__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

KRIBLE KRABLE på bondegården


Solen skinner, og Anna og Ludvig er sammen med deres far og mor cyklet til Høstmarked på en økologisk gård, ikke så langt fra hvor de bor. Her kan man se, hvor dyrene bor og hvor grøntsagerne gror, tage en tur i halmhoppeborgen, lave snobrød over bål, se grisens krøllede hale eller smage på noget af det lækre mad, de laver på gården.


Anna er tørstig efter cykelturen og får penge til at købe en kold saftevand i gårdbutikken. Hun er ikke den eneste, der er vild med den søde saft. Mens hun kigger væk, er der en bi, der sværmer omkring flasken. Anna hviner højt, da hun ser den, og råber ”iiiiih, der er en bi efter min saft – få den væk, få den væk!”


Anna kaster saftevanden fra sig og løber om bag sin mor. Bondemanden går tilfældigvis forbi, mens Anna skriger. ”Så så, du må ikke skræmme mine bier væk,“ siger bonde­ manden og griner. “Jeg har faktisk brugt meget energi på at lokke bierne hen til mine marker. Bierne er nemlig nogle af mine aller sejeste hjælpere her på gården – dem skal du ikke være så bange for”.


Ludvig synes, det lyder mærkeligt at have en bi som hjæl­ per. Han forestiller sig en bi med minigummistøvler på og en miniskovl i hånden. Han spørger undrende bondemanden: ”Jamen, hvor køber I SÅ små gummistøvler henne?” Bondemanden forstår først ikke spørgsmålet, men griner så.


”De er nærmere mine venner her på gården,” forklarer bonde­manden, “ligesom mange andre små insekter er mine venner. De har nemlig alle nogle vigtige opgaver. Insekterne over og under jorden sørger for at mine planter har det godt og vokser sig store og fine. Derfor vil jeg ikke brug­e sprøjte­ midler på mine marker, da det vil slå insekterne ihjel.“ Han forsætter: “Bierne hjælper mig ved at bestøve mine planter og blomster”. Anna nikker, ser snu ud og siger: ”AHA! Det er altså derfor, der er så støvet inde i stalden”. Bondemanden klukker igen. ”Hahaaa… nej, det kan jeg vist ikke give bierne skylden for.”


Bondemanden forklarer: “Når bierne besøger mine planter, tager de plantestøv – eller pollen, som man kalder det – med fra den ene plante til den anden. Det kalder man at bestøve. Og det er først, når planterne er blevet bestøvet, at de kan lave frugter og nye planter”. ”Vi må huske at hilse pænt på alle bondemandens små ven­ ner idag,” siger far, mens han bøjer sig ned og samler en lille edderkop op.


”I kan kigge forbi vores insekthotel,” siger bondemanden. “Der er en hel del kriblen og krablen der!” ”Orv, har I et helt hotel her?” spørger Anna imponeret. ”Njaa… det er jo nok ikke et hotel, som det du tænker på,” svarer bondemanden. “Det kan være svært for insekter at finde gode steder, hvor de kan bo i fred og ro, så derfor har vi lavet en slags hotel­ler til dem. De kan jo også godt lide at bo trygt og rart og i nærheden af deres mad – ligesom vi mennesker kan!”


”Kom Ludvig, det skal vi se!” siger Anna. Ludvig hører ingen­ ting. Han sidder der, hvor Anna smed sin flaske. ”Jeg tror allerede myrerne er taget på flaskehotel – se!” siger han og holder flasken op for øjet. “De er kæmpe store, når man kigger gennem bunden.”


Hele familien går ned til insekthotellet, som er lavet af en masse kviste, kogler, træstammer og andet, som dyrene kan hygge sig i. Og det kribler og krabler over det hele. Mor fortæller, at naturen er ligesom en fin maskine, der fun­ gerer, når alle delene er på plads. Alt hænger sammen, og selv de mindste insekter er vigtige for, at maskinen kører.

Dyrene spiser planterne

Planterne skal have deres blomster bestøvet for, at de kan vokse og blive til mad til dyr og mennesker

Dyrenes afføring bliver til gødning, der bruges af planterne, så de vokser bedre

Når planterne visner, laver ormene dem til ny, lækker jord, der igen kan plantes i


”Det kan være, vi også skal bygge et insekthotel i vores have, når vi kommer hjem?” foreslår far. “Hvis vi kan lure, hvordan det er bygget...?“ Han stikker hovedet så tæt på insekt­ hotellet, at en myre kravler over på hans næse. Han hviner og spjætter, mens børnene griner. “Jaaaaa!“ siger Anna be­ gejstret. “En masse små hjælpere i haven. Ville det ikke være rart, mor?!“


BYG DIT EGET INSEKTHOTEL Der er mangel på gode bestøvere i den danske natur – du kan bygge dit eget insekthotel og lokke bier og insek­ter til. Det er godt for blomsterne og planterne i haven eller på altanen. Insekthotellet består af adskilte rum, som er fyldt op med træ, rør og kviste. De bedste materialer til et insekthotel finder du i naturen. Her er en inspirationsliste til materialer, men det er kun fan­ tasien, der sætter grænser!

• Stammer fra træer, som er blevet fældet. Så længe træet ikke er helt råddent, kan det bruges. Bor gerne huller i træstammerne, så insekterne kan kravle ind • Gamle mursten med huller • Bambuspinde skåret i passende stykker • Bølgepap (skal placeres et tørt sted) • Grene og kviste • Halm og hø • Hår fra når du har børstet hunden • Grankogler • Mos • Paprør mast tæt sammen • Sammenrullede blade og aviser • Tovværk • Urtepotter med fyld eller skår af urtepotter • Æggebakker


Andre Anna og Ludvig bøger:

KOEN ER BYGGET TIL AT SPISE GRÆS

Illustration og layout: Flansmose.dk

Første weekend i september

Profile for Økologisk Landsforening

Krible krable på bondegården - pixibog nr. 4  

Krible krable på bondegården - pixibog nr. 4  

Profile for okologidk

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded