__MAIN_TEXT__

Page 1

EN HIMMEL TIL FORSKEL

8 ØKOLOGISKE SOMMEROPSKRIFTER AF LOUISA LORANG


”Jeg elsker at spise udendørs. Om jeg laver maden ude, eller tager den med ud, er lidt med forskel. Men når solen rammer, er den største luksus at nyde et måltid med de sødeste man har, på terrassen, i gården, ved vandet, i skoven eller måske ved bålet.” Louisa Lorang

2


REN MADGLÆDE UNDER ÅBEN HIMMEL Madglæde er at sætte tænderne i nye, danske asparges og i første mundfuld blive mindet om alt det, vi har savnet henover vinteren. Madglæde er at nyde de mange sprøde, søde, saftige og lækre råvarer, når de er i sæson. Det er at kunne dufte, smage, skåle og indimellem kigge op på den blå himmel, fordi man har rykket hele måltidet ud. Endelig er det madglæde at servere mad uden pesticider og at vide, hvordan bøffen eller kyllingefileten har haft det, inden den landede på tallerkenen. Kan du lide tanken om, at dyrene har haft god plads og mulighed for at boltre sig under åben himmel, så skal du vælge økologi. Vil du også gerne passe på klimaet, er det en god idé at skære en smule ned på kødet. Du har sikkert hørt det før, og det kan lyde lidt kedeligt. Men det behøver det heldigvis ikke være – faktisk tværtimod – og det vil vi gerne vise dig! Med hjælp fra kogebogsforfatter og TV-vært Louisa Lorang har vi derfor lavet dette hæfte til dig med lækre økologiske sommerretter, der er skabt til at blive nydt under åben himmel. Velbekomme! Med venlig hilsen Økologisk Landsforening

3


4


INDHOLD 8 LÆKRE ØKOLOGISKE SOMMEROPSKRIFTER Side 6 Side 9 Side 10 Side 13 Side 14 Side 17 Side 18 Side 20 Side 21 Side 23 Side 25 Side 26

Loaded sweet potato Grillede quesadillas de luxe Nudelsalat med grillet svinekotelet EN HIMMEL TIL FORSKEL FOR DE ØKOLOGISKE GRISE Båldogs med knust kål Lun salat med aubergine, squash og kylling EN HIMMEL TIL FORSKEL FOR DE ØKOLOGISKE HØNS OG KYLLINGER Salat med jordbær Vandmelon aqua fresca Grillet steak med chimichurri EN HIMMEL TIL FORSKEL FOR DE ØKOLOGISKE KØER Citronkage med sommerbær

5


2-3 PERSONER

ØKOLOGISK

INGREDIENSER

LOADED SWEET POTATO

6-8 øko søde kartofler lidt øko olivenolie salt

Guacamole 1 fed øko hvidløg 3 øko avocadoer saft af 1/2 - 1 øko lime 1 øko tomat 1 spsk finthakket øko koriander

Topping 200 g øko broccoliasparges eller broccoli ca. 10 øko cherrytomater lidt hakket øko koriander både af øko lime

Evt. øko creme fraiche øko parmesan

Det her smager mega usundt! Men det er super sundt og virkelig lækkert. Og så er retten ovenikøbet vegansk! Brug retten som hovedret til 2-3 personer eller lav den som tilbehør – fx til grillet øko kylling. Vil du have søde kartoflerne ekstra snaskede, kan du toppe med creme fraiche og revet parmesan. Skrub de søde kartofler, og halvér dem. Gnid dem med lidt olie. Grill dem på grillen ved indirekte varme under låg i ca. 20 minutter eller bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter, til de er møre.

Guacamole Riv 1 fed hvidløg fint eller gnid en morter med hvidløg. Mos avocadokødet med en gaffel eller i morteren. Smag til med limesaft og salt. Skær tomaten i kvarte, og skær kernerne fra. Skær tomatbådene i tern, og vend dem i guacamolen sammen med finthakket koriander. Smag til igen.

Topping Damp broccolien i få minutter i saltet vand. Afdryp. Halvér tomaterne.

Servering Anret søde kartofler på et fad. Top med broccoli, tomat, koriander og servér straks med limebåde og guacamole.

Vidste du at... du dig øntsager, sparer gr e k is g lo ko ø Når du vælger er af pesticider. st re r fo n ie il m selv og fa 6


7


8


2 PERSONER

ØKOLOGISKE

INGREDIENSER

GRILLEDE QUESADILLAS DE LUXE

Salsa 2 pink øko grapefrugter 2 øko avocadoer 1 øko chili 2 spsk finthakket øko løg lidt saft af en øko lime salt 2 håndfulde frisk øko koriander

Quesadillas 6 øko tortillas 100 g revet øko ost 3 håndfulde øko babyspinat

Topping 2 øko hjertesalater 200 g øko cherrytomater lidt hakket øko koriander øko creme fraiche

Det er seriøst noget af det bedste, jeg ved. De simple quesadillas er også super gode til snacks en travl hverdag. Kan du ikke få øko grapefrugter til salsaen, så erstat med lidt gode øko tomater og ekstra limesaft.

Salsa Skær skrællen af grapefrugterne - også den hvide bitre hinde. Skær grapen i fileter ved at skære det rene frugtkød mellem de hvide lameller fra. Skær evt. fileterne i mindre stykker. Skær avokadoerne i tern. Hak chilien fint. Hak koriander groft. Vend grape, avocado, chili (efter smag) og løg sammen. Smag til med limesaft og salt og vend koriander i.

Quesadillas Fordel revet ost og spinat på tre tortillas. Læg de sidste tre tortillas på som låg og grill dem på en varm grill eller steg dine quesadillas på en pande, til de er gyldne og osten er smeltet.

Servering Snit salaten og halvér tomaterne. Anret quesadillas med salat, tomat og salsa. Dryp med creme fraiche og servér straks.

Vidste du at... i sommerhalvåret, s æ gr på er m m iske køer ko r er den økolog Alle økologiske fo er D s. æ gr k is ser af fr en. hvor de får mas e gul om sommer er m e ch ai fr e crem 9


2 PERSONER

ØKOLOGISK

INGREDIENSER

NUDELSALAT MED GRILLET SVINEKOTELET

Gris 1-2 øko svinekoteletter lidt øko olivenolie salt og peber

Nudelsalat 125 g øko nudler 1 tsk øko ingefær, fintrevet 1 fed øko hvidløg, fintrevet 1 /2 dl øko soja saft af 1-2 øko lime 2 tsk øko sukker 1 øko agurk 200 g små øko tomater 1 /2 bundt øko forårsløg 1 håndfuld øko koriander 1 øko chili lidt ristet øko sesam øko limebåde 1 /2 bundt øko asparges

10

Jeg bruger fuldkornsnudler til denne ret. De fås økologiske i de fleste supermarkeder. Dog tilbereder jeg dem lidt kortere tid end angivet på pakken, når de skal i en salat. Køb gerne store, tykke koteletter fra økologiske grise, der har haft god plads og har haft mulighed for at boltre sig under åben himmel – det kan nemlig smages! Du behøver ikke nødvendigvis en hel kotelet pr. person. Hellere en halv tyk og saftig kotelet end en hel, lille og flad.

Gris Gnid koteletterne med en smule olivenolie. Grill dem på en varm grill eller grillpande. Krydr dem med salt og peber.

Nudelsalat Kom nudlerne i kogende, saltet vand og kog dem i 1-2 minutter. Skyl dem evt. i koldt vand, så de ikke klistrer. Rør en dressing af ingefær, hvidløg, soja, lime og sukker. Flæk agurken, skrab kernerne ud med en teske, og skær agurken i skiver. Halvér tomaterne, snit forårsløg fint og hak koriander groft. Knæk de nederste træede ender af aspargesene og lav lange aspargesstrimler med en tynd- eller kartoffelskræller. Skær chilien i skiver. Vend nudler med dressing, agurk, tomat, forårsløg og asparges og smag til. Anret nudelsalaten toppet med skiver af kotelet, koriander og chili efter smag. Drys med ristet sesam og servér med limebåde til.

Vidste du at... på e fødes i hytter is gr e k is g lo ko ø Alle mer liver større kom b e d år N . en k mar stald, men de har en i d in k is p ty de det fri. stadig adgang til


11


12


EN HIMMEL TIL FORSKEL FOR DE ØKOLOGISKE GRISE Økologiske grise fødes i hytter på marken. Her kan de rode i jorden og bade i mudder på naturlig grisemanér. Smågrisene dier hos moren, til de er mindst syv uger gamle. Det er med til at give dem et robust immunforsvar, som beskytter dem mod sygdomme. Den økologiske landmand arbejder for at forebygge sygdomme frem for at behandle dem, og der er strenge regler for brug af antibiotika i den økologiske produktion. I gennemsnit er antibiotikaforbruget over 10 gange højere hos ikke-økologiske grise end hos de økologiske. Hvis en økologisk gris behandles med antibiotika mere end én gang, så kan den ikke længere sælges som økologisk. Når de økologiske grise bliver omkring syv uger, kommer de typisk ind i en stald. Her har de økologiske grise halm, som de kan rode i, og de får masser af grovfoder, som er godt for deres sundhed og holder dem beskæftigede. Så længe de lever, har de økologiske grise adgang til det fri, og det er én af grundene til at vælge økologi. Du kan se flere her.

ØKOLOGISKE GRISE

FRILANDSGRISE

KONVENTIONELLE GRISE

Smågrises liv

Fødes i hytter på marken. Bor 7 uger udenfor med soen

Fødes i hytter på marken. Bor 5 uger udenfor med soen

Mindst 4 uger med soen i stalden

Fiksering af soen

Ikke tilladt

Ikke tilladt

Tilladt

Pladskrav for et slagtesvin på 100 kg

2,3 m2 (heraf min. 1 m2 ude)

1,2 m2 (heraf min. 0,5 m2 ude)

0,65 m2

Halekupering Ikke tilladt Ikke tilladt

Almindelig praksis. 95% får klippet halen

Krav om økologisk foder

Ja

Nej

Nej

Krav om grovfoder

Ja

Ja

Nej

Gensplejset foder (GMO)

Ikke tilladt

Tilladt

Tilladt 13


8 STYK

ØKOLOGISKE

INGREDIENSER

BÅLDOGS MED KNUST KÅL

Fladbrød

Båldog er et godt bud på en hotdog a la 2019 og er perfekt til en hyggelig aften ved bålet. Driller vejret så kan du sagtens stege pølser og lave brødene på en pande i dit køkken, det funger’ også!

25 g øko gær 6 dl vand 2 tsk groft salt 1 /2 dl øko olivenolie 350 g øko fuldkornshvedemel ca. 575 g øko hvedemel (fx ølandshvede) lidt øko olivenolie

Knust kål 1 øko spidskål 2-3 tsk groft salt 2 spsk øko eddike 2 tsk øko sukker

Syltede rødløg 1 dl øko eddike 1 dl øko sukker 2 øko rødløg

Sennepsmayo 4 spsk øko mayonnaise 1 /2 spsk øko dijonsennep salt

Desuden

14

8 gode øko pølser øko sennep øko ketchup evt. lidt øko timian

Fladbrød Kom gær og lunet vand i en skål, og rør det sammen til gæren er opløst. Tilsæt salt og olivenolie. Tilsæt derefter melet lidt ad gangen, og rør til dejen er samlet og slipper skålen. Den skal være sej og ikke klistret. Dæk dejen med et viskestykke og lad den hæve et lunt sted i en time.

Knust kål Snit kålen, og drys den med salt. ”Ælt” den med hænderne, så den slipper saft og bliver mør. Smag til med eddike og sukker.

Syltede rødløg Kog eddike og sukker op, så sukkeret opløses. Skær løgene i tynde skiver, og kom dem i eddiken. Kog op i 1-2 minutter, og lad dem trække lidt i lagen.

Sennepsmayo Rør mayonnaise og sennep sammen, og smag til med salt.

Ved bålet/grillen Form 8 flade brød af dejen, brug gerne lidt ekstra mel. Steg brødene på en stor pande over bål i en smule olivenolie. Steg pølserne på pind eller på den varme pande.

Servering Top de varme fladbrød med knust kål, pølse, sennepsmayo og syltede løg. Pynt evt. med lidt timian og servér straks, evt. med sennep og ketchup til.


Vidste du at... arer lser og pålæg, sp pø e k is g lo ko ø , Når du vælger estoffer, aromAer rv fa e ig st n ku r du dig selv fo og sødemidler. konserverings-

15


16

n otio der, m . . . f t du a masser a Det bety al e t s d Vi fået sætning. t den sk r a h a l ling e muske det, og atur. l y k e er kø dr ogisk n en be uktur i re temp l o k e ø r e Den r har d nden st ved lav erfo gere en a og d en har lidt læn at d steges


2 PERSONER

ØKOLOGISK

INGREDIENSER

LUN SALAT MED AUBERGINE, SQUASH OG KYLLING

På grillen 1 øko aubergine 1 øko squash øko olivenolie salt 200 g små øko tomater, gerne på stilk 1 øko kyllingebryst 2-4 øko pitabrød

Chilidressing 3 spsk øko tomatpuré 1 /2 tsk fintrevet øko hvidløg 1 /2 tsk øko chiliflager 1 /2 tsk øko cayennepeber 2 spsk øko olivenolie 1 tsk øko hvidvinseddike salt 1 nip sukker

Desuden masser af bredbladet øko persille lidt frisk øko oregano øko citronbåde

Øko kylling er absolut i en klasse for sig. De har levet længe og gået ude i den friske luft. Det bliver heldigvis lettere og lettere at finde økologisk kylling i supermarkederne. Også udskåret, så du f.eks. kan nøjes med at købe brysterne. Ellers er der ofte god økonomi (og logik) i at købe en hel kylling og selv partere den – behold endelig skindet på! Smid det hele på grillen med ekstra grønt og invitér gæster, eller grill kun brysterne og steg lår og vinger i ovnen i morgen. Skrog kan blive til fond, hvis du vil være ekstra tjekket.

Chilidressing Rør tomatpuré med hvidløg, chiliflager, cayennepeber, olivenolie og eddike. Smag til med salt og et nip sukker.

På grillen Skær aubergine og squash i skiver, og vend dem med lidt olivenolie. Grill dem møre og gyldne på en varm grill eller grillpande. Vend tomaterne med lidt olie og grill dem (det er smart, hvis de sidder på stilken – det gør det nemmere). Gnid kyllingen med lidt olivenolie. Grill den, til den er akkurat gennemstegt. Krydr med salt. Dryp pitabrødene med lidt olivenolie, og grill dem lige inden servering.

Servering Anret grillede grøntsager og skiver af kyllingebryst på store tallerkner eller et fad. Dryp med lidt hvidvinseddike og krydr evt. igen med salt. Top med chilidressing og grofthakket persille og gerne lidt oregano. Servér straks med grillede pitabrød og citronbåde. 17


EN HIMMEL TIL FORSKEL FOR DE ØKOLOGISKE HØNS OG KYLLINGER De økologiske høns og kyllinger har god plads indenfor og adgang til det fri. I hønsehuset har de siddepinde, og der er krav om dagslys. Både ude og inde kan de udøve deres naturlige adfærd - baske med vingerne, skrabe i jorden, pudse fjer eller tage et støvbad. Alle økologiske slagtekyllinger skal være af en langsomt voksende race, så kyllingens krop udvikler sig harmonisk og naturligt. Det er forbudt at næbtrimme økologiske høns og kyllinger. For at holde dem beskæftigede har de altid strøelse til at rode i. Økologiske høns og slagtekyllinger fodres hver dag med GMO-frit økologisk grovfoder som frisk grønt eller ensilage. Det er godt for deres fordøjelse og trivsel.

18

ØKOLOGISKE KYLLINGER

KONVENTIONELLE KYLLINGER

Kyllinger pr. m2 indendørs

Maks 10

Cirka 20

Krav om adgang til det fri

Ja

Nej

Alder ved slagtning

56-81 dage gammel

35-39 dage gammel

Krav om økologisk foder

Ja

Nej

Krav om dagslys i stalden

Ja

Nej

Flokstørrelse

Maks 4.800 kyllinger

Intet maks - typisk 40.000 kyllinger

ØKOLOGISKE HØNS

FRITGÅENDE HØNS

SKRABEHØNS

BURHØNS

Maks antal høns pr. m2 indendørs

6

9

9

13

Krav om udeareal

Ja, mindst 4 m2

Ja, mindst 4 m2

Nej

Nej

Krav om økologisk foder

Ja

Nej

Nej

Nej


19


3-4 PERSONER

ØKOLOGISK

INGREDIENSER

SALAT MED JORDBÆR

Dressing 3 spsk saft fra en øko citron 4 spsk øko olivenolie 1 /2 tsk øko sukker 1 /2 tsk tørret øko oregano salt og peber

Salat 1 øko agurk 1 lille øko rødløg 250 g øko jordbær 100 g øko rucola 100 g øko fetaost salt og peber

Jordbær og peber er super godt sammen. Derfor passer den pebrede rucola og et ekstra kværn frisk peber super godt til denne salat. Salaten passer til grillet kød og fisk. Den fungerer også med godt brød til som en simpel frokostret.

Dressing Rør citron, olivenolie, sukker, oregano, salt og peber sammen.

Salat Skær agurken i mundrette chunks. Snit løget i slanke både. Nip jordbærrene, og halvér dem. Vend agurk, rødløg og jordbær med rucola og dressingen. Anret salaten med brud af feta, krydr med salt og peber og servér straks.

Vidste du... este kontrol, n se es er d i , en ls giske At Fødevarestyre 0 af de ikke-økolo / 0 73 i er fandt pesticidrest ikke fundet pesticidrester v jordbær. Der ble jordbær. i de økologiske

20


VANDMELON AQUA FRESCA Det er sååå nemt, bare blend frugtkødet fra en vandmelon med 2-3 dl isterninger. Sigt evt. og servér straks, evt. med en skive lime til pynt. - Top med vodka, hvis du er i dét humør!

ØKO TIP

og helt vidunder Det er SÅ nemt ndmelon. Nyd den ligt at drikke va dag. Top med iskold en sommer is du er i dét vodka og lime, hv 21 humør.


22


2 PERSONER

ØKOLOGISK

INGREDIENSER

GRILLET STEAK MED CHIMICHURRI

Kartoffelsalat 1 dl øko yoghurt 1 spsk øko mayonnaise 1 tsk øko dijonsennep salt og peber 400 g små, kogte øko kartofler 1 /2 bundt øko forårsløg 1 /2 - 1 bundt grønne øko asparges 2 dl bælgede øko ærter

Steak og chimichurri 1-2 flotte øko bøffer 2 fed øko hvidløg 1 rød øko chili 2 håndfulde øko koriander 1 håndfuld bredbladet øko persille 1 lille håndfuld øko oregano 1 /2 dl øko rødvinseddike 1 dl øko olivenolie salt

Chimichurri er en argentinsk grillsauce, der er proppet med krydderurter – brug dine yndlings! Den passer super til alt slags kød. Vil du have en grøn version, smager grillet portobello med chimichurri også vanvittigt godt!

Kartoffelsalat Rør yoghurt med mayonnaise, sennep, salt og peber til en dressing. Skær kartoflerne i mundrette stykker. Snit forårsløg fint. Knæk de nederste, træede ender af aspargesene og kassér dem. Snit aspargesene i skrå skiver. Vend kartofler, asparges, forårsløg og ærter med dressingen og smag til igen.

Steak og chimichurri Pres eller riv hvidløg. Hak chili fint. Hak koriander, persille og oregano. Rør eddike, olivenolie, hvidløg, chili, koriander, persille og oregano sammen, og smag til med salt. Gnid bøfferne med lidt olivenolie, og grill dem på en varm grill eller grillpande. Krydr dem med salt og peber.

Servering Skær bøffen i skiver og anret den toppet med chimichurri. Servér straks med kartoffelsalat til.

Vidste du at... ede er ikke er sminkår kt u d ro ip er ej m .N Økologiske r og farvestofferil 330 ae m o ar e ig st n t rvel med ku gisk, siger du failladte. lo ko ø er lg væ u d alt 379 t e-numre ud af i 23


24


EN HIMMEL TIL FORSKEL FOR DE ØKOLOGISKE KØER Økologiske landmænd lægger vægt på, at køerne lever så naturligt som muligt. Derfor kommer alle økologiske køer på græs i sommerhalvåret, hvor de får motion og frisk luft. På marken kan de ligge i ro og mag og tygge drøv i timevis. I stalden har de økologiske køer god plads og et blødt leje at hvile sig på. De får masser af økologisk grovfoder, der er godt for køernes trivsel. Ud over et naturligt liv betyder sommergræsningen også flere smagsnuancer til de økologiske mejeriprodukter. Mælk og smør fra køer på græs bliver mere gullig, får en mere krydret smag og indeholder flere gode, umættede fedtsyrer.

ØKOLOGISKE KØER

KONVENTIONELLE KØER

Krav om, at køer skal på græs

Ja. Alle øko-køer skal på græs fra 15/4 til 1/11, hvis vejret tillader det

Nej. Kun ca. 16% af de konventionelle malkekøer kommer på græs

Krav om økologisk foder

Ja

Nej

Gensplejset foder (GMO)

Ikke tilladt

Tilladt

Transporttid til slagteri

Maks 8 timer i alt

Op til 29 timer med 1 times pause

Hvornår må koen levere mælk efter medicinsk behandling

Efter dobbelt så lang tid som de konventionelle køer

Efter tilbageholdelsestid sat af Sundhedsstyrelsen

25


6-8 PERSONER

ØKOLOGISK

INGREDIENSER

CITRONKAGE MED SOMMERBÆR

150 g blødt øko smør 225 g øko sukker 1 tsk øko vaniljepulver 2 øko æg 200 g øko hvedemel 1 tsk bagepulver 1 nip salt 100 g øko creme fraiche 2-3 tsk fintrevet skal af en øko citron 1 /2 dl frisk saft af en øko citron 2 spsk blå øko birkes øko smør til formen

Kagen er sååå nem at lave, smager som en drøm og kan ovenikøbet bages dagen i forvejen. Pisk smør, sukker og vaniljepulver lyst og luftigt. Pisk æggene i ét ad gangen. Bland mel, bagepulver og et nip salt sammen og sigt det i dejen. Rør creme fraiche, citronskal og citronsaft i. Vend birkes i. Smør en springform (23 cm) med smør. Hæld dejen i og bag kagen ved 175 grader varmluft i ca. 30-35 minutter. Fordel 1/2 dl citronsaft på den varme kage, og lad det trænge ned i kagen. Lad kagen køle af.

Topping

Topping 2 dl øko flormelis 4-5 spsk saft af en øko citron 400 g øko bær, f.eks. hindbær, blåbær og ribs

Rør flormelis med 4-5 spsk. citronsaft til en glat glasur. Fordel glasur på kagen, og top med dejlige bær.

Vidste du at... kan e er naturlig og m m lo eb g g æ k is log gul, Farven på en øko en er den meget er m m so m O . et år variere hen over isk græs at spise. fr af r se as m r fordi hønsene få

26


27


SE FLERE ØKOLOGISKE OPSKRIFTER PÅ RENMADGLÆDE.DK

Indholdet i dette materiale repræsenterer kun forfatterens holdninger, og er alene dennes ansvar. Europa-Kommissionen samt Forvaltningsorganet for Forbrugere, Sundhed, Landbrug og Fødevarer (CHAFEA) er ikke ansvarlig for den måde, informationen deri måtte blive brugt på.

Profile for Økologisk Landsforening

En himmel til forskel  

8 økologiske sommeropskrifter af Louisa Lorang

En himmel til forskel  

8 økologiske sommeropskrifter af Louisa Lorang

Profile for okologidk