Page 1

www.olandsmagazinet.se

RECEPT

PÅSK GRÖNT

KULTURARV TRÄDGÅRD S -

TRENDER

ÄLSKADE

PION ÖLAND SPIRAR VÅR 2014 ÖLANDS GODA SIDOR

ÖLANDS GODA SIDOR


Nu vaknar Öland på allvar!

D

et är tidig lördag morgon. Make och dotter sover fortfarande. Jag tar min nybryggda espresso med varm mjölk och smyger ut i trädgården. Slår mig ner på den lilla ljugarbänken som jag fått för många år sedan och kisar mot morgonsolen. Fåglarna kvittrar intensivt från alla håll och kanter, lärkan, tofsvipan, sädesärlan och alla de andra som bor nära oss. Våren är här! Går runt i trädgården och söker efter fler vårtecken. Jodå, de gamla tulpanlökarna är på gång, bladen har kommit upp en bra bit nu. Gullvivorna börjar poppa upp överallt ur gräsmattan, pärlhyacinterna knoppas … Jag tillhör dom som har en ostrukturerad trädgård. Har inte planterat så mycket mer än ett par vackra rosenbuskar sen vi flyttade till vår oas på östra sidan. Sen är det gamla lökar från förr som sprider glädje. Men jag har en fantastisk liten trädgård, bakom lilla stugan. Där kommer all sköns vilda blommor upp

ANSVARIG UTGIVARE Jeanette Edström – ÖlandsMagazinet AB GRAFISK FORM OCH PRODUKTION Nisse Hagman – GG3 Jeanette Edström REDAKTIONELL TEXT Iréne Forsmark, Johan von Reis, Bo Lundqvist, Jeanette Edström FOTO Jeanette Edström, Birger Lallo, Johan von Reis m.fl

2

ölandsmaga z ine T – V Å R 2 0 1 4

varje år och stortrivs. Det är som ett hav av orkidéer och gullvivor som slåss om utrymmet med urgamla pingstliljor, påskliljor och tulpaner, ni vet sådana där polkagrisrandiga. Dessutom brukar vi plocka fina toppmurklor där varje år. Förutom den lilla stugträdgården så önskar jag verkligen att jag hade det lite mer strukturerat och fixat, fina plantor, perenner och fler rosor. För att inte tala om pioner, för jag älskar verkligen pioner. Kanske någon kan tipsa mig om en bra trädgårdsmästare som skulle kunna förbarma sig? Trädgårdstrender, gediget hantverk, påskyra, Öland Spirar, vårliga recept och vintips är en del av innehållet i Ölandsmagazinet Vår. Nu vaknar Öland på allvar, så passa på och njut av vår underbara ö!

jeanette edström

ANNONSER Stefan Johansson, Marianne Jonsson, Jeanette Edström Tel. 0485-100 58 TRYCK Sörmlands Grafiska DISTRIBUTION Till Ölands samtliga fritidshusägare, utvalda hushåll i Kalmar, samt publika platser på Öland, i Kalmar och Glasriket

Västra Kyrkogatan 16 B 387 31 Borgholm Tel: 0485-100 58, Fax: 0485-100 05 E-post: info@olandsmagazinet.se Citera oss gärna bara källan anges.

Ölandsmagazinet Sommar kommer 27 maj!


H GANT

Internationella varumärken •

POLO

RALPH

OSCAR JACOBSON •

LAUREN L.B.M. •

J.LINDEBERG

BARBOUR

HENRI

CA LV I N

LLOYD

Kaggensgatan

• TIGER

• KLEIN

BOOMERANG

STENSTRÖMS • NN.07 •

11, Kalmar

BJÖRN

H

PAU L BORG

JAGGY SMITH •

mfl

0480-545

10


Vårens smaker på Öland Finsmakarhelger på Hotell Borgholm Välkomna att njuta av Öland under våren och Karin Franssons mat i Internationell Mästarklass. Vi har weekendpaket & “lillsemester mitt i veckan”.

Restarurang i Internationell Mästarklass - White Guide 2014

vi bygger om! Nu Restaurangen är öppen tisdag till lördag från klockan 18.00 Lunch serveras onsdag till fredag

Tel: 0485 - 770 60 | info@hotellborgholm.se www.hotellborgholm.se

utökar vi med mjukglass, glas desserter, milkshake m.m. Allt skasvara klart under maj månad. vi håller öppet som vanligt. Ursäkta röran under tiden.

handgjord choklad och glass tillverkat på äkta råvaror från vår egna fabrik!

Öppnar Skärtorsdagen 17 april kl 18.00

ölANds bästA cAfé eNligt white gUide 2013! du har väl inte missat att vi börjat att tillverka glass av högsta kvalitet, italiensk gelato och sorbet. tillsammans med den välkända, handgjorda chokladen och fantastisk espresso hälsar vi er vArmt välKomNA PÅ ett gott besöK i vårt hamncafé i färjestaden. om det är vår goda choklad som lockar, så håller vi också öppet i vår fabriksbutik året runt.

Ni hittar oss i Färjestaden - ÖPPET ÅRET RUNT!: Hamncafé (med butik): Södra hamnplan • 0485-345 15 Fabriksbutik: Industrigatan 1 • 0485-310 40

Trädgårdsgatan 26, Borgholm www.tg26.se BOKA BORD! 0485-772 42

4

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

info@olandschoklad.se www.olandschoklad.se


Kuckeliku – nu öppnar Öland text: iréne forsmark

Det hjälper inte att vintern varit snäll. Det är lika underbart ändå när våren kommer. En påsk i mitten av april innebär dessutom att det lyser gult av påskliljor och andra vårblommor över hela ön. Och inte bara det. Det händer roliga saker överallt; Den stora Äggröran, Påskyran och en massa annat skoj. Många aktiviteter riktar sig till barn. Välkommen till Påskön! 2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

5


L

agom till påsk är det mycket som öppnar för säsongen. Den här helgen gör Öland också skäl för namnet Påskön. Runt om på ön arrangeras en mängd olika aktiviteter i påskens tecken. Hotellen har paketerbjudanden och restaurangerna bullar upp läckra bufféer och smaskig påskamat.

påsk i löttorp I Löttorp pågår påskfirandet i två veckor med aktiviteter för alla skollovslediga barn som t.ex. kan prova Skottkärrerace med liten skottkärra i hinderbana, påskpyssel, gratis marshmallowsgrillning på Kalk mm. Det blir också Geocaching. Alla programpunkter kan för den lite mer äventyrslystne hittas med GPS koordinatorer. En målad höna i trä visar att man kommit rätt. I år deltar fler ställen runtomkring Löttorp än förra året. Firandet når förstås sin kulmen i påskhelgen då byn och butiker är påskpyntade. Den sportslige kan delta i ”Kärringracet” på påskafton. En löprunda på 1,5 kilometer med huckle och kvast. På Kalk i Löttorp kommer Miss Blåkulla att koras på långfredagen. Under lördagen blir det Äggroulette. Varje deltagare har fem hårdkokta ägg och ett rått. Man slår dem i pannan, den som är sist kvar utan att ha knäckt det råa koras till vinnare och får fint pris.

påsktrevligt i Borgholm I Borgholm ordnar Cityföreningen påskfest för 23:e året. Staden är pyntad i bästa vår-, påsk- och shoppingskrud, bland annat en stor påskbjörk med dagis/förskolebarnens egenhändigt tillverkade påskpynt.

6

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

Veckan före påsk pågår en tävling, öppen för alla, att skapa det finaste påskägget efter helt fria associationer. Äggen ställs ut och vinnarna får pris. På påskafton förvandlas staden till, om inte Bourbon Street, så Borgholm Street. Då släpper gatumusikfestivalen loss. Musiker i alla genrer spelar runtom i city. Påskkärringar bjuder alla besökare på godis. Handlar man i stadens butiker kan man vinna en splitter ny bil, dragning sker på eftermiddagen. För barnen arrangeras en fototävling på torget om vem som har bästa påskkostymeringen. I norra Parken finns det ponnyridning. I Societsparken har påskharen gömt ägg som barnen får leta efter och i lusthuset kan de måla påskägg (frigolit).

östra landsvägen Även längs Östra landsvägen händer det saker. Kårehamns Fisk & Havskök håller öppet hela påsken med musikunderhållning under påskdagens eftermiddag och kväll. Ölands museum i Himmelsberga har öppet på Skärtorsdagen med äggmålning, servering av påsktallrik, kaffe med påskbakelser och berättelser om påsken framför brasan i Kaffestugan (förbeställs).

den stora äggröran I Runsten arrangeras den uppskattade och välbesökta Stora Äggröran på påskafton för sjätte gången. Runstens centrum fylls med mat, musik, teater, konst, hantverk, utställningar, marknad, loppis, lek, pyssel, tävlingar, ridning, lamm, påskkäringar, tuppar, kycklingar, fjädrar, godis och ÄGG så klart! – Vi tutar och kör! Det krävs om vi ska kunna överträffa tidigare Äggröror, säger Leif Rydberg, Äggrörans projektledare. Bland nyheterna finns en utomhusscen där gruppen Tuta och


kör från Osby kommer att ge en fartfylld show med sång och musik för barn och sätta fart på hela publiken med rörelser, hopp och annat. Festivalområdet förtätas och blir mer äggformat och koncentreras kring kyrkan mitt i byn. Påsken är ju en av kyrkans stora helger och på komminister Sofia Ekelund Fogelströms initiativ arrangeras en dramatiserad upplevelsevandring inne i Runstens kyrka. Där man får använda alla sinnen smak, lukt, känsel, hörsel och syn. Fler roliga saker för barnen är minizoo med höns, kaniner, katter mm. I skolans gymnastiksal finns klättervägg, hoppborg, påsktuppmålning mm. Det blir också trädgårdsteater i form av kort folklustspel. Som vanligt blir det mycket spännande mat, öländsk mat. Allt är gratis utom den mat man köper och äter. – Vi vill att alla ska kunna komma hit och få en trevlig upplevelse utan att det kostar något, säger Christina Edler, pressansvarig för evenemanget. Som avrundning på årets Äggröra arrangeras en välgörenhetskonsert i Runstens kyrka till förmån för Läkare utan gränser. Artisten är den världskände saxofonisten Johan Stengård med pianist. Konserten börjar kl. 17.00. Arrangör är Runstenskonstnären Staffan Thulin med konstnärsvänner i samverkan med Äggröran.

kackel i stugan Kackelstugan, Västra Sörby öppnar upp under påskafton. Här blir det kackel i puben med chiligryta och livemusik.

påskyra i kastlösa I Kastlösa kacklas det för fullt när den stora Påskyran slår ut på påskdagen. Premiären förra året lockade över 2 500 besökare. I år är det full rulle igen. Här finns något för alla men arrangörerna satsar mycket på roliga aktiviteter för barn. Vinnaren i tävlingen ”Den vassaste, vildaste påskkärringen” koras. Liksom förra året har kommunens barn och skolelever fått tillverka och lämna in sina alster. Under dagen blir det teaterföreställning ”Pappa Kapsyl” spelar ”Jagad av en T-Rex”, tillverkning av papper och marsipankycklingar, ansiktsmålning, hairstyling, ponnyridning och ”Katten i tunnan” m.m. ”Slå katten ur tunnan” lektes vid fester och upptåg under fastan. Unga män till häst tävlade med käpp eller träsvärd om att slå sönder en upphängd tunna med en levande katt i. Djuret förknippades med djävulen och det onda. Den som lyckades få katten att ramla ur vann, blev ”kattakung” och fick utse en drottning bland de kvinnliga åskådarna. Påskyrans tunna har förstås ingen katt utan ett jättepåskägg med en massa godis. Barnen tävlar om vem som blir Kattakung/ drottning genom att slå sönder jätteägget så godiset far ut. Eketorps historiska fäktnings- och armborstklubb, EHFAK, visar och lär ut medel/vikingatida fäktning och bågskytte. Det blir också Öländsk matmarknad med massor av olika godsaker, Rallylydnad med egen hund, Konst/hantverk, lotterier och tävlingar med fina priser. Restaurangen och caféet håller öppet. Dagen avslutas med Konsert Kastlösa kyrka med Margareta Melz och Attila Gracza (entré).

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

7


Carolines utmaning: sälja gårdar i sydöstra Sverige

Skeppsholmen Sotheby´s öppnar filial Nu expanderar anrika Skeppsholmen Sotheby´s International Realty och etablerar sig med en gårdsfilial i sydöstra Sverige. Ansvarig fastighetsmäklare är Caroline Wassberg som bor på norra Öland. text: iréne forsmark

V

i inriktar oss på gods, gårdar och sjönära lägen på Öland, i Småland, Blekinge och sydöstra Östergötland. Det finns många fina stora gårdar, värdefulla objekt som ska hanteras därefter. Det är den viktigaste affären i livet. Vi vill göra den med kvalité, säger Caroline Wassberg. – I dag är det tufft för alla att sälja fastigheter. Att få en plattform som syns i 45 olika länder ökar möjligheten att få sålt till det pris man vill. Vi är fristående från kedjor och skräddarsyr en egen marknadsplan för varje objekt. Sotheby’s och Öland känns som lite olika storheter. Finns det en risk att företaget från ”fina gatan” skrämmer jordnära storägare? - Det tror jag inte. Skeppsholmens ägare har startat från scratch, gått den långa vägen och arbetat sig upp. De är ödmjuka och otroligt prestigelösa, alla kunder är välkomna. Tror du att ni kommer att påverka priserna? - Priset på fastigheter styrs ju av efterfrågan och utbud på marknaden. Men fler kanske får upp ögonen för vilken fantastisk region det här är, vilken livskvalitet man kan få här. Längtan till landet ligger i tiden. Det finns också många fina ställen längs hela kusten.

8

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

Vem är då Caroline Wassberg? – Jag är uppvuxen i Mönsterås och har tillbringat barndomens somrar på Öland. Läste internationella ekonom linjen, har bott i Stockholm många år och arbetat brett i läkemedelsföretag nationellt och internationellt samt som egen konsult i läkemedelsbranschen. Jag bor på en liten gård på norra Öland sedan några år tillbaka. Jag tycker om att arbeta långsiktigt, bygga upp ett förtroende med mina kunder. Att sälja och köpa en fastighet är den största affär man gör i livet. När jag kom i kontakt med Skeppsholmen kände jag att om jag skulle köpa eller sälja mitt hus vill jag bli behandlad så här som kund. Jag har en mäklarexamen från Högskolan i Halmstad och läste dessutom värdering av skog och jord vid SLU i Uppsala när jag var mammaledig. Att värdera skog är inte så lätt. Det är inte enkelt värdera en gård, inte som en vanlig fastighet eller villa. Det är viktigt att hamna rätt. Kunden säljer kanske ett helt livsverk eller en arvegård. Nu satsar vi i den här regionen och arbetar med kvalitetsmedvetenhet på riktigt. Det ska bli väldigt spännande, säger Caroline.


pr

eM

r!

Välkomna till en unik butik med härliga kläder i stl 38-52!

Gar de n S cu l p tu r e f r å n Studio G l a S hy tta n åhuS priSer fr ån 389:-

VÅRA VARUMÄRKEN: Angel Circle | Brandtex | Cecil | Ciso | Io Canella | IVKO Jacett | Lalo | Mansted | Masai | Mingel | Nanso | Signature Trofé | Two Danes | UNO danmark och mycket mera …

Torget, Borgholm 0485-124 31 www.glasgalleri.se

Brovägen 2, Färjestaden | 0485-306 10 | www.solochvindar.se ÖppEt ÅREt RUNt!

omenader. eläsningar och guidade pr för re, lla stä ut ed m ar ag Trädgårdsd appening. 9-11 maj Solliden spirar. tips, försäljning och math r, ga in idn Gu ar. ag nd go 30-31 maj Ros- och Pelar

Säsong SOLLID BORG ENS SLOT T HOLM S SLO TT

skort

2014

Köp d itt ko Fri entr rt direkt i en trén. é hela säsong en.

Välkommen till Sollidens Slott! Öppet 15 maj - 15 september Slottspark • Utställning • Slottsbod • Delikatessbutik • Kaffetorp • www.sollidensslott.se

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

9


notiser

recept

FINA FISKEN

Karin Fransson

Hotell Borgholm i internationell mästarklass

karin i svenska top chef Under våren är Karin Fransson också aktuell som jurymedlem i Kanal 5s nya programserie Köksmästarna som hade premiär den 13 mars. Programmet är en svensk version av Top Chef och i juryn, tillsammans med Karin, sitter också stjärnkockarna Paul Svensson och Johan Jureskog.

10

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

Lime- och dillgravad lax med krassepotatis

p o rt

10

ioner

Det är Sveriges enda heltäckande restaurangguide White Guide som för sjätte året i rad sätter Hotell Borgholm på den internationella restaurangkartan. Internationell mästarklass är den allra högsta kategorin, och det innebär att Hotell Borgholm håller ställningarna och är en av de tretton allra bästa krogarna i Sverige. Hotell Borgholm är den enda restaurangen i Kalmar län som finns med på den åtråvärda listan. Bland övriga krogar som ingår i denna kategori kan nämnas stockholmskrogarna Mathias Dahlgren Grand Hôtels Matsal, Operakällaren, Oaxen krog, F12 Restaurant samt PM & Vänner i Växjö och Restaurang Vollmers i Malmö. I motiveringen sägs bland annat: ”Smaksäkert och sprakande levande kök. En måltid i Karin Franssons universum tar sitt avstamp i en naturlig, råvarunära filosofi”. Och det är just de varierande smakerna som imponerar stort på White Guide, exempelvis sägs lyriskt att ”vi faller pladask för pilgrimsmusslan toppad med hasselnötter och smörigt brödsmul som serveras med perfekt pocherat mineralpackat ostron, spetskål i olika texturer och en högoktanig skummande vitvinssås vars eleganta syra binder ihop rätten”. Rena poesin. Klart att Karins man, källarmästare Owe Fransson är stolt, men han framhåller också att den proffsiga och taggade personalen har sin beskärda del av det fina betyget.

ingredienser 1 kg laxfilé eller 1 kg regnbågsfilé.
 3 dl hackad dill.
 Rivet skal av 2 lime.
 1 dl salt.
 1 dl socker.
 2 tsk vitpeppar.

Krassestuvad potatis
 800 g kokt potatis, skivad.
 2 msk mjöl.
 1 1/2 dl matlagningsgrädde.
 2 1/2 dl mjölk 3%
 Salt och peppar
 1 1/2 dl hackad krasse.

instruktioner Dela laxen på längden och frys in i tre till fyra dygn. 
Blanda övriga ingredienser och strö lite av blandningen i botten på ett fat. Fatet ska inte vara större än att laxen täcker botten. 
Lägg ena laxbiten med skinnsidan på dillblandningen. Täck med lite av blandningen och lägg den andra laxbiten ovanpå, med skinnsidan uppåt. Strö över resterande dillblandning och täck med plastfolie. Ställ kallt att grava i två dygn. Vänd laxen minst en gång. Ta upp och skär i fina skivor. Krassestuvad potatis: Vispa ut mjölet i grädden. Koka upp mjölken och rör i mjölblandningen. Låt koka cirka fem minuter. 
Vänd ner potatisen och låt den bli varm. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt krasse strax innan serveringen. Fisk som skall ätas gravad, rökt eller rå måste djupfrysas först.


Strax söder om Ölandsbron ligger Paradisverkstaden sedan snart 40 år, ett Keramiskt centrum med utsikt över Kalmarsund. Här kan besökaren njuta av Keramik, handgjort och högklassigt, formgivet av Eva, Olof, Hannah och Moa Paradis. I formspråket förenas klassiskt och nytt, mjukt organiskt och stramt, stilistiskt i en skön blandning. Ofta kan hantverkets magi beskådas i atelje och verkstad. Härliga textilier, franska trädgårdsmöbler och inredningsasessoarer ramar in och överraskar. I trädgårdscafeet fikar man hembakat bland blommor och blader som prunkar i generösa krukor och kärl. Där tronar också en och annan större skulptur av lera. En gigantisk fågel har lagt sina prickiga ägg i det gröna! Och under Öland Spirar rakubränner vi under bar himmel. Sedan många år har Paradisverkstaden arbetat med företagsgåvor av allehanda slag. Man har haft ett nära samarbete med Slottsbodarna och utnämndes 1986 till Kunglig Hovleverantör.

www.paradisverkstaden.se 0485-316 24, FÄRJESTADEN


Kosläpp är en av de populäraste aktiviteter som sker under Öland Spirar.

ÖLAND SPIRAR text: iréne forsmark foto: jeanette edström, birger lallo m.fl

För tredje året bjuder hela ön in till vårfestivalen Öland Spirar 10-11 maj. Upplev en vårskön ö där trädgård, naturupplevelser och lantliv står i fokus. Besök handelsträdgårdar, se undersköna blommor i Ölands lundar, ströva på Alvaret med eller utan guide, hälsa på hos kungen som öppnar Solliden och träffa drottningen av trädgård, Gunnel Carlsson. Shoppa, ät gott och njut av konst, musik och litteratur.

F

rån norr till söder är alla Ölands handelsträdgårdar öppna, Under Spira kan man lyssna på trädgårdsföreläsningar och frossa i vårens växter, köpa frön, plantor och perenner. Trädgårdens okrönta drottning, Gunnel Carlsson föreläser bland annat om sina favoritträd på B´ströö i Byxelkrok under Öland Spirar 2014. Trädgårdsmarknad med allt för trädgården, föredrag och trubadur blir det i Glömminge. I Gillberga Stenbrott planeras växtbytardag, köp, byt, sälj under lördagen. I brottet bjuder man också på utställning av konst och design, vårmusik, guidningar och mycket mer.

kolla trädgård och köpa gödsel Att besöka öppna trädgårdar är alltid inspirerande. Under Spira finns flera möjligheter; I Södvik, har Ruth Arvidsson öppet växthus med chili. I Föra Trädgård blir det hönsshow med rasparad på lördagen, utställning av ovanligare hönssorter samt försäljning av kycklingar och ägg. Edins Lustgård, några kilometer söder om Föra, bör man inte missa. En

12

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

underskön oas, mitt i den öländska naturen. Även galleri/butik med spännande glas, keramik och bildkonst av Lena Edin. I Färjestaden, Sandås trädgård öppnar Marianne Martinsson sin trädgård med café, surdegsbröd, kakor och barnteater. Fler öppna trädgårdar finns i spiraprogrammet. (www.olandspirar.se).

hälsa på hos kungen Kungen, som har sitt andra hem på Öland, öppnar privata delar av Solliden som man annars inte kan besöka; växthus, frilandsodlingen, äppelträdgården och lindallén. Under de pampiga lindarnas trädkronor finns utställare inom hem, mathantverk, trädgård och fritid. Det blir också guidade promenader på Solliden med olika tema.

borgholm spirar I år satsar Borgholm för fullt på Öland Spirar. En grupp handlare har under våren jobbat fram ett gediget program för alla besökare. På torget kan man bygga sin egen fågelholk för bara 20 kronor som


Gillberga natur- och kulturbrott.

Blomsterfröjd i öppen trädgård.

oavkortat går till välgörande ändamål via Lions. Det blir också en tipspromenad runt i butikerna där du får testa din fågelkunskap. Tekniska Magasinet på Storgatan fixar minizoo med höns, kaniner och mycket mer. Henrik Insulander, som kom på en hedrande tredjeplats i TVs tävling Grillmästarna för något år sedan, gästspelar utanför Borgholmsgallerian under lördagen. Henrik grillar och ger tips om grillningens konster med öländsk touch. Öppna trädgårdar, konstutställningar, kosläpp på Kungsgården, är ytterligare några av alla aktiviteter som bjuds på i Borgholm.

Skansen; se Ölandsgårdar från förr, shoppa i handelsboden, ta en tår i kaffestugan. Är vädret fint kan man sitta under valnötsträden. På VIDA museum öppnar en utställning med Sven Ljungberg på Öland Spirar 2014. Temat på utställningen är fest och trädgård. Utställningen visar tidiga verk från Sven Ljungbergs tid på Öland, till hans sista målningar från Italien sommaren 2010. Paradisverkstaden i Färjestaden bjuder på härlig vårinspiration. Den vackra trädgården och växthuset fylls av växter, stora krukor och skulptural keramik. Dessutom blir det rakubränning under bar himmel.

ovanliga restauranger Magen måste förstås också få sitt. Många av Ölands restauranger och caféer är förstås öppna med vårlig och lokal mat på menyerna. Testa också att äta på någon av de ”Restaurang för en dag” som bara finns under Spira. Fjolårets uppskattade evenemang där vem som helst fick öppna restaurang för just en dag återkommer. Det är bara att åka runt och låta sig väl smaka. Vinna middagar kan du göra i Stora Rör, årets Ölandsby. Kom i din veteranbil eller ta på dig flådigaste hatten så är du med i tävlingen. Faller just dina ägodelar juryn på läppen, kan du vinna middag för en till fyra personer.

lantliv och öppna gårdar Hönsbytardagar, humlevandringar, ponnyridning eller öppen alpackagård, för den som vill träffa tama, vilda eller halvvilda djur finns det mycket att göra under Öland Spirar. Alpackor kan man se i Vedborm, kor släpps vårfria i Borgholm och Södvik. Öppna lammgårdar i Äpplerum, Runsten, Jordsläta och Algutsrum, hönsshow i Föra samt Hönsbytardag i Solberga är några aktiviteter.

vårsalonger och rakubränning

vårfåglar

Under Öland Spirar den 10-11 maj öppnar Ölands museum, Himmelsberga dörrarna till en helt ny konstsatsning i samarbete med Ölands Skördefest. Efter den stora framgången med samlingsutställningen under Skördefesten i höstas utökas nu samarbetet med en vårsalong! Ambitionen är att etablera en ny återkommande jurybedömd vårsalong med kvalitetskonst öppen för vuxna konstnärer och ungdomar mellan 12-25 år i hela länet. Här kan man också ströva runt i museet som är lite av Ölands

I början på maj kommer göken och Ölands landskapsfågel Näktergalen. Den som vill lyssna under professionell ledning kan bege sig till Kastlösa kyrka kl. 06.00 den 10 maj och delta i Gökmorgon med Ölands fågelguru Gösta Friberg. Han tar er vidare till Penåsa ödeby och kollar att såväl gök som näktergal är på plats. Ottenby fågelstation erbjuder ringmärkningsguidningar under hela helgen!
Vill man följa med på en säl- och fågelskådningstur går den från naturum alla dagar!

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

13


Trygg semester med rätt försäkring

Oavsett om du skall försäkra fritidshuset, dina sommarprylar eller teckna reseförsäkring, har vi förmånliga lösningar för dig och din familj. Skulle oturen vara framme finns vi alltid nära dig. På Öland kan du träffa oss på våra kontor i Borgholm, Färjestaden och Kalmar. Välkommen in.

Borgholm Färjestaden Kalmar

Dina Försäkringar Öland

0485-104 08 0485-309 70 0480-42 07 00

www.dina.se

Vi erbjuder helt nya, inflyttningsklara bostadsrätter för dig över 50. Passa på nu – hälften är sålda! Foto: Anders Nilsson

För information, priser och visning, kontakta Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, 0485-66 90 40. Välkommen!

BOSTADSRÄTTSFÖRENING

14

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4


Det spirar på

Sollidens slott text: johan von reis foto: birger lallo, anna schibli, detlef lampe

Under Öland Spirar 9-11 maj slår Sollidens slott upp sina portar för en rejäl trädgårdsfest där besökarna får möjlighet att ströva runt i parken, även i delar som normalt sett inte visas för allmänheten, till exempel växthusen, frilandsodlingarna och den stora äppelträdgården.

I

den praktfulla lindallén kommer flera olika utställare att visa upp sina produkter under trädkronorna, främst inom sektorerna trädgård, mathantverk och inredning. Även kungens egen restaurang och café på det intilliggande Kaffetorpet håller öppet under dessa dagar. Här finns möjligheter att äta eller ta en fika med hembakat bröd och den berömda Sollidentårtan. Öländskt och regionalt mathantverk presenteras i en egen avdelning i Kaffetorpets gamla uthus. Nytt tillskott för i år är Fredrikssons Smakhantverk. Botanisera gärna bland öländska marmelader och olika sorters chutneys bland mycket annat.

guidade promenader Passa på att följa med på guidade promenader runt om i parken, där bland andra parkchefen Stefan Andersson-Junkka berättar om skötseln av parkens unika bestånd av olika träd, buskar och blommor. Dessutom ges en exklusiv möjlighet att gå på bigårdspromenad, där den kungliga bigården visas upp. Sollidens honung är berömd och det är inte för inte som den går under beteckningen Sollidens Guld. För den historiskt intresserade kommer det också att arrangeras en arkitekturinriktad visning av

slottet, egentligen en magnifik villa i italiensk stil, uppförd 1906 av Drottning Victoria och som ju idag är kungafamiljens privata semesterhem.

årets utställning Den 16 maj invigs årets utställning i den under vintern ombyggda och uppfräschade Sollidenpaviljongen. Den invigs högtidligen av Kungen själv och årets tema är kungliga kök – en exposé genom hundra år. På utställningen kommer olika föremål och dukade bord från de kungliga slotten att visas upp. Dessutom visas en permanent utställning om Sollidens slotts historia med bland annat ritningar och unika fotografier från slottet och trädgården.

ros- och pelargondagarag Under Kristi Himmelfärdshelgen 30-31 maj anordnas en stor utställning med olika sorters rosor och pelargoner, där flera föreningar och trädgårdssällskap deltar, bland andra Svenska Rosensällskapet och Svenska Pelargonsällskapet. Det blir stor utställning, försäljning av plantor och guidade turer i Sollidens park med fokus på just dessa blommor.

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

15


notiser

Crepesbönorna
Anna Thoren Mörnerud till vänster och
Selina Nilo till höger

Creperiet i Bårby Under ”Öland Spirar” öppnar ”Creperiladan i Bårby” som Selina Nilo och Anna Thorén Mörnerud drog igång till Skördefesten. Det kommer att serveras Go´fika, söta crepes, matiga galetter och björksaft i den inredda ladan. Men det finns också växter och plantor, blomsterhjul, ponnyridning mm på gården. De franska klassikerna crepes och galette är ett nytillskott i Ölands smakupplevelser. – Vi satsade rätt stort i höstas och ville visualisera ett fullskaligt café. Vi ville skapa en härlig upplevelse och fick ett otroligt gensvar. Vi röjde vår lada, det var mycket jobb. Vi hade ingen jättebudget så vi arbetade med kreativa medel, loppisgrejer och livemusik från en duktig kompis.”Ni öppnar väl igen?”, sa folk efter skördefesten och nu gör vi det, berättar Selina Nilo.

björksaft till heders Deras signum är eko och de försöker få tag på så mycket lokalt som möjligt. I höstas plockade de äpplen och pressade must. Nu har de inga kvar så de tänker tillverka och servera något, numera, så ovanligt som björksaft! Blandad med mineralvatten blir det vårligt alkoholfritt bubbel.

lustfyllt liv Selina sprudlar av liv och idéer. När hon inte öppnar ”Creperiet” driver hon företaget ”Tid för trädgård” tillsammans med Anna Reuterswärd som bor i Eketorp. Båda har gått trädgårdsutbildning på Capellagården där Selinas man är möbelsnickare och huvudlärare. Selina var sjukgymnast i 16 år och hade arbetat med ett stort rehabprojekt när hon kände att hon måste jag få tid för livet; ”Nu vill jag skapa mitt liv på ett balanserat och lustfullt sätt”.

16

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

B´Ströö – en unik handelsträdgård För sex år sedan började Boel Thorsell bygga upp en handelsträdgård på maken Jonas föräldragård utanför Byxelkrok. Hon har specialiserat sig på träd och buskar, gärna ovanliga sorter, och idag finns över 800 olika växter att välja mellan, varav drygt hälften är träd. – Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av trädgårdar och trädgårdsskötsel, säger Boel. Här på min mans föräldragård fick jag chansen att utveckla och skapa en handelsträdgård precis som jag själv ville ha den. För den som är intresserad av ovanliga träd och buskar är det här rätta stället, även om jag förstås också har ett stort urval av de vanligaste sorterna. Jag har besökt odlare i stora delar av Europa och hittat fantastiska plantskolor, inte minst i Polen och baltstaterna, där man har en lång tradition att få fram friska och härdiga sorter av olika slags träd och buskar. Men jag köper även in växter från exempelvis Holland, England och Tyskland. Från och med i år kommer jag också att göra en storsatsning på olika sorters klematis och rosor.

gunnel carlson till b´ströö under öland spirar På söndagen den 11 maj får B´Ströö fint besök av Gunnel Carlson som bland annat kommer att berätta om sina favoritträd. Gunnel är en av våra mest kända trädgårdsjournalister, välkänd från populära trädgårdsprogram som till exempel Trädgårdskampen, Gröna Rum och GoKväll. Ett fantastiskt tillfälle för alla trädgårdsintresserade.


Vårnytt på ! n e d a t s je r ä F i n a l p n Ham

Nyhet – SeASALt BAKeRy! Till påsk öppnar vi Seasalt Bakery med surdeg, stenugnsbakat och ölandsvete! Håll utkik efter våra påskerbjudande! SeASALt KItCheN

Sköna former i stengods konst- och brukskeramik Livsstil, smycken och kläder

Kitchen håller öppet hela påsken onsdag-söndag 11.30-sent, mån 11.30-16.00 Luncher - middagar - fika - livemusik Boka bord! Under maj öppnar vi upp för lunch alla dagar. Fredag- och lördagskvällar öppet till sent! Läs mera om våra öppettider och erbjudande på fb Ring oss 0485-503 506 Vi ordnar din fest!

KeramiKer Lotta Sjöberg Södra Hamnplanen, Färjestaden Tel: 0485-318 81 070-248 53 64, www.lottaomary.com


Vår på ”Östre Siin” Östra landsvägen är en av Ölands vackraste och mest genuina vägsträckor. Föra, Kårehamn, Löt, Bredsättra, Störlinge, Långlöt och Runsten är några av de byar i norra och mellersta delen som bjuder på service och upplevelser. Föra Trädgård 2014 ÖppeT 10-16

påskafton 19 april Öland spirar 10-11 maj Kristi Him. 31 maj- 1 juni Tusen Trädgårdar 29 juni Alla lörd & sönd 5 juli-10 aug Ölands Skördefest 26-27 sept kl. 10-21 sönd kl. 11-15 www.föraträdgård.se

Handstöpta ljus rum & frukost presenter Hantverk sommarCafé öppet 16 juni - 30 aug Månd-fred 11-18, lörd 11-15 öppet övriga året Lörd 11-15 Vässbylund, Föra 2 mil norr om Borgholm.

0485-742 25 www.olandsro.se

FISKBUTIK – HAVSKÖK – CATERING

ÖPPET ALLA DAGAR! Påskafton-Påskdagen Kl. 10-20 Påskdagen: Musik & Mat Kl. 16-19 Påskmeny Fre-Lör-Sön

ALLTiD i buTikEn! Färsk & rökt fisk, Skaldjur, Sillinläggningar mm Välkommen till Kårehamn! Tel 0485-66 55 17, 070-640 02 40 www.karehamnsfisk.se

FURUSUNDS EL F u r u s u n d | T ä b y | N o rr t ä l j e | Ö l a n d

Allt inom el. Även tele, data och KNX. 070-9712166 henke@furusundsel.se

www.furusundsel.se

18

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4


Varmt välkommen till ”östre siin”! www.facebook.com/ostralandsvagen

i

Ölands Karamellkoker

vic&mic inredning

Ett unikt utflyktsmål, mitt i hjärtat av byn Bredsättra. Vi tillverkar karameller på gammaldags vis. Välkommen och se hur vi gör i vårt skådekök!

En härlig mix av Bruka design, Lexington och Ocean house.

Öppet: Påsk 17 april - 20 april. 1 maj-3 maj. Öland Spirar 10 & 11 maj. Kristi Himmelfärdshelgen 29 maj-1 juni. Café & Butik öppet kl 11-17. Visning av karamelltillverkning kl 12, 14 & 16.

Se / ring för öppettider www.vicochmicinredning.se Tel 0485-730 35. Ni hittar oss i Löt vid väg 974. Lat 56°55’3.22”N Long 16°50’13.32”O

Ölands Café & Karamellkokeri – Bredsättra 0485-751 15, www.cafe-karamellkokeri-bredsattra.se

I Löt på östre siin finns familjeföretaget Tomas Buss AB. Vi bedriver skolskjutstrafik och vi driver Silverlinjen tillsammans med Silverstrands Trafik. Vi har också eget reseprogram med korta och långa resor, till Kalmar och Toscana till exempel. Behöver du busstransport vid bröllopet, släktträffen eller för din företags- eller föreningsresa? Varmt välkommen att kontakta oss! Reseprogram finner du på vår hemsida www.tomasbuss.se ,på vårt kontor i Löt eller slå oss gärna en signal: 0485-732 85

Varmt välkommen ombord önskar familjen Angelin med personal!

Mer info & bokning 0485-732 85 www.tomasbuss.se

Diplomerade för enskilda avlopp och infiltrationer. Vi anlägger vägar och vändplaner. Tomtplanering, grunder, buskröjning, grävning mm. Matjordsförsäljning.

SkärtorSdag 17 aPrIL I kaffeStugan PÅSkfIrande! Kl. 14 äggmålning. Kl. 16 Påsktallrik, berättelser vid brasan och kaffe med påskbakelse. Endast förbokning, senast 14 april. ÖLand SPIrar Museet öppnar för säsongen med VÅRSALONGEN 2014 Vernissage 10 maj kl 11. Öppen helgerna i maj från 10/5 och sedan dagligen till 8 juni. Stort kaffekaLaS alla helger i maj från 10/5.

Roger 070-549 12 93

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

19


ölAnds KrögArförening – för det godA liVet Byxelkrok

25 27 39 20

1

Allégården KAstlösA Kastlösa Bygata 0485-421 75

19 KAlK Marknadsvägen, Löttorp 0485-200 80

37 strAndnärA eCo restAurAng Dansbanevägen, Stora Frö 0485-366 00

2

Bo PensionAt Vickleby 0485-360 01

20 KVArngården Byxelkrok 0485-281 21

38 södViKs gästgiVAregård Gamla vägen, Södvik 0485-263 90

3

Borgholms KöK & BAr Östra Kyrkogatan 11, Borgholm 0485-56 27 60

21 KårehAmns fisK & hAVsKöK Kårehamn 0485-66 55 17

39 terAzzen Hamnen, Byxelkrok 0485-284 65

4

CAfe & restAurAng sVeA Ekopark Böda, Skäftekärr 0485-222 06

22 KällA glAssgård Källagården, Källa 0485-271 37

5

CArlAs CAfé Näsby 0485-66 20 50

23 KällAtorPs golfrestAurAng Högby Torp, Löttorp 0485-272 25

6

eKerum golf & resort Väg 136, 1,5 mil söder om Borgholm 0485-800 00

24 lAmmet & grisen Hornvägen, Löttorp 0485-203 50

7

eKsgården Gårdby 0485-334 50

25 mArinAn BAr & KöK Neptunivägen 5, Byxelkrok 0485-66 94 00

8

gAlleri Blå Porten Alby 0485-451 54

26 restAurAng PAPPA Blå Storgatan, Borgholm 0485-125 01

9

gt Vin & mAt Västra Kyrkogatan 20, Borgholm 0485-600 108

27 restAurAng sjöstugAn Byxelkrok 0485-283 30

10 guntorPs herrgård Guntorpsgatan, Borgholm 0485-13 000

28 restAurAng trädgårdsgAtAn 26 Trädgårdsgatan 26, Borgholm 0485-772 42

11 hAlltorPs gästgiVeri Landsvägen Halltorp 0485-850 00

29 roBinson Crusoe Hamnvägen, Borgholm 0485-777 58

12 hArrys Borgholm Sandgatan, Borgholm 0485-480 90

30 sAndViKs hAmnKrog Hamngatan Sandvik 0485-262 70

13 hornsjöns restAurAng Vedbyskogsvägen, Löttorp 0485-210 09

31 seAsAlt KitChen Hamnplan, Färjestaden 0485-50 35 06

14 hotell Borgholm Trädgårdsgatan, Borgholm 0485-770 60

32 slottshöjden Sollidenvägen, Borgholm 0485-122 77

15 hotell drei jAhreszeiten Bredsättra/Gåtebo 0485-750 21

33 steKhuset munKen Löttorps Camping 0485-232 70

16 hotel sKAnsen Tingshusgatan, Färjestaden 0485-30530

34 storA frögården Stora Frögårdsv. 12, Stora Frö 0485-363 33

17 KACKelstugAn Västra Sörbys bygata 0485-56 02 36

35 storA rör hAmnKAfé Kolonivägen, Stora Rör 0485-56 53 55

18 KAj 4 Södra Hamnplan, Färjestaden 0485-310 37

36 strAnd hotell Villagatan, Borgholm 0485-888 88

4 Skäftekärr Hornsjön 13

24

Löttorp 19

33

23

22 Källa

40 VidA museum Landsvägen, Halltorp 0485-774 40 Sandvik 30

38 Södvik

21 Kårehamn

Borgholm

3

9

15 Bredsättra

10 12 14

26 28 29 32 36

Halltorp 40 11 Ekerum

17 Västra Sörby

6

Stora Rör 35

Färjestaden 18 31 16

7 Gårdby Vickleby

2

Stora Frö 34

37 Mörbylånga

8

Alby

Kastlösa 1

5

www.olAndsKrogArforening.se

Näsby


ÄLSKADE P ON text: iréne forsmark

Magnifika, pampiga, doftande, sidenblanka blad, underbara färger, vackra i trädgården hela säsongen, utmärkta snitt som står länge, vissa kan orkas, lättskött, får sällan sjukdomar, kan bli 250 år, tål torka och köld. Underbara älskade pion, säg om inte du är växten som har allt.

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

21


V

issa blommor är helt enkelt mer romantiska än andra. Rosor, lavendel och pioner till exempel. Att sticka näsan i ett fång pioner och dra in dess bedövande doft är fantastiskt liksom att se deras slösande blomsterprakt lysa i trädgårdens skymning en försommarkväll. Pionen (Paeonia officinalis) har älskats och beundrats i århundraden, såväl de vilda som de förädlade. Det finns ungefär 30 vilda pionarter. De växer i ett bälte från Spanien, Portugal över medelhavsländerna bort till Kina och Japan, ofta i relativt karg miljö i bergstrakter. I Kina har pioner odlats i minst 1500 år, för medicinskt bruk och för sin skönhet. När pionerna blommar ställer kineserna till med fest. Pionen är ju också ett vanligt motiv på porslin och målningar. Till Europa kom luktpionerna med Ostindiska kompaniet i slutet av 1700-talet. Innan dess fanns bara bondpion som växer i sydöstra Europa.

fransk doft Efterfrågan på doftande pioner blev snabbt stor och ett omfattande förädlingsarbete påbörjades.
Det var framför allt i Frankrike och i England som nya pioner togs fram. Den första rosa fyllda luktpionen, Edulis Superba presenterades 1824 av Nicolas Lemon på en utställning i Paris, var annars? Många av dessa gamla sorter är fortfarande populära t.ex. Festiva Maxima, Felix Crousse och Sarah Bernhardt. I mitten av artonhundratalet kom de europeiska luktpionerna till USA. Stora odlingar växte fram och USA tog snabbt över rollen som världsledande på pionförädling. En av de mest kända förädlarna är A.P. Saunders som bland annat tog fram Roselette, Starlight och Horizon på 1940/1950-talet. Det är fortfarande från USA de flesta spännande nyheter kommer. Numera finns cirka 8000 sorter, de flesta doftpioner.

22

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

Dagens pioner är korsningar mellan olika vildarter. Fem olika blomtyper finns; enkel, halvfylld, fylld samt Japansk och Anemone där ståndarna ombildats. Blommorna är fat-, skål- eller bägarformade och finns i alla upptänkliga nyanser av vitt, créme, aprikos, gult, rosa, cerise, rött, med eller utan strimmor och doft.

lång blomning Blomningen infaller från slutet av maj till mitten av juli. Först blommar många vilda arter som dill-, svavel- och rosenpion. De följs av bondpion och turkisk pion som slår ut början av juni medan doftpioner blommar från midsommar in i juli. Den som väljer sorter smart kan alltså njuta av pionernas magnifika blommande skönhet från slutet av maj till mitten av juli. Pioner passar bra ihop med många olika växter; rosor, lökväxter och perenner. Jättedaggkåpa, stjärnflocka, akleja, stäppsalvia, iris, blodtopp, grekisk vädd, stenkyndel, rosenmalva, mjölkklocka, alunrot och nävor är bara några exempel. En pion pryder sin plats i trädgården hela säsongen; från de första röda bladen som passar med vårens lökväxter och som sen slår ut och döljer den vissnade lökblasten. Efter pionens storslagna blomning, är buskarna med sina flikiga blad vackra i sig men bladen är också mycket användbara i buketter och arrangemang, på hösten får en del sorter vackra färger och frökapslar.

buskpioner Den som vill ge sin trädgård något alldeles extra satsar på Buskpioner, så kallade trädpioner. Dessa förvedade, lövfällande buskar från Kina ansågs förr så värdefulla att endast kejsarfamiljen fick ha dem. Den första buskpionen kom till Europa 1789 och planterades i Royal Botanical Gardens i Kew, England.


Variationsrikedom är stor; blommorna finns i vitt, rosa, gult eller rött. Buskpionen kan bli mer än två meter hög. Paeonia suffruticosa är en av de vanligaste. Alice Harding är en fylld, citrongul buskpion som doftar underbart. Buskpioner är inte så vanligt i svenska trädgårdar, men säljs på flera ställen, så det är bara att prova. Buskpionen vill ha lätt, sandig jord och varm växtplats med vandrande skugga. Den planteras djupare, ympade 10-12 cm, rotäkta samma nivå som den står i krukan.

hitta och titta Hur ska man då välja i det gigantiska utbudet? Att besöka några av de fina pionsamlingar som finns kan vara en början. På Julita utanför Katrineholm finns 130 sorters pioner. Det magnifika godset Julita donerades 1944 till Nordiska Museet. www.nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard. Guldsmedgårdens Handelsträdgård i Hov, Västergötland, drivs av Sveriges egen pionguru Hermann Kupke som också skrivit boken ”Min passion för pioner”. Här finns allt.

I Göteborgs botaniska trädgård finns de flesta av världens vildväxande pioner utplacerade i Klippträdgården med tydliga skyltar. I Uppsala Botaniska trädgård finns 70-80 pioner med tydlig skyltning av sortnamn. Svenska pionsällskapet, www.pionisten.se, som startade 2013 har grundläggande tips om plantering med mera samt en synnerligen livaktig facebooksida.

varför finns då inte denna fantastiska blomma i alla trädgårdar? Pionen är populär men inger ändå viss respekt då den påstås vara svår att flytta. Men många hävdar motsatsen; att den har oförtjänt fått ett rykte om sig att vara svårodlad. Den växer den kanske sakta, men i gengäld kan pioner bli mycket gamla. De kan stå på samma plats och blomma hundra år eller mer utan särskild vård. Ofta ser man pioner blomma på övergivna tomter. Bondpionen har odlats länge i Sverige och ibland kallats ”fattigmansros”.

Paion var gudarnas läkare. Hans lärare, Asclepios, blev vid ett tillfälle avundsjuk och tänkte döda honom. Då förvandlade Hades honom till en blomma för att han skulle undgå att dödas. Denna blomma är idag Paeonia officinalis. Carl von Linné beskrev Paeonia officinalis i sitt verk Species Plantarum 1753. 2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

23


plantering och skötsel plats En plats med skimrande skugga är det allra bästa, men några timmars sol om dagen behövs. Man kan förlänga blomningstiden något om pionerna står lite skuggigt.
 Plantera inte för nära stora träd som utarmar jorden.

gödsling

”Pioner behöver sällan gödslas”. Råden går isär om man ska gödsla pionerna på våren eller enbart efter blomning. De flesta förespråkar det senare. Benmjöl, väl förmultnad kogödsel eller träaska rekommenderas av de flesta trädgårdsexperter. Träaskan som innehåller Kalium strös på marken, benmjöl jord och kogödsel myllas ned i ytan runt plantan en bit från själva stammen – Pioner vill ha näringsrik, lerblandad och kalkhaltig jord med bra dränering. försiktigt så att det grunda rotsystemet inte skadas. Rötterna får inte komma i direkt kontakt med starkt gödsel. flytt Algomin, NPK 8-7-16 eller 11-5-18 kan också användas. Gödsla med måtta, Pioner vill stå ifred men det är en myt att de inte kan flyttas. Bondpion och gärna när det regnar, använd inte för mycket kväverika gödselmedel det ger luktpion kan flyttas utan problem, men blommorna blir oftast färre det första mer blad än blommor. året efter omplantering. Är plantan äldre än 3-4 år gammal bör den delas vattning samtidigt, men då kan blomningen utebli under något år. Inte för ofta, inte direkt på bladen, inte på kvällen. Dränk jorden ordentligt plantering högst en gång i veckan på nyplanterade plantor. Pioner tål torka mycket bra, Planteras tre-fem cm under jord, inte djupare! Pioner som inte blommar står men behöver vatten vid blomsättningen i maj, om våren är torr. ofta för djupt. Plantera inte för tätt, en meter mellan plantorna är lagom. skadedjur Jordförbättra med väl brunnen stallgödsel/kompost, benmjöl och aska. Krukodlade pioner kan planteras när som helst, barrotade i september/ Pioner har inga större problem med skadedjur. Rådjur tycker inte om dem, oktober. Gräv stor grop 50 cm och lika djup. Vattna väl Plantera inte pioner på sorkar kan någon enstaka gång gnaga lite på en rot. Myror på knopparna gör ingen skada utan äter det söta sekretet. samma ställe utan att byta ut jorden.

förökning
 Förökas genom delning på hösten. Tre till fem knoppar på en 10-20 cm rotbit räcker för att få en ny planta.

24

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4


snitt och doft sorter lämpliga för snitt

pioner som doftar

Charlie´s White (vit) Edulis Superba (rosa) Fairy´s Petticoat (ljusrosa) Festiva Maxima (vit) Karl Rosenfield (röd) Mister Ed (ljusrosa) Monsieur Jules Elie (rosa)

Charlie´s White Edulis Superba Felix Crousse Festiva Maxima Festiva Supreme Kelway´s Glorious Lady Alexandra Duff

Raspberry Sundae (rosa) Sarah Bernhardt (rosa) The Mighty Mo (röd) Flame (röd) Krinkled White (vit) Sea Shell (rosa)

Laura Dessert Miss America Mister Ed Monsieur Jules Elie Mrs F.D. Roosevelt Reine Hortense Sea Shell Shirley Temple

sjukdomar piongråmögel

järnbrist

Pioner är oftast friska men kan drabbas av piongråmögel. Det uppstår när skotten är 10-30 cm och syns bäst längst ner på stjälkarna som brunt slem. Skära bort de angripna stjälkarna, ta bort jorden närmast plantan, lägg lite träaska runt plantan. Det är vanligare med angrepp om det är fuktigt väder och om pionerna står för tätt.
Mer resistenta sorter är till exempel; Festiva Maxima, Lady Alexandra Duff, Sarah Bernhardt.

Gula blad med tydligt gröna nerver. Järnberikad gödsling brukar fungera bra.

bladfläckssjuka Drabbar främst örtartade pioner efter blomningen. Marktäckning är bra för det hindrar svampsporer att spridas från jorden. Kan gynnas av kvävebrist. Vattna eller duscha aldrig bladverket på kvällen. Kalka på hösten.

rotnematoder Ärtlika knölar på rötterna. De förekommer mest i lätta jordar men inte alls i tyngre lerjordar. Förebyggs med näringsrik, lerhaltig jord och ökad kaliumgödsling.
Gräv upp de sjuka plantorna, ta bort angripna delar så kan plantan friskna till.

Källor: Nordiska museet, Svenska Pionsällskapet, Perenner. se, Guldsmedsgården.se, Zetas.se, Rappne.nu m.fl.

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

25


Vårens

Viner

Bästa

underbara riesling 2011 Schloss Saarstein Riesling Alte Reben Saar (Moseldalen), Tyskland Nr 79290 Pris 189 kr ”Åh, detta vin är en fröjd att få i glaset med sin vårlika gnistrande rena och krispiga gröna frukt. Det är som att få en porlande vårbäck i sitt glas – kyl den till runt 8 grader! – med lätt, frisk fräschör som förför direkt. Riesling från Tyskland är speciellt, särskilt när den är torr. Den är elegant och helst dricker man den som aperitif”.

gröna grüner veltliner 2013 Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner Niederösterreich, Österrike Nr 2775 Pris 99 kr ”Välsmakande torr och kryddig smak med inslag av päron, persika, örter, honungsmelon, mineral och lime. Vårens natthimmel blir allt ljusare – som ett glas av detta vin. Servera till fisk och skaldjur”.

fräsch bordeaux 2012 Château Bonnet Entre-deux-Mers, Bordeaux, Frankrike Nr 4151 Pris 89 kr ”En klassiker för oss svenskar. Andre Lurton firar med årgång 2013 sin sextionde årgång som vinodlare, en fantastisk bedrift. Han är född på Bonnet i det böljande Entre-deuxMers mellan Dordogne och Garonne. Vinet är aromatiskt, friskt och fräscht med toner av nässlor, krusbär och grapefrukt. Serveras med fördel till fisk och skaldjur”.

26

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

johan magnusson – vinexpert Johan Magnusson, en av landets ledande vinkännare, tipsar här om tre olika vårviner, exklusivt för Ölandsmagazinets läsare. Johan har skrivit flera böcker om vin och tilldelades förra året Vinakademiens stora pris för sina insatser att öka intresset och sprida kunskapen om kvalitetsviner. Sedan 2008 är Johan VD för Magnusson Fine Wine, som driver Sveriges modernaste vinlagringskällare, där privatpersoner och företag kan hyra in sig och lagra i en optimal miljö. Källaren är belägen på Östermalm i Stockholm och har en kapacitet på 120 000 flaskor.


S ke ppsho l m e n S o t he by ’s I nt e r nat i o nal R e al t y

Nu kan vi även erbjuda våra förstklassiga tjänster på Öland, Småland & Blekinge “Via oss når du inte bara den lokala marknaden, utan även hela världen.”

Vårens härliga tid kommer allt närmare. Ljuset, fåglarna och inte minst solens värmande strålar väcker oss till liv. Längtan till landet gör att vi har många förfrågningar på gårdar och gods över hela Sverige. På vackra Öland finns nu vår fastighetsmäklare och internationella ekonom Caroline Wassberg. Efter ett antal år i vår huvudstad har

hon valt att slå sig ner i det karga landskapet nära djur och natur. Med mångårig erfarenhet inom marknadsföring och försäljning såväl nationellt som internationellt tar hon sig med glädje och entusiasm an såväl stora gods som mindre gårdar. Nu kan vi glädjande nog förtjänstfullt serva er från djupaste Småland, längs den vackra kusten i

Caroline Wassberg Registrerad fastighetsmäklare 0739-82 80 06

Blekinge ända till Ölands södra och norra udde. Vi arbetar för närvarande med ett antal intressanta gårdar som ni är hjärtligt välkomna att besöka på vår hemsida. Varmt välkomna att höra av er till någon av våra Gårdsmäklare med Sveriges starkaste varumärke i ryggen för en visning eller ett trevligt besök på er egen gård om ni går i säljtankar.

Hans Letzén Lantmästare & fastighetsmäklare

caronline.w@sothebysrealty.se

w w w. skepp s holmen . s e Stockholm, karlav. 81, 08-545 80 000 • Göteborg, kungsportsavenyen 18, 031-18 22 00 • Malmö, stortorget 9, 040-838 00 • Båstad, köpmansg. 47, 0431-711 00 Öland, strandtorps Gård, 0739-82 80 06 • Örebro, Åsby Gård, 0739-82 80 41 • Lidköping, storebergs säteri, 0736-87 10 02


Vackra ting i Borgholm text: johan von reis foto: jeanette edström m.fl

För åtta år sedan tog Susanne Wirengren över Glasgalleri Vackra Ting, som ligger på Västra Kyrkogatan, alldeles intill torget i Borgholm.

D

et var hennes stora intresse för glaskonst som gjorde att hon vågade satsa på ett galleri och butik som visade och sålde hantverksmässigt framställt glas av högsta kvalitet. Från allra första början har hon haft ett nära samarbete med glasbruken i Orrefors och Kosta Boda och det är glasföremål från just dessa bruk som Susanne hittills satsat helhjärtat på. Det rör sig om såväl unikat som föremål i limiterad upplaga och kollektion. Flertalet av Sveriges förnämsta glas-designers finns representerade, bland andra Göran Wärff, Kjell Engman, Erika Lagerbielke, Ludvig Löfgren, Anna Ehrner, Bertil Vallien och Ulrica Hydman Vallien, bara för att nämna några.

konstglas från åhus Från och med i år har dock Susanne bestämt sig för att bredda sitt sortiment. Hon har nyligen inlett ett samarbete med Studio Glashyttan i Åhus i norra Skåne, en hytta som startade sin verksamhet 1973 och som gjort sig känd för ett stort sortiment av konstglas i en färgrik och sparsmakad design. Stegvis planerar Susanne

28

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

att utöka sitt sortiment med Åhushyttans produkter. Redan under våren presenteras delar av hyttans trädgårdskonst. Det är ett varierat utbud av glasknoppar i olika former med hållare i rostfritt stål, lämpliga att kunna stå ute året runt i exempelvis rabatter och krukor. – Det känns roligt att ha tagit det här steget, säger Susanne. Jag är övertygad om att mina kunder kommer att bli förtjusta. Produkterna går helt i linje med min ståndpunkt att konsekvent satsa på svensktillverkad kvalitet och design.

ljusstaken freja Ytterligare en nyhet för året på Vackra Ting är ljusstakar i stål med träkulor i lekfulla färger. Träkulorna kan lätt skruvas isär och ersättas med exempelvis säsongens frukter. Ljusstakarna ingår i en prisbelönt serie som heter Freja och tillverkas i småländska Gnosjö. Det är den svenske formgivaren Dick Lundgren som står bakom idén. Dick Lundgren som driver företaget Men at Work, är ett stort namn inom svensk inredningsdesign och företaget som funnits sedan 1991 har ett flertal utmärkelser bakom sig.


UNIKT TIDLÖST LEKFULLT hattar • halsband • sidensjalar extra fina merinoull-jackor väskor • kalkstensbord. Följ de vita skyltarna från Hotell Skansen i Färjestaden

Öppet Fred. 11-17 • lörd. 10-13 övrig tid ring gärna 076-800 97 33 www.annikahattar.se

PRUNKANDE BERGBROTT

VÄLKOMMEN!

Gillberga Natur & Kulturbrott Lördag 10 maj kl 11-17 Föredrag • Ölandsguider • Servering • Försäljning: Trädgårdsväxter, Konst & Design, Plantor, Möbler • Sång & Musik • Linedance mm mm Välkommen!

i äpplerum 2012

Äkta – Naturligt – tidlöst www.lammbutikeniapplerum.se

I&I

Året runt, 7 km fr Borgholm Nyhet 2014: kaffe & ”till grill”

Egen design och tillverkning i järn, rost eller blank: möbler, inredningsdetaljer, presenter och trädgårdskonst. Christina Prütz Dessutom ullgarner och unika ullprodukter mm.

Öppet nästan året om … 16/4-21/4 11-17. Maj tors-lör 11-17. juni ons-lör 11-18. juli + augusti alla dagar 11-18! septeMber ons-lör 11-17. Okt+nOv+Dec lör+sön 11-16. jul pÅ gÅrDen 31/10-2/11 11-19. julMarknaD pÅ bOrgHOlMs slOtt 6/12-7/12. Välkommen till gården i Gällby, 7 km norr om Löttorp, skyltat från väg 136. Gällbygatan 79, 387 73 Löttorp Tel. 0485-234 10 2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

29


VÅRSHOPPING I BORGHOLM

www.handlaiborgholm.nu

Det händer i Borgholm BUTIKER • FÖRETAG • EVENEMANG • MAT & DRYCK

BOKA IN PÅSKFEST LÖRDAG 19 APRIL

REFERENCE : 00036451

Värde:

Report title : RENAULT CLIO IV HATCHBACK 5 DOORS (B98) − PHASE 1 Descriptive : ELEGANT VERSION (E3) − IVORY PACK LOOK − 17 INCH IVORY DRENALIC WHEEL RIMS Theme : MODELS Keyword : 3−4 FRONT / BRAZIL BROWN / RIGHT / STUDIO / VEHICLE EXTERIOR / WHITE BACKGROUND / 17−INCHES WHEEL RIM / DRENALIC WHEEL RIM / IVORY PACK LOOK / PHASE 1 / RENAULT CLIO IV / RENAULT CLIO IV HATCHBACK 5 DOORS (B98) / STATIC / UNREGISTERED VEHICLE / E3 VERSION / ELEGANT VERSION Place : FRANCE / THE ILE DE FRANCE Shooting date : 2012.06 Diffusion : Commercial use included Rights : Renault Nissan copyright free / Global geographical coverage

148.400:-

Dragning i lotteri Vinn bilen av Pontus Lötbom

med bl.a Borgholms Gatumusikfest – en musikfest för alla musiker som vill uppträda på gatan och sprida musik och glädje till publiken. Kommunalrådet håller Vårtalet på torgscenen. Och mycket mera!

Renault RENAULT CLIO IVMedialibrary HATCHBACK 5 DOORS

Vinnn bile

CREDITS : © Renault Marketing 3D−Commerce

”Vinn Bilen”

Renault Medialibrary : phototheque.renault@publicisevents.com

I SAMARBETE

Torget kl. 16.00

Utställning av Volvobilar

Rek. öppettider Långfredag 11-15, Påskafton 10-16, Påskdagen 11-15

VÄLKOMNA TILL SMÅSTADENS CHARM

www.handlaiborgholm.nu

Sköna kläder för sköna dagar . . . Hjärtligt välkommen!

Se hela vårt sortiment på

www.nystromsskor.se NYSTRÖMS SKOAFFÄR 5-års jubileum! 2009-2014

20%

Butiken med roliga och trendiga märkeskläder för både dam och herr KLIPP UR ANNONSEN OCH TA MED, SÅ FÅR DU

"

A HÄRLIG R kL ÄdE A IG & RoL R PRyL A

dIdRIk S oNS NA mE IT , LINdBER G GEGGA mojA VILLERVA LL A m.fL. fR ÅN 0-12 ÅR

Nu är butiken fylld m vårnytt både för dam & h

Öppettider i Borgholm & Kalmar se www.rabalder.se

VID ETT KÖPTILL

Storgatan 25, Borgholm. Tel. 048

Klipp ut annonsen och ta med så får du …

Tel 0485-773 15, Storgatan 25, Borgholm, ÖPPET ÅRET RUNT www.kullerbytta.se

10% Gäller till 25/5

lle rabatt vi ett köptillfä

Storgatan 25, Borgholm 0485-480 60


VÅRSHOPPING I BORGHOLM

www.handlaiborgholm.nu

Borgholms Bokafton

Den lilla butiken med det stora sortimentet

Leksaker - Smink - Parfym Babygunga

Tisdag 13 maj kl. 19.00 på Strand Hotell Anders de la Motte Åsa Hellberg Catharina Ingelman-Sundberg Tove Folkesson

Ölands största legoutbud

Moderator: Ulf Wickbom

Biljetterna släpps till försäljning torsd. 3 april kl. 10 på Borgholms Bokhandel

NYHET! Hårborttagning för hela kroppen.

Välkomna!

Östra Kyrkogatan, Torget, Borgholm Tel 0485-101 09

Öppet året runt! 0485-100 77 Storgatan 21, Borgholm

VärldenS #8 underVerk

henrik rydStröm 8 0 2 m at c h e r F ö r k a l m a r F F ·Supercupen 2009 · S V e n S k m ä S ta r e 2 0 0 8 ·SVenSka cupen 2007

3-pack boXer

199:-

För varje såld förpackning går 20:- till rädda barnen

herrmode Storgatan 30, borgholm tel 0485-100 72, www.danielSonS.Se

facebook.com/danielsonsherrmode


VÅRSHOPPING I BORGHOLM

www.handlaiborgholm.nu

Bildelar Traktordelar Jakt-tillbehör Släpvagnsdelar Trädgårdsmaskiner Vi pressar hydraulslangar

Färg, golv, vägg, klinkers, kakel och yrkeskläder

Vi hjälper dig med golv- och väggmattor, samt kakel och klinker. Gratis rådgivning och prisförslag. 30 års erfarenhet inom branschen. Välkommen till vår butik! ÖPPEt:Vardagar 9.00-17.30, lördagar 10.00-13.00

BORGHOLMS MOTORTEKNIK AB Vi tar hand om bilen

Vi är Ett borGholmsfÖrEtaG mEd sErVicE årEt runt!

Storgatan 42 Borgholm • 0485-777 47

HAMMARVÄGEN 3, BORGHOLM, Tel 0485-102 92 • Jour tel. 0708-341 968


VÅRSHOPPING I BORGHOLM

www.handlaiborgholm.nu

NISSES FISK

RÖKERI & FISKAFFÄR BORGHOLM

TEXTIL

PRESENTER

HEMINREDNING

DESIGN

STORGATAN 23, BORGHOLM. TEL 0485-109 20

Vi erbjuder A la Carte Pizza även avhämtning Stor uteservering

”Ölands bästa fiskaffär!” * Färsk fisk & skaldjur * Rökt fisk från eget rökeri * Sallader, såser & egna sillinläggningar

Borgholm Tel 0485-125 01

borgholms

info@borgholmsreklam.se 0485-77718

Per Lindströms väg 5, Borgholm, 0485-106 86

ÄT, DRICK & UMGÅS!

HARRYS BORGHOLM HELGEN BÖRJAR PÅ HARRYS

18/4 DANSKVÄLL MED LASSE TROFAST KVÄllen InledS med KroPPKaKSbUFFÉ 19.30

19/4 WESTERNFEST MED BuFFALO POWER PÅ SCen 21:00 & 23:00. Kom UtKlÄdd!

31/5 uTESERVERINGSPREMIÄR 14/6 SOMMARKICKOFF

gÄStKortSUtdelnIng & nattKlUbb

MÖTESPLATSEN FÖR ALLA! DAGENS RÄTT Måndag-fredag kl. 11.00-14.30. Välj mellan 3 husman varje dag inklusive salladsbord och kaffe. Pensionärsrabatt kl. 13.30-14.30

A LA CARTE GRILL- & KÖTTRÄTTER SALLADSTALLRIKAR BARNMENY SPORT – STORBILDS TV MUSIKUNDERHÅLLNING MUSIK-QUIZ

Sandgatan 25 d, borgholm 0485-480 90 www.harryS.Se

PÅSKSMÄLL På scenen ELVIS ”BIGGAN” OLSSON & TRIO MEMPHIS Långfredagen 21.30-02.00.

Boka bord från kl. 19

STOR ROCK´N ROLL-KVÄLL Lörd 3 maj 21.30-02.00 TUMBLING DICE

Boka bord från kl. 19

Ö. Kyrkogatan 11 o Tel. 0485-56 27 60 www.borgholmskoket.se


notiser

Jonas Åhman, Restaurang Trädgårdsgatan 26 i Borgholm.

Välkommen Valborg och sköna maj

Trädgårdsgatan 26 prisad i White Guide Efter ett par års uppehåll, under det att krogens ägare Jonas Åhman förkovrade sig i Bryssel, öppnade Restaurang Trädgårdsgatan 26 i Borgholm åter upp sina portar förra året. Till mångas glädje, inte minst White Guides inspektörer, som under rubriken Come Back ger Trädgårdsgatan 26 ett mycket högt betyg, så nära mästarklass man kan komma. Det är en speciell restaurang med plats för endast sexton sittande, och där Jonas hela tiden har direktkontakt med sina gäster via en väl tilltagen öppning mot köket. White Guide är verkligen lyrisk över Jonas gourmetkonster och säger bland annat: ”Färskt och för tillfället i säsong, både från ön och längre bort är hans ledmotiv. Det gröna styrs av vad som säljs på handlaren på torget eller hos en biodynamisk odlare i närheten”. Sedan följer superlativen, till exempel om förrätten som för dagen är en sötsur, dillkryddad gelé under finskurna bitar av kallrökt lax, äpple, rädisa, gurka och rödlök – ”Med en frisk moselriesling i glaset, blir det en genialisk öppning”. Och vidare om huvudrätterna – ”En skickligt rosastekt rådjursytterfilé och en himmelskt halstrad och ugnsbakad marulksfilé blir våra huvudrätter på färd vidare in i Jonas universum”. Och slutligen desserten – ”vi sätter punkt med en uppfinningsrik variation av öländska päron och gråter en skvätt av lycka”. Kan det bli bättre?

34

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

I år är det tätt mellan påsk och Valborg. På Öland firas vårens ankomst 30 april runt om hela ön med sång, tal och eldar. Vid klart väder kan man till och med se valborgsmässobrasorna på andra sidan sundet i ”Sverige”, som många ölänningar skämtsamt säger. Det mest historiskt äkta valborgsfirandet sker i Eketorps borg där Valborgsmässoelden som ska få vinterbesten att släppa borgen ur sitt kalla grepp tänds kl. 17.30. Man kan också lyssna på berättelser om livet förr. Och prova många roliga aktiviteter för stor och liten som; grodkastning, dragkamp, dra kavel, bågskytte, kungsridning, mm. Värmande ingefärsdricka och mat finns att köpa. Men eldar tänds från söder till norr över hela ön: exempelvis i Grönhögen, Södra Möckleby, Vickleby, Borgholms slott, Byxelkrok med flera ställen. Om det blåser för mycket kan denna del av vårglädjen utebli för då får de inte tändas.

utflykt i det gröna Dagen efter kan man, om vädret är fint, bila eller cykla runt och uppleva ”Sköna maj välkommen till vår jord igen”. Var, om inte på Öland, är maj som skönast. Med blommande Alvar och lummiga lundar som Zakarias Topelius beskrev i sin ”O du lummiga lund”. Så mycket lundar finns det i kvar i Sverige, men på Öland har några överlevt civilisationens framfart; Borgs Hage och Albrunna Lund t.ex. Där blommar våradonisen, Arontorpsrosen som Karlfeldt beskriver i dikten ”Vid Färjestaden” som också tonsatts, vid denna tid. Titta och njut. Om du sen på kvällen ser Lunds studentsångare på Svt kan du glädjas över att du upplevt de vackra vårsångerna IRL – in real life.


Välkommen till

ölands möbelhus www.olandsmobelhus.se

Du mäRKeR sKiLLnaDen!

Sängar • Soffor • Bord • Mattor • Kuddar • Täcken • Present • Inredning m.m.

Öppettider Alltid sängar på Tisdag-Fredag 10–17 lager och snabba Lördag 10–13 leveranser! Andra tider ring gärna!

södvik 27 km n borgholm Tel 0485-260 14

STARTA GOLFSÄSONGEN på / KÄLLATORP Ölands GK Hos oss får du BRA GOLF och NATURUPPLEVELSE!

Välkommen till Ölands gymnasium! • Restaurang- och Livsmedelsprogrammet

www.olandsgymnasium.se

MUNKAR

Titta på orkidéer och lyssna på fåglar!

18 fina och utmanande hål i genuin ölandsnatur

• Hotell- och Turismprogrammet I september startar vi vår nya YH-utbildning • Köks- och Restaurangchef

Ölands

BÄSTA RAGG-

Fri dropp för orkidéer För info ring 0485-272 25

Restaurang och Shop Bra närspelsområde Miljö- o Q-teecertifierad

GOLFPAKET

www.olandsgk.se

Var med och spela

Midsommarnattsottan kl 04.00

Kända varumärken till outletpris - alltid 20-70% lägre pris.

KOSTA OUTLET

20.000 kvm varumärkesshopping hos Outlet One - Jaktia - Porthouse - Linne & Jern - Shoes & Bags - Kosta Bokhandel Sportshop - Galvin Green - Fabriksbutiken - Floriosa - Kosta Boda Butiken - Kosta Outlet Hem - Iittala Outlet

Stora vägen 77 KOSTA - www.kostaoutlet.se - facebook.com/kostaoutlet

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

35


Möt våren i VärldsarVet på södra öland! Våren på södra Öland är fantastisk på många sätt. Allt från flyttfåglarnas återkomst till blommande våradonis. Påskyra i Kastlösa, fågelskådningskurser, vandringar i Världsarvet, Valborgsmässofirande på Eketorps borg är några av vårens många aktiviteter. Välkommen till oss som bor och verkar i Världsarvet!

mat & logi

service & shopping

OTTENBY

Vandrarhem & Camping Ölands sydligast nattkvist 0485-66 20 62 www.ottenbyvandrahem.se 

0485 - 66 00 76

O BY

EC

S Torget, Mörbylånga 0485-66 56 30 handelsbanken.se

| b&b | restaurang | café

& ät ekologiskt

i idyllisk miljö nära havet

92

1

öppet från påsk

www.strandnara.com

6

A ÄR

bo

A nno

En trestjärnig, naturskön Camping mitt i världsarvet på sydöstra Öland. Tel: 0485-440 78 E-post: info@stenasa.com

eco hostel

Köpmangatan 17, Mörbylånga Öppet vardagar 09.30-17.30 0771-450 450, apoteket.se

teskött från Ölands Alvar

SODER BONOR Ölands

Café & Butik

Mörbylånga Öppet alla dagar Västerlånggatan 6

36

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

örat Hängm ö tk nö tt

Invigning av

Öppettide r se hemsidan

NY BUTIK

Lördag 11 maj 10-15

Micke och Jörgen frånwww.olands-kvalitetsprodukter.se Halltorps Gästgiveri bjuder på grillade smakprov Tel. 070-333 69 33 Ölands Örtagård presenterar egen producerade kryddor


kultur & nöje

stationLinné Naturvetenskaplig forskningsstation Aktiviteter och logi – se hemsida

0485-363 83 www.morbylangavvs.se

www.stationlinne.se 0485-385 84 Söder om Ölands Skogsby

Turridning på Alvaret Färjestadens bibliotek Storgatan 9 386 31 Färjestaden 0485-471 69 http://bibliotek.morbylanga.se

Seby Motor o Mek VerkStad ab • Service och rep. arbeten lantbruk och bilar. • Däckförsäljning. • Tillverkning av kreatursvagnar. 0485-66 30 18 bilrep 66 30 65

Mörbylånga bibliotek Storgatan 2 386 50 Mörbylånga 0485-471 59 http://bibliotek.morbylanga.se

Turridning på Alvaret Degerhamns bibliotek S:a Möcklebyvägen 386 63 Degerhamn 0485-473 29 http://bibliotek.morbylanga.se Färjestadens Degerhamns bibliotek Storgatan S:a Möcklebyvägen 9 386 31 63 Färjestaden Degerhamn 0485-471 0485-473 69 29 http://bibliotek.morbylanga.se

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

37


Vårens

konstrundor

Le petit dejeuner, Susanne Nyholm, Majrundan Borgholm

på Öland text: iréne forsmark, johan von reis

I slutet av maj, under Kristi himmelfärdshelgen, är det återigen dags för Södra Ölands konstrunda. Invigning och vernissage sker i Konsten Hus på Ölands Folkhögskola i Skogsby 28 maj. Sen är det bara att ge sig ut under helgen och göra trevliga stopp hos alla de 31 konstnärer som i år öppnar sina ateljéer.

