Ondernemend Friesland editie 3-2024

Page 1

HDM PIPELINES

Zorgt voor grip op leidingbeheer

HEIJMANS Specialist op het gebied van weginfrastructuur

MARKTLINK

Dé overnamespecialist in het noorden

www.of.nl N0 03 2024

Rabobank beste Private Bank 2023

De Friese Private Bankers zijn ongelofelijk trots dat Rabobank is uitgeroepen tot winnaar van de IEX Gouden Stier in de categorie Private Bank. Wij bedanken onze klanten, en in het bijzonder onze Friese klanten, voor het vertrouwen.

Benieuwd naar onze dienstverlening?

Maak kennis op rabobank.nl/beste-privatebank of neem contact met ons op via 06 51262247

Tegeltjeswijsheid

De Tiid hâldt gjin skoft. Deze rake tegeltjeswijsheid van Tetman de Vries hangt in menig Friese huiskamer. Ik moest eraan denken toen ik onlangs een wandeling maakte in het dierenpark Aquazoo bij Leeuwarden.

In het prille begin van mijn carrière was ik er ooit verantwoordelijk voor de communicatie. Je zou na dertig jaar bijna vergeten hoe en vooral waarom het allemaal begon. Toen Stichting Otterstation Nederland (SON) in 1994 het Otterpark Aqualutra opende was de otter uitgestorven in Nederland. Slecht nieuws, want waar otters kunnen leven is de kwaliteit van water goed. En dat was in Nederland dus niet het geval. De missie van SON was dan ook: de (natte) natuur herstellen en het publiek via een ecologisch natuurpark bewust maken van het belang van de terugkeer van de otter.

De SON was haar tijd ver vooruit. Het park kwám er uiteindelijk, maar het ging moeizaam. Met name de vasthoudendheid van directeur en otter-expert Addy de Jongh zorgde ervoor dat het uiteindelijk lukte. Qua exploitatie was het in de beginjaren erg moeilijk. Het park gaf de eerste jaren een kale aanblik en de financiële middelen ontbraken om het direct honderd procent te laten aansluiten bij de veeleisende recreant. En de publieke opinie in de regio was verdeeld. Een grote groep Friezen steunde het concept, maar er was ook een grote groep die de SON graag in het hoekje drukte van drammerig milieu-activisme. De otter maakte de visnetten kapot en was beslist niet welkom; zo kon je regelmatig horen. De wíl om het échte verhaal te begrijpen was er vaak niet.

We zijn inmiddels dertig jaar verder de otter speelt in het park niet meer een hoofdrol. Maar niet getreurd, want jaren van onderzoek en tal van maatregelen op het gebied van natuur- en water hebben ervoor gezorgd dat de ambassadeur van het zoete water weer terug is in ons land.

Eind goed, al goed? Nou nee, meer dan ooit staat de natuur onder druk. Bevolkingsgroei, verzilting, verdroging, CO2, stikstof, de opwarming van de aarde; het zijn gigantische uitdagingen, ook voor de Friese politiek. En (relatief nieuwe) provinciale staten weten heel goed dat het electoraat je meestal afrekent op economische prestaties. Natuurherstel en economische activiteit kunnen heel vaak hand in hand, maar soms ook niet, of minder. En het vergt léf om dan niet alleen aan huidige generaties te denken, omdat daar nu eenmaal de stemmen vandaan komen, maar ook aan toekomstige.

De Tiid hâldt gjin skoft.

Menno Bakker

Meer lezen of reageren? linkedin.com/in/bakkermenno of op https://twitter.com/OF_nl

3 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

Colofon

Uitgeverij

Brouwer Business Media BV

Hoofdredactie

Brouwer Business Media BV

Bladmanagement

Ed Klijnman

Coverfoto

Ed Klijnman

Advertentie

exploitatie en administratie

Ondernemend

Friesland BV

Tussendiepen 21

9206 AA Drachten

Telefoon 0512-366326

Jasper van der Sluis

06-46033589

Gerrit Landman

06-18882116

Jan Gerrit de Boer

06-40209389

Redactie

Tine van Knijff-van Hijum, Amanda de Vries, Richard Tjalsma, Yke Bremer, Jelle

Teitsma en Gurbe van der Woude

nieuwsberichten@of.nl

Vormgeving

VDS Crossmedia

Drukker

Scholma Druk

ISSN 1383-9314

© De uitgever kan op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van informatie. Uitgever aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de schade, van welk aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebasseerd zijn op informatie uit deze uitgave. Uit deze uitgave mag na toestemming van de uitgever met bronvermelding geciteerd worden.

28

HDM Pipelines zorgt voor grip op leidingbeheer

Het is drukker dan ooit in de grond, onder andere door de ontwikkeling van nieuwe infrastructuur als gevolg van de energietransitie, waarbij kabels en leidingen naast de bestaande infrastructuur worden geplaatst. HDM Pipelines uit Heerenveen begeleidt leidingeigenaren in het beheer en onderhoud van hun netwerken. Henry van der Bij en Elles Postma, beide CEO, gaan dieper in op de uitdagingen in de grond en de meerwaarde daarin van HDM.

www.of.nl 18

Voor Heijmans is geen uitdaging te groot

Heijmans Infra is als onderdeel van Heijmans NV specialist op het gebied van het ontwerpen, verbeteren en onderhouden van de openbare ruimte en (weg)infrastructuur in Nederland. Jan Jelsma is bij Infra verantwoordelijk voor de tak wegenbouw in het noordoosten. Hij roemt de werkcultuur binnen het bedrijf en merkt op dat er een kentering is geweest in zowel de interne samenwerking als in het fungeren van sparring- en adviespartner richting opdrachtgevers.

Bureau Risicomeester helpt risico's’ te meesteren

Ondernemen is kansen zien en durf tonen, maar ook risico’s nemen. Bureau Risicomeester uit Frieschepalen adviseert en begeleidt ondernemers en werkgevers bij het beheersen van bedrijfsrisico’s. Het adviesbureau is voornamelijk thuis in de bouw-, infra-, installatie-, schoonmaak- en grondboorwereld.

36

6 OF 2024-03

Bij Deep Tenders halen ze alles uit aanbestedingen

Het in Joure en Zwolle gevestigde Deep Tenders is een label van Missie3 en is gespecialiseerd in het bieden van hulp bij tenders. De strategie bepalen, een EMVI-plan schrijven, vormgeven, reviewen en trainingen verzorgen; Ingrid van der Tuuk en Marrit Pool helpen bedrijven dagelijks in het creëren van een succesvol tenderplan.

Flynth stimuleert ondernemers om het maximale uit hun ondernemerschap

te halen

Flynth is in Nederland het grootste advies- en accountantskantoor voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Met locaties in Leeuwarden, Drachten, Dokkum, Franeker en sinds kort ook aan het Martiniplein 11 te Sneek, is de organisatie sterk vertegenwoordigd in Friesland. Collega’s Folkert de Haan en Anne Luijten vertellen over de kracht van Flynth, gedragen door ondernemerschap, goed werkgeverschap, diversiteit & inclusie en sturen op cijfers.

Marktlink is dé overnamespecialist in het noorden

Marktlink zorgt als onafhankelijk advieskantoor voor de begeleiding van MKB-ondernemers bij onder meer fusies, overnames en bedrijfswaarderingen. Marktlink bestaat inmiddels ruim 25 jaar en eind 2018 vestigde het bedrijf zich in het Noorden in Drachten, waar Koen Rutten als partner en vestigingsmanager voor meer groei en naamsbekendheid in de Noordelijke provincies moest zorgen. Koen wist al snel Okkie den Boon, Ralph Meijer en Karel Kramer in te lijven. Samen bouwden ze verder. Met succes, want recent verhuisde het veertienkoppige team naar een groter pand in Leek. De vier collega’s zoomen in op hun dienstverlening, meerwaarde en enkele afgeronde deals.

58
40
46 7 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

Specialist in waterwerken

Stienstra en Van der Wal is de specialist in waterwerken. Met hoogwaardig materieel en een team van ervaren vakmensen, verzorgen we heel diverse waterbouwprojecten voor overheden, bedrijven en particulieren

Je kunt onder bij ons terecht voor:

� Damwanden en Beschoeiing

� Steigers en Vlonders

� Trailerhellingen

� Bouwkuipen

� Houten Bruggen

� Remmingswerken

� Klapanker systemen

� Trillingsvrij funderen.

W ilt u op de hoogte gehouden worden van actueel nieuws op notarieel gebied?

Download via de app store onze app. W ilt u persoonlijk contact?

Gratis inloopspreekuur, elke donderdag van 14.00-17.00 uur. Meesterlijk in persoonlijk advies.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van actueel nieuws op notarieel gebied?

Download via de app store onze app.

Wilt u persoonlijk contact?

Telefoon 0515 - 42 98 88 E-mail info@notarisellemers nl Website notarisellemers.nl Bezoekadres Oude Koemarkt 79, Sneek

Gratis inloopspreekuur, elke donderdag van 14.00-17.00 uur.

W ilt u op de hoogte gehouden worden van actueel nieuws op notarieel gebied?

Download via de app store onze app.

W ilt u persoonlijk contact?

Meesterlijk in persoonlijk advies.

Gratis inloopspreekuur, elke donderdag van 14.00-17.00 uur. Meesterlijk in persoonlijk advies.

NOTARISKANTOOR ELLEMERS

Telefoon 0515 - 42 98 88 E-mail info@notarisellemers nl Website notarisellemers.nl Bezoekadres Oude Koemarkt 79, Sneek

Samen maken we onze leefomgeving toekomstbestendig

Wij zijn een advies- en ingenieursbureau met grensverleggende experts die dagelijks werken aan een toekomstbestendige leefomgeving. Waar wij veilig en gezond kunnen leren, werken, spelen, wonen en groeien.

wsp.com/nl

stienstra-vanderwal.nl phone 0515 – 533 243 � info@stienstra-vanderwal.nl Rogmolewei 6, 8651 EP IJlst Damsingel 4, 9262 NC Sumar

Schilkampen, op de schop!

Wat als je op een prachtig plekje in Leeuwarden woont, een schiereiland en je kan uitsluitend bij je huis komen door over een voetpad te lopen, met de boodschappen, maar ook als je gaat verhuizen. De auto die parkeer je dus ook een stukje verder op.

Nu moeten de huisaansluitingen vervangen worden (gas, water en elektra) en een deel gesaneerd. Onder dat ene voetpad liggen al deze aansluitingen, dit moet nu open om het werk te kunnen vervangen. A.Hak voert het werk uit in opdracht van Combi Sion, in overleg met de gemeente wordt dit stukje historisch Leeuwarden na afloop in ere herstelt. Als de werkzaamheden zijn afgerond is de grond en alles wat er is aangepast weer eigendom van de bewoners.

Tijdelijk wordt de post bezorgd bij de brievenbussen die geplaatst zijn buiten het werkgebied. De woningen zijn bereikbaar via pontons aan de achterzijde van de woningen. De werkzaamheden zijn naar verwachting rond de bouwvak afgerond.

FDL viert jubileum met wethouder, theater en markt

Op vrijdag 24 mei was het feest bij familiebedrijf FDL in Leeuwarden. De elektrotechnische groothandel en lichtspecialist vierde haar 25-jarig bestaan. Maar dat niet alleen, ook de opening van het vernieuwde pand én 5 jubilerende collega’s waren reden voor een feestje.

Opening met wethouder en theatermaker. De heropening van het bedrijfspand aan de Orionweg, werd verricht door wethouder Abel Reitsma. Theatermaker Jan-Dirk van Ravestein verzorgde een speciale act, waarna directeur/eigenaar Dirk Jan van Dort en de wethouder samen het bord onthulden dat FDL als ‘1/4e hofleverancier’ aanduidt. Na de openingshandeling konden de gasten het verbouwde pand bezichtigen. Buiten genoten bezoekers van een gezellige markt met zestien leveranciers, foodtrucks en feestelijke muziek. Het evenement was een groot succes en een mooie gelegenheid om samen met de vijf jubilarissen terug te blikken én vooruit te kijken naar de volgende 25 jaar.

9 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

• Belastingzaken voor ondernemer en particulier

• Samenstellen jaarstukken

• Salarisadministraties

• Bedrijfsadvisering

Ds. Feitsmawei 1a • 9108 NE Broeksterwâld

Tel (0511) 421297 www.rosieradministraties.nl info@rosieradministraties.nl

Boerfinne 12

(Ver)bouwen is meer dan het uitvoeren van een opdracht.

Aldtsjerk 058 256 10 71 info@hooghiemsterbouw.nl hooghiemsterbouw.nl

Ontzorgend bouwen

Lavendelheide 8D | 9202 PD Drachten info@kbkadministratie.nl | 085-0410204

DE9010733-ONT001-CB021

Koningin Máxima in gesprek met

GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen

GreenInclusive had de eer om met Hare Majesteit Koningin Máxima in gesprek te gaan tijdens haar werkbezoek aan Foodvalley in Wageningen, waar ze onder andere inzicht kreeg in de circulaire initiatieven en projecten in de agrofood sector. Loraine Westerneng, ketencoördinator van GreenInclusive, presenteerde de ambities en doelstellingen van GreenInclusive aan de Koningin.

Tijdens haar bezoek kreeg Koningin Máxima in een persoonlijk gesprek een uitgebreide uitleg over de waardeketen die GreenInclusive in Fryslân opbouwt. Dit initiatief richt zich op de integratie van lokale productie, verwerking, verwaarding van natuurlijke grondstoffen en het toepassen van biobased bouw- en isolatiematerialen die hiervan worden gemaakt, met als doel de agrarische sector van nieuw economisch perspectief te voorzien en de circulaire en biobased (land)bouweconomie in Nederland te versterken.

Friese samenwerking

Met meer dan 100 samenwerkende agrarische bedrijven zet GreenInclusive belangrijke stappen op het gebied van de klimaatopgave, grondstoffentransitie en stikstofreductie in Fryslân. “Deze samenwerking is cruciaal voor onze regio en voor Nederland,” benadrukte Loraine Westerneng. “Het aanpakken van deze opgaven vereist niet alleen innovatie, maar ook een gezamenlijke inspanning van lokale overheden, bedrijven en instellingen.”

Daarnaast werd tijdens het gesprek de samenwerking met Vereniging Circulair Friesland, Friese woningcoöperaties, bouw- en renovatiebedrijven belicht, die samenwerken aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving in de provincie. Westerneng legde aan Koningin Máxima uit hoe cruciaal deze samenwerking is voor het versnellen van de duurzame beweging, het oplossen van knelpunten en het bevorderen van economische groei in de regio.

Stellema lanceert nieuwe afdeling

Bedrijfsfinancieringen onder leiding van Henk van der Naald

Stellema kondigt met trots de lancering aan van haar nieuwe afdeling Bedrijfsfinancieringen, onder leiding van de ervaren adviseur Henk van der Naald. De samenwerking, die op 1 mei 2024 van kracht is geworden, markeert een belangrijke stap voor Stellema om haar dienstverlening uit te breiden en beter in te spelen op de groeiende vraag naar bedrijfsfinancieringen.

Henk brengt een schat aan ervaring mee als zelfstandig adviseur, met een bewezen staat van dienst in het verstrekken van financieringen aan ondernemers. Zijn toetreding tot Stellema komt op een moment dat het bedrijf steeds meer verzoeken ontvangt van ZZP’ers en MKB-bedrijven voor een bedrijfsfinanciering. Het opzetten van een aparte afdeling voor deze dienstverlening is dan ook een logische stap voor Stellema.

“Het is onze missie om ondernemers te ondersteunen in het blijven focussen op waar ze goed in zijn: ondernemen,” zegt Henk van der Naald. “Met onze expertise op het gebied van bedrijfsfinancieringen en de toegang tot een breed scala aan financiers, kunnen we de juiste match maken tussen de financieringsbehoefte van de ondernemer en de beschikbare mogelijkheden in de markt.” Dit omvat ook herfinanciering, waarbij we bestaande financieringen herzien en indien nodig aanpassen om de financiële situatie van de ondernemer te optimaliseren.”

Naast het partnerschap met RegioBank, heeft Stellema toegang tot meer dan 50 andere geldverstrekkers, variërend van de traditionele grootbanken tot crowdfunding, lease- en factormaatschappijen. Dit stelt hen in staat om snel en efficiënt te handelen en ondernemers te voorzien van passende financieringsoplossingen.

“We begrijpen als collega-ondernemers de uitdagingen waar ondernemers mee te maken hebben,” voegt Klaas Jan van Stellema toe. “In tegenstelling tot sommige andere banken, kijken wij verder dan alleen de risico’s voor de financiële instelling. Onze focus ligt op het vinden van de beste oplossing voor de ondernemer.”

11 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

Van BHV tot volledige bedrijfsveiligheid

BHV Centrum Friesland B.V. Opleidings- en Kenniscentrum

Bureau Risicomeester

helpt jouw onderneming

bedrijfscertificeringen te behalen en te voldoen aan

Arbowetgeving.

Training en Advies op het gebied van:

+ BedrijfsHulpVerlening (BHV)

+ Veiligheidsmiddelen

+ Onderhoud & Keuringen

+ VCA Cursussen

+ Brand- en Veiligheidspersoneel

+ RI&E, ontruimingsplannen en plattegronden Wij leveren maatwerk op elk gebied!

BHV Centrum Friesland B.V. Zwettestraat 3 - 3A | 8912 AH Leeuwarden | (058) 30 30 155 info@bhvcentrumfriesland.nl | www.bhvcentrumfriesland.nl

Wij zijn een jong, dynamisch, enthousiast advies- en consultancybureau op het gebied van kwaliteit, arbeidsomstandigheden, veiligheid en milieuzorg!

Boskdobbe 13, 9249 NR Frieschepalen

06 46 13 48 32 www.bureaurisicomeester.nl

Bedrijfscertificering nodig? Wij gaan aan de slag met:

• VCA*/** en VCU

• ISO9001, 14001

• CO2-prestatieladder

• BRL2100 en 11000

• SCL en CKB

• BRL6000-25

• de norm die jouw bedrijf nodig is!

VAKMENSEN

Infrastructuur in betrouwbare conditie

Sinds 1928 is Hollandia een gerenommeerde naam in de wereld van complexe staalbouw en hebben wij tal van toonaangevende projecten gerealiseerd in binnen- en buitenland. Hollandia Services is specialist op het gebied van (groot) onderhoud aan ‘bewegend staal’ zoals sluizen, stuwen, (stormvloed)keringen en specials.

Vanuit onze vestigingen in Zuid-Holland en Friesland houden onze vakmensen de Nederlandse infrastructuur in betrouwbare conditie. Hollandia biedt een unieke scope van ontwerp, fabricage & montage tot aan renovatie en (groot) onderhoud van zowel staalconstructies als WTB, E&I en Hydrauliek Benieuwd aan welke projecten wij werken? Of graag samen met ons mooie projecten realiseren? Kijk dan op onze website voor meer informatie.

www.hollandiaservices.nl
DE VAN HOLLANDIA SERVICES ZORGEN ELKE DAG WEER VOOR EEN
Burgum Westersingel 49A 0511-200200 ICT-diensten | netwerkbeheer wi-fi | development | beveiliging computers | reparatie | telecom info@okepc.nl info@okepc.nl

Zaga richt online marketing lab op voor Friese ondernemers

Ruim de helft van de ondernemers in Friesland geeft aan ontevreden te zijn over de resultaten van hun social media. Wat vandaag succesvol is, kan morgen weer anders zijn. “Ondernemers geven aan weinig grip te hebben op hun online marketing en weten niet hoe het beter moet”, zegt Jasper van Zanten, eigenaar van Zaga Online Marketing uit Leeuwarden.

Om dit op te lossen richt het bedrijf een online marketing lab op. Daarin worden de resultaten van de sociale mediakanalen van organisaties gebundeld in een grote database. Hierdoor worden trends zichtbaar en wordt duidelijk wat werkt. Met die inzichten kunnen ondernemers meer grip krijgen op hun online marketing. “Met die inzichten doe je op sociale media wat echt werkt. Super handig toch?”

Ondernemers kunnen zich aansluiten bij het initiatief via info@zaga.nu. Deelnemers ontvangen maandelijks inzichten uit de onderzoeken en kunnen zelf onderzoeksvragen indienen.

Nieuwbouw Ambulancepost

Leeuwarden officieel gestart

De eerste paal van de nieuwe ambulancepost van Kijlstra Ambulancezorg in Leeuwarden is op 28 mei 2024 geslagen door Kees Trul, ambulanceverpleegkundige bij Kijlstra Ambulancezorg. Dit mooie moment markeert het officiële begin van de bouw, die uitgevoerd zal worden door Bouwgroep Dijkstra Draisma.

De bouwplaats is gelegen aan de Tijsmaweg/ Kalverdijkje in Leeuwarden, op een goed bereikbare locatie langs de ringweg. Het nieuwe gebouw telt twee verdiepingen en een oppervlakte van meer dan 500 vierkante meter. Het biedt onder andere slaap- en verblijfsruimtes voor de medewerkers van de spoedzorg en de middencomplexe ambulancezorg. Ook de ambulances krijgen hier uiteraard een mooie plek.

Kees Trul kreeg - als oudste medewerker van post Leeuwarden- de eer om de eerste paal te slaan. Samen met ruim dertig collega’s en betrokken partijen werd dit bijzondere moment gevierd

onder het genot van een kopje koffie, veel gezelligheid en natuurlijk (het geluid van) de heiwerkzaamheden.

Kijlstra Ambulancezorg en Bouwgroep Dijkstra Draisma hebben eerder succesvol samengewerkt aan de ambulanceposten in Drachten, Hurdegaryp en op Ameland. Het ontwerp van het nieuwe gebouw is gemaakt door Artec bouwkundig ontwerp & adviesbureau uit Burgum. Huisman Installaties uit Joure is verantwoordelijk voor de installatietechnische werkzaamheden. Als alles volgens de planning verloopt, is de nieuwe ambulancepost in Leeuwarden einde van dit jaar in gebruik.

15 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

Oneindige WINDSPOREN

Rozengracht 31, 8861 EX Harlingen Tel: 088-7333745 • Fax: 0517-430 299 info@rederij-vooruit.nl • www.rederij-vooruit.nl

WIND, WATER, ZILTE ZEELUCHT EN ONTHAASTEN INBEGREPEN

’VOORUIT’
REDERIJ
®

Fokkelina Dijkstra benoemd tot algemeen directeur

AB Vakwerk Groep

WhisperPower,

een toonaangevende ontwikkelaar van elektrische systeemoplossingen, kondigt met trots de benoeming aan van Johannes Doornbosch als nieuwe Chief Executive Officer.  Doornbosch volgt daarmee per 1 mei eigenaar Roel ter Heide op.

Ter Heide die een indrukwekkende staat van dienst heeft in de energiesector heeft als oprichter van WhisperPower het bedrijf op de markt gezet en vijftien jaar lang geleid. Hij zal in de toekomst als voorzitter van de Raad van Advies nauw betrokken blijven bij de onderneming. Zijn ervaring en leiderschap zullen van onschatbare waarde blijven voor de groei van het bedrijf.

“De eigendomssituatie verandert niet. Ik ben de enige aandeelhouder en de onderneming blijft zelfstandig. Ik zal in mijn nieuwe positie vooral bijdragen aan de internationale expansie van de onderneming”, verklaart Roel ter Heide.

De raad van commissarissen van AB Vakwerk heeft Fokkelina Dijkstra per 21 mei 2024 benoemd tot algemeen directeur van AB Vakwerk Groep. Eerder dit jaar heeft de RvC besloten de directiestructuur te wijzigen. Dijkstra volgt daarmee Marco Meijer op waar in april afscheid van genomen is.

Fokkelina Dijkstra, afkomstig uit Oudega (SWF) is sinds 2014 verbonden aan AB Vakwerk. Sinds 2022 maakte ze deel uit van het directieteam in de rol van financieel directeur/statutair bestuurder. Onder haar leiding heeft de organisatie een stevige ontwikkeling doorgemaakt. Voorzitter van de raad van commissarissen Rona Uitentuis is verheugd met deze benoeming. “Fokkelina is een ambitieuze vakvrouw die in verbinding staat met de organisatie. Ze weet samen met haar team de juiste focus aan te brengen zodat ambities ook daadwerkelijk gerealiseerd worden”.

Toekomst AB Vakwerk

Afgelopen jaren heeft AB Vakwerk flinke ontwikkelingen doorgemaakt. Na een aantal lastige jaren heeft de organisatie met de juiste focus in een krappe arbeidsmarkt haar positie verder weten te verstevigen. Er is fors geïnvesteerd in de interne (commerciële) organisatie waardoor er een stevig fundament is gelegd. Uitentuis: “Van belang is dit de komende jaren verder uit te bouwen met een juiste balans tussen interne en externe focus, kijkend naar de uitdagingen in de markt. AB Vakwerk wil haar relevantie bij leden en klanten nog verder vergroten om dé partij te zijn voor flexibele arbeid in de Agri en food en in de MKB-sectoren waar AB Vakwerk een belangrijke positie vervult. Deze koers vraagt om stevig commercieel leiderschap op bestuurlijk niveau”. De raad van commissarissen verwacht in het najaar invulling te kunnen geven aan de vacature die door de directiewijziging in het directieteam ontstaat.

Johannes Doornbosch begon zijn carrière bijna 20 jaar geleden als stagiair in de productieafdeling van de Mastervolt generatoren en heeft sindsdien alle gelederen van het bedrijf doorlopen. Als hoofd van de verkoopafdeling sinds 2014, heeft hij aanzienlijk bijgedragen aan de uitbouw van de markten voor WhisperPower. Zijn diepgaande kennis van de markt, het product en de organisatie maken hem de ideale leider om het bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen.

“WhisperPower heeft een geweldige groei doorgemaakt en is uniek in de hybride systeem oplossingen die wij aanbieden. Ik ben trots om hier leiding aan te mogen geven en om samen met het team WhisperPower verder op de kaart zetten met onze hoogwaardige producten als toonaangevende speler in de energiemarkt,“ aldus Doornbosch.

Samen met een deskundig managementteam bestaande uit Martijn Favot (CTO), Theo Schiphof (CFO) en Jan Wildeboer (COO), zal Doornbosch zich richten op het verder versterken van de marktpositie van WhisperPower en het uitbreiden van de technologische voorsprong.

17 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

HDM Pipelines zorgt voor grip op leidingbeheer

‘Wij zijn een waardevolle partner voor uitdagingen in de ondergrond’

Het is drukker dan ooit in de grond, onder andere door de ontwikkeling van nieuwe infrastructuur als gevolg van de energietransitie, waarbij kabels en leidingen naast de bestaande infrastructuur worden geplaatst. HDM Pipelines uit Heerenveen begeleidt leidingeigenaren in het beheer en onderhoud van hun netwerken. Henry van der Bij en Elles Postma, beide CEO, gaan dieper in op de uitdagingen in de grond en de meerwaarde daarin van HDM.

Of het nou gaat om afvalwater, drinkwater, gas, stroom of datanetwerken: onze (onder) grond bevat waardevolle infrastructuur die van grote waarde is voor het dagelijks leven. Het is de kunst om dit netwerk in stand te houden en te verbeteren. HDM zorgt er met een datagestuurde aanpak voor dat leidingeigenaren hun leidingsysteem optimaal kunnen laten presteren en renderen. Henry van der Bij en Elles Postma sturen in hun functie van Chief Executive Officer (CEO) - en elk met hun eigen scope - een team van zeventien personen aan. “Voordat ik in 2016 bij HDM startte, deed ik veel ervaring op in het assetmanagement

in de olie- en gasindustrie. Bij HDM begon ik als consultant. Erna was ik bijna twee jaar chief technology officer en sinds begin 2023 trek ik samen met Elles de kar als CEO”, begint Henry. Elles begint in 2017 in een gecombineerde rol van officemanager en finance & control manager bij HDM. Na vier jaar maakt ze een mooie stap. Elles: “In 2021 werd ik chief financial officer, totdat ik vorig jaar tegelijk met Henry doorgroeide naar de functie van CEO. Ik leg hierin de focus meer op marketing, HRM en finance. Henry is de kartrekker op commercieel en technisch gebied, waaronder in netexpertise en leidingbeheer.”

18 OF 2024-03
19 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03
“i2Pipe® kan op een voorspellende manier naar de risico’s van de impact van klimaatverandering kijken”

Totaaloverzicht leidingsysteem

Het team van HDM bestaat uit projectleiders, projectmedewerkers en een groep dataspecialisten en programmeurs die aan slimme tools werken waar leidingeigenaren profijt van hebben. Eén van die tools is i2Pipe®. Dit is een digitaal leidingbeheersysteem voor risicoinventarisaties, restlevensduurbepalingen, waardebepalingen, tracébepalingen en knelpuntenanalyses. Henry: “Data en praktijk komen hierin samen. Klanten hebben hun informatie over leidingen wel eens afzonderlijk op een usb staan, in de cloud, in oude mappen en in het hoofd van werknemers. Met i2Pipe® krijg je als leidingeigenaar in een oogopslag een totaaloverzicht van alle leidingen, inclusief storingshistorie en assetmanagement.”

Daarmee staat HDM dicht bij de klant, wat een grote kracht van het bedrijf is. “Knelpunten worden blootgelegd. We bieden leidingeigenaren structuur en zorgen voor zowel databeheer als kennisborging”, zegt Elles.

Calamiteiten

Veel waterschappen en waterbedrijven staan voor de uitdaging om hun verouderde leidingsystemen areaal aan te pakken of te onderhouden. HDM opereert ook hierin het liefst zij aan zij met klanten, bijvoorbeeld om calamiteiten zoveel mogelijk te voorkomen. Henry: “Al houd je dat niet tegen”, gaat Henry verder, “zo kwam in gemeente Venlo een auto in een sinkhole terecht, nadat rioolbuizen waren verschoven en zand was weggespoeld. In dat gebied waren wij actief met assetmanagement. We zitten met collega’s in een groeps-app. Als zo’n bericht ons bereikt, komen we meteen in actie. Het zegt iets over de betrokkenheid binnen HDM. Een ander voorbeeld is een breuk in een rioolpersleiding in een oever van de Geleenbeek, nabij Schinnen. Afvalwater stroomde het omliggende gebied in. Het gebeurde in de avond, maar een dag later werden we al gebeld door een projectleider. Door ons beheerssysteem i2Pipe® hebben we de oorzaken en risico’s in kaart gebracht. In

dit geval was de beek breder uitgestroomd, waardoor de leiding uit kon schuiven en lek raakte. Samen met de leidingeigenaar kijken we vervolgens naar het nu én de toekomst. We denken in het belang van de klant, die vaak op ons leunt.” Klimaatverandering gaat steeds meer een rol spelen, met name in het zuiden van Nederland waar langdurige warmte in combinatie met hevige regenval voor problemen kan zorgen. “Dit heeft gevolgen op de leiding door wisselende grondspanning”, gaat Elles verder, “wat met grote wisselingen in droogte en natheid te maken kan hebben. Veel leidingen lijden daaronder. Onze i2Pipe®-tool kan hier echter op inspelen door op een voorspellende, toekomstgerichte manier naar de risico’s van het veranderende klimaat op leidingsystemen te kijken. Die inzichten helpen leidingeigenaren om goede keuzes te maken.”

Piek in investeringen afvlakken

Wie aan verouderde leidingen denkt, denkt vaak aan het vervangen ervan en

20 OF 2024-03

de bijkomende - soms torenhoge - kosten. Geld en middelen vormen daarin een bottleneck, zien Elles en Henry. Elles: “Die piek in investeringen willen we zoveel mogelijk afvlakken. Met sterkteberekeningen en restlevensduurbepalingen maken we geregeld inzichtelijk dat leidingen nog wel tien jaar meekunnen. Verder adviseren we de klant om niet zomaar te vervangen, ook vanwege het verstoren van het milieu en het maken van onnodige kosten, maar om een juiste analyse te doen van de resterende levensduur. Een veilige leefomgeving en goede welvaart is hierin evenzo belangrijk.” Henry knikt: “Maar ook bij nieuwe initiatieven zoals biosgasleidingen en aanleg van extra kabels vanwege netcongestie en de energietransitie zijn wij in staat om onze klanten bij te staan. Wat zijn de kosten? Wat komt er zoal bij kijken? We kunnen een onderbouwd ontwerp neerleggen, wat bijvoorbeeld vereist is voor budgetbepalingen of financieringen. Maar of het nou om een nieuw project of de vervanging van gedateerde leidingen

gaat, we denken altijd in het belang van de klant. Met het waarborgen van de kwaliteit, veiligheid en integriteit van leidingsystemen voorop.”

“Met HDM Pipelines krijg je een flexibele kennis- en adviespartner”

KLIC-meldingen

Gedragen door eerdergenoemde ontwikkelingen en de toename van ondergrondse kabels en leidingen wordt onze grond steeds voller. Dit betekent dat er meer gegraven wordt, wat risico’s met zich meebrengt. “Iedereen die in de grond werkt, is wettelijk verplicht om van tevoren een graafmelding, ook wel KLIC-melding, te doen. Dagelijks worden er gemiddeld 128

schades veroorzaakt door graafmeldingen. Wij hebben vanuit onze i2Pipe®-tool een KLIC-module ontworpen, welke op een risicogestuurde manier de klic-meldingen bij de beheerder binnen laat komen. Indien nodig kunnen wij vanuit HDM direct, uit naam van onze klant, contact opnemen met de melder om afspraken te maken over de verdere werkzaamheden. Ons doel is om een veilige werkomgeving te garanderen en graafschades te voorkomen”, aldus Henry. Al met al haal je met HDM een flexibele kennisen adviespartner in huis. “Wij nemen zorgen weg door met een gestructureerde aanpak met datagestuurde oplossingen te komen. Met HDM krijg je grip op je leidingbeheer. En als je grip hebt, dan ben je in control”, aldus Elles afrondend.

www.hdm-pipelines.com

21 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

ALLE VAKMENSEN ZIJN OOIT OOK ZONDER ERVARING BEGONNEN

Tegenwoordig zijn circulair en modulair bouwen, WKB en prefab populaire woorden in de bouw. Dit betekent dat de vakmensen van vandaag de dag over meer kwaliteiten moeten beschikken dan alleen goed kunnen timmeren of goed kunnen monteren. Er komt een hoger kennisniveau bij kijken.

En de vraag is ook; wordt er over 5 jaar nog hetzelfde gevraagd van vakmensen (een timmerkracht, grondwerker of installateur) qua competenties? Of is deze timmerkracht of monteur de hulp van een robot en wordt de functie tegen die tijd eerder een bouwrobot programmeur of een bouwrobot operator? De tijd zal het leren…

Wij van Bynt Personeel zijn betrokken bij vele opdrachtgevers in de bouw- en infrasector en zien dat er een verschuiving gaande is. Veel van de huidige vakmensen zijn nog een aantal jaar op de bouw te vinden en gaan vervolgens met pensioen. Bepaalde ondernemers zien een gat ontstaan binnen nu en 3 tot 5 jaar. Je ziet daardoor gestaag de vraag naar personeel groeien. Niet zozeer omdat er zoveel werk is, maar omdat er nu tijd en ruimte is om de vakinhoudelijke kennis over te dragen. Op die manier is er nog voordat dit gat zou kunnen ontstaan een jongere lichting die klaar staat.

Dat is waarom wij hebben besloten om mensen met een intrinsieke motivatie om het vak te leren een kans te geven om te laten zien dat ze het in zich hebben. Ook al hebben ze nog geen aantoonbare ervaring op papier.

Het kunnen, het willen en het volhouden met plezier in je werk is in sommige gevallen belangrijker dan ervaring hebben. Iemand die al 10 jaar schilder is, maar thuis en bij vrienden van A tot Z een uitbouw kan zetten zou zomaar eens meer in zijn macht kunnen hebben dan iemand die een jaar ervaring heeft als leerling timmerkracht bij een bouwbedrijf. Maar de schilder wordt niet aangenomen wanneer deze solliciteert op een functie als allround timmerkracht en een persoon met 1 jaar werkervaring mag het gaan proberen omdat er ervaring is te zien op het CV.

Het kunnen en het willen is één, vakinhoudelijke kennis overgedragen krijgen is twee, maar daarnaast is er nog de vraag naar basiskennis van vakmensen. Denk hierbij aan terminologie als VCA, WKB, BHV en NEN, standaard certificering voor mensen die werken in de bouw.

Mensen opleiden doen we bij onze Bynt Akademy. De springplank voor gedreven mensen, maar ook het kenniscentrum voor vakmensen die hun kennis op peil willen houden.

Iedere vakman is ooit begonnen zonder ervaring. Een feit, maar tegelijkertijd ook de reden waarom wij anders kijken naar vakmensen en een CV. Wij denken in mogelijkheden en niet in beperkingen.

Bynt Personeel gaat graag met dit talent aan de slag.

Peter van der Meij Bouwen op Vertrouwen

Column
23 OF 2024-03 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN

Voor Hollandia Services is geen brug te ver

Hollandia is een oer-Hollands familiebedrijf en sinds 1928 een bekende naam in de (inter)nationale staalbouw. Hollandia Services is als dochteronderneming een expert in inspectie, onderhoud en renovatie van beweegbare bruggen, sluizen en keringen. Vestigingsmanager Herwin van ’t Oever, projectleider Sander van Trigt en servicemonteur Bram Zijsling vertellen over hun rol binnen diverse projecten in Friesland en Groningen.

Inhijsen van een van de twee nieuwe brugvallen voor de Hoge Euvelgunnerbrug in Groningen

Herwin van ’t Oever (53) stuurt als vestigingsmanager de locatie van Hollandia Services in Sint Nicolaasga aan. Naast leidinggeven aan het team van projectleiders, werkvoorbereiders, uitvoerders en servicemonteurs is projectmanagement onderdeel van zijn functie. Herwin: “We hebben hier onze eigen montage- en onderhoudsploeg. We leunen alleen op onze hoofdvestiging in Krimpen aan den IJssel bij disciplines die wijzelf niet in huis hebben. Verder zoeken we vooral de samenwerking met noordelijke partijen op. Niet alleen vanuit strategisch oogpunt, maar ook om lokaal ondernemen en samenwerken te stimuleren.”

Multidisciplinaire functies

Op de vraag of regionaal samenwerken handig is vanwege het spreken van dezelfde taal, moet vooral Bram Zijsling lachen. “Ik ben één van de Friestaligen hier”, aldus Bram. De 28-jarige servicemonteur stapte tweeënhalf

jaar geleden aan boord bij Hollandia Services en geniet zichtbaar van zijn brede functie. “Multidisciplinair noemen ze dat met een mooi woord. Ik ben begonnen als monteur, maar wel met de intentie om door te kunnen groeien. Inmiddels heb ik een meer coördinerende rol. Op de werkplaats zorg ik dat alles goed voor elkaar is. Daarin mag ik graag vooruitkijken, zodat het team optimaal kan werken en niemand voor verrassingen komt te staan. Los van het coördinerende aspect sta ik er graag met mijn neus bovenop hoor als een brug wordt teruggehangen en gemonteerd.”

Hoge Euvelgunnerbrug

Sander van Trigt is de derde persoon aan tafel. Hij heeft een civieltechnische achtergrond en is als projectleider en uitvoerder betrokken bij diverse grote projecten. Hij zorgde vrij recent voor de voorbereiding en uitvoering van de montage

"Een cilinder in de aandrijving weegt vijfduizend kilo."

van de nieuwe Hoge Euvelgunnerbrug in Groningen. “Met zusterbedrijf Hollandia Infra als opdrachtgever hadden wij als taak de vallen en de volledige aandrijving in de basculekelder te monteren. Om een beeld te geven: de brug heeft een hydraulische aandrijving met enkele cilinders die vijfduizend kilo per stuk wegen. Zelfs de kleine onderdelen wegen al snel driehonderd kilo. In Sint Nyk hebben we het voorwerk voor de montage gedaan, inclusief planning, logistiek en het schakelen met alle partijen en disciplines. Wagenborg Nedlift was daar één van, zij zorgden voor het hijswerk.

Zeevasten van het brugval Zijlsterrijd Intakelen nieuwe aandrijving Tsjerk Hiddessluizen Fabricage Euvelgunnerbrugval in de fabriekshal van Hollandia Infra
25 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

Madleen & Shinta

De voor- en nadelen van een BV: Wanneer is het juiste moment om een BV op te richten?

Bij ERA Notarissen staan Shinta de Haan en Madleen Kulhan, de enige vrouwelijke notarissen in de stad Leeuwarden, voor u klaar met een persoonlijke benadering en diepgaande expertise. Onze aanpak biedt rust en rechtszekerheid bij het navigeren door de complexiteiten van ondernemingsrecht, met speciale aandacht voor uw individuele situatie en vragen.

“Waarom zou ik een BV oprichten, een eenmanszaak is fiscaal toch voordeliger?”

Inderdaad, voor beginnende ondernemingen kan de eenmanszaak fiscaal voordeliger zijn, vooral door de kleine ondernemersaftrek. Echter, naarmate uw winst groeit of uw een bedrijfspand koopt, kan de BV vorm fiscale en civielrechtelijke voordelen bieden, zoals beperkte persoonlijke aansprakelijkheid en een professionele uitstraling naar de buitenwereld.

U vraagt zich misschien af: “Bij een BV mis ik de kleine ondernemersaftrek. Maar zou bij een faillissement ook mijn woning kwijt kunnen raken, toch?”

Het klopt dat de structuur van een BV bescherming biedt aan uw privévermogen in geval van faillissement, waardoor uw woning en andere

persoonlijke bezittingen in principe veilig zijn. Deze bescherming is een van de belangrijkste voordelen van een BV boven een eenmanszaak, waar persoonlijke en zakelijke bezittigen als één worden gezien.

“Met een BV is alles geregeld, toch?

Of toch niet?” Een BV met meerdere aandeelhouders vereist duidelijke afspraken. ERA Notarissen helpt bij het opstellen van een gedegen aandeelhoudersovereenkomst, vergelijkbaar met ‘huwelijkse voorwaarden’ voor zakelijke partners. Dit zorgt ervoor dat afspraken over winstdeling, investeringen, en procedures bij het vertrek van aandeelhouders duidelijk vastliggen, voorkomend dat toekomstige geschillen uw onderneming schaden.

Bij ERA Notarissen begrijpen we dat uw onderneming uniek is. Met een team van ervaren medewerkers en onze persoonlijke benadering zorgen we dat u met het beste resultaat en een gerust hart onze notarispraktijk verlaat. Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en samen met u de juiste juridische structuur voor uw onderneming te kiezen.

ERA Notarissen

Verlengde Schrans 41 8932 NJ Leeuwarden

Telefoon: 058 2890560

E-mail: info@eranotarissen.nl

EEN PARTNER WAAR JE OP KAN BOUWEN!

Slechts 2 kilometer vanaf de A7 aan de Swijnswei in Nij Beets komen, sinds 1977, aannemers en klusbedrijven al bij BouwPartner van der Meulen voor bouwmaterialen in de breedste zin van het woord.

Onze klanten komen naar ons vanwege het uitgebreide assortiment en bovendien kennen ze onze verkoopmedewerkers vaak al jaren. Dit zijn ervaren specialisten, die aan een half woord genoeg hebben.

In de afgelopen decennia groeide BouwPartner van der Meulen uit tot de grote bouwmaterialenhandel met houtloods die het nu is. Sindsdien heeft het bedrijf een 4.000 m2 groot pand met een Bouwshop van 500 m2, een drive-through magazijn en een showroom.

Zoals je ziet reden genoeg om als echte professional ons te bezoeken. Want je weet het: Voor je begint, eerst naar jouw BouwPartner!

Swijnswei 2A, 9245 HE Nij Beets T: 0512-460022 | info@bpgvandermeulen.nl

In dit meerjarenplan moeten alle puzzelstukjes uiteindelijk passen. Omdat we niet de leiding hadden, ben je afhankelijk van anderen en is aanpassingsvermogen essentieel. Maar we hebben het gered met elkaar.” Sinds september vorig jaar rijdt het verkeer over de nieuwe Hoge Euvelgunnerbrug, waarmee het project is afgerond.

Engwierum & Zijlsterrijd

Bram werkt momenteel aan twee projecten in Friesland. In Engwierum wordt de gelijknamige ophaalbrug gerenoveerd, inclusief nieuw brugdek (val) en hameistijlen (draagconstructie). In Zijlsterrijd wordt het val van de ophaalbrug Zijlsterrijd vervangen. Beide projecten zitten in een afrondende fase, aldus Bram. “De brug in Engwierum is

Vestigingsmanager

operationeel voor de vaart en wordt bediend vanuit Leeuwarden. We zitten in de laatste fase. Een paar honderd meter verder is het oude brugdek van de ophaalbrug Zijlsterrijd afgevoerd en is het nieuwe dek geplaatst. Het vervoer ging per schip. Nu is het zaak om alle elektra en sensoren te plaatsen. Vanuit Hollandia Services is dit een driemansklus geweest, waarbij de aanbesteding anderhalf jaar geleden was. De realisatie vindt plaats tussen november 2023 en april 2024. De brug is dus bijna operationeel. Samen met Oosterhof Holman en Batenburg Beenen hebben we deze klus geklaard, waarbij de expertise van drie partijen elkaar aanvullen in het civiele, elektrotechnische en werktuigbouwkundige deel.”

Tsjerk Hiddessluizen

Wie in Harlingen is geweest of de boot naar Vlieland of Terschelling heeft genomen, is waarschijnlijk wel eens over de Tsjerk Hiddessluizen gereden. Hollandia Services renoveert de vallen en de ballastgewichten. Daarnaast krijgt één brugdeel nieuwe aandrijvingen. Herwin zorgt met zijn team voor het volledige projectmanagement.

"Ook bij een calamiteit aan een brug of sluis kunnen we razendsnel schakelen."

“Daarbij kun je naast het renoveren en vernieuwen van de bruggen denken aan contact met opdrachtgever Provincie Friesland, het aansturen en monitoren van toeleveranciers en het organiseren van benodigde overleggen. De civiele werkzaamheden begonnen in september 2023. We zijn nu bezig met de laatste loodjes. Er is enige uitloop geweest, omdat we tijdens de klus opmerkten dat de stalen brugdelen minder goed waren dan verwacht. Ook dat kunnen we snel oppakken en afwikkelen. Midden april is dit traject afgerond.”

Samenwerking

Naast vaste partners als Oosterhof Holman, Batenburg Beenen en Wagenborg Nedlift werkt Hollandia Services regelmatig samen met KTF Harlingen, Molenmaker Techniek, Sijperda Verhuur en TNS Metaalbewerking. De veelzijdigheid aan partijen en projecten maakt werken binnen Hollandia Services aantrekkelijk. “De diversiteit zorgt dat we overal komen. Ook bij calamiteiten wordt een beroep op ons gedaan, zoals recent bij een houten brug in Pekela. Dan worden we gebeld, gaan we erheen en lossen we het op”, aldus Sander. “En elke brug is anders”. Herwin aanvullend: “Onze uiteenlopende opdrachtgevers vragen ook een verschillende aanpak. Het is mooi om elke klant op maat te bedienen. Verder zijn we multi-inzetbaar en komen we overal. Van het uiterste Oost-Groningen tot Den Helder. Dat maakt ook dat onze naamsbekendheid in het Noorden toeneemt. Wat dat betreft staan we open voor nieuwe opdrachtgevers en dito plaatselijke partners.”

Team (deels) vestiging Sint Nicolaasga Herwin van ’t Oever
27 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

Voor Heijmans is geen uitdaging te groot

‘Als

we vroeg aan tafel zitten en kunnen adviseren en meedenken, zijn we op ons best’

Heijmans Infra is als onderdeel van Heijmans NV specialist op het gebied van het ontwerpen, verbeteren en onderhouden van de openbare ruimte en (weg)infrastructuur in Nederland. Jan Jelsma is bij Infra verantwoordelijk voor de tak wegenbouw in het noordoosten. Hij roemt de werkcultuur binnen het bedrijf en merkt op dat er een kentering is geweest in zowel de interne samenwerking als in het fungeren van sparring- en adviespartner richting opdrachtgevers.

28 OF 2024-03
29 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

Ruim 21 jaar is de 51-jarige Jan Jelsma aan Heijmans verbonden. Sinds 2019 stuurt hij als bedrijfsleider het onderdeel wegenbouw in NoordoostNederland aan. “Daar vallen de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel onder, al is het werkgebied inmiddels opgeschoven naar een deel van de Achterhoek.” In 2003 begon Jan als werkvoorbereider binnen Heijmans. In de 21 jaar erna maakte hij mooie stappen. “Ik ben onder meer projectcoördinator, teamleider, projectleider en projectmanager geweest. Ik heb hier de kans gekregen om te groeien, waar ik Heijmans dankbaar voor ben. Het past binnen onze cultuur. Ik gebruik mezelf wel eens als voorbeeld in sollicitatiegesprekken. Als je stappen wilt maken, dan kan dat.” Het hoofdkantoor van de regio NoordoostNederland van Heijmans Infra zit overigens in Hoogeveen, met in het noordoosten ook vestigingen in Hengelo en Drachten. Jan stuurt een team van ongeveer zestig vaste medewerkers aan, met daarin onder andere projectmanagers, projectleiders, werkvoorbereiders en diverse vakmensen en specialisten.

Bouwteams

Op de vraag waarin Jan met zijn team uitblinkt, is hij duidelijk. “We zijn simpelweg

heel goed in wegenbouw”, gaat hij verder, “al zien we de laatste tijd steeds meer zogeheten bouwteamuitvragen, met name in de regio Twente. Een bouwteam is in een project of opdracht zo vroeg mogelijk betrokken, waarin de klant vaak een probleem of uitdaging heeft. We coördineren doorgaans het hele traject. Er is volledige transparantie, ook over het budget en de prijsvorming. In het voortraject zijn wij in staat om mee te denken qua buurtparticipatie, hittestress of klimaatadaptatie. De scope van wegenbouw wordt breder. We zijn niet meer alleen die uitvoerder, maar willen graag meedenken, vooruitdenken en een gedegen advies

geven. Deze kentering is van de laatste jaren. We maken niet alleen een rotonde, dijkversterking of plein, maar houden daaromheen bijvoorbeeld rekening met het welzijn van de buurt en hoe we omwonenden zoveel mogelijk kunnen ontlasten.”

“We zijn niet meer alleen die uitvoerder, maar denken mee met de gehele leefomgeving”

Kracht van samenwerken

Bij een bouwteam zijn vertrouwen en samenwerken sleutelwoorden. De opkomst ervan past in het straatje en de denkwijze van Jan. “Heijmans is hiërarchisch wat de organisatiestructuur betreft, maar in werkelijkheid merk je niks van een rangorde. De vakman is net zo belangrijk als de directeur. We zijn een laagdrempelige organisatie en ik houd ervan dat veel gericht is op teamspel. Het gevoel van het samen doen, dat past uitstekend bij mij. Met de toenemende vraag naar bouwteams is samenwerken nóg doorslaggevender geworden. Nieuwe collega’s worden met die insteek aangenomen. Een projectleider van een bouwteam moet kunnen anticiperen, vooruitzien en het grote plaatje bewaken. Wij komen echt iets brengen.”

30 OF 2024-03

Regionale aannemer

Met het noordoosten en een deel van de Achterhoek als werkgebied en diverse vestigingen in die regio’s, is een grote kracht van Heijmans Infra dat ze als regionale aannemer kunnen fungeren, gedragen door een landelijke back-up. Al moet Jan bij potentiële opdrachtgevers af en toe een drempel over. “We zijn een omvangrijke organisatie en worden in de provincie wel eens neergezet als het grote Heijmans uit Rosmalen. Als ik dan plat begin te praten is het ijs snel gebroken hoor”, zegt hij met een glimlach. Ook hierin is het aannamebeleid essentieel. “In Friesland heb ik Friezen in dienst en in Groningen wil ik zoveel mogelijk Groningers hebben. Natuurlijk plukken wij de vruchten van de expertise en ondersteunende diensten uit Rosmalen, waar afdelingen zich bezighouden met onderzoeken, ontwerpen en duurzaamheid, maar lokaal willen we de taal van de regio spreken. Daar nemen we onze mensen dus op aan.”

Muurtjes doorbreken

Eerder noemde Jan het belang van samenwerken binnen de bouwteams, met daarin een cruciale rol voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer. Zeker in het noordoosten merkt hij binnen Heijmans

dat diverse onderdelen elkaar weten te vinden. “Een groot voordeel is dat we in Drachten de vestiging delen met onze collega’s van utiliteit en bouw. De muurtjes die er ooit misschien waren, zijn inmiddels doorbroken. Of je nou voor bouw, utiliteit of infra werkzaam bent, hier heerst de cultuur van het samen doen. Het ligt tevens aan de openheid van de werknemers. We kijken letterlijk én figuurlijk steeds breder. Zeker bij grote en meer complexe vraagstukken, verenigen we onderdelen binnen Heijmans. Zo werken we momenteel samen aan een project voor het COA in zowel Winsum als Ter Apel en zijn we met onze bouwtak bezig aan een grootschalig project rondom de bouw van een vakantiepark. Krachten bundelen en elkaar versterken, daar moeten we gebruik van maken. In die multidisciplinaire benadering werken we bijvoorbeeld ook veel met onze energietak samen, zodat we uitdagingen op dat gebied kunnen aanvliegen.”

“We hebben ook lol met elkaar, want naast hard werken moet werk leuk zijn”

Tastbare projecten

Vorig jaar waren de vakmensen van Heijmans onder meer verantwoordelijk voor het opleveren van het stationsplein in Sneek. Jan daarover: “In Sneek hebben we het hele plein voor het station opnieuw ingericht. Het mooie aan zo’n project is dat het tastbaar en zichtbaar is. Je kunt achterom kijken en zien wat je hebt gemaakt. In Sneek hadden we te maken met diverse randzaken, zoals een komen en gaan van reizigers die gedurende onze werkzaamheden in staat moeten zijn om de bus of trein te pakken. Het is niet alleen een kwestie van straten en bouwen, maar de mensen moeten ook comfortabel kunnen blijven reizen. Ik houd van klussen met een uitdaging of enige complexiteit. Daar zijn we goed in.” Jan is trots op zijn team en ziet daarin balans tussen plezier maken, flexibiliteit en diversiteit. “We kunnen veel en zijn heel flexibel. Van het busstation in Sneek tot het aanleggen van een rotonde in Hallum tot een dijkversterking in Lauwersoog waar het om honderd miljoen euro gaat; geen klus is groot of klein genoeg voor ons. Die afwisseling in werkzaamheden vinden de collega’s prettig. Verder vind ik het belangrijk om lol te hebben met elkaar. We werken hard, maar werk moet ook leuk zijn”, aldus Jan afrondend.

31 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

Spinder

Kabeltechniek in Augustinusga:

‘Door drukte op zoek naar vakkrachten’

Het is druk bij Spinder Kabeltechniek in Augustinusga. Het aannemingsbedrijf is gespecialiseerd in de engineering, aanleg en montage van ondergrondse kabelinfra voor elektra en telecom. Door de vele werkzaamheden is het bedrijf op zoek naar vakkrachten. “We hebben harde werkers nodig, waarbij de mentaliteit belangrijker is dan de opleiding’’, aldus directeur Jan Postmus.

Spinder Kabeltechniek telt op het moment zo’n honderd werknemers, maar het bedrijf kan meer personeel gebruiken. De vacatures variëren van kraanmachinisten, monteurs voor elektra of telecom, grondwerkers, uitvoerders tot stratenmakers, voorlieden, laadpaalmonteurs en engineers. “We bevinden ons in een luxepositie. We hebben meer werk dan mensen.”

Spinder Kabeltechniek biedt goede doorstroommogelijkheden en leidt binnen het bedrijf werknemers op. Verder zijn zij-instromers van harte welkom met leidinggevende ervaring, die vervolgens het vak intern kunnen leren.

Locatie

Sinds drie jaar zit Spinder Kabeltechniek op de huidige locatie aan de Uterwei in Augustinusga. In het nieuwe pand is meer ruimte, zowel qua kantooroppervlakte als voor opslag. Verder is er een werkplaats waar in eigen beheer wordt gewerkt aan het onderhoud en de reparatie van kranen, trekkers, auto’s en ander materieel.

Voor 2021 zat Spinder ruim zestig jaar in Harkema, waar het begon als een kabellegbedrijf voor de PTT. In die tijd werd het bovengrondse net vervangen door een ondergronds kabelinfrastructuur. Later werd Spinder ook hoofdaannemer voor het Provinciale Energie Bedrijf (PEB). Hele steden en dorpen in Friesland zijn door Spinder van kabels voorzien.

Roer

Vanaf 2011 staat Postmus aan het roer van het aannemingsbedrijf. De ISO, CKB en VCA gecertificeerde onderneming heeft zich sindsdien meer toegelegd op zowel de engineering als montage van ondergrondse kabelinfra.

“We breiden geografisch uit en zoeken ook personeel buiten onze eigen regio.”
32 OF 2024-03

“Het werk varieert van het ontwerp, het regelen van vergunningen tot het bestellen van materialen en registratie in de onlineomgeving van onze opdrachtgevers. Verder doen we boringen, persingen, het blazen van kabels en de montage van glasvezels en elektrakabels”, zo omschrijft Postmus de werkzaamheden van zijn bedrijf. Spinder is hoofdaannemer voor Liander Telecom. De werkzaamheden spelen zich voor het grootste deel af in het Noorden van het land, maar Postmus verwacht binnenkort meer werk richting de Achterhoek en het midden van het land. “We breiden geografisch uit en zoeken ook personeel buiten onze eigen regio.”

Vergroenen

Het vergroenen van het bedrijfspand en de onderneming heeft op het moment hoge prioriteit. Door de plaatsing van zonnepanelen kan Spinder Kabeltechniek eigen stroom opwekken voor het toenemende aantal elektrische voertuigen. De vergroening van het bedrijf zit in de afrondingsfase.

Het eerste grote elektrische project van Spinder Kabeltechniek staat begin september op het programma. “We zijn nu nog bezig met de engineering, maar in de nazomer gaan we zestig kilometer volledig elektrisch graven voor het aansluiten van de

bruggen over het Van Starkenborghkanaal en Eemskanaal. De bruggen worden aangesloten op glasvezel in opdracht van Rijkswaterstaat.”

Het aannemingsbedrijf heeft geen gebrek aan werk de komende jaren, besluit Postmus. “Er is voldoende werk in de elektra en telecomsector. Maar zoals uit het bovenstaande verhaal blijkt, kunnen we altijd meer mensen gebruiken.”

www.spinderkabeltechniek.nl

33 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03
34 OF 2024-03
Buiten Gewoon Ludema:
‘We

doen alles in de tuin,

zowel

boven als onder de

grond’

“We doen alles wat los en vast zit in de tuin, zowel boven als onder de grond”, legt eigenaar Hans Ludema van Buiten Gewoon Ludema aan de Wâlddyk 1 in Wâlterswâld uit. De werkzaamheden van het bedrijf zijn heel divers: van grondwerk, riolering of bestrating tot het aanleggen van tuinen en het plaatsen van schuttingen en tuinhuisjes.

Het bedrijf van de hovenier ligt onder de rook van Dokkum. Het werk kan variëren van het rooien van een boom tot het aanleggen van meerdere tuinen in een nieuwbouwwijk. “Het werk is heel afwisselend, van kleine klusjes tot grote projecten”, aldus Hans, die zijn bedrijf de laatste jaren heeft zien groeien.

die als voordeel hebben dat ze gevoegd kunnen worden. Ook de overkappingen van larikshout zijn erg in trek.

Door het veranderende klimaat met droge en zeer natte perioden, ziet Hans dat klanten steeds vaker de bewuste keuze maken voor meer gras en beplanting in plaats van tegels. “Je ziet een verandering van grijs naar groen, terwijl dat tien jaar geleden juist van groen naar grijs was.”

Groei

Bij die groei hoort ook een andere naam. Zo’n anderhalf jaar geleden veranderde de naam van het hoveniersbedrijf van Ludema Bestratingen naar Buiten Gewoon Ludema. “De werkzaamheden zijn de laatste jaren uitgebreid naar tuinaanleg in de breedste zin van het woord. De ‘oude’ naam dekte de lading niet meer.”

Voor de klanten is het grote voordeel dat ze met één partij te maken hebben wanneer ze Buiten Gewoon Ludema in de arm nemen. Het bedrijf kan de hele tuin van begin tot eind aanpakken. “Klanten vinden het heel fijn dat ze de verschillende werkzaamheden over kunnen laten aan één bedrijf. Dat is de kracht van Buiten Gewoon Ludema”, aldus Marieke Ludema, die de administratie van het bedrijf voor haar rekening neemt.

Door mond-tot-mond reclame weten steeds meer klanten Buiten Gewoon Ludema te vinden. “Soms zien ze een bedrijfsbusje van ons staan in de straat, zien ze bij de buren een mooi aangelegde tuin of zitten ze met z’n allen in een burenapp. Dat is de beste reclame.”

De zes werknemers van Buiten Gewoon Ludema trekken er dagelijks op uit om aan de slag te gaan in de tuinen. “We zitten globaal in het gebied tussen Dokkum, Leeuwarden, Drachten met zo nu en dan een uitstapje wat verder weg”, legt Hans uit.

Trends

Buiten Gewoon Ludema maakt van iedere tuin wat moois. Samen met de klant wordt er een ontwerp gemaakt aan de hand van diens specifieke wensen en de laatste trends. Zo zijn hout-beton schuttingen heel populair vanwege de langere levensduur van deze tuinafscheidingen. Verder ziet Buiten Gewoon Ludema het gebruik van de lichte keramische tegels toenemen,

De komende jaren hoopt de hovenier op dezelfde manier door te gaan. “We willen wel groeien, maar er is moeilijk gekwalificeerd personeel te vinden. Veel bedrijven hebben hier mee te maken. We gaan daarom voorlopig op dezelfde voet verder.”

www.ludemabestratingen.nl

35 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

Bureau Risicomeester helpt risico's’ te meesteren

Ondernemen is kansen zien en durf tonen, maar ook risico’s nemen. Bureau Risicomeester uit Frieschepalen adviseert en begeleidt ondernemers en werkgevers bij het beheersen van bedrijfsrisico’s. Het adviesbureau is voornamelijk thuis in de bouw-, infra-, installatie-, schoonmaak- en grondboorwereld.

Bureau Risicomeester is van Rianne Verweij-Wouda. De 27-jarige oorspronkelijk uit Surhuizum afkomstige Rianne volgde de studie Integrale Veiligheidskunde aan de NHL Stenden in Leeuwarden en begon in 2021, onder de naam RW Resultancy, haar eigen adviesbureau.

In 2023 veranderde de naam in Bureau Risicomeester. Het nog jonge bedrijf heeft de wind in de zeilen. Zo heeft het adviesbureau de volledige klantenkring van Arbo ABC Noord overgenomen en groeit de orderportefeuille vrijwel wekelijks. Om de toegenomen vraag te kunnen verwerken heeft Rianne onlangs een collega in dienst genomen.

Bureau Risicomeester biedt diverse diensten aan op het gebied van kwaliteit, veiligheid, Arbo- en milieuzorg. Van een eenmalig advies tot begeleiden van bedrijfscertificering. Er wordt gewerkt vanuit een veiligheidskundige basis. De eerste stap is altijd een risicoinventarisatie en evaluatie (RI&E). Dit is een verplichting voor elk bedrijf.

36 OF 2024-03

Niet alle ondernemers en werkgevers voldoen aan de regels. Rianne schrikt soms van wat ze tegenkomt. “Sommige bouwbedrijven werken jaren zonder kwaliteits- of veiligheidsrisico’s te beheersen. Vaak zijn dit bedrijven die hoofdzakelijk werken met particuliere klanten, die vragen niet naar de Arbowet verplichting. Grote hoofdaannemers in de bouwwereld eisen dat je gecertificeerd bent. Je moet de zaken op orde hebben.”

Veelal is er geen sprake van kwade opzet. Bij kleine ondernemingen speelt onwetendheid zeker een rol. Rianne. “Je kunt je zo inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar krijgt geen handleiding van bijvoorbeeld Arboeisen waar het bedrijf aan moet voldoen.” Ook drukte speelt mee. “Eerst moet de klus klaar, is vaak de gedachte.”

Die gedachtegang is niet zonder risico’s. Het kan, zeker in de branche waarin Rianne actief is, op vele manieren misgaan. “Pas als er een

ongeval is gebeurd verschijnen wij vaak op de radar.” De schade beperken kan, maar veel beter is volgens Rianne aan de voorkant risico’s zoveel mogelijk te beheersen.

Wie niet aan de regels voldoet kan op een forse boete rekenen. In het geval waarin een werknemer blijvend letsel oploopt, of nog erger, overlijdt, zijn de consequenties vele malen groter. Volgens Rianne staan werkgevers onder een vergrootglas als het gaat om aansprakelijkheid.

Werkgevers hebben de plicht te zorgen voor goede werkomstandigheden. Dat varieert van veilige werkkleding, professioneel gereedschap, juiste opleiding, tot communicatie-protocollen. “Omdat er, zeker in de infrawereld, door personeelstekorten meer anderstaligen werken, is goede communicatie van groot belang, ” weet Rianne.

In het dagelijkse werk ligt een ongelukje altijd op de loer. Wees daarom voorbereid, is het

advies van Rianne. Bureau Risicomeester kan helpen, van: risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) conform wetgeving, het inrichten van management beheerssystemen, advies en begeleiding bij Arbozaken tot projectmatige/ tijdelijke KAM-ondersteuning.

Ondernemers die voldoen aan wet- en regelgeving en kunnen aantonen dat gewerkt wordt volgens de voorschriften, staan sterker bij incidenten of arbeidsconflicten en lopen minder kans op torenhoge boetes van een Nederlandse Arbeidsinspectie. “Boetes zijn niet mals, die kunnen je als ondernemer zelfs de kop kosten,” waarschuwt Rianne.

Bureau Risicomeester helpt risico’s in kaart te brengen en zorgt ervoor dat bedrijven aan wet- en regelgeving voldoen. “Wij adviseren en ondersteunen waar kan, zodat bedrijven zich kunnen focussen op hun primaire taak,” besluit Rianne.

37 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

WSP bouwt aan een duurzame leefomgeving

Het wereldwijd opererende advies- en ingenieursbureau WSP heeft in Nederland een kleine vijfhonderd medewerkers, verdeeld over tien locaties. Eén daarvan is vestiging Leeuwarden, van waaruit projectleider Sander Mulder samen met zijn bevlogen team aan tastbare producten werkt. De vervanging van de Weidumerhoutbrug is hier een prachtig voorbeeld van.

De Weidumerhoutbrug over het water van De Swette bij Weidum was aan vervanging toe. WSP begeleidde het project, terwijl Koninklijke Oosterhof Holman voor de uitvoering zorgde. Het leest als een contradictio in terminis, want de nieuwe brug is voor het grootste deel gerecycled. “De brug is circulair gebouwd”, begint Sander, “temeer omdat daar de nadruk op lag in de aanbesteding.” Het initiatief kwam van gemeente Leeuwarden en was de eerste van in totaal tien (pilot)projecten waarin duurzaam en circulair werken centraal staan. Voor de (infra-)afdeling van WSP, waar de 40-jarige Sander als projectleider het team contractvoorbereiding aanstuurt, een mooie klus. “Van een eerste idee tot en met de aanbestedingsfase, bouwbegeleiding en oplevering zorgen wij voor de juiste ondersteuning van onze opdrachtgevers. We werken veel voor gemeenten, waterschappen en provincies, waarbij ons team - zo ook rondom de bouw van de Weidumerhoutbrugvoor de nodige onderzoeken, kostenramingen, tekeningen en het contract zorgt.”

Hergebruik van zeventig procent

Gemeente Leeuwarden is een van de gemeenten waar circulariteit leeft. Het onderwerp is tevens aan de orde van de dag bij WSP, al is Sander daarin ook realistisch. “We snijden het thema vaak aan. Het staat binnen WSP hoog op de agenda, maar binnen de infra en civiele techniek moet iets soms snel.

"De werksfeer en doorgroeimogelijkheden bij ons bedrijf zijn zo goed dat medewerkers hier graag lang blijven werken."

Denk aan een calamiteit aan een weg, kade of een noodoplossing voor een brug. Het project in Weidum duurde één tot anderhalf jaar. Die tijd hebben we lang niet altijd.” WSP werkt vanuit het Future Ready-programma, het duurzaamheids- en innovatieprogramma, waarmee ze invulling geven aan de noodzaak en maatschappelijke wens om leefomgevingen toekomstbestendig en innovatief in te richten. “Zoals de Weidumerhoutbrug, waar maar liefst zeventig procent van de materialen van de oude brug is hergebruikt. Zo zijn bijvoorbeeld de houten dekplanken verzaagt tot het

38 OF 2024-03
"Maar liefst 70% van het materiaal van de Weidumerhoutbrug is hergebruikt"

nieuwe leuningwerk en de bestaande stalen liggers hersteld en hergebruikt. Met een team van vijf collega’s hebben we aan dit project gewerkt, waarbij onze duurzaamheidsadviseur met een eigen ontworpen tool de in- en outputstromen inzichtelijk heeft gemaakt. Zo brengen we de materialen en kosten in kaart en kunnen we een waarde geven aan circulariteit. Oosterhof Holman kon bij de aanbesteding de hoogste mate van hergebruik en recycling garanderen. Naast het gebruiken van materialen van de oude brug, werkten zij ook met staal en resthout vanuit andere projecten. Het resultaat mag er zijn!”

Tastbare producten

Sander begint te stralen als hij over andere afgeronde of nog lopende projecten praat. Van bruggen in Middelsee en de Zuidlanden in Leeuwarden tot het renoveren van kademuren in Sneek en het bouw- en woonrijp maken van diverse gebieden binnen de gemeente De Fryske Marren; overal in Friesland is Sander met zijn team te vinden. “Vaak gelinkt aan wegen- en waterbouw, waarbij we sterk zijn in het bedenken van duurzame oplossingen. We denken mee, geven advies en komen samen met de opdrachtgever tot de beste oplossing. Wat ik vooral mooi vind is dat we iets opleveren wat tastbaar is. Vanaf de racefiets of vanaf het water kom ik regelmatig projecten in de regio tegen waar we met WSP aan hebben gewerkt. Daar geniet ik enorm van”, aldus Sander.

Sander Mulder
39 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

Bij Deep Tenders halen ze alles uit aanbestedingen

‘De klant zal bij ons niet snel voor verrassingen komen te staan’

Het in Joure en Zwolle gevestigde Deep Tenders is een label van Missie3 en is gespecialiseerd in het bieden van hulp bij tenders. De strategie bepalen, een EMVI-plan schrijven, vormgeven, reviewen en trainingen verzorgen; Ingrid van der Tuuk en Marrit Pool helpen bedrijven dagelijks in het creëren van een succesvol tenderplan.

40 OF 2024-03
Ingrid, links in beeld, en Marrit, rechts, vormen het enthousiaste tenderduo van Deep Tenders.

Ingrid van der Tuuk (36) is een jaar werkzaam bij Deep Tenders, waar ze als tenderschrijver en adviseur bedrijven helpt met het binnenhalen van aanbestedingen. “Hiervoor had ik eenzelfde functie, alleen dan gericht op tenders in de installatietechniek. Met Deep Tenders werken we veel voor aannemers in de bouw- en infrastructuursector, al kunnen we ook maatwerk in andere branches leveren.” Marrit Pool (27) heeft dezelfde rol als Ingrid. “Ik ben hier in maart begonnen en nam ervaring mee vanuit de weg- en waterbouw, onder meer als calculator, werkvoorbereider en uitvoerder. Nu ik aan de andere kant van de tafel zit, kan ik die bagage gebruiken als tenderschrijver.”

Luisterend oor

In totaal werken zes collega’s, waarvan drie schrijfsters met ieder hun eigen specialiteit, vanuit de vestigingen in Joure en Zwolle aan het ultieme doel voor de opdrachtgever: een winnende tender. De kennis van de collega’s van Missie3 is daarin nabij. “We delen het pand”, gaat Ingrid verder, “waarbij we gebruik kunnen maken van hun expertise op het gebied van omgevingsmanagement, risicomanagement en andere gunningscriteria.” Naast de gebundelde krachten is het richting de opdrachtgever vooral belangrijk om goed te luisteren. De diepte in. “Vandaar ook deep in Deep Tenders. Als we met een potentiële opdrachtgever om

tafel zitten weten we wat we moeten doen en vragen om tot de kern te komen. Waar staat het bedrijf voor? Wat doen ze en waar blinken ze écht in uit? Goed luisteren en doorvragen is essentieel. Daarbij hebben we intern veel kennis van contractmanagement. We zijn in staat om een contract te begrijpen en analyseren”, aldus Marrit.

“Luisteren gaat verder dan alleen horen”

Werken met AI

Ongeveer de helft van de opdrachten bestaat uit het volledig begeleiden van opdrachtgevers in hun tenders. “Van A tot Z ondersteunen is waardevol, maar ik geniet ook van alleen het schrijven van een EMVIplan of het geven van interviewtrainingen. Die trainingen zijn voor de opdrachtgever erg handzaam, omdat we het tenderplan en de leidraad dusdanig onder de loep nemen, dat we alle kritische vragen in kaart brengen. Zo komt de klant niet voor verrassingen te staan.” Tenslotte staan Ingrid en Marrit stil bij het werken met artificial intelligence (AI). Marrit: “Persoonlijk contact is voor ons de basis. Maar we zetten AI geregeld in om processen te versnellen, de vraag achter de vraag te doorgronden of om andere invalshoeken te creëren.” Ingrid knikt: “We hebben de

AI-tools in huis om nog sneller en efficiënter te werken. Ideaal als de klant enige haast heeft, al blijft het persoonlijke contact met onze klanten de basis. In die samenwerking ontstaat vaak iets moois dat verder gaat dan alleen een strak EMVI-plan.”

Snel & flexibel

Met het noorden en oosten van Nederland als voornaamste werkgebied hebben Ingrid en Marrit met een divers pallet aan opdrachtgevers te maken. Marrit: “Dat maakt ons werk extra leuk. We zijn in staat om de taal van die regio’s te spreken, waarbij we vaak gemêleerde gesprekspartners hebben, zoals een directeur, projectleider, uitvoerder of werkvoorbereider. In een tender kijken we naar het bedrijf én de mensen erachter. Dat vormt de basis van de strategie en het EMVI-plan.” Ingrid afrondend: “Soms hebben we met strakke deadlines te maken, dan moeten we binnen twee weken een plan schrijven. Dat betekent dat we in korte tijd alle relevante informatie boven water moeten krijgen. Daar ligt onze kracht. We zijn snel, flexibel en oplossingsgericht. Moet het snel, dan rennen we. Overigens zonder dat we inboeten op kwaliteit.”

www.missie3.nl

41 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

TM Infra; specialist voor iedere asfaltklus

Wie asfaltwerkzaamheden uit wil laten voeren, is bij TM Infra uit Surhuizum aan het juiste adres. Het wegenbouwbedrijf draait zijn hand niet om voor opdrachten van klein tot groot. “Of het nu gaat om één of tienduizend vierkante meter asfalt, wij klaren de klus.”

TM Infra is het nog jonge bedrijf van Jetze en Tiemen van der Veen. De broers zijn in 2012 met TM Infra begonnen, maar hebben al ruim een kwarteeuw, onder meer als projectleider en uitvoerder, ervaring in de asfaltbranche. “Wij beheersen alle disciplines van het vak,” vertelt Jetze van der Veen.

TM Infra voert asfaltwerkzaamheden, zowel nieuw als onderhoud, uit voor: particulier , bedrijven en instellingen, hoofdaannemers en overheden. Zo behoren onder andere de gemeenten Súdwest-Fryslân en Westerkwartier tot de vaste opdrachtgevers van het Surhuizumer bedrijf.

De werkzaamheden zijn divers: van nieuwe asfaltwegen, fiets- en wandelpaden, bedrijfsen parkeerterreinen, opslagvloeren, silo’s tot oprijlanen. Hoe verschillend ook, de aanpak is éénduidig. “We proberen altijd in samenspraak met de opdrachtgever de beste oplossing te realiseren,” aldus Jetze van der Veen.

42 OF 2024-03

“Wij ontzorgen van A tot Z,” vervolgt Van der Veen. De aanwezigheid van ervaren en gediplomeerd personeel staat garant voor kwaliteit. TM Infra is ISO 9001 en VCA** gecertificeerd. De slagkracht is groot dankzij ervaren medewerkers en het bezit van een eigen asfaltset. Waar nodig werkt TM Infra met gespecialiseerde onderaannemers, onder meer voor freeswerk en markeringen.

Asfalt is zeer geschikt voor bedrijfsterreinen. Doordat asfalt snel kan worden aangebracht en vlot weer berijdbaar is, ondervinden opdrachtgevers weinig hinder van de werkzaamheden. “En het kan veelal over bestaande verhardingen worden aangelegd, is naadloos en goed schoon te houden,” licht Van der Veen toe.

TM Infra werkt veel voor de agrarische sector. Met name voor bestaande en nieuwe voeropslagen met prefab silo-elementen is asfalt geschikt. “Voor deze markt beschikken

wij over zuurbestendige asfaltsoorten die beter bestand zijn tegen organische zuren uit ruwvoer en meststoffen,” vertelt Van der Veen.

Met het oog op het milieu zet TM Infra in op hergebruik van materialen en duurzame producten. Zo wordt gebruik gemaakt van asfaltsoorten met een hoog percentage recyclingmateriaal wat wordt teruggewonnen uit gebruikt asfalt. Verder wordt vanaf 2025 branche breed ingezet op lage temperaturen asfalt. Deze werkwijze zorgt voor een energiereductie en minder CO2-uitstoot en levert een aanzienlijke milieuwinst op.

Het jonge bedrijf ontwikkelt zich nog steeds. Zo kreeg TM Infra in 2022 dankzij een overname de beschikking over eigen dieplader en asfalttransport (TM Transport). “Dat maakt ons nog flexibeler,” aldus Tiemen van der Veen. In september wordt het managementteam uitgebreid met een nieuwe projecteider.

De huidige capaciteit van medewerkers en machines is dusdanig, dat TM Infra de verwachte productiegroei moeiteloos kan opvangen. Tiemen van der Veen: “Wij kunnen op één dag klussen van duizend ton draaien. Daar hebben we de mensen, het materieel en de knowhow voor.”

Jetze en Tiemen van der Veen hebben vertrouwen in de toekomst van TM Infra en TM Transport. De broers voelen zich als een vis in het water in de asfaltbranche. Geen wonder, vinden ze. “Onze vader werkte ook in de branche. We kregen het met de paplepel ingegoten.” Waarop een voorbijkomende medewerker opmerkt. “Ze hadden vroeger geen zand in de zandbak, maar asfalt.” En daar is geen woord van gelogen, wordt door Jetze en Tiemen lachend bevestigd.

www.tm-infra.nl

43 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

Koston Noord:

isoleren én innoveren

‘Biobased isolatiemateriaal is de toekomst’

Vanuit Zweins isoleert Koston Noord in het hele Noorden woningen voor onder andere woningcorporaties, vastgoedverbeteraars en aannemers. Dat gebeurt steeds vaker met biobased isolatiemateriaal. Directeur Aant Buisman pioniert graag en zoekt volop de samenwerking op met ketenpartners. “Zij die vooroplopen, hoeven niet te volgen.”

44 OF 2024-03

Denken in oplossingen

Koston Noord heeft al bijna vijftig jaar expertise in na-isolatie van spouwmuren, vloeren en daken. “We hebben behoorlijk wat knowhow én vinden het leuk om nieuwe dingen te doen. Veel mensen kennen de traditionele isolatiematerialen zoals steenwol, glaswol, PUR en PIR. Maar er zijn inmiddels allerlei natuurlijkere producten die ook nog beter isoleren.”

BiofoamPearls

De gedreven directeur noemt als voorbeeld de BiofoamPearls®. “Dit is een 100% biologisch product, waarvan wij de officiële dealer zijn voor het Noorden.” BioFoam® is composteerbaar schuim en heeft dezelfde isolatiekwaliteiten als EPS (piepschuim).

De schuimkorrel is ontwikkeld op basis van organisch materiaal en is volledig biologisch afbreekbaar. “Groener dan dit wordt het niet. Het is nog wat duurder dan andere producten, maar hoe meer het wordt gebruikt, hoe goedkoper het zal worden. Wij bieden het graag aan, omdat het een natuurlijk product is dat ontzettend goed werkt.”

Daarnaast is er een EPS voor onder vloeren dat weliswaar niet biobased is, maar wel circulair. “Wij halen dit product bij een fabriek vandaan: het is een restproduct van een productieproces. Hun snij-afval wordt verhakseld en dat hebben wij laten certificeren. Anders wordt het weggegooid, terwijl je er prima kruipruimtes mee kunt isoleren. Dit product kan steeds opnieuw hergebruikt worden: het principe van circulair.”

Lisdodde

Koston Noord werkt veel voor woningcorporaties en ook vaak als ketenpartner samen met aannemers en vastgoedverbeteraars. “De bouw is een vrij behoudende sector, maar er zijn een aantal partijen die echt innoveren.” Een mooi voorbeeld daarvan is het lisdodde-project samen met Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD). “Wij testen het gebruik van de lisdodde als isolatiemateriaal, we blazen het bijvoorbeeld in bij gevelelementen. Ook denken we mee met het innovatieteam. De applicatie van zo’n product moet natuurlijk goed getest worden.” Buisman vervolgt: “Het mooie van dit product vind ik bovendien dat het regionaal verbouwd, geoogst en verwerkt wordt. Dat maakt het nog duurzamer.”

Cellulose

Een ander biobased isolatiemateriaal, cellulose, komt wel van ver weg: zo’n 25 jaar geleden kwam dit product vanuit NoordAmerika naar Europa. “Cellulose is gemaakt van cellulosevezels die uit papier gehaald worden. Het is 100% recyclebaar”, aldus Buisman. Cellulose wordt veel gebruikt in de houtskeletbouw. “Het isoleert veel beter dan bijvoorbeeld glaswol, steenwol, PUR of PIR. Ook is de faseverschuiving veel beter: het duurt veel langer voordat warmte of koude door dit materiaal dringt.”

Nieuw isolatiemateriaal

Koston Noord werkt ook aan een nieuw isolatiemateriaal. “Dat doen we samen met een leverancier, TU Delft, Woonfriesland

Koston Noord staat er om bekend niet alleen goed te isoleren, maar ook volop mee te denken. “Wij voorzien opdrachtgevers graag van advies en bij woningisolatie doen we altijd een visuele inspectie. Er zijn helaas veel cowboys op de markt. Ons team – van tussen de 18 en 25 man - heeft de juiste expertise, opleidingen en certificeringen. Wij werken eerlijk en oplossingsgericht.”

en Dijkstra Draisma. Het voordeel van dit materiaal is dat woningen niet helemaal als een schil ingepakt hoeven te worden. We zijn nu zover dat we het in een aantal woningen kunnen aanbrengen. We zijn erg benieuwd naar de testresultaten.”

Bewust bezig zijn

De toekomst is biobased, daarvan is Buisman overtuigd. “De vraag neemt toe: steeds meer woningcorporaties informeren ernaar bij aannemers. Die komen vervolgens bij ons terecht. Regelgeving speelt ook een grote rol: er komt waarschijnlijk een verbod op producten zoals PUR en PIR, daarover wordt gesproken in Brussel. Over een aantal jaren krijg je niet meer een vergunning als je niet circulair bouwt. Daarom moeten we nu al bewuster bezig zijn met materialen. Wij zijn daar groot voorstander van, vooral in samenwerking. Je moet het met elkaar doen, dan kom je veel verder.”

www.kostonnoord.nl ■

45 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

Marktlink is dé overnamespecialist in het noorden

‘We zijn een Europese speler, maar spreken de taal van de regio’

Marktlink zorgt als onafhankelijk advieskantoor voor de begeleiding van MKB-ondernemers bij onder meer fusies, overnames en bedrijfswaarderingen. Marktlink bestaat inmiddels ruim 25 jaar en eind 2018 vestigde het bedrijf zich in het Noorden in Drachten, waar Koen Rutten als partner en vestigingsmanager voor meer groei en naamsbekendheid in de Noordelijke provincies moest zorgen. Koen wist al snel Okkie den Boon, Ralph Meijer en Karel Kramer in te lijven. Samen bouwden ze verder. Met succes, want recent verhuisde het veertienkoppige team naar een groter pand in Leek. De vier collega’s zoomen in op hun dienstverlening, meerwaarde en enkele afgeronde deals.

46 OF 2024-03

In 2010 begon Koen Rutten aan zijn avontuur binnen Marktlink. Toen nog woonachtig in het zuiden van het land was hij medeverantwoordelijk voor het opzetten van een vestiging in Amsterdam. “We hadden destijds een man of twintig in dienst”, begint Koen, “dat zijn er nu driehonderd, in binnenen buitenland. Mijn vrouw komt uit Drachten en toen we kinderen kregen én zich de kans voordeed om een vestiging te starten in haar geboortedorp, zijn we overstag gegaan. Okkie kwam vrijwel direct de gelederen versterken.” Ruim een halfjaar na de komst van Okkie den Boon komen ook Ralph Meijer en Karel Kramer in Drachten werken; allen in de rol van manager en projectleider M&A, wat staat voor Mergers (fusies) & Acquisitions (overnames). In Friesland is de overname van familiebedrijf ECOstyle door Vendis Capital een van de eerste grote deals die Marktlink met succes weet te completeren,

waarmee het startschot werd gegeven voor vele prachtige overnames, zowel aan de verkoopkant als aan de aankoopkant.

“We begeleiden deals van A tot Z. Van de koffie tot de champagne”

Samensmelting van expertises De heren nemen vrijwel allemaal hun eigen expertise en ervaring mee voordat ze bij Marktlink aan de slag gaan. Het kenmerkt de organisatie, waar verschillende achtergronden en knowhow voor een totaalpakket aan diensten zorgt. Alleen

Okkie komt in 2018 rechtstreeks vanuit de studiebanken van Rijksuniversiteit Groningen. Ralph: “Na mijn studie Bedrijfseconomie ben ik in 2003 naar Amsterdam vertrokken om bij General Electric en de Rabobank te gaan werken. Tien jaar geleden ben ik terug gegaan naar mijn Noordelijke roots en voordat ik bij Marktlink aan de slag ging, was ik binnen de Rabobank actief als adviseur overnamefinancieringen voor met name overnames waar Private Equity bij betrokken was. Marktlink kwam ik regelmatig tegen aan de andere kant van de tafel en toen er een kantoor in het Noorden opende, was de keus dan ook snel gemaakt om mij aan te sluiten”.

Karel liep bijna tien jaar in de accountancy rond. “Vanuit daar was ik tevens betrokken bij bedrijfsovernames. Het sprak mij echter erg aan om aan de kant van een specialist te werken.” In hun huidige rol begeleiden ze overnames en fusies, van A tot Z. Vanaf de nieuwe vestiging aan de Zernikelaan 22 in Leek wordt in teamverband aan deals gewerkt. “We werken met relatief grote teams aan een opdracht. Eén van ons is projectleider, maar onderling werken we veel samen. Meestal zijn er minimaal twee consultants bij betrokken, zodat we altijd goed bereikbaar zijn en er genoeg capaciteit is om voor de hoogst mogelijke dealzekerheid te zorgen. Voor de juiste contractdocumentatie hebben we onze eigen juristen in dienst”, zegt Karel.

Onderscheidend vermogen

Met zeven kantoren in Nederland en acht in het buitenland (verdeeld over zes landen), is Marktlink een speler van Europees formaat. Okkie: “Ons netwerk is internationaal, maar we spreken de taal van de regio. We zorgen voor lokale aanwezigheid en betrokkenheid, maar hebben een compleet aanbod richting ondernemers.” Daarmee doelt hij onder meer op het bestaan van Marktlink Transaction Services - een dienst die voorziet in de aanscherping van het financieel verkoopdue-diligenceproces van klanten - en de

47 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

Al ruim 100 jaar de veelzijdige aannemer

Grote Hornstweg 19-D, 9261 VW Eastermar

telefoon: 0512 - 47 13 00

www.bouwbedrijfswart.nl

swart@bouwbedrijfswart. nl

uit Eastermar...

investeringstak Marktlink Capital. Ralph aanvullend: “Daarmee zijn we zowel qua aanbod van diensten als met ons brede netwerk en ervaring onderscheidend. We kennen de markt ontzettend goed en creëren als het ware de vraag naar bedrijven. Onze marktkennis is geborgd in een database, waardoor wij in iedere markt weten wie de kopers zijn en welke bedrijfswaarderingen gangbaar zijn. We testen de markt en willen alle potentiële kopers in binnen- en buitenland aan tafel hebben. In Nederland zijn we de grootste. Datzelfde willen we de komende jaren in Europa bewerkstelligen, zodat de internationale en Nederlandse kopers en verkopers nog beter aan elkaar kunnen koppelen.”

“We creëren de vraag naar bedrijven en willen alle potentiële kopers aan tafels hebben”

Succesvolle projecten

Het ontlasten, ontzorgen en begeleiden van ondernemers in hun weg naar vrijheid of juist het maken van andere keuzes is aan de orde van de dag voor Koen, Okkie, Ralph en Karel. Ze geven enkele voorbeelden van deals en trajecten in het Noorden. Okkie: “Ik was betrokken bij de verkoop van Keuring Service Nederland uit Pesse aan de Sansidor Groep. De eigenaar van KSN wilde meer rust en niet het gevoel hebben dat hij altijd ‘aan’ stond. Hij genoot niettemin van het technische aspect bij KSN. Na de overname is hij binnen het bedrijf dan ook in een technische rol verdergegaan. Alle zaken daaromheen zijn opgepakt door de strategische groep erachter. Win-win dus.” Ralph begeleidde recent Okkinga Communicatie uit Bolsward. “Brandmerck uit Sneek bleek uiteindelijk de meest geschikte partij, wat resulteerde in een prachtige Noordelijke fusie.” Het Groningse Blue-Mountain, een business intelligence bedrijf met veel potentie, kon rekenen op de nodige interesse. “Het zogeheten kopersveld was internationaal. We voerden meer dan tien gesprekken, waarbij zowel strategische als financiële partijen aan tafel zaten. Het Duitse Aareon heeft Blue-Mountain voor 100%

gekocht, waarbij drie van de vier eigenaren verder zijn gegaan binnen het bedrijf ”, zegt Karel.

Kracht van Marktlink

Het bedrijf is het kindje van een ondernemer. Er spelen vaak de nodige sentimenten bij een fusie of overname. Ralph geeft aan dat het begeleiden van ondernemers bij de aan- en verkoop een prachtig vak is waar ze zich dagelijks met veel plezier en enthousiasme mee bezighouden. “Van de koffie tot de champagne en alle emoties en stappen daar tussenin; wij zijn er voor de ondernemer”, zegt Koen. Karel vult hem aan. “Wij zorgen dat een ondernemer kan kiezen, omdat we de markt breed benaderen. Daar hebben we alles voor in huis. Iemand kan op gevoel, waardering en voorwaarden de beste partij selecteren.” Okkie afrondend: “Met de rentes die dalen is het toekomstperspectief gunstig. De markt is er klaar voor en wij ook. We komen graag in contact!”

www.marktlink.com

49 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03
Van links naar rechtst: Ralph Meijer, Koen Rutten, Okkie den Boon en Karel Kramer

Freonen bieden inspiratie tijdens drukbezochte bijeenkomst

Tijdens een inspiratiebijeenkomst van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân bij onderwijsinstelling Firda in Leeuwarden op woensdag 24 april stonden energieoplossingen in Friese wijken centraal. Duco Hartlief (Energiestad Bolsward), Koos Agtereek (energiecoöperatie De Anjumer Eendragt) en Siebe Schootstra (Proeftuin aardgasvrije wijk Oranjewijk) vertelden over de meest recente ontwikkelingen en vooruitstrevende plannen voor de komende jaren.

Duco Hartlief, onder meer projectleider bij Freonen-gemeente Súdwest Fryslân, vertelde over de gezamenlijke visie die in Bolsward is ontwikkeld. Een van de doelstellingen binnen deze visie is dat alle 4400 woningen in de stad Bolsward in 2035 aardgasvrij zullen zijn. “Windpark Fryslân biedt hiervoor een belangrijke kans en er komt een nieuw onderstation in Bolsward. Bovendien loopt de geplande waterstofbackbone ook vlak langs deze plaats. Vier grote bedrijven in

Bolsward hebben aangegeven gebruik te willen maken van waterstof. Deze factoren hebben we gebruikt voor het opstellen van een energiesysteem. Dit energiesysteem maakt gebruik van restwarmte van bedrijven waarmee zo’n 1200 woningen kunnen worden verwarmd. De gewenste waterstof kan worden gegenereerd door gebruik te maken van voor de industrie gereserveerde stroom die is opgewekt op Windpark Friesland.”

Energie Coöperatie Anjum

Koos Achtereek is adviseur energiesystemen en duurzame opwek bij Freonen-gemeente Leeuwarden en medeoprichter van Energie Coöperatie Anjum. “We hebben een team opgezet van mensen met heel uiteenlopende kwaliteiten en rollen in het dorp. We richtten ons voornamelijk op het verkrijgen van zoveel mogelijk draagvlak. Dit is cruciaal, want je hebt de steun van 70% tot 90% van de bewoners nodig om

50 OF 2024-03

de businesscase van een warmtenet rond te krijgen. Met een Mienskipsenergieplan, dat we hebben opgesteld in samenwerking met de Friese Milieufederatie, werd het dorp erbij betrokken en vervolgens werd de energiecoöperatie opgericht.” Vlakbij het dorp ligt een grote NAM-locatie die potentieel biedt voor het invoeren en uitvoeren van stroom. Van de 30% energieverlies bij het proces van waterstofproductie kan 20% benut worden in een warmtenet waarmee

de woningen van het dorp kunnen worden verwarmd.

Oranjewijk Leeuwarden

Als zelfstandig adviseur voor projecten zoals Oranjewijk en voor Freon FSFE weet Siebe Schootstra veel over de energietransitie en is hij mede-initiatiefnemer van het project Proeftuin Oranjewijk Isoleert. “Hoe krijg je de bewoners mee bij het beproeven hoe je de Nederlandse woningvoorraad van het

gas af kunt helpen? Dat was de vraag die we wilden beantwoorden. Daarom hebben we niet gekozen voor het subsidiëren van maatregelen, maar hebben we gezocht naar een vliegwiel waarmee schaalgrootte bereikt kan worden. We hebben gekozen voor een collectieve aanpak voor het stapsgewijs op weg gaan naar ‘aardgasvrij-ready’ in de derde ronde van landelijk project Proeftuin Aardgasvrije Wijken.”

51 OF 2024-03 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN

jakob bruin ko e

Ko emachines – ingrediënten – service

Voor bedrijven en particulieren levert

jakob bruin ko e een totaalconcept dat u ontzorgt. Geheel flexibel en helemaal afgestemd op uw wensen. Wij werken graag samen met enthousiaste mensen die net als ons niet zonder lekkere ko e & thee kunnen.

Solcamastraat 47 , 9262 ND Sumar

Telefoon: 058 20 38 056

E-mail: info@jakobbruin.nl www.jakobbruin.nl

- Engineering, productie en montage

- Trappen en bordessen

- Apparatenbouw

Branches: Voedingsmiddelen industrie, Industrie

- Breed machinepark, zetten t/m 12 meter

- Constructie en machinebouw

- Bulkhandling en transporttechniek

Branches: Industrie, milieutechniek

Gecertificeerd: - EN-ISO 3834-2 - EN 1090-1 EXE 3

- Productiehal aan het Van Harinxmakanaal

- Gecertificeerd laswerk

- Produceren onder keur

Branches: Weg- en waterbouw, Offshore, Industrie

- Reparatie en onderhoud luiken en hydrauliek cilinders

- Dealer dek kranen

- Dekluikensystemen

Branches: maritiem

www.moss-group.nl
- VCA **

Duurzame Doeners: Solar-systemen.nl

In iedere editie spreken we een ondernemer die verduurzamingsstappen zet met zijn bedrijf, met het vizier strak gericht op een fossielvrije bedrijfsvoering. Ditmaal valt de eer te beurt aan Werner Bergsma van Solarsystemen.nl.

Wat doen jullie?

Al meer dan 12 jaar helpt Solar-systemen.nl bedrijven en particulieren in (voornamelijk) Noord-Nederland met advies over en het leveren en installeren van zonnepanelen. Daarnaast heeft het bedrijf de afgelopen jaren mooie samenwerkingen opgebouwd met grote installatiebedrijven in de regio (waarvan er een aantal ook aangesloten zijn bij de Freonen), waarmee ze samen grote (nieuwbouw)projecten voorzien van zonnepanelen.

Hoe heeft het bedrijf zich ontwikkeld?

Waar het ooit begon met drie vrienden vanuit een garage is het inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf dat met 25 medewerkers een serieuze speler is in de wereld van

verduurzamen in Noord-Nederland. Om bedrijven en de mensen thuis nog beter te kunnen helpen met het verduurzamen van hun bedrijfspand of huis, hebben ze er een paar jaar geleden voor gekozen om naast zonnepanelen ook een stap te maken naar het adviseren over en leveren en installeren van laadinfra voor elektrische auto’s en accu-opslag. Zo kunnen ze hun zakelijke en particuliere klanten helpen met het maken van de juiste keuzes en niet alleen op het gebied van het opwekken, maar ook het opslaan en verbruiken van zonne-energie.

Waarom sluiten jullie je aan bij de Freonen fan Fossylfrij Fryslân?

De vriendenmentaliteit binnen het bedrijf is altijd gebleven. Ze komen graag samen met

klanten en partners tot de beste oplossing, en als het even niet gaat zoals het moet, dan staan ze er ook. Met het toetreden tot de Freonen fan Fossylfrij Fryslân krijgen beide partijen er een vriend bij en ziet de toekomst er nog zonniger uit. Solar-systemen.nl kijkt ernaar uit om samen met de andere Freonen de schouders eronder te zetten om Fryslân de komende jaren fossylfrij te maken.

Benieuwd geworden naar deze nieuwe Freon?

Ga voor meer informatie naar www.solar-systemen.nl of neem contact op met Werner Bergsma op 06-15120500 of via werner@solar-systemen.nl. ■

53 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

5e editie van hét

leiderschapsevent van het noorden,

Overstag 2024!

Eén van de founders, Hans Heres, vertelt graag waar het over gaat:

Overstag vindt op woensdag 4 september plaats in de Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden met de titel ‘Ai Ai kapitein’!

54 OF 2024-03

“Deze inspirerende dag gaat over Artificial Intelligence en meer! Ontdek alles over de nieuwste technologieën die jou kunnen helpen om als de kapitein, in een oneindige zee van informatie, vanuit eigen-wijsheid de juiste dingen te blijven doen. “

“Deze dag ga je leren over hoe jij als leider van jouw bedrijf of afdeling de beschikbare technologie vóór je kan laten werken. Welke data, informatie en technologieën kan je benutten om de juiste besluiten te nemen en je leiderschap nog beter uit te oefenen? Hoe blijf je innoveren en wat betekent de technologische ontwikkeling voor de mensen in je bedrijf of team?

Een dag met AI (Artificial Intelligence), dashboarding, Power-BI, de mensfactor en nog veel meer! “

“We zijn verheugd met onze prachtige lineup aan sprekers. Wat te denken van AI-expert Freya Liemburg. Zij trainde al meer dan 1000 professionals hoe je efficiënter en beter kunt werken met Chat GTP en andere Ai-tools. Zij leert ons hoe je AI naadloos integreert in je bedrijfsvoering en strategie, zodat je de concurrentie altijd een stap voor blijft. Of van Ate van der Meer van Snakeware die de bezoekers trakteert op een uitgebreide praktijkcasus vanuit zijn filosofie ‘Expore Growth Together. En natuurlijk Paul

Smit, een van de meest veelgevraagde sprekers van Nederland. Hij laat zien hoe AI ons kan ondersteunen in het vereenvoudigen van ons werk en de werkdruk te verlichten. Daarnaast worden er inspirerende workhops verzorgd door MKB Beter en Alfa accountants en adviseurs.”

Wil je erbij zijn? Dat kan! Meer info en kaarten verkrijgbaar via: www.overstag-event.nl ■

55 OF 2024-03 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN

Familiegevoel als basis voor een succesvolle

samenwerking

tussen A.H. van Beek BV en

Kuiper Verzekeringen

‘Kuiper Verzekeringen voelt als familie, al moest mijn vrouw nog wel haar goedkeuring geven’

Als Rob van Beek en Jan Tiemen Bosma elkaar begin 2023 ontmoeten op de internationale watersportbeurs Boot Düsseldorf, is het gevoel van beide kanten meteen goed. Jan Tiemen staat samen met enkele collega’s namens Kuiper Verzekeringen op de beurs, terwijl Rob er als (boot)liefhebber rondloopt. Een gesprek over Lemmer, vissen en varen legt het fundament voor een succesvolle en warme samenwerking.

Samen met zijn broer Tonnie is Rob van Beek sinds 2000 eigenaar van het in Wezep gevestigde familiebedrijf A.H. van Beek BV. Opgericht in 1963 en met momenteel zeventien werknemers in dienst is het bedrijf gespecialiseerd in straat-, riolerings-, onderhouds-, grond- en hekwerken. “Naast het ondernemen heb ik een voorliefde voor varen”, begint Rob, “en in die hoedanigheid was ik vorig jaar aanwezig op Boot Düsseldorf.” Op de stand van Kuiper Verzekeringen raakt hij in gesprek met accountmanager Jan Tiemen Bosma. Jan Tiemen daarover: “Ik kom uit Lemmer en Rob vertelde dat hij daar vaak naartoe gaat voor een vakantie. We spraken over vissen, varen en uiteindelijk over verzekeringen. Daar werd de kiem gelegd voor onze samenwerking.”

Het juiste moment

De kennismaking kwam op een goed moment, want Rob geeft aan dat de

bedrijfsverzekeringen ‘niet lekker liepen’. “Ik was op zoek naar een nieuwe partij”, gaat hij verder, ”dus zo is het balletje gaan rollen. Het contact met Kuiper Verzekeringen voelde direct familiair aan. Mijn vrouw gaat echter over de kantoorzaken. Zij was niet in Düsseldorf en moest haar akkoord nog geven. ‘Waarom helemaal in Heerenveen?’, vroeg ze. Maar ook zij ging snel overstag.”

Terug in Nederland zet het contact door. Er volgt een rondleiding op het kantoor in Wezep en Jan Tiemen maakt met zijn collega Tom Wijmenga een analyse van het verzekeringspakket van A.H. van Beek BV. “Je bouwt een band en vertrouwen op. Het is heel belangrijk dat er aandacht is voor preventie. Het gaat om het beheersen van de risico’s en dan is het goed om beide wegen, van preventie en verzekering, te verkennen zodat het verzekeringspakket klopt en dekkend is”, aldus Jan Tiemen.

“Het voelt prettig om alles qua verzekeringen uit handen te kunnen geven”

Rob van Beek | A.H. van Beek BV

Meerwaarde creëren

De keuze voor Kuiper Verzekeringen is cruciaal geweest, beaamt Rob. “We kwamen er al snel achter dat de elektrische installatie in onze opslagruimte niet gekeurd was. Als daar bijvoorbeeld brand zou uitbreken, zouden we niet verzekerd zijn. Na een externe keuring hebben we allerlei aanpassingen gedaan en is de boel goed verzekerd. Privé

56 OF 2024-03

gezien was mijn rubberboot met zware motor onvoldoende verzekerd. Hij kan 84 kilometer per uur, maar was tot slechts 30 kilometer per uur verzekerd. Dankzij Kuiper Verzekeringen kregen we dat boven tafel.” Tom: “Alles moet kloppen en met elkaar corresponderen. Clausules op polissen, periodieke keuringen en de tenaamstellingen. Het hele bedrijf met bijbehorende portefeuille lopen we op die manier door, met als doelstelling om alle risico’s in kaart te krijgen en vast te stellen of de verzekeringsoplossingen nog aansluiten bij de risico’s. Dat hebben we binnen A.H. van Beek BV ook gedaan, wat tot meerdere noodzakelijke aanpassingen en uitbreidingen in het verzekeringspakket heeft geleid.”

Vast aanspreekpunt

Rob ziet Kuiper Verzekeringen als verlengstuk van zijn onderneming. Rob: “Het voelt prettig om alles op het gebied van verzekeringen uit handen te kunnen geven. Veel kantoren werken met een helpdesk, maar bij Kuiper Verzekeringen heb ik met Tom Wijmenga een vast aanspreekpunt. En als ik Jan Tiemen app om ’s avonds iets door te nemen, dan kan dat ook.” Jan Tiemen knikt: “A.H. van Beek BV is net als Kuiper Verzekeringen een familiebedrijf. We weten elkaar snel en makkelijk te vinden en zijn duidelijk en eerlijk in wat we doen. Verzekeringen zijn binnen bedrijven soms een ondergeschoven kindje, maar wij houden de klant scherp. Zo staan de

werkzaamheden van een onderneming op de polis. Ga je hierin uitbreiden, dan willen we dat weten. Op die manier hebben we bij Rob de rioleringswerkzaamheden en het aanleggen van hekwerken bij evenementen aan de polis toegevoegd.” “Zo is de cirkel weer rond en blijven verrassingen uit”, aldus Rob afsluitend.

Meer willen weten?

Ga naar www.kuiperverzekeringen.nl! ■

57 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03
Van Links naar Rechts: Jan Tiemen Bosma (Kuiper Verzekeringen) , Rob en Roelina van Beek, Tonnie van Beek, Tom Wijmenga (Kuiper Verzekeringen)

Flynth stimuleert ondernemers om het maximale uit hun ondernemerschap te halen

Flynth is in Nederland het grootste advies- en accountantskantoor voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Met locaties in Leeuwarden, Drachten, Dokkum, Franeker en sinds kort ook aan het Martiniplein 11 te Sneek, is de organisatie sterk vertegenwoordigd in Friesland. Collega’s Folkert de Haan en Anne Luijten vertellen over de kracht van Flynth, gedragen door ondernemerschap, goed werkgeverschap, diversiteit & inclusie en sturen op cijfers.

58 OF 2024-03

Folkert de Haan (38) heeft ruim 20 jaar werkervaring binnen de accountancy en is inmiddels ruim drie jaar werkzaam bij Flynth. Anne Luijten (37) loopt met negen dienstjaren al wat langer mee binnen de organisatie. Toen Flynth in april 2022 de overname van Accon avm afrondde, was het bedrijf in een klap de grootste accountant en adviseur binnen het mkb. Folkert en Anne werken beide vanaf de nieuwe locatie in Sneek, centraal gelegen aan het Martiniplein. In september volgt nog de officiële opening. “Anne en ik houden ons met name met de mkb-tak bezig”, begint Folkert, “waar ik als accountant en adviseur mijn eigen klantenportefeuille heb. Eén van onze doelen is om verder te groeien binnen het mkb. We werken hard aan onze zichtbaarheid.”

Anne: “Ik ben in 2014 bij Flynth gestart als assistent accountant en heb daarna de stap gemaakt naar accountmanager. Inmiddels ben ik accountant in opleiding. Ik wilde graag stappen maken binnen Flynth. Je krijgt hier echt de kans en middelen om door te groeien. ‘Werkmakerschap’ is een kernwaarde van ons, dat betekent dat initiatieven worden gewaardeerd en je de vrijheid krijgt om je te ontwikkelen.”

“Bij ons is iedereen welkom, waarbij je écht de kans krijgt om te groeien en stappen te maken”

Sturen op cijfers

Flynth kent vijf locaties in de provincie Friesland en heeft een sterke positie en dito spreiding in het noorden, zowel in Zuidwest- als in Noordoost-Friesland. De organisatie heeft landelijk, maar ook in Friesland, een goede verdeling tussen mannen en vrouwen in het management. Flynth investeert de winsten in het opleiden van medewerkers en het voortdurend verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening. Flynth stimuleert daarmee dagelijks ondernemers om het beste uit

zichzelf te halen. Folkert en Anne gaan dieper in op waar ze zoal goed in zijn. “We zijn een verlengstuk voor de klant”, gaat Anne verder, “waarbij we niet alleen naar een lopend vraagstuk kijken, maar de ondernemers willen leren kennen en daarbij naar de toekomst kijken. Waar staat iemand nu? Waar wil je over drie tot vijf jaar staan? Daarin denken en adviseren wij mee. In Sneek werken we met een team van 85 mensen. We hebben veel expertise in huis en kunnen zo elke klant – klein of groot –optimaal bedienen.” Folkert aanvullend: “In het noorden hebben we een groot aantal melkveebedrijven en binnen de retail bijvoorbeeld supermarkten als klant. Die maken gebruik van een op maat gemaakt dashboard, zodat we kunnen sturen op cijfers. We blinken uit in agro- en mkbkennis, gedragen door bedrijfsadviseurs en bedrijfskundigen die binnen beide sectoren het verschil kunnen maken voor onze opdrachtgevers.”

Samenwerkingen en klantbijeenkomsten Flynth vindt het organiseren van klantbijeenkomsten belangrijk. Recent kwamen meer dan honderd opdrachtgevers bijeen. Folkert: “Dit doen we specifiek voor onze agro- en mkb-klanten, waarbij we tijdens zo’n bijeenkomst relevante onderwerpen bespreken. Zo houden we het kennisniveau hoog, verenigen we netwerken

en bieden we onze klanten iets extra’s.” Ook zijn er diverse samenwerkingen met hogescholen en opleidingsinstituten. “Die contacten vinden we ontzettend belangrijk. Enerzijds qua zichtbaarheid en lokale betrokkenheid, maar tevens om scholieren en studenten warm te maken voor een leuke baan bij ons of elders in de financiële wereld. We zorgen voor persoonlijke begeleiding van studenten en stagiaires, maar bespreken tevens casussen, geven gastcolleges en verzorgen sollicitatietrainingen”, aldus Anne.

“Het samenwerken met hogescholen en het begeleiden van studenten vinden we belangrijk”

Anne: “De deur staat voor iedereen open om kennis te maken met de adviseurs en accountants van Flynth.” Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Ga naar werkenbijflynth.nl en wie weet werk je straks samen met Folkert en Anne. Bedrijven zijn uiteraard ook welkom om contact op te nemen, de adviseurs en accountants van Flynth vertellen graag wat de mogelijkheden zijn. Neem contact via info@flynth.nl of kijk op www.flynth.nl! ■

Flynth: Anne Luijten, Accountant in opleiding (Links), Folkert de Haan, Accountant (Rechts)
59 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03
Drukwerk? Ons werk. MAGAZIJNINRICHTING.FRL Uw partner in magazijninrichting

Column Communicatie sleutel tot succes in projectmanagement

In de wereld van projectmanagement is communicatie de sleutel tot succes. Het belang van effectieve communicatie in deze sector kan niet genoeg benadrukt worden, omdat het de ruggengraat vormt van elk project, van concept tot oplevering. Projectmanagement vereist een gecoördineerde inzet van veel partijen, zoals architecten, aannemers en ingenieurs om te zorgen dat het project binnen het budget en conform eisen wordt voltooid.

Een van de belangrijkste aspecten van communicatie in projectmanagement is duidelijkheid. Het definiëren van duidelijke doelen, verwachtingen en verantwoordelijkheden aan het begin van een project is cruciaal. Dit begint met een gedegen projectplan waarin alle stappen en mijlpalen zijn vastgelegd. Het hebben van een projectplan helpt bij het minimaliseren van vertragingen en extra kosten die kunnen ontstaan door gebrekkige communicatie.

Daarnaast speelt communicatie een belangrijke rol bij de coördinatie van activiteiten en taken. In een huisvestingsproject zijn er vaak meerdere taken die tegelijkertijd moeten worden uitgevoerd door verschillende teams. Doelmatige communicatie zorgt ervoor dat teams en hun taken en werkzaamheden goed op elkaar zijn afgestemd.

Het beheer van wijzigingen is een ander cruciaal aspect waarbij communicatie een centrale rol speelt. In elk bouwproject is dit onvermijdelijk, of het nu gaat om wijzigingen in het ontwerp of onvoorziene omstandigheden op de bouwplaats. Alle aanpassingen worden onmiddellijk gecommuniceerd naar betrokkenen om ervoor te zorgen dat men op de hoogte is en dat het project soepel blijft verlopen.

Ook het aspect van risicobeheer is nauw verbonden met communicatie. Risico’s worden geïdentificeerd en gedeeld met het team om voorbereid te zijn op mogelijke problemen. Risicobeoordelingen zorgen ervoor dat alle partijen zich bewust zijn van de risico’s en de strategieën die worden toegepast om deze te mitigeren, wat vertrouwen creëert.

Communicatie met externe belanghebbenden, zoals overheidsinstanties, klanten en de gemeenschap, is van groot belang. Deze groepen worden regelmatig geïnformeerd over de voortgang van het project, eventuele problemen, en de maatregelen die worden genomen om deze op te lossen. Dit helpt juridische en compliance-gerelateerde kwesties te voorkomen.

Tot slot is communicatie cruciaal voor het bevorderen van een positieve werkomgeving en teamgeest. Effectieve communicatie moedigt samenwerking aan en helpt bij het opbouwen van een sterk team. Communicatie is de lijm die alle elementen van een project bij elkaar houdt. Door te investeren in effectieve communicatie, leggen projectmanagers de basis leggen succesvolle en efficiënte projecten. ■

“Doelmatige communicatie is de lijm in een succesvol project.”
61 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

Frysk foar bedriuwen

Meertaligheid kan ook jouw bedrijf versterken!

In welke taal wil jouw klant het liefst worden aangesproken? Yn syn memmetaal fansels! Het gebruiken van de Friese taal kan heel goed als een plus werken op je bedrijfsidentiteit, je klantrelaties en de binding met de regio!

Daarnaast geeft het spreken van het Fries tegen Friestaligen bij hen een gevoel van vertrouwen. Bijvoorbeeld als het gaat om financiën of andere persoonlijke zaken. Versterk daarom, als bedrijf in Friesland, je Friese identiteit nóg meer door het Fries zichtbaar en hoorbaar te maken in je communicatie.

Zou je binnen jouw bedrijf of op je werk meer met het Fries willen doen? Maar twijfel je of je de Friese taal goed genoeg beheerst in woord

en/of geschrift? Of spreek je helemaal geen Fries en wil je het graag leren? Kijk dan eens op onze website kursus.afuk.frl. Wij bieden diverse cursussen aan op verschillende niveaus.

In company

De Afûk organiseert, naast de particuliere cursussen Fries Verstaan, Lezen, Spreken en Schrijven, ook cursussen voor medewerkers van overheden, bedrijven, organisaties en verenigingen. Dat betekent een cursus Fries bij jullie op locatie (in-company)! Samen

stellen we de lessen vast en bekijken we of er individuele begeleiding nodig is.

Spoedcursus op Terschelling

Wil je in zeer korte tijd een basis leggen voor het Fries spreken, verstaan of lezen? Wanneer je het Fries al redelijk tot goed verstaat is het mogelijk deel te nemen aan de spoedcursus Fries spreken op Terschelling. Onder begeleiding van twee docenten word je in een kleine groep een midweek lang ‘ondergedompeld’ in het Fries.

Maarten Pennewaard

volgt een op maat gemaakte cursus Fries Spreken bij de Afûk.

By de Ljouwerter krante is Maarten Pennewaard de haadredakteur. Hy fynt it wichtich dat hy útstrielet dat it Frysk der wêze mei. Dêrom folget er sûnt maart in kursus Frysk by de Afûk. “Ik fyn it wichtich dat ik my as haadredakteur uterje kin yn beide talen. Der binne op de redaksje bêst in soad minsken dy’t Frysk prate en der is dochs in oare konneksje ast mei harren de eigen taal prate kinst.” Neffens Pennewaard is it ek as sjoernalist in grut foardiel ast Frysk prate kinst. “Ast mei in Frysktalige in ynterview dochst yn it Nederlânsk, silst oare antwurden krije. Minsken dy’t harren yn harren eigen taal uterje kinne, sille earder sjen litte hoe’t se echt binne.”

“Lêsten dreamde ik al yn it Frysk!”

Cursussen op maat

De Afûk organiseert ook (korte) cursussen, workshops, korte leertrajecten en cursussen met zakelijk vakjargon. Speciaal voor medewerkers van bedrijven, overheden en organisaties. Dat betekent taalles of training op maat, overdag en bij jou op locatie.

Ek in kursus Frysk folgje?

Ga dan naar kursus.afuk.frl en bekijk de mogelijkheden. Naast de zakelijke cursussen, bieden wij particuliere groepscursussen

Hy sjocht wol dat kollega’s noch hieltyd maklik switche nei it Nederlânsk as hy Frysk mei se besiket te praten. “Ik begjin wolris Frysk te praten mei kollega’s, mar se ha al gau oanstriid om wer Nederlânsk te praten omdat se dat sa wend binne. It is nei myn miening wichtich dat it Frysk praten wol in soad bart, sadat it hieltyd gewoaner wurdt en de Frysktaligen ek net mear te fluch feroarje fan taal.”

No’t er de kursus folget, fielt er him hieltyd fertrouder om Frysk te praten. “Troch de lessen fiel ik my wol komfortabeler om Frysk te praten en it hat my holpen om wat makliker oer de taaldrompel te stappen.”

Dat Pennewaard hieltyd mear mei de Fryske taal dwaande is, docht wol bliken út it feit dat er der nachts ek noch mei dwaande is. “Lêsten dreamde ik al yn it Frysk, dat seit neffens my wol genôch!”

en zelfstudies aan. Bij alle cursussen krijg je één jaar gratis toegang tot ons online leerplatform EduFrysk. Naast het lesmateriaal van je cursus, vind je daar ook veel teksten, liedjes, video’s, interactieve oefeningen en educatieve games om mee te oefenen.

Nijsgjirrich!

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over de mogelijkheden bij jou op het werk? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Mail naar kursus@afuk.frl.

Afûk Boeterhoek 3, Leeuwarden 058 234 30 70 www.kursus.afuk.frl www.websjop.afuk.frl ■

63 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

Woodpacker levert maatwerk in pallets en transportverpakkingen

Bevlogen praten Monique Hut en Ingrid Henstra over hun rol binnen het in Drachten gevestigde Woodpacker, waar ze als duo verantwoordelijk zijn voor met name de in- en verkoop. Twee vrouwen in een mannenwereld en dat past als een jas. Woodpackaging, Woodpacker Pallets en Woodpacker Trading gaan - inclusief nieuwe huisstijl - verder als Woodpacker, met maatwerk en kwaliteit leveren als belangrijke pijlers.

Hut houdt zich als salesmanager primair bezig met het werven van nieuwe klanten en het contact met de huidige klanten. “Ik ben hier in 2018 begonnen. Woodpacker bestaat inmiddels vierentwintig jaar en met name in de laatste jaren hebben we een flinke transitie gemaakt. Het stempel van palletboer heeft plaatsgemaakt voor een expert op het gebied van het adviseren, produceren en leveren van onder andere pallets, kisten, kratten en glas- en kozijnbokken.” Henstra, sinds 2021 in dienst, houdt zich net als Hut primair bezig met de sales. “Een betrouwbaar advies en een lange termijnrelatie is voor ons belangrijker dan de snelle verkoop van producten. Wij willen meedenken met de klant. Kwaliteit boven kwantiteit is iets wat in onze genen zit”, aldus Henstra.

Taboe doorbreken

Hut en Henstra hebben een hele goede klik, wat helpt in het bedienen van de klanten. “De lijnen zijn kort”, gaat Henstra verder, “iets wat sowieso symbool staat voor Woodpacker. Er is geen sprake van hiërarchie. Er wordt hard gewerkt, in een familiaire sfeer. We werken overigens in een echte mannenwereld. Binnen onze branche komen we weinig andere vrouwen in de sales tegen”.

Er wordt bij een potentiële klant daarom nog wel eens verassend gereageerd als Hut of Henstra aangeeft dat een van de twee zelf langskomt om een opdracht te bespreken, in plaats van een mannelijke collega. Hut: “Je hoort ze dan denken: ‘heeft zij er verstand van’? Dat zie ik als uitdaging om het tegendeel te bewijzen. We hebben genoeg kennis en ervaring om onze klanten te kunnen adviseren met hun verpakkingsvraagstukken en zijn inmiddels gewend aan de verbaasde gezichten als we langskomen. Daarbij is het heel gezellig tussen de mannen. De communicatie is snel en gemakkelijk, met weinig gedoe.”

Circulair

Of je nu gebruikte pallets wilt kopen, verkopen, een gedegen advies wilt bij een logistiek verpakkingsprobleem of op zoek bent naar een maatwerk(export)verpakking in de vorm van pallets, transportkisten of bokken; bij Woodpacker zit je goed. Omdat het bedrijf de afgelopen jaren sterk veranderd is was rebranding een logische vervolgstap. “Onder de naam Woodpacker en met een nieuw logo en bijpassende huisstijl gaan we verder. Onze dienstverlening is breed en in sommige gevallen seizoensgebonden, zo produceren we nu bijvoorbeeld veel

"Je hoort die mannen soms denken: heeft zij er verstand van?"

houten glasbokken. Dit is voor de klant een zeer mooi alternatief voor het gebruik van stalen bokken”, aldus Hut. Henstra vult haar aan: “We denken ook mee in duurzaamheidsvraagstukken, onder andere door meer circulair te werken. Op maat gemaakte houten bokken worden vaak eenmalig gebruikt. We stimuleren klanten in het hergebruik of in het recyclen ervan.” Woodpacker werkt in het verlengde daarvan onder meer samen met Fripel, waar pellets van A-keuze afvalhout worden geproduceerd. “Intussen groeit Woodpacker gestaag door, maar kunnen onze klanten blijven rekenen op onze vertrouwde korte lijnen en snelle leveringen”, aldus Hut afrondend.

www.woodpacker.nl ■

65 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-03

Column

“Your Excellency”

Begin deze maand ontvingen we een delegatie van 20 personen uit de provincie Thai Binh in Vietnam, een regio met meer dan 2 miljoen inwoners. Ze wilden ons bezoeken om kennis op te doen en om een band te smeden. Ze hadden veel positieve verhalen over onze regio gehoord en zagen veel overeenkomsten. De delegatie werd begeleid door de Vietnamese ambassadeur, die een maand eerder al een bezoek had gebracht aan ons World Trade Center en gesprekken had gevoerd met Commissaris van de Koning Arno Brok. Deze ambassadeur had recent het stokje overgenomen van zijn voorganger, en net als met zijn voorganger was er een warme relatie ontstaan, wat heeft bijgedragen aan de bekendheid en populariteit van onze provincie.

Wat heeft dit bezoek opgeleverd? Een goede vraag. We hebben kennis uitgewisseld tijdens een seminar in het WTC. Ze hebben hun provincie voorgesteld, en wij hebben de sterke sectoren van Noord-Nederland gepresenteerd, onder andere via de organisatie Top Dutch. We hebben een aantal bedrijven benaderd die interesse hebben in activiteiten in Vietnam. Met relatief weinig moeite hebben we 15 bedrijven de kans gegeven om kennis te maken met de delegatie en de ambassadeur. De bedrijven waardeerden dit enorm. Door persoonlijk contact kunnen ze veel sneller zakendoen of informatie verkrijgen, iets waar veel interesse voor was.

Eén van de deelnemers vroeg me hoe je de ambassadeur moet aanspreken. Een zeer terechte vraag. Als ik een ambassadeur aankondig, doe ik dat formeel als “Your Excellency Ambassador...”, maar “Mister Ambassador… “ is in wat informelere setting ook prima.

Dit contact kan een grote impact hebben op onze regio. De ambassadeur vertelde dat hij dit jaar nog zo’n 30 delegaties verwacht, een ongekend aantal. Ambassadeurs worden vaak benaderd door lokale organisaties die op zoek zijn naar kennis. Het is dus belangrijk dat een ambassadeur weet wat ze uit het Noorden kunnen halen. Dit biedt kansen voor onze bedrijven en draagt bij aan de promotie van onze regio. Als ze een paar nachten in de regio verblijven, levert dat ook direct economisch rendement op.

Vorig jaar was ik bij een bijeenkomst van ambassadeurs uit Afrika. Ik was geschokt dat de ambassadrice van Nigeria onze provincie niet kende, laat staan een stad als Leeuwarden. Maar ook andere ambassadeurs kenden ons niet. Toen ontstond het idee om meerdere ambassadeurs tegelijkertijd uit te nodigen voor een rondleiding door Noord-Nederland. Als zij onze boodschap kennen, kunnen ze die lokaal verspreiden.

Welcome Your Excellencies!

Evert Jan Schouwstra is Managing Director van World Trade Center Noord-Nederland / Leeuwarden Center for Export & Import

66 OF 2024-03

www.defryskemarren.nl samen

samen werken en samen vooruit

In de nieuwe gemeente De Fryske Marren houden we er met elkaar de vaart in.

Ondernemers hebben in deze mooie gemeente alle ruimte en helpen elkaar waar dat maar kan. Moet de koers verlegd worden? Dan doen we dat samen. Want door krachten te bundelen, komen we verder. Meer weten? www.defryskemarren.nl

werken.

Onbezorgd op vakantie of een dagje weg?

Houd er rekening mee dat inbrekers geen vakantie hebben. Zorg dragen voor de beveiliging van uw woning is het halve werk. Raadsma heeft naast een uitgebreid assortiment in goedgekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk ook diverse kluizen op voorraad.

RAADSMA IJZERSTERK

DEURBESLAG . HANG- EN SLUITWERK . DEUREN . IJZERWAREN EN BEVESTIGINGEN

CHEMISCHE PRODUCTEN . GEREEDSCHAPPEN . LAND- EN TUINBOUW

MACHINES EN ACCESSOIRES . WERKKLEDING . PERSOONLIJKE VEILIGHEID

Dokkum . Heerenveen . Leeuwarden . Groningen . Emmeloord . Drachten . (0519) 29 23 25

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.