Ondernemend Friesland editie 2-2024

Page 1

KIES KOERS

Mensen persoonlijk laten groeien

De mensen bepalen de waarde van je bedrijf

FRIESLAND LEASE

Mobiliteit leuker, schoner en vitaler maken

www.of.nl N0 02 2024
OMNYACC

Succesvol ondernemer én goede werkgever? Maar ook levensgenieter? Wij helpen u graag. Samen met u kijken we welke zakelijke verzekeringen u nodig heeft en het beste bij uw onderneming en u als ondernemer passen.

Met onze jarenlange ervaring en persoonlijke betrokkenheid adviseren wij u over het voorkomen en beheersen van risico’s.

Breedpad 21 - 8442 AA Heerenveen - (0513) 61 44 44 info@kuiper ver zekeringen.nl - www.kuiper ver zekeringen.nl

Wat goed is komt altijd bovendrijven

Half april dit jaar publiceerde de Leeuwarder Courant een verhaal van journalist Reon Boeringa, over de vraag of Cambuur in het nieuwe ‘Kooi Stadion’ ook daadwerkelijk de gedroomde stabiele eredivisieclub zou kunnen worden. De gedachte bij de club is dat een nieuw stadion met 15.000 mensen méér inkomsten oplevert door kaartverkoop én sponsoring. Wanneer dat scenario daadwerkelijk uitkomt zou het een opsteker zijn voor iedere voetballiefhebber in deze provincie, want dan komen óók de Friese derby’s structureler terug in de jaaragenda’s.

De vele schampere online reacties vanuit omgeving Heerenveen doen mij vermoeden dat niet iedereen zich daar op verheugt. ‘Hahaha, sukkels; droom lekker verder’, dat was de strekking. Misschien een beetje hooghartig, want de conclusies van journalist Boeringa waren toch echt positief voor de Leeuwarder club. Boeringa concludeerde op basis van vergelijkend onderzoek dat het een juiste aanname is dat Cambuur met het nieuwe stadion de begroting kan opkrikken van 8 miljoen naar 11 miljoen. En komt daar Eredivisievoetbal bij, dan is er potentie om te groeien naar 15 miljoen. Dat is nog altijd minder dan de 18 miljoen die sc Heerenveen nu draait, maar toch.

Volgens Boeringa heeft Cambuur ten opzichte van Heerenveen nóg een financiële troef in handen en dat is (straks) een aanzienlijk lagere stadionhuur. Ik vraag mij af of dat ook écht helemaal de groeiende schuldenlast neutraliseert, maar voor mij staat vast dat Cambuur nog zes ándere troefkaarten in handen heeft. Vijf daarvan zijn van vlees en bloed. Troefkaart 1: Henk de Jong, die met zijn authentieke uitstraling een

magneet zal zijn voor sponsors. Troefkaart 2 en 3: ondernemers Bert van den Bink en Pieter Kooi. Beiden trokken ze voor miljoenen de beurs om Cambuur te steunen en het is geen toeval dat beide heren van nature nuchtere en relaxte personen zijn die bij Cambuur pássen. Ook dát is belangrijk, voor stabiliteit en continuïteit. Troefkaart 4 en 5: de directie van Cambuur; Ard de Graaf en Gerald van den Belt. Zij weten dat het financieel runnen van een voetbalclub een constante dans is tussen gezond verstand en af en toe ‘momentum’ pakken en een beetje risico nemen. Daar wil je als sponsor wel bij horen. Tot slot troefkaart 6: het nieuwe Kooi Stadion wordt het meest duurzame stadion van Nederland. Gerecycled staal voor de lichtmasten, een grote partij opgeknapte tweedehands deuren, zonnepanelen en regenwater dat wordt opgevangen; de lijst is te lang om op te noemen, maar het is wel iets waar je anno 2024 trots op mag zijn.

De stand op de ranglijst is nog niet geweldig, maar zoals een mentor mij in mijn jonge ongeduldige jaren influisterde: ‘wat goed is komt altijd bovendrijven.’

Menno Bakker

Meer lezen of reageren? linkedin.com/in/bakkermenno of op https://twitter.com/OF_nl

3 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

Uitgeverij

Brouwer Business

Media BV

Hoofdredactie

Brouwer Business Media BV

Bladmanagement

Ed Klijnman

Coverfoto

Ed Klijnman

Advertentie

exploitatie en administratie

Ondernemend

Friesland BV

Tussendiepen 21 9206 AA Drachten

Telefoon 0512-366326

Jasper van der Sluis

06-46033589

Gerrit Landman

06-18882116

Jan Gerrit de Boer

06-40209389

Redactie

Tine van Knijff-van Hijum, Willem Walda, Amanda de Vries, Richard Tjalsma, Yke Bremer en Jelle Teitsma

nieuwsberichten@of.nl

Vormgeving

VDS Crossmedia

Drukker

Scholma Druk

ISSN 1383-9314

© De uitgever kan op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van informatie. Uitgever aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de schade, van welk aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebasseerd zijn op informatie uit deze uitgave. Uit deze uitgave mag na toestemming van de uitgever met bronvermelding geciteerd worden.

www.of.nl

‘Wij geloven in de kracht van het collectief’

Ruiter Machinefabriek in Sneek vierde op 28 april haar 150-jarig jubileum. Wat begon met de overname in 1874 van hoefsmid en smederij Wagenaar, groeide uit tot een moderne fabriek waar complexe machines voor de voedings-, verpakkings- en procesindustrie worden gemaakt. Daarnaast produceert het bedrijf als samenwerkingspartner onderdelen voor de luxe jachtbouw. Ondernemend Friesland sprak met Erik Ruiter, die samen met George Hoogma directeur/eigenaar is.

Leeuwarder Ondernemersprijs de HET

De Leeuwarder Ondernemersprijs de HET wil innovatieve ondernemers in de schijnwerpers zetten. Dit jaar staan er drie bedrijven in de finale van de HET van 058: OD Security in Leeuwarden met innovatieve bodyscanners voor wereldwijde beveiliging, Berino, een uniek beauty concept in Grou, waar beauty met zorg wordt gecombineerd met internationale allure en Royal Vriesco in Leeuwarden, de koninklijke gordijnenfabrikant met internationale invloed. De drie genomineerden stellen zich - nog voor de winnaar bekend is gemaakt - voor.

‘De mensen bepalen de waarde van je bedrijf’

Twaalf jaar geleden ontwikkelde Omnyacc Pensioen- & HRM-adviseurs (van)uit Leeuwarden het zogeheten werkgeversloket. Met succes, want tot op de dag van vandaag helpt het ondernemers met hun vraagstukken op het gebied van onder meer arbeidsrecht, HRM-diensten, salarissen, subsidies, verzuimbeheer, pensioen en verzekeringen. Harold Steunebrink en Wendy de Kleine vertellen over de meerwaarde van het loket en het belang van strategische personeelsplanning.

Colofon
18 24 30
De drie finalisten van de
4 OF 2024-02

Friesland Lease wil mobiliteit leuker, schoner en vitaler maken

Bakkersdochter Mirjam Marinus is het schoolvoorbeeld van wat geloven in jezelf je kan brengen. Na diverse interne stappen te hebben gezet, is ze sinds januari 2023 als commercieel directeur verantwoordelijk voor de verdere groei van Friesland Lease uit Drachten. In het alsmaar veranderende mobiliteitslandschap is koers houden belangrijk, maar niet altijd gemakkelijk.

Marketing Crew is al zeven jaar dé marketingpartner voor bedrijven in het noorden

Zeven jaar geleden richtte Jessica Tuinman Marketing Crew op. Het in Leeuwarden gevestigde bureau heeft alles in huis om bedrijven te ondersteunen en adviseren in hun marketing- en communicatievraagstukken. Met positieve energie, korte lijntjes en een no-nonsense blik op het vakgebied als onderscheidend karakter, kun je bij Marketing Crew terecht voor een los project, tijdelijke expertise binnen jouw onderneming of een (strategisch) partnership.

“Ik dacht, we zijn die aardappel aan het vermoorden”

Nadat de broers Folmer en Bjorn Andringa in 2003 het stokje van hun vader overnamen, groeide FZ Organic uit Wolvega hard. Dankzij de ideeën van Folmer en Bjorn werd het bedrijf een internationale speler in de biologische voedingssector. En dat ondanks recente tegenslagen zoals de dure bakolie en de torenhoge gasprijzen. We bezochten de Friese broers om te horen hoe zij dat voor elkaar hebben gekregen en hoe Ynbusiness hen bij geholpen heeft.

70
38
54 5 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02
It’s our mission to encourage great leadership with great people Great leaders inspire action. They are confident in themselves, connected to others, committed to a common vision and emotionally courageous. Executive Search & Career Consultancy Contact us! Personal conversations always pay off. +31(0)85 - 130 19 35 info@linvitee.eu Amsterdam www.linvitee.eu
Photography: Reiny Bourgonje

Benoeming Marco Meijer

directeur Firda voor Volwassenen B.V.

Firda heeft de heer M. (Marco) Meijer uit Rottevalle benoemd als directeur Firda voor Volwassenen. Marco start per 17 juni aanstaande en volgt daarmee Saskia Visser op.

Marco Meijer is thans werkzaam als algemeen directeur (en bestuurder) van AB Vakwerk. Hij heeft een lange staat van dienst als directeur, maar ook het onderwijs is hem niet vreemd. In zijn loopbaan heeft Marco zijn functie als directeur veelal gecombineerd met zijn liefde voor het onderwijs en zijn passie om kennis en inzichten over te dragen. Sinds enkele jaren is hij als gastdocent verbonden aan de opleiding Economie en Ondernemerschap van Firda. Maar ook is hij lid geweest van de stuurgroep ‘toekomstig bestendig technisch vakmanschap NNL’ van het Alfa College en van de sectorraad melkvee van het Nordwin College/Aeres. Daarnaast is hij (gast)

docent geweest bij Windesheim te Zwolle en de opleiding NIMA A van de Brinkman opleidingengroep te Nijmegen.

Als directeur van Firda voor Volwassenen komen zijn ervaring als directeur en zijn passie voor onderwijs samen. Hij zet zich graag in vanuit de overtuiging dat (vakgericht) onderwijs een wezenlijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van jongeren, werkenden of werkzoekenden en dus aan onze maatschappij. Door initiatieven als LLO, maar ook door een krappe arbeidsmarkt, snelle technologische veranderingen, groeiende behoefte aan

vakmanschap, et cetera is er voortdurend behoefte aan bij- of omscholing van volwassenen.

Met de benoeming van Marco Meijer is een ervaren directeur voor Firda voor Volwassenen met kennis van de scholingsbehoefte bij werkgevers aangetrokken, die de regionale opdracht voor ‘Een Leven Lang Ontwikkelen’ samen met het ROC uitstekend invulling kan geven in Friesland en Noordelijk Flevoland.

De Bakenmeesters introduceren de ‘MKB

Co-piloot’

Als ondernemer kom je vaak tijd tekort. Iedere dag ben je druk bezig maar blijven belangrijke aandachtspunten liggen. Zonde, want juist het werken aan je bedrijf maakt je wendbaar en weerbaar in de snelle en uitdagende wereld van het ondernemerschap! Daarom introduceren De Bakenmeesters het MKB Co-piloot Abonnement.

Ondernemers verdienen een betrouwbare partner die de dynamiek van organisaties begrijpt, uitdagingen aangaat en helpt om zaken

gedaan te krijgen. De MKB Co-piloot is precies dat; een partner die niet alleen meedenkt, maar ook meewerkt en de voortgang bewaakt.

”Wij geloven in een partnerschap dat verder gaat dan alleen advies. Het MKB Co-piloot abonnement is ontworpen om de ondernemer te voorzien van de tools en ondersteuning die nodig zijn om zijn bedrijf te laten floreren. Niet alleen om ze te helpen bij de uitdagingen van vandaag, maar ook voor te bereiden op de kansen van morgen” aldus Erik Pel.

Het MKB Co-piloot abonnement wordt afgestemd op de specifieke wensen en verwachtingen van de ondernemer. Hierbij valt te denken aan organisatorische vraagstukken, strategisch beleid, groeipotentieel, personeelsbeleid of innovatiemogelijkheden. Daarnaast wordt jaarplan-support (ontwikkelen en bewaken) aangeboden.

7 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

Gemeente Smallingerland sluit overeenkomst met Heijmans voor woningbouw Vrijburgh fase 2

“Dit hadden we eerder moeten doen”

Dit zeiden Tjeerd van der Sluis en Maarten van der Vlist tegen elkaar toen ze na een intensief gesprek over zaken een biertje dronken. Ze haalden herinneringen op hoe ze elkaar in de weg hebben gezeten, maar bespraken ook herinneringen die ze gedurende de jaren dat ze actief zijn in dezelfde arbeidsmarkt gemaakt hebben. Dezelfde arbeidsmarkt is het opleiden van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Een belangrijke schakel in levens van vele mensen.

Met de overname van Leerbouwen heeft Dok4 Holding een nog grotere omgeving en expertise waar mensen opgeleid kunnen worden in de (bouw)techniek.

Tjeerd van der Sluis blijft nog tot het einde van het jaar betrokken voor een goede overdracht.

Heijmans bouwt 49 koopwoningen in zuidelijk deel plangebied

Gemeente Smallingerland en ontwikkelaar Heijmans hebben een koopovereenkomst getekend voor het zuidelijke deel van nieuwbouwplan Vrijburgh fase 2. Heijmans gaat in dit gebied 49 koopwoningen ontwikkelen en bouwen. Er komt een divers aanbod in de nieuwbouwwijk van vrijstaande woningen, twee-onder-een-kap woningen en rijwoningen. Naar verwachting start de bouw eind 2023.

Woningbouwontwikkeling Smallingerland Met de ontwikkeling van Vrijburgh fase 2 wil de gemeente Smallingerland het woningaanbod vergroten. Het plan draagt bij aan de doelen en ambities van de gemeente Smallingerland zoals omschreven in de Woonvisie 2020-2025. De hoofdambitie hierin is het toevoegen van aantrekkelijke en gevarieerde nieuwbouw aan het woningaanbod in Smallingerland. De woningvoorraad in Drachten kenmerkt zich door veel rijwoningen, terwijl er juist ook veel vraag is naar twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen. De nieuwbouw in Vrijburgh biedt de kans om hier wat aan te doen.

Robin Hartogh Heys van de Lier:

“De ontwikkeling van Vrijburgh fase 2 stimuleert de doorstroming, geeft mensen de mogelijkheid hun woonwensen waar te maken en brengt daarmee de Woonvisie 2020-2025 in de praktijk. Met de ontwikkeling van de wijk Vrijburgh wil de gemeente Smallingerland een fijn thuis bieden aan mensen uit de directe omgeving en daarbuiten. De ondertekening van de overeenkomst met Heijmans is een belangrijke stap om dit te kunnen realiseren.”

Wim Oudendorp directeur Heijmans Woningbouw Noord:

“Op deze prachtige locatie realiseren we een gedifferentieerd programma. Naast gezinswoningen hebben we ook aandacht voor levensloopbestendige woningen waar veel vraag naar is. Op deze manier komt vraag en aanbod goed samen.”

8 OF 2024-02

Videoserie over bouw nieuwe Cambuurstadion

‘Zo doen we dat!’

Het heeft jaren van voorbereiding gekost, maar het zit er nu écht aan te komen: de verhuizing van SC Cambuur naar het nieuwe ‘Kooi Stadion’, op het Elfstedenpark, bij het WTC Leeuwarden. Bijzonder: het nieuwe Kooi Stadion gaat het meest duurzame stadion van Nederland worden. “Dat klinkt ambitieus en dat is het ook”, zegt de club op de eigen website. “Toch zetten we hierop in omdat we onze verantwoordelijkheid willen nemen en onze maatschappelijke functie niet alleen in woorden, maar ook in daden willen uitdragen.”

Er zijn tal van praktische duurzame oplossingen, zoals het opvangen van regenwater, zonnepanelen op het dak, geen gasaansluitingen, maar ook lichtmasten die gemaakt zijn van gerecycled schroot en tweedehands deuren die in het stadion een nieuw leven krijgen. Bijzondere verhalen en daarom schakelde SC Cambuur een groep Leeuwarder videomakers in om in de video-serie ‘Zo doen we dat’ te laten zien wat er allemaal in het stadion gebeurt. “We waren via Narvic-media al betrokken bij de documentaires die Cambuur als

Eredivisieclub maakte voor ESPN”, zegt co-producer Melle Bakker van videobedrijf Bakkers Blik. “En ook bij die documentaires werkten we al samen met diverse filmers uit Friesland. Deze serie maken we samen Cinemakkers en met You Brand. We zitten allemaal in hetzelfde kantoor; dat maakt afstemmen gemakkelijk.”

De eerste aflevering van ‘Zo doen we dat’ is hier te zien:

9 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

Al ruim 100 jaar de veelzijdige aannemer

Grote Hornstweg 19-D, 9261 VW Eastermar

telefoon: 0512 - 47 13 00

www.bouwbedrijfswart.nl

swart@bouwbedrijfswart. nl

Wierenga & De Graaf B.V. Sophialaan 1

8911 AE Leeuwarden

058 303 13 46 www.wierenga-degraaf.nl

uit Eastermar...

Column Regresrecht werkgever bij arbeidsongeschikte werknemer

Wanneer een werknemer betrokken is geraakt bij een ongeval dat door een ander is veroorzaakt en waarbij de werknemer (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt, heeft dit in eerste instantie vooral een enorme impact op de werknemer zelf. Daarnaast kan voor u als werkgever ook gevolgen hebben.

Door het wegvallen van de werknemer worden bedrijfsprocessen vaak verstoord. Er moeten vervangende arbeidskrachten worden ingeschakeld en het loon van de arbeidsongeschikte werknemer moet worden doorbetaald. Verder heeft de werkgever ook de verplichting de werknemer te reintegreren. Ook kan de werkgever te maken krijgen met de financiële gevolgen van het feit dat hij eigen risicodrager is voor de Ziektewet of de WGA. Dit brengt in de regel hoge kosten voor de werkgever met zich mee.

Veel werkgevers weten helaas nog niet dat er mogelijkheden zijn om deze kosten (deels) vergoed te krijgen.

Het regresrecht op de aansprakelijke derde partij Als de arbeidsongeschiktheid van de werknemer is veroorzaakt door een derde, dan heeft de werkgever een regresrecht op de aansprakelijke derde partij. Dit houdt in dat de werkgever bepaalde kosten kan verhalen op de aansprakelijke derde partij.

Dit regresrecht is echter niet onbeperkt. Er geldt een beperking in het verhaalsrecht van de werkgever. Verhaal van gemaakte kosten is namelijk alleen mogelijk als er sprake is

van onrechtmatig handelen van de derde partij. Het verweer dat die derde jegens de arbeidsongeschikte werknemer kan voeren (bijvoorbeeld eigen schuld of mede-schuld) kan die derde ook richting diens werkgever voeren.

De kosten die voor regresrecht in aanmerking komen

Er is een aantal kostenposten dat voor regresrecht in aanmerking komen. Allereerst zijn dat de loonkosten die de werkgever op grond van de wet of arbeidsovereenkomst aan de zieke werknemer moet doorbetalen: het regresrecht is daarbij beperkt tot het nettoloon. De belasting en sociale premies die op het doorbetaalde loon moet worden inhouden vallen niet onder het regresrecht.

Ook kunnen de re-integratiekosten die de werkgever moet maken ter nakoming van zijn wettelijke re-integratie verplichtingen opgevoerd worden.

Daarbij kunnen de advocaatkosten die uw als werkgever in redelijkheid heeft moeten maken voor het loonregres in beginsel verhaald worden op de aansprakelijke derde.

Voorwaarden

Om met succes een beroep te kunnen doen op het regresrecht, moet voldaan zijn aan de volgende voorwaarden:

• de schade moet aantoonbaar zijn toegebracht door de derde en een direct gevolg zijn van de actie van de derde partij;

• het maakt daarbij niet uit of het voorval onder of buiten werktijd is gebeurd;

• de veroorzaker moet daadwerkelijk schuld hebben aan de oorzaak van de schade. Er moet een causaal verband bestaan tussen het ongeluk en de loonschade;

• er dient binnen vijf jaar vanaf de eerste dag van de uitval van de werknemer een beroep te worden gedaan op het regresrecht;

In veel regreszaken is een specialistische aanpak vereist. Brouwer Advocatuur is u graag van dienst bij het verhaal van de loonschade en re-integratiekosten op de aansprakelijke partij. Zij kan daarbij voor uw werknemer ook een rol vervullen bij het verhalen van diens schade.

11 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

Kies Koers: al tien jaar NLP-training, coaching en begeleiding

‘We maken

impact

door mensen persoonlijk te laten groeien’

Kies Koers bestaat tien jaar. In die periode heeft het NLPinstituut al zo’n tweeduizend mensen mogen begeleiden. “Onze missie is de wereld een mooiere plek te maken door mensen persoonlijk te laten groeien. Dat doen we vanuit de overtuiging dat iedereen er recht op heeft voluit te leven”, vertelt oprichter en trainer Ymkje de Vries. “Natuurlijk zijn wij zelf ook altijd in beweging en ontwikkeling, net als onze cursisten en coachingsklanten. We hebben dan ook volop plannen voor de komende tijd.”

12 OF 2024-02
13 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02
"Als wij één persoon bereiken, bereiken we eigenlijk tien mensen. Want als iemand persoonlijk of professioneel groeit, heeft dat invloed op zijn of haar omgeving"

Ymkje heeft Kies Koers vanaf de start in 2014 doorontwikkeld tot een ABNLP-gecertificeerd instituut met ervaren trainers en coaches. Ymkje is zelf gecertificeerd trainer en geeft verschillende NLP-trainingen en cursussen. Rennie Hoekstra is gecertificeerd coach en verzorgt persoonlijke coaching en teamcoaching. De organisatorische kracht van Kies Koers is officemanager Johanna Koopman. Gasttrainers Ellen Boswinkel en Joke Fabriek dragen hun steentje bij door hun kennis en ervaring op specifieke trajecten en trainingen in te zetten.

Blijven leren

Kennis opdoen bij Kies Koers werkt als een olievlek, weet het kundige team. “Als wij één persoon bereiken, bereiken we eigenlijk tien mensen. Of misschien wel meer. Want als iemand persoonlijk of professioneel groeit, heeft dat invloed op zijn of haar omgeving. Op partners, kinderen, verdere familie, buren, collega’s: noem maar op. Als het goed is, leert iedereen een beetje mee. Ook al heb je het er

niet eens over: doordat je dingen anders doet dan voorheen, bewegen anderen mee. Zo werken wij aan onze missie: de wereld wordt steeds een beetje mooier als we allemaal blijven leren. En leren is leuk!”

NLP-trainingen

Je kunt bij Kies Koers onder andere terecht voor de training NLP in 1 dag, de NLP Business 6-daagse, de NLP Practitioner opleiding, de NLP Master Practitioner opleiding en de NLP coachopleiding. De grote gemene deler is NLP, het toverwoord is communicatie en in het verlengde daarvan: verbinding. “We zijn communicatiedeskundigen, met NLP als techniek voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je krijgt inzicht in communicatie met anderen en met jezelf, door de NLP-principes toe te passen. Je leert wat effectieve communicatie inhoudt, wat het gedrag van mensen betekent en hoe veranderingen werken. Als professional leer je beter aansluiten op collega’s en relaties. In

de opleidingen en trainingen ontdek je welke belemmerende overtuigingen of patronen je hebt, en hoe je deze kunt opruimen zodat je de weg vrij maakt naar een gemakkelijker leven.”

Ook systemische opstellingen geven inzicht in je eigen overtuigingen en patronen, vertelt Ymkje. “Dit is minder tastbaar dan een meer praktisch gerichte NLP-training, maar geeft je eveneens de ruimte om te kiezen wat goed is voor jou. Onze masterclass Persoonlijk Leiderschap geeft je bovendien inzicht in wat jou motiveert als leider, zodat je effectiever doelen kunt stellen en behalen.”

Fijner leven en werken

Ymkje vervolgt: “De mensen die bij ons komen, komen hier om iets te leren wat hen helpt om fijner te kunnen leven of werken. Ze zijn dan ook enorm gemotiveerd.” Door een gratis kennismakingsavond te bezoeken, of mee te doen aan de NLP in 1-dag training, maken belangstellenden op een toegankelijke manier kennis met Kies Koers. “Het mooiste vind ik altijd al die verschillende mensen die we mogen ontvangen en ontmoeten. Ik weet zeker dat we mensen iets kunnen meegeven, waardoor hun leven een beetje gemakkelijker wordt. Ik weet uit eigen ervaring dat het leven niet altijd makkelijk is en hoe het voelt als het even niet meezit: dat je het leven even niet voelt stromen.” Ymkje doet dit werk niet zomaar: ze heeft een achtergrond in de zorg, net als coach Rennie. “We houden van het contact met mensen: we maken graag het verschil. We hebben altijd weer nieuwe ideeën waar we invulling aan gaan geven.”

"De training Verlies en Verandering biedt handvaten die je helpen om het verlies te dragen en een nieuwe balans te vinden in je leven"
14 OF 2024-02

Training Verlies en Verandering

Eén van die nieuwe plannen is de training Verlies en Verandering, voor mensen die iemand verloren zijn door overlijden en hierna nog niet zo gemakkelijk hun draai kunnen vinden. Deze training gaat Rennie geven, samen met gasttrainer Joke Fabriek. “Het is geen lotgenotengroep: het gaat veel dieper dan dat”, geeft Rennie meteen aan. “We kijken bijvoorbeeld hoe je hebt geleerd met verlies om te gaan. Als je in je jeugd een goede hechting hebt meegekregen is het gemakkelijker om met verlies en rouw om te gaan, omdat je daarvoor een goede basis hebt. Als jouw hechting niet zo goed was, heb je daarmee eigenlijk al een verlies meegemaakt. Dat kan het ingewikkelder maken met nieuw verlies om te gaan.”

Nieuwe balans

Rennie en Joke geven de training voor groepen omdat het helpt om verhalen van anderen te horen en samen oefeningen te doen. “Mensen leren van elkaar en vinden kracht in elkaar. We bespreken verlies en hechting, maar ook veerkracht, verbinding, nabijheid en intimiteit. Hoe ga je om met de leegte die je voelt? Hoe blijf je de overledene herdenken, bijvoorbeeld met rituelen en symbolen? We gebruiken verschillende werkvormen om samen de zoektocht aan te gaan naar een gezonde manier om het verlies te integreren in je leven.” Rennie schetst een beeld van heen en weer bewegen tussen verlies en herstel en hoe die balans steeds

meer richting herstel verschuift. “Door het verlies betekenis te geven, kun je je leven opnieuw herschikken. We geven handvaten die je helpen om het verlies te dragen en een nieuwe balans te vinden in je leven.”

Weer plezier hebben Ymkje voegt toe: “Verlies heeft impact op alle gebieden van je leven. In organisaties krijgen werkgevers ook te maken met werknemers die een verlies te verwerken krijgen. Zij kunnen hun werknemer gerust naar ons doorsturen.” Ze vertelt over een ondernemer die coaching kreeg na verlies. “Zij bezocht nog dagelijks het graf van haar man, ze voelde zich verplicht dit te doen. Samen met haar man zou ze een mooie reis naar Indonesië gaan maken en daar verlangde ze nog steeds naar. Maar ze voelde zich schuldig omdat hij dat niet meer kon meemaken. Ze heeft haar boosheid, verdriet, angst en schuld door middel van oefeningen los kunnen laten en is weer in verbinding gekomen komen met haarzelf. Veel later kreeg ik een bericht van haar: ze was toch naar Indonesië gegaan en ze had ervan genoten. Ze had het zichzelf toegestaan weer plezier te hebben in het leven.”

Voluit leven

Zo heeft iedereen zijn eigen unieke verhaal. En er zijn ook veel overeenkomsten. Ymkje: “Mensen van alle leeftijden, met allerlei verschillende beroepen, achtergronden en ervaringen stappen hier binnen. En toch:

"Je mag het jezelf echt gunnen om voluit te leven, vanuit jouw kracht. Ben je daar klaar voor, klop dan bij ons aan. We begeleiden je in jouw persoonlijke en professionele groei"

als ze met elkaar een training volgen, is het in een mum van tijd een hechte groep. Deelnemers zeggen vaak: ‘Het is net alsof we elkaar al veel langer kennen’. Ik vind dat geweldig om te zien en geniet er echt van.”

Ymkje besluit: “Het leven kan leuker, gemakkelijker en beter worden. Er zijn nog teveel mensen die dat ongemakkelijke gevoel in zichzelf aan de kant zetten en stug doorgaan. Je mag het jezelf echt gunnen om voluit te leven, vanuit jouw kracht. Ben je daar klaar voor, klop dan bij ons aan. We begeleiden jou om persoonlijk en professioneel te groeien.”

Over Kies Koers:

- Al tien jaar hét NLP-instituut van Fryslân.

- Gevestigd in het Maxima Centrum in Burgum.

- Voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

- Door een team van kundige trainers en gasttrainers.

- Al 2000 enthousiaste cursisten en (coachings)klanten gingen je voor.

- Nieuwsgierig? Kom naar een gratis informatieavond of de NLP in 1-dag training.

Kijk op www.kieskoers.nl

15 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

NULLAST

Periodieke keuringen volgens Nen-normen van: - Elektrische gereedschappen NEN 3140 - Trappen en ladders NEN 2484 - Rolsteigers NEN 2718

Reparatie en onderhoud van - elektrische gereedschappen - tuinmachines

Kalibratie, onderhoud en reparatie van lasers

Wytze Veens tra

Houtdraaier sstraat 6b 8601 VG Sneek info@nullast.nl 0515 - 42 69 23 06 - 10 07 32 52

Specialist in waterwerken

Stienstra en Van der Wal is de specialist in waterwerken. Met hoogwaardig materieel en een team van ervaren vakmensen, verzorgen we heel diverse waterbouwprojecten voor overheden, bedrijven en particulieren

Je kunt onder bij ons terecht voor:

� Damwanden en Beschoeiing

� Steigers en Vlonders

� Trailerhellingen

� Bouwkuipen

� Houten Bruggen

� Remmingswerken

� Klapanker systemen

� Trillingsvrij funderen.

W ilt u op de hoogte gehouden worden van actueel nieuws op notarieel gebied?

Download via de app store onze app. W ilt u persoonlijk contact?

Gratis inloopspreekuur, elke donderdag van 14.00-17.00 uur. Meesterlijk in persoonlijk advies.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van actueel nieuws op notarieel gebied?

Download via de app store onze app.

Wilt u persoonlijk contact?

Telefoon 0515 - 42 98 88 E-mail info@notarisellemers nl Website notarisellemers.nl Bezoekadres Oude Koemarkt 79, Sneek

Gratis inloopspreekuur, elke donderdag van 14.00-17.00 uur.

W ilt u op de hoogte gehouden worden van actueel nieuws op notarieel gebied?

Download via de app store onze app.

W ilt u persoonlijk contact?

Meesterlijk in persoonlijk advies.

Gratis inloopspreekuur, elke donderdag van 14.00-17.00 uur Meesterlijk in persoonlijk advies.

NOTARISKANTOOR ELLEMERS

Telefoon 0515 - 42 98 88 E-mail info@notarisellemers nl Website notarisellemers.nl Bezoekadres Oude Koemarkt 79, Sneek

stienstra-vanderwal.nl phone 0515 – 533 243 � info@stienstra-vanderwal.nl Rogmolewei 6, 8651 EP IJlst Damsingel 4, 9262 NC Sumar
WW W .NULL AS T .N L

ECONOMISCHE SIGNALEN

Waar de economische signalen vorig jaar nog redelijk positief waren, daar nemen de zorgen nu toe. Zo stijgt het aantal faillissementen fors en zien we dat ondernemers steeds meer moeite moeten doen om het hoofd boven water te houden. Oorzaken zijn onder andere stijgende kosten, personeelstekort en inflatie. Bijkomend gevolg is wel dat door het stijgende aantal faillissementen er wel weer meer medewerkers voor de bestaande bedrijven beschikbaar komen.

Het stijgende aantal faillissementen is een ontwikkeling die we al zagen aankomen. Diverse bedrijven hebben namelijk nog altijd een forse schuld bij de fiscus en ook het terugbetalen van NOW-gelden zit ondernemers dwars. Het levert bedrijven serieuze problemen op, waardoor een deel moet besluiten te stoppen. We zien dit bij zowel MKB-bedrijven als grotere ondernemingen. Daarnaast is het personeelstekort ook nog altijd een probleem. Wanneer je als ondernemer geen geschikte mensen kunt vinden, kun je uiteindelijk niet ondernemen. Dat speelt steeds meer bedrijven ook parten.

Tegenslag

Ik vraag me af waarom niet meer bedrijven een doorstart maken. Wanneer je een bedrijf begint, dan doe je dit meestal in een BV-vorm. Niet alleen omdat die rechtsvorm belastingvoordelen heeft, maar ook omdat je met meerdere BV’s de risico’s kunt spreiden. We zien nog veel te vaak dat ondernemers dit vergeten en bij tegenslag daadwerkelijk op de fles gaan. Laat staan dat ze een doorstart kunnen maken. Ten aanzien van de schuldenproblematiek zie ik dat de betalingsmoraal in het bedrijfsleven minder goed is dan in de afgelopen periode. Daardoor blijven rekeningen langer open staan, wat ook weer voor problemen kan zorgen. Daar komt nog bij dat bedrijven binnenkort vakantiegeld moeten uitkeren en dat is een serieuze aanslag op het vermogen van veel bedrijven. We hebben in het verleden al gezien dat dit voor ondernemers een reden kan zijn om te stoppen, dat beeld zou zich dit jaar nog wel eens kunnen versterken.

Overheid

Ik vind dat de overheid het ondernemers ook niet makkelijker maakt. Kijk alleen maar naar de agrarische sector. Er zijn zoveel regelingen waar men zich aan moet houden. En er moeten zoveel gegevens en registers worden bijgehouden, waar in de praktijk niet of nauwelijks iets mee wordt gedaan. We slaan daar echt in door. Ook in het reguliere bedrijfsleven zijn er teveel zaken waar men zich aan moet houden, daar is steeds minder begrip voor.

Ten slotte: het is dit jaar 45 jaar geleden dat we met ons eerste accountantskantoor in Veenendaal zijn begonnen. Inmiddels telt de organisatie 11 vestigingen en is de groei er nog lang niet uit. We zijn een grote accountant met diverse kleinere kantoren, waar we waken over onze eigen filosofie. Op die manier staan we naast onze klanten en daar gaan we graag mee door.

Hennie van Braak, Van Braak Accountants 06-53734363 | hhvanbraak@vanbraakaccountants.nl www.vanbraakaccountants.nl

Column 17 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

De drie finalisten van Ondernemersprijs

De Leeuwarder Ondernemersprijs de HET wil innovatieve ondernemers in de schijnwerpers zetten. Dit jaar staan er drie bedrijven in de finale van de HET van 058: OD Security in Leeuwarden met innovatieve bodyscanners voor wereldwijde beveiliging, Berino, een uniek beauty concept in Grou, waar beauty met zorg wordt gecombineerd met internationale allure en Royal Vriesco in Leeuwarden, de koninklijke gordijnenfabrikant met internationale invloed. De drie genomineerden stellen zich - nog voor de winnaar bekend is gemaakt - voor.

18 OF 2024-02

de Leeuwarder de HET

19 OF 2024-02 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN
Bijgaand de foto van de winnaar van De Het 2024: Royal Vriesco - A House of Happiness. Een beetje rechts van het midden (in het groen) staat de directeur-eigenaar Johanna Jorritsma. Naast haar staat de commercieel directeur Ludo Laanstra (met de bokaal). Achter hem staat wethouder Abel Reitsma. Rechts daarvan in het rode pak de voorzitter van Stichting De HET Mascha Perquin en daarnaast Heleen Ploeg, juryvoorzitter De HET.
Bureau Risicomeester helpt jouw onderneming bedrijfscerti ceringen te behalen en te voldoen aan Arbowetgeving.

Wij zijn een jong, dynamisch, enthousiast adviesen consultancybureau op het gebied van kwaliteit, arbeidsomstandigheden, veiligheid en milieuzorg!

Boskdobbe 13, 9249 NR Frieschepalen 06 46 13 48 32 www.bureaurisicomeester.nl

Bedrijfscerti cering nodig?

Wij gaan aan de slag met:

• VCA*/** en VCU

• ISO9001, 14001

• CO2-prestatieladder

• BRL2100 en 11000

• SCL en CKB

• BRL6000-25

• de norm die jouw bedrijf nodig is!

Drukwerk? Ons werk.

OD Security levert wereldwijd hoogwaardige bodyscanners aan gevangenissen en douanediensten. Met behulp van een lage dosis röntgen maakt het bedrijf scans van personen om verboden zaken op of in het lichaam te detecteren.

“Met name in gevangenissen wordt de bodyscanners gebruikt om contrabande te vinden. Het gaat dan vooral om drugs, wapens en communicatiemiddelen, zoals mobieltjes”, legt marketingmanager Joost Deutekom van OD Security uit. “De douane gebruikt de bodyscanners vooral voor drugstrafficking.” De effectiviteit van de bodyscanners is hoog en ze worden dan ook wereldwijd verkocht. Bovenaan de afnemerslijst staat Amerika, waar één op de vier gevangene ter wereld zit opgesloten. ,,Verder leveren we van NieuwZeeland tot Liberia, van Thailand tot Chili en van Georgië tot het Midden-Oosten.”

Innoveren

Het unieke aan OD Security is dat zij niet alleen de hardware ontwikkelen, produceren en onderhouden, maar ook voortdurend innoveren met geavanceerde Artificial Intelligence (AI) algoritmen in samenwerking met het Vision & Data Science Lab van NHL Stenden. “Dit systeem ‘ziet’ afwijkingen in het lichaam, waardoor verstopte contrabande nog gemakkelijker kan worden gevonden”, aldus Deutekom.

Op het moment is het OD Security bezig met de ontwikkeling van een nieuw product voor de medische markt. “We maken een apparaat om de keuring van de zogenaamde ‘loodschorten’, die gebruikt worden voor stralingsbescherming bij röntgenfoto’s, te vereenvoudigen.”

Nominatie

De nominatie als finalist van de HET zorgt voor een positieve vibe in het hele team van OD Security, benadrukt Deutekom. “Het is een stuk positieve aandacht en versterkt het wij-gevoel. Het feit dat we in de finale zitten, spreekt al aan.”

Berino, een uniek beauty concept in Grou Het begon allemaal met een kapsalon, maar ondertussen hebben Bertina en haar man Ino van den Berg daarnaast een uniek beautycentrum, Berino the art of beauty. Met twee vestigingen in Grou en Sneek willen ze

‘iedereen laten stralen’, zo legt Bertina van den Berg uit.

Het bedrijf is innovatief en loopt voorop in de branche met name door geavanceerde haar- en hoofdhuidanalyses. Daarnaast hebben ze mee ontwikkeld en geïnvesteerd in een wereldwijde innovatie die helpt bij de algemene gezondheid van (hoofd)huid, haar en nagels.

Zorg

Maar Berino gaat verder dan een gewone beautysalon, aldus Bertina. “Door een samenloop van omstandigheden zijn we gespecialiseerd geraakt in zorg voor haarwerken en borstprotheses. Beauty wordt bij ons gecombineerd met zorg. Want vooral als je ziek bent wil je er graag mooi uitzien. Het geeft een gevoel van zelfvertrouwen.”

Ze is 24/7 bereikbaar voor haar zieke klanten. “Ik vind dat ik er moet zijn voor mijn klanten. Samen met mijn gedreven en gepassioneerd team van 44 werknemers staan we altijd voor ze klaar.”

Opgebouwd

Als dochter van de melkboer uit Grou staat ze nog steeds versteld wat ze in dertig jaar samen met haar man Ino heeft opgebouwd. “Het begon allemaal met een kleine kapsalon en door hard werken hebben we dit samen opgebouwd.”

De nominatie is een bekroning voor het hele team. “Het geeft aan dat we goed bezig zijn. We werken er hard aan om iedereen met een glimlach de deur uit te laten gaan. Iedereen verdient het om zich goed en mooi te voelen.”

Royal Vriesco in Leeuwarden, de koninklijke gordijnenfabrikant

Royal Vriesco, in 1919 opgericht in Leeuwarden, is marktleider in gordijnen op maat in de Benelux. Onder de handelsnaam A House of Happiness – Royal Vriesco exporteert het bedrijf naar meer dan veertig landen. De gordijnenfabrikant, die het predicaat

‘koninklijk’ mag dragen, is bovendien al tien jaar voorloper op het gebied van duurzaamheid. “Als marktleider hebben we een voortrekkersrol. We vinden innovatie heel belangrijk en daaronder valt duurzaamheid”, legt eigenaresse Johanna Jorritsma van Royal Vriesco uit.

Duurzaamheid

De weg naar meer duurzaamheid begon met één stof, gemaakt van gerecyclede T-shirts. De tweede stap was het verwerken van petflessen in de gordijnenstoffen, zo gaat Jorritsma verder. Stap drie was het scheiden en hergebruiken van afval in het productieproces. “In 2017 hebben we de eerste circulaire gordijnstof op de markt gebracht. Tegenwoordig maken we gordijnstoffen van één homogene grondstofsoort, waardoor de stoffen gemakkelijk te recyclen zijn.”

De gordijnenfabrikant produceert niet alleen mooie en decoratieve stoffen, maar geeft ze ook meerwaarde. “We hebben brandvertragende, isolerende en akoestische stoffen. Zo gaan we iedere dag voor het thuisgeluk van de klant.”

Nominatie

Het belang van de Leeuwarder

Ondernemersprijs de HET ligt ‘m in het zichtbaar maken van het talent in het Noorden, vindt de eigenaresse van Royal Vriesco. “We zijn vaak te bescheiden. Het is goed om Friese pareltjes voor het voetlicht te brengen.”

Ook de jonge generatie mag weten dat ze dicht bij huis aan de slag kunnen. Wij zijn bijvoorbeeld een veelzijdig, veeltalig en exporterend bedrijf waar vakmanschap en ambacht nog steeds een belangrijke rol spelen.

En zo zijn er veel meer Friese bedrijven.”

Royal Vriesco viert in 2024 zijn 105de verjaardag. “Maar we laten nog iedere dag zien dat een ‘oud’ bedrijf ook heel innovatief en vernieuwend kan zijn”, zo besluit Jorritsma.

Donderdag 11 april was het zover: de uitreiking van de Leeuwarder ondernemingsprijs De HET 2024. En er was een Koninklijke winnaar: A House of Happiness, Royal Vriesco!

21 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

Wijnsma Kozijnen: betrouwbaar, kwaliteit en toekomstgericht

Wijnsma Kozijnen uit Drachten heeft kwaliteit en betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan. Daarom investeert het familiebedrijf volop in vernieuwing en ontwikkeling. “Wij willen niet de grootste zijn, maar de beste. De beste in kwaliteit, service en ontzorgen van onze klanten,” stelt eigenaar Arnold Wijnsma.

Gosse Wijnsma legde veertig jaar geleden met de start van een timmerbedrijf in Metslawier de basis voor Wijnsma Kozijnen. Hij specialiseerde zich al snel in de productie van kunststof kozijnen. In 2013, na problemen door de financiële crisis, nam zijn zoon Arnold Wijnsma het bedrijf over en maakte een doorstart in Drachten. Begonnen

met twee medewerkers, groeide Wijnsma uit naar 45 werknemers.

De afgelopen drie jaar heeft Wijnsma Kozijnen het productieproces van het aan De Steven in Drachten gevestigde bedrijf volledig gemoderniseerd. Dankzij het gebruik van precisie robotisering bij de vervaardiging van de kunststof kozijnen wordt met een lage

foutmarge gewerkt en zijn een hoge kwaliteit en leveringstijden gegarandeerd. In april nam Wijnsma Kozijnen een op maat gemaakte productiemachine in operationeel gebruik. De totstandkoming van de in Italië gefabriceerde en volledig op het productieproces van Wijnsma afgestemde machine, nam drie jaar in beslag. Voordelen

22 OF 2024-02
V.l.n.r.:

van de nieuwe machine zijn: maatvastere productie, een geautomatiseerd proces, specials worden volledig machinaal gemaakt en capaciteitsuitbreiding.

“Ik denk dat wij met ons product qua kwaliteit vooroplopen in de markt,” vertelt Arnold. De uitdijende orderportefeuille is de bevestiging dat de markt de bekwaamheid van het Drachtster bedrijf onderkent. Reden om stil te zitten is het niet. Integendeel, bij Wijnsma Kozijnen is de blik op de toekomst gericht.

Dat is nodig in een snel veranderende wereld, aldus commercieel manager Marcel Elzinga. Digitale transitie, automatisering, de circulaire economie, het zijn zaken die de volle aandacht hebben. “We leven niet alleen in het nu, maar denken strategisch om toekomstproof te zijn en te blijven.” Arnold verwacht dat zijn bedrijf de komende jaren doorgroeit, mede dankzij de werknemers die gemiddeld jong zijn, maar ‘een bak’ aan ervaring hebben. De betrokkenheid en brede inzetbaarheid van het personeel dat voor alle onderdelen van het productieproces is opgeleid, garandeert continue kwaliteit.

"We willen vanaf moment één betrokken zijn bij een project om een zo goed mogelijk advies en sluitende offerte te kunnen geven"

Wijnsma Kozijnen is uitsluitend gericht op de professionele markt. Het Drachtster bedrijf levert een breed scala aan producten variërend van kunststof kozijnen, deuren, schuifpuien, accessoires en meer. Ook voor specials en brandwerende kozijnen biedt Wijnsma Kozijnen een totaaloplossing.

Het moderne en efficiënte productieproces van Wijnsma Kozijnen verzekert, hoe verschillend en uiteenlopend de opdrachten ook zijn, dat bestellingen altijd tijdig geleverd kunnen worden. “Betrouwbaarheid is belangrijk, de bouwsector werkt met strakke planningen”, stelt Marcel.

Een goede klantrelatie is belangrijk voor het Drachtster bedrijf dat met de opgebouwde jarenlange ervaring, kennis en ambitie in staat is mee te denken over oplossingen. “We

willen vanaf moment één betrokken zijn bij een project om een zo goed mogelijk advies en sluitende offerte te kunnen geven,” vertelt Marcel.

Om de dealers beter te kunnen bedienen ontwikkelt Wijnsma Kozijnen een online configuratietool om offertes mee te maken. “Dealers kunnen hierdoor sneller op hun gewenste momenten offertes maken en onze mensen krijgen tijd voor andere zaken. Het is een win-winsituatie,” vindt Arnold. De nieuwe tool past in de filosofie van het familiebedrijf dat erop gericht is om de klant volledig te ontzorgen. Een tevreden klant is waar het om draait, weet Marcel. “Als contact, dienstverlening, kwaliteit en levering goed zijn, is prijs vaak geen discussie meer.”

www.wijnsmakozijnen.nl

23 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02
Gosse Wijnsma, Marcel Elzinga en Arnold Wijnsma

Omnyacc helpt MKB’ers bij hun strategisch personeelsplan

‘De mensen bepalen de waarde van je bedrijf’

Twaalf jaar geleden ontwikkelde Omnyacc Pensioen- & HRM-adviseurs (van)uit Leeuwarden het zogeheten werkgeversloket. Met succes, want tot op de dag van vandaag helpt het ondernemers met hun vraagstukken op het gebied van onder meer arbeidsrecht, HRM-diensten, salarissen, subsidies, verzuimbeheer, pensioen en verzekeringen. Harold Steunebrink en Wendy de Kleine vertellen over de meerwaarde van het loket en het belang van strategische personeelsplanning.

Harold Steunebrink is partner bij Omnyacc Accountants & Adviseurs en directeur van het in Leeuwarden gevestigde Omnyacc Pensioen- & HRM-adviseurs en OmnyVitaal. Wendy de Kleine is een van de vier HRMadviseurs in het team van Harold. “Samen met Linda Teeuwisse, Suzanne Kroes en Ynte

Koopal is Wendy verantwoordelijk voor het ondersteunen van bedrijven en ondernemers in hun HRM-vraagstukken”, begint Harold. Naast de HRM-specialisten bestaat het team in Leeuwarden uit vijf inkomens- en pensioenadviseurs, vijf salarisadviseurs, drie casemanagers en twee praktijkondersteuners

voor bedrijfsartsen. “We hebben alles onder een dak om de klant zo goed mogelijk te bedienen”, gaat Wendy verder, “en dat is iets waar we onderscheidend in zijn. We adviseren en ondersteunen werkgevers op alle vlakken, waarbij ons werkgeversloket op alle vestigingen van Omnyacc wordt aangeboden. Daarnaast bieden we hulp in het maken van een strategisch plan.”

Krapte op de arbeidsmarkt

Voor de nodige bedrijven geldt dat de krapte op de arbeidsmarkt en het vinden én behouden van gekwalificeerd personeel een steeds grotere uitdaging vormt. Wendy: “Een strategisch personeelsplan biedt veel bedrijven houvast om concurrenten voor te zijn in de slag om talent te werven, te behouden en door te ontwikkelen. De krapte op de markt blijft nog wel even, aangevuld met een toenemend verzuim en een dito verloop. Omnyacc helpt werkgevers op dit gebied door middels strategische brainstormsessies het personeelsbeleid onder de loep te nemen.” Harold aanvullend: “Door middel van open en constructieve gesprekken maken we een plan voor de komende vijf jaar.

24 OF 2024-02
Arjen en Harold bij het dasboard-verzekeringen.

Waar sta je nu, waar wil je naartoe en wat is daarvoor nodig? Omnyacc is zowel partner in het uitrollen en implementeren van het plan als ondersteunend in alles wat erbij komt kijken. Denk aan de onboarding, werving en selectie, een werkenbij-pagina, branding, opleidingen, functiehuis en verzuim. Wij stemmen met onze mensen al die disciplines naadloos op elkaar af.”

"Met onze multidisciplinaire aanpak ontzorgen wij werkgevers volledig"

Totaalaanbod

Wat de vraag of uitdaging ook is: Omnyacc heeft met haar HRM’ers, arbo-adviseurs, casemanagers, salarisadviseurs én een eigen verzekeringsafdeling met adviseurs voor pensioen- en verzuimverzekeringen een totaalpakket aan diensten. Harold: “Je kunt het zien als multidisciplinaire dienstverlening. Het volledig ontzorgen van de ondernemer. In het MKB-segment maakt de grootte van de klant niet uit. Wij bedienen ondernemingen met vijf tot tweehonderdvijftig mensen. Ook als een bedrijf groeit en bijvoorbeeld meerdere bv’s en cao’s krijgt, zijn wij in staat om mee te groeien. We kunnen alle lagen opbouwen en daarmee de kwetsbaarheid eruit halen.” Het is in de huidige markt een kwestie van aanhaken en bijblijven, al loopt Omnyacc

graag voorop qua ontwikkeling en kennis. Wendy afrondend: “De wereld van werk verandert zo snel. Onder andere de komst van artificial intelligence, de spanningen op de arbeidsmarkt, het belang van talentmanagement en de veranderende weten regelgevingen betekent dat je goed moet nadenken over je personeelsbeleid. Een strategisch personeelsplan is wat dat betreft een must om toekomstbestendig te zijn.”

Benieuwd naar wat Omnyacc voor jouw onderneming kan betekenen? Ga naar Omnyacc.nl of bel naar 058-8200927 om een afspraak te maken met Harold, Wendy of één van de andere collega’s in Leeuwarden!

25 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02
V.l.n.r.: Wendy, Linda, Ynte en Suzanne.

Middelzee Motoren

‘Wij

hebben ‘’groen’’ bloed in onze aderen stromen’

Middelzee Motoren in Sneek is al sinds 1973 dealer van Volvo Penta. Het bedrijf is in het Noorden uitgegroeid tot een begrip op het gebied van scheepsmotoren. Eigenaar Peter de Groot is ‘vliegende’ kiep naast zijn gedreven medewerkers, die zich met hart en ziel inzetten voor het watersportbedrijf.

26 OF 2024-02

Het is een winderige dag als we bij Middelzee Motoren op de Watersportboulevard ’t Ges in Sneek binnenstappen. Eigenaar Peter de Groot ontvangt ons in de ruime showroom/winkel, aan de voorzijde van het pand. “Hier verkopen we dé Volvo Penta onderdelen, alles wat maar met motor onderhoud te maken heeft. De winkel is tevens ons loopmagazijn”, zegt hij. We nemen een kijkje in de werkplaats waar monteurs reparaties aan de geavanceerde Volvo Penta Motoren uitvoeren. Dan strijken we neer in de kantine - die tevens voor trainingsdoeleinden wordt gebruikt – waar we Peter een aantal vragen voorleggen.

Wat is de geschiedenis van Middelzee Motoren?

Mijn vader Piet de Groot begon in 1970 in een werkplaats in Uitwellingerga met de verkoop, reparatie en revisie van scheepsmotoren.

Het bedrijf groeide al snel uit zijn jasje en daarom liet hij een loods bouwen aan het Prinses Margriet Kanaal. Drie jaar later werden we dealer van Volvo Penta. De concurrentie werd midden jaren negentig hevig hier op de locatie in Uitwellingerga, dus was het de vraag of we zouden stoppen of verhuizen naar ’t Ges. Het werd het laatste. In 2001 kwamen we met Middelzee Motoren naar Sneek en dat legde ons geen windeieren. In 2008 werden we gepromoveerd van B-dealer tot een Volvo Center. Verkocht mijn vader op de vorige locatie twee, hoogstens drie motoren per jaar, anno 2024 verkopen we er minstens een per week.

Waar zijn jullie goed in?

Al ruim 50 jaar zijn wij verknocht aan Volvo Penta. Onze monteurs – die jullie daarnet zagen – kunnen blindelings een motor uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Onze werkplaats is de laatste jaren steeds meer aangepast op het onderhoud van aandrijvingen. We zijn inmiddels met een enthousiast team van 9 medewerkers verdeeld over de werkplaats, de buitendienst, de financiële administratie en de winkel. Dankzij ons hoogstaande bestelsysteem hebben we meer dan 85 procent Volvo Penta onderdelen op voorraad, die we direct kunnen leveren. Inmiddels voeren we ook een jongensdroom van mij uit: een vrachtwagen waarmee we het transport van motoren in eigen beheer hebben opgepakt. Zo leveren we motoren van wel 1000 pk aan bijvoorbeeld werven door het hele land.

Wat vind jij zo mooi aan dit vak?

Dat Volvo Penta steeds weer nieuwere opties te bieden heeft, de techniek achter de motoren wordt meer en meer complex. Het aansturen van de computertechnieken is één ding, maar het stilliggen op het water via de GPS/DPS, de automatische piloot, is een tweede. Tegenwoordig kun je zelfs zijdelings varen en manoeuvreren met een joystick! Als Volvo Penta Center lezen wij fouten uit in de systemen. We kennen het merk, zoals ik al zei, dus door en door. Nog altijd is Volvo Penta een bekend, degelijk en veilig merk, daar is geen discussie over mogelijk. Ze bieden een totaalpakket en ik kan niet anders zeggen dan dat wij ‘groen’ bloed in onze aderen hebben stromen.

Tot slot: een korte blik op de toekomst?

Middelzee Motoren is in de coronajaren flink gegroeid, doordat mensen hun vrijheid zochten op het water. We merken nu dat de omzet stabiliseert, want de wereld is erg veranderd de laatste twee jaar. Het leven is onzekerder en duurder geworden. Wat nieuwe ontwikkelingen betreft: daar zijn we hard mee bezig en we zien de toekomst dan ook vol vertrouwen tegemoet.

27 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

STAP AAN BOORD BIJ MARKETING CREW

Van slimme marketingstrategieën en creatieve campagnes tot het boosten van je merk. Of je nu zoekt naar een tijdelijke reddingsboei of een vaste stuurman, onze crew staat te popelen om deze uitdagingen samen met jou aan te pakken. Wij zijn jouw allround marketingteam, jouw koers naar succes.

Sixmastraat 66B 8932 PA Leeuwarden info@marketingcrew.nl

Scan
meer informatie
Samen het roer omgooien?
mij voor
| 058 700 9750 | SAMEN VAREN WE VERDER, AHOY!
MARKETINGCREW.NL/JOUWKOERSNAARSUCCES

Column Huisvesting als communicatiemiddel

Het kantoor als ultieme uiting van de identiteit van de organisatie. Veel grote techbedrijven buitelen over elkaar om de leukste, hipste en meest inspirerende werkomgeving aan te bieden in de ‘war on talent’. Hierbij worden barista’s, slaapruimtes en gamerooms ingezet om het talent toch vooral een positieve keuze te laten maken.

Wat mij betreft schiet dit vaak het doel voorbij. Echter. Het kantoor, de omgeving en de inrichting van het kantoor zijn wel een weergave van de cultuur, het DNA, van een organisatie. Een net huis met een doordachte inrichting kan meer aanspreken dan een kantoor waarin de inrichting verouderd, de vloerbedekking sleets is en het behang scheurt en de verf van de muren bladdert. Het kan voor een kandidaat collega net de doorslag geven om voor een organisatie te kiezen.

Waar gewerkt wordt, wordt rommel gemaakt, dat is nu eenmaal zo. Herkenbaar. Prima ook. Een werkomgeving wordt op moment X aangeschaft en dat doe je voor meerdere jaren, soms voor een periode van meer dan 10 jaar. In organisaties waar het geld tegen de plinten klotst is meer budget beschikbaar om op hypes te reageren en vaker dan gemiddeld de werkomgeving te vernieuwen.

Wanneer het budget beperkt is, is het juist verstandig de hypes te negeren en de trends te volgen. Investeringen in meubilair worden over het algemeen in 15 jaar afgeschreven. Dan wil je wel even nadenken over wat je aanschaft. En wat je aanschaft moet passen in hoe je beweegt als organisatie: wat is het bestaansrecht, de missie, visie, strategie voor de lange termijn en hoe kan huisvesting, als een middel, deze strategie ondersteunen.

Van belang is te kijken naar een prognose van het personeelsverloop; wie werken er nu en hoe zal de in- en uitstroom verlopen. Wat is de invloed van technologie, verdergaande digitalisering en AI op het werk? HRM, ICT en bedrijfsvoering zullen input moeten leveren om een beetje basis onder een nieuw werkplekconcept te kunnen leggen.

En hiermee kan een huisvestingsadviseur aan het werk gezet worden om de kwantitatieve en kwalitatieve gegevens om te zetten in een huisvestingsadvies. Ingebed in de strategie van de organisatie. Huisvesting faciliteert hiermee gewenste veranderprocessen, is een weergave van de identiteit van de organisatie en wordt een positief onderdeel in de werving van nieuwe medewerkers.

29 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

Ruiter Machinefabriek

‘Wij geloven in de kracht van het collectief’

Ruiter Machinefabriek in Sneek vierde op 28 april haar 150-jarig jubileum. Wat begon met de overname in 1874 van hoefsmid en smederij Wagenaar, groeide uit tot een moderne fabriek waar complexe machines voor de voedings-, verpakkings- en procesindustrie worden gemaakt. Daarnaast produceert het bedrijf als samenwerkingspartner onderdelen voor de luxe jachtbouw. Ondernemend Friesland sprak met Erik Ruiter, die samen met George Hoogma directeur/eigenaar is.

Je gelooft je ogen niet als je bij Ruiter Machinefabriek de fabriekshal ziet: een lichte ruimte waar het horen je niet vergaat, waar je van de gietvloer kunt eten en waar je het meest moderne machinepark aantreft. “We zijn nu via het kantoor op

de eerste etage naar binnen gegaan”, zegt Erik Ruiter. Trots: “Vanaf het bordes heb je een goed overzicht van datgene waar wij ons hier mee bezighouden: de productie van hoogwaardige en specialistische machines. Mensen verwachten een clean-

roomachtige omgeving niet van een machinefabriek. Tevens is ons nieuwe pand duurzaam, zo hebben we zonnepanelen die voor 85 procent besparing zorgen op de energielasten. We werken hier in een open sfeer en gezonde omgeving.”

30 OF 2024-02
“Van een grondstof iets werkends maken, dat is toch prachtig?”

Complete vullijnen

Ruiter Machinefabriek kent een geschiedenis van 150 jaar (zie kader). “Ik ben de zesde generatie”, verklaart Erik. “In 2003 stapte ik het bedrijf in met mijn achtergrond als technisch bedrijfskundige. Het hele proces van het aanpassen van bestaande machines of het innoveren ervan, vind ik na 21 jaar nog altijd fascinerend. Van een grondstof iets werkends maken, dat is toch prachtig? We ontwikkelen – voor binnen- en buitenland - onder andere machines om verpakkingen te maken, maar ook machines voor vullijnen. We staan hier bij een machine waar glazen potjes ontstapeld worden voor een soepfabrikant. En hiernaast zie je een machinelijn voor papierenvormdelen, waarvoor we ook de etiketteermachines maken.

Om dit alles te realiseren investeren wij volop in de nieuwste productiemachines. Onze nieuwste trots en aanwinst staat daar verderop: de DVF 5000, een 5-assige simultaan freesmachine, die alle vormen kan maken!”

In 1874 wordt hoefsmid en smederij Wagenaar aan de Oosterdijk in Sneek overgenomen. Van kachels en vuilniswagens schakelt het bedrijf over op het ontwikkelen en produceren van bakkerijmachines. Dat groeit uit tot complexe machines voor diverse industrieën. Het bedrijf verhuist vanuit de binnenstad naar de Zernikestraat, waarna het 10 jaar gevestigd is op de Schoenmakersstraat. Sinds 2022 is het operationeel in het huidige pand aan de Kolenbranderstraat 2.

Kennis delen

Ruiter Machinefabriek werkt graag samen met andere bedrijven in de keten. Erik: “Wij geloven in de kracht van het collectief. En staan altijd open voor samenwerkingsverbanden. Niet alleen met bedrijven, maar bijvoorbeeld ook met scholen. Zo gebruikt Firda onze lesruimte, hebben we hier graag stagiaires en zijn we

bezig om een continu zelflerende organisatie te worden of te zijn. Onze kennis willen we graag delen. Samen met directeur/ eigenaar George Hoogma en een team van 35 enthousiaste medewerkers, focussen wij iedere dag op vernieuwing, duurzaamheid en circulariteit, want die bieden continuïteit. Al is het een cliché: stilstand is nog altijd achteruitgang. Steeds meer ondernemingen stappen over naar duurzaam geproduceerde producten, daar hebben ze machines voor nodig. En die machines maken wij.”

Toekomstbestendig

In Erik zijn kantoor praten we verder. Hij wijst naar een wand vullende foto van een gigantische boomstronk. “Dit beeld roept bij mij op dat de mogelijkheden voor ons onbegrensd en oneindig zijn. Door zo effectief en efficiënt mogelijk te werken en te blijven investeren in automatisering – bijvoorbeeld lasrobots - zijn wij toekomstbestendig en ziet die toekomst er anders uit dan voor de gemiddelde machinefabriek. Onze 150-jarige historie nemen we vol vertrouwen graag mee naar die toekomst. We zijn een oud bedrijf, maar jong van geest.”

Ron van Hal Fotografie
31 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02
'Wat

is

nou

hét leiderschapsevent voor het Noordelijke bedrijfsleven?'

Peter Scherjon, samen met Hans Heres initiatiefnemer van het event Overstag, vertelt: “Op deze vraag konden wij geen passend antwoord vinden. Dus hebben we zelf de handschoen opgepakt. We wilden een event creëren dat exact aansluit bij de behoefte van de noordelijke leiders. Want om elke keer maar weer ‘op de brug te staan als leider’, dat vraagt nogal wat. En daarin willen we ze faciliteren. Op een waanzinnig inspirerende manier, dicht op de actualiteit en hands-on.”

32 OF 2024-02

Beide mannen zijn enthousiast over en geïnspireerd door innovatie-event Trendship. “Maar toch, daar ligt de focus meer op innovatie en bij ons, bij Overstag, draait het om leiderschap”, aldus Scherjon. “Welke thema's spelen er bij de leiders van het bedrijfsleven in Groningen, Drenthe en Friesland? Hoe kunnen we een inspirerende dag verzorgen waar deze leiders op een interactieve manier samen met gelijkgestemden leren van collegaondernemers, experts en andere sprekers die hun praktische en waardevolle lessen delen?” Deze vragen hielden de mannen bij elke editie tot nu toe bezig. Daardoor ontstonden thema's als bijvoorbeeld de kunst van het beïnvloeden, de relatie tussen goed werkgever- en goed werknemerschap, het gezamenlijk eigenaarschap.

Ai Ai Kapitein

Dit jaar vindt Overstag met als titel ‘Ai Ai kapitein’ op woensdag 4 september plaats in de Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden. Met zichtbare trots vermeldt Scherjon dat dit alweer de 5e editie is en met meer dan 150 deelnemers het grootste event in de regio wat zich specifiek richt op het thema leiderschap.

De titel 'Ai Ai kapitein' geeft het al prijs: deze inspirerende dag gaat over Artificial Intelligence en meer! Ontdek alles over de nieuwste technologieën die jou kunnen helpen om als de kapitein, in een oneindige zee van informatie, vanuit eigen-wijsheid de juiste dingen te blijven doen.

Technologie en leiderschap

Deze dag ga je leren over hoe jij als leider van jouw bedrijf of afdeling de beschikbare technologie vóór je kan laten werken. Welke data, informatie en technologieën kan je benutten om de juiste besluiten te nemen en je leiderschap nog beter uit te oefenen? Hoe blijf je innoveren en wat betekent de technologische ontwikkeling voor de mensen in je bedrijf of team?

Een dag met AI (Artificial Intelligence), dashboarding, Power-BI, de mensfactor en nog veel meer!

Line-up

We zijn verheugd met onze prachtige line-up aan sprekers. Wat te denken van AI-expert Freya Liemburg. Zij trainde al meer dan 1000 professionals hoe je efficiënter en beter kunt werken met Chat GTP en andere Ai-tools. Zij leert ons hoe je AI naadloos integreert in je bedrijfsvoering en strategie, zodat je de concurrentie altijd een stap voor blijft. Of van Ate van der Meer van Snakeware die de bezoekers trakteert op een uitgebreide praktijkcasus vanuit zijn filosofie ‘Expore Growth Together. En natuurlijk Paul Smit, een van de meest veelgevraagde sprekers van Nederland. Hij laat zien hoe AI ons kan ondersteunen in het vereenvoudigen van ons werk en de werkdruk te verlichten. Daarnaast worden er inspirerende workhops verzorgd door MKB Beter en Alfa accountants en adviseurs.

Wil je erbij zijn? Dat kan! Toegangskaart verkrijgbaar via: www.overstag-event.nl

LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN 33 OF 2024-02

Gemeente Leeuwarden:

‘Ondernemerschap in nieuwe tijden’

De wereld verandert in een snel tempo. Het is een uitdagende tijd voor ondernemers en dat vraagt om een nieuwe beleidskoers, leggen wethouder Abel Reitsma en teamleider Economische Dienstverlening Gina Tromp van de gemeente Leeuwarden uit. “Wij willen de bedrijven proactief ondersteunen in de transitie naar een toekomstbestendige economie.”

Welke richting gaat de economie en de wereld op? Wat voor ontwikkelingen zijn er op het gebied van digitalisering, verduurzaming, robotisering en circulariteit? Hoe ga je als ondernemer op een goede manier om met personeelstekorten, de energiecongestie en het gebrek aan grondstoffen?

De nieuwe economische realiteit, vraagt van ondernemers een innovatieve kijk op hun bedrijf. Maar het vraagt ook om een ander economisch beleidskader en flexibele dienstverlening van de gemeente, aldus Reitsma en Tromp. “We passen ons aan aan de tijdgeest. Keken we voorheen meer naar kwantiteit in banen en bedrijven, nu

zoeken we naar kwaliteit. We willen een sterk ondernemersveld faciliteren naar de toekomst toe.”

De HET

Directeur Dennis Gijsman van deurenfabriek Van Vuuren in Grou benadrukt het belang van samenwerking tussen bedrijven en de lokale overheid. Volgens Gijsman, die vorig jaar met zijn onderneming de Leeuwarder Ondernemersprijs De HET won, is samenwerking de enige manier om samen de uitdagingen van deze tijd aan te gaan.

De Leeuwarder Ondernemersprijs De HET is één van de manieren van bedrijven om te

laten zien hoe ze omgaan met innovatie, goed werkgeverschap, verduurzaming en circulariteit. De gemeente Leeuwarden ondersteunt de organisatie financieel, maar is ook zichtbaar aanwezig bij de bekendmaking van de genomineerden en uitreikingen.

Met De HET wil de gemeente ondernemers een podium geven. “Het is een doelgroep die we moeten koesteren. Een toekomstbestendige economie draagt bij aan een brede welvaart en ondernemers spelen daarbij een belangrijke rol. Samen met een goed aanbod aan zorg, onderwijs en cultuur.”

Samenwerking

In de praktijk zoekt de gemeente meer

34 OF 2024-02

samenwerking met ondernemers en kennispartners. “We willen met ons economische team dicht bij de ondernemers staan. We willen faciliteren, ondersteunen en aanjagen door bijvoorbeeld kennissessies te organiseren en ondernemers te helpen met het opdoen van kennis en het vergroten van hun netwerk.”

Het aantal gemeentelijke ‘raakmomenten’ met ondernemers neemt toe. “De gemeente is proactief naar ondernemers en samenwerkingsverbanden die waarde toevoegen en helpen bij de transitie. We willen bijdragen aan het zichtbaar maken van de regio en aan alles wat het te bieden heeft, zoals watertechnologie, positieve gezondheid, onderwijs en agrofood”, zo gaan Tromp en Reitsma verder.

Wat willen we samen bereiken? Dat is de vraag voor de komende jaren. “Als gemeente willen we vooral verbinden, vergroenen en verwaarden. We kijken naar kwaliteit, willen een aantrekkelijk vestigingsklimaat creëren, de economische structuur versterken en de innovatiekracht vergroten. We willen behouden, aantrekken en creëren.”

De lokale overheid wordt steeds meer gezien als partner. “En dat is best wel uniek”, aldus wethouder Reitsma. “Zo kunnen we elkaar helpen om in een snel veranderende wereld een toekomstbestendige economie op te bouwen.”

Kennis

Het is belangrijk dat bedrijven hun verhaal vertellen, voegt Gijsman toe, die met Van Vuuren dit jaar genomineerd is voor de

Koning Willem I MKB Prijs. “We hebben relatief steengoede bedrijven binnen onze gemeentegrenzen en in onze regio. We zijn in het Noorden vaak nog te bescheiden, maar we moeten zichtbaarder worden. Dat kan onder anderen via De HET, waar je je als bedrijf kunt laten zien. Niet harder, maar slimmer werken is belangrijk. Innovatief denken stimuleren is belangrijk en daar kan de gemeente aan bijdragen.”

Contacten met andere ondernemers speelt een steeds belangrijkere rol. “Het is complex om op dit moment te ondernemen. Veel bedrijven weten niet wat de buurman doet. Het is belangrijk om kennis samen te brengen en te delen en dat dit mede gefaciliteerd wordt door de gemeente.”

35 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

Friesland Magazijn

‘Als lokale partner kunnen wij snel schakelen’

Dick-Jan Ganzevoort en zijn vrouw Mirjam zijn de drijvende krachten achter Friesland Magazijn. Het bedrijf maakte een mooie groei door en focust zich - vanuit een nieuw pand - nog steeds op de efficiënte inrichting van magazijnen.

36 OF 2024-02

Het kan natuurlijk niet anders: het pand van Friesland Magazijn aan de Klompemakersstraat 16 in Sneek is het toonbeeld van orde en netheid. Of het nu om legbord-, palletstellingen-, grootvakstellingen-, draagarmstellingen of kunststofbakken gaat, duidelijkheid en overzicht zijn hier het toverwoord. De bedrijfsslogan is niet voor niets: ‘Wij helpen u opgeruimd verder’. Eigenaar Dick-Jan Ganzevoort en zijn vrouw Mirjam zijn net klaar met de planning en vertellen ons over de ontwikkelingen die Friesland Magazijn de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

“De showroom is ons magazijn”

Snelle groei

“In 2005 ben ik vanuit een zolderkamer voor mijzelf begonnen”, zegt Dick-Jan. “Ik werkte bij een bedrijf in stellingen, maar dat ging failliet. Van de zolderkamer verhuisde ik naar uiteindelijk naar de schuur bij ons huis, die ik speciaal daarvoor bouwde. Na drie jaar was de ruimte echt te krap en kwamen we hier in Sneek in een unit. We maakten een snelle groei door, met name in legbordstellingen, daar lag toen echt onze focus. Na 3 jaar hebben we de bestaande unit met nóg een uitgebreid en drie jaar geleden bouwden we uiteindelijk ons huidige pand, waar we erg blij mee zijn. Het voordeel van ons nieuwe pand is dat we meer voorraad hebben. We bieden zo een goede service aan onze klanten, die met name in het Noorden zitten. Als lokale partner kunnen we snel schakelen en bij elke klus in welk magazijn dan ook, de juiste materialen snel leveren of aanpassen.” “Alles wat hier staat, verkopen wij ook”, legt Mirjam uit. “De showroom is ons magazijn. Het plaatje is mooi, klanten zien hier eigenlijk in een oogopslag de verschillende magazijnsystemen. Naast nieuwe stellingen bieden wij overigens ook gebruikte stellingen aan. Als het materiaal nog prima is, waarom zou je het dan niet nogmaals gebruiken?”

Project van A tot Z

Van een vrijblijvend adviesgesprek, een uitwerking in 3D tot aan levering en montage, Friesland Magazijn kan een project van A tot Z realiseren voor klanten. Zo zijn ze als magazijninrichting specialist betrokken geweest bij het ontwerpproces van het gloednieuwe Lely Center in Heerenveen. Dick-

“We kijken graag met een frisse blik”

Jan: “We hebben bijvoorbeeld meegedacht over diverse logistieke uitdagingen en voor de opslag van pallets hebben we speciale palletstellingen geleverd. Wat de uitdaging ook is, we denken graag mee met onze klanten, kijken graag door hun bril maar met een frisse blik. Over het algemeen zien we in de praktijk dat de vloer van een magazijn al snel vol staat. Een extra verdiepingsvloer is daarom een praktische oplossing, want op die manier verdubbelt de ondernemer zijn opslagcapaciteit. Zo haalt hij een beter rendement en zijn er meer mogelijkheden. Vaak is het bouwen van een groter magazijn of zelfs nieuwbouw helemaal niet nodig. Van die boodschap worden klanten heel blij!”

Veiligheid voorop

"Jaarlijkse keuring van palletstellingen is nu verplicht voor bedrijven, maar nog niet algemeen bekend. We willen hier graag aan bijdragen, zegt Mirjam. “Onze gecertificeerde keurmeesters geven de veiligheidsstatus van het magazijn weer in een rapport en bieden oplossingen indien nodig.” “Het is geweldig om bij te dragen aan orde en rust in het magazijn, waar veiligheid een cruciale rol speelt", besluit Dick-Jan.

www.friesland-magazijn.nl

37 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

Friesland Lease wil mobiliteit leuker, schoner en vitaler maken

‘In

de road to zero is 2030 de stip aan de horizon’

Bakkersdochter Mirjam Marinus is het schoolvoorbeeld van wat geloven in jezelf je kan brengen. Na diverse interne stappen te hebben gezet, is ze sinds januari 2023 als commercieel directeur verantwoordelijk voor de verdere groei van Friesland Lease uit Drachten. In het alsmaar veranderende mobiliteitslandschap is koers houden belangrijk, maar niet altijd gemakkelijk.

“Als je de leasemarkt en mobiliteit vergelijkt met de pensioenwetgeving die een beleid van twaalf jaar kent, is het verschil groot”, begint Mirjam. Dat ze vrijwel direct de politiek erbij haalt is veelzeggend. “Met Friesland Lease hebben we een doel en een droom. We hebben een Road to Zero and beyond uitgestippeld”, gaat ze verder, “waarmee we onder meer ons volledige wagenpark en aanbod verduurzamen, met zero-emissie als norm. Daar hebben we echter wel een langetermijnvisie en dito beleid vanuit de overheid bij nodig. Onze klanten moeten erop anticiperen en wij ook. Duidelijk beleid op het gebied van mobiliteit is een must.”

Ondernemersgeest

Mirjam is de dochter van de bekende

Drachtster bakker Appie de Jong die in 1978 zijn eigen winkel begon. De Jong kwam in 2005 te overlijden, maar liet bij Mirjam onder andere een waardevolle ondernemersgeest na. “Hij gaf vaak aan dat je keuzes moet maken om ergens te komen.

"We werden uitgelachen, maar inmiddels zijn we marktleider in leasefietsen."

Een knoop doorhakken en erin geloven. Dat heeft mij het nodige gebracht, bijvoorbeeld bij het opzetten van het label Leasefiets in 2014. De auto inruilen voor een fiets? We werden uitgelachen. Maar Friesland Lease geloofde erin. Zowel in- als externe stakeholders hebben we flink moeten overtuigen, maar kijk eens waar we nu staan. Tien jaar na dato zijn we marktleider in leasefietsen.”

Overheidsbeleid

Het is de bekende stip aan de horizon waar Mirjam aan refereert. Een idee of doel hebben en er naartoe werken. Het bruggetje met de overheid is telkens dichtbij, gelieerd aan zaken die Friesland Lease direct of indirect raken, zoals de BPM-vrijstelling die wordt afgeschaft en de naderende rapportageverplichtingen op het gebied van werkgebonden personenmobiliteit. “Er is behoefte aan duidelijkheid vanuit de overheid. Als Friesland Lease willen we mobiliteit leuker, schoner en vitaler maken. Met 125 collega’s werken we daar elke dag hard aan. Dit doen we echt met elkaar, met een gezamenlijke visie. Het is iets waar ik erg trots op ben. Omdat er op korte termijn geen duidelijk beleid vanuit de overheid komt, is het aan ons om creatief te zijn in het helpen van onze klanten”, aldus Marinus.

Partnership

beaamt ook Mirjam. “We bieden totaaloplossingen en denken daarin als strategisch partner mee met de klant. Hoe kunnen wij de klant helpen in mobiliteit: nu en in de toekomst?

Wat brengen wij én lossen wij op?

Dat gaat van zakelijk en privé leasen naar leasefietsen, deelauto’s, slim laden en waterstofauto’s. Om in de bakkerstermen van mijn vader te blijven: elk stukje van de taart moet kloppen.” Naast het fungeren als partner op zowel operationeel, tactisch als strategisch niveau, wil het bedrijf kennisdeler zijn. “In dat kader organiseren we kennissessies. Eind maart laten we sprekers komen die iets vertellen over BPM, zero-emissie en wat er bij elektrisch laden komt kijken. Zo komen we steeds een stapje verder”, besluit Mirjam.

Wist je dat Friesland Lease is genomineerd voor de Koning Willem I Prijs, in de categorie grootbedrijf? Deze prijs staat voor moedig, veerkrachtig en duurzaam ondernemerschap. Mirjam heeft recent met enkele collega’s het bedrijf gepitcht en wacht momenteel op de uitkomst daarvan.

www.frieslandlease.nl

En klanten helpen, dat kan Friesland Lease als geen ander. De scope is inmiddels breed,

38 OF 2024-02
39 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

Ennatuurlijk bestaat 10 jaar: doorpakkers in lokale energie

Het bedrijf is op het moment voor honderd procent in handen van het Nederlandse pensioenfonds Zorg en Welzijn (PGGM). ,,Inmiddels voorzien we landelijk ruim 85.000 consumenten en circa 1200 zakelijke klanten van warmte en koude door middel van grote en kleine collectieve warmtenetten. En werken er zo’n 275 medewerkers iedere dag weer hard om Nederland verder te verduurzamen. Niet alleen in productie en levering, maar ook in onderhoud.”

Ennatuurlijk gebruikt lokale warmtebronnen. ,,Warmte en koude uit de buurt, voor de buurt dus. Soms al duurzaam en soms werken we daar nog hard aan. Het doel is om de energietransitie te versnellen en het gebruik van fossiele brandstoffen sterk te verminderen. Daarom werkt Ennatuurlijk continu aan de ontwikkeling van (nieuwe) duurzamere lokale bronnen, nieuwe brontechnieken en innovaties van bestaande netten. Het zijn de stappen die noodzakelijk zijn om het doel van Ennatuurlijk te behalen: CO2 -neutrale warmtenetten in 2040”, zo gaan Peter en Sjoerd verder.

Buizenstelsel

Deze doelstelling sluit goed aan bij die vawn Freonen fan Fossylfrij Fryslân. ,,Daarom zijn we als Ennatuurlijk ook lid. We kunnen kennis uitwisselen. Het is bovendien een manier om te netwerken en om als bedrijf zichtbaar te zijn.”

Op 6 maart 2014 ging het warmtebedrijf van Essent zelfstandig verder onder de naam Ennatuurlijk. En dat maakt dat Ennatuurlijk dit jaar tien jaar bestaat. Ennatuurlijk helpt al een decennium mee aan het verder verduurzamen van Nederland. Het warmtebedrijf doet dat door heel Nederland: van Maastricht tot Leeuwarden, zo vertellen Sjoerd de Ruiter en Peter Slot van Ennatuurlijk. Ennatuurlijk heeft een missie: sneller naar lokale en duurzame energie voor iedereen in Nederland.

De warmte en koude wordt vervoerd door grote ondergrondse buizenstelsels. ,,Met name in dichtbevolkte gebieden, zoals steden, kunnen we duurzamere warmte leveren.” Bijkomende voordelen van het ondergrondse warmtenet zijn: gering ruimtebeslag en minder geluidsoverlast dan bij warmtepompen.

Bovendien kan er collectief geïnnoveerd worden. ,,In onze warmtenetten passen we steeds de nieuwste technologieën en bronnen toe. Onze warmtenetten zijn daardoor toekomstbestendig en worden steeds efficiënter en duurzamer. Een dure warmtepomp vervang je niet na drie jaar, maar als warmtebedrijf kunnen wij gemakkelijk nieuwe technieken toevoegen en toepassen.”

Leeuwarden

Aardwarmte – ook wel geothermie genoemd - is één van die bronnen waar Ennatuurlijk een groot potentieel in ziet. En met name Leeuwarden biedt daarvoor grote kansen. Er is al een eerste aardwarmteput geboord in 2021. Bij aardwarmte wordt het warme water van bijna 100 graden opgepompt uit de bodem voor de verwarming van huizen en bedrijven.

Het afgekoelde water wordt vervolgens weer teruggepompt in de grond, waar het weer opwarmt en vervolgens opnieuw kan worden gebruikt. Met één goede aardwarmtebron kunnen al snel 10.000 woningen van het gas af.

In Leeuwarden zijn op het moment twee warmtenetten: in Camminghaburen en De Zuidlanden worden circa 2500 huishoudens van warmte voorzien. Een warmtekrachtkoppeling (WKK)zorgt in Camminghaburen voor de warmte in de wijk. In De Zuidlanden wordt de mest van koeien van Dairy Campus vergist tot biogas, waarmee duurzamere verwarming wordt geleverd. Beide bestaande warmtenetten worden in de toekomst op aardwarmte aangesloten.

In 2022 besloot Ennatuurlijk de pauzeknop in te drukken naar aanleiding van het bericht van demissionair minister Jetten. De overheid dient op basis van die wet een meerderheidsbelang van minimaal 51 procent te hebben in projecten. Dit zorgt voor onduidelijkheid. Ennatuurlijk heeft daarom besloten om te pauzeren met verdere investeringen. ,,We hebben goede, constructieve gesprekken met de gemeente Leeuwarden en hopen dat we op termijn verder kunnen met het boren van de tweede aardwarmteput en de uitrol van het warmtenet”, aldus de medewerkers van Ennatuurlijk. ■

40 OF 2024-02

“Sjoerd

41 OF 2024-02 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN
en Peter voor de gebouwen van Achmea en Markt058. Deze gebouwen kunnen als één van de eerste gebouwen worden voorzien van aardwarmte.”

Kolenbranderstraat 2, 8601 VC Sneek

0515 445 530

www.ruitersneek.nl

RUITER MACHINEFABRIEK SNEEK

UW PROBLEEM IS ONZE UITDAGING!

Frezen, boren, lassen, slijpen, noem maar op, wij kunnen het! In metaal, staal én kunststof. Onze specialiteiten: meedenken en het bieden van innovatieve oplossingen. Hoe maken we met een eenvoudige aanpassing uw machine weer up-to-date? Iets dat onmogelijk is, toch werkbaar maken

SAMEN INNOVEREN

MET EEN BRILJANT IDEE OF TECHNISCH VRAAGSTUK

Heb je een briljant idee? Een bijzonder technisch vraagstuk? Zou je graag om tafel willen met een partij die concreet meedenkt over welke technieken, processen en middelen er zouden zijn om het op te lossen? Neem contact met ons op!

Duurzame

Doeners: Otte Installaties

Hoe komt duurzaamheid naar voren in jullie activiteiten?

Otte Installaties uit Sneek (onderdeel van Pranger-Rosier en Unica) is een middelgrote installateur met circa 50 medewerkers die zich hoofdzakelijk richt op nieuwbouw en renovatie van woningen en het mkb.

Wij leveren en monteren voor woningen en kantoren zo’n 250 warmtepompen per jaar en een veelvoud aan pv-panelen. Daar waar iedereen thuis wel redelijk bewust is van het energiegebruik en hier ook mee aan de slag gaat, lijkt dat bij het mkb wat minder voortvarend. Het energiegebruik van het pand is meestal niet de grootste kostenpost en de ondernemer heeft het vaak te druk met zijn bedrijfsvoering, waardoor de aandacht onvoldoende bij energie ligt. Toch ligt er inmiddels een verplichting dat ondernemers moeten verduurzamen; zo moet een kantoorpand sinds 1 januari 2023 voldoen aan label C en zal dit op termijn verlaagd worden naar label A.

Otte helpt ondernemers graag bij deze verduurzaming. Als voorbeeld laten we ons

In iedere editie spreken we een ondernemer die verduurzamingsstappen zet met zijn bedrijf, met het vizier strak gericht op een fossielvrije bedrijfsvoering. Ditmaal valt de eer te beurt aan Gertjan van der Meer, bedrijfsleider bij Otte Installaties.

eigen pand zien dat we in 2019 volledig energieneutraal gemaakt hebben.

Waarom willen jullie mkb-huisvesting verduurzamen?

Redenen om te verduurzamen zijn beperking van de exploitatiekosten, het verlagen van de milieubelasting, maar zeker ook het creëren van een prettige werkplek voor je medewerkers. Ons pand, een loods met in het voorste gedeelte kantoren, had een isolatiewaarde uit 1970. We hadden slecht isolerende aluminium kozijnen met gewoon dubbelglas, waarop aan de binnenzijde vaak condensvorming aanwezig was, en verwarming middels radiatoren. In de winter stookten we voor de buren en ’s zomers was het soms boven de 40 graden. De hele buitenschil is geïsoleerd om de bestaande gevel heen, waardoor sloopwerk minimaal was en er heel snel gewerkt kon worden. Daarnaast is het dak geïsoleerd en heeft de gevel een facelift gekregen waardoor het pand weer past in de huidige tijd. Uiteraard zijn de installaties aangepast naar volledig elektrisch met een VRV-warmtepompinstallatie. Er is

ventilatie met warmteterugwinning aangebracht en led-verlichting. Het dak ligt vol met zonnepanelen voor opwekking van de benodigde energie voor zowel de klimaatinstallatie als het wagenpark.

Wat levert het op?

Verduurzaming van uw bedrijfspand levert uiteraard een forse besparing van uw energiegebruik op. Hierdoor reduceert u uw CO2-footprint, maar het heeft nog veel meer effect. Een op de juiste manier verduurzaamd pand is ook veel comfortabeler en schenkt de werknemer een prettig werkklimaat. Een facelift zorgt tevens voor een verbetering van de uitstraling. Beide zaken zijn weer goed voor aantrekken van personeel en het verbetert het imago naar uw klanten.

Wij zien een uitdaging in het ondersteunen van ondernemers bij het verduurzamen van hun bedrijfspand en kunnen u begeleiden bij het opstellen van een energielabel of het aanvragen van subsidies.

43 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

ERA Notarissen uit Leeuwarden:

‘Ondernemers,

leg zowel zakelijk als privé je zaken goed vast!’

Wat gebeurt er met jullie gezamenlijke onderneming als jouw compagnon wegvalt? Welke invloed heeft een geregistreerd partnerschap of huwelijk op je onderneming? Wie is verantwoordelijk voor jouw onderneming als jij wilsonbekwaam wordt? Het zijn niet de leukste zaken om over na te denken als ondernemer, maar ze zijn wél belangrijk, benadrukken notarissen Shinta de Haan en Madleen Kulhan van ERA Notarissen.

Shinta: “Madleen en ik zijn sinds drie jaar ook ondernemers: we zijn samen eigenaar van ERA Notarissen. Voor elkaar, voor onze werknemers en voor onze gezinnen, hebben wij zowel zakelijk als privé alles goed geregeld.” Madleen benadrukt: “We worden als ondernemers vaak opgeslokt door onze core business, maar alles is met elkaar verbonden. Als je bijvoorbeeld jouw relatie wilt bezegelen met een geregistreerd partnerschap of huwelijk, moet je bij het opstellen van voorwaarden rekening houden met het effect daarvan op je onderneming bij een eventuele scheiding.”

Sparren over keuzes

Als jij een onderneming hebt samen met een compagnon, en deze valt weg, krijg je bijvoorbeeld te maken met erfgenamen. Shinta: “Dit soort zaken kun je beter aan de voorkant regelen dan het achteraf te moeten repareren.” Madleen: “Als je als ondernemer wilsonbekwaam wordt door bijvoorbeeld ziekte, is het belangrijk dat duidelijk is wie voor jou beslissingen kan nemen. Niet alleen privé, maar ook over je onderneming.”

Shinta: “Denk in ieder geval over deze zaken na, maak een risico-overweging. Wij denken graag mee en zoeken actief de samenwerking met andere specialisten zoals fiscalisten, financieel adviseurs en accountants.”

‘Kom eerder langs’

Madleen en Shinta komen vaak pas aan het einde van een proces in beeld: als ondernemers hun plannen al doorgerekend hebben met een financieel adviseur en er alleen nog een akte opgemaakt hoeft te worden. Madleen: “Vaak komen wij toch allerlei punten tegen waar óók iets van gevonden moet worden. Daarom: laat je informeren over wat allemaal van belang kan zijn bij de keuzes die jij wilt maken.”

Complete dienstverlening

Shinta en Madleen zijn echte liefhebbers van het ondernemingsrecht. Om dit rechtsgebied bij ERA Notarissen uit te breiden hebben ze vorig jaar kandidaatnotaris Ynskje Hoekstra aangenomen, zij is hierin gespecialiseerd. Madleen: “Shinta en ik zijn bovendien ook estate planners:

wij hebben graag een helikopterview over alle rechtsgebieden bij elkaar. Zo kunnen we ondernemers compleet van dienst zijn.”

Shinta: “We merken dat er vraag is naar onze expertise, vooral bij mkb-ondernemers. Zij vinden onze laagdrempelige en persoonlijke dienstverlening heel prettig.”

ERA bij alle mijlpalen

De naam ERA staat voor tijdperk: een periode van kenmerkende ontwikkelingen of gebeurtenissen. Shinta legt uit: “Wij staan mensen bij in allerlei periodes van hun leven. Alle mijlpalen komen voorbij: van geboorte tot huwelijk, scheiding en nalatenschap.”

Madleen: “We vinden het belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen bij het vastleggen van hun keuzes. Daarom komen we desgewenst ook bij mensen thuis.”

Shinta: “Bij ondernemers kunnen we ook langskomen. We vinden het leuk om een indruk te krijgen van wat iemand doet. We zijn écht geïnteresseerd in de mens achter de cliënt.” ■

Vrijblijvend eerste gesprek

Bij ERA Notarissen kun je een vrijblijvend eerste gesprek aanvragen. “Heb je vragen, of wil je informatie over wat wij voor je kunnen betekenen, plan dan een afspraak.” Kijk op www.eranotarissen.nl.

44 OF 2024-02
"Wij denken graag mee en zoeken actief de samenwerking op met andere specialisten.’"
45 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

VDB Keuring in Dokkum 25 jaar: inspectie en keuring van ‘alles wat elektrisch is’

Wat gebeurt er precies bij VDB Keuring Inspecties en Brandbeveiliging in Dokkum?

Na een kwart eeuw krijgen eigenaren Leo en zoon Dennis van der Bij deze vraag nog geregeld. ,,Mensen zien onze bussen wel rijden, maar weten niet precies wat we doen. We willen ze graag een inkijkje geven in ons keuringbedrijf.”

46 OF 2024-02

Ze komen al 25 jaar bij allerlei bedrijven door het hele land over de vloer. VDB Keuring verzorgt inspecties en keuringen van elektrisch gereedschap en vaste installaties, maar ook van brandblussers, noodverlichting en zonnepanelen volgens de SCIOS Scope 8, 10 en 12 richtlijnen.

Vaak wordt de expertise van het Dokkumer keuringbedrijf ingeroepen door verzekeraars en bedrijven. Ze komen ook bij particulieren over de vloer, maar dat is slechts sporadisch, leggen vader en zoon uit. ,,Jaarlijkse inspecties van elektrische apparatuur zijn vaak verplicht en zo komen de klanten ze bij ons terecht.”

Het bedrijf geeft eveneens presentaties bij bedrijven om te vertellen over de huidige keuringseisen van elektrische apparatuur. ,,We werken liever preventief en vertellen op verzoek hoe in onze ogen de aansluitingen van elektrische apparatuur en PV-installaties geregeld moeten worden. Een gesprek vooraf zorgt voor duidelijkheid en kan problemen achteraf voorkomen. Het is een win-win situatie.”

Certificaat

De vier gecertificeerde werknemers van VDB Keuring gaan er dagelijks op uit om de inspecties uit te voeren. Met geavanceerde apparatuur, waaronder thermografische drones en 360 graden camera’s, wordt de veiligheid van ‘alles wat elektrisch is’ getest.

Na de keuring krijgt de opdrachtgever een uitgebreid rapport en – bij goed resultaat –het certificaat, die nodig is voor RI&E-, Arboof VCA- verslaglegging en materieelbeheer.

,,Zo komen we bij allerlei bedrijven over de vloer: van bejaardentehuizen, tankstations, restaurants en ziekenhuizen tot bouwondernemingen, boerenbedrijven en tandartspraktijken. Dat maakt het werk zo leuk en afwisselend”, aldus Dennis.

Familiebedrijf

Leo van der Bij begon in 1999 in Feanwâlden met het keuren van elektrisch gereedschap. ,,Maar daar kwamen steeds meer keuringen en inspecties bij”, vertelt vader Leo, die sinds

vijf jaar samen met zijn zoon Dennis aan het roer van het familiebedrijf staat.

Het bedrijf zat vervolgens in Damwâld, maar kwam in 2013 op de huidige locatie aan de Beurtvaart in Dokkum terecht. ,,We zijn ondertussen uitgegroeid tot een solide en groeiend keuringsbedrijf in deze regio.”

Korte lijntjes, afspraken nakomen en zaken snel en goed regelen: het zijn de sterke punten van VDB Keuring. Klanten hebben één aanspreekpunt en dat is Leo. ,,Dat is voor de klanten vertrouwd en handig. Verder werkt moeder Wietske sinds 2013 op de administratie en zit ik samen met werknemers Ludzer, Christiaan en Jilles in de buitendienst”, legt Dennis uit.

Overnemen

Het werk is nog te leuk om te stoppen, vindt vader Leo. ,,Het is elke dag een feestje dat je het bedrijf samen op kunt bouwen met je zoon.” Toch neemt hij zo nu en dan wel vaker een extra dagje vrij en laat zo steeds meer over aan Dennis.

Als nieuwe generatie heeft Dennis de ambitie om het grootste keuringsbedrijf van het Noorden te worden, zo vertelt hij. Het verder uitbouwen en onderhouden van het klantenbestand speelt daarbij een belangrijke rol. Zo maakt de eerste klant uit 1999 nog steeds gebruik van de diensten van VDB Keuring. ,,En dat is een bezoekje met een stukje taart wel waard”, aldus Leo en Dennis. ■

47 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

Friese Zaken heeft behoefte aan branchediversiteit

Met 118 leden en gemiddeld twintig bijeenkomsten per jaar is Friese Zaken te omschrijven als een actieve netwerkorganisatie. Iliana Kappert is onderdeel van de ledencommissie. Ze geeft een mooie inkijk in waar Friese Zaken voor staat, wat er zoal georganiseerd wordt en wat voor ondernemers of ondernemende mensen voor de gewenste diversiteit kunnen zorgen.

48 OF 2024-02
Fotograaf: Grietje van der Reijnst, VDR Fotografie

Iliana is sinds 2011 eigenaar van Opus Vita Coaching, waarmee ze mensen helpt en coacht in hun groei. Haar scope is breed. “Ik bied hulp in iemands persoonlijke en professionele ontwikkeling”, begint Iliana, “waarbij je kunt denken aan coaching op het gebied van leiderschap, jezelf profileren, loopbaanbegeleiding en de juiste balans vinden tussen werk en privé.” Ze is met haar onderneming gehuisvest in Leeuwarden, maar geeft meermaals per jaar coaching aan kleine groepen op Ibiza. Vlak voordat de coronaepidemie uitbrak, sloot ze zich aan bij Friese Zaken. “Dat was een gekke periode, omdat de boel een tijdlang stil lag. Veel ondernemers moesten erna wennen aan het idee om op locatie samen te zijn met een grote groep. Gelukkig zitten nu weer op ons oude niveau.”

Nieuwe branches verwelkomen Iliana is vanuit haar rol binnen Friese Zaken verantwoordelijk voor het contact met de

huidige én nieuwe leden. Zo stimuleert ze zittende leden om introducees mee te nemen die voor de gewenste branchediversiteit zorgen. “We willen toekomstgericht en vernieuwend zijn. Wat daarbij helpt is dat we qua leden in veel verschillende branches actief zijn. Wat dat betreft nodigen we ondernemers uit de sport, cultuur, milieu, techniek, zorg & welzijn, toerisme & recreatie, veiligheid, openbaar bestuur en vervoer & transport uit om een bijeenkomst bij te wonen. Dit zijn namelijk sectoren die voor de gewenste variëteit kunnen zorgen”, aldus Iliana.

"Je bezoekt mooie, inspirerende plekken waar je anders niet snel komt"

Twintig bijeenkomsten per jaar Met twintig bijeenkomsten per jaar kun je gemiddeld eens per twee à drie weken deelnemen aan een activiteit bij de netwerkclub. Iliana daarover: “Die verdelen we evenredig over tien lunch- en avondbijeenkomsten. Het programma is divers, denk aan gastsprekers en sportieve activiteiten als padellen en skûtsjesilen of aan een bedrijfsbezoek met een rondleiding. Uiteraard krijg je tevens ruimte om je bedrijf te presenteren.” Leden met elkaar verbinden tijdens vernieuwende samenkomsten is één

van de speerpunten van Friese Zaken. Iliana kijkt enthousiast als ze memoreert aan een persoonlijk hoogtepunt uit 2023. “In het pittoreske dorpje Rohel bezochten we de Palingfabriek. Een plek waar je normaliter niet snel komt. De locatie, het bedrijf en de woorden van een bevlogen eigenaar tijdens de rondleiding; het was zeer inspirerend.”

Open en informeel

Laagdrempelig, informeel en een organisatie met een open en integere sfeer en cultuur, zo omschrijft Iliana Friese Zaken. “Het gezelschap is gemêleerd, met leden die begin twintig tot eind zestig zijn. Bij elke bijeenkomst delen we de tafels anders in, zodat je telkens verschillende ondernemers spreekt. Wat dat betreft staat er weer veel moois op de planning. Naast een verrassingsactiviteit en een lid die ons meeneemt in de wereld van beleggen en aandelen, zal een van de avonden in het teken staan van effectief leiderschap. Een traumachirurg en een voormalig jachtvlieger nemen ons mee in het onder druk kunnen schakelen en keuzes maken. De één vanuit situaties waarin het om leven en dood gaat, de ander in relatie tot oorlogssituaties. Dit levert ongetwijfeld inzichten op die waardevol voor iemands bedrijf of onderneming kunnen zijn”, zegt Iliana afrondend.

Enthousiast geworden naar aanleiding van bovenstaande? Bezoek Friesezaken.frl en kom in contact met Iliana Kappert of Laurens Jongema van de ledencommissie! ■

49 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02
Iliana Kappert

Meneer Kooi groeit verder in Drachten

Meneer Kooi opent in oktober dit jaar een volledig nieuw bedrijfspand aan de Zeppelinlaan in Drachten. Het nog jonge bedrijf, leverancier van zorghulpmiddelen, verhuist vanuit Leek naar de Smallingerlandse hoofdplaats om verdere groei te kunnen realiseren.

Directeur Gosse Kooi startte in 2019 met Meneer Kooi, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de levering van kwalitatieve en innovatieve zorghulpmiddelen aan onder andere zorgcentra en ziekenhuizen. Meneer Kooi breidde snel uit, in vijf jaar van zeven naar maar liefst vijftig werknemers.

Groei

Het einde van de groei is nog niet in zicht. “De verwachting is dat er de komende

jaren gemiddeld tien nieuwe medewerkers bijkomen,” vertelt Yteke van Dijk, senior marketing en communicatieadviseur bij Meneer Kooi. Ook het aantal zorginstellingen waar Meneer Kooi hulpmiddelen aan levert, blijft toenemen.

Door de snelle ontwikkeling is Meneer Kooi in Leek letterlijk en figuurlijk uit zijn jasje gegroeid. Voor de bouw van een nieuw en groter bedrijfsgebouw is de keuze gevallen

op de Zeppelinlaan in Drachten, een mooie zichtlocatie aan de A7, centraal gelegen en makkelijk bereikbaar.

Ook het feit dat er veel Friezen bij Meneer Kooi werken, speelde een rol bij de keuze voor Drachten. “De kans dat we door de verhuizing werknemers kwijtraken is daardoor klein,” licht Van Dijk toe. De nieuwbouw is in februari gestart en wordt uitgevoerd door Bouwgroep Noord.

50 OF 2024-02

Nieuw pand

Het nieuwe pand wordt, begane grond en eerste verdieping samen, ruim 3.200 m2 groot. Het nieuwe magazijn beslaat 1.800 m2 en wordt zestien meter hoog. Van Dijk: “We hebben veel magazijnruimte nodig. Dat we op deze locatie zo hoog mogen bouwen was mede een reden om voor Smallingerland te kiezen.”

Nieuwbouw biedt volgens Van Dijk het voordeel dat het te realiseren pand exact voldoet aan de gewenste maatstaven. De medewerkers van Meneer Kooi zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de definitieve plannen. Logisch, aldus Van Dijk. “Zij weten het beste hoe we werken en wat nodig is.”

Kwaliteit

Meneer Kooi levert hulpmiddelen aan met name instellingen uit de ouderen- en gehandicaptenzorg door heel Nederland, van: persoonlijke beschermingsmiddelen, bedden en matrassen, bad- douche en toilethulpmiddelen, medisch- en

zorgmeubilair, patiënten- en behandelstoelen tot aangepaste fietsen.

“Onze producten dragen bij aan betere arbeidsomstandigheden voor zorgverleners en een betere kwaliteit van leven van cliënten,” vertelt Van Dijk. Bij de hulpvraag wordt niet alleen gekeken naar standaardoplossingen. Producten op maat is het uitgangspunt, ook als dit betekent dat er nieuwe producten of aanpassingen moeten worden ontwikkeld.

Een goede relatie met de klanten is erg belangrijk voor Meneer Kooi. “Wij willen als een collega zijn voor onze relaties. Iemand waar men altijd voor raad en daad terecht kan en die ontzorgt. Om dat te bereiken werken we met vast team voor elke klant en bieden we een totaalpakket aan diensten”,” vertelt Van Dijk.

De verhuizing naar Drachten en de groei van het bedrijf vergen tijd en energie, maar het belang van de bestaande klanten blijft prioriteit, aldus Van Dijk. “Onze dienstverlening moet goed zijn. Mede daarom kiezen we voor beheerste groei, we willen altijd kwaliteit kunnen leveren.” ■

www.meneerkooi.nl

51 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

Technicnoord het antwoord op de vraag van morgen!

52 OF 2024-02

Nederland kampt met een groot tekort aan technisch personeel en de vraag is groeiende. Technicnoord in Drachten speelt met een nieuw werk en leertraject in op de die behoefte. De opleiding biedt bedrijven en studenten, maar ook zij-instromers, tal van voordelen.

Technicnoord is in 2023 ontstaan uit een gezamenlijke behoefte van Innovatiecluster Drachten, een groep samenwerkende hightechbedrijven en Firda, MBO College Drachten. De bedrijven kampen met een tekort aan vakmensen en instroom van leerlingen, terwijl Firda het leerlingenvolume terug ziet lopen.

Werk en leertraject

Technicnoord biedt een BBL-opleiding in mechatronica en mechanisch of procesoperator op mbo-niveau 3 en 4. Het werk en leertraject bestaat uit een tweedaagse opleiding in combinatie met drie werkdagen en is daarmee uniek, vertelt Henk de Vries, manager Leven Lang Ontwikkeling en nieuw onderwijs bij Firda.

“Andere BBL-opleidingen bestaan uit één dag opleiding en vier dagen werken,” legt De Vries uit. “In twee dagen kunnen we specifieker opleiden en zijn leerlingen eerder en beter inzetbaar op de werkvloer. Dat is mooi voor de bedrijven en goed voor het zelfvertrouwen van de leerling die beter voorbereid aan de slag gaat.”

De tweede opleidingsdag biedt volgens HR en Communicatie- en marketingmedewerker Anke Kloosterman ook het voordeel dat bedrijven minder tijd aan begeleiding van nieuwe medewerkers kwijt zijn. “Begeleiding is in de praktijk vaak lastig, omdat bedrijven gericht zijn op productie. In die zin ontzorgen wij onze partners.”

Vraag en aanbod

Om maatwerk te kunnen bieden draaien docenten van Technicnoord mee bij de deelnemende bedrijven. “We brengen de behoefte in beeld en nemen dat mee in het opleidingstraject,” vertelt Kloosterman. Ook neemt Technicnoord werving en selectie uit handen van de participerende bedrijven.

Technicnoord stemt vraag en aanbod op elkaar af. “Mensen, maar ook bedrijven zijn verschillend, daar is oog voor. Wij gaan voor een zo goed mogelijke match”,” vertelt De Vries. “Deze bedrijven hebben specifieke behoefte aan een bepaald type werknemer. Wij kunnen onderscheid maken, wat een ROC niet kan,” vult Kloosterman aan.

Deelnemers aan de opleiding krijgen vanaf het eerste moment salaris voor een volledige werkweek. Bovendien worden de studiekosten door Technicnoord voor rekening genomen. Deze voorwaarden maken het volgens De Vries voor zijinstromers gemakkelijker om in te stappen. “De mogelijke inkomensval wordt beperkt.”

Bewijzen

Technicnoord is een Publiek-Private Samenwerking (PPS) die zich in vier jaar tijd moet bewijzen. De Vries: “Dan stopt de subsidie en moeten we op eigen benen staan.” De manager heeft er vertrouwen in. Een vergelijkbaar concept, Remo, draait in Rijssen al vijftien jaar met veel succes.

De start in Drachten is veelbelovend. Variass Beenen, Philips, Resato en Venutra hebben zich samen met Firda achter het opleidingsbedrijf geschaard. Top dit moment zijn er al twaalf studenten in opleiding. Om zichzelf te kunnen bedruipen zijn er 45 studenten nodig. “Met dit unieke concept moet dat lukken,” verwacht De Vries.

Partners

Voor het welslagen heeft Technicnoord ook meer partners nodig. De opleiding garandeert bedrijven volgens Kloosterman gekwalificeerd personeel dat snel inzetbaar is. En de werknemers zijn verzekerd van een toekomst in de technische sector. “De behoefte aan technisch personeel neemt alleen maar toe. Je krijgt een baan voor het leven.” ■

53 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02
“Ik

dacht, we zijn die aardappel aan het vermoorden”

Nadat de broers Folmer en Bjorn Andringa in 2003 het stokje van hun vader overnamen, groeide FZ Organic uit Wolvega hard. Dankzij de ideeën van Folmer en Bjorn werd het bedrijf een internationale speler in de biologische voedingssector. En dat ondanks recente tegenslagen zoals de dure bakolie en de torenhoge gasprijzen. We bezochten de Friese broers om te horen hoe zij dat voor elkaar hebben gekregen en hoe Ynbusiness hen hier bij geholpen heeft.

54 OF 2024-02

Nadat de heren het bedrijf overnamen hebben ze grote veranderingen doorgevoerd. Bjorn begint direct enthousiast te vertellen: “We zagen het niet zitten om alleen maar producten in te kopen om ze weer door te verkopen. We wilden alleen outsourcen als we het zelf niet konden produceren. Na verloop van tijd zetten we nieuwe productielijnen op en verbeterden het bestaande assortiment. Inmiddels leveren we 400 verschillende producten aan 35 landen, dus we doen iets goeds.”

Maar de kernwaarde die ze letterlijk met de paplepel ingegoten kregen is er nog steeds: onbespoten, biologisch eten is veel gezonder. Folmer weet nog goed dat hun vrienden vroeger niet bij ze wilden blijven eten. “We aten thuis altijd macrobiotisch. Als onze moeder zei dat onze vrienden best mee mochten eten, dan waren die daar niet echt enthousiast over. Zelfs gewoon pasta was volgens de vrienden geen echte pasta”, vertelt Folmer terwijl broer Bjorn instemmend knikt en lacht. Maar hun voorliefde voor biologische voedingsmiddelen is er altijd in gebleven.

Samenwerking Agrico

In hun eigen netwerk hebben de Andringa’s zelf al wel het belang van samenwerking ervaren. Samen met het bekende Agrico zijn ze aan het werk om een biologisch aardappelras te krijgen dat bestand is tegen de aardappelziekte Phytophthora. Daarmee wordt het ook voor reguliere boeren eenvoudiger om minder of geen bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken.

55 OF 2024-02 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN
V.l.n.r.: Folmer Andringa, Dennis Carton en Bjorn Andringa

beste

Private Bank 2023

Rabobank winnaar IEX

Gouden Stier 2023

De Friese Private Bankers zijn ongelofelijk trots op de award voor beste Private Bank 2023! Wij bedanken onze klanten voor het vertrouwen.

Benieuwd naar onze dienstverlening?

Maak kennis op rabobank.nl/beste-privatebank

Toevallige ontmoeting

Maar de Andringa’s hadden zelf niet door hoe innovatief ze werkten en de kansen die ze daardoor misliepen. Tot ze toevallig Dennis Carton van Ynbusiness op de koffie kregen. “Dennis had direct door dat alles wat we deden onder de noemer innovatief viel. Wij richten ons op de klantbehoefte en spelen daarop in”, vervolgt Folmer. “We raakten zo aan de praat over een nieuwe machine die we op het oog hadden, waarmee we de kwaliteit van onze chips konden verbeteren.”

De Andringa’s was opgevallen dat de aardappelen minder lekkere chips opleverden naar mate ze langer op het terrein waren. “Ik dacht, we zijn die aardappel hier aan het vermoorden”, vervolgt Folmer. De oorzaak daarvoor zat hem in het gehalte zetmeel en suiker. Suiker is de boosdoener omdat een teveel daarvan de chips donker kleurt. Bjorn: “Om de aardappelen perfect te maken voor het bakproces hadden we een specifieke machine nodig waarmee we voor het bereidingsproces de temperatuur van de aardappelen langzaam konden verhogen. Maar dat apparaat kost tonnen en dat leek onbetaalbaar.”

Over de drempel naar subsidies

Maar Dennis zag mogelijkheden, juist vanwege het innovatieve werken van de Andringa’s. “Ik was onder de indruk van wat ze al hadden bereikt”, zegt hij met een instemmend knikje naar beide heren. “Ik realiseerde me direct dat ze hier veel meer uit konden halen. Maar toen Arjen Schol (red: specialist Financieren bij Ynbusiness) en ik ze daarover vertelden, stonden ze niet te springen. Zoals bij veel ondernemers, keken ook zij op tegen het papierwerk. De koppeling met Hoa Pham van E-kwadraat was daarom snel gelegd. Met zijn kennis kon de subsidie aanvraag sneller worden geschreven.” En vanaf toen ging het pijlsnel. De sluitingstermijn voor die

subsidie was namelijk al binnen drie dagen! Bjorn: “Gelukkig konden we met zijn allen snel handelen. Dankzij de contacten en de betrokkenheid van Dennis lag het op tijd bij SNN.”

“Dennis had aangegeven dat een subsidie nooit 100% van de investering dekt”, vervolgt Folmer. “Wij dachten altijd dat dat een probleem was, maar hij maakte twee dingen heel duidelijk: onze eigen tijd is ook onderdeel van het investeringsplaatje. En een subsidie heeft een aanzuigende werking op andere investeerders, omdat hun risico door een subsidie wordt verkleind. Die informatie was voor ons van onschatbare waarde.”

Netwerk vol kennis

Ynbusiness was voor de Andringa’s echter meer dan een kennispartner die meehielp met een subsidieaanvraag. Folmer: “Die subsidie was belangrijk, maar Dennis’ netwerk is misschien nog waardevoller. Zo zijn we via hem in contact gekomen met Sytse Wiegersma van het Food Application Centre for Technology van Van Hall Larenstein. Samen vormden zij een onderzoeksvraag

"Iemand met een technische achtergrond én gevoel voor ondernemen die zo met je meedenkt, is belangrijk om onbenutte kansen te vinden"

waar inmiddels 4 studentes mee bezig zijn om te kijken hoe we de suikers en zetmeel in de aardappelen eenvoudiger kunnen meten. Dat is nu een tijdrovend proces, maar kan straks misschien in seconden gecontroleerd worden. Dan kunnen wij via de ‘laagste waarde’ aardappels inzetten in plaats van via het fifo-systeem dat velen nu hanteren”, zegt Folmer met trots. Bjorn benadrukt de rol die Ynbusiness ook voor andere ondernemers kan spelen: “Het contact met Ynbusiness was voor ons erg waardevol omdat het ons heeft laten zien dat er veel kansen en mogelijkheden zijn. Iemand met een technische achtergrond én gevoel voor ondernemen die zo met je meedenkt, is belangrijk om onbenutte kansen te vinden.”

Dennis haakt daar op in: “Bedrijven hebben soms niet door hoeveel er mogelijk is. Ondernemers helpen elkaar graag, ook met kennis. Zo kwam het contact met Van Hall op gang. Mensen die met je mee kunnen denken én helpen zijn er genoeg, maar dan moet je wel weten die mensen zijn. Daar speelt Ynbusiness als verbinder een belangrijke rol. Ik hoop dat we na FZ Organic nog talloze Friese bedrijven kunnen helpen met groeien.”

Heeft u zelf een zakelijke vraag of dilemma waar u een tweede paar ogen naar wilt laten kijken? Neem contact op met Ynbusiness en zij helpen u graag verder in het ontdekken van de mogelijkheden. ■

www.ynbusiness.nl

57 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

byteffekt:

‘Onderscheidende merkpositie is altijd de basis’

Ze bedenken, maken en optimaliseren. Fullservice communicatiebureau byteffekt in Heerenveen gaat iedere dag vol positiviteit en creativiteit aan de slag met energieke communicatie. “We helpen merken een onderscheidende positie te verwerven in de continu veranderende wereld. De communicatie moet zichtbaar zijn, opvallen, zintuigen prikkelen en vooral: positieve energie geven,” aldus eigenaren Erik Westerhoven en Hans Dekker. “Want zonder gevoel, smaak of kleur wordt het sowieso niks.”

Ze doen hun naam eer aan, want byteffekt bijt zich vast in een opdracht. Van groot tot klein, van regionaal tot internationaal: de omvang of schaal van een project kan variëren, maar de uitkomst is hetzelfde. “We ontzorgen onze opdrachtgevers door te doen waar we het beste in zijn: samen met hen op een nieuwe en originele manier een maximaal communicatieresultaat behalen.”

Eigenwijs

Het liefst beginnen ze hun werk bij het begin, leggen Erik en Hans uit. “Waar onderscheidt een bedrijf zich in? We beginnen met een creatieve inputsessie, leren zo een bedrijf kennen en gaan op zoek naar de rode draad -of zoals wij het intern noemen: het grote idee- voor de rest van de communicatie. We zijn ook rete-eigenwijs. We denken en kijken verder. We leveren originele opties en ideeën aan. We stellen vragen die niemand durft te stellen, denken out of the box en geven zo een unieke draai aan een concept.”

Waar de opdrachtgevers de expertise hebben van hun bedrijf en producten, daar heeft byteffekt kennis van marketing en communicatie. “Door goede samenwerking en onderling vertrouwen ontstaan er mooie ideeën. Zo werken we met de opdrachtgever samen om iets unieks te bedenken. Dát is ons onderscheidend vermogen. We zijn effectief, creatief en positief. Alles wat we doen, doen we goed onderbouwd.

"We ontzorgen onze opdrachtgevers door te doen waar we het beste in zijn."

Bovendien zorgen onze projectmanagers en communicatieadviseurs dat alles voor onze opdrachtgevers wordt geregeld.”

Helpen

Het bedenken van het grote idee is één van de mooiste aspecten van het vak, geven Hans en Erik toe. “Je wilt samen met je relaties doelen bereiken en mooie dingen maken. Zo kunnen we onze opdrachtgevers helpen. Van mensen helpen krijgen we beide energie. Het zit in ons DNA”, leggen de eigenaren van byteffekt uit, die elkaar vanaf de middelbare school kennen.

Alle communicatie moet kloppen, daarom is de zoektocht naar die rode draad zo belangrijk. “Wij geloven dat een onderscheidende merkpositie altijd de basis is voor goede communicatie. Wij helpen onze opdrachtgevers met communicatie waarmee ze hun waarden, opvattingen en visie uit kunnen dragen. Als je kunt uitleggen wat de basis is, dan kun je het gemakkelijk vertalen naar alle communicatiemiddelen. Het liefst stappen we daarom vanaf het begin in. Daarna volgt stap twee in het creatieve proces: na het bedenken volgt het maken

en vervolgens het optimaliseren van de communicatie.”

“Nu lijkt het wel net alsof we alleen in te schakelen zijn voor grootschalige communicatieprojecten,” zeggen Erik en Hans. “Dat is wel waar we de meeste energie van krijgen, maar we stappen net zo lief op een al rijdende trein en verzorgen een gedeelte van de communicatiemiddelen. Voor een deel van onze opdrachtgevers doen we bijvoorbeeld alleen de SEO en SEA of alleen social media marketing.”

Maken en optimaliseren

Nadat de communicatieconcepten tot in de puntjes zijn uitgedacht, kunnen de specialisten van byteffekt aan de slag met het creatieve proces van maken en optimaliseren.

“We zijn niet alleen creatief, maar beschikken ook over de nieuwste kennis van online en offline communicatie.”

Met de dertig medewerkers biedt byteffekt een breed scala aan online en offline diensten aan. Dit varieert van het positioneren van een bedrijf, voor zowel nieuwe als bestaande bedrijven of merken, tot het bedenken van een nieuwe huisstijl en logo.

59 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

Bela Bela

Permanente make-up

Vanaf 1 november kunt u in Medisch Centrum de Sionsberg bij mij terecht voor de gezondste permanente make-up ooit. Organisch Synthetische pigmenten van Swiss Color garanderen tezamen met de door mij gebruikte SkinQ techniek dat er, én geen ijzeroxides of andere metalen in uw huid achterblijven, én er meer kleur achterblijft zodat er minder behandelingen nodig zijn voor een mooi resultaat.

De ijzeroxides zijn ook niet vervangen door NOVOXX, een glasparel die bij sommige andere pigmenten zonder ijzeroxides gebruikt wordt. Het woord zegt het al, glasparel, uiteraard miniscuul klein gemaakt maar het blijft glas wat in uw huid gebracht wordt om ervoor te zorgen dat het pigment op zijn plek blijft zitten. Omdat Swiss Color een Organisch Synthetisch pigment is en er met een speciale techniek gepigmenteerd wordt ontstaat er minder trauma aan de huid. Wenkbrauwen hairstroke, powder, ombre, ingeschaduwd of combi hairstroke/powder. Eyeliner op diverse manieren te zetten en ook uw lippen kunnen worden behandeld in diverse kleuren of om uw eigen kleur beter uit te laten komen en een mooie strakke cupidoboog te vormen.

Samen maken we onze leefomgeving toekomstbestendig

Wij zijn een advies- en ingenieursbureau met grensverleggende experts die dagelijks werken aan een toekomstbestendige leefomgeving. Waar wij veilig en gezond kunnen leren, werken, spelen, wonen en groeien.

Bela Bela Permanente make-up Zwannie van der Wal MC de Sionsberg, Birdaarderstraatweg 70 9101DC Dokkum, 1e etage

wsp.com/nl

Uw partner voor al uw projecten op het gebied van grond en water.

Geen uitgelopen make-up tijdens het sporten. Of het nu hardlopen, zwemmen , fitness of iets anders is, nooit meer hoeven nadenken over of de make-up nog netjes zit, of de zelf bijgewerkte wenkbrauwen niet verdwenen zijn, geen uitgelopen make-up door het zweten. Met een make-up in en uit je bed. Gewoon je eigen wenkbrauwen weer mooi en duidelijk een vorm geven of net iets meer, een subtiele eyeliner en mooie strakke lippen zonder er ook maar een moment mee bezig te hoeven zijn. Het kan allemaal. Lijkt dit u ook heerlijk en wilt u meer weten over wat ik voor u kan doen, neem een kijkje op de website of bel of mail vrijblijvend.

Lytse Sûdein 8 8624 TT Uitwellingerga Tel.: 0515 - 55 95 89 E-mail: info@atsmabv.nl www.atsmabv.nl

T. 06 51293615 Email info@belabela.nl www.belabela.nl

Bijhetinleverenvandezeadvertentiekrijgtu10% kortingopeen behandeling!

Houthandel Barkmeijer

Houthandel Barkmeijer is dé groothandel voor hout, plaatmateriaal, deuren en isolatie voor de professionele verwerker. Naast de handel in deze producten, bewerken wij veel hout in onze machinale afdeling. Houthandel J. Barkmeijer

Dé houthandel van Noardeast-Fryslân.
Houten gevelbekledingDeuren Houtbewerking
& Zn. B.V. Riddersmaweg 2 9291 NC Kollum T 0511 45 25 25 F 0511 45 34 07 E verkoop@barkmeijerbv.nl I www.barkmeijerbv.nl

Van het ontwerpen en schrijven van folders, magazines en websites tot het verbeteren van de online vindbaarheid door middel van SEO-, SEA- en social media-marketing.

De ideeën worden uitgewerkt door het team van creatieve en getalenteerde vakmensen. Effectieve communicatie van A tot Z wordt gerealiseerd door de strategen, projectmanagers, (online) marketeers, social experts, artdirectors, vormgevers, copywriters, webdevelopers en -designers van het Heerenveense communicatiebureau.

“We hebben alle vaardigheden in huis, op een paar na. Voor de ontbrekende diensten, zoals fotografie en videografie, werken we samen met betrouwbare externe partners, het liefst uit de regio.”

In hun klantenbestand bevinden zich internationale bedrijven, zoals McCain en European Aerosols en regionale bedrijven zoals pannenkoekenboerderij De Roos in Terherne en Van der Meulen, bekend van de Melba-toast, maar ook Zorggroep Liante, Ford Sutherland en Pyrasied.

Jubileum

Volgend jaar viert byteffekt het 10-jarig jubileum. Erik richtte het bedrijf in 2015 in Aldeboarn op, later zorgde Hans voor versterking. Sinds eind 2022 is het bedrijf te vinden aan de Leeuwarderstraatweg 129 in Heerenveen. In de afgelopen jaren is byteffekt uitgegroeid van specialist in online marketing naar fullservice communicatiebureau.

"Wij geloven dat een onderscheidende merkpositie altijd de basis is voor goede communicatie."

Bij binnenkomst in de entree van het bedrijf valt direct de gele bal op, die een prominente plek heeft. “Het is de bal waar alle collega’s de afgelopen negen jaar elkaar mee bekogeld en mee gevoetbald hebben. Die bal bleek onze eigen rode draad te zijn, het energieke symbool van byteffekt dat altijd raakt, daarom staat ‘ie nu op een voetstuk. De bal is ook onderdeel geworden van ons logo: de gele cirkel.” De kleur geel blijft terugkomen in het pand, waar het interieur vooral creativiteit en originaliteit uitstraalt.

De leukste

Erik en Hans willen de komende jaren vooral dat byteffekt het leukste communicatiebureau van Friesland wordt, dat gewaardeerd wordt om het goede werk dat het aflevert. Als een opdrachtgever tegen een ander zegt: “Je moet byteffekt eens bellen”, is dat de grootste beloning voor goed afgeleverd werk, vinden de ondernemers. “Wij zijn zelf natuurlijk specialisten in reclame maken, maar er kan toch écht niets op tegen positieve mond-tot-mondreclame,” besluiten ze met een lach. ■

61 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

Leverancier klimaatbeheersingssystemen

groeit in Noord- en Oost-Nederland

Coolserve houdt hoofd koel bij vele uitdagingen

Het is een uitdagende tijd in de installatiebranche. Een propvolle orderportefeuille, terwijl het lastig is om goed gekwalificeerd personeel te krijgen. Fabrikanten die moeite hebben bepaalde installatiecomponenten op tijd te leveren en prijsstijgingen moeten doorberekenen vanwege dure grondstoffen en materialen. Desalniettemin houdt het in Heerenveen en Haaksbergen gevestigde Coolserve haar hoofd koel en laat het de afgelopen jaren een gezonde groei zien.

62 OF 2024-02

Het gaat Coolserve nu voor de wind, maar de leverancier van klimaatbeheersing- en koel- en vriessystemen kende een relatief moeilijke beginperiode. Algemeen directeur Richard Wielinga en technisch directeur Remco Kruizenga startten in 2004 hun onderneming op na de overname van Lascon Klimaattechnologie (zie kader). Dat vond plaats in een economisch en financieel slechte periode met de krediet- en bankencrisis. Kruizenga vertelt: “Toen hebben we het personeelsbestand iets moeten afslanken om deze lastige beginperiode door te komen. Intussen zitten we op circa 35 mensen met een relatief kleine flexibele schil. De laatste jaren zijn we hard gegroeid, mede ook omdat er vanuit de zakelijke markt steeds meer behoefte is aan maatwerkoplossingen op het gebied van binnenklimaat inclusief warmtepompen en koeltechniek.”

Gasloze klimaatbeheersingssystemen van A-merken

Coolserve richt zich puur op gasloze klimaatbeheersingssystemen, zoals airconditioning voor grote bedrijfspanden en kleine(re) ruimten, warmtepompen, ventilatieen luchtbehandeling, koel -en vriescellen en stekkerklare apparatuur voor de zakelijke markt (vooral retailers en bedrijven met kantoorruimten) en (semi)-overheid, zoals gemeentes en zorginstellingen.

63 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02
“We willen flexibel blijven en snel kunnen inspelen op wensen van onze klanten”

Richard Wielinga en Remco Kruizenga van Coolserve

Het bedrijf levert merkonafhankelijke componenten, maar werkt wel uitsluitend met fabrikanten van A-merken. Systemen van slechte en onbekende makelij komen er bij Coolserve niet in. “Nee, op dat gedoe met slechte kwaliteit qua product en service zitten we niet te wachten”, stelt Kruizenga. “De markt raakt overspoeld met allerlei inferieure merken, maar wij doen alleen zaken met fabrikanten die fatsoenlijke service-ondersteuning bieden en onze onderdelenvoorraad goed op peil kunnen houden.”

Het snel verzorgen van een systeemontwerp en het afgeven van een snelle richtprijs is een specialiteit van Coolserve. Met die flexibele instelling is het in Twente en

Veel handjes nodig in werkvoorbereiding en uitvoering

Het tekort aan ‘handjes’ in zowel de uitvoering als de werkvoorbereiding is in de installatietechniek een groeiend probleem of uitdaging zoals je het wilt formuleren. Ook Coolserve heeft hiermee te maken. “Er is ontzettend veel werk en er ligt nog veel in het verschiet”, zeggen Wielinga en Kruizenga. “Nieuwkomers die bij ons willen werken hebben minimaal een MBO-niveau 3 à 4 nodig. De verdere vakinhoudelijke opleiding verzorgen we zelf. We hebben naast monteurs ook echt mensen nodig voor de werkvoorbereiding om de projecten in goede banen te kunnen leiden.”

Friesland gevestigde bedrijf in staat om relatief veel klanten op hun wenken te bedienen. “We hoeven niet de goedkoopste aanbieder te zijn, maar wel maximaal kunnen inspelen op de wensen van de klant”, aldus Wielinga. Die klant wil uiteraard zo snel mogelijk een klimaat-, koel- of vriessysteem geadviseerd en geïnstalleerd krijgen met een zo laag mogelijk energieverbruik, hoog comfortniveau tegen een gunstige prijs. Coolserve spant zich tot het uiterste in om het optimum te bereiken in dat wensenpakket. “Wij komen veel met installatie-adviseurs in aanraking en zijn zeer goed op de hoogte wat de wensen namens hun opdrachtgevers zijn”, vult Kruizenga aan.

Systems engineering

Een veelgehoorde wens van veel zakelijke klanten is dat het klimaat per ruimte individueel geregeld kan worden en dat ruimten tegelijkertijd verwarmd en gekoeld kunnen worden. Dat vraagt veel vermogen qua systeem engineering bij Coolserve. Betekent niet alleen het vertalen van klantspecificaties naar een bepaald klimaatsysteem, maar vergt ook regelmatig beheer en onderhoud aan de koeltechniek van geïnstalleerde systeem. Die tak is volgens Wielinga en Kruizenga hard gegroeid bij Coolserve.

64 OF 2024-02

“We hebben veel gekwalificeerde servicemonteurs nodig die lastig te krijgen zijn. Wel melden zich veel zij-instromers uit andere branches, zoals de horeca, zich bij ons om monteur te worden, maar dan heb je wel enkele jaren nodig om tot een goede servicemonteur uit te groeien.”

Het vakgebied is inhoudelijk flink in beweging. De transitie van chemische naar natuurvriendelijke koudemiddelen bijvoorbeeld heeft veel impact op de branche van klimaatbeheersingssystemen.

“Die overgang komt er aan en dat betekent dat ons personeel certificaten moet halen om met deze koudemiddelen te mogen werken. Dat betekent dus dat we nieuwe opleidingstrajecten moeten starten. Soms zijn onze servicemonteurs wel met drie verschillende vakopleidingen bezig.”

Enorme vervangingsmarkt

Een andere grote uitdaging voor Coolserve vormt de enorme vervangingsmarkt van de eerste warmtepomp systemen. Ongeveer vijftien jaar geleden zijn de eerste allelectric systemen geplaatst, deze lopen nu tegen het einde van hun technische levensduur. Mede onder druk van de hoge gasprijzen en regelgeving van de overheid is die markt alleen maar gegroeid. Zowel in Noord als Oost Nederland zijn installateurs

in de zakelijke en woningmarkt enorm druk met projecten en dat merkt Coolserve in de service- en projectondersteuning van installateurs met wie het bedrijf veel samenwerkt. “Zo merk je bijvoorbeeld dat de kantoren in Nederland minimaal naar een C-label toe moeten en deze bedrijven komen nu volop in beweging. Maar ook in de retailmarkt is het erg druk momenteel”, laat Wielinga weten.

Ondanks de waan van de dag verliest Coolserve niet haar kernkwaliteiten uit het oog. Zo speelt het bedrijf direct in op de innovaties van systeemfabrikanten. Houdt ook in dat Coolserve continu personeel intern opleidt om deze nieuwe ontwikkelingen bij te benen. Daarbij gaat het niet alleen om installatietechnische zaken, maar ook bijvoorbeeld over brandveiligheid en toegangsveiligheid tot het dak. De overheid stelt wat dat betreft ook steeds zwaardere eisen waarbij Coolserve in de projectondersteuning antwoorden moet geven richting de klant. “De werkvoorbereiding wordt steeds belangrijker. We gaan voor steeds meer klanten, zowel installateurs als eindgebruikers, de complete werkvoorbereiding verzorgen, van tekeningen tot systeemontwerp”, besluit Kruizenga. ■ Friese en Twentse connectie

Coolserve heeft een enorm afzetgebied in Noord- en Oost-Nederland. Dat komt door de Friese en Twentse connectie uit het verleden.

Coolserve ontstond in 2004 toen Lascon Klimaattechnologie uit Hengelo werd overgenomen van het in Heerenveen gevestigde Lascon Groep dat zich vooral toelegt op industriële procesinstallatie. Coolserve heeft veel klanten in zowel Noord- als Oost-Nederland. In het gebied grofweg boven Arnhem en Alkmaar ondersteunt het in Haaksbergen en Heerenveen gevestigde koel- en koudespecialist vele installateurs en eindklanten in de retailen kantorenmarkt. “Als je keer op keer goed werk aflevert, blijven de klanten je trouw”, vertellen Kruizenga en Wielinga.

65 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

- Engineering, productie en montage

- Trappen en bordessen

- Apparatenbouw

Branches: Voedingsmiddelen industrie, Industrie

- Breed machinepark, zetten t/m 12 meter

- Constructie en machinebouw

- Bulkhandling en transporttechniek

Branches: Industrie, milieutechniek

- Productiehal aan het Van Harinxmakanaal

- Gecertificeerd laswerk

- Produceren onder keur

Branches: Weg- en waterbouw, Offshore, Industrie

- Reparatie en onderhoud luiken en hydrauliek cilinders

- Dealer dek kranen

- Dekluikensystemen

Branches: maritiem Gecertificeerd:

- EN-ISO 3834-2 - EN 1090-1 EXE 3 - VCA ** www.moss-group.nl IdFrm IF YOU WANT GOOD LIGHT Op zoek naar een bijzondere en duurzame lichtoplossing en goed licht voor betere prestaties op je werkplek? Contact Jan Adema 058-2158705 info@idfrm.nl www.idfrm.nl

Column MERK TOCH HOE STERK

Hoe kan het dat het ene organisatie als vanzelf sollicitanten aantrekt, terwijl de andere hemel en aarde moet bewegen om één enkele vacature in te vullen?

Een sterk werkgeversmerk (of, op z’n Engels, employer branding): het is een van de belangrijkste thema’s van vandaag in de zoektocht naar geschikt personeel. Want dat het lastig is om geschikte nieuwe collega’s te vinden, en dat daardoor de bedrijfsvoering en de continuïteit in het geding komt, dat hoor ik dagelijks.

Maar wat maakt dat dan zo lastig? Hoe kan het dat de ene organisatie sollicitanten aantrekt bij de vleet en de andere organisatie zo veel meer moeite moet doen om de vacatures in te vullen? Gaat het alleen om die dikke auto die je mag rijden, die tafeltennistafel, of één van de tegenwoordig steeds creatievere secundaire voorwaarden? Nee, zeker niet.

Een organisatie met een sterk werkgeversmerk biedt meer en geeft je een oprecht kijkje in de keuken, laat je zien en voelen wat zij te bieden heeft en wat hen uniek maakt. Wij mensen willen ons verbinden aan een organisatie en collega’s waarmee wij ons kunnen identificeren omdat we iets gemeen hebben. We geloven bijvoorbeeld in het samenwerken aan een gezamenlijk thema als innovatie, duurzaamheid of een maatschappelijk doel.

Een werkgeversmerk is niets anders dan hoe jij als organisatie bekendstaat in de markt onder potentiële nieuwe medewerkers. Dat valt niet te vangen in één rapport, campagne of social media post, maar vloeit voort uit meerdere disciplines binnen je organisatie. Ook de perceptie van huidige medewerkers speelt daarbij een cruciale rol. Een sterk werkgeversmerk is van iedereen.

Naast het opbouwen en/of versterken van je werkgeversmerk naar buiten toe loont het altijd om tegelijkertijd door de organisatie heen te kijken. Waar valt winst te behalen? Denk bijvoorbeeld aan het delen van verhalen van je ambassadeurs, aan de interne communicatie op het gebied van trends en ontwikkelingen in de branche, aan een plan voor het delen van de openstaande vacatures, aan doorstroommogelijkheden, en aan zichtbaarheid van de organisatie op onderwijsinstellingen en in netwerken.

Ben jij klaar voor de volgende stap? Wij maakten een blauwdruk zodat je alle belangrijke onderdelen meeneemt. Zodat ze elkaar versterken en je een écht sterk werkgeversmerk opbouwt. Een keertje sparren of hem direct aanvragen? Neem contact op met Willemke. ■

LinkedIn Website 67 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02
68 OF 2024-02

Carrière Choreograaf Marcella:

‘Laat zien waar jij voor staat’

Marcella Andringa inspireert en motiveert als Carrière Choreograaf mensen die een stap willen zetten in hun carrière door met zichzelf aan de slag te gaan. ,,Alles draait hierbij om persoonlijke en professionele ontwikkeling”, aldus de ondernemende Friezin. ,,Het is belangrijk om te blijven investeren in jezelf en in je bedrijf.”

Ze verdiept zich in de mens achter de mens, zo gaat de 54-jarige Marcella verder. ,,Mensen inspireren, bewustmaken van hun eigenheid en in beweging zetten, daar ligt mijn hart. Ieder mens is uniek en heeft een vaak verborgen schat aan talent en vaardigheden. Ik richt me op branding, impact en stijl. De kracht hiervan ligt in het vermogen om jezelf te laten zien met je persoonlijkheid, wat je in je mars hebt en waar je voor staat. Branding is jouw unieke visitekaartje. Dit kun je versterken met stijl in communicatie, kleding en uitstraling. De combinatie vergroot zelfvertrouwen, zet jezelf en/of je bedrijf op de kaart, opent deuren en helpt om versneld professionele doelen te bereiken. Met impact.”

Dansen

Ze vergelijkt haar werk met dansen, de rode draad in haar leven. ,,Ik heb mijn hele leven gedanst. In mijn werk met mensen gaat het over stappen durven zetten met overtuiging, strategie en balans. Daar is moed en energie voor nodig en daar ligt de overeenkomst met dansen. Dansen heeft mij gesterkt door te zoeken naar mijn houding, te blijven oefenen en uit mijn comfortzone te komen. Door mezelf te blijven aanscherpen en te werken aan nieuwe choreografieën, durfde ik mijn vrouwelijke kracht te laten zien. Dat gaf me vertrouwen in mezelf en vleugels als

ondernemer. In een carrière is dat vaak ook zo. Je hebt een plan, maar hoe bereik je je doel? Wat moet je ontwikkelen? Met mij kom je uit je comfortzone, maak je een DIVE en zet je de volgende stap. Boek je mij als spreker of presentator, dan zet ik de deelnemers letterlijk in beweging.”

Unieke combinatie

Marcella heeft haar bedrijf – gevestigd in het hartje van Leeuwarden - verder verdiept. ,,Het begon met kleding als taal en zichtbaarheid. Tijdens het werken met ondernemers en professionals zag ik dat ze naast mijn boost als stijlinspirator ook op andere vlakken zichzelf wilden verdiepen en ontwikkelen. Reden voor Marcella om haar bedrijf opnieuw

"Dansen heeft mij gesterkt door te zoeken naar mijn houding, te blijven oefenen en uit mijn comfortzone te komen."

op de kaart te zetten door kennisverdieping en het gebruik van nieuwe tools. Bovendien legt ze meer nadruk op emotionele intelligentie (EQ) en sociale vaardigheden. ,,Om die verandering in één woord te vangen, was voor mij snel helder: Carrière Choreograaf. Als Carrière Choreograaf werk ik met het DIVE-model die gericht is op vier ontwikkelthema’s. Daarnaast blijf ik ook stijlinspirator. Samenwerken met mij bestaat uit deze unieke combinatie.”

Emotionele Intelligentie

Met de opkomst van Artificial Intelligence (AI) is het meer dan ooit nodig om meer nadruk te leggen op de emotionele intelligentie als versterker van een carrière, vindt Marcella. ,,Naarmate routinematige taken worden geautomatiseerd, is het belangrijk dat mensen en bedrijven meer inzetten op ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden, gedurende de hele carrière.”

Female touch

Ze doet haar werk met passie en een female touch, benadrukt de Carrière Choreograaf. ,,Ik sta voor gelijkwaardigheid”, aldus de winnares van de Vrouw in de Media Award Friesland in 2018. “Ik stop vrouwelijkheid in het ondernemerschap. Al meer dan vijftien jaar laat ik met mijn bedrijf mensen zien waar ze voor staan, met als resultaat groei, succes en energie. En dat gun ik iedereen. Niet alleen als persoonlijkheid, maar ook als werknemer en wereldburger. Als ik daar een bijdrage aan mag leveren, dan is dat voor mij een stuk werkgeluk.” ■

www.marcella.nl

69 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

Marketing Crew is al zeven jaar dé marketingpartner voor bedrijven in het noorden

Zeven jaar geleden richtte Jessica Tuinman Marketing Crew op. Het in Leeuwarden gevestigde bureau heeft alles in huis om bedrijven te ondersteunen en adviseren in hun marketing- en communicatievraagstukken. Met positieve energie, korte lijntjes en een no-nonsense blik op het vakgebied als onderscheidend karakter, kun je bij Marketing Crew terecht voor een los project, tijdelijke expertise binnen jouw onderneming of een (strategisch) partnership.

In 2012 schreef Jessica Tuinman (38) zich in als freelancer bij de Kamer van Koophandel. Nu, twaalf jaar later, staat ze aan het roer van een marketingbureau met 25 collega’s. “Ons team bestaat uit een vaste kern van werknemers en een flexibele pool aan freelancers. Zo hebben we een mooie mix aan generalisten en specialisten, en kunnen we onze klanten bij uiteenlopende vraagstukken

bijstaan”, begint Jessica. Ze is als eigenaar verantwoordelijk voor de koers van Marketing Crew, al neemt ze het op afstand werken vrij letterlijk. “Tijdens de zomer- en wintermaanden woon ik enkele maanden in Zweden, waar mijn partner en ik een tweede huis hebben. Omdat ik het ontzettend belangrijk vind om dichtbij de klant te zitten, heb ik een sterk team om me heen die onze

klanten bedient. Ik werk zelf niet meer aan inhoudelijke opdrachten, maar blijf uiteraard ook op afstand betrokken.”

Energie en werkplezier

Je kunt bij Marketing Crew terecht voor een specifiek marketing- en communicatievraagstuk of doorlopende ondersteuning, maar vanuit

70 OF 2024-02

eerdergenoemde flexibele pool worden er ook specialisten ingevlogen die bedrijven helpen om een tijdelijke piek in werkzaamheden op te vangen. Het onderscheidend vermogen van Jessica en haar team is tweeledig volgens haar. “We leveren de kwaliteit die je mag verwachten van een strategisch bureau, maar wat ons uniek maakt is dat onze professionals voor onze klanten meer als collega voelen dan als externe partij. We brengen kennis en expertise, maar nemen ook een gezonde dosis positieve energie en werkplezier mee. Dat werkt aanstekelijk. We zijn zichtbaar bij de klant door regelmatig bij hun op locatie te werken. Zo worden we onderdeel van de bedrijven waar we voor werken. We leren hun DNA kennen en voelen daardoor niet als extern bureau, maar als marketingpartner.”

Strategisch partner

De eigen branding van Marketing Crew spreekt boekdelen. Presteren en plezier maken gaan hand in hand en dat is exact wat Jessica wil uitstralen. “We horen regelmatig dat we precies zijn zoals we overkomen op onze website en social mediakanalen. Dat is een groot compliment.” Naast het ondersteunen en adviseren van bedrijven in vraagstukken rondom bijvoorbeeld hun merkpositionering, communicatiestrategie, arbeidsmarktcommunicatie of inzet van online marketing, is Marketing Crew zeer ervaren in het aangaan van partnerships.

Om het tastbaar te maken neemt Jessica de samenwerking met FRL Groep als voorbeeld. “Daar zijn we al enkele jaren strategisch marketingpartner. Dat begon met enkele strategische sessies. Wie ben je? Wie zijn je klanten? Waar wil je naartoe? Daar kwam een rebranding van het merk uit, gevolgd door een creatieve doorvertaling en concreet plan van aanpak. Nu zijn we nog steeds hun sparringpartner en ondersteunen we bij uitvoerende werkzaamheden.”

"We voelen vaak niet als extern bureau, maar als marketingpartner"

Community

Naast het succesvol uitvoeren van - al dan niet langdurige - werkzaamheden, vindt Jessica het belangrijk om als kennispartner te fungeren. “We volgen de trends en ontwikkelingen in onze branche op de voet en spelen daarop in”, gaat ze verder, “zoals het gebruik van artificial intelligence. Als we haakjes met onze klanten zien, houden we hen aangesloten. Zo hebben we recent een gratis webinar over AI gegeven aan onze klanten en later dit jaar organiseren we een relatie-event waarin we al onze klanten meenemen in de laatste ontwikkelingen op marketing- en communicatiegebied. Netwerken verenigen en het gevoel van samen creëren met ons team, partners en klanten, daar staan we bij Marketing Crew voor. ” ■

www.marketingcrew.nl

71 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02
Jessica Tuinman

Na overname door Kendrion groeit techbedrijf door in het Noorden

Toonaangevende ontwikkelaar 3T opent vestiging in Drachten

In het Drachtster Adverium vond onlangs een bijzondere opening plaats. Het van oorsprong Twentse techbedrijf 3T, onderdeel van Kendrion, vierde de start van een nieuwe vestiging. Na Enschede en Eindhoven moet Drachten eveneens een groeibriljant worden. De ontwikkelaar van klantspecifieke elektronica en embedded systemen ziet volop kansen in het Noorden.

“Wij ontwikkelen geavanceerde elektronica voor bijvoorbeeld hightech machines en medische apparaten”, vertelt CEO Michiel Bloemen. “Wat wij doen is in het Noorden nog niet aanwezig, daarom denken we dat hier kansen liggen.”

Het contact met Innovatiecluster Drachten is al gelegd: bij deze samenwerkende

hightechbedrijven sluit het werk van 3T naadloos aan. Bloemen: “Wat wij brengen, is nog niet vertegenwoordigd is in dit cluster.”

Hoogwaardig werk

Laurens Tromp is locatiemanager op de nieuwe vestiging. Hij werkt al sinds 2008 voor 3T. “En ik kom uit Drachten. Sterker nog: ik ben opgegroeid op nog geen 500 meter van

hier.” Tromp is niet de enige Noorderling bij 3T: van de 110 werknemers komt zo’n tien procent uit het Noorden. Bloemen: “Zij zijn voor hun werk verhuisd naar Twente, hun no nonsens mentaliteit is ontzettend prettig. We zijn ervan overtuigd dat als wij laten zien dat we hier hoogwaardig werk doen, wij de juiste mensen uit deze regio aantrekken.”

72 OF 2024-02
“Wij ontwikkelen geavanceerde elektronica voor bijvoorbeeld hightech machines en medische apparaten”

Het team van 3T in Drachten telt vooralsnog drie medewerkers, aan het einde van het jaar moeten dat er zes zijn. Tromp: “Ik ga me onder andere bezighouden met het inwerken van medewerkers. De ervaring leert dat het een maand of drie duurt voordat ze volop kunnen meedraaien.”

Gereedschap dat altijd werkt

Dat komt doordat de projecten van 3T altijd complex van aard zijn. “We zijn een kennisbedrijf: we ontwerpen toepassingen op maat voor de klant”, benadrukt Tromp. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap dat de brandweer gebruikt om mensen uit hun auto te bevrijden na een ongeval. Dit gereedschap werkte voorheen hydraulisch, tegenwoordig werkt het op een batterij. 3T ontwierp in opdracht elektronica die

energie uit de batterij haalt en omzet in beweging. Bloemen: “Hierdoor werkt deze kritische apparatuur áltijd, ongeacht de omstandigheden waarin het wordt bewaard.”

High tech elektronica

Voor veel klanten is 3T het verlengstuk van de eigen R&D-afdeling. Tromp: “Sommige klanten weten bijvoorbeeld goed hoe mechanica werkt, maar hebben ons nodig voor de hoogwaardige elektronica.” Bloemen: “Wij laten bedrijven uit het Noorden graag weten dat we ook hier high tech elektronica ontwikkelen, we hebben ontzettend veel kennis in huis.” Van ontwerp tot uitwerking en prototype: ook vestiging Drachten heeft een lab en de benodigde apparatuur in huis.

Mens centraal

Innovatiecluster Drachten, NHL Stenden, Hanze Hogeschool, Firda, het bedrijfsleven: 3T werkt volop aan het leggen van contacten in de regio. Tromp: “We spelen een actieve rol in het opleiden van de nieuwe generatie en bieden stageplekken aan. Studenten leren bij ons heel veel en andersom ook.” 3T vindt de ontwikkeling van medewerkers erg belangrijk. Bloemen: “Bij ons staat de mens centraal. De tijd en aandacht die wij aan onze mensen besteden, zie je terug in onze resultaten. Omdat we projectmatig werken

hebben onze engineers veel afwisseling, dat maakt het zo leuk.”

Complex en creatief

Tromp beaamt dit: “Ons werk is complex én creatief. Je bent als techneut scheppend bezig: je ontwerpt iets dat er nog niet is, soms op het randje van wat mogelijk is. Het moment waarop we testen of ons product werkt en dat is inderdaad zo, is het mooiste moment van een project. Onze mensen zijn ontzettend trots op hun werk. Dat brandweergereedschap bijvoorbeeld: doordat dat het altijd doet, kunnen mensen worden gered. Het is heel waardevol om daaraan mee te werken.” ■

Kennismaken?

De koffie staat klaar!

In het Adverium in Drachten staat de koffie altijd klaar. Tromp: “Dat geldt zowel voor bedrijven en scholen die belangstelling hebben voor ons werk, als voor jonge talenten en door de wol geverfde techneuten: laten we ontdekken wat we voor elkaar kunnen betekenen.”

73 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-02

Column Het begint met ambitie

Begin maart bezocht ik Bangalore in India, de op twee na grootste stad van het land met meer dan 10 miljoen inwoners, een ware metropool. Ik was erg nieuwsgierig naar de stad, die bekend staat als het Silicon Valley van India. Veel bedrijven, ook in het noorden van Nederland, maken gebruik van de IT-talenten die daar te vinden zijn.

Het was voor mij al vele jaren geleden dat ik India bezocht. Destijds was ik in New Delhi, wat al een eye-opener was. Ik heb toen ook uitgesproken dat als het kastensysteem minder strikt zou zijn, er enorm potentieel beschikbaar zou komen.

Bangalore is de afgelopen 20 jaar enorm gegroeid en trekt mensen van over de hele wereld aan, maar vooral ook uit eigen land. Studenten uit het hele land komen naar Bangalore om te studeren en vervolgens te werken. Voor getalenteerde mensen is het een geweldige omgeving om te excelleren en een mooie baan te vinden.

Jeugd

Ik heb het hoofdkantoor/campus van Infosys bezocht, een bedrijf opgericht in 1981 dat begon als een softwarebedrijf voor de banksector. Nu is het een wereldwijde adviesorganisatie met meer dan 300.000 medewerkers. Op het hoofdkantoor werken ongeveer 20.000 mensen, met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar! De jeugd heeft hier de toekomst en de ambitie straalt ervan af. Dergelijke bedrijven zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een regio.

Als frequente reiziger heb ik veel luchthavens gezien, maar de nieuwe internationale terminal van Bangalore heeft me echt verbaasd. Ik heb nog nooit zo’n prachtige terminal gezien, gebouwd van bamboe. Bangalore straalt ambitie uit, zelfs als je landt op hun vliegveld. Dit is een stad waar we nog veel van gaan horen.

Potentieel

Zakendoen in India is voor veel Nederlandse bedrijven nog een uitdaging vanwege de lage kosten in het land. Hierdoor zijn veel van onze producten vaak te duur om te verkopen. Maar met een groeiende middenklasse zal de vraag naar westerse producten alleen maar toenemen. Ook zullen dan productieprocessen geprofessionaliseerd gaan worden en biedt dat kansen voor onze machinebouwers. Op het gebied van outsourcing liggen er wel mogelijkheden. Naast het produceren van onderdelen zijn er diverse bedrijven, ook in Friesland die IT gerelateerde zaken uitbesteden aan bedrijven in deze regio. Het is dus verstandig om de ontwikkelingen in India nauwlettend te volgen en alvast contacten te leggen. Met een ambitieuze bevolking van meer dan 1,4 miljard mensen is het potentieel enorm.

Evert Jan Schouwstra is Managing Director van World Trade Center Noord-Nederland / Leeuwarden Center for Export & Import

74 OF 2024-02

www.defryskemarren.nl samen

samen werken en samen vooruit

In de nieuwe gemeente De Fryske Marren houden we er met elkaar de vaart in.

Ondernemers hebben in deze mooie gemeente alle ruimte en helpen elkaar waar dat maar kan. Moet de koers verlegd worden? Dan doen we dat samen. Want door krachten te bundelen, komen we verder. Meer weten? www.defryskemarren.nl

werken.

IJZERSTERK VOOR UW BEDRIJF

Dokkum www.raadsma.nl
BEVESTIGINGEN VEILIGHEID GROENVOORZIENING POSTBOXEN GEREEDSCHAPPEN . Heerenveen . Leeuwarden . Groningen . Emmeloord . t. (0519) 29 23 25 .
KENNIS IS KUNNEN

Articles inside

Het begint met ambitie

3min
page 74

Na overname door Kendrion groeit techbedrijf door in het Noorden Toonaangevende ontwikkelaar 3T opent vestiging in Drachten

4min
pages 72-73

Marketing Crew is al zeven jaar dé marketingpartner voor bedrijven in het noorden

4min
pages 70-71

Carrière Choreograaf Marcella: ‘Laat zien waar jij voor staat’

3min
pages 68-69

Merk toch hoe sterk

2min
page 67

Leverancier klimaatbeheersingssystemen groeit in Noord- en Oost-Nederland Coolserve houdt hoofd koel bij vele uitdagingen

6min
pages 62-65

byteffekt: ‘Onderscheidende merkpositie is altijd de basis’

3min
pages 58-59

Ik dacht, we zijn die aardappel aan het vermoorden”

2min
pages 54-55

Technicnoord het antwoord op de vraag van morgen!

3min
pages 52-53

Meneer Kooi groeit verder in Drachten

3min
pages 50-51

Friese Zaken heeft behoefte aan branchediversiteit

3min
pages 48-49

VDB Keuring in Dokkum 25 jaar: inspectie en keuring van ‘alles wat elektrisch is’

3min
pages 46-47

ERA Notarissen uit Leeuwarden: ‘Ondernemers, leg zowel zakelijk als privé je zaken goed vast!’

3min
pages 44-45

Ennatuurlijk bestaat 10 jaar: doorpakkers in lokale energie

3min
pages 40-41

Friesland Lease wil mobiliteit leuker, schoner en vitaler maken 'In de road to zero is 2030 de stip aan de horizon’

3min
pages 38-39

Friesland Magazijn ‘Als lokale partner kunnen wij snel schakelen’

3min
pages 36-37

Gemeente Leeuwarden: ‘Ondernemerschap in nieuwe tijden’

3min
pages 34-35

Wat is nou het leiderschapsevent voor het Noordelijke bedrijfsleven

3min
pages 32-33

Ruiter Machinefabriek ‘Wij geloven in de kracht van het collectief’

3min
pages 30-31

Column Huisvesting als communicatiemiddel

2min
page 29

Middelzee Motoren ‘Wij hebben ‘’groen’’ bloed in onze aderen stromen’

3min
pages 26-27

Omnyacc helpt MKB’ers bij hun strategisch personeelsplan ‘De mensen bepalen de waarde van je bedrijf’

3min
pages 24-25

Wijnsma Kozijnen: betrouwbaar, kwaliteit en toekomstgericht

3min
pages 22-23

De drie finalisten van Ondernemersprijs de Leeuwarder de HET

1min
pages 18-19

Economische Signalen

3min
page 17

Kies Koers: al tien jaar NLP-training, coaching en begeleiding ‘We maken impact door mensen persoonlijk te laten groeien’

6min
pages 12-15

Regresrecht werkgever bij arbeidsongeschikte werknemer

3min
page 11
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.