Ondernemend Friesland editie 1-2024

Page 1

DELEN PRIVATE BANK

Persoonlijke dienstverlening staat voorop

KUIPER VERZEKERINGEN

Een volledig beeld van de risico’s

FINANCIEEL COACH ANKIE HORJUS

‘Jouw medewerker heeft geldstress. Wat nu?’

www.of.nl N0 01 2024

Succesvol ondernemer én goede werkgever? Maar ook levensgenieter?

Wij helpen u graag. Samen met u kijken we welke zakelijke verzekeringen u nodig heeft en het beste bij uw onderneming en u als ondernemer passen.

Met onze jarenlange ervaring en persoonlijke betrokkenheid adviseren wij u over het voorkomen en beheersen van risico’s.

Breedpad 21 - 8442 AA

Heerenveen - (0513) 61 44 44

info@kuiper ver zekeringen.nl - www.kuiper ver zekeringen.nl

De wijze les van Barcelona

Als u mijn Instagram-account volgt zou u kunnen weten dat ik de jaarwisseling heb meegemaakt in Barcelona. Het aangename lentezonnetje aldaar was na het asgrauwe en kletsnatte Nederlandse klimaat een zalving voor lichaam en geest. En de trip werd nog leerzaam óók.

Dat zat zo: we hadden een oudejaarsavond-arrangement geboekt in de wijk Barri Gòtic, een oude wijk met smalle straatjes, kruip-door-sluip-doorsteegjes en boetiek-restaurantjes. De 125 euro pp was beslist duurder dan de rib-eye-express bij ons in Friesland, maar er waren oesters vooraf, de wijn vloeide rijkelijk en de uitbater leek op een aandoenlijke versie van Freek de Jonge.

Bijzonder vond ik het aftellen om twaalf uur. Vijf minuten van tevoren hadden we tot mijn verbazing allemaal een schaaltje met 12 druiven gekregen. “Opeten bij iedere klokslag”, zo vertelde een andere gast me in uiterst pover Engels. Toen ik nog wat doorvroeg begreep ik dat het veel geluk zou brengen in het nieuwe jaar. ‘Nou, baat het niet, dan schaadt het niet’, denk je dan als calculerende Nederlander. Maar dat druiven-eten is overigens nog niet zo gemakkelijk. Ten eerste omdat ik bij het opdienen nog vóór de uitleg al twee druiven had opgegeten, waardoor mijn telling in de war raakte. In de tweede plaats staat bij het aftellen iedereen in zo’n restaurant met een glas Champagne in de hand nerveus te doen en om dan met je andere hand letterlijk iedere seconde op een elegante manier een druif in je mond te stoppen valt nog niet mee. “Twaalf, elf, tien, negen…” en toen floepten er dus twee druiven van mijn schoteltje op de grond. Ik bukte snel om in het duister de twee

groene belhamels te zoeken, maar die waren uiteraard nergens meer te bekennen. Enfin, toen ik weer rechtop stond was mijn omgeving ineens al aangekomen bij een extatisch ‘Zeróóóó!, knalde er dankzij Freek ineens loeihard The final countdown uit de speakers en stond mijn vrouw me al met een charmante glimlach op te wachten voor de nieuwjaars-hug.

De volgende dag was heerlijk relaxt. Je kunt direct rondom Barcelona prachtige bergen bewandelen en daarboven zaten we in het zonnetje op een balkon-achtig terras, met uitzicht over de hele stad. Een Engelssprekende buurman legde ik mijn enthousiasme uit voor het ritueel van druiven eten en dat het geluk brengt. Hij schoot daarbij in de lach. Hij zag mijn vragende blik en zei: “Het is een oude traditie, maar die was al bijna vergeten. Totdat er in het begin van de vorige eeuw in de buurt van Alicante een enorm overschot aan witte druiven was en de handelaren in die tijd bedachten om ze voor oudejaarsavond te verkopen in zakjes van twaalf, als gelukbrengers. Dat werd een enorm succes. Hahaha; het zijn dus vooral de fruithandelaren die het geluk bracht.”

Zo leerde ik op nieuwjaarsdag maar weer eens dat je het lot niet kunt veranderen, maar dat je als ondernemer geluk soms wel kunt afdwingen. Hulde aan de Spaanse fruithandelaren.

Menno Bakker

Meer lezen of reageren? linkedin.com/in/bakkermenno of op https://twitter.com/OF_nl

3 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01

Colofon

Uitgeverij

Brouwer Business Media BV

Hoofdredactie

Brouwer Business Media BV

Bladmanagement

Ed Klijnman

Coverfoto

Ed Klijnman

Advertentie exploitatie en administratie

Ondernemend

Friesland BV

Tussendiepen 21

9206 AA Drachten

Telefoon 0512-366326

Jasper van der Sluis

06-46033589

Gerrit Landman

06-18882116

Jan Gerrit de Boer 06-40209389

Redactie

Tine van Knijff-van Hijum, Willem Walda, Amanda de Vries, Richard Tjalsma, Yke Bremer en Jelle Teitsma

nieuwsberichten@of.nl

Vormgeving

VDS Crossmedia

Drukker

Scholma Druk

ISSN 1383-9314

© De uitgever kan op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van informatie. Uitgever aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de schade, van welk aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebasseerd zijn op informatie uit deze uitgave. Uit deze uitgave mag na toestemming van de uitgever met bronvermelding geciteerd worden.

www.of.nl

‘Bij Kuiper hebben ze een volledig beeld van de risico’s die ik loop’

Erik-Jan Dekker, IJsselborgh Real Estate

Een kleine acht jaar is Arnoud Mooi in dienst van Kuiper Verzekeringen, waar hij als zakelijk adviseur dagelijks klanten ondersteunt en adviseert in verzekeringsvraagstukken, waaronder begeleiding in risicobeheer. Erik-Jan Dekker van IJsselborgh Real Estate is sinds jaar en dag klant van Mooi. Samen zoomen ze in op hun samenwerking en bespreken ze enkele actuele kwesties.

Delen Private Bank gelooft in de lokale aanpak

Vijf jaar is Delen Private Bank nu gevestigd in Heerenveen. Persoonlijke dienstverlening staat voorop en dat zorgt voor een grote toeloop. ‘We zijn in een stroomversnelling gekomen’, aldus private banker Douwe van der Glas.

Hoekstra Brandbeveiliging en Adviesbureau in Ureterp: ‘Een bewuste keus, een veilige keus’

Hoekstra brandbeveiliging en Adviesbureau in Ureterp timmert al meer dan twintig jaar aan de weg en zorgt als gerenommeerd bedrijf voor de veiligheid van ruim 7000 klanten in het hele land. Ondertussen staan Jozefien en Chris Hoekstra als nieuwe generatie klaar om het stokje van hun ouders over te nemen en het bedrijf voort te zetten.

18 30 26
4 OF 2024-01

Brandsma Digitaal Meten uit Bolsward brengt robotisering naar de bouw

BDM is specialist in het uitvoeren van digitale maatvoering. Het innovatieve Friese bedrijf investeert graag in de nieuwste meettechnieken en won daarvoor zelfs al eens een prijs. Als voorloper in digitale data brengt BDM sinds begin dit jaar als eerste in Nederland robotisering naar de bouw met de LayoutPrinter. Deze beweeglijke robot print CADtekeningen rechtstreeks op de werkvloer met een indrukwekkende snelheid en precisie.

Bedrijfstraining door financieel coach Ankie

Horjus: ‘Jouw medewerker heeft geldstress. Wat nu?’

Een medewerker die geldstress heeft functioneert net zo slecht als iemand die 24 uur niet geslapen heeft, heeft Harvard University onderzocht. “Zo’n werknemer is op z’n zachtst gezegd niet op z’n scherpst”, aldus financieel coach Ankie Horjus. Dankzij haar bedrijfstraining ‘Herken de signalen van financiële problemen’ wordt in steeds meer organisaties geldstress opgelost.

De Harmonie viert 150-jarig bestaan ‘Jubileumjaar is vliegwiel voor vele verbindingen’

“Dit is voor jou. We willen graag dat je je hier fijn voelt. En we hopen dat we jou iets kunnen meegeven.” Elke voorstelling in Stadsschouwburg De Harmonie draait om verbinding en met elkaar iets bijzonders beleven, vertellen Jelle van der Meulen, hoofd programmering, en Ira Judkovskaja, artistiek coördinator van het jubileumjaar. Het 150-jarig bestaan van de Leeuwarder schouwburg vormt een prachtig vliegwiel om nog meer verbindingen aan te gaan. Zowel met de grote diversiteit aan bezoekers als met samenwerkingspartners.

44 36
38 5 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01

Cloud86 stapt met coureur Verschoor in Formule 2

Webhosting provider Cloud86 uit Drachten sponsort in 2024 coureur Richard Verschoor tijdens het Formule 2-seizoen, dat onlangs van start ging. Verschoor, dit seizoen actief voor team Trident, staat bekend als getalenteerde autocoureur, die bovendien vastberaden is om in de Formule 1 te gaan rijden.

"De ambitie van Richard Verschoor om de Formule 1 te behalen past goed bij ons bedrijf, onze visie en het team van Cloud86”, vertellen oprichters Gideon Vergouwe en Maurice Graber namens de Drachtster onderneming. “Hosting draait, net zoals de racerij, om snelheid, techniek en data.”

Bahrein

Het logo van Cloud86 