Page 1

CAVUM

ODONTOLOGISKA FÖRENINGENS TIDSKRIFT NR 1 2019

PROFILEN: DYANA JERGIS MODE PÅ SAL

Ny i Sverige

!

r ve

a

ö t r

FÖRSTA GÅNGEN SOM MARSKALK

n

Vi

n

ter

n s är

LÄS ÄVEN: REPOTAGE PULSEN / RECEPTET / MIMOs TIPS


FÖRORD

Det började med en pizzasallad.. Våren är äntligen här, eller ja här i Tromsö är det fortfarande vinter men i Stockholm börjar det bli varmare och solen lyser fram mellan de nakna träden. Efter två år i styrelsen insåg vi att vi inte bara kan sluta engagera oss och eftersom vårt engagemang startade i Cavum är det väl inte konstigt om vi börjar avsluta vårt engagemang här med.

Matpriserna här i Norge är skyhöga och det får oss att sakna vårt älskade Pulsen. Läs mer om denna fantastiska affär i numrets repotage!

Vår vänskap började faktiskt med en pizzasallad på ett Cavummöte i början av 2016, så minns Stephanie det i alla fall medan Reija inte riktigt håller med utan ansåg att vi var mer eller mindre fiender.

Vi visste att det skulle bli en utmaning att göra Cavum på distans men vi är jättestolta över redaktionen som fått ihop ett bra nummer som vi hoppas kommer vara roligt för er att läsa. Glöm inte bort att vi alltid söker efter fler medhjälpare och är du intresserad är det bara att höra av dig till oss.

Nu sitter vi i Tromsö tillsammans, läser Tromsös motsvarighet till Cavum, Oralen, och åker pulka till skolan. Som nya i Tromsö är det extra viktigt att vi ger de andra studenterna det bästa intrycket av oss vilket innebär att vi försöker klä oss extra snyggt på kliniken med hjälp av mode på sal som ni kan läsa mer om i detta nummer.

Ni kan även passa på att läsa om hur det är att vara marskalk på KI och till alla er handledare som läser denna tidning kan ni nu lära er hur ni blir Adams favoritlärare.

Vill ni se mer av oss på vårt äventyr i Norge, följ oss då på instagram @stephreijapatur

Edra chefredaktörer .

REDAKTIONEN Lina Angerstig T6 Grafisk design

Nazia Yousafzai T6 Skribent

Aina Nyberg T6 Grafisk design

Elias Carlqvist T10 Skribent

Ludwig Nordström T8 Skribent

Fredrik Branting T10 Skribent

Helia Mousavi T6 Skribent

Sandra Uhlin T4 Skribent

Adrian Najafi T6 Matkritiker

Gabriel Issa T8 Skribent Grafisk design

Johanna Svedenlöf T8 Illustratör

3


INNEHÅLL ÅRGÅNG 83, NUMMER 1 CAVUM CHEFREDAKTÖR Stephanie Ammerman Reija Elenius GRAFISK DESIGN Reija Elenius Stephanie Ammerman Gabriel Issa Lina Angerstig Aina Nyberg Sandra Uhlin Naomi Samuel Elias Carlqvist Fredrik Branting Martina Ros Ida Sörensson Reija Elenius Johanna Svedenlöf Gabiel Issa Adrian Najafi Ludwig Nordström Mousa Zaal Lina Angerstig

SKRIBENTER DETTA NUMMER

ANSVARIG UTGIVARE Carl-Gustav Svensson Leg. Tandläkare / Universitetsadjunkt KONTAKTA OSS Cavum@ofsthlm.se ANNONSERING Naru@ofsthlm.se Postadress Alfred Nobels Allé 141 52 Huddinge cavum@ofsthlm.se Bilder och artiklar lagras elektroniskt och publiceras på ofsthlm.se Eftertryck tillåtes endast efter redaktionens medgivande ISSN: 1401-1638

4

CAVUM NR1 / 2019

I DETTA NUMMER 05 Presidiet

24 Tankar från T10 & T2

06 Utskotten

26 Europaparlamentsvalet

08 Ny i Sverige

27 Bildmontage dammiddagen

10 Profilen: Dyana Jergis

28 Första gången som marskalk

14 Mode på sal

30 Krönikan: Så blir du min favoritlärare

16 Adrians resturangguide

31 Lika som bär

18 Repotage Pulsen

32. Rapport från Afrika

21 Arians dagbok

33. MimOs gröna tips

22 Receptet

35. Tips & Trixs


PRESIDIET

Här är Mal i n. Född 10/5 1982

Det här är Li nnea Född 13/4 1995

Har en u nderbar man och tre fantastiska barn

Blev färdig tandsköterska för 18 år sen och arbetat som kl i ni kchef i 5 år.

Bi ld på mig, mi na syskon och mamma

Vi är oerhört tacksamma för förtroende att få ta över denna ärade stafettpinnen från Stephanie och Alexandra. Vi är enormt taggade för 2019 och att vi tillsammans med den fantastiska styrelsen kommer göra detta år till en succé. Vi startade året med en omorganiserad av kårexpeditionen samt en sponsrad kaffemaskin som levererar kaffe av god kvalite! Vi vill att alla våra medlemmar ska alltid känna sig välkomna och att fler ska känna att de är en del av Odontologiska föreningen. Vi är mitt uppe i en omorganisation av hela Karolinska Institutet och mycket spännande saker kommer att ske framöver. Vem tycker inte att mer digitalisering låter bra? Eller att i framtiden få sitt schema via TimeEdit?

Prakti k i 8:an på Fol ktandvården

Våra vägar korsades u nder vårt första år på tand hygienistprogrammet 2016 här på Ki och sedan har vår resa ti l lsammans varit att komma i n på Tand läkarprogrammet via Tapi l, klara varje utmani ng ti l lsammans som ett suveränt team som i nte kan vara utan varandras stöd. Vi skrattar i hop, vi gråter i hop, vi festar i hop, vi pluggar i hop, Ja det mesta gör vi i hop och nu får vi vara presidiu m i hop.

För att få mer inblick i allt arbete på Karolinska Institutet - varför inte ta att anmäla dig som en studentrepresentant? Kontakta vår fantastiska Ordförande Bereket i Utbildningsutskottet för att få mer information. Som ni förstår är det alltid fullt upp i Odontologiska föreningen och vi behöver all hjälp vi kan få! För utan er = ingen förening. Vi ses på Kårexpeditionen på tisdagar och torsdagar runt lunch-tid. Vi hörs snart igen!

Puss och kram Malin och Linnéa

5


STYRELSEN rapporterar TANDHYGIENISTREPRESENTANT Hello‌. Is it me you’re looking for? (insert Lionel Richie voice*) FĂśr det är jag som är din nya tandhygienistrepresentant. I ĂĽr kommer jag fokusera främst pĂĽ att gĂśra tandhygienisternas rĂśster hĂśrda fĂśr att kunna pĂĽverka sin utbildning och sin aktivitet, samt vara länken till styrelsen. Jag har redan bĂśrjat att planera ĂĽrets tandhygienistsittning whop whop! SĂĽ om du är en thyg som gärna vill hjälpa till tveka inte att vända er till mig (PLEASE) đ&#x;˜‰ Annars gĂśr jag inget speciellt fĂśrutom att ta hand om en fana och ĂĽka pĂĽ utbyte till Portugal hahahaha hejdĂĽ -16 C. Har du funderingar, tankar, idĂŠer eller synpunkter gällande vĂĽrt program? Skriv gärna till mig pĂĽ FB eller bara hojta till sĂĽ hjälper jag! Until next time, xoxo Gossip gi‌. Naomi

Naomi Samuel

INTERNATIONELLA UTSKOTTET Hello! Mitt namn är Ida Dahlgren och jag gür T2 pü Tandläkarprogrammet. Jag har fütt den stora äran att ta Üver som det internationella utskottets ordfÜrande, vilket jag tycker är jättekul! Internationella utskottets uppgift är att ta ansvar Üver kürens internationella delar som innefattar bland annat att ta emot kommande utbytesstudenter, promota utbyten och püverka skolans internationalisering. Just nu jobbar vi pü att undersÜka nya mÜjligheter till framtida utbyten och planerar aktiviteter fÜr de utbytesstudenter som befinner sig pü skolan. Snart är det även dags att planera den ürliga internationella dagen och en till Welcome to Sweden sittning. Sü‌.Är du sugen pü att engagera dig inom skolans internationalisering och utbyten? Eller vill du fÜlja med och planera roliga aktiviteter med utbytesstudenterna? Dü är du mer än välkommen att gü med i det internationella utskottet. Kram!

