Page 1

Van ouderwets naar hip?

Smaakvolle cadeaus

Een toekomst om in te bijten


OPRIT >>

Meer smaak in het leven Het wordt lente. Ook voor de economie van ons land. Alle meters staan in het groen. Het aantal vacatures stijgt, het tekort in de begroting daalt, het economisch groeicijfer is het hoogste in zeven jaar. Maar hoe gaat het ondertussen met ons, mensen van vlees en bloed? • we worden als concurrenten tegen mekaar uitgespeeld. Met als gevolg: individualisering, ik/wij eerst, wantrouwen. • we hebben allemaal last van stress. Velen van ons vallen uit: in tien jaar tijd is het aantal langdurig zieken met bijna 70 procent toegenomen. • één op de vier krijgt vroeg of laat af te rekenen met min of meer ernstige psychische problemen. • we staan stil in het verkeer. • we maken ons grote zorgen over onze toekomst (klimaatopwarming, pensioenen, betaalbare rusthuizen, waardig sterven). De groeicijfers moeten ons doen geloven dat het beter gaat, maar het

2

voelt niet zo. Ons samenleven proeft soms zuur. Geen wonder dat zelfmoord doodsoorzaak nummer één is bij jongeren en volwassenen. Nog meer welvaart is niet de oplossing. Welzijn, daar gaat het om. Laten we nu eens de aandacht verleggen van de kwantiteit naar de kwaliteit van het leven. Meer smaak in het leven, dát is de weg vooruit. Dat is de weg die we met CD&V in Keerbergen inslaan. Want, "geluk is geen kwestie van geluk", zegt econoom Geert Noels. Het heeft alles met goed beleid te maken, met beleidsmakers die zoeken naar een evenwichtige balans. Liesbeth Claesen, voorzitter CD&V Keerbergen en gemeenteraadslid


BACK TO THE FUTURE >>

Van ouderwets naar hip? De goede oude tijd was niet altijd zo goed. Alleen beginnen de ogen van de rasechte Keerbergenaars te fonkelen als ze vertellen hoe de Keerbergenaars vroeger mekaar vooruit hielpen. De Keerbergenaar had het vroeger niet al te breed. Getuige daarvan "De zandjan". Het standbeeld staat symbool voor een hard en eenvoudig Kempens bestaan. Van zandleurders en "keuterboerkes" die op de arme zandgrond overleefden met enkele koeien en varkens, graan en asperges. Als de dorsmolen in het dorp was, trokken de boeren van boerderij naar boerderij om samen de oogst van te verwerken. Iedereen kende iedereen. Ze hielpen mekaar bij ziekte, dood, tegenslag. Quality time? Misschien wisten ze vroeger wel beter wat dat was.

En wat doe je met slechte zandgrond? Asperges kweken! Dat is pas creatief ondernemen. Als we iets van de rasechter Keerbergenaar kunnen leren, dan is het dat: de twee voeren op de grond, de spontane solidariteit, de aandacht voor mekaars welzijn. Dat geeft smaak aan het leven. Dat is de weg vooruit.

3


Smaakvolle cadeaus Liliane Goyvaerts, Marc Vangrunderbeeck en Wouter Boncquet zijn onze mandatarissen in het huidige bestuur. Aan hun inzet dankt onze gemeente enkele smaakvolle cadeaus.

Keerbergen bastards

Benoveren? Lenoveren!

Een godsgeschenk voor de mantelzorger, een zegen voor bejaarden die de eenzaamheid van het zelfstandig wonen willen doorbreken. Dat is CADO 'De Pastorie'. Op dit moment maken er 20 Keerbergenaars gebruik van. Dat zijn 20 mensen die hun oude dag met smaak beleven, die genieten van de huiselijke inrichting en van de activiteiten die door de vier begeleidsters georganiseerd worden. Zij profiteren ook van het zorgaanbod: een warm middagmaal, haarverzorging, pedicure en een heerlijke douche. De seniorenwoningen in het Voorbroek werden grondig gerenoveerd. De daken kregen een extra isolatielaag en een nieuwe dichting. De erkers werden vernieuwd. De bewoners hebben geen last meer van condensatievocht of waterinsijpeling. Bij elke woning staat nu een fleurige bloembak met planten. Zo oogt de buurt minder grijs. En de nieuwe tafel met zitbanken en pergola bracht nieuw leven in de brouwerij! De bewoners hielder er vorig jaar hun eerste buurtbarbecue. Wedden dat ze het dit jaar opnieuw doen?

4


OP DE GOEDE WEG >>

Tussen hemel en aarde

>>

We hebben er allemaal mee te maken, de een al wat vroeger, onverwachter of dramatischer dan de ander. De dood zit verpakt in het leven. Toch doet de maatschappij er alles aan om haar weg te moffelen. Jammer, want het besef dat ook wij aan de beurt komen, geeft smaak aan het leven. Het doet ons stilstaan bij de belangrijke levensvragen. Waar leef je voor? Wat wil je bereiken? Daarom maken we van onze begraafplaats een park tussen hemel en aarde, een plek om stil te staan bij het mysterie van het leven. Met een nieuwe afscheidsruimte, nieuwe urnencolumbaria, een begraafbos (nieuwe vormen van natuurlijk begraven) en een sterretjespad voor ouders die een kind — ook ongeboren — hebben verloren. Een plek om te wandelen, tot rust te komen, en te genieten van het prachtig uitzicht over de Dijlevallei.

Welzijn? Voor de op één na rijkste gemeente van Vlaanderen mag dat geen probleem zijn, toch? De realiteit is anders. Als OCMW-voorzitter ontmoet ik veel Keerbergenaars met een inkomen dat korter is dan een maand. Ze zijn met meer dan je denkt. Meer welvaart is niet de oplossing voor tegenslag, eenzaamheid, ziekte, ongelijkheid, sociale uitbuiting. Mensen in hun waarde laten, hen de kans geven om hun eigen leven in handen te nemen, en hen in contact brengen met anderen. Dat geeft smaak aan het leven. Dat is de weg vooruit.

Liliane Goyvaerts


Een toekomst om in te bijten Het voetpad voor je deur is niet nationalistisch, socialistisch of liberaal. Als het maar netjes aangelegd wordt. Jij wil in een gemeente wonen die zorg draagt voor haar inwoners. Die oog heeft voor de bredere context. Zodat jij meer smaak hebt in het leven. Daarom kiezen wij resoluut voor de weg vooruit.

>>

We zijn nogal doorgeschoten in het individuele ten nadele van de gemeenschap. We zijn ergens onderweg de connectie met anderen kwijtgespeeld. En dat hoor ik tegenwoordig toch wel heel vaak in mijn praktijk: ‘Ik heb niemand, ik kan nergens terecht’. Prof. Dirk De Wachter (KU Leuven)


EN AVANT! >> Hier is't te doen! De wereld staat voor enorme uitdagingen. Die werden drie jaar geleden door de Verenigde Naties in zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen vertaald. Die doelen waarmaken, hier en nu, in Keerbergen, dat is voor ons de weg vooruit. Want hier begint het. Van compostverwerking tot grondstoffenbeheer. Van hergebruik van regenwater tot verantwoord woonbeleid: dat is de verandering die de wereld nodig heeft. Samen met jou maken we het verschil.

wen. Wij willen zorgzaam met de ruimte omgaan. Mensen hebben nood aan plaatsen waar ze op adem kunnen komen. Waar ze 's avonds rustig door de straten lopen of fietsen, of van hun tuin genieten.

Zorg voor mekaar Meer smaak, vooral ook in het leven van mensen die uit de boot vallen. Door ouderdom, ziekte of tegenslag. De overheid hoeft niet te bemoederen of te betuttelen. Ze moet je helpen om de balans tussen job, huishouden en vrije tijd in evenwicht te houden. Ze stelt je in staat om zorg te dragen voor je kinderen, je ouders, of je zieke buur. Ook als je in armoede belandt, wil je je leven zelf in handen nemen. Daarom willen we bijvoorbeeld een sociale kruidenier in Keerbergen krijgen. Een groene long Keerbergen is een groene, residentiĂŤle gemeente. We hebben geen enkele industriezone. En dat willen we zo houden. We zijn niet van plan om de natuur op te offeren aan grote appartementsblokken, loodsen of kantoorgebou-

7

Fluitend door het verkeer Vliegen we binnenkort met een drone naar het werk? Misschien. Maar in afwachting is er een eenvoudigere en goedkopere oplossing voor het dreigend verkeersinfarct: de fiets. We willen er alles aan doen om het fietsen in Keerbergen veiliger en aangenamer te maken. Zodat je bijvoorbeeld spontaan de fiets neemt bij verplaatsingen van minder dan 5 km. Een overheid dichtbij jou Ziekenhuizen, scholen, bedrijven: ze worden alsmaar groter. Ook voor gemeenten denkt men opnieuw aan fusies. Wij vinden dat eerder een stap achteruit dan vooruit. Wij staan 100% achter alle vormen van samenwerking: voor verkeer, openbaar vervoer, politie, toerisme, etc. Maar de kleinste bestuurseenheid is lokaal. Dichtbij jou. Een burgemeester en een schepen zijn aanspreekbaar. Je maakt hen mee in het verenigingsleven. En de dienstencentra liggen binnen fietsafstand.


CD&V Magazine Jaargang 6, editie 2 V.U. Liesbeth Claesen Vlieghavenlaan 40 3140 Keerbergen

Online Stuur een e-mail naar claesenliesbeth@hotmail.com Volg ons op Facebook fb.com/keerbergen.cdenv

Meer smaak  

Eerst magazine in de precampagne van CD&V Keerbergen

Meer smaak  

Eerst magazine in de precampagne van CD&V Keerbergen

Advertisement