Page 1

KAPITEL 7 I OU RE HISTORIEN

RIGSREVISIONEN BANKER PÅ Hvordan hænger økonomien og administrationen sammen på de to skoler i Oure?

Er det overhovedet rimeligt og lovligt at bedrive statsstøttet kursusvirksomhed med eksotiske emner som golf, sejlads og vindsurfing på programmet?

den offentlige mistænkeliggørelse som et tungt åg over den daglige skoledrift. Luften var ladet med beskyldninger om ”fusk” og ”bedrageri”.

Det var de to helt centrale spørgsmål, som fra højeste niveau blev rejst i begyndelsen af 1990’erne. Spørgsmål, som blev fulgt op af to års kulegravning foretaget af henholdsvis Rigsrevisionen og Undervisningsministeriet.

Hvor vil dette ende? Kan det tænkes, at vi har gjort noget galt? Hvad kommer det til at betyde?

Nu skulle der endegyldigt kastes lys over den bemærkelsesværdige skolesucces på Sydfyn. Hver en sten skulle vendes. Og det blev de. Frem til midten af 1990’erne blev skolerne i Oure gennemgået i alle leder og kanter. Barsk kost. Konstant hvilede

Spørgsmålene martrede såvel skoleledelsen som medarbejderne, som blot kunne se passivt til, alt imens undersøgelserne stod på.

Det blå stempel I 1995-96 faldt dommen fra Rigsrevisionen. I en 54 siders lang rapport med den alt andet end mundrette titel ”Beretning om habilitetsforhold mv. ved Oure Idrætshøjskole og Idrætsefterskole” fik skolerne omsider det blå stempel. De ledelsesmæssige og økonomiske

dispositioner, som var blevet truffet i opstartsfasen, blev godkendt. Der var – som en kendt, dansk politisk sætning få år forinden havde lydt – ikke noget at komme efter.

Stort set samtidig faldt dommen fra Undervisningsministeriet: Skolernes kursuspolitik var godkendt. Lettelsens suk på Sydfyn gav genlyd overalt i Danmark. Ikke alene var skolerne i Oure gået fri af skæbnesvangre domsfældelser – nu kunne man oven i købet fremadrettet bryste sig af at have Danmarks mest gennemanalyserede og gennemsigtige skolevirksomhed. Det var tid til at træde ind i en ny epoke.

Oven på en række hårde år i mediernes, Rigsrevisionens og Undervisningsministeriets søgelys var man i Oure i 1996 omsider i færd med at genfinde sig selv. Med den officielle blåstempling af forholdene omkring økonomi, administration og kursusvirksomhed var der vundet respekt. Der blev fortsat raslet med sablerne rundt omkring blandt diverse kritikere, men frekvensen af de harske udfald var på retur. Uanset hvordan man end vendte og drejede det, så stod det nu lysende klart, at de to skoler i Oure var kommet for at blive. Med otte år på bagen var det sydfynske skoleprojekt omsider begyndt at blive omtalt som en god historie. Konsolideringen havde sejret, og initiativlysten funklede ud af de mange farvestrålende publikationer, der havde det røde ”O” som afsender – ”Sommer for fulde sejl – kom til Oure og få vind i sejlene”, lød det i tillokkende, poetiske vendinger. Også kurven for den ellers anstrengte økonomi begyndte nu at vende. I 1996 overtog Oure-skolerne selv deres ejendomme til en værdi af i alt 47,4 millioner kroner. Skoleprojektet var blevet

1999 steget til 529.

en god forretning. Men de penge, der blev genereret på efterskole, højskole og sommerkurser, strøg ikke direkte ind på bankbogen. De blev heller ikke brugt til prægtige lærerboliger eller administration med mahogniborde og PH-lamper.

foto: ROLAND PETERSEN

KAPITEL 6 I OU RE HISTORIEN

UVILJEN FORSTUMMER

FØRSTE SPADESTIK TIL KUNSTBANEN BLEV TAGET AF ELEV LISE HAHNE JENSEN, MED HJÆLP FRA TIDLIGERE BOGMESTER, LARS ERIK HORNEMANN OG LARS HØGH.

Pengene blev investeret i nye tiltag, som kunne udvide skolekonceptet. En seks hullers golfbane så dagens lys, og der blev investeret i kunststofbane i 2006. Økonomien og investeringerne blev understøttet af en konstant fremgang i søgningen til både efterskolen, højskolen og sommerkurserne. Hvor der i 1990 var 346 årselever gennem skolesystemet i Oure, så var antallet i

Udviklingen skulle ses i lyset af samfundets udvikling i bredere forstand. Yuppier med brede skuldre, solariebrun fitnessdyrkelse, caféliv, punk, elektrisk musik og en bølge af unge erhvervsledere i 1980’erne var blevet afløst af nogle hårde år i begyndelsen af 1990’erne. Gevaldige økonomiske tømmermænd og voldsomme krige rundt om i verden – år med Tamilsag, tvangsauktioner og tanker om back to basic. Nu, hvor 1990’erne gik på hæld, og et nyt årtusinde stod for døren, taltes der om ansvarlighed og omtanke, det nære og det åndelige. Ja, der var sågar dem, som slyngede ord som ”økologisk råderum” og ”holisme” ud i det offentlige rum. Der skulle være sammenhæng i tingene. I Oure forsøgte man – som altid – at afspejle og navigere efter samtiden og samfundets udvikling. Da raketterne var landet oven på det storslåede millennium, var man klar til at tage de næste store skridt ind i det 21. århundrede.

10

Prinsesse Diana omkommer

1997 er også året, hvor

I 1998 åbner Storebælts-

I USA begynder en af de

Popgruppen Aqua leverer

Under sommerens VM i

verdenskortet som årets

i en bilulykke i Paris, og i

Tæskeholdet hærger i

forbindelsen, og dermed

største politiske person-

nye toner til ikke bare den

fodbold takker dansk fod-

kulturby, og den politiske

Danmark sætter en beton-

Danmarks Radio, og hvor

er Jylland, Fyn og Sjæl-

skandaler at rulle, da det

danske, men internationale

bolds superstjerne num-

verden tager afsked

klods på Helsingørmotor-

Nobelprisen i litteratur

land bundet sammen.

kommer frem, at præsident

verdensscene, da de bra-

mer et, Michael Laudrup, af

med en af de helt store

vejen en politisk stopper

højst overraskende går

Bill Clinton har haft en

ger gennem lydmuren med

efter en genial frispilning

politiske personligheder

for den konservative

til den italienske tusind-

affære med praktikanten

”Barbie Girl”.

til Ebbe Sand og en lige så

gennem flere årtier,

leder Hans Engell,

kunstner Dario Fo.

Monica Lewinsky.

Hele Danmark er på den

den franske ministerpræsi-

der tages med en alkohol-

mod de brasilianske ver-

film som ”Den eneste ene”,

store klinge, da Bjarne Riis

dent Francois Mitterrand.

promille på 1,37.

densstjerner.

”Mifunes sidste sang” og

polfoto

København kommer på

mindeværdig kvartfinale

En orkan raser over det ganske land i december 1999 og forårsager store ødelæggelser.

I de danske biografer er der rift om sæderne med

i juli 1996 stiller sig øverst

”I Kina spiser de hunde” på

på podiet som samlet vind-

plakaten.

er af Tour de France.

side 13 – OURE REFLECT

OURE REFLECT –

side 14

Reflect2_side7  
Reflect2_side7