__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

KOEN ER BYGGET TIL AT SPISE GRÆS


Det er søndag, og det plejer at være ugens bedste dag. For mor og far har fri, og de finder altid et sted at tage hen, som er sjovt for børn. I dag er Ludvig og Anna til Økodag på en hyggelig bondegård. Mor siger, at økokøerne kan danse, og at der skal ske en hel masse på gården. Ludvig og Anna ved slet ikke, hvor de skal begynde… ”Kom, lad os gå ind og se, hvor køerne bor,” siger mor.


Inde i stalden er der mange køer. 1-2-3-4…8-9-10…30… Det er flere, end Ludvig kan tælle til. Anna synes, det stinker helt vildt. Men da mor ser, at hun holder sig for næsen, griner hun bare og siger: ”Det er den friske landluft”. Anna undrer sig: Gad vide, hvad en ko spiser, når den slår sådan nogle klamme prutter? ”Far, hvad spiser koen egentlig?” spørger Anna.


Far tænker sig om. ”Ja altså, den spiser vel græs og så’en… Jeg ved, at koen har fire maver, så der skal nok en hel masse mad til at fylde dem alle sammen”. Fire maver? Det lyder ret skørt. Far har nok ikke helt styr på det, tænker Anna. ”Kom Ludvig, ska’ vi ikke hellere spørge bondemanden?” foreslår hun. ”Han ved nok lidt mere om køer end far!”


De finder bondemanden ude foran laden. ”Hej! Kan du ik’ fortælle os, hvad køer spiser?” spørger Anna. ”Jow, det ka’ jeg da,” svarer bondemanden. ”Altså, køernes livret er frisk kløvergræs, som de selv kan gå og æde på marken.” ”Ej, så må koen ha’ meget held og lykke inde i maven…”, afbryder Ludvig, ”…når den spiser de der firkløvere!” Anna griner af sin lillebror: ”Ludvig, det er altså bare noget, de voksne leger. Det passer slet ik’. Far siger jo også, at koen har fire maver…” Hun kigger på bondemanden og griner.


bladmaven vommen

”Det’ nu rigtig nok”, siger bondemanden. ”En ko har faktisk fire maver. Koen er drøvtygger, ligesom geder, antiloper og giraffer. Det betyder, at koen gylper maden op flere gange og tygger det godt og grundigt, inden den synker det igen. Maden skal gennem alle fire maver, før den kommer ud som en kokasse på marken.” ”Aaaad – spiser den sit eget gylp?” udbryder Anna forfærdet.

netmaven

løben


“Det er faktisk ret smart,“ fortsætter bondemanden. “Naturen har lavet koen med 4 maver, så jeg har altid sagt til mine børn, at koen er bygget til at æde frisk græs,” griner han. “Det er derfor, at jeg som økologisk landmand lukker mine køer ud om sommeren. Jeg synes, at de skal leve så naturligt som muligt. De skal ud under åben himmel, hvor de kan guffe græs hele sommeren,“ siger han og smiler. Anna forestiller sig, hvordan naturen har bygget koen.


Børnenes mor kalder på dem: ”Kom unger, vi skal ned og ha’ en go’ plads. Klokken er snart 12, så køerne bliver lukket på græs”. Anna løber afsted. Ludvig vil hellere følges med bondemanden. Han er ret sej. Vildt at han ved mere end min far, tænker Ludvig.


De går ned til marken. Ludvig hopper op på en kæmpe bunke bildæk. Det er en perfekt bane til balancegang, tænker han. Men bondemanden prikker ham på skulderen. ”Hov, det er altså ikke en legeplads. Det er køernes mad, som vi har pakket ind, mens planterne stadig er friske. Så kan køerne også få grønt om vinteren.” ”Som en slags madpakke?” spørger Ludvig. ”Ja, det kan man godt sige,” smiler bondemanden. ”En vintermadpakke. Det hedder ensilage, og du må altså ikke lege her.”


Ludvig spurter ind mellem alle voksenbenene og helt frem til hegnet, hvor Anna, mor og far står. Han nåede det lige. Nu sker det! Det, som alle gæsterne har ventet på. Køerne kommer løbende i fuld fart på vej fra stalden og ud på det grønne græs. Og sikke en fest! De hopper og danser, mens alle gæsterne jubler og tager billeder. ”Se der,” råber Ludvig, ”en ægte firkløver!”, men køerne har slet ikke set den fine kløver. De drøner bare lige forbi, mens de spjætter med benene.


”Sikke en søndag!” sukker Ludvig glad og træt, da han sidder i ladcyklen ved siden af Anna på vej hjem. ”Ja, det er muuuuhligvis den hyggeligste søndag, vi har haft i hundrede år,” griner Anna. Lige inden Ludvigs øjne falder i, tænker han: Farvel, og tak fordi vi måtte besøge dig, super seje bondemand!


... koen spiser rigtig meget - faktisk ca. 60 kg. foder om dagen! Det svarer til at spise 60 pakker rugbrød hver dag.

… gylle er køernes tis og kokasser. Gyllen giver næring til jorden, så græsset kan gro og blive til ny foder til koen.

•... en ko tygger drøv i op til 8 timer i døgnet!

VIDSTE DU AT...

... ensilage er en måde at opbevare friske planter på, så koen kan få grønt året rundt. Køerne æder mest ensilage om vinteren.

... det ikke er tilladt at kravle op på ensilagebunkerne. Hvis der kommer huller i plastikken, bliver koens mad ødelagt.


KAN KO-KØER VIRKELIG DANSE?

HAR ROSENKÅL VÆRET I tørretumbleren?

Illustration og layout: Flansmose.dk

Andre Anna og Ludvig bøger:

Profile for Økologisk Landsforening

Koen er bygget til at spise græs - pixibog nr. 3  

Koen er bygget til at spise græs - pixibog nr. 3  

Profile for okologidk

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded