen ✪ www.yogaharlingen.nl

drenthe

Ahimsa-Yoga & Balans Westerbork ✪ www.yogawesterbork. wordpress.com

Yogafemina Oude Almeloseweg 13 Oldenzaal ✪ www.yogafemina.nl

gelderland Mariës YOGA Zevendreef 30-85 Wijchen ✪ www.yogawijchen.nl

Yoga-studio Susumna Newtonstraat 54 Nijmegen ✪ www.susumna.nl

Yoga femme Wezelseveldweg 1 WIJCHEN ✪ www.yogafemme.nl

Voorstraat 20 KAMPEN ✪ www.yogastudiokampen.nl

Jansje van Delden YOGA Sterremuurlaan 21 Peize ✪ www.jansjevandelden-yoga.nl

Yogahuis Almere Jaagmeent 19 Almere ✪ www.yogahuisalmere.nl

Rebecca’s yogastudio Ratumsestraat 45-1 Winterswijk ✪ www.yogastudiorebecca.com

Mayru Center Julianaplein 9 Zetten ✪ www.mayrucenter.nl

Yogastudio Apeldoorn Prof. Röntgenstraat 13/15 Apeldoorn ✪ www.yogastudioapeldoorn.nl

Yogaenzo Dijkstraat 44 Aalten ✪ www.yogaenzoaalten.nl

Yoga Connect Doorwerth ✪ www.yogaconnect.nl

Harderwijk ✪ www.mindyourbody-

Yoga etten Vivaldilaan 1 Etten ✪ www.yogaetten.nl

centrum voor groei en ontwikkeling

Hop-eest Garderenseweg 93B Putten ✪ www.hop-eest.nl

Yoga Tricht Moerkensgaard 1 Tricht (Geldermalsen) ✪ www.yoga-tricht.nl

StudioYoga Chandra Barneveld Van Breugelplantsoen 81 Barneveld ✪ www.yoga-chandrabarneveld.nl

Hoofdstraat 97 Herveld ✪ www.cestlavieyoga.nl

Inger van Genderingen Yogastudio Zwerfkei 7 Malden ✪ www.yogasan-inger.nl

Yoga Lingewaard Groenestraat 2 Haalderen ✪ www.yogalingewaard. webklik.nl

Blos yoga & massage Fluytschip 51 De Rijp ✪ www.blos.nu

Elements Enkhuizen Voedingsadvies en Yoga Paktuinen 23B Enkhuizen

Akasha yoga & Massage Bilderdijkstraat 78 Utrecht ✪ www.studioakasha.nl

innervibez Orteliuslaan 1041 utrecht ✪ www.innervibez.nl

YOGAbijhetpark Blauwkapelse weg 115 Utrecht ✪ www.yogabijhetpark.nl

Yogaschool RoxZEN Hoofdstraat 170 Santpoort-Noord ✪ https://roxzen.nl

Yogaschool Ajna Tempel Merel 415 Heemskerk

Adhara-Yoga Ank van de Moerdreef 23 Arnhem ✪ www.adhara-yoga.nl

Yoga Balansz Buiten Molenstraat 7 Culemborg ✪ www.yogabalansculemborg.nl

Yoga aan de vecht Vechtoever 49 Utrecht www.yoga-aan-de-vecht.nl

Ashtanga Yogaschool Woerden-Culemborg Kievitsstraat 40 woerden ✪ www.yogawoerden.nl

Massage PraktijkAngela Borgts Burgemeester Grothestraat 7a SOEST ✪ www.massagepraktijkangelaborgts.nl

Bindi Bergstraat 6 Amersfoort ✪ www.bindi.nu

Yogacentrum Zevenaar Schievestraat 15 Zevenaar ✪ www.yogacentrumzevenaar.nl

Lotus Body Work Oude Bocheltsebaan 7 Winterswijk – Woold ✪ www.lotusbodywork.nl

Yogacentrum Lotus Vliegdenweg 6B Bussum ✪ www.yogalotus.nl

Pratyak Caitanya A.W. Grootestraat 6 Heemskerk ✪ www.caitanya.nl

Glow Yogastudio Haarlem Nieuwe Groenmarkt 35 Haarlem ✪ www.glowyogastudio.nl

Yoga innerwork Kleverlaan 9B Haarlem ✪ www.yogainnerwork.nl

Yoga2go Pernestraat 31 Castricum ✪ www.yoga2go.nl Marjoleine Diemel Zegge 16 Nootdorp ✪ www.marjoleinediemel.com

noord holland

Ananda Yoga Boomberglaan 18 Hilversum www.yogacentrumananda.nl Tadasana Yoga Banckspolder 15 Hoofddorp ✪ www.tadasana.nl

E-motion Katwijkerbroek 91a Katwijk ✪ www.e-motion.nu Els Tiers Yoga Marshallstraat 27 Castricum ✪ www.hathayogacastricum.nl

Kleine Zee Yoga & Massage Notweg 29 Bergen ✪ www.kleinezee.nl

Yoga- en Pilatesstudio OmShiva Dorpsstraat 3a Bergen ✪ www.omshiva.nl

Yoga Studio Aravinda Huis van Pilates en Yoga Zandvoortselaan 158 Heemstede ✪ www.huisvanpilates.nl

Yogatoday Achtergracht 16 Weesp ✪ www.yogatoday.nl

Passage 6 Schagen ✪ www.yogastudioschagen.nl

zuid holland Yoganiek Nijverheidsweg 7 IJsselstein ✪ www.yoganiek.nl

Praktijk Yoga Adem Ontspan Horstacker 12-08 BeYogafull praktijk voor Nijmegen ✪ www.yoga-adem-ontspan.nl yoga, massages & Human Givens Counseling Fazantenkamp 360 Maarssen ✪ www.beyogafull.nl Elk yoga experience Yoga in Maurik Jan. E. Penraadstraat 12 Maurik ✪ www.yoga-in-maurik.nl

Yogacentrum Stilte in beweging Teugenaarsstraat 40 Oss ✪ www.stilte-in-beweging.nl

noord holland

✪ www.ajnatempel.nl

fitness.nl

Tineke de Louw Kloosterhof 4 Deest

Cordium, Centrum voor Groei en Ontwikkeling De Ruyterstraat 65 Nijmegen ✪ www.cordium.nl

YOGANINA De Oude Veiling 1C Zwaag ✪ www.yoganina.eu

enkhuizen.nl

Wethouder Jansenlaan 340 Sanayou Molenweg 38 Heerde ✪ www.sanayou.com

Amadorra Kruisboog 26 Houten ✪ www.amadorra.nl

noord holland

✪ www.elements-

Mind Your Body

Yogaschool Zeewolde Gildenveld 66 Zeewolde ✪ www.yogaschoolzeewolde.nl

Centrum voor Meditatieve Ontspanning Waalstraat 55 Lelystad ✪ www.meditatieveontspanning.nl

Sarvata / Centrum voor Gezondheid en Welzijn Schependomlaan 17e Nijmegen

Yoga oldenzaal Harbertweg 1 Beuningen ✪ www.yoga-oldenzaal.nl

flevoland Well with Yoga Zaagstraat 10 Hengelo ✪ www.wellwithyoga.nl

✪ www.yoga-aruna.nl

✪ www.sarvata.nl

Yogapraktijk C’est la Vie Yoga Studio Kampen

Yoga Aruna Dominicanenstraat 6H Nijmegen

Studio Sport Tubbergen Haarweg 15 Tubbergen ✪ www.studiosporttubbergen.nl

✪ www.yogadance.nu

Het ZENtrum Albardastraat 16 Aadorp ✪ www.hetzentrum.com

Studio yogacampus Arnhem Statenlaan 8, Arnhem ✪ www.yogacampusarnhem.nl

gelderland

utrecht

Walstraat 5 Deventer

Libra Yogahuis Broederweg 7 KAMPEN ✪ www.libra-yogahuis.nl

gelderland

Yoga Studio Nieuwegein Wiersedreef 28 Nieuwegein ✪ www.yogastudionieuwegein.nl

Yoga centrum Veenendaal Spanjaardsgoed 5 Veenendaal ✪ yogacentrum-

veenendaal.nl

Titia de Graaf Gironde 28 Leusden ✪ www.titiayoga.nl

Yogaworkz Minaret 1 Hoofddorp ✪ www.yogaworkz.nl Yogastudio Santpoort Narcissenstraat 1F Santpoort-Noord

THE ESSENCE OF LIFE

✪ www.yogastudiosantpoort.nl

Flow of Yoga Westerplein 2a en 2b Castricum ✪ www.FlowofYoga.com

Energyflow Nijverheidsstraat 2 Heerhugowaard ✪ www.energyflow.nl

Yogastudio See You Van IJsendijkstraat 409 D PURMEREND ✪ www.yogastudioseeyou.nl

Yoga Bloemendaal Korte Kleverlaan 26 Bloemendaal ✪ www.yoga-bloemendaal.nl

Yogadreams Vinkenstraat 36a Zaandam ✪ www.yogadreams.nl

Naar Zee Bert Haanstrakade 102 Amsterdam ✪ www.naarzeeyoga.nl Ellen Duim Handlijnkunde & Coaching Haparandaweg 67-C1 Amsterdam ✪ www.ellenduim.nl

Centrum voor BewustZijn Haven 2B Lisse ✪ theessenceoflife.nl

Nandita|Body & Mind Centre 1e van Leyden Gaelstraat 286 Vlaardingen ✪ www.nandita.nl

De Yoga Studio Langeweg 316 Zwijndrecht

✪ www.yogazwijndrecht.nl

Yoga met Lea Rialaan 12

Puur NU Zandvaart 190A BREEZAND ✪ www.puurnu.net

Anja’s Yoga Uiterweg 358 Aalsmeer ✪ www.yoga-aalsmeer.nl

Yoga- en Meditatiecentrum de Aleph Weverstraat 54 Den Burg / TEXEL ✪ www.inbalansoptexel.nl

Bodyhealing Monseigneur Borretlaan 1 Vogelenzang ✪ www.bodyhealing.nl

Dolfijn Wellness Jollenpad 6, Amsterdam ✪ www.dolfijnwellness.nl

Yogastudio Velserbroek Zadelmakerstraat 44 VELSERBROEK ✪ www.yogastudiovelserbroek.nu

Yoga Studio Diemen Overdiemerweg 1 Diemen ✪ www.yogadiemen.nl

Yoga Studio Engel Passage 6 Schagen ✪ www.yogastudioengel.nl

Oostvoorne ✪ www.yogametlea.nl

Yoga Solutions Studio voor Yoga & Welzijn Industrieweg 3B Nieuwkoop ✪ www.yogasolutions.nl

Yoga Maya Vijverhofstraat 47 ROTTERDAM ✪ www.yogamaya.nl

Asha Yoga Studio Raoul wallenbergplein 4 Naaldwijk ✪ www.ashayoga.nl


de yogakrant winter

zuid holland

Na-Ohm-i yoga Palissander 312 Dordrecht ✪ www.naohmi-yoga.com

2017/ 2018

• 17

zuid holland

Azil Centrum voor Levenskunst A.Jacobserf 316 Dordrecht ✪ www.azil.nl

zuid holland Junayoga Abellalaan 1 Hillegom ✪ www.junayoga.nl

noord-brabant

noord-brabant

Yogastudio being Yoga Watersnip 9 Berkel & Rodenrijs ✪ www.beingyoga.nl

Lifestyle Studio Dordrecht Kromhout 118 - 1e etage Dordrecht ✪ www.yoga-dordrecht.nl

Yoga-zin by alex Perron-3, Hoff van Hollantlaan 1, Rosmalen ✪ www.yoga-zin.nl

Maliva Yoga Zandberglaan 13 Den Haag ✪ www.malivayoga.nl

De Hatha yoga Experience Panterkaan 18 Son en Breugel ✪ www.dehathayogaexperience.nl

Yogacentrum Tilburg – Ella van der Aa Pastoor van Vroonhovenstraat 6 Schijndel ✪ www.ellavanderaa.nl

Yogacollege Tilburg

Yoga - Pilates Rotterdam Wormserstraat 30 Rotterdam ✪ www.yoga-pilates.nl

De Yogajungle Grote kerksplein 5 Dordrecht ✪ www.deyogajungle.nl

Gooweg 17 Noordwijk ✪ www.yoga-noordwijk.nl

Flow Yoga Leiderdorp Splinterlaan 154c Leiderdorp ✪ www.flowyogaleiderdorp. nl

Bodhi yoga & mindfulness Hoogstraat 29 Rotterdam ✪ www.centrumbodhi.nl

Natuurlijk kim Schapendonk 33 Raamsdonksveer ✪ www.natuurlijkkim.nl

Centrum Gaden Chokor Ling Kraaiendijk 14 Heijningen www.gadenchokorling.nl

Yogacentrum Luna Haviksdonk 44 Veghel ✪ www.yogacentrumluna. nl

AMSTERDAM delightyoga.nl samanayogacenter.nl estafettewinkel.nl frontierworld.nl lush.nl cocomat.nl bagelsbeans.nl svahayoga.com denieuweyogaschool.nl leef-yoga.nl mailfemale.nl ekoplaza.nl yogisha.nl infnti-lifestyle.com oba.nl sportsworldamsterdam.nl sukkhayoga.nl coffeecompany.nl frontierworld.nl absoluteyoga.nl varsana.nl studiolos.nl

Yogaplace St. Maartenslaan 36 Maastricht ✪ www.yogaplace.nl

belgië

Sportcentrum De Schreef Sint Jozefstraat 20 Aalst ✪ www.deschreef.be

nijmegen yogastudie.nl terrayoga.nl deknollentuin.nl

Dudokhof 79-01 Tilburg ✪ www.yogacentrumtilburg.nl

Yoga Noordwijk New Life Yoga Scheglaan 12 Zoetermeer ✪ www.newlifeyoga.nl

verspreiding

Joy of Yoga Oude Liesselseweg 16 Deurne ✪ www.yogadeurne.nl

Om Yoga Reutsedijk 1 Vught ✪ www.dutchyoga.org Yogatreasure De Ruijterstraat 17a Alphen a/d Rijn ✪ www.yogatreasure.nl

limburg

Yogashala-om Roelantlaan 72 Geldrop ✪ www.yogashala-om.nl

Natuurlijk Yoga Hondstraat 8 Vorstenbosch ✪ www.natuurlijkyoga.nl

Praktijk Marneffe Weijen 77 Nistelrode ✪ www.praktijkmarneffe.nl

overig maya.nl yoginess.nl irinaverwer.nl opleidingen yoga-docentenopleiding.nl artemisyoga.nl yoga-specials.nl ayurveda-arts.nl yoganieuws.nl aardsezaken.nl kinderyogawinkel.nl yoga-specials.nl superyoga.nl yoganederland.nl houseofyoga.net thermenbussloo.nl banyancentre.nl

La Bahia Dendermondesteenweg 913 9070 destelbergen ✪ www.bahia-lifestyle.com

Kyo jitsu Balance Sint Laurentiusstraat 22 Gellik ✪ www.kyojitsu-balance.be

School voor Ayurveda Molenaarsstraat 111 – 45, 9000 Gent ✪ www.lies-ameeuw.com

shops

The miracle shop Jan van Galenstraat 110 h Amsterdam ✪ www.themiracleshop.com

Ananda Nieuwetijdswinkel Gierstraat 8 Haarlem ✪ www.ananda.nl

Sterrenlicht Haarstraat 6 GORINCHEM ✪ www.sterrenlichtwinkel.nl

Pranayur ✪ www.pranayur.nl

MYSTIEK winkel Schiedamse Vest 79 Rotterdam ✪ www.mystiek.nl

YogaSway Spiegelstraat 1b 1405 HT Bussum - www.yogasway.nl Spiegelstraat 2b BUSSUM ✪ www.yogasway.nl

Yogagoods Scherpakkerweg 9c Eindhoven ✪ www.yogagoods.nl

Yogisha amsterdam/DEN HAAG ✪ www.yogisha.nl

✪ Yogakledingonline.nl Flowee relax your senses De kleurrijkste producten op het gebied van ontspanning vind je bij Flowee! ✪ www.flowee.nl

✪ Yogaspecials.nl Leiden

spirituele centra

Stichting de Roos P.C. Hooftstraat 183 Amsterdam ✪ www.roos.nl

Zweiersdal inspireert Weverstraat 65 Oosterbeek ✪ www.zweiersdal.nl

zeeland

opleidingen Yogastudio Rijswijk Geestbrugweg 38 Rijswijk (ZH) ✪ www.yogastudiorijswijk.nl

Yoga Swings 4 you Pr Hendrikkade 94 Katwijk ✪ www.yogaswings.nl

Yoga mudra

Stationsstraat 3 Spijkenisse ✪ yoga-mudra.nl

Yoga Sitãrã Eikenlaan 61 B Spijkenisse ✪ www.yogasitara.nl

ZiZiZ Zin in Zijn in Zin Vlet 4 Oude Wetering ✪ www.ziziz.nu

Liberty Yoga Korhoenderveld 159 Cuijk ✪ www.liberty-yogapilates.nl

Alle ODIN coöperative supermarkten

Corpus Novum Den Heuvel 3-30 Oirschot ✪ www.corpusnovum.nl

INTU YOGA Beekstraat 18 Epe ✪ www.intuyoga.nl Yoga en Meditatie Peel en Maas Pastoor van Bastenbatenburglaan 45 Beringe ✪ www.ympm.nl

Stichting Raja Yoga Nederland

Breda / Den Haag / Dordrecht / Driebergen / Ede /

Schouwstede 1 d Nieuwegein

Maastricht / Nijmegen / Utrecht / Zutphen / Zutphen

ook distributeur worden? de krant voor flexibele wereldburgers

de yogakrant winter

2017/ 2018

Yogapraktijk ‘Een nieuwe Balans’ Barrierweg 192a Eindhoven ✪ www.balans-yoga.com

Centrum voor yoga & stilte Velduil 8 Nieuw Bergen ✪ www.yoga-bergen.nl

AnOrexiA OVerwinnen Met yOgA anorexia is verwoestend. hoe wrang dat we voor alles een medicijn hebben, maar voor anorexia blijkt een oplossing zo lastig te vinden. het wordt gezien als een ziekte, maar kan net zo goed een overtuiging zijn. of een hele sterkte wil om te verdwijnen, op te lossen. daarom komt meer en meer het inzcht dat anorexia zo veel meer is dan alleen niet willen eten.

Yoga en meer! Jacoba van Beierenlaan 55 Leiderdorp ✪ www.yogaenmeer.nl

Energiek-brabant Pastoor van Haarenstraat 17 Mariaheide ✪ www.energiek-brabant.nl

Lichaamswerk Carpediem Westdijk 17 Hellevoetsluis ✪ www.lichaamswerkcarpediem.nl

Vita-Yoga Jacobus Deckersstraat 100 Eindhoven ✪ www.vita-yoga.nl

Bodegraven ✪ www.annemariebraun.nl

+Yoga Amandelgaarde 1G Hendrik Ido Ambacht ✪ www.plusyoga.nl

Yoga bij Ingrid Petrus Dondersplein 14.5 Sint Michielsgestel ✪ www.yoga-bij-ingrid.nl

Micayoga Gildeweg 30 Nootdorp ✪ www.micayoga.nl

Studio Hillegersberg Minstreelstraat 40 Rotterdam ✪ www.studiohillegersberg.nl

editie

• Borstkanker en voelen • Anna heeft weer een lijf • gehechtheid aan het voelen • Verdriet & angst • Melk, de witte vertrager? • uit een achtbaan van angst • vo

een AchtBAAn VAn Angst

gabor mate vertelt in zijn boek; when the body says no, exploring the stressdisease connection: ‘de stressrespons stelt ons in staat te overleven. maar we zijn het contact met ons onderbuikgevoel verloren, terwijl dit ontworpen is als ons alarmsysteem. ons lichaam geeft een stressreactie, maar ons brein is onbewust van deze bedreiging. we houden onszelf in psychologisch stressvolle situaties met een minimale of zelfs helemaal geen bewustzijn van onze nood of pijn. lees meer op pagina xx.

4 5 6 9 9 9

11

• Ogen at

12

• Jezelf om

15

• yo

15

Mail

&win!

19

ontvang 4 x per jaar 70 kranten (4 edities)

mail & win

# Zwarte onyx armband # # inspirerend Leven buLLet JournaL # # de wiJsheid van het niet-weten # # natracare pakket # focusing yoga #

Wil jij je verdiepen in yoga?

de yogakrant 4 x per jaar op je deurmat? nu voor maar t 14,00 (voor 4 nummers) i.p.v. t17,50! geef

open dag 8 april 2018

je op via: www.yogakrant.nl/abonnement

opleiding | cursussen | workshops | bijscholingen

www.yogakraNt.Nl voor jezelf, de ander en de wereld

3

10

• anorexia te lijf met yoga

yoga & voeLen

tijd is abstract, een bedenksel van de mens, tijd hoort in principe bij de natuur, het gegeven van groei en verval dat we willen benoemen en indelen. daar waar processen zich in een constant ritme aflossen, zoals golven het strand op blijven rollen, geen enkele golf hetzelfde. tijd is ongrijpbaar, is abstract, je kunt het niet zien, voelen, horen, proeven, laat staan dat je tijd zou kunnen hebben. ron van der post over onze gehechtheid aan voelen op pagina xx.

3

• Met ayurveda de winter door

• Agenda ‘what’s the buzz’?

plak je labels aan bijvoorbeeld “emotie eten”? vind je het stom of voel je je schuldig? vraag jezelf of je jezelf wel echt geeft wat je nodig hebt? iets wat wellicht helemaal niets met voeding of gewicht te maken heeft. emotie-eten is niet erg. het is geen kwaal of ziekte. het is een signaal van je lichaam waar je iets mee kunt. waar vraagt jou lijf nu echt om? Lees alles over intuitief eten op pagina xx

www.yoga-saswitha.nl

✪ www.raja-yoga.nl

Samsara Yoga Opleiding Slingeraklaan 152 Utrecht ✪ www.samsara.nl

Yoga Academy Nederland Cuserstraat 3 Amsterdam ✪ www.yoga-academie.nl

Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte Prof. Bronkhorstlaan 10 Bilthoven ✪ www.yoga-saswitha.nl Yoga Maarssen Maarssen ✪ www.yogamaarssen.nl

Ayurveda

Bridge & Bakker Edo Belevingsplek Neerhem 10 Valkenburg a/d Geul ✪ www.belevingsplek.com

Annemarie Braun Van Tolstraat 4

Winter iN deze kraNt: • intuitief eten

intuitief eten

Yogastudio Yogasana Kerkstraat 5 Rijswijk ✪ www.yogasanastudio.nl

het begon met het voelen van een knobbel in mijn borst. beeld ik het me in? er razen tientallen gedachten door me heen, sneller dan ooit. een soort intern alarm gaat af en de gedachte die uiteindelijk blijft steken is: “wat als...” Lees het verhaal van cathy sammé Lottin op pag. 3.

voelen

ABOnneer Je nu!

Passionforyoga Seringenstraat 110 Maassluis ✪ www.passionforyoga.nl

t 4,75

life yoga lifestyle • mindfulness • meditatie • gezondheid • bewustzijn • yogafood • ayurveda • simple

omdat we met en via de huid kunnen voelen, en de huid van de vijf zintuigen het meest ‘globaal’ en omvangrijk is, wordt het in yoga wel ingezet om het gevoel van ‘uitdijen in alle richtingen’ op te wekken. omdat we met en via de huid kunnen voelen, en de huid van de vijf zintuigen het meest ‘globaal’ en omvangrijk is, wordt het in yoga wel ingezet om het gevoel van ‘uitdijen in alle richtingen’ op te wekken.

Solide yoga Julialaan 6 Wateringen ✪ www.solideyoga.nl

vierde jaargang Nr. 4 / wintereditie 2017-2018

/1

de yogakrant Model: saskia onck Fotografie: harold pereira Kleding: urban godess

LindenYoga Saffierstraat 127 Alphen aan den Rijn ✪ www.lindenyoga.nl

Total Healing / Yoga-Touch Pasteurweg 53 Roelofarendsveen ✪ www.yoga-touch.nl

Stichting Raja Yoga Nederland www.raja-yoga.nl.

Alkmaar / Amersfoort / Amsterdam (3X) / Arnhem /

Maaike Chavanu/Yogabindu ✪ www.yogabindu.nl

✪ www.centrebodymind.nl

Yogamundo P/a Oosterscheldestraat 1 Zierikzee ✪ www.yogamundo.nl

limburg

Hogeweg 1 Langenboom

The Centre of Body & Mind Hoofdstraat 197a Sassenheim

YOGAMUNDO

Pura Yoga ECI Cultuurfabriek 1.04 Roermond ✪ www.purayoga.nl

Voor t 87,00 euro per jaar kun je distributeur van de yogakrant worden. Je praktijk, (yoga)school, of organisatie ontvangt 4 x per jaar 70 kranten. Tevens verschijnt je logo en website in de krant. Een leuk cadeau voor cursisten zodat ze nog meer te weten komen over de yoga lifestyle en traditie. Voor t170,00 per jaar ontvang je én de kranten en mag je 4 x per jaar een mededeling in de agenda plaatsen.

Praktijk en yogaschool de Toermalijn Oostdijk 49 Sommelsdijk ✪ www.praktijkdetoermalijn.nl

Yoga-opleiding Amitabha MindyourBody Nieuwstraat 55, Deventer ✪ www.yoga-opleiding.com

Docentenopleiding Yoga en Vedanta Doorn ✪ www.yogadocentenopleiding.nl

Yogadocenten Opleiding Tsondru Heesbergstraat 51 Heerlen ✪ www. opleidingyogadocent.nl

Yogaschool Ron van der Post nijmegen/groningen/ paramaribo ✪ www.yogastudie.nl

Ayurvedapraktijk Arjuna Verdronkenoord 53, Alkmaar ✪ www.ayurvedapraktijk-

arjuna.nl

✪ www.yogisan.nl

Stuur een mailtje met uw adres en logo naar: info@yogakrant.nl Yogapraktijk PUUR Ackersdijckstraat 8 ‘s-Hertogenbosch ✪ www.puuryoga.nl

Yogajuf Janssen Van Millenstraat 2 Venlo ✪ www.yogajufjansen.nl

www.yogakrant.nl Voor jezelf, de ander en de wereld


de yogakrant winter

2017/ 2018

• 18

INTENS

Leef en lees bewust! Een héél jaar lang Onkruid in huis voor slechts €27,50 én een mooi cadeau! Meld je aan via www.onkruid.nl/abonneren of stuur deze bon in: Tot wederopzegging betaal ik € 27,50 per 6 nummers. Naam .......................................................................................... m / v Adres .................................................................................................... Postcode ............................. Plaats .....................................................

Gratis voor nieuwe abonnees! Levensboom medaillon t.w.v. €24,95 incl. 5 inzetstukjes

Telefoon ............................................................................................... E-mail ................................................................................................... Ik machtig Abonnementenland het abonnementsgeld af te schrijven van: IBAN* .................................................................................................... Datum ......................... Handtekening ................................................. *Zonder rekeningnummer ontvang je een acceptgiro en betaal je € 2,50 extra aan administratiekosten

Ik zoek een yogadocent

Stuur deze bon in een envelop zonder postzegel op naar:

Abonnementenland Antwoordnummer 1831 1910 VB Uitgeest

Feest voor Vereniging Yogadocenten Nederland De Vereniging Yogadocenten Nederland bestaat 40 jaar en dat wordt groots gevierd in mei 2018 tijdens het Jubileumcongres in conferentiecentrum Mennorode in Elspeet. De eerste dag, vrijdag 11 mei, staat open voor alle yogaliefhebbers die graag willen genieten van de workshops van befaamde docenten uit binnen- en buitenland. Zaterdag 12 mei garandeert dezelfde hoge kwaliteit maar is alleen bestemd voor de bijscholing van leden van de VYN. Op de lijst van de congrescommissie van de VYN prijken een aantal grote namen die zorgen voor boeiende en leerzame dagen. Zo trakteert Daniel Strausser uit Zweden je op zijn inspirerende yoga en oude wijsheden. Een voorproefje vind je op www.yogadaniel.com.

www.YOGANEDERLAND.nl Kies voor kwaliteitsyoga

Alberto Paganini (yogasoma.be) en John Marchand (www.yoga-ayurveda.be) uit België delen hun kennis met je op het gebied van yoga en ayurveda. Terwijl Swami Ma Tripurashakti Bharati (tripurashakti.com) je een blik gunt in de eeuwenoude maar levendige Himalaya traditie. Jurgen Meusel en David Jacobs komen speciaal uit Zuid-Afrika en onderwijzen hun benadering van de Iyengar yoga (www.iyengaryogawithdavid.com). Alleen de workshop van Daniel Strausser is in het Engels.

Maar er is nog meer…Benieuwd naar de Wim Hof methode? Yogadocente Marilou Hermens heeft het ijskoude bad al voor je klaarstaan. Na een dag vol indrukken is het tijd om je ’s avonds lekker te ontspannen. Dat kan bijvoorbeeld met een klankschaalconcert of dans. Ben je benieuwd naar al het moois dat verder nog op het programma staat? Neem dan een kijkje op facebook en de website: www.yoganederland.nl. Daar vind je de laatste stand van zaken. Ondersteuning, samenwerking en betrokkenheid Op zoek naar contact met collega’s, belangenbehartiging en de voordelen van gezamenlijke publiciteit? Word dan lid van de VYN! Wij behartigen al vier decennia met succes de belangen van onze leden. We hebben een eigen nieuwsblad, website, digitale nieuwsbrief en zijn actief op social media. Kwaliteit is daarbij het sleutelwoord. Niet alleen voor jou als docent, maar ook jouw cursisten. Als lid van de VYN kun je bovendien profiteren van de collectieve aansprakelijkheidsverzekering waarmee je niet alleen jezelf beschermt maar ook je leerlingen. De premie hiervoor is slechts t 37,- per jaar. Meer informatie hierover vind je op www.yoganederland. nl/aansprakelijkheidsverzekering. www.yoganederland.nl


de yogakrant winter

2017/ 2018

• 19

what’sthebuzz? amsterdam

training

shops

Ontdek de rust van yoga en de innerlijke kracht van

Corine Lepoutre verzorgt voor de Mindful Academy

Yogakleding voor mannen.

Ga mee op een bijzondere reis, ervaar het avontuur! Adventurous Yoga Travels voor professionele begeleiding en een persoonlijk programma.

in Centrum de Roos 8-weekse mindfulness trainingen voor particulieren en bedrijven.

OPLEIDINGEN

retraite/weekend

Yogaschool Ron van der Post heeft opleidingen in

De werking van de asana’s

Nijmegen, Groningen en Paramaribo. Daarnaast kun

yoga, Aerial Pilates en Aerial Restore aan. De doeken waar je in hangt ondersteunen je of dagen je uit. Deze les verbeterd je flexibiliteit en kracht, waarbij de hangmat ervoor zorgt dat je verder kan dan

je er terecht voor docentenbijscholingen, studiereizen en retreats in binnen- en buitenland. Van 1 t/m 4 februari is er een retraite naar de Ardennen. • www.yogastudie.nl

Van 9 t/m 11 maart 2018 organiseert yoga-studio Susumna een yogaweekend in Winterwijk met als thema ‘de werking van de asana’s’. Een verdieping voor je yogabeoefening. Meer weten: • www.susumna.nl

Bijscholingen voor yogadocenten goedgekeurd

Yoga retraite

door de VYN

Een inspirerende, dynamische, ontspannende en

De leukste drijvende yogalocatie: Studio Zena

o.a. Yoga en Mindfulness, i-rest en Yoga Nidra,

leerzame bezinning op de rust in je zelf. Geef jezelf

te Amsterdam Oost. Waan je in de wereld van de

Ayuryoga, Kashmiryoga, Yoga en hardlopen en

deze dagen cadeau om even te bezinnen waar je staat

zeemeerminnen. De Sensual Shakti Yoga lessen van

Critical Alignment Yoga

School of Shakti zijn op maandagavond.

olv Gert van Leeuwen • www.zweiersdal.nl/

HYPNOTHERAPIE & mindfull yogalessen

bijscholingenyogadocenten

in het leven. Zonder te oordelen in het positieve of negatieve. Laten we gewoon even stil zijn en niets zeggen, de wereld de wereld laten, aanschouw de

workshops Binnen innervibez Utrecht kun je terecht voor yogalessen, wandelingen, workshops, cursussen. Maar ook voor individuele yoga of bedrijfsyoga. Balans tussen in- en ontspanning staat centraal! • www.innervibez.nl. Namasté! Trauma Sensitive Yoga Nederland, start op 26 January 2018 met haar eerste 20-urige Foundational Trauma Sensitive Yoga workshop(s). The training is Sande is een faculty lid en trainer en neemt je mee in de wereld van PTSD, complex & ontwikkels trauma en hoe yoga trauma overlevende kan helpen. Deze training is geschikt voor yogaleraren, therapeuten, en coaches. • www.traumasensitiveyoganederland.com

wereld en aanschouw jezelf. 30-11-2017 • www.yogastudie.nl

Balans Zoek jij de optimale balans tussen in- en

Marlies Verdonk, Balans in Zijn Praktijk voor hypnotherapie, mindfulness en yoga

Prachtige 200 uurs erkende Deugdenyoga

Innerlijke rust te midden van uiterlijke drukte

T: 0641855813 W: • www.balansinzijn.nl

opleiding en de 60 uurs erkende kinderyoga

Een- en meerdaagse stilteretraites in de voormalige

opleiding

pastorie van Beers (dorpje onder Nijmegen).

starten weer in september in Amsterdam.

Met meditatie, persoonlijke begeleiding en natuur.

In december is er ook een versnelde kinderyoga

• www.liesbethgeenen

yoga vakantie

Gear up and stretch out!

erkend by Trauma Center in Boston. Esther van der

je dacht. • www.shape-all-in.nl

• www.studiozena.nl

• www.brogagear.nl

• www.mindfulacademy.nl

• www.adventurousyogatravels.com

Naast de vele Yoga lessen bied Shape nu ook Aerial

Met je mededeling in de yogakrant? Mail je tekst voor 17 februari 2018 naar info@yogakrant.nl / t 35,- voor 30 woorden. Je mededeling verschijnt ook online op www.yogakrant.nl/agenda

yoga vakantie Zuid-Afrika.

Body & Mind bij Shape all in

de yogakrant

opleiding in Spanje.

levensluisteraar.nl

ontspanning? Innervibez begeleid jou, individueel of in groepsverband, op zowel psychisch, fysiek, sociaal en spiritueel niveau. Yin Yang yogalessen, (yoga-) wandelingen in de natuur, workshops en trainingen. Namastè! • www.innervibez.nl

• www.dolfijnwellness.nl

28 januari tot 4 februari 2018

Raja Yoga Opleiding – Annemiek Latour

Dagelijks hatha/yin yoga en inclusief eilandtours

Veemarkt 151 Amsterdam

aura- & handlezen

info@yoga-amsterdam.com

Auralezen in Amsterdam

• www.yoga-amsterdam.com

Een consult (auralezing) geeft je inzicht, helderheid

Yoga en relaxen op Bonaire

• www.todromo.nl

Yoga Greece

en praktische handvatten.

Nederlandse yoga docente Oona Giesen, met 43 jaar

Of volg een workshop voor het activeren en bewust

yoga ervaring, organiseert al 23 jaar yoga vakanties op de Griekse eilanden Paros en Kreta. Traditonele hatha

OPLEIDINGEN

yoga. Diverse weken van mei t/m oktober. Voor meer

aanspreken van je intuïtieve vermogens. • www.intuitie-in-praktijk.nl 06-16552044

info: • www.yoga-paros.com en

Opleiding Klankschalen & Begeleide Meditaties

www.yoga-greece.com

Ontwikkelt door Hilda Postema

Handlezen & Numerologie Ingeborg Tarcy

Tweedaagse opleiding Klankschalen integreren met

De beeldtaal in je handen geeft inzicht & inspiratie

Mindfulness & yoga reis Sardinie

Begeleide Meditaties & geven van Klankbad. Erkend

De tijd nemen om tot jezelf te komen en de batterij

door KTNO.

weer op te laden.

Waar: Centrum Meditatieve Ontspanning, Lelystad

Aan zee, lekker eten, persoonlijke begeleiding

o.l.v. Hilda Postema

vanwege kleine groepen.

Cursusbijdrage: t 325,-

• www.sunnymindtravel.nl

Perfecte toevoeging voor yogaleraren, therapeuten,

over wie je bent, je talenten en valkuilen. (ik voorspel niet) Privesessie of vriendinnenworkshopdag. tel/app 06 523 13 849 of • www.facebook.com/ ingeborgtarcyhandlezennumerologie/

en coaches. • www.klankschalen-opleiding.nl

Adverteren in de yogakrant

De lenteeditie van de yogakrant verschijnt rond 27 maart 2018

Distributie via meer dan 250 yogascholen en studio’s in heel Nederland, massagesalons, yogadocentenopleidingen, sportscholen en lunch- en koffietentjes.

mail&win shopping agenda

• Kan al vanaf t 100,00 • Bij 4 edities adverteren: 15% korting • Gedrukte oplage 23.000 • Vanaf 1/8 advertentie : 70 kranten cadeau incl. verzending • I n overleg combinaties mogelijk met acties op facebook, nieuwsbrief, website banners.

de yogakrant Sales: info@yogakrant.nl Redactie: redactie@yogakrant.nl Tel. 06-229 297 10 www.yogakrant.nl

Mail naar info@yogakrant.nl of bel 06-22929710 voor de mogelijkheden.

de yogakrant


2017/ 2018

• 20 Photographed at Crazy Monkey Movement - Amsterdam

de yogakrant winter

Geen feest zonder ijs!             

                 ©Professor Grunschnabel B.V. 2017

   

Yogakrant 04 2017  
Yogakrant 04 2017  
Advertisement