__MAIN_TEXT__

Page 1

5 FANTASTISKE ØKOLOGISKE OPSKRIFTER


KOLDHÆVET FOCCACIA MED ROSMARIN OG HAVSALT SIDE 4

DRUESALAT MED BROCCOLI OG AVOCADO SIDE 6

INDHOLD 5 FANTASTISKE ØKOLOGISKE OPSKRIFTER

ÆBLESALAT MED GRILLEDE TOMATER OG KORIANDER SIDE 10

TOMATSALSA MED LINSER OG KNUST FETA SIDE 8

PÆRE TARTE TATIN MED CREME FRAICHE OG LAVENDEL SIDE 12


OPSKRIFTEN PÅ REN MADGLÆDE Der er mange gode grunde til at vælge økologi – bedre dyrevelfærd og en renere og rigere natur, for eksempel. Med dette opskriftshæfte fortæller vi historien om, hvordan du ved at vælge økologiske varer meget let kan spare dig selv og din f­ amilie for rester af pesticider i maden. Faktisk kan du mindske jeres indtag af pesticider med mere end 50%, hvis bare du køber 5 bestemte varer økologisk, hver gang du handler. De 5 er: Æbler, pærer, tomater, vindruer og ­hvedemel.

På de næste sider giver vi dig en håndfuld nem­ me og lækre opskrifter med netop de 5 råvarer i fokus. Vil du have ren madglæde på ­bordet, så husk de 5, når du handler. God fornøjelse. Med venlig hilsen Økologisk Landsforening


10 STK.

ØKOLOGISK

INGREDIENSER

KOLDHÆVET FOCCACIA MED ROSMARIN OG HAVSALT

1,25 l koldt vand 15 g øko gær 750 g øko hvedemel tipo 00 500 g øko durummel 125 g øko rugmel 2,5 g øko maltmel (kan udelades) 2 stilke øko rosmarin 45 g fint salt Havsalt til pynt Koldpresset øko rapsolie

Vand og gær blandes sammen. Hvede­ mel, durummel, rugmel og maltmel tilsættes, og dejen æltes på røre­ maskine i 15 minutter på næsthøjeste trin. Tilsæt fint salt, og lad dejen ælte yderligere fem minutter. Kom dejen i en oliesmurt skål med låg eller skål dækket med husholdningsfilm, og lad den hvile i 15 minutter. Vend herefter dejens sider ind over hinanden, sæt dejen på køl, og lad den hæve natten over. Gør bageplader klar med bagepapir. Hæld dejen ud på et bord, som er

drysset med mel. Del dejen i 10 portio­ ner, og fordel dem på bagepladerne. Kom lidt olie på hænderne, og tryk dejen ud, så brødene bliver flade. Lav herefter huller i dejen med fingrene. Drys med lidt havsalt samt grofthak­ ket rosmarin, og bag brødene i en for­ varmet ovn i 13 minutter ved 255°C. Skru herefter ned for temperaturen og bag yderligere i 13 minutter ved 150°C. Tag brødene ud af ovnen, og lad dem hvile på en rist i 10 minutter, inden de serveres.

HVORFOR VÆLGE ØKOLOGISK HVEDEMEL?

4

I Fødevarestyrelsens seneste årskontrol fandt man pesticidrester i 53% af prøverne af ­ikke-økologisk hvede­mel. Der blev derimod ikke fundet pesticidrester i prøverne af økologisk mel. Da mel indgår i et hav af forskellige fødevarer, som vi spiser mange af, er det derfor ikke ligegyldigt, hvilken vare du vælger. Hvedemel er fx hovedingrediens i lyst brød og de fleste kager, men der er også en del hvedemel i rugbrød. Desuden er der hvedemel i alt fra pasta til supper og saucer, du kan købe i supermarkedet.


5


4 PORTIONER

ØKOLOGISK

INGREDIENSER

DRUESALAT MED BROCCOLI OG AVOCADO

500 g øko druer, uden sten (grønne eller røde) 1 broccoli 100 g øko mandler eller nødder 2 modne øko avocadoer 4 skiver øko brød 1 spsk. øko smør 1 bdt. øko estragon eller anden urt 4 fed øko hvidløg 1 spsk. øko røget paprika (eller alm. paprika) Salt og peber, frisk fra kværn

Hak mandlerne groft, og rist dem på en tør pande til de bliver gyldne. Skyl druerne grundigt og flæk dem. Halver halvdelen. Lad resten være hele. Skær broccolien i grove stykker, skræl stokken, og snit den groft. Skær brødet i tern og steg det gyldent i smør i 4-5 minutter på en pande ved middel varme.

Flæk avocadoerne, tag stenene ud og tag frugtkødet ud med en spiseske. Skær frugtkødet i skiver, tryk dem i en vifte og krydr med salt, peber og papri­ ka. Bland druerne med broccoli, mandler, croutoner, plukket estragon og knust hvidløg. Smag blandingen til med salt og peber, og anret den med avoca­ doerne.

HVORFOR VÆLGE ØKOLOGISKE VINDRUER?

6

De er små, saftige og smager skønt, men vidste du, at Fødevarestyrelsen ved sin ­seneste ­kontrol fandt pesticidrester i 75% af de ikke-økologiske druer og hele 26 forskellige slags ­pesticider? Så selvom du måske ikke spiser store mænger druer, er druer en af de fem føde­varer, vi danskere får mange pesticidrester fra. Så hvis du vil undgå pesticidrester, er det ­sikrest at vælge de økologiske druer.


7


4 PORTIONER

ØKOLOGISK

INGREDIENSER

TOMATSALSA MED LINSER OG KNUST FETA

4 store øko tomater 250 g øko cherrytomater 200 g øko belugalinser (eller andre linser) 200 g øko fetaost 1 bdt. øko bredbladet persille 1 øko rødløg 2 øko lime 1 spsk. øko dijonsennep 1/2 dl øko koldpresset rapsolie Salt og peber, frisk fra kværn

Bland limesaft med dijon­sennep og rapsolie i en bøtte med låg og ryst blandingen grundigt til den samler sig. Kog linserne som anvist på pakken, og skyl dem i koldt vand.

fintsnittet rødløg og dressing. Smag til med salt og peber. Smuldr fetaosten over salaten, og servér straks evt. med ­ grillet svinekød eller fisk.

Skær tomaterne i grove skiver, og vend dem med cherrytomat­ er, linser, grofthakket persille,

HVORFOR VÆLGE ØKOLOGISKE TOMATER?

8

Der er en række pesticider, der ikke er ulovlige i fødevarer, så længe de ligger under grænseværdien. Problemet er, at vi ikke ved, hvad der sker, når man bliver udsat for flere stoffer samtidig – den såkaldte cocktaileffekt. Ved den seneste kontrol fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 29% af de ikke-økologiske tomater. Vil du undgå pesticidrester i din mad, så er det sikreste at vælge økologisk. Og husk, at du også kan få både ketchuppen og dåsetomaterne i en økologisk variant.


9


4 PORTIONER

ØKOLOGISK

INGREDIENSER

ÆBLESALAT MED GRILLEDE TOMATER OG KORIANDER

4 øko æbler 250 g øko cherrytomater 150 g øko hasselnødder 1 bdt. øko koriander eller bredbladet persille 1 øko rødløg 1 øko citron 1/2 dl. øko rapsolie 3 fed øko hvidløg Salt og peber, frisk fra kværn

Afskal hvidløgene, skær dem i mindre stykker og blend dem med rapsolie og citronsaft. Rist nødderne på en tør pande i 3-4 minutter og lad dem køle af. Fjern kernehuset fra æblerne, og skær dem i både. Skær toma­ terne i kvarte, og grill dem på en

grillpande ved høj varme. Vend æbler, tomater og nødder med fintsnittet rødløg, hakket kori­ ander samt hvidløgsdressing. Smag til med salt og peber. Servér straks evt. med et stykke dampet fisk eller grillet kylling.

HVORFOR VÆLGE ØKOLOGISKE ÆBLER?

10

Vi danskere elsker æbler. Vi lægger æbler på frugtfadet i køkkenet, giver ungerne dem med i skole og spiser dem på jobbet. Vi putter æbler i salater, gryderetter, presser most, koger grød og bager tærter. Faktisk spiser danskerne knap 100 mio. kilo æbler om året! Fordi vi spiser så mange æbler, står æbler alene for 1/3 af de pesticider, vi danskere indtager. Vil du undgå pesticider, er det sikreste at vælge de økologiske æbler.


11


6 PORTIONER

ØKOLOGISK

INGREDIENSER

PÆRE TARTE TATIN MED CREME FRAICHE OG LAVENDEL

MØRDEJ: 300 g øko mel 100 g blendede øko mandler 225 g koldt øko smør 2 øko æg 100 g øko sukker 6 øko pærer 75 g øko sukker 50 g øko smør Lavendel (kan udelades) Øko creme fraiche 18% el. 38%

Lav først mørdejen, som gerne skal hvile en times tid på køl. Bland de blendede mandler, mel og smør til en smuldret masse. Tilsæt æg og sukker og ælt dejen sammen til en ensartet masse. Lad dejen hvile tildækket på køl i ca. 60 minutter. Skræl pærerne, tag kernehuset ud og skær dem i kvarte. Lad sukkeret karamelisere i en pande ved jævn varme til sukkeret smelter og bliver gyldent. Tilsæt smørret, og lad det bruse af. Læg pærestykkerne

rundt i panden, og lad dem simre i karamellen i 8-10 minutter ved lav varme. Rul mørdejen ud og skær den til, så den er lidt større i diameter end panden. Tag panden af varmen og læg dejen over pærerne. Fold dejen ned i kanterne og sæt panden i ovnen i 20-25 minutter ved 200°C. Lad tærten trække i 5 minutter, inden den vendes ud på en tallerken. Serveres lun med kold creme fraiche. Drys evt. med lavendel inden serve­ ring.

HVORFOR VÆLGE ØKOLOGISKE PÆRER?

12

Nyd de saftige, økologiske pærer, når de er i sæson. Det er der, hvor de er allerbedst og som regel også billigst. Når du ­vælger ­økologiske pærer, er det ikke kun dig selv, du sparer for ­pesticider. Du er også med til at beskytte vores natur og grundvand mod ­pesticidrester.


13


14


5 ØKO-TIPS Vil du gerne spise mere økologisk, er her 5 gode tips til, hvordan du nemt får mere økologi i hverdagen, uden det koster en bondegård.

BEGYND MED BASISVARERNE Gå efter det, du spiser mest af til daglig. Mælk, mel, havregryn, kartofler og gulerød­ der er typisk ikke så meget dyrere i økologisk udgave, så derfor får du rigtig meget økologi for pengene her.

TÆNK GRØNT FØRST – SÅ KØD Køb lidt mindre kød og skru i stedet mere op for grøntsagerne. Du skåner både klima og pengepung og får på den måde råd til mere økologi. I stedet for at tænke: ”Hvad skal vi have af kød i aften, og hvad skal vi spise dertil?” så tænk grønt først. Begynd med en enkelt kødfri dag om ugen og skru evt. op til flere med tiden.

BRUG DET HELE Hvert år ryger der ca. 44 kilo mad i skraldespanden per dansker. Køb kun det, du har brug for og brug det, du har købt. Der kan hurtigt gå sport i at få brugt alle sine rester og undgå at smide mad i skraldespanden.

LAV SÅ MEGET SOM MULIGT FRA BUNDEN Det er billigere, og så har du helt styr på, hvad du spiser. Lav gerne store portioner, som kan komme i fryseren. Så har du nem mad til de travle dage.

KØB I SÆSON Vælg den økologiske frugt og de økologiske grøntsager, der er i sæson. De er som regel billigere i sæson, og det er der, de smager allerbedst.

15


5 DER GØR EN FORSKEL KØB DEM ØKOLOGISK, OG REDUCÉR DIT INDTAG AF PESTICIDER MED MERE END

50 Se mere på

renmadglæde.dk

%

Beregningen er foretaget af DTU Fødevareinstituttet på baggrund af danskernes gennemsnitlige forbrug af de 5 omtalte fødevarer.

Profile for Økologisk Landsforening

Ren Madglæde – 5 fantastiske økologiske opskrifter  

Opskriften på Ren Madglæde

Ren Madglæde – 5 fantastiske økologiske opskrifter  

Opskriften på Ren Madglæde

Profile for okologidk