lente YOGAKRANT 2016

Page 1

DE KRANT VOOR FLEXIBELE WERELDBURGERS

Nr. 1 / lente editie 2016

DE YOGA YOGAKRANT yoga lifestyle  mindfulness  meditatie  gezondheid  bewustzijn  yogafood  ayurveda  simple life MYSTERIE VAN ZWANGERSCHAP Vaak speelt angst een grote rol rondom geboorte. Elke gedachte en emotie die je ervaart, veroorzaakt een corresponderende fysiologische reactie in je lichaam. Meer op pag. 9.

FILOSOFE STINE JENSEN IN ‘GO EAST’: Waar komt de behoefte aan spiritualiteit in een geseculariseerde samenleving vandaan? Lees meer op pag. 3.

VERBINDING

LENTE EDITIE IN DEZE KRANT: 2. Stilte als antwoord 3. Je hersenen in balans 4. Biologisch: keuze genoeg 5. Verbinding door Sjamanisme 7. Mudra’s: een quickfix?

Foto: Irina Verwer

Een betere relatie door meer verbinding met jezelf 8. Ojas: de essentie van de weefsels 10. Yoga, de snelst groeiend ‘sport’ 11. Hormoonyoga 13. Aadil Palkhivala over The connection of yoga 15. Denken sluit af, ademen verbindt 16. Verlangen uit onwetendheid

DE KRACHT VAN INTUÏTIE

YOGA CONNECTIE

WEET WAT JE KOOPT

Het ‘hoofd’: de ratio, wil alles logisch verklaren, maar je intuïtie geeft aan wat werkelijk goed voor je is. ‘Wanneer je je intuïtie raadpleegt is het belangrijk dat je er op let dat er iets is dat van binnenuit opborrelt. We zijn er in deze maatschappij op getraind om meteen op ons denken af te gaan, want daar kunnen we elk moment een beroep op doen, hebben we geleerd. Meer op pag 5.

Aadil Palkhivala, Purna Yoga Master:‘Op collectief niveau geloof ik dat wat ik doe, effect heeft op mijn omgeving en dat wat die mensen weer doen, weer effect heeft op de levens van mensen om hen heen. Ik realiseer me dat mijn acties ook daadwerkelijk invloed hebben op de wereld. Dit concept is heel krachtig want het geeft ieder mens een grote verantwoordelijkheid.’ Lees meer op pag. 13.

HERSENEN IN BALANS

SJAMANISME

Kies je voor een banaan die het mede mogelijk maakt dat de kinderen van de bananenteler ook ontwikkelkansen hebben? Drink je melk waarvoor geen oerwoud is gekapt? Komt het zaadgoed van de wortels, bietjes of spinazie in je slow juicer van een multinational die investeert in gentech en bestrijdingsmiddelen? Kunnen de vissen in de zee de gevolgen slikken van jouw keuze voor een wasmiddel of shampoo? Worden de bijen net zo blij als jij van die lekkere amandeltjes? Alles over deze keuzes op pagina 4.

Door het oefenen van coördinatie, balans en stabiliteit, werkt yoga balancerend voor de hersenen. Paula Jap Tjong vertelt over de werking van de hersenhelften op pag. 3: ‘Bij veel mensen is de linker hersenhelft dominant, doordat ze opgeslokt worden door werk en gezinsleven. We razen maar door, en hebben later vaak spijt dat we niet trouw zijn gebleven aan onszelf en te hard hebben gewerkt of te weinig tijd hebben besteed aan onze vrienden. Het is niet voor niets dat mindfulness zo’n vlucht heeft genomen. Willen we ons gelukkig en in balans voelen, zullen we aan beide hersendelen evenveel aandacht moeten schenken.’

‘Sjamanen is het kunnen reizen in verschillende werelden van niveaus van bewustzijn, waardoor kennis uit de ‘onbekende wereld’ beschikbaar komt. Met deze kennis kan de sjamaan ziektes en onbalans herstellen. De sjamaan wordt in oude culturen gezien als de brug tussen de wereld van dood en leven.’ Frank Bruining vertelt er meer over op pag 5.

Mail &win!

MAIL&WIN # HET NIEUWE YOGABOEK # GO EAST # GELUK IN 3 KOPPEN THEE # RAW CHOCOLATE # TOOTHYTABS! # HUMBLE BRUSH # FRA LIPPO LIPPIE

Wil jij je verdiepen in yoga?

ADEMEN VERBIND Het ervaren van de natuurlijke adem verbindt je met je ware Zelf. Gewaarzijn van je adem brengt je in contact met je lichaam, je emoties en je denkproces. Het laat je voelen hoe het nu met je gesteld is. Yvonne Esser over ‘Ruimer Ademen’ op pag. 15.

WWW.YOGAKRANT.NL Voor jezelf, de ander en de wereld

open dag 3 april 2016

opleiding | cursussen | workshops | bijscholingen

www.yoga-saswitha.nl


DE YOGAKRANT // 2

YOGANEWS

VOOR JE HOOFD

COLUMN # van de redactie

STILTE ALS TROOST De enorme populariteit van yoga in ons nuchtere, calvinistische landje is opmerkelijk. Volgens de cijfers op pagina 10 zijn vooral het de goed verdienende, hoogopgeleide mensen die zich massaal op yoga gestort hebben. Ze geven graag geld uit aan alles wat bij yoga ‘hoort’. We werken, rennen, ervaren stress, verdienen geld, en geven datzelfde geld vervolgens weer uit om te kunnen ontspannen. We hebben ‘alles’ behalve rust. Tijd, gezondheid en ontspanning zijn het nieuwe ‘goud’. Zwijgen is goud Tijdens yoga en meditatie zitten we samen stil. Het simpele samenzijn waarin we niets moeten, werkt helend. De stilte verbind je met je essentie. In de stilte liggen alle antwoorden. Woorden kunnen als wapens zijn. Woorden drukken niets uit. Ga maar na, wat waren de momenten dat jij je het meest verbonden voelde? Vaak is het een verstild moment. Toen je lief in stilte je haar borstelde. Zwijgend je voeten masseerde, of zijn ogen de jouwe vonden op een druk feest. Mensen zoeken de stilte steeds meer op, zoals ook in de sauna: gewoon op een houten bankje, stil bij elkaar, naakt, kwetsbaar, en toch verbonden.

Yoga als troost Waarom is yoga voor velen nou precies wat ze nodig hebben? In 1999 begon ik zelf met yoga. Met twee vrienden nam ik, enigszins onwennig, deze nieuwe ‘hobby’ op. Tot die tijd vonden we onze ‘ontspanning’ meestal in het nachtleven. De bloemrijke yogalessen die we kregen bleven ons boeien. Iedere les was als een reis naar een onbekende wereld. Een wereld waar alles welkom was. Yoga bood ultieme troost: het bleek een goed middel tegen liefdesverdriet. De geleide visualisaties namen ons mee naar tot dan toe onbekende plekken. Aan het eind van elke les kwam verscheen er spontaan, als uit het niets, een mooi antwoord wat mij richting gaf. De zachtheid, wijsheid en kalmte die ik ervoer deed me beseffen: de liefde kan je nooit verlaten.

Verbondenheid Je bent en wordt waarmee jij je verbind. Dat we daarin kunnen kiezen, realiseren we ons niet altijd. We denken dat zaken als pijn, geluk, teleurstelling liefde ons overkomen, maar het kan ook zijn dat jij ‘bewust’ onbewust een verbinding aangaat. Zoals Eckhart Tolle in de kracht van het nu: ‘het kan heftig zijn je te realiseren dat je gehecht bent aan pijn. Op het moment dat jij je dat realiseert, verwijnt de gehechtheid’. In het NU, is geen pijn. Verbinding is pure energie. Ons leven is een mysterie, daarvoor hoef je op een heldere nacht alleen maar naar de sterrenhemel te kijken. Weten dat je niets weet, is dat niet de poort naar het hogere?

Op het Griekse eiland Lesbos komen elke dag in kleine, overvolle rubberen bootjes, duizenden vluchtende mensen aan. Zit jij ook te wiebelen op je bank en wil je ‘iets’ doen? Help dan met jouw donatie. Stichting Because We Carry Triodos NL85 TRIO 0391073796

GOLDEN (B)RUSH Poets voortaan met deze stralende tabs vol Braziliaanse sinaasappelolie. Want goud is altijd goed. Knabbel een toothy tab fijn, maak je tandenborstel nat onder de kraan en poetsen maar! Geschikt voor veganisten. www.lush.nl De YOGAKRANT geeft 2x ‘toothy tabs weg! Mail* naar mailenwin@yogakrant.nl *voor 1 mei 2016

GELUK IN 8 KOPPEN THEE Met Geluk in 8 koppen thee ontdek je hoe je meer vrijheid in je leven creëert. Bijvoorbeeld door elke dag in stilte een kop thee te drinken creëer je rust en nieuwe inzichten.

VEGA LIPPIE

Mail &win! Onder de naam fra lippo lippie maakt Monique Jagroe vegan make-up. In Byron Bay besloot ze veganist te worden en ook dat ze zou bijdragen aan bekendheid voor veganisme op een laagdrempelige manier. www.fralippolippie.com De YOGAKRANT geeft 3x ‘Fra Lippo Lippie’ vegan lipstick weg! Mail* naar mailenwin@yogakrant.nl *voor 1 juni 2016

Mail &win! Om te ontdekken wie je in essentie bent is het belangrijk dat je: • • • • •

de stilte op zoekt luistert naar je innerlijke stem jouw waarheid ontdekt èn uitspreekt dankbaar en tevreden bent accepteert dat alles goed is zoals het is, dat je altijd op het juiste moment op de juiste plek bent.

De YOGAKRANT geeft 3x ‘Geluk in 8 koppen thee’ weg! Mail* naar mailenwin@yogakrant.nl *voor 1 juni 2016

ALLES IS VERBONDEN Het doel van yoga is het verbinden van lichaam en geest. Maar eigenlijk is alles al verbonden. Tijdens yoga openen we ons lijf en onze geest voor deze verbinding. Zelfs vanuit wetenschappelijk hoek is hier een draagvlak voor aan het ontstaan. Op celniveau bestaat een veld waar alles één is.

Saskia Onck

ALLEEN VERDRIET WAT ER NIET MAG ZIJN IS ECHT VERDRIETIG

Mail &win!

BECAUSE WE CARRY * HELP ONS HELPEN

Onderzoeksjournaliste Lynne McTaggart geeft in haar boek ‘The Field’ (HarperCollins, 2001) een overzicht van recente wetenschappelijke ontdekkingen die aantonen, dat er een allesomvattend energieveld bestaat dat mens en materie met elkaar verbindt. Op zoek naar het hart van de materie – naar het allerkleinste deeltje – ontdekken natuurkundigen de bijzondere eigenschappen en mogelijkheden van dit veld. Het zogenaamde Zero Point Field – zo genoemd omdat er bij het absolute nulpunt nog steeds energie meetbaar is – lijkt de verklaring aan te dragen voor talrijke bekende verschijnselen en processen die de wetenschap tot dusver voor raadselen stelde. Van zwaartekracht tot elektromagnetisme en van de spontane genezing van een wond tot helderziendheid en telepathie: het zijn allemaal verschijnselen die hun oorsprong vinden in dit quantumveld.

McTaggart schrijft: ‘Onderzoekers ontdekken dat het Zero Point Field de blauwdruk bevat van ons bestaan. Alles en iedereen is met elkaar verbonden door middel van dit veld waarin alle informatie van alle tijden zou zijn opgeslagen. Uiteindelijk kun je alles – van mensen tot materie – terugvoeren op een verzameling van elektrische ladingen die voortdurend in contact staan met deze oneindige zee van energie. Onze interactie met dit veld bepaalt wie wij zijn, worden en waren. Het veld is de alfa en omega van ons bestaan.’ Bron: www.superbrein.nl/the-zero-point-field.html

Els Koffeman, hoogleraar Instrumentatie in de deeltjesfysica aan de UvA: “Wantrouw iedereen die zegt dat ie de quantummechanica begrijpt. De hamvraag blijft of je toekomst in principe (in de praktijk kan het zeker niet) kan voorspellen als je weet waar alle deeltjes in het heelal zich bevinden. Einstein zegt van wel (God dobbelt niet), Heisenberg zegt van niet (je weet of de plek waar een deeltje zich bevindt of de snelheid). Dan zijn er nog problemen met zwarte gaten en quantumverstrengeling. Bestaat het toeval? Dat blijft de vraag.” Niels Bohr, een Deense natuurkundige, waarschuwt: ‘Iedereen die níet is geschokt door de quantumtheorie heeft het niet begrepen.’


DE YOGAKRANT // 3

YOGACOLUMN

GO EAST

VOOR JE HOOFD

FILOSOOF STINE JENSEN ONTDEKTE YOGA EN MEDITATIE EN SCHREEF EROVER IN HAAR BOEK ‘GO EAST’

‘Soms, als ik zo in het donker over de grachten fiets, op weg naar sadhana, dan denk ik aan Ramses Shaffy. Ramses is bij uitstek het icoon van het vuur (de levenslust), maar ook van de zon die zichzelf opbrandt. Hij dronk, hij vernietigde zichzelf. Heel even was hij sanyassin, net als Peter Sloterdijk. Hij trok oranje batik kleding aan en stopte met drinken. Hij hield het niet vol (Sloterdijk trouwens ook niet).’

Wie Ramses op archiefbeelden ziet dansen in zijn oranje outfit, ziet een gelukkig mens, of...een bedenkelijk fenomeen. Misschien was ik ook een bedenkelijk fenomeen dat haar verstand had verloren. Ik was en ben in ieder geval niet alleen.

Wie de thermometer diep in de billen van de tijdgeest steekt, kan vaststellen dat we met velen zijn. Ik hoef alleen maar in mijn omgeving rond te kijken om te constateren dat vrijwel iedereen die ik ken wel een of andere mentaal-lichamelijke training doet om zich beter te voelen. Een bevriende collega beoefent mindfulness, een vriend doet een halfuur per dag aan transcendentale meditatie (‘tm is de bom’). Terwijl de bladenmarkt in elkaar dondert, hebben de Happinez en Flow niets te klagen. Op televisie is de ene na de andere spirituele coming-out te zien, ook van wie je het misschien minder snel zou verwachten. Astronaut Wubbo Ockels bijvoorbeeld. Hij streed met hart en ziel tegen niercelkanker, en liet in het programma Pauw en Witteman een filmpje zien waarbij hij met ontbloot bovenlijf een Chinese dansmeditatie doet. Het was stil in de studio – ook Jeroen Pauw liet zijn gebruikelijke ironie achterwege. (Wubbo Ockels won de strijd tegen kanker niet. Ik

JE HERSENEN IN BALANS

Wat betekent deze groei van (zweet)yoga, cursussen mindfulness, meditatie en de populariteit van de zogenaamde ‘mindstyle’-bladen? Is er sprake van een ‘veroostersing’ van de samenleving? En waar komt de behoefte aan spiritualiteit in een geseculariseerde samenleving vandaan? Mijn boek Go East is een verslag van mijn reis door het spirituele (Wilde) Westen. Het gaat over het ego, goeroes en andere ongemakken. Over oosterse oplossingen voor westerse kwalen. En over benijdenswaardige exemplaren die menen het licht te hebben gezien en zich ‘ontwaakt’ weten, de homo luminous. Bedenkelijk of niet, er stond iets op het

spel: mijn levensgeluk, en dat van mijn dochter. Misschien wás het gras groener achter de heuvels van de meditatie. En kon ik voortaan onthecht en neutraal het leven tegemoet treden, als ik maar voor dag en dauw uit mijn bed kwam om tijdens de magische uren van de kosmos mijn lichaam schoon te maken. Uit: Go East van Stine Jensen, verschenen november 2015 bij AmboIAnthos uitgevers 6 18,99 • luxe paperback • 232 pagina’s • isbn 978 90 263 2944 9 • e-book 8 12,99 • isbn 978 90 263 3282 1

Mail &win!

De YOGAKRANT geeft 3x ‘GO EAST’ weg! Mail* naar mailenwin@yogakrant.nl *voor 1 mei 2016

PAULA JAP TJONG

Onze hersenen bestaan uit een linker- en een rechter hersenhelft die elk hun eigen functies hebben maar ook onderling samenwerken. Ons linkerdeel is belangrijk voor taal en rekenen, rechts is goed in ruimtelijk inzicht. Links staat meer voor doen, details, regels en orde, ons expressieve deel. Terwijl ons rechterdeel de rol van waarnemer op zich neemt en het mogelijk maakt om te filosoferen, fantaseren, waarderen etc. Zijn we met onze gedachten in het verleden of de toekomst dan is ons linker hersendeel dominant. Bevinden we ons in het NU dan is ons rechter hersendeel meer actief. Vanuit ons linker hersendeel vloeit onze onvriendelijkheid, ongeduld, gelijk willen hebben en angst voor loslaten. Onderzoek heeft uitgewezen dat gedachten los staan van emoties. Een emotie komt op en verdwijnt weer binnen 90 seconden. Door onze gedachten kunnen we nog uren lang blijven zitten met bijvoorbeeld onze boosheid. Dus wil je niet in je boosheid blijven hangen? Laat dan je gedachten erover los! Recent onderzoek van o.a. neurowetenschapper Antonio Damasio beschrijft het zo: ‘De belangrijkste onthulling is misschien wel juist dit: dat de

denk af en toe terug aan de beelden van de dansende sterke oude man – krachtig en vol levenslust. Ik zie veel jonge mannen en mannen van middelbare leeftijd praten, oordelen en meningen geven, maar geen oude mannen mediterend dansen. Het ontroerde mij.) Of presentatrice Susanne Dijksterhuis, die aan Humberto Tan in RTL Late Night vertelt hoe zij met meditatie borstkanker te lijf gaat. Er wordt een traantje weggepinkt door medegast Barbara Barend.

linkerhersenhelft bij mensen de neiging heeft om verbale verhalen te creëren die niet noodzakelijkerwijs overeenkomen met de werkelijkheid’. Ons grootste lijden wordt veroorzaakt doordat we een gedachte geloven die in strijd is met de realiteit. Zo hebben we allemaal wel eens de gedachte: ‘Mensen moeten vriendelijker zijn’, ‘Hij moet beter naar mij luisteren’, Ik zou assertiever moeten zijn of succesvoller’. Deze gedachten betekenen dat je wilt dat de realiteit anders is dan hij is. Dit betekent niet dat je maar niets moet ondernemen of het er bij moet laten zitten. Het betekent alleen dat je de dingen zonder weerstand kunt zien, zonder al die verhalen die je aan jezelf vertelt. Een gedachte wordt een klein verhaal dat steeds groter wordt en voordat je het weet ben je in een horror verhaal beland van hoe dingen zullen gaan lopen of hoe een ander gaat reageren. En liggen we ‘s nachts wakker of belemmerd

links

werking van de hersenen

������

rechts

��������

�����

���������� ������

����� �������

het ons om de dingen te doen die we graag willen doen. De kunst is om je gedachtes te onderzoeken op realiteit. Bij veel mensen is de linker hersenhelft dominant doordat ze opgeslokt worden door werk en gezinsleven. We razen maar door en hebben later vaak spijt dat we niet trouw zijn gebleven aan onszelf, te hard hebben gewerkt, te weinig tijd hebben besteed aan onze vrienden. Het is niet voor niets dat mindfulness zo’n vlucht heeft genomen. Willen we ons gelukkig en in balans voelen zullen we aan beide hersendelen evenveel aandacht moeten schenken. Je rechter hersenhelft activeer je door vaker op te gaan in het moment.

������������

Richt je op je zintuigen, op het echte zien, luisteren, ruiken, proeven en voelen! Eén ding tegelijk en met volle aandacht. Maak echt contact, luister met een open houding en zonder onderbreking van je mobiel. En breng rust in je gedachtestroom door regelmatig te ontspannen of mediteren. In het nu is er vrede en kun je de verbondenheid voelen met alles en iedereen om je heen. Paula Jap Tjong heeft een passie voor stress en de werking van ons brein. Meer weten over dit onderwerp? Kijk dan voor één van haar workshops: Baas over je energie WWW.SUNSALUTE.NL

EENVOUDIG GELUKKIG WORDEN? 1. Wees onberispelijk in je woorden, 2. Vat niets persoonlijk op, 3. Ga niet uit van veronderstellingen, 4. Doe altijd je best. Wie deze vier inzichten consequent toepast, is volgens Don Miguel Ruiz op weg naar een gelukkiger leven. De vier inzichten, wijsheid van de Tolteken | Don Miguel Ruiz | t14,99 | 140 blz. | ISBN 9789020212587


DE YOGAKRANT // 4

YOGAFOOD

VOOR JE LICHAAM

DE WERELD ACHTER JE BOODSCHAPPEN

Door Merle Koomans, Estafette de biologische eetwinkel

Bio is “hot”. Was biologisch eten in Nederland tot voor kort nog vooral voor een kleine groep enthousiastelingen, inmiddels is het voor steeds meer mensen in Nederland binnen handbereik gekomen. Je kunt naar de biologische speciaalzaak in de buurt, allerlei producten online bestellen of gewoon naar de supermarkt om de hoek.

Het biologische assortiment heeft zich uitgebreid met superfoods en vitaminepillen, babyvoeding, verse smoothies, zeewierburgers, chips, glutenvrije browniemixen en zelfs kanten-klare slasausjes. Er valt tegenwoordig wat te kiezen in bioland. Met dank aan onder andere de volhardende pioniers, de stervende bijen, de Keuringsdienst van Waarden, antibioticavraagstukken, vleesschandalen, de plofkip en originele campagnes over voedselverspilling. Doel bereikt zou je zeggen. Deels wel, deels niet. Hoe meer mensen biologisch produceren en eten, hoe minder chemisch-synthetische stoffen en antibiotica er in de landbouw gebruikt worden en hoe beter dat is voor de bijen, de regenwormen en de vissen. En daarmee ook onszelf dus. Maar wist je dat er op boodschappengebied nog veel meer te kiezen en te winnen valt? Misschien helpt een reclamespot van de

Triodos-bank van een paar jaar geleden ons op weg: maak van klein het nieuwe groot. De boodschap: met alles wat je elke dag doet, of niet doet, met elke handeling, hoe klein ook, zet je iets in beweging. Alle handelingen samen zorgen voor verandering. Dit kun je ook vertalen naar de inhoud van je boodschappenmandje: met elke euro die je aan boodschappen uitgeeft, bepaal je mede hoe de wereld er om je heen uitziet. Kies je voor een banaan die het mede mogelijk maakt dat de kinderen van de bananenteler ook ontwikkelkansen hebben? Drink je melk waarvoor geen oerwoud is gekapt? Komt het zaadgoed van de wortels, bietjes of spinazie in je slow juicer van een multinational die investeert in gentech en bestrijdingsmiddelen? Kunnen de vissen in de zee de gevolgen slikken van jouw keuze voor een wasmiddel of shampoo? Worden de bijen net zo blij als jij van die lekkere amandeltjes?

STUUR ONS JE FOTO!

estafette

Mail &win!

de biologische eetwinkel

Couleure locale

YOGA MET JE HOND OF KAT? HET IS DÉ NIEUWE TREND!

Mail je foto en adres naar mailenwin@yogakrant.nl *voor 1 mei 2016

LO

G I S CHE

E

L DSE VOE CO ÖPERA

TI

Is jouw huisdier ook zo dol op yoga? Laat het ons zien! Je hond in ‘downward facing dog’? Je kat in ‘trikonasana’? Samen relaxed in ‘savasana’op de bank? Of is je huisdier heel lenig en staat hij zomaar in de ‘treepose’? En over de hele wereld rukt ‘dogyoga’ op: samen met je huisdier yoga doen en zo in harmonie komen. De mooiste inzendingen maken kans op één van de drie smulpakketten van YARRAH!

BI O

Wanneer je zelf kiest voor biologisch, waarom dan ook niet voor je eigen hond of kat. Kies je voor Yarrah biologisch voer, dan kies je voor een goed leven voor je huisdier én voor een beter leven voor álle dieren. Yarrah heeft namelijk als enige diervoermerk in Nederland het BeterLevenkeurmerk met de volle drie sterren! www.yarrah.com

Estafette, de biologische eetwinkel nodigt je uit om in je winkelmandje te stappen en de wereld achter je boodschappen te gaan ontdekken. De 18 biologische winkels van Estafette zijn samen met groothandel Odin het eigendom van een biologische voedselcoöperatie, Coöperatie Odin, met inmiddels al meer dan 3000 leden. De bindende factor: het gezamenlijke streven naar gezonde voeding uit een vitale landbouw en een eerlijke economie. De coöperatie zorgt heel basaal voor de

dagelijkse biologische boodschappen van de leden en alle andere klanten. Maar daarnaast heeft de coöperatie een eigen biodynamische imker in dienst die bijenvolken verzorgt op biologische boerderijen. De coöperatie investeert in scholing van medewerkers en leden over biodynamische landbouw en voeding via een eigen academie, maar ook door filmavonden en lezingen te organiseren over thema’s als bijen, zaadgoed en bodemvruchtbaarheid. Tot slot werkt de coöperatie samen met boeren en onderzoekers aan de ontwikkeling en het gebruik van ‘open source’ rassen van aardappelen, groenten en granen waar biologische boeren ook in de toekomst vrij mee kunnen werken. Zodat er ook in de toekomst wat de te kiezen valt. Nieuwsgierig? www.cooperatie-odin.nl

Als je op die manier naar je eigen boodschappenmandje gaat kijken, als je in de stroom gaat staan waar de producten vandaan komen, je deelgenoot maakt van het geheel, dan gaat er een wereld voor je open. Makkelijke antwoorden zijn er helaas niet, moeilijke vragen des te meer. Je zult erachter komen dat je met al je dagelijkse keuzes feitelijk een enorme

Yoga voor mens en dier!

Diervriendelijk diervoer

verantwoordelijkheid hebt. Dat het draait om mensen. Hoe we samenwerken, de zorg die we hebben voor andere mensen, voor de dieren en voor moeder aarde. Oprechte interesse in de ander, niet altijd het onderste uit de kan willen, maar tevreden zijn met genoeg.

Estafette de biologische eetwinkel kiest voor 100% biologisch en eerlijke prijzen! Ontdek ons in: Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam (Bos en Lommer, Ceintuurbaan, Zeeburg, Westerpark), Arnhem, Bergen, Breda, Delft, Den Haag, Dordrecht, Driebergen, Ede, Maastricht, Nijmegen, Utrecht en Zutphen. Kijk op www.estafettewinkel.nl

Lekker je biologische boodschappen thuis laten bezorgen? Kijk op www.estafettebezorgdienst.nl


DE YOGAKRANT // 5

YOGAKENNIS

VOOR JE LEVEN

VERGETEN SJAMANISTISCHE KENNIS VOOR EEN KRACHTIGE VERBINDING ‘Een mooi woord: verbinding. Vroeger dacht ik bij dit woord aan de verbinding met anderen, of met de natuur. Nu besef ik dat het vooral gaat om de verbinding met jezelf.’ Nu weet ik dat zelfs ‘de verbinding met jezelf’ veel meer omvat. Op een van mijn reizen, samen met de Sjamanen, door Peru stond ik op een dag oog in oog met een berg. Wat ik me herinner is dat het voelde alsof de berg volledig van mij bezit nam en vice versa. Op dat ogenblik voelde ik de enorme kracht van de natuur en hoe nietig wij zijn op deze aarde. Tot op de dag van vandaag kan ik dit niet met woorden beschrijven. Maar als ik terug ga naar dat moment, voel ik het nog steeds: op dat moment kreeg het woord verbinding echt betekenis.’ In onze snelle, geautomatiseerde samenleving is het lastig die diepe verbinding met het leven te voelen. Regelmatig yoga beoefenen helpt om verbinding te ervaren. Het liefst zou je yoga en asana’s voor, tijdens én na iedere vergadering, discussie of emotioneel moment willen doen. We zijn immerszoveel krachtiger wanneer we in verbinding zijn. Sjamanisme als heling Modern Sjamanisme is er op gericht jouw verbinding te optimaliseren door simpele oefeningen. Sjamanisme is de oudste vorm van spiritualiteit, die met behulp van een aantal praktische technieken de mensheid

op alle continenten heeft geholpen te overleven, zonder dat er onderling contact was. Sjamanisme is geen religie omdat het vrij is van dogma’s, geen heilig boek kent, geen leider heeft en niet georganiseerd is. Kenmerkend voor de sjamaan is het kunnen reizen in verschillende werelden van niveaus van bewustzijn, waardoor kennis uit de ‘onbekende wereld’ beschikbaar komt. Met deze kennis kan de sjamaan ziektes en onbalans herstellen. De sjamaan wordt in oude culturen gezien als de brug tussen de wereld van dood en leven. Sjamanisme in de praktijk Alhoewel niet iedereen een officiële sjamaan kan worden, is het wel mogelijk sjamanistische technieken te leren. Deze helpen je om zware en lichte energie te herkennen en ze in balans te brengen. De technieken zijn heel eenvoudig. Maar de uitdaging is om de simpelste oefening met alle aandacht te blijven doen, tot je de werkelijke ervaring van verbinding beleeft. Hiernaast een oefening in verbinding. Wanneer je deze 3 stappen tot in je kern hebt ervaren, begrijp je het uitgangspunt van het sjamanisme: ‘het in balans brengen van energie op celniveau’.

‘HET IN BALANS BRENGEN VAN ENERGIE’

OEFENING  Stap 1 (Tinquy): Leg je hand op de bovenbeen en neem alleen maar je hand waar. Focus hierna op alleen je been.

Wil je meer van dit soort oefeningen die jou helpen focus en balans in je energie te krijgen? Kijk dan op www.modernsjamanisme.nl en meld je aan voor de gratis 7 daagse online cursus ‘Het Sjamanistisch Geheim’.

 Stap 2 (Tupay): Focus je nu op de ruimte tussen je hand en been.  Stap 3 (Taqé): Ervaar nu de volledige verbinding tussen hand, been en ruimte ertussen en laat jouw bewustzijn groeien.

Oefen deze 3 stappen zo vaak je wilt en probeer het ook buiten met bijvoorbeeld een boom, planten, water etc. En natuurlijk ook andere mensen. Het gaat altijd eerst om de pure waarneming, dan de ruimte tussen objecten (velden die elkaar raken) en daarna het volledig samensmelten als onderdeel van het grotere geheel. De sjamanistische leer van de Andes komt voort uit een duizenden jaren oude traditie, die zijn hoogtepunt had in het oude Incarijk. Deze fascinerende spirituele traditie leert je hoe je een diepe wederzijdse verbinding aangaat met de Kausay Pacha: de wereld van levende energieën. Alles is levende energie bestaande uit lichte en zware energie die constant in wederkerig evenwicht is. Iedereen heeft toegang tot deze energie. Dit wordt Ayni genoemd. Wanneer we als mens niet in balans zijn, kan de sjamaan deze balans helpen te herstellen.

Frank Bruining (1966) is Personal Business Coach, Shamanic Teacher. Opgeleid door Dr Alberto Villoldo (The Four Winds Society), in Peru door de Sjamanen (Paqo’s) gedurende 3 jaren, waarvan in het laatste jaar zijn initiatie tot leraar en verdere belangrijke leraren zoals Juan Nunez Del Prado en Americo Yabar. Frank is ook gecertificeerd Transpersoonlijke coach, NLP coach en -trainer. Hij combineert nieuwe wetenschap met vergeten kennis voor een gelukkig en gezond leven en traint in zijn vrije tijd voor de marathon in Rotterdam.

DE KRACHT VAN HET INTUÏTIEVE WAARNEMEN Het beoefenen van yoga en meditatie kan je intuïtie en fijne waarneming versterken. Maar wat is eigenlijk de kracht van intuïtie? Johannet vertelt er alles over. Wat is intuïtie? ‘Intuïtie geeft betekenis aan ons bestaan. Intuïtie wordt niet van buitenaf opgelegd maar ontstaat binnen in je, vanuit je onderbewustzijn. Het dient zich aan als een sterk fysiek signaal, een gevoel of een ingeving. Ook kan het zijn dat je iets heel zeker weet, zonder dit te kunnen verklaren. Wanneer je belangrijke keuzes wilt maken omtrent je privéleven of werk, kun je beter bij je intuïtie te rade gaan dan in je hoofd gaan zitten. Je intuïtie vindt je in je hart of buik en niet in je hoofd. Wanneer je je intuïtie raadpleegt is het belangrijk dat je er op let dat er iets is dat van binnenuit opborrelt. We zijn er echter in deze maatschappij op getraind om meteen op ons denken af te gaan, want daar kunnen we elk moment een beroep op doen, hebben we geleerd. Het hoofd wil alles logisch verklaren, maar je intuïtie geeft aan wat werkelijk goed voor je is, dit kan onlogisch zijn en dat vinden we beangstigend, want we hebben niet geleerd op onze intuïtie te vertrouwen. Terwijl deze ons veel te bieden heeft en de weg kan wijzen. Contact maken met je intuïtie We kunnen in contact komen met onze intuïtie door ons vrij te maken van gedachtes en ons te verbinden

met het hart of de buik. Dit kan door meditatieoefeningen, door fysieke inspanning of je te verbinden met de natuur door bijvoorbeeld een wandeling. Maar ook door eens flink te lachen. Door lachen stopt je denken en kan je aandacht zakken naar je hartcentrum, daar waar je intuïtie ligt opgeborgen. Het hart heeft een eigen bestaansdimensie waar het hoofd geen weet van heeft. Door lichamelijke activiteiten, creatieve of gezellige dingen met vrienden te ondernemen kun je je van je gedachten vrijmaken en kom je dieper in jezelf. De energie die je aanwent om te denken wordt nu gebruikt voor je lichamelijke activiteit of creativiteit. Doordat je je inspant en transpireert kom je op een dieper energieniveau terecht in je hartcentrum. Je zit niet meer in je buitenste oppervlakkige energielaag van het denken, maar meer in de laag van het hart en het voelen. In die diepere laag bevindt zich ook je intuïtie. Nu kan het gebeuren dat er vanuit je intuïtie spontaan iets opborrelt, een antwoord, een gevoel over iets wat zich duidelijk kan manifesteren. Soms komt het antwoord of inzicht pas een paar uur later of de volgende dag. Maar het komt zeker vroeg of laat opborrelen.

je intuïtie geeft aan wat werkelijk goed voor je is 4 TIPS OM JE INTUÏTIE AAN TE SPREKEN:  1. Wees je bewust van je zintuigen. Wat ruik je, voel je, hoe reageert je lichaam in bepaalde situaties of in contact met bepaalde personen. Verandert er plotseling iets? Krijg je een akelig gevoel, gaan je haren recht overeind staan of voelt alles juist positief? Dan geeft je intuïtie iets aan. Wanneer jouw intuïtie zegt dat er iets niet klopt, dan is dat ook zo, al lijkt alles logisch gezien in orde. Andersom kan het ook zo zijn dat je een goed gevoel hebt vanuit je intuïtie maar de omgeving negatief reageert. Durf dan ook je intuïtie te volgen.

vertrouwen. Wanneer je vaker je intuïtie bewust raadpleegt zul je er steeds meer vertrouwen in krijgen.  4. Door je intuïtie te raadplegen kun je makkelijker keuzes maken. Leg je hand op je buik of hart en sluit je ogen. Visualiseer eerst situatie A, zie stap voor stap wat je doet en wat er gebeurd in die situatie en kijk hoe je intuïtief reageert. Bemerk je weerstand, dan weet je dat het niet goed voor je is. Zo doe je dat vervolgens met situatie B. Keuzes maken wordt zo veel gemakkelijker omdat je je hoofd op deze manier omzeilt.

 2. Intuïtie is zeer persoonlijk. Luister niet naar anderen maar durf te luisteren naar jezelf. Wat voor de een intuïtief goed voelt, hoeft voor jou niet goed te voelen of zijn. We hebben allemaal andere lessen te leren en die zijn persoonlijk.  3.

Probeer je intuïtie niet met je verstand te verklaren. Je verstand wil beredeneren en verklaren. Maar intuïtie valt niet te verklaren, het is weten zonder te weten hoe je het weet. Durf daar op te

Johannet van Hasz is coach en trainer intuïtieve- en spirituele ontwikkeling www.innergiek.nl Zaandijkstraat 13 1013 VM Amsterdam


Stap over op zuiver voer!

Biologisch diervoer ����������������������� ����������������������

����������������������������������������������������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������������������������������������ ������������������������������������������������������������������������������������������������ ���������������������������������������������������������������������������������������������� ���������������������������������������������� ������������������������������������������������������������������������������

Lente Yogaretreat

| 11-15 april |

Wil jij je energieker en gezonder voelen? Wil je minder gestrest zijn en je beter

Het programma is zo ingedeeld dat je alle tijd hebt om te doen waar jij zin in

kunnen ontspannen? Of lijkt het je gewoon heerlijk om vijf dagen bij te komen

hebt; niets moet en alles mag! Door de yogalessen in combinatie met de luxe

in een prachtige omgeving? Houd je van gezond en lekker eten, wandelen

wellness kom je helemaal tot rust. Deze vakantie is bedoeld voor iedereen die

door de natuur, wellness en yoga? Dan is deze yoga retreat echt iets voor jou!

de kracht van yoga wil ervaren en zichzelf een mooi cadeau wil geven voor lichaam en geest.

Je slaapt in je eigen luxe kamer van Hotel Thermen Bussloo en je kunt alle dagen gebruik maken van de wellnessfaciliteiten van de Thermen (waaronder sauna’s,

Kijk op www.banyancentre.nl/lente-herfst-yogaretreat voor meer informatie.

baden, rustruimtes en rituelen). Het resort bevindt zich aan een meer en is omringd door bossen en weidevelden. Ook voor fietsen of wandelen zijn er voldoende mogelijkheden. Tijdens deze yoga midweek ligt de focus op ontspannen en

Kosten € 695,- p.p.

opladen. De yoga die gegeven wordt tijdens dit yoga weekend is geschikt voor

Inclusief 6 yogalessen en een stiltewandeling, 4 maal overnachting, ontbijt, diner en 3 maal lunch.

ieder niveau. Van yogadocent tot mensen die nog geen yoga ervaring hebben;

Gebruik van thee/ koffie, badjas, slippers, handdoeken, de wellness van Thermen Bussloo. Exclusief

je bent van harte welkom!

toeristenbelasting van € 2,- p.p.p.n. en extra consumpties.

Banyan Centre (in Hotel Thermen Bussloo) Bloemenksweg 38, Voorst | T +31 (0)55 368 26 33

| www.banyancentre.nl |


DE YOGAKRANT // 7

YOGAOEFENING

VOOR JE LICHAAM

PARTNERWEEKEND 10-12 JUNI:

DICHTER BIJ JEZELF EN ELKAAR

�����������

ONTMOET DE MAN EN DE VROUW IN JEZELF!

�������

Een onbewoond eiland in hartje Nederland. In juni dit jaar organiseren Tim en Jasmijn hier een partner weekend. Yoga. Terug naar de basis midden in de natuur. Slapen in een comfortabele tipi of yurt.

Verbinding In het Sanskriet betekend YOGA letterlijk: VERBINDEN of SAMEN VOEGEN. Voor een oprechte, diepe verbinding met je partner, is een oprechte verbinding met jezelf nodig. Deze verbinding met jezelf is er altijd, maar vaak onbewust, omdat we er niet bij stil staan.

Gezond en lekker eten, genieten van de stilte en een knisperend haardvuur. Een weekend helemaal weg met aandacht voor jezelf en voor elkaar. Vertrouwen Samen yoga doen en de diepere lagen ontdekken van vertrouwen en communicatie. Luisteren, voelen, zien en horen, rug tegen rug. Wat ervaar jij bij de ademhaling van je partner? Naast de ervaringen samen zijn er ook momenten waarin we ons apart, als vrouwen en mannen, terugtrekken. Zo kom je op een dieper niveau in verbinding met je mannelijke of vrouwelijke krachten. Een heel andere energie!

Yoga is een prachtig middel om jezelf op een diepere laag te ontmoeten en daar de verbinding aan te gaan. In die diepere laag vind je je eigen kwetsbaarheid. Door die met je partner te delen nodig je hem of haar uit dit ook te doen. Dat vraagt lef en moed. Daarin zit de kracht van kwetsbaarheid. Deze kracht vormt jullie basis tijdens het weekend. Verschillende yogavormen en verdiepingen, geven je praktische en concrete ‘instrumenten’ om met deze kracht aan de slag te gaan. Heb jij wel eens op de voeten van je partner gebalanceerd? 1,5 meter boven de grond? Partner yoga (ook wel acroyoga genoemd) is een Yoga vorm

waarbij je elkaar op handen en voeten draagt.... letterlijk. Een speelse vorm, waarbij je de ander laat ‘vliegen’. Echt contact, empathie, vertrouwen, duidelijke communicatie, kracht en lef. Samen vindt je balans. Geven & ontvangen Ruimte voor rust en stilte, voor echt ‘zijn’. Die ruimte is er in ons weekeind. Tijdens Thaise partnermassage, en andere workshops, ervaar je als stel opnieuw hoe te geven en ontvangen. Om samen kwetsbaar te mogen zijn. Ontdekken wat er nodig is om als mens in balans te komen zodat je als twee gebalanceerde individuen elkaar aanvoelt, aanvult, steunt en aanmoedigt, zonder je eigenheid te verliezen. Het Partner weekend: op een onbewoond eiland, midden in de natuur. Een prachtige plek om de relatie met je partner en jezelf te beleven en te verdiepen. Kijk voor meer informatie op www.royatayoga.com

�������������������������� ������������������������� ����������������������� ����������������������

HANDMUDRA’S: DE QUICKFIX VAN AL JE PROBLEMEN? Vele yogi’s in het Westen maken gebruik van de Atmanjali mudra: De handpalmen worden tegen elkaar geplaatst, ter hoogte van het hart. Bij het maken van dit gebaar wordt het woord Namasté uitgesproken met de intentie: mijn ziel groet de Godheid in jou. de vingers en handen.’ Ook bepaalde standen van de ogen, lichaamshoudingen en ademhalingstechnieken worden in de klassieke yoga als mudra beschouwd. Mudra is het Sanskriet woord voor zegel, stempel of sluiting. In dit verband heeft zegel een meer energetische vertaling, zoals het ‘bezegelen’ van de intentie.

Waarom een mudra? Maar wat doe je eigenlijk met zo’n handgebaar? Over het algemeen kan gezegd worden dat handhoudingen bedoeld zijn om een bepaalde energie op te roepen. Het kan gericht zijn op het ontspannen van een lichaamsgebied of juist het activeren daarvan. Even voor de volledigheid: De Atmanjali mudra, of gebedshouding, drukt dankbaarheid en devotie uit en geeft rust en balans. Daarnaast harmoniseert het de rechter -en linker hersenhelft en brengt het eenheid. Wat is een mudra? Een van de deskundigen op het gebied van handmudra’s is de Zwitserse yogi Gerdrud Hirschi. Ze schreef het Mudra Werkboek. Hierin legt zij een handgebaar als volgt uit: ‘een mudra is een statische of dynamische houding gemaakt met

Ontstaan van mudra’s Waar handmudra’s precies vandaan komen is niet bekend. In de Upanishads, belangrijke Hindoeïstische geschriften die rond 800 voor Christus geschreven zijn, werd al gesproken over handhoudingen. Bekend is dat de Upanishads de eerste op schrift stelling was van kennis die al honderden jarenlang bekend was via mondelinge overlevering. We kunnen er van uit gaan dat handmudra’s al eeuwen oud zijn. Maar niet alleen in yoga wordt gebruik gemaakt van handgebaren. Ook in Westerse culturen komen al eeuwenlang handhoudingen voor. Een voorbeeld is het het vouwen van de handen in gebed binnen het Christendom, of het opheffen van de handen in bepaalde ritualistische handelingen bij de Kelten.

Handhoudingen behoren met heel het hart gedaan te worden. Een gericht positieve focus zal positief effect hebben op de werking. Astma mudra De Atmanjali mudra is een spirituele handhouding. Maar er zijn ook lichamelijke handmudra’s. Deze worden gedaan om lichamelijke klachten te verminderen of te stoppen. Een voorbeeld is de ‘astma mudra’: Hierbij worden de middelvingers naar beneden gebogen. Het eerste kootje en de nagels worden tegen elkaar gezet. De andere vingers zijn gestrekt omhoog. Deze mudra zou effect hebben op het vijfde chakra, wat correspondeert met het gebied van de keel. Bij een astma aanval is het keelgebied gespannen, met het gevoel helemaal dicht te zitten. Volgens Hirschi zou deze handhouding astma niet alleen kunnen verlichten tijdens een aanval, maar wanneer regelmatig uitgevoerd zelfs kunnen voorkomen.

aandachtige houding bij het doen van handhoudingen. Een quickfix van allerlei lichamelijke klachten is het niet. Het vraagt toewijding en aandacht. Heilig hoi? Een goede vriendin vertelde mij eens over een ontmoeting met een Indiase yogaleraar. Hij vertelde haar dat hij iedere keer wanneer Westerse cursisten ‘Namasté’ zeiden na de les hij intern hard moest lachen: “Voor ons betekent het gewoon hoi”, biechte hij op. Zo’n ontnuchterende uitspraak doet je wellicht twijfelen of je dit gebaar nog altijd moet maken na een les. Onthoud dan vooral dat de intentie van groot belang is. Laat het een ‘hoi’ zijn met diepe persoonlijke betekenis. Mirjam van der Veen

Intentie Volgens de Zwitserse Hirschi kunnen handmudra’s in elke situatie gedaan worden. Of het nu zittend, liggend, lopend of staand is, de werking wordt er niet door beïnvloed. Ze geeft aan dat de intentie bij de uitvoering van de mudra wel erg belangrijk is. “Handhoudingen behoren met heel het hart gedaan te worden. Een gericht positieve focus zal positief effect hebben op de werking.” Hirschi geeft zelf de voorkeur voor een meditatieve,

ASTMA MUDRA

LOTUS MUDRA

KEELCHAKRA

PUURHEID


DE YOGAKRANT // 8

YOGAAURVEDA

VOOR JE HOOFD

AYURVEDA EN VERBINDING:

OJAS: DE ESSENTIE VAN DE WEEFSELS Yoga is verbinden: van twee dingen één maken, steeds weer opnieuw. Dit proces vindt ook plaats in ons lichaam. Alles wat ons lichaam binnenkomt, via de zintuigen en wat we eten en drinken, het wordt opgenomen in een groter geheel.

Voeding wordt eerst afgebroken en gesplitst door de enzymen in de maag en darm, daarna wordt het opnieuw opgebouwd. Ayurveda onderscheidt in dit op bouwproces zeven verschillende stappen: de zeven dhatu’s. Dit zijn plasma, de eerste voedende substanties die vanuit lever en darm in het bloed komen,

ook wel rasa genoemd. Uit rasa wordt een volgend weefsel gemaakt: rakta, ofwel de rode bloedlichaampjes. Vanuit rakta wordt mamsa, of spierweefsel gevormd. Dan komt vet (meda), dan botten (asthi), dan het zenuwstelsel en het beenmerg (majja) en tenslotte de ei-en zaadcellen. Bij elke opbouw-stap komt meer intelligentie tot uitdrukking. Het is duidelijk dat de bouwstenen van de rode bloedlichaampjes meer verbonden, meer geïntegreerd zijn dan de losse bouwstenen van de voedingsstoffen in het bloedplasma. Bij de opgebouwd-stap van rode bloedlichaampjes naar spieren is dit integratieproces ook duidelijk. Misschien lijkt vetweefsel minder intelligent dan spierweefsel, maar nog niet zo lang geleden is ontdekt dat vetweefsel, naast energie-opslag, ook een hormonale functie heeft. Het kan dus communiceren

POLSDIAGNOSE

lamp bij de deur

en processen in ons lichaam reguleren. Botweefsel is nog meer geïntegreerd. En met ons zenuwstelsel kunnen we van alles uitvinden en bedenken, maar een heel nieuw mens kan alleen groeien vanuit de ei- en zaadcellen. Dan is er nog verdere stap in de spijsvertering en dat is de vorming van Ojas. Ojas is de essentie van de lichaamsweefsels. Ojas verbindt de deeltjes met het geheel en zorgt daarmee voor een goede immuniteit, uitstraling en gelukkig zijn. Maharishi noemt ojas de lamp bij de deur: die schijnt naar binnen en ook naar buiten. Naar binnen betekent in deze context met diep binnen in onze geest, waar de stille laag van bewustzijn te vinden is die alles met elkaar verbindt. En naar buiten in deze samenhang is in de richting van de zintuigen, waar alle relatieve, begrensde ervaringen zich afspelen.

 Factoren die ojas verminderen zijn: ui en knoflook, fastfood, opgewarmde restjes, steeds dezelfde ‘gedachtenriedeltjes’ (Als je merkt dat je dat hebt is het goed om het thema te wisselen), uitputting door te weinig slaap of teveel lichaamsbeweging, verdriet, boosheid, teveel zorgen maken, te weinig eten, angst, verwonding.  Factoren die ojas bevorderen zijn: een licht verteerbaar, vegetarisch dieet, vroeg opstaan, vroeg naar bed, een bad of douche nemen, een glas warme melk met een beetje ghi en kaneel, rasayana’s (regenererende kruidenpreparaten, zoals amlaki, ashwagandha, amrit kalash etc.) een wandeling in de frisse lucht en je innerlijke stilte opzoeken via meditatie.

Gerrit Jan Gerritsma werkt sinds 1989 met Ayurveda, is arts en leraar transcendente meditatie en is verbonden aan het MaharishiAyurveda Gezondheidscentrum Lelystad. www.ayurveda-arts.nl

EENVOUDIG OF HEEL COMPLEX?

Zowel de Indische, Chinese, en Tibetaanse geneeskunde maken gebruik van de polsdiagnose. Elk op een eigen manier. Oude Indische teksten spreken niet van ‘polsdiagnose’ maar van hoe de mind en de zintuigen samenwerken: het belang van observatie, het objectieve en het subjectieve waarnemen. Polsdiagnose begint met: ken jezelf, je zintuigen en je mind. Daarnaast zijn er een aantal tools die de Ayurveda aanreikt: observatie van de guna’s, de 5 elementen, en van acties in de natuur. Vergelijk met dat wat je weet dat gezond is met wat er nu écht aanwezig is. Wat zijn de verschillen en de overeenkomsten? Daarnaast vraagt het je observatievermogen te openen zodat je overzicht krijgt in het patroon en de essentie ontdekt. Je kunt dit doen in de uiterlijke wereld en dit hoort ook bij de Ayurvedische diagnose. Bij polsdiagnose gaan we de innerlijke wereld van de mens oplichten vanuit de Guna’s (warm en koud, licht en zwaar, vochtig en droog), de elementen en de acties. Een innerlijke wereld, die je kan ontdekken als er openheid is voor jouw eigen innerlijke wereld. Als je naar jouw eigen eigenschappen, elementen, acties, gelijken, verschillen en patronen durft kijken,

is de sprong naar de ander heel klein. Polsdiagnose start met een houding van integriteit, mededogen, mindfulness, Sattva (zuiverheid) en introspectie. De rest is spelen met de zintuigen. Polsdiagnose Mijn boek legt eerst de voorwaarden uit: neem kennis van de mind en de zintuigen, gebaseerd op de oude teksten. Daarnaast geef ik een praktisch stappenplan om de pols, laag per laag, te ontdekken. Het eerste deel van mijn boek gaat over oeroude ayurveda wijsheid die ieder mens die op zoek is naar waarheid kan gebruiken. Het tweede deel is de praktische kant van de polsdiagnose en verdieping op Ayurveda. Lies Ameeuw / www.lies-ameeuw.com Ayurvedische polsdiagnose

WWW.SUPERYOGA.NL: VOOR AL JE FAVORIETE YOGA ITEMS

Mail &win!

Vrolijke jute yogamatten!

Het is lente en voordat we het weten staat de zomer voor de deur. Dat betekent tijd voor vrolijke kleurtjes. Wil je één van deze super gave jute yogamatten winnen? Ga naar www.superyoga.nl/winnen.

Bij Superyoga.nl vind je jouw favoriete yoga mat, handdoek, tas of een van de vele andere accessoires. Als specialist in yogaproducten én gezonde voeding kiezen we bij Superyoga.nl voor de best mogelijke service en eerlijke prijzen voor onze klanten. Het aanbod van yogaproducten is groot: van matten en handdoeken tot tassen, blokken en riemen voor scherpe prijzen. Bij Superyoga.nl staat service en kwaliteit voorop: vragen worden direct beantwoord, als je je favoriete product niet vindt dan kun je een verzoek indienen en als je een grote bestelling wilt plaatsen, kun je een flinke korting verwachten. En dat alles vanuit een hoop passie en liefde.


DE YOGAKRANT // 9

YOGALIFE

VOOR JE HOOFD

ZWANGERSCHAP: EEN MYSTERIE OF EEN LES IN OVERGAVE? Door Helga van Geldrop en Liza Zachariasse

In deze tijd van technologische ontwikkelingen lijkt steeds minder een mysterie. We kunnen bijvoorbeeld vroeg in de zwangerschap zien of we een jongen of een meisje verwachten. Of misschien wel een tweeling. Ook de uitgerekende datum kan met behulp van een echo worden bepaald. En wordt ons kindje groot of klein? (Ver-)wachten De uitkomsten scheppen meteen verwachtingen. Je verwacht je kindje ongeveer op de uitgerekende datum. Komt je kindje bij 37 weken, dan zijn we verrast en wordt het vroeg genoemd, de andere kant op ben je ‘over tijd’. Wordt er een groot of klein kind verwacht, dan ben je als aanstaande ouders meteen bezorgd. Vaak onnodige zorg, die veel onrust veroorzaken in de zwangerschap. Waarbij bij ons de vraag opkomt of sommige zaken niet beter een mysterie hadden kunnen blijven. Ruimte voor het onverwachte, hebben wij het nog? We wachten op een trein, een afspraak, een pakketje, maar je verwacht een kind. Het woordje ‘ver’ voor wachten, geeft iets opens aan, iets wat we niet vooraf weten. Meestal weet je waar de trein je heen brengt en wanneer, maar van een kind weet je dat niet, want een mens is een mysterie*. Mysterie De bevruchting, twee cellen die uitgroeien tot een compleet mens, is en blijft een wonder. De vrouw die een kind in haar baarmoeder draagt en door de natuur is toegerust om een kind ter wereld te brengen maakt deel uit van een groots

HET NIEUWE YOGABOEK

Angst Veelal speelt angst een grote rol rondom geboorte. In de media is regelmatig ongenuanceerde aandacht voor babysterfte in Nederland, dat heeft invloed op zowel de aanstaande ouders als op betrokkenen in de geboortezorg. We hebben in Nederland nog een prachtige geboortezorg waarbij ouders, bij een goed verlopende zwangerschap en bevalling, de keuze hebben met wie, hoe en waar ze willen bevallen. mysterie. Misschien wel omdat het een mysterie is, is het lastig om grip te krijgen op dit wonderlijke proces. De natuur doet haar werk. Veel in onze samenleving lijkt maakbaar, we denken over veel zaken grip te hebben. De zwangerschap is met uitstek een periode waarin je ervaart dat je niet altijd invloed hebt op wat er komt. Daardoor is deze periode naast leuk en vol verwachting, soms ook spannend en onzeker. Zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend; een of meerdere miskramen of een langdurig traject om

DOOR JOHAN NOORLOOS

‘De yogales begint pas echt op het moment dat je van de mat afstapt.’ In Het Nieuwe Yogaboek brengt Johan Noorloos de belangrijkste yogastijlen terug tot hun kern. Essentiële elementen uit Iyengar Yoga (techniek), Ashtanga, Vinyasa Yoga (dynamiek), Yin Yoga (ontspanning), Vipassana meditatie en filosofie smeedt hij aaneen tot een nieuw geheel: Anicha Yoga.

zwanger te worden met in sommige gevallen intensieve vruchtbaarheidsbehandeling(en zijn een feit). Eenmaal zwanger breekt opnieuw een spannende periode aan. Op lichamelijk, emotioneel en hormonaal gebied verandert er veel, met niet te vergeten het transformatieproces tot het ouderschap. Niet iedereen heeft even veel vertrouwen of bewustzijn rondom deze gebeurtenissen. Zo gebeurt het regelmatig dat zwangere vrouwen de signalen van hun lichaam niet herkennen of negeren.

Mail &win!

Vrouwen die angst ervaren voor de geboorte, kunnen van daaruit handelen. Voor iedere gedachte en emotie die je ervaart, is er een corresponderende chemische en fysiologische reactie in je lichaam. Het is daarom van belang om voor de geboorte belemmerende zaken los te laten. De voorbereiding Een goede voorbereiding op de zwangerschap en geboorte door middel van zwangerschapsyoga kan angst en onzekerheid wegnemen. Zwangerschapsyoga geeft de gelegenheid

stil te staan bij het zwanger zijn, zich bewuster te worden van de lichamelijke veranderingen en te ontspannen. Daarbij worden ademoefeningen, (aangepaste) yogahoudingen en ontspanningsoefeningen aangeboden, gericht op de veranderingen die zowel op lichamelijk als geestelijk vlak plaatsvinden. Gecombineerd met kennisoverdracht en praktische voorbereiding geeft dit meer vertrouwen, ruimte voor het onverwachte en bewustzijn. Niet alleen tijdens de zwangerschap, ook rondom de bevalling en de nieuwe periode als ouders kan yoga vertrouwen geven. Intensieve verbinding Zwangerschapsyoga draagt zo bij aan een positieve ervaring rondom de zwangerschapsperiode en de bevalling voor zowel de vrouw als haar partner. Dit zorgt er mede voor dat de nieuwe wereldburger een liefdevol, open en warm welkom krijgt; een betere start kan je je niet wensen. Als zwangerschapsyogadocent ga je in een korte tijd een intensieve verbinding aan met je cursisten, in een belangrijke periode uit hun leven. Lijkt je dit boeiend, leuk en waardevol om te doen en wil je je hierin verder ontwikkelen?

In september 2016 start de specialisatie zwangerschapsyoga bij docentenopleiding Yoga & Vedanta. Helga van Geldrop is als hoofddocent zwangerschapsyoga verbonden aan deze opleiding, Liza Zachariasse als verloskundige.

WWW.YOGA-DOCENTENOPLEIDING.NL

OEFENING

‘Anicha’ is Sanskriet voor verandering. Bij Anicha Yoga staan drie persoonlijke doelen centraal: Bewustwording, Verbinding en Vrijheid. Als je je bewust wordt van je grenzen kun je die verleggen en zul je beter in staat zijn je te verbinden met je diepste potentieel. Johan Noorloos brengt met dit levenswerk een ode aan de belangrijkste hedendaagse yogastijlen én aan de eeuwenoude traditie.

HEILIGE MAT De YOGAKRANT geeft 3x ‘Het Nieuwe Yogaboek’ weg! Mail* naar mailenwin@yogakrant.nl *voor 1 mei 2016

KINDERYOGA BORDSPEL Paul Vrenken ontwikkelde het Kinderyogabordspel. Hij vind dat yoga voor kinderen een plaats moet gaan krijgen in de maatschappij, dus op scholen en thuis. Omdat het goed voor ze is, voor hun gezondheid en lenigheid, voor de band met zichzelf en met elkaar. Dat is zijn missie. Met mooie oefeningen goed voor een middag vol plezier voor jong en oud! www.kinderyogabordspel.nl

Ik benader de mat met een open hart en een gevoel van eerbied. Met de eerste stap geef ik toe aan de verbeelding dat de mat nu mijn wereld is. Alles wat er op de mat gebeurt, is een weerspiegeling van hoe ik in het leven sta. Als een krijger ga ik de confrontatie aan. Soms val ik, maar ik grijp elke kans om weer omhoog te komen. Als ik van mezelf niet mag falen, kan ik ook niet slagen. In de stilte tussen de houdingen word ik gezegend met nieuwe energie en innerlijke kracht. Op de mat zoek ik mijn balans en verleg ik steeds verder de grenzen. Ik verken de wereld, verwonderd als een kind.

En wanneer ik ontspan, laat ik weerstand los in ruil voor groei en zachtheid. Er is ontzettend veel mogelijk op de mat, maar ik beweeg geen spier tot het helemaal stil is vanbinnen. Het belangrijkste is dat ik nu in dit moment aanwezig ben. Mijn ademhaling volg ik de diepte in, om Liefde, Rust en Balans te zoeken als een kostbare schat. Het is allemaal goed op de mat. Het wordt niet makkelijker, maar ik word sterker. En wanneer ik ervan af stap, draag ik mijn kostbaarste bezit bij me in mijn hart. Flaviena Vlijtig


DE YOGAKRANT // 10

YOGAWORLD

VOOR JE HOOFD

YOGA: NEDERLANDS SNELST GROEIENDE ‘SPORT’ Yoga, de fysieke, mentale en spirituele activiteit die oorspronkelijk uit India komt, is de op drie na snelst groeiende industrie. In Nederland is het de snelst groeiende ‘sport’. Van het zweverige ‘geitenwollen sokken’imago is dan ook weinig overgebleven. Tegenwoordig is yoga voor iedereen en zelfs het bedrijfsleven heeft yoga omarmd als een effectieve methode om verzuim te verminderen. In Nederland neemt de populariteit evengoed constant toe. Zo hebben bekende Nederlanders de voordelen van yoga ook ontdekt. Denk bijvoorbeeld aan topmodel Doutzen Kroes en actrice Katja Schuurman. Volgens de International Yoga Federation zijn er wereldwijd maar liefst 300 miljoen yogabeoefenaars. Maar hoe is deze sport nu zo groot geworden? Wie zijn al die yogi’s eigenlijk? En welke stijlen volgen ze zoal? Djina van Strech.nl licht de interessantste feiten graag voor je uit! Wie zijn al die yogi’s? Wie de statistieken van yogabeoefenaars bekijkt, ziet al gauw een heel typisch profiel naar voren komen. Wist je bijvoorbeeld dat maar liefst 82% van de yogi vrouwen zijn? En dat zij bijna allemaal hoog opgeleid zijn (78% is universitair geschoold) en goed verdienen (44% verdient meer dan $75.000 per jaar). Voor de meeste yogi’s is een betere gezondheid, lichaamsbeweging en het

verminderen van stress dè reden om aan yoga te doen. En gelijk hebben ze! Yoga-beoefenaars hebben bijvoorbeeld 87% minder kans op hart- en vaatziekten en 55% minder kans op kwaadaardige tumors. Welke yogastijlen zijn er? Natuurlijk volgen die driehonderd miljoen yogi’s wereldwijd niet allemaal dezelfde stijl. Met meer dan 50 stijlen is er dan ook keus genoeg. De meeste populaire vorm is hatha yoga, gevolgd door bikram en vinyasa. Naast deze vormen, ontstaan er ook nieuwe yogatrends. Bijvoorbeeld ‘naked’ yoga. Dit is op zich niets nieuws want Yoga wordt al sinds de oudheid naakt bedreven. Maar in de afgelopen jaren begint de trend weer op te komen in grote steden zoals New York en Londen, zelfs met gemengde lessen in groepsverband. Of deze vorm van yoga ook naar Nederland over zal waaien is nog maar de vraag. Daarnaast wint Acroyoga aan populariteit. Dit is een speelse combinatie van yoga, acrobatiek en massage, die je samen met een partner doet. En hondenliefhebbers kunnen zich uitleven met Doga: yoga met je hond. Doga-beoefenaars streven naar een grotere harmonie met hun honden.

Hoe is yoga zo populair geworden? De voornaamste reden van de groeiende populariteit is de yoga-beoefenaar zelf. Yoga wordt gezien als een levensstijl en yogi’s delen graag hun positieve ervaringen, op sociale media en in het echte leven. Daarnaast is een gezonde levensstijl tegenwoordig een hip onderwerp. Gezond leven is trendy en yoga past daar goed bij. Zelfs doctoren raden yoga aan voor vele soorten blessures. Yoga is bovendien gemakkelijk toegankelijk en wordt op steeds meer plaatsen aangeboden. Er zijn zelfs bedrijven die gratis yogalessen aanbieden tijdens de lunchpauze. En als je geen zin hebt je naar een sportschool of yogacentrum te begeven, zijn er altijd nog genoeg video’s te vinden op het internet. De industrie groeit nog steeds, en daarmee komen er ook steeds meer producten voor liefhebbers beschikbaar – matjes, kleren, cursussen... En dat is goed nieuws voor jou als je ook in yoga geïnteresseerd bent: meer keus, meer kwaliteit! Dankzij dit grote aanbod is er voor ieder wat wils, waardoor yoga populair is bij jong en oud! Dit artikel is geschreven door Djina van Strech.nl

CASA LA SUERTE Het is mogelijk voor yoga studio’s en scholen om een week bij ons te verblijven en zelf de lessen te verzorgen. Toen wij dit beschermde gebied bezochten wisten we dat dit de plek was waar we onze liefde voor Yoga en de natuur met zoveel mogelijk mensen wilden delen. Je kunt je vermaken op ons terrein, met vrij gebruik van onze faciliteiten als zwembad, sauna en jacuzzi, of bezig zijn met concentratiesporten als darten, boogschieten en jeu de boules. Ook schildermaterialen zijn aanwezig. Niet te vergeten: wandelen in het prachtige natuurgebied of eropuit met de twee beschikbare mountainbikes.Je kunt natuurlijk ook zomaar lekker luieren, of

YOGA

een boek lezen aan het zwembad en op de diverse terrassen op ons terrein. U maakt bij ons gratis gebruik van alle faciliteiten. In de omgeving liggen prachtige stranden, kleine dorpjes en steden. Historie en cultuur liggen binnen handbereik. Casa la Suerte ligt midden in de vallei ‘El Cimbre’ Deze vallei kenmerkt zich door een combinatie van ongerepte natuur en schitterende glooiende heuvels vol amandelbomen, tezamen met een klein riviertje dat tussen de bergen en heuvels door kronkelt. Er leven vele diersoorten, onder meer vossen, konijnen, schildpadden en wilde rammen. Ook kun je met enige regelmaat gieren en steenarenden zien zweven op de thermiek. www.casalasuerte.nl

SOMA

met Alberto PAGANINI

Zomer Yogaweek in Frandeux (B), 19-26 augustus 2016 Yoga lerarenopleidingen (500 uren) in Brugge (B)

weekends en weken - conform de normen van de EYU en YFN

Teacher trainingen en workshops in Nederland & België

info@yogasoma.be • www.yogasoma.be


DE YOGAKRANT // 11

YOGADOEN

VOOR JE HART

FUSIONHORMOONYOGA

SYLVIA MULLAART

LACHEND DOOR DE OVERGANG?

