Page 1

La rentadora

Al poble de Sarbi vàrem trobar un conjunt de maquinària impulsada per molins d'aigua. Hi havia un molí, un batan (per preparar la llana), una màquina ventadora (per separar el gra de la palla i especialment interessant aquest "valtoare". Aquesta curiosa construcció és una màquina de rentar roba pre-industrial. A Maramures encara les fan servir!!

Aquest pal, es el que es feia servir per picar al renta la roba.

El petit poble de Sarbi, a la vall del Cosau, és un dels més tranquils i intactes. A Maramures però la construcció nova ja hi ha arribat a tot drap! Maramures és la regió de Romania més al nord de tot i fortament aïllada per les muntanyes. Fins fa poc era un reducte de la vida tradicional de pagès com pocs a Europa. Desgraciadament s'està perdent a marxes forçades per la modernització portada pels emigrants que tornen. Així i tot, encara hi queden parts que semblen literalment anclades al segle XIX.

El 1901 l'Alva Fisher va inventar la maquina de rentar electrica.

Rosa, 2012

Totes les dones estem contentes per que no tindran que rentar a mà. ¡ tindrem mes hores per nosaltres i per fer coses com anar a comprar !

rentadora antiga  

Totes les dones estem contentes per que no tindran que rentar a mà. ¡ tindrem mes hores per nosaltres i per fer coses com anar a comprar ! A...