N

jut av kultur och natur under Sveriges kanske vackraste konstrunda med hav och Alvar som lyser lila och gult av orkidéer och gullvivor. Konstrundan pågår torsdagen 29 maj till 1 juni. Arrangör är Södra Ölands Konstnärsgille, en sammanslutning av konstnärer verksamma på Södra Öland. I Gillet ingår målare, grafiker, textilkonstnärer, keramiker, skulptörer, smides-, fotooch glaskonstnärer.

Against the light 1, Pekka Hedin, Södra Ölands Konstnärsgille

vinn prisvärd konst I Konstens Hus visas utöver årets samlingsutställning också de verk som lottas ut bland Gillets vänner. Ett medlemskap kostar hundra kronor och kan lösas på utställningen. Då deltar man i utlottningen av de verk, värderade till 2500-3000 kr, som Gillets medlemmar skänkt.

majrunda och öppna ateljéer i norr Några av medlemmarna i Norra Ölands Konstnärsgille, bestående av ett tiotal konstnärer på norra Öland, håller öppna ateljéer under Öland Spirar 10-11 maj. Bland andra Bertil Lagergren, Börje Frykenstam, Anita Tingskull och Tina Sköld. Håll utkik efter skyltar märkta ”Konstrundan”. Majrundan, som är en sammanslutning av 15 konstnärer på mellersta Öland, håller öppna ateljéer under Kristi himmelsfärdshelgen 29-31 maj. Samtidigt hålls en samlingsutställning i Stenhallen i Borgholm. Flera av medlemmarna håller också öppet hus under Öland Spirar, exempelvis Carl-Olof Damm och Annika Liepa som har sin gemensamma ateljé i Borgholm, hörnet Sandgatan/ Trädgårdsgatan. Susanne Nyholm visar sina alster på Drottning Victorias Vilohem i Borgholm under Öland Spirar.

38

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

Tulpanbalett, Mona Hedin, Södra Ölands Konstnärsgille


Öppet fr.o.m. 29 mars mån - tor 11 - 15 fre - sön 10 - 17 1 maj - 31 okt dagligen 10 - 17

Natur

BOKHANDELn

Ring för restaurangens öppettider!

www.naturbokhandeln.se info@naturbokhandeln.se tel. 0485 - 444 40

Den öländska naturen bjuder dig att komma ut och kulturen viskar om gångna tider! Låt naturum bli din naturliga startpunkt. Här finns flerspråkiga utställningar, aktiviteter för stora och små, guidade turer och kunnig personal. Grupper kan boka sitt besök.

En öländsk k un sk

Naturbokhandeln ägs av Sveriges Ornitologiska Förening och försäljningens överskott går till fågelskyddsarbetet.

På södra Öland: naturum Ottenby Tel:0485-66 12 00 www.ottenby.se naturum@ottenby.se

lla skä p a

Utifrån naturum Trollskogen startar flera vandringsleder för egna turer. Vid naturum Ottenby finns fågelstationen, fyren Långe Jan och restaurang Fågel Blå.

På norra Öland: naturum Trollskogen Tel:070-215 08 63 www.lansstyrelsen.se/kalmar/trollskogen naturum.trollskogen@lansstyrelsen.se

RestauRang • 3-stjäRnigt HoteLL • KonfeRens • VandRaRHeM & stugoR

Möt våren på Allégården Kastlösa. Här kan du njuta av vacker natur, lugnt boende och en vällagad vårmeny baserad på öländska råvaror. Boka din konferens på allégården! Att förlägga sin konferens till Allégården Kastlösa ger stora valmöjligheter. Här finns flera konferenslokaler upp till 100 platser i biosittning i Stora konferenssalen. Med närheten till Restaurang Källan, naturen och boende finns det mesta inom området. Vi kan erbjuda konferensaktiviteter i samarbete med Eketorps borg eller varför inte en tidig morgon på Ottenby Naturum med ringmärkning av fåglar. Det går även bra att boka in en mat- eller blomstervandring eller varför inte ett besök hos någon av byns konstnärer. Kastlösa Bygata 2, Mörbylånga • 0485-421 75 • www.kastlosa.se • gps: Latitud: 56.273523 / Longitud: 16.254387

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

39


Boka in omtanke till dig själv

Topp till Tå FOTVÅRDEN BORGHOLM • Floating • Massage • Detox fotbad Borgholm: Även Infrabastu & Rumsuthyrning Tullgatan 12 B, 0485-58 18 48 Kalmar: Norra Vägen 16, 0480- 252 51 www.aquafloating.se

Medicinsk fotvård, massage, ekologisk hudvård, vaxning mm. Dipl Medicinsk fotvårdsspecialist Dipl Massageterapeut och cert massör Lindkullegatan 2, Rönnerum, 387 92 Borgholm 070-260 99 85, www.emeliesmassage.se

ÖGON i FOKUS

Catarina Ericson MSc Klin.Optometri Leg Optiker 0480-22115 www.c-optik.se

Dipl. medicinsk fotvårdsspecialist. Kunglig hovleverantör

Rose-Marie Djanaieff Kvarngatan 2, Borgholm 073-800 20 14

HÄLSOBUTIKEN

Stort modernt gym. Gruppträning alla dagar i veckan. All uteträning gratis fram till 31/8. Se vår hemsida för mer information. Borgmästaregatan 11, Kalmar, 0480-22524, www.fskalmar.se

Tel 0485-772 04 Storgatan 21 Borgholm www.frisoren.com

Ulf Lafveskans

Leg Fysioterapeuter, Sjukgymnastik, SJUKGYMNASTERNA I FÄRJESTADEN Nybyggd Träningsstudio för Akupunktur, behandlingar, konsultationer, livsstilsprobleallmänheten! matik hos barn och ungdomar, • Specialister på motions/idrottsskador utbildningar. Medner Rygg och Ledklinik AB Vårdavtal med Kalmar • Idrottsspecifik träning, läns landsting. coaching och rehabilitering Industrigatan 2, Färjestaden • Behovsanpassad bedömning och analys av leg. sjukgymnast 0485-319 22 • Individuellt anpassade

Leg.tandläkare. Hypnosbehandling mot spänningshuvudvärk. Jag lär dig återta kontrollen över dina spända muskler i käkar,huvud,nacke. 070-365 70 95 Lundebyv. 25, 387 70 Löttorp www.lundebykliniken.com

Vi tar hand om hela människan! Brett sortiment. Ölandsgatan 5 392 31 Kalmar 0480-100 52 www.naturalia.nu

Sommarkurser vid havet på Öland, fritt meditativt måleri, Vedic Art, med personlig och andlig utveckling. Dagliga meditationer, föreläsningar, samtal.

Tidsbeställning 0485-387 00 www.salongmaja.com Välkomna!

I en avkopplande miljö i Lofta har jag nu min Akupunkturmottagning. Under juli månad även utomhus qigong! ”Mini spa” kan beställas. Cecilia Rydh Loftagatan 48, Lofta, 0708-32 52 12 www.akupunkturtcm.se

träningsprogram

• Kontinuerlig uppföljning • Provträna GRATIS vid köp av träningskort

PRISER i Träningsstudion Årskort Halvår Kvartal

Marita Lindström, konstnär, lärare och terapeut. www.ljuspunkten-helheten.se, 070 771 17 90

1995:1295:900:-

Öppet alla dagar 05-22

Leg. sjukgymnaster Tommy och Marie Medner MEDNER RYGG OCH LEDKLINIK AB Industrigatan 2, 386 32 Färjestaden • Tel. 0485-319 22

0485-731 61

Christina Mörhammar Jons väg 7 Löt 0485-731 61

40

Njut & Påverka din hälsa & personliga utveckling! Taktilterapi med varm olja. Terapeutisk EFB-andning. Samtal & Regressionsterapi. www.åsanyvell.se FB: Åsanyvell.se Djurstad & Borgholm, 073-6851902

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

Terese Wärnfeldt leg. kiropraktor, MSc DC England Boka tid på tel 0702-87 05 06 eller www.olandskiropraktorklinik.se

Boka in omtanke till dig själv


UTBILDA dig till

Utrota barncancer.

ZONTERAPEUT

Din gåva gör skillnad.

och få en gedigen utbildning i NATURMEDICIN hos

K RY D D O R • T E & K A F F E • H E M I N T E R I Ö R www.nyakryddan.com TFN 0485-204 70

GRUNDkURs 3 DAGAR 11-13 april 2014

DOFTA SMAKA NJUT

TEAM HELLBERG

300 KRYDDOR, 40 TESORTER, EXKLUSIV CHOKLAD, SMAKRIK OLJA & VINÄGER. ALLTID NYMALET KAFFE!

1-åRIG yRkEs UTB start 30 oktober 2014 www.teamhellbergzonterapi.com

eller ring oss på 070-942 62 24

ÖlandsChoklad BCF_plugg_59x100.indd 3

2013-04-26 10:41

Nydala Bigård

Öländska Bönchips

!

I LOKALPROD SSABirgittas Matbod UCERA O T FR Öländsk Rapsolja

EKBERG&FORSBERG

Tvålmakarna på Öland

BehaNdliNgar som gÖr sKillNad!

eKologisK hudterapeu t

MASSOR MED HEMINTERIÖR TYGER, DUKAR, KUDDAR, PORSLIN, SERVETTER, ”ELVIS-RUMMET”, KORT.

Ansiktsbehandlingar • Ansiktszonterapi • Japansk facelift • Massage • Ekologisk hudvård m.m. För bokning: bokadirekt.se eller 073-612 93 30

SKEDEMOSSE GÅRD

Kristina Nicklasson | Västra Kyrkogatan 16, Borgholm Öppet året runt | www.ekoklinik.nu

CENTRUMHUSET I LÖTTORP • ÖPPET PÅSK TILL SKÖRDEFEST! JUNI-JULI-AUG: VARD 9-18, LÖR 9-14 ÖVR TID: VARD 10-17, LÖR 10-13 SÖNDAGAR VILAR VI

Välkommen att koppla av i en unik miljö! BUBBELPOOL • BASTU BEHANDLINGAR • MASSAGE Tel 070-62 64 984 • www.skedemosse.se

PLASTIKKIRURGI • Ansiktslyft • Ögonlock • Bröstkirurgi • Bukplastik • Fettsugning • Restylane/Botox Docent Disa Lidman och medarbetare Välkommen att beställa tid! Tel 0485-358 00 Algustrum 232, Färjestaden • Öland

www.ostersjokliniken.se

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

41


ÖLANDSPLAST AB

www.borgholm.se

Här handlar du allt som behövs för djupfrysning och matlagning - fryspåsar, folie, frysaskar, frysslang, bakplåtspapper mm.

En väg in!

Ny butik i större lokaler

med samma låga hämtpriser!

Servicecenter – en väg in

Vi har flyttat till Kalmar Trångsundsvägen 4

Servicecenter är en satsning som ska underlätta för boende, besökare och företag i kontakter med kommunen. Satsningen innebär ökad kundservice med kortare handläggningstider och snabbare svar på frågeställningar.

Storpack av Ölandsplasts kraftiga fryspåsar

Servicecenter är den enkla vägen in till kommunens verksamheter. Servicecenter hjälper till med allmänna frågor och information, upplysning och vägledning kring kommunens tjänster. Medarbetarna har ett nära samarbete med kommunens olika förvaltningar för att kunna ge svar på de vanligaste frågorna. Servicecenter finns i Stadshusets entré där medarbetarna svarar direkt på frågor eller vägleder till rätt person och verksamhet. Det går bra att ställa frågor både vid besök, på telefon och via e-post. Välkommen att kontakta oss! Du når oss på 0485-880 00 samt via e-post kommun@borgholm.se Våra öppettider är: Måndag-fredag 8.00-16.00

www.borgholm.se

WRAPMASTER plastfolie automat

Avfallspåsar i olika storlekar och färger med eller utan handtag

Vi hälsar både företag & dig som privatperson hjärtligt välkomna!

Kvalitetsprodukter

för hemmet

Öppet vardagar 9-16 Lunchstängt 12-13 kundtjänst 0480- 760 700 www.olandsplast.se TA MED ANNONSEN! så får du en förp med 50 st kraftiga 2-liters fryspåsar när du handlar för 100 kr eller mer

42

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4


BYSMEDJAN där yrkesskicklighet förenas med lång tradition

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

43


Reparationerna till kunderna är många.

Industridesign original!

Karl Nilssons Smidesverkstad i Klinta, Köpingsvik är ett anrikt företag med en hantverkskunskap som snart är unik i vårt land. Precision och högsta kvalitet är en självklarhet. Bysmedjan har anor från 1800-talet och än i dag finns den äldsta delen fortfarande bevarad. Ässjan med dess eldstad är kvar, liksom jordgolvet. text: bo lundquist foto: jeanette edström

D

et är en fröjd för ögat att kliva in i smidesverkstaden där det finns en uppsjö av specialmaskiner och verktyg. Dofterna av olja, svavel och bearbetat järn går inte att ta miste på. Rader av hyllor med tillbehör i prydlig ordning vittnar om en otrolig bredd och specialkunskap. Här finns en tydlig yrkesstolthet, som kanske snart går förlorad om ingen annan tar vid. – Det var min farfar, Bror Nilsson, som tog över bysmedjan 1925, berättar 63-årige sonsonen Tommy Nilsson, som är tredje generationen smed i familjen. Sedan dess har flera tillbyggnader gjorts och senast lagerlokalerna som uppfördes under 1980-talet. Min pappa, Karl, 93 år, jobbar fortfarande i verkstaden nästan varje dag. Han gör det han orkar med och trivs med det.

efter kundens ritning Det är hela tiden liv och rörelse i lokalerna. Plötsligt kommer några och hälsar på för att prata en stund, eller så ska de tillverka

44

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

något för hobbybruk och snart står vi där med ett flertal herrar som alla vill dra sin tekniska historia. Både lantbrukare, husägare och sommarölänningar tillhör kundkretsen. Men även andra som vill ha akut hjälp med något tekniskt söker sig till smedjan i Köpingsvik, som en sista utväg för att få arbetet utfört när andra tackat nej. Vid arbetsbänkens skruvstäd finner vi Tommy i full färd med att svetsa och röken slingrar sig vidare i utsugstrumman där ovanför. I verkstaden nytillverkas allt möjligt, exempelvis grindar, staket, vindflöjlar, sänggavlar, galler och färistar. – Vi utför arbeten efter kundens ritning eller skisser. Ibland kommer vi med egna tilläggsförslag till kundens önskningar. Vi kan även hjälpa till med blästring och målning. Att svarva och konstruera är extra roligt. Svetsningen kan man lätt tröttna på, men grindar är trevligt att tillverka. Men då gäller det att komma rätt in med måtten, säger Tommy Nilsson.


Karl i den gamla smedjan.

Svetsning är av stor vikt för rörelsen. Här utförs arbeten med både MIG, TIG och pinne i bland annat stål gjutjärn, rostfritt och aluminium. – Att svetsa i aluminium är bland det allra svåraste. Här gäller det att vara försiktig så att inte materialet smälter, säger Tommy medan pappa Karl nickar tankfullt. Karl minns mycket som har tillverkats i smedjan genom åren. Redan som liten fick han vara med sin pappa Bror, och lära sig de många arbetsmomenten. – Vi svetsade oljetankar och sopstationer i järn eller plåt. Traktorvagnar till lantbruket och plogspetsar var ockå en viktig del av verksamheten, berättar Karl. Reparationerna till kunderna är många. När vi besöker verkstaden pågår arbetet med att återställa en hydraulmotor till en gödselpump. En annan uppgift som värdesätts högt är företagets tillverkning av kompletta hydraulslangar. – Den servicen är betydelsefull för både kunderna och företaget. Och det är akutjobb som vi utför nästan varje dag, säger Tommy.

besök i den gamla smedjan

Tommy eldar upp ässjan med koks och stenkol.

– Vi märker att det ligger i tiden och det är inte så många andra som håller på med det, säger Tommy. Så innan vi lämnar verkstaden kliver vi in i den gamla bysmedjan. Det känns som att vrida klockan tillbaka till 1900-talets början. Allt är intakt och användbart med smidesstäd, skruvstycke och en mängd handverktyg såsom smideshammare, slägga, huggmejsel, smidesstänger samt olika filar för slutfinnish av det som tillverkas. Tommy börjar elda upp ässjan med koks och stenkol. – Förr använde vi en blåsbälg för att få en forcerad lufttillförsel vid den öppna eldstaden, men numera har vi en mekanisk fläkt, säger Tommy och kopplar på apparaturen. Snart når temperaturen upp till 700 grader för att därpå stiga ytterligare till 1000 grader. Tommy börjar hetta upp järnet, griper tag i hammaren, och kort därpå påbörjas arbetet på städet. Hammarslagen klingar taktfast och ett nytt gångjärn av modell anno dazumal ser snart dagens ljus. Innan vi lämnar smederna i Köpingsvik gnuggar 93-årige Karl de grova händerna över den heta eldstaden och utbrister; ”Vi har haft en hygglig vinter i år och nu väntar vi på vårvärmen”!

I tider när byggnadsminnesvården blir allt viktigare för att bevara äldre fastigheter, har det blivit något av en renässans på företaget att på uppdrag av kunden exempelvis smida nytillverkade gångjärn som ersättning för gamla vilka rostat sönder.

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

45


recept

SMASKIGT med LAMM

foto: rickard forsberg

p o rt ioner

6

med tomat och bönsallad Bönsallad: 6 tomater, skalade och urkärnade. 6 dl vita bönor, kokta. 2 msk sweet chilisås. ½ dl persilja, hackad. Salt och malen vitpeppar. Basilikakräm: 1 kruka färsk basilika. 1 dl crème fraiche. Salt och malen vitpeppar.

instruktioner Värm ugnen till 175°. Hacka örterna i matberedare. Tillsätt ost och vitlök. Mixa till en bredbar massa. Bred blandningen på bringorna. Rulla ihop dem hårt, bind med bindgarn och krydda med salt och peppar. Lägg dem i långpanna. Stek med digitaltermometer till innertemperatur 75°. Låt vila i folie 15 minuter. Bönsallad Skär tomaterna i grova bitar. Blanda med bönor, chilisås och persilja. Smaka av med salt och peppar. Basilikakräm Mixa basilikan och blanda med crème fraiche. Krydda med salt och peppar. Ta bort bindgarnet och skiva bringan i cirka 1 cm tjocka skivor.

46

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

p o rt

med äggröra royal och späd sparris

4

ingredienser

ingredienser 2 urbenade tunnbringor av lamm, ca 1kg. 1 kruka färsk timjan, repad. 1 kruka färsk basilika, repad. 1 kruka färsk rosmarin, repad. 150 g fetaost. 3 vitlöksklyftor, skalade. Bindgarn. Salt och malen vitpeppar.

Lammbräss

ioner

Fetaostfylld lammbringa

100 g lammbräss. 4 ägg. 1 ½ dl grädde. 12 grön öländsk färsk späd sparris, alternativt minisparris.

2 msk gräslök, finskuren. ½ msk vetemjöl. ½ msk smör. Salt och vitpeppar.

instruktioner Skär försiktigt av toppen på äggen och separera gulor från vitor. Spara skalen. Sterilisera skalen genom att doppa dem i kokande vatten. Skölj brässen under rinnande vatten cirka 30 minuter eller tills vattnet är klart. Lägg den i kallt vatten och koka upp. Häll av vattnet och kyl. Putsa bort synliga senor, blodådror och hinnor. Blanchera sparrisen i saltat vatten 1 minut och kyl i kallt vatten. Blanda äggulor med grädde och krydda med salt och peppar. Värm äggröran under omrörning i belagd stekpanna tills det har tjocknat något. Tillsätt hälften av gräslöken. Vänd brässen i vetemjöl och stek i smör. Lägg i sparrisen mot slutet och låt den bli varm. Servera äggröran i skalen med bräss ovanpå. Garnera med sparris och resten av gräslöken.

Smaklig spis!


SODER BONOR Ölands

Café & Butik

Vi finns vid det vackra torget i Mörbylånga, bara ett stenkast från havet. Njut av goda mackor, lättare luncher och bakverk på vår uteservering och besök gärna vår butik med vackra ting.

Kroppkakor & mat Me d

Ölands godaste kroppkakor!

Öppet dagligen Västerlånggatan 6 Tel:0760-144423

n

smak av

Missa inte våra jättegoda smörgåsar

Kaffestugan i Böda är ett genuint café på norra Öland. Men inte nog med det, vi är även ett äkta hantverksbageri med en förkärlek till stenugnsbakade surdegsbröd. Självklart bakar vi även knäcke-, veteoch wienerbröd samt kakor och bakelser. Nytt för i år är att vårt egenrostade kaffe är ekologiskt! Just nu har vi bråda dagar, för på skärtorsdagen är det säsongspremiär. Då ska våra hyllor vara fyllda av bakverk, presentartiklar och heminredning när vi öppnar klockan åtta. (För öppettider se vår hemsida.) Välkommen till oss på Kaffestugan!

en

öda

(Se vår veckomeny på vår hemsida)

estu g a

K a ff

iB

K a ff

iB

av

öda

Mån-fre 9-16 Lör-Sön 10-16 smak

Me d

Nykokta kroppkakor • Raggmunkar med fläsk Varierande husmanskost måndag-fredag

Välkommen! Vi väljer ekologiskt

en

estu g a

n

med handskalade räkor, hemgjorda köttbullar eller pannbiff med ägg mm. DAGENS LUNCH inkl måltids dryck, salladsbord & kaffe

80:-

Avhämtning 60:(ej dryck)

ÖPPET VARJE DAG 10-18 • 0485-388 87 • www.kroppkakor.se

Välkomna önskar Gillis med personal!

Landsvägen Böda 0485-221 27 www.kaffestuganiboda.se

5/6

Brasseri Lundegård

är mi

Pre

ok Gilla oss på facebo oll nk ste du r så få på vad som händer!

Med en av Ölands vackraste vyer över Kalmarsund och solnedgången! Här kommer hela familjen att trivas, köksmästare Nicklas Johansson och hans kockar serverar dig god mat, samtidigt som du blir serverad härligt skummande fatöl, goda viner och alkoholfria alternativ. Temakvällar med fantastiska bufféer, läckerheter från havet och från de gårdar som finns i vår närhet. Vi kommer erbjuda underhållning med livemusik, barnunderhållning varje dag under högsäsong. Trubadurer, duos, dans, karaoke jag listan kan göras lång med vad som händer i sommar. Vi finns på facebook ”Brasseri Lundegård” där finner du hela vår meny och underhållningsprogrammet.

MorMors stenugnsbageri & Kaffestuga stora rör – längst ut i HaMnen

www.bodasagen.se • 0485-22044

Välkomna till varuhuset där kvalitet och pris möts lek- & fritidsart. • hushållsart. • presenter kläder • husvagnstillbehör • lösgodis m.m

Öppet från Påsk till Skördefest 2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

47


Sydöstra Sveriges bredaste sortiment av ovanliga och vanliga träd och buskar – mer än 800 olika sorter! Karlsborgsvägen 14, Byxelkrok Öppet: onsdag-lördag 10.00-15.00 samt e.ö. 073-5221842 www.bstrootradobuskar.se

BUSKAR – TRÄD – PERENNER – ROSOR – BLOMSTERLÖK

B´STRÖÖ TRäd och BuSkaR i ByxelkRok

NU hAR vi ETT STORT UTBUD Av SÄTTPOTATiS Och FRÖER!

Storgatan 121, Färjestaden 0485-30233 • www.olandsplantskola.se

SOMMARBLOMMOR – FRÖER – REDSKAP – ROSOR – PERENNER – TRÄD – BUSKAR

www.storlingegronytor.se

DIN TRÄDGÅRDSTJÄNST PÅ ÖLAND … Nu även ängsklippning samt vildvuxna ytor

Jocke Arvidsson • 0730-88 73 45 storlingegronytor@live.com • www.storlingegronytor.se

m ileu b u 4 j 01 rs 5-å 009-2 2

Ett STORT TACK till alla  våra underbara kunder  för fem fantastiska år!

VI FIRAR 15 ÅR! 12-21 april

Behöver du hjälp  med hus, hem  och trädgård?

Perenner

15:-

Anders & Ewa Paulsson 070-148 75 68, www.norrbodaallservice.se

Kom och fira med oss! VÄxthusglas

61kr

61

Massor av sorter bla: lavendel, kantnepeta, präskrage, aklejor, daggkåpa.

XXL rt

to ar s t av Vi h n e tim skar sor u b ra sto h träd. c o

år

• • • •

Rosor Perenner Träd Buskar

Allt för din trädgård!

610x610 mm (ord. pris 75 kr). Erbjudandet gäller t.o.m. 2014.05.31 mot uppvisande av denna annons! En länk i

Bilrutor

48

Byggnadsglas

inredningsglas

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

solskydd

Lundtorpsgatan 39, Färjestaden tel 0485-382 42 Öppet: vard. 10-18, lörd-sönd 10-15 • www.thurgarden.net

BLOMSTERLÖK – SOMMARBLOMMOR – JORD – FRUKTTRÄD

JORD – FRUKTTRÄD – BUSKAR – TRÄD – PERENNER – ROSOR – REDSKAP – FRÖER


2014

Trädgårdstrender text: iréne forsmark foto: impecta m.fl

Årets största trend är att trädgårdstrenden håller i sig. Intresset för att odla i stad, land, växthus och på balkong växer explosionsartat. Helst ska det vara sådant vi kan äta. Kulturarvsväxter är glödhett, men även blomsterprakt lockar. Så, det är bara att så. Nya och gamla sorter. Utbudet är enormt.


Bovete

D

Esparsett

et blev en en snäll vinter, våren kom tidigt och med den lusten att odla. Än är det inte för sent att förgro. Och det man inte dragit upp inne kan man ju sätta på

friland. Mängden nyheter är som vanligt överväldigande. Svårigheten för en vilsen själ är att välja bland alla godsaker och skönheter. Fröfirmorna hakar på trenden blixtsnabbt och erbjuder alltifrån ”en perfekt mix för den medvetne odlaren” till nygamla kulturväxter till den kunskapstörstande hobbyodlaren. En kryddträdgård med spännande kulturarvsväxter känns helt rätt i tiden. Glädjen av doften och lyxen att kunna knipsa av egna färska kryddor från balkong eller örtagård upphör aldrig. Dessutom trivs de ju så bra i Ölands sol och torra, kalkrika jord. Har man en jordplätt i Nordens Provence är det ju ganska dumt att inte utnyttja detta. Kryddor är tåliga, lättodlade och vackra. Örtagården måste förstås ha en grund; Rosmarin Timjan, Salvia, Mejram med flera baskryddor gärna toppade med en vacker Humlestör och ett eget Lagerbladsträd. Den ljuvliga Lavendeln som trivs så bra måste ju också finnas. Vit, blå, rosa, lila, fjärilslavendel… sorterna är många men alla lockar bin och fjärilar. Njut av doften när du går förbi, lägg i garderoben, använd i matlagning, ta in och sätt i buketter. ”Förra året blandade jag lila lavendel med den förhatliga knölklockan. Har man ändå eländet i trädgården kan man ju göra något positivt av den och det blev såååå vackert”-. Cikoria, denna traditionella kulturväxt som växer överallt på Öland, är ett annat trevligt ”måste ha”. Roten rostades till kaffesurrogat, så kallat ”surr” under andra världskriget. De vackert himmelsblå blommorna, flera på varje stjälk, öppnar sig

50

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

när solen skiner och förskönar varje trädgård. Cikorians blad är goda i sallader, påminner lite om Ruccola. Kryddtagetes är mycket blomvillig och passar överallt inte minst som liten häck i örtagården. Täta buskar med flikiga blad översållas av enkla, eldröda småblommor med gul mitt. Blad och blommor har en fin, kryddig ton av citronmynta och kan användas i sallader och matlagning. Som alla tagetes håller den lössen borta om den planteras med rosor.

läckert kulturarv Sen, när de traditionella kryddorna till vardagmatlagningen är planterade varför inte satsa på gamla kulturväxter som ger nya effekt- och smaksensationer? Nyttigt kulturarv kan ju låta ganska tråkigt, men oj vad det finns mycket spännande, gott, vackert och lättodlat här. Jordmandel, från 1200-talet. Är ett halvgräs som bildar ätliga, 1-2 cm långa, cylindriska knölar under jorden. Jordmandlarna har en söt, nötlik smak. Kan ätas färska, rostas i honung, blandas i müsli eller saltas och användas som snacks. Min granne odlade häromåret – jättegott! Rotkörvel är en gammal, numera sällsynt kulturväxt som odlades i Sverige under 1800-talet till cirka 1925. De 5-6 cm långa, kägelformade rötterna har en angenäm, nötliknande smak. Rötterna kan kokas och serveras med smör. Missa för allt i världen inte Trädkål ”Jersey walking Stick”, en kulturarvsväxt från 1800-talet. Det är märklig kålsort som växer på höjden till ett palmlikt träd och får imponerande stora blad som är ätliga. Stammen blir kal och hård. Torkades förr och användes traditionellt till vandringskäppar.


Svampgurka

Teff Jordmandel

Att odla Nässlor låter inte klokt men faktum är att få växter har så många nyttiga egenskaper. Numera används den vid giftfri bekämpning av skadeinsekter, som gödselmedel och kulinarisk grönsak. Nässlans järn- och vitaminhalt är mycket högre än hos vanliga grönsaksväxter. Ända sedan 1700-talet har den även använts som spånads- och färgväxt. Medicinskt används den mot blodbrist, hudsjukdomar m.m. Recept på nässelvatten, nässelutdrag, förbekämpning och gödselvattning följer med fröpåsen. Testa också Esparsett, en gammal kulturväxt som förr kallades Helghö. Den har vackra upprätta, rosa blomspiror som lockar bin samt är en bra foder- och gröngödslingsväxt. Trivs även på magra, sandiga jordar. Sås direkt på friland när jorden blivit uppvärmd.

tusenårig föda Bovete är en annan rolig sak att prova. Det är en mycket gammal kulturväxt med söta, vit-rosa doftande flockblommor och hjärtpilformiga blad. De glutenfria fröna används till mjöl för allergiker. Lockar bin och är en bra gröngödslingsväxt, mylla ner bladmassan tidig vår eller höst. Sås direkt på friland när jorden reder sig. Eget bovete till blinierna är ju ganska häftigt. Durra minns man kanske från skolans geografilektioner. Det är ett kraftigt gräs som får stora, upprätta, borstlika gröna vippor med anstrykning av gulbrunt. Sädesslaget har odlats i 5000 år och är fortfarande en viktig gröda i bl.a. Afrika och Sydamerika. Fröerna används till mjöl och öl m.m. Sås direkt på friland när jorden blivit uppvärmd. Axen torkas när de är fullt utvecklade. Teff härstammar från Etiopien och har odlats i 6000 år. Det är landets främsta och världens minsta sädesslag som mals till glutenfritt mjöl. Teff är ett prydnadsgräs med sirliga, löst sammansatta,

Trädkål Rotkörvel

glansiga, silvergröna vippor. Dekorativ i rabatt samt färska och torkade buketter. Förkultiveras eller sås direkt på friland i maj.

exotiska läckerheter Svampgurka är en intressant växt med långa, dekorativa rankor och gula hibiskuslika blommor. De mogna frukterna torkas och urkärnas, används sedan som tvättsvampar! Odlas bäst mot spaljé, staket eller liknande. Bocktörne heter det på svenska men är mer känt som Gojibär. Härstammar från Kina där den använts i 5000 år. Buske med yvigt växtsätt, mattgröna blad, purpurlila blommor och avlånga orangefärgade 1-2 cm stora bär. Denna mirakelfrukt innehåller blland annat Omega 3 och 6, betakaroten, vitamin C, B1, B2 m.m. Bären äts färska, torkade eller i te. Medicinsk forskning pågår för att bevisa bärens positiva effekt på blodsocker, kolesterol, blodtryck m.m. Kul och nyttigt att ha i sin trädgård. Pepparrotsträd är en märklig växt med gräddvita, orkidélika, honungsdoftande blommor. De långa frukterna med aromatiska frön och de flikade bladen används särskilt i indisk matlagning samt till parfym m.m. Roten ersätter pepparrot. Odlas inomhus, på varmuteplats eller i växthus. Övervintras frostfritt. Sandelträd finns det något trädslag som låter mer romantiskt än det? Nu kan man ha det i sin egen trädgård. Vitt Sandelträ, varifrån sandelolja utvinns, kommer från Indien. Det är en halvparasit, släkt med misteln, men lever även bra självständigt. Blommorna är halmgula och övergår senare i rött. Blad och rökelse av Sandel anses ge sinnesro och allmänt välbefinnande. Förgros och odlas i krukor som övervintras frostfritt.

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

51


notiser

Ta färjan DESSI till Öland Nyligen blev det klart att den populära passageraroch cykelfärjan ”Dessie”, som går mellan Kalmar och Färjestaden, fått ett nytt femårskontrakt. Linjen är öppen 15/4 - 29/9 med utökad turlista. Dessie lägger till vid hamnplan som är det gamla färjeläget i Färjestaden. Det var hit man kom innan Ölandsbron togs i bruk. Nu går det återigen att anlända Öland från Kalmarsund. Trevligt för den som vill ställa bilen i Kalmar, åka över och äta en bit mat, ta en glass, shoppa eller bara strosa runt. Nödvändigt för cyklister och praktiskt för pendlare.

Årets nyheter hos I&I Christina Prütz Det är sex år sedan Christina Prütz och Norbert Warhus flyttade sitt företag till Öland och Gällby, som ligger en dryg halvmil norr om Löttorp. Företaget växer stadigt år från år med nya lokaler och ett utökat urval av varor. Idag finns det minst 450 olika artiklar i sortimentet, de allra flesta egendesignade produkter i blankt eller rostat järn, men även olika hantverksprodukter i till exempel ull, sten och trä. Christina designar och Norbert står för smide och konstruktionsarbeten. Inte minst har trädgårdskonsten med många varianter av installationer blivit en stor succé. Förra året byggde Norbert dessutom ett nytt växthus i klassisk stil i smideskonstruktion med

Tidiga primörer Den tidiga våren ger, om den håller i sig, rekordtidiga primörer. Redan den 26 februari kunde Mikael Thernström, Stenladan i Algutsrum, sätta 500 kg potatis av sorten Swift. Det är lite chansning, menar han, men om det inte kommer något bakslag är den klar i mitten/slutet av maj. Nu tre veckor senare är redan är 4 ton sättpotatis i jorden. Troligen kommer även sparris, jordgubbar och rädisorna till i mitten av maj. Härligt!

52

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

hög grund av handslaget tegel som väckte stor uppmärksamhet. Nytt för i år är ytterligare ett växthus, denna gången åttkantigt, där taket kröns av en vindflöjel i form av en stiliserad hjort, identisk med det öländska landskapsvapnet. Hjorten är förstås tillverkad av rostat järn och ingår som en nyhet i sortimentet, som för övrigt också omfattar flera nya rostade produkter, till exempel växtstöd i form av flygande svalor, fiskar och blommor. Ytterligare en nyhet för året är gammeldags strandsoffor med stoppade dynor och nedfällbart skydd. Sofforna kommer från Tyskland där de är omåttligt populära.

European Car Meet – Ölands motorfest! European Car Meet arrangeras på Böda Sand, mellan den 29 maj och 1 juni. För andra året i rad blir det ett unikt bilevenemang i Böda för enbart europeiska bilar. Programmet innehåller bland annat en rallyrunda på ölandska vägar under fredagen och utställning på lördagen, där arrangörerna gärna ser tidsenlig klädsel till ekipaget, även om det inte är ett måste. I år har även Opel Club Sweden lagts sin premiärträff i samband med evenemanget så man kan anmäla sig som deltagande märkesklubb också!


www.ladbilslandet.se

LådBiLsLAndet ÖLAnd

29/5-1/6 Kl. 11-16 pris 200 kr / barn* 6/6-8/6 Kl. 11-16 pris: 200 kr / barn* 14-15/6 Kl. 11-16 pris: 200 kr / barn* 21-30/6 Kl. 11-17 pris: 300 kr / barn** 1/7-31/7 Vard: Kl. 10-18, helger: Kl.11-17 pris: 300 kr / barn** 1/8-10/8 Kl. 11-17 pris: 300 kr / barn** 16-17/8 Kl. 11-16 pris: 200 kr / barn* 23-24/8 Kl. 11-16 pris: 200 kr / barn*

Värdekupong

150:-/barn

Öppettider 2014

gäller vid uppvisande av denna kupong. t.o.m 15 juni

Vuxna fri entré! Vi kan inte ta betalkort Bankomat finns i Löttorp

*ej rallycross & tivoli. **Allt öppet.

ÖK- Varuhall

AS LL 8:A 8 vinna presentkort på 5.500 kronor! C Du. 8kan

8 ris N U ord.p50:11.

5

Ett unikt sortiment som är ett av dom största i södra Sverige. Telefon: 0485-122 32 info@okvaruhall.com

www.ok.varuhall.com

Vitvaror för fritidshus & villor VÄLKOMMEN TILL DIN ELON I KALMAR & NYBRO!

Norra infarten till Borgholm

Bäst på värmepumpar i Kalmar och Nybro!

Vi är din lokala fackhandelsbutik med stor kunskap och bästa servicen!

LUFTVÄRMEPUMP

KYL & FRYS SPIS & INBYGGNAD

TVÄTT & TORK

Köp värmepumpen hos oss - vi ser till att du får rätt pump till din boyta och en standard installation ingår alltid i våra priser!

Grillar

Vi har vitvarorna för fritidshuset - lite smalare och mindre!

KÖKSMASKINER HUSGERÅD

& robotgräsklippare Vi säljer Weber grillar och Stiga robotgräsklippare!

DISK

ÖPPET: Måndag-fredag 10-18, lördagar 10-14

KALMAR

NYBRO

Tyska vägen 2 Tel 0480-79 79 80

Hornsgatan 1 Tel 0481-75 77 80

Vår service!

INSTALLERAT & KLART

Vi levererar & installerar vitvaror, luftvärmepumpar & robotgräsklippare - till villor och fritidshus!

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

53


grönt kulturarv helt rätt i tiden Bli nörd

på egen

skörd text: iréne forsmark foto: impecta m.fl

Kulturarv är inte bara runstenar. Även växter hör dit. Många gamla sorter som var på väg att glömmas bort har räddats genom POM, Programmet för odlad mångfald, som inventerat, samlat in och provodlat. Nu kan vi börja skörda resultaten. Under varumärket Grönt Kulturarv säljs fina gamla perenner i handeln. Men också köksväxter. En av dem är bönan Signe, en gammal brun böna som bland annat förökningsodlas på Öland.

U

tvecklingen är tydlig. Nu vill vi veta vad vi äter. Det ska vara ekologiskt och vi ska helst odla själva. Gamla beprövade sorter efterfrågas allt mer. Äkta vara gäller. Skälen kan sökas i allt från matskandaler, e-nummer, fusk, smaklöshet, kemikalier till att det är roligt och rogivande att odla själv, bli nörd på egen skörd. Vissa minns sina mor- eller farföräldrars husbehovsodling. Unga familjer vill odla sin egen mat. Människan har odlat i tusentals år. Precis som behovet att hamstra ligger i våra gener gör odlandet det. Världsarvet på södra Öland har ju utnämnts till världsarv just för sitt mångtusenåriga odlingslandskap.

så blev de kulturarv De vilda växterna har under miljoner år konkurrerat och utvecklat en förmåga att överleva och föröka sig. För våra förfäder var det viktigt att bli av med alla oönskade egenskaper. Tusentals generationer jordbrukare har gjort sina urval bland miljontals plantor och fått ett utseende som liknar de kulturväxter vi odlar i dag. Det är faktiskt bara under de senaste drygt 100 åren som

54

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

människan har bedrivit aktiv växtförädling. Den har å andra sidan går hisnande fort. ”Urgamla” kulturväxter i världen, minst 4000 år, är: Vete, korn, ris, hirs, åkerböna, sojaböna, äpple, päron, fikon, banan, vindruva, oliv, kål, kålrot, lök, mullbär, hampa och lin.

våra gamla växter På Åkerö gård, i Flens kommun, står ett mer än 200 år gammalt äppelträd. Det är moderträdet till sorten Åkerö. Särskilt av fruktträd finns det urgamla individer som står kvar i trädgårdar och landskap. På Öland och i hela I Kalmar län finns väldigt många gamla päronsorter. I Sverige finns historiska växtslag som efter 100 år fortfarande är livskraftiga. De kanske inte ger den största skörden, de vackraste frukterna, eller den längsta blomningen. Men de överlever svåra vintrar eller har gjort sig populära på annat sätt. POM har lagt kulturhistoriska aspekterna av våra kulturväxter. De har utvecklats i en intim relation med oss människor och tillhör det svenska kulturarvet precis lika mycket som runstenar, lador och träharvar.


pom:s stora inventering För att hitta gamla kulturväxter på utdöende krävdes först ett rejält detektivarbete. År 2000 beslutade riksdagen att sjösätta POM – ett nationellt program för att bevara och använda våra kulturväxter. POM arbetar med fem stora uppgifter: Inventera, samla in och bevara växter, öka användningen av kulturväxter, forska om växterna, informera/utbilda och samarbeta internationell. POM samordnas av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp. Sedan 2002 har POM med hjälp av egna inventerare och trädgårdsintresserade detektiver letat över hela landet efter odlingsvärda sorter av äldre kulturväxter. Åtta upprop till allmänheten har gjorts för att hitta gamla; fröer, rosor, perenner, frukter/bär, lökar/knölar, träd/buskar, sparris och krukväxter. Responsen blev enorm och tusentals tips strömmade in. De fröer som provodlats och valts ut bevaras för framtiden i Nordiska genresurscentret (NordGen) i Alnarp. De är också bevarade i det globala säkerhetslagret på Svalbard. Allt vegetativt material, rosor, perenner, lökar, knölar mm, samlas in till POM i Alnarp där den Centrala samlingen ska vara klar 2016.

tid att skörda För att kunna marknadsföra, lansera och sälja de odlingsvärda växter som samlats in har POM/SLU skapat varumärket Grönt kulturarv samt en logotyp och grafisk profil. Varumärket får användas fritt av den som producerar och säljer växter som uppfyller POMs kriterier, antingen ensamt eller tillsammans med sitt eget företags logotyp.

POM har ställt upp följande kriterier för att bedöma växter som Grönt kulturarv: - Arter/sorter odlade i Sverige före 1940-1950, beroende på art, med väl dokumenterad historia. - Sorter som tagits fram eller uppkommit spontant i Sverige och som bedöms värda att bevara oavsett ålder. För att en växtsort ska kunna saluföras under Grönt kulturarv krävs att den ska finnas i den nationella genbanken. »»

historiska perenner får nytt liv Ett sätt att bevara det som sparas i genbanken är förstås att sälja dem i handeln. Först ut under varumärket Grönt kulturarv är några äldre perennsorter som odlades i Sverige före 1940 och som inventerades under Perennuppropet. De har provodlats och sparas i genbanken. De har alla lång odlingstradition, bra odlingsegenskaper och vacker blomning. Alla bär på en historia. I flera fall finns det traditioner, berättelser och lokala namn knutna till dem. Det har inspirerat till de nya sortnamn som perennerna har fått. Våren 2013 lanserades;
Jätteprästkragen ’Bröllopsgåvan’ från Skåne, strandbinkan ’Fru Frida Lindström’ från Jämtland, höstfloxen ’Alma Jansson’ från Uppland och höstfloxen ’Ingeborg från Nybro’ från Småland. I vår kommer fjädernejlikan ’Marieberg’ från Bohuslän och den kinesiska kärleksörten ’Granlunda’ från Skåne. En Grönt kulturarvsros finns också, Skedarosen. Sorterna säljs i handelsträdgårdar, växtbutiker samt på några museer, byggnadsvårdscenter och botaniska trädgårdar. »»

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

55


gamla bönor odlas på öland POMs första inventering ’Fröuppropet’ handlade om att samla in och dokumentera frösådda växter. Huvuddelen av fröproverna var köksväxter, framför allt ärtor och bönor. Den kulturväxt som hittades på Öland var förstås en brun böna ’Phaseolus vulgar’ i Färjestaden. Öland är ju enda stället i landet där bruna bönor odlas kommersiellt, följaktligen kommer alla bruna bönor i handeln från ön. Bruna bönor, i grundform, är en av få svenska råvaror som hittills har registrerats som skyddad geografisk beteckning inom EU. I uppropet hittades också en gammal odlingsvärd böna från Blekinge, döpt till Signe. Signes gamla kokböna, som överlevt tre generationer, förökningsodlas på Öland genom ett samarbete med Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter. Den är gyllengulbrun och odlas för tredje året av Daniel Andersson, ekobonde sen 25 år i Spjutterum. Frön till köksväxter finns ännu inte i handeln. Några sorters ärtor och bönor säljs på Impectas och Runåbergs hemsidor. Signe, gråärt och en bondböna beställs direkt från odlarna. Info finns på www.pom.info.

bortglömda köksväxter För att göra alla ”nya” kulturarvsväxter i köket tillgängliga för konsumenter, kockar och odlare har två projektet startats: I ”Gamla trotjänare i odling och gryta” introduceras äldre kålrot och rova. I ”Äldre köksväxter i odling och användning på nytt” introducerades ärta, böna, bondböna och potatislök. Båda är delprojekt i regeringens satsning ”Sverige – det nya matlandet”. Myndigheter, odlare, kockar, mathandlare samarbetar för att lyfta fram den fantastiska mångfald av odlingsvärda men

bortglömda köksväxter som finns. Så att de på nytt ska odlas och användas både i vardagsmat och restaurangkök. Sorterna passar alla trädgårdar såväl nyanlagda som äldre där man vill ha ett historiskt tidstypiskt material. Sorterna har alla visat sig vara robusta, friska och tåliga. Frågan är om inte bönor och andra baljväxter har framtiden för sig. Det tror i alla fall Jenny Damberg som i Svenska Dagbladet, 16 mars i år, skriver att svenska stapelvaror som gula ärter och bruna bönor är tillräckligt ute för att bli inne. Hon noterar också att det, utöver den positiva EU-märkningen som visat sig ha en statushöjande effekt, pågår en produktutveckling av de bruna bönorna på Öland, där man bland annat producerar chips på bruna bönor.

Bevara för framtiden Det mest intressanta och värdefulla av vad som växer i vårt land ska bevaras för framtiden och vara tillgängligt för alla. Vackra och härdiga lökväxter, perenner med lång kulturhistoria, rikblommande buskrosor och svensk sparris är exempel på växtgrupper som kommer att bevaras i en samlad central samling i Alnarp, som ska stå klar 2016. Fröer bevaras på Nordiska Genbanken i Alnarp som har sitt säkerhetslager på Svalbad.

tips på intressanta växter Även om uppropet är avslutat tar POM emot tips på intressanta växter. Material (med god dokumentation!) skickas till:
 POM, Box 54, 230 53 Alnarp fakta: www.pom.info och www.slu.se

56

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4


! r o r a v a sk d n lä Ö ed m d a d d Butiken la NYTTIGA BÖNAN FRÅN ÖLAND

”Styrkan sitter i smaken!” Magnus Samuelsson

! m m a l s d n Öla Ring gäRna och boka lamm 0485-560 674

Öländska ägg! sillinläggningar! Öländska kaRamelliseRad gUl och Röd lök

ns ten fin p e c e R rken! på bu

– lyfteR smaken på köttet, såsen och smöRgåsen!

Vi har samlat det bästa av öländska och närproducerade ÖppETTiDER: smaker under ett och samma tak! Måndag-Fredag 09-17 Nyskördade grönsaker från lokala odlare. Närproducerade kött- och charkprodukter som lamm och vilt mm. Säsongens bär och frukt från regionen. Soppor och svamp från Borgens konserver i Borgholm. Knäckebröd, saft, sylt, havtornsprodukter, konfektyr mm.

Du hittar oss i FÄRJESTADEN 100 meter bakom Ölands Köpstad på Björkvägen 1, Skördebutik tel. 0485-56 06 74

www.olandsskordebutik.se

Lördag 10-14 UNDER påSKEN Skärtorsdagen 9-18 Långfredagen 10-14 Påskafton 10-15 Påskdagen 10-14

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

57


GODA NYHETER text: iréne forsmark, jeanette edström foto: jeanette edström, johan von reis, birger lallo

Efterfrågan på lokalproducerat och ekologisk håller i sig liksom lusten att resa och uppleva. Dynamiska företagare är inte sena att haka på och oj, vad det startas nya ställen på Öland. Öns entreprenörer ser möjligheter överallt; Gårdsbutiker, stenugnsbagerier, lanthandel och hotell är några verksamheter som öppnar i vår och under försommaren. nytt café i borgholm Mittbrodt´s Möbleri i Borgholm är en oas för många som är intresserade av inredning. Deras egentillverkade möbler pryder hem runt om i Sverige. Nu kan man också erbjuda kunder och besökare ett café i den pittoreska innergården. Det är Lyndon och Anna-Sara Edwards från Borgholm som arrenderar caféet. Lyndon är kock och har bland annat arbetat hos Karin Fransson på Hotell Borgholm. Själva cafébyggnaden är, såväl exteriört som interiört, smakfullt skapad och tillverkad av Martin Mittbrodt.

Afternoon tea & coffee i sina lounger. Det bjuds på fyra klassiska sandwichar med gurka, ägg, majonäs, rökt lax och färskost, kyckling, samt skinka och senap. Scones, clotted cream, egna marmelader samt sött bakverk finns förstås att avsluta den smaskiga testunden med. Är vädret bistert knastrar värmande brasor i de öppna spisarna.

som redan fått utmärkelse i White Guide. Efter att ha saliggjort alla glassälskare med sin egentillverkade italienska glass, gelato och sorbet, utökas nu sortimentet även med glassdesserter och mjukglass i olika smaker! Vågar man drömma om en mjukglass med äkta pistage …

nytt hotell i färjestaden Hotell med närmast oslagbar utsikt över Kalmar sund blir det när Mikael Nilsén på restaurant Kaj 4 vid hamnplan i Färjestaden inviger sin tillbyggnad på höjden. 40 nya bäddar, två- och fyr-bäddsrum samt en lägenhet för sex personer öppnar till påsk. Uteserveringen utökas i väster med 110 kvadratmeter i kvällssolen med sundsutsikt. Invigs av landshövding Stefan Carlsson 16 april, mingel med gäster.

stenugnsbageri i färjestaden

ny matbod i äpplerum Lammbutiken i Äpplerum, strax utanför Räpplinge på mellersta Öland, bygger ut och öppnar en ny matbod med egna och andras delikatesser. En nyhet i det egna delisortimentet är en kallrökt salami på eget fårkött. Det blir också möjligt att sitta ned och ta en kopp kaffe eller ta med sig en kaffekorg med hembakat bröd, bland annat honungskakor, ut i gröngräset. Under Öland Spirar öppnas en utställning som visar olika lammskinn samt konst av Eva Lindvall.

teatime på halltorp Numera kan man njuta lite engelskt på Halltorps gästgiveri som serverar

58

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

Ett nytt stenugnsbageri med läckert bröd bakat med lokalt Ölandsvete och servering med loungekänsla öppnar också till påsk på hamnplan i Färjestaden. Det är Susanne Edén, som driver den populära restaurangen Seasalt Kitchen och Lotta Sjöberg, Lotta & Marys keramikverkstad, som inleder ett samarbete. Lotta hyr ut sitt café till Susanne som använder keramik från Lottas produktion. Invigning skärtorsdagen 17 april

mumsig mjukglass! Det är snart fyra år sedan familjerna Dannberger och Bremefors startade Ölandschoklad. Med sina handgjorda exklusiva chokladpraliner har de på kort tid lyckats skapa ett namn runt om i Sverige. De utökade sedan sin verksamhet med att starta en liten glassfabrik och öppna café vid Hamnplan i Färjestaden. Ett café

handla hjort i Ottenby Lagom till påsk öppnar Johan Parboäng en gårdsbutik på gården Parboäng i Grönhögen på södra Öland. Ottenbyhjort, närproducerat lamm från Segerstad och hans eget nötkött, ekologiskt naturbeteskött från gården kommer att finnas i den nya butiken. Till påsk kommer det att finnas 5-6 nyslaktade påskalamm och högklassig hjort, lovar Johan. Nötköttet kommer till sommaren som grillbrickor med mera.


FÄRSK & RÖKT FISK

BÖDA FISK & RÖKERI

Böda

fiskaffÄr

För öppettider se: www.ica.se/boda

Välkomna! OMBUD FÖR:

k äc a! pt Up elarn d för

Ta ut kontanter i vår Uttagsautomat

Frimärken

Välkommen!

Hamnen Böda 0485-223 42 www.bodafisk.se        Öppet alla dagar från påsk till skördefest

från lokala producenter

Hagslättens Deli

- Lamm- & nötkött - charkprodukter - öLändska deLikatesser - rapsoLja - GLass mm

GårdSbutIken

Välkomna!

öppet Året runt. se www.Stenladan.Se hemsida eller ring om algutsrum 0485-354 18, 070-553 55 66, våra öppettider.

StenladanS

loppIS/antIkt

070-77 38 186

070-553 56 45

Glutenfria isterband • Färsk och rökt fisk Delikatesser • Nöt, lamm & griskött

Hagslättens Deli Glutenfria isterband • Färsk och rökt fisk Delikatesser • Nöt, lamm & griskött

Gamla mejeriet, Tullgatan 4, Borgholm Telefon. 073-98 95 726, 070-481 56 60 www.olandsost.se

Ölandsost AB säljer lagrad ost i lösvikt i den smak och storlek som du vill ha den, samt våra eget kryddade ostar i olika smaker. Våra öppettider: Butiken i Borgholm

Fre 8-18, Lör 10-14 Sommartid Mån-tors 10-16, Fred 8-18, Lörd 10-14

Ostvagnen SandVik

MörByLånGa

Sommartid 16 jun-31 aug Mån 9-12 LöTTorp Vintertid 1 sept-15 jun Sommartid 16 jun-31 aug Mån 9-11 Mån 13-18 Vintertid 1 sept-15 jun Mån 12.30-16.30 Tis 11-15

Vad sägs om en riktigt lagrad prästost på mackan?

VÄLKOMMEN TILL VÅR GÅRDSBUTIK! EN SMAKSATT SMAKSATT OST OST FRÅN FRÅN ÖLANDSOST ÖLANDSOST AB AB --- EN

Vitlöksost KONSUMENTKONTAKT: TEL. 073-989 57 26

KONSUMENTKO TEL. 073-989 5

FETTHALT 26%

FETTHALT 26% 26% FETTHALT

SBRAND L S

ÄNNVIN

Ö kryddad Fåk Ölandstok Ost med ett stänk av Whisky

BEN RNGUB ost VA Enfrånsmaksatt Ölandsost.

Cognacs Kubbe KONSUMENTKONTAKT: TEL. 073-989 57 26

FETTHALT 26% FETTHALT 26%

FETTHALT 26%

ÖL

AN D S

Fåk

Ost med ett stänk av Whisky

BEN RNGUB ost VA Enfrånsmaksatt Ölandsost.

Cognacs Kubbe K

NVINSKRYDDA ÄN D En smaksatt ost BR från Ölandsost.

krydd

Öland FETTHALT

KONSUMENTKONTAKT:TEL. TEL.073-989 073-98957 5726 26 KONSUMENTKONTAKT:

FETTHALT 26% 26% FETTHALT

BRÄNNV

KONSUMENTKONTAKT: TEL. 073-989 57 26

K

KK

KONSUMENTKONTAKT:TEL. TEL. 073-989 073-989 57 57 26 26 KONSUMENTKONTAKT:

NVINSKRYDDA ÄN D En smaksatt ost BR från Ölandsost.

Vitlöksost

Skördeost

S

LGaSO R a GRILL till OL & GaS ser! bra pri

ANDSBY TS ÖL 20 05 RE Byxelkrok Å

S

Gilla oss på Facebook!

0485-720 15 Vägbeskrivning: Sväng Dalbygatan mittemot Lundegårds Camping, följ skyltning.

ED ME DA DM AK AD KV DA VA AV DD VI En smaksatt smaksatt ost ost YD En I RRY från Ölandsost. Ölandsost. från

Slottsost

TT

• Färsk och rökt fisk från eget rökeri • Smörgåstårtor • Cafe`• Närproducerade Delikatesser • Egentillverkade Öländska Isterband

KONSUMENTKONTAKT: TEL. 073-989 57 26

FETTHALT 26%

KONSUMENTKONTAKT KONSUMENTKONTAKT TEL.073-989 073-98957 5726 26 TEL.

