Page 1

HAR ROSENKÅL VÆRET I tørretumbleren?


Det er en dejlig sensommerdag. Anna og Ludvig har været tidligt oppe, for i dag kommer deres fætter og kusine på besøg, og de har glædet sig hele ugen. “Hvis I hjælper med at købe ind, laver jeg en lækker æble­ kage, når Max og Rosa kommer!“ siger deres mor Mette. Det skal hun ikke sige to gange – Anna og Ludvig er hurtigt på cyklerne, og snart er de alle tre på vej mod købmanden.


Nede i butikken bliver Anna sendt afsted for at finde æbler til æblekagen. Hun vender tilbage med tom kurv. ”Mor, der er ingen lækre æbler! Der er små, sorte pletter på dem alle sammen”, siger hun og ser skuffet ud. ”De sorte pletter er jo bare skønhedspletter”, svarer Mette. “Ligesom DIN skønhedsplet lige dér!” Hun smiler og peger på Annas næse.


“Æbler har mange fjender – især svampesygdomme, og de kan også blive spist af skadedyr. Der er nogle landmænd, der bekæmper æblets fjender med gift”, forklarer Mette og fortsætter: ”Men det vil den økologiske landmand ikke. Så nogle gange får de økologiske æbler skønhedspletter, men de smager stadig lækkert!” “Er der da nogen, der forgifter æblerne?” Spørger Ludvig og ser bange ud. Mette smiler. ”De er ikke forgiftede”, forklarer hun, ”men nogle mennesker vil kun købe æbler, der er helt uden skønhedspletter. Og derfor er der nogle landmænd, der vælger at bruge sprøjtemidler på æbletræerne!”


Ludvig tænker længe over, hvad hans mor lige har sagt. Så siger han: ”Bondemanden behøver altså ikke at bruge sprøjte­ midler på rosenkål! Dem er der alligevel ikke nogen, der kan lide, så dem må skadedyrene godt få!” ”Og heller ikke på grønkål!” siger Anna. “Bvadr!“ “Skadedyrene kan få ALT kål i hele verden”, siger Ludvig bestemt. “Så tager vi æblerne!”


Mette griner. ”Kål er faktisk noget af det bedste, man kan spise – man bliver bomstærk!” Ludvig ved ikke helt, hvad han skal tro. “Jeg har aldrig set en stor, stærk mand med kål i munden”, siger han. “Jeg synes, at vi skal købe rosenkål med hjem til aftens­ maden”, fortsætter mor Mette. ”Ej, mooooar!” udbryder Anna og Ludvig i kor.


Udenfor butikken hænger en stor plakat, hvor der står: “Hvert år den første weekend i september afholdes Økologisk Høstmarked på en gård nær dig.” ”Kunne I tænke jer at komme med ud på en økologisk bonde­ gård?” spørger Mette. “Så kan vi se, hvor dyrene bor og grønt­sagerne gror?!” ”Vildt gerne!” jubler Anna. “Sejt!“ råber Ludvig og laver et begejstret hop.


På vejen hjem siger Ludvig: “Jeg glæder mig til at se grisene!“ “Hvilke grise?“ spørger Mette undrende. “Du sagde, vi skulle besøge en øfologisk bondegård?“ fort­ sætter Ludvig. “Betyder det ikke, der er grise?“ Mette smiler og svarer: ”Det hedder ØKOlogisk! Det betyder, at landmanden har valgt at drive sit landbrug på en bestemt måde, hvor han ikke bruger sprøjtemidler, og hvor han pas­ ser ekstra meget på naturen og dyrene!” “Og grisene?“ spørger Ludvig. “Det er jo ikke alle økologiske landmænd, der har grise, men hvis han har, kommer de ud og hygger sig under åben himmel.” ”Ej, hvor er de svine-heldige”, griner Anna.


De når kun lige at komme hjem, før det banker på døren. Ludvig åbner og udbryder med det samme: “Juhuuu! Rosa har heller ikke fået sprøjtemidler!“ Han peger begejstret på hendes fregnede kinder. Rosa ser overrasket ud, men mor og Anna forklarer grinende, hvad han mener. “Smut I bare ud og leg“, siger mor. “Så bager jeg æblekage til alle mand imens!“ “Den må gerne have skønhedspletter“, griner Anna. “Og flødeskum!“ siger Ludvig.


De leger hele dagen, kun afbrudt af æblekage, lige indtil Mette råber: “Så er der aftensmad!“ ”Juhuuuu baby-kål”, udbryder Rosa, da Mette sætter rosen­ kål på bordet. Anna kigger på hende med store øjne ”Kan du godt li’ dem?” ”Ja da! De smager mega godt! Det er jo bare kål, som har været i tørretumbleren og er krympet bittesmå”, svarer Rosa. “Min mor siger, at man bliver bom-stærk af dem!”. Ludvig smiler. “Så HAVDE mor jo ret!” tænker han og skynder sig at fylde tallerkenen med rosenkål.


“Skal vi ikke spørge, om Max og Rosa vil med os ud til Øko­ logisk Høstmarked i morgen?“ spørger Mette. “Så kan vi spørge bondemanden, om det nu også kan passe, at han putter kålhovederne i tørretumbleren?” ”Jooo!” svarer alle børnene med mundene fulde af rosenkål.


VIDSTE DU AT...

… den økologiske bondemand ikke vil bruge sprøjtemidler til at bekæmpe ukrudt, så derfor må han gøre noget andet…

… f.eks. kan han spænde maskiner bag ved traktoren. Maskinerne kan være en radrenser eller en strigle, som han bruger til at fjerne ukrudtet på marken med! Fra venstre: Glaskål, rosenkål, spidskål, blomkål, grønkål, hvidkål.

Man bliver bomstærk af kål - hvilke kålsorter kender du?


KONKURRENCE Fortæl os om dine oplevelser til Økologisk Høstmarked og vær med til at skrive næste historie om Anna og Ludvig. Tegn, skriv eller send os en video med dine oplevelser – se hvordan på Høstmarked.dk. Måske kan du genkende dine oplevelser i næste fortælling!

Anna og Ludvig bog nr. 2

Illustration og layout: Flansmose.dk

Første weekend i september

Profile for Økologisk Landsforening

Har rosenkål været i tørretumbleren - pixibog nr. 2  

Har rosenkål været i tørretumbleren - pixibog nr. 2  

Profile for okologidk

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded