Page 1

de krant voor flexibele wereldburgers

zesde jaargang Nr. 4 / wintereditie 2019/2020

t 4,75

de yogakrant yoga lifestyle • mindfulness • meditatie • gezondheid • bewustzijn • yogafood • ayurveda• simple life geluk is je geboorterecht

maak ruimte

De eerste liefdesrelatie die we hebben is die met onze ouders. Deze ervaring vormt onze definitie van liefde. De vader van Hans Kloosterman was een narcistische, aan alcohol verslaafde man en mishandelde zijn moeder en twee broers geestelijk en lichamelijk. Lees zijn pad van lijden naar geluk op pagina 11.

Ruimte maken in je lichaam en ziel kan op vele manieren. Vernieuwing kan alleen ontstaan als er ruimte voor is. Door lasten los te laten, oude pijn onder ogen te zien, en op fysiek niveau door je darmen schoon te houden. Door te vasten, meditatie en een goede ademhaling kun je meer ontvankelijk worden voor geluk. Lees meer op pagina 3.

winter editie

In deze krant:

De magie s t e i n t e h n va heel het verborgene Esoteric healing houdt zich bezig met heling van het verborgene. Een mens bestaat uit verschillende energielichamen deze geven voeding en energie aan het fysieke lichaam. Blokkades zorgen ervoor dat je je niet goed voelt, dingen niet lukken en de energie niet vrij stroomt. Lees meer op pagina 5.

intuïtief leven Als alle chakra’s in balans zijn weet je wat je nodig hebt aan voeding, ontspanning en rust. Dan geef je de intuïtie de kans te spreken. Als er geen belemmeringen zijn kan de intuïtie jou vanuit het niets bereiken. Dan heb je toegang tot een magische innerlijke stem uit je zuivere bewustzijn. Lees meer op pagina 4.

onvoorwaardelijk ouderschap Sommige mensen worden ervan beschuldigd dat ze proberen een vriend voor hun kinderen te zijn, in plaats van een ouder. We moeten meer zijn dan maatjes, maar niet stoppen met mens zijn in hun gezelschap. En ons niet verschuilen achter de rol van vader of moeder, tot het punt waarop onze menselijkheid verdwijnt. Lees meer op pagina 7. angst om te leven Iedereen kent het gevoel wel eens te willen verdwijnen. Diep weg te willen kruipen onder de dekens en de wereld buiten te sluiten. Maar wat als je dagelijks de wens hebt door een gat in de grond te zakken? Lees meer over existentiële angst op pagina 9.

YOGA DOCENTENOPLEIDING

Bijscholing

Locatie

09-01-2020

Meditatietradities (30 pnt)

Bunnik

BASISOPLEIDING

10-01-2020

Omgaan met polariteiten (15 pnt)

Bunnik

500u | VYN/EYU erkend

14-01-2020

Bekkenbodem Yoga (20 pnt)

Schiedam

GADOCENTEN YO

va

nd e

ni

li d

e

VERENIG I

G

g E u r o p e s e Yo

a

U

Meer informatie of aanmelden www.samsara.nl | info@samsara.nl

2

• Maak ruimte voor het goddelijke

3

• Intuïtief leven

4

• Esoteric healing

5

• Yoga in het dagelijks leven

6

• Onvoorwaardelijk ouderschap

7

• Het grote niets

8

• De angst voor het leven

9

• Ayurveda en gezond de winter door

10

• Geluk is je geboorterecht

11

• De magie van het niets

12

• Yoga ontsluiert kennis

12

• Yoga in India

13

• Shopping

15

Mail ! &win

mail & win

# mantra cd # ottolenghi’s klassieker: simple # # onvoorwaardelijk ouderschap #

Voor jezelf, de ander en de wereld

Op jouw eigen wijze blijven leren en ervaren.

Start

RLAND DE NE

N

YOGA DOCENTENOPLEIDING

www.yogakrant.nl

• Het heerlijke niets

28-01-2020

Yoga en Kanker (30 pnt)

Schiedam

18-02-2020

Postnatale Yoga (15 pnt)

Breda

21-02-2020

Qi-Flow-Yoga (10 pnt)

Bunnik

06-03-2020

Yoga en dans intro (6 pnt)

Bilthoven

20-03-2020

Yoga en Dans opleiding (60 pnt)

Bilthoven

26-03-2020

Yoga voor ouderen (28 pnt)

Bunnik

20-07-2020

Zomerweek Stress en Yoga (25 pnt) Bunnik

Yoga is jezelf ontdekken jezelf ervaren jezelf zijn

Ga voor verdieping! w w w.yoga-saswitha.nl


de yogakrant winter

2019 /2020

•2

Het heerlijke niets We hebben niet zoveel nodig. Veel mensen zijn al gelukkig als aan hun basisbehoeften is voldaan. Vooral als er iets in het leven gebeurd waaruit blijkt hoe kwetsbaar we zijn, blijkt dat mensen maar een paar wensen hebben: een goede gezondheid, geen zorgen en harmonie.

Fotografie: Harold Pereira Kleding: Urban Godess

Samenzijn in het niets Geen wonder dat het aantal yogascholen nog steeds enorm toeneemt. Want tijdens de yogales hoeven we even niets en niemand te zijn. Noch die jonge hipster, die ploeterende bakfietsmoeder, de succesvolle ondernemer, niet jong of oud, mooi of lelijk, slim of dom, we zijn allemaal gelijk. We hoeven alleen maar samen te zijn en te oefenen. De magie van het samen stil zijn vinden we ook in de kerk. Al neemt de kerk in populariteit af, ik ben er mee opgegroeid. Na het (voor ons) verplichte uurtje zocht iedereen elkaar op, er volgde een borrel met hapjes en we deden spelletjes, het werd gezellig. Samen stil zijn, of we nu bidden, mediteren of in de sauna zitten, het geeft verbinding en saamhorigheid. En ook samen zingen, of het nu een psalm of mantra is, geeft rust. Deel te zijn van een groep, geeft ons een veilig gevoel. We kunnen ons gedragen voelen door het samenzijn, waar niet zoveel van ons wordt verwacht, en het leven makkelijker lijkt.

Maar harmonie is vaak ver te zoeken. We verlangden nog nooit zo massaal naar rust. En het lijkt steeds lastiger te bereiken. We moeten eerst onze agenda blokken, retreats naar verre oorden boeken, ons haasten naar de yogales en alle smartphones achter slot en grendel opbergen.

Het leven gaat vanzelf We hoeven niet altijd zoveel te doen als we denken, integendeel, onze gedachtes kunnen ons flink in de weg zitten. Soms is vertrouwen op het leven genoeg. Toen ik twaalf jaar geleden in een ziekenhuis aan het bevallen was van mijn zoon, kermde

ik steeds wanhopig: ‘ik kan het niet’! Mijn zus antwoorde vasthoudend: (met weliswaar een lichte paniek in haar ogen) ‘maar je doet het al!’ Mijn zoon kwam vervolgens, zoals miljarden voor hem, geheel volgens de natuur ter wereld, en trok zich niets aan van alle beperkende gedachtes die ik over het geboorteproces had. Ook over yoga en meditatie denken mensen nog vaak dat het iets is wat je moet kunnen, bijvoorbeeld door lenig te zijn of door ‘aan niets te kunnen denken’. We zijn zo geprogrammeerd dat we denken dat we dan pas mee mogen doen. Maar yoga hoef je, net als het leven, alleen maar te doen. Soms moeten we ons gewoon overgeven en meedoen, zonder iets te verwachten. We hebben niet alles in dit leven in de hand, en dat besef kan ons bevrijden. Het kan ons minder angstig maken en zorgen dat we meer kunnen ontspannen. De meeste problemen lossen zichzelf op.

Inspiratie Door momenten van niets kun je je bezinnen en nieuwe inzichten opdoen. Als ik met een leeg hoofd in de sauna lig plopt er vaak het één na het andere idee op. Zelfs het concept voor deze krant ontstond tijdens een lange periode van ziekte, waarin ik niets kon. Ben ik in een chaotische bui en ga ik mediteren, dan weet ik daarna weer exact wat ik wil en moet doen. We moeten soms gewoon ruimte maken. Hoe je dat doet lees je hiernaast. De winter is een mooie tijd om je terug te trekken, en je tempo te veranderen. Gun jezelf wat rust, pas je aan aan het seizoen, lees waarom in het artikel van Elske Feitsma. En laten wat vaker samen gaan zitten in het heerlijke niets, in de yogales en in de sauna. En in plaats van die borrel, genieten we erna samen van een koekje met een kopje thee. Saskia Onck / hoofdredactrice

Je bent een kind van het heelal, niet minder dan de bomen en de sterren. Je hebt het recht hier te zijn, en ook al is het je al of niet duidelijk, toch ontvouwt het heelal zich zoals het zich ontvouwt, en zo is het goed. Max Ehrmann Uit de tekst Desiderata uit 1927.

erkend – verdiepend – inspirerend opleiding yogadocent bijscholingen en workshops

TasTe of

Yoga

www.yoga-docentenopleiding.nl info@yogaenvedanta.nl – 030-2310911

15 februari 2020 13.00-18.00 uur

Leslocatie: Doorn

The perfect gift tips / columns / inzichten / ayurveda / mindfulness / oefeningen

Een Cadeau abonnement op de Yogakrant

Een yogaschool met de wortels in India en de voeten stevig op Nederlandse bodem

geef cadeau een jaarabonnement 4 nummers nu slechts

t 14,-

geef nu een abonnement cadeau! geef vier keer per jaar de yogakrant op je deurmat, eerste jaar slechts t 14,-. Vier keer per jaar inspiratie voor het leven, de liefde en jezelf. Ontwikkel je bewustzijn, ontvang de beste tips en inzichten. Meld je nu aan: www.yogakrant.nl/abonnement

www.yogakrant.nl

Voor jezelf, de ander en de wereld

Yogaschool Ron van der Post Dynamische hatha yoga & filosofie

Inspired by the motion of the sea

• 3-jarige erkende opleiding tot hatha yogadocent

Yoga Meirink

• Bijscholingen, workshops en retraites

• Surya international yoga study center in Kroatië • Studiereizen naar India

Hoofdvestiging:

Prof. Molkenboerstraat 30a 6524 RP Nijmegen

Nijmegen

Yogalessen – Retreats – Opleidingen www.yogastudie.nl

www.yogastudycenter.com info@yogastudie.nl

-

Groningen

-

Genève

-

Budinščina

06-20095146

Meer info op www.meirink.nl Contact via yoga@meirink.nl of 06 14287243


de yogakrant winter

2019 /2020

yogalife

•3

Maak ruimte in lichaam & geest

Saskia Onck

voor het goddelijke Er zijn slechts twee manieren om je leven te leven: doen alsof niets een wonder is, en doen alsof alles een wonder is.

Onze hoofden lopen vaak over van alle to do lijstjes. En ook fysiek kan zich ballast opstapelen. We denken vaak dat we van alles moeten toevoegen aan ons leven, maar iets wegnemen kan veel zinvoller zijn. Maak ruimte voor vernieuwing, verandering, rust en inspiratie. Creëer ontvankelijkheid en ruimte in lichaam en geest door deze simpele tips en oefeningen.

Albert Einstein

De mohammedaanse gebedshouding

Colofon Aan deze krant werkten mee: Elske Feitsma, Klaas Stuive, Ron van der Post, Paula Jap Tjong, Annemiek Latour, Liesbeth de Beurs, Coen van de Kroon, Romanie Graumans, Corine Lepoutre, Geesje van der Meulen, Alfie Kohn, Hans kloosterman, Femke Dekkers, Harold Pereira. Druk: VastGrafisch, Cuijk

Sales: info@yogakrant.nl Redactie: redactie@yogakrant.nl Hoofdredactie: Saskia Onck www.yogakrant.nl

distributie abonnementen Opgave & vragen distributie abonnementen: Kosten: t 87,95 per jaar (excl. 9% btw) voor 4 x 70 yogakranten (4 edities) incl vermelding logo & website in de YOGAKRANT. Per jaar opzegbaar. Voor België t 23,00 toeslag. Opgave: via info@yogakrant.nl O.v.v. Distributie abonnement. Vermeld studio adres en afleveradres en stuur uw bedrijfslogo in HR mee.

losse abonnementen Opgave en vragen over abonnementen (losse nummers): Ontvang 4 nummers per jaar voor slechts t 14,00 (na eerste jaar 17,00) www.yogakrant.nl/abonnement Abonnementenland Postbus 20 1910 AA Uitgeest Tel. 0251 – 257924 en Fax +31(0)251-31 04 05 Site: www.bladenbox.nl voor abonneren of www. aboland.nl voor adreswijzigingen en opzeggingen. Abonnementenland is ook bereikbaar via Twitter. Stuur uw tweet naar: @Aboland_klanten. Opgave en vragen over abonnementen (losse nummers): BE: Abonnementenland Ambachtenlaan 21 Unit 2A 3001 Heverlee Tel. +32 (0)28 08 55 23 Fax +32 (0)28 08 70 05 Site: www.bladenbox.be voor abonneren of www.aboland.be voor adreswijzigingen en opzeggingen. Beëindigen abonnement: Opzeggingen dienen 12 weken voor afloop van de abonnementsperiode in ons bezit te zijn. Prijswijzigingen voorbehouden. Alle rechten voorbehouden. De yogakrant kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud, correctheid, compleetheid of kwaliteit van de inhoud.

Onderdeel van Het InspiratiePakket

1. Ruimte door periodiek vasten Je lichaam werkt hard voor jou en heeft soms heel wat te verduren. We eten vaak meer dan goed voor ons is, en onze spijsvertering bij kan houden. Onze organen draaien dan overuren en slaan afvalstoffen en vetten op. Geef je lijf en spijsverteringssysteem af en toe een pauze en een kans om te herstellen. Doe het niet vanuit het idee van onthouding, maar vanuit rust, liefde en zorg voor jezelf. Begin de dag met een glas warm water met citroensap. Vergeet het idee van het verplichte ontbijt. Je lichaam is vaak nog bezig de maaltijd van de dag ervoor te verteren. Luister naar je lijf, hoe voelt het aan? Steek je tong uit en bekijk deze: scheurtjes, witte of rode vlekken en verdikkingen geven aan dat je darmen niet zo blij zijn. Voedsel verteren kost veel energie. Neem af en toe je eerste maaltijd pas om 12.00. De oermens had ook niet continu voedsel bij de hand. Probeer alleen te eten als je honger hebt. Als je dan een kommetje geweekt lijnzaad met stukjes ongeschilde appel en een theelepel psyllium neemt, spoelt dit de darmen schoon.

2. Ruimte maken door de sauna Doordat je je lichaam itens en als geheel ervaart door de warmte, is de sauna ideaal om te ontspannen en los te laten. We kunnen niet voelen en denken tegelijk. Dus richt je op je huid, laat je zweet, als tranen, stromen en laat emoties los. Je hart en bloedvaten staan wijd open, en bij het koude bad knijpen ze weer samen. De sauna is geweldig als je vast zit, als je niet verder komt met je werk, relaties of jezelf. Naakt zijn kan je bevrijden en het geeft je de ruimte je lichaam te voelen. Het geeft inspiratie en schudt lichaam en geest wakker. 3. Je lasten loslaten Spanningen slaan zich op in je lijf en zorgen voor blokkades op fysiek en geestelijk niveau. De energie stroomt niet goed door van de aarde naar de kosmos, en andersom. In de mohammedaanse gebedshouding (zie boven) laat je symbolisch je lasten en taken los. Alles wat je moet doen, wie je denkt te zijn en wat je wilt bereiken. Buig en bedank dagelijks de aarde, geef je over aan het grotere. Het maakt je nederig.

4. Ontspan in savasana met kashmiryoga Savasana, de lijkhouding, is een prachtige oefening in loslaten en ruimte maken. Laat op iedere uitademing de spanning verder uit je lichaam vloeien. Ervaar de grenzen van je lichaam via je tastzin en laat ze vervagen. Door het ervaren van de huid laten diepliggende spanningen los. Kashmir yoga richt zich niet op het fysieke, maar op het energielichaam. Hier bevinden zich de diepere lagen van het gevoel. Door je hier via de tastzin op te concentreren, ontstaat een transformerende werking. Het doel van Kashmir yoga is om het energielichaam te activeren en zo lichaam en geest vrij te maken. Dit bereik je door vanuit een ‘onpersoonlijke’ houding naar het lichaam te luisteren. Met open geest, zonder vooroordelen of projecties en zonder dat er een resultaat wordt nagestreefd. Dan ontstaat leegte en ruime voor het goddelijke. 6. Maak ruimte in je geest door meditatie Door meditatie leer je gedachten als wolkjes voorbij te laten gaan. Door je steeds weer te focussen op je ademhaling krijg je een helder hoofd. Door een diepe, verlengde yoga ademhaling kun je spanning loslaten en ruimte maken in lichaam en geest. Maak een lange stilte wandeling. Inspiratie komt als vanzelf op borrelen. 8. Vergeef jezelf en maak ruimte Schuld en boete zijn diep in onze maatschappij en opvoeding verankerd. Waarin kan jij jezelf en anderen vergeven? Schrijf het op en kijk het aan. Onderzoek je gedachtes: aan elk moment van stress gaat een gedachte vooraf. Vaak hebben deze met schuldgevoelens te maken en een oordeel over jezelf.

ont-last jezelf Houd je darmen aan de gang, dagelijks ontlasten is een must. Je poep bevat giftige afvalstoffen die je lichaam kwijt wil, daarom is het ont-lasting. Het vasthouden van die stoffen in je lichaam zorgt dus voor steeds meer afvalstoffen en belasting. Tips bij obstipatie • Zorg voor ontspanning, want stress veroorzaakt obstipatie, en obstipatie op haar beurt, zorgt weer voor stress, aangezien de darmen en de hersenen met elkaar communiceren via de nervus vagus, een zenuw die vanuit de darmen naar de hersenen loopt. De buik is ons tweede brein en bevat evenveel zenuwcellen als ons hoofdbrein. • Gebruik zo min mogelijk zout. Bereid zelf je maaltijd. Kies voor peper, vers uit de molen en laat de zoutbus staan. Peper ondersteund de spijsvertering, zout droogt uit en houdt alles vast • Eet voldoende vezels, dat zorgt voor volume in de darmen. • Eet elke dag één of twee ongeschilde biologische appels/warm of koud (de schil is het meest effectief). • Zorg voor voldoende beweging, dagelijks een wandeling en yoga. • Drink de hele dag door warm water. Gebruik nooit dranken of zuivel uit de koelkast. Koude dranken zijn funest voor je spijsvertering. Alle bloedvaten en spieren rond de maag knijpen namelijk samen door de kou.


de yogakrant winter

2019 /2020

yogalife

•4

Intuïtief leven

Corine Lepoutre

De magische stem vanuit het niets Waar je ook doorheen gaat, als jij je bewust bent van dat wat is, en simpel luistert naar jezelf, komt er als uit het niets een antwoord hoe te handelen. alleen in de ruimte waarin jij je bevindt, maar ook op grote afstand. Je maakt als het ware contact met de energie van het moment. Tijd en ruimte vloeien in elkaar over als je intuïtie spreekt. Een helder weten manifesteert zich.

Intuïtief leven begint met leren leven in het hier en nu met alles wat er is. Je hoeft niets te doen om je te verbinden met je intuïtie. Erbij blijven en de volheid van het leven ervaren en omarmen met alle makkelijke en minder makkelijke belevenissen die er langskomen is genoeg. Iedere ervaring is een magische gebeurtenis die ontstaat (uit het niets) en vergaat (in het niets).

De chakra’s en het ego Soms lijkt het alsof de intuïtie zwijgt. Kortweg kunnen we stellen dat het ego dan in de weg zit. Het ego is ontstaan door een wisselwerking tussen het bewustzijn en ervaringen met de omgeving. Het vormen van het ego vindt vooral plaats in de eerste zeven jaar van ons leven, waarbij de zeven chakra’s, de zeven energiecentra, een rol spelen. Als je intuïtie niet stroomt betekent dit dat er blokkades zijn die het tegenhouden. Die blokkades kunnen zich manifesteren in deze energiecentra. En deze chakra’s kunnen ons helpen te lokaliseren welke belemmeringen ons tegenhouden om intuïtief te handelen.

Intuïtie is niet iets wat van buiten komt, maar is het afstemmen op jezelf. Acceptatie van het zelf is de eerste stap. Jijzelf bestaat namelijk uit intuïtie, want intuïtie is niets anders dan het afstemmen op de trillingen en vibraties van jezelf en je omgeving. Om intuïtief te handelen hoef je alleen maar beter met jezelf te leren communiceren. Dat betekent stil zijn, niets doen, luisteren naar je innerlijke stem. Je innerlijke stem Een kleine oefening: Op dit moment, nu dus, kan je even luisteren naar je innerlijke stem, stil zijn, alles laten oplossen in het niets. Laten oplossen in de duizendste seconde van de pauze tussen je ademhalingen. Je bevinden in het middelpunt van je zijn, je aanwezigheid, je leven. Wat gebeurt er? Contact met het moment Intuïtie maakt deel uit van je bewustzijn, is je bewustzijn. Zodra je contact hebt met je bewustzijn heb je ook contact met het universele kosmische bewustzijn, met het grote veld van trillingen om je heen, niet

Blokkades Als we ons teveel door ons ego laten leiden hebben we geen toegang meer tot ons hogere zelf en de intuïtie. Zowel het openen als het ons bewust zijn van de chakra’s helpt om de intuïtie weer vrij spel te geven. Om je intuïtie te activeren kan je systematisch je chakra’s nalopen en daarmee onderzoeken welke blokkades zich voordoen. Er zijn zeven hoofdchakra’s, waarmee je goed kunt werken om meer toegang te krijgen tot je intuïtie. Je kunt eens gaan zitten in een rechte houding

(rechte ruggengraat) en met je aandacht langs de chakra’s lopen en jezelf de vraag stellen of je ergens een belemmering voelt. Noem het mediteren of oefenen zo je wilt.

Als alle chakra’s in balans zijn weet je wat je nodig hebt aan voeding, aan ontspanning, aan rust. Dan geef je de intuïtie de kans te spreken. Het bestaansrecht Het eerste chakra is het wortelchakra, het muladhara chakra waarbij het element aarde hoort. Dit chakra ligt aan de basis van de ruggengraat, tussen de anus en de geslachtsorganen. Muladhara betekent wortel, steun, het is je basis. Dit chakra hoort bij het recht van zijn, je plek innemen. Als je het gevoel hebt dat je er niet mag zijn is er een blokkade op je recht van bestaan. Je kunt jezelf dan afvragen wat jou op dit moment belemmert om je plek en ruimte in te nemen. Als oefening kan je stil gaan zitten en je aandacht verleggen naar het eerste chakra. Voelen en handelen Het tweede chakra, waarbij het element water hoort, is het swadhishthana chakra wat zich in de onderbuik bevindt, ongeveer vier vingers onder de navel. Hierbij hoort het recht van voelen. Je zou kunnen spreken van je ‘onderbuikgevoel’, je essentie. Mag jij alles voelen, wat belemmert jou daarin? Het derde chakra vertegenwoordigt het element vuur. Het manipura chakra, ofwel het zonnevlechtchakra, bevindt zich boven de navel ter hoogte van de solar plexus (tussen de navel en de onderkant van de ribbenkast). Dit chakra hoort bij het recht van handelen. Mag jij zichtbaar zijn in de wereld, mag jij tonen wie je bent, je leven vorm geven zoals jij wilt? Het hartchakra Het hart is de zetel van de intuïtie. Bij het anahata chakra, gelegen in het hartgebied, hoort het element lucht. Dit vierde chakra staat voor het recht op geven en ontvangen. Welke belemmering ligt er op

jouw gevende kant en wat belemmert jouw ontvangende kant? Kun je die twee met elkaar in balans brengen? Je kunt jezelf de vraag stellen wat je diepste verlangen is, wat je behoeftes zijn. Hoe kan jij vanuit passie leven? Leven vanuit passie is leven vanuit overvloed. Rijkdom is een breed begrip, op welke vlakken ben jij rijk en waarin zou je nog iets wensen? Spreken en denken Het vijfde chakra is het vishuddha chakra. Het ligt onderin de keel en staat in verbinding met de schildklier. Het bijbehorende element is ruimte. Bij het keelchakra hoort het recht van spreken. Wat zou jij willen uitdragen in de wereld? Wat heb je te vertellen of neer te zetten? En wat belemmert jou daarin? Het zesde chakra, het ajna chakra bevindt zich tussen de wenkbrauwen. Dit chakra heeft geen element, maar wordt wel het ‘derde oog’ genoemd en vaak gebruikt als een focuspunt tijdens het beoefenen van yoga en meditatie voor meer concentratie en bewustzijn. In dit chakra worden je overtuigingen gevormd, maar ook weer losgelaten. Het denken versus het hogere weten. Meditatie op het ajna chakra geeft bevrijding en intuïtieve kennis. Magische stem Het zevende chakra, het sahastrara chakra ligt op de kruin. Het sahastrara chakra is het centrum van spiritualiteit, verlichting en energie. Het verbindt de innerlijke wijsheid met het kosmisch bewustzijn. Intuïtief handelen begint bij zelfreflectie en zelfkennis. Als alle chakra’s in balans zijn weet je wat je nodig hebt aan voeding, aan ontspanning, aan rust. Dan geef je de intuïtie de kans te spreken. Als er geen belemmeringen en blokkades opgeworpen worden kan de intuïtie jou vanuit het niets of vanuit het ‘al’ bereiken. Dan heb je toegang tot een magische innerlijke stem uit je zuivere bewustzijn die je kan leiden en waarop je kunt varen. Dan ben je ‘volledig’ in harmonie met je magische zelf. Corine Lepoutre is mindfulness trainer en mindful coach, gespecialiseerd in hulp bij narcistisch misbruik, burnout en stress. In februari 2020 start er een training INTUÏTIEF LEVEN in Delft. www.mindfulacademy.nl corine@mindfulacademy.nl

LOTUS – DESIGNED BY SUPERYOGA DUURZAAM EN COMFORTABEL De Lotus yogamat is 6 mm dik en biedt een fantastische stabiele en zachte ondergrond. In vijf effen kleuren en vier print uitvoeringen kies je altijd de kleur die het beste bij jou of je studio past. Op een milieuvriendelijke manier geproduceerd van duurzaam materiaal! www.superyoga.nl

De producten uit de Lotus serie zijn uniek en met veel zorg uitgezocht. Eerlijkheid, puurheid, een gezond milieu en een goede kwaliteit staan bij Lotus voorop. De producten zijn geschikt voor iedereen en gaan een lange tijd mee dankzij de duurzame eigenschappen van het materiaal. Bijvoorbeeld de 6 mm dikke eco yogamat die geschikt is voor de meeste yogastijlen. Een yogamat waar je een hele lange tijd mee vooruit kunt, die de perfecte grip en ondergrond biedt en die door ons zelf ontworpen is in een serie rustgevende kleuren. De sticky yogamat van Lotus is een ecologische mat die voor iedereen is gemaakt. Ben je op zoek naar een mooie mat om je (nieuwe) studio of ruimte mee in te richten? Of ben je net begonnen met yoga en zoek je een betrouwbare mat? Wij staan voor je klaar. Met passie en liefde, Lisanne


de yogakrant winter

2019 /2020

yoga beleving

•5

Verstilling in de winter De bladeren vallen van de bomen, de dagen worden korter, de winter dient zich aan. Tijd voor inkeer, rust en verstilling.

We leven met het ritme van de seizoenen, althans dat is de bedoeling. Veel mensen leven echter het hele jaar door op dezelfde manier; ze sporten, werken, socialiseren en slapen in de lente, zomer, herfst en winter evenveel. Onze maatschappij en de werkgevers vragen dezelfde inzet in de zomer als in de winter, of het nu plus dertig graden is of min tien. Maar ons lichaam vraagt om aanpassing, om meer slaap, rust en verstilling in de winter. De natuur vraagt ons om naar binnen te keren en het is goed om daar bij stil te staan. Het ritme van de natuur In de lente ontwaakt de natuur, langzaam komen de knoppen uit, blaadjes verschijnen en het gras gaat weer groeien.

Als de natuur volop tot bloei komt, breekt de zomer aan. Alles is overvloedig en kleurrijk aanwezig buiten, de bomen zijn groen, de planten en de bloemen bloeien. Tegen het einde van de zomer neemt de weelderige groei af en maakt de natuur zich klaar voor de herfst. De tijd van oogsten, loslaten en naar binnen keren breekt aan. De bomen verliezen de blaadjes en de bloemen sterven langzaam af. In de winter is de natuur in rust. Alles lijkt stil te staan, in afwachting van een nieuw cyclus. Ditzelfde ritme volgen we ook elke maand, met het wassen van de maan (lente), volle maan (zomer), afnemende maan (herfst) en nieuwe maan (winter). Tijdens ons leven volgen we ook deze natuurlijke cyclus, met de lente aan het begin van ons leven en de winter tijdens de ouderdom. Vrouwen maken daarnaast nog een cyclus door: de hormonale, maandelijkse cyclus waarbij de menstruatie de tijd is van de winter (rust en inkeer), de folliculaire fase de lente (naar buiten bewegen), de eisprong de tijd van de zomer (bloei) en de luteale fase is die van de herfst (oogsten en naar binnen keren). Vertragen Al deze cycli hebben invloed op ons leven, alleen staan we er doorgaans niet bij stil. We jakkeren met dezelfde vaart door lente, zomer, herfst en winter. We verwachten dat we evenveel kunnen

Esoteric Healing

Door: Elske Feitsma

presteren midden in de winter als in de lente en zomer. We herkennen de herfstdip en nemen nog een extra kopje koffie om de dag door te komen. Het licht van ons beeldscherm houdt ons op een donkere winteravond wakker zodat we nog even die opdracht af kunnen ronden. Maar als we gebruik maken van het ritme van de natuur en onze dagelijkse activiteiten afstemmen op het seizoen (of de stand van de maan of de hormonale fase) dan zetten we onze energie veel effectiever in. We kunnen dan de herfst gebruiken om achterstallig dingen weg te werken om in de winter na te denken over wat we echt graag willen doen, zodat we weer volop motivatie hebben om in de lente aan de slag te gaan. Bij een reguliere baan zal dit niet altijd eenvoudig zijn maar met kleine aanpassingen kun je je beter afstemmen. Zo zou je in de pauze op een rustige plek kunnen gaan mediteren in plaats van met je collega’s babbelen. Of vertraag tijdens het werk je adem regelmatig. Ook kun je je computer na zeven uur ’s avonds uit zetten en eerder naar bed gaan.

Yoga Yoga kan ons ook helpen om beter afgestemd te raken op het ritme van de natuur en op ons innerlijke ritme. Nu we in de verstilde tijd van de winter zijn is het goed om je yogabeoefening hierop af te stemmen. Yin yoga leent zich bij uitstek voor de winter, maar ook andere rustige vormen van yoga passen goed. Ben je gewend om wat fanatieker te bewegen bij yoga neem dan aansluitend iets meer ruimte om nog wat rustige houdingen te doen. Enkele yogahoudingen die passen bij de verstilling van de winter zijn: paschimottanasana, de zittende vooroverbuiging; balasana, de kindhouding; savasana, de lijkhouding; upavistha konasana, gespreide vooroverbuiging; salamba bhujangasana, sfinx houding. Gun jezelf een mooie verstilde winter! Elske Feitsma is auteur van Chakra lifestyle en De authentieke vrouw. Zij werkt als feminine embodiment coach en yogadocent. Zie voor meer info: www.yoginess.nl

‘Chakra lifestyle is vlot geschreven en houdt van begin tot eind de aandacht vast. Daarnaast is het de moeite waard om als naslagwerk bij de hand te houden.’ Tijdschrift voor Yoga ‘Laat ik beginnen te zeggen met dat dit een boek is dat iedere vrouw zou moeten lezen.’ Vrouwzine.nl

verkrijgbaar via www.yoginess.nl

Docenten Geesje van der Meulen en Yvonne Teubner / www.samyama-yoga.nl.

heling van het verborgene Een praktische weg van Zelfontwikkeling die het fysieke lichaam omhullen. Deze subtiele lichamen geven voeding en energie aan het fysieke lichaam. We kunnen deze lichamen niet zien maar wel voelen en ervaren.

Mensen worden steeds nieuwsgieriger naar het ontwikkelen van hun bewustzijn, ze willen zichzelf te bevrijden van conditioneringen en denkpatronen. Raja Yoga (koninklijke yoga gericht op het in evenwicht brengen van de geest door meditatie) en Esoteric Healing zijn praktische wegen van zelfontwikkeling. Nu mensen steeds sensitiever en bewuster worden, lijkt de tijd rijp om bewust grip te krijgen over het werken met universele helende energie, zoals dat ook gedaan werd in de tijd van Jezus en de Essenen. Esoteric Healing, wat betekent dit eigenlijk? Esoteric betekent verborgen of geheim. Esoteric healing houdt zich bezig met heling van het verborgene. Een mens bestaat uit verschillende energielichamen, een emotioneel, mentaal, buddhisch en atmisch lichaam (ook wel aura genoemd),

Chakra’s in de drie lichamen, fysiek, emotioneel, mentaal Blokkades in deze energielichamen zorgen ervoor dat je je niet goed voelt, dingen niet lukken, dat de energie niet vrij stroomt. Uiteindelijk kun je hierdoor ziek worden. Veel onbegrepen en psychosomatische klachten zijn een gevolg van gestagneerde energie in de subtiele lichamen. Bij Esoteric Healing werk je vanuit afstemming met je ziel en met het richten van energie om blokkades in deze subtiele lichamen te bevrijden. Door je energiehuishouding in balans te leren houden, en de verruiming van je bewustzijn als gevolg hiervan, kom je meer in contact met jezelf. Je komt weer in je authentieke kracht en wijsheid en vanuit eigen-Wijsheid tot inzicht en je vrije keuzes. Dat geeft energie en levensvreugde. De onderlinge relatie tussen Esoteric Healing en Raja Yoga Meditatie, het ontwikkelen van intuïtie en het innerlijk leren afstemmen met je ziel. Wie en wat is een mens in relatie tot het grote geheel. Zowel yoga, meditatie als Esoteric Healing werken met het beheersen van energie ten behoeve van de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Met Esoteric Healing ben je praktisch bezig jezelf te bevrijden van ingesleten patronen op chakra niveau. Het achtvoudige pad van

Raja yoga brengt je middels de yama’s, niyama’s, asana’s, pranyama en pratyahara tot meditatie en innerlijk bevrijdend werk. Ze vullen elkaar aan en vormen een integrale weg om authentiek en vreugdevol te leven. Werken met Esoteric Healing Werken met energie is krachtig en werkzaam. In de opleiding Esoteric Healing wordt aandacht gegeven aan een goede theoretische onderbouwing zodat je inzicht krijgt in de werking van energie en hoe een mens zich verhoudt in het grote geheel van de kosmos. Je wordt vrijer, blijer en nieuwsgierig naar wie jij ten diepste bent: goddelijke energie. Gedachte geeft richting aan energie. Als je dit wérkelijk begrijpt, kun je gedachten en energie gebruiken als een vorm van positieve psychologie en je nieuwe leven creëren. Waarnemings oefening 1 Meditatietechniek voor het gevoelig maken van de handen voor etherische energie. Neem een ontspannen houding aan, sluit je ogen, recht je rug en breng de kin licht naar de borst. Leg de handen op de knieën met de handpalmen naar boven. Adem een paar keer rustig door en ontspan hierbij je fysieke lichaam. Ga nu met je aandacht naar je hartchakra en visualiseer een lijn van licht door je kruin, die je hart verbindt met je ziel. Stel je nu voor en voel dat er een stroom

van energie vanuit de ziel naar beneden stroomt door je hoofd, je nek, en via je schouders je armen instroomt naar je handen. Stel je nu voor dat deze stroom alle blokkades en onzuiverheden die ze op haar weg tegenkomt wegblaast, zodat je handen zich kunnen vullen met deze stroom van energie. Vraag het universum of je handen gevoelig mogen worden voor waarneming van etherische energie. Laat deze stroom van energie vanaf je pols door je handen, door je vingers naar de topjes van je vingers stromen en door de vingertopjes heen naar buiten. Doe dit in je eigen tempo drie keer, door je pols, handen, vingertopjes, naar buiten. Waarnemingsoefening 2 • Wrijf je handpalmen tegen elkaar om de energie op te wekken. Beweeg de handen nu van elkaar af en neem de energie tussen de handen waar, verder weg en dichter bij. • Breng de rechterhand richting het lichaam en neem op dezelfde wijze de energie rondom het lichaam waar, in het buikgebied, borstgebied etc. Vervolgens met de linkerhand. Ben je geïnspireerd geraakt in Esoteric Healing, het leren mediteren en verfijnen van je intuïtie. De Opleiding Esoteric Healing wordt gegeven in Samyama: School voor Bewustzijn & Zelfontwikkeling in Naarden. ww.samyama-yoga.nl Docenten: Geesje van der Meulen en Yvonne Teubner.


de yogakrant winter

2019 /2020

yogadailylife

•6

yoga in het dagelijks leven

Annemiek Latour

Geniet je ook zo van dat heerlijk ontspannen gevoel als je net van de yogamat af komt? Helaas is het eenmaal thuis vaak snel weer verdwenen. Daar wachten een volle wasmand, mailtjes die ‘moeten’ worden beantwoord en/of kinderen die wel wat hulp bij hun huiswerk kunnen gebruiken.

Laat het niets niets zijn

Misschien ken je die momenten waarbij je samenvalt met dat wat is? Jij valt in het niets én het niets valt jou toe - toevallig - zonder dat je er iets voor aan het doen bent, zonder dat je het verwachtte. Als een cadeau, zomaar, uit het niets.

3. Hup, uit je hoofd! Grote valkuil als je druk bent: te veel ‘in je hoofd zitten’ en het contact met je lichaam kwijtraken. Hierdoor blijf je vastzitten in je gedachten en raakt de balans tussen lichaam en geest verstoord. Terwijl dat contact met je lichaam juist zo hard nodig is voor een heldere geest.

To do-tip: herstel het evenwicht

tussen lichaam en geest door elke dag te beginnen met een yogahouding. Of nog beter: met asana’s. Deze zorgen ervoor dat je soepeler en leniger van wordt. Dat je spieren sterker worden, je meer energie krijgt en je gezonder wordt.

Toch kán het, in de hectiek van het dagelijks leven het relaxte yogagevoel vasthouden. Probeer deze vijf manieren: 1. Adem dóór Een van de eerste dingen die je bij yoga leert, is goed doorademen. Hierdoor wordt je ademhaling dieper en rustiger en dat zorgt voor een betere doorbloeding van je lichaam. Door drukte en stress vergeten we goed te ademen. Ook kunnen gespannen schouders zorgen dat het doorademen wordt belemmerd, met klachten als hoofdpijn tot gevolg. Bovendien heeft verkeerd ademen een slechte invloed op de zuurgraad van je lichaam.

To do-tip: las elke dag, of je nu

thuis bent of op je werk zit, een paar momenten in waarop je heel bewust op je ademhaling let. Zowel goed inals uitademen is belangrijk. Doe het bijvoorbeeld als je op de bank, achter de computer of misschien wel op het toilet zit: adem met volle aandacht naar je buik. Of zeg in gedachten tegen jezelf: bij een inademing adem ik rustig in, en bij een uitademing adem ik rustig uit. En voer dat tegelijk uit. 2. Recht je rug Nog iets wat je leert tijdens de yogales: je rug rechten. Sommige yogahoudingen, zoals de cobra. zorgen ervoor dat je spieren sterker worden, waardoor het ook makkelijker wordt om je rug goed recht te houden.

To do-tip: wees je gedurende de dag

bewust van je houding en werk eraan. Let erop dat je niet met een kromme rug achter je laptop zit. Of voorovergebogen appjes op je telefoon intikt. Ga rechtop zitten, met je voeten - een stukje uit elkaar - plat op de grond. Of ga stevig op beide benen staan, schouders laag, rug recht en zeg tegen hardop jezelf: ‘Ik ben krachtig en sterk.’ Het helpt.

4. Denk positief ‘Ik kan het niet, ik ben hier niet geschikt voor.’ Of: ‘Het zal toch wel mislukken...’ Negatieve gedachten en angsten spelen soms een grote rol in ons leven. Vaak komen ze voort uit een negatief zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen. Deze gedachten kunnen ervoor zorgen dat je steeds minder energie hebt. Laat staan dat je je relaxt voelt.

Femke Dekkers

Mij gebeurt dat wel eens in de savasana (de eindontspanning), maar ook op onverwachte momenten in de natuur. Anderen hoor ik over iets vergelijkbaars: dat zij boven zichzelf uitstijgen terwijl ze bezig zijn met bijvoorbeeld kunst of dans. Je bent jezelf op zo’n moment even kwijt, terwijl je je dat wel bewust bent. Dat wat je ervaart, verschijnt in je bewustzijn en later maak je er iets - een verhaaltje - van. Misschien zeg je dingen

als: “het was compleet, ik was er niet maar toch ook wel, ik was vrij, licht, stil, ik weet niet wat er gebeurde, maar het was goed, ik was volledig aanwezig, het was magisch”. Zodra we ons gaan uitdrukken in de wereld van taal en vorm, zijn we niet meer waar we waren op dat magische moment. Tegelijkertijd weet iets in jou dat dát wat je ervaren hebt er altijd is, was en zal zijn. Het kwam uit het niets en het loste ook weer op, in het niets. Let op dat je hier niet meer van wilt, want dan vul je het niets met het niets, en wordt het niets iets. Dan ben je aan het manipuleren, aan het vastgrijpen en verdwijnt de magie van het niets. Laat het niets het niets zijn. Femke Dekkers is eigenaar van yogastudio Akasha in Utrecht en bestuurslid bij de Docentenopleiding Yoga&Vedanta in Doorn. www.yoga-docentenopleiding.nl

YOGA RETREAT yoga & ayurveda

To do-tip: begin de dag met een korte meditatie (3 tot 5 minuten). Dit zorgt ervoor dat je rustiger wordt in je hoofd, meer controle krijgt over je denken en je je leven niet langer laat beheersen door negatieve gedachten. Sterker nog, misschien kun je ze wel ombuigen tot positieve!

www.kaldenbroeck.nl

5. Take it easy Na het doen van asana’s volgen vaak rustige oefeningen, of een yoga nidra die maakt dat je een diepe ontspanning ervaart. Je lichaam is ontspannen, je ademhaling laag en je hoofd is rustig, waardoor je heerlijk zult slapen.

To do-tip: doe thuis ook eens een yoga nidra oefening, zoals 61 punten yoga nidra (deze is te vinden op de website van Annemiek Latour). Het resultaat? Je voelt je 24/7 zen! Yoga is een manier van zijn. Raja Yoga Opleiding Meer weten over de erkende Raja Yoga Opleiding van Annemiek Latour / hoofddocent van de erkende Raya Yoga Opleiding in Amsterdam, voorzitter van RYN (Raya Yoga Vereniging Nederland) en meester

yoga docenten opleidingen / partners

in de yoga. Nu ook via Annemiek te koop: mp3 yoga nidra-meditaties en het boek Yogahoudingen begeleiden en corrigeren. In juni 2020 start

Stichting Raja Yoga Nederland www.raja-yoga.nl.

een versnelde yogaopleiding in de yogakerk in

Stichting Raja Yoga Nederland

Amsterdam (Ransdorp). Er is nog plek! Of doe mee

Schouwstede 1 d Nieuwegein

aan de professionele bijscholingen Raja Yoga 50

✪ www.raja-yoga.nl

Arhanta Yoga Ashrams India | The Netherlands ✪ www.arhantayoga.org

Oudeweg 22 Westerbroek /groningen ✪ www.namonamah.nl

hour voor yogadocenten of de Basisopleiding Yoga Nidra. www.yogaopleiding.com / yogaopleiding@gmail.com

Meditatie-retraiteweek voor vrouwen in Marokko

Kom vertragen in een oase van rust. Meditatie, wellness, cultuur. Zie Facebook meditereninmarokko of mail karin.landsbergen@gmail.com

Namonamah opleiding tot yogadocent

Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte Prof. Bronkhorstlaan 10 Bilthoven ✪ www.yoga-saswitha.nl

Yoga Scholing (VYN): Intensieve Yoga Scholing en erkende bijscholingen. maarssen ✪ www.yogamaarssen.nl

Pratyak Caitanya, School voor Raja Yoga en intuïtieve ontwikkeling A.W. Grootestraat 6 Heemskerk ✪ www.caitanya.nl

Yogamoves St. Janshovenstraat 1 Utrecht ✪ www.yogamoves.nl

Samyama Raja Yoga School Door de IYF erkende 1 en 3-jarige opleidingen Raja Yoga

Valkeveenselaan 15 A Naarden ✪ www.samyama-yoga.nl

Praktijk en yogaschool de Toermalijn Oostdijk 49 Sommelsdijk ✪ www.praktijkdetoermalijn.nl

Yoga-opleiding Amitabha MindyourBody Nieuwstraat 55, Deventer ✪ www.yoga-opleiding.com

Yogaschool Ron van der Post nijmegen/groningen/ paramaribo ✪ www.yogastudie.nl

Ayurdaay Nilayam opleiding tot Ayurveda therapeut (300 uur) Hengelo-Assen-AmersfoortLeeuwarden-Groningen ✪ www.ayurveda-hengelo.com

D E L I G H T AC ADEMY

✪ www.delightyoga.com Samsara Yoga Opleiding Slingeraklaan 152 Utrecht ✪ www.samsara.nl

Docentenopleiding Yoga & Vedanta Doorn ✪ www.yogadocentenopleiding.nl

GAIA House of Yoga Almere Docenten Opleiding Raja Yoga Giraffeweg 10 Almere ✪ www.GAIAHouseofYoga.com


de yogakrant winter

2019 /2020

yogaparents

•7

ONVOORWAARDELIJK OUDERSCHAP

Alfie Kohn

gebruik menselijkheid en geen macht Vraag het een willekeurige ouder en ze zullen zeggen dat ze onvoorwaardelijk van hun kind houden. Onvoorwaardelijk opvoeden is een stuk lastiger! Kijk niet zozeer naar wat je kind doet, maar naar wie hij is. Het manipuleren van gedrag door het systeem van belonen en straffen maakt kinderen onzeker.

de aanwezigheid van ouderlijke liefde. Maar wat als er verschillende manieren bestaan om van een kind te houden, die niet vanzelfsprekend wenselijk zijn? Psychoanalytica Alice Miller merkte op dat het mogelijk is om vol passie van een kind te houden - en toch niet op de manier die hij nodig heeft. Dan is de relevante vraag niet alleen hoeveel we van onze kinderen houden, maar hoe we van ze houden. teveel complimenten geven en belonen kan het zelfvertrouwen van het kind juist ondermijnen. En het kan ten kostte gaan van de eigen, echte interesse. Dwing of straf je kind niet maar behandel ze met respect. Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over het soort relatie dat je met je kind wilt hebben, over je prioriteiten als ouder, en hoe je fouten van je voorgangers kunt voorkomen. Is liefde genoeg? Ik heb soms troost gevonden in het idee dat, ondanks alle fouten die ik als ouder heb gemaakt (en zal blijven maken) het gewoon goed komt met mijn kinderen, om de simpele reden dat ik echt van ze houd. Liefde geneest tenslotte alle wonden. Liefde betekent nooit hoeven zeggen hoezeer het je spijt dat je vanmorgen in de keuken je geduld verloor. Dit geruststellende idee is gebaseerd op

Win het boek onvoorwaardelijk ouderschap

Mail ! &win

Alfie Kohn : Zelfs voordat ik kinderen had

wist ik dat een ouder zijn zowel uitdagend als belonend zou zijn. Maar ik wist het niet echt. Ik wist niet hoe uitgeput je kon worden, hoe dom je je kon voelen, of hoe ik, elke keer als ik aan het einde van mijn Latijn was, op een of andere manier nog door moest zien te gaan. Ik begreep niet dat je kinderen zo hard kunnen schreeuwen dat je buren de kinderbescherming willen bellen, alleen maar omdat je voor het avondeten de verkeerde soort pasta hebt gekookt. Ik besefte niet dat de intense ademhalingsoefeningen die moeders leren op zwangerschapscursus pas van pas komen als het kind allang niet meer in de buik zit. Onvoorwaardelijk ouderschap - Alfie Kohn Van belonen en straffen naar liefde en redelijkheid ISBN: 978-94-92995-31-5 Prijs: t 24,90.

De YOGAKRANT geeft drie keer het boek Onvoorwaardelijk Ouderschap weg! Schrijf je in via www.yogakrant.nl *voor 10 maart 2020

Zodra dat helder is, kunnen we spreken van verschillende soorten liefde: van kinderen houden om wat ze doen of om wie ze zijn. De eerste vorm van liefde is voorwaardelijk, kinderen het moeten liefde verdienen door zich te gedragen zoals wij passend vinden. De tweede vorm van liefde is onvoorwaardelijk en hangt niet af van hoe ze zich gedragen, succesvol zijn of braaf. Onvoorwaardelijk ouderschap Want kinderen zouden waardering niet moeten hoeven verdienen. We zouden zomaar van ze moeten houden, om niets, om wie ze zijn. En zij moeten echt voelen dat wij dat menen.

doe je werk

Onvoorwaardelijk van kinderen houden zal een positief effect hebben. Want pas dan kunnen ze zichzelf accepteren als fundamenteel goede mensen, zelfs als ze er een puinhoop van maken, of een tekortkoming hebben. En als aan deze basale behoefte is voldaan, voelen ze zich vrijer om anderen te accepteren (en te helpen). Onvoorwaardelijke liefde geeft veiligheid en laat ze tot bloei te komen. Voorwaardelijke liefde als norm Door onze eigen opvoeding zijn we zijn getraind om voorwaarden te stellen. Als je werk hebt ben je nuttig. Heb je vrienden, dan ben je sociaal. Ben je chagrijnig dan ben je lastig. Onvoorwaardelijke acceptatie lijkt een zeldzaam ideaal. Het is moeilijk om liefde tussen mensen voor te stellen waar geen voorwaarden aan zijn verbonden. Voor een kind hebben sommige van die voorwaarden te maken met goed gedrag, en andere met prestaties. Veel corrigerende opvoedmethoden maken dat kinderen het gevoel hebben dat ze alleen worden geaccepteerd zolang ze zich gedragen. In mijn boek zal ik toelichten hoe kinderen tot de conclusie komen dat de liefde van hun ouders afhangt van hun prestaties - bijvoorbeeld op school, of bij het sporten. Authenticiteit Sommige mensen worden ervan beschuldigd dat ze proberen een vriend voor hun kinderen te zijn, in plaats van een ouder. Deze verwarring kan onhandig zijn

want we moeten meer zijn dan maatjes, maar niet stoppen met mens zijn in hun gezelschap. En ons niet verschuilen achter de rol van vader of moeder, tot het punt waarop onze menselijkheid en ons menselijke contact verdwijnt. Hiernaast een aantal praktische richtlijnen, die verrassend lastig kunnen zijn!

Tips

Tips

1. Reflecteer. Neem alleen of samen de dag door. Schrijf het op. 2. Heroverweeg je verzoeken 3. Let op je langetermijndoelen 4. Zet de relatie voorop 5.  Verander hoe je kijkt, niet alleen hoe je handelt 6. R.E.S.P.E.C.T. 7. Wees authentiek 8. Praat minder, vraag meer 9. Denk aan hun leeftijden 10.  Ken kinderen het best mogelijke motief toe dat aansluit bij de feiten 11. Zeg niet onnodig nee 12. Wees niet rigide 13. Haast je niet

De beste ouders zijn introspectief, en bereid om het zichzelf moeilijk te maken. Het kan goed zijn om wat langer te kijken naar onze opvoedmethodes, om morgen betere ouders te zijn. Onvoorwaardelijk ouderschap - Alfie Kohn Van belonen en straffen naar liefde en redelijkheid

The work The Work van Byron Katie is een manier om de gedachten die het lijden in de wereld veroorzaken, op te sporen en te onderzoeken. Aan elke emotie gaat een gedachte en overtuiging vooraf. Byron Katie ontwikkelde de volgende methode. Onderzoek en stel vast welke gedachte je had. Ontkracht die gedachte dan door jezelf deze vier vragen te stellen, die je leven veranderen. 1. Is het waar? 2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is? 3. Hoe reageer je als je die gedachte hebt? 4. Wie zou je zijn zonder die gedachte? Bron: Ouders en kinderen / Byron Katie www.thework.com

Dream discount op alles & GRATIS verzendkosten via code:

Byron Katie stelt dat we zelf verantwoordelijk zijn voor ons geluk, en niet onze ouders. Byron: ‘Jullie hebben de volmaakte moeder. Ik ben verantwoordelijk voor al jullie problemen, en jullie zijn verantwoordelijk voor de oplossingen.’ Byron: ‘Wie weet hoe hij een kind moet opvoeden? We weten het niet. We denken dat onze moeders van ons moeten houden. Is dat zo? Als je het bij je moeder zoekt, ben je moederloos. Geef alles wat je van je ouders wilde krijgen aan jezelf. Jij bent de moeder op wie je hebt gewacht. Wat je niet aan jezelf geeft kun je niet aan een ander geven. Als ik van mezelf houd, houd ik van mijn moeder. Als ik mezelf haat, haat ik mijn moeder.’

10%

DROOM zacht met COCO-MAT

yogakrantlovesnature *tot 30 maart 2020

17% valt in slaap tijdens de savasana! Slapen is zo belangrijk en dat doe je het beste op natuurlijke materialen. COCO-MAT maakt al sinds 1989 handgemaakte en ecologische sleep essentials vanuit haar eigen sociale werkplek in Griekenland.

Natuurlijk slapen Bezoek COCO-MAT stores in Amsterdam (Haarlemmerpein en Overtoom), Rotterdam en in Arnhem voor het beste slaapadvies en tips. www.COCO-MAT.com #sleeponnature Dream discount en GRATIS verzendkosten via code: yogakrantlovesnature

Sara en het geheim van vriendje Adem Iedereen heeft een adem. Waar zit het in je lijf? En kan je de adem gebruiken om je wat beter te voelen als je onrustig bent of je niet fijn voelt? Dit staat in het voorwoord van het prentenboek van Manja Litjens. Het is een verhaal over Sara en een bijzonder vriendje: Vriendje Adem. Sara maakt zich zorgen over haar poes Piepet. Piepet is ziek en het is niet duidelijk of ze nog beter wordt. Sara ligt wakker in bed met buikpijn en dan komt haar vriendje op bezoek. “Hoi Sara, niet bang zijn hoor, ik ben het, je Adem”. Adem helpt haar om rustiger te worden en neemt haar mee op reis door haar lichaam. Dat is een heel avontuur! Aan het einde van de reis blijkt dat Sara het fijn vindt om met haar nieuwe vriendje

mee te reizen. Ze moet ervan gapen en valt in een diepe slaap. De buik van Sara gaat vanzelf op en neer. Met opdrachten en oefeningen (ook geschikt voor de oudere lezer). Manja Litjens heeft het kinderboek zelf geïllustreerd met mooie tekeningen; bijzonder hoe iets onzichtbaars voor kinderen hierdoor een gezicht krijgt. Ze krijgen er een vriend voor het leven bij. Te bestellen voor t16,99 via www. ophetyogamatje.nl/kinderboek Door: Femke Dekkers, eigenaar yogastudio Akasha in Utrecht.


de yogakrant winter

2019 /2020

•8

MINDFUL COACHING BIJ NARCISTISCH MISBRUIK

Ebook Feelgood Yoga

Voel je goed! Het hedendaagse leven vergt

natuurcamping Lemeleresch in Lemele

slechts

behoorlijk wat van ons. De

610,00

hele dag staan we bloot aan een stroom

van prikkels en informatie.

Kom deze zomer weer helemaal in balans tijdens YogaCamp 2020 vanaf €220 p.p.

Verschillende activiteiten wisselen elkaar in hoog tempo

25 jul - 1 aug 1-aug - 8 aug

af. We gaan te veel in ons hoofd leven en het gevoel verdwijnt op de achtergrond. Het ebook Feelgood yoga helpt je om in je dagelijkse leven goed voor je ziel, je lijf en je voeding te blijven zorgen. Creëer rust en ruimte voor jezelf en je emoties en leer liefdevol naar je leven te kijken. Een aanrader voor alle drukbezette mensen! • Tips yoga food • Simpel leven • Dagplanners •

iteit. ie zijn bij depressivvan het effectief Yoga kan een verhoging leiden tot en verlaging Yoga kan serotinine ormoon’ ‘feelgoodh moon cortisol. in stresshor inzicht krijgen van het kun je meer Je krijgt door yoga in je geest. n en leert de patronen jezelf en te verwerke om je emoties ruimte zet je te laten. staan en om ze los je hoofd jk eens op onmogeli Ga maar het is bijna oven zijn kop: ondersteb leven op terwijl je te voelen je down

Depress

Oefeningen voor elke dag

Tips • •

al in licht, voor enoeg dag . Zorg voor g voldoende Beweeg de ochtend.

of slecht.

ng Klem dan Tegen verslavitegen je slapen. Voel

duimen weer los. Breng je en laat dit op elkaar bewegen. je kiezen duimen deze onder je lier en brengt de spier ijker wordt t de pijnappelk stimuleer het gemakkel waardoor in balans om te gaan. met angst

staat.

antiders slikt de nederlan een van een miljoen terwijl we bewijs a. en dat zijn. Het depressiv van de wereld met bezit of heeft rijkste landen maken horen niets te en wanhoop dat geluk je Angst, verdriet Hoe meer welvaart. te voelen. durf het ze worden. bij het leven, zoals hoe sterker helemaal ze wegstopt, leven niet loopt je de enige. bent niet Misschien had. Je Zie je het verwacht mee met de stroom. ga daar het Wees flexibel, biedt en maak leven je wat het van. mooiste

Auteur: Saskia Onck / Feelgood

heid : Dankbaar je Meditatie er je op Concentre een Kom zitten. ding. Breng ewaarwor Roep lichaamsg op je lippen. lichte glimlach wanneer je volmaakt op je hele een moment dat gevoel was. Laat je glimlach gelukkig en. Breng doordring naar je lichaam Glimlach je voeten. buik. Glimlach dan naar naar je glimlach s en armen. benen, borst, schouder naar je naar je je glimlach breng je straalt van Als laatste lichaam hele je hoe terug in hart. Voel langzaam . Kom dan blijdschap en nu. het hier

leefde . Waar be leuk vindt Doe wat jij aan? plezier ven je als kind nderen ge acht aan a kan iets en Echte aand Je geeft maakt gelukkig. vergeten. oelde jezelf even je goed v anneer jij Schrijf op w

yogas

erie teGen

depRe

ssiVite

it

etig is alleen Echt verdri niet mag dat er verdriet zijn

98 •

yogasoul

Yoga ebook 144 pagina’s

Bestel dit ebook nu voor maar t10,- door een mail te sturen naar info@yogakrant.nl

99 •

yogasoul

+ de hele zomer yoga op de camping!

Mis geen nummer! buy in store

LeiDen - Langebrug 73 HAArLeM - Kleine Houtstraat 92 sHop onLine

yo g A- s p ec i A L s .c o M

neem

een ja

arabo

nu

nneme

4 numme

rs nu sl echt t 14,- s

nt

Geef je nu op: www.yogakrant.nl /abonnement www.yogakrant.nl


de yogakrant winter

2019 /2020

yogadoen

•9

angst om te leven

Ruimte innemen met de Driehoekshouding / Trikonasana

Saskia Onck

Stap met je rechterbeen naar voren. Vanuit een

Existentiële angst

grote spreidstand buig je je bovenlichaam naar rechts,

Iedereen kent het gevoel wel eens te willen verdwijnen, en weg te willen kruipen onder de dekens met een doos chocolade. Maar het is wat anders als je dagelijks de wens hebt door een gat in de grond te verdwijnen en angst je leven beperkt. Het leven is best spannend, elke dag zijn we weer zichtbaar en moeten we beslissingen nemen, en ons handhaven op deze overvolle aardbol. Bestaansrecht De oorzaken voor het gevoel geen bestaanrecht te hebben liggen in je vroege kinderjaren. Je emotionele ontwikkeling verliep niet in een helemaal veilige omgeving. Je voelde afwijzing van wie jij ten diepste bent. Je mocht er niet zijn, je was te lastig of je aanwezigheid te overweldigend. Of je ouders hadden zelf het idee dat ze er niet mochten zijn.

Bijna één op de vijf Nederlanders kampt in zijn leven met een angst- of paniekstoornis en velen durven hier niet over te praten. Waar komt deze angst vandaan? Angst De moeder van alle angsten is de angst om te bestaan: de angst om simpelweg te leven. Uit deze angst kunnen grote of kleine problemen ontstaat, van eetstoornissen als anorexia (fysiek letterlijk willen verdwijnen), tot je niet durven uitten, of de angst om zichtbaar te zijn of te spreken voor een groep. Ook een diepe angst voor kritiek kan een gevolg zijn, door de overtuiging dat, zodra we iets ‘fout’ doen, ons laatste restje bestaansrecht verdwijnt. We kunnen paniekaanvallen ontwikkelen. Deze existentiële angst kan als gevolg hebben dat we bang zijn voor eenzaamheid en een lage eigenwaarde hebben. Je kunt bang zijn zijn voor de dood, niet weten wie je bent of wilt zijn en het leven als zinloos ervaren. Je kunt een diepe angst ontwikkelen om keuzes te maken en je nooit echt met anderen verbonden voelen.

Oorzaak van alle angsten De Amerikaanse psychiater Irvin D. Yalom sloeg een brug tussen filosofie en psychiatrie. Hij schreef een baanbrekend leerboek over existentiële psychotherapie. Hij beschrijft vier fundamentele existentiële gegevenheden die ons angst en onzekerheid geven: 1. De onvermijdelijkheid van de dood voor onszelf en voor degenen die wij liefhebben. 2. De vrijheid die we hebben om ons leven de vorm te geven die wij willen. 3. Onze essentiële eenzaamheid. 4. En ten slotte de afwezigheid van een duidelijke zin of betekenis van het leven. Volgens hem speelt het lijden van al zijn cliënten/patiënten zich af op een of meer van deze vier gebieden.

zijwaarts vanuit de heup.

 Breng je rechterhand omhoog. Kijk naar je rechterhand. Je hele lichaam opent zich en strekt zich uit in alle richtingen. Straal uit in de

durven te halen, of juist teveel te gaan ademen.

ruimte voor je. Borst opent naar de hemel. Je zet je leven neer. Voel je lichaam als een geheel in

Yoga kan de verbinding met je lichaam herstellen. Yoga kan, samen met therapie, helpen de angstgevoelens in je lichaam te observeren. De sensaties in je lichaam te ervaren, het denken te stoppen en realiseren dat je slechts energie bent, en jij deze kan sturen. Als we op het kleinste celniveau inzoomen, hebben wetenschappers ontdekt dat er niets is. En bestaan we dus niet. Als het leven dan slechts een keuze is, kies je dan voor liefde, of voor ongeluk. Verder kan yoga je leren compassie voor jezelf en je angsten te ontwikkelen. Het eerste chakra in balans krijgen Het thema van het wortelof stuitchakra betreft de angst voor het leven zelf. Deze angst kan je transformeren naar veiligheid, aanwezig zijn en ervaren va eigenwaarde. Als het chakra in balans is zorgt dit ervoor dat je je stabiel voelt, geaard en veilig.

omgaan met existentiËle angst

Het eerste chakra staat in verband met de bijnieren. Deze scheidt het hormoon adrenaline, dat verantwoordelijk is voor de primitieve vecht- of vluchtreactie.

Yoga helpt Yoga kan ons helpen om te gaan met deze angst en onzekerheid. Een diepe, volledige, verlengde yoga ademhaling (de ujjayi) brengt ons in het hier en nu en je aandacht in het lichaam. Je ademhaling is een manier om ruimte in te nemen, en aanwezig in je lichaam te zijn in het hier en nu. Hyperventilatie is een uiting van de angst om te leven: niet volledig adem

Oefeningen voor het eerste chakra 1. Affirmatie: ik neem ruimte in, Ik voel me thuis waar ik ook ben. Ik heb recht op geluk en het leven waar ik voor kies. 2. Dagelijk aarden: je voeten masseren, en ze stevig op de grond voelen, contact met de aarde zoeken. 3. De kleur rood, rode kleding dragen, rode voeding en rode kristallen 4. Je lievelingseten uit je kindertijd eten.

Bron: www.spreekuurthuis.nl

de ruimte. Houd contact met het tastgevoel. Kom op een uitademing terug en voel na. Herhaal de oefening dan met de andere kant. Het hele lichaam doet mee in deze houding. Opent het hart. Versterkt het lichaam. Het is een kwetsbare, zinnelijke houding, waarin je hele wezen zich opent.

Ruimte innemen vanuit zachtheid Als we geen verbinding meer hebben met de zachte energie van het wezenlijke zelf, de bron van het leven, dan handelen we vanuit onze lagere wil, die er voor heeft leren zorgen dat we baas worden over ons leven, maar los staan los van het collectieve leven. Als we beseffen dat we ons leven maar ten dele in de hand hebben, en niet alles kunnen beïnvloeden, dan geven we ons over aan krachten die groter zijn dan wij. We krijgen een realistischer beeld van onze plaats in de wereld. We gaan zien waar we wel invloed op hebben en waar niet. Dit geeft ruimte om onze levensangst te transformeren in eigenwaarde. Dit geeft ons kwetsbare zelf een stevige basis. Deze eigenwaarde is niet afhankelijk van de bevestiging van de buitenwereld, zij is gebaseerd op een innerlijk besef van onze waarde hier op aarde en staat los van wat een ander daarvan vindt. Mary de Nie www.balanskristal.nl

Mis geen nummer! individuele

www.sukhatexel.nl

yoga & ayurveda retraites

2-jarige opleiding Yogadocent 500 uur

Start ieder jaar in januari

School voor Bewustzijn & Zelfontwikkeling Naarden

neem

een ja

arabo

International Yoga Federation-gecertificeerde: 1-jarige Basis Opleiding Raja Yoga 3-jarige Docenten Opleiding Raja Yoga aanvullende cursussen en opleidingen

nu

nneme

4 numme

rs nu sl echts t 14,-

nt

Geef je nu op:

yogalessen . workshops . massages 06 34 860 459 . www.yoga-vidya.nl

International Network Esoteric Healing: 2-jarige weekend opleiding Esoteric Healing aanvullende verdiepingsmodules

www.yogakrant.nl /abonnement

www.samyama-yoga.nl…schitterend gelegen in het Naardense bos…


de yogakrant winter

2019 /2020

• 10

Ayurveda & de winter

Drs. Coen van der Kroon / Program Director bij Delight Academy | Ayurveda

www.delightacademy.com

Vetmesten en vervolgens ‘ontvetten’ De winter is het seizoen waarin de kou en de stabiliteit overheersen. Deze kwaliteiten zullen kapha (kalmte, aarde) verhogen. Door de thermostaatwerking van agni (je spijsvertering), zal deze in de winter flink branden. Agni heeft dan ook behoefte aan zwaar en lang brandend voedsel. Hierin wordt voorzien door zoete granen, aardappelen en rijst, alsmede door zoet/neutraal smakende groenten als wortelen en pastinaak.

Winter en preventie

Stevige winterkost met een vleugje bitter Dit kapha voedsel wordt deels in balans gehouden door bittere seizoensgroenten als witlof of groenten met ook een lichte kwaliteit, zoals koolsoorten en peulvruchten. De winter is de tijd van de stoof- en ovenschotels en stevige maaltijdsoepen. Na de winter zal bij veel mensen door al deze typische kapha voeding het gewicht iets zijn toegenomen. Uitdroging voorkomen De herfst en winter kunnen droog zijn en een uitdrogende werking hebben. We kennen deze werking als ‘guur’ en ‘schraal’. Onze huid reageert daar meteen op, en een goede behandeling met verzorgende en verwarmende olie kan helpen. Ook wat ghee (geklaarde boter) in de neus aangebracht, kan droge slijmvliezen tegen gaan.

Verantwoordelijke dosha’s De winter is dus ayurvedisch gesproken vooral een kapha-seizoen, maar wordt ook beïnvloed door de vata dosha – zeker in een land als Nederland. Door de overheersende vata/kapha-kwaliteiten buiten, zullen ook de vata/kaphakwaliteiten binnen, in onze geest/lichaam, toenemen. Ritucharya – leer der seizoenen In onze omgeving en klimaatzone kennen wij drie traditionele oogstperioden, die met de daaraan verbonden eigenschappen en kwaliteiten uitstekend te koppelen zijn aan de drie dosha’s vata, pitta en kapha. Daarbij valt de vroege winter samen met de late herfst nog onder vata dosha, maar de volle winter en de vroege lente vallen onder kapha dosha. De zes smaken De zes smaken die ayurveda kent, spelen daarbij een belangrijke rol. Iedere dosha, en ieder van de drie (oogst-)seizoenen, kent drie overheersende smaken. Zo kun je met behulp van een elementaire kennis van de smaken op een eenvoudige manier de invloeden van fluctuaties van de seizoenen op ons organisme bijsturen, in het algemeen en natuurlijk ook afgestemd op ieders individuele dosha-constitutie.

Mail&win kookboek simple van ottolenghi

Vroege lente: Kapha ‘verlichten’! Waar in de late herfst en vroege winter nog een anti-vata dieet kan worden gevolgd – vol met de smaken zoet/neutraal, zuur en zout – kan in de tweede helft van de winter en de vroege lente overgeschakeld worden naar een anti-kapha dieet. Daarin is zijn de smaken scherp, bitter en wrang vertegenwoordigd, die door de natuur ook worden voortgebracht in de smaken van kiemen. De natuur biedt in de vroege lente dus precies die ‘ayurvedische smaken’ aan die nodig zijn voor verlichting van kapha dosha – de dosha die zich in de winter gemanifesteerd en opgehoopt heeft.

Ontvetten en ontslijmen: van de winter naar de zomer In de winter wordt dus meer en zwaarder voedsel ingenomen. Hierdoor zal kapha wat toenemen en in de winter komen er dan ook gemakkelijk wat kilootjes bij. Tegen het einde van de winter zijn er bovendien onverteerde voedselresten achtergebleven van al die zware kapha voeding. Bij de eerste warmte van de zon smelt deze ama (onverteerde voeding) en komt door vata in beweging. Dit wordt vaak gevoeld als voorjaarsmoeheid, hooikoorts of griepachtige verschijnselen met slijmvorming en -ophoping. Zoals bij het traditionele vasten na carnaval ziet ook Ayurveda de lente als een goede tijd voor ontslakking en reiniging.

Ayurvedische wintertips • Eet en drink warm en gebruik nooit koude dranken of zuivel uit de koelkast • Neem voedsel met een zoete, zure of zoute smaak • Gebruik voeding met een olieachtige/ vettige kwaliteit zoals kokosolie, bonen, wortel, warme soep, curry • Zuivel is goed in de winter, maar het liefst warm bereid, en er geldt een uitzondering voor yoghurt • Natuurlijke suiker (dus geen kristalsuiker) is goed om te gebruiken • Gebruik vet of spiervet, voor degenen die niet vegetarisch zijn • Gebruik bij de hoofdmaaltijd de zes smaken, maar voornamelijk zoet/ neutraal en relatief meer zuur en zout, gebruik ook bitter en wrang als tegenwicht

• Zorg voor een warme en behaaglijke woonomgeving • Kleed je voldoende warm en gebruik een hoofddeksel • De winter is een goed seizoen voor seks, het houdt warm en bevordert de interne beweeglijkheid (tegenhanger van teveel stabiliteit en stagnatie) • Zorg voor voldoende beweging: Kapha moet in beweging blijven! • Profiteer van elke zonnestraal • Medicijnen worden genomen met suiker of honing • Doe regelmatig een abhyanga (olie massage met kruiden), maar ga daarna niet direct de koude buitenlucht in • Olie je hoofd regelmatig, maar wees ook daar voorzichtig met contact met koude en vochtige lucht direct na het aanbrengen van olie en niet tijdens griep.

simply KITCHARI / reinigende voeding voor de winter

en maak sexy broccoli traditie • interviews • impact • kennis

Hèt blad

voor de yoga

rderde yoga

al en de gevo

profession

4i 19

ar

beoefena

jaargang

ber 30 I decem

8,95 2019 I t

n

en meditatie Prânâyâma ren voor oude

ouderen tijdschrift

routine & dagelijkse e leefstijl regelmatig

Recept

&win

Al 30 jaar hèt platform voor yoga.

vensfase

yoga & le

Mail !

: hoe yoga

Eddie stern

werkt

1

4 i19 voor yoga

Tijdschrift voor Yoga Neem nu een abonnement! 4 nummers voor t 30,50

www.yoga.nl

Yotam Ottolenghi is volgens velen de man die zelfs broccoli sexy wist te maken. Met zijn bestsellers Plenty, Ottolenghi het kookboek en Jeruzalem wist hij het gebruik van sumak, za’atar en granaatappelpitten in de keuken tot in alle uithoeken van ons land populair te maken. Simpel / Yotam Ottolenghi 320 pagina’s t 29,99 ISBN: 978 90 5956 826 6

• 1 biologische bouillonblokje • 1 handvol verse koriander • Zout en peper • extra; voeg wat wortelgroenten toe zoals wortel, knolselderij of pastinaak. Kitchari is een beroemd Indiaas recept wat je de hele dag kan eten. Heerlijk warm, voedzaam, aardend en toch reinigend voor het lichaam. Het balanceert de drie dosha’s (vata, pitta en kapha). Kitchari is licht verteerbaar. De specerijen ondersteunen je spijsvertering en geven kracht.

Uitgeverij: Fontaine Uitgevers

De YOGAKRANT geeft drie keer het kookboek Simple van Ottolenghi weg! Schrijf je in via www.yogakrant.nl *voor 13 maart 2020

Voor vier personen • 1 kopje mungbonen – uit blik of geweekt voor een aantal uur of meer • 1 kopje basmati rijst – afgespoeld en eventueel een paar uur geweekt • 1/2 eetlepel gemalen komijn • 1 eetlepel ghee of kokosolie • 1 theelepel kurkuma • 1 eetlepel komijnzaadjes • 1 eetlepel korianderzaadjes • 2 knoflooktenen fijngehakt • stukje gember (2 cm)

1. Verhit de kokosolie of ghee in een pan en voeg komijnzaadjes en korianderzaadjes toe. Dan de knoflook, gember en de wortelgroentes. Bak dit een paar minuten op een laag vuur. Voeg als laatste komijnpoeder en kurkuma toe. 2. Doe de afgespoelde mungbonen en rijst in de pan en voeg water toe tot het een centimeter onder water staat. Voeg het bouillonblokje toe. Na 20 minuten is de Kitchari klaar. Voeg indien nodig water toe. 3. Strooi er de verse korianderblaadjes over. Kitchari is een eeuwenoud ayurvedisch gerecht. Het woord kitchari betekent: een mengsel van rijst met linzen. Het heeft een heerlijke smaak en textuur. Gezond eten is lekker.


de yogakrant winter

2019 /2020

yogalife

• 11

geluk is je geboorterecht De eerste liefdesrelatie die we hebben is die met onze ouders. Deze ervaring vormt later onze definitie van liefde en zullen we blijven herhalen, als je onwetend blijft. Op mijn tiende jaar voelde ik me als een gevangene. Mijn vader was een narcistische, aan alcohol verslaafde man en mishandelde mijn moeder en twee broers geestelijk en lichamelijk. Voor de buitenwereld was mijn vader een held, een charmante, flamboyante man. Voor ons was hij een monster. ik ging schilderen om via mijn creativiteit onvrede kwijt te raken. Ik ging naar mijn grootmoeder die vlakbij woonde, daar was het wel veilig. En eenmaal volwassen ging ik in de modewereld werken. Ik had voldoende antennes ontwikkeld door de omgang met mijn onvoorspelbare vader, om mij steeds aan te passen aan de dynamische modemarkt. Maar ik zat in een overlevingstand van vechten, vluchten of verkrampen. En op mijn vijfendertigste liep ik vast met een burn-out.

Doordat mijn vader me afwees, ontwikkelde ik het gevoel dat ik geen bestaansrecht had. Later kwam ik erachter dat er een hechtingsproblematiek was ontstaan die zich uitte in please gedrag. Ik ging me sterk aanpassen aan mensen en in situaties, om maar gezien, gehoord en gevoeld te worden. Mijn ratio werd mijn grootste vriend, om maar niet te hoeven voelen. Maar ik kreeg op een dieper niveau last van de negatieve affirmatie: ik zal nooit goed genoeg zijn. Als afleiding richtte ik me op de buitenwereld, ik doorzag de pijn van anderen feilloos, en probeerde hen te helpen, in plaats van mezelf. Ik begon op 12-jarige leeftijd al met hard werken in een restaurant en ik studeerde me suf, als vlucht, en ook om maar goed genoeg te zijn. Ik had ook positieve overlevingsstrategieen:

Mail

In het Boeddhisme neem je zelf de verantwoordelijkheid voor lijden en geluk. Ik kon en wilde niet meer vluchten en de behoefte ontstond om mezelf via yoga en meditatie te ontwikkelen en te leren kennen. Ik volgde een hatha yoga en een meditatie opleiding. Ik leerde mijzelf te vertragen en de spanning in mijn lichaam en geest te verminderen. Geluk is maakbaar Een vriendin nam mij in 2006 mee naar de 14de Dalai Lama. Zijn aanname dat geluk methodisch getraind kan worden door de drie lessen van de Boeddha, raakte mij diep. In het Boeddhisme neem je zelf verantwoordelijkheid voor je lijden en je geluk. Je kunt je brein trainen als een

Mail&win betoverende MANTRA CD

&win!

Mantrazingen met de ukelele, het favoriete instrument van elke yogi. Yogadocente Liselotte Goed maakte een cd met betoverend mooie mantra’s. Om luisterend van te genieten, mee te zingen of spelen met de tekst en akkoorden uit het boekje. Zelf mantra’s leren spelen op de ukelele? www. uked.nl De YOGAKRANT geeft drie keer deze mantra CD van Liselotte Goed weg! Schrijf je in via www.yogakrant.nl *voor 7 maart 2020

CONTEMPLATIEVE WEEKEND RETRAITE IN STILTE YOGA - MEDITATIE - MASSAGES - WANDELINGEN MINDFULNESS - VEGETARISCH ETEN - SCHRIJVEN

hans kloosterman

spier. Door jezelf te bevragen middels meditatie ontdek je de bron van je lijden. Om vervolgens je ondeugden om te buigen naar deugden, en dus naar geluk. Door het trainen van focus en concentratie word je bewuster en leer je het lijden om te buigen. Leven of dood Drie weken na dit bezoek kreeg ik een ernstig auto-ongeluk. Ik steeg op in een vredig wit licht. Een zware stem zei: ‘wil je hier blijven of vertrekken?’ Ik antwoorde: ‘ik wil terug, om lijden te leren omzetten in geluk en daar anderen in trainen’. Dit was mijn wake-up call. Ik wilde leven en gelukkig zijn. Ik vertrok naar Nepal en Tibet om het boeddhisme te bestuderen en beoefenen. Een leraar vertelde mij dat zich een authentiek Tibetaans Klooster in België bevond. Hier ben ik sinds 2007 het boeddhisme gaan bestuderen, waarvan zes jaar als monnik in opleiding. Het boeddhisme behoort tot de positieve psychologie waarbij je op vier niveaus (fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch) lijden kunt transformeren. Je leert formuleren en observeren wat je als prettig, onprettig of neutraal ervaart, je onwetendheid wordt minder. Ervaringsdeskundige Door het transformeren van mijn lijden ben ik een ervaringsdeskundige geworden. Ik leef nu mijn droom door mensen fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch op het diepste niveau te helpen met het transformeren van lijden naar geluk. Want geluk is ons geboorterecht. www.hanskloosterman.com

TIPS VAN HANS 1. We zijn maar 5% wetend. Keer naar binnen en leer je jezelf kennen door meditatie, dan begrijp je je omgeving ook beter. Onwetendheid kan werken als een vergif, als we er ons niet bewust van worden. 2. We leven maar 5% van de dag in het nu. Door aandachtstraining maak je weer verbinding met het hier en nu en stap je uit het verleden en de toekomst. 3. Geluk is trainbaar. Je hersenen kun je trainen als een spier. Lijden is eigenlijk: last hebben van verstorende emoties. Meditatie leert ons emoties te reguleren. 4. Zie de toekomst als een wit filmdoek. Jij maakt je nieuwe film. Stap uit je slachtofferschap en zelfsabotage op de weg naar geluk. 5. In onze op efficiëntie en effectiviteit gerichte samenleving leven we voornamelijk in ons hoofd en zijn we gericht op resultaat. We zijn als robotten geworden. Onze focus zou een derde aandacht in het hoofd, een derde in het hart en een derde in de buik moeten liggen. In ons hoofd vindt geen verbinding met anderen plaats, deze komt uit het hart. Verbinding is wat ons geluk geeft. Leer je aandacht op het hart te richten en van hieruit te gaan leven. In het hart wonen de transcendente deugden als: liefde, vriendelijkheid, compassie, gelijkmoedigheid en vreugde. Via stilte en analytische meditatie leer je om hier vanuit te gaan leven.

Hans Kloosterman is Life & gelukcoach, yoga & meditatie & mindfulness leraar en Tibetaans Boeddhist.

Kies voor kwaliteitsyoga www.yoganederland.nl

Vereniging Yogadocenten Nederland

Herbron in jezelf - kijk terug naar 2019 - helderheid naar 2020 Voor docenten (in opleiding): • belangenbehartiging • contact met collega docenten • goedkope collectieve verzekering

20-22 DEC 2019 | 399,- (volpension) HEERDE (VELUWE) INSCHRIJVEN: WWW.HANSKLOOSTERMAN.COM

Voor cursisten: • vind een erkende yogadocent • erkende yogadocentenopleidingen

Vereniging Yogadocenten Nederland T: 06 53 78 83 80 E: info@yoganederland.nl Facebook.com/yoganederland.nl


de yogakrant winter

2019 /2020

yogafilosofie

• 12

De magie van het niets

ron van der post

De magie van iets impliceert dat er iets is, dat geheimzinnig en niet vanzelfsprekend toegankelijk is. Iets waar je moeite voor moet doen. Niets betekent dat er iets is geweest. Niets versus iets wat we zijn, hebben of denken te moeten verkrijgen. onze gewoontes zijn daar op afgestemd. Ons denken is de krachtigste gewoonte die we hebben en we hebben ons er zo mee geïdentificeerd dat we het lastig vinden om er afstand van te doen. We zijn het denken geworden. Het is een zorgvuldig opgebouwd referentiekader. We hebben concepten gemaakt, bedacht hoe het leven eruit dient te zien, hoe het leven geleefd dient te worden. Over alles hebben we een gedachte of een mening, onderbouwd of niet en onderscheid maken we bewust of onbewust.

We zijn het Ons leven op aarde kenmerkt zich door dualiteit, tegenstellingen en gedachtes. Een moment stil te zijn en aan niets te denken lijkt magisch. Het eeuwige denken stil te zetten zodat er niets meer rond dwarrelt in ons bewustzijn en er eenheid is. Maar omdat wij ons als gescheiden achtten van de ander, is het lastig nondualiteit te ervaren. Deze dualiteit is als een gevangenis. Als er een wereld is buiten jezelf, hoe zou het dan zijn als er niets is? Geen dualiteit, niets, alleen eenheid? Stel, we onthechten ons van materiële zaken. We hebben qua materie niets meer waar we aan gehecht zijn. Maar we houden dan toch gedachten en denkbeelden, ook zonder bezit. Dus ook de innerlijke gretigheid naar ervaringen, zonder bezit, zorgt voor gedachtes. Omdat we gericht zijn op de

wereld, gedachtes, gewoontes, of onze gehechtheid aan mensen, dieren of materiele zaken als een favoriete stoel of bank. Beweging In de natuur is alles onderhevig aan de Guna’s (hoedanigheid van de natuur): alles heeft Satvische (zuiverheid en harmonie), Rajische (passie, energie), en Tamische (onrein, luiheid) kwaliteiten. Door de menselijke kwaliteit van Raja (de natuur van bewegelijkheid) zijn we altijd in beweging, ook in ons denken. Als beweeglijkheid de kwaliteit van de natuur en dus de mens is, zijn we ingesteld op bewegen. Het lichaam en ons denken zijn constant aan verandering en beweging onderhevig. We zijn het denken Het denken is gericht op de wereld en

Yoga ontsluiert kennis

denken geworden Meditatie De wereld om ons heen kunnen we loslaten, als we de ogen sluiten en doen of deze niet bestaat. Zodat we even niets binnen laten. Maar herinneringen en emoties kunnen ons verstoren. Gedachten over de toekomst, bedenken hoe we zaken kunnen bereiken. Ook nadenken over het verleden kan ons hinderen in het bereiken van de innerlijke stilte. Indien we deze drie stromen stil kunnen zetten dan ontstaat er een tijdelijk niets. We zijn dan in staat om boven de grofstoffelijke natuur uit te stijgen en in een subtielere dimensie te komen. Om daar te komen dienen we het denken los te laten, stil te zetten: even niets. Dit magische niets betekent dat we in

een fase van meditatie zijn gekomen die het leven zal veranderen. Deze fase van de meditatie is geen eindhalte, maar slechts het begin: het voorportaal tot een subtielere wereld. Dit tijdelijke niets is een innerlijke stilte die we onbewust allemaal nastreven, want deze stilte geeft ruimte aan universele liefde, aan universele kennis; aan het ervaren van het universele. Eenheid in diversiteit wordt dan ervaren en het gevoel van alles is één, alles is verbonden met elkaar. Het denken is slechts een illusie, we gebruiken concepten om een weg mee te bewandelen en iets te bereiken. Maar als we er al zijn heb je ze niet meer nodig. Zie het concept als een ladder, die heb je nodig om hoger te komen, eenmaal daar aangekomen kijk je naar de ladder als een instrument. Jij bent niet de ladder, jij bent niet die weg. Gewoon zijn Op het moment dat we ons einddoel hebben behaald dan voelen we en denken we niets en zijn we gewoon. Dan ervaart ons innerlijk bewustzijn heel direct, zonder alle vertroebelingen van de vijf lichamen (kosha’s). Het magische niets zit gewoon al in je te wachten totdat jij het denken stil zet. Ron van der Post www.yogastudie.nl www.yogastudycenter.com

Klaas Stuive MCM

‘Ontsluieren’ betekent: ‘het verborgene zichtbaar maken, aan het licht brengen, ontraadselen of ontrafelen’. In de oude literatuur, zoals Yogasutra’s van Patanjali, is er sprake van veel verborgen kennis. De vraag is hoe we met Yoga ware kennis over ons zelf kunnen ontsluieren en, met welke beperkingen hebben we dan te maken?

‘Ik heb met jullie in stilte alle kennis ontsluierd.’ mentale boekenwijsheid. We kunnen ware kennis over ons zelf alleen ‘naar de geest’ ontsluieren, niet naar de letter. Woorden op schrift bevatten verstolde kennis van de auteur. Zijn kennis is gebaseerd op levenservaring, culturele achtergrond en dan blijft kennis relatief, tenzij er sprake zou zijn van een Jivanmukti, een bevrijd persoon. Maar, zouden we die dan kritiekloos moeten overnemen? De Yogi Vyasa reciteerde aan de god Ganesha (zoon van Siva en Parvati) de Bhagavad Gita. Deze wilde alleen die kennis opschrijven die hij zelf begreep! Hij laste daarom stilte momenten in en begon daarna pas te schrijven. Hij loste op die manier zijn beperkingen op. Dat was een aparte manier van ontsluieren. De Yogasutra’s van Patanjali ontsluieren kennis op fysiek, subtiel en causaal (geestelijk) niveau. Hier krijgen we pas toegang toe als we beseffen dat die ontsluiering van kennis verder gaat dan

In India zijn er twee belangrijke filosofische stromingen en bronnen van kennis binnen de Vedanta: de Dvaita Vedanta en de Advaita Vedanta (leer van de Non-dualiteit). De eerste stroming erkent een geïncarneerde Ziel (Jiva), die door de drie werelden heen moet reizen om daarna weer terug te keren naar Brahman, de oerbron van alles. Ze gaat uit van twee eeuwigheden, Purusha en Prakrtti, de twee oerenergieën waar het universum, de natuur en dus ook de mens uit bestaat. Purusha staat voor een passief observerend bewustzijn. Prakriti is

daarentegen onbewust, maar omvat alles van intellect tot materie. De tweede geeft aan dat er slechts Brahman is, de één zonder een tweede. Zij ontkennen het aparte bestaan van een Jiva. Het bestaan van een geïncarneerde ziel blijft dan een lastige kwestie om tot ware kennis te komen. Yogasutra’s van Patanjali worden beïnvloed door de Samkhya (Dvaita Vedanta) en door het boeddhisme. Beide worden gezien als atheïstisch, omdat zij het woord ‘God’ of zelfs het woord ‘Ziel’ niet noemen. Ook het bestaan van een Godheid of van Hindoestaanse goden, zoals Brahma, Siva, Vishnu blijven buiten schot. Hoe moeten we dit dan plaatsen in onze zoektocht naar ware kennis?   Yoga als toegangspoort Als we kijken naar de rol van het Ego in ons doen en laten, dan komen we er wellicht achter dat juist het Ego (als architect van onze gedachten) een cruciale factor speelt bij het ontsluieren van kennis. Immers, alleen als het ego diens beperkingen op mentaal gebied leert los te laten, dan pas komt er een schat aan kennis vrij door verruiming van ons bewustzijn. We realiseren ons veel te weinig dat

Yoga (dus Samadhi, de hoogste stap in het Yogastelsel) dé oorspronkelijke en universele informatiebron is van al onze kennis. En, die unieke bron is de stilte, de toestand van het niets (Nirodha). Toen Boeddha drie dagen tijdens een bijeenkomst in stilte was, zei hij daarna tegen zijn toehoorders: ‘ik heb met jullie in stilte alle kennis ontsluierd.’ Direct weten Als het gaat over de bewijsbaarheid dat Yoga (Samadhi) ware kennis ontsluiert, dan zegt Patanjali: Juiste en ware kennis verkrijgen we enkel door ‘direct weten’, in ons bewustzijnsdomein bóven de beperking van gedachten, met jezelf als voorwerp van onderzoek, omdat alle kennis al in de mens is. In yoga zijn alle verlangens om te willen weten opgeheven, ontsluierd, opgelost, opgegaan in de stilte, in het niets. Aldus is het ideaal beeld. Klaas Stuive MCM. Oud-Politieofficier, Grootmeester in Yoga, Hoofddocent Stichting Raja Yoga Nederland, Oprichter Brancheorganisatie ‘Samenwerkende Yogadocenten Nederland (SYN). Hij geeft diverse Yogaopleidingen, Masterclasses en lezingen in Nederland en België. Voor nadere informatie www.raja-yoga.nl


de yogakrant winter

2019 /2020

yogafiles

• 13

yogamagie

india

de magie van het vuur

De magie van Rishikesh

Droombeeld bij de dhuni

vrede vinden in de chaos

Ik ging zitten bij de dhuni: het eeuwig brandend vuur in de ashram. Ik zat comfortabel. Er kwam een diepe rust over mij en er gebeurde tegelijkertijd iets wat mijn aandacht greep.

Het duurde dus wel even voordat ik het los had. De ketting opruimen was bijna niet te doen, zo zwaar was het. Ik wilde het echt weg hebben dus bracht ik het naar iemand die op zee werkte en de anker van het schip er aan vast kon maken. Ik wilde er zeker van zijn dat het niet meer terug kwam. Ik gaf het af en kreeg zelfs geld toe. Nu keek ik weer naar mijn lichaam, er kwamen twee grote vleugels met kleine witte veren en hier en daar in de vleugels verschenen ook zwarte veren. Ik zag mezelf langzaam veranderen in een ooievaar. Je bent vrij Liesbeth, NU, vlieg! Vlieg!

yoga reizen

Zelf houd ik van de natuur en stilte, ik ben dan ook een tikje nerveus voor mijn yogareis naar India. Als ik na een lange en vermoeiende reis in Rishikesh arriveer schrik ik van het continue lawaai van toeterende auto’s, scooters en tuk tuks die rakelings langs elkaar rijden terwijl ze koeien en mensen op één haar na ontwijken. Zou ik tot de groep ‘India haters’ behoren, is een gedachte die direct door mijn hoofd gaat.

Ik voelde langzaam weer de warmte van het vuur en deed verwonderd mijn ogen open. Stilzitten bij het vuur kan bevrijdend werken.

Ik zag mezelf staan met een grote metalen ketting om mijn lichaam heen. Het voelde heel zwaar. Ik was gewend aan de gebondenheid en ergens voelde het ook veilig maar het was wel loodzwaar. Mijn handen begonnen de ketting los te maken van mijn lichaam. De ketting zat van boven tot beneden strak om me heen, er zat geen enkele ruimte er tussen.

Liesbeth de Beurs Yogadocente en eigenaresse van Yoga Maarssen/ Yoga Scholing www.yogamaarssen.nl

trakata / kaarsmeditatie Met trataka staren we langdurig naar een punt op een meter afstand, zoals het kaarslicht, zonder dat we met de oogleden knipperen. Trataka helpt de ogen te reinigen doordat de ogen gaan tranen, het kan vermoeidheid wegnemen en kan het zicht verbeteren. Naast de reiniging zou de trataka ook de ontwikkeling van de concentratie bevorderen. Ook kan trataka het derde oog openen, in yoga het ajna chakra, waardoor we helderziendheid ontwikkelen. De vlam symboliseert het verband tussen de hemel en de aarde. De vlam reikt naar de hemel. Blijf staren en zoeken naar concentratie. Het gaat om de grens tussen zien en niet-zien, in concentratie zijn en het verliezen ervan.

Oefening 1. Kijk naar een brandende kaars voor je. Neem een ontspannen houding aan en richt je helemaal op de vlam.  Probeer zo min mogelijk te knipperen, staar in de vlam. 3.  Houd je volledige aandacht op de vlam gericht. Als je scheel gaat zien, of je ogen gaan tranen is dat normaal. Maar forceer niet.. 4.  Als er een nabeeld van de vlam voor je geestesoog verschijnt kijk daar dan van binnenuit naar. 5.  Wrijf de handen tegen elkaar en plaats ze vervolgens als kommetjes tegen de geopende ogen. Zorg dat je ze volledig voor het licht afsluit. Tijdens deze oefening rusten de ogen uit. Geeft innerlijke balans en kracht. Richt de geest,en is rustgevend. Trataka bevordert ook besluitvaardigheid.

Nassaustraat 16.2 in Maarssen

h

India Yoga reis Februari 2020

e

Basis Yoga scholing 10 lesdagen 550 euro. Start 25 januari 2020

Meer informatie vindt u op www.yogascholing.nl of bel 06 534714 36 Hatha & Meditatie

Bedrijfsyoga

Workshops & opleidingen

Zwangerschapsyoga

Rishikesh is één van de heilige plaatsen in India, gelegen aan de voet van de Himalaya en wordt ook wel de wereld hoofdstad van de yoga genoemd. De plek ontleend zijn naam aan de rishi (guru’s) met hun lange haren (kesh) die in de bossen mediteren waar zij op zoek zijn naar contact met het universum. Maar het is ook de tweede naam van de Hindoestaanse god Vishnu (ook wel Hrishkesh genoemd) en betekent ‘controle over je gedachten en emoties’. Het is de stad waar Swami Sivananda (1887 – 1963), één van de grote yogameesters uit de twintigste eeuw de Divine Life Society oprichtte (een ashram die zich later ontwikkelde tot een internationale organisatie). Jaarlijks vind hier het International Yoga Festival plaats. In het westen is deze plek bekend geworden door het bezoek van The Beatles aan de Maharishi Mahesh Yogi Ashram in Rajaji National park. De ashram zelf is inmiddels vervallen. De muren staan vol met kleurrijke graffiti. Toch proef je iets van de sfeer die er gehangen moet hebben. Of het door de energie van de plek komt weet ik niet, maar ik zit direct in diepe meditatie. De stad zit vol met yogacentra, ashrams, meditatieplekken en op iedere straathoek vind je een Ayurvedische arts, astroloog of palmlezer. Na drie dagen heb ik de plattegrond van de stad in mijn hoofd, weet ik dat German Backery de lekkerste cappuccino schenkt. Aan de Ganges yoga beoefenen is het walhalla. Ik heb in meerdere tempels onder toeziend oog van Shiva en Shakti mogen mediteren. Wow, ik voel mij hier zo vredig en vol energie! Het lijkt wel alsof de aarde aan je trekt zoveel gronding is voelbaar. Veel van mijn reisgenoten ervaren hetzelfde.

Wonder boven wonder laat ik de gekte van de stad vervolgens moeiteloos over mij heenkomen. Als ik voor de 60e keer op een dag gevraagd wordt om op de foto te gaan (Indiërs vinden blanke mensen een bijzonderheid) voel ik alleen maar liefde voor deze mensen. Zelfs als Indiërs zich duwend en trekkend langs mij heen wurmen om de hangbrug over te steken bespeur ik bij mijzelf geen enkele irritatie. Ik herken mijzelf niet, van een middagje shoppen in Amsterdam word ik al moe en knorrig. Wat maakt het dat ik hier zoveel innerlijke vrede voel?

Van een middagje shoppen in Amsterdam word ik al moe en knorrig. Wat maakt het dat ik hier zoveel innerlijke vrede voel? Zou het komen door de vele pelgrims die de heilige stad en Ganges rivier bezoeken om hun ziel te reinigen? Of zou het komen door het Maharishi effect? Onderzoekers kwamen er achter dat als minimaal 1% van de bevolking regelmatig mediteert er minder geweld, ongelukken, echtscheidingen en criminaliteit is. De onderzoekers vermoedde dat dit veroorzaakt wordt door een coherent veld (coherentie betekent samenhang) dat mensen die mediteren om zich heen hebben. Dit energieveld zou zorgen voor harmonie, afstemming en flow. Eén ding is zeker, Rishikesh is een magische plek. Paula Jap Tjong

www.stoelyoga-nederland.nl


IN-BIO EU/non-134 -EU Ag ric

ulture

Skal 02

5099

nIEU W

Vrij van (natuurlijke) aroma’s.

100% echt fruit, planten, bloemen & kruiden.

Theezakjes gemaakt van ongebleekt papier, vrij van nietjes en 100% biologisch afbreekbaar!

Great TASTE Award WINNAAR!

FREE OF

S

ING FLAVOUR

Naturals Verkrijgbaar bij: Ekoplaza, Vitaminstore, Odin, Erica, Holland & Barrett, Gezondheidswinkels, Care & Beauty, de betere drogist, reform- en natuurvoedingswinkel en online op www.thegreenchapter.nl Meer informatie: Frenchtop Natural Care Products BV. Tel: 0226-364400

WWW.ROYAL-GREEN.EU

GEGAR ANDEER D V R I J VA N PA R A F F I N E

VITAMINE E Vitamine E is een natuurlijk voorkomende vet oplosbare antioxidant. Werkt als een natuurlijk transportsysteem, zorgt voor een verhoogde penetratie en opname van plantenlipiden en kruiden, verbetert de hydratatie en vochtgehalte. Vermindert zonveroudering, helpt bij het vervagen van littekens en rimpels en het vertragen van het huidveroudering proces. Absoluut essentieel voor een gezonde en natuurlijke huid.

AR

E

C E RT I

FI

E

D C

AR

D

NA

TURAL SKIN

TURAL SKI

NA

NC

GECERTIFICEERD NATUURLIJK, BIOLOGISCH AFBREEKBAAR EN CRUELTY & MICROPLASTIC FREE Alle Earth.Line producten zijn gecertificeerd door BDIH, ICADA en Eco-Control. Pure, biologisch afbreekbare huidverzorging, vrij van dierproeven en microplastics, voor een zachte, stralende en gezonde huid. De meeste producten zijn zelfs Vegan.

E

C E RT I

FI

E

www.earthline.nl Verkrijgbaar bij: Ekoplaza, Holland & Barrett, Gezondheidswinkels, de betere drogist, reform- en natuurvoedingswinkel en online op www.thegreenchapter.nl

401W_adv_rg_thee_el_vit_e_yogakrant.indd 1

02-12-19 15:55


de yogakrant winter

2019 /2020

yogashop

• 15

YogaGoodies Divine

met liefde gemaakt

Diana

Love & Other Necessities – Slow fashion with a story

Bijzondere fles, Elena Salmistraro X 24Bottles

Op bestelling gemaakte, sustainable yoga &

The influence that guided Elena Salmistraro for

street-fashion bedrukt met handgemaakte,

Diana Clima Bottle’s graphics derives from the Latin

unieke tekeningen die een spirituele les en

mythology. Diana is the protecting divinity of women,

energie met zich meedragen. • Webshop:

guardian of springs, streams and wild animals.

Loveandothernecessities.shop

24Bottles will donate 10% to Malala Fund.

Models: Yogasisters.nl

Via: www.yoga-specials.nl Winkel Haarlem: Kleine Houtstraat 92 Winkel Leiden: Langebrug 73

Cosy Winters Warm na je les Het liefst hele dag in je yoga legging blijven lopen? Geen probleem! Met deze gebreide tuniek geef je je legging meteen een fashionable twist. Heeft een brede col en sportieve strepen aan de achterkant. Wear it, Love it. • www.yoga-specials.nl Winkel Haarlem: Kleine Houstraat 92 Winkel Leiden: Langebrug 73 De mooiste en meest betekenisvolle yoga goodies voor elke yogi vind je bij Yogisha. Bijvoorbeeld een handgemaakt zijden oogkussentje, een heerlijke olie, of een paar lekker

Fluweelzacht

dikke sokken! Bekijk het volledige aanbod op • www.yogisha.nl Yogisha Ceintuurbaan 306, Amsterdam Prins Hendrikstraat 138, Den Haag

Sea.Line Mineral Body Butter (50 & 225 ml) Fluweelzachte body butter met Dode Zee mineralen, zuivere biologische oliën, kruidenextracten en vitaminen. Voedt, hydrateert en verzacht. Voor een vochtrijke en soepele huid. Tevens ideaal als After Sun! • www.sea-line.nl

shops ✪ www.funkysimplicity.com

✪ www.superyoga.nl

YogaSway Spiegelstraat 1b 1405 HT Bussum - www.yogasway.nl Spiegelstraat 2b BUSSUM ✪ www.yogasway.nl

Booksc

ayurveda voor moeder & kind

Pauze

Langebrug 73 Leiden Kleine Houtstraat 92 HAARLEM ✪ www.yoga-specials.nl

Tegenwoordig is het

Zorg voor moeder en kind,

leven voor veel mensen

met Ayurveda. Dit unieke

een alinea zonder

boek is geschreven voor

interpunctie. Het gaat

zowel toekomstige ouders

maar door. Stress

als wel voor therapeuten

en constante drukte

die koppels willen

putten ons uit. Niet

begeleiden in het proces

✪ www.pranayur.nl

Wavecc LELO | Mona Wave | Vibrator

Mona Wave, de vernieuwde Mona met een volkomen vernieuwende techniek! De Mona Wave heeft behalve de gewaardeerde vibratie, een op-en-neer gaande beweging. t 159,50 • www.mailfemale.com of kom naar de winkel.

van de voorbereiding op

alleen fysiek, maar ook mentaal: we voelen ons

Wonder

een zwangerschap, de zwangerschap zelf

afgemat, we ervaren gebrek aan inspiratie

en de zorg voor moeder en kind tijdens en

en creativiteit. Er is een simpele oplossing:

na de bevalling.

druk NU op de pauzeknop! ✪ www.yogisan.nl

Zorg voor moeder & kind Pauze / Danielle Marchant

Met Ayurveda / Miriam Elize Alberts

t 17,99

t 14,99

Sterrenlicht Haarstraat 6 GORINCHEM ✪ www.sterrenlichtwinkel.nl

Uw product in shopping voor t 200,-! Lever voor 3 maart 2020 een hoog resolutie beeld aan én 30 woorden. Mailen naar info@yogakrant.nl


pArtnerS/distributeurs GroninGEn

the Land of now Veenweg 9 siddEBurEn ✪ www.thelandofnow.com

Buddha Balance noorderhaven 27/1 GroninGEn ✪ www.buddhabalance.nl Souljoy Yoga oude dijk 21 dEn andEl ✪ www.SouljoyYoga.nl

Isa Yoga Veendam museumplein 5F VEEndam ✪ www.isayoga.nl

FriEsland

drEnthE

Sense of Living roderweg 7 PEizE ✪ www.sense-of-living.nl

Yogastudio Het Zonnepad oude dordsedijk 21 klaziEnaVEEn ✪ www.zonnepad.nl

Yoga studio Gestroomlijnd argusvlinder 2a mEPPEl ✪ www.gestroomlijnd.nl

Yogaoosten Voortsweg 204B EnschEdE ✪ www.yogaoosten.nl

Well with Yoga zaagstraat 10 hEnGElo ✪ www.wellwithyoga.nl

Yoga Simone Jelmerstraat 4 Gezondheidscentrum,Bolsward ✪ www.yogabolsward.nl

BoerderijYoga en B&B de Witte raaf, yogaweekenden / retraites compagnonsweg 56 raVEnswoud ✪ www.boerderijyoga.nl

YogaHuis Oldenzaal zandbreeweg 10a, oldEnzaal ✪ www.yogahuis-oldenzaal.nl

FlEVoland

Yogacentrum Leeuwarden Floris Versterstraat 2 lEEuwardEn ✪ www.yogacentrum leeuwarden.nl

GAIA House of Yoga Almere Giraffeweg 10 almErE ✪ www.GAIAHouseofYoga.com

psychologiepraktijk Meesters Boekweitstraat 29 EnschEdE ✪ www.ppmeesters.nl

pure Yoga Studio Eebuurt 14 lEEuwardEn ✪ www.thesweatseries.nl

GEldErland Studio Sport tubbergen haarweg 15 tuBBErGEn ✪ www.studiosport-tubbergen.nl Mariës YOGA zevendreef 30-85 wiJchEn ✪ www.yogawijchen.nl

YogaStudio21 kallenkote 21 kallEnkotE ✪ www.yogastudio21.nl

De Studio Emmakade 59 lEEuwardEn ✪ www.masyoga.nl

Yoga-4U mark 36 drontEn ✪ www.yoga-4u.nl

Yoga Ommen Gerard doustraat 77 ommEn ✪ www.yogaommen.nl

Yoga oldenzaal harbertweg 1 BEuninGEn ✪ www.yoga-oldenzaal.nl

Yoga twenterand Paterswal 12 VriEzEnVEEn oVEriJssEl ✪ www.yogatwenterand.nl

Kom thuis bij jezelf telgenkamp 18 oldEnzaal ✪ www.komthuisbijjezelf.nl

Soul Surf Yoga hoogstraat 25 harlinGEn ✪ www.yogaharlingen.nl Yoga Berry JvdVondellaan 70 dEVEntEr ✪ www.yogaberry.nl

new Health Centre kleinzand 151 snEEk ✪ newhealthcentre.com

Sanayou molenweg 38 hEErdE ✪ www.sanayou.com

Yogaenzo dijkstraat 44 aaltEn ✪ www.yogaenzoaalten.nl

centrum voor groei en ontwikkeling

Cordium, Centrum voor Groei en Ontwikkeling de ruyterstraat 65 niJmEGEn ✪ www.cordium.nl

Het Yoga Huis louise de colignystraat 11a doEtinchEm ✪ www.hetyogahuis.com

Het Zentrum albardastraat 16 aadorP ✪ www.hetzentrum.com Yoga en meer Sjoukje Hoekstra kortestreek 19 lEmmEr ✪ www.yogasjoukje.nl

drEnthE

Yoga Yuga Prinsenstraat 20 almElo

Studio yogacampus Arnhem statenlaan 8, arnhEm ✪ www.yogacampusarnhem.nl

Yoga Aruna dominicanenstraat 6h niJmEGEn

✪ www.yoga-aruna.nl

Yoga studio namasté adres: zomertaling 27 wiJchEn ✪ www.yogastudionamaste.nl

Sarvata / Centrum voor Gezondheid en Welzijn schependomlaan 17e niJmEGEn ✪ www.sarvata.nl

Yogastudio Kamala rijksweg 60b, duiVEn ✪ www.kamalayoga.nl

Mind Your Body wethouder Jansenlaan 340 hardErwiJk ✪ www.mindyourbodyfitness.nl

Yoganoord dorpsstraat 50 oostErhout ✪ www.yoganoord.nl

Green Spirit Yoga dwinGEloo ✪ www.greenspirityoga.nl

J.P. santeeweg 88 niEtaP ✪ www.yoga-leek-roden.nl

Ahimsa-Yoga & Balans wEstErBork ✪ www.yogawesterbork. wordpress.com Yogafemina oude almeloseweg 13 oldEnzaal ✪ www.yogafemina.nl

Yoga2all dwarsdijk 6 ommEn

✪ www.yogastudio-groenlo.nl

✪ www.nieuw.yoga2all.nl

3HO nederland korte haaksbergerstraat 44 EnschEdE

Adhara-Yoga ank van de moerdreef 23 arnhEm ✪ www.adhara-yoga.nl

Yoga Balansz Buiten molenstraat 7 culEmBorG ✪ www.yogabalansculemborg.nl

Yoga Geldermalsen de Panoven 25 GEldErmalsEn ✪ www.yoga-geldermalsen.nl

elk yoga experience Yoga in Maurik Jan. E. Penraadstraat 12 maurik ✪ www.yoga-in-maurik.nl

Life-Force Yoga & mindfulness centrum uitterweert 2 wEstErVoort ✪ www.life-force.nl

Yoga038 mimosastraat 1 zwollE ✪ www.yoga038.nl

Het Zonnerad Hengelo langestraat 99 dEldEn ✪ www.hetzonnerad.nl

Studyopi Ennekerdijk 37 BornE ✪ www.studyopi.nl

Act in Move training & Coaching & Yoga. Borculoseweg 88 nEEdE ✪ www.actinmove.nl

Shivayoga Paul krugerstraat 23 oostErBEEk ✪ www.shivayoga.nl

✪ www.3honederland.nl Yoga on the Go Bogaardslaan 14B uGchElEn ✪ www.yoga-on-the-go.nl

Marian Sloot Yoga didamseweg 32a loErBEEk ✪ www.marianslootyoga.nl

MandY Movement and Yoga Berkenlaan 25 BarnEVEld ✪ www.Mandy.yoga

Yoga centrum Veenendaal spanjaardsgoed 5 VEEnEndaal ✪ yogacentrumveenendaal.nl

Lotus Body Work oude Bocheltsebaan 7 wintErswiJk – woold ✪ www.lotusbodywork.nl

hoofdstraat 97 hErVEld ✪ www.cestlavieyoga.nl

Yogaschool Dekyi Öbar socratesstraat 182 aPEldoorn ✪ www.hayoga.nl

Wanderlust yoga Velperweg 95 arnhEm ✪ www.wanderlustyoga.nl

rebecca’s yogastudio ratumsestraat 45-1 wintErswiJk ✪ www.yogastudio-rebecca.com

Anne Kanters Yoga teacher & trainer Yoga lessen-bijscholingenworkshops-weekenden-vakanties ubbergen/nijmegen

Yoga-xs husselarijstraat 3 loo ✪ www.yoga-xs.nl

Yoga Studio Heerde-epe henriëtte lugt-wäckerlin Burgemeester van walsemlaan 4 EPE ✪ www.yoga-heerde.nl

utrEcht

Studio Yoga suits you oude sluis 14 niEuwEGEin ✪ www.yogasuitsyou.com

Yoga Maarssen nassaustraat 16.2 maarssEn ✪ www.yogamaarssen.nl

FLOWOHY Let’s F.L.O.W! Burgemeester de withstraat 2 dE Bilt Ingang aan de Tuinstraat ✪ www.flowohy.com

Yoga aan de vecht Vechtoever 49 utrEcht ✪ www.yoga-aan-de-vecht.nl

Studio Vandaan oudegracht 328 a/d werf utrEcht ✪ www.studiovandaan.nl

Yoga Lingewaard Groenestraat 2 haalderen ✪ www.yogalingewaard. webklik.nl

Bindi Bergstraat 6 amErsFoort ✪ www.bindi.nu

YOGAbijhetpark Blauwkapelse weg 115 utrEcht ✪ www.yogabijhetpark.nl

BeYogafull praktijk voor yoga, massages & hypnotherapie Fazantenkamp 360 maarssEn ✪ www.beyogafull.nl

Yoga & More rozenstraat 2a en slotlaan 136a zEist ✪ www.yogamore.nl

Artemis Yogacentrum IJsselstein industrieweg 20 iJssElstEin ✪ www.artemisyoga.nl

equilibrium Eemnesserweg 29 Baarn ✪ www.equilibrium.nu

Yogaprana noorddijk 82 wormErVEEr ✪ www.yogaprana.nl

Yogaschool Ajna tempel merel 415 hEEmskErk ✪ www.ajnatempel.nl

IntU YOGA Beekstraat 18 EPE ✪ www.intuyoga.nl

Ashtanga Yogaschool WoerdenCulemborg kievitsstraat 40 woErdEn ✪ www.yogawoerden.nl

Zense Yoga keern 33G, hoorn ✪ www.zenseyoga.nl

Yogavisie sPanBroEk ✪ www.yogavisie.nl

energyflow w.m dudokweg 54 hEErhuGowaard ✪ www.energyflow.nl

Banckspolder 15 hooFddorP ✪ www.tadasana.nl YOGAnInA de oude Veiling 1c zwaaG ✪ www.yoganina.eu Yoga Studio Aravinda Passage 6 schaGEn ✪ www.yogastudioschagen.nl

Hearthouse huizerweg 54, Bussum ✪ www.hearthouse.nl

Yogatoday achtergracht 16 wEEsP ✪ www.yogatoday.nl Care For present Grootoort 90 BroEk oP lanGEdiJk ✪ www.careforpresent.com

Lithayoga korte kleverlaan 26 BloEmEndaal ✪ www.lithayoga.nl

Yogadreams Vinkenstraat 36a zaandam ✪ www.yogadreams.nl

naar Zee Bert haanstrakade 102 amstErdam ✪ www.naarzeeyoga.nl

Dolfijn Wellness Jollenpad 6, amstErdam ✪ www.dolfijnwellness.nl

Blos yoga & massage Fluytschip 51 dE riJP ✪ www.blos.nu

Yogaschool roxZen hoofdstraat 170 santPoort-noord ✪ https://roxzen.nl

De Yogawereld kennemersingel 17 alkmaar ✪ www.deyogawereld.nl

Bodyhealing monseigneur Borretlaan 1 VoGElEnzanG ✪ www.bodyhealing.nl

Art of Movement Eemnesserweg 107 hilVErsum ✪ www.artofmovement.nl

Yoga Studio Diemen overdiemerweg 1 diEmEn ✪ www.yogadiemen.nl

Yoga Studio engel Passage 6 schaGEn ✪ www.yogastudioengel.nl

Anja’s Yoga uiterweg 358 aalsmEEr ✪ www.yoga-aalsmeer.nl

Innerwise Yoga innerwise yoga is een onderdeel van academie voor gevoel.

Yogastudio Santpoort narcissenstraat 1F santPoort-noord

Sukha texel schilderweg 208a oudEschild / tExEl ✪ www.sukhatexel.nl

tadasana Yoga

noord holland

Bij Hanneke Venediën 25 PurmErEnd ✪ www.bij-hanneke.nl

YAM Yoga Amerongen imminkstraat 1a, amerongen ✪ www.yoga-amerongen.nl

Yoga innerwork kleverlaan 9B haarlEm ✪ www.yogainnerwork.nl

tai Loi Sound & Silence Farm Gein-noord 78 aBcoudE ✪ www.tailoi.nl

Yoga now! heemradenlaan 30 iJssElstEin ✪ www.yoganow.nl

Ananda Yoga Boomberglaan 18 hilVErsum ✪ www.anandayoga.nl

levenskracht in beweging

Akasha yoga & Massage Bilderdijkstraat 78 utrEcht ✪ www.studioakasha.nl

Yoga Into the Center larikslaan 6 lEusdEn ✪ www.intothecenter.nl

noord holland

KiYojo Kiyojo schreursweg 10 holtEn ✪ www.kiyojo.nl

Glow Yogastudio Haarlem nieuwe Groenmarkt 35 haarlEm ✪ www.glowyogastudio.nl

Senso2Assist wollegras 23 soEst ✪ www.senso2assist.nl

Inger van Genderingen Yogastudio zwerfkei 7 maldEn ✪ www.yogasan-inger.nl

Yogacentrum Lotus Vliegdenweg 6B Bussum

Yoga in Abcoude hollandse kade 3 aBcoudE ✪ www.yogainabcoude.nl

✪ www.yogamovement.nl

Yoga met Maaike raadhuisdijk 12 maasBommEl ✪ www.yogametmaaike.nl

noord holland

✪ www.yogalotus.nl

Yoga Studio nieuwegein wiersedreef 28 niEuwEGEin ✪ www.yogastudio-nieuwegein.nl

tineke de Louw klapstraat 7 aFFErdEn

Yogacentrum Zevenaar schievestraat 15 zEVEnaar ✪ www.yogacentrumzevenaar.nl

✪ www.yogayuga.nl

utrEcht

Yoga-studio Susumna newtonstraat 54 niJmEGEn ✪ www.susumna.nl

Yogastudio Groenlo notenboomstraat 41 GroEnlo Zunne yoga nieuwe dijk 2, coEVordEn ✪ www.zunneyoga.nl

Yogastudio Apeldoorn Prof. röntgenstraat 13/15 aPEldoorn ✪ www.yogastudioapeldoorn.nl

Yogapraktijk C’est la Vie

oVEriJssEl

Lotuszen Onthaastingstudio Belvederelaan 25 zwollE ✪ www.lotuszen.nl

GEldErland

oVEriJssEl

niyama Yoga Jamaicastraat 47, almErE ✪ www.niyamayoga.nl Yogabeach schoolstraat 42 noordwijk ✪ www.yogabeach.nl

GEldErland

schoolweg 7 limmEn ✪ www.academievoorgevoel.nl

Yogastudio ‘in Balans’ keysers Plaet 1023, JulianadorP ✪ www.yogastudioinbalans.com

Anita Kool Yoga & Massage alkmaar En BErGEn ✪ www.yoga-anitakool.nl

piith - zeg maar pit Holistische groepspraktijk en yogacentrum laarderweg 65 Bussum ✪ www.piith.nl

✪ www.yogastudiosantpoort.nl Yoga Moyo nassaulaan 39 haarlEm ✪ www.yogamoyo.nl Studio 44 Burgwal 44 haarlEm ✪ www.studio44haarlem.nl

Sandrasana Yoga & reiki kadijk 4 hEEmstEdE ✪ www.sandrasana.nl

Body and Beyond Botterstraat 47 - lokaal 21 & 22 huizEn ✪ www.bodybeyond.nl


noord holland

By Heart Yoga Flevostraat 56 PurmErEnd ✪ www.byheartyoga.nl

De yogazaak spyridon louisweg 151 amstErdam ✪ www.deyogazaak.com

Victorieplaza terborchlaan 311 alkmaar ✪ www.victorieplaza.nl

Yogastudio See You Van iJsendijkstraat 409 d PurmErEnd ✪ www.yogastudioseeyou.nl

zuid holland

Yogaschool Yoga Capelle reigerlaan 251 & kanaalweg 37 caPEllE aan dEn iJssEl ✪ www.yoga-capelle.nl

Azil Centrum voor Levenskunst a.Jacobserf 316 dordrecht ✪ www.azil.nl

Lifestyle Studio Dordrecht melkpoortje 1 dordrEcht ✪ www.yoga-dordrecht.nl

Maliva Yoga Vrouw avenweg 656 dEn haaG ✪ www.malivayoga.nl

zuid holland

the yoga district tjalk 2 wouBruGGE ✪ www.theyogadistrict.nl

Junayoga abellalaan 1 hillEGom ✪ www.junayoga.nl

na-Ohm-i yoga Palissander 312 dordrEcht ✪ www.naohmi-yoga.com

Yogatreasure antonie van leeuwenhoekweg 17a alPhEn a/d riJn ✪ www.yogatreasure.nl

prana en Yoga Bijlestaal 46d BroEk oP lanGEdiJk ✪ www.pranaenyoga.nl

Alfa Balans Yoga & Yoga therapie Flow Yoga Leiderdorp splinterlaan stellingmolen 122 PaPEndrEcht ✪ www.alfabalans.nl 154c lEidErdorP ✪ www.flowyogaleiderdorp.nl

Yogacentrum Mieke de Bock Venatorstraat 14 alkmaar ✪ www.yogacentrummiekedebock.nl

Bodhi yoga & mindfulness hoogstraat 29 rottErdam ✪ www.centrumbodhi.nl

Yogastudio Amrita haverstraat 44 niEuw VEnnEP ✪ www.yogastudioAmrita.nl

Leef yoga amsterdam ✪ www.leef-yoga.nl

zuid holland

new Life Yoga scheglaan 12 zoEtErmEEr ✪ www.newlifeyoga.nl

Yoga - pilates rotterdam wormserstraat 30 rottErdam ✪ www.yoga-pilates.nl

Yoga Sitãrã Eikenlaan 61 B sPiJkEnissE ✪ www.yogasitara.nl

praktijk Salacia omanstraat 58 dElFt ✪ www.salacia-delft.nl

nJOYoga Fitnesspad 1 sPiJkEnissE ✪ www.njoyoga.nl

the Centre of Body & Mind hoofdstraat 197a sassEnhEim ✪ www.centrebodymind.nl

total Healing / Yoga-touch Pasteurweg 53 roEloFarEndsVEEn ✪ www.yoga-touch.nl

Spring wellness Veurseweg 8a VoorschotEn ✪ www.springwellness.nl

Yoga Vidya rotterdam Vijverhofstraat 47 rottErdam ✪ www.yoga-vidya.nl

Yogaclass Voorschoten, praktijk voor Yoga, reiki, Adem & Ontspanning Bertus van akenlaan 121 VoorschotEn ✪ www.yogaclass.nl

Yoga Swings 4 you Pr hendrikkade 94 katwiJk ✪ www.yogaswings.nl

nandita|Body & Mind Centre 1e van leyden Gaelstraat 286 VlaardinGEn ✪ www.nandita.nl

Yoga-en zaagmolenstraat 98 unit J lEidschEndam-VoorBurG ✪ www.yoga-en.com

Happiness Bergambacht YOGA-BODY-MInD raadhuisstraat 4 BErGamBacht ✪ www.happinessbergambacht.nl/yoga

LindenYoga saffierstraat 127 alPhEn aan dEn riJn ✪ www.lindenyoga.nl

passionforyoga Elektraweg 2d maassluis ✪ www.passionforyoga.nl

Studio Yoga-Surya iJsdans 32 caPEllE aan dEn iJssEl ✪ www.yoga-surya.com

e-motion katwijkerbroek 87 katwiJk ✪ www.e-motion.nu

Yoga bij Ingrid zegenwerp 1B sint michiElsGEstEl ✪ www.yoga-bij-ingrid.nl

Soulshinestudio rijneveld 43 BoskooP ✪ www.soulshinestudio.nl

Flow Motion massage de Blankvoorn 20 BErGschEnhoEk ✪ www.flowmotionmassage.nl

Sama centrum welkom bij jeZelf wilhelminastraat 13 miJnshEErEnland ✪ www.samacentrum.nl

Studio Hillegersberg minstreelstraat 40 rottErdam ✪ www.studio-hillegersberg.nl Yoga Mula Burgemeester van de Jagtkade 5 hEllEVoEtsluis ✪ www.yogamula.nl

Yogastudio SuZon kerklaan 6, moordrEcht ✪ www.suzon.nl

Asha Yoga Studio raoul wallenbergplein 4 naaldwiJk ✪ www.ashayoga.nl

Yogacentrum Vlaardingen Buizengat 10 VlaardinGEn ✪ www.yogavlaardingen.nl

Yogastudio By Hillz dr. aletta Jacobslaan 1 Voorhout ✪ www.yogabyhillz.nl

natuurlijk Yoga hondstraat 8 VorstEnBosch ✪ www.natuurlijkyoga.nl Om Yoga reutsedijk 1 VuGht ✪ www.dutchyoga.org

Yoga-zin by alex Perron-3, hoff van hollantlaan 1, rosmalEn ✪ www.yoga-zin.nl

Vita-Yoga Jacobus deckersstraat 100 EindhoVEn ✪ www.vita-yoga.nl

Yogastudio being Yoga watersnip 9 BErkEl & rodEnriJs ✪ www.beingyoga.nl

the Attic Yoga Jan van nassaustraat 115 dEn haaG ✪ www.the-attic.nl

Corpus novum den heuvel 3-30 oirschot ✪ www.corpusnovum.nl

Karibu Yoga Breda Bastionstraat 13 BrEda ✪ www.karibuyoga.nl

Yogapraktijk pUUr ackersdijckstraat 8 ‘s-hErtoGEnBosch ✪ www.puuryoga.nl

Zweiersdal inspireert weverstraat 65 oostErBEEk ✪ www.zweiersdal.nl

Yoga lovers Bekkerveld 1a, hEErlEn ✪ www.yoga-lovers.nl

LICHt Op YOGA kruisstraat 53 EindhoVEn ✪ www.lichtopyoga.nl Yoga puur Breda mauritsstraat 12, BrEda ✪ www.yogapuurbreda.nl Yogabyjanssen hinthamerstraat 74 ✪ www.yogabyjanssen.com

Yogapraktijk LeeF tentstraat 3 Vaals ✪ www.praktijkleef.nu

Goderrein Heilpraktijk & Spiritueel LifeCoach klein Berghemmerweg 20 ulEstratEn - mEErssEn Praktijkruimte in Puth (Geleen) ✪ www.goderrein.com

Livinyoga Binnenhof 2a GraVE ✪ www.livinyoga.nl Yogacentrum Luna haviksdonk 44 VEGhEl ✪ www.yogacentrumluna.nl Laan7 laan der 4 heemskinderen 7 GEldroP ✪ www.laan7.nl Liberty Yoga korhoenderveld 159 cuiJk ✪ www.liberty-yogapilates.nl

Centrum de Zicht de zicht 21 BErkEl Enschot ✪ www.centrumdezicht.nl

Joy of Yoga oude liesselseweg 16 dEurnE ✪ www.yogadeurne.nl

De Hatha yoga experience Panterkaan 18 son En BrEuGEl ✪ www.dehathayogaexperience.nl

Yogacentrum tilburg – Yogacollege tilburg dudokhof 79-01 tilBurG ✪ www.yogacentrum-tilburg.nl

BElGië

La Bahia dendermondesteenweg 913 9070 dEstElBErGEn ✪ www.bahia-lifestyle.com

Kyo jitsu Balance sint laurentiusstraat 22 GEllik ✪ www.kyojitsu-balance.be

Yogastudio Mieke van Wersch hofdwarsweg 57 Geleen ✪ www.yogageleen.nl One Yoga Antwerp ullensstraat 2 antwErP ✪ www.oneyogaantwerp.com Yogacentrum Venray ✪ www.yogacentrumvenray.nl

zEEland PartnErs YOGAMUNDO

Yogamundo P/a oosterscheldestraat 1 ziErikzEE ✪ www.yogamundo.nl

Yoga Yina Beekstraatkouter 78 B-9031 dronGEn ✪ www.yina.be

essentials de selliers de moranvillelaan 20 2820 Bonheiden ✪ www.essentials.center

Yoga-centrum Libra Buizerd 13 sint oEdEnrodE ✪ www.yogacentrumlibra.nl

Yogadaya Europaweg 99 (Gebouw okc) hElmond ✪ www.yogadaya.nl

De Mindfulgids (onderdeel van De Mantelgids) Breezand 1 lEmmEr ✪ www.demindfulgids.nl

ZIZIZ soulstuff adempauze voor vrouwen met eczeem ✪ www.ziziz.nu

noord-BraBant

Yoga praktijk empel Breeakkers 27 EmPEl ✪ www.yogapraktijk-empel.nl

rEtrEats

Centrum voor yoga & stilte Velduil 8 niEuw BErGEn ✪ www.yoga-bergen.nl

Yoga & More Maastricht niels Bohrstraat 32 maastricht ✪ www.yogaandmoremaastricht.nl

De Yogatuin Goirle

ervaar! Yoga Cuijk hantert 6 st. aGatha ✪ www.ervaaryoga.nu

Yogaplace st. maartenslaan 36 maastricht ✪ www.yogaplace.nl

Maaike Chavanu/Yogabindu hogeweg 1 lanGEnBoom ✪ www.yogabindu.nl

Yoga Buddhi leemskuilen 12 wEstErhoVEn ✪ www.yogabuddhi.nl

De Yoga Studio scherpakkerweg 9c EindhoVEn ✪ www.deyogastudio.nl

sPirituElE cEntra

Stichting de roos P.c. hooftstraat 183 amstErdam ✪ www.roos.nl

Yogajuf Janssen Van millenstraat 2 VEnlo ✪ www.yogajufjansen.nl

kennedylaan 58 GoirlE (nB) ✪ www.deyogatuin-goirle.nl Yoga en meer! Jacoba van Beierenlaan 55 lEidErdorP ✪ www.yogaenmeer.nl

limBurG

praktijk Marneffe weijen 77 nistElrodE ✪ www.praktijkmarneffe.nl

Zen natuurlijk, fysieke en mentale balans Pastoor van Vroonhovenstraat 6 schiJndEl ✪ www.zennatuurlijk.nl

Yogashala-om roelantlaan 72 GEldroP ✪ www.yogashala-om.nl

Mijn Yoga Studio zwarte Pad 2 VoorBurG ✪ www.mijnyogastudio.nl

noord-BraBant

Yoga, Kinderyoga & Mindfulness

Yoga-Fit Bierstraat 123 a rottErdam ✪ www.yoga-fit.nl

Yoga met Lef! rusthoflaan 56 rottErdam ✪ www.yogametlef.nl

energiek-brabant Pastoor van haarenstraat 17 mariahEidE ✪ www.energiek-brabant.nl

Centrum Gaden Chokor Ling kraaiendijk 14 hEiJninGEn ✪ www.gadenchokorling.nl

Lichaamswerk Carpediem westdijk 17 hEllEVoEtsluis ✪ www.lichaamswerkcarpediem.nl

+Yoga amandelgaarde 1G hEndrik ido amBacht ✪ www.plusyoga.nl

Yoga in Beweging Vlijmen de akker 34d VliJmEn ✪ www.yoga-in-beweging.nl

Yoga met Lea ✪ www.yogametlea.nl

Marjoleine Diemel zegge 16 nootdorP ✪ www.marjoleinediemel.com

noord-BraBant

YOGA MAASSLUIS nijverheidstraat 4a maassluis ✪ www.yogamaassluis.nl

Yogastudio shaktiprana Eendrachtsweg 48 rottErdam ✪ www.shaktiprana.nl

Solide yoga & Wellness het tolland 4 watErinGEn ✪ www.solideyoga.nl

Yoga noordwijk Gooweg 17 noordwiJk ✪ www.yoga-noordwijk.nl

zuid holland

Yoga Sadhana - City Yoga retreat Vlissingen sint Jacobsstraat 8 VlissinGEn ✪ www.yogasadhana.nl

time for Yoga vzw sergeyselsstraat 45 BorGErhout/antwErPEn ✪ www.timeforyoga.be ✪ www.yogabijburnout.be

Dalilah Integrale Yoga & Meditatie stalstraat 23a GoEs ✪ www.dalilah.nl

Adem tot Zen westhille 32 zedelgem

Zopuur inspiratie & detox donkereweg 1 noordGouwE tel. 0111-402191 06-29001885 ✪ www.zopuur.nu

Yogastudio Zeeland koning Gustaafweg 2 ziErikzEE ✪ www.yogastudiozeeland.nl

OOK pArtner WOrDen? Voor t 87,95 euro per jaar kun je partner van de yogakrant worden. Je praktijk, (yoga) school, of organisatie ontvangt 4 x per jaar 70 kranten. tevens verschijnt je logo en website in de krant. Stuur een mailtje met uw adres en logo naar: info@yogakrant.nl


Heart of Yoga Retreats met Juliette & Frank 5 – 8 maart 2020 16 – 19 april 2020 25 – 28 juni 2020 10 – 13 september 2020 19 – 22 november 2020

www.thelandofnow.com

Heart of Yoga Europe Teacher Immersion met Mark Whitwell 26 april - 3 mei 2020 The yogas of participation


de yogakrant winter

2019 /2020

• 19

what’sthebuzz? Met je mededeling in de yogakrant? Mail je tekst voor 3 maart 2020 naar info@yogakrant.nl / t 35,- voor 30 woorden. Je mededeling verschijnt ook online op www.yogakrant.nl/agenda

amsterdam e.o.

retreats

yogavakantie

Casa La Suerte 2019-2020

yoga all-in droomlocatie Tai Loi Sound & Silence Farm

www.hanskloosterman.com van Yoga, meditatie,

Droom locatie

Onder de rook van Amsterdam in Abcoude

mindfulness & massage retraites:

Bij Casa la Suerte is het mogelijk voor yogascholen/

organiseren wij de mooiste klankconcerten,

20 tm 22 december - Contemplatieve

studio’s om een week bij ons te verblijven, en zelf de

workshops, yoga, etc.Kijk op onze agenda:

weekendretraite - Centrum Helios op de Veluwe.

lessen te verzorgen!, voor meer info@casalasuerte.

• www.tailoi.nl

02 tm 06 maart – Stress reductie 5 daagse - De

nl (Vraag naar de leuke extra verrassing voor de

Schouw in Zeeland.

partners/distributeurs van de Yogakrant!)

HYPNOTHERAPIE & mindfull yogalessen

03 tm 05 april - Ayurvedisch weekend - Landgoed

• www.casalasuerte.nl

Marlies Verdonk, Balans in Zijn Praktijk voor

de Hoorneboeg – Hilversum.

hypnotherapie, mindfulness en yoga

15 tm 17 mei – Stress reductie weekend – Tibetaans

T: 0641855813 W: • www.balansinzijn.nl

klooster in Huy/België. Hans geeft 10 retraites per jaar en 1 op 1

almere

OPLEIDING / training

coachingen vanuit zijn praktijk in Den Haag. • www.hanskloosterman.com

Zorg voor vitaliteit van je medewerkers! Yogaworkshops voor zorgverleners.

Mindfulness en Yogaweekend

Wanneer mensen voor mensen zorgen is het belang

Niyama Yoga, Almere Buiten, biedt naast Easy Flow

Mindfulness, yoga, wandelen en meer! Op een

van balans in eigen lichamelijke en geestelijke

Yoga, Stoelyoga en Kinderyogalessen ook, als Yoga

prachtig landgoed in Friesland.

gezondheid groot. Ontspanning door inspanning;

Coach, persoonlijke Yoga begeleiding aan voor meer

27, 28, 29 maart 2020. • www.demindfulgids.nl

hoofd leegmaken, rust ervaren. • www.ervaaryoga.nu/yoga-voor-bedrijven/

balans, rust, energie en levensvreugde in ieders leven • www.Niyamayoga.nl

drenthe

“Bezig zijn met yoga en dit delen op de manier die wij voor ogen hadden op onze berg”

Ontmoet de Godin in Jezelf! Vrouw&Bewustzijns Retreat Luxor Egypte: Leun achterover en ontvang:

Ayurveda Opleiding (300 uur)

easy yoga, meditaties, massage en bezoek tempels.

Hengelo-Assen-Amersfoort-Leeuwarden-

7 tm 14 maart 2020 • www.yoena.nl

Groningen

Spirituele reizen Egypte

info@ayurveda-hengelo.com 06-50482801 • www.ayurveda-hengelo.com

Yoga Studio Gestroomlijnd in Meppel staat voor

“Relax & Recharge” 2020 | Werk aan jou algehele

persoonlijke aandacht en inspirerende lessen.

vitaliteit met de tools die je worden gegeven tijdens

Volg een kennismakingsworkshop op één van de

In haar studio combineert Yvonne Kroon haar passie

dit retreat. Het resultaat: een soepel en krachtig lijf

open dagen bij Yogaschool Ron van der Post.

voor yoga, dans en lichaamswerk met haar intuïtieve

met een heldere geest. • www.artofmovement.nl

Voor info en aanmelden: • www.yogastudie.nl

vermogen.

Jaaropleiding Deugdenyoga (20 lesdagen). Erkend

• www.gestroomlijnd.nl

Huis van geluk De Casa van Jacques en Lilian ligt in een prachtig natuurgebied in het zuiden van Spanje, en kenmerkt zich door persoonlijke aandacht, kleinschaligheid, gastvrijheid, hoge kwaliteit, en heerlijke vegetarische/vis maaltijden . In de week-arrangementen kan je genieten van dagelijkse yogalessen en gebruik maken van alle faciliteiten, sauna, zwembad, een massage, vele terrassen met prachtig uitzicht, wandelen, fietsen, een dagje strand, het echte Zuid Spanje ontdekken. Nieuw in 2020: fitnessruimte met uitzicht van vele kilometers!

200 hrs diploma versnelde start in april en de jaar opleiding in september. • www.dolfijnwellness.nl

noord-holland

bijscholing

Yoga en meditatie op dinsdag en woensdag in

YML Restorative Yoga Specialisatie in Rotterdam

Heerhugowaard. Rustige, lichte oefeningen, ook

Leer en deel de kunst van het niets-doen

geschikt voor ouderen. Meer dan 40 jaar ervaring.

met restorative yoga in deze verdiepende,

Spelregels mail & win acties

• www.yogacentrummiekedebock.nl

transformerende bijscholing voor yogadocenten.

• De duur van onze Mail & Win-acties is ongeveer 3

Drie weekenden in april, mei, juni 2020.

maanden of korter

• www.yogametlef.nl

• Winnaars worden via e-mail op de hoogte gesteld;

zuid-holland

mail&win • Alle inzenders abonneren zich op onze

Bijscholingen voor yogadocenten

nieuwsbrief. Natuurlijk kan je je daarvoor op elk

goedgekeurd door VYN

gewenst moment weer afmelden;

Mijn Yoga Studio, een oase van rust in Voorburg.

Adem en ontspanning Methode van Dixhoorn

• Zie voor de volledige spelregels onze website.

Opleidingen, lessen, workshops, muziek en lezingen.

Hara en bekkenyoga / Elementen en meridianen

Laat je inspireren door de ervaren nationale en

Krya yoga en meditatie / Het ritme van het jaar

internationale docenten. • www.mijnyogastudio.nl

Restorative yoga / Adem en pranayama • www.zweiersdal.nl/bijscholingen-vyn

Een week bij Casa la Suerte is een Cadeau aan jezelf!

yogavakantie

Kijk op de vernieuwde site voor de beschikbaarheid, bij een boeking in 2020 een jaarabonnement op de Yogakrant cadeau!

Heb je behoefte aan innerlijke vrede en … een krachtig en flexibel lichaam ? Verkrijg meer inzicht in jezelf met de diverse yogalessen en yogafilosofie van Nelleke Slotboom. Gratis proefles. Tel: 0642675840. • www.yoga-capelle.nl

Groot aanbod retreats en yoga vakantie

belgië

Single reizen, vinyasa yoga, relatieweekenden, yin

www.casalasuerte.nl

yoga, hatha yoga, Wim Hoff methode • www.fitbodymind.nl

Yoga Yina is een kleine, gezellige yogastudio. Hier

Yoga – Wandelen – Mindfulness: jaarlijks in de

staan (lichaams)bewustzijn, ontspanning, kleine

winterzon op het groene Canarische eiland La

groepen en persoonlijke aandacht centraal. Yoga is

Palma.

voor iedereen, kan overal, op elk moment en op elke

Groepsweek feb. 2020: 10e editie met

leeftijd. • www.yina.be

jubileumkorting! Kijk op: • www.beweegenleef.nl

yogakrant favorieten

en vraag de uitgebreide informatie aan.

lazy sunday

Yoga hotel op het prachtige Griekse eiland Paros

Stap uit je drukke bestaan en gun jezelf een Lazy

matten en (Iyengar) props voor 20-25 personen.

Sunday! Op zondag 2-2, 1-3 en 5-4 organiseer ik

Drie minuten lopen van de zee en het dorp.

workshops om te ontspannen en ontstressen.

• www.aliki-panorama-hotel.com

• www.sense-of-living.nl voor informatie en

aanmelding.

12 kamers / 26 bedden, zwembad, lounge bar, ruime yoga ruimte binnen, groot terras buiten,

De lenteeditie van de yogakrant verschijnt rond 27 maart 2020

de yogakrant

www.grenzeloosgenezen.nl www.danielderweduwen.be www.tekenjetoekomstacademie.nl www.stoelyoga-nederland.nl www.yoga-international.nu www.yogihotspots.com www.drjoedispenza.com www.mirmethode.nl www.mindfulacademy.nl


Geen feest zonder ijs!

   

Photographed at Crazy Monkey Movement - Amsterdam

Profile for DE YOGAKRANT

YOGAKRANT 04-2019/2020  

In de wintereditie: Het heerlijke niets Maak ruimte voor het goddelijke Intuïtief leven Esoteric healing Yoga in het dagelijks leven Onvoo...

YOGAKRANT 04-2019/2020  

In de wintereditie: Het heerlijke niets Maak ruimte voor het goddelijke Intuïtief leven Esoteric healing Yoga in het dagelijks leven Onvoo...

Profile for onck
Advertisement