‘De klassieke hormoonyoga is door Dinah Rodrigues uit Brazilië naar Europa gebracht. Ik ben jaren geleden in Duitsland bij haar in de leer gegaan en heb 6 jaar bij haar gestudeerd. Ik heb haar methode geïntroduceerd in Nederland en haar naar Nederland gehaald. Nu ze zo oud is, dat ze niet meer naar Nederland wil komen geef ik haar methode door, aangevuld met qigong voor stressreductie en vruchtbaarheidsdansen van Awiwa Steiner. Er zijn wekelijkse lessen, workshops en een opleiding Fusionhormoonyoga voor yogadocenten. ’Alle yoga is erop gericht de werking van het hormoonstelsel en de doorbloeding te bevorderen. Hormoonyoga bestaat uit een serie specifieke, dynamische yogaoefeningen uitgevoerd met een bhastrika (stevige, ritmische, buikademhaling) om de geslachtsorganen en de energiegeleiding, (die de hormoonklieren met elkaar verbindt) te stimuleren. Door de drie pijlers in de hormoonyoga (Asana, Bhastrika en Energiegeleiding) ontstaat er balans in de hormoonwerking. In eerste instantie was de hormoonyoga bedoeld voor vrouwen in de overgang, maar het bleek dat alle vrouwen vanaf de

puberteit t/m de overgang baat hebben bij het regelmatig beoefenen van de serie. Pms verdwijnt, vruchtbaarheidsproblemen worden soms verholpen en de overgang wordt hanteerbaar. Ook postmenopauzale vrouwen kunnen de serie veilig beoefenen om lang vitaal en gezond te blijven. Een prachtige serie voor vrouwen van alle leeftijden. En ook mannen hebben er baat bij. Je leert de serie in een workshop van een dag. Daarna ga je thuis aan de slag en oefen je 3 maanden elke dag een half uur op een vaste tijd. Zonder pillen of verdoving, zal je eigen lijf weer in balans komen. Na de drie maanden kun je de serie twee maal per week doen. Je hersenen hebben de informatie opgeslagen en je lijf begrijpt wat je nodig hebt. Als je de serie in een workshop hebt gedaan en je bent yogadocent en je bent enthousiast kun je de opleiding doen! Uit respect voor Dinah Rodrigues, die de serie heeft uitgevonden wordt haar serie aangeleerd , maar ingebed in de nieuwste inzichten op hormoongebied en

OPGEDRAGEN AAN DE WIJZE MARICHI

OEFENING

MARICHYASANA C / Draaien – terugblik met nieuwe inzichten – elan en souplesse

Wij vrouwen maken heel wat mee: na het baren van kinderen, ontelbare menstruaties en pms-aanvallen, wacht ons tot slot nog de gevreesde overgang. We zorgen, werken, voeden op, koken, doen het huishouden en rennen onszelf vaak voorbij. De overgang is een mooi moment (nog) beter voor jezelf te zorgen, en rust te nemen.

andere hormoongerelateerde yoga-en qigongtechnieken. Er zijn veel tips voor elke klacht naast deze serie, die op je op je fusionhormoonyogales kunt inbrengen. Er zijn geen taboes! Dus aanvaard je hormonale problemen niet, ga aan het werk en zo krijg je happy hormones for ever! Sylvia Mullaart-Bonn www.fusionyoga.nl *Overleg altijd eerst met een deskundige voordat je aan hormoonyoga begint.

IN DE HOUDING KOMEN

OPTIES

1. Dandasana. Buig je rechterbeen met je rechtervoet dicht bij je rechterbilspier. Pak met je linkerhand je rechterknie vast, aard je basis en verleng je rug. 2. Draai, op een uitademing, je romp naar rechts en plaats de linkerbovenarm, bij de oksel, over de rechterknie. Breng de borstkas in contact met je bovenbeen. 3. Plaats de rechterhand achter je rug op de grond en houd je rug recht boven je bekken. Roteer je linkerarm naar binnen in je schoudergewricht en buig je onder- arm achter je rug. 4. Draai je wervelkolom en je hoofd verder en kijk naar achteren over je schouder. Eindhouding 5. (7 is de achterkant). Neem je rechterhand (pols) met je linkerhand vast achter de rug. Met elke inademing verleng je de rug en met elke uitademing draai je verder opzij met je navel, buik en borst. 6. Breng je linkerbovenarm opzij over je rechterbovenbeen en steun achter je rug met je rechterhand. Zie de aandachtspunten hieronder en basisalignement . Blijf minstens vijf ademhalingen in een van de twee houdingen. Drishti: kijk over de rechterschouder. Terugkomen: op een uitademing laat je de armen los en strek je het rechterbeen. Herhaal aan de andere kant. Vinyasa.

7. Dit is de achterkant van eindhouding 5. 8. Plaats je linkerelleboog bij de rechterknie en steun met je rechterhand op de grond achter je rug. 9. Draai je linkerarm rondom je rechterknie en breng je onderarm achter je rug. Blijf steunen met je rechterhand. Vinyasa: Eka Pada Koundinyasana. 10. Als je deze uitdaging wilt wagen, plaats dan je handen op schouderbreedte, opzij op je mat. Buig je ellebogen in een rechte hoek, loodrecht boven je polsen. Klim met je rechterbovenbeen op je linkerbovenarm. 11. Draai je borstkas evenwijdig met de grond, steun steviger op je handen en linkervoet, verleng je rechterbeen opzij en breng je bekken hoger. 12. Span je onderste bandha’s steviger aan, verplaats je gewicht verder naar voren en hef, met een uitademing, je achterste been op. Strek vervolgens beide benen, zoals bij een open schaar.

AANDACHTSPUNTEN

Bron: Alberto Paganini, Prana Yoga Flow, Ankh-Hermes 2010 ALBERTO PAGANINI (I-1957), filosoof en yogaleraar met 35jaar ervaring, geeft yogalessen, -workshops, -bijscholingen en -opleidingen in binnen en buitenland, schrijft artikels in yogatijdschriften en is de bezieler van Prana Yoga Flow, Hart Yoga en de Yoga-Academie. Auteur van ‘Prana Yoga Flow’, werkt nu aan een Hart-Yoga project. info@yogasoma.be www.yogasoma.be

❤ Tijd van vruchtbaarheid is voorbij, je hebt nu de tijd en ruimte om tot zelfinzicht en verdieping te komen ❤ Stress kan opvliegers veroorzaken. Maak tijd voor jezelf, yoga en meditatie ❤ Pas op met plastic verpakkingen: ze lekken toxische stoffen die de hormoonhuishouding verstoren. ❤ Allergieën kunnen toenemen door de toename van histamine tijdens de overgang, pas op met koffie en chocolade ❤ Vermijd koemelk ❤ Zorg voor een diepe, ontspannen ademhaling ❤ Check je vitamines: velen hebben een tekort aan vitamine D, B12 of magnesium, en dat kan allerlei klachten veroorzaken ❤ Matig het eten van vlees en drinken van alcohol

• Aard je basis, je zitbeentjes, het bovenbeen van je gestrekte been en de voet van je gebogen been. • Hef je borstbeen, verleng je kruin omhoog, strek en draai je hele rug in een loodlijn vanuit de fundering. Schep ruimte tussen elke wervel. • Beweeg je schouders en schouderbladen naar achteren en naar omlaag en houd ze parallel. Open je borst en adem tot in de toppen van je longen. • Verleng je nek en draai hem rustig opzij, de veerkracht zit in je buik, onderrug en de onderste bandha’s. • Verleng je linkerbeen actief door je hiel naar voren en je tenen naar omhoog en naar je toe te trekken. • De doelbewuste druk tussen bovenarm en gebogen been helpt de achterste schouder meer openen en doet de wervelkolom verder draaien.

ZAAIEN EN OOGSTEN • Fysiek Maakt bekken, heupen, knieën, wervelkolom en schouders los. Wekt de werking van lever, darmen, nieren en bijnieren op. De ruimte tussen de wervels wordt gemasseerd en vrijgemaakt. Vermindert rugpijn, lumbago en het vet rond het bekkengebied. • Energetisch Stretching Du Mai-, Ren Mai- en galblaasmeridiaan. Drukt spanning weg en vernieuwt de vitaliteit in alle chakra’s en langs de wervelkolom. • Emotioneel De torsie van de wervelkolom werkt kalmerend voor het zenuwstelsel. Rustig in het eigen centrum blijven, relativeren en loslaten, ook in crisissituaties en bij emotionele stress. • Mentaal Observeren van op afstand, nieuwe inzichten verkrijgen over het verleden en onverwerkte toestanden. • Spiritueel Zuivering. Terugblik. Met nieuwe ogen kijken naar het oude. Regeneratie.


DE YOGAKRANT // 12

YOGAJONG

VOOR JE HOOFD

€ 10,-

Holy Basil Polsmala www.little-buddha.be Vlasmarkt 9, Antwerpen, ook op zondag

2-jarige opleiding

Yogadocent Start januari 2017

Erkende opleiding 500 h

Workshops

Baas over je energie Tijdens deze workshop komen oosterse

vitaliteit te genereren en te behouden.

wijsheid en westerse wetenschap bij elkaar.

Tevens leer je hoe de adem je veerkracht

Samen kijken we hoe het staat met jouw

kan vergroten en hoe hij je helpt in tijden

conditie en veerkracht door je aan een

van spanningen en stress. Vervolgens doen

geavanceerd computerprogramma aan

we een yogales en meditatie die jou niet

te sluiten die jouw hartslag en hartritme

alleen ontspant maar ook energie geeft.

variabiliteit (HRV) in kaart brengt. Beide zijn belangrijke gezondheidsindicatoren. Je leert technieken om meer energie en

Kijk op www.sunsalute.nl voor een workshop bij jou in de buurt!

Yogales op De Lemeler Esch! ������������������������������������������� Dagelijks les van 11 juli t/m 19 augustus.

Meer informatie: www.yogavidya-rotterdam.nl T +31 (0)6 25 100 420

YOGA DETOX MINDFULNESS RETREATS

Zowel arrangementen incl. kampeerplaats als losse lessen. Info en boekingen: www.lemeleresch.nl/yoga. ����������������������������������������

IBIZA | MAROKKO | COSTA RICA W W W.HE A R T S OF L I V ING.NL

YOGA DOCENTENOPLEIDING

13 maart & 15 juni 2016

OPEN DAGEN YOGA DOCENTENOPLEIDING

��

VERENIG I

G

li d

va

GADOCENTEN YO

RLAND DE NE

N

�� ��

e

��

VYN/EYU erkende opleiding vanuit de Advaita Vedanta, hatha en jnana yoga. ��������������������������������������������� ������������������� ���������������������������������������������� �������������������������������������������� ���������������������������������������������� ��������������������������������

Uit een palet van 20 tijdschriften elke maand een update van 6 magazines en jij hebt weer de hipste leestafel!

ni

�������������������������������������������� ���������������������������������������� ������������������������������������������ ��������������������������������������������

U nd a og e Eu ro p ese Y

www.samsara.nl | info@samsara.nl | 06 22 28 44 34

www.dehippeleesbox.nl


DE YOGAKRANT // 13

YOGAKENNIS

VOOR JE HOOFD

THE CONNECTION OF YOGA

VERTAALD DOOR MARIKEN FLIERVOET

DOOR AADIL PALKHIVALA, PURNA YOGA MASTER

Jaren geleden had ik een consult met een hele beroemde vrouw. Ze vertelde me: “Ik snap het niet. Ik heb alles waarvan iedereen denkt dat het ze gelukkig zal maken. Maar waarom voel ik me dan zo ongelukkig?” Ze vervolgde, “Het lijkt wel alsof jij altijd lacht. Jij ziet er altijd gelukkig uit. Hoe doe je dat?” Toen het gesprek verder ging, realiseerden we ons allebei dat ze haar roem en rijkdom verworven had door hard te werken, maar dat ze daarbij aan haar dromen voorbij was gegaan. Ze was de ladder naar haar succes opgeklommen om er achter te komen dat die tegen de verkeerde muur stond. We praatten, deden yoga en na een diepe meditatie, ontdekte ze wat haar echte doel in het leven was. Sindsdien heeft ze haar leven aangepast en voelt ze zich gelukkig. Het maken van verbinding met jezelf, is essentieel om een zinvol leven te leiden. Als iets daadwerkelijk zin heeft, dan doe je dat met plezier. Het geeft je een vervuld gevoel. In essentie gaat yoga over het maken van verbinding, over één geheel worden met alles om je heen.

Op individueel niveau betekent het dat wanneer ik mijn gedachten verbind met mijn woorden en mijn woorden met mijn daden, dan leef ik een integer leven. Wanneer ik dan praat of iets doe, dan heb ik bijna nooit spijt. Dit verlicht een grote druk die op veel mensen ligt: het zware gewicht dat je voelt wanneer je niet helemaal achter je woorden of acties staat. Integriteit in mijn leven geeft mij vrijheid, het maakt me aan het lachen en geeft mij plezier in het leven. Op collectief niveau geloof ik dat wat ik doe, effect heeft op mijn omgeving en dat wat die mensen weer doen, weer effect heeft op de levens van mensen om hen heen. Ik realiseer me dat mijn acties ook daadwerkelijk invloed hebben op de wereld. Dit concept is heel krachtig want het geeft ieder mens een grote verantwoordelijkheid. Dat wat je vandaag doet, beïnvloed de toekomst van iedereen in de toekomst. Zoals je ziet, zijn we heel diep met elkaar verbonden.

ZONDER VERBINDING GEEN BESTAAN

Als je dit realiseert, moet je een keuze maken: leef ik een leven zonder focus? Kijk ik alleen naar mijn eigen ego en doe ik net of de omgeving niet bestaat? Of wil ik een bewust leven? Dit is waar Purna Yoga (Purna betekend ‘Heel’, red.) voor staat. Deze beslissing verandert de richting van je leven. Van iemand die met alle stromen en getijden meedrijft of iemand die zijn leven zelf vorm geeft met een richting en een doel voor ogen en vooral met plezier. Eigenlijk heeft yoga niet zo veel te doen met beweging, houdingen of zweten. Naarmate yoga populairder wordt, is het steeds oppervlakkiger geworden. De echte essentie van yoga is om er achter te komen wat jouw levenspad is, dat pad ontdekken en daar invulling aan geven met woorden en daden. Iedereen op deze wereld is hier met een bepaald doel. Het klinkt misschien saai maar dit doel verwezenlijken is de enige manier om een gelukkig leven te leiden.

Voorbeelden hiervan zijn: de zon, die lichtenergie aan de aarde geeft zodat planten, door middel van fotosynthese, zuurstof produceren. Hout en lucht voeden vuur, vuur verrijkt aarde, aarde bevat metaal, metaal doet water neerslaan en water voedt hout. En ook de kleinste elementen kunnen van groot belang zijn, denk bijvoorbeeld eens aan de honingbij. Zonder bijen is er geen bestuiving en zijn er geen planten, geen mensen, geen dieren. We kennen ook onzichtbare verbindingen zoals onze adem die lichaam en geest met elkaar verbindt. En zogenaamde energetische koorden, als je hier een voorbeeld van wilt dan hoef je enkel je ogen te sluiten en voelen met wie je je verbonden voelt. Op materieel vlak is een huis een goed voorbeeld van verbinding: cement maakt dat de stenen met elkaar verbonden worden. Alles heeft elkaar nodig! Zo hebben wij mensen elkaar ook nodig. Daar zijn we ons helaas niet altijd (meer) van bewust. Ik heb het gevoel dat het begrip verbinding steeds verder van ons af komt te staan. De gezondheid van onze aarde gaat achteruit en er komt steeds meer verdeeldheid en onenigheid tussen mensen. Naar mijn idee heeft dit te maken dat wij minder tot geen verbinding

Hoe komt het toch dat wij het zo moeilijk vinden om eerlijk te zijn vanuit onszelf. Eerlijk zeggen: jij bent niet moeilijk, ik vind het moeilijk om hier mee om te gaan. Wat maakt dat we uit de verbinding met onszelf gaan? Het valt me op dat veel vragen tegenwoordig omgezet worden in stelligheid. Dit is blijkbaar gemakkelijk en ook sneller want dan hoeven we minder tot niet na te denken. En dan hoeven we vooral niet te voelen wat er gebeurt. Alles in onze maatschappij is aangepast op snelheid en we gaan er alsmaar in mee. Maakt de snelheid van ons huidige leven dat we uit de verbinding gaan met onszelf of is er een andere reden?

Aadil Palkhivala is de hoofdgast bij de Yoga Conferentie in Keulen van 27 tot en met 30 mei en hij geeft eind september 2016 een workshop The Healing power of Alignment in Amsterdam. Kijk op WWW.YOGAROOTS.AMSTERDAM

©Copyright 2000-2016, Aadil Palkhivala, Purna Yoga. All Content, All Rights Reserved. No re-writing or duplication without permission.

MEDITEREN MET EEN RUDRAKSHA MALA

TRANEN VAN SHIVA

Eenwording, vereniging, hechten, samenvoegen, smelten. Dit zijn enkele synoniemen van het woord verbinding. Zonder verbinding kunnen we niet bestaan. meer hebben met onszelf. We zijn erg goed (geworden) in afstand nemen en verantwoordelijkheden buiten onszelf te plaatsen. Hoe is dit voor jou? Hoe ervaar jij de verbinding met jezelf? Hoe ga jij er bijvoorbeeld mee om als iemand iets zegt en je schrikt hier van? Reageer je dan boos en zeg je: “dat is jouw probleem.” Of antwoord je met: “wat vervelend voor je, wat maakt dat je je zo voelt?” Of heb je een andere reactie? En stel dat iemand je in een situatie brengt waarin er van je verwacht wordt dat je een grens aangeeft. Hoe handel je dan? Durf jij te voelen en te onderzoeken wat er daadwerkelijk in je innerlijke wereld gebeurt en hoe je hierop reageert?

De enige reden om Asana te doen, is om een bepaald bewustzijn in het lichaam te brengen. Je opent de energiebanen en geeft de kracht van die energie een huis zodat je volop het leven kan beleven. Dit is de verbinding tussen lichaam en geest. Wanneer mijn lichaam en geest verbonden zijn, voel ik me bijna nooit moe of niet lekker. Ik heb een hele goede gezondheid en voel me altijd goed. Het is overigens zo dat Artha, het vergaren van rijkdom en goederen, in de klassieke yoga als heel belangrijk wordt gezien. In yoga wordt rijkdom niet als slecht gezien. Rijkdom en bezittingen geven ons plezier. Maar alleen een diepe verbinding met jezelf en de mensen waarvan we houden, geven ons geluk en Bliss!

links naast de goeroe kraal. Het bereiken van de goeroe kraal tijdens de meditatie betekent een tijd voor reflectie. Ga niet over de goeroe kraal heen. Bij een eventuele nieuwe rondgang draai je de mala een halve slag, zodat je weer rechtsom verdergaat en niet linksom teruggaat. De laatste kraal is dan weer de eerste kraal.

(Rudra betekend Shiva en Aksha, tranen).

Mala’s worden vaak gebruikt om mantra’s te tellen tijdens meditatie. Een mantra is een herhalend woord, geluid of zin om je te helpen in je concentratie tijdens de meditatie. Om je mantra’s te tellen, hou je de mala in je rechterhand en drapeer je de mala over je middelvinger of ringvinger (liever niet je wijsvinger, deze staat voor het ego). Je gebruikt de duim om de kralen door te schuiven nadat je een mantra gereciteerd hebt. De extra kraal bij het kwastje heet de goeroe kraal en vertegenwoordigt het kruinchakra. Deze fungeert niet als gebedskraal maar markeert het beginpunt, keerpunt en eindpunt van de mala. De eerste kraal is altijd de kraal

Er bestaan verschillende soorten mala’s. De Hinduïsten bijvoorbeeld, gebruiken een Rudraksha mala. Rudraksha’s zijn heilig en de oudst bekende gebedskralen, ook wel de ogen, of tranen van Shiva genaamd. Toen Shiva uit een jarenlange meditatie kwam, liet hij tranen uit mededogen voor de mensheid. De tranen transformeerden in Rudraksha’s en vormden bomen. Rudrakshas brengen balans, absorberen de energie van de drager en helpen bij het vinden van het spirituele pad. www.malaspirit.nl/mala-sieraden-uit-bali/sieraden Frank Beurskens

TRADITIE • INTERVIEWS • IMPACT • KENNIS

TIJDSCHRIFT VOOR YOGA

Neem nu een abonnement! Al 27 jaar hèt platform voor yoga.

4 nummers voor t 32,00

Marlies Verdonk www.balansinzijn.nl

WWW.TIJDSCHRIFTVOORYOGA.NL


DE YOGAKRANT // 14

YOGAKRANTDISTRIBUTEURS Amadorra Kruisboog 26 HOUTEN ✪ www.amadorra.nl

Saktiisha Yoga Centre Westeinde 12D DEN HAAG

Centrum voor yoga & stilte Patrijsstraat 30 NIEUW BERGEN ✪ www.yoga-bergen.nl Yogastudio Kleverpark Santpoorterstraat 31 HAARLEM www.yogastudiokleverpark.nl

Liberty Yoga Korhoenderveld 159 CUIJK ✪ www.liberty-yogapilates.nl

✪ www.saktiisha.com

Yogalounge Larenseweg 39 HILVERSUM ✪ www.yogalounge.nl Yoga Berry JvdVondellaan 70 DEVENTER ✪ www.yogaberry.nl

Lotus Body Work Oude Bocheltsebaan 7 WINTERSWIJK – WOOLD ✪ www.lotusbodywork.nl Praktijk Open Hart Sijsamaweg 1 HEEMSERVEEN

✪ www.openhart.nl

Yogacentrum Leeuwarden Schrans 42 LEEUWARDEN ✪ www.yogacentrum leeuwarden.nl Bodyhealing Monseigneur Borretlaan 1 VOGELENZANG ✪ www.bodyhealing.nl

Centrum voor Meditatieve Ontspanning Waalstraat 55 LELYSTAD ✪ www.meditatieveontspanning.nl

Yogacentrum Stilte in beweging Teugenaarsstraat 40 OSS ✪ www.stilte-in-beweging.nl

Bikram Yoga Den Haag Prins Hendrikplein 2 DEN HAAG ✪ www.bikramnl.com

E-motion Katwijkerbroek 91a KATWIJK ✪ www.e-motion.nu

Art of Balance Havenkade 107 WASSENAAR ✪ www.art-ofbalance.nl

Ina Fischer Pluut 17 VOLLENHOVE ✪ www.inafischer.nl Yogacentrum Lotus Vliegdenweg 6B BUSSUM

Well with Yoga p/a Spieringstraat 6, HENGELO ✪ www.wellwithyoga.nl

Bodyflex 100% Catharina Frederikstraat 60 A DEN HAAG ✪ www.bodyflex.nl

Yogapraktijk ‘Een nieuwe Balans’ Barrierweg 192a EINDHOVEN ✪ www.balans-yoga.com Yoga - Pilates Rotterdam Wormserstraat 30 ROTTERDAM ✪ www.yoga-pilates.nl

✪ www.yogalotus.nl cen tr u m vo or gr oei e n o nt wi k k elin g

Yoga oldenzaal Harbertweg 1 BEUNINGEN ✪ www.yoga-oldenzaal.nl

Vita-Yoga Jacobus Deckersstraat 100 EINDHOVEN ✪ www.vita-yoga.nl

Sanayou Molenweg 38 HEERDE ✪ www.sanayou.com

Yoganesh Park Oog in Al 1 UTRECHT ✪ www.yoganesh.nl

Yoga-studio Susumna Pieter Zeemanstraat 1a NIJMEGEN ✪ www.susumna.nl Yogapraktijk PUUR Ackersdijckstraat 8 ‘S-HERTOGENBOSCH ✪ www.puuryoga.nl

Yoga femme Wezelseveldweg 1 LEUR ✪ www.yogafemme.nl

YogaStyle Spiegelstraat 1b BUSSUM ✪ www.yogastyle-online.nl

AMSTERDAM studiolos.nl roos.nl delightyoga.nl estafettewinkel.nl lush.nl yogaacademy.nl bagelsbeans.nl svahayoga.com

denieuweyogaschool.nl leef-yoga.nl mailfemale.nl ekoplaza.nl yogisha.nl infnti-lifestyle.com annekesips.nl shape-all-in.nl cocomat.nl

Cordium, Centrum voor Groei en Ontwikkeling De Ruyterstraat 65 NIJMEGEN ✪ www.cordium.nl

Yoga mudra Hürthstraat 21 SPIJKENISSE ✪ yoga-mudra.nl

Yoga bij Ingrid Petrus Dondersplein 14.5 SINT MICHIELSGESTEL ✪ www.yoga-bij-ingrid.nl

Antje Fokkema Leppa 135 DRACHTEN ✪ www.yogametjehart.nl

Richard den Dunnen Tulipastrjitte 48 STIENS ✪ www.libete.nl

Blos yoga & massage Fluytschip 51 DE RIJP ✪ www.blos.nu

Yoga Aruna Dominicanenstraat 6H NIJMEGEN

✪ www.yoga-aruna.nl

Yoga-zin by alex Perron-3, Hoff van Hollantlaan 1, ROSMALEN ✪ www.yoga-zin.nl Yogastudio being Yoga Watersnip 9 BERKEL & RODENRIJS ✪ www.beingyoga.nl

Bodhi yoga & mindfulness Hoogstraat 29 ROTTERDAM ✪ www.centrumbodhi.nl Om Yoga Reutsedijk 1 VUGHT ✪ www.dutchyoga.org

Yogatreasure De Ruijterstraat 17a ALPHEN A/D RIJN ✪ www.yogatreasure.nl Sisucentrum Barendrecht Zalmwater 31 BARENDRECHT ✪ www.sisucentrum.nl

Lekker leave! Molenstraat 14a HELDEN ✪ www.lekkerlaeve.nl

Yoga aan de vecht Vechtoever 49 UTRECHT www.yoga-aan-de-vecht.nl

Akasha yoga & Massage Bilderdijkstraat 78 UTRECHT ✪ www.studioakasha.nl

Hop-eest Garderenseweg 93B PUTTEN ✪ www.hop-eest.nl

Centrum Gaden Chokor Ling Kraaiendijk 14 HEIJNINGEN www.gadenchokorling.nl

Yogashala-om Roelantlaan 72 GELDROP ✪ www.yogashala-om.nl

Soul Surf Yoga Hoogstraat 25 HARLINGEN ✪ www.yogaharlingen.nl

Lifestyle Studio Dordrecht Voorstraat 111 A DORDRECHT ✪ www.yoga-dordrecht.nl

Maliva Yoga Zandberglaan 13 DEN HAAG ✪ www.malivayoga.nl

Yoga ROOTS Amsterdam Nieuwendammerdijk 308 AMSTERDAM NOORD ✪ www.marikenfliervoet.nl

Sarvata / Centrum voor Gezondheid en Welzijn Schependomlaan 17e NIJMEGEN ✪ www.sarvata.nl Rita Vos Yoga Samtosha Oyershoeve 1 STEENWIJK ✪ www.ritavos.nl Marjoleine Diemel Zegge 16 NOOTDORP ✪ www.marjoleinediemel.com

Dolfijn Wellness Jollenpad 6, AMSTERDAM ✪ www.dolfijnwellness.nl

Eva’Z | Pilates & Yoga Herenweg 89 HEEMSTEDE ✪ www.evaz.nl

Yoga Lingewaard Groenestraat 2 HAALDEREN ✪ www.yogalingewaard. webklik.nl

Yoga Dynamica Hofstraat 14 DEVENTER ✪ www.yoga-dynamica.nl

Yogajuf Janssen Van Millenstraat 2 VENLO ✪ www.yogajufjansen.nl

Yogastudio Rijswijk Geestbrugweg 38 RIJSWIJK (ZH) ✪ www.yogastudiorijswijk.nl

Yoga Sitãrã Eikenlaan 61 B SPIJKENISSE ✪ www.yogasitara.nl

Yogadreams Vinkenstraat 36a ZAANDAM ✪ www.yogadreams.nl

YOGAPRET Wiegerbruinlaan 8a UITHOORN ✪ www.yogapret.nl

Yogastudio Apeldoorn Prof. Röntgenstraat 13/15 APELDOORN ✪ www.yogastudioapeldoorn.nl

Yoga Connect DOORWERTH ✪ www.yogaconnect.nl

Yogacentrum Zevenaar Schievestraat 15 ZEVENAAR ✪ www.yogacentrumzevenaar.nl

The Centre of Body & Mind Hoofdstraat 197a SASSENHEIM ✪ www.centrebodymind.nl

Stichting Raja Yoga Nederland www.raja-yoga.nl.

Yogacentrum Luna Haviksdonk 44 VEGHEL ✪ www.yogacentrumluna.nl

Stichting Raja Yoga Nederland Schouwstede 1 d NIEUWEGEIN

✪ www.raja-yoga.nl Het land van nu/ retreat centre

Titia de Graaf Gironde 28 LEUSDEN ✪ www.titiayoga.nl

Elements Enkhuizen Voedingsadvies en Yoga Paktuinen 23B ENKHUIZEN

Veenweg 9a SIDDEBUREN ✪ www.hetlandvannu.com

✪ www.elements-

Naar Zee Bert Haanstrakade 102 1087 DN AMSTERDAM ✪ www.naarzeeyoga.nl

Yogastudio Santpoort Narcissenstraat 1F SANTPOORT-NOORD

✪ www.yogastudiochandramaan.nl

varsana.nl estafette-winkel.nl NIJMEGEN yogastudie.nl terrayoga.nl deknollentuin.nl www.maya.nl DOORN yoginess.nl

MandYoga Het Middenpad 17 LOENEN ✪ www.mandyoga.nl

YOGAbijhetpark Blauwkapelse weg 115 UTRECHT ✪ www.yogabijhetpark.nl

De yogajungle Grote kerksplein 5 DORDRECHT ✪ www.deyogajungle.nl

✪ www.yogastudiosantpoort.nl

Yoga Maya Vijverhofstraat 47 ROTTERDAM ✪ www.yogamaya.nl

La Bahia Dendermondesteenweg 913 9070 DESTELBERGEN BELGIE ✪ www.bahia-lifestyle.com

enkhuizen.nl Yogastudio ‘Chandra Maan’ Volmolengracht 21 LEIDEN

Kyo jitsu Balance Sint Laurentiusstraat 22 GELLIK BELGIË ✪ www.kyojitsu-balance.be

zuiveramsterdam.nl oba.nl sportsworldamsterdam.nl sukkhayoga.nl coffeecompany.nl flinders.nl frontierworld.nl samanayogacenter.nl absoluteyoga.nl

Raja-yoga docentenopleiding Wollegrasweg 33 ALMERE ✪ www.raja-yoga-almere.nl

Bridge & Bakker Edo Wilhelminalaan 64 a, VALKENBURG A/D GEUL ✪ www.bridgevanbinnenuit.com

Yogastudio Yogasana Kerkstraat 5 RIJSWIJK ✪ www.yogasanastudio.nl

MASyoga Burmaniastraat 2 LEEUWARDEN ✪www.masyoga.nl

Tineke de Louw Kloosterhof 4 DEEST

VOOR JE GELUK

Azil Centrum voor Levenskunst A.Jacobserf 316 DORDRECHT ✪ www.azil.nl

Yoga Haarlem Sint Jorisveld 1 HAARLEM

Yoga etten Vivaldilaan 1 ETTEN ✪ www.yogaetten.nl

✪ www.yogahaarlem.com DeYogaboerderij Rivierenlaan 240, LELYSTAD ✪ www.deyogaboerderij.nl

Samana Yoga Center Droogbak 11 AMSTERDAM ✪ www.samanayogacenter.nl

Yoga Balansz Buiten Molenstraat 7 CULEMBORG ✪ www.yogabalans-culemborg.nl

VELP irinaverwer.nl UTRECHT yoga-saswitha.nl yoga-docentenopleiding.nl SCHEIDAM www.samsara.nl IJSSELSTEIN artemisyoga.nl

LEIDEN yoga-specials.nl LELYSTAD ayurveda-arts.nl WIJCHEN yoganieuws.nl WEBSHOPS aardsezaken.nl slaapcursus.nl

kinderyogawinkel.nl yoga-specials.nl superyoga.nl DIVERS yoganederland.nl houseofyoga.net thermenbussloo.nl lies@ameeuw.be

Total Healing / Yoga-Touch Pasteurweg 53 ROELOFARENDSVEEN

✪ www.yoga-touch.nl

Onderdeel van de Bewuste Leesmap


DE YOGAKRANT // 15

YOGAMIND

VOOR JE HOOFD

‘ADEMEN VERBINDT, DENKEN SLUIT AF’ HET VOELEN VAN DE NATUURLIJKE ADEM VERBINDT JE MET JE WARE ZELF. GEWAARZIJN VAN JE ADEM BRENGT JE IN CONTACT MET JE LICHAAM, JE EMOTIES EN JE DENKPROCES. HET LAAT JE VOELEN HOE HET NU MET JE GESTELD IS. Fysieke en mentale spanning hebben invloed op het ademproces, dat het grootste deel van de tijd op onbewust niveau wordt aangestuurd. Je hoeft je daar in je dagelijkse leven niet steeds mee bezig te houden. Het is voldoende dat je je bewust wordt van je adem op het moment dat er veranderingen plaatsvinden, zodat je in contact blijft met jezelf en opmerkt wanneer jouw spanning oploopt (of je je juist heel ontspannen voelt). Hoe beter je deze signalen oppikt, des te eerder je in de gaten hebt dat spanning toeneemt en des te gemakkelijker het is om jezelf bij te sturen. Signalen uit je lichaam Hiervoor is het nodig dat je bewustzijn open komt te staan voor de signalen uit je lichaam, zonder dat je al te gefocust raakt op wat je waarneemt. Dit is een hele kunst. We zijn gewend om vanuit ons hoofd op zoek te gaan naar ons lichaam, om het proces vanuit ons denken aan te sturen, terwijl het belangrijk is om te leren zo stil te worden dat het lichaam zijn verhaal

weer kan vertellen. Als je merkt dat je snel ademt, of vooral hoog ademt, of dat het ademen wat benauwd voelt, wil het dus niet zeggen dat je verkeerd ademt. Ademen is immers een automatisch proces, dat zich aanpast aan de toestand van het moment. Het is goed om je op zo’n moment te realiseren dat er blijkbaar iets gaande is wat het ademen onrustig maakt in plaats van een oordeel te hebben over je adem. Zo kun je contact maken met de onbewuste processen die het ademen beïnvloeden en voor jezelf onderzoeken wat er nodig is om het ademen weer wat tot rust te brengen. Het regelen van de adem kan je spanning enigszins beïnvloeden, maar om te weten of dat ook echt doorwerkt moet je wel bewust stoppen met het controleren van je adem en voelen hoe het lichaam uit zichzelf doorademt. Dan pas kun je ervaren of het regelen zin heeft gehad en je adem uit zichzelf weer wat rustiger, gemakkelijker en ruimer aanvoelt. Het neutraal observeren van de ademhaling is niet gemakkelijk, zeker niet als je in de loop van de tijd een gespannen adempatroon hebt ontwikkeld. In mijn praktijk voor adem- ontspanningstherapie Methode Van Dixhoorn en ook in mijn yogapraktijk hoor ik vaak dat de aandacht op de adem het proces meer verstoort dan dat het er beter van wordt of rust geeft.

Het herstellen van of zoeken naar verbinding vindt plaats door verschillende facetten bij elkaar te brengen, in een gebied waar eenheid al natuurlijk aanwezig is of (opnieuw) zou kunnen ontstaan. Als we de mens als eenheid zien is verbinding maken met jezelf vooral een herontdekking van je eigen kracht en heelheid. Verbinding tussen verschillende mensen of groepen ontstaat wanneer ervaringen gedeeld worden, of herkend en erkend als universeel menselijk. Teveel aan je hoofd Door drukte, stress, piekeren en tobben, te veel te doen in te weinig tijd, of gewoon maar doorgaan zonder pauze, kan het

gebeuren dat je ‘jezelf kwijtraakt’. Geen contact meer hebt met wie je bent, met wat je leuk vindt, met wat je ergens echt van vindt. En dat je ook niet meer helder en objectief kunt kijken naar je omgeving en wat er in een breder perspectief gebeurt. Je wereld wordt kleiner en je mening oppervlakkiger. Je bent misschien de connectie met jezelf wel verloren. En daarmee dwalend in je naaste omgeving en de wereld buiten je eigen kring. Eenheid ervaren De verbinding met jezelf herstellen is het opmerken van je lichaam, je gedachten en gevoelens en deze drie aspecten als eenheid benaderen. Dat wil zeggen dat je ervaart dat je niet alleen een lichaam hebt, maar ook het lichaam bent; het lichaam niet loskoppelen van het hoofd. Door stil te staan bij een belangrijke gedachte kun je checken welke gevoelens daarbij horen. Daarbij kan een fysieke reactie optreden, zoals pijn in de buik, vlinders in de buik, een steen op de maag, stokkende ademhaling of een blij opspringend hart. Fysieke reacties kunnen positief of

Ga eens op verschillende momenten, (zonder oordeel) observeren hoe je lichaam vanzelf ademt, zodat je de flexibiliteit in het ademen leert kennen en gaat herkennen dat er niet één goede manier bestaat om te ademen. Neem de tijd om te ontdekken wat er nodig is om het ademen iets rustiger te laten verlopen. Mogelijk geeft een aanpassing in je houding vanzelf al verbetering of is het voldoende om uit de versnelling te komen en even stil te staan bij dit moment...

In de Methode Van Dixhoorn wordt in de instructies gebruikgemaakt van vele verschillende elementen (aandacht, beweging, adem, houding, voorstelling) waarmee je je eigen spanning kunt beïnvloeden en de natuurlijke adembeweging kunt herstellen. Het grote verschil met vele andere benaderingen is dat niet gezegd wordt wat er moet/ kan gebeuren, maar dat je uitgenodigd wordt om zelf te onderzoeken wat bij jouw zinvolle veranderingen in gang zet. De relatie van de wervelkolom met bekken, borstkas en hoofd wordt in vele bewegingsinstructies benut om jouw systeem uit te nodigen tot een ruimere en meer ontspannen adembeweging. Op deze wijze kun je op een indirecte nietsturende wijze invloed uitoefenen op je adem en bekijken of het binnen de gegeven omstandigheden iets gemakkelijker kan. Niet ‘het moet beter’, maar ‘kan het iets gemakkelijker’? Uiteindelijk hoort ongemak, spanning en emotie bij leven en is het in contact blijven, via de adem, met dat wat er nu is, nodig om in verbinding te blijven met je Zelf.

VERBINDING MET JEZELF EN DE ANDER Verbinding is een veelgebruikt woord, bijna een modewoord. Soms is de ‘verbinding verbroken’ en kan je de bron van je welzijn niet meer bereiken. Of ben je de aansluiting met je partner of vrienden kwijt. Dan is het tijd om stil te staan en met aandacht te onderzoeken waar de breuk zit. Opnieuw verbinding maken.

OEFENING

Om een gespannen adempatroon om te buigen is het een goed idee om eerst oefeningen te doen die het denken wat tot rust brengen en de fysieke spanning laten afnemen, die de aandacht stiller laten worden en meer bij jezelf laten komen. Je creëert dan omstandigheden die zo optimaal mogelijk zijn om een ademgewoonte om te buigen.

De YOGAKRANT geeft 3 x het boek ‘Ruimer Ademen’ weg: stuur een mailtje* naar mailenwin@yogakrant.nl *vóór 15 mei 2016.

Mail &win!

CORINE LEPOUTRE

negatief uitvallen, evenals gevoelens en zo ook gedachten.

situaties en gebeurtenissen waar te nemen.

De verbinding herstellen De kunst is om alles er te laten zijn en vanuit dat hele scala van moment tot moment te leven. Opmerken dat de verbinding tussen lichaam en geest bestaat, dat dit geen twee aparte grootheden zijn maar dat ze met elkaar versmolten zijn, dat je in wezen één bent.

Leven en inleven Het nieuws en allerhande berichten stromen ieder moment via allerlei kanalen bij ons binnen. Van de economische situatie en de klimaatverandering tot de vluchtelingen die in ons land bescherming of een toekomst zoeken. Als je de eigen pijn leert zien en accepteren, maar ook de vreugde die er is, ben je beter in staat om het lijden en de hoop van een ander op waarde te schatten.

Eenheid ervaren kan door weer te leren pauzeren, stilstaan bij het moment, echt even niets doen. Bewust adem te halen en je lichaam te voelen. En dat is best lastig in een wereld die voortdurend je aandacht probeert te vangen met steeds weer nieuwe prikkels. Observeren Wat ook de verbinding herstelt is dagelijks regelmatig mediteren, observeren wat er in je lichaam gebeurt, je gedachten op te merken en je gevoelens te duiden. Mediteren helpt om de connectie met je innerlijk te herstellen. Gewoon door met aandacht te checken wat er speelt. Als je echt om je heen kijkt en tot je laat doordringen wat er allemaal gebeurt is het mogelijk om je mening genuanceerder te vormen. Door je in te leven in de positie van een ander, de tweedeling op te heffen, is het mogelijk om met meer helderheid

Verbinding ontstaat wanneer je jezelf een spiegel voor kunt houden, maar ook in de ogen van de ander het universele menselijk lijden en liefhebben kunt herkennen. Ook al komt de ander van ver, de emoties zijn overal ter wereld hetzelfde. Door stil te staan bij je eigen leven, meer zicht te krijgen op je eigen functioneren, ben je ook beter in staat om een mening te vormen over de vraagstukken die er spelen in de maatschappij. Dan ben je makkelijker in staat om meer in verbinding te zijn met alles wat er is.

Corine Lepoutre is mindfulness trainer bij de Mindful Academy. Regelmatig starten er nieuwe 8weekse mindfulness trainingen in Centrum de Roos. Voor aanmelden en informatie: www.mindfulacademy.nl info@mindfulacademy.nl


DE YOGAKRANT // 16

YOGAFILOSOFIE

VOOR JE HOOFD

VERLANGEN UIT ONWETENDHEID In de Gîtâ staat in sloka 2.47: “Wij hebben allemaal het recht om actie te ondernemen, maar kunnen geen vruchten eisen naar aanleiding van onze acties. Zie jezelf nooit als oorzaak van het resultaat van je bezigheden”. Je wordt alleen en met ‘lege handen’ geboren en zult ook weer met lege handen vertrekken. In die tussenliggende periode zal je verbindingen aangaan met familie, vrienden, materie en ervaringen. Allemaal passanten in je leven. Met de een heb je een sterkere band dan met de ander, er zijn intieme en vluchtige verbindingen. In onze jonge jaren hebben we verbinding nodig om te overleven en vertrouwen we op de wereld om ons heen. In die jaren wordt je denken sterk gevormd en gekleurd door je ervaringen, wat het fundament is voor je verdere leven. We zoeken naar erkenning, liefde, kennis en geborgenheid, we gaan relaties aan vanuit een leegte in ons. Zolang we de liefde buiten ons zoeken, voelen we nog niet die universele bron van liefde. De gedachte dat liefde zich buiten je bevind, is slechts aangeleerd.

Virtuele wereld De wereld is constant aan verandering onderhevig, dat geeft ons onrust. Mensen hebben duizenden vrienden op Facebook, maar in het echt zijn ze misschien wel eenzaam. We werken in een virtuele wereld. In onze westerse samenleving vind een groeiende individualisering plaats. ‘Ieder voor zich en God voor ons allen’. Hierdoor voelen mensen zich sneller verloren en willen ergens bij horen. Verbindingen aangaan versterkt het gevoel van erbij horen, erkend en gezien worden. Contacten zorgen voor het bevredigen van onze verlangens. Elk mens wil gezien en geliefd worden. Boodschap Op het moment dat ik een lezing geef, dan weet ik niet wat werkelijk binnenkomt bij de toehoorder. Iedereen heeft zijn eigen referentiekader en geschiedenis waardoor er ‘selectief’ geluisterd wordt. Het is afhankelijk van de state of mind waarmee iemand luistert. We ontvangen zoveel informatie, dat heel veel langs ons heen gaat. Toch kan het zijn dat een boodschap

Ik zoek een yogadocent

ineens wel binnenkomt. We kunnen dan opnieuw stilstaan bij de redenen van onze verbindingen. Misschien gaan we dan nieuwe of andere verbindingen aan. Spanningen en Avidyâ Veel mensen ervaren teleurstellingen en spanningen binnen relaties. Onze persoonlijkheid wordt gevormd door Avidyâ, Kâma en Karma (onwetendheid, verlangen en actie). Dit zijn de spanningen vanuit impressies van het leven: Samskâra’s. De spanningen van het onderbewustzijn en de onbewuste geest, van onvervulde verlangens en gefrustreerde gevoelens. Dit is de ‘persoonlijkheid’ in zijn puurste vorm. Wij zijn een netwerk van deze spanningen. Jij als persoon probeert een manier uit om tot ontlading te komen van deze spanningen: je probeert de verlangens te vervullen. Verlangens komen op door onwetendheid over de structuur der dingen; totdat deze onwetendheid weggenomen is zullen de spanningen blijven. Daarom wordt er gezegd dat contact met veranderlijke zaken (natuur) geen permanent geluk kan voortbrengen. Onze verlangens zijn onze zwakte.

VERLANGENS KOMEN OP DOOR ONWETENDHEID OVER DE STRUCTUUR DER DINGEN; TOTDAT DEZE ONWETENDHEID WEGGENOMEN IS ZULLEN SPANNINGEN BLIJVEN.

Hoe minder je verlangt des te sterker je wordt. ‘Zie jezelf nooit als oorzaak van het resultaat van je bezigheden’, wil eigenlijk zeggen dat wij allemaal een bijdrage kunnen leveren aan het geluk van anderen en van onszelf. Het feit dat we mee mogen doen in het grote levensspel is voldoende. Het meedoen, daar gaat het om, en niet om de eer of de glorie, die toch maar tijdelijk is. Verbinden om de verbinding en niet alleen om de eventuele effecten die het oplevert. Werkelijk in contact komen met anderen vanuit het hier en nu. Deze sloka wil het moment zelf versterken, leef in het moment, als je in verbinding bent met iemand. Ron van der Post WWW.YOGASTUDIE.NL

VERENIGING YOGADOCENTEN NEDERLAND STAAT VOOR KWALITEIT EN VERBINDING Yoga en meditatie raakt steeds meer ingeburgerd. De Vereniging Yogadocenten Nederland is blij met deze ontwikkeling. Al meer dan 45 jaar behartigt de vereniging de belangen van haar aangesloten leden. De vereniging heeft een eigen nieuwsblad, website en digitale nieuwsbrief. Kwaliteit is daarbij het sleutelwoord. Niet alleen in de belangenbehartiging van de docenten maar ook voor cursisten. Via de zoekportal www.ikzoekeenyogadocent.nl van de VYN kun je namelijk een erkende en goed geschoolde yogadocent vinden. Yogadocent is een vrij beroep. Naast gekwalificeerde leerkrachten met een gedegen opleiding zijn er ook yogainstructeurs die slechts een korte cursus hebben doorlopen en zichzelf yogadocent noemen. Een door de VYN erkende docent biedt garantie voor vakmanschap.

www.YOGANEDERLAND.nl Kies voor kwaliteitsyoga

Waarom is een gekwalificeerde yogadocent belangrijk? Een goede yogadocent is geschoold in anatomie, fysiologie en didactiek. Een erkende leraar bouwt de les op en kent de contra-indicaties van de asana’s. Heeft jouw docent het logo van de VYN niet,

informeer dan altijd naar diens opleiding. Let er ook op of de docent bij de eerste kennismaking informeert naar eventuele klachten en/of blessures. Je vindt alle erkende yogadocenten op www.yoganederland.nl. Tot slot, vraag altijd een proefles, dan krijg je een goede indruk van de docent, de groepsgrootte, je medecursisten en de sfeer in de groep. Goedkope collectieve verzekering voor yogadocenten De VYN heeft nog meer te bieden! Als je als docent lid wordt bestaat de mogelijkheid om deel te nemen en te profiteren van de collectieve aansprakel ijkheidsverzekering. De premie hiervoor is slechts t 37,- per jaar. Aanmelden kan via: penningmeester@yoganederland.nl. We bieden ook verbinding tussen yogadocenten onderling met o.a. een jaarlijks congres en intervisie groepen aangezien het soms toch ook een solitair beroep is.

BECAUSE WE CARRY * HELP ONS HELPEN Stel je voor, in de nacht verlaat je met twee kinderen en een rugzak, met daarin je meest dierbare spulletjes je huis, of wat er dan nog van over is. Je trekt de deur dicht en loopt de duisternis in. Dagen loop je, soms komt de sneeuw tot boven je knieën. Je kinderen huilen, maar met liedjes en wiegen troost je ze telkens eventjes. Zit jij ook te wiebelen op je bank en wil je ‘iets’ doen? Help dan met jouw donatie. Stichting Because We Carry Triodos NL85 TRIO 0391073796


DE YOGAKRANT // 17

YOGASHOP

VOOR JE PLEZIER

YOGAGOODIES

LENTE FLOW

Het Dharma Yoga Wheel is speciaal ontworpen om de rugspieren mee te ontspannen, de borst en schouders mee te openen en de heupen mee te stretchen. Prijs 120,- Check:  www.yogisha.nl/dharma-yogawheel-basic

DHARMA

Kom maar op met de lente!! Zonniger konden we het niet krijgen... en die 7 staat er niet voor niets... precies, de link met de 7 chakra’s. De

WHEEL

kleur Rio een beetje too much? Ze hebben de OM leggings en Warrior Racer ook in andere varianten  www.yoga-specials.nl of winkel: Langebrug 73 in Leiden.

BELACHELIJK

MALA

LEKKER

LOVE

Mail &win! De YOGAKRANT geeft 6x ‘Ridiculously Good’ weg! Stuur een berichtje naar: mailenwin@yogakrant.nl *voor 1 mei 2016

Als je het doet, doe het dan belachelijk goed. Raw chocolates van Ridiculously Good zijn 100% biologisch en vrij van geraffineerde suiker, gluten, lactose, soja en onnodige toevoegingen. Verkrijgbaar in twee smaken: kokos en amandel-dadel. Be Ridiculously Good to yourself!  www.ridiculously-good.com

BUY ONE,

GIVE ONE

MEDITEREN MET EEN MALA Mediteren met Heilige Rudraksha malas van Mala Spirit. Sinds duizenden jaren gebruikt bij meditatie door Hindoes. Rudraksha zaden brengen Balans, Rust en Bewustzijn en staan symbool voor mededogen. Wat wordt jouw mantra?  www.malaspirit.nl

PURE VERBINDING

Mail &win!

meditatiekussens van linnen en katoen uit Bali. De

De YOGAKRANT geeft 3x een ‘Humble Brush’ weg! Mail* naar mailenwin@yogakrant.nl

diepe kleuren en verschillende motieven zijn speciaal

*voor 1 juni 2016

Mooi zijn ze! Speciale handgetekende batik

voor deze kussens gemaakt. De rits van de hoes is mooi

Biologisch afbreekbaar bamboe en voor elke tandenborstel word er een gedoneerd aan mensen in nood. Dat is Humble Brush, een eigenzinnig product dat plastic tandenborstels de wereld uit wilt helpen.  www.humblebrush.com

in de zijnaad verwerkt, dus je kunt dit kussen aan 2 kanten gebruiken. Diameter 32cm, 13cm hoog. Vulling: boekweitkaf in separate hoes. Al vanaf t 39,95 via  www.yoga-specials.nl of winkel: Langebrug 73,

Leiden

Uw product in shopping voor t 200,-! Lever voor 15 mei 2016 een hoog resolutie beeld aan én 30 woorden. Mailen naar info@yogakrant.nl


DE YOGAKRANT // 18

YOGAJONG

RAJA YOGA OPLEIDING

VOOR JE HOOFD

Annemiek Latour

�������� yogadocent worden? ������������������� ��������������� ������������������������ in yoga?

Start: ���������������������� ����������������

WWW.YOGAOPLEIDING.COM

open dag

zaterdag 9 april van 10.00 tot 14.00 uur

erkend – inspirerend – verdiepend yogadocent – 4 jaar – 20 zaterdagen per jaar specialisatie zwangerschapsyoga – 1jaar – 12 zaterdagen workshops – bijscholingen – terugkomdagen

leslocatie: Doorn www.yoga-docentenopleiding.nl info@yogaenvedanta.nl – 030-2310911

YOGADOCENTEN OPLEIDINGEN THE CENTRE OF BODY AND MIND - SASSENHEIM ZUIDHOLLAND

• ASHTANGA VINYASA YOGA (YOGA ALLIANCE RYT-200)

Intensieve 200 uur Yoga Docenten Opleiding Internationaal erkend (Yoga Alliance, IYA, IYF) Arhanta Yoga Ashram Nederland of India

• MINDFULNESS IN YOGA • PILATES • YIN YOGA +31 (0) 618504823

www.arhantayoga.nl info@arhantayoga.nl

START VANAF OKTOBER

OPEN DAGEN

24 & 25 JUNI 2016

MEER INFORMATIE: WWW.CENTREBODYMIND.NL


DE YOGAKRANT // 19

YOGAAGENDA

OM TE WETEN

WHAT’STHEBUZZ? YOGA

OPLEIDINGEN

les op natuurcamping De Lemeler

VELUWEMEER

DOORN

Esch. Zowel arrangementen inclusief

Partnerweekend 10-12 juni 2016

Erkend Yogadocent worden?

kampeerplaats als losse lessen. Bezoek

Op een onbewoond eiland, vanuit

Open Dag, zaterdag 9 april

www.lemeleresch.nl voor boekingen. Kijk

Yogische aspecten, de man en de vrouw

10.00-14.00 uur

GEHEIMEN VAN DE JADEN PRINSES: TAO

voor lestijden op

in jezelf ontmoeten. Een weekend

Docentenopleiding Yoga&Vedanta, Doorn

VAN HET JADEN EI

 www.yogaommen.nl

dichterbij jezelf komen en daardoor

 www.yoga-docentenopleiding.nl

je bij Shape all in V.a. 39,50 onbeperkt aantal lessen per maand. Combineer ze met met Essentrics,

Tantric Yoga elke zaterdagochtend 10.30-12.00 uur. In het Mirror Centre, Ter Gouwstraat 3, Amsterdam Bijdrage: t 65,- voor strippenkaart voor 5x.  www.artofloving.nl

Pilates of nog veel meer. Incl. Sauna & stoombad.  www.shape-all-in.nl

Jaartraining voor vrouwen met het

 www.tantricyoga.nl Spa Sport Hotel ZUIVER biedt diverse (hot) yogalessen aan zoals Hatha, Yin en Vinyasa yoga. Na afloop kun je heerlijk ontspannen in de luxe spa.  www.zuiveramsterdam.nl/yoga/

Lessen, retreats, teachter trainingen, massage.Centrum, oost en west.  www.delightyoga.nl

OMMEN, Salland Van 11 juli-19 augustus tweemaal dagelijks

Jaden Ei. Herstel je vitaliteit, ontdek je

TURKIJE

innerlijke kracht, koester je wijsheid en

Dru Yogaweek, 30 april t/m 7 mei a.s.

levensvreugde.  www.taolessen.nl

Dru-yoga, yoga van het hart. Hervind je innerlijke balans en kom tot rust. Dagelijks

Bij Yoga World Amsterdam kun je kiezen

twee yogaworkshops met tussendoor tijd

uit 9 verschillende yogastijlen. Onze lessen

voor strand, massage, excursie. Lekker en

worden gegeven door inspirerende en

gezond eten.

gekwalificeerde yogadocenten en vinden

Delight yoga

MET JE MEDEDELING IN DE YOGAKRANT? Mail je tekst voor 15 februari 2016 naar info@yogakrant.nl / t 35,- voor 30 woorden.

RETRAITE

Vinyasa, Kundalini, Hatha & Yin yoga doe

AMSTERDAM

DE YOGAKRANT

plaats op een bijzondere locatie. Welkom! Zie  www.yogaworldamsterdam.nl

YOGA NIJMEGEN

dichter bij elkaar.  www.royatayoga.com

DIVERS

ARDENNEN 5 Daagse Yoga Retraite in de Ardennen

Ga mee naar deze retraite met als

DE gespreks/evaluatie

thema “De rust in ons zelf”

dobbelsteen voor in de klas,

5 dagenlang leef je de oosterse

 www.artemisbodymind.nl

yogafilosofie. Door de verschillende

Yoga Spring Retreat, 14 t/m 21 mei a.s.

is dit een stimulans en inspiratie op

Heerlijke yogareis om helemaal te

zowel metaal als fysiek vlak.

BESTEL NU VOOR 10 euro!

tijdens coachingssessies, mindfulnesscursussen of aan het eind

sessies yogaoefeningen en lezingen

van een yogales. Speels, bewustzijn en aandacht!  www.yoga-mudra.nl

ontspannen, de batterij weer op te laden

E: info@yogastudie.nl M: 06-20095146

BALANS IN ZIJN

Ontspan, geniet, ervaar.

en vol energie te raken. Met dagelijkse

 www.yogastudie.nl

Praktijk voor therapie, mindfulness en

FESTIVALS

Iedere dag van de week kun je terecht.

yoga brengen we balans lichaam en geest

yoga

Cordium heeft een ruim en gevarieerd

weer in balans.

EPSE

YOGA FESTIVAL LEIDEN

Gespecialiseerd in bewegen en ontspannen

aanbod van Yoga, T’ai Chi, Qigong

 www.artemisbodymind.nl

OVERIJSSEL/GELDERLAND

2e editie Yoga Festival Leiden -

Yoga Meditatie Retraites

24 april 2016  www.yogafestivalleiden.nl

bij klachten en aandoeningen Therapievergoeding bij aanvullende verzekering. Aangesloten bij NBVH, RBCZ en VYN Marlies Verdonk E:

en Meditatie. Voor peuters, pubers, volwassenen en senioren.

Detox & Yoga, augustus a.s.

Doorlopende stilteweekenden en -

Kijk op  www.cordium.nl

Een schoon lijf, opgeruimd hoofd en

midweken vol yoga, mindfulness, meditatie

fit lichaam. Reinig, verlies gewicht en

en verlichting. Verrijk je dagelijks

YOGAFEST AMSTERDAM

ontspan. Met massage en wellness op

leven met onze intensieve retraites

YogaFest Amsterdam, 18 & 19 juni

prachtige plek aan Turkse kust.

voor gevorderden en beginners. Veel

met inter(nationale) teachers, wisdom

 www.artemisbodymind.nl

begeleiding, lage prijzen.

talks & films, massage, muziek en een

 www.humanawakening.org

publiek toegankelijke shop/food lane.

balansinzijn@gmail.com T: 020 777 5955 / 06 41 855 813  www.balansinzijn.nl

YOGA VAKANTIE

Met meer dan 60 Yoga-, Pilates-en

KYRGIZIE

meditatielessen is het deze winter een

Yogareis in Kyrgizie: 25 juli t/m 3 aug. 2016.

KROATIE

warm ontvangst bij De Nieuwe Yogaschool.

Dagelijks yogalessen, verblijf in een datsja

Yogacruise Kroatië

Yogastudio BeingYOGA te Berkel en

Geniet ook van een biologische soep en

in de Grigorievka bergkloof in het unieke

Dagelijks yogales van Corine

Rodenrijs organiseert 2 retreats:

verse gemberthee in onze huiskamer!

natuurgebied rond het Issyk-Kul meer.

(www.deyogaboerderij.nl), optioneel

1-7 mei 2016 in Benissa, Spanje:

YOGAFESTIVAL HAARLEM

 www.denieuweyogaschool.nl

 www.yogaterra.nl en www.belzhan.org

massages en handlezingen van Ira

13-20 aug 2016 in de Morvan, Frankrijk: bij

16–17 juli 2016

(www.namastecafe.nl)

L’Huy Preau  www.beingyoga.nl

 www.yogafestivalhaarlem.nl

YOGAFESTIVAL ROTTERDAM

Voor beginners en gevorderden.  www.yogafestamsterdam.com

INFNTI yoga IJburg

DORDOGNE

Hatha yoga elke woensdag van 20.15 -

Persoonlijke en kleinschalige

yogalessen en halfpension. Boek vóór 1

UNIEKE COMPLEET VERZORGDE YOGA

21.30 in de yogaruimte IJburg College.

yogavakanties op een prachtige locatie in

april 2016 en betaal t 979

VAKANTIES IN TURKIJE/GRIEKENLAND

INFNTI verzorgt ook yoga en meditatie

de Dordogne van 20 - 27 augustus 2016.

 www.deyogaboerderij.nl/project/

Zeil mee op een ruim zeilschip en geniet

Inspirerende en uitdagende yogalessen.

yogareizen/

elke dag van 2 fijne yogalessen op een

sessie’s voor bedrijven. Meer info  www.infnti-lifestyle.com

Inclusief retourvlucht transfers,

Heerlijke vegetarische maaltijden. Rust, ruimte, tijd voor jezelf.

21 mei 2016  www.goedeboekjes.nl

bijzondere plek. Voor meer informatie: www.YogaCruise.nl | info@YogaCruise.nl

YOGAFESTIVAL TERSCHELLING

juni’16 Drenthe

Nederlandse yoga docente Oona Giesen,

24, 25, 26 juni 2016

Yogavakantie Terschelling van

Geniet en kom helemaal tot jezelf met

met 43 jaar yoga ervaring, organiseert

Ervaar Yoga in de prachtige omgeving van

5 tot 12 augustus 2016

dagelijkse yogalessen (Yin, Vinyasa,

al 23 jaar yoga vakanties op de Griekse

de Oude Melkfabriek Amsterdam-Oost. Jij

Lijkt het je ook zo heerlijk om een volle

Duo-Yoga), heerlijk biologisch eten,

eilanden Paros en Kreta. Traditonele hatha

bent onze STER. Service en gastvrijheid

week te genieten van ruimte, natuur,

prachtige natuur en een afwisselend

yoga. Diverse weken van mei t/m oktober.

zijn kernwaarden. Sluit je aan bij Yoga-

strand en yoga?

middagprogramma.

Voor meer info: www.yoga-paros.com en

World en ontvang een sporttas.

Prijs: 650 euro pp per week, all in.

 www.yogafootprint.nl

www.yoga-greece.com

 YogaWorldAmsterdam.nl

Interesse: mail naar info@leef-yoga.nl of

Nieuwe workshops en lessen Yogatherapie voor Geestelijke Gezondheid (o.a. bij Trauma, stress etc) starten in 2016. Zie  www.annekesips.com voor meer info.

 www.susumna-yogavakanties.nl

TERSCHELLING

DRENTHE Bijna zomer Yogaweekend 16 tm 19

 www.yogafestivalterschelling.nl

kijk op  www.leef-yoga.nl/activiteiten

DISTRIBUTEUR WORDEN? 4X PER JAAR 70 KRANTEN (4 EDITIES) Voor t 87,00 euro per jaar kunt u distributeur van de yogakrant worden. Uw praktijk, (yoga)school, of organisatie ontvangt 4x per jaar 70 kranten. Een leuk extraatje voor cursisten zodat ze nog meer te weten komen over de yoga lifestyle en traditie. Stuur een mailtje met uw adres naar: info@yogakrant.nl

DE YOGA YOGAKRANT

WWW.YOGAKRANT.NL

INFO@YOGAKRANT.NL

DE ZOMER EDITIE VAN DE YOGAKRANT VERSCHIJNT 15 JUNI 2016 THEMA: GROEI WWW.YOGAKRANT.NL / INFO@YOGAKRANT.NL

DE YOGAKRANT

COLOFON / De YOGAKRANT is een uitgave van Onck publications // Hoofdredactie. Saskia Onck // Aan deze krant werkten mee: Corine Lepoutre, Christel Jansen, Gerrit-Jan Gerritsma, Dick Onck, Ron van der Post, Lush, Paula Jap Tjong, Yvonne Esser, Stine jensen, Merle Koomans, Johannet van Hasz, Mirjam van der Veen, Frank Bruining, Djina, Frank beurskens, Aadil Palkhiva, Sylvia Mullaart, Lies Ameeuw, Helga van Geldrop, // Sales: info@yogakrant.nl // www.yogakrant.nl

ONDERDEEL VAN DE BEWUSTE LEESMAP


Met een sauna van Perfect Wellness haalt u de zon in huis! We hebben infraroodsauna’s in diverse maten, zowel in een standaard versie als in een luxe versie. De luxe sauna’s hebben als extra een kleurentherapielamp, een uitgebreid bedieningspaneel en een extra lendestraler voor de onderrug. Alle sauna’s zijn gemaakt van Red Cederhout en zijn voorzien van meerdere magnesium oxide stralers waarop we een garantie van 20 jaar geven. Voor meer informatie, bezoek onze website: www.perfectwellness.nl

Showroom

Cruquiusweg 94H 1019AJ Amsterdam 06 - 51 87 82 65 info@perfectwellness.nl

Advertentie Yogakrant 218 x 470 mm.indd 1

07-03-16 20:03


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.