Page 1

höst 2013

alpackor på Öland höst i Årets tryffeljakt kÅreHAMN

skördefest på Solliden höstinspirerad MAT ÖLANDS GODA SIDOR


m• leu 1998bi

leu bi

5-å 13 • 1 rsju 0 2

m • 1 99 8-

r å 15

5-å 13 • 1 rsju 20

e

fter en härlig intensiv sommar fylld av roliga upplevelser, sol och bad, möten med släkt och goda vänner så är det dags att koppla om till höst. I år känns det verkligen inte svårt, september månad har fortsatt bjudit på underbara varma soliga dagar med sommartemperaturer. Nu är det läge att njuta av ön i ett långsammare tempo, kanske ta ett härligt uppfriskande höstdopp i havet, spana in fågelstrecken, ta vara på höstfrukten och andas höstluft, ta en rundtur på ön och uppleva natur och kultur. I årets höstutgåva får vi bland annat följa med på en spännande tryffeljakt på kunglig mark. Vi bjuder också på härliga höstinspirerade mattips. Ölands Skördefest står för

dörren och vi har valt ut lite av allt som händer under dessa dagar. Ni får också möta en 80-årsjubilar och de ljuvliga alpackorna Moses, Malte och Vide med familjer … Detta och mer därtill hittar ni Ölandsmagazinet Höst. Trevlig läsning! Välkommen till en skön höst på Öland!

jeanette edström

mADe ON ÖLAND – ÖLäNDSKT VARUmäRKe! Ölandsmagazinet har skapat ett gemensamt varumärke för öländska produkter – Made on Öland. Logotypen är formad som en stämpel och kommer att synas i Ölandsmagazinet i samband med olika artiklar mm, där till exempel närproducerad mat, hantverk, konst och design presenteras. Håll utkik efter den stämpeln!

ANSVARIG UTGIVARe Jeanette Edström – ÖlandsMagazinet AB GRAFISK FORm OCh PRODUKTION Nisse Hagman – GG3 Media Assistance Jeanette Edström

2

ANNONSeR Jeanette Edström, Stefan Johansson Tel. 0485-100 58 TRYCK Forssa Print

ReDAKTIONeLL TeXT Johan von Reis, Iréne Forsmark, Mirjam Persson

UPPLAGA 30 000 ex

FOTO Jeanette Edström, Birger Lallo m.fl.

DISTRIBUTION Till Ölands samtliga fritidshusägare samt publika platser på Öland och i Småland.

Ö L A N DS m AGA z I N e T – h ÖST 2 01 3

Västra Kyrkogatan 16 B 387 31 Borgholm Tel: 0485-100 58, Fax: 0485-100 05 E-post: info@olandsmagazinet.se

Citera oss gärna bara källan anges.


d

n Öla

t r å iv

en Recept på höst smakfull

Recept på e n

Ingredienser 1 st Människa med stort hjärta, engagemang, stolthet och kärlek till ett unikt landskap med en unik atmosfär. 1 st Ö med en rik flora och fauna, ett klimat som sommartid bjuder på sol, värme och en nästan tropiskt känsla men som vintertid även biter ifrån och ger ölänningen den där riktiga karaktären och den unika styrkan.

smakfull hö

st.

En tradition ell höst på Ö land bjuder måttliga mä på mörka kv ngder värm ällar, e och en hel perfekta inra d el vind. Det mningen till är den en mustig s gemenskap oppa och m framför en v ysig ärmande bra sa. Man kan tyck a vad man v ill om höste infinner sig n och lugne efter den he t som ktiska somm att hösten a aren, men fa lltid lämnar ktum är e n fyllig efters av solmogn mak. En sma a äpplen, ny plockade lin k fylld kantareller. gon och gyll Hösten är s ene körden och flesta vill att överflödets hösten ska v tid, och de ara långt in i vintermörk ret. Ta det sista doppet i hav et o i er trädgård ! Lyft blicken ch skörda de sista frukte rna och se de gu stråken av fl lnande löve yttfåglar. N n ju o ch t av hösten, medan skva njut av Ölan lpet från ha d vet fortfara öländska hjä nde värmer rtan! i era Smakfull hö

st på er alla

!

Ölands Bank är miljöcertifierade enligt ISO 14001 - det innebär att vi värnar om vår miljö!


FILMPREMIÄR FÖR SKUMTIMMEN – BOKPREMIÄR FÖR RÖRGAST text: jimmy fredriksson filmfoto: nordisk film johan theorin foto: mickey thörnblad

Nästan fyrahundra sidor debutroman har blivit film. Det är författaren Johan Theorins Skumtimmen som har filmatiserats med bland andra Lena Endré och Tord Peterson i rollerna.

Ö

land blir först med smygpremiär av filmen, då sponsorer och övriga inblandade är inbjudna. Den publika premiären går av stapeln den 27 september över hela landet. Folkets Hus i Borgholm kommer att ha ett flertal visningar varje dag under premiärhelgen som också infaller under Ölands Skördefest. Senare kommer filmen också spridas till ett 40-tal andra länder. Johan Theorin har redan fått möjlighet att se filmen och är väldigt nöjd med resultatet. – Fantastiskt skådespeleri och underbara statister, säger Johan Theorin. Hoppas verkligen att de inte har blivit bortredigerade i den slutliga versionen. Filmteamet har lyckats fånga känslan från boken på ett bra sätt, tycker jag.

rörgast Med sin nya bok, Rörgast, avslutar Johan Theorin sin romansvit om de fyra årstiderna på Öland. Den här gången blir det ett Öland i sommarskrud. I boken låter han ön hemsökas av ett skepp fyllt av döda och döende sjömän och en galen man med yxa …

4

Ö L A N DS M AGA Z I N E T – H ÖST 2 01 3

När jag bad honom beskriva sin nya bok med en mening så blev svaret: ”Så här kan en sommar på Öland vara …” I samband med att den nya boken släpps, passar författaren på att besöka Öland och Borgholms bokhandel den 23 och 24 september. Här kommer han att möta sina läsare och signera sin nya bok ”Rörgast”. – Det ska bli kul att få komma till Öland igen, säger Johan. Det brukar bli härliga samtal med läsarna som ofta har sina egna historier att berätta för mig, om släkten på Öland och böckerna. Med Rörgast är cirkeln sluten. De tidigare böckerna i romansviten har varit storsäljare och författaren har många beundrare i sin läsarkrets, både i och utanför Sverige.


PARADISVERKSTAN, strax söder om Ölandsbron, är inte bara en keramikverkstad utan även ett litet paradis i sig. Vi arbetar med handgjord stengodskeramik och munblåst glas formgivet av Eva, Olof, Moa och Hannah Paradis. Naturen är den ständiga inspirationskällan till spirande former av växtkraft och lust. Hos oss kan du njuta av inredning, keramik, glas, möbler och textilier i en vacker miljö. Välkommen in i våra verkstäder.

www.paradisverkstaden.se 0485-316 24, FÄRJESTADEN


BERTIL VALLIEN PÅ VIDA MUSEUM OCH KONSTHALL text: johan von reis foto: birger lallo m.fl

Inte nog med att Bertil Vallien har sin egen utställningshall på VIDA sedan starten 2001, nu ställer han också ut i den stora konsthallen.

U

tställningen hade vernissage den 24 augusti och pågår till och med den 29 september, d.v.s över skördefesten. VIDA har utvecklats till ett av södra Sveriges viktigaste konstcentra med flera årliga uppmärksammade utställningar. Läget är fantastiskt på landborgskanten alldeles norr om Halltorps Gästgiveri med vidunderlig utsikt ner mot Kalmarsund. Bertil Vallien har uppmärksammats internationellt sedan många år tillbaka. Hans sandgjutna båtar och huvuden ingår i de permanenta samlingarna på de största museerna och gallerierna runt om i världen, inte minst i USA och i Japan. Sedan 1963 är han gift med konstnärinnan Ulrica Hydman-Vallien, som också disponerar en egen avdelning på VIDA. Bägge fyllde för övrigt 75 år tidigare i år.

6

Ö L A N DS M AGA Z I N E T – H ÖST 2 01 3

utställning som berör Utställningen på VIDA kallar Bertil Vallien för ”Staven” och mycket riktigt ingår fantastiska, stavformade, sandgjutna föremål i utställningen, som förutom unika glasobjekt också visar ett antal enormt stora, skickligt utförda kolteckningar. Ett antal av de nu visade glasskulpturerna är tillverkade i Bertil Valliens nya gjuthytta i Kosta, en hytta som tillkommit efter nedläggningen av Åfors glasbruk, där både Bertil och hans hustru tidigare huserade. Missa inte den här utställningen, det är verkligen ett unikt tillfälle att se bredden i Bertil Valliens konstnärskap. Det är en utställning som i högsta grad berör!


Träna multifunktionellt med BungyPumP – öka förbränningen med upp till 77%!

Pris:

999:-

– 90% av kroppens muskler aktiveras vid BungyPump Walking – Justerbar längd, passar alla – Kan användas av alla oavsett ålder och kondition

Vid köp av ytterplagg bjuder vi på en halsduk värde 199:gäller t.o.m 19 okt

– Skonsam och mjuk för armbågar och axlar

HösterBjudande! Vid köp av BungyPump träningsstavar bjuder vi på en förvaringsväska. Värde 120:Gäller t.o.m 31 oktober

BORGHOLMS HÄLSOBUTIK Storgatan 32

Tel 0485-101 56

R Å 0 8 A FIR … S S O D ME

20%

Borgholms modehus s t o r g ata n 2 1 • 0 4 8 5 - 1 0 4 5 6 www.lavendelborgholm.se

n y h e t e r f r å n K o s ta B o d a

på alla Certina armbandsur.

Ray Ban solglasögon med din styrka utan kostnad. Vid köp av kompletta glasögon.

20%

på alla guldringar, guldhalsband och guldarmband.

Storgatan 26, Borgholm, 0485-103 28

Härliga HösTerBjudanden i BuTiken!

Torget Borgholm 0485-124 31 www.glasgalleri.se


STORSATSNING I KÅREHAMN text: johan von reis foto: jeanette edström

Nu spänner Tomas och Eva Isaksson bågen. Kårehamns fisk & havskök har under sommaren fått en helt ny restaurangdel med glasade väggar och fantastisk utsikt mot Östersjön och i den välsorterade fiskaffären har det varit rekordmycket folk.

D

et har varit en otrolig sommar, säger Tomas. Visst har det fina vädret varit till stor hjälp, men vi har också byggt upp en trogen kundkrets, omsättningen har ökat rejält. Dessutom har byggandet av vindkraftsparken i havet utanför hamnen bidragit med ett ökat antal kunder, inte minst danskar och holländare som sätter Kårehamn på europakartan. I mitten av september kommer till exempel 18 tyska matskribenter hit, då tänker vi duka upp en riktigt öländsk buffé. Nu ser vi fram mot att förlänga säsongen med att ha öppet året ut. Fram till och med skördefesten kommer vi att ha öppet dagligen! Under oktober, november och december blir det öppet fyra dagar i veckan, torsdag till söndag. Restaurangen kommer att servera dagens lunch, men också ha en spännande à la carte-meny. I december serveras det dessutom en julinspirerad trerättersmeny .

8

Ö L A N DS M AGA Z I N E T – H ÖST 2 01 3

hotellplaner I Kårehamn finns både gästhamn och en ställplats för husbilar längst ute i hamnen. Ett fantastiskt läge, inte konstigt att Kårehamn blev utsedd till Årets Ställplats för ett par år sedan. Och får Tomas som han vill kan det bli ett hotell som enligt planerna ska inrymmas i det före detta ishuset i hamnen, i bästa fall redan till nästa sommar. – Jag hoppas verkligen att hotellplanerna går i lås, säger Tomas. Det blir ett marint hotell med både soldäck och skybar. Läget intill kajkanten är oslagbart!


NU HAR VI LADDAT FÖR SKÖRDEFEST!

Utvalda skjortor Park lane 2 för 500:-

halsduk på köpet när du handlar din höstjacka. gäller utvalda modeller.

Skjorta och Stickad tröja från bruun & Stengade 1.000:- ord.pris 600:-/st

SKÖRDEÖPPET

gilla oSS PÅ FaCebooK

27/9 Fre 10 - 20 28/9 lör 10 - 22 29/9 Sön 10 - 16

ONT I FÖTTERNA? Storgatan 30, borgholm, tel 0485-100 72, www.danielSonS.Se Hos oss får du GRATIS fotanalys ONT I FÖTTERNA?

Nu har de kommit! Färg: Navy, Dark Green Night Purple

1.595:-ord. 1.695:

Färg: Navy, Dark Green

TILDE

Samtliga erbjudanden gäller t.o.m 29/9 2013

herrmode

1.995:--

Grundsund SWEDEN

att finna rätt sko, VI HJÄLPER DIG inläggattför idrott, finna rätt sko, inlägg föroch idrott, promenad promenad och arbete arbete

Färg: Vinröd Gråsvart

TAYLOR

ord. 2.195:

1.895:--

Hos oss får du fotanalys

VI HJÄLPER DIG GRATIS

MARY

ord. 1.995:

VI GÖR

individuellt

VI GÖR

individuellt anpassade anpassade inlägg inlägg

Vid frågor ring 0485-777 70

Vid frågor Välkomna! ring 0485-777 70 Välkomna!

Stort utbud av nyinkomna

Stl. 36-46

Stl. 36-46

barn, dam, herr

Prisex.

699:-

Spring/Summer

Stl. 36-46

2011

GORE-TEX SKOR SAMTLIGA JACKOR ÄR VIND- OCH VATTENTÄTA

(ord.pris 899:-)

Ree Sport Store

Ree Sport Store Storgatan 14, Borgholm | Tel 777 70 | Öppet: månd-fred 10-18, lörd 10-14

Storgatan 14, Borgholm | Tel 777 70 | Öppet: månd-fred 10-18, lörd 10-14

stl 36-46


HÖSTINSPIRERAD

MAT text: iréne forsmark foto: jeanette edström

Det är lätt att sakna sommarens ljumma dagar men hösten är inte så dum den heller. Särskilt på Öland där värmen dröjer sig kvar och där tillgången på goda ingredienser till höstens mat är närmast obegränsad.

A

tt ta en shoppingrunda på Öland och sen laga mat är härligt. Faktum är att hela Öland är som en matbutik. Lök, morötter, potatis och andra rotfrukter är förstås givna i korgen. En korg är förresten väldigt bra att stoppa alla grejer i; miljövänlig, skyddar innehållet och välter inte. Dessutom är det så mycket mer känsla att lägga sina inköp i en vacker korg än i en plastpåse.

10

Ö L A N DS M AGA Z I N E T – H ÖST 2 01 3

mustiga grytor och annat gott Det goda köttet, och då menar jag verkligen gott, finns i många gårdsbutiker runtom på ön; gris, nöt eller lamm. Av en bit högrev kan man göra mycket; mustiga höstgrytor som Kalops eller den franska lite lyxigare varianten där kryddpepparn byts mot timjan, svamp, rödvin och bacon som allt ger en fantastisk smak. En bortglömd storhet på bordet är Biff med lök, så enkelt och så gott.


Biff med lök, en klassiker. Den fina ryggbiffen från Ölands Kvalitetsprodukter i Bårby gör inte saken sämre. Här med kappan kvar på köttet vilket gör den otroligt saftig och fin. Till biffen serveras öländsk lök samt ölandsodlad amandinepotatis.

Ta minst en jättestor gul lök per person och hacka i rätt stora bitar (blir betydligt bättre än ringar som lätt blir lite ”slajmiga”. Stek långsamt i smör tills den får färg och är lite knaprig. Salta rätt rikligt och avsluta med en nypa socker. Ställ åt sidan. Stek de fina biffarna, slå på lite vatten och låt den goda skyn puttra någon minut. Häll över löken som blandas med skyn. Servera bums med kokt potatis och ett mustigt rödvin och bara njut.

sjutton i mig god soppa En annan hösthöjdare är en mustig grytsoppa. Börja med att koka en bit högrev eller märgpipa med en klyftad lök, ett lagerblad och några pepparkorn ett par timmar på spisen. Skär lämpliga rotfrukter; morötter, palsternacka, selleri, purjolök, potatis och koka knappt mjuka (lägg i potatis efter en stund och purjolök sist) i en annan gryta. Ta upp köttet och skär i lagom stora munsbitar. Häll av grönsakerna men spara vattnet. Koka ihop köttbuljongen och späd med lite av grönsaksbuljongen. Lägg i kött grönsaker i den heta buljongen. Strö över lite timjan, massor av hackad persilja och servera med riven pepparrot, stark senap och ett gott bröd. Mums när man räfsar höstlöv.

lite kryddtips

öländsk snabbmat med kvalitét Stek eller grilla några goda öländska korvar. Servera med ett fluffigt potatismos och samt syltade gröna tomater och stark senap. Stuvad vitkål eller stuvade ärter och morötter fick vi som är födda på 50-talet i skolan ibland. Det var inte direkt oätligt men heller ingen kulinarisk läckerhet. En modern variant som både är snabblagad och supergod är gräddkokt vitkål. Koka ner grädde i en gryta på spisen. Strimla vitkål med osthyveln, skölj och slunga torr i handduk, lägg i vitkålen i grädden och låt den puttra knappt mjuk. Krydda med nymalen svartpeppar och strö över massor av hackad gräslök. Passar till nästan allt; Rökt skinka, smakrika korvar eller kryddiga revben. En kryddig chili med öländska bönor är inte heller dum snabbmat. Hacka och fräs några Ölandslökar, gärna både gul, silver, röd samt några vitlöksklyftor. Fräs blandfärs tillsammans med löken och 3-5 matskedar tomatpuré. Krydda med salt, nymalen svartpeppar, hackad röd chili efter behag, några timjanoch rosmarinkvistar och ett par klippta salviablad. Häll på ett glas vatten och gärna lika mycket rödvin. Låt puttra i pannan eller häll över i en gryta och tillsätt en burk öländska bönor. Ruccola sallad med fetaost är supergott till.

Om man inte odlar kryddor själv kan man plocka vild timjan på Ölands Alvar. Man kan också bunkra upp på Ölands Örtagård som har det mesta i kryddväg samt egna goda blandningar liksom syltade inläggningar och stark senap.

Det så mycket MER KÄNSLA att lägga sina inköp i en VACKER KORG än i en plastpåse 2 01 3 H ÖST – Ö L A N DS M AGA Z I N E T

11


FISKBUTIK – HAVSKÖK – CATERING

ÄT SÅ MYCKET DU ORKAR! SKÖRDEFESTBUFFÉ 149:barn under 12 år 100:- lörd-sönd kl 11.30 - 17.00

ROBINSON GRILLBUFFÉ 268:barn under 12 år 130:En generös grillbuffe´ fylld med läckerheter från hav och land, med bland annat Black Angus US Biff, lammracks, fläskkarré, anka, stora räkor, gröna musslor och kakbordet. fredag: 1 sittning kl 19.00 lördag: 2 sittningar 17.45-20.00, 20.10-22.00

Hummer 159 kr/St

LIVE-K

UO SOFT D S w E E T t o piano)

jö r g e n A R AO K E fredag f l u n d e l l och

(trumpe 0-21.30 18.3 fredag

lördag .00

från 22

0485-777 58 | Hamnvägen 1, Borgholm | www.robinsoncrusoe.se

I pittoreska fiskebyn Kårehamn på östra sidan, där det vidsträckta Alvaret möter Östersjön finner du vårt havskök.

Höst i KåreHamn! Dagens lunch – 1 fiskrätt alt. 1 kötträtt 89:- inkl måltidsdryck & Kaffe

öppet:

MÖTESPLATSEN FÖR ALLA! DAGENS RÄTT

September: dagligen 10.00-18.00 köket 11.00-17.30 Lördagar köket öppet längre. Oktober, november, december: torsdag-söndag kl. 10.00-18.00 Lördagar köket öppet längre.

OKtOBerFest LörDaG 26/10 ölprovning, sydtysk meny, musikunderhållning

Måndag-fredag kl. 11.00-14.30. Vi serverar 3 olika husman varje dag inkl.dryck, salladsbord och kaffe.

ÖLANDS SKÖRDEFEST Meny fredag-söndag -Tre små Öländska rätter. Lufsa, bruna bönor med stekt fläsk, lammracks. -Stekt strömming, hemlagat potatismos, lingon, skirat smör och pressgurka. - Äppelkaka med vaniljsås. Lördag på scenen:

BLUESGARAGET 21.30-00.30.

1 aDvent - 15 DecemBer: Julinspirerad 3-rättersmeny. Boka bord!

BestäLL tiLL nyår! EN FÖRSMAK AV JULEN med alla klassiska maträtter Pris: 275:- exkl. dryck. JULBORDET står uppdukat lördagar med musikunderhållning 30/11, 7/12, 14/12 från kl 18.00. Söndagar 1/12, 8/12, 15/12 från kl. 13.00. Boka ditt bord i god tid!

Ö. Kyrkogatan 11 Tel. 0485-56 27 60 www.borgholmskoket.se o

Hummer, havskräftor och räkor Öppet andra tider för större sällskap. Även catering, minst 10 personer.

26 -2 9 se pt em Be r:

ik hela helgen! Skördefest med mus ten med Buffalo Power.

Fredag rock´n roll hela nat 00 timme mellan kl. 18.00-24. Buss från Borgholm varje hel ! ter duk pro ka Hamnen fylld av öländs

Kårehamns FisK & havsKöK aDress: Kårehamn | teLeFOn: 0485-66

55 17 / Longitud: 16,5317 internet: www.karehamnsfisk.se

Gps: Latitud: 56,5723


Hyr en kock – för privatpersoner och företag från 500:-/person 3-rättersmiddag ...

Hemma Hos Jonas – för sällskap om 8-20 personer. Ni väljer 3- eller 5-rätters meny så komponerar jag. 495:- / 650:...

Julens smaker

Finsmakarhelg på Öl and – lyxig weekend för njutningslystna – eller lillsemester mitt i veckan Hotell Borgholm – det smakfulla småstadshotellet, erbjuder personlig omtanke och exklusiv matglädje. Med Karin Fransson vid grytorna är vår restaurang en mötesplats för finsmakare från när och fjärran. ”White Guide 2013 – Hotell Borgholm i Internationell Mästarklass”

Vecka 48-50 – Boka gärna bord! Restaurang Trädgårdsgatan 26 Borgholm, Tel 0485-772 42 jonas@tg26.se, www.tg26.se

Trädgårdsgatan 15-19 • Borgholm Tel 0485-770 60 • www.hotellborgholm.com

! r e k a sm h c o r te of d a d o g Kom och njut av alla våra Vi är ett äkta hantverksbageri med bland annat ett brett och varierat sortiment av stenugnsbakade surdegsbröd! Vi bakar allt från grunden helt utan mixer eller tillsatser och allt vårt vetebröd och alla våra småkakor bakas på smör. Dessutom har vi rågknäckebröd med surdeg, vetebröd, wienerbröd, fruktpajer, mazariner och smaskiga bakelser med mera. Exempel på matbröd är: Levain, Norden, Honung & Salt, Fruktbröd, Valnötsbröd, Frukt & Frö, Ost & Timjan, Ölandsvete, Drottningen, Ölandslimpa, Rågsur, Linsur, Danskt Rågbröd, Sillabröd, Croissanter, Scones och Focaccia Feta.

Beställ gärna förväg, tt di matbröd i på att få r ke sä så är du ll det du vi ha!

EXTRA UNDER SKÖRDEFESTEN! Stor frukostbuffé kl 08–11 .......................... 79:– Soppa med olika tillbehör från kl 12 .......... 79:–

Öppettider vid Skördefesten Fredag 8–17 Lördag 8–20 Söndag 8–16

Landsvägen Böda. 0485-221 27 Bageri Café & Butik Inredning Kafferosteri Logi • Landsvägen, Böda www.kaffestuganiboda.se 0485-221 27


Dagli Buss ga Stockturer holm

ÖLANDS NYA TURIST– OCH DESTINATIONSUTVECKLARE

HÅKAN WAXEGÅRD HAR ORDET Jag heter Håkan Waxegård, Ölands nya turist- och destinations-utvecklare. Jag älskar Öland och har varit sommarölänning i flera år. Nu bor jag här permanent och har kavlat upp ärmarna för att grovjobba. För hur fantastiskt Öland än är, så finns det mycket som kan och måste utvecklas. När jag var liten så reste alla jag kände på fastlandet på semester till Öland. Det kändes som Öland var Sveriges bästa och enda semesterparadis. Idag har vi stor konkurrens och då måste vi också satsa mer och hänga med i utvecklingen. Det är mitt jobb att leda den och jag känner starkt stöd från båda kommunledningarna, alla de över 200 turistföretagare jag hittills hunnit träffa, inte minst från marknadsrådet; några av de viktigaste företagen på Öland. Tillsammans har politiker, tjänstemän och företagare tagit fram en riktigt bra och tydlig turismstrategi fram till 2020, där turismen ska fördubblas. Det är tufft, men inte omöjligt. För att lyckas med det så behöver jag hjälp från alla på Öland; från turistföretagare till vanliga medborgare på ön. Samarbete och en än mer positiv anda står först på agendan. Vi kan prata länge om hur fantastiskt Öland är, men nu är det dags att gå från ord till handling; inte bara när det gäller att förlänga säsonger, utan också för att skapa nya säsonger. Det mesta som unika Öland har att erbjuda kräver faktiskt inte sol och bad. För er som inte vet, så startade jag Hultsfredsfestivalen, som förändrade en hel bygd. Där skapade jag inte bara den tidens största och bästa musikfestival, utan också landets största evenemangsorganisation med över 5000 funktionärer. Senare i Stockholm grundade jag en lika stor festival som hette Lollipop, signade artister som The Ark och Weeping Willows samt byggde landets första helt kommersiella kulturhus, där vi samlade hela storstadens fria kulturliv jämte stora företagsevent. De senaste åren har jag tillbringat i Eksjö. En stad som var känd som ”Sveriges tråkigaste stad”, men som numera tack vare landets bästa stadsfest och 600 artistkonserter samt andra events är känd som ”landets charmigaste småstad”. Det blev verklighet efter att jag lyckades få med mig 100 småföretag att tillsammans satsa över en miljon årligen. Jag kommer ha nytta av dessa tidigare erfarenheter i mitt jobb här, men precis som Hultsfred eller Öland kan inte jag heller leva på gamla meriter. Nu är det dags för samarbete för att utveckla vårt vackra och unika Öland. Hörs snart! håkan waxegård

14

Ö L A N DS M AGA Z I N E T – H ÖST 2 01 3

Kalm Ölandar/Ölan /Kalm d ar Stockholm

www.silverlinjen.se 0485-261 11


STOR SORTERING AV

Din Byrå

HATTAR, VÄSKOR, & KLÄDER

HöSTENS NyHETER

Från Csar Design, Zorbé m.fl

Det händer på Ekerum

Mode o. Pälsateljé Tel 0485-103 74 TORGET BORGHOLM

Stanna för lunch eller middag. Kombinera med boende och skapa en minisemester.

Boka plats redan idag, 0485-80 000. Missa inte övernattning till årets lägsta priser!

27-29

Skördefest - flest utställare på Öland Besök Ölands största Skördefestmarknad med 90 kvalitetsutställare inom konsthantverk och matproduktion. Restaurang Öland dukar upp en välsmakande skördebuffé.

26

september

Oktoberfest

oktober

På med lederhosen och greppa en sejdel! Nu är det klackarna i taket och Umpa-Umpa-fest! På scenen underhåller Das Alpen Echo medan ni avnjuter en äkta tyrolerbuffé

295:-/pers

SKöNa Former i SteNgoDS – KoNSt- ocH bruKSKeramiK LivSStiL, SmycKeN ocH KLäDer

Kommer du tyrolerklädd, bjuder vi på en gratis drink!

9

Mårtensafton – Gåsamiddag 395:-/pers

november

Välkommen på en klassisk tre rätters gåsamiddag. Samma upplägg som när krögaren på Piperska muren i Stockholm skapade rätten under 1850-talet.

8-10

november

Farsdag Farsdagsmeny 8-9 november - 3 rätter

395:-/pers

Farsdagbuffé 10 november 12.00 - 16.00 215:-/per

l Ju på

Ekerum

27-29/9 SKörDeFeSt HeLa HeLgeN! julbord

Julbord Upplev stillheten och lugnet på vinteröland och avnjut ett smakfullt traditionsenligt julbord i vår trevliga restaurang. Fredag-lördag Julbord med stämningsfullt musikframträdande Övriga dagar

395:-/pers

23 nov14 dec

Hemlagade kroppkakor, musikunderhållning, överraskningar. Höstens läckra nyheter i keramik och kläder. Full fart från förmiddag till sent …

445:-/pers

KeramiKer Lotta Sjöberg

Öland • Tel 0485-80 000 • info@ekerum.com • www.ekerum.com

Södra Hamnplanen, Färjestaden Tel: 0485-318 81


notiser

HÖSTMARKNAD I ALGUTSRUM Fredagen den 4 oktober är det dags för den traditionella höstmarknaden i Algutsrum. Utbudet av marknadsvaror är i stort sett detsamma som på den stora sommarmarknaden i Algutsrum, Ölands största marknad, men flera av knallarna säljer också höstprimörer som svamp, grönsaker och frukt. Den första höstmarknaden i Algutsrum hölls redan 1840 och var ända in på 1950-talet en av de största kreatursmarknaderna i Kalmar län. Höstmarknaden hålls alltid den första fredagen i oktober månad.

KÄNDISTÄTT I BORGHOLM Nästa sommar kommer antalet kändisar att öka högst markant på torget i Borgholm. Staden får då sitt eget ”Walk on fame” i form av fot- och handavtryck från Victoriastipendiaterna, Sveriges skickligaste idrottsstjärnor, genom åren. Vad det ska heta? Victory så klart! Lite mer Hollywoodkänsla och fler besökare i Borgholm. Det hoppas kommunchefen Christina Madeling och stadsarkitekt Leo Eriksson att den nya platsen i Borgholm ska ge. – Idén har spånats fram och hela projektet är ett teamwork. Torget skulle ändå läggas om och vi tar av de försköningspengar som finns, säger Christina Madeling. I somras, i samband med Victoriadagen, rådde febril aktivitet. Drygt 20 av de 34 idrottsstjärnor som genom åren tilldelats stipendiet vid kronprinsessans födelsedag gästade Borgholm och Solliden. Det gällde så att säga att göra avtryck medan kändisfötterna fanns på plats. Uppdraget föll på keramikern Lotta Sjöberg, som driver Lotta & Mary i Färjestaden. – Ett ovanligt, annorlunda och mycket roligt uppdrag. Alla var väldigt vänliga och trevliga. De tyckte det var roligt och stämningen var mycket god, säger Lotta som åkte till ladan i Ekerum, kavlade ut sin finaste stengodslera, varefter berömdheternas fötter och händer oljades in och gjöts av. Så nu finns drygt 20 kändisfötter samt Victoriadagens grundare Kay Wieståls, förevigade. Resten ska gjutas av allt eftersom så att alla stipendiater får sin egen stenplatta med signatur mitt på torget framför kyrkan i Borgholm.

16

Ö L A N DS M AGA Z I N E T – H ÖST 2 01 3

TESTA PADELTENNIS PÅ EKERUM På Ekerum Golf & Resort finns numera möjlighet att spela Padeltennis. En stor sport internationellt, men ännu ganska okänd i Sverige. Sedan första banan byggdes 2009 i Båstad har intresset ökat kraftigt och nyligen öppnades tre banor på Ekerum. Padel är en blandning av tennis och squash, men är mycket lättare att lära sig. Det behövs inte mycket förkunskaper för att komma igång vilket gör att alla kan spela oavsett ålder. Padel spelas på en 10 x 20 meter stor plan som har tre meter höga väggar av glas runt planen. Det spelas som dubbel, d.v.s. fyra spelare per bana. – Padel är en väldigt tillgänglig sport, man behöver inte vara väldigt vältränad, som i tennis eller squash, för att spela. Eftersom man är fyra känner man sig heller aldrig utspelad, säger Magnus Lagerlöf, VD på Ekerum. Padeltennis, eller bara ”Padel” är en stor sport i såväl Sydamerika som Spanien, Italien, Frankrike, m.fl. Störst antal utövare har Argentina. I Europa är Spanien störst med 5 miljoner utövare dagligen. Padel är en tävlingssport som har 19 medlemsländer i internationella förbundet. EM och VM arrangeras vartannat år. Ekerums padelbanor är öppna så länge vädret tillåter i höst.


I KONSTHALLEN 24 augusti – 29 september Bertil Vallien ”StaVen” glas ocH tecKNiNgar Öppettider hÖSt SEpTEmbEr varje dag 10-17 OKTObEr - NOvEmbEr lördag, söNdag & Helgdagar 10-17 HALLTORP BOX 4 387 21 BORGHOLM TFN 0485-77440 KAMRAS@VIDAMUSEUM.COM WWW.VIDAMUSEUM.COM

i äpplerum 2012

Lin- och ullkläder Garner Filtade produkter Egen produktion och design Löttorp

Äkta – Naturligt – Tidlöst Öppet året runt: Fredag 11-18 Lördag 11-15, storhelger och sommar 7 km från Borgholm www.lammbutikeniapplerum.se

Byrumsvägen 59 Tel 0485-290 10 KALMAr

Kaggensgatan 11 Tel 0480-261 06

Egen design och tillverkning i järn, rost eller blank: inredningsdetaljer, möbler, presenter och trädgårdskonst. Dessutom ullgarner och unika ullprodukter mm.

I&I

Välkommen till gården i Gällby 7 km norr om Löttorp Gällbygatan 79, 387 73 Löttorp Christina Prütz Tel. 0485-234 10 Öppet nästan året om … 18 AUGUStI - 30 SepteMBeR ons - lör 11-18. SkÖRdefeSt fre + lör 10-24, sön 10-17. okt + nov + dec lör + sön 11-17.

JUl på GåRden - 3/11 11-19. på BoRGholMS Slott 7/12 - 8/12 11-17. SäSonGStARt 2014: Påsk 16/4 - 21/4 11-17 Typsnitt Californian FB, 1/11 textstorlek 24 ,JUlMARknAd fet stil

café & interiör sandvik

Utställning och försäljning av UTKLIPPANS

Marina heMtextilier

café & interiör SKÖrDeFeSt

sandvik

30% på utvalda varor Saffranspannkaka serveras i caféet Sandviks hamn, 3 mil norr om Borgholm www.utklippandesign.se 070-940 04 77 För öppettider se hemsidan

KRYDDOR • TE & KAFFE • HEMINTERIÖR DOFTA SMAKA NJUT 300 KRYDDOR, 40 TESORTER, EXKLUSIV CHOKLAD, SMAKRIK OLJA & VINÄGER. ALLTID NYMALET KAFFE! MASSOR MED HEMINTERIÖR TYGER, DUKAR, KUDDAR, PORSLIN, SERVETTER, LJUS, KORT, ”ELVIS-RUMMET”. ÖPPET PÅSK TILL SKÖRDEFEST! VARDAGAR 10-17, LÖR 10-13 SÖNDAGAR VILAR VI. JULÖPPET: 25 NOVEMBER-21 DECEMBER.

I LO SSA O FR

KALPRO DU KT E R

Svensk design med känsla för sjö och hav

CENTRUMHUSET I LÖTTORP TFN 0485-204 70 www.nyakryddan.com


Vårt paradis kan bli din hemort! Borgholm är en kommun med ett stort utbud av upplevelser. Vår vackra, ovanliga och mångskiftande natur har en magisk inverkan. Kultur i olika former, liksom historia, är ständigt närvarande var på ön man än befinner sig. Här finns den service du behöver – året runt. Så låt oss bli en del av din vardag. Välkommen till Borgholms kommun!

Kontakta oss gärna via vårt nya Servicecenter 0485-88 000 kommun@borgholm.se, besöksadress: Östra kyrkogatan 10, 387 21 Borgholm

www.borgholm.se


TA DEL AV DEN

KUNGLIGA SKÖRDEN text: miriam persson foto: jeanette edström och detlef lampe

Ge dig av på marknad och inhandla kunglig skörd under skördefesten eller delta i en skattjakt på det svarta guldet i november.

Tryffeljägare Anders Johansson med sina hundar Skye och Shiver.


Solliden, vackert även på hösten.

D

e vanligtvis säsongsstängda slottsgrindarna kommer i höst slå upp portarna för besökare vid två tillfällen. Och för första gången någonsin ges en begränsad skara möjlighet att på kunglig mark delta i jakten på den exklusiva, öländska tryffeln. Bakom tryffeljakten som hålls 16-17 november står Halltorps Gästgiveri och Sollidens Slott som genom detta samarbete vill ge besökare en del av Ölands kulturarv och en mycket unik upplevelse. – Tryffel har det funnits länge i Ölands kalkrika jord och den tryffel vi hittar här tillhör ju markägaren, i det här fallet Hans Majestät Konungen. Deltagare på tryffeljakten får däremot ta hem den tryffel vi hittar under dagen, berättar Anna Schibli, verksamhetschef på Solliden.

70 olika sorters äpplen Sollidens vackra trädgårdar hålls öppna för besökare från maj till mitten av september då portarna återigen stängs för utomstående. Men bakom slottsgrindarna fortsätter det växa i så väl växthus som rabatter. Bland annat skördas under denna tid parkens runt 250 äppelträd med omkring 70 olika sorters äpplen. Det mesta av

20

Ö L A N DS M AGA Z I N E T – H ÖST 2 01 3

äppelskörden pressas till must som transporteras med bland annat buss upp till Stockholm och det Kungliga slottet. Även skörden från valnötsträden tas omhand och valnötterna torkas. – Vi rustar för nästa säsong genom att ta in känsliga marmorstatyer och växter för vinterförvaring. Även sticklingar tas och drivs upp i växthusen för att planteras ut till nästa vår. Parkens fem helårsanställda trädgårdsmästare förbereder inför vinterdvalan. Blir du själv lite sugen på att få ta del av den kungliga skörden har du chansen under skördefesten 26-29 september då Solliden kommer hålla öppet och bland annat sälja allt från must till grönsaker sprungna ur den kungliga myllan. – Vi kommer smycka parken med pumpor och bland annat sälja valnötter från förra årets skörd, äppelmust, grönsaker och honung, berättar Anna.

tryffeljakt i engelska parken Den 16 november kommer tryffeljägare Anders och hans två hundar möta upp föranmälda för en spännande jakt. Turen går till Engelska parken där tryffeljakten tidigare varit lyckosam. Engelska


parken har stora gräsytor med inslag av ett flertal sydländska träd som till exempel cypresser, tulpanträd och en vacker blodbok med ståtlig krona. I den här delen av parken hittar du också en byst föreställande parkens grundare Drottning Victoria som anlade parken vid sekelskiftet och skapade en unik miljö av välvårdade planteringar med olika inriktningar. Det är första gången som besökare får åtkomst till kungens egna svarta guld men Anna Schibli och Anders Klevsand, Halltorps Gästgiveri, hoppas självklart på ett återkommande arrangemang. – Visst beror det på hur det går men intresset har redan varit stort så nu hoppas vi bara på att vädret är med oss.

I en av Sollidens privata delar har det planterats in ekar, en sort som är speciellt gynnsam för tryffeln och där hoppas man att över tid få en bra jaktmark. I tryffeljaktspaketet som du bokar via Halltorps Gästgiveri ingår, förutom chansen på tryffel, vackra promenader på kunglig mark, fantastiska smakupplevelser i en tvårätters lunch och senare på kvällen en öländsk avsmakning av fem rätter på Halltorps Gästgiveri, övernattning och ett besök på Vida museum före hemfärd. Men antalet platser är begränsat och det är först till kvarn som gäller.

TRYFFEL KALKRIKA JORD

har det funnits länge i Ölands

2 01 3 H ÖST – Ö L A N DS M AGA Z I N E T

21


BUTIK ANNIKA – FÄRJESTADEN

I & I – CHRISTINA PRÜTZ – GÄLLBY, V ALVARA

LOTTA & MARY – FÄRJESTADEN

PARADISVERKSTAN – FÄRJESTADEN

22

Ö L A N DS M AGA Z I N E T – H ÖST 2 01 3

UTKLIPPAN DESIGN – SANDVIKS HAMN

EDINS LUSTGÅRD – DJURSTAD, FÖRA


Vi växer!

Gabriels moderna kakelugnar sprider behaglig värme och skön känsla som varar länge

Välkommen tillbaka till oss, Per-Henric.

Se din närmaste återförsäljare på www.gabrielkakelugnar.se

Dragonvägen 4, Kalmar 0480- 42 08 90 Per-Henric olsson 070-149 99 63

Kristian sjöVall 073-988 20 01

linda Hansson 0708-49 49 68

FredriK Wermelin 0766-18 81 33

Kontakta oss om du ska sälja eller köpa en bostad! BORGHOLM Västra KyrKogatan 20. tel 0485-820 00 FÄRJESTADEn storgatan 1. tel 0485-310 00 SvEnSkFAST.SE

Månd - Torsd: 10-18 Fred: 10 -17 Lörd: 10 -13

TIMMERNABBEN 1859


Christer Svensson med familj.

Albert Svensson

SVENSSONS

Storgatan i Borgholm under 1930-talet. Albert Svenssons butik till höger i bild.

I BORGHOLM JUBILERAR text: johan von reis foto: jeanette edström samt privata

Svenssons Ur Optik Guld fyller 80 år i år och är därmed ett av Ölands äldsta handelsföretag.

D

et var 1933 som Albert Svensson öppnade urmakeriaffär på Storgatan i Borgholm. Idag drivs företaget av sonen Christer Svensson, tillsammans med hustrun Rose-Marie. Abert kom från Blekinge och var utbildad urmakare, men vidareutbildade sig också snart till optiker. Satsningen visade sig vara lyckad, inom några års tid hade man en fast kundkrets, från början huvudsakligen från Borgholm och norra Öland, men som stadigt växte. Ett hedersuppdrag fick firman också på ett tidigt stadium, när Albert blev ansvarig för den regelbundna vården och kontrollen av klockorna på Sollidens slott. Kontakterna med hovet har sedan fortsatt genom åren. Eftersom företaget hela tiden expanderade medförde det ett behov av större och rymligare lokaler. Butiken har bytt adress tre gånger, men alltid varit belägen vid Storgatans övre del. Den senaste flytten skedde i början på 1990-talet till det nuvarande läget med elegant och funktionell inredning.

inte självklart att ta över – Att jag skulle överta firman efter min far, var inte självklart, säger Christer. När jag var i 20-årsåldern arbetade jag sporadiskt inom företaget tillsammans med min far och mamma Jane. Men efter pappas död kändes det helt naturligt att helt ta över och det är något som jag aldrig har ångrat. Det har varit fantastiska år. Vi har

24

Ö L A N DS M AGA Z I N E T – H ÖST 2 01 3

en fast och trogen kundkrets som inte bara består av ölänningar, utan också till en mycket stor del av fritidsölänningar, där i många fall flera generationer har anlitat oss sedan starten på 1930-talet. Handeln med glasögon och guld har blivit allt viktigare med åren. Idag genomför Christer och hans personal avancerade synundersökningar för individuella glasögonlösningar och man har i förlängningen ett mycket bra samarbete med ögonläkare i de fall en medicinsk behandling också skulle behövas. Handeln med smycken och guld har blivit ett signum för företaget, med designade modesmycken i guld och andra ädelmetaller av högsta kvalitet.

satsning på kvalitet – Jag är säker på att den huvudsakliga förklaringen till firmans framgångar är den konsekventa satsningen på kvalitet och noggrannhet, fortsätter Christer. Vi är idag en av sydöstra Sveriges mest välsorterade butiker inom vårt område med ett anpassat sortiment av märkesprodukter, inte minst när det gäller klockor. Vi märker till exempel ett stigande intresse bland ungdomar för mekaniska armbandsur som säkerligen kan tydas som en kuriös kontrast till vårt digitaliserade samhälle. Jag ser ljust på framtiden, vi är noga med att följa mode och trender, men som sagt, den höga kvaliteten och servicen kommer vi aldrig att tumma på!


vi har öppet under

skördefesten och hela året runt!

ölands bästa café enligt white guide 2013!

det är med enorm stolthet vi tar emot utmärkelsen som ölands bästa och sveriges 24.e bästa café! du har väl inte missat att vi börjat att tillverka glass av högsta kvalitet, italiensk gelato och sorbet gjord helt på äkta råvaror. tillsammans med den välkända handgjorda chokladen och fantastisk espresso hälsar vi er varMt vÄlkoMna på ett gott Besök i vårt hamncafé i färjestaden. om det är vår goda choklad som lockar, så håller vi också öppet i vår fabriksbutik året runt.

VÄLKOMNA TILL

Edins Lustgård I vår butik säljer vi keramik, glas, bildkonst och rykande färska tomtar direkt från keramikugnen. Möjlighet fINns att titta in i snickeri och ateljÉ. Fika m.m. Försäljning av torkade tomater från egen frilandsodling. Öppettider under skördefesten: Fre: 10-24, Lö: 10-24, Sön: 10-16.

EDINS SNICKERI Tillverkning av måttbeställda snickerier efter kundens önskemål, även faner och laminat.

Ni hittar oss i Färjestaden - ÖPPET ÅRET RUNT!: Hamncafé (med butik): Södra hamnplan • 0485-345 15 Fabriksbutik: Industrigatan 1 • 0485-310 40 info@olandschoklad.se www.olandschoklad.se

Välkommen att kontakta mig! Per Edin tel. 0706-57 59 16 pedin@spray.se Vägbeskrivning: Östra landsvägen, 3,5 km söder om Föra.

www.edinslustgard.se


Nu finns vi äntligen samlade i samma lokaler. Bank, Försäkring och Fastighetsförmedling. Välkommen!

Länsförsäkringar Kalmar län I Besök: Södra Långgatan 26, Box 19, 387 21 Borgholm I 020-66 11 00 I info@LFkalmar.se Vi finns över hela Kalmar län. Nästan i alla fall. Hitta ditt närmsta kontor på vår webbplats.

LFkalmar.se LFkalmar.se

lansfast.se/oland


PÄRON – EN SOFISTIKERAD OCH ELEGANT LYX text: iréne forsmark foto: jeanette edström

Mmmm päron – sött, saftigt, elegant och sofistikerat. Kort sagt, lite lyxigare än äpplen. Nu är det skördetid och skördefest och träden dignar av de vackra frukterna. Visst är en härlig tid just nu, även om dagarna krymper.

2 01 3 H ÖST – Ö L A N DS M AGA Z I N E T

27


28

Inkokta päron, så gott och mycket enklare och snabbare än det verkar. Dina gäster blir garanterat imponerade. Ö L A N DS M AGA Z I N E T – H ÖST 2 01 3


Ä

pplen i all ära men nog är päronet lite för mer. Äpple är gott, rustikt och väcker tankar på kunskap, synd, och hemlängtan som Kristinas astrakan i Utvandrarna. Men Moberg skriver om päron också. Det är inte så lite sorgligt heller. I Soldat med brutet gevär sitter pappan och pojken under sockerpäronträdet. Pappan drabbas senare av diabetes eller sockersjuka som det hette då och tror att det är för att han ätit så mycket päron. Modern vetenskap har gudskelov konstaterat att päron är rena hälsokuren. Sockret som finns i päron är framför allt fruktos, ett naturligt socker med hög sötningsgrad. Päron har mest fruktos av alla fruktsorter och rekommenderas till diabetiker. Det är också fullt med fibrer som håller blodsockerhalten nere och underlättar matsmältningen och mycket C vitamin som behövs för cellernas återuppbyggnad och håller huden len och fräsch samt höjer immunförsvaret, så det är bara att mumsa på. Päron är på något sätt också befriat befriade från värderingar, de väcker bara en känsla av lyx. Så här i äppelkakans förlovade tidevarv känns det därför härligt att slå ett slag för det lite bortglömda päronets storhet. Och vilket ger bäst sinnesförnimmelser? Äppelmos eller päronmarmelad? Har någon hört talas om möbler i äppelträ? Nej, just det. Medan det eleganta päronträet bland annat använts svartfärgat för att imitera ebenholts.

Päronrumpa är kanske inte så eftertraktad, men bättre det än en rund än äppelstjärt. De skickliga receptskaparna och matentusiasterna Anna och Fanny Bergström skriver så här i en av sina vackra kokböcker, Under valnötsträdet: ”Ett päron behandlar man inte hur som helst …” Päronet är lite mer sofistikerat än sin robusta kusin äpplet. Ett perfekt moget päron är en delikatess i sig själv, vare sig det är ett litet gråpäron eller ett elegant Williamspäron. Och päronet är en vacker frukt som avbildats i målningar och stilleben genom tiderna. Men det är också mer ömtåligt än många andra. Ett päron måste hanteras med en varsam hand, annars blir det stött och fult i skalet. Det ska plockas innan det är perfekt moget, ligga svalt och mogna efter, för att till sist mogna färdigt i rumstemperatur” .

päronspaljé De berättar vidare att päron, Pyrus communis, ursprungligen kommer från Kaukasus, att kineserna odlat päron i 4000 år, att romarna hade ett femtiotal päronsorter men bara några få äppelsorter och att päronets storhetstid i Europa var på 1600-talet i Frankrike. Ludvig XIV älskade päron (poire). Nya sorter korsades fram och päronträd spaljerades ända in i Paris. Många av våra mest uppskattade päron kom till på den här tiden. Flera päron har personnamn som Greve Moltke (dansk), Clara Frijs och Alexander Lucas.

2 01 3 H ÖST – Ö L A N DS M AGA Z I N E T

29


Nostalgi från svunna tider. I 1963 års upplaga av Stora kokboken upptar kapitlet konservering många sidor. Det var strax innan frysboxen revolutionerade sättet att bevara vår föda och konsten att konservera försvann.

I mormors källare fanns en flaska saft från det år huset byggdes, 1928 står det på den flagnade etiketten. Det fanns också konserverade päron och krusbär, lite mörknade men fullt ätliga.

grännapäron Sveriges päronstad är tveklöst Gränna. På många av den lilla staden vackra trähus finns imponerande päronspaljéer. Och i bergkammens skydd mot Vättern, i bästa västerläge, ligger fruktodlingarna på rad. Landet mest kända päron måste nog också anses vara Grännapäron. Ett rött päron som inte mognar förrän i november och som troligen införts av Per Brahe. Fanns det något den mannen inte gjorde?

fjärilsfavorit Men åter till Öland. I min mormors trädgård finns fyra päronträd, Planterade under tidigt 30-tal. Barken är skrovlig med de karakteristiska fyrkanterna hos gamla träd. Jag glömde förstås fråga vad det var för sorter, så det enda jag var säker på var gråpäronträdet. Det är imponerade stort, ger gigantiska skördar och det är med skräckblandad förtjusning jag ser den snövita blomningen i maj. Jag vet ju vad som komma skall. När jag i slutet av juli tittar upp, ser hundratals frukter och vet att de snart faller ner – splash på kalkstengången – och jag tänker ”Jag ska plocka upp vartenda päron”. En sommar räfsade jag ihop dem i en stor hög. Solen sken och det doftade sött från de solmogna, krossade päronen. En stund senare hade jag en invasion av färgglada fjärilar på päronhögen, men vilken sort? De liknade Nässelfjäril.

30

Ö L A N DS M AGA Z I N E T – H ÖST 2 01 3

Biologilektionerna har ju bleknat och någon bra plansch hittade jag inte på nätet, men en trevlig tjej på Station Linné berättade senare att det var Amiralsfjärilar. De älskar päron och blir nästan onyktra av den söta, lite jästa saften, ungefär som när Sidensvansarna äter rönnbär, blir fulla och trillar ner från träden.

kunskapsjakt Helt klart måste jag ta reda på vilka päronsorter jag är lycklig ägare av. Jag har ett svagt minne av att morfar stolt pratade om ”Herrepäron”. Jag plockar fyra av varje och beger mig till Skälby gård en mörk oktoberkväll för bestämning och inspirerande föreläsning av trädgårdsmästaren och päronexperten Sven Plasgård. Nu är ju Kalmar län växtzon ett, men ändå ovanligt rikt på päron. Det finns många sorter och Sven visar bilder på fantastiska träd i Kalmar och på Öland med bulliga frukter, svanhalsade och mer runda. Den förödande päronpesten har inte heller nått Kalmar eller Öland. 1986 upptäcktes det första angreppet i Sverige i en skånsk päronodling. Päronpest finns nu längs Skånes kust och i kustområden upp till Göteborg. Sjukdomen kan ha ett mycket snabbt och förödande förlopp under gynnsamma väderförhållanden som är hög värme och


Lite rostig men helt funktionsduglig är den gamla konserveringsapparaten. Den långa termometern med kvicksilverkula är fortfarande hel.

hög luftfuktighet. Unga växande skott och blommor är särskilt mottagliga för smitta. Risken för päronpest gjorde att intresset för päronodling minskade en period, men det sägs glädjande nog ha ökat igen, liksom antalet päronsorter i plantskolorna. Jag får i alla fall veta att jag är lycklig ägare till; Transparens herre – ”Herrepäron”, Greve Moltke och Alexander Lucas. Klassiska sorter. Jag känner mig som miljonär när jag lämnar Skälby.

hemkonserveringens återkomst Men det är inte bara intresset för päronodling som ökat utan också för hemkonservering. En snabb googling visar att boken ”Hemkonservering” numera är eftertraktad. Jag minns mormors konservkällare, rader av burkar med vackra inläggningar. Har faktiskt sparat några burkar, från tidigt 70-tal, frukterna har mörknat men är fullt ätliga. Som den hamster jag ibland är har jag förstås två ex av boken, två konserveringsapparater och glasburkar till max. Jag har känt mig som ett ufo när jag tänkt att någon gång måste jag prova att konservera. Nu har jag förstått att jag är supertrendig, så skönt att vara helt rätt, Inte bara för sig själv utan även i omvärldens ögon!

INKOKTA ÖLANDSPÄRON ingredienser Sockerlag 1 liter vatten 3-4 dl socker

6-8 små, fasta päron 1 vaniljstång 3 stjärnanis 10 kardemummakärnor

instruktioner Koka sockerlagen så den blir simmig. Skala 6-8 små fina, ej för mogna päron (gärna gråpäron) och lägg i lagen vartefter så de inte hinner bli missfärgade. Sjud på svag värme tills de än nästan mjuka. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg i den, fröskrapet och övriga kryddor samtidigt med päronen, lagen blir lätt väldigt mörk annars. Servera päronen ljumma med lite av den goda lagen, lättvispad grädde och grönfärgade rostade hasselnötter. Starkt kaffe och ett litet glas iskyld punsch är gott till.

2 01 3 H ÖST – Ö L A N DS M AGA Z I N E T

31


Cykla på Öland! Välkommen till Ölands gymnasium! Vill du också bli en Vinnare? Vi har utbildat Sveriges bästa Kockelever 2013, Årets Kockelev 2013 och Regionens bästa Unga Ekokockar

www.olandsgymnasium.se

Gamla mejeriet, Tullgatan 4, Borgholm Telefon. 073-98 95 726, 070-481 56 60 www.olandsost.se

Ölandsost AB säljer lagrad ost i lösvikt i den smak och storlek som du vill ha den, samt våra eget kryddade ostar i olika smaker. Våra öppettider: Butiken i Borgholm

Fre 8-18, Lör 10-14 Sommartid Mån-tors 10-16, Fred 8-18, Lörd 10-14

Ostvagnen SandVik

MörByLånGa

Sommartid 16 jun-31 aug Mån 9-12 LöTTorp Vintertid 1 sept-15 jun Sommartid 16 jun-31 aug Mån 9-11 Mån 13-18 Vintertid 1 sept-15 jun Mån 12.30-16.30 Tis 11-15

KONSUMENTKO TEL. 073-989 5

KONSUMENTKONTAKT:TEL. TEL.073-989 073-98957 5726 26 KONSUMENTKONTAKT:

FETTHALT 26%

ÄNNVINSBRA ND ÖLkryddad S

Fåk Ölandstok Ost med ett stänk av Whisky

BEN RNGUB ost VA Enfrånsmaksatt Ölandsost.

Cognacs Kubbe KONSUMENTKONTAKT: TEL. 073-989 57 26

FETTHALT 26% FETTHALT 26%

FETTHALT 26%

ÖL

AN D S

Fåk

Ost med ett stänk av Whisky

BEN RNGUB ost VA Enfrånsmaksatt Ölandsost.

Cognacs Kubbe K

FETTHALT 26% 26% FETTHALT

S

KONSUMENTKONTAKT: TEL. 073-989 57 26

FETTHALT

S

NVINSKRYDDA ÄN D En smaksatt ost BR från Ölandsost.

krydd

Öland

KONSUMENTKONTAKT: TEL. 073-989 57 26

EN SMAKSATT SMAKSATT OST OST FRÅN FRÅN ÖLANDSOST ÖLANDSOST AB AB --- EN

FETTHALT 26% 26% FETTHALT

BRÄNNV

Vitlöksost

Skördeost

KONSUMENTKONTAKT:TEL. TEL. 073-989 073-989 57 57 26 26 KONSUMENTKONTAKT:

Vitlöksost

NVINSKRYDDA ÄN D En smaksatt ost BR från Ölandsost.

ÖLANDSBY 2 00 ETS R 5 Byxelkrok Å

ED ME DA DM AK AD KV DA VA AV DD VI En smaksatt smaksatt ost ost YD En I RRY från Ölandsost. Ölandsost. från

Slottsost

K

www.cyklapaoland.nu

TT

KK

Vad sägs om en riktigt lagrad prästost på mackan?

KONSUMENTKONTAKT: TEL. 073-989 57 26

FETTHALT 26%

KONSUMENTKONTAKT KONSUMENTKONTAKT TEL.073-989 073-98957 5726 26 TEL.

KONSUMENTKONTAKT TEL. 073-989 57 26

FETTHALT 26%

FETTHALT 26%


Topp till Tå

UTBILDA dig till

ZONTERAPEUT och få en gedigen utbildning i NATURMEDICIN hos

TEAM HELLBERG

Den 8 oktober öppnar jag åter min Akupunkturmottagning nu i Lofta, 2,4 mil norr om Borgholm. Samma dag startar en Qigong-kurs i Borgholm kl. 18.30- 20.00.

på Öland – Borgholm

GRUNDkURs

3-6 oktober 2013

1-åRIG yRkEsUTB.

ÖPPET HUS Lördagen 2/11 kl.13.00-17.00

start 31 oktober 2013 www.teamhellbergzonterapi.com

Boka in omtanke till dig själv

070-942 62 24

Varmt välkomna, Cecilia Loftagatan 48, 0708-32 52 12 www.akupunkturtcm.se

PLASTIKKIRURGI • Ansiktslyft • Ögonlock • Bröstkirurgi • Bukplastik • Fettsugning • Restylane/Botox Docent Disa Lidman och medarbetare Välkommen att beställa tid! Tel 0485-358 00 Algustrum 232, Färjestaden • Öland • Floating • Massage • Detox fotbad Borgholm: (även rumsuthyrning) Tullgatan 12 B, 0485-58 18 48 Kalmar: Norra Vägen 16, 0480-252 51 www.aquafloating.se

Ekologisk hudterapeut Ansiktszonterapi Japansk facelift mm Kristina Nicklasson, 073-612 93 30 V. Kyrkogat 16, Borgholm www.ekoklinik.nu

Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi

www.ostersjokliniken.se

FÖRLÄNG GOLFSÄSONGEN PÅ ÖLANDS GK Hos oss får du

BRA GOLF

& GOD MAT

Tel 0485-772 04 Storgatan 21 Borgholm www.frisoren.com

Ont i fötterna? Hos oss får du gratis fotanalys! Inviduellt anpassada inlägg! Rätt skor för dina fötter! Storgatan, Borgholm, 0485-777 70

18 fina och utmanande hål i genuin ölandsnatur WWW.OLANDSGK.SE

FÖRMÅNLGA MEDLEMSKAP & NYBÖRJARKURSER För info ring 0485-272 25 Restaurang 0485-272 20 Bokning golftid 0485-272 00

HUD & FRANSAR

Hudvård, produktförsäljning Sothys, ögonfransförlängning, vaxning. Silja Johansson Markgatan 24, Borgholm. 0709-98 35 33, www.esshs.se

Terese Wärnfeldt leg. kiropraktor, MSc DC England Boka tid på tel 0702-87 05 06 eller www.olandskiropraktorklinik.se

Njut & Påverka din hälsa & personliga utveckling! Taktilterapi med varm olja. Reconnective Healing & Reconnection. Samtal & Regressionsterapi. www.åsanyvell.se FB: Åsanyvell.se Djurstad & Borgholm, 073-6851902

Boka in omtanke till dig själv

RAGG-

MUNKAR

Sista chan chansen att tävla GRAND FINAL 2 november KANONSTART - fina priser!

Uppvärmda utomhuspooler • Poolbar • Solstolar • Restaurang • Solarium • Bada och må Inomhusbad • • Café • Badshop • Gym •

bra hela familjen • Håll dig i form i vårt fräscha gym • Njut av en kaffe i vårt café • I vår lilla shop Sandgatan 27, Borgholm finns fina badkläder 0485-56 07 71 info@kapelludden.se

www.borgholmsbadhus.se


Romb från Lagerhaus är en riktig skulptur. En trendlampa som är plånboksvänlig för ca 129 kr.

Lampan Level i koppar kommer från One Nordic Furniture och är formgiven av From Us With Love, ca 1 800 kr.

Kuddar i lapptäcksmönster från Normann Copenhagen kostar runt 660 kr st.

EN

Designåret 2013 har varit fantastiskt. Humoristiskt, funktionellt, inspirerande och framförallt vackert.

LYSANDE HÖST I

Agnes Bülow har skapat dessa fina småbord, ben och detaljer i mässing. 7500 kr, Atelje Alt.

höst står ljuset i fokus. Vi ser det i textiler med glittrande juveltryck, glansiga tyger och sobra färgställningar, i trämöbler med inslag av mässing och koppar, i ljusstakar och framförallt i underbara lampor. I höst är det motsatser som gör helheten. Nordisk kyla blandas med stramt grafiska men också med etniska mönster. Sommarens pasteller lever kvar men får sällskap av höstens murriga färgskala. I prydnadsskålarna kan du med gott samvete droppa dina strassmycken, servettringar och annat glitter. Men allt är inte guld som glimmar. Höstens stora inredningstrend är mässing och koppar. Dammiga, lätt flottiga och synnerligen bortglömda bunkar på spiselhyllan kan nu putsas upp och få plats i finrummet. Nu gör designerna underverk med metallerna och du ser dem överallt! Små burkar, lampskärmar, ljusstakar och möbler men också i trädgårdsredskap, spaljéer, vattenrännor och fontäner.

Så här välputsade ska de vara!

34

text: miriam persson

Ö L A N DS M AGA Z I N E T – H ÖST 2 01 3

lampor, lampor, lampor I tider då glödlampan börjar bli antik och du kan förundras över vilken tid det tar för din ledlampa att sprida ljus över tillvaron har designen på lampornas utformning tagit full fart. Stickade lampskärmar och virkade sladdar, pappersskärmar i vackra färger och invecklade former, glimmande skärmar i silver och koppar. Satsa lite extra på dina lampor i höst!

kyla möter värme Även om det kalla i höstens glittertrend är stor möter den en betydligt varmare bundsförvant i textiltryck, mattor och möbler. Färgskalan går från sommarens kraftiga orange till murrigare brun och möter en kallare blå som tonar ut i gråtoner. Tänk höstens naturliga färgskalor helt enkelt! Material som siden, ull, bomull, mocka och päls blandas och ger struktur. Dessutom är det helt rätt att återigen gräva fram resminnen från Syd- & Centralamerika eller helt enkelt hitta nya favoriter. Inkamönster finns i allt från handdukar till mattor.

IrisLights. Lampslingor i härliga färger. Kostar från ca 280 kr.


Transport till bröllop och andra festligheter! East Coast Limo är specialiserade på exklusiva persontransporter i samband med t.ex. Bröllop, Svensexa/möhippa, Fest, Födelsedag, Student, Bal, Företagsevent, Kund- & Personalevenemang, Avtackning, Flygtransfer mm. Vi säljer inte bara en transport – utan en upplevelse med förstklassig personlig service!

WWW.EASTCOASTLIMO.SE 0703-420510

KOSTA OUTLET RESTAURANG

99:Höstens outletshopping! Kända varumärken alltid 20-70% lägre pris.

HELGBUFFÉ Lördag-söndag kl 11.30-15.00 Inkl pumpdryck och kaffe

KOSTA OUTLET 20.000 kvm varumärkesshopping hos Outlet One - Jaktia - Porthouse - Linne & Jern - Shoes & Bags - Kosta Bokhandel Sportshop - Galvin Green - Fabriksbutiken - Floriosa - Kosta Boda Butiken - Kosta Outlet Hem - Iittala Outlet Stora vägen 77 KOSTA - www.kostaoutlet.se - facebook.com/kostaoutlet

dEt bEKvämA sättEt Att bytA däcK. bOKA tId för däcKbytE

Välkommen till din nya VIANOR-verkstad i Borgholm (f.d Borgholms Däckservice). Vi hjälper dig med allt som rör dina däck och mycket mer!

www.vianor.se Vianor AB (f.d Borgholms Däckservice) Per Lindströms väg 11 0485-128 88

prEstANdA på våtA vägAr

NOKIAN HAKKA bLUE


ALPACKOR PÅ ÖN text: johan von reis foto: jeanette edström

I Vedborms by strax norr om Löttorp föder Gunnar Jämtin och Sara Österberg upp alpackor och lagom till skördefesten öppnas en unik alpackabutik på gården.

N

ormalt strövar alpackorna fritt i Anderna på ända upp till 5000 meters höjd, huvudsakligen i Peru, Chile och Bolivia. Länge rådde exportförbud, men 1984 kom de första alpackorna till USA och åren därefter till Europa. De räknas till kameldjuren och är släkt med lamadjuret. I dagsläget finns på gården i Vedborm tio stycken alpackor som lugnt går och betar på ängen intill och med gemensamt väderskydd i ladugården. De första alpackorna anlände hit 2010, inköpta från en uppfödare i Skåne. – Vi köpte fyra ston, varav tre var dräktiga, berättar Gunnar och Sara. Vi hade läst om alpackor och blev fascinerade av den här rasen som än så länge är ovanlig i Sverige, även om antalet djur hela tiden ökar. Det är underbara djur som anpassar sig oerhört väl. Lättlärda men vaksamma. Ju fler i flocken desto tryggare känner sig alpackorna som är extrema flockdjur. Nu kommer vi att satsa på uppfödning och självklart tar vi tillvara den fantastiska ullen som ju saknar jämförelse. Alpackorna finns i en mängd olika färgnyanser, från vitaste vitt till svartaste svart och däremellan över 20 basfärger med

36

Ö L A N DS M AGA Z I N E T – H ÖST 2 01 3

över 200 nyanser. Ullen har en förmåga att behålla värmen som är unik, den är till exempel betydligt varmare än merinoull och den sticks inte alls. Årligen visas alpackorna upp på en central utställning som anordnas av Svenska Alpackaföreningen, där man bedömer ullkvalitet och djurens utseende enligt en internationell avelsstandard.

butik i den gamla handelsboden I Gunnars och Saras mangårdsbyggnad fanns förr en lanthandel, strategiskt belägen snett mittemot den numera nedbrunna järnvägsstationen. Lanthandeln lades ner redan på 1950-talet, men lagom till årets skördefest slås portarna upp igen. – Självklart kommer vi i första hand att satsa stenhårt på försäljning av alpackaprodukter. Främst kläder av olika slag, strumpor, mössor, schalar och koftor till exempel. Det rör sig om rena naturprodukter, men vi har också inlett ett samarbete men I&I Christina Prütz i Gällby här på norra Öland, som för vår räkning kommer att tillverka små minialpackor i metall!


GÅRDBYBUSS

TEATERHÖST I KALMAR!

4-dagarSreSor

Bokning 0485-330 70, Fax 0485-331 22, www.gardbybuss.se

HEMINREDNING

PRESENTER

Burg: 21/9, 28/9, 5/10, 7/10, 12/10, 14/10, Berlin: 26/9-29/9 19/10, 21/10, 26/10, 28/10 , 4/11, 11/11, JUlreSor 16/11, 18/11, 23/11, 25/11, 10/12, 18/12 Schwerin – jul: 29/11-1/12 Puttgarden: 11/10 , 25/10 , 15/11 Rostock – jul: 2/12-4/12 Berlin – jul: 5/12-8/12 1-dagarS reSor Lübeck – jul: 13/12-15/12 Helsingör: 12/12 Ullared: 25/9, 9/10, 16/10, 23/10, 2-dagarSreSor 2014 20/11, 27/11, 11/12 Burg shopping med vin- och Österlen Kivik Äppeltavlan: 2/10 whisky-provning inkl. middag: Glimåkra vävmässa: 24/10 22-23/3, 3-4/5, 17-18/5, Huseby julmarknad: 10/11, 12/11 11-12/10, 22-23/11 Vadstena Gammeljul: 28/11 Rostock: 12-13/4, 27-28/9 Eksjö julmarknad: 8/12

TEXTIL

Shopping TySkland

DESIGN

STORGATAN 23, BORGHOLM. TEL 0485-109 20

Se vårt spännande program på

byteatern.se 0480 - 49 69 40

upptäck naturens hemligheter Natur

www.naturbokhandeln.se info@naturbokhandeln.se tel. 0485 - 444 40

Öppet dagligen 10 - 17 tills den 31 oktober. Utökade öppettider på Konstnatten!

BOKHANDELn Naturbokhandeln ägs av Sveriges Ornitologiska Förening. Försäljningens överskott går till fågelskyddsarbetet.

EN UNIK KLÄDbUTIK – bRETT SoRTImENT, SToRLEKAR UPP TILL 52 SKÖRDEÖPPET 27-29 SEPTEmbER: fredag 10-24, lördag 10-18, söndag 11-16 VÅRA VARUmÄRKEN: Braintree | Brandtex | Jacett | Signature | Two Danes Lalo Treasures | Masai | Nanso | Soya concept | Trofé | Zhenzi UNO danmark | Ivko | Mansted och mycket mera … ÖPPET ÅRET RUNT! Brovägen 2, Färjestaden, 0485-306 10, www.solochvindar.se


Välkommen till

Kroppkakor & mat

Ölands godaste kroppkakor

LÖTTORPS SKÖRDEYRA TORgET mARKnADSvägEn 27-29 SEP 2013

Skördefest!

Livemusik med Andreas Wistrand och Johan Elander fredag och lördag kväll. Öl och vinrättigheter. I år över 300 sittplatser.

Meny!

Fredag 27/9 t.o.m söndag 29/9 serveras grillbuffé med stort salladsbord och givetvis kokar vi tiotusentals kroppkakor och steker raggmunkar i massor. Missa inte våra jättegoda smörgåsar med handskalade räkor, hemgjorda köttbullar eller pannbiff med ägg m.m. SKÖRDEFESTHELGENS ÖPPETTIDER: &REDAG s,ÚRDAG s3ÚNDAG  Arontorp, väg 136, ca 400 m söder om ICA Almérs

Välkomna önskar Gillis med personal!

Ostkustens Stuguthyrning Vi erbjuder välutrustade stugor på Ölands nordöstra kust i Kårehamn och Löt.

Maj Pettersson 0480-278 33 0485-732 80 070-512 27 54 www.ostkustensstuguthyrning.se stuguthyrning.ostkustens@telia.com

Fredag 20.00 Invigning av eKO-daSS med ”kända” rumpor

LÖrdag 14.00 Skördebröllop LÖrdag 16.00 Pyramidbalsbygge

LÖrdag 18.00 Precisionstävling med grävmaskin LÖrdag 20.00 Halmbalsrullning utanför Kalk LÖrdag 23.00 Uppsläpp av japanska lyktor SÖNdag PUMPaLÖPeT Starttider Ungdomar 10.30 Vuxna 11.00 s an finn ördeyr k er S t t r o e l Und och k r e v t an övermat, h ning, j l ä s r eT ö till f gar och MYCK n i raskn Mer! MYCKeT segel hissar n a p i sn Ölands r INFO FÖr Me .se/lff ttorp www.lo 2 : 10-2 Fredag 10-24 : Lördag 10-15 : g a Sönd

Välkomna!


ÖLANDS SKÖRDEFEST 26 – 29 september

text: johan von reis, iréne forsmark foto: birger lallo, jeanette edström m.fl

Årets Skördefest är den 17 i ordningen och bjuder på över 900 aktiviteter. Som vanligt har Öland och ölänningarna laddat till tänderna för att alla besökare ska få några fantastiska dagar med spännande upplevelser. Alltifrån invigningen i Årets Ölandsby, Gårdby, torsdagen 26 september, till den avslutande paraden på söndagen i Färjestaden. Två konstnätter, dockparad, eldskulpturer, fyrverkerier, pumpagubbar, Night Glow – upplysta luftballonger, Fårets dagar på Borgholms Slott och massor av nyskördat till försäljning över hela ön. Det är bara att välja och vraka. Problemet brukar inte vara vad man ska göra utan vad man ska välja. Ölandsmagazinet hjälper dig med några höjdpunkter. 2 01 3 H ÖST – Ö L A N DS M AGA Z I N E T

39


norra öland

I Kalvhagen, Södvik har även barnen kul.

P

å norra Öland är antalet aktiviteter och utbud under skördefesten större än någonsin. Botanisera och upptäck allt från finaste silke och alpacka till chiliodlingar och självlysande traktorer. I var och varannan by anordnas marknader och utställningar av olika slag och självklart håller gårdsbutiker, gallerier och restauranger öppet under hela helgen. En rundtur på norra Öland blir garanterat en upplevelse för alla sinnen och ingen kan bli besviken. I Byxelkrok blir det som vanligt ett intensivt skördefestande. Strosa bland sjöbodarna i hamnen och ta en fika på något av caféerna intill kajkanten. Intill kustvägen, ett par kilometer söder om Byxelkrok, ligger Keramik Haget alldeles intill strandkanten med café, konst och ljusinstallationer. Nere i Böda hamn är fiskaffär, restaurang, pub och salustånd öppna hela helgen, och för den som vill går det utmärkt att ta en svängom på dansbanan! Passa på att ta en tågtur med gamla lok och vagnar mellan Fagerrör och Trollskogen på Böda skogsjärnväg.

40

Ö L A N DS M AGA Z I N E T – H ÖST 2 01 3

Tåget avgår med jämna mellanrum åt bägge hållen. Och för den frukostsugne rekommenderas den omtalade frukostbuffen på Kaffestugan i Böda. I Gällby som ligger sju kilometer norr om Löttorp hittar vi ett av Ölands största företag inom inredning och trädgårdskonst – I&I Christina Prütz. Under skördefesten är hela gården festligt upplyst med marschaller och lyktor. Glöm inte att ta en titt på det nyuppförda, magnifika växthuset! I byn Vedborm, ett par kilometer norr om Löttorp, lär det bli mycket folk under skördefesten. Här kan man besöka sidenoch inredningsbutiken BS Sidendesign och Stålhammars snickeri. Under skördefesten bjuds det på sprakande eldar, grillkorv och dryck. Ett stycke längre ner på Vedborms bygata ligger den nyöppnade alpackabutiken med ett stort urval av stickade klädesplagg och andra produkter i mjukaste alpackaull. Och du är välkommen att titta på gårdens livslevande alpackor som betar strax intill.


norra öland

En hundra år gammal stenkross i Södvik.

Traktortur i Södvik.

I Löttorp, norra Ölands centralort, håller ortens alla affärer och matställen öppna under hela skördefesten. På torget och utmed marknadsvägen blir det fullt av överraskningar och aktiviteter. Eller vad sägs till exempel om halmbalsrullning, uppsläpp av japanska lyktor, precisionstävling med grävmaskiner och, på lördagen, ett äkta skördebröllop! I Södviks by blir det som vanligt massor med aktiviteter. Byn har ett par gånger blivit utsedd till Bästa Totalupplevelse under skördefesten. Utmed bygatan, på Svintorget och i Kalvhagen visas massor med installationer, utställningar och olika slag av försäljning. På Föragården som ligger strax intill kyrkan, blir det genuin skördemarknad med lokala producenter som visar upp allt ifrån konst, hantverk och grönsaker. Det blir även djurutställning och musikunderhållning. Koppla gärna av med en kopp kaffe och en god smörgås! I Föra Trädgård blir det ljud- och ljusinstallationer. En trädgård som inte får missas är Edins Lustgård som ligger strax

intill östra landsvägen, någon kilometer söder om Södra Greda. En fantastisk anläggning mitt i det öländska odlingslandskapet. Njut av höstfägringen och kika in i butiken som är fylld med keramik, glas och bildkonst. I Kårehamn på östra Öland ligger den välkända Kårehamns fisk & havskök där skördefesten firas med stor marknad med öländska produkter utmed kajen och servering av läckra fiskrätter. Det blir också konstutställning och musikunderhållning. Bussar avgår från Borgholm varje heltimme till Kårehamn mellan klockan 18-24. Särskilt festligt blir det på lördagen, då Eon officiellt inviger vindkraftparken utanför Kårehamn. De sexton vindkraftverken har kostat 1,2 miljarder kronor och kommer att producera el motsvarande halva Ölands elförbrukning. Det blir musik och glass och stor utställning om vindkraft i allmänhet och om vindkraftparken i Kårehamn i synnerhet.

2 01 3 H ÖST – Ö L A N DS M AGA Z I N E T

41


mellersta öland

B

orgholms stad är ett självklart nav i skördefestandet med helgöppna butiker och massor med aktiviteter, musik, torghandel, skördeutsmyckningar, konst, fyrverkerier, bara för att nämna några. Och på lördagen blir det dessutom offentliga föreläsningar på torget med deltagare från ledande företrädare för olika branscher och myndigheter. Temat är råvaror och livsmedelsproduktion. Samma dag genomförs, för nionde året i rad, Sollidenloppet med start och mål på torget. I det sex kilometer långa loppet, som bland annat går genom Sollidens slottspark, deltar både elitlöpare och vanliga motionärer. Ta en underbar promenad genom Slottsskogen till Sollidens slott och Kaffetorpet med skördesmyckad park och försäljning av Sollidens egna skördar av exempelvis frukt, grönsaker och den berömda honungen. Besök gärna slottsboden och delikatessbutiken. På Kaffetorpet dukas det upp till äppelkakebuffé och servering av hemgjorda kroppkakor, värmande soppa och hembakat bröd.

På lördagen och söndagen firas Fårets dag på Borgholms slott. I år är det fler än 60 olika utställare med försäljning, vallning av får, fårklippning och workshops. Dessutom blir det modevisning och renässansmarknad. Bägge dagarna kommer att inledas och avslutas med kanonsalut, klockan 10 och 18. Av alla aktiviteter som sker på mellersta Öland, bör du inte missa Ölands Museum i Himmelsberga, som ligger någon kilometer väster om Långlöts kyrka. Här blir det en unik och storslagen konstutställning, där ett 70-tal öländska konstnärer visar sina verk. Utställningen invigs redan den 21 september och det är fri entré! Passa på att besöka de olika gårdarna som ingår i museet. Mera genuint öländskt kan det inte bli! Kör sedan östra landsvägen norrut till Bredsättra, där det välkända Karamellkokeriet ligger mittemot kyrkan. Under skördefesten blir det flera visningar om dagen av den gammeldags karamelltillverkningen och det går utmärkt att ta en fika i caféet.

SAFFRANSPANNKAKA ENLIGT GAMMALT SLÄKTRECEPT FRÅN GOTLAND Café & Interiör Sandvik serverar under Skördefesten Saffranspannkaka. Det är en lyxvariant av risgrynspudding. Den är tillagad efter ett gammalt släktrecept från Gotland. Saffranspannkaka serveras med grädde och sylt, till kaffet eller som efterrätt. På Gotland är sylten oftast gjord på Salmbär (Blåhallon) men det går bra med annan sylt också. För att få en god Saffranspannkaka ska man inte snåla med ingredienserna. Den innehåller bland annat mandel, risgryn, mjölk, honung, grädde, ägg, smör, olika kryddor där framförallt saffran ska dominera i smak och färg. Saffranspannkaka förknippar jag med glädjefylld fest tillsammans med släkt och vänner. Så för mig känns den helt rätt att servera på Ölands stora fest – Skördefesten. Varsågod och låt väl smaka! Hälsar Anne Andersson Utflyttad gotlänska boende i Södvik

instruktioner ingredienser 1½ dl risgryn (grötris) 3 dl vatten ½ tsk salt 6 dl mjölk 3 dl grädde 200 g sötmandel skalad o hackad 2 st bittermandlar rivna

42

Ö L A N DS M AGA Z I N E T – H ÖST 2 01 3

2 msk smör 3 msk honung 1 g saffran 1 tsk kardemumma stött i mortel lite kanel 3 ägg

Koka risgryn, och vatten tills vattnet kokat in ca. 10 min. Häll på mjölk och koka riset på svag värme i ca. 20 min, späd sedan med grädden och låt koka tills det blir en lös gröt. Blanda i smör, honung, hackad sötmandel och riven bittermandel, rör om väl. Blanda i salt, saffran, kardemumma och dofta kanel över smeten, rör om väl. Till sist tillsätt de lätt uppvispade äggen, rör om väl. Häll smeten i en smord och bröad form, grädda i ugn, 200 grader i ca. 30 min. När kakan är färdig ska ytan vara härligt gyllenbrun. Under tiden kakan står i ugnen kopplar du av med en skvätt slånbärslikör, lyssnar på din favoritmusik och njuter av livet. Servera kakan ljummen, med god sylt och vispad grädde.


skördefest på ölandsro! Caféet Kladdkakebuffé - 10 sorters kladdkaka Kolbullar - direkt från elden Grillade majskolvar m smör & salt m.m Butiken Skörde te och härliga erbjudanden!

Hantverkstält Keramik, stickat, konst och smycken tävlingar! Tillverka egen pumpalykta Stapla vedklabbar så högt du kan

året runt öppet Lördagar 11-15 Vässbylund, Föra 2 mil norr om Borgholm

www .bodasagen.se • 0485-22044

Öppet även 1 - 3/11

Loppis Kaffeservering

Öppet från Påsk till Skördefest

öppet skördefest Torsdag 11-18 Fredag - Lördag 10-21 Söndag 10-15

0485-742 25 www.olandsro.se resmO KyrKa 27/9

70% på Kläder SKÖRDEFEST 27-29/9 40% på Väskor Veteranfordonsutställning

ljusspåret tänds ca. 19.00 - senare

Kastlösa KyrKa 28/9

”tre sOPraNer”

Per Nyström sPelar Bach´s Cellosviter Konstnatten fred. 27 sept kl 20, 21 och 22. Entré 50 kr

(2 konserter: 75 kr, 3 konserter: 100 kr)

Hovsångerska Hillevi Martinpelto Operasångarna Katharina Frogner Kockum Maria Forsström Piano: Bo Wannefors Konferencier: Ehry Düring Lörd 28 sept kl 16.00 Entré 150 kr

SKÖRDEFEST PÅ EKETORPS BORG 26 SEPTEMBER - 29 SEPTEMBER Det är tid för sång, gyckel och god mat. Skrämmande och eldiga uppträdanden och berättelser. Öva bågskytte i eldens sken. Över öppen eld puttrar värmande skördesoppa. Trix uppträder med suggestiva och humoristiska elduppvisningar! Öppet Skördefest: Tor: 11-15 Fre: 11-15 och 19-01 Lör: 11-17 Sön: 11-15. EnTRé unDER FREDaGSKvällEn 27:E SEPT: Vuxna (från 16 år) 60 kr, Barn (0-15) Gratis EnTRé DaGTiD TOR - SÖn 26-29 SEPT: Vuxna 40 kr, Barn 6-19 20 kr, Barn 0-5 Gratis

0485-66 20 00 • info@eketorp.se • www.eketorp.se


södra öland

Förra årets löktavla i Ventlinge.

Ingvald Petersson i Ventlinge tillsammans med konstnären Theo Jansson.

P

å södra Öland finns det förstås, som vanligt, massor av spännande saker att göra under Skördefesten; vissa är återkommande, andra nya och därmed kanske mer spännande. Personligen skulle jag nog se till att inte missa Theo Jansons gigantiska löktavla i Ventlinge och Ylkaform i Torngårds alltid lika burleska och träffsäkra humorföreställningar. Att ägna fredagskvällen åt sydligaste Öland och lördagen åt norra är alltid ett bra tips. Lämplig första anhalt är Eriksöre bygata – en 200 meter lång happening med mycket stämning. Här finns mängder av pumpor, mat, dryck, konst/hantverk, musik och motorer. På lördagen återkommer Skörderocken med liveinslag, allt från rockabilly till hårdrock. Söndagen är ”motordag” och ett Mekka för alla motorister. I år med besök av Munktells museum som visar flera tändkulemotorer. Kör vidare till Kastlösa. Här är det alltid liv och rörelse längs bygatan. I år arrangeras dessutom en Öländsk matmarknad med försäljning av lokalproducerad potatis och lök från Kastlösa gård, honung, marmelad, korvar och ostar mm från öländska tillverkare. Fika kan man göra på Amandas café där allt bakas med smör och kärlek. Under lördag förmiddag kan man prova på Rally-lydnad i Brukshundsklubbens regi. På lördag kväll underhåller John Pohlman och Tradjazzarna i Allégården. I Stallet visar Grafik 99 – Bildverkets konstgrupp sina alster.

44

Ö L A N DS M AGA Z I N E T – H ÖST 2 01 3

Från Kastlösa är det inte långt till Södra Möckleby/Degerhamn där det arrangeras marknad såväl vid kyrkan på konstnatten och nere i hamnen i båtklubbens stor lada. Här finns också servering och gott om ställplatser för husbilar.

6000 lökar blev en tavla Nästa stopp blir förstås Norrgården i Ventlinge och här är det alltid fullt med folk. Senaste dragplåstret är Löktavlan som hade premiär vi Ölands skördefest 2012. Tavlans motiv var ”Världsarvet, Södra Ölands odlingslandskap” med alvarsmarken, den odlade marken och det betade landskapet med sina djur. – Som ”målarfärg” använde jag en av Ölands karaktärsväxter, löken, säger konstnären Theo Jansson. Projektet är ett samarbete mellan Theo och Ninni, Ingvald och Niklas Petersson som har producerat alla lökar. Fjolårets tavla var tre meter hög och drygt sju meter lång. – Jag använde rödlök, purjolök, silverlök och två varianter av gul lök. Det gick åt cirka 6000 lökar som tillsammans vägde runt 700 kg. "Löktavlan" blev en välbesökt aktivitet under skördefesten, framförallt kom många för att se tavlan belyst under konstnatten. Nyfikenheten på årets motiv är lika stor som hemlighetsmakeriet. Theo säger inte ett pip, bara att han började tankearbetet på


södra öland

vårkanten. Så åk och titta vad årets löktavla föreställer. Passa också på att gå in i den mysigt inredda ladan. Där finns det mesta av hösten godsaker, rotfrukter av alla färger och slag och ta en ta en tur i majslabyrinten.

mickelsmäss i borgen Ställ sen kosan mot Grönhögen och vidare till Eketorps fornborg. Den gigantiska borgen vilar majestästiskt på det öppna Alvaret. Här talar vi riktig magi. Under konstnatten (fredag) bjuds på sång, gyckel, god mat, skrämmande eldiga uppträdanden och berättelser. Prova bågskytte i eldens sken och smaka värmande skördesoppa som puttrar över öppen eld. Trix uppträder med suggestiva och humoristiska elduppvisningar!

så mycket värre i torngård Vänd sedan nordöst och kör till Torngård där Södra Ölands humorelit; Torngårds Varietesällskap, efter succén med Gråsuggornas leverne, i år visar SÅ MYCKET VÄRRE, rörlig film i Torngård Palace, f.d Torngårdsbiografen.
Filmen är en parafras

på programsuccén ”Så mycket bättre” – en rykande het, burlesk upplevelse för hela familjen. Och ett förvandlingspotpurri där de välkända artisterna Dona Maria & Carlos, Mr Bentone & Mdm Bombardie, Nisse von Estland, Janne Jacksson, Britt-Inger Svensson m.fl. visar sina tricks på ett helt nytt sätt. Publiken utlovas en magisk kväll där får träda in i varieténs suggestiva atmosfär i gammeldags filmvisningsmiljö. Filmen visas hela konstnatten (fredag) med jämna mellanrum, klockan 19.00-03.00.
 Missa inte heller Torngårdskröken, en pubinstallation i gammal lanthandelsatmosfär där axplock av Torngårds Varietésällskaps gamla filmer visas.

rymdepos i bläsinge Fortsätt norrut och avsluta natten i Årets Ölandsby, Gårdby, eller spara det till lördagen då den traditionella oxmarknaden (dock helt utan oxar) äger rum. Eller fortsätt en liten bit till och kolla årets rymdepos i Bläsinge. Här finns också flera öppna gårdar, konst, mat och en trevlig hamn.

REFLEX OCH FICKLAMPA

är väldigt bra att ha med sig under hela helgen! 2 01 3 H ÖST – Ö L A N DS M AGA Z I N E T

45


notiser ANDERS JOHANSSON – NY DIKTSAMLING Den synnerligen produktive författaren Anders Johansson har nyligen släppt en ny diktsamling under samlingsnamnet ”Strömmarna”. Boken ges ut av det lilla bokförlaget Björkmans förlag, som specialiserat sig på lyrik och humaniora. Anders Johansson har tidigare gett ut ett 50-tal böcker med Öland och Småland i fokus. Följande dikt ingår i den nya boken och publiceras här med benäget tillstånd av författaren. NAMNEN Molnskuggorna känner sin väg snabbt, och blint, över den stora slättens ansikte. Den gula blomman, vars namn jag aldrig minns, och nu bestämt mig för att aldrig lära mig, blir kanske en gång den mest betydelsefulla.

ETT AV SVERIGES BÄSTA CAFÉER När den gastronomiskt inriktade White Guide listade ”Sveriges bästa”, tidigare i somras så återfanns det treåriga företaget ÖlandsChoklad under ett flertal av rubrikerna. Under "Sveriges bästa caféer", hamnade ÖlandsChoklad på en ärorik 24-plats. Delar av motiveringen lyder: ”Att ha smygpremiär med sorbet, gelato och frozen-yoghurt samma vårhelg som meteorologerna förutspår tio minusgrader är ett exempel på att Ölands Choklad, Café och Butik tror på vad de gör. Här blir kaffepausen glassig och guldkantad med baristakaffe, flera olika sorters egentillverkad kvalitetsglass och handgjorda chokladpraliner …”. Man avslutar med ”Tummen upp för en skön satsning på italienska och öländska godsaker”. ÖlandsChoklad listas också under ”Årets Bästa & Utvalda”, där de återigen nämns för sin choklad. Företagets glass blir medtagen under den mer finurliga rubriken ”Årets Glassigaste ur egen maskin”. Även lokalerna och miljön får beröm, då under den långa rubriken: ”24 caféer dit vi gärna går tack vare den trevliga miljön – gammeldags, grönskande, ståtlig eller bara annorlunda”. När ÖlandsMagazinet besöker företaget för att gratulera till de fina utmärkelserna är det Ellen Norlin som står bakom disken. – Ja, det har verkligen varit en bra sommar för oss, berättar hon skrattandes, samtidigt som hon serverar två turistande damer sina beställningar. – Åh, chokladen är verkligen ljuvlig!, utbrister de båda när de smakat på de framdukade chokladbitarna. ÖlandsChoklad kommer även fortsättningsvis att hålla café och butik öppet året runt.

SISTA CHANSEN ATT BESÖKA KONSTHALLEN I NÄSBY Den lilla konsthallen i Näsby på sydöstra Öland är värd en omväg. Det är den gamla mataffären och bensinmacken som renoverats och sedan förra sommaren fungerat som en ganska unik konsthall, driven av entusiasterna Felix och Margareta Walder under mottot: Vår tanke med konsthallen är enkel: Öka intresset och förståelse för bildkonsten. Sprida glädje runt konst och kultur. Nu ska lokalerna användas till annat, men mellan den 20 september till 13 oktober pågår en sista utställning där Staffan Ullström, Örebro, visar naturmåleri och fotograf Jan-Michael Breider, Grönhögen, ställer ut foton. Näsby Konsthall är öppen dagligen klockan 12-16.

BOK OM ÖLÄNDSK MAT NOMINERAD TILL DESIGNPRIS Det är boken ”Öland, mat, möten, miljöer” som utkom i våras och som nu nominerats av Måltids-akademien till att tävla i kategorin Årets bästa kokboksdesign. Måltidsakademien grundades år 2000 för att uppmuntra till forskning kring den svenska måltiden. Att välja ut de bästa kokböckerna är inte lätt, förra året gavs det ut 360 nya kokböcker i Sverige, vilket innebär att Sverige är det land som ger ut flest kokböcker, räknat per capita. ”Öland, mat, möten, miljöer” är skriven av Magnus Bremefors och Johan Marin och är den första i en planerad serie om fem böcker med öländsk mat som utgångspunkt. – Just nu jobbar vi med bok nummer två, säger Magnus Bremefors. Det blir en kokbok med hösten som tema. Vi planerar att ha årstiderna som tema i de följande fyra kokböckerna. Att vår första bok är nominerad till ett designpris av det här slaget är verkligen roligt. Och uppmuntrande förstås!


ÖLANDSPLAST AB Här handlar du allt som behövs för djupfrysning och matlagning - fryspåsar, folie, frysaskar, frysslang, bakplåtspapper mm.

Bilrutor

Byggnadsglas

inredningsglas

solskydd

När Du byter vindrutan hos oss så får Du en värdecheck som berättigar Dig till GRATIS lagning av stenskott inom ett år! Skönt att veta om oturen skulle vara framme… Erbjudandet gäller endast privatpersoner och max 3 lagningsbara stenskott vid ett och samma tillfälle.

Ny butik i större lokaler

En länk i

med samma låga hämtpriser!

Vi har flyttat till Kalmar Trångsundsvägen 4

Hos oss får du inte bara det du betalar för – Du får mycket mer … Ölands största affär med det bredaste sortimentet för Jakt•Hund•Katt•Trädgård•Lantbruk•Poolkem

KALLES Butik Storpack av Ölandsplasts kraftiga fryspåsar

Färjestaden • 0485-340 51 Storgatan 123 www.kallesgardsservice.se

WRAPMASTER plastfolie automat

Avfallspåsar i olika storlekar och färger med eller utan handtag

Vi hälsar både företag & dig som privatperson hjärtligt välkomna!

Kvalitetsprodukter

för hemmet

Öppet vardagar 9-17 Lunchstängt 12-13 kundtjänst 0480- 760 700 www.olandsplast.se TA MED ANNONSEN! så får du en förp med 50 st kraftiga 2-liters fryspåsar när du handlar för 100 kr eller mer

Skapa fritt från 42 husmodeller Ingen familj är den andra lik.

Beställ skaparl ådan och vår nya katalog

Kontakta Arne: 070-894 88 84 eller besök ekeforshus.se


• Renovering av fönster • Målning med linoljefärg Fönsterhantverkare Carl Barke 070-559 85 10

www.carlbarke.se

rot/rut avdrag

– Vad behöver du hjälp med? GEDIGET ARBETE UTFÖRT AV ERFARNA SENIORER! Målning, tapetsering, renovering, golv, kök, ny- och ombyggnationer. Trädgårdsarbeten, städning och övriga hushållstjänster.

RING OCH BOKA! 0480-36 36 12, 0485-362 24 Kalmar - Nybro - Torsås - Emmaboda Mönsterås - Oskarshamn - Öland

Vi hjälper dig med … • Renovering • Tillbyggnad • Ombyggnad • Nybyggnation • Snickeri • Grunder • ROT-arbeten

Kontakta oss för mer info och priser!

Nyckelfärdigt hus. På riktigt

Borga Byggprofiler, Kami, Plannja, Pokab

Egen tillverkning av lister och beslag

Vi tillverkar invändiga trappor. Utför även renovering, om- och tillbyggnad. Välkomna! 070-672 94 35, www.lillbyggarn.se

s t ö r r e r u m f ö r fa n ta s i o c h v e r k l i g h e t • a lv s b y h u s . s e

Takplåt från

Rännor och Rör Taksäkerhet

0480-17 111 www.k-vbygg.se

Staffan Olsson Tel 070-640 10 64 info@storlingeplat.se www.storlingeplat.se

www.janssonsbygg.com

0733-14 47 77

k o n t a k t a Ola Blomberg • 0481-517 77 • ola.blomberg@alvsbyhus.sea

Vi utför: • Alla typer av Byggarbeten • Mindre Gräventreprenader • Är Certifierad Kontrollansvarig • Kostnadsfria Offerter & Besök


Vi har ändrat namn, men är samma gäng! Till oss vänder du dig om du vill ha hjälp med - Elinstallation - Markiser (NYHET!) - Vitvaror - HemEL

Din lokala elinstallatör med behörighet och ansvarsförsäkring • Elinstallationer • Vitvaror • Larm

”Elektrikerna från bygden” Välkomna! Björn, Ingemar & Jenny Förrådsvägen 18, Löttorp

Öppettider skördefest: onsd-torsdag 9-17, fredag 9-19, lö 10-13

Löttorp 070-529 00 71 mats@ostmansel.se

Badrum, kök m.m. Anders 070-316 81 92

Färg, golv, vägg, klinkers, kakel och yrkeskläder

Vi hjälper dig med golv- och väggmattor, samt kakel och klinker. Gratis rådgivning och prisförslag. 30 års erfarenhet inom branschen. Välkommen till vår butik!

hösterbJudande! tapeter från 29:-/rulle Din Elinstallatör på Öland. Vi hjälper dig med dina elinstallationer stora som små. Årets nyhet är solpaneler! Kolla in vår hemsida för mer info. Vi är ett borGholmsföretaG med serVice året runt!

www.runstensel.se

Storgatan 42 Borgholm • 0485-777 47

Mikael 070-6852439 Daniel 076-1053215

www.leanlaggning.se | 0485-771 21 | 070-348 82 83 | Borgholm

vi utför

Markarbeten trädgårdsanläggning Nybyggnation renovering totalentreprenad Poolsystem

försäljNiNg Matjord Vi har det mesta i lager för att snabbt sten kunna leverera det som behövs i samsand band med att vi anlägger er trädgård. grus Makadam Betongvaror

Butiken för färgglada Personlig färgfackhandel med brett sortiment! Sandby • Löttorp • tel 207 00 • www.fargladan.se Öppet året om • Välkomna

Perssons Perssons Hustjänster Hustjänster Behöver duhjälp hjälp med och trädgård? Behöver du med hushus och trädgård? Underhåll, Reparationer, Röjning, Transporter, Underhåll, Reparationer, Röjning, Transporter, Tillsyn Tillsyn

Perssons Hustjänster på södra Perssons Hustjänster på södra ÖlandÖland Lasse 0709-66 05www.perssonshustjanster.se 72 www.perssonshustjanster.se Lasse Persson Persson 0709-66 05 72


Brädgård • Byggskivor • Färg • Gipsskivor & stålregler Isolering • Grund & fasad • Dränering & fuktskydd Tak-& fasadtäckning • Fönster • Dörrar • Golv • lnteriör Utemiljö • Kök • Bastu • Badrum • Kakel & klinker VVS • Elverktyg • Handverktyg & redskap Beslag • Lim & log • Arbetskläder & skydd

Böcker/ Foldrar Visitkort/ Flyers Kuvert/ Roll-ups Canvastryck mm.

ADTdigitaltryck

Din helhetsleverantör

av trycksaker! Hamnvägen 5, 387 31 Borgolm Tel: 075-24117 90 • Tel grupp: 075-24117 80 www.beijerbygg.se

För Service och Installation! Kraft & Belysning Värmepumpar Trygghetslarm Inbrottslarm Brandlarm

Styr & Övervakning Kylanläggningar Passersystem Överfallslarm Tele / Data

Verkstadsgatan 1, Borgholm 0485-777 67 • adt@telia.com •

www.adttryck.nu

Hela Skördefesten finns jag på ÖlandsRo i Föra. Boka jobbet under Skördefesten så bjuder jag på kaffe och kaka i ÖlandsRo Café. Om- och tillbyggnad • Renoveringar • Altanbygge

Kontakta oss … Borgholm Mörbylånga Nybro Kalmar 0485-10540 0485-40110 0481-18929 0480-499780

Vill du bygga … … nytt? … om? … till?

0702-61 15 98 | info@sahlin.de | www.sahlin.de

MISSA INTE VÅRT

JULNUMMER KOMMER INNAN

TOMTEN 5 dEcEMbER

DIN TOTALENTREPRENÖR Uthyrning av industrilokaler

www.btebygger.se

070-216 33 05

BOKA ANNONS NU! 0485-100 58


www.olandsmagazinet.se

Ă–LANDS GODA SIDOR

Ölandsmagazinet Höst 2013  

Utgiven september 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you