4 minute read

Friezen in den Vreemde: Elsbeth Rispens overwintert op Bonaire

‘Elke dag even op de resetknop drukken’

Bij OF zijn we razend nieuwsgierig, net als u. Wat drijft ondernemers, wat is hun ambitie, waar dromen ze van? En dan heb je nog die mensen die met opzet verre horizonnen opzoeken, op zoek naar nieuwe inzichten, businesskansen, of gewoon geluk. Wat zijn hun drijfveren? Wat doen ze daar, over de grens? In deze editie: Elsbeth Rispens, naar eigen zeggen levensgenieter en sociaal verpleegkundige. Maar ook vastgoedinvesteerder. Daar schreef ze zelfs een boek over. De Hollandse winters brengt ze inmiddels door op Bonaire. OF zocht even contact.

Je bent in september 2020 naar Bonaire gegaan: waarom?

Men zegt ‘later ga ik, puntje, puntje, puntje’, maar wat is later? We leven nu! Vorig jaar januari en februari 2020 besloten mijn man en jongste dochter daarom te gaan overwinteren op Bonaire. Een stukje Nederland in de tropen. Mijn jongste dochter ging er naar school en ik deed vrijwilligerswerk in het Hospice Kas Flamboyan.

Wat was je doel?

Toen ik opgeleid werd als verpleegkundige lag de wereld aan mijn voeten. Je kunt overal ter wereld je werk uitvoeren. Dat deed ik toen niet. Toch bleef ik erover dromen om ooit een keer in het buitenland te wonen en te werken. Herken je dat als je op vakantie bent: Hoe zou het zijn als ik hier een half jaar zou wonen? Hoe leven de mensen hier? Wat houdt hen bezig? We hebben het geprobeerd en dat beviel zo goed dat wij hebben besloten het roer om te gooien en voor anderhalf - twee jaar te gaan wonen en werken op Bonaire.

Vertel eens iets meer over het gevoel? Hoe is het om op Bonaire te zitten?

Ik voel me thuis op Bonaire. Ik denk dat dat ook te maken heeft omdat ik Fries ben. Ik herken veel. Bijvoorbeeld dat men heeft gestreden om Papiamentu als taal te erkennen. Het is hier bovendien altijd mooi weer dat geeft mij heel veel energie. Mensen zijn uitbundig, dankbaar en blij. De temperatuur ligt tussen de 28 en 32 Graden. Na het werk kun je heerlijk ontspannen op het strand, windsurfen of een drankje op 1 van de vele terrassen. Elke dag even op de resetknop drukken.

Wat vond jij het meest opvallend?

Dat men Nederlands spreekt en dat het tropisch is. En ook dat het een eiland in ontwikkeling is. Het leven is hier eenvoudiger; er zijn minder prikkels. Wat mij ook opvalt is dat je veel gelijkgestemde mensen tegenkomt.

Elsbeth Rispens - Mud

Bedrijf: Financiële vrijheid met vastgoed en Publieke Gezondheidszorg Bonaire Functie: Levensgenieter, auteur en sociaal verpleegkundige Geboren: 03 juni 1967 Geboorteplaats: Wergea Burgerlijke staat: Gehuwd met Robin Rispens en drie mooie kinderen Hobby’s: Triathlon, lezen van boeken, Papiamentu les, een goed gesprek op een leuk terras. ‘En oh ja; binnenkort ga ik leren Freediven.’

Boekentip!

Elsbeth Rispens maakte lang carrière in de zorg. Maar eigenlijk is ze altijd ondernemer pur sang geweest. Met name door te investeren in vastgoed werd dat talent aangewakkerd en gevoed. Ze schreef er een boek over. In ‘Financiële vrijheid met vastgoed’ beschrijft Rispens hoe zij begon met het opbouwen van een passief inkomen, door te investeren in vastgoed. Het leuke aan het boek is dat het laat zien hoe je je dromen kunt waarmaken, maar ook: dat daar een stukje discipline voor nodig is. Goed nadenken over wat bij jou past, een strategie uitstippelen en daaraan vasthouden; dát is de boodschap die Rispens geeft. Rekenvoorbeelden maken duidelijk hoe je rendementen kunt halen en kunt verhogen. Citaten van beroemde personen zijn er om je af en toe wat extra motivatie te geven. En voor wie dan nog niet genoeg heeft deelt Rispens ook haar persoonlijke boekenlijst. Het E-book is te downloaden op de website.

www.financielevrijheidmetvastgoed.nl www.elsbethrispens.nl

Wat is een opmerkelijk voorbeeld van het leven, of het zakendoen, of de ethiek?

Ik kwam in een hele bijzondere tijd op Bonaire. Ik kon mijn talenten kwijt bij de Publieke Gezondheidszorg (de GGD). Covid 19 raasde over de wereld. In nog geen drie maand tijd was de afdeling gegroeid van 6 personeelsleden naar 30. Afstemmen met elkaar en samen kijken hoe houden wij de Covid 19 onder controle. Daarna gingen we over tot de vaccinaties. Je hebt elkaar hard nodig om dit soort grote klussen te klaren. Er is veel afstemming met Nederland, het gezag van het eiland en de medewerkers van de Publieke Gezondheidszorg.

Is er ook iets misgegaan, of tegengevallen? Iets waar je van hebt geleerd?

Ik leer (gelukkig) elke dag en daar ben ik dankbaar voor. Mijn man kon niet direct mee naar Bonaire. Na 25 jaar samen hadden we een soort lange afstand relatie. De zorg voor mijn twee oudste kinderen, mijn mem en broertje met Downsyndroom gingen op afstand door. Er kwamen andere krachten vrij waardoor er weer ruimte was voor andere dingen. Dat heb ik als bijzonder waardevol ervaren.

Welke les neem jij mee naar huis?

Dat zijn eigenlijk meerdere lessen. Ten eerste: waar je woont is je thuis. Je neemt jezelf mee daar waar je naar toe gaat. Ten tweede: je bent tot meer in staat dan jezelf denkt. En zeker ook: dat je je dromen waar kan maken.