Page 1

kyrkoblad Svenska kyrkan, Lindome församling, Sommren 2014

tema

Musik och glädje

Musiken i vår församling – 2–4 Konfirmandgrupper 2014/2015 – 6–7 Ny ljusbärare, Assistent-koordinator – 11


Musik och glädje

Musik ska byggas utav glädje!

D

en kraft och energi som musiken förmedlar och den inspiration, tröst och glädje som den omedelbart skänker gör stor inverkan rent kroppsligt, men också själsligt. Det talas i vår tid om sångens betydelse, och då tänker man i första hand på den gemenskapsform som körsång är, där det vetenskapligt är bevisat att den skapar bättre förutsättningar för en god hälsa. Göteborgsprofessorn B. Vickhoff menar att ”Musik påverkar hälsan på ett mätbart vis”. I sin avhandling ”Kroppens partitur” påvisar han hur våra känslor påverkas av musik. Tydligt kan man konstatera hur musiken påverkar hjärtat. Beat och tempon orsakar en biologisk respons i form av fysiologiska, neurologiska och kardiovaskulära reaktioner. Han menar vidare att det är som om kroppen har sitt eget partitur där varje musikalisk figur och händelse får sin motsvarighet i ett kroppsligt händelseförlopp. Rent kliniskt har man dragit nytta av att musik verkar smärtlindrande. Vidare har man sett resultat i skolklasser som uppvisar ett samband mellan hälsa och goda kunskapsnivåer i samband med schemalagd musikundervisning. Det är även uppenbart att välbefinnandet ökar. Vidare bidrar kultur och musik till återhämtning genom att beröra vårt innersta. Lindome Sångkör hette den kyrkokör som jag tog över för sex år sedan, ett arv från ett mycket tidigt skede, ja ett över hundra år gammalt begrepp. När jag förstått att kören här i kyrkan hade många bilburna från otaliga orter och församlingar såg jag själv möjligheten att

2 - kyrkoblad sommaren 2014 -

bjuda in körsångare som inte bara bor här på orten. De verkar vara intresserade av Lördagsmusiken i första hand, dvs musikaliskt genomarbetade och större körprojekt i samverkan med andra körer. Lindome Vokalensemble kommer den nya beteckningen att bli. Ni sångintresserade här i Lindome, vi väntar nu på er! Basar, tenorer och damer, ni får hjälp att hitta in i Vokalensemblen genom körskolan en timme före körövningen. Vid större projekt används en förlängd övning på förmiddagen några lördagar under säsong. Det finns utrymme för en Psalmkör i vår kyrka tycker jag. Det talas en hel del om att varje församling i Sverige håller på att skapa sin egen prägel och gudstjänstordning, men att formen för dessa inte är färdig förrän 2016. Det finns fler än jag här i församlingen som är intresserade av nya psalmer och lovsånger, och som kanske skulle vilja delta i en skaparverkstad en timme i veckan. Där kan man hjälpas åt att skriva text/melodi, och som kan övas in en timme innan, för att framföra på söndagens gudstjänst en gång i månaden. Tänk om vi kan skapa en ny och egen sångsamling i Lindome församling! Unison sång är befriande och fullödig! När vi samlas till ”Hela kyrkan sjunger” några gånger om året har vi kanske en ”hemlig gäst” med, men också en grupp körsångare. Det finns så många härliga sånger som passar alldeles utmärkt att sjunga förutom psal-


mer och lovsånger. För att nämna ett exempel, så har vi ungdomar, ett lovsångsteam, som förnyar gudstjänsten någon gång i månaden. Psalmkören är en lika spontan grupp, men riktar sig till alla generationer utan krav på stämsång. Många av er har spelat olika instrument under tidigare skede i livet. Dragspel, gitarr, fiol, piano och flöjt, ja kanske trummor. Hur roligt vore det inte att sätta ihop en ”folkets gudstjänst”, där några entusiaster gör ett inslag var, som tillsammans bildar en helhet? Sommartid är det lätt att stiga upp, att känna sig delaktig i grönskan och fågelsången och att njuta de fjärilslätta vindkasten bland surrande bin. Tänk att vi får samlas till friluftsgudstjänster och verkligen hjälpas åt att sjunga unisont med varandra i den syrerika luften. Psalmkören är ett underbart instrument för detta, för under sommaren övar ju ingen annan kör. Sommarcaféer hålls tisdagar kl 12 och vi musiker deltar med bl.a. allsång, musikkryss och några gästande musiker kan dyka upp. Inför hösten hoppas jag att ni när ni har läst om vårt musikaliska församlingsbygge, bestämmer er för att ta steget ut och prova på genom att kontakta någon av oss musiker. Den 2/8 kl 17 inleds Lördagsmusiken igen efter sommarens uppehåll. Glenn Kjellberg, Tenor, och Lisa Fröberg, sopran, sjunger operapärlor i vår fina kyrka. I Fässbergs kyrka kommer alla kontraktets vuxenkörer att möta upp lördagen den 13/9 för en Workshop med organisten och tonsättaren Per Gunnar Peterson, och efter en hel dags gemensam körövning följer en konsert.

Du som är intresserad av att sjunga med, hör av dig! Hemma i Lindome kyrka blir det Lördagsmusik ca en gång per månad. Några axplock: pianisten Mikael Holmlund tillsammans med Sjöströmska kvartetten och ett nyskrivet ”Bröllopet i Kana” av undertecknad. Musik av Jenkins, Olof Andersson, Michael Ardenheim, Lena Brorsson m.fl. Att livet går lite upp och ned har vi alla erfarit. Då det är tungt kan allt vända med ett ord, en tanke eller en sång. ”Var inte rädd, det finns ett hemligt tecken” och många andra psalmer kan trösta och bygga upp modet och visa vägen framåt. Först då vi formulerar oss genom samtal, bön eller sång, kan vi bli fria och kanaliserande individer. Musik ska byggas utav glädjetoner. Ur musik frigörs glädje och kraft. Kommande: Trio Violett spelar vid Sommarcafé den 24/6 kl. 12. Lördagsmusik den 2/8 kl. 17. ”Operapärlor” med Glenn Kjellberg, tenor och Lisa Fröberg, sopran.

Ellen Finnilä-Göranson, kyrkomusiker

- kyrkoblad sommaren 2014 - 3


Djur lösa i Lindome kyrka Med stor förväntan och glädje tog barnkören itu med uppgiften att framföra musikalen Noas ark i Lindome kyrka. Det var härlig sång, repliker och rekvisita som fick illustre­ra Gamla Testamentets dramatiska berättelse. Djuren gjorde inte alltid som de skulle. Gräshoppan måste hämtas i predikstolen och fågeln fångas in efter sin utflykt över det vattendränkta landskapet, men till slut ordnade Våga-sjunga-kören i Lindome församling träffas varje torsdag i Församlingscentrum. Skratten är många och stämningen hög. Alla som vill får vara med i kören. Inga förkunskaper behövs, man måste bara vilja våga sjunga. Fler och fler har under året hittat sin plats i kören och fått känna musikens innersta kraft i den levande gemenskapen och glädjen. Detta är vad musiken egentligen handlar om. För att komma dithän behöver vi under körövningarna skapa en fredad zon, en plats där vi är fria att helt och fullt få vara sådana som vi är skapade. På den platsen får vi möjlighet att stötta varandra utan att döma och att frimodigt utveckla våra röster. Precis som livet i stort, är det insidan som betyder något, också när det gäller musik. Hur det låter när vi sjunger

4 - kyrkoblad sommaren 2014 -

sig allt till det bästa för Noa, hans familj och alla djuren. Barnkören är för barn 6–12 år som tycker att det är roligt att sjunga. Vi träffas en gång per vecka för att sjunga och spela och vi medverkar i söndagsgudstjänsterna för barn och vuxna. Varje termin sätter vi upp en musikal som framförs i kyrkan. Körstart: torsdag 4/9, kl. 17.00–17.40 är inte det viktiga. Nej, det är vad vi vill med musiken när vi sjunger, som är viktigt. Musiken är ett språk utan ord och det är när den talar till oss, som vi blir berörda. Jag har ibland fått frågan ”Hur låter det om kören?” Eftersom vi arbetar med att inte ha en värderande attityd till det vi gör, kan jag heller inte värdera slutresultatet i bra eller dåligt. Det är bara – fantastiskt. Eller som en av församlingsmedlemmarna uttryckte sig ­efter körens medverkan i sin första gudstjänst: Det hörs att kören tycker det är roligt att sjunga! Körstart: torsdag 4/9, kl 19.15–20.15.

Körledare: Charlotte Edin


Sommarcafé Hos oss har du möjlighet att sitta ner, äta en bit paj eller sallad, ta en kopp kaffe eller te och bara umgås. Alla är välkomna, unga som gamla!

Följande tisdagar är det program: 17 juni Midsommarfest med sill och potatis och jordgubbar. Allsång med musiker Charlotte Edin. Kostnad: 50 kr. Anmäl dig gärna veckan innan. 24 juni Trio Violett från Ingesunds musikhögskola underhåller 22 juli Musikquiz med organist Ellen Finnilä Göranson 12 augusti Allsång med musiker Charlotte Edin

Församlingsdag i Partille församlingshem 27/9

Välkommen med på årets församlingsdag. Församlingen bjuder till en heldag för alla åldrar där det ingår bussresa, trevlig gemenskap och samtal, god mat och ett intressant föredrag av Frank Lorentzon som är präst i Partille församling. Han har tidigare arbetat som filosof i 20 år vid Göteborgs universitet.

Varje tisdag kl 12–14 under maj, juni, juli & aug Lindome församlingscentrum, Annestorpsvägen 1

Pensionärsresa till Wapnö torsdagen den 28 augusti 2014 Obs sista anmälningsdag 20/8! Anmälan görs till Röda Korset eller till Lindome Församling. Det går också bra att anmäla sig på listor som finns i Församlingscentrum och i Lindome kyrka. Anmälan är bindande. Har du frågor, ring Röda Korset, Lennart Magnusson, tel 99 14 33 eller diakon Ingela Skarin Håkansson, tel 99 68 63 eller 0736-51 60 34.

Frank kommer att tala om ”Vem är jag/vi? – varför tänker och tycker vi som vi gör?” Mer information om tider och anmälan kommer i höstens kyrkoblad.

- kyrkoblad sommaren 2014 - 5


Konfirmation

Hemma

Du blir en del av en grupp på 15–25 personer som träffas på torsdagar kl 16.00–18.00 under hela läsåret med konfirmation 9/5–10/5. ­Första träffen och inskrivning är tisdagen den 26 augusti kl 18.30. Där efter träffas vi på torsdagar med start den 4 september. När vi ses blir det en blandning av lektion, samtal och roliga upptåg! Under konfirmandtiden kommer vi ha två spännande helgläger. Det första är den 19–21 september på Strandgården utanför Halmstad. Föräldrar skjutsar till Strandgården. Det andra är 24–26 april. Dessa läger är mycket viktiga att ni är med på! Detta alternativ kostar ingenting.

Konfirmation 2014–2015 Läsåret 2014-2015 bjuder Lindome församling in till konfirmationsläsning med tre olika alternativ. De tre olika grupperna kallas HEMMA, VINTER och ITALIEN.

6 - kyrkoblad sommaren 2014 -

Vinter

Vinterläsningen pågår under ett halvår, med start i september och konfirmation i januari. Denna grupp kommer nästan uteslutande befinna sig på läger på Helsjön några mil söder om Lindome. Dit åker man vid tre tillfällen. Först i september, ett helgläger, sedan 5 dagar un-


der höstlovet och avslutningsvis 4 dagar i januari innan skolorna börjar igen. Föräldrar hjälps åt med att skjutsa konfirmanderna dit. Under alla läger ingår mat och husrum. Detta är ett alternativ för dig som gillar en lite mer komprimerad konfirmandtid som ligger på skollov och en helg i september. Kanske underlättar detta för dig som har mycket träning eller annan fritidsaktivitet under vardagarna. Denna grupp har 25 konfirmandplatser. Läger 1 12/9–14/9 Läger 2 27/10–31/10 (Höstlovet) Läger 3 2/1–5/1 (Jullovet) Hemmavecka 12/1–16/1 2015 Konfirmation 17/1–18/1 2015 Kostnaden för hela konfirmandtiden är 1000 kr per konfirmand.

Italien efter det att skolan slutat. Konfirmationen är i början av juli. I Italien kommer vi bo i Farfa, en liten bergsby 5 mil från Rom, med utflykts­ dagar till Colosseum, Peterskyrkan, Medelhavet och mycket mer. Vi kommer även känna på hur riktig pasta smakar och kommer vid flera tillfällen få uppleva den Italienska kulturen. Denna resa är väl inarbetad i Lindome församling och den brukar vara väldigt uppskattad. Detta alternativ har 30 st konfirmandplatser. Kostnaden är 5 000 kr per konfirmand och då ingår flyg, boende, mat och alla aktiviteter under resan.

Italien

Italienläsningen är församlingens sommaralternativ. Då ses gruppen vid fyra helgtillfällen under läsåret, 2 på hösten och 2 på våren för att sedan göra en 12 dagar lång resa till varma härliga

Anmälan, start för samtliga grupper och föräldramöte

Information för samtliga grupper

Första anmälningsdag är den 15 juni Våra konfirmandalternativ är populära så anmäl dig i god tid. Anmälan och information finns på hemsidan, www.lindomelukas.com Start för samtliga grupper tisdagen den 26 augusti Oavsett vilken grupp du väljer, har vi en gemensam inskrivningskväll i Församlingscentrum (Annestorpsvägen 1) tisdagen den 26 augusti kl 18.30. Här har man möjligheten att välja grupp om man inte bestämt sig tidigare. Inskrivningen är tänkt att vara bara för konfirmander. Föräldramöte tisdagen den 2 september Föräldramöte för samtliga grupper den 2 september kl 18.30 i Församlingscentrum (Annestorpsvägen 1). Vi vill gärna träffa er föräldrar och ge information om konfirmandtiden och er roll som konfirmandföräldrar. - Kyrkoblad våren 2012- 7 - kyrkoblad sommaren 2014 - 7


Öppna förskolan

K

yrkans öppna förskola hittar du i Församlingscentrum, Annestorpsvägen 1 i Lindome. Hit är alla barn i åldrarna 0–6 år välkomna tillsammans med sina föräldrar eller annan vuxen. (Syskon äldre än 6 år är givetvis också välkomna.) På öppna förskolan erbjuder vi varje dag lek i våra stora rum, pyssel och sångstund för stora och små. En dag i veckan har vi babyrytmik för barn 0–1 år. Varje dag finns möjlighet att äta lunch hos oss. Till vuxna finns, beroende på dag, paj, soppa eller en matigare sallad. Till barnen finns hemmagjorda, mjölkfria pannkakor. Självklart får den som vill ta med egen mat. Våren 2014 Under våren har vi öppet mån, tis och fre kl 9.30–14.00. Programinnehåll se vår hemsida, www.lindomeforsamling.se 3 juni har vi sommaravslutning. Vi har öppet mellan 9.30–14.00 och erbjuder en sångstund med sommarsånger kl 11.30. Efter lunch bjuder vi på jordgubbstårta. Hösten 2014 Vi öppnar åter tisdag 26 augusti kl 9.30. Under hösten har vi öppet tis, tor och fre 9.30–14.00.

8 - kyrkoblad sommaren 2014 -

Familjegudstjänst med krunch En gång i månaden har vi familjegudstjänst. Då tar vår maskot lejonet Leah med de barn som vill till söndagsskolan för lite samtal och pyssel. Efter gudstjänsten har vi krunch i Kyrkans Hus. Krunch, kyrkans brunch, är för alla församlingsbor. Barnloppis Lördag 6 september kl 10.00–12.00 har vi barnloppis i Församlingscentrum. Då har du chans att fynda höst- och vinterkläder, skor, leksaker mm till dina barn eller barnbarn. Du som vill rensa ut bland barnens urvuxna kläder och leksaker är välkommen att hyra ett bord av oss där du säljer dina egna saker. Hyran på 50 kr för bordet går till församlingens diakonala verksamhet för behövande i Lindome. Likaså fikan som vi kommer att sälja. Från den 18 augusti går det bra att boka bord. Maila Gabriella på forsamlingsvard.lindome@ gmail.com, skicka meddelande på vår Facebooksida eller ring 99 68 65 (mån, ons). Välkommen! Önskar Eva och Gabriella


Kyrktaxi Välkommen att använda ”Kyrktaxi”. Den är till för dig som tillhör Lindome församling och som på grund av sjukdom, funktionshinder eller hög ålder inte själv kan gå eller köra till söndagens gudstjänst. Gör så här: Ring Taxi Kungsbacka på

0300-58 00 00 och beställ ”Kyrktaxi”. Det kan räcka med en timma före. Betala 5:- för enkel resa till taxichauffören. Fyll i taxilappen som du hämtar i kyrkan eller hämtat i förväg på expeditionen. Bestäm tid för hämtning hos kyrkvärd eller hos vaktmästare när du lämnar taxilappen. Behöver du hjälp eller har du frågor tag gärna kontakt med någon av våra diakoner.

Inspirationsdag för seniorer När? Onsdagen den 3 september kl 11.00– Arrangörer? Träffpunkten i Lindome tillsam14.00. mans med lokala föreningar, bland annat kyrkorna i Lindome. Var? Lindomegården Välkommen att bli inspirerad av en mängd Kostar? Fri entré. (Material vid prova på aktivi- spännande aktiviteter, intressanta föredrag m.m. Mer detaljerat program kommer i höstnumret. teter till självkostnadspris)

Boka in redan nu!

Thomas Sjödin kommer till Lindome kyrka tis. 11/11 kl 19.00. ”Det händer när du vilar” – om vikten av tempoväxlingar och konsten att hämta andan.

- kyrkoblad sommaren 2014 - 9


nyheter Lindome second hand

Lindome second hand kommer nu att bildas och drivas av Lindome församling och Johanneskyrkan. Tyvärr har Pingstkyrkan i Mölndal meddelat att de inte kan vara med. Den 8 april hade vi ett informationsmöte i Församlingscentrum. Över 50 personer kom och flera hade velat komma, men kunde inte just den kvällen. Det var mycket uppmuntrande att så många ville vara med i arbetet. Tack alla ni som ställer upp! Vi kan inte bli för många, allas resurser och erfarenheter behövs. Det är inte försent att anmäla sitt intresse. Välkommen att höra av dig! Vi arbetar vidare med lokalfrågan då vi var tvungna att tacka nej till en industrifastighet på Industrivägen, som vi nämnde i förra numret av

Fågelstensarvet

Nu är det dags att söka stipendium/bidrag från Fågelstensarvet Carl G. Andersson. Det delas ut till ungdomar för utbildning inom konst, konsthantverk, litteratur och teologi eller utbildning till lärare och församlingspedagoger. Dessutom kan elever vid folkhögskola, lantbruksskola och andra liknande utbildningsinstitutioner söka. Vidare kan bidrag sökas för vård av behövande,

10 - kyrkoblad våren 2014 -

kyrkobladet, då hyreskostnader där blev för höga för oss. Har du något tips om centralt belägen lokal eller hus som står tomt och inte är för dyr att hyra? Så fort vi får ordnat med lämplig lokal att hyra så startar vi med second hand-affären. Hör av dig till någon av oss. Ingela Skarin Håkansson tel. 99 68 63, 0736-51 60 34 Ulla-Britt Nyberg tel. 99 52 00, 0705-611 631

ålderstigna och sjuka. Behörig att söka är den som är eller har varit folkbokförd i Mölndals stad (sökande från Lindome har förtur). Ansökningsblanketter kan fås från Lindome församling. Kontakta diakon Ingela tel. 99 68 63 för mer information. Sista ansökningsdag är den 31 augusti.


Nya ljusbärare Kyrkogården har berikats med två nya, fina ljusbärare. Askgravlunden, som är belägen öster om kyrkan, har nu en ljusbärare med två våningar. Den övre är för värmeljus och den nedre för gravljus. Minneslunden har kvar sin gamla, som är anpassad för kronljus och värmeljus, och har nu kompletterats med en ny ljusbärare för gravljus. Camilla Kjellman, vaktmästare

Assistent – koordinator till vår församlingsexpedition Vi söker en efterträdare till vår assistent som varit här i många år och nu går i pension. Lindome församling ligger i Mölndals stad och är en blandning av förort och landsbygd med 10 000 kyrkotillhöriga. Här finns goda möjligheter till skola, service, natur och friluftsliv vilket innebär att många familjer och ungdomar bor här. Lindome församling har en kyrka, en kyrkogård och 15–20 anställda. Du kommer att sköta församlingens expedition, bokningar (gudstjänster, dop, vigslar, begravningar, uthyrning) och arkiv, vara sekreterare och utredare för kyrkoherde samt assistera kyrkokamrer med bl.a. lön och fakturor. Vi önskar att Du har: • utbildning och erfarenhet av KOB(kyrkans medlemsregister), GRAV(register på gravar) och god datorvana. • god uttrycksförmåga i tal och skrift • organisations- och samarbetsförmåga • tillhörighet till Svenska kyrkan och gärna delar dess värderingar och liv. Tillträde februari/mars 2015. För mer information är Du välkommen att kontakta: Kyrkoherde Staffan Tobjörk 031-99 68 68 och kyrkokamrer Christina Ek Sjösten 031-99 68 66. Facklig företrädare för Vision: Carina Widell 0705-14 60 56 Ansökan, CV och löneanspråk sändes senast 2014-09-10 till: ”ASSISTENT-KOORDINATOR”, Lindome församling, Annestorpsvägen 1, 437 33 Lindome. - kyrkoblad sommaren 2014 - 11


det berättas

Det berattas

Även denna gång kan man i Kyrkobladet läsa om namnen på byar inom Lindome socken under 1700-talet. Lindome var ju danskt fram till denna tid, och många av namnen hade dansk eller norsk anknytning. Krönikör är som vanligt Lars Åshammar. Man kan nog säga att de flesta gårdar, berg, sjöar och allt annat har fått namn efter var stället eller berget ligger, vem man är eller vem man var. Så förvanskas de ofta med tiden, och så småningom kan det bli svårt att veta ursprunget. Som inledning till denna betraktelse kan vi ta ett gårdsnamn i Lindome: När man kör utför den backe som kallades ”Gummens li” på södersidan av ”Kullen” passerar man en gård som alla Lindomebor kallar (eller kal­ lade) ”Mårschlins”. Mårschlins Ivar var en av folket på gården. Men varifrån kommer detta konstiga namn på en gård? Jo, det kommer av att gården egentligen heter ”Måns-Nils gård”, eftersom den ursprungligen tillhörde Måns Nils Johans Son. Och Måns-Nils förvandlades då till Mårschlins. Vid tiden före 1380 ägde Danmark landet till Göta Älv från söder, och Norge ägde i sin tur landet genom Bohuslän söderut till Göta Älv. Då hade Sverige ingen öppning västerut. Men vid någon tid under 1200-talet verkar det som om en svensk korridor hade öppnats mellan Bohuslän och Halland. Vad som hände sedan med denna är svårt att få fram, eftersom de så kallade gränslistorna anger gränsen med vilka byar den går genom, och deras namn är nästan okända numera. Var ligger Stämmesund, Kleverås, Hästås knapp? Man tror att Stämmesund år 1642 döptes om till Kungssund, dvs vattnen mellan Vrångö och Kungsö. Knipen nämns också, och det skulle

12 - kyrkoblad våren 2014 -

kunna vara Knipered. 1481 nämndes att gränsen går vid Gräshagen, Flaksjön, Flabäck, Sagsjön, Allmänna Bräckan och Dvärred. Detta är ju namn som vi känner till, så nu vet vi mera. Denna lista från 1481 beskriver en gräns som praktiskt taget helt och hållet överensstämmer med nuvarande landskapsgränsen mellan Halland och Västergötland. Och när vi ändå är inne på namn i det gamla Lindome kan det vara intressant att veta varför ängen öster om Lindome hemvärnsgård och fram till Lindevi idrottsplats kallas ”Klockarängen”. Kyrkans klockare hade på 1700-talet skyldighet att möta upp vid den så kallade ”kyrkstättan” och ”sjunga liken till graven”. Klockare Mats hade inte brytt sig om att göra detta för de fattiga i socknen. I lönen till klockaren ingick att han skulle ha var hundrade stock som flottades i Lindomeån, men han hade tagit för mycket, och folket tyckte att klockare Mats skulle avsättas. Det blev rättegång om saken, och klockaren fick göra avbön och miste sin rätt till stockar. I stället fick han en äng vid sågen i Lindomeån som det står ”till häst- och kofoder”, Denna ängsmark som klockaren fick vid rättegången kallas sedan dess ”Klockarängen”. Det var tal om att avsätta honom, men eftersom det inte fanns någon annan som kunde spela på det psalmodikon som stod längst fram till höger i kyrkan, i den s k ”Klåkare-stoen” fick han vara kvar.


Församlingsexpeditionen vardagar 09.00–12.00, 13.00–15.00 Ingela Thylin

99 68 60

Kyrkokamrer Christina Ek Sjösten

99 68 66

Musiker Organist Ellen Finnilä-Göranson Musiker Charlotte Edin

99 68 73 0703-15 81 25 0734-03 94 27

Församlingsvärd Gabriella Araya

99 68 65

Öppna förskolan

99 68 70

Kök Marie Wranggård

99 68 69

Kyrko- & kyrkogårdsvaktmästare Exp och telefontid säkrast mån–fre kl 10.00–10.30

0702-71 33 78 99 68 78

Besöksadress: Annestorpsvägen 1 E-postadress: lindome.forsamling@svenskakyrkan.se Fotografi Lindome församling om inget annat är angivet. Framsidans bild: Musikalen Noa i april.

Diakoner: Eva Svensson Ingela Skarin Håkansson

99 68 67 99 68 63

Präster: Andreas Thalenius Martin Lokrantz Pehr Vitalis Staffan Tobjörk, kyrkoherde, exp och bostad

99 68 71 99 68 72 99 68 64 99 68 68

För epost till personal och kyrkoråd se hemsidan.

www.lindomeforsamling.se

Annestorpsvägen 1 437 33 Lindome Fax 99 68 79

Tryck: Risbergs Information & Media Ansvarig utgivare: Staffan Tobjörk Kyrkobladet är ett gruppkorsband till hushållen i Lindome som utges med fyra nummer om året. Kyrkobladet skall delas ut till alla hushåll i Lindome. Om du inte har fått ett eget exemplar i brevlådan så får du gärna ringa till expeditionen eller komma in och hämta ett. Kyrkobladet skall även gå till den som undanbett sig reklam. Får du trots detta inte Kyrkobladet för att du undanbett dig direktreklam så kan du ringa postutdelningen i Lindome och hänvisa till att det är samhällsinformation och att det skall delas ut till alla.

- kyrkoblad våren 2014 - 13


Den blomstertid nu kommer...

Gudstjänsterna är i kyrkan om inget annat anges. Välkommen till din kyrka i sommar!

juni

  1 Sönd. f. Pingst   8 Pingstdagen 15 H. Trefaldighet 21 Midsommardagen 22 Joh. döp dag 29 2 e. Trefald.

10.00 10.00 10.00 10.00 10.00 10.00

Söndagsmässa Gudstjänst körsång Söndagsmässa Gudstjänst med Spelmanslaget Söndagsmässa Gudstjänst

juli

  5 Lördag 10.00 Konfirmation Farfa grupp1 13.00 Konfirmation Farfa grupp 2   6 3 e Trefald. 10.00 Söndagsmässa med konfirmander 13 4 e Trefald. 10.00 Friluftsgudstjänst öster om kyrkan (Vid dålig väderlek i kyrkan) 20 Apostladagen 10.00 Söndagsmässa 27 6 e trefaldighet 10.00 Gudstjänst

augusti

 2 Lördagsmusik 17.00   3 Kristi förklarings dag 10.00 16.00 10 8 e trefaldighet 10.00 17 9 e trefaldighet 10.00 24 10 e trefaldighet 10.00 31 11 e trefaldighet 10.00

14 - kyrkoblad sommaren 2014 -

”Operapärlor” Söndagsmässa Friluftsgudstjänst i Börjesgården med Hembygdsgillet och spelmanslag Friluftsgudstjänst öster FC=Församlingscentrum, Annestorpsvägen 1 om kyrkan (Vid dålig KH=Kyrkans hus, väderlek i kyrkan) Barnsjövägen 19. Söndagsmässa Information och predikoturer kan Gudstjänst Du finna i GP, MP, Norra Halland, samt på hemsidan under kalender: Söndagsmässa http://www.lindomeforsamling.se. Reservation för ändringar. * Mer info i Kyrkobladet.


andakt Sommaren är här Det är naturligt att tycka om sommaren. Själv tycker jag mycket om sommaren. Har alltid gjort det. Det mesta blir litet enklare. Vi kan göra som Povel Ramel, ta av oss skorna. Vi slipper bylta på oss en massa som under resten av året. Vi slipper skotta snö och skrapa bilen. Sommaren gör det också litet naturligare att umgås ute. Jo, jag vet, det finns inget dåligt väder. Men jag föredrar att få äta jordgubbar i tant Bertas sommarkvällsberså, än snöglopp och gråväder. Sommaren gör det litet mer tillåtet att få vara och ta dagen som den kommer. Lite grann som Tomas Ledin sjunger om, att få skrota omkring i sandaler av plast och läsa gårdagens blad. Sköna, långa sommarmorgnar, du kanske tar en tur framåt dagen och badar. Ligga i hängmattan och lyssna till björkarna som susar. Till sommaren är det också naturligt att närma sig det gudomliga. Kanske är det en koppling som finns där i oss människor från paradiset, som vi minns djupt inom oss. Då, när människan levde i Edens trädgård. Människan var som hon var skapad, naturlig och oförställd. För sin försörjning fanns allt på plats. Hon levde av frukterna som fanns. Hon behövde inte slita för uppehället. En frukt är färdigförpackad och klar, bara att sträcka ut handen och äta. Vad gjorde de första människorna i paradiset kan man undra? Inget arbete, ingen karriärism,

ingen stress, inget de skulle förtjäna. Så långt har vi kommit från det tillståndet att vi kan undra vad de gjorde utan allt det brus som finns i vårt liv. Allt var ju givet dem, allt fanns på plats. Kanske gjorde de det som vi gör på sommarens ledighet. Sådant vi tycker är roligt, som ger oss kraft, som bygger upp. Få måla ett fönster för att det blir fint (och linfröolja luktar ju så gott), plocka lite i trädgården för att det är så rogivande. Jag tror vi kan skönja det i barnens lek en sommardag. Allt det sommaren lär oss om livet i paradiset, lär oss också något om livet med Gud. Gud är för oss inte mot oss. Guds tankar med oss är kreativitet, harmoni, lugn, helhet, lek och glädje. Jag önskar dig mycket av det denna sommar.

Pehr Vitalis, komminister

- kyrkoblad sommaren 2014 - 15


Kyrkoherden har ordet Kyrkan är öppen

Lindome kyrka är öppen så gott som varje dag. På helgerna är den öppen i samband med gudstjänster och i veckorna varje dag kl 8.3015.30, då det finns personal i närheten. Under ett år kommer det närmare 13 000 deltagare till gudstjänsterna. Av dessa kommer 2/3 till dop, konfirmation, vigsel och begravning. Utöver gudstjänsterna kommer många även till kyrkan för att tända ljus, be en bön, få stillhet eller för att närvara vid en ringning för en avliden släkting eller vän. Lägg därtill alla som deltar i grupper och samlingar, besöker personal och expedition och kommer till samtal av olika slag. Kyrkan är en gemenskap som är öppen för alla. Det finns plats för fler. Kom gärna och ta gärna med någon du känner. Detta kyrkoblad kommer att handla en hel del om musik. I en gudstjänst är musik i olika former ett självklart inslag. Att vara med i grupper som sjunger och musicerar ger mer än välljud, gemenskap, motion, känslor och andlighet. Tänk att i himlen finns det både sång och musik, fast det finns nog stillhet och frid med, allt i en god harmoni. Välkommen till lördagsmusik, körer, gudstjänster och mycket mera. Vi söker en efterträdare till expeditionen: en

assistent-koordinator. Se annonsen på hemsidan eller i bladet och säg gärna till någon du känner som skulle kunna passa och vara intresserad. Församlingen vill bjuda in så många ungdomar som möjligt till olika sorters konfirmationsläsning. De konfirmationsgrupper som har en lite större del läger har en viss deltagaravgift. Lägren hålls både utomlands och i Sverige. Det finns även en kostnadsfri konfirmationsläsning hemma i Lindome med två lägerhelger. Sprid gärna denna information till kompisar, barn, barnbarn eller någon som du känner som behöver en liten puff. Det finns även möjlighet att konfirmeras för den som det inte blev av för. För dig som vill smaka på eller få en uppdatering om den kristna tron så är Alpha ett alternativ. Varmt välkommen även till någon av de övriga grupperna och till gudstjänster i församlingen. Somriga välsignelser önskar din kyrkoherde Staffan Tobjörk

Lindome sommaren 2014  
Lindome sommaren 2014  

Kyrkoblad för Lindome församling

Advertisement