PROGRAMUTSKOTTET Hej pü er! Vi alla studenter här pü skolan fÜrtjänar att variera pluggandet med roliga stunder tillsammans där man kan ha umgüs, ha trevligt och snacka om allt annat än skola. Programutskottet är kärnan till allt detta, där vem som helst är mer än välkommen att vara med. Du har mÜjlighet att bidra med büde smütt och stort, som att hülla i pubar och sittningar eller bara komma med idÊer. Vill man inte vara med i utskottet sü är man fortfarande välkommen till puben, Rotfyllan, fÜr att hänga lite. I ür har jag fütt äran att ta Üver som programutskottets ordfÜrande. Ett av mina mül i ür är att lüta utskottet bli ännu mer synligt och Üppet fÜr alla studenter. Det ska vara lätt att komma i kontakt med oss och det ska kännas roligt att vara med. Jag tror att PrU behÜver kryddas med massor av nya idÊer och kreativitet, och jag är säker pü att vi tillsammans kommer att uppfylla det och gÜra detta PrU-ür till det bästa. Är du osäker pü hur du ska fü in en fot i PrU? Kom bara pü fÜrsta bästa mÜte när information kommer ut, sü ska du se att detta kommer bli hur kul som helst.

Ida Dahlgren IDROTTSUTSKOTTET

 Hola!

Mitt namn är Daniel Davalos och har tidigare gütt tandhygienistutbildningen pü KI men gür nu T2 pü tandläkarprogrammet. Det här üret har jag fütt äran att ta ansvar fÜr Idrottsutskottet. Jag fÜrsÜker själv vara aktiv pü fritiden genom att träna pü gym. IdrU jobbar fÜr en aktivare studietid. Vi vill att studenterna ska medverka pü de aktiviteter vi anordnar som idrottsdagar, spelkvällar, fotbollslag, bandylag samt mindre sportresor, süsom den ürliga Åreresan. Vüra lag i respektive sporterna är Käftis United (fotboll) och IBK Käftis (innebandy), bägge säsongerna bÜrjar i Februari/mars. En aktiv livsstil hjälper med den mentala hälsan, vilket är viktigt med det intensiva studietempot pü utbildningarna. Det hjälper även att hülla kroppen frisk och flexibel fÜr att inte Üverbelasta musklerna utav olika anledningar. Jag vill framfÜrallt fü fler att engagera sig i Idru och hjälpa till att ordna flera aktiviteter üt studenterna. Tycker du detta lüter kul? Kontakta mig eller kom pü vüra mÜten!

Vi ses!

Al icia Nygren

Daniel Davalos


UTBILDNINGSUTSKOTTET

TANDLĂ„KARREPRESENTANT

Hej pü er alla Cavum läsare! Namnet är Bereket och jag är 22 ür och gür andra terminen pü Tandhygienistprogrammet. Jag är ordfÜrande fÜr Utbildningsutskottet i Odontologiska fÜreningen och det är mig man vänder sig till om man har frügor eller synpunkter som har med utbildningen att gÜra.

Hej alla snygga men framfÜrallt smarta käftisar!

FÜrutom det, sü har jag även jobbat med att verkställa büde verksamhetsplan och preliminär aktivitetskalender fÜr utskottet och sammanställa samt utlysa lediga studentrepresentantposter.

Det är med ett nÜje som jag für presentera mig själv fÜr fÜrsta güngen här pü Cavum! Jag heter Jesper Ruda, gür i T2, kommer frün Sveriges vackraste stad Sundsvall, och jag är er nya tandläkarrepresentant i fÜreningen. Jag kommer framfÜrallt att skÜta medlemsfrügor och har under fÜrsta tiden av den här terminen uppdaterat vüra medlemslistor och sett till att de blivit inskickade till Mecenat och SSSB. Redan efter min hittills korta period i styrelsen sü har jag fütt en bra inblick i hur stor püverkan vi alla studenter kan ha pü vür utbildning och tillvaro pü skolan sü därfÜr är mitt rüd till er alla att engagera er sü mycket ni bara kan i OF och i de olika utskotten. Det kan viktigt fÜr era studier men framfÜrallt är det sjukt roligt att vara en del av vür fina fÜrening

.I April sü är planen attjag tillsammans med nügra styrelsemedlemmar kommer attüka iväg till Umeü och delta pü konferens. Vi kommer fü veta mer detaljer sen när det närmar sig men jag hoppas att det blir en spännande och lärorik resa.

Har ni frügor om medlemskap? Funderingar om Mecenat? Hur ni ska engagera er pü bästa sätt? Vilket hamburgarhak är bäst i stan?

Trevligt att ni har tagit er tiden att läsa och Ünskar er en fÜrsatt trevlig dag.

Tveka dĂĽ inte pĂĽ att hĂśra av er till mig!

Sedan starten av det nya verksamhetsüret sü har det hänt en hel del i utskottet. Jag har hunnit hülla ett fÜrsta utskottsmÜte fÜr vürterminen,kan säga att det var lite stressigt och nervÜst i bÜrjan men det gick hur bra som helst.! Alla är fÜrstüs välkomna till utskottsmÜten, vare sig man vill lyfta upp nügot om sin kurs eller bara komma fÜrbi, umgüs och fika samt ta del av vad andra kurser har att säga.

PS: HĂĽll utkik pĂĽ Facebook-gruppen fĂśr UU fĂśr kommande aktiviteter!

Bereket Eyob

Jesper Ruda

NĂ„RINGSLIVSUTSKOTTET

INFORMATIONSUTSKOTTET Moi!

Detta ür har denna finska tandläkarstudent fütt ta Üver att styra det fantastiska Informationsutskottet! Jag heter Aina och gür termin 6, har varit med i Info i flera ür och jag ser fram emot att fü hitta pü nya ideÊr fÜr utskottet. . Info är länken mellan OF och alla ni - vüra medlemmar, vi ska se till att ni vet vad som händer i vür fÜrening. Detta gÜr vi genom bland annat färgglada posters, sociala medier och mail. Sü känner du att du vill vara kreativ pü sidan av studierna? Jobba i photoshop, lära dig klippa filmer eller fota? Eller har du ideÊr hur OF kan synas ännu bättre? Kom pü vüra mÜten eller skriv till mig! Jag är en hejjare pü att svara pü mail.

Ai na Ny berg

Hej kompisar! Mitt namn är Felicia och jag gür termin 4 pü tandläkarprogrammet. Jag har fütt äran att vara er ordfÜrande fÜr näringslivsutskottet detta ür! NärU har bland annat hand om lunchfÜreläsningar fÜr OF’smedlemmar och den ürliga arbetsmarknadsdagen! Är Du intresserad av att träffa fÜretag och knyta värdefulla kontakter fÜr framtiden? Dü är näringslivsutskottet helt rätt fÜr dig. Kom pü nästa mÜte eller hÜr av dig sü berättar jag mer! Och TACK fÜr ert engagemang under ürets arbetsmarknadsdag, kul att sü münga kom till 10 ürs jubileet! Jag längtar redan efter att dra igüng mitt planerande infÜr arbetsmarknadsdagen 2020! Jag ser sü mycket fram emot detta ür, vi ses!

Fel icia Thor EKONOMIANSVARIG

HallĂĽi alla nya och gamla OF:are! Ny ekonomiansvarig här: Joy. Joy Joo. Vad gĂśr jag? Joo, jag bokfĂśr, fakturerar, betalar av räkningar, fĂĽr betalt och fĂĽr en garanterad plats pĂĽ kollot đ&#x;˜‰ Jag är inte riktig klar med Ăśverlämningen än, men efter en ’’smidig’’ Ăśverlämning frĂĽn Adam (f.d. Adam med cash) fĂĽr jag nog igĂĽng en bra start pĂĽ ĂĽret. Ser zĂĽĂĽĂĽĂĽ fram emot att fĂĽ fiffla med pengarna och träffa er alla. Hit me up when you wanna speak ÂŁ,$,â‚Ź,â‚Š! KR KR Love

Joy Joo

7


NY I

Jag sa till mig själv att vad än som händer blir inte värre i framtiden och än idag använder jag dessa ord för att driva mig framåt och att det ska bli ljusare imorgon.

SVERIGE

8

Jaha ni undrar säkert vem jag är och varför jag skriver, jag hoppas att ni få ha roligt och tar emot några budskap när ni läser detta kortfattat berättelse om mitt nya liv i Sverige. Jag är en kille i 29 års ålder som har hittat ett nytt liv i Sverige som är ett land fullt av överraskningar. Jag är en tandläkare från Syrien, tog examen 2012 från Aleppo universitet men hann inte jobba eller stanna i Syrien på grund av kriget som förstörde alla mina drömmar, men det går alltid att hitta en ljus tråd i mörkret. Jag flyttade till Jordanien 2013 och jobbade i två och halvt år där innan jag tappade hoppet att det finns någon framtid för mig Syrien eller Jordanien. Jag bestämde mig att resa därifrån och jag sa till mig själv att vad än som händer blir inte värre i framtiden och än idag använder jag dessa ord för att driva mig framåt och att det ska bli ljusare imorgon. Efter en lång och jobbig resa som gick från Jordanien, Turkiet och genom Europa hamnar jag i Sverige den 10 oktober 2015, trött och sliten men glad att komma fram någonstans. Efter två veckor med flyttning mellan olika asylboende hamnar jag i Mora området i Dalarna då börjar ett nytt steg av hopp och förväntningar. Hösten 2015 var fin men när snön kom började livet bli annorlunda och vi undrade hur svenskarna kunde leva i den kyliga, tråkiga vintern och då kom till tanken att vi hade hört att Sverige har stort antal självmord per år men jag har överlevt detta och jag är här hahahaha. Det roligaste när jag kom till Sverige var hur mycket man pratar om den psykiska hälsan och olika psykiska sjukdomar, då är skamligt att prata om detta psykiska sjukdomar i Syrien och jag kunde känna igen mig i de flesta psykiska sjukdomar hahaha på grund av allt jag hade upplevt mycket hemskt i mitt gamla liv.

Men kom igen vadå stress ? Ni lever i Sverige och har gott av allt. Jag vill inte tjata eller skälla på er men uppskatta livet ni har i Sverige. Att vara stressad eller frustrerad är inte något fel tvärtom är det bästa sättet att föra ut all din förmåga att utmana livet. Jag kan prestera bäst och läsa hårt när jag känner mig stressad och orolig över provet. Jag tar livet på ett sarkastiskt sätt, då kan man utmana livet och vända på det värsta till det roliga. Efter 4 månader fick jag ett brev att jag kan börja studera svenska i Morafolkhögskola. Jag lärde mig även att åka skidor vilket jag tycker så mycket om. I början tyckte jag inte om snön men med tiden förstår jag att hur vackert det kan vara att åka skidor, slalom och skridskor även att pimpa och få färsk fisk att äta på middag hahaha Jag kände mig som ett litet barn som håller på att lära sig den nya världen speciellt i ett nytt språk. Jag som person är en social och äventyrlig och jag gillar allt nytt. Det jag märkte i Sverige är att man får uppskattning av vad man har gjort och det behöver inte vara perfekt utan det räcker att du gör ditt bästa. Livet för mig har blivit ljusare efter en lång väntan på uppehållstillstånd 13 månader men jag fick också ett jobb som tandläkare under utbildningen i Folktandvården i Mora. En härlig känsla att det jag hade gjort gav sitt resultat. En tuff period att tänka på legitimation som tandläkare med ett nytt system för kunskapsprovet i början av 2017. Läsa svenska i Moravuxenutbildningen och snabbt gå igenom alla steg, det tog mig bara 4 månader till få betyget i svenska 3. Efter det börja planer om att göra nytt i mitt liv och jag drömde om att prova studentliv i Sverige så tandhygienistprogeammet var valet. Antagningsbeskedet kom i den långa härliga sommaren 2018 med en brännande känsla inför VM och valet och även Sverige brann i skogarna.


Full av hopp och liv flyttade jag till Stockholm augusti 2018, de första dagarna hade jag svårt med tunnelbana då jag gick vilse i några timmar tills jag förstod de olika färgererna med olika spår och hittade tillbaka hem hahahah Kollot var bäst då kunde man lära känna nya kompisar jämfört men mitt gamla universitet då fick jag lära känna nya kompisar på den stora gården då var vi bostadslösa och sov vi i skolans gård eller i studentsalar hahahahah Att vara nolla var så roligt i början när studenter i andra året guidade oss i skolan med olika aktiviteter och skrattade av vår dumhet hahahahhahahah. Nollsittningen var fantastiskt då har vi gått igenom olika bilder om nollningen. Att känna trygghet med pengar var en fantastisk känsla CSN som en pappa till oss allihop då behöver man inte tigga pengar från familjen varje gång ska jag till skolan hahaha. Att ha Odontologiska föreningen är så unik då kan studenternas röst komma fram till lärarna och förändra det som är fel. Att ha puben inne i skolan var överraskning då känner man sig trygg att det finns plasts att festa och ha kul. Utbildningen är på ett praktiskt sätt jämfört med min gamla skola då hade vi alla kurser samtidigt varje vecka och alla tentor i två veckor i slutet av terminen som var så stressigt men i Sverige finns det en ny kurs varje några veckor då har man fokus på ett ämne i taget och det tycker jag är så bra och praktiskt. Den kliniska delen är så lugn då har man en god tid att förstå och många fina lärare med sig. Vi hör mycket om integration och jag vill tipsa er allihop att det är så enkelt

att förstå Sverige. Det gäller att våga och fika och klaga på vädret That is it. Hahahaha att vara kritisk och inte nöjd och vi ha allt bättre hela tiden är en egenskap kan man få med svenska.

Jag vill tipsa er allihop att det är så enkelt att förstå Sverige. Det gäller att våga och fika och klaga på vädret That is it. Att fika är ett unikt sätt att uppleva det sociala i Sverige på jobbet, skolan och med grannarna. Många undrar varför jag kan inte jobba som tandläkare i Sverige även att jag kan så bra svenska. Jag förstår er när ni ser några tandläkare från Portugal eller Spanien får jobba direkt och det beror på olika regler i olika länder. Alla tandläkare utanför EU måste gå igenom antigen Kut (Kompletterande utbildningen för legitimation) eller att klara kunskapsprovet (teori och praktisk) med praktisk tjänstgöring i sex månader. w Syrien är ett rikt land som har en diktator men det betyder inte att utbildning är dålig. Folket i Syrien är duktiga och ambitiösa och vill utveckla sig hela tiden och vi har ganska bra utbildning inom läkare och tandläkarprogrammet som ta bara emot de som är bäst i gymnasiet.

Vad kuuul att jag under samma dag jag håller på att skriva har jag fått mitt resultat om kunskapsprovet den praktiska delen och jag är godkänd. Vilken fin känsla och vilken lättnad och jag är så glad och stolt till himlen. Det känns att vintern har vänt till sommar och mörkret har blivit till ljus i mina ögon. Den bästa av allt att jag har så många vänner i Karolinska som stödjer mig och så glad att dela all min glädje med dem. Tack till alla fina människor i Karolinska. Verkligen det stämmer när man säger att dela glädje är dubbelt glädje. Nu gäller det att börja jobba i Mora som tandläkare och få en känsla av arbetsliv igen. Sju år skillnad och samma känsla. Bilden till vänster är Examensdag framför Aleppo universitet sommaren 2012 och bilden till höger är godkänd i alla prov för tandläkarens legitimation framför Karolinska 2019

Jag ska sakna er allihop i Karolinska och det var av de bästa tider i mitt liv att prova studentlivet. TEXT OCH BILD: MOUSA ZAL

9


P R O F I L E N: Dyana Jergis

F

ör drygt 15 år sedan, när hon fortfarande utbildade sig till tandläkare, svor Dyana ett löfte om att aldrig komma till baka till skolan, att aldrig jobba med protetik och att aldrig någonsin forska när hon väl tar examen. Men mycket har hänt genom åren och idag är hon tillbaka på skolan där hon dels undervisar tandläkarstudenter och dels själv ska starta sin 6-åriga specialistutbildning inom protetik – som ingår i en kombinationstjänst på Karolinska institutet. Dessutom ska hon under de 6 åren tillägna viss tid åt att forska inom protetik. ’ Jag älskar det jag gör idag – att jobba tillsammans med studenter och att få hålla på inom det ämnesområde jag gillar mest, nämligen protetik’’ säger Dyana. Men vägen till drömmen, har inte varit lätt.

Text: Gabriel Issa

Bild: Dyana Jergis


Jag älskar det jag gör idag – att jobba tillsammans med studenter och att få hålla på inom det ämnesområde jag gillar mest, nämligen protetik


’’Jag har varit alltifrån vaktmästare till VD

under dessa tre år. Men jag trivs bäst med att jobba kliniskt. Under uppväxten i Irak fick Dyana, av sina föräldrar, lära sig vikten av att skaffa sig en akademisk utbildning. Och redan tidigt visste Dyana att hon ville jobba med tänder och närmare bestämt rehabiliterande och estetisk tandvård. Men under sin uppväxt hade Dyana det inte lätt. Hon levde i bakgrunden av två krig innan de emigrerade till Sverige. ’’Som liten brukade jag kolla på folks leenden. Det var oftast det första jag la märke till – hur folk log. Jag älskar att förändra saker och ting till det bättre och visste därför att jag ville hjälpa till med att återskapa förlorande leenden. Redan som 16-åring bestämde jag mig för att bli tandläkare i framtiden. Men vi levde under en osäker tid i Irak, med en konstant orohetskänsla. Man hörde bomber smälla längre bort och var alltid beredd på att larmet skulle gå och då fick man springa in och ta skydd. Mina planer var att utbilda mig i hemlandet men det senare kriget, med Kuwait, tog oss till Sverige. Där började en ny resa mot min dröm.’’ Tre månader efter att de kommit till Sverige, fyllde Dyana 18 år. Ytterligare tre månader därpå fick hon sitt första jobb. Hon hade dessutom börjat lära sig det svenska språket och påbörjat sin gymnasiala utbildning. ’’Vi kom in i det svenska samhället relativt fort. Mitt första jobb i Sverige var som personlig assistent. Jag trivdes på jobbet och valde att fortsätta jobba parallellt med mina studier. Efter gymnasiet kom jag in på min drömutbildning – Tandläkarutbildningen på KI.’’

12

På tandläkarutbildningen spenderade Dyana en stor del av sin fritid på biblioteket. Hon var där så ofta att hon så småningom blev tillfrågad att jobba som studentvakt redan från termin 3. Sitt tredje jobb fick hon på termin 5 som tandsköterska på S:t Eriks akuten. ’’Du är ändå här varje dag, sa en av bibliotekarierna samtidigt som han erbjöd mig ett jobb som studentvakt. Jag tackade naturligtvis ja. Han hade ju rätt – jag var där varje dag. Senare, på termin 5 sökte jag dessutom jobb som tandsköterska och fick jobb på S:t Eriks akuten. Det var otroligt givande att jobba som tandsköterska under studietiden. Jag fick se tandvård på ett annat sätt, ute i den riktiga världen. Under senare delen av utbildningen, blev jag ledsen över att protetik inte var mitt favoritämne. Jag tyckte att det var svårt. Dessutom fick undervisningen och kursupplägget mig att tappa intresse för ämnet. Jag som så gärna ville jobba med leenden. Men det var ju en allmänt stressig period och jag ville bort från skolan och börja jobba på riktigt. Det var då som jag lovade mig själv att aldrig komma tillbaka till skolan och att aldrig mer göra protetik. Riktigt så vart det inte. Tack och lov.’’ I samma veva som hon kämpade med sin drömutbildning, träffade Dyana sin livskärlek. Det var närmare exakt på midsommarafton 2001. En vecka efter grillfesten fick hon ett samtal från sin beundrare. ’’Jag hade varit på en grillfest, midsommarafton 2001 och en vecka senare får jag ett samtal från en kille som hade varit på samma fest. Nyfiken som jag är, gick jag med på att träffa honom. Det slutade med att vi dejtade i ett år, gifte oss och sedan dess har vi setts varje dag och idag har vi dessutom två


underbara barn ihop. Min man betyder mycket för mig. Han har funnits som moraliskt stöd och har stöttat mig under hela min resa från det att jag var student till det att jag startade ett aktiebolag och blev privat kliniker.’’ 2010 blev hon nischad inom protetik och 2016 startade hon sin alldeles egna klinik. JD tandhälsa AB. Hon hittade ett arrende på en klinik i Tumba Centrum och tre år senare hade hon fått in 439 patienter. Under resans gång som egenföretagare har Dyana fått testa på ett flertal yrkesroller. ’’2016 bestämde jag mig för att starta en privat tandvårdsverksamhet från grunden. Resan har varit oerhört utmanande men lärorik. Jag arrenderar ett behandlingsrum på en klinik i Tumba Centrum i helt egen regi. Man blir spindeln i nätet som egenföretagare. Åtminstone till en början. Jag har varit alltifrån vaktmästare till VD under dessa tre år. Men jag trivs bäst med att jobba kliniskt. Jag har total ansvar för min verksamhet och sköter allt från ekonomi, IT, marknadsföring, juridik till kvalitetssäkring och beställning av material. Den nya rollen som arbetsgivare har varit lärorik och vidareutvecklat mig inom ledarskap.’’

Parallellt med jobbet med egen tandvårdsverksamhet, har Dyana jobbat som klinisk handledare på universitetstandvården på Karolinska institutet. För inte så länge sedan fick Dyana besked om att hon kommit in på specialistutbildningen inom protetik, på KI, och har i och med det valt att så småningom lämna livet som egenföretagare och istället satsa fullt ut på sin nya tjänst när den väl börjar i mars månad. ’’När jag fick beskedet att jag kommit in på min drömutbildning förstod jag att livet som egenföretagare skulle ta slut. Det har varit tre lärorika år att få driva min klinik men att undervisa studenter och utveckla mig inom protetik genom ST tjänsten är den bästa kombinationen för mig just nu. Nu har jag nått mitt delmål. Jag har kommit in på specialistutbildningen som jag så länge velat. Men det är verkligen vägen hit som betytt mest för mig. Det är under resan mot mitt mål som jag lärt mig allt i livet. Och nu börjar en ny, 6 årig, resa där jag ska fördjupa mig i protetikens värld.’’

13


MO DE PÅ SAL Blå bussarong: Ett nytt fenomen på sal! Du är säkert inte ensam om att nästan frågat din kursare om signatur efter att ha misstagit dem för en lärare med denna nya modefluga. En miss i tvätten gav oss en ny look, och med den en stor dos självförtroende och övertro.

Moderat på sal: Det finns inget bättre sätt att visa att man är på väg mot privattandvården som att alltid visa upp välslipad fasad. Den look som är lite mer vanligt förekommande i USA, involverar gärna skjorta, slips, väst och finskor. Luppar och en dyr klocka är ett måste för att helt bära upp denna stil.

OP-kläder, prestige eller slarvpelle? Få specialiteter är lika eftertraktade för sin titel som käkkirurgin. Som om titeln inte utstrålar tillräckligt med fåfänga har detta släkte liksom påfåglarna utvecklat en färgsprakande klädsel för att väcka mesta möjliga uppmärksamhet Den gröna dräkten symboliserar rikedom och prestige. På andra änden av spektrumet finns dock de slarvigaste av oss alla. De som aldrig kommer ihåg att ta ut kläder i tid eller glömmer sitt KI-kort med jämna mellanrum. På något sätt har de lyckats kopiera kirurgernas stil. Så låt dig inte luras om du ser någon med gröna klinikkläder, det är förmodligen bara en slarvpelle.

