Page 1

„Gyors, okos és pergô könyv, és legalább annyira jó, mint a Vad­ állatok. Don Winslow stílusa és gondolkodásmódja miatt emel­ kedik ki magasra a krimiszerzôk népes táborából. Párbeszédei éle­sek és viccesek, a családhoz, a szeretethez és a hûséghez vezetô út pedig ôrülten izgalmas úgy, ahogy ô látja és láttatja.” John Wilkens, San Diego Union-Tribune „Don Winslow átkozottul jól ír. Szereplôi okosak, párbeszédei fe­ szesek, lakonikusak és borotvaélesek; ha Elmore Leonard vagy Lee Child felfedezné a szörfölést, akkor nagyjából így írnának.” Janet Maslin, The New York Times „Winslow egy pillanatra sem lassít le, folyamatosan fokozza a fe­ szültséget borotvaéles szellemességével. Ez a kúl és okos regény kimagasló népszerûségre tesz szert az olvasók között.” Booklist


A szer­zô ed­dig meg­je­lent mûvei az Agave Könyvek gondozásában:

Drogháború Bobby Z halála és élete Vadállatok (korábban Barbár állatok)


Don Winslow: The Kings of Cool Copyright © Samburu Inc., 2012 Hungarian translation © Varga Bálint

A fordítás az alábbi kiadás alapján készült: Don Winslow: The Kings of Cool Simon & Schuster, 2012

Fordította: Varga Bálint

ISBN: 978 61 5527 206 6 Agave Könyvek Felelôs kiadó: Varga Bálint, Meznerics Gergely A borítót és a kötetet tervezte: Kuszkó Rajmund Felelôs szerkesztô: Csurgó Csaba Szerkesztô: Brenner Péter Szaklektor: Nagymáté Balázs Korrektor: Boncz Éva

Készült: az Aduprint Kft. nyomdájában, Budapesten, 2012-ben Felelôs vezetô: Tóth Béláné ügyvezetô igazgató

Mûfaj: krimi


A Vadállatok elôzménye


Shane Salernónak mindenért. Bármikor, bármit.


„A Bibliában Káin megölte Ábelt, és az Édenbôl kiûzték Azért születsz a világra, hogy hordozd más múltjának bûnét.”

Bruce Springsteen Adam Raised Cain


A gandzsa urai

1.

A kurva anyjรกt.

11


Laguna Beach, Kalifornia

2005 2. O pontosan ezt gondolja, amint ott ül Chon és Ben között a padon a Main Beachen, és csajt keres nekik. – Az ott? – kérdi, és egy BB-re (Baywatch Bula) mutat, amint nem messze tôlük riszálja magát. Chon megrázza a fejét. Egy kicsit nagyképûen, gondolja O. Chon ahhoz képest elég válogatós, hogy ideje jelentôs részét Afganisztánban vagy Irakban tölti, és vagy rajzolt japcsi csajokat nézeget, vagy burkába öltözött helyi nôket. O-nak hirtelen bevillan, hogy ez a burkadolog marha szexi tud lenni, ha ügyesen csinálja. Amiatt a hárem-izé miatt. Aha, hát azt nem. A burka, az O-nak nem fog játszani. Eleve olyan kicsi, meg ha feketét kellene hordania, akkor akkorának látszana, mint egy letakart gyerekszék egy lakatlan házban. Ezt a szôke hajat nem szabad elrejteni, azok az élénken csillogó szemek meg nem nézhetik a világot egy nikáb mögül. O-nak a napsütés a lételeme. Kaliforniai csaj. Namost, O amennyire kicsi, Chon annyira vékony. O szerint még vé­ konyabb, mint szokott lenni. Mindig is szálkás volt, de most akár szálka is mehet a tenyerébe, ha hozzáér. És O nagyon szereti azt a rövidre nyírt, majdnem borotvált haját.

12


A gandzsa urai

– És az? – mutatja O azt a turistakinézetû barnát a nagy mellekkel meg a retró orrával. Chon a fejét rázza. Ben közben egy szót sem szól, olyan, mint egy szfinx, ami finoman szólva is szerepcsere, mert rendszerint Ben a közlékenyebb kettejük közül. Jó, azért a mérce annyira nem magas, mert Chon alapvetôen nem szokott be­ szélni, kivéve amikor bekattan, mert akkor csak fossa a szót megállás nélkül. Miközben Ben a közlékenyebb, gondolja O, egyben ô az, aki inkább a nadrágjában tudja tartani a farkát. Ben a Folyamatos Monogámia híve, Chon meg Az Egyszerre Több Nôt Szolgáljunk Ki gyakorlatát részesíti elônyben. O azonban azt is tudja, hogy mindketten – bár Chon Bennél jobban – kihasználják a Turistacsajokat, akik csak bámulják ôket, amint strandröplabdáznak az óceán mellett, ami csak pár lépésre található a Hotel Lagunától. O ezeket a találkozásokat csak DuSZoSZeZuK-nak hívja. Dugás – Szobaszerviz – Zuhany – Kifelé. – Nagyjából errôl is van szó – ismerte el Chon. Bár néha a szobaszerviz kimarad. A zuhany viszont soha. Ez az egyetlen mód a túlélésre a strandröplabdameccsek között. Ha van zuhany, azonnal állj be alá. A szokásról otthon sem képes elfeledkezni. Szóval Chon beismerte, hogy bizony matinézik ô rendesen a Hotel Lagunában, a Ritzben, a St. Regisben meg a Montage-ban nemcsak turis­ tacsajokkal, hanem Narancsvidék Trófeafeleségeivel is, bár a kettô közt szigorúan csak átmeneti ideig van különbség. Ez a helyzet Chonnal – teljesen ôszinte. Nem színlel, nem kertel, és nem kér bocsánatot. O képtelen eldönteni, hogy azért-e, mert ennyire erkölcsös, vagy mert ennyire magas ívrôl leszarja az egészet.

13


Don Winslow

Most odafordul hozzá, és így szól: – Még egy dobásod van. Gondold meg alaposan. Ezt a játékot játsszák: Randizós Kosárlabda. Meg kell tippelni a másik szexuális preferenciáját, aztán dobni vagy egy, vagy kettô, vagy három büntetôt. Állati játék, ha az ember be van állítva, és most – Ben és Chon füvének köszönhetôen – be vannak állítva. (Ami nem is igazán fû, hanem hidrokeverék, amit „Szombat A Parkban”nak hívnak, mert elég két slukk, és minden nap szombat lesz, és minden hely a park.) O rendszerint az RK Michael Jordane, de most valahogy az istennek se akar beletalálni a kosárba. – Na? – kérdi Chon. – Egy igazán jó helyzetre várok – feleli O, és a strandot pásztázza. Chon megjárta Afganisztánt, megjárta Irakot… …szóval ez egzotikus, bejön neki. O egy gyönyörû dél-ázsiai lányra mutat, tündöklô fekete haja oltári jó kontrasztot alkot fehér fürdôruhájával. – Az ott. – Passz – feleli Chon. – Nem az esetem. – Milyen az eseted? – kérdi O frusztráltan. – Napbarnított – válaszolja Chon –, vékony, az arca édes, nagy barna szemek, hosszú szempillák. O Ben felé fordul. – Ben, Chon meg akarja dugni Bambit.

14


A gandzsa urai

3. Ben egy kicsit szét van szórva. Figyeli a játékot meg nem is, mert az agya azon jár, ami reggel történt. Ben nyugisan elkezdi a napját a Coyote Grillben. Ben minden reggel kocsiba ül, és elvezet a Coyote Grillbe, hóna alatt a Macjével, aztán választ egy asztalt a nyitott teraszon, közel a kandallóhoz, és szép nyugisan elkezdi a napját egy bögre feketével meg egy ôrülten jó tojásmachacával (ami a gyengébbek kedvéért, akik az I–5-östôl keletre élnek, nem más, mint tojásrántotta csirkével és salsával, feketebabbal, sült krumplival és vagy kukorica-, vagy liszttortillával, és ez így együtt nagy­ jából a legjobb dolog a világegyetem történetében), és a New York Timest olvassa, hogy lássa, aznap mivel készül Bush és összeesküvô-csapata emberi életre alkalmatlanná tenni a bolygót. Ez a rutinja. (Mármint Bennek, nem Bushnak) (Ami önmagában elég nagy kár.) Ben figyelmét társa, Chon többször felhívta a szokások veszélyeire. – Ez nem „szokás” – felelte Ben –, hanem rutin. A szokás egy rögzült cselekvés, a rutin meg döntés kérdése. Annak nincs jelentôsége, hogy napról napra ugyanazt a döntést hozza az ember. – Tök mindegy – válaszolta Chon. – Ne csináld többet. Menjen át a Pacific Coast autópálya túloldalára, vagy vezessen le Dana Point Harborba, nézze meg a gusztusos-ízletes kocogókat, amint maguk elôtt tolják a babakocsit, vagy az isten szerelmére, igyon otthon kávét. De ne csinálja minden egyes áldott nap ugyanazt. – Így kapjuk el ezeket az al-kaidás barmokat – mondta Chon. – Agyonlövitek ôket, amint tojásmacchacát esznek a Coyote Grillben? – kérdezte Ben. – Ki gondolta volna?

15


Don Winslow

– Marhára vicces vagy. Igen, vicces volt, de annyira mégsem, mert Chon ténylegesen melegebb égtájakra küldte az al-Kaida, a Talibán meg a csatolt szervezeteik jó pár tagját pontosan ezért: szokásukká vált rossz szokásokat követni. A ravaszt vagy ô húzta meg, vagy egy nevadai bunker mélyén Moun­ tain Dew-t szürcsölô Warmaster 3-géniusz távirányítással, aki egyetlen billentyû segítségével nyírt ki egy gyanútlan mudzsaheddint. Az a baj a modern hadviseléssel, hogy gyakorlatilag videojáték lett belôle. (Kivéve persze, ha az ember ott fekszik a földön és jól agyonlövik, mert akkor nem olyan, mint egy videojáték.) Akár Chon kezének, akár valami távoli gémernek köszönhetôen az eredmény ugyanaz. Hemingway szokott ilyet írni. Vér és homok. Harangok meg bikák nélkül. Ez mind igaz, ám Ben csak annyira hajlandó ezt a titkos, bujkáló életet élni, amennyire feltétlenül szükséges. Azért kezdett bele a drogbizniszbe, hogy szabadabb legyen, nem pedig az ellentétéért. Azért, hogy az élete nagyobb legyen, ne kisebb. – Mit akarsz tôlem? – kérdezte Chontól. – Hogy éljek egy bunkerben? – Amíg nem vagyok itt, addig ja – felelte Chon. Hát nem ja. Ben ragaszkodik a rutinjához. Azon a bizonyos reggelen Kari, az eurázsiai beütésû és a valóságot szinte megszégyenítô szépségû pincérnô (bôre arany, szeme mandula, haja szôke, lába hosszabb, mint a tél Wisconsinban) kávét töltött neki, és rámosoly­ gott: – Helló, Ben. – Helló, Kari. Ben komolyan szeretne kezdeni valamit a csajjal.

16


A gandzsa urai

Szóval, baszd meg, Chon. Kari kihozta a reggelit, Ben meg nekiállt enni a machacát, meg olvasni a New York Timest. Aztán érezte, ahogy ez a fickó leült vele szemben.

4. Nagydarab figura. Széles vállal. Homokszínû, ritkuló hajjal, amit hátrafésült. Régi vágású. Sôt, Öregcsávók Rulez pólót viselt, ami célját tekintve saját dugájába dôlt, mert ha így állna a helyzet (ha az Öregcsávók valóban Ruleznének), nem lenne rá szükség, hogy olcsó pólón kelljen leszopniuk magukat. Mert akkor ôk lennének a királyok. Ezek azok a fazonok, akik egy szót sem értenek a közösségi médiából, ezért Ben úgy véli, hogy a királyságuknak a cédével egy idôben lesz vége. Na szóval, ez a fazon legalább ötvennek látszott, és ott ült, bámulta Bent. Nem volt valami megnyugtató látvány. Ben meg azt gondolta magában, hogy ismerlek, vagy ismernem kellene téged, vagy ez valami kora reggeli buzidolog? Vagy az öreg annak az isko­ lának a tagja, amelyik szereti a társaságot, és emberbaráti kötelességének érzi, hogy éttermekben egyedül ülô emberekkel kezdjen el társalogni? Ben nem tartozik a szeretek-új-emberekkel-találkozni törzs tagjai közé. Ô egy másik törzs tagja. A kurva-újságomat-olvasom-és-közben-flörtölöka-pincérnôvel-szóval-húzz-a-faszba törzsé. Így aztán megszólalt: – Ember, ne vedd sértésnek, de olvasok.

17


Don Winslow

Azaz: öt üres asztal is van a teraszon, miért nem ülsz le valamelyikhez? – Csak egy perc az egész, fiam. – Nem vagyok a fiad – felelte Ben. – Hacsak az anyám át nem ver egy jó ideje. – Fogd be azt a nagy pofád, és hallgass rám – szólalt meg az öreg halkan. – Semmi kifogásunk nem volt az ellen, amikor a hidrokavarmányodat a haverjaidnak árultad. Olyan voltál, mint azok a hülyék a borpincéikkel meg sörfôzdéikkel. Egymás elôtt akarnak felvágni, a Budweiser meg kurvára le se szarja ôket. Hajrá. De ha mindenhol a te hidródba botlunk, az már probléma. – Szabad a piac – felelte Ben, és közben arra gondolt, tisztára úgy beszél, mint egy republikánus, és ismerve azt, hogy Ben mennyire balra húz még Trockijtól is, a gondolat egy pillanatra sem volt kellemes. – Nincs olyan, hogy „szabadpiac” – felelte az Öreg Ruler. – Ez egy oxy… Zavarban volt, mert nem nagyon tudta, mi a szó vége. – …moron – vágta rá Ben. – Tudom én magamtól is. Oxylófasz – közölte az Öreg Király, egy pöttyet idegesen. – Mert a piac nem szabad. A piacnak költségei vannak. Ha L. A.-ben akarsz árulni barna és fekete testvéreink között, senki sem fog megakadályozni. Narancsvidék, San Diego, Riverside, itt viszont fizetned kell. Figyelsz egyáltalán? – Feszülten. – Ugratsz? – Nem. – Mert annak nem örülnék. – És ezt meg is tudom érteni – mondta Ben –, szóval a vita kedvéért tegyük fel, hogy nem fizetek. Mi történik akkor? – Nem akarod tudni. – Rendben, csak a vita kedvéért.

18


A gandzsa urai

– Többet nem fogsz árulni. Gondoskodunk róla. – Kit takar a többes szám? – érdeklôdött Ben, aztán meglátta az öreg arckifejezését, és így folytatta: – Tudom, nem akarom tudni. És ha fize­ tek? ÖR (Öregcsávók Rulez) kinyújtotta a kezét: – Isten hozott a piacon. – Megvan. Értem. – Akkor értjük egymást? – Hogyne. ÖR mosolygott. Amíg Ben hozzá nem tette: – Értjük egymást, miszerint egy seggfej vagy. Mert Ben úgy tudja, hogy a marihuánapiacot senki sem irányítja. Kokain – igen. A mexikói kartellek. Heroin – ugyanaz. Met – motoros bandák, illetve egy ideje a mexikóiak. Vényköteles gyógyszerek – a gyógyszergyárak. De a 420-at? Az szabadpiac. Ami azért kiváló, mert a piac szabályai alapján mûködik: értelmes árazás, minôség, terjesztés. A vásárló a király. Szóval Ben nagyjából leírta magában az öreget, mint egy félhülyét, aki­ nek ma reggel is meg kellett próbálnia valamit. Ennek ellenére azért az egy kicsit zavaró, gondolta Ben, hogy a pasi tudja, ki vagyok. Mégis honnan? És ki ez a pali? Akárki is legyen, amolyan öreg királyosan ránézett Benre, aki nem sokáig bírta nevetés nélkül. ÖR felállt, és így szólt: – Ti faszszopók azt hiszitek, hogy ti vagytok a kúl királyai, mi? Mindent tudtok, senki nem tud nektek újat mondani. Hadd mondjak neked valamit. Lófaszt se tudsz.

19


Don Winslow

Azzal ÖR megint ránézett (úgy) Benre, aztán kiment az étterembôl. Laza királyok, gondolta Ben. Nem is olyan rossz. Tetszett neki. És most megint a játékra figyel.

5. – Biztos vagyok benne, hogy azt nem engedi a törvény – mondja Ben, ujjait összefûzi a tarkóján, arcát a nap felé fordítja. – Hogy egy szarvassal szexelj, vagy hogy egy rajzfilmszereplôvel? – kérdi Chon. – Egyiket sem – feleli Ben. – És arra azért rá kell mutatnom, hogy Bambi egy kiskorú rajzolt agancsos. Arról nem is beszélve, hogy hím. – Bambi fiú? – szólal meg O. – Ó, igen, egy fehér farkú szarvasfiú, de a farka színe másra vonatkozik – pontosít Ben. – Akkor miért van a Playboy tele Bambi nevû csajokkal? – érdeklôdik O. O szereti a Playboyt, és hálás, amiért Negyedik Mostohaapja a dolgozó­ jában, az íróasztalfiókban tartja a magazint, nehogy Upak… O így hívja az anyját. Upak. Az Univerzum Passzív-Agresszív Királynôje. …meglássa ôket, és jól berágjon, hiszen ô a magazin közepén lévô csajok idôsebb verziója, és drága kozmetikumokkal és még drágább kozmetikai sebészeti beavatkozásokkal próbálja fiatalítani magát. O nagyjából biztos benne, hogy a National Geographic Channel egy régészeti mûsort fog forgatni az anyjáról azzal a lehetetlen célkitûzéssel, hogy legalább egy eredeti testrészt találjanak rajta. Ez a vicc áll a sza­fa­

20


A gandzsa urai

ri­kalap mögött, amit O Negyedik Mostohaapja legutóbbi születésnapjára vett. (– De drága vagy, Ophelia – mondta meglepve Negyedik. – Köszö­ nöm. – Szívesen. – És mire való? – kérdezte Upak jeges hangon. – Hogy ne süsse a nap a vaginádat – felelte O.) – A lányokat azért hívják Bambinak – magyarázza Ben –, mert mûve­ letlenek vagyunk még a popkultúrában is, és mivel mindannyian vágyunk a gyermeki ártatlansággal ötvözött felnôtt szexualitás archetípusára. Ben mindkét szülôje pszichoterapeuta. Ben, édes Ben, gondolja O. Kemény a teste, lágy a szíve. Hosszú barna a haja, melegbarna a szeme. – De ez én vagyok – mondja neki O. – Gyermeki ártatlansággal ötvözött felnôttszexualitás. Rövid szôke haj, vékony derék, melle gyakorlatilag nincs, feneke apró és kerek. És igen, hatalmas szem – bár nem barna, hanem kék. – Nem – jelenti ki Ben. – Te sokkal inkább felnôttkori ártatlanság vagy, amit gyermeki szexualitással ötvöztek. Igaza van, gondolja O. A szex számára valamiféle mókás játék, nem pe­dig a másik iránt érzett szeretet kifejezésre juttatása. Véleménye sze­ rint ezért helytállóbb a szexuális játékszerek elnevezés a szexuális segéd­ eszközök­nél. – A film, a Bambi egy protofasiszta szemét – veti oda Chon. – Akár Leni Riefenstahl is rendezhette volna. Chon könyveket olvas – egész pontosan szótárt olvas –, meg cikkeket külföldi filmekrôl. Bármikor képes lenne elmagyarázni, mirôl szól a 8 és fél, de nem fogja.

21


Don Winslow

– Ha már nemi identitászavarról beszélünk – jegyzi meg O –, közöltem Upakkal, hogy biszexuális leszek. – És mit mondott? – kérdezi Ben. – „Micsoda?” Ezt mondta – feleli O. – De aztán begyávultam, és inkább azt mondtam: „Azt hiszem, egy biciklit akarok.” – Hogy elkerekezz a barátnôdhöz? – tudakolja Ben. – Hogy elkerekezzek a te barátnôdhöz. O tudja, hogy van benne valami androgün vonás, de ez egyáltalán nem zavarja. Mindkét csapatban játszhatna, és mindegyikben tárt karokkal vár­ nák, mert tizenkilenc évesen olyan gyönyörû, hogy arra nincsenek szavak. Csakhogy ezt még nem tudja. O magát „poliszexuálisnak” tartja. – És mennyire élvezem – teszi hozzá. Aztán azon is gondolkodik, hogy ÉL lesz. Érettségiig Leszbikus. Csakhogy nem jár iskolába, amely tényre Upak napi szinte hívja fel a figyelmét. Fél évig járt fôiskolára (oké, az elsô félévben három hétig), de hát az mégiscsak… …fôiskola volt. Most csak annak örül, hogy a két pasija itt van. Ami meg a Randizós Kosárlabdát illeti, azzal a nôvel kezdenek ki, amelyikkel csak akarnak, egészen addig, amíg ô is közéjük tartozik. Ezt kapd ki, gondolja… Minden nôt megkaphatnak Amíg engem szeretnek. És ez az egész azért fáj. Azért fáj ez az egész. Mert Chon ma este elrepül. És ez az utolsó estéje a strandon.

22

Don Winslow: A gandzsa urai  

Don Winslow A gandzsa urai c. regényének részlete magyarul - (c) Agave Könyvek 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you