__MAIN_TEXT__

Page 1

de krant voor flexibele wereldburgers

zevende jaargang Nr. 4 / wintereditie 2020/2021

t 4,75

de yogakrant yoga lifestyle • mindfulness • meditatie • gezondheid • bewustzijn • yogafood • ayurveda• simple life verlies als verlichting

Yoga als geneesmiddel

Docent en mentor Raja Yoga en Ayurveda Aafke de Geus over haar grootste verlies: ‘In de duisternis maakte ik steeds weer een keuze voor licht. Ik bleef lesgeven en het dagelijkse huishouden doen. Hoewel ik toen nog niet wist dat kiezen voor activiteit, kiezen was voor licht.’ Meer op pag. 4.

In de geneeswetten van de Tibetaan Djwahl Khul staat: Alle ziekte ontstaat door tegenwerking van je ware Zelf. Door yoga ontsluieren ons ware zelf. Dus eigenlijk hoort Yoga in het ziektekostenpakket. Klaas Stuive op pagina 5.

winter editie

In deze krant: • Trek een nieuwe jas aan

3

• Het grootste verlies als verlichting

4

• Yoga als geneesmiddel

5

• De heling van het mannelijke

Energie Heilig huwelijk De laatste decennia is het vrouwelijke element langzaam bezig uit haar schulp te kruipen en haar bestaansrecht vanuit zuiverheid op te eisen. Voorbij angst en voorbij slachtofferschap. Elske Feitsma over heling tussen het mannelijke en vrouwelijke op pagina 12.

trek een nieuwe jas aan Als je niet lekker in je vel zit denk je vaak dat je wat moet veranderen, iets eten, kopen of actie ondernemen. Maar soms moet je juist iets loslaten, jezelf energetisch reinigen en ontdoen van negatieve energie die niet van jou is. Lees meer op pagina 3.

neem winterse rust Omdat we in warme huizen wonen, denken we dat de seizoenen ons niet raken. Maar we doen er goed aan onze activiteiten terug te schroeven in de winter, en ons aan te passen aan de natuurlijke veranderingen in de natuur. Anders ligt ziekte op de loer. Ron van der Post op pagina 10.

www.yogakrant.nl

SAM AdvNOV2020_Yogakrant_DEF.indd 1

7

• Van bezig zijn naar bewust zijn

8

• De wisselende ademhaling

9

• Warme nieren in de winter

9

• De weldaad van winterse rust

10

• Wat je aandacht geeft groeit

10

• Helende seksualiteit

12

• Geluk in jezelf

13

Mail ! &win

bepaal je gemoed met Nadi sudi De wisselende neusademhaling kan je gemoed bepalen. De neusgaten staan in verbinding met de fasen van de maan. Tijdens wassende maan is het linkerneusgat vaker en langer dominant, tijdens afnemende maan is het rechterneusgat vaker en langer dominant. Lees meer op pagina 9. YOGA DOCENTENOPLEIDIN G

en vrouwelijke

mail & win

# yin yoga kaartenset # smile brush mints # # kalender kantooryoga # # aura energie #

Voor jezelf, de ander en de wereld

06-11-2020 10:11

Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte

BASISJAAR YO G AO P L E I D I N G (100 u) N I E U W:

jan - jun 2021 (1 lesdag per week) Of: sept 2021 - jun 2022 (1 lesdag per 14 dagen)

vraag onze gratiss studiegid aan

Info en aanmelden: secretariaat@yoga-saswitha.nl

www.yoga-saswitha.nl

Open dag zaterdag 20 maart 2021 Erkend

Inspirerend

Verdiepend

Yogadocent - 4 jaar - 20 zaterdagen per jaar - workshops - bijscholingen - terugkomdagen Leslocatie: Doorn www.yoga-docentenopleiding.nl info@yogaenvedanta.nl, 030 - 2310911

y ga

docentenopleiding

& vedanta


de yogakrant winter / 2020/2021 • 2

Geef nooit op Het is 1995. Al playbackend en lachend zingen we elkaar toe, mijn collega actrice Thera en ik. ‘Never gonna give you up’ van Rick Astley schalt door de boxen. Tegelijkertijd maken we theatrale dansmoves, het hele nummer lang. De zaal is vol blije collega’s die eigenlijk als familie voelen. Als een roes gaat de avond voorbij. We zijn high van geluk, want ons werk is als een sprookje wat maar niet lijkt te eindigen.

‘Just call out my name’ De dag erna ben ik nog steeds melancholisch. Als ik door de stad dwaal in de vroege ochtend, zie ik de marktkoopmannen in de zon hun fruit uitstallen. Mijn fiets is gestolen, voor de zoveelste keer. Geheel mijn schuld. Doordat ik met de buurvrouw stond te kletsen, vergat ik hem op slot te zetten. Ik onderdruk een slachtofferachtige traan, want voor Amsterdammers is je fiets niet zomaar een ding, maar een verlengstuk van je bestaan. Ik loop langs het huis van mijn vriendin Anneke, die vorig jaar overleed aan blaaskanker. De fluwelen, rode bank achter het raam waarop we ontelbaar veel koppen thee en glazen wijn dronken, is weg. Er staat een lichte, moderne bank en er hangen andere gordijnen. Ook zij was nog geen 50. We zouden samen oud worden. En vriendschap maakt het allemaal draagbaar: het single zijn, de rimpels en de tanende aandacht van het manvolk. We lachten erom en dronken nog een wijntje.

Want wij waren sterke vrouwen en gaven nooit op.

Het leven, de dood en het ontstaan van ziekte, het zal altijd een mysterie blijven, maar: ‘All what truly exists in life is love.’

Als ik thuiskom zet ik de radio aan. Misschien werkt dezelfde truc nog een keer. Ik duw op de power knop. Ik krijg kippenvel als ‘You just call out my name’ van Carole King klinkt, het lied wat we op Anneke’s uitvaart zongen met de tien mantelzorgers, rond de kist. Ineens voel ik me intens gelukkig met deze cadeautjes uit de kosmos. De plaats waar liefde niet stopt bij de dood, maar universeel aanwezig is. Als we als mens pure energie zijn, zoals we tijdens yoga ervaren, met alles verbonden, dan gaan we wel over naar een andere energievorm, maar de verbinding blijft.

(Deepak Chopra)

Ik geef je nooit op! Zeg het tegen jezelf, de aarde, de levenden, de doden en je kinderen. In deze wereld is alles krom, maar de liefde blijft altijd. Ik wens jullie een heerlijke winter, met veel tijd voor reflectie. Neem net als ik de winterse tips van Ron van der Post ter harte en doe het in de winter bewust rustig aan. Verwen jezelf met elke dag mooie, geleide meditaties, hou je hart warm en je energie zuiver. Weg van de beperkingen, op naar de overvloed.

Saskia Onck / hoofdredactrice

de krant voor flexibele wereldburgers

vijfde jaargang Nr. 3 / herfsteditie 2018

yoga lifestyle • mindfulness • meditatie • gezondheid • bewustzijn • yogafood • ayurveda • simple life geluk is je ware aard

de ayurvedische visie op pijNbestrijdiNg pijn is niet uitsluitend een ‘waarschuwing’: het is een middel tot het verkrijgen van meer bewustzijn. “zonder pijn zouden we vaak vergeten dat we een lichaam hebben. pijn herinnert er ons aan dat dat lichaamsdeel, waar we pijn hebben, daadwerkelijk een onderdeel van ons is.” Lees meer op pagina 5.

Innerlijke stilte is de geboorteplaats van vrede, van alle manifestaties in het leven. de tibetanen zeggen: ‘de ware aarde van de geest is oneindig als de ruimte’. Laat alle gedachten en emoties los en ga voorbij aan de relatieve aspecten van het leven. meer op pagina 7.

Herfst editie iN deze kraNt: • geluk bestaat niet

Geluk

geluk is gezoNdheid wat hebben universele liefde en gezondheid met elkaar te maken? volgens ayurveda is het leven één grote uiting van universele liefde. we zullen gezonder zijn als we op deze liefde in kunnen ‘tunen’. Lees het verband tussen geluk en gezondheid en de oorzaak van pijn op pagina 10.

duurzaam geluk vaN biNNeN de ervaring van geluk is dus het schijnen van het licht van bewustzijn. het bewust-zijn van het bewustzijn. en dat ontstaat altijd tussen twee gedachten in. het aanwezig zijn in het moment, de aanwezigheid in het nu. dat is het moment waarop de geest zwijgt. de geest kan even zwijgen als het verlangen vervuld is. lees meer op pagina xx.

op pijnbestrijding

19

Mail

&win!

# one day yoga retraIt spa zuIver # # overnachtIng amsterdam coco-mat Loft # # de happy pear # yogatas # coco-mat pILLow #

www.yogakraNt.Nl

voor jezelf, de ander en de wereld

Een yogaschool met de wortels in India en de voeten stevig op Nederlandse bodem

BASISOPLEIDING JAAR 1: DE BASIS MAKEN, JAAR 3: INZICHT IN DE C H A K R A ’S S P E C I A L I S A T I E S ( J A A R 4 ) : C H A K R A P SY C H O L O G I E, Y O G A V O O R KINDEREN, ZWANGERSCHAPSYOGA E N P R Ā N ĀY Ā M A , A N AT O M I E E N Y O G A , AYURVEDISCHE

Yogaschool Ron van der Post Dynamische hatha yoga & filosofie

BEGINSELEN,

AYURVEDISCHE MASSAGE, YOGA E N W I J S B E G E E RT E , M A NT R A /Y A NT R A , ADEM EN ADEMTHERAPIE, YOGA EN

Wees welkom bij de yoga retraite van 18 t/m 20 januari in Siddeburen of meld je aan voor één van onze docentenbijscholingen. Bezoek de website voor actuele informatie.

MEDITATIE, YOGA VOOR OUDEREN B I J S C H O L I N G E N EN W O R K S H O P S

w w w. yo g a - s a s w i t h a . n l

Vestigingen in: Nijmegen Geneve Groningen Paramaribo

Neem nu een abonnement! neem

een ja

arabo

4 num

m

nu

nnem

nu sl ers echt t 14,5 s 0

ent de krant voor flexibele wereldburgers

zesde jaargang Nr. 2 / zomer editie 2019

t 4,75

de yogakrant yoga lifestyle • mindfulness • meditatie • gezondheid • bewustzijn • yogafood • ayurveda• simple life iN verbiNdiNg met je yoNi

tijdloos geluk

de yoni is bij uitstek een ontvangend orgaan. hier

de mens is het enige wezen dat geluk en bevrijding aan zichzelf kan schenken, door zich blijvend af te stemmen op zijn bovenbewustzijn. in het bovenbewuste speelt de tijd geen rol, omdat de ruimtelijke dimensie daar van een andere orde is. lees meer op pag 3.

verwelkomen we de mannelijke lingam en ontvangen we onze baby’s. door deze ontvankelijkheid is de yoni ook een plek waar we pijn en verdriet opslaan. nietvoedende seksuele handelingen, medische ingrepen, ongelukken of familiepatronen kunnen voor spanning in dit gebied zorgen. alles over yoni healing op pag. 5.

zomer editie

iN deze kraNt: • het is genoeg • Hoe bereik ik geluk • paradijs op lombok • Heel je yoni

burN out op de loer vaak zijn mensen die in een burn-out belanden perfectionistisch, empathisch of hoogsensitief. gewend om veel van zichzelf te eisen en altijd afspraken na te komen. maar eens in de zoveel tijd heb je bezinning nodig. voorkom dat je steeds harder richting een burn-out rent. Corine lepoutre vertelt, op pagina 7.

Module Yoga Basis voor verdieping, in yoga én jezelf start 21 september

YOGA DOCENTENOPLEIDING

Start

14 JUNI 2019 AANVANG 19.30 UUR 500u | VYN/EYU erkend

18-06-2019 15-07-2019 12-08-2019 03-09-2019

AlS een trOpiScH eilAnD je rOept jet besloot haar hart te volgen, in november 2007 vloog ze naar indonesië en kocht ze een stuk grond op een ongerept eilandje, voor de kust van zuidwest lombok. ze organiseerde een architect, maakte een ondernemingsplan en voorjaar 2008 ontving ze de eerste gasten. lees haar verhaal op pagina 4.

• zo heb je genoeg aan jezelf • Burn-out op de loer • Bevrijd jezelf • Heb je iets op je lever? • gezonde slaap door ayurveda • De power van yoga nidra

2 3 4 5 5 7 7 8 9 10

• wanneer ben ik genoeg?

11

• Omgaan met verandering

12

• de yoga files

13

• Shopping

15

Mail

&win!

VERENIG I

e a

U

Qi Flow Yoga (10pt)

Bunnik

Zwangerschapsyoga (50pt)

Breda

Meditatietradities (30pt)

Bunnik

Omgaan met polariteit (16pt)

kookworkshop #

dag open 1 sept. 2019

Deventer Breda

10-01-2020

ni

li d

g E u r o p e s e Yo

# relax yogalegging # maza smul pakket en

voor jezelf, de ander en de wereld

Saswitha Opleiding

Old school hatha yoga leer je op de oudste yogaopleiding van Nederland

Bunnik Breda Bunnik

09-01-2020

RLAND DE NE

N

GADOCENTEN YO

nd e

mail & win

# ayurveda als moderne levensstijl #

voor Yoga en Wijsbegeerte

Locatie Bunnik

Anatomie en Asana’s (20pt) Dansante Stoelyoga (5pt)

25-10-2019

va

waarom zijn we massaal aan de slaapyoga? want liggend onder een dekentje aan yoga doen klinkt niet erg powerful. yogadocente annemiek latour maakte een paar jaar geleden kennis met yoga nidra. letterlijk vertaald yoga slaap. in een periode dat ze ziek was, sliep ze slecht. yoga nidra hielp. lees meer op pag. 8. www.yogakraNt.Nl

Bijscholing Omgaan met pijn (10pt) Zomerweek Stress & Yoga (25pt) Asanas en Bekkenbodem (10pt) Energie en Meridianen (30pt)

10-09-2019 13-09-2019 05-11-2019

G

12 zaterdagen

Op jouw eigen wijze blijven leren en ervaren.

OPEN AVOND DOCENTENOPLEIDING

Meer informatie of aanmelden www.samsara.nl | info@samsara.nl

Amsterdam

www.yoga-academie.nl

YOGA DOCENTENOPLEIDING

Vraag nu onze gratis studiegids aan

Bunnik

28-01-2020

Yoga en Kanker (30pt)

Schiedam

17-03-2020

Plezier met Ouderen (5pt)

Breda

w w w. yo g a - s a s w i t h a . n l

Een yogaschool met de wortels in India en de voeten stevig op Nederlandse bodem Ontvang 4 nummers per jaar voor slechts 14,50 Neem nu een abonnement! www.yogakrant.nl/abonnement

Yogaschool Ron van der Post Dynamische hatha-yoga & filosofie

individuele

www.sukhatexel.nl

Nieuwjaarsretraite Kroatië: 29 dec - 3 jan Voorjaarsretraite Kroatië: 21 - 28 maart Siddeburen: 29 juni - 4 juli Bekijk de website of mail ons voor meer informatie! www.yogastudie.nl

Hoofdvestiging:

www.yogastudycenter.com

Prof. Molkenboerstraat 30a

info@yogastudie.nl

6524 RP Nijmegen

Vestigingen in

06-20095146

Nijmegen

-

Groningen

-

Genève

-

Budinščina

10 12 13

• Agenda ‘what’s the buzz’?

LEGGEN, JAAR 2: JE YOGA EIGEN

CURSUSSEN/MODULES: ADEM

5

7 8

• De ayurvedische visie • Geluk is discipline • yoga is geluk

mail & win

YOGA - AYURVEDA - RETREAT - PANCHA KARMA www.kaldenbroeck.nl

Saswitha Opleiding

4

6

• Traag leven in Zeeland • duurzaam geluk van binnen

yiN yoga

Workshops en retraites

3

• Geluk is je ware aard • Is geluk karma?

voor Yoga en Wijsbegeerte

Genoeg

3-jarige erkende opleiding hatha yoga start in september 2021

2

• Geluk is lelijk • de waarheid is zonder woorden

de waarheid is zoNder woordeN Boeddha zat drie dagen in meditatie tijdens een satsang in India en zei na afloop: ‘Ik heb gesproken met jullie zonder woorden’, tot grote teleurstelling van een grote menigte! Lees meer op pagina 4.

slaap volgeNs ayurveda door je lichaam met olie in te wrijven kalmeer je vata en zorg je tegelijkertijd voor meer kapha. daarom is het een van de belangrijkste levensstijladviezen om warme olie aan te brengen op je voetzolen, je oorschelpen en zo mogelijk je hoofdhuid. een betere slaap met ayurveda op pagina 3.

De diepte in met Yoga?

t 4,75

de yogakrant Model: paula Jap tjong Fotografie: harold pereira Kleding: yoga-specials

24 jaar later zet ik de radio aan. ‘Dit eerste nummer heeft een boodschap’, flitst door mijn hoofd. Ik krijg kippenvel als Rick Astley de keuken vult. Thera is in 2016 overleden aan kanker. Ik kijk naar haar foto, het leven spat van haar af.

yoga & ayurveda retraites

www.yogastudie.nl info@yogastudie.nl 0620095146


yogalife

de yogakrant winter 2020/2021 • 3

reinig je energie

All what truly exists in life is love

Reinig Je Aura / trek een nieuwe jas aan Als je niet lekker in je vel zit, denk je vaak dat je wat moet veranderen, je gaat eten, kopen of actie ondernemen. Maar soms moet je juist iets loslaten, jezelf energetisch reinigen en ontdoen van negatieve energie die

Deepak Chopra

niet van jou is. Reinig je aura na bezoek, vervelende emoties, seks of een drukke dag. Op ieder moment van de dag weer als nieuw! van onze energetische lichamen. Het is een makkelijk middel om je van andermans energieën te zuiveren. Je hoeft alleen maar je handen, of je hele lichaam, te wassen. Stel je voor hoe alle negatieve energie in het doucheputje verdwijnt.

Colofon Aan deze krant werkten mee: Klaas Stuive, Bart Maes, Ron van der Post, Paula Jap Tjong, Stella van Dinten, Liesbeth de Beurs, Corine Lepoutre, Hans Kloosterman, Aafke de Geus, Marcia Sanders. abonnementen (4 x 1 yogakrant per jaar) Ontvang 4 nummers per jaar voor slechts t 14,50* (*na eerste jaar 17,50) Voor vragen losse abonnementen: klantenservice@aboland.nl Opgave en vragen Abonnementenland Postbus 20 1910 AA Uitgeest Tel. 0251 – 257924 en Fax +31(0)251-31 04 05 Site: www.bladenbox.nl voor abonneren of www. aboland.nl voor adreswijzigingen en opzeggingen. Abonnementenland is ook bereikbaar via Twitter. Stuur uw tweet naar: @Aboland_klanten. Geef je op via: www.yogakrant.nl/abonnement Opgave en vragen over abonnementen (losse nummers): BE: Abonnementenland Ambachtenlaan 21 Unit 2A 3001 Heverlee Tel. +32 (0)28 08 55 23 Fax +32 (0)28 08 70 05 Site: www.bladenbox.be voor abonneren of www.aboland.be voor adreswijzigingen en opzeggingen. Beëindigen abonnement: Opzeggingen dienen 12 weken voor afloop van de abonnementsperiode in ons bezit te zijn. PARTNERS / distributeurs

Opgave & vragen partners (4 x 60/70 yogakranten per jaar) Kosten: t 127,75 per jaar (excl. 9% btw) voor 4 x 60 tot 70 yogakranten (4 edities) incl. vermelding website in de YOGAKRANT. Per jaar opzegbaar. Voor België t 27,00 toeslag. Opgave en vragen: via info@yogakrant.nl O.v.v. Distributie abonnement. Vermeld studio adres en afleveradres. Prijswijzigingen voorbehouden. Alle rechten voorbehouden. De yogakrant kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud, correctheid, compleetheid of kwaliteit van de inhoud.

Druk: Vastgrafisch, Cuijk Sales: info@yogakrant.nl Redactie: redactie@yogakrant.nl Hoofdredactie: Saskia Onck Eindredactie Liesbeth Berg-Meulenberg www.yogakrant.nl

Alles wat leeft heeft een energieveld. Sterrenstof heeft alles gevormd wat er in ons zonnestelsel te vinden is, dus ook de atomen waaruit onze lichamen bestaan. Alles is door deze energie verbonden en heeft invloed op elkaar. Door yoga verbinden we ons niet alleen met het fysieke, maar ook met ons energielichaam en gaat de energie weer vrij stromen. Het ervaren van je huid als begrenzing met de buitenwereld doet ons energetische lichaam stralen en verschonen. Doe dit via meditatie of Kashmir Yoga, de yoga van de tastzin. Of ga naar de sauna, laat je masseren of masseer jezelf dagelijks. Vuur maken De helende en magische kracht van vuur kan energie consumeren en transformeren en geeft er licht en warmte voor terug. Vuur brengt ons terug naar de stilte van je hart en ziel. Verbind je dagelijks met je innerlijke vuur door oude spullen te verbranden, in een vlam te kijken, kaarsen te branden of maak eenvoudig een klein, beheersbaar vuurtje in je tuin. Meditatie We kunnen onze energie zuiveren door eenvoudig naar binnen te keren. Door zonder oordeel te voelen, ervaren wat er achter onze beslissingen ligt. We zijn dan één met onszelf, waardoor er geen ruimte meer overblijft voor energie van buitenaf die we niet nodig hebben. Je handen en lichaam wassen Water is van groot belang bij het zuiveren

Onderdeel van Het InspiratiePakket

Salie of heilig hout branden Salie of heilig hout kun je gebruiken om je huis en lichaam van negatieve energie te ontdoen. Steek het aan en laat de rook je aura energetisch reinigen. Kwade energieën in je omgeving verdwijnen als sneeuw voor de zon. Loslaten van afvalstoffen

Zonlicht en de natuur Zonlicht geeft licht, vitamine D en energie, Bewolkt? Ook tijdens meditaties kun je de zon en de warmestralen visualiseren. Buiten en in de natuur zijn, reinigt je energie. De natuur verhoogt de trilling van onze energie, waardoor we beter kunnen aarden en ontspannen. Letterlijk nieuwe kleding aan Ga eens door je kledingkast. Wat maakt je niet meer gelukkig? Stel vast welke kleuren je het liefste draagt. Licht of donker? Tijdens yoga en meditatie is het van belang natuurlijke stoffen te dragen, zoals katoen en wol, die de energie niet verstikken.

Door ons westerse voedingspatroon heeft iedereen afvalstoffen in zijn lichaam. Ga wekelijks naar de sauna. Drink gedurende de dag slokjes warm water, liefst zo heet mogelijk. Vast af en toe een halve dag of langer. Geef je lichaam de kans op te ruimen. Opruimen Ruim je huis op, stof oude hoekjes uit. Doe het met liefde en aandacht, zodat het schoonmaken zelf je ook energie geeft. Zonder haast of dwang. Geef ongewenste spulletjes een liefdevol nieuw thuis. Zet eventueel een Free Library voor je huis waar je ook van alles kwijt kunt. Gebruik aroma’s Eucalyptus olie heeft een reinigende werking en stimuleert gezondheid en

YOGA RETREAT

Ademhaling Verdiep en verleng de ademhaling, iedere keer dat je er aan denkt, om emoties te verwerken en los te laden. Een diepe, vloeiende ademhaling zuivert het bloed en geeft frisse energie. Laat op elke uitademing spanning los. Eenheid ervaren “In de moderne hekserij geloven we dat alles energie is, ook onze gedachten, dat alles met elkaar verbonden is en dat alles invloed op elkaar uitoefent. Met gedachtenkracht de werkelijkheid beïnvloeden, dat is magie,” schreef schrijfster en heks Susan Smit over haar geloof. Begin iedere ochtend met voedende meditaties en visualisaties. Zie jezelf in je ideale leven, hoe je je voelt, wat je ziet, bij wie je bent, wat je ruikt. Wees dankbaar. Saskia Onck Bronnen: Nieuwetijdskind.nl

/ Kalee Brown

Nassaustraat 16.2 in Maarssen

yoga & ayurveda

e

Sukshma Vyayam

e

Te koop:

www.kaldenbroeck.nl

Yin Yoga Winter School & Summer School 2021 Modules (50h YA): Yin Yoga Basis - Yin Yoga & Energie Yin Yoga & Qi-gong - Yin Yoga, MFR & Myoyin

The home of Yin Yoga

25 sept - 1 okt Yinyasa Yoga Retreat Portugal Kijk voor de volledige agenda op de website: www.pureenergyyoga.nl

welzijn in het algemeen. Lavendel heeft een rustgevende werking. Citroen olie zuivert sterke emoties of vermoeidheid en helpt ook virussen en bacteriën te bestrijden. Rozemarijn olie geeft je mentaal een zetje. Heilzaam tegen lichamelijke en mentale uitputting en hoofdpijn. Pepermunt geeft een scherpe geest en heldere gedachten.

Yin Yoga Opleidingen Nascholing Workshops Retreats

Bekend als Himalaya Yoga, is een unieke serie van subtiele oefeningen, die energie aan het lichaam geeft en de geest harmoniseert. De oefeningen zijn gebaseerd op: • Concentratie en Focus • Pranayama (adem controlerende technieken) • Geïsoleerde fysieke bewegingen

• Oefenboek geschreven door dr Alaknanda Puri, Santosh Puri Ashram in het Engels kost: h17,50 excl. verzendkosten • Film via You Tube link, 2 uur durend filmpje met de hele Sukshma Vyayam serie door Lexa van Daalen kost: h24,50 excl. verzendkosten • Beide samen h42,- excl. verzendkosten Een gedeelte van de opbrengst gaat naar Santosh Puri Ashram.

Meer informatie vindt u op www.yogascholing.nl of bel 06 534714 36 Hatha & Meditatie

Bedrijfsyoga

Workshops & opleidingen

Zwangerschapsyoga


yogalife

de yogakrant winter / 2020/2021 • 4

het grootste verlies als verlichting

aafke de geus

“Heeft u het innerlijk licht gezien?”, vroeg een leerling me nieuwsgierig. Ik viel bijna van mijn yogapoef, waar ik door een knieprothese tegenwoordig op zit. We behandelden Ahimsa, de eerste morele discipline (Yama) van de vijf Yamas die de eerste stap vormen van de Raja Yoga van Patanjali. Aangekomen bij Pranayama vertelde ik over het verschijnen van het innerlijk licht.

Ik voelde me een beetje gegeneerd. Alsof er een intimiteit werd aangesproken waar ik niet over kon of wilde spreken. Toen schoot ik in de lach. De student was zo verlangend dit geheim onthuld te zien. Het ontroerde en was ongemakkelijk tegelijkertijd. Want ik heb het, wat dit betreft, nooit over de gebeurtenis die mijn innerlijk licht werkelijk liet zien. Ik ging in de vluchtmodus en herhaalde het antwoord wat ik kende van mijn destijdige Ayurveda leraar: “Als je een verlichte leraar zoekt, dan moet je niet bij mij zijn”.

Mijn grootste pijn als verlichting Maar ik moet constateren dat juist mijn grootste verdriet, rond het overlijden van mijn dochter, mij in contact heeft gebracht met mijn innerlijk licht. De eerste tijd na haar overlijden was mijn bewustzijn zodanig naar binnen gericht, dat ik

Juist mijn grootste verdriet, rond het overlijden van mijn dochter, mij in contact heeft gebracht met mijn innerlijk licht. Deze yogastudent had natuurlijk gelijk. Ik beoefen al 45 jaar yoga. Begrijpelijk dat zij als startende yogastudent veronderstelde dat ik in een staat van verlichting leefde. Weliswaar ken ik momenten van verlichting tijdens meditatie. En de acht stappen van de Raja Yoga brengen mij steeds naar dat innerlijk licht.

volkomen vrij was van belemmerende gedachten. Ik leefde in het licht van het oneindig bewustzijn. Maar toen ik het probeerde vast te houden, verdween het. Toen werd mijn innerlijk leven donker. Maar in die duisternis maakte ik steeds weer een keuze voor licht. Dat wel. Ik bleef lesgeven en het dagelijkse huishouden doen. Hoewel ik toen nog niet wist dat kiezen voor activiteit, kiezen was voor licht. Dat leerde ik pas toen ik bekend werd met de 64 kunsten uit de Kama Sutra. Hieruit leerde ik hoe ik iedere dagelijkse activiteit kon verheffen tot kunst, en hierdoor een moment van verlichting kon ervaren. Mijn Yoga en Ayurveda leraar, Swami Yoga Anand Bharati, leerde mij al eerder dat verlichting in het dagelijkse leven kan plaatsvinden, door je activiteiten steeds volledig af te ronden.

Uit de Kama Sutra leerde ik iedere dagelijkse activiteit te verheffen tot kunst, en hierdoor verlichting te ervaren. Verlichting als keuze Verlichting werd voor mij een keuze toen ik het besluit nam1 om weer licht in mijn leven te brengen. Ik nam daar twaalf fysieke houdingen voor als leidraad. De twaalf asana’s van de Surya Namaskar en de begeleidende mantra’s. Deze leerden mij bij elke houding een aspect van het zonlicht. Een voorbeeld is: ‘Oh, innerlijke zon, jij bent mijn vriend.’ Dit licht van de zon begon ik als kwaliteit in mezelf te zien. Later zag ik deze eigenschap ook in anderen, in de natuur, in alles. Ik kreeg weer zicht op het dag- en nachtritme.

De mantra’s bij de zonnegroet

De wisseling van de seizoenen kreeg weer betekenis. Ik paste mijn patronen daaraan aan. Met grote dankbaarheid kijk ik terug op die tijd, toen het licht bewust in mij groeide. En nu? Door deze lichtheid heb ik ook de humor ontdekt. Wat heerlijk is de humor, waardoor alles kan bestaan en weer bespreekbaar wordt. Dit herinnert mij aan een yogi in Kathmandu. Hij zei: ‘Westerse yogabeoefenaar zijn ernstig, omdat zij veel lezen. Oosterse yogabeoefenaar zijn opgewekt omdat zij via ervaring leren’. Maar, zei hij, lezen is de eerste stap. Aafke de Geus is docent en mentor Raja Yoga en Ayurveda Eigenaar Ganesha-centrum voor Yoga en Ayurveda, Alkmaar www.ganesha-centrum.nl Noten: 1Sankalpa: De wens die je voor jezelf uitspreekt.

Bij elke stap in de zonnegroet hoort een mantra Deze kunnen helpen een meditatieve en spirituele staat te bereiken.

1. Om mitraya namaha - Ik groet de universele vriend

7. Om hiranya garbhaya namaha - De gouden moederschoot

2. Om ravaye namaha - De schijnende, de stralende

8. Om marichaye namaha - Brenger van droombeelden

3. Om suryaya namaha - Brenger van activiteit

9. Om aditaya namaha - Ik groet de moeder van alle goden

4. Om bhanave namaha - Brenger van verlichting

10. Om savitre namaha - De zonnegod, bron van energie

5. Om khagaya namaha - Die door de hemel reist

11. Om arkaya namaha - De aanbeden zon

6. Om pushne namaha - Schenker van voeding

Bron: www.moniqueyogamassage.nl

LOTUS: DESIGNED BY SUPERYOGA 10% KORTING OP ALLE OOGKUSSENTJES MET CODE SELFCARE10 Zorg jij deze winter goed voor jezelf tijdens de koude dagen? Verwen jezelf of een geliefde met een heerlijk zacht oogkussentje en profiteer tijdens de winter van 10% korting met de code selfcare10. Keuze uit veel verschillende kleuren in rechte en gevormde uitvoering en zelfs in velvet!

De producten uit de Lotus serie zijn uniek en met veel zorg uitgezocht. Eerlijkheid, puurheid, een gezond milieu en een goede kwaliteit staan bij Lotus voorop. De producten zijn geschikt voor iedereen en gaan een lange tijd mee dankzij de duurzame eigenschappen van het materiaal. Zo ook onze katoenen meditatiekussens, bolsters en oogkussentjes. Een beetje extra voor jezelf zorgen kan nooit kwaad. Laat je ogen tot rust komen door ze te sluiten tijdens een meditatie op een heerlijk en prachtig Lotus meditatiekussen, of geniet van de lavendelaroma in de oogkussentjes van Lotus tijdens een heerlijke ontspanningssessie op je favoriete yogamat, op bed of op de bank. Al onze Lotus producten worden op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd en zijn alleen bij Superyoga te koop. Met passie en liefde, Lisanne


yoga beleving

de yogakrant winter 2020/2021 • 5

Yoga als geneesmiddel Een jongeman moest van de dokter op yoga, omdat hij een burn-out had. Hij had verschillende psychosomatische klachten, kon moeilijk slapen en de dokter had hem wat inslapers verstrekt, maar de klachten bleven aanhouden. onderscheiden van wat nuttig is of niet nuttig voor jezelf. In Yoga wordt het Zelf gezien als een bijzondere Purusha (oerenergie) die, hoewel ongebonden, toch in dit leven, door haar levenskracht (Prana), een tijdelijke verbinding aangaat met ons lichaam. Het mooie is dat het Zelf via lichaamstaal toch tot expressie komt. Als er iemand met hartklachten zit, dan zegt het Zelf wellicht: ”Leer liefde te geven en te ontvangen”! Als iemand maagklachten heeft, dan zegt Eigenlijk vond hij dat advies maar niks, en hij vroeg me onomwonden: ”Kunnen jullie mij een paar oefeningen geven, waardoor ik zou kunnen ontspannen? Zeg maar wat dit kost”. Mijn antwoord was eveneens kort door de bocht. “Het ‘geneesmiddel’ dat ik je bied, leert je de taal van je lichaam beter te begrijpen”. Daarna bood ik hem een gratis proefles aan. Hij was door mijn antwoord flink in verwarring geraakt, “maar een gratis les”, zei hij, ”daar word je in ieder geval niet armer van”.

Alle ziekte is het gevolg van een geremd Zielenleven. het Zelf wellicht: ”Leer gebeurtenissen makkelijker te verteren en richt je ambities eens op een hoger doel!” Of als iemand zijn gedachten niet kan stilzetten en daardoor moeilijk kan slapen, dan zegt het Zelf: ”Je gedachten versluieren je ware problemen, ontspan je geest en kom weer dichter bij je innerlijke Zelf!”. Het spreekt voor zich dat niet iedereen, door het doen van Yoga, de taal van het Zelf zomaar zal herkennen. Wat je wel ziet is dat, bij wie er open voorstaat, de lichamelijke en geestelijke beletselen (Klesa’s) langzaam verdwijnen. Dat men leert het bewustzijn naar binnen te richten, waardoor men afstemd op het ware Zelf.

Iedere leerling of student heeft zo zijn redenen om aan yogalessen deel te nemen. Yoga heeft altijd een mystieke aantrekkingskracht op mensen gehad, ze hebben een verlangen zichzelf beter te leren kennen. Met Yoga ontwikkel je een bewustzijn dat je de taal van je lichaam leert begrijpen. Het is de ontwikkeling van je invoelingsvermogen (Buddhi), zodat je geest scherper en dieper kan

Yogisha Utrecht & Rotterdam Goed nieuws: jouw favoriete yoga en meditatie shop is nu misschien wel nog dichterbij! Yogisha heeft twee nieuwe winkels geopend in Utrecht en Rotterdam. Ook in deze winkels vind je een breed aanbod van o.a. duurzame yogakleding, yogamatten en -props en meditatie benodigdheden. Alles is te testen en vergelijken in de winkels. Kom langs in Utrecht (Oudkerkhof 26) of Rotterdam (Van Oldenbarneveltstraat 119), of kijk op www.yogisha.nl

paradijs in spanje

Na een bizar jaar voor iedereen, gaan wij er van

massage, het wondermooie uitzicht, kan je weer

uit dat wij in 2021, vanaf eind april weer gasten

vinden op onze website!

kunnen ontvangen op onze berg in Spanje!

Wandelen, fietsen,een dagje strand, het echte

Afgelopen jaar hebben wij onze tijd gebruikt om

Zuid Spanje ontdekken, een cadeau aan jezelf!

onze Casa nog mooier te maken, en zijn wij er

Als je als Yogadocent zin hebt om een weekje

klaar voor, om jullie te ontvangen in het prachtige

met jou cursisten te organiseren, mail ons voor

natuurgebied. Onze week-arrangementen met

mogelijkheden.

dagelijkse yogalessen, heerlijke vegetarische/

**Bij een boeking in 2021 een jaarabonnement op

vis maaltijden, gebruik van al onze faciliteiten,

de YOGAKRANT cadeau!

sauna, zoutwaterzwembad, fitnessruimte, een

WWW.CASALASUERTE.NL

Klaas Stuive MCM

Er ontstaat een steeds sterker wordend bewustzijn van wat goed of minder goed is in ons leven. Daarom is de opbouw van het achtvoudig pad van Patanjali zo uniek, omdat het juist het (geestelijke) genezingsproces zo fantastisch ondersteunt. Yoga als geneesmiddel Wat zou het mooi zijn als Yoga zou worden voorgeschreven, en het opgenomen zou worden in ons ziektekostenpakket! In de geneeswetten van de Tibetaan Djwahl Khul staat: ‘Alle ziekte ontstaan door tegenwerking van je ware Zelf’. Op energetisch niveau zijn er blokkades, die de vrije doorstroming van de vitale levenskracht belemmeren. In Yoga proberen we deze blokkades op te heffen. We krijgen kennis van onze subtiele anatomie. We leren de energiecentra onderscheiden en in harmonie te brengen. Uiteindelijk kunnen we een gevoel ontwikkelen dat alles energie is, die ons doet leven, bewegen en ons bestaan geeft. We leren dat die levenskracht, die we met alles en iedereen delen, afkomstig is uit die ene Oerbron (Brahman). De westerse medische wetenschap maakt de laatste jaren een grote bloei door. We zijn in staat lichaamsdelen te implanteren. We zijn in staat machinale organen het werk te laten doen in ons lichaam. Met plastische chirurgie kunnen we ons lichaam mooier maken en de ouderdomsverschijnselen tijdelijk verhullen. Psychologen zijn in staat om

Ter overpeinzing Wet 1: Alle ziekte is het gevolg van een geremd Zielenleven. Dit geldt voor alle vormen in alle stoffelijke en subtiele werelden. De kunst van de genezer bestaat uit het vrijmaken van de Ziel, zodat Haar energie kan stromen door de verzameling van organismen welke onderdeel uit maken van ons stoffelijk lichaam. Uit Esoterische Geneeskunst, Alice Bailey, uitspraak van Djhwal Khuhl.

met geneesmiddelen de geest in een roes te brengen. Het enige probleem is dat de westerse wetenschap alles benadert vanuit het fysieke/mentale lichaam en niet vanuit de geest of holistisch. Yoga is een geestelijke wetenschap, een esoterische geneeskunst, die daar wel aandacht aan besteedt. Als we onze krachten bundelen, dan zal er in de nabije toekomst een geïntegreerde, universele wetenschap ontstaan, die de ziekte-problemen bij de wortel kan aanpakken en mensen echt holistisch kan genezen. Yoga is een (geestelijk) geneesmiddel, maar ja, dat is dan wel – vanuit westerse oogpunt – ‘anders bekeken’. Klaas Stuive MCM, Academie Raja Yoga Nederland. Voor meer nadere informatie over opleidingen klassieke Yogatherapie: www.raja-yoga.nl of klaasstuive@gmail.com.


yogalife

de yogakrant winter / 2020/2021 • 6

Suksma Vyayam / subtiele energie oefeningen

ver

Het is februari 2007. Na de ochtendmeditatie bij het vuur klinkt de gong, stipt om zeven uur. De les begint. We wandelen naar de yogazaal, waar nog de Himalaya kou van de nacht hangt. De les wordt gegeven door Mataji (wijlen Narvada Puri). Ze is begin zestig. Haar houding verraad een fysiek zwaar leven. Zittend in meditatie neemt haar stem mij gelijk mee naar het bewust aanwezig zijn in het moment.

De mantra’s openen iedere cel in mij. De les gaat verder met zeven zonnegroeten/ Surya Namaskar. Tijdens deze serie wordt de zon met prachtige mantra’s begroet. Het is overweldigend. De oefeningen zijn simpel maar werken door op het hele lichaam: fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch. We staan rechtop met de armen dicht naast het lichaam. De blik op één punt gericht; dit bundelt de energie. Het lichaam werd per lichaamsdeel aangeraakt door beweging, adem, mudra’s en concentratie. Ik vind het loodzwaar, maar Mataji doet het met gemak, souplesse en enthousiasme. Ik word duizelig, mijn lichaam begint overal zeer te doen. De oefening werkt

op het energetisch lichaam en als daar een blokkade, vervuiling, overspanning of verzwakking is, dan komt deze omhoog. Blijkbaar zit er van alles vast, waar ik het bestaan niet eens van wist.

Wil je meer informatie over de Suksma Vyayam serie of Santosh Puri Ashram bezoek dan www.yogamaarssen.nl. Geschreven door yogadocent Liesbeth de Beurs, eigenaresse

Na de les voel ik me herboren en ben ik benieuwd naar de volgende dag. In Nederland ben ik gewend iedere les een andere serie te krijgen. In India is de serie exact hetzelfde. Dat creëert verdieping in het ervaren van dat wat werkelijk is. Dit laat prana (levensenergie) stromen.

van Yoga Maarssen en Yoga Scholing.

We zijn nu 13 jaar verder en Mataji heeft haar lichaam verlaten. De serie leeft voort via mij en vele anderen, in het bijzonder via haar dochter, Gangotri.

Steun de Yogakrant En ontvang gratis het ebook feelgood yoga

Neem een abonnement BUY IN STORE neem

LEIDEN - Langebrug 73

een ja

arabo

4 num

m

nu

nnem

nu sl ers echt t 14,5 s 0

HAARLEM - Kleine Houtstraat 92

ent

SHOP ONLINE

YO G A- S P EC I A L S .C O M

Volop tips voor een

5 DAAGSE VIPASSANA RETRAITE IN STILTE MET YOGA, MEDITATIE EN MINDFULNESS

PRIVÉ- EN DUOLESSEN INSCHRIJVEN: WWW.HANSKLOOSTERMAN.COM 27 DEC - 1 JAN ‘21 995,- (volpension) HILVERSUM, DE Hoorneboeg

lichter leven De krant die je raakt • Verander je leven door yoga • Lees de mooiste levenslessen • Ontdek verrassende inzichten • Ga beter slapen • Leukste mail&win acties • Leer omgaan met emoties • Lessen uit de yogafilosofie • Gezondheids tips uit de ayurveda • Eenvoudig opzegbaar

Geef je nu op: www.yogakrant.nl /abonnement www.yogakrant.nl


de yogakrant winter 2020/2021 • 7

De heling van het

Elske Feitsma

mannelijke en vrouwelijke We zijn als mens op Aarde om onder andere dualiteit te ervaren en uiteindelijk te overstijgen. Midden in deze turbulente tijd lijken de polariteiten steeds heftiger te worden. Wat wordt er uitgespeeld? Welke dynamieken spelen mee? En hoe helen we dit in onszelf? met excessen die het daderschap hebben bekrachtigd. En waarbij de vrouwelijke energie naar binnen is getrokken, lam geslagen uit angst om overmeesterd te worden.

Collectief vindt er een shift plaats van het dualisme tussen mannelijke en vrouwelijke energie naar innerlijke heelheid. Wat we ervaren als verschillende polen zijn energievelden die in een heilige dans met elkaar een ervaring uitwisselen. Een ervaring die is doorgeschoten in de mannelijke daderenergie en het vrouwelijke slachtofferenergie. In deze tijd lijken de dader- en slachtofferenergie extra aanwezig. Het virus, de verboden, de regels, de boetes - het maakt gevoelens van onmacht in ons wakker. Wat is waar? Worden we gemanipuleerd of zijn we een spel aan het uitwerken waarin de polen van dader en slachtoffer worden uitgezuiverd? Waarbij de mannelijke energie zich eeuwenlang heeft verbonden met de macht, controle en wilskracht

Heilig huwelijk De laatste decennia is het vrouwelijke element langzaam bezig uit haar schulp te kruipen en haar bestaansrecht vanuit zuiverheid op te eisen. Voorbij angst en voorbij slachtofferschap. Door deze beweging werd het mannelijke langzaam mee wakker geschud, maar kwam trager op gang. En nu in deze tijd wordt het mannelijke met een enorme golf aangezet om uit de dynamiek van dader en slachtoffer te stappen en in een zuiver zijn te komen. Een zuiver zijn van mannelijke en vrouwelijke energie in ieder van ons, in de wereld om ons heen, op aarde. Op deze manier krijgen we de kans om de mannelijke en vrouwelijke energie in onszelf te helen, om te ervaren dat we beide energieën dragen en dat ze met elkaar een heilig huwelijk, een hieros gamos, sluiten. Door deze innerlijke heelwording transformeren we de dualiteit in onszelf en in de buitenwereld. De mannelijke weg In het collectieve mannelijke veld ligt er de uitnodiging om de seksuele energie

De yogakrant geeft 3x deze Yin Yoga kaartenset weg! Deze Yin Yoga-kaarten set met 40 illustraties van de houdingen maakt het makkelijk om je dagelijkse oefeningen te doen.

Mail ! &win

Yin Yoga zorgt voor meer ruimte in je lichaam en geest. Maar in al het gehaast wil het beoefenen er wel eens bij inschieten. Deze kaarten helpen je daar bij.

&win

De vrouwelijke weg Het vrouwelijke element vraagt om te switchen van daadkracht naar draagkracht. Het is deze draagkracht die ons kan begeleiden in de turbulente tijd waarin we zitten. Het is de vrouwelijke energie die de bedding kan bieden om in jezelf thuis te komen. Om jezelf te dragen te midden van alle chaos, onrust,

angst en macht. En vanuit die bedding kan het zuivere mannelijke ons met besluitvaardigheid en focus richting geven. In een zuiver samenspel van mannelijk en vrouwelijk, zoals yin en yang. Voorbij het dualisme van dader-slachtoffer, voorbij de oude verhalen over onderdrukking en machtsmisbruik. En daar ontmoeten we het heilige samenzijn, in onszelf en daarmee in de wereld om ons heen. Dit wordt nu uitgezuiverd in ieder van ons, op eindeloos veel manieren. Door het te zien, te erkennen, te eren en helen in jezelf heel je een stukje van het collectieve verhaal en zo dragen we allen bij aan de nieuwe wereld. Elske Feitsma is lightworker & earthkeeper en geeft yin en hormoonyoga. Zij schreef de boeken Chakra lifestyle en De authentieke vrouw. Zie voor meer info: www.yoginess.nl

‘Chakra lifestyle is vlot geschreven en houdt van begin tot eind de aandacht vast. Daarnaast is het de moeite waard om als naslagwerk bij de hand te houden.’ Tijdschrift voor Yoga ‘Laat ik beginnen te zeggen met dat dit een boek is dat iedere vrouw zou moeten lezen.’ Vrouwzine.nl

ACADEMIE

ACADEMIE

NIEUW

*voor 27 maart 2021

RAJA YOGA NEDERLAND

Hoofddocent, Grootmeester: Klaas Stuive MCM

Docentenopleiding Meesteropleiding Grootmeester opleiding Yogatherapie opleiding Upanishads (filosofie) Masterclasses Yogawetenschap Mindfulness opleiding

Of voor t 19,99 te bestellen op www.praktijkdewereld.nl

De yogakrant geeft 10x smyle brush mints weg! Smyle brush mints zijn tandpasta tabletten gemaakt van natuurlijke ingrediënten, vrij van micro-plastics, vrij van allergenen, glutenvrij. Ze zijn vegan en dierproefvrij en bevat geen SLS (schuimmiddel).

NIEUW

ONLINE

ERKENDE YOGA-OPLEIDINGEN Hoofddocent, Grootmeester: Klaas Stuive MCM

NIE

ER YOGA-O

Informatie: k.stuive@hotmail.com Tel. 06-4675894

o o o o o o o

Hoofddo Klaa

Docent Meeste Grootm Yogath Upanis Master Mindfu

o Docentenopleiding o Meesteropleiding De meeste tandpasta’s worden geleverd in plastic Informatie: k tubes, gemaakt van aardolie. Ze belanden in onze o Grootmeester opleiding Tel vuilnishopen en oceanen waar ze niet verder afbreken. De rest wordt verbrand en veroorzaakt RAJA YOGA NEDERLAND o Yogatherapie opleiding CO uitstoot. o Upanishads (filosofie) Smyle brush mints in een cool glazen flesje dat je kunt navullen. Ze zijn er met en zonder fluor. Kauw o Masterclasses Yogawetenschap een tab fijn, natte tandenborstel erop en de tab veranderd in tandpasta! Poets zoals je altijd doet. o Mindfulness opleiding CRUSH BRUSH SMYLE. 2

De YOGAKRANT verloot 10 flesjes Smyle Brush Mints! Schrijf* je in op www.yogakrant.nl en maak kans!

ONLINE

ERKENDE YOGA-OPLEIDINGEN o o o o o o o

Schrijf je in op www.yogakrant.nl en maak kans op deze Yin Yoga kaartenset!

ACADEMIE Mail !

vanuit het hart te dragen. De overtuiging dat de mannelijke seksuele energie iets of iemand anders nodig heeft om bevestigd te worden, heeft de innerlijke kracht van het mannelijke uitgehold. Door die overtuiging los te laten en te voelen dat de seksuele energie in het hart gedragen kan worden, zal enorm bevrijdend zijn waardoor oude verhaallijnen over daderslachtoffer vanuit mannelijk perspectief losgelaten kunnen worden.

SMYLE is te bestellen via www.wesmyle.nl gratis en co2 neutraal bij je thuis bezorgd.

*voor 27 maart 2021

RAJA YOGA NEDERLAND

Informatie: k.stuive@hotmail.com Tel. 06-4675894


de yogakrant winter / 2020/2021 • 8

Van ‘bezig zijn’ naar ‘bewust zijn’

Corine Lepoutre

Gedach

ten

voeden

emoties

De vibratieschaal van Hawkins Echt aandacht geven aan dat wat is kan heel confronterend zijn. Wij mensen leven snel overal aan voorbij, overal langsheen. In de maalstroom van alledag kunnen we ons verstoppen in werk, huishouden, social media; laten we dit ‘bezig zijn’ noemen. Hoe nu komen we van ‘bezig zijn’ naar ‘bewust zijn’ om onze trillingsfrequentie te verhogen?

Een mooie oefening om meer positieve gedachten te ontwikkelen is het oefenen van dankbaarheid. gekomen De schaal wordt als piramide afgebeeld waarbij de laagste frequenties zware emoties als schuld en schaamte vertegenwoordigen en de hoogste de verlichte staat van zijn. Hawkins stelt dat alles energie is en dat alles en iedereen een energiefrequentie (of trilling) heeft waarbij de emoties resoneren.

Als we ‘bezig zijn’ bevinden we ons in een vernauwd bewustzijn. Onze aandacht is bij wat we doen of onze aandacht wordt getrokken door dingen die buiten onszelf plaatsvinden. Tijd om (echt) te pauzeren nemen we nauwelijks. Als mindfulness trainer en coach leer ik mensen zich bewust te worden van hun gedachten, hun emoties en hun fysieke lichaam. Dit is een goede start om contact te krijgen met je binnenwereld. Naast gedachten, gevoelens en lichaam is er nog een vierde aspect, namelijk het spirituele aspect. De innerlijke staat van zijn wordt bepaald door al deze vier aspecten en dat heeft direct invloed op je trillingsfrequentie. Emoties herkennen en erkennen is essentieel voor je welbevinden. Het voeden van de juiste emoties is cruciaal voor het verhogen van je bewustzijn. Emoties hebben frequenties en hoge frequenties hebben een helende werking.

Om uit de lagere frequenties te ontsnappen is het van belang om emoties als verdriet, angst en boosheid wel degelijk toe te laten, erbij te blijven en ze vervolgens los te laten. De bewustzijnsschaal van Hawkins Dr. David R. Hawkins, bekend van zijn boek Power vs. Force, is een Amerikaanse psychiater (1927 – 2012) die een ‘vibratieschaal’ ontwikkelde die het mogelijk maakt om het bewustzijnsniveau van iets of iemand in een getal uit te drukken. De metingen zijn via kinesiologische testen tot stand

Hoe verhoog jij je bewustzijn? Alles is vibratie, alles is trilling. Alles bestaat uit atomen. Om je vibratie te verhogen zijn alle vier de lichamen van invloed. Laten we deze vier lichamen eens doornemen. Het fysieke lichaam heeft baat bij natuurlijke voeding, natuurlijke huidverzorgingsproducten, bij yoga en bij lekker de natuur ingaan. Het mentale lichaam bevat onze gedachten die zowel positief als negatief van aard kunnen zijn. Jouw manier van denken over de realiteit bepaalt jouw realiteit. Een mooie oefening om meer positieve gedachten te ontwikkelen is het oefenen van dankbaarheid. Zo kan je bijvoorbeeld bij het opstaan en slapen gaan onderzoeken waar je dankbaar voor bent en dit uitspreken of opschrijven. Gedachten voeden emoties Het emotionele lichaam wordt gevoed door gedachten en een dankbare gedachte kan een positieve invloed hebben op de emotie zodat de trilling (de vibratie) hoger wordt. Er zijn emoties met hele lage frequenties, zoals schaamte met 20 en angst met 100 op de schaal van Hawkins, en er zijn hoge frequenties zoals het gevoel van liefde met 500 en het gevoel van vrede met 600. Trillingen (vibraties) hebben invloed op hoe jij je voelt. Om uit de lagere frequenties te ontsnappen is het van belang om emoties als verdriet, angst en boosheid wel degelijk toe te laten, erbij te blijven en ze vervolgens los te laten. Naast dankbaarheid is vergeven - zowel jezelf als de ander - ook een goede oefening om de lagere frequenties te verlaten. Puur bewustzijn Om jezelf naar een hogete frequentie te tillen en het spirituele lichaam te ontmoeten is meditatie een beproefde methode. Door meditatie kom je weer in verbinding met je bron, met je ware zelf. Jouw ware kern is puur bewustzijn en heeft een hele hoge frequentie. Dit zend je uit naar je omgeving en zo heeft het niet alleen een helende werking op jezelf, maar ook op de algehele toestand in de wereld. Op de schaal van Hawkins is moed (200) het omslagpunt tussen zwakte en kracht. Hawkins stelt dat een individu met een niveau van 300 de negativiteit kan

compenseren van 90.000 individuen met een niveau beneden 200. Werk aan de winkel dus! Door gezamenlijk te mediteren ontstaat een veld van hoge frequentie. Zo kunnen we het collectief bewustzijn verhogen en ons van de collectieve angst ontdoen om te leven zoals het leven bedoeld is; in dankbaarheid, blijdschap en liefde. Let’s keep the good vibes going! Moed als omslagpunt Volgens de bewustzijnsschaal van Hawkins is moed het omslagpunt. Moed heeft een frequentie van 200 en vanaf dat punt ontstaat positieve verandering. In deze tijd is moed essentieel. Voor jezelf om een menswaardig bestaan te leiden, maar ook in bredere zin. Moed om de omstandigheden waaronder wij leven - denk aan alles wat er in 2020 veranderd is - te onderzoeken. Moed om je los te maken van opgelegde regels en ideologieën. Moed om op je eigen autoriteit te varen. Moed om je eigen leven vorm te geven, je uit te spreken, je te verbinden met gelijk gestemden. Wanneer velen de moed vinden om te kiezen voor een vrij en liefdevol leven zijn wij als mens in staat om ons lot weer in eigen hand te nemen en het bewustzijn wereldwijd te verhogen. De wereld heeft moedige mensen nodig. Corine Lepoutre is trainer en mindful coach, gespecialiseerd in hulp bij narcistisch misbruik, burnout en stress. Ze gebruikt ook technieken als de Bars en Reiki. www.mindfulacademy.nl corine@mindfulacademy.nl


yogazijn

de yogakrant winter 2020/2021 • 9

DE KENNIS VAN DE ADEM IS DE SLEUTEL TOT EEN GEWENSTE GEMOEDSTOESTAND Nadi sodhana is een oefening waarbij je afwisselend door het linker- en rechterneusgat ademt. Dit beïnvloedt onze hersenhelften en gemoed.

In het boek Adem en Bewust-zijn* staat beschreven voor welke activiteit je het ene neusgat dominant maakt en voor welke het andere. De adem die door het rechterneusgat naar binnenstroomt, koelt de rechterhelft van de hersenen af, en activeert zo de linkerhersenhelft, en vice versa. De linkerhersenhelft staat voor het rationele, het logische en geordende. De rechterhersenhelft voor het intuïtieve, creatieve en het vermogen om te visualiseren. Normaal gesproken is steeds één van de twee neusgaten een tijd dominant. Amerikaans neurobiologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de neusgaten wisselen na ongeveer twee tot drie uur. Daaruit volgt dan logischerwijze

dat we twee tot drie uur meer rationeel en geordend zijn en dat we twee tot drie uur meer intuïtief en ruimtelijk ingesteld zijn.

de ontspanning drink je een glas warme melk met een snufje saffraan en gezoet met dadels. Volg dit protocol regelmatig in tijden van overmatige stress.