Rock med uppvikta ärmar Med sista terminen kommer många fördelar, bland annat låses denna modepärla upp. Inget utstrålar säkerhet och framtidstro som en rock med uppvikta ärmar. För att undvika förvirring på sal är denna look endast tillägnad T10.


Old fashioned: Mode kommer och går. Men hittar man en stil som man verkligen gillar gäller det att hålla hårt i den, förr eller senare kommer modet alltid tillbaks!

Half & Half: För att vara någon på sal gäller det att utmärka sig. Ett bra sätt att göra det är att hitta på egna modekombinationer. Det ni ser här ovan är en ovanlig stil där bäraren har kombinerat statussymbolen kirurgkläder med en lite mer casual underdel.

Beach looken:

Fuckboy-vikningen: Här är det säkraste tecknet på att du är en badboy. Den här stilen är lite teknikkänslig med vikningen, men sänder ut en av de tydligaste signalerna – du är inte typen man tar hem till sina föräldrar! Även om man kan tro att man ska hålla sig undan från denna typ så gömmer det sig ofta en mjukis bakom det hårda yttre.

Text: Elias Carlqvist & Fredrik Branting

Sommaren är i antågande och med sol och värme minskar behovet av kläder likaså. Denna look är utmanande och har allt sina fördelar, men akta er för tandsköterskan Maggan eller liknande hygienförespråkare. Med denna förföriska har du inga probelm med att få patienterna att gapa, för när de ser dig tappar de hakan.

15


ADRIANS RESTAURANGTIPS: LÉGUMES

Fly vardagen, bryt dig ur din trygghetszon och testa något nytt, eller utöka din vegetariska livsstil med en upplevelse där du aldrig kommer ha känt dig säkrare. TEXT OCH BILD: ADRIAN NAJAFI


TVÄRS ÖVER GATAN från Stockholm Södras tågstation finns det ett vegetariskt matcafé. Varje gång jag tar de sista trappstegen mot Swedenborgsgatan glimtar en limegrön skylt i min ögonvrån. ’Vegetariskt matcafé? Det är inget för mig’ har jag alltid tänkt. Trots att jag alltid har flörtat med idéen om att äta vegetariskt har det alltid verkat för komplicerat. Och OM jag ångrar mig.

Trots att jag alltid har flörtat med idéen om att äta vegetariskt har det alltid verkat för komplicerat. Och OM jag ångrar mig. PÅ SÖDERMALKM har Alan Akgün med sin familj lyckats övertala mig, och som det ser ut verkar det som att resten av Stockholm delar mitt sentiment. Légumes vegetariska matcafe har en påtagbar atmosfär, där restaurangens gäster och ägare inte bara har den vegetariska kosten gemensamt, utan även en uppskattning för konst och musik som präglar restaurangen. Konstverk på väggarna, levande ljus, sinneslugnande RnB/soul musik och den mysiga belysningen skapar en stämning som tillsammans med maten gör restaurangen svår att motstå. SKÄM BORT DIG själv och dina närmaste med en vegetarisk buffé som består av orientaliska klassiker som dadlar, börek, ris, falafel, moussaka samt flera röror. Förrutom buffén finns andra favoriter som hamburgare (halloumi, tofu, bönor) eller halloumisallad. Till maten kan du släcka din törst med ett utbud av öl, vin, sprit, cider, kamboucha och juicer. Finns även kokosbollar i olika smaker och kakor som efterrätt.

INFO: Vart: Swedenborgsgatan 25. Pendeltågstation: Stockholm södra. Ta utgången mot swedenborgsgatan från perrongen så är det tvärs över gatan till höger. Vegetarisk Buffé (hur mycket du orkar): 95kr Takeaway: 85kr 10% studentrabbat!

Öpettider:

Alla dagar 10-21 Sommaren: Alla dagar 10-22. Uteservering samt pizza under sommaren (vegansk/gluten) Tv för sportevenemang.


REPOTAGE

TEXT OCH BILD: FREDRIK BRANTING & ELIAS CARLQVIST

Mitt i det gråa Flemingsbergs centrum finns en oas av erbjudanden och rabatter som kan få en fattig student att överleva sista veckan innan studiebidraget kommer. De låga priserna kommer dock med ett pris, har man väl gett sig in i butiken kan man vara säker på att man får leta länge innan man hittar det man vill ha, och garanterat kommer ut med ett litet snacks man egentligen inte hade råd med. I det här reportaget får ni följa när två reportrar beger sig på en resa genom betongen till fyndens land, till en butik så exotiskt att det känns som man är på en lagom dyr semester. Redan på håll ser man den stora röda skylten där det står ”Nya Pulsen”. Namnet tyder på ett förflutet hos butiken, som väcker funderingar kring vad som hände med endast ”Pulsen”. Vad kan ha tänkts sålts där? Och vad gick fel? Med namnbytet kom även den trötta sloganen ”En stor affär” som tyder på att föregångaren kanske varit mycket liten.

Vi passerar pizzerian Casa Bianca och önskar att vi hade råd med en pizza, men vi är på ett uppdrag; att utforska de djupaste delarna av Flemingsbergs matbutik. Resan går vidare genom snurrdörren och in till shoppingcentrumet, redan innan vi är inne i butiken möts vi av dess låga priser i affärens postombud köper vi varsin korv med bröd för 5 kronor för att ladda upp för vad som komma skall. När vi tar oss varsin kundvagn får vi äntligen användning för alla våra mynt.

”Ett av de fyra hjulen på Elias kundvagn har slutat snurra, men vi ser det som en del av upplevelsen när vi trycker oss in genom entréspärrarna.”


Ett av de fyra hjulen på Elias kundvagn har slutat snurra, men vi ser det som en del av upplevelsen när vi trycker oss in genom entréspärrarna. Väl inne stängs spärrarna permanent bakom oss och vi inser att det nu inte finns någon återvändo.

”Sånt här blir ändå aldrig gammalt!”

Överallt omkring sig ser man fyrverkerier av priserbjudande, där alla skyltarna har en typisk explosionsliknande symbol i bakgrunden och ett mycket lågt pris på någon underlig produkt i ett närmast handskrivet typsnitt. Priserbjudandena leder oss till den underligt placerade kakavdelningen, belägen mellan frukt och schampo. Hypnotiserade av allsköns storpack dammsugare och mazariner tar vi oss varsin näve med bakelser. ”Sånt här blir ändå aldrig gammalt!”

19


Vi faller för priset och spenderar våra absolut sista slantar på 3 Lion Bars för 10 kronor.

Efter en lång vandring där vi båda förlorat känslan för var vi befinner oss råkar vi plötsligt få syn på kötthörnan. Vi blir lockade av låga kilopriser, men inser när vi kommer fram att detta inte är några vanliga styckbitar. Den minsta biten vi hittar är 4 kilo lammbog. Kötthörnan speglar resten av affärens utbud, bitarna kommer från världens alla hörn, och på vår jakt efter den perfekta biten lär vi oss namnet på flera länder än vi gjort i hela grundskolan. På väg vidare får Fredrik syn på en påse prinskorvar som blivit kvar från jul och nu har ett fantastiskt pris. Raskt slinker den ned i Fredriks vagn. Vår upptäcktsfärd tar oss vidare till nordligare breddgrader och vi befinner oss vid de kylda mejerivarorna. Till sin förtjusning ser Elias att kvargen för 5 kronor som han nyss plockade upp har gått ut för en dag sedan. Det är sällan man ser en butik med sådan miljöinriktning som inte slänger bra mat i onödan bara för att det passerat bäst före datumet. Helt utmattade beger vi oss mot kassorna för att betala för vårt prisvärda byte. Resan har varit lång och det börjar kurra i våra magar när vi får syn på deras utbud av kraftigt rabatterade chokladkakor intill kassabandet. Vi faller för priset och spenderar våra absolut sista slantar på 3 Lion Bars för 10 kronor.

Utmattade men glada beger vi oss hemåt med kassar fyllda av mat som kostat endast en spottstyver av vad vi vanligtvis betalar. Utöver inköpen tar vi med oss en upplevelse vi sent kommer att glömma!

20


ARIANS DAGBO K Heeeeej dag boken! Tänk vad tiden går fort! Är i dagsläget mer än 50% tand läkare ( dock fortfarande 100% nervös bland tjejer..). Har nu bl ivit varm i kläderna u ppe på plan 6. Mi n relation ti l l patienterna är ri ktigt bra! Frågan är om den börjar bl i l ite för bra.. Chattar just nu ganska i ntensivt med mi n patient och jag känner att fjäri larna i magen börjar komma.

I nte bra! Får börja fokusera mer på parodontit än pussar känner jag. Ser dock redan fram emot nästa läkni ngskontrol l! Snart är det även dags för det fru ktade prepprovet. Vissa oroar sig för hu r dom skal l använda separationsdiamanten, men jag tänker endast på när jag måste separera från mi n parodpatient. Förlåt att jag tar u pp det igen men det är l ite jobbigt faktiskt. Angående prepprovet är jag ri ktigt taggad! Har bra flyt på prekl i n och är redo för smal chamfer, sku ldra, onlay och al lt vad jag kommer stäl las i nför. Kommer ni i håg när mi n dag bok gjorde debut? Ungefär kri ng Åreresan 2018? Resan där mitt studentl iv tog en oväntad vändni ng. Under detta år har det osäkra råddju ret växt u pp och utvecklas ti l l ett lejon fu l lt av självförtroende och är nu vad människor på skolan kal lar för skolans sociala centru m.

Nog om det. Har nu varit iväg på ännu en Åreresa. Denna mi nst l i ka bra som den förra. Det var al kohol hit, al kohol dit, en norska där, oj en ti l l norska där, en sovstu nd på toaletten sista kväl len och vi ps så var man hemma igen. Det som händer i Åre stannar i Åre så jag vi l l ej fördju pa mig i det ämnet. Häng med på nästa års fjäl lenäventy r och u pplev al lt med egna ögon istäl let ;). Vi grabbar i T6 hade för ett tag sedan hand om årets damsittni ng! Var väldigt u ppskattat har jag hört. Men vet i nte om detta är ett lämpl igt foru m för att beskriva al lt som hände u nder kväl len :pPp. Dock kan jag säga att det var sjuuu kt många tjejer på plats. Visste i nte i nte vad jag sku l le ta mig ti l l. Ti l l slut blev det för mycket så var tvu ngen att lätta på hjärtat l ite. Sa därför ti l l någon random tjej som hette Heaven(?) att hon var trevl ig. Hon fick nog fel u ppfattni ng för dagen därpå tog hon flyget ti l l Portugal. Vi l l hon att man ska följ a efter? Hon kanske bara spelar svår? Orkar i nte med tjejers lekar al ltså.. Kanske klu rar ut det i tid ti l l nästa nu mmer.

Det var al lt för mig! Ha d gött / Arian

@ariandanai @s.r90

21


EN FÖRDEG

tre olika sorters semlor Med Gabriel Issa

Om jag endast fick välja en bakelse att unna mig för resten av mitt liv skulle jag utan tvekan välja semlan - en bulle med en fyllning av mandelmassa och en härlig klick grädde på bästa vis. Kan det bli bättre? Här presenterar jag hur man kan göra tre olika sorters semlor på samma fördeg. Fullständigt recept med tips finns att hitta på www..koket.se

Ingredienser

Gör så här

2 dl mjölk

Blanda hälften av vetemjölen och jästen med fingervarm mjölk. Fortsätt sedan att blanda i resterande ingredienser. Bearbeta till en fin deg. Dela sedan degen i tre lika stora bitar för att göra:

7 dl vetemjöl 25 g jäst 1 ägg 0,5 tsk salt 5 g malen kardemumma 100 g smör, rumstempererat 1 dl strösocker Kakao Mandelmassa

22

1. Klassisk semla Dela upp degen i lika stora bitar och runda till varje bit med handflatan mot en arbetsyta. 2. Kanelbullesemla Kalva ut degen jämnt. Smöra ytligt och strö på en blandning av strösocker och kanel. Rulla sedan ihop degen och skär upp lika stora bitar. Lägg på bakplåtspapper, platta till något lätt. 3. Chockladsemla Blanda i kakao efter smak/önskan. Bearbeta in kakaon tills jämn förgfördelning uppnåtts. Dela upp degen i lika stora bitar och runda till varje bit med handflatan mot en arbetsyta. Låt jäsa i 2 h under duk. Grädda sedan mitt i ugnen. 180 grader tills ytan får en fin färg (ca 12 min). Låt svalna. Skär sedan loss locken, fyll på med mandelmassa, spritsa grädde och tryck ner locket en bit ner i grädden. Garnera med florsocker och choklad om önskas.


TANKAR IFRÅN EN .... SKRIBENTER: Gubbarna Fredrik Branting & Elias Carlqvist, och de unga fröknarna Ida Sörensson & Martina Ros T2

Nu när vårterminen är kommen och studenterna på första året försvunnit till OSOF-land, och studenterna på sista året snart försvinner ut i FTV-land kan man börja fundera på vad man egentligen har lärt sig under utbildningen. Har sättet man tänker på utvecklas någonting eller är sig funderingarna lika? Vi gjorde en djupdykning i några studenters djupaste tankar för att se!

T2: Hur ska jag klara mig månaden ut med 3500kr? T10: Hur ska jag hitta tillräckligt med roligheter för mina snart 35.000? T2: OSOF och Kemin, är detta tandläkar-eller läkarplugg? T10: OSOF och kemin, kommer inte ihåg ett dugg.

T2: Hur ska det gå på nästa tenta, pluggat varje kväll i flera veckor. T10: Ingen fara med nästa veckas tenta, jag börjar plugget två dagar innan! T2: Vad spännande det blir att börja MIBa! T10: Om jag måste MIBa en patient till så hoppar jag av den här utbildningen. T2: Vad ska jag ha på mig för outfit imorgon? T10: Pyjamas varje dag, skönt!

EN T2:AS HJÄRNA

24

Är vital och hu ngrig Redo att i nta ny i nformation Ej utvecklat ”ifrågasättar” loben Orol ig för att på få plats med mer kemi, cmb och vetenskapl ig i ntrodu ktion


T2: Åh vilken stor klass vi är, då finns det många att lära känna! T10: Det bästa med examen kommer bli att slippa alla dessa kursare. T2: Jag längtar efter första dagen på folktandvården. T10: Jag längtar efter första dagen på privatkliniken! T2: Nudlar till lunch igen.. T10: Snart har jag ätit min livs sista matlåda! T2: Bäst att ta en kaffe till maten så jag sparar 7 kronor. T10: Skönt med kaffemaskin på kliniken. T2: I helgenska jag plugga. T10: I helgen ska jag segla, spela golf och räkna mina pengar! T2: Om ett tag har jag en undersökning på patient, spännande! T10: Snart har jag 20 undersökningar på en dag, hjälp. T2: Odontologiska spelen verkar kul! T10: Ja det var kul! T2: Dags att välkomna nya kollobarn till höst! T10: Dags att börja tänka på att skaffa barn. T2: Hur ska jag ha råd med all denna kurslitteratur T10: Skönt att man inte köpt en enda bok efter kemin! T2: Vilken kurs håller i nästa dammiddag? T10: Vem i kursen ska gifta sig härnäst?

EN T10:AS HJÄRNA Stänga i ntag för i nformation termi n 9 Så fy l ld med saker att för varje ny fakta måste ett gammalt ut Tankar om skolan har bytts ut mot tankar vad som kommer hända på framtida kl i ni k

T2: Äntligen börjar pojkarna få fjun på sina hakor! T10: Gubbarna börjar få håravfall. T2: Var ligger salen Konrad? T10: Konrad, Sundström och Lundström. Salarna man aldrig lärde sig hitta. T2: Vad gör ÖSF? T10: Vad gör ÖSF?

25


t e l a v s t n e m a l r a p pa

Euro

2018 är över och därmed också riksdagsvalet. Vi befinner oss i 2019 och blickar nu framåt mot europaparlamentsvalet som äger rum våren 2019. Alla över 18 har rätt att rösta men många tycker att just europaparlamentsvalet känns lite krångligt. Därför ska vi försöka svara på följande frågor: Vad är europaparlamentsvalet? Vad ska man rösta på? När ska man rösta? Hur ska man tänka?

Europaparlamentet är en del av Europeiska Unionen som i sin tur är en union mellan 28 europeiska länder med syftet att bland annat främja frihet, säkerhet och rättvisa utan inre gränser och ha en inre marknad med fri rörlighet. Inom EU finns två lagstiftande institut; EU-parlamentet och europeiska unionens råd. Parlamentet består av 751 ledamöter (också kallade europaparlamentariker) varav Sverige är tilldelad 20 av platserna. Vad gör parlamentet? De är med och bestämmer kring lagar gällande till exempel mat, om att resa och arbeta i EU samt om miljön. Ett exempel på en lag som europaparlamentet har varit med och bestämt är lagen om hur mycket det kostar att ringa mellan EU-länder. Hur ser parlamentet ut? Parlamentet leds av en talman som väljs ut av kammaren (en församling där röstning sker). Sedan i början av januari 2017 har detta varit Antonio Tajani. De 751 ledamöterna är organiserade efter politisk tillhörighet i olika politiska grupper. De är alltså inte ordnade efter nationalitet.

Vem ska man rösta på? Du ska rösta på de politiker som du vill ska få vara med i Europaparlamentet och bestämma. Det svenska folket ska välja totalt 20 politiker att verka i europaparlamentet. För att bli vald till ledamot måste man ha fått minst 5% av partiets röster. Vilka svenska partier får vara med? Endast de partier som klarat 4% spärren får vara med. Partierna blir tilldelade olika mandat. Det största partiet får det första mandatet och ibland också det andra. Näst största partiet tilldelas det andra eller tredje mandatet osv. Är det fortfarande krångligt? Häng inte läpp för det, det är fortfarande tre månader kvar till du får rösta och det kommer komma mycket mer information kring europaparlamentsvalet.

När ska man rösta? Söndagen 26 maj

TEXT: SANDRA UHLIN

26


Bildkollage Dammiddagen Damerna minns inget Herrarna säger inget


Första gången som

STUDENTMARSKALK

TEXT: LUDWIG NORDSTRÖM BILD: FREDRIK BRANTING

FÖRSTA TANKEN som slår en precis innan man ska tåga in till musiken med OF´s fana inför en fylld Aula Medica av förväntansfulla studenter, anhöriga, nära vänner och högt uppsatta på KI, är vad kan möjligen gå fel? TANKARNA SVÄVAR iväg och alla möjliga scenario från att råka snubbla i första steget samtidigt som man spettar första bästa person i publiken med fanan till att kunna försöka hålla takten till intågsmusiken. ATT VARA MARSKALK vid högtidsceremonier likt examen, doktorand ceremonier, rektorsinstallationer etc. är något som kan beskrivas som en skräckblandad förtjusning där man dras mellan att vara väldigt nervös till att njuta fullt ut av att kunna dela dessa stunder med alla som ser detta som en av sina största dagar i livet. I ARBETET ingår det flera delar i uppgifter och vilken funktion som man ska fylla under ceremonien, vilket denna artikel ska försöka skapa intresse kring att vara marskalk.


Om ni någonsin får chansen att vara marskalk under er studietid tveka inte, ni kommer inte ångra er!

ALLT BÖRJAR DAGEN INNAN då alla marskalkar, ca 15 till antalet vid mitt tillfälle, samlas för en genomgång och repetition av hur hela examensceremonien ska gå till. Detta inkluderar olika uppgifter för olika marskalkar. Dagen efter då ceremonien ska äga rum gäller det allt sitter som det ska! DAGEN FÖR examensceremonin börjar med att dörrarna slås och då välkomnas alla besökare av våra Foajé-marskalkar som finns för att hälsa alla välkomna och vara likt en guide för alla besökare för att säga var och när alla ska vara på plats och hur dem hittar i byggnaden. När väl alla har hittat sina platser är det dax för att examensceremonin att börja. Intågsmusiken börjar spelas av orkestern. FÖRVÄNTAN HÖJS I hela salen och så är det tid för fanbärarna att marschera in till musiken för att sedan följas av KI´s rektor och överstemarskalken bland annat, vars uppgift är att förrätta utdelningen av examensbevisen. Dessa följs sedan av huvudpersonens för dagen vilket förstås är avgångsstudenterna. Dessa hjälps till sin plats av rotations-marskalkarna vars syfte är just att hålla koll på ordningen vilket är av stor vikt för att rätt namn som läses upp senare ska stämma överens med personen som mottar examensbeviset. ALLT DETTA FÖLJS upp av tacktal från lärare till eleverna om vad som ar utmärkt deras resa fram till denna dagen och vad dem har att vänta sig av framtiden utan för skolans väggar. Efter dessa tal tas varje program upp på scen av rotations-marskalkarna. När överstemarskalken har läst upp alla namn allt eftersom och rektorn har räckt över alla examensbevis tar en ny del av arbetet vid för oss som även är så kallade scen-marskalkar. Detta innebär att vi sitter på sidan av scenen för att under tiden som namnen presenteras kommer upp bakom alla utgångselever som presenteras för att sedan kunna placera ut dem på rader av stolar där dem sedan ska fotograferas hela klassen tillsammans med sina examensbevis i handen och ett stort leende på läpparna. Uppgiften för oss blir att kunna veta hur många vi ska placera på varje rad för varje klass för att på så sätt få till ett snyggt och symmetriskt gruppfoto.

NÄR FOTOT väl är taget så tas nästa program upp tills att dess att alla klasser har fått sina bevis och fotograferats. Innan själva ceremonin är över avslutas det med fantastiska scenframträdande i form av sång och dans. Under tiden så förbereder vi oss som är fanbärare för att bära ut fanorna igen och på så sätt förkunna att allt är över. Uttåget sker på samma sätt som allt började med att fanbärare går först följt av bland annat rektor och överstemarskalk. DETTA ÄR HUR det ser ut för alla marskalkar under ett examenstillfälle där vi står för olika funktioner för att det ska bli så snyggt och högtidligt som möjligt för alla inblandade. Som fanbärare och scenmarskalk får man vara mycket i ramljuset med alla blickar på sig där det gäller att just inte dra blickarna till sig utan göra så allt bara flyter på som om det inte vore någon där. DETTA VAR MITT första tillfälle som marskalk och det är något som jag absolut kommer att vara igen! Det är fantastiskt roligt att kunna vara med under en sån här stor dag och få vara en del av detta. Att det dessutom ingår en fantastik fest och middag på Grand Hotell dagen efter gör inte det hela sämre då man verkligen kan få njuta av sitt arbete dagen innan och få lära känna alla andra marskalkar och avgångselever från andra program och årskurser på ett avslappnat och roligt sätt. Så om ni någonsin får chansen att vara marskalk under er studietid tveka inte utan säg bara ja om ni blir utvalda efter ha ansökt om det, ni kommer inte att ångra er!


Adams krönika

HUR DU BLIR MIN FAVORITLÄRARE Lärare, en yrkesgrupp som har varit med och format oss från första dagen i skolan. Lärare, de som kunde vara faktorn som avgör hur vi känner inför matte, kemi eller vad ungdomar nu läser i skolan. När man växer upp (om man någonsin gör det) och kommer till universitetet så byts lärare ut mot i vårt fall: handledare och föreläsare.

Hur kommer det sig då att vissa lärare kan få mig att ha roligt och lära mig på ett seminarium medan vissa lärare aldrig nåt fram? Hur blir man en favoritlärare? När vi studenter kommer levererade till Karolinska är vi redan halvformade klumpar av energi, vissa mer formade än andra. Vi är alla olika öppna för hur mycket vi vill ta åt oss och precis på samma sätt har vi alla olika sätt vi läwr oss på. Jag själv lever helst i ständigt rädsla för att det ska komma en handledare utrustad med K-pist och peppra mig med frågor. Det gör att jag hela tiden måste gå med min skyddsväst - kunskapen. En redig grillning gör att mina synapser går heta och trots den negativa sidoeffekten med svettningar föredrar jag fortfarande detta. Ta mig nu inte för hårt på orden, genom att fråga ut studenten måste detta utföras med en gnutta ödmjukhet. För mig är den bästa läraren någon som är kunnig på sin sak, vill ha sina studenter redo men hanterar oss också med en stor nypa humor. När jag ser min favoritlärare på sal, slår hjärtat alltid lite fortare. Om det är pågrund av kärlek till denna eller adrenalinpåslaget av att behöva vara på tårna vet jag inte. På skolan har jag träffat många som har samma utlärningsstil, men ofta med avsaknad att kunna även skämta och prata som vanliga människor när patienten inte är i stolen. Det ligger mycket i vad man har för personlig preferenser, alla gillar inte Earl grey te utan behöver ett starkt chai. Ingen kan vara allas favoritlärare. Det finns ett pris som varje års ges ut, Storsmockan. Det delas ut från de kurser som tar examen till den lärare de tyckt bäst om och som varit mest pedagogisk under utbildningen. Ord som återkommer i motiveringarna är: Lugn, förklarar på en bra nivå, reflekterar tillsammans med studenten och brinnande engagemang. både för studenten och för vården Jag insåg precis att för att vara en favoritlärare är det nog dessa egenskaper som ska anammas men vill du bli MIN favoritlärare - ja välkommen till min bbq.


r ä b m o s a k i L

Priscilla Gomez?

Heaven T6?

Emiliano Insúa?

Arian T6?

Vildvittra?

Stephanie T8?

Mickaël Simon?

Ramtin T2?

Stina Nilsson?

Felicia T4?

Sergio Torres?

Cavum-Simon T10?


EN RESA TILL AFRIKA Fyra tandläkarstudenter från termin 6 spenderade en månad i Tanzania. Bestående av sol, bad, safari och en kurs i global hälsa under två veckor.

i har k de v n. i l a k s hygie r gan olen va te bristande r til t s r a k Tandlä erige, men li de använde v d här i s n ser du va fyl ning. e d l i r b a r ot På att gö

Vi besökte en familj för att ställa frågor och se hur de lever i fattiga delar av Bagamoyo. Vi gav dem gåvor som tack.

Vandrade län svalkade o gs zanzibars vita ss i det v stränder arma salt vattnet un och der jul och nyår.

En Skola i Dar es salaam, barnen var väldigt glada.

Vi besökte en familj för att ställa frågor och se hur de lever i Uppskattningsvis ville Vi90% av gåvor alla som barnen fattiga delar av Bagamoyo. gav dem tack. bli läkare

eller tandläkare


NY

HE

ILNINGAR i tänderna?

Tre dagars safari innan kursen drog upplevelse att igång, obesk vara så nära rivlig de vilda djure n och njuta a naturen. v

GUM® SensiVital®+ ger en dubbelverkande och hållbar smärtlindring - omedelbart!

DUAL ACTION

BLOCKERAR

FÖRSEGLAR LINDRAR

FÖRSTÄRKER

Upplevde annorlund a stadsmiljöer jämfört med Stockh olm

TEXT OCH BILD: LINA ANGERSTIG

T!


G

TIMimO

A N ed

Ö R

S P

M

Hej, Käftisar!

MimO här för ge ut de magiska tipsar som kan underlätta ditt studentliv! Men först, vad är MimO? Visste du ens att MimO fanns innan? Det hoppas jag, men för dig som inte vet så står MimO för miljömedvetna odontologer. Som namnet säger så är vi studenter som engagerar vår tid åt en bättre skolmiljö. Dessutom älskar vi att fixa pubar eller mysiga dagar där vi försöker sprida miljökunskaper med lite miljövänliga förtäringar. Vart finns vi då tänker du? Ja, vi har en Facebookgrupp som vi skriver våra idéer och planerar våra möten, och alla är välkomna att joina såklart! Men sen har vi en Facebook sida som vi delar aktuella miljö artiklar, evenemangen och även olika tips till våra studentkamrater. Vad vill MimO tipsa om idag? Läs vidare så får du se!

SKIPPA PLAST SUGRÖRET SOPSORTERA Idag är det väldigt aktuellt med klimatförändring och hur vi måste ändra vårt sätt att leva för att kunna påverka klimatet på positivt sätt. Vi studenter kan göra så mycket genom att ändra på så litet. Det kan handla om allt från att sortera sina sopor till vilka matprodukter man handlar. Sverige är ändå känd för sina sopsorteringar och detta ska man va stolt över men också verkligen följa. Det är väldigt bra att ha en rätt sorteringssystem hemma hos dig där du kan lätt kunna sortera dina sopor samt panta dina pantburkar. När det kommer till skolan så har vi pantstationer uppe på våning fem, bredvid Starbucks, en på kårlokalen och en vid puben.

Handla svenskt En annan grej är att man kan börja ändra på sin kost beroende på hur det ser ut. Det kan ske en otrolig stor förändring på klimatet om bara människor minskar intaget avkött och äta mer grönsaker. Visste du att hundra gram nötkött förbrukar över 8 badkar med vatten, jämfört med vegetarisk mats lägre belastning?

TEXT: NAOMI SAMUEL

För dig som använder sugrör på McDonalds så är det dags att säga hejdå till dem eftersom du inte behöver dem och dessutom är vår värld bättre utan sugrör. Man brukar rekommendera flergångssugrör för de som måste använda dem.

ÄT MER VEGETARISKT Att handla mat för en student kan betyda att ta vad som är billigt eller prisvärt, även om det är produkter som inte är från Sverige. Detta är absolut dåligt för miljön då transporter för produkterna kan stå för en stor del av utsläppen av växthusgaser. Det är bra att tänka efter när man handlar mat och helst köpa produkter som är svenskt. Det bästa alternativ är att man äter det som passar säsongen och på det sättet behöver man inte köpa produkter från utlandet.


TIPS OCH TRIX TEXT: ELIAS CARLQVIST OCH FREDRIK BRANTING

Ekar det tomt i kassan?

Har du spillt kaffe på din vita klinikrock?

Ta en lång sovmorgon så behöver du bara betala för två mål mat om dagen.

Doppa hela rocken i ett badkar av kaffe så får du en brun rock utan spår av en enstaka fläck.

Ont om tid på morgonen?

Är du trött på att koka vatten för matlagning?

Testa att använda tandkräm istället för pålägg på smörgåsen så spar du två minuter på borstning.

Koka upp 10 liter vatten och lägg in det i frysen, då har du det smidigt till hans nästa gång du kokar nudlar.

Snacks sugen på föreläsningen?

Känner du dig ensam?

Ta på dig din OF-hoodie bak och fram och fyll luvan med popcorn.

Ta en klinikhandske och fyll den med varmt vatten. Det känns precis som att hålla någon i handen! Har du disk hemma i köket och gäster på väg? Lägg lite rena tallrikar intill disken så ser det ut som du kommit en bra bit på vägen.

96% Ricinolja

Introducing TePe GOOD®

www.tepe.com/good

Återvunnen CO2

Solenergi

Sockerrör

95% återvunnen CO2

8863SE

I mer än 50 år har vi strävat efter att förbättra människors munhälsa. Detta har vi varit framgångsrika med, därför tar vi nu nästa steg mot en hälsosammare livsstil. Nu lanserar vi TePe GOOD® – en ny miljövänligare tandborste.

biobaserad plast


Avsändare: Cavum - Odontologiska föreningens tidsskrift Alfred Nobels Allé 8, 141 52 Huddinge

POSTTIDNING B

Profile for OFT Cavum

Cavum 831  

Cavum 831  

Profile for oftcavum
Advertisement