KONSUMENTKONTAKT TEL. 073-989 57 26

FETTHALT 26%

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

FETTHALT 26%

59


personLIG serVICe HeLA VÄGen! FLYG- & TÅGTAXI. TAXI För en TILL seX personer Dubbelrum från 1095:inkl. frukost. 40 dubbelrum med dusch & WC. Vi har även ett antal 3 och 4 bäddsrum.

Optimalt läge för besökare till Öland, Guldfågeln Arena, Hansa city och Ikea... Varmt välkomna önskar Restaurang med fullständiga rättigheter. Mathilda med personal I knutpunkten mellan ölandsleden och E22 nära ölandsbrons påfart 45

Ölandsleden 7 Tel 0480-280 50 kalmar@rasta.se www.rasta.se

Din partner på Öland när det gäller:

DATORER – TILLBEHÖR – SERVICE NÄTVERK – MOBILREpARATIONER

BOKA ANNONS NU I vår SOMMArUtgåvA

Storgatan 42 Borgholm. Tel 0485-132 14 www.nordwaystore.se

upplaga: 150 000 ex utgivning: 27 MAj

0485-100 58

dEt bEKvämA sättEt Att bytA däcK. bOKA tId för däcKbytE

Välkommen till din nya VIANOR-verkstad i Borgholm (f.d Borgholms Däckservice). Vi hjälper dig med allt som rör dina däck och mycket mer!

prEstANdA på våtA vägAr

NOKIAN HAKKA bLUE

www.vianor.se Vianor AB (f.d Borgholms Däckservice) Per Lindströms väg 11 0485-128 88

Transport till bröllop och andra festligheter! East Coast Limo är specialiserade på exklusiva persontransporter i samband med t.ex. Bröllop, Svensexa/möhippa, Fest, Födelsedag, Student, Bal, Företagsevent, Kund- & Personalevenemang, Avtackning, Flygtransfer mm. Vi säljer inte bara en transport – utan en upplevelse med förstklassig personlig service!

WWW.EASTCOASTLIMO.SE 0703-420510 60

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4


B

RI

A

ND

AR

O

L ST • Ö

Vi utför: • Avancerad trädfällning • Beskärning • Hamling • Fruktträdsbeskärning • Häckklippning • Avverkning / röjningsarbeten Christoffer Wernersson 070-698 16 81 www.arboristoland.se

0485-723 46 www.sandvikscamping.com Norra Öland • 200 m från havet

Ostkustens Stuguthyrning Vi erbjuder välutrustade stugor på Ölands nordöstra kust i Kårehamn och Löt.

Hälludden stugor & rum

Maj Pettersson 0480-278 33 0485-732 80 070-512 27 54

Bo från 195:-/person

Målarkurser från 2.595:-/ vecka inkl boende. Festlokaler. Vandrarhem. 0485-24 134, 0708-55 06 23 Öland • www.halludden.se

www.ostkustensstuguthyrning.se stuguthyrning.ostkustens@telia.com

KLINTA Hyr ut din stuga! nära

Stor efterfrågan på semesterbostäder på Öland och i Småland!

Torget 1, Mörbylånga Sven-Åke Bo bra – på Södra Öland tel. 0760-25 24 57 tel. 0760-25 24 57 Målar allt – på hela Öland

Marknadens bästa trygghetspaket med bl a betalning i förskott och gratis inventarieförsäkring Du vet väll att du kan tjäna 50.000:- skattefritt? ps. Äger du själv ingen stuga men känner någon som gör det? Prata i så fall med din bekant och kontakta sedan oss! Leder ditt tips till ett underskrivet avtal får du som tipsare 990:i presentkort på ICA, som tack för hjälpen!

KÄLLA

nära Besök vår hemsida www.stugsommar.se Det går också bra att ringa på 0346-16 000 eller 0709-624800

Öppettider Öppettider

Vardagar Lördag Söndag

4_StugAnnons_95x273_feb2014.indd 1

09.00-19.00 09.00-16.00 11.00-16.00

KLINTA

nära

Öppettider Öppet

Vardagar 09.00-19.00 Alla dagar 9-20 Lördag 09.00-16.00 Tel 0485-720 98 Söndag 11.00-16.00 2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

3/7/14 5:36 PM

V L S 61


notiser

Äventyr för alla åldrar – Trollskogens naturum Har du det minsta intresse av öländsk natur och kulturhistoria är naturum i Trollskogen ett absolut måste. Från tidig vår till sen höst sjuder det av aktiviteter i det välkända naturreservatet som ligger på den nordöstligaste delen av Öland. Här görs regelbundet guidade turer och i de små skogshuggarkojorna finns lättillgänglig information och tips om utflyktsmål runt om på Öland. Inte minst bjuder Trollskogens naturum på en mängd olika aktiviteter för barnen som bland mycket annat kan få mata myrlejon eller kanske bygga en fågelholk. Extra aktiviteter blir det vid skollov och långhelger. Arrangemangen är kostnadsfria och guidningarna under sommaren sker på både svenska och engelska. Men naturligtvis går det alldeles utmärkt att på egen hand ta sig runt i det omväxlande reservatet, de flesta vandringslederna är lättillgängliga, inte minst för barnvagnar. I skogen närmast Östersjön växer uråldriga, av vinden förvridna tallar, som bildar en unik naturmiljö som saknar motvarighet. Trollskogens flora är oerhört rik och här finns en stor mängd hotade och sällsynta arter, bland andra taggkörvel och baltisk malört, växter som inte många har skådat i vårt land. – Vi öppnar för säsongen den 17 april, berättar föreståndaren för Trollskogens naturum, Marie Larsson. Fram till första juni håller vi öppet torsdag till söndag och därefter dagligen. Under påsken har de ett särskilt program med djurolympiad och skräppyssel och under Öland Spirar hålls öppet den 11 maj med bland annat såpbubbletävlingar. För besökare under Kristi himmelfärdshelgen den 30-31 maj anordnas såväl blomstervandring som fågelskådning under proffsig ledning.

62

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

Full fart på Ottenby Airport Ornitologerna på Ottenby fågelstation är just nu inne i en intensiv ringmärkningsfas. Flyttfåglarna anländer i en strid ström till ”Ottenby Bird Airport” för att pausa och vila innan de flesta av dem fortsätter sin färd mot norr och öster. Redan 1946, när Ottenby fågelstation invigdes, påbörjades ringmärkningen av flyttfåglar och sedan dess har tiotusentals fåglar ringmärkts här, vilket resulterat i världens längsta, obrutna fångstserie. Många frågor kring hur, var, när och varför fåglarna flyttar har under årens lopp kunnat få sin förklaring, men fortfarande återstår en hel del frågetecken. Fåglarnas navigering till exempel, hur kan en ladusvala som häckar på Öland och tillbringar vintern i södra Afrika, hitta tillbaka till exakt samma häckningsplats år efter år? Mellan de olika fågelstationerna runt om i världen pågår sedan länge ett nära samarbete. Återfynd av ringmärkta fåglar rapporteras regelbundet och är naturligtvis en viktig del av flyttfågelforskningen. Bland de senaste återfynden av fåglar som ringmärkts i Ottenby kan följande nämnas; Fisktärnor återfunna i södra Afrika, Gräsänder återfunna i norra Finland, Estland och Ryssland. Kustsnäppa i Skottland, Enkelbeckasin i Portugal, Brushane i Spanien, Rödhakar i Frankrike och England, Kärrsnäppor i Vitryssland och England och Taltrast i Italien, bara för att nämna några exempel.

när anländer flyttfåglarna till öland? I den nedanstående tabellen kan du se när de olika arterna beräknas landa på Ottenby Bird Airport, baserat på statistik från de senaste tio åren. Naturligtvis spelar väder och vind på den aktuella flygrutten en stor roll i sammanhanget. Förra året, till exempel, anlände flera arter betydligt senare än normalt. Stare 13 februari Grågås 15 februari Gravand 15 februari Sånglärka 16 februari Tofsvipa 22 februari Ljungpipare 28 februari Strandskata 3 mars Stjärtand 10 mars Bofink 12 mars Skärfläcka 13 mars

Storspov 14 mars Enkelbeckasin 14 mars Taltrast 14 mars Kärrsnäppa 15 mars Rödhake 15 mars Ängspiplärka 15 mars Trana 17 mars Skedand 17 mars Rödbena 19 mars Sädesärla 20 mars

Rödspov 25 mars Stenskvätta 30 mars Silltrut 31 mars Brun Kärrhök 10 april Brushane 11 april Ladusvala 12 april Hussvala 18 april Lövsångare 21 april Flugsnappare 24 april Näktergalen den 4 maj

ringmärkningskurs på ottenby fågelstation Mellan 11-15 augusti anordnar Ottenby fågelstation en kurs i ringmärkning. Utbildningen omfattar både praktik och teori och fokuserar kring metoder att åldersbestämma tättingar. Att kursen är lagd just kring mitten av augusti, bör vara en garanti för en artrik fångst med fåglar av varierande ålder. Antalet deltagare är begränsat, så först till kvarn! Gå in på ottenby.se för närmare upplysningar.


s t ö r r e r u m f ö r fa n ta s i o c h v e r k l i g h e t • a lv s b y h u s . s e

Nyckelfärdigt hus. På riktigt

Hos oss får du inte bara det du betalar för – Du får mycket mer … Ölands största affär med det bredaste sortimentet för Jakt•Hund•Katt•Trädgård•Lantbruk•Poolkem

KALLES Butik Färjestaden • 0485-340 51 Storgatan 123 www.kallesgardsservice.se k o n t a k t a Ola Blomberg • 0481-517 77 • ola.blomberg@alvsbyhus.sea

Vi har fritidshusen med villastandard

www.landbrostugan.com 0383-600 70

Vi har även Ölands största sortiment av belysningar … Välkomna in till oss i Löttorp!

Löttorps Elbutik AB Löttorpsvägen 39

0485-200 78 - www.lottorpselbutik.se

-Vitvaror -Hushållsel -Armaturer -Elmaterial

ElinstallationEr – nätvErk – tElE – larm

thomas: 070-659 13 51 Jonte: 070-659 13 52 Erik: 070-710 37 49 simon: 070-620 28 07 löttorp och Borgholm, www.akerboel.se Vi utför: • Blästring/Målning Plåttak • Avancerad trädfällning • Grön-fri-behandlingar Besök oss på Facebook

HGHK AB

Butiken för färgglada

070-265 87 81, 0485-878 28 www.hghk.se

Personlig färgfackhandel med brett sortiment! Sandby • Löttorp • tel 207 00 • www.fargladan.se Öppet året om • Välkomna 2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

63


Nyheter i butikeN!

RING SÅ MÅLAR VI!

Inga sladdar – bara att hänga upp och låta solen fixa resten! beställ diNa markiser i påsk för leverans till sommaren!

Ingår numera i Åkerbo El

”Elektrikerna från bygden” Förrådsvägen 18, Löttorp. Öppet i påsk: Skärtorsd. 9-17, påskafton, påskdagen 10-13

169 kr/m2

EKEFORSHUS EKONOMEN 98

Gäller t.o.m 31/5 2014

Marksten rustik 200x133x50 naturgrå (S:T Eriks).

Ändra mer än du tror, betala mindre än du tror Hamnvägen 5, 387 31 Borgholm Tel: 075-24117 80 • www.beijerbygg.se

Skapa ert drömhem med vår enkla Villaskaparmetod, besök vår hemsida ekeforshus.se eller kontakta vår säljare Arne Andersson 070-894 88 84

Vårstädning? Välkommen till din återvinningscentral!

öppettider

Kalleguta återvinningscentral

Torsdag och fredag kl. 9.00-16.00.

Tisdag och torsdag kl. 10.00-18.00.

Den första helgfria lördagen varje månad kl. 09.00-12.00.

Onsdag och lördag kl. 09.00-16.00.

Helgdagar, påskafton, pingstafton och midsommarafton är det stängt.

Måndagar, söndagar och helgdagar är det stängt, liksom påskafton, pingstafton och midsommarafton.

sophämtning 64

Böda återvinningscentral

helgdagar under våren och sommaren 2014

Fredag kl. 09.00-15.00.

långfredag – ordinarie tömning, fredag18 april, sker istället torsdag 17 april. annandag påsK – ordinarie tömning, måndag 21 april, sker istället tisdag 22 april. valBorg och Kristi himmelfärd – ordinarie tömningtorsdag, 1 maj och torsdag 29 maj, sker som vanligt. nationaldagen – ordinarie tömning, fredag 6 juni, sker istället torsdag 5 juni. midsommarafton – ordinarie tömning, fredag 20 juni, sker istället torsdag 19 juni. Frågor om ändrade tömningsdagar besvaras av Sita, 0485-56 15 60. Information om sortering med mera: www.borgholmenergi.se/avfall

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4


KALMAR - ÖLAND • 0480-171 11

Bygg- och Markarbeten Maskinuthyrning g Grus och matjord även för avhämtnin

Vi utför nybyggnationer, renoveringar, grundarbete samt i övrigt i branschen förekommande arbete

www.k-vbygg.se

BTE

Industrigatan 1, Färjestaden 073-954 58 15 • www.landborgensbygg.se

BYGGTEKNIK ENTREPRENAD

– Ditt lokala byggföretag –

www.btebygger.se LÅS OM DIG ORDENTLIGT —

Tel:0485-760 79

VI BYGGER EFTER DINA ÖNSKEMÅL – NYPRODUKTION – OM- & TILLBYGGNAD – MARK & ANLÄGGNING

Mob:070-216 33 05

KAMIN?

Kontakta oss för gratis offert Stor kaminutställning!

DORMA Duo låssats

KAMINSTUGAN I NYBRO

Vår kunskap – Din säkerhet Tel. Kalmar: 0480-490909 www.wblas.se

VÄLKOMNA IN SÅ VISAR VI UPP Öppettider: Månd-Fred 7-17 VÅRA SENASTE KAMINER. Vi erbjuder också försäljning och monteBlands väg 20 ring av382 skorstenar samt 46 Nybro renovering av otäta rökkanaler med Beza ceramic.

• Lördag 10-13 Tel. 0481-176 00 070-577 22 10

Blads väg 20, 382 46 Nybro

2 0 1 4 VÅ R – Ö l a n d s m a g a z i n e T

65


OSTKUSTENS TAK & PLÅTSLAGERI AB

Din lokala elinstallatör med behörighet och ansvarsförsäkring

- Proffs på tak -

Auktoriserad Takentreprenör i samarbete med MATAKI

• Elinstallationer • Vitvaror • Larm

0491-76 62 50

Även komplett plåtslageri

MIKAEL 070-658 44 04 JAN 070-624 15 20

Löttorp 070-529 00 71 mats@ostmansel.se

www.ostkustenstak.se

www.janssonsbygg.com

0733-144 777

Vi hjälper dig med … • Renovering • Tillbyggnad • Ombyggnad • Nybyggnation • Snickeri • Grunder • ROT-arbeten

Kontakta oss för mer info och priser!

Vi utför: • Alla typer av Byggarbeten • Mark- & Gräventreprenader • Är Certifierad Kontrollansvarig • Kostnadsfria Offerter & Besök

Hyr SKyLIFT

Michael larsson Tel. 073-647 62 28 / 0485-480 07 e-post. olandsgolvochkakel@telia.com Västra Kyrkogatan 3 c 387 31 Borgholm

För Service och Installation! Kraft & Belysning Värmepumpar Trygghetslarm Inbrottslarm Brandlarm

Styr & Övervakning Kylanläggningar Passersystem Överfallslarm Tele / Data

Kontakta oss … Borgholm Mörbylånga Nybro Kalmar 0485-10540 0485-40110 0481-18929 0480-499780 66

ö l a n d s m a g a z i n e T – VÅ R 2 0 1 4

MarKenTreprenad & TranSporTer Bergmans Åkeri AB & Alltjänst 0485-493 00, bergmansakeri.se


Nu vaknar Öland på allvar!

D

et är tidig lördag morgon. Make och dotter sover fortfarande. Jag tar min nybryggda espresso med varm mjölk och smyger ut i trädgården. Slår mig ner på den lilla ljugarbänken som jag fått för många år sedan och kisar mot morgonsolen. Fåglarna kvittrar intensivt från alla håll och kanter, lärkan, tofsvipan, sädesärlan och alla de andra som bor nära oss. Våren är här! Går runt i trädgården och söker efter fler vårtecken. Jodå, de gamla tulpanlökarna är på gång, bladen har kommit upp en bra bit nu. Gullvivorna börjar poppa upp överallt ur gräsmattan, pärlhyacinterna knoppas … Jag tillhör dom som har en ostrukturerad trädgård. Har inte planterat så mycket mer än ett par vackra rosenbuskar sen vi flyttade till vår oas på östra sidan. Sen är det gamla lökar från förr som sprider glädje. Men jag har en fantastisk liten trädgård, bakom lilla stugan. Där kommer all sköns vilda blommor upp

ANSVARIG UTGIVARE Jeanette Edström – ÖlandsMagazinet AB GRAFISK FORM OCH PRODUKTION Nisse Hagman – GG3 Jeanette Edström REDAKTIONELL TEXT Iréne Forsmark, Johan von Reis, Bo Lundqvist, Jeanette Edström FOTO Jeanette Edström, Birger Lallo, Johan von Reis m.fl

2

ölandsmaga z ine T – V Å R 2 0 1 4

varje år och stortrivs. Det är som ett hav av orkidéer och gullvivor som slåss om utrymmet med urgamla pingstliljor, påskliljor och tulpaner, ni vet sådana där polkagrisrandiga. Dessutom brukar vi plocka fina toppmurklor där varje år. Förutom den lilla stugträdgården så önskar jag verkligen att jag hade det lite mer strukturerat och fixat, fina plantor, perenner och fler rosor. För att inte tala om pioner, för jag älskar verkligen pioner. Kanske någon kan tipsa mig om en bra trädgårdsmästare som skulle kunna förbarma sig? Trädgårdstrender, gediget hantverk, påskyra, Öland Spirar, vårliga recept och vintips är en del av innehållet i Ölandsmagazinet Vår. Nu vaknar Öland på allvar, så passa på och njut av vår underbara ö!

jeanette edström

ANNONSER Stefan Johansson, Marianne Jonsson, Jeanette Edström Tel. 0485-100 58 TRYCK Sörmlands Grafiska DISTRIBUTION Till Ölands samtliga fritidshusägare, utvalda hushåll i Kalmar, samt publika platser på Öland, i Kalmar och Glasriket

Västra Kyrkogatan 16 B 387 31 Borgholm Tel: 0485-100 58, Fax: 0485-100 05 E-post: info@olandsmagazinet.se Citera oss gärna bara källan anges.

Ölandsmagazinet Sommar kommer 27 maj!


www.olandsmagazinet.se

RECEPT

PÅSK GRÖNT

KULTURARV TRÄDGÅRD S -

TRENDER

ÄLSKADE

PION ÖLAND SPIRAR VÅR 2014 ÖLANDS GODA SIDOR

ÖLANDS GODA SIDOR

Ölandsmagazinet Vår 2014  

Utgiven april 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you