__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

KAN KO-KØER VIRKELIG DANSE?


Ludvig og Anna sidder ved morgenbordet. Anna griber efter mælkekartonen og hælder det sidste mælk på sine havregryn. Hun skæver over til Ludvig, der endnu ikke har fået mælk på sine tørre cornflakes. Han rynker brynene. Anna kan se, at han er lige ved at stikke i et af sine berygtede hyl.


”Godt, at mælkefabrikken bare kan lave noget mere,” siger Anna og smiler opmuntrende til sin lillebror. Ludvig lyser op igen. ”Selvfølgelig! Så må de gerne lave kakaomælk til mig!” “Så vil jeg OGSÅ ha’ kakaomælk!“ siger Anna og kigger bestemt på sin mor. De to søskendes mor – Mette – rejser sig og henter en ny mælk i køleskabet. Imens spørger hun: ”Ved I egentlig godt, hvor mælken kommer fra?” ”Fra mælkefabrikken selvfølgelig!” svarer Ludvig og Anna i kor.

Ved DU, hvor mælken kommer fra?


hvidt

grønt


Mette smiler. Hun hælder mælk på Ludvigs cornflakes og forklarer imens: ”Det er faktisk køerne, der laver mælken.” Hun peger på mælken, hvor der rigtigt nok er en ko udenpå kartonen. “Arbejder køerne på mælkefabrikken?“ spørger Ludvig og ser meget overrasket ud. Mette smiler og stryger sin søn over håret. “Nej, søde skat! Mælken kommer FRA køerne.“ Anna fniser. ”Arj mor – dét lyder altså skørt. Køer spiser græs, som er grønt... Og mælk er altså hvidt. Ikke grønt!” ”Den er altså go’ nok,” fortsætter Mette. “Koen er en dygtig tryllekunstner. Den kan nemlig lave det GRØNNE græs om til HVID mælk.”


Ludvig rynker på næsen. ”TISSER koen mælk?” ”Adr!” udbryder Anna og skubber sin skål væk. ”Ha ha!” griner Mette og ryster på hovedet. ”Nej, mælken kommer altså ud gennem koens yver, når koen bliver malket.” Ludvig gumler på sine cornflakes, mens han ser meget tænksom ud. Så spørger han: “Er det de brune køer, der laver kakaomælk?“ “Ja, og er det de små køer, der laver minimælken?“ fort­ sætter Anna. “Og de søde køer, der laver sødmælk!” Hun ser meget tænksom ud et øjeblik, før hun fortsætter: “Gad vide hvilken mælk, de frække køer så laver?!“


“Det må i hvert tilfælde være de meget vilde køer, der laver milkshake,” griner Ludvig. “De svinger med yveret, så mælken bliver rystet og shaket! Sådan her...“ Han hopper op på sin stol, danser og lader som om, han har et stort yver, han svinger med. Anna er ved at falde ned af stolen af grin. Mette griner højt. “Nu er det vist jer to, der er fjollede! Mælken er næsten den samme, selv­om den kommer fra forskellige slags køer.”

rødbroget

jersey

sortbroget

rød dansk malkeko


Køerne malkes

MĂŚlken transporteres

Mejeriet behandler mĂŚlken


“Når landmanden har malket koen, får han mælken kørt ind på et mejeri. Her bestemmer de, hvilken slags mælk det skal bruges til. De kan også lave det til fx. kakao, yog­hurt, ost, smør, creme fraiche eller milkshake...“ for­tsætter Mette. “Så hælder de det på kartoner og kører det ud til butikkerne, hvor vi kan købe det. Ligesom den her!“ Mette løfter mælken, der står på bordet. Så får hun øje på det, der står på kartonens ene side. “Kom til Økodag: – køernes forårsfest!“ læser hun.


“Vi kan besøge en økologisk landmand og være med til at lukke de økologiske køer på græs. Det er første gang, økokøerne kommer ud, efter at have været i stalden hele vinteren. Har I lyst til det??“ “Klart!“ udbryder Anna begejstret. “Er det farligt?“ spørger Ludvig og ser lidt betuttet ud. Mette griner “overhovedet ikke! Køer er fredelige dyr.“ “Næsten sådan lidt dovne i det,“ siger Anna.

En økologisk ko er en heldig ko, fordi den bliver lukket ud på marken hver sommer. Her bruger den hele dagen på at æde friskt, grønt græs.


“Njarh – det passer så ikke helt på Økodag,“ siger Mette. “Her er de faktisk lidt vilde i det! Man siger faktisk, at de danser, fordi de er så begejstrede over at komme ud under åben himmel efter en vinter i stalden. De hopper og springer og... ja... danser!“ “Så laver de nok milkshake!“ griner Anna. “Køer der danser...“ mumler Ludvig. “Dét vil jeg vildt gerne se! Hvordan tror I, de danser?“


“Jeg tænker, de danser tangKO,“ svarer Anna og griner. “HA!“ udbryder Ludvig. “Eller discKO!“ “FlamenKO!“ fortsætter Mette, og de griner alle. I det samme kommer deres far ind i køkkenet. Med morgenhår og søvn i øjnene. “Hva’ griner I sådan af?“ spørger han. “Køer, der danser,“ klukker Ludvig. “Køer kan da ikke danse,“ svarer faren træt. “Det står på kartonerne!“ siger Anna. “Se selv!” Hun stikker kartonen helt op i sin fars morgentrætte ansigt. “Og DU skal med ud og se dem!“ siger Ludvig begejstret. Faren klør sig i sine skægstubbe og kigger undrende på sin grinende familie. “Sikke morgenfriske I er! Så vis mig da de dansende køer... Men først skal jeg ha’ min kaffe!“


Og sådan gik det til, at hele familien kom til Økodag – Øko-køernes forårsfest...


VIDSTE DU AT... ... koens afføring hedder kokasser?

... en han-ko hedder en TYR, og at en babyko hedder en KALV?


... en ko, der er gravid, hedder en drægtig ko?

... ude på marken får øko-koen god motion og æder masser af friskt, grønt græs.

... fem økologiske køer har et græsareal svarende til en hel fodboldbane at bevæge sig på.


Følg os på Facebook I Love Øko Illustration og layout: Flansmose.dk

Profile for Økologisk Landsforening

Kan øko-køer virkelig danse? - pixibog nr. 1  

Ludvig og Anna sidder ved morgenbordet. Anna griber efter mælkekartonen og hælder...

Kan øko-køer virkelig danse? - pixibog nr. 1  

Ludvig og Anna sidder ved morgenbordet. Anna griber efter mælkekartonen og hælder...

Profile for okologidk

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded