Ondernemend Friesland editie 5-2023

Page 1

www.of.nl N0 05 2023 TEAM Nieuw gezicht, frisse plannen BOOKX Dé partner voor VIP-groepsarrangementen BEDRIJFSMAKELAARDIJ HOEKSTRA Ondernemers lopen warm voor de ‘Bonnema’ Toren

samen werken.

samen werken en samen vooruit

In de nieuwe gemeente De Fryske Marren houden we er met elkaar de vaart in.

Ondernemers hebben in deze mooie gemeente alle ruimte en helpen elkaar waar dat maar kan. Moet de koers verlegd worden? Dan doen we dat samen. Want door krachten te bundelen, komen we verder. Meer weten? www.defryskemarren.nl

www.defryskemarren.nl

Ontboezemingen

Om u nog weer even bij de les te trekken; in de vorige OF had ik het over één van mijn favoriete vragen, die ik vaak aan ondernemers, maar óók aan al mijn vrienden stel: wat zou je beroepsmatig willen zijn wanneer je morgen niet meer je huidige bedrijf hebt en ook beslist iets geheel anders zou moeten kiezen?’

Die vraag zélf beantwoorden vind ik lastig, omdat ik overdreven ruime interesse heb in van alles en nog wat. Ik loop dan dus als een kind in de snoepwinkel langs alle schappen, vol levens, carrières en beroepen, terwijl ik maar een dubbeltje te besteden heb. Ik eindigde de vorige column met de keuze van ‘kunstenaar’; een containerbegrip waar ik in ieder geval héél veel van mijn interesses in kwijt kan. Hierover in een volgende editie méér.

Ik wil het eerst met u hebben over het waarom van deze vraag. Toen ik achttien jaar geleden voor OF begon te schrijven was ik in de aandoenlijke overtuiging dat een voorwoord in ‘Ondernemend Friesland’ opiniërend zou moeten zijn. Bij voorkeur over het Friese zakenleven, of over gewichtige zaken als wetgeving of economie. Een ferm standpunt met spitsvondige onderbouwing zou de statuur van dit magazine ten goede komen, zo dacht ik. Inmiddels denk ik precies het tegenovergestelde. Er zijn al zóveel meningen tegenwoordig; daar heeft Menno Bakker uit Leeuwarden niet veel aan toe te voegen. Het maximale wat ik op deze plek kan doen is kleine persoonlijke stukjes van mezelf weggeven, hoe verknipt en onzakelijk ze ook mogen overkomen, zo denk ik nu.

Daarom zal ik u, zo lang het me is gegeven, in de komende edities vanaf deze plek enkele persoonlijke ontboezemingen doen, die wellicht verrassend, vertederend of ontluisterend zullen zijn, maar die

naar ik hoop wel een beetje prozaïsche verstrooiing bieden én wie weet: enkele nieuwe inzichten, voor ú.

Stiekem hoop ik ook een beetje een voorbeeld te stellen. We zouden u allen graag motiveren om ook zo persoonlijk mogelijk te zijn, als u eens in OF komt met een verhaal. Want u en ik, wij lezers, willen vooral ondernemers persóónlijk een beetje leren kennen. Dat is soms moeilijk, want ondernemers betalen meestal voor een verhaal. Ze zijn dikwijls harstikke gedreven en enthousiast, maar begrijpen soms niet dat hun persoonlijke dromen én angsten vaak interessanter zijn dan het motto ‘dat de klant altijd centraal staat’ en dat ‘we een nuchtere no nonsensementaliteit hebben’. Niet dat dit verkeerd is, maar…onderscheidend? Dat ben je vooral zélf, als persóón! Kleine kenmerkende stukjes hiervan delen is de allerbeste promotie is die je kunt doen, óók voor je bedrijf; daar ben ik van overtuigd.

Welnu, daarom van mijn kant de belofte; ik zal in de komende edities óók persoonlijk zijn.

Over waarom ik stilletjes denk dat ik een echte kunstenaar ben en over mijn leerzame ervaringen met het stofje cortisol.

Menno Bakker

HOOFDREDACTEUR

Meer lezen of reageren? linkedin.com/in/bakkermenno of op https://twitter.com/OF_nl

Zeven levens, deel 2
3 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2023-05

Colofon

Uitgeverij

Brouwer Business

Media BV

Hoofdredactie

Menno Bakker

Bladmanagement

Ed Klijnman

Coverfoto

Ed Klijnman

Advertentie

exploitatie en administratie

Ondernemend

Friesland BV

Tussendiepen 21

9206 AA Drachten

Telefoon 0512-366326

Jasper van der Sluis

06-46033589

Gerrit Landman

06-18882116

Jan Gerrit de Boer

06-40209389

Redactie

NARVIC-media, met: Menno Bakker, Tine van Knijff-van Hijum, Willem Walda, Amanda de Vries, Richard Tjalsma en Yke Bremer

nieuwsberichten@of.nl

Vormgeving

VDS Crossmedia

Drukker Scholma Druk

ISSN 1383-9314

© De uitgever kan op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van informatie. Uitgever aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de schade, van welk aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebasseerd zijn op informatie uit deze uitgave. Uit deze uitgave mag na toestemming van de uitgever met bronvermelding geciteerd worden.

www.of.nl

Ondernemers veel inspiratie rijker na geslaagd

MKB-leiderschapsevent Overstag

Als compagnons, vennoten of familieleden gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het eigenaarschap en leiderschap van een MKB-bedrijf; hoe doe je dat? Deze vraag stond centraal tijdens Overstag 2023.

‘Klanten krijgen bij ons met echte mensen te maken’

’t Hasker Assurantiekantoor in Oudehaske is een onafhankelijke financiële adviesorganisatie en Zelfstandig Adviseur van RegioBank. Foppie van Terwisga en haar medewerkers zetten zich deskundig en met veel plezier in voor de particuliere én de zakelijke klant. Of het nu gaat om een spaarrekening of een bedrijfshypotheek, klanten worden persoonlijk en gastvrij onthaald. “Wij hebben tijd voor ze.”

‘BookX is dé partner voor VIP-groepsarrangementen’

Musical De Tocht ging op 1 oktober in première in het speciaal hiervoor gebouwde Friso Theater in Leeuwarden. BookX is partner van deze productie voor de groepsreserveringen/ arrangementen. “Bij De Tocht verwelkomen we elke avond een aantal bedrijven”, vertelt directeur Willem Adriaanse van BookX. “Zij bezoeken een bijzondere voorstelling, want De Tocht heeft een eigen ijsvloer en maakt gebruik van de nieuwste theatertechnieken en special effects. Bovendien maken wij van elk groepsarrangement een bijzondere FIP*-beleving.”

18 30 28
4 OF 2023-05

"Ondernemers lopen warm voor de 'Bonnema' toren"

Als bedrijfsmakelaar en vastgoedbeheerder verhuurt, verkoopt, taxeert en beheert Hoekstra alles op het gebied van bedrijf onroerend goed. Kantoren, winkels, zorgvastgoed en overig commercieel onroerend goed. Eén van de nieuwste projecten is de verhuur van de ‘Bonnema’ toren in Leeuwarden. OF sprak met bedrijfsmakelaar Jimte Jan Abma over dit bijzondere project en de diversiteit van zijn werk. “Op één dag heb ik met allerlei verschillende klanten en vastgoed te maken.”

Nieuw bij Fortibox: Kies en reserveer zelf je container

Zelf je container uitkiezen, met een QR-code informatie opvragen én de reservering maken: bij Fortibox in Burgum kan het. Dankzij deze unieke manier van werken zijn de nieuwe, gebruikte en refurbished zeecontainers voor de verkoop en verhuur mateloos populair. Er wordt dit najaar zelfs een tweede opslaglocatie geopend, op de Burgumerdaam in Burgum.

Private banking voor professionals met potentieel

Een fors startkapitaal? Voor young professionals met potentieel is dat niet meer nodig. Al met beperkte bedragen kunnen zij terecht bij het in Heerenveen gevestigde Delen Private Bank voor vermogensbeheer en financiële planning.

48 38
40 5 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2023-05
Breedpad 21 - 8442 AA Heerenveen - (0513) 61 44 44 info@kuiper ver zekeringen.nl - www.kuiper ver zekeringen.nl Succesvol ondernemer én goede werkgever? Maar ook levensgenieter? Wij helpen u graag. Samen met u kijken we welke zakelijke verzekeringen u nodig heeft en het beste bij uw onderneming en u als ondernemer passen. Met onze jarenlange ervaring en persoonlijke betrokkenheid adviseren wij u over het voorkomen en beheersen van risico’s.

Wettermerk officiële partner van de 24 uur Waterstof Challenge

Marketingbureau Wettermerk uit Leeuwarden is een strategisch partnerschap aangegaan met de 24 uur Waterstof Challenge voor de editie van dit jaar. “Wij zijn enorm verheugd over dit partnerschap. Waterstof is een cruciale pijler voor de toekomst, en als marketingbureau streven wij ernaar om het bewustzijn en de acceptatie ervan te vergroten. Samen met de 24 uur Waterstof Challenge zullen we ons inzetten om de boodschap van duurzame waterstoftechnologie te verspreiden”, vertelt Ruth Rottiné, directeur en oprichter van Wettermerk.

De 24 uur Waterstof Challenge, die dit jaar van start gaat in Alphen a/d Rijn bij hoofdsponsor Plug Power, is een evenement dat de potentie van waterstof als toekomstige energiebron benadrukt. Het event, gepland op 6 en 7 oktober 2023, biedt zowel Wettermerk als de 24 uur Waterstof Challengeorganisatie de gelegenheid om een gezamenlijke

Eigenaar Rederij Vooruit bemachtigt Fiets-Fun

Joost Bakker, eigenaar van Rederij Vooruit in Harlingen, heeft onlangs Fiets-Fun verworven. Deze reisorganisatie is in Nederland naar eigen zeggen pionier op het gebied van fietsvakanties voor liefhebbers van alle leeftijden. Bakker wil met Fiets-Fun inspelen op de trend naar meer duurzame vakanties. Door te kiezen voor fietsen als vervoermiddel, vermindert de ecologische voetafdruk en draagt men bij aan het behoud van natuur.

visie op duurzaamheid en innovatie te presenteren aan een internationaal publiek.

Groenere toekomst

Door de 24 uur Waterstof Challenge te sponsoren, draagt het Leeuwarder marketingbureau actief bij aan haar missie om duurzame bedrijven zichtbaar en vindbaar te maken, en draagt zij bij aan de mondiale inspanningen voor een groenere toekomst.

Dada terug in Dr8888

Om het 100-jarig jubileum van kunststroming Dada in Drachten te vieren, komt deze weer tot leven in Museum Dr8888 en tijdschrift

‘de Moanne’. Tot eind oktober is de expositie ‘Ein Paradies Für Die Neue Kunst - Kurt Schwitters in Dr8888’ te zien, bij de Museumnacht is de zogeheten dada-veldtocht in reprise en ‘de Moanne’ staat volledig in het teken van dada toen en nu.

Actieve reizen

“Sinds 1968 heeft onze familie Rederij Vooruit en we zijn inmiddels gegroeid tot de grootste rederij van de bruine zeilvloot in Noord-Nederland”, stelt Bakker. “Waar ik enorm veel energie van krijg is dat mensen die aan boord stappen enorm genieten van het Wad en de ontspanning. Omdat ik verbreding zocht ben ik op zoek gegaan naar een reisorganisatie die actieve reizen aanbiedt. In Fiets-Fun heb ik dat gevonden en inmiddels draaien we een aantal jaren.”

Fiets-Fun ontwikkelt en biedt fietsvakanties die geschikt zijn voor het hele gezin in Nederland, België, Frankrijk, Denemarken, Duitsland en Oostenrijk.

In samenwerking met Museum Dr8888 besteedt ‘de Moanne’ een complete editie aan het onderwerp: over de geschiedenis, maar vooral ook hedendaagse reacties door kunstenaars, dichters, fotografen en journalisten. De Duitse Kurt Schwitters (1887-1948), de Nederlandse Theo van Doesburg (1883-1931) en de Friese broers Thijs (1877-1947) en Evert Rinsema (1880-1958) hebben belangrijke kunstsporen achtergelaten in Drachten die tot op de dag van vandaag te zien zijn, zoals in de kleurige woningen van de Papegaaienbuurt en de glasin-loodramen van het oude lts-gebouw.

Expositie

In de expositie ‘EIN PARADIES FÜR DIE NEUE KUNST - Kurt Schwitters in Dr8888’ ontmoeten de dadaïsten van toen hedendaagse kunstenaars die reageren op de kunststroming die zich laat kenmerken door anti-kunst, absurdisme, humor en het tot kunst maken van dagelijkse objecten.

7 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2023-05

Als ik het haal – een uitspraak die je liever niet uitspreekt, maar in sommige situaties wel denkt. Een moeilijke opdracht of een deadline kennen we allemaal

Maar wat als je ongeneeslijk ziek bent?! En je elke dag niet weet hoe – en óf je wakker wordt?!

Bij ons thuis was “als ik het haal..” een uitspraak die relatief vaak werd uitgesproken door mijn vader. Niet omdat hij negatief was ingesteld, integendeel Maar omdat je met A.L.S. zeker weet dat je op korte termijn dood gaat: er is geen enkel medicijn.

In de jaren 90 niet - en nu 30 jaar later nog steeds niet!

Bevroren in je eigen lichaam

Mijn vader Evert kreeg op 44- jarige leeftijd te horen dat hij de ziekte A.L.S had.

Fitte brandweerman, vader van 8 kinderen, moest de aftakeling van zijn lichaam accepteren, want met A L S is de levensverwachting gemiddeld maar 3 – 5 jaar.. Soms zelfs maar enkele maanden..

Je hebt geen betere dagen, de spiraal gaat alleen maar downhill

Al je spieren stoppen met werken!

Je ledematen, maar ook je hart is een spier

Je hersens willen wel, maar je lichaam reageert niet meer Alsof je bevroren bent in je eigen lichaam..

In de jaren 90 was er geen medicijn of oplossing Wel waren er trails met medicijnen Proefkonijn, om te zien of iets werkt. Mijn vader heeft hier aan meegedaan Want baat het niet, dan schaadt het niet was zijn instelling

Uiteindelijk moest mijn vader op 53 jarige leeftijd de strijd opgeven en is hij door toedoen van longontsteking overleden

13 jaar heeft hij met deze ziekte geleefd!

Door de positieve instelling, zijn strijdlustige houding en kracht heeft hij kunnen doorzetten - en achteraf gezien misschien toch door de trail met medicijnen ?

SCAN EN DONEER DIRECT!

Wij gaan

6500 kilometer sneeuw & ijs trotseren in Scandinavië!

Met als doel zoveel mogelijk ‘pegels’ te verdienen voor A L S!!

Steun jij ons?

Jochum & Irene Hekstra

ARCTIC CHALLENGE TOUR 10 - 21 JANUARI 2024

WWW.ALSIKHETHAAL.COM

LANDELIJKE PREMIÈRE IN LEEUWARDEN: ORGANISCHE VUURWERKSHOW SPARK VAN DAAN ROOSEGAARDE

In het eerste weekend van november sprankelt de nieuwste lichtshow van Studio Roosegaarde in de luchten van Leeuwarden. De organische vuurwerkshow SPARK beleeft op 2, 3 en 4 november 2023 namelijk haar nationale première op het Oldehoofsterkerkhof in de Friese hoofdstad.

Het is niet de eerste keer dat Studio Roosegaarde Leeuwarden verlicht, weet wethouder Hein Kuiken. “In 2018, het Culturele Hoofdstadjaar, was Waterlicht op het Wilhelminaplein een groot succes”, vertelt hij. “De indruk die Daan Roosegaarde heeft achtergelaten en de fijne samenwerking van toen, dragen eraan bij dat we nu een wereldshow in onze stad in nationale première mogen laten gaan.”

SPARK is vrij toegankelijk. “Als we zulke producties van wereldformaat naar Leeuwarden halen, moet ook iedereen daar van kunnen genieten,” aldus Kuiken.

Nieuwe vorm van vuurwerk

Daan Roosegaarde raakte voor deze show geïnspireerd door het magische licht van vuurvliegjes en de wens om de traditie van vuurwerk te moderniseren. Het resultaat is SPARK, een voorstelling van duizenden, biologisch afbreekbare licht-sparks die organisch door de lucht zweven. “Meer dan traditioneel vuurwerk werkt SPARK hypnotiserend. Het brengt rust, als een kampvuur. En net als een kampvuur, brengt het mensen bij elkaar.”

Innovatie bij Europrovyl: kozijnen van fossielvrij en gerecycled PVC

Kozijnfabrikant Europrovyl uit Leeuwarden en profielleverancier Kömmerling Nederland presenteren kozijnen van fossielvrij PVC en gerecycled materiaal. De kozijnen worden in het najaar van 2023 toegepast in een nieuwbouwproject van bouwbedrijf Heijmans.

Begin dit jaar introduceerde Kömmerling profielen van bio-attributed PVC. In samenwerking met Europrovyl is deze innovatie nog duurzamer geworden door de toevoeging van een kern van gerecycled PVC. “Eén van de grondstoffen van fossielvrij kunststof is tall-olie, een restproduct uit duurzaam beheerde bossen. Dit vervangt de fossiele aardolie. Door gebruik van deze fossielvrije grondstof worden hoogwaardige materialen met een lagere milieu-impact geproduceerd”, aldus Jelmer Bijlsma, manager duurzaamheid en innovatie bij Kömmerling Nederland.

Vermindering CO2-voetafdruk

“Dit kozijn behoudt zijn hoogwaardige kwaliteit en functionaliteit. Tegelijkertijd heeft het een positieve impact op het verminderen van de CO2voetafdruk en vermijdt het de afhankelijkheid van eindige bronnen”, vertelt Jan Slagman, commercieel directeur van Europrovyl.

9 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2023-05
DESKUNDIG & ONAFHANKELIJK Postbus 647 9200 AP Drachten t 088 – 01 88 300 www.boorsma-consultants.nl tevens vestigingen in Amersfoort en Urk

Nieuw geopend in Sneek:

Vastgoedboutique

UNYK

Vastgoedboutique UNYK is deze maand officieel van start gegaan. Eigenaresse Neeltje Oostra–Bergsma meent een frisse wind te brengen in de vastgoedmarkt. “Dit is een droom die uitkomt”, vertelt ze.

“Wat UNYK onderscheidt is de persoonlijke en toegewijde aanpak”, vervolgt Oostra-Bergsma. “Met mijn kantoor vanuit huis begrijp ik de waarde van een huiselijke sfeer. Ik geloof sterk in persoonlijke ontmoetingen en zal met plezier bij de klanten thuis langskomen om hun wensen te bespreken en een goed aan- of verkoopplan te realiseren. Daarnaast biedt Vastgoedboutique UNYK ook (ver) huurbemiddeling en nieuwbouw aan. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak!”

BOLSWARDER BEDRIJVEN KIEZEN VOOR GROENE WATERSTOF

Gemeente Súdwest-Fryslân, het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) en Bolswarder bedrijven Elis, Hochwald, Rentex en UCC coffee hebben de Intentieovereenkomst Waterstof Bolsward getekend. Daarmee geven de cleanroom wasserij, melkfabriek, wasserij en koffiebrander aan dat zij duurzame, groene waterstof willen gebruiken in hun bedrijven. “Hiermee zijn we weer een stap dichterbij een duurzame verwarming van Bolsward gekomen”, vertelt wethouder Henk de Boer.

“Naast de inwoners, moeten straks ook de bedrijven van het aardgas af, terwijl zij nu nog meer dan de helft van het aardgas in Bolsward verbruiken. Waterstof is een goed alternatief voor de grote bedrijven en het zware transport, terwijl de restwarmte hiervan prima te gebruiken is in het warmtenet. Bolsward heeft zoveel energie, en als we deze weten te verbinden, ontstaat vanzelf een aardgasvrije Energiestad Bolsward.”

Duurzaam vooruit

Ook wethouder Economische Zaken Bauke Dam deelt in het enthousiasme. “Het is prachtig om te zien hoe gemeente, bedrijven en partners samenwerken. Daar ben ik echt heel blij mee. Deze bedrijven besteden tijd en geld om te verduurzamen. En waterstof zien zij net als wij als goed alternatief voor fossiele brandstof, ook voor hun zware transport. Ze kijken wat er kan en hoe ze duurzaam vooruit kunnen. Zo investeren zij, net als inwoners, in een aardgasvrij Bolsward.”

ATO bedrijfstrainingen neemt Edunoord over

„Eigenlijk is het wel een voor de hand liggende stap”, zegt Johan Folkertsma van ATO Bedrijfstrainingen met vestigingen in Leeuwarden en Middenmeer, over de overname van Edunoord in Heerenveen.

Directeur-eigenaar Tjeerd Douma biedt vanuit zijn onderneming Edunoord sinds 2003 bedrijfsopleidingen aan. Na 20 jaar vindt hij het tijd zijn bedrijf over te doen aan een andere partij. Dat Edunoord nu wordt ingelijfd door ATO (dat onderdeel is van AB Vakwerk) geeft hem een goed gevoel. Douma: “We houden er beide dezelfde filosofie op na. Daarbij staan twee dingen centraal: het bieden van kwalitatief uitstekende opleidingen en veel aandacht voor onze klanten. Niet voor niets zijn we beide gecertificeerd door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding.”

Douma vindt het voor zijn klanten belangrijk dat zijn onderneming wordt overgenomen door een ‘lokale partij’: “ATO kent de Friese markt uitstekend en het

biedt de mogelijkheid om in de periode dat ik nog in dienst blijf te zorgen voor een goede en ‘warme’ overdracht van klanten. Daar kunnen mijn relaties op rekenen.”

11 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2023-05
Personen op foto: Willem Nieuwenhuis (Rentex), Fokke Dooper en Jeroen de Jager (UCC Coffee), Bauke Dam en Henk de Boer (wethouders) Koos Elzinga (Hochwald), Frederika Kooistra (Elis), Titus Mulder (Rentex) Jan-Harmen Witzenburg (FSFE) - voor de Tiid in Bolsward
Drukwerk? Ons werk. 085 820 9700 info@dimhovenier.nl dimhovenier.nl tuinontwerp tuinaanleg tuinonderhoud Niets is te gek als het gaat om jouw droomtuin!

MKB Beter is verhuisd naar Leeuwarden

Vanaf de N31 – vlakbij afslag 24 naar het Newtonpark – kun je ze bijna zien zitten, de mannen van MKB Beter. Een nieuw kantoor, uitbreiding van het team en een geslaagd leiderschapsevent ‘Overstag’ waarbij 100 mkb-leiders uit het Noorden aanwezig waren. Kortom, MKB Beter heeft de wind in de zeilen! En goede koffie.

“Neem dus gerust afslag 24 en parkeer aan de Brailleweg 12. Hans Heres (06-54953747) en Peter Scherjon (06-54724209) praten je graag bij over de laatste trends en ontwikkelingen binnen het mkb. Graag wel eerst even bellen!”

Hoofdrolspelers De Tocht kijken ogen uit tijdens ingebruikname Friso Theater

De thuishaven van Musical De Tocht, het Friso Theater in Leeuwarden, is onlangs officieel in gebruik genomen. “Toen ik vorige week voor het eerst in het theater was, viel mijn mond letterlijk open”, vertelt Wolter Weulink, een van de zeven hoofdrolspelers. “Je gaat echt van stad naar stad en beleeft alle facetten van de Elfstedentocht. Ik kijk enorm uit naar de reacties van het publiek en hoop dat we het mienskipsgevoel over kunnen brengen.”

In het theater springen niet alleen de grote ijsvloer, maar ook de deels bewegende ledschermen achter en boven de toneelvloer en ijsring in het oog. Die hebben een hoogte van 8 meter en vormen – als ze naast elkaar als panorama fungeren – een maximale breedte van ruim 90 meter. Lisette Bokma, producent van De Tocht: “Een winters landschap ligt voor de hand, maar De Tocht maakt ook sprongen in de tijd. De beelden op de ledschermen trekken je zó het verleden of een bepaald seizoen in.”

Het verhaal

De Tocht vertelt het verhaal van afzien, doorzetten en de kracht van vriendschap. Vijf jeugdvrienden sluiten een pact: “Later als we groot zijn, rijden we samen de Elfstedentocht”. In de winter van 2023 maakt belofte schuld, zeker nu één van de vrienden een geheim bij zich draagt en er meer op het spel staat dan enkel het halen van het kruisje.

De musical gaat op 1 oktober in première. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.musicaldetocht.frl.

Wonen aan water Makelaars breidt uit naar Leeuwarden

Wonen aan water Makelaars, de specialist uit Sneek op het gebied van aan- en verkoop van woningen aan de Friese wateren, slaat de vleugels uit naar Leeuwarden. Door een samenwerking aan te gaan met Faber Makelaardij uit de Friese hoofdstad wil het kantoor klanten in een bredere regio van dienst te zijn.

“Wij hebben veel kennis opgebouwd over de diverse prachtige locaties aan de Friese waterkant”, vertelt een woordvoerder van Wonen aan water Makelaars. “Door het partnerschap met Faber krijgen nu ook klanten in Leeuwarden en omliggende regio’s de mogelijkheid om te profiteren van onze deskundigheid in woningen aan het water.”

13 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2023-05
Foto: Lucas Kemper

"Arbeidsmarktcommunicatie is tegenwoordig ook een cruciaal onderdeel.

Ik kom ondernemers tegen die zeggen: ik heb liever 5 nieuwe medewerkers dan 5 nieuwe klanten"

14 OF 2023-05

Geen vacature online, maar toch bedolven worden onder de sollicitatiebrieven? Het kan!

Pim Balkestein (36) is sinds juli 2023 onderdeel van de directie van TEAM. Als ex-profvoetballer draagt hij de winnaarsmentaliteit met zich mee die het bureau zocht om de positie in de Champions League van de noordelijke communicatiewereld te verstevigen. Hoe kijkt hij naar de uitdagingen en mogelijkheden van arbeidsmarktcommunicatie vandaag de dag?

Je hebt een vrij onconventionele achtergrond voor een commercieel directeur, of niet?

Als kind had ik maar één doel voor ogen: profvoetballer worden. Ik doorliep de jeugdopleiding van Heerenveen, de plek waar ik ben opgegroeid, en tekende er als achttienjarige mijn eerste profcontract. Twee jaar later maakte ik de overstap waar velen alleen maar van dromen: spelen in het Engelse Championship. Na Ipswich Town volgden Brentford, Wimbledon, Rochdale en het Duitse Elversberg, waarna ik op mijn 28e op het heilige gras van De Koel in Venlo mijn rentree maakte op de Nederlandse velden. Bij alle contractonderhandelingen in de loop der jaren werd ik geflankeerd door mijn zus Chantal, waarmee ik tegenwoordig samen met zwager Martin de voorhoede van TEAM vorm.

Hoe ben je dan alsnog de communicatiewereld ingerold?

In 2015 zorgde een forse blessure ervoor dat ik het profvoetbal vaarwel moest zeggen. Via een sponsor van VVV-Venlo kreeg ik de kans om op de commerciële afdeling van communicatieplatform Bundeling aan de slag te gaan. Mijn eurekamomentje daar kwam al snel: mensen kopen het liefst van mensen. Dat betekent dat je één op één contact moet leggen. Ik besefte dat LinkedIn de plek was waar de besluitvormers van elke organisatie te vinden waren, dus ben ik me gaan verdiepen in de wereld van ‘social selling’ – en niet zonder resultaat. Binnen een paar jaar behoorde ik tot de top twintig van Nederlandse LinkedIn-influencers.

Social selling? Da’s toch alleen nuttig om nieuwe klanten te benaderen? Nee, zeker niet! Arbeidsmarktcommunicatie is tegenwoordig ook een cruciaal onderdeel.

Ik kom ondernemers tegen die zeggen: ik heb liever 5 nieuwe medewerkers dan 5 nieuwe klanten. Binnen TEAM zetten we steeds vaker hele vacaturecampagnes op voor bedrijven, zoals recentelijk de “Welkom Thuis”-campagne van Royal Smilde.

15 OF 2023-05 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN
BEKIJK HIER DE ROYAL SMILDE CASE

Hoe pas jij social selling toe in de dagelijkse praktijk?

Zo dicht op de bal als ik als profvoetballer zat, zo zit ik nu ook bovenop onze eigen socialmediakanalen. Marketing en sales zijn nu eenmaal een twee-eenheid. Verhalen delen, daar gaat het om. Vier de successen, laat zien dat je trots bent op je bedrijf, en gun mensen een inkijkje in je werkveld. Op onze LinkedIn- en Instagrampagina ontdek je hoe wij dat zelf aanpakken.

Leuk en aardig, maar hoe vertaalt zich dat in concrete resultaten?

Naast een enorme groei in het verkeer naar onze pagina’s en onze website sinds mijn aantreden in juli, hebben we de afgelopen maand 12 sollicitatiebrieven ontvangen –zonder dat we ook maar 1 vacature hebben gedeeld! Puur door onze eigen content en dagelijkse werkzaamheden te delen, steken

we met kop en schouders boven de rest uit. Mensen zien een gave werkplek, een leuke sfeer, fijne collega’s, en nemen vervolgens uit zichzelf contact op. Dat is óók social selling.

Kijk, dat klinkt al beter. Heb je nog meer tips?

Een plaatje met een droge vacaturetekst op social media helpt tegenwoordig nauwelijks meer om zichtbaar te blijven. Wil je weten

hoe we met TEAM jouw onderneming boven het maaiveld uit kunnen laten steken op het gebied van arbeidsmarktcampagnes?

Scan de onderstaande QR-code voor mijn contactgegevens. Ik spreek graag een keer af voor een bak koffie om vrijblijvend met je te sparren.

16 OF 2023-05
"Zo dicht op de bal als ik als profvoetballer zat, zo zit ik nu ook bovenop onze eigen socialmediakanalen"

EVEN KENNISMAKEN…

TEAM is een strategisch en creatief communicatiebureau aan de rand van Heerenveen, in de schaduw van het Abe Lenstra Stadion. In hun eigen woorden: “Wij zijn er voor sterke merken…en zij die dat willen worden. Dat betekent dat we nét dat stapje verder zetten dan de bekende communicatiebureaus. Wij zijn er voor

organisaties en ondernemingen die trouw willen blijven aan hun eigen identiteit, maar óók naar een hoger niveau willen stijgen. Daarvoor hebben we alles en iedereen in huis: slimme campagnemakers, grafische talenten, websiteontwikkelaars en content creators.”

TEAM wordt momenteel geleid door Martin

van der Meulen, Chantal van der MeulenBalkestein en - sinds juli dit jaar - Pim Balkestein. Het bureau verzorgt op zowel visueel als tekstueel vlak de communicatie voor een groot aantal bedrijven in Friesland en ver daarbuiten, zoals Royal Smilde, Elzinga, BOIKON, Miedema, Adenium, Connectinq, BCN, Bedrijfsbureau BI en Wits.

17 OF 2023-05 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN
"Mijn eurekamomentje daar kwam al snel: mensen kopen het liefst van mensen. Dat betekent dat je één op één contact moet leggen"

Ondernemers veel inspiratie rijker na geslaagd MKB-leiderschapsevent Overstag

18 OF 2023-05

Als compagnons, vennoten of familieleden gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het eigenaarschap en leiderschap van een MKB-bedrijf; hoe doe je dat? Deze vraag stond centraal tijdens Overstag 2023: ‘Samen op de brug’ op woensdag 6 september in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Een volgepakte zaal ondernemers leerde deze dag op een interactieve wijze van experts en andere sprekers die hun praktische lessen deelden.

“Vandaag werken we 85 procent van de tijd samen. Samen iets ondernemen is vaak erg mooi om te doen, maar kan ook beknellen”, vertelden Peter Scherjon en Hans Heres namens MKB Beter, dat het event samen met Ondernemend Friesland en Conntact organiseerde. Jacqueline van Zwol en Ilse Matser van familiebedrijfadviseur INNOO presenteerden enkele oplossingen. “Belangrijke thema’s binnen een familiebedrijf zijn onderlinge waarden, communicatie en conflicthantering. Wij stimuleren reflectie en actie, daarmee zorg je voor rust en voortgang”, stelden ze. Ook marketingspecialist Brandmerck, geleid door de broers Hoekstra, en Hans Achterbosch kwamen namens het gelijknamige architectenbureau aan het woord.

Inspiratie

Een bezoeker, zelf werkzaam in een familiebedrijf, was na afloop veel wijze lessen rijker. “Deze dag geeft me concrete handvatten om aan de slag te gaan en de onderlinge rollen binnen het bedrijf goed af te kaderen”. Een andere aanwezige was al even enthousiast. “Sparren met ondernemers is altijd weer een feest der herkenning. De interactieve werkwijze tijdens dit event was een openbaring. Geen theoretische verhandelingen, maar samen in actie komen.”

Scan de QR code voor de Overstag-Event aftermovie september 2023

LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN 19 OF 2023-05

UW PARTNER IN BOUWEN

Je kan de richting van de wind niet veranderen, wel de stand van je zeilen!

Met klanten gaan we inmiddels al een aantal jaren naar het Skûtsjesilen en wat blijft dat toch een bijzonder evenement. Wij zijn ontzettend ‘grutsk’ op onze Friese afkomst en dat willen we ook laten zien aan onze klanten. De route met de salonboot door het drukke Lemmer was al een evenement op zich. De aanwezigen stonden bijna allemaal met open mond op het voor- of achterschip om te kijken hoe de kapitein zich door deze smalle wateren navigeerde. Aan de kant volle terrassen met vrolijke feestvierende mensen, allemaal gekomen om deze zeilwedstrijd mee te maken.

Skûtsje

Een Skûtsje is een platbodem en wat veel mensen niet weten is dat een deze ‘slechts’ 38 cm diep ligt. Dit betekent dus dat een platbodem met een gewicht van 45 ton en een zeiloppervlak van ongeveer 160 m2 behoorlijk afhankelijk is van de wind. Bij een windvlaag ben je behoorlijk kwetsbaar en is het mogelijk dat een skûtsje omgaat, zo hebben we ook kunnen zien bij de allereerste wedstrijd van de SKS bij Grouw. Heerenveen ging om in een hevige regenbui met windstoten. Ook het skûtsjesilen is dus niet zonder gevaar, maar gelukkig was er niemand gewond en later in de competitie wonnen ze zelfs nog een wedstrijd. Zo zie je maar, soms zit het mee en soms zit het tegen!

Skûtsjesilen

Zelf ben ik ook bij een paar wedstrijden geweest van de IFKS en daar zagen we vooral ‘weinig’ wind, dan is het vooral een tactisch spel. De finale wedstrijd was totaal anders, het waaide hard en dan gaat het naast de tactiek ook gewoon over hoe je het skûtsje met je bemanning onder controle hebt. Maar goed: wie kan sturen zeilt bij elke wind!

Beleggen

Ook bij de beleggingen hebben we te maken met periodes dat er geen wind staat, er sprake is van een briesje of dat er sprake is van storm. Vooral als je geen tijd of beleggingservaring hebt kan dit een behoorlijke impact hebben op je beleggingsresultaat. Ook als je het laat beleggen door een professionele partij zullen de beleggingsportefeuilles soms ‘wind mee’ en soms ‘wind tegen’ hebben, maar zij zullen deze wind juist gebruiken om de stand

van de zeilen aan te passen. Dit door het handhaven van heldere beleggingsafspraken, waar geen ruimte is voor emotioneel ingrijpen.

Spanning

Ik merk bij een aantal van mijn klanten dat deze grote bewegingen op de beurs veel spanning kunnen veroorzaken, maar het hoort er wel gewoon bij. Beleggen doe je voor de lange termijn en op basis van een risico die bij jou, je vermogensdoel en de verwachte looptijd past. Deze laatste is ontzettend belangrijk, want tijd haalt namelijk risico uit je belegging. Op de lange termijn is beleggen altijd een goede optie, vooral als het onderdeel is van een totaalplan. Een plan kun je vergelijken met de start van de zeilwedstrijd, de route is de manier waarop we op het doel afgaan en uiteindelijk zeilen we over de finish.

Vera Stilma

Vera Stilma is directeur van Vermogensbeheer Friesland. Als adviseur vermogen is zij gespecialiseerd in scale constructies en het beleggen met respect voor mens & natuur.

www.vermogensbeheer.frl

Column
LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN 21 OF 2023-05

advisor en

Erik Hauser:

Niet alleen adviseren, maar ook investeren: Erik Hauser uit Wijnaldum is al jaren trusted advisor en investeerder. Vanuit zijn missie om ondernemers te helpen de onderneming van hun dromen te bouwen, stopt Hauser nu ook eigen kapitaal in de bedrijven die hij helpt. ‘’Zie het als een nieuw type dienstverlening. Met de ondernemer werk ik samen om het potentieel van de onderneming te vergroten. Dat kan alleen wanneer we elkaar vertrouwen. Vertrouwen hebben in elkaars aanpak én in de groeipotentie van de onderneming.”

Hauser voegt eraan toe dat het een actieve, jarenlange samenwerking is. ‘’Zodra we het bedrijf toekomstbestendiger hebben gemaakt en er extra waarde is gecreëerd, stap ik weer uit. Mijn aandeel gaat terug het bedrijf in of naar een derde partij. Mijn bonus? Dat is de extra waarde die is gecreëerd. Vaak blijf ik na afloop betrokken als adviseur of sparringpartner van de ondernemer. Je bouwt een vertrouwensband met elkaar op, die best ver gaat.”

Ondernemend investeren

Hauser houdt zich de laatste jaren steeds meer bezig met ondernemend investeren. “Vanuit de adviesrol kwam gaandeweg de inbreng van kapitaal. Ik wil absoluut niet een uurtje-factuurtje-adviseur zijn. Dus breng ik vaak ook eigen kapitaal in, in ruil voor een aandeel in het bedrijf. Met ‘skin in de game’ gaat mijn rol verder dan alleen adviseren. Ik loop zelf ook risico. Mijn geld is dus geen lening en je bouwt als ondernemer geen schuld op, maar krijgt er eigen vermogen en een betrokken en ervaren mede-ondernemer voor in de plaats.”

Een duidelijke ‘klik’ hebben met elkaar is een belangrijke voorwaarde voor het ondernemend investeren. ‘’Verder moet je ambitieus zijn en het lef hebben om te veranderen. Wat dat betreft heb ik wel een voordeurbeleid. Het is mooi om samen een routekaart te schrijven en ook daadwerkelijk je doelen te behalen. Het mooiste compliment dat ik kan krijgen is dat iemand meer plezier heeft in het ondernemen, betere resultaten behaalt en dat ze dat thuis ook merken.”

Een gelukkige ondernemer

Naast ondernemend investeren heeft Hauser al twaalf jaar adviespraktijk HTD Advies B.V. Hiermee helpt hij mkb-ondernemers vanaf

circa vijftien personeelsleden verder met hun bedrijfsvoering. Als trusted advisor bekijkt Hauser samen met de ondernemer hoe je het bedrijf beter en efficiënter inricht. ‘’Zo kan het bedrijf, eventueel met extra kapitaal, verder groeien.’’ Niet alleen het zakelijke deel, maar ook de persoonlijke visie van de ondernemer komt aan bod. ‘’Je moet je niet alleen focussen op ‘zakelijke’ winst. Hoe wil je je privéleven inrichten en hoeveel tijd wil je overhouden voor het gezin, familie, vrienden en sporten? Dat zijn de belangrijke vragen. Kun jij het zakelijke en het persoonlijke deel matchen? Dan krijg je een gelukkige ondernemer en een betere onderneming.”

Trusted
investeerder
‘’Je bouwt een vertrouwensband met elkaar op, die best ver gaat.”
22 OF 2023-05
‘’Het mooiste compliment dat ik kan krijgen is dat iemand meer plezier heeft in het ondernemen, betere resultaten behaalt en dat ze dat thuis ook merken.’’
LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN 23 OF 2023-05
‘’Met skin in de game gaat mijn rol verder dan alleen adviseren.’’

Klagen over lange bouwvergunning procedure is onterecht

Veel woningzoekenden willen graag dat er snel nieuwe woningen gebouwd worden. Ook demissionair minister Hugo de Jonge is het hier van harte mee eens en stelt subsidies beschikbaar om dit te bereiken. Aan de wil ontbreekt het dus niet. De praktijk is echter weerbarstig. Wie het nieuws over de bouweconomie volgt zal opgemerkt hebben dat de vooruitzichten voor 2024 niet zo rooskleurig zijn als de afgelopen vijf jaar. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voorspelt zelfs een krimp van 8% van de woningbouw.

Hoge financieringslasten en hoge bouwkosten lijken debet te zijn aan stagnatie in de productiestroom. Een hypotheekrente van 5% en bouwkosten die in vijf jaar tijd met maar liefst 35% zijn gestegen, zijn kostenstijgingen die de markt blijkbaar moeilijk kan verteren. Dat de rente is aangepast om de inflatie en de oververhitte economie te beteugelen valt te begrijpen,

maar dat de bouwkosten historisch gezien zo extreem zijn gestegen is bijzonder wrang. Het tekort aan personeel, aan materialen en extra kwaliteitseisen lijken hiervan de grote boosdoeners.

Tijdens ieders welverdiende rust in de bouwvak publiceerde de Cobouw een interview met BAM-topman Ruud Visser over de situatie van Neerlands grootste

bouwbedrijf. BAM schreef mooie zwarte cijfers de afgelopen jaren, maar de heer Visser beschrijft de markt nu als ‘uitdagend’. Ook hij wijst op de gestegen rente en bouwkosten. “De hoge bouwkosten en stijgende rente vormen een giftige combinatie”, aldus Visser. Toch ziet de BAM-topman dit niet als grootste obstakel. Volgens de topman heeft de bouw het meeste last van vergunningstrajecten met lange bezwaarprocedures.

Column
24 OF 2023-05

Onder de parasol in de Kroatische zon las ik met enige verbazing het artikel uit de Cobouw. Wat maakt nu toch de vergunningsprocedure zo gecompliceerd dat zelfs de BAM dit als het grootste obstakel benoemd? De invoering van de nieuwe omgevingswet levert een hoop nieuwe vragen op en inspraak van belanghebbenden maakt planvorming soms uitdagend, maar zijn dit nu werkelijk de grote hindernissen die het productieproces verstoren?

Naar mijn bescheiden mening zijn de procedures niet het obstakel. Ja, het kost tijd, maar in de totale doorlooptijd van een bouwplan mag dit geen naam hebben. Vaak wordt gesteld dat een bouwproject van enige omvang vijf tot zeven jaar duurt. Terugrekenend: als de bouw één tot anderhalf jaar in beslag neemt, de bouwvoorbereiding een half jaar, een uitgebreide procedure een half jaar (exclusief beroepstermijn) en het ontwerp een half jaar; dan blijft er nog steeds twee tot vier jaar over.

Tijd die veelal besteed wordt aan planvorming, uitvoerig overleg en trage besluitvorming. Een weerbarstig proces waar veel tijd verloren gaat en moeilijk of niet-planbaar is. Daarentegen is de tijd die besteed wordt aan het ontwerp, de vergunningsprocedure en de realisatie wel planbaar. Kortom, de duur van de vergunningsprocedure is niet het obstakel, maar het werk dat hieraan voorafgaat is weerbarstig en hier gaat blijkbaar de meeste tijd verloren.

Of anders gesteld: hier is ruimte voor verbetering! Voor opdrachtgevers, overheden en bouwers een mooie kans om zich op dit onderdeel van het proces te richten en daarmee de bouwproductie op stoom te houden. Samen met Bouwbedrijf Lont heb ik met Grondgoed het afgelopen half jaar gewerkt aan het doorgronden van de niet-

planbare periode van het ontwikkelproces. Met als resultaat een procesmodel, genaamd het Tafelmodel, waarmee interdisciplinair met alle betrokkenen en belanghebbenden plannen kunnen worden voorbereid.

Het Tafelmodel draagt bij een grondige voorbereiding, gedegen participatie en solide borging van besluitvorming. Een stappenplan gericht op goede, gedragen plannen en het voorkomen van faalkosten en tijdverlies. Naast procesversnelling is het Tafelmodel opgezet om het vergunningsproces optimaal voor te bereiden en daarmee feilloos te doorlopen. Hiermee worden kosten bespaard en de kans op beroepsprocedures verminderd.

Kortom, niet klagen, maar dragen. Goede voorbereiding is het halve werk; het niet-planbare deel wordt planbaar en procesversnelling realiseerbaar!

Mee-ontwikkelen?

Daar we de volledige impact van de invoering van de nieuwe Omgevingswet nog niet geheel kunnen overzien, willen we graag het Tafelmodel toetsen aan concrete projecten. Graag kom ik in contact met opdrachtgevers die samen willen werken aan procesversnelling en daarmee het Tafelmodel verder willen mee-ontwikkelen.

info@fokkensgrondgoed.nl www.fokkensgrondgoed.nl

25 OF 2023-05 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN
“Het werk voorafgaand aan de vergunningsprocedure is weerbarstig”
Grote Hornstweg 19-D, 9261 VW Eastermar telefoon: 0512 - 47 13 00 www.bouwbedrijfswart.nl swart@bouwbedrijfswart. nl Al ruim 100 jaar de veelzijdige aannemer uit Eastermar...

Waarom heb ik dit niet eerder gehoord?

Het is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld, wanneer ik een bedrijf heb doorgelicht en met tips en adviezen kom die de betreffende klant een behoorlijk besparing op de (fiscale) lasten oplevert. Het leuke is dat dit vaak bij ondernemers gebeurt die bij toeval klant bij Van Braak Accountants zijn geworden. ‘Je ogen en oren altijd open houden’, is een advies dat ik iedereen binnen de organisatie meegeef. Zelf doe ik niet anders, met vaak verrassende ontwikkelingen tot gevolg.

Onlangs zat ik bij een nieuwe klant, die ik toevallig een week of drie, vier daarvoor was tegengekomen. Tijdens een rondje langs een aantal klanten, kwam ik bij hen terecht om een hapje te eten. Overal waar ik kom, kijk ik om me heen. Dit was een keurige zaak, met eigenaren van middelbare leeftijd. Nog voordat het eten op tafel stond had ik al even bij de Kamer van Koophandel gekeken wat voor ondernemersvorm de zaak had. Het bleek om een VOF van drie personen te gaan, dat 17 jaar geleden was gestart. Ik verbaasde me er meteen over dat ze in al die jaren geen wijziging van de ondernemersvorm hadden ondergaan.

In die zeventien jaar waren er inmiddels wel stille reserves opgebouwd, die je met de fiscus mag afrekenen wanneer je stopt met je bedrijf. Dat ‘probleem’ is te voorkomen. Dat wil zeggen je kunt de fiscale lasten die je bij beëindiging moet afdragen aantrekkelijker maken en gelijktijdig de jaarlijkse belastingdruk omlaag brengen. Hoe? Heel eenvoudig. Door de VOF om te zetten in een andere ondernemersvorm.

Dat hebben we meteen maar even besproken. Toen bleek ook dat beide vennoten waren getrouwd en hun partners in de onderneming werkten. Voeg hen ook toe als vennoot, want ook dan ga je minder belasting betalen. Toen ze dat hoorden stelden ze hardop de vraag: waarom hebben we dat nog nooit eerder gehoord?

Ook zijn er kinderen die af en toe in de zaak helpen, tegen betaling. Ik heb geadviseerd om hen in vaste dienst te nemen, bijvoorbeeld voor 4 uur per maand. Dan kun je onder andere gebruik maken van de bedrijfsopvolgingsfaciliteit en ook dat is fiscaal een aantrekkelijke optie. ’s Avonds hield ik een lezing voor 30 Leeuwarder ondernemers. Iets wat ik regelmatig doe en waarvoor bij ondernemers veel interesse is. En dat is niet voor niets. Ik ben er namelijk van overtuigd dat ondernemers veel geld kunnen besparen wanneer ze de juiste adviezen krijgen.

Column
27 OF 2023-05 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN
Hennie van Braak - Van Braak Accountants 06-53734363 hhvanbraak@vanbraakaccountants.nl

Bijzondere beleving bij voorstellingen zoals Musical De Tocht

‘BookX is dé partner voor VIPgroepsarrangementen’

Musical De Tocht ging op 1 oktober in première in het speciaal hiervoor gebouwde Friso Theater in Leeuwarden. BookX is partner van deze productie voor de groepsreserveringen/arrangementen. “Bij De Tocht verwelkomen we elke avond een aantal bedrijven”, vertelt directeur Willem Adriaanse van BookX. “Zij bezoeken een bijzondere voorstelling, want De Tocht heeft een eigen ijsvloer en maakt gebruik van de nieuwste theatertechnieken en special effects. Bovendien maken wij van elk groepsarrangement een bijzondere FIP*-beleving.”

ART 12

28 OF 2023-05

BookX is marktleider in groepsarrangementen en zorgt er al jaren voor dat bedrijven en hun relaties en werknemers een fantastische tijd hebben tijdens bijzondere shows en theatervoorstellingen. In het Noorden is De Tocht nu dé musical om mee te maken, maar ook voor Soldaat van Oranje - De Musical, Les Misérables, Dinnershows en vele andere producties ontwikkelde BookX samen met de producties VIP-arrangementen voor groepen vanaf tien personen.

Extra zorg en aandacht

“Wij zijn echt partner van zo’n voorstelling. Producties zijn zelf goed in de marketing voor de particuliere markt, maar benaderen ons om de zakelijke markt te bedienen. Dat vraagt namelijk om extra zorg en aandacht”, vertelt Adriaanse. “Door persoonlijke aandacht voor de ondernemer die met relaties of werknemers een show wil bezoeken, helpen wij de doelstellingen met dit uitje te realiseren. Soms is er al interesse voor een bepaalde show, maar we kunnen ook adviseren welke voorstelling het beste aansluit bij de wensen.”

Alles erop en eraan

Een arrangement via BookX betekent een geheel verzorgde dag of avond, met alles erop en eraan. Adriaanse: “Denk aan een gastvrije ontvangst met wellicht een hapje en drankje, begeleiding naar de juiste stoelen in de zaal – de beste plekken hebben wij speciaal gereserveerd! – tot gezellig napraten, misschien een diner vooraf of na de show én desgewenst ook hotelovernachtingen en vervoer van en naar het hotel.” Zelfs details

zoals het opvangen van gasten die later komen, kan de opdrachtgever gerust aan de gastheren en gastvrouwen van BookX overlaten. “Dat is onze kracht: wij zorgen ervoor dat de ondernemer al zijn tijd en aandacht aan zijn gasten kan geven. Hij hoeft zich nergens druk over te maken. Wij zorgen dat alles goed verloopt en regelen alle details. De klant verwacht een inzet van 100 procent, wij gaan steevast voor 125 procent.”

prijzen en catering en kunnen zo mooie arrangementen aanbieden.”

Magisch en uniek

Adriaanse vindt het een eer om ook voor De Tocht groepsarrangementen te mogen ontwikkelen en organiseren. “Dit is zo bijzonder. Er is speciaal een theater gebouwd voor deze musical, met 1460 stoelen, een foyer, een restaurant en toneelvloer die helemaal van ijs is. Er is zelfs een speciale ijsmeester die de kwaliteit van het ijs bewaakt. Het fijne van De Tocht is bovendien: het gaat over vriendschap, de slogan is ‘Samen maakt alles Sterker’. Dat maakt deze musical geschikt voor een hele brede doelgroep.” De Tocht heeft daarmee hetzelfde effect als De Soldaat van Oranje, ziet Adriaanse: “Dit soort voorstellingen laat mensen op een andere manier kennismaken met onze cultuur en historie. Dat maakt het zo bijzonder om naartoe te gaan met een groep. Cultuur verbindt: er komen hele andere gesprekken op gang. Daar voegen wij graag een waanzinnige beleving aan toe.”

Kennis en ervaring

ART 12

Een matineevoorstelling waarbij in een gereserveerde zaal de groep nog even wordt toegesproken? Voorafgaande of na de show nog een lekker diner met mooie wijnen? Of juist een stamppotbuffet voor een grote groep? Bespreek gerust de wensen. “Voor veel partijen zijn dit soort VIP-arrangementen vrij complex. Wij doen dit al ruim vijftien jaar en hebben de kennis en ervaring om alles in goede banen te leiden. We adviseren producties over passende arrangementen,

* Frysk Important Person.

Naar Musical De Tocht of een andere voorstelling?

Ook zin in zo’n volledig verzorgd VIP-arrangement met een groep relaties en/of medewerkers? Kijk op www.musicaldetocht.frl.

Of kijk op www.bookx.nl voor welke shows en theatervoorstellingen een mooi groepsarrangement beschikbaar is.

Of bel: 020 6757474

Fotograaf: Joris van Bennekom

‘Wij zorgen dat alles goed verloopt en regelen alle details. De klant verwacht een inzet van 100 procent, wij gaan steevast voor 125 procent.’
LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN 29 OF 2023-05

Foppie van Terwisga, ’t Hasker

Assurantiekantoor/Zelfstandig adviseur RegioBank

‘Klanten krijgen bij ons met echte mensen te maken’

’t Hasker Assurantiekantoor in Oudehaske is een onafhankelijke financiële adviesorganisatie en Zelfstandig Adviseur van RegioBank. Foppie van Terwisga en haar medewerkers zetten zich deskundig en met veel plezier in voor de particuliere én de zakelijke klant. Of het nu gaat om een spaarrekening of een bedrijfshypotheek, klanten worden persoonlijk en gastvrij onthaald. “Wij hebben tijd voor ze.”

“Ik begon mijn loopbaan in het bankwezen in 1987 bij de NMS-bank”, vertelt Foppie van Terwisga, nadat ze de kantoordeur om 9.00 uur heeft opengedraaid. “Na diverse overnames voer ik nu de naam RegioBank. RegioBank is een onderdeel van de Volksbank. Mijn werk voor ’t Hasker Assurantiekantoor en als Zelfstandig Adviseur van RegioBank vind ik geweldig om te doen. Naast de particuliere markt richten wij ons nu ook op de zakelijke klanten. ZZP’ers en MKBbedrijven kunnen bij ons terecht voor hun betaal- en spaarrekeningen, rekening courant en financieringen.”

Digitaal en lokaal

De laagdrempeligheid van het kantoor ervaren de mensen als heel plezierig. Hier geen onpersoonlijke computerstemmen. “Nee”, zegt Foppie, “bij ons krijgen klanten met echte mensen te maken. Daarnaast hebben we alles onder één dak en dat maakt het overzichtelijk en compleet. Zomaar even binnenlopen is een optie of we werken op afspraak. We helpen ondernemers met hun financiën, ontzorgen ze, zodat zij kunnen

doen waar ze goed in zijn en waar ze het liefst mee bezig willen zijn.”

“Ook geven we voorlichting – bijvoorbeeld in bibliotheken – om veilig te internetbankieren. Steeds vaker twijfelen mensen aan de echtheid van hun mails of apps. Ze kunnen ons direct bellen en dan staan we ze te woord. We merken dat dat zeer wordt gewaardeerd. We zijn ‘Digitaal en Lokaal’, dienstverlening volgens de regels, maar mét een persoonlijk touch. En dat is ook wat ons werk leuk maakt!”

Belangrijke levensgebeurtenissen Jong of oud, particulier of ondernemer, Foppie vindt het klantencontact het mooiste

van haar werk. “Iedere klant is anders en het is de kunst je iedere keer weer aan te passen”, legt ze uit. “Jongeren zie je hier met name bij belangrijke levensgebeurtenissen, zoals het kopen van een eerste huis of het krijgen van een eerste kind. Daarna zie je ze soms een tijdje weer niet, maar dat is ook prima. We vinden het belangrijk dat we voorzien in een behoefte en die is voor elke klant verschillend.”

Maatschappelijke functie

“Als bank hebben we ook een maatschappelijke functie en die uit zich onder andere in het mee opstarten van projecten in de buurt, maar ook in het voorlichting geven, aldus Foppie. “Samen met de Stichting Present deden we mee aan een sociaal initiatief. Je bekijkt hierdoor zaken ook eens op een andere manier en dat vind ik een verrijking. Wat de toekomst betreft: Ik hoop nog een aantal jaren door te gaan met mijn werk, ik vind het nog veel te leuk om te stoppen. Doordat mijn dochter Nienke naast mij staat en ook alle diploma’s heeft, is de continuïteit van ons bedrijf goed geregeld.”

30 OF 2023-05
“Naast de particuliere klant richten wij ons nu ook op zakelijke klanten”
LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN 31 OF 2023-05

(Ver)bouwen is meer dan het uitvoeren van een opdracht.

Boerfinne 12

Aldtsjerk

058 256 10 71

info@hooghiemsterbouw.nl hooghiemsterbouw.nl

Wij zijn een advies- en ingenieursbureau met grensverleggende experts die dagelijks werken aan een toekomstbestendige leefomgeving. Waar wij veilig en gezond kunnen leren, werken, spelen, wonen en groeien.

wsp.com/nl

leefomgeving
Samen maken we onze
toekomstbestendig
bouwen
Ontzorgend
Lavendelheide 8D | 9202 PD Drachten info@kbkadministratie nl | 085-0410204 DE9010733-ONT001-CB021

Aan de slag met jouw beste zelf

We hebben tegenwoordig korte lontjes en weinig geduld. Met elkaar én met onszelf. Als er iets aan de hand is, willen we een quick fix. Voelen we ons niet fit, dan bestellen we het liefst een pot pillen. Vandaag besteld, morgen in huis. Alles moet snel. Leef je zo wel je meest waardevolle leven?

In de zomer houden mensen tegen het licht hoe hun leven er voor staat. Heb jij dat ook gedaan? Heb je nagedacht over hoe je je je grenzen beter gaat aangeven, meer grip wilt krijgen op stress en beter je verantwoordelijkheden wilt afbakenen? Ben jij ook bruinverbrand en vol goede voornemens thuisgekomen, om er na twee weken achter te komen dat je weer in het stramien zit van daarvoor? Dan komt het korte lontje weer tevoorschijn, tegelijk met het gevoel dat je het alweer véél te druk hebt.

Minste werkuren

Is dat wel zo? Uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) blijkt dat Nederlanders de minste werkuren per week maken. De OECD vergeleek arbeidsuren in 35 landen over de hele wereld. Gemiddeld werken wij 29 uren per week: vrouwen 25 uren, mannen 34 uren. Dat is niet heel veel. Met die aantallen blijft er genoeg tijd over voor ontspanning. Voelt je baan te zwaar omdat je weinig invloed kunt uitoefenen op je taken? Omdat je je erg verantwoordelijk voelt? Of heeft jouw organisatie te maken met een personeelstekort, waardoor er meer werk op jouw bordje terechtkomt?

Goede balans

Er is geen echte ontspanning zonder gezonde inspanning. Na gedane arbeid is het goed rusten. Wat we nodig hebben is een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Heb jij echt stress en werk je keihard, of ben je in een negatieve mindset terechtgekomen? Kun je ook denken: ‘Ik mag lekker weer aan het werk om alle luxe die ik heb te kunnen behouden’.

De volgende stap is vanuit die positieve mindset te denken: hoe kan ik mijn leven nóg beter maken? Natuurlijk wil jij je talenten beter benutten, anders blijf je dat gevoel houden dat het nét niet goed zit! Ik help je graag jezelf naar een hoger niveau te tillen, want je bent nooit uitgeleerd. Je hoeft vandaag niets te bestellen, want jij hebt alles al in huis om jouw beste zelf te worden!

Ymkje de Vries is eigenaar van Kies Koers, hét NLP-instituut van Fryslân. Ze is gecertificeerd NLP Trainer, Master Coach en NLP Coaching trainer.

Kijk voor meer informatie op www.kieskoers.nl. Reageren op deze column? Mail info@kieskoers.nl

Column
33 OF 2023-05 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN

De dynamiek van het familiebedrijf begrijpen

Elisabeth Reitsma is systeemtherapeute
34 OF 2023-05

Elisabeth Reitsma startte 2020 in Leeuwarden haar eigen praktijk voor coaching en systeemtherapie, ook wel relatie- of gezinstherapie genoemd. Daarnaast adviseert zij familiebedrijven bij vragen als: “Hoe hou je het familiebedrijf relationeel gezond, als ook duurzaam en toekomstbestendig voor de volgende generaties?” OF ging met haar in gesprek.

“Dat ik met mensen wilde werken, wist ik eigenlijk al vrij jong”, vertelt de in Winsum geboren Elisabeth Reitsma. “Ik volgde een studie pedagogiek in Amsterdam, maar kwam voor de liefde terug naar Friesland. Hier kwam ik in de Jeugdzorg terecht waar ik 20 jaar op verschillende afdelingen werkte, en daarna nog op de crisisafdeling van de kinder- en jeugdpsychiatrie.”

Vrijblijvende intake

Een eigen praktijk als systeemtherapeute lonkte al jaren. “Begin 2020 startte ik hier voorzichtig mee in Crystalic in Leeuwarden”, zegt Elisabeth, “maar ik hield ook mijn werk bij de GGZ aan, al werkte ik daar wel een dag minder. Vorig jaar september ging ik volledig voor mijn eigen praktijk en dat gaat heel goed! Ik merk dat de vraag steeds meer toeneemt. Een intake gesprek voor gezinsof relatietherapie is altijd vrijblijvend. Van beide kanten denken we na of er een klik is. Die klik is heel belangrijk, want we voeren kwetsbare en intieme gesprekken met elkaar. Ik noem dat een soort veranderwens en veranderhuiver. Het gaat over de dialectiek van ons leven, dat je iets wel en niet tegelijkertijd wilt. Zo spannend kan het zijn om hulp te vragen. Ik zie het juist als iets heel dappers om te doen.”

Samengestelde gezinnen

“Op dit moment heb ik veel stellen in relatietherapie”, gaat Elisabeth verder. “En dat gaat van heel jonge stellen die net samenwonen, tot echtparen van 83 jaar. Samen met hen praat ik over interactiepatronen. Daarin probeer ik de partners op een andere manier naar elkaar te

laten luisteren. Niet om elkaar te overtuigen, maar om elkaars perspectief beter te leren begrijpen. In gezinstherapie zie ik gezinnen in heel verschillende samenstellingen.”

Enorme betrokkenheid

In haar praktijk werkt Elisabeth ook met familiebedrijven. “Als systeemdenker kijk ik altijd naar het totale plaatje van familie en bedrijf”, licht ze toe. “Familiebedrijven hebben een bijzondere dynamiek. Ze zijn vaak heel succesvol door de enorme loyaliteit en betrokkenheid. Ik help ondernemende families om goed voor te sorteren op de veranderingen die het gevolg zullen zijn van de keuzes die zij maken. Hoe ga je als familie de uitdagingen aan als het gaat over een balans tussen de familie-, bedrijfs- en eigenaarsbelangen? Of hoe hou je als familiebedrijf de communicatie onderling transparant, zodat het onderlinge respect en vertrouwen worden geborgd? Denk hierbij als voorbeeld aan het Kerstdiner waar je als familie aan tafel zit, terwijl je de volgende dag een aandeelhoudersvergadering

met zijn allen hebt. Familieleden hebben zich in verschillende posities tot elkaar te verhouden, het is belangrijk dat ze zich hier goed bewust van zijn. De directeur groot aandeelhouder is namelijk ook heit en pake. Keuzes in het familiebedrijf hebben ook direct invloed op het familieleven.”

Aanvullend aan de slag

“Een leuke manier om kennis te maken is om een voorwerp mee te nemen dat de verschillende leden associëren met het familiebedrijf”, legt Elisabeth uit. “In de advisering van het familiebedrijf is de emotie een belangrijk vertrekpunt, daar ga ik als adviseur als eerste mee aan de slag. Ik zie dat familieleden elkaar regelmatig weten te verassen met hun associaties, en vaak leidt dit tot nieuwe inzichten over en weer. Ze leren elkaar op een andere manier kennen. Vaak zijn medewerkers van familiebedrijven ook zeer betrokken. Familiebedrijven moeten namelijk hun familieleden én anderen kunnen boeien en binden. De uitdaging ligt in dat voor het boeien flexibiliteit en maatwerk nodig is, terwijl voor binding juist sterke principes en eenheid nodig zijn. Die combinatie kan in de praktijk nog wel eens spanning oproepen. Het boeien en binden gebeurt overigens steeds meer door een transparante en minder hiërarchische manier van leiding geven. Dat vind ik een mooie ontwikkeling, net als het feit dat familiebedrijven mij steeds beter weten te vinden. Samen met hun accountant, notaris en financiële adviseurs kan ik aanvullend met ze aan de slag gaan. We trekken samen op en komen zo uiteindelijk tot een duurzaam plan.”

"Een klik is belangrijk, want we voeren kwetsbare gesprekken met elkaar"
LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN 35 OF 2023-05

Stienstra & van der Wal B.V.

Stienstra en Van der Wal is een aannemingsbedrijf, gespecialiseerd in Waterbouw werken. Het bedrijf heeft vooral in de drie noordelijke provincies bekendheid opgebouwd met degelijk en vakkundig uitgevoerde werken, onder andere in opdracht van provincies, gemeenten en waterschappen. Daarnaast weten ook vele aannemers de kwaliteiten van Stienstra & Van der Wal op juiste waarde in te schatten.

Walbeschoeiingen

Steigers en vlonders

Trailerhellingen

Houten bruggen

Remmingswerken

NULLAST

Periodieke keuringen volgens Nen-normen van:

- Elektrische gereedschappen NEN 3140

- Trappen en ladders NEN 2484

- Rolsteigers NEN 2718

Reparatie en onderhoud van - elektrische gereedschappen

- tuinmachines

Kalibratie, onderhoud en reparatie van lasers

B lij f o p d e hoog t e !

D o wnl oad onz e

g r a ti s a p p.

H a n d i g .. . pri v é en za ke lij k .

W ilt u op de hoogte gehouden worden van actueel nieuws op notarieel gebied?

Download via de app store onze app.

Wytze Veens tra

lij p hoog e !

D o wnl oad onz e

Houtdraaier sstraat 6b

8601 VG Sneek

g r a ti s a p p.

info@nullast.nl

0515 - 42 69 23

H a n d i g .. . pri v é en za ke lij k .

06 - 10 07 32 52

W ilt u persoonlijk contact?

Gratis inloopspreekuur, elke donderdag van 14.00-17.00 uur Meesterlijk in persoonlijk advies.

NOTARISKANTOOR ELLEMERS

ROGMOLEWEI
6, IJLST TEL.: 0515 - 533 243 INFO@STIENSTRA-VANDERWAL.NL
KoHN 415.indd 2 16-03-20 15:12
Website
Telefo
no van 14.00-17.00
Telefoon 0515 - 42 98 88 E-mail info@notarisellemers nl Website notarisellemers.nl Bezoekadres Oude Koemarkt 79, Sneek
WW W .NULL AS T .N L

Dat mij dit moest overkomen…

In de jaren dat ik actief aan het exporteren was heb ik meer dan zeventig landen bezocht. Van veel landen kan ik mij nog tal van belevenissen herinneren. Zo reisde ik een flink aantal jaren geleden naar Istanbul om mijn distributeur te bezoeken. Met de KLM kom je daar in de vroege middag aan. Omdat ik pas voor het diner had afgesproken, had ik nog een paar uur om in de stad rond te lopen en de sfeer te proeven. Ik had een hotel geboekt in de buurt van de Hagia Sophia en de iconische Blauwe Moskee. Daar heb ik wat rond gelopen en vervolgens de taxi weer terug naar het hotel genomen. Ik heb de taxichauffeur betaald, ben uitgestapt en naar mijn kamer gegaan.

Op mijn kamer merkte ik al snel dat ik mijn portemonnee kwijt was. Die had ik zeer waarschijnlijk laten liggen in de taxi. Dat mij dit moest overkomen. Gelukkig was het nog voor vijf uur en kon ik mijn bedrijf nog bellen. Ik heb hun meteen gevraagd al mijn pasjes te blokkeren zodat dit geen probleem kon opleveren. Rond 18:30 uur werd ik door mijn Turkse gastheer opgehaald en vertelde ik hem aangeslagen mijn verhaal. Zijn reactie was heel bijzonder. Hij vertelde mij letterlijk dat het hem zou verbazen als mijn portemonnee diezelfde avond niet teruggebracht zou worden. Ik kon mij dat niet voorstellen in een wereldstad als Istanbul. Maar na goed gegeten te hebben kwam ik terug in mijn hotel en daar lag een bericht van de taxichauffeur dat hij mijn portemonnee had gevonden en die graag wilde terugbrengen. Mijn gastheer heeft hem meteen gebeld en voor de volgende ochtend een afspraak gemaakt. Rond de afgesproken tijd was taxichauffeur er en overhandigde mij mijn portemonnee. Alles zat er nog in. Ik wilde hem een vindersloon geven maar dat wilde hij niet aannemen. Uiteindelijk heb ik hem gevraagd om mij nog naar een bepaalde locatie te rijden. Toen heb ik hem boven op de taxi prijs een extra tip gegeven.

Moraal van het verhaal is dat vanuit het geloof van de Koran er duidelijk aangegeven wordt wat je moet doen als je iets vindt dat niet van jezelf is. Dan heb je de zorg om dit terug te brengen naar de rechtmatige eigenaar. Prachtig. Deze ervaring heeft mijn beeld van Turkije meteen doen veranderen. Veel exporteurs die veel onderweg zijn kunnen je dit soort verhalen vertellen. Dat is een mooie bijkomstigheid van het exporteren; naast de economische voordelen biedt het ook een bredere blik op de wereld en kun je je eigen mening vormen over een land en daarmee de eventuele vooroordelen (al dan niet negatief) die je had wegnemen. Misschien een tip voor exporteurs of startende exporteurs. Luister eens naar de verhalen van exporterende Noord Nederlandse bedrijven in de podcastserie

EXPORTVERHALEN. Daarin delen zij hun visie op export maar worden vooral ook anekdotes en bijzondere momenten gedeeld. Exporteren is zoveel meer dan alleen maar handel..

Evert Jan Schouwstra is Managing Director van World Trade Center Noord-Nederland / Leeuwarden Center for Export & Import

Column
LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN 37 OF 2023-05

"Ondernemers lopen warm voor de 'Bonnema' toren"

Als bedrijfsmakelaar en vastgoedbeheerder verhuurt, verkoopt, taxeert en beheert Hoekstra alles op het gebied van bedrijf onroerend goed. Kantoren, winkels, zorgvastgoed en overig commercieel onroerend goed. Eén van de nieuwste projecten is de verhuur van de ‘Bonnema’ toren in Leeuwarden. OF sprak met bedrijfsmakelaar Jimte Jan Abma over dit bijzondere project en de diversiteit van zijn werk. “Op één dag heb ik met allerlei verschillende klanten en vastgoed te maken.”

38 OF 2023-05

“Bij Hoekstra Bedrijfsmakelaars is verkopen, verhuren en taxeren van bedrijf onroerend goed onze 'core' business vertelt Jimte Jan Abma enthousiast. Mijn werk begint altijd met een advies, zo houd ik de ene keer voor een doorgewinterde ondernemer een beleggingsportefeuille tegen het licht, en kijk ik met een startende ondernemer naar de mogelijkheid van nieuwbouw. Mijn werk is dus erg afwisselend en dynamisch. Onze nieuwste uitdaging is het verhuren van de ‘Bonnema’ toren. De toren is ontworpen door de architect Bonnema en in 2002 gebouwd, het is de hoogste toren van Noord- en OostNederland. De toren is echt een markant beeld in Friesland, in het donker zie je de rode belijning al van ver op het gebouw, overdag bij helder weer kun je vanuit de toren zelfs de Waddeneilanden zien liggen. Het uitzicht vanaf de toren is werkelijk fenomenaal!”

Multi tenant gebouw

“De toren is een ‘Multi tenant’ gebouw en is daarmee geschikt voor meerdere huurders”, legt Jimte Jan uit. “Momenteel zitten er meerdere huurders in het kantoorgebouw, die ook van elkaars aanwezigheid profiteren. Bedrijven zoals onder andere Deloitte, Appmachine en binnenkort vestigt ook Exact Software zich in het gebouw. We zitten zowel met lokale partijen als nationale en

internationale bedrijven om tafel en merken dat ondernemers flink warm lopen voor de ‘Bonnema’ toren. Dat is natuurlijk niet zo gek: deze trekpleister telt 27 verdiepingen, is 115 meter hoog en bevindt zich te midden van het Leeuwarder kantorengebied. Het trein- en busstation is 50 meter verderop, net als het winkelcentrum. De toren heeft een hoogwaardig opleveringsniveau, een goed bedrijfsrestaurant, een parkeerkelder en zelfs een panoramaverdieping met een 360 graden view.”

Twee varianten beschikbaar

Naast het gegeven dat de toren een markant gebouw is dat luxe is afgewerkt, is het ook een duurzaam gebouw. Jimte Jan: “Het heeft een A-label qua energieniveau en onlangs zijn alle klimaatinstallaties vernieuwd. Qua verhuur zijn er twee varianten beschikbaar. Een kantoorindeling met 542 m2 en enkele ruimten van 292 m2. Elke verdiepingsvloer heeft een eigen ontvangst, pantry en toiletgroep. Ook dat is een extra voordeel voor huurders.”

Wilt u ook ervaren hoe het is om met het hoofd in de wolken te werken? We geven u met veel kennis en plezier een rondleiding in het bijzondere gebouw. Ons team van bedrijfsmakelaars is bereikbaar via 058 233 7 337.

39 OF 2023-05 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN
“De toren heeft een hoogwaardig opleveringsniveau”
40 OF 2023-05

Private banking voor professionals met potentieel

Een fors startkapitaal? Voor young professionals met potentieel is dat niet meer nodig. Al met beperkte bedragen kunnen zij terecht bij het in Heerenveen gevestigde Delen Private Bank voor vermogensbeheer en financiële planning.

Als je vroeg begint met vermogensopbouw, kan het hard gaan. En dan hoeft het nog helemaal niet om hoge bedragen te gaan, aldus Douwe van der Glas van de Heerenveense vestiging van Delen Private Bank. ‘Stel dat je elke maand 500 euro inlegt en wij beleggen dat voor je, dan kun je na twintig of dertig jaar zo een paar ton bij elkaar hebben. Voor je pensioen bijvoorbeeld, daarvoor zul je toch steeds meer zelf moeten zorgen.’

Periodiek beleggen met kleine bedragen kan bij Delen. Dat is een primeur in de wereld van private banks, die doorgaans startkapitalen eisen van minimaal enkele tonnen. Delen mikt hierbij op young professionals tussen ongeveer 25 en 40 jaar met het perspectief op een groeiend vermogen, vertelt collega Jan van Groesen. Met zijn 22 jaar heeft hij

een goed gevoel voor de behoeften van deze doelgroep. ‘Ik beleg mijn eigen geld zelf, omdat ik werk in de financiële wereld en erg geïnteresseerd ben in de beurs. Voor de meeste andere young professionals is het logischer om dat uit handen te geven aan experts.’

Contact op cruciale momenten Ga je bij Delen beleggen, dan wordt altijd eerst bekeken welke aanpak het beste past bij jouw specifieke situatie, aldus Van Groesen. ‘We hebben zeven risicoprofielen opgesteld waarbij zeven beleggingsfondsen passen, op basis van zaken als risicobereidheid en beleggingshorizon.’ Is de keuze gemaakt, dan gaat elke maand een bedrag naar een breed gespreide beleggingsportefeuille met diverse indextrackers, actief beheerde beleggingsfondsen en individuele obligaties.

De dienstverlening van Delen Private Bank is heel wat breder dan alleen beleggen, en dat is onderscheidend ten opzichte van bijvoorbeeld de grootbanken. De Delen Family Services-app brengt alle vermogensbestanddelen in kaart, ook als zij bij andere partijen zijn ondergebracht. Zo heb je overzicht over je volledige vermogensopbouw. Op cruciale momenten kun je aankloppen bij de experts van Delen. Ook young professionals hebben daar soms behoefte aan, merkt Douwe van der Glas. ‘De nieuwe generatie vindt onze app

"Delen mikt ook op young professionals tussen ongeveer 25 en 40 jaar met het perspectief op een groeiend vermogen"
OF 2023-05 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN 41
Jan van Groesen
www.grijmans.com • 0515 57 20 83 • Bolsward • Sneek • Harlingen PRIVÉ OF ZAKELIJK GESCHIL? PRIVÉ OF ZAKELIJK GESCHIL?

erg inzichtelijk, maar wil op belangrijke momenten toch met iemand in gesprek. Bijvoorbeeld als zij gaan samenwonen kunnen wij meedenken over een samenlevingscontract en een testament, bij de aankoop van een nieuwe woning over de financiering. Sparren kan ook handig zijn bij bijvoorbeeld een schenking of erfenis, of als je een bedrijf wilt starten.’ Een expert spreken is bij de meeste andere banken niet meer vanzelfsprekend, constateert Van der Glas.

Liever concrete informatie

Simpel gezegd zijn er drie groepen young professionals met potentie die bij Delen Private Bank terecht kunnen met een klein startkapitaal en een periodieke inleg in een eigen beleggingsportefeuille. Dat zijn twintigers en dertigers die aan het begin van een veelbelovende carrière staan, vervolgens de groep die een flinke schenking of erfenis heeft gekregen én jonge ondernemers. Die laatste categorie zal er soms voor kiezen een flink deel van het vermogen in de eigen onderneming te investeren, maar vermogensopbouw is vaak ook al in beeld. ‘Jonge ondernemers zijn een belangrijke doelgroep voor ons’, aldus Van der Glas. ‘Mensen beginnen steeds vroeger met ondernemen en we merken dat ze ook steeds jonger hun bedrijf weer verkopen. Vroeger kwam dat als je 55-plus was, nu gaat een bedrijf soms vijf à tien jaar na oprichting al van de hand. Dat is het moment om te gaan nadenken over vermogensopbouw.’

Hoe je deze jonge groep benadert, weet young professionals Jan van Groesen als de beste. Bijvoorbeeld via social media, maar dan net even anders dan de traditionele

Douwe van der Glas

doelgroep. ‘Bijvoorbeeld onze Instagramen LinkedIn-accounts brachten veel kunst en cultuur. Daarmee lag de focus tot voor kort niet echt op een jonger publiek. Het merendeel van de young professionals krijgt liever concrete informatie dan een plaatje van een schilderij.’

Delen met Jan

Van Groesen gaat daarvoor zorgen. In ‘Delen met Jan’, een reeks informatieve filmpjes die op verschillende social media zullen worden gepost, behandelt hij telkens in één minuut een relevant onderwerp over beleggen en vermogensbeheer. Bijvoorbeeld op welke manieren je kunt beleggen en waarom het verstandig is om daar vroeg mee te beginnen.

‘Stel dat je elke maand 500 euro inlegt en wij beleggen dat voor je, dan kun je na twintig of dertig jaar zo een paar ton bij elkaar hebben.’

En hoe slim het is om dan stevig in aandelen te stappen, haakt collega Van der Glas daarop in. Ook als je vermogen opbouwt voor het pensioen. ‘Veel mensen denken dat als het gaat om pensioen je heel voorzichtig moet beleggen. Maar als je jong begint, kan je je meer risico veroorloven. Met zo’n lange beleggingshorizon moet je in principe juist

in aandelen beleggen.’ Met een wereldwijd gespreide portefeuille beleg je - via het beleggingsfonds - bij Delen in zo’n 5,5 duizend ondernemingen. Stel dat een aantal bedrijven omvalt, dan nog is het risico bij zulke aantallen te verwaarlozen. Aandelen zijn wel beweeglijker met tussentijdse pieken en dalen, aldus de private banker. ‘Maar houd je je portefeuille twintig of dertig jaar aan, dan zou je een mooi vermogen op moeten kunnen bouwen.’

N.B. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Vermogensopbouw voor 25 tot 40-jarigen

Meer weten over wat wij voor young professionals kunnen betekenen? Neem contact op met Jan van Groesen via jan. vangroesen@delen.bank of Douwe van der Glas via douwe.vanderglas@delen.bank. Of bezoek onze site:

"Houd je je portefeuille twintig of dertig jaar aan, dan zou je een mooi vermogen op moeten kunnen bouwen"
43 OF 2023-05 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN
Team Delen in Heerenveen: v.l.n.r. Pieter Dieben, Johan Liezen, Edwin Roskammer, Douwe van der Glas | T: 0513 25 90 00

Team Horsthuis:

‘De wereld een stukje beter maken’

Duurzaamheid staat al ruim tien jaar hoog in het vaandel bij eigenaar Jeroen Horsthuis van Team Horsthuis uit Oudehorne. Het reclamebedrijf rijdt elektrisch, is energiepositief en gebruikt jampotten als koffiekopjes. Het streven is om het eerste reclamebureau te worden, dat bewijsbaar met elke opdracht de wereld een stukje beter maakt. ‘’En daarvoor zijn we op zoek naar duurzame klanten, die er net zo over denken als wij.”

Team Horsthuis is een reclamebureau, dat foto- en videoproducties maakt met ‘alles er omheen’, legt Jeroen uit. ‘’We zoeken naar mooie locaties en modellen, doen de styling en make up. We maken het beeld, maar verzinnen het beeld ook. Door ons beeldwerk helpen we bedrijven met hun visuele identiteit, waarmee ze zich in de markt willen zetten. We weten hoe hersenen en ogen

werken op beeldmateriaal, waardoor onze klanten nog beter hun boodschap kunnen overbrengen en de omzet kunnen verhogen.”

Maar er wordt binnen Team Horsthuis niet alleen gedacht in termen van omzet. Het bedrijf wil meer aandacht schenken aan natuur, geluk en genieten. Daarbij heeft het bedrijf klanten nodig die dat ook belangrijk

vinden. ’’Ik ga de wereld niet in mijn eentje veranderen, maar kan wel proberen om

44 OF 2023-05
"Meer aandacht schenken aan natuur, geluk en genieten"

anderen ook enthousiast te maken voor mijn ideeën. Je moet gewoon ergens beginnen en verbinding zoeken met elkaar, waardoor er een nieuwe economie ontstaat.”

In de nieuwe economie werken bedrijven, zoals Team Horsthuis, niet alleen voor geld, legt Jeroen uit. ‘’Als een klant ons vertrouwen durft te geven en komt met een mooi idee, dan kijken we pas op de tweede plek naar wat dat moet gaan kosten. Het is een hele andere manier van werken. We leveren werk op maat, waarbij we ons soms belangeloos inzetten voor organisaties en bedrijven, die ons aanspreken.”

Klanten kunnen op verschillende manieren ‘betalen’ voor reclame-opdrachten. ‘’Dit kan in de vorm van meer biodiversiteit door bijvoorbeeld een bijen- of eendenkorf te plaatsen. Maar je mag ook betalen met geluk als een hotel bijvoorbeeld overnachtingen aanbiedt, waardoor we met ons team een leuk teamuitje kunnen hebben. Zo kun je in natura betalen en maken we een bewijsbaar verschil in de wereld met onze professionele shoots.”

Belangrijk

Binnen Team Horsthuis speelt duurzaamheid al lange tijd een belangrijke rol. Zo reed Jeroen als eerste in een elektrische Tesla, ligt het dak van het bedrijfspand vol met zonnepanelen en hoorde hij bij de eerste dertig Freonen fan Fossylfrij Fryslân. ‘’We willen het milieu zo weinig mogelijk belasten. Dat doen we onder andere door modellen in de eigen omgeving te zoeken, te eten uit de eigen kas of moestuin, rekwisieten te hergebruiken of te lenen in plaats van nieuwe te kopen en met onze eigen camper de lunch te verzorgen en een kopje koffie te schenken, dat is opgewekt met energie van

de zon. Je kunt binnen je eigen bedrijf aan duurzaamheid doen, maar het is vooral ook belangrijk om er samen aan te werken. We zijn op zoek naar verbinding met mensen uit de buurt, die hetzelfde doel nastreven als wij en samen een nieuwe economie willen opbouwen.”

LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN 45 OF 2023-05
"We zijn op zoek naar duurzame klanten, die er net zo over denken als wij"
Uw ICT-specialist! Uw ICT-specialist! Burgum Westersingel 49A 0511-200200 ICT-diensten | netwerkbeheer development | beveiliging computers | reparatie | telecom info@okepc.nl info@okepc.nl Maak een afspraak of kom bij ons langs aan De Boeg 22 in Drachten. Power up met onze laadoplossingen ev-solutions.nl/laadplein (085) 401 91 75

Duurzame Doeners: Vector Machines

Vector Machines, fabrikant van een eigen autonome werktuigdrager en importeur van diverse merken radiografische én autonome maaimachines, is deze editie de Duurzame Doener. Jan-Dirk van der Tol en Sander Steegstra gaan in op de activiteiten van hun bedrijf.

Wat zijn jullie duurzame activiteiten?

Vector Machines is opgericht om de volgende stap in de wereld van maaien mogelijk te maken: het autonoom elektrisch maaien van grote terreinen met een ruwe ondergrond. De mensen binnen het bedrijf hebben al vele jaren ervaring met het radiografisch maaien van ruw terrein en het autonoom maaien van sportvelden. Deze beide werelden worden met de Vector autonome maaier bij elkaar gebracht.

We merkten dat er op specifieke locaties en in specifieke markten, zoals op zonneparken, nog op een manier grasonderhoud werd uitgevoerd, die eigenlijk anno 2023 niet meer nodig is. Namelijk met behulp van brandstofaangedreven machines.

Vector heeft een volledig autonome machine ontwikkeld, die kan navigeren op GPS/RTK en specifieke (Lidar)sensoren, zodat er onder de zonnepanelen gemaaid kan worden, ook wanneer er geen GPS-bereik of verbinding is.

Waarom doen jullie dit?

In het verleden werkten we met radiografische machines, waarbij de stap werd gezet van brandstofaangedreven naar elektrisch. Maar het autonoom inzetten van machines blijkt voor de grotere spelers kennelijk niet een interessante markt. Het is in onze optiek aan de volgende generatie niet te verkopen, dat er voldoende vraag naar is en wij daarvoor mogelijkheden zien, maar niet de stappen hebben gezet om er ook daadwerkelijk wat mee te doen.

Wat levert dit in de toekomst op?

Met onze unieke combinatie van software, GPS/RTK en sensoren, richten wij ons nu nog op zonneparken in Nederland en de nabijgelegen landen. We zetten onze autonome machine daar in met een maaidek. We merken echter dat er wereldwijd interesse is in én behoefte aan onze oplossing. Daarnaast is er ook vanuit andere sectoren, denk hierbij aan golfbanen, boomkwekerijen of (verticale) fruitteelt, behoefte aan autonome machines. Daarvoor moeten andere werktuigen ingezet worden. Denk aan een schoffelmachine of UV-C lampen voor het bestrijden van schimmels en bacteriën. We zijn ook die werktuigen aan het ontwikkelen, zodat deze op termijn eveneens op onze autonome werktuigdrager gezet kunnen worden. Op die manier hopen wij dat er in meerdere sectoren emissievrij onderhoud gedaan kan worden en wij als Vector Machines ons steentje op een positieve manier mogen bijdragen.

47 OF 2023-05 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN

Ruim assortiment containers voor verkoop en verhuur

Nieuw bij Fortibox: Kies en reserveer zelf je container

Zelf je container uitkiezen, met een QR-code informatie opvragen én de reservering maken: bij Fortibox in Burgum kan het. Dankzij deze unieke manier van werken zijn de nieuwe, gebruikte en refurbished zeecontainers voor de verkoop en verhuur mateloos populair. Er wordt dit najaar zelfs een tweede opslaglocatie geopend, op de Burgumerdaam in Burgum.

48 OF
2023-05

Alex Jongedijk, algemeen manager van Fortibox, heeft het momenteel druk met de verkoop en verhuur van zeecontainers aan zowel bedrijven als particulieren. “We hebben recent besloten tot een herpositionering en dat heeft ons geen windeieren gelegd. Fortibox stond voorheen bekend als Jaap Holwerda Zeecontainers, en maakt onderdeel uit van Jaap Holwerda BV. We hebben dan ook al jarenlange ervaring met de verkoop en verhuur van containers.”

Zelf uitzoeken

Jongedijk vervolgt: “Met Fortibox maken we duidelijk dat we een ruim assortiment containers in allerlei maten en kleuren aanbieden, voor zowel de verkoop als verhuur. Belangstellen kunnen 24/7 op het voormalige Quatrebras-terrein in Noardburgum terecht om zelf een container uit te zoeken, de QR-code te scannen en ter plekke mobiel te betalen. Dit gaat allemaal via onze webshop en verloopt dus geheel

Fortibox & Sunny Media: sterk online

Kantoorunits

Er is nog een bijzondere soort container verkrijgbaar bij Fortibox: de kantoorunit. Jongedijk: “Deze wordt geïsoleerd geleverd en heeft twee ramen, een deur en een kachel. De kantoorunit is in verschillende maten leverbaar en biedt een perfecte tijdelijke of meer permanente oplossing voor wie op zoek is naar extra kantoorruimte.” De manager voegt toe: “De kantoorunit kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld als tijdelijke verblijfsruimte. Ook wordt hij vaak op de bouw als kantoor gebruikt.”

contactloos. Wie nog vragen heeft, kan natuurlijk altijd even bellen.”

Vele toepassingen mogelijk

Deze methode is niet alleen uniek, maar ook betrouwbaar, veilig en duurzaam, vertelt de gedreven manager. “Het grootste voordeel is dat je zelf je container kunt uitzoeken, dat

Het recente succes van Fortibox is mede te danken aan de nauwe samenwerking met Sunny Media van Sanne Schievink. Jongedijk: “We vinden onze online aanwezigheid heel belangrijk en hebben onze social media-activiteiten dan ook ondergebracht bij Sunny Media. Sanne weet ons merk sterk naar buiten te brengen en ons brede aanbod is dan ook goed zichtbaar op de bekende kanalen.”

49 OF 2023-05 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN
‘Je kunt zelf je container uitzoeken, met een QR-code informatie opvragen én de reservering maken. We maken het mensen graag makkelijk.’
Bedrijventerrein 't Ges Hendrik Bulthuisweg 26-28 8606 KB Sneek +31 (0)515 55 95 43 +31 646104151 info@middelzee.nl

is bijna nergens zo. Wat je wensen zijn voor een container hangt natuurlijk helemaal af van welke toepassing je ervoor in gedachten hebt. De meeste bedrijven en particulieren gebruiken een container voor opslag, maar er zijn vele toepassingen mogelijk. Zo wilde een klant recent twee identieke containers gebruiken om een veranda van te maken. Ook een vakantiehuisje en zelfs een zwembad zijn mogelijke toepassingen. Je kunt ervoor kiezen om je container thuis te laten bezorgen, zelf op te halen of hem op ons terrein te laten staan.”

Lage huurprijzen

De meeste aanvragen van zowel bedrijven als particulieren zijn voor verhuur en voor een bepaalde periode, merkt Jongedijk. “Huren kan voor zowel een korte als langere

periode, maar minimaal vanaf vier weken. De Burgumerdaam is een beveiligd terrein waar de containers achter een hek komen te staan en alleen huurders kunnen binnenkomen. Daar een container huren kost een fractie meer dan op Quatrebras, maar op beide terreinen houden we de huurprijs laag. We zien in de omgeving dat er veel ‘units’ op bedrijventerreinen worden aangeboden voor dezelfde doeleinden als waarvoor onze containers geschikt zijn. Daar worden behoorlijke huurprijzen voor gevraagd. Wij bieden graag een alternatieve oplossing, voor een hele schappelijke prijs.”

‘Kom gerust kijken’ Jongedijk wil maar zeggen: van je bootje stallen tot je huisraad even kwijt moeten tijdens een grote verbouwing: voor de prijs

hoef je het zeker niet te laten. “We willen het mensen graag zo makkelijk mogelijk maken. We zijn laagdrempelig en hebben hele korte lijntjes. Even bellen kan bijvoorbeeld altijd, we geven graag advies of meer informatie. Er is veel mogelijk qua afmetingen en bijvoorbeeld kleuren. Voor de ene klant maakt dat allemaal niet zoveel uit: die heeft gewoon opslagruimte nodig en stelt verder niet zoveel eisen. Maar als je graag zeker wilt weten wat je krijgt, kom dan gerust even kijken en reserveer de container van jouw keuze. Wij willen ons hier echt mee onderscheiden, want we merken dat er behoefte aan is. Wie nieuwgierig is nodig ik van harte uit om eens te komen kijken!”

Nieuwsgierig naar de soorten, afmetingen en mogelijke toepassingen van de zeecontainers? Gebruik de QR-code of kijk op www.fortibox.nl. In de webshop zijn alle beschikbare zeecontainers te vinden: zowel nieuwe, als tweedehands en refurbished exemplaren. De afmetingen, kleuren en prijzen worden erbij vermeld.

51 OF 2023-05 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN
‘Als je graag zeker wilt weten wat je krijgt, kom dan gerust even kijken en reserveer de container van jouw keuze.’
52 OF 2023-05

Friezen in den Vreemde

Lorraine De Jong en de ‘chill vibes’ van Curaçao

‘Hier leer je dat je mag loslaten’

Met grote regelmaat publiceren we in OF de verhalen van bestuurders, managers en ondernemers in het buitenland. Waar waren ze? Wat deden ze daar? En met welke mentale bagage kwamen ze terug? In deze editie Lorraine De Jong, HR Manager bij uitzendbureau ‘Friese Jongens’ en tegelijkertijd óók onderneemster op Curaçao.

Hoe ben je op Curaçao beland?

Mijn man Johan en ik zijn in november 2021 naar Curaçao gegaan. Johan ging al eerder naar Curaçao dan ik. Voor mij was het de eerste keer en volgens mijn man zou ik verliefd worden op het eiland. Hij heeft gelijk gekregen!

Was er ook een specifiek doel voor de reis?

We gingen naar Curaçao om heerlijk vakantie te vieren en per toeval zijn we een heel mooi appartementencomplex tegengekomen. Toen begon onze droom om zelf een plekje op het eiland uit te baten voor verhuur een beetje werkelijkheid te worden.

53 OF 2023-05 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN

Hoe heb je de reis ervaren?

De reis zelf is niet zo spannend, maar we hadden op Curaçao een geweldige plek gevonden, die we grondig wilden verbouwen. Toen dat proces eenmaal was begonnen werd het allemaal een enorme uitdaging.

Wat vind jij eigenlijk het allerleukste aan Curaçao?

De heerlijk chill vibes; de mensen, het weer, de zon, het strand. Wij houden hiervan. En het is ook heel fijn dat er nog wel veel zaken te doen zijn op het eiland. Als ondernemer kun je er ook heel goed leuke dingen doen.

Nog andere opvallende kenmerken?

Wat veel mensen wel weten: dat je op een eiland als Curaçao echt heerlijk kan genieten van het leven. De druk van werken en presteren is er veel minder. Plus dat er zoveel

andere ondernemers zijn vanuit Nederland waarmee je samen kan optrekken of door wie je geïnspireerd van kan worden.

Heb je inmiddels al wijze lessen geleerd? Oh ja. Wij hebben bijvoorbeeld vooral geleerd om daar te mogen loslaten, niet te veel haasten. Verder zijn wij enorm dankbaar dat er veel dingen goed zijn gegaan. Dat komt ook omdat we alles wel direct aanpakken. Even dromen, erover praten, je idee opschrijven en dan gewoon doen! Verder is het mooi dat Johan en ik veel van elkaar leren.

Aanpakken! Dromen, erover praten, schrijven en doen! Onze lessen zijn vooral dat we veel van elkaar leren. Johan is een echte ondernemer, hij heeft veel plannen, en ik zit vooral in de operatie. Ik zorg ervoor dat het resort wordt verhuurd.

Lorraine en Johan de Jong

Bedrijf: J&L Resort Curaçao, Friese Jongens, BKSC & Scooter Curaçao

Functie: Eigenaresse & operationeel manager

Geboren: 9 augustus 1985

Geboorteplaats: Leeuwarden

Burgerlijke staat: Gehuwd

Hobby’s: M’n vriendinnen, reizen, dagjes uit, terrasjes, tutten

Even gluren op Curaçao?

https://jl-resort.com/

54 OF 2023-05
"Even dromen, erover praten, je idee opschrijven en dan gewoon doen!"

Wij zijn de specialist op het gebied van zakelijke (mobiele) telefonie, professionele camerabeveiliging en datanetwerken van Noord-Nederland. Wij ontzorgen u volledig; met optimale verbinding als resultaat. Bij ons heb je alles binnen bereik.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk oplossingen en lees verhalen van onze klanten op www.faber-telecom.nl.

Hogedijken 26 · 9101 WV · Dokkum 0519 24 20 24 info@faber-telecom.nl www.faber-telecom.nl Zakelijk bellen? Alles binnen bereik!

IJZERSTERK VOOR UW BEDRIJF

Dokkum www.raadsma.nl
KENNIS IS KUNNEN BEVESTIGINGEN VEILIGHEID GROENVOORZIENING POSTBOXEN GEREEDSCHAPPEN . Heerenveen . Leeuwarden . Groningen . Emmeloord . t. (0519) 29 23 25 .

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.