Stressreductie Swara yoga heeft hier een wetenschap van gemaakt. Men maakt het ene neusgat actief, door het andere een poosje af te sluiten en is daardoor beter in staat een bepaalde activiteit te doen. Swara yogi’s passen dit voor iedere activiteit aan. Ze maken het linkerneusgat dominant als ze een muziekinstrument gaan bespelen en het rechterneusgat als ze een debat aangaan. Dat gaat misschien wat ver voor ons westerlingen, maar we kunnen wel degelijk ons licht opsteken bij deze leer en er baat bij hebben. Zo zijn er richtlijnen voor heling door een bepaald neusgat te activeren. Bij stress en spanning ga je op de rechterzijde liggen en zo activeer je vanzelf de ademstroom door het linkerneusgat. Dit werkt niet als je verkouden bent met een verstopte neus en bijholten. Adem zo rustig een half uur. Het hele protocol is als volgt: voor je gaat liggen, was je je voeten, je handen en je gezicht en tijdens het liggen kun je luisteren naar muziek (bijvoorbeeld harp, citer of akoestische gitaar). Na afloop van

Bipolariteit Het bijzondere is dat de grondleggers van de Swara yoga niet bekend waren met de kennis van de twee hersenhelften. Zij werkten met de principes van bipolariteit en gebruikten daar de adem door de neusgaten voor. De rechterkant van het lichaam werd als actief, als de zonkant van het lichaam beschouwd: de zon straalt actief zijn warmte uit. De linkerkant van het lichaam werd als ontvangend, als de maankant van het lichaam beschouwd: de maan ontvangt het licht van de zon. De neusgaten staan in verbinding met de fasen van de maan. Tijdens wassende maan is het linkerneusgat vaker en langer dominant. Tijdens afnemende maan is het rechterneusgat vaker en langer dominant. De maan beïnvloedt niet alleen het water van de zee (zij is de veroorzaker van eb en vloed), maar ook onze lichaamsvochten, die gerelateerd zijn aan onze emoties en gemoedstoestanden. Ons gemoed kent ook schommelingen, net als de golven van de zee. De Amerikaan dr. David

Warme nieren in de winter De winter is het seizoen om naar binnen te keren en tijd te maken voor herstel en heroriëntatie. In de Taoïstische yoga werk je in het winterseizoen met de nieren en blaas. De oefeningen uit het nieuwe boek ‘Meridiaanyoga voor het leven’, helpen je de nieren op te warmen, de rug te ontspannen en energie op te laden. Het opladen van de nieren, en vooral de bijnieren, helpt je je basisenergie op te bouwen en diepe rust te vinden in jezelf. Opwarmen van de onderrug Je komt zitten met de benen gestrekt voor je en de voeten op heupbreedte. We starten met een dynamische oefening om de onderrug en nieren op te warmen. Zo zittend draai je naar rechts, je plaatst je rechterhand achter je met de vingers naar achter wijzend en de elleboog iets gebogen. De linkerarm draait mee. Dan draai je terug naar het midden, draai je verder naar links en je plaatst de linkerhand achter je. Het tempo van deze beweging is vrij dynamisch. Je kan bewegen op de adem: op de uitadem draai je naar één zijde, en op de inadem kom je terug. Je wisselt rotatie naar rechts en naar links af. Herhaal de beweging een aantal keer en kom dan terug naar het midden. Blaasstrekking liggend

Je ligt op de rug, een dik kussen ligt links naast het bekken en de romp. Je brengt de knieën naar de buik. De linkerarm ligt opzij, de rechterduim plaats je tegen de schedelrand net naast het midden. Je draait de knieën naar links en legt deze op het kussen. Op de uitadem strek je het bovenste been, beweegt de voet zoveel mogelijk naar de linkerhand, en je drukt met de

Je ligt nog steeds op de rug, de voeten op heupbreedte en de knieën naar elkaar toe. Je legt nu de handen op de onderbuik: je plaatst de duimen en wijsvingers tegen elkaar, waardoor je hiermee een driehoek vormt, en je legt de duimen dan op de navel. De handen liggen nu op het reflexgebied van de nieren. Je richt je aandacht nu op de warmte en de energie die vanuit de handen de buik instroomt, doorstromend naar de nieren. Je visualiseert dat onderbuik en nieren vollopen met energie en warmte, en je kan hierbij de kleur oranje visualiseren. Als je vaak koude handen hebt, dan kan je ook een opgewarmde pittenzak op de buik leggen, en visualiseren dat bij iedere inadem de onderbuik en nieren steeds verder gevuld worden met warmte en energie, en de kleur oranje. Dan laat je het beeld los en volg je kort de adem en je ademritme.

Mijn advies is: wees een onderzoeker. Ga met deze oude kennis aan de slag en ervaar! Stella van Dinten van Prayag meditatieopleidingen over de wetenschap van Swara yoga: de kennis van de ademstromen.

Zonnegroet, Stella www.prayag.nl *

Breath, Mind and Consciousness (Adem en bewust-

zijn) van de Indiase leraar Harish Johari.

de nieren: de batterijen van je lichaam

Passieve Yin-oefening voor de Niermeridiaan

rechterduim rustig tegen de schedelrand. Op de inademing buig je het been weer. Herhaal dit een aantal keer. Kom dan terug in het midden en voel kort de doorwerking. Leg het kussen aan de rechterzijde en maak dan de rotatie met de knieën naar recht. Herhaal de beweging aan deze kant. Opladen

Shannahoff-Khalsa van de University of California in San Diego geeft in het boek van Harish Johari aan, dat wij mensen geen hulpeloze slachtoffers van onze gemoedstoestanden hoeven zijn, maar er invloed op kunnen uitoefenen door de lucht door het andere neusgat te laten stromen. Door dit te doen treden er veranderingen op in de chemische processen in ons lichaam, en verdwijnen ongewenste emotionele of fysieke toestanden.

Bij ieder element hoort een yin- en een yang-orgaan. De nieren (yin) en de blaas (yang) horen bij het winter element water, de schatkamer van levensenergie. Hierbij hoort de emotie angst. Als dit element verzwakt is, kunnen er in de winter klachten ontstaan. Je bent sneller moe en geprikkeld. VERBETER JE NIERENERGIE

Als je wilt kan je voor de laatste oefening een sjaal of doek om de onderrug slaan, om zo de nieren warm te houden. Je komt liggen op de rug. Voor deze oefening gebruik je een dik kussen, een meditatiekussen of een bolster. Je zet de voeten op de grond en heft het bekken, zodat je het kussen onder het bekken en de onderrug kan schuiven. Dan til je de voeten van de grond en je brengt de benen omhoog. Het bekken is nu volledig ondersteund, net als de lage onderrug. Stel je voor dat de voeten aan touwtjes opgetild worden, je zoekt daarmee een positie waarin je de benen moeiteloos geheven kan houden. De knieën kan je lichtgebogen houden. Laat het bekken rusten op het kussen, terwijl de aandacht steeds meer naar binnen zakt, naar het bekken en de onderrug. Blijf zo enige tijd liggen. Als je dan het kussen weglegt, blijf dan nog even liggen in een rustende houding, of kom zitten voor een korte meditatie. Maartje van Hooft is schrijfster van het o.a. het boek ‘Meridiaanyoga voor het leven’ en is hoofddocent van de 4-jarige yoga-opleiding Amitabha. www.meridiaanyoga.com Fotocredits Sven Scholten

Vertragen De aanraking van het water element is langzaam, vloeiend. Vertraag je handelen, tijdens het huishouden, je werk, wandelen, sporten en tijdens de seks. Trek je terug Het water element is verbonden met je terugtrekken, naar binnen keren: een yin element. Yin is vrouwelijk, alles wat naar binnen toe gaat. Dus neem in de winter rust, kom tot jezelf, ontspan en reflecteer. Koop een (wollen) nierwarmer Draag deze onder je kleren. Dit houdt je buik, rug en nieren extra warm. Of leg een kruik onder je nieren voor het slapen gaan. Zo blijft je energie op peil en voel je je rustiger. Massage Neem geregeld een ontspannende massage, of masseer zelf je middenrug, met de knokkels van je handen. Zwemmen en strand Laat je dragen door het zoute water, geef je over. Of was jezelf met zout water. Of maak een lange strandwandeling.


yogalevenslessen

de yogakrant winter / 2020/2021 • 10

de weldaad van winterse rust

Wat je aandacht geeft groeit! In een teaching over positieve en negatieve energie, geeft de 14de Dalai Lama aan: wat je aandacht geeft groeit. Welke zaden in de geest geef je water?

Winter is om te rusten en te bezinnen. De zuivere lucht, de kale bomen. De natuur ademt een rustpauze in. Het nodigt ons uit om naar binnen te keren en te mediteren.

In de middag is het pitta tijd en kunnen we de grootste warme maaltijd nemen, omdat dan de spijsvertering optimaal is.

De natuur vervalt in een schijnbare rust. Maar ondergronds is het zich al aan het voorbereiden op het nieuwe leven in de lente. Wij mensen zouden er ook goed aan doen onze activiteiten terug te schroeven en aan te sluiten bij de veranderingen in de natuur. Zodat onderhuids ons vuur weer kan gaan branden. Omdat we in warme huizen wonen, denken we dat we geen last hebben van de seizoenen. In huis en op kantoor is alles het hele jaar hetzelfde. Er zijn feestdagen met de mogelijkheid van rust, maar ook deze zijn vaak nog drukker en stressvoller dan de werkdagen. Herfst en winter is vata tijd(lucht en beweeglijkheid). Dat betekent dat de ijzige wind ons parten gaat spelen, dat we gemakkelijk klachten kunnen krijgen zoals een droge huid, slapeloosheid, piekeren, vermoeidheid, pijn in de botten en rusteloosheid. Hierdoor hebben we meer behoefte aan kapha: aarde en water (structuur en rust) en pitta: vuur (warmte). Wij hebben bezinning nodig. Een periode van reflectie en innerlijk zitten. Om niet op het puntje van onze stoel te zitten en alweer bezig te zijn met de volgende afspraak. We dienen onze energie te kanaliseren, omdat onze weerstand extra hard moet werken om niet aan de wisselvalligheden van het weer ten prooi te vallen. In deze tijd kan een griepje, verkoudheid of een onderliggende vermoeidheid naar boven komen. Voeding in de winter Ook onze voeding kunnen we aanpassen door het verminderen van zuivel, salades en andere producten uit de koelkast (kou). Gebruik meer verwarmende kruiden die ons spijsverteringssysteem

ondersteunen, zoals gember, kaneel, komijn, kerrie, venkel, geelwortel en koriander (warmte). Als ontbijt kunnen we beter warme havermoutpap met kaneel eten. En als we al fruit willen nemen, verwarm het. Of bestrooi een appel met kaneel, zodat de hitte van kaneel de koelte van de appel compenseert. Probeer warme dranken en natuurlijke vetten zoals sesamolie of olijfolie te gebruiken. Als lunch of avondeten kunnen we een heerlijke soep maken: vegan snert of groentesoep, linzensoep, rodebietensoep of pompoensoep met verwarmende kruiden. Een Hollandse stamppot (zonder kool want dat is vata verhogend) of een verwarmende curry (met kurkuma, peper, korianderzaad en komijnzaad). Juist tussen de middag, van 10.00 tot 14.00 uur, is het pitta tijd. De beste tijd voor de grootste warme maaltijd, omdat dan de vertering optimaal is. Samen met de juiste voeding kunnen we yoga inzetten om vata te verlagen: door de oefeningen vaker te herhalen, langzamer te doen en iets meer structuur aan te brengen in de dagelijkse oefeningen. De krijger een paar minuten vasthouden om het vuur wat aan te wakkeren, werkt vata verlagend. Maar ook stimuleert het onze apana prana zoals de boothouding onze samana prana weer stimuleert. Laat je masseren met heerlijke warme ayurvedische olie. De winter leent zich bij uitstek om pas op de plaats te maken en te reflecteren op het leven en je spirituele pad. Richt je op jouw doel en kijk wat je nodig hebt om daar te komen. Zorg goed voor jezelf, de wereld gaat ook wel door zonder jou.

Opdracht: toets jezelf op deze punten uit het 8-voudig pad van de Boeddha en schrijf op waar je de komende maand je energie op wilt richten? Wat ga je water geven? Welke onderdelen in het achtvoudig pad wil je met kleine stapjes gaan verbeteren?

De Boeddha geeft aan dat je eerst mag opmerken en accepteren dat er lijden is. Vervolgens is er een oorzaak van lijden. Als eerste zijn dit je verstorende en belemmerende gedachten, emoties, fysieke sensaties en energieniveau. Het leren opmerken van prettige, onprettige en neutrale sensaties in het NU is een eerste training.

Opdracht: toets jezelf op deze tien te ontwikkelen deugden in de geest. Hoe ga je deze deugden beoefenen naar jezelf toe vanuit zelfcompassie en daarna oefenen op de ander vanuit een egoloos perspectief? Welke deugd verdient aandacht? Waar is nog wat werk aan de winkel? Kies per week ĂŠĂŠn deugd die je gaat oefenen in jezelf en daarna op de ander.

In de tweede teaching van de Boeddha behandelt hij begrippen als onderlinge afhankelijkheid, en het beoefenen van de tien deugden, vanuit compassie: het lijden van anderen verminderen en het geluk vergroten. De tien deugden zijn: gelijkmoedigheid, liefde & vriendelijkheid, compassie, medevreugde, ethiek, geduld, vrijgevigheid, enthousiaste inzet, meditatie en wijsheid. Wijsheid is een resultante van het beoefenen.

Luister naar mijn compassie meditatie:

De tweede oorzaak van lijden is je opgebouwde karma. Wie goed doet, goed ontmoet. De gevolgen van je positieve of negatieve gedachten, spreken en handelen, bouwen zich in je lichaam en geest op. Er is een verband tussen hoe je denkt, spreekt en handelt en of je in een positieve of negatieve film van je leven terecht komt. Er is echter een oplossing uit dit lijden en je kunt jezelf bevrijden uit deze negatieve energie door het achtvoudig pad te beoefenen. Het juiste begrip en inzicht ontwikkelen, de juiste intentie zetten, de juiste gedachten ontwikkelen, de juiste spraak beoefenen, het juiste handelen inzetten, het juiste levensonderhoud kiezen, de juiste inspanning tonen, de juiste aandacht in het Nu van de vier niveaus van bewustwording ontwikkelen, de juiste concentratie beoefenen om wijsheid te verkrijgen*.

https://www.youtube.com/watch?v=NXr9iYAk7SA

Tijdens mijn periode als monnik in opleiding in een Tibetaans klooster werden deze teachings ook besproken en beoefend en ondersteund door het zingen van gebed zangen, meditaties en rituelen. Deze leringen integreren in je dagelijkse praktijk is nuttig. Word positiever op vier niveaus: in je denken, emoties, lichamelijk en qua energieniveau. Je omgeving gaat zich dan ook positiever opstellen en gedragen. Alles is met elkaar verbonden en onderling afhankelijk, is de boeddhistische visie. Niets bestaat op zich. In een 8-weekse mindfulness training leer je van deze vier niveaus bewust te worden. Veel oefenplezier,

In de eerste teaching van de Boeddha ben je vooral bezig met zelfcompassie = je eigen lijden verminderen en je geluk vergroten.

Hans Kloosterman www.hanskloosterman.com Zie voor verdere uitleg: https://

Ron van der Post

nl.wikipedia.org/wiki/Edele_

www.yogastudie.nl www.yogastudycenter.com

achtvoudige_pad.

0031 62 00 95 146

Yoga en Aplomb Docenten opleiding

Besef je dat je een keuze hebt om uit de cirkel van lijden te stappen. Je kunt verantwoordelijkheid nemen voor je negatieve denk-, emotie-, gedragsen communicatiepatronen. Of kies je voor slachtoffergedrag zoals je terugtrekken, verdedigen, aanvallen, wapenen, verstoppen, rationaliseren, rechtvaardigen, huilen, zaken niet benoemen en passief agressief gedrag? Of ga je kiezen voor de cirkel van geluk, door het activeren van je bewustwordingsproces via opmerken, herkennen, erkennen, accepteren, vergeven, loslaten, reflecteren, leren en nieuwe acties en patronen ontwikkelen.

Overgave aan natuurlijkheid

www.amitabha.nl

1 tot 4 jaar - Deventer Start februari of september

Essentie van yogahoudingen

5 vrijdagen - Deventer Voorjaar 2021

Boeddhisme en meditatie

Opleiding Bijscholingen

20 weken online + 1 lesdag Start 27 januari 2021

(VYN-erkend)

Mantra en meditatie

hoofddocent: Maartje van Hooft

3 vrijdagen - Deventer Voorjaar 2021

Maartje van Hooft


yogahealth

de yogakrant winter 2020/2021 • 11

Neem je vitamine E supplementen? Onnatuurlijk! Kies liever rode palmolie

Autueur : bart maes / meer info of bronvermeldingen www.freedomofhealth.eu

Gewokte groente met rode palmolie & hazelnoten

Recept

2 eetl rode palmolie

Vitamine E supplement? Kies natuurlijke tocoferol en tocotriënol uit rode palmolie. Misschien neemt u wel een supplement van vitamine E? Maar wat mist men meestal in een supplement van vitamine E? Tocotrienolen.

1 eetl Raz-el-Hanout (kruidenmengsel)

tot 60 keer sterker dan de tocoferolen) • ze kunnen de groei van kankercellen afremmen (vooral bij borstkanker) • ze beschermen de huid tegen UVstralen • ze vertragen het ouderdomsproces www.amanvida.eu

Voor Yogakrant lezer gevonden: De rode palmolie van Amanprana is de meeste duurzame palmolie & afkomstig uit biologische teelt . •100% biologisch •100% natuurlijk •Rijk aan 7 soorten vitamine E •Rijk aan caroteen (pro-vitamine A) (20.100 mcg / 100g) •Duurzaam

en in blokjes gesneden 300 ml groentebouillon 100 g hazelnoten

In een droge koekenpan hazelnoten goudbruin laten roosteren. Gebruik je spruitjes, deze eerst even stomen. In de wok de rode palmolie verhitten, de kruiden kort opbakken, groenten toevoegen en roerbakken. Kruidenbouillon toevoegen en de groenten nog even laten stoven. Een paar keer omscheppen tot ze klaar beetgaar zijn. Hazelnoten erover strooien en omscheppen. Lekker met rijst, quinoa of pasta. Rode mayonaise: 1 eierdooier snufje cayennepeper 1 theelepel mosterd 1 theelepel wijnazijn 125 ml lopende palmolie

325ml: t 7,25 1600ml: t 29,95

(zachtjes verwarmd)

1. Onverzadigde vetten Onverzadigde vetten zijn gezonde vetten. De essentiële vetten zijn de omega 3 en omega 6-vetzuren. Omega 3 zit in rode palmolie in vette vis, lijnzaadolie, avocado, walnoten en chiazaden. Van de onverzadigde vetten zijn vooral de koudgeperste echt gezond, dus niet verhitten! Vervang je boter voortaan door rode palmolie, olijfolie of kokosolie. 2. Verzadigde vetten Verzadigde vetten zijn een efficiënte brandstof omdat er veel energie in zit die langzaam wordt vrijgegeven aan het lichaam. Bovendien is verzadigd vet goed voor je botten, de lever, het hart, de longen en je zenuwstelsel. Gezond met mate en uit een natuurlijke bron, via kokosolie, een stukje biologisch vlees of zuivel. Hoe beter de leefomstandigheden van het vee, hoe hoger de kwaliteit van de verzadigde vetten.

1 soeplepel ketchup

Doe alles in de blender, behalve de olie. Mix het geheel en giet er dan heel zachtjes aan de olie bij tot de massa dik wordt. Naar wens met een teen knoflook.

Wat zegt de medische wetenschap over tocotrienolen (vitamine E)? • ze helpen vetophopingen in slagaders verwijderen • ze verlagen de LDL- of ‘slechte’ cholesterol • ze versterken ons immuunsysteem (voornamelijk de T-cellen) met 65% • het zijn zeer sterke antioxidanten (40

We hebben vetten nodig als bouwstof voor het lichaam en voor een goed werkend hart. Maar er zijn zowel gezonde vetten als ongezonde vetten.

1 grote zoete aardappel, geschild 500 g spruitjes of bloemkool of venkel

De meeste supplementen bevatten uitsluitend alfa-tocoferol. In twee afzonderlijke studies, rapporteren onderzoekers dat het niet verstandig is om hoge dosissen alfa-tocoferolen op te nemen zonder de tocotrienolen. In de natuur komt alfa-tocoferol nooit afzonderlijk voor. Het is steeds een mix van tocoferolen en tocotrienolen. Als we erop vertrouwen dat de natuur ons altijd verschaft wat we nodig hebben en dit in een ideale verhouding, dan zou het ideale vitamine E-supplement een mix moeten zijn van tocoferolen en tocotrienolen. In 1971 heeft Slover aangetoond dat rode palmolie de rijkste bron is van tocotrienolen. (Momenteel kan men geen andere, even rijke natuurlijke bron aan tocotrienolen en vitamine E, aanbevelen dan rode palmolie! (30) De vitamine E die je terugvindt in rode palmolie, bestaat voor 30% uit tocoferolen en voor 70% uit tocotrienolen. Tocotrienolen vormen een belangrijke familie van de vitamine E. Chloor in leidingwater en oestrogenentherapie bemoeilijken de opname van vitamine E.

Vetten en gezondheid

Bron: www.freedomofhealth.eu

breng je aura energie in balans

3. Transvetten Ongezonde transvetten worden door een chemisch proces gemaakt. Onverzadigde olie, die in principe gezond is, wordt chemisch zo bewerkt dat er gehard vet of geharde boter van wordt gemaakt. Deze zitten in industrieele voeding zoals margarine, chips, gefrituurd voedsel en diepvriesproducten.

Premium appelazijn is supergezond

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In ‘Aura-energie’ laat Alla Svirinskaya je zien hoe je je aura laag voor laag kunt reinigen. Door onze blootstelling aan grote hoeveelheden (digitale) energiestromen raakt ons aura, ons eigen energieveld, vervuild. De kans is groot dat we er ziek van worden.

Azijnzuur heeft krachtige antimicrobiële eigenschappen. Zowel tegen bacteriën als tegen virussen.

1. Door gebruik te maken van je intentie, schep je een vibratiesjabloon voor wat je bereiken wilt; deze zorgt ervoor dat jouw energie en die van het universum gaan stromen in de richting van dat resultaat. 2. Door de hoge trillingsfrequentie van dankbaarheid ontstaat er in jou een toestand van waardering voor het geschenk van het leven. Dit zorgt ervoor dat je aura als een magneet positieve energie aantrekt.

Zo werkt azijnzuur effectief tegen E. coli darmbacteriën als verschillende stammen van salmonella. Azijnzuur kan in de celwand van de bacterie geraken en ze doden. Hierdoor werd ook aangetoond dat azijnzuur antivirale eigenschappen heeft. Azijn is ook effectief om wonden te helpen genezen. Azijnzuur helpt tegen een te hoge bloedsuikerspiegel. Azijnzuur zorgt voor een betere

3. Inspiratie is een toestand waarin je bent afgestemd op je spirituele zelf. Het is een innerlijke vonk, een golf die je omhoogstuwt, en die ontstaat dankzij de chemie tussen je authentieke kern en de prikkels uit je omgeving. Uit mri-scans blijkt dat onze hersengolven samenhangen met die van anderen, ecg’s maken duidelijk dat emotionele verbondenheid met anderen leidt tot synchronisatie van de hartslag, en bloedonderzoek wijst uit dat onze hormoonbalans beïnvloed kan worden door de hormonen van andere mensen. We kunnen er dus niet omheen: we zijn met elkaar verbonden door gezamenlijk voortgebrachte energiegolven. Dit mag echter niet automatisch leiden tot verlies van onze energetische identiteit; we mogen onze unieke trillingsfrequentie

niet laten overheersen door de golven van anderen. We kunnen en moeten onze energetische identiteit behouden. In elk contact is het van essentieel belang dat we ons bewust zijn van onszelf, zodat we erop kunnen vertrouwen dat we compleet zijn zoals we zijn, en gezonde grenzen kunnen stellen. Bescherm je aura met auraprobiotica = intentie + inspiratie + dankbaarheid Zonder deze ingrediënten kan je aura niet goed functioneren. Het hebben van een intentie, inspiratie en dankbaarheid is van het grootste belang.

darmflora en gezondere maagomgeving. De werking van deze zuren zijn te vergelijken met prebiotica. Voeding voor onze inwendige flora. Rauwe appelazijn verbetert ook de opname van voedingstoffen. Helend voor de huid. Het is een sterk samentrekkend middel voor het verwijderen van dode huidcellen. Balancerend voor de Ph waarde van de huid. Helpt om de zogenaamde beschermende zuurmantel

Mail

&win!

Aura energie Breng je aura, jouw persoonlijke energieveld, in balans zodat je energie op de juiste frequentie blijft en je de beste versie van jezelf kunt zijn. Auteur: Alla Svirinskaya / Ankhhermes t 24,99

van de huid intact te houden. Reinigt perfect de huidporiën. Helpt huidontstekingen voorkomen en genezen. Azijnzuur heeft een anti-histamine effect. Helpend voor mensen met allergenen of astma. Bron: www.freedomofhealth.eu Amanvida Premium Appelazijn Biologisch / Bevat de moeder van de azijn / Niet gepasteuriseerd /Rauw / 5% zuurtegraad niet gefilterd, dus van nature troebel / Clean label (slechts 1 ingrediënt, nl. gefermenteerde appelen)

Schrijf je in op www.yogakrant.nl en maak kans op dit inspirerende boek! *voor 27 maart 2021

Bestel hier: www.amanvida.eu 1L. t 7,95


yogaselflove

de yogakrant winter / 2020/2021 • 12

Helende Seksualiteit

Liefdesles van Marcia

‘Seks voelt voor mij als huiswerk’, klinkt het tijdens de sharing in mijn vrouwengroep. Ze kijkt naar de grond. We praten over hoe wij vrouwen vastzitten in conditioneringen als het gaat om intimiteit. Met een gevoel van schaamte en schuld praat ze over hoe ze tijdens het liefdesspel oploopt tegen een muur van ongeschreven regels en verwachtingen. De openheid van seks en seksualiteit hebben we te danken aan de seksuele revolutie. Maar het schoonheidsideaal en het ‘mannelijk klaarkom model’, hebben we vooral te danken aan de pornoindustrie die een totaal verknipt beeld geeft van wat seks is en wat genieten is.

Zie hier de uitholling van seksualiteit. Seks hoe het hoort of hoe het zich van nature ontvouwt. Het blijft een beladen onderwerp en het blijkt dat veel vrouwen in onze groep zich aanpassen aan verwachtingen, of er van af zien omdat het te ingewikkeld is.

Het schoonheidsideaal en het ‘mannelijk klaarkom model’, hebben we te danken aan de pornoindustrie die een totaal verknipt beeld geeft van wat seks is.

Ze praat verder en deelt haar struggle: kijk ik raar tijdens seks? Waar is het explosief genot? Hoe please ik de man? Wat voor geluid moet ik maken? Hoe krijg ik dat orgasme? Dan zijn er ook nog allerlei ideeën in haar hoofd over hoe een orgasme moet voelen.

De zintuigen Ons brein is het grootste seksuele orgaan. Natuurlijke seksuele beleving is een zaak van het lichaam en in het bijzonder van de zintuigen. Daar zit de oer-wijsheid. Wanneer de zintuigen tot leven komen (al een kunst op zich voor wie vaak in zijn hoofd zit) spelen de seksuele sensaties zich vooral af binnenin je. Als je bijvoorbeeld een heel lekker ijsje eet, doe je ook vaak je ogen dicht om helemaal op te gaan in die beleving.

Niet wetende dat wij vrouwen in staat zijn tot talloze orgasmen. Een kleine greep uit het assortiment is het cervix orgasme, g-spot orgasme, tepel orgasme, en de meer energetische-, of tantrische orgasmes die gerelateerd zijn aan de chakra’s.

De heilige yoni Elke lichaamscel kunnen openen om plezier te ontvangen is een kunst. In de oude Tantra Tempels leerden de vrouwen hoe ze hun seksuele frequentie konden verhogen, en zo ook die van de man. Als devotie naar de Godin en het heilige

vrouwelijk principe (het helen van moeder aarde). De vagina was te aanschouwen als een kosmische poort van geboorte en dood, als het mysterie van het eeuwige leven of verlichting: De Yoni. De vagina lijkt tegenwoordig echter meer een instrument waarbij spanning wordt opgewekt en afgevoerd wordt. Vertragen Het echte huiswerk is: going back to your (tantric) roots en slow down. Vertragen is echter niet van deze tijd met de razendsnelle informatieverwerking en indrukken op onze beeldschermen. Slowing down is wel de sleutel tot contact met het lichaam. Leren genieten door te vertragen. Je bewustzijn vergroten door langzamer je lichaam aan te raken. De tijd nemen om te ontdekken wat je wensen en grenzen zijn. Wetenschappelijk onderzoek zegt, dat wanneer er veiligheid en ontspanning is, dat er dan ruimte is voor seksuele openheid. Neem die tijd om te ontspannen! Seks als heling We hebben vrouwen nodig die wakker worden. Ik hoop een verschil uit te kunnen maken met School of Shakti. Want er is een nieuwe seksuele revolutie nodig om authentiek seksuele beleving terug te claimen. Om vrij te zijn in je seksuele natuur. Seks te ervaren als een kracht van heling en bron van verbinding. Met jezelf, de ander, de natuur, de kosmos. Seksuele beleving is vanuit het

Zorgdragen voor meer energie in je lichaam

Foto: Harold Pereira

Op YouTube vind je tal van gratis geleide bodyscans om mee te oefenen. Heel fijn, omdat je dan nog meer aandacht hebt voor het voelen zelf. Paula Jap Tjong www.stoelyoga-nederland.nl

Door regelmatig diep te

Is je lichaam gespannen? Dan wordt er dus minder ATP aangemaakt! Vaak zien we een disbalans in het lichaam. Er wordt structureel te weinig ATP aangemaakt door onbewuste (spier)spanning. Veel mensen ervaren spanning in deze tijd. Bang om zelf besmet te worden of anderen te besmetten met het Covid virus. Zorgen om het behoud van werk. Verdriet om wat er niet meer mogelijk is

Mail !

voldoende energie behoud. Door regelmatig diep te ontspannen zorg je dat je voldoende energie behoudt. Een fantastische oefening die ik zelf iedere dag doe, is de Mindfulness Bodyscan. Ik ga op de bank of op mijn bed liggen en loop in gedachten mijn lichaam af. Zelfs als we liggen, spannen we nog onnodig onze buik- en nekspieren aan. Hetzelfde geldt voor je voorhoofdspieren. Dat kun je merken aan je frons. Naast de liggende bodyscan check ik gedurende de dag ook regelmatig even bij mijzelf in. Doe gelijk maar even mee. Begin bij je voeten en ga zo omhoog langs je benen, je zitvlak, je rug, je buikspieren, adem door je buik, en ga naar je handen, je armen, je schouders en je nek, en als laatste je hoofd: je voorhoofd en je achterhoofd. Wat heb je ontdekt?

www.schoolofshakti.org

Genieten van seks? Genieten van seks geldt minder voor vrouwen (60%) dan voor mannen (78%). 53% van alle vrouwen heeft wel eens aanrakingen of seksuele handelingen tegen haar wil ervaren. Fake it? Je bent niet de enige: 67% van de vrouwen doet weleens alsof ze is klaargekomen. Bron: www.rutgers.nl / The Guardian.

pak ze aan

ontspannen zorg je dat je Het mitachondrium. Het is dit onderdeel uit de cel dat verantwoordelijk is voor de productie van energie. Dat onderdeel uit de cel maakt het stofje ATP (adenosine trifosfaat). Wat benzine is voor onze auto, is ATP voor ons lichaam. Het is belangrijk om te beseffen dat dit stofje alleen wordt aangemaakt als ons lichaam volledig ontspannen is. Op die momenten dat je ligt en dus even helemaal niets doet en je spieren slap zijn.

Marcia Sanders

energie vreters

Ons lichaam bestaat uit ongeveer 30 - 40 biljoen cellen. Wetenschappers debatteren nog steeds over het exacte aantal. Deze cellen bestaan uit meerdere onderdelen. Die onderdelen noemen we organellen. Eén zo’n organel is een minuscuul kleine energiecentrale. etc. Spanning, door wat voor oorzaak ook, roept spierspanning op. In ons lichaam zitten maar liefst 1030 spieren! Wanneer deze spieren aangespannen zijn, is er minder aanmaak van ATP waardoor je minder energie hebt en je je vermoeid of futloos voelt.

Tantrische perspectief een verruiming van je bewustzijn. Het één worden, het samensmelten van. Niet alleen het mannelijk en vrouwelijk principe binnen en buiten je, maar het smelten van alle polariteiten. De kosmos in jou en jij in de kosmos. Het klinkt heel ingewikkeld, maar het is eigenlijk de meest natuurlijke, authentieke manier van seksuele beleving. Zonder toeters en bellen.

&win

. De YOGAKRANT geeft 5x deze Kantoor Yoga oefenset weg! Bevat 28 yogahoudingen en adem- en ontspanningstechnieken. • versoepelt je spieren • verbetert je houding • verhoogt de concentratie • werkt ontspannend

Schrijf je in op www.yogakrant.nl *voor 27 maart 2021 Ook te bestellen voor t 9,99 op www.stoelyoganederland.nl/stoelyoga-boek/

• Teveel eten. Schep eens een iets kleinere portie op. Een te volle buik is niet prettig en kost bakken energie. • Te weinig bewegen. Het lichaam is gemaakt om te bewegen. Door te bewegen verminder je stress, help je afvalstoffen het lichaam te verlaten. • Verkeerde ademhaling. Betrap de ademhaling zo vaak mogelijk. Verdiep en verleng de adem. Ontspan op de uitademing. • Je emoties opkroppen. Vraag jezelf af en toe in stilte af hoe het echt met je gaat. Huil zo nodig, ga een rondje rennen of sla het van je af in een boksles. • Te weinig ontspannen. Hoe dieper de ontspanning, hoe meer het lichaam kan helen. • Te lange to do lijsten. Wees realistisch in wat je op een dag kan doen. • Dingen doen waar je niet in geloofd. • Negatieve energie en emoties van anderen aanvoelen of zelfs overnemen. Laat het los, je hebt genoeg aan jezelf. • Voorkom rommel in huis, geef alles een plekje, zie het opruimen als mediteren. Stap voor stap en doe het met liefde en aandacht.


de yogakrant winter 2020/2021 • 13

Geluk in je zelf

Yoga Dieren

Op 28 januari 2009 werd een jonge vrouw aangereden toen ze naar school fietste. Met spoed werd ze naar het ziekenhuis gebracht waar direct een operatie volgde. Een stuk schedel werd verwijderd en met een kaalgeschoren hoofd lag ze op de IC. Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) was het gevolg.

Die jonge zestienjarige vrouw was ik, Ruby Schalk. Na vier weken bijkomen in het ziekenhuis, begon mijn nieuwe leven. Het leren omgaan met hersenletsel. Gelukkig mocht ik weer naar huis, wat betekende dat ik mijn paarden weer mocht zien. Door het ongeluk heb ik alles opnieuw moeten leren. Het kostte mij ontzettend veel energie. En daarnaast was mijn uiterlijk ook niet meer hetzelfde. Van mijn mooie lange lokken was niets meer over. Bij mijn paarden maakte dat niets uit, en kon ik gewoon Zijn, zonder dat er iets van me werd verwacht. Het maakte ze niets uit hoe ik eruit zag, of wat ik wel of niet kon. Als Vilana zacht haar neus tegen mijn buik legde, hielp zij mij liefdevol te herinneren wie ik echt ben. Dit gaf mij kracht om niet op te geven, zelfs met alle beperkingen.

Omdat mijn paarden mij zoveel steun gaven, heb ik in 2016 de cursus ‘Sjamanistisch coachen met paarden’ gevolgd en geleerd mensen te coachen met behulp van paarden. Paarden praten niet, paarden voelen. En door dat gevoel toe te laten, helpen ze je het Geluk in jezelf te vinden. Vandaar dat ik na deze cursus mijn eigen bedrijf, Geluk in jezelf, heb opgezet zodat ik mensen deze Kracht ook kan laten voelen. Ikzelf ben immers het levende bewijs van wat de paarden kunnen doen en hoe ze voor je kunnen zorgen. En dat doen ze nog steeds elke dag. Dit laat ik nu ook anderen ervaren. Door paarden in je kracht Paarden kunnen mensen aanvoelen en dat heeft een reden. Het zijn kuddedieren en de kudde is zo sterk als de zwakste schakel. Wanneer wij bij de paarden zijn, maken we deel uit van de kudde. Ze gaan ons onderzoeken, spiegelen en voelen wat wij nodig hebben om sterker te worden, beter in ons vel te zitten en om uiteindelijk Geluk in jezelf te voelen.

Voor ont-wikkeling van lichaam & geest

ang met diepg Hét blad

De spirituele band met dieren Omdat honden, paarden en katten altijd in een oorspronkelijke toestand van verbondenheid met het Zijn leven, kunnen zij ons helpen ons dit weer eigen te maken. Wanneer dat gebeurd, zal die oorspronkelijke toestand zich verdiepen tot een groter bewustzijn. Eckhart Tolle zegt dat er niet alleen genegenheid, maar ook een spirituele band met dieren is. Miljoenen mensen, die anders volledig zouden opgaan in hun denken en in het eindeloos overdenken van zaken uit het verleden of in de toekomst, worden door hun hond of kat telkens weer teruggebracht in het Nu en herinnerd aan het plezier van het Zijn.

2 • Hemel en aarde Torsie/ Matsyendrasana

of wil je graag op zoek naar het Geluk in jezelf?

Uit: Altijd in het Nu Je huisdier als zenmeester,

Kijk dan vooral op www.gelukinjezelf.com

van Eckhart Tolle

jaargan

g 31 I decembe

Âsa na’

ten n eff ec s en hu s in je hart

tatie en medi Âsan a’s

tijdschrif

Een rustige

heldere geest

het brein

tie

en medita

het paradij

1

4 i20 t voor yoga

Tijdschrift voor Yoga Het blad voor de yoga professional en de gevorderde yoga beoefenaar

Neem nu een abonnement! 4 nummers voor t 32,50

www.yoga.nl

3 • Aanwezig zijn

Berghouding / Tadasana Sta rechtop met je voeten op heupbreedte. Voel in deze houding de eeuwigheid en rust van een berg. Ervaar het gevoel van de aarde onder je en de hemel boven je. Het lichaam bevindt zich daartussen. De energie kan nu moeiteloos stromen.

4 • Focus

De Boom / Vrkasana Je zal merken dat je ook in het dagelijks leven steviger komt te staan, je raakt niet zo snel meer uit balans. Deze oefening aardt je. Verruimt de ademhaling en brengt de twee hersenhelften in balans. Liefde moet zijn als een boom, met zijn Wortels diep in de aarde, maar met zijn takken uitgestrekt naar de hemel. Bertrand Russell

5 • Stilte en vreugde

Je linkerhand breng je vlak achter je stuitje. Blijf je opstrekken vanuit je stuitje. Ervaar je wervelkolom. Adem rustig door. Wanneer je wervelkolom soepel is, raakt hij beter doorbloed. De energie wordt beter door het lichaam verdeeld.

4i20

t 9,95 r 2020 I

Wil je meer weten over mijn sessies met de paarden

Doe mee op YouTube

Yoga brengt lichaam en geest in balans en heft blokkades op. Deze serie kun je dagelijks beoefenen. Doe deze oefeningen het liefst met een docent. Of doe mee met deze serie op YouTube: 20 minuten yoga balans (zoek op yogakrant).

Kom op je buik liggen en ontspan. Plaats je handen naast je schouders op de grond. Voeten bij elkaar. Breng dan rustig je hoofd omhoog. Laat de rugspieren het meeste werk doen. Ontspan dan en leg je hoofd op je handen. Versterkt de rugspieren. Goed voor de spijsvertering. Reguleert de menstruatie.

Al 32 jaar hèt platform voor yoga.

liefhe bber rde yoga

Laat je huisdier je leren om je thuis te voelen in het hier en nu.

Elke dag 20 minuten yoga

De Cobra

ressee voor de geïnte

de magie van je huisdier

Serie voor dagelijkse balans in je energie

1•Liefde

yogaselflove

Vooroverbuiging / Uttanasana Breng je bovenlichaam naar beneden. Laat het zwaar hangen. Je nek is los en je hoofd is zwaar. Ontspan je bovenlijf helemaal. Geeft rust en energie.

6 • Inspiratie

De Duif / Kapotanasana In deze houding masseer je de eierstokken en het gebied van de baarmoeder. Maakt de benen en de heupen soepel. Het bekkengebied wordt beter doorbloed. Brengt je terug naar de veiligheid van seksualiteit.

7 • Bevrijding

De Ploeg / Halasana Door het afsluiten van de keel wordt de onderliggende energie onderdrukt. Wanneer je uit de houding komt kan de energie zich ontladen en kunnen schuldgevoelens verminderen.

8 • Ontladen

De Kaars / Sarvangasana De moeder van alle yoga houdingen. Er stroomt nu extra veel bloed naar je gezicht en je hersenen. Zet je leven op zijn kop, en je zult dingen anders gaan beleven. Omgekeerde houdingen hebben een verjongend effect. Het hart komt tot rust. Goed voor het vermogen tot concentratie.

9 • Overgave

Savasana / Lijkhouding Het gezicht is glad. De adem stroomt, als de zee, vanzelf in en uit. Visualiseer dat je op het strand ligt. De zon verwarmt ieder plekje van je lichaam. Het wordt helemaal gevuld met een warm, gouden licht. Tijdens deze diepe ontspanning krijgt het lichaam de kans zich te herstellen. Het bewustzijn intensiveert. De effecten van de yogaoefeningen worden opgeslagen in het lichaam.


workshop / Creatief Schrijven voor yogi’s Met Saskia Onck van de Yogakrant & Marciel Witteman van Yoga internationaal magazine

Doe mee! zaterdag 16 januari

2021

Ontdek je persoonlijke verhaal, in beeld en tekst. Door het maken van een vision board, en oefenen met storytelling vaardigheden, komt je verhaal tot leven.

Makkelijker schrijven Heb je moeite inspiratie te vinden om tekstjes te maken voor instagram, je website en andere uitingen? Hoe maak je persoonlijke, originele en pakkende tekstjes? Wat gaan we doen • We creëren een moodboard / visionboard om je innerlijke drive te ontdekken. • Leer de basisregels van storytelling, storywriting & blogschrijven en geef woorden aan jouw persoonlijke verhaal. Door wie Marciel Witteman, storytelling- & schrijfcoach en hoofdredacteur van Yoga Internationaal, en Saskia Onck, ontwerper en hoofdredacteur van de Yogakrant geven deze dagdeel trainingen. Beide zijn tevens yogadocent, beelddenkers en schrijvers van meerdere boeken. Pen en papier voor de neus, koffie en thee, wat gezonde snacks erbij... en plakken, tekenen en schrijven aan de gezellige redactietafel!

Treat yourself

Met yoga inspiratie

programma zat. 16 januari 2021 11.00: inloop met thee, koffie en iets lekkers 11.15: geleide meditatie met visualisatie 11.30: visionboard: laat je fantasie los en ga knippen, tekenen en kleuren 12.30-12.45: pauze met thee en lekkers 12.45-14.30: storytelling door Marciel Witteman Info • Zaterdag 16 januari • Tijd: van 11.00 - 14.30 • Locatie: Amsterdam West • Prijs t 76,00 • Max 7 personen • Inclusief Inspirerende manual met oefeningen • Met pakje Yogi Tea Aanmelden: Mail naar info@yogakrant.nl en vermeld graag kort wat je verwacht te hebben geleerd na deze middag. Of bel voor meer info: Saskia Onck 06 229 297 10 Marciel Witteman 06 17 23 27 87

4 nummers & gratis ebook feelgood yoga t 14,50* *tweede jaar 17,50

Mis geen nummer! ontvang de yogakrant 4 x per jaar op je deurmat De krant die je raakt • Verander je leven door yoga • Lees de mooiste levenslessen • Ontdek verrassende inzichten • Ga beter slapen • Leukste mail&win acties • Leer omgaan met emoties • Lessen uit de yogafilosofie • Gezondheids tips uit de ayurveda • Eenvoudig opzegbaar

Gratis E-book

Meld je nu aan: www.yogakrant.nl/abonnement www.yogakrant.nl Voor jezelf, de ander en de wereld

Vluchtelingen die hier komen, kunnen op ons rekenen Help ook mee! vluchtelingenwerk.nl


yogashop

de yogakrant winter 2020/2021 • 15

YogaGoodies Let op je knie

yin yoga kaarten

Op je knieën moet je extra zuinig zijn. Wil je ze effectief beschermen tegen blessures of heb je last als je wat langer in een houding gaat, gebruik dan deze ergonomische knee pads. Speciaal ontworpen om je knieën te beschermen. Bestel via Yoga Specials

Laat je inspireren door deze unieke set yogakaarten.

• www.yoga-specials.nl

Yoga is meer dan alleen houdingen, deze set bestaat

Specials Haarlem: Kleine Houtstraat 92

uit 44 kaarten die houdingen, theorie en oefeningen

Winkel Yoga Specials Leiden: Langebrug 73

uitlichten. Deze set bestaat uit 44 kaarten die houdingen, theorie en oefeningen uitlichten. Yoga is voor iedereen, óók voor jou! Laat je inspireren met deze unieke set yogakaarten! • www.personasecum.nl

e d f e Li ndere

Anti Aging

en a heden k j i l e ak noodz NOW Dawn Yogalegging by Love & Other Necessities: Yoga & Streetwear met een

Anti-aging serum Shangri-la

0% chemicaliën, 0% alcohol, 0% allergenen, 0% parabenen. • helpt rimpelvorming te vervagen voor alle huidtypes • houdt de huid elastisch, jong en strak

bijzondere boodschap,

• verzorgend bij huidproblemen

elke handgetekende print draagt een

• vervaagt de gevolgen van het ouder worden

spirituele les en energie met zich mee. Meer informatie: • loveandothernecessities.shop

• beschermt tegen invloeden van buitenaf • Snelle opname door de huid, geen vettig gevoel nadien

Ik hou van mij

• www.amanvida.eu / 50ml t 69,00

live it up Met deze High Waist Glam Legging geef je jezelf een beschaafde dosis glam tijdens de wintermaanden. Legging van zacht natuurlijk materiaal, dus prima voor yoga èn mooi genoeg om zo te dragen. Maak de set af ingroentinten met de Easy Wrap in Dark Mint. Bestel via Yoga Specials • www.yoga-specials.nl Winkel Yoga Specials Haarlem: Kleine Houtstraat 92 Winkel Yoga Specials Leiden: Langebrug 73

Geef jezelf een extra ondersteuning met IK airsprays.

Huisgeblend door geurspecialist Roos Lubbers met 100% natuurlijke ingrediënten. Inclusief affirmatiekaartje en canvas zakje. Ook mooi in de yogales. t 19,50 • www.rooslubbers.com.

hotwinter

Mooi oud Isa Hoes en Medina Schuurman laten zien dat je

Shunga | Island Blossoms | Massagekaars

als vrouw van 50 jaar of ouder juist begint aan een

Massagekaars in de geur Bloesem en vanille.

fantastische tweede helft! Ze hebben daarvoor de

Verwarm elkaar in de gure wintermaanden. Je brandt de kaars totdat je de hoeveelheid massage-substantie hebt voor je doel. De basis-was, vervaardigd uit soja, cacao en kokos is verzorgend en geeft je huid een weldadige zachtheid. Dus pure verwennerij voor al je zintuigen!

hulp ingeroepen van mooie, sterke en krachtige vrouwen als Hélène Delhaas, Liliane Ploumen, Lizette Thooft, Marianne Verhoeven, Angela Maas, Rahma el Mouden en Neelie Kroes. Hoe ouder, hoe mooier Isa Hoes & Medina Schuurman Prijs: t 24,99 / Kosmos Uitgevers

t 24,50 • www.mailfemale.com of kom naar de winkel.

Uw product in shopping voor t 200,-. Lever voor 13 maart 2021 een HR productbeeld aan én 30 woorden o.v.v. shopping. Mailen naar info@yogakrant.nl


Word nu partner van de yogakrant Doe nu mee! Verspreid de yogakrant en wees zichtbaar als yogaschool. De yogakrant; 4 x per jaar volop yoga inspiratie en achtergronden voor cursisten. Voor t 127,75 euro per jaar kun je PARTNER & distributeur van de yogakrant worden. Al 350 yogascholen doen mee! Je praktijk, (yoga)school, of organisatie ontvangt 4 x per jaar 60/70 kranten, 4 edities.

au ade

C

Tevens verschijnt je logo en website vast in de krant onder provincie zichtbaar voor 37.000 lezers in heel Nederland. Stuur een mailtje met naam, de naam van de organisatie of yogaschool en de website, het adres en logo naar: info@yogakrant.nl

En ontvang nu cadeau*: het boek Mindfulness yoga / de bewuste vereniging van adem, lichaam en geest van F.J. Boccio. Vol waardevolle

oefeningen bruikbaar bij het geven van de yogales. *Zolang de voorraad strekt

Geef je nu op: info@yogakrant.nl


de yogakrant winter 2020/2021 • 19

what’sthebuzz? Met je mededeling in de yogakrant? Mail je tekst voor 22 februari 2021 naar info@yogakrant.nl / t 37,50 voor 30 woorden. Je mededeling verschijnt ook online op www.yogakrant.nl/agenda

amsterdam e.o.

retreats

YML Restorative Yoga bijscholing

Relax & Recharge 2020/2021 | Werk aan jou

Verdiepende, inspirerende en transformerende

algehele vitaliteit met de tools die je worden gegeven

Restorative Yoga bijscholing voor yogadocenten in

tijdens dit retreat. Het resultaat: een soepel en

twee modules. Data in december, februari en mei.

krachtig lijf met een heldere geest.

• www.yogametlef.nl

• www.artofmovement.nl

bijscholing

OPLEIDING / training

Yoga in Winschoten & Het Hogeland!

Volg een kennismakingsworkshop op één van de

Naast de wekelijkse lessen in de studio en online

open dagen bij Yogaschool Ron van der Post.

(ook mogelijk voor bedrijven), organiseerd yogaLOS

Voor info en aanmelden: • www.yogastudie.nl

online cursus

mail&win

Light of Being School of Spiritual Awareness

Spelregels mail & win acties

Online cursusaanbod Startdata:

• De duur van onze Mail & Win-acties is

Selfhealing 14/1 (8x)

ongeveer 3 maanden of korter

Surya Namaskar 11/1 (6x)

• Winnaars worden via e-mail op de hoogte

AuraAwakening 27/1 (5x)

gesteld;

Heartsinging 6/2 (4x) Meditatie 8/1 (8x) • www.lightofbeing.org

• Alle inzenders abonneren zich op onze nieuwsbrief. Natuurlijk kan je je daarvoor op elk gewenst moment weer afmelden; • Zie voor de volledige spelregels onze website.

online retreat Light of Being School of Spiritual Awareness Online Retraites

regelmatig bijscholingen voor yogadocenten in o.a. Groningen (adjustments, anatomie en filosofie).

Hans Kloosterman

27 t/m 29 december: Kerstretraite. Thema: steeds

• www.yogalos.nl • www.yogabijscholingen.nl

27 december tm 1 januari 2021 – 5 daagse klassieke

opnieuw geboren worden.

Vipassana meditatie retraite in stilte – Landgoed de

30 december t/m 1 januari: Nieuwjaarsretraite.

Bijscholingen voor yogadocenten

Hoorneboeg in Hilversum

Thema: je spirituele verlangen.

yogakrant verschijnt

• www.lightofbeing.org

goedgekeurd door VYN Yoga, ziektebeelden en intervisie / Daphne Schilder Elementen en meridianen / Maartje van Hooft Hoe de asana zich in ons kan voltrekken / Hade de Neve

Lu Jong / Monique Nass

• www.zweiersdalbijscholingen.nl

29 januari tm 31 januari 2021 – yoga & mindfulness weekend retraite “Verstilling” – Hotel de Zeeuwse stromen in Renesse • www.hanskloosterman.nl 17 tm 21 maart 2021 – midweek retraite - Unprison

rond 30 maart 2021

workshops

de yogakrant

yourself! Bevrijd je van beperkende gedachten, emoties

Mindfulnessworkshops en trainingen,

en fysieke sensaties – Tibetaans klooster in Huy België

wandelcoaching, weekenden met yoga en

5 tm 9 april 2021 – midweek retraite – Ayurvedische zuivering van lichaam en geest – Tibetaans klooster in Huy Belgié • www.hanskloosterman.nl

Kies voor kwaliteitsyoga www.yoganederland.nl

De lente editie van de

mindfulness in Friesland en de Noordoostpolder. Voor info en aanmelding: • www.demindfulgids.nl

Online Yogacursussen voor thuis van kinderwens tot moederschap

studiovandaan.nl

fertiliteitsyoga zwangerschapsyoga bevalcursus postnatale yoga

Vereniging Yogadocenten Nederland Voor docenten (in opleiding): • belangenbehartiging • contact met collega docenten • goedkope collectieve verzekering

Voor cursisten: • vind een erkende yogadocent • erkende yogadocentenopleidingen

Vereniging Yogadocenten Nederland T: 06 53 78 83 80 E: info@yoganederland.nl Facebook.com/yoganederland.nl

Steun de Yogakrant Met een abonnement

neem

een ja

arabo

4 num

nu sl ers echt t 14,5 s 0

En ontvang gratis het ebook feelgood yoga

Geef je nu op: www.yogakrant.nl/abonnement www.yogakrant.nl

m

nu

nnem

ent


NIEUW

Weerstand en smaak Sal Verde Van Amanprana is Portugese witte tijm in een aardewerk potje. Gedroogd en fijngemalen Sal Verde, het Portugese groene zout dat geen zout is. In de Portugese keuken wordt Sal Verde gebruikt om smaak te geven aan gerechten waardoor je geen of minder zout nodig hebt. Sal Verde is witte tijm waarvan Professor José Ribeiro Ljm, professor in de kruidenkunde, zegt: “Ongeëvenaard in de wereld van tijm en onvergelijkbaar superieur. Witte tijm is van ons. Sal Verde. Het is Portugees. En de moeite waard om te kennen.“ “Portugese witte tijm is de meest fantastische tijm die ik ken”, Bart Maes, oprichter van Amanprana. “Met zijn kleine ovale blaadjes en witte bloemetjes heeft de witte tijm een intense smaak en een frisse, kruidige geur.” Weerstand verhogen? Werk gerechten af met Portugese witte tijm. Vergeet voor één keer om af te werken met zout en peper. Probeer wat de Portugezen gezond houdt. Strooi Sal Verde op al je gerechten. Van witte tijm is bekend dat het tegen virussen en bacteriën werkt, het slijmoplossend is en de luchtwegen kracht geeft. Volgens Natural Standard is dit een van de langst bestaande volksgeneeskundige toepassingen van tijm.

Laat Sal Verde je inspireren in jouw keuken. Witloofschotel met witte tijm. Gebakken krieltjes met witte tijm en knoflook. Courgette met Griekse honing en witte tijm. Bloemkool met witte tijm. Tajine met witte tijm. Gratin dauphinoise met witte tijm. Moussaka met witte tijm. Pastasaus met witte tijm. Bospaddenstoelensoep met witte tijm. Tomatensoep met witte tijm. Portugese gerechten met Sal Verde? Tomaten met rijst en witte tijm (arroz de tomate). Tuinbonensalade met witte tijm (favas frescas em salade). Amandeltaart met witte tijm (torta de amendoas). Sperziebonensoep met witte tijm (peixhinos da horta). Portugese zoete rijst met witte tijm. Portugese rijst met brocolli en witte tijm (arroz de brocolis). Asperges in amandeljasje met witte tijm. Artisjokken op Portugese wijze met witte tijm. Gezondheidsvoordelen van witte tijm vind je op het internet

AMAN PRANA

SERENE LEVENSKRACHT

Info & abonneren op de nieuwsbrief: www.amaprana.eu Uw biologische webwinkel

W W W. A M A N V I D A . E U Exclusieve bio voeding Natuurlijke lichaamsverzorging Houten snijplanken...

Ontdek onze sublieme merken van gepassioneerde startups 03-NL-Yogakrant-Winter-Sal Verde-Nov2020-Adv.indd 1

21/10/2020 15:55

Profile for DE YOGAKRANT

wintereditie YOGAKRANT 2021  

In de geweldige wintereditie van de YOGAKRANT ⭐Houd je hart warm en je energie schoon.⭐ In de wintereditie de beste winterse tips: ⭐Waarom j...

wintereditie YOGAKRANT 2021  

In de geweldige wintereditie van de YOGAKRANT ⭐Houd je hart warm en je energie schoon.⭐ In de wintereditie de beste winterse tips: ⭐Waarom j...

Profile for onck
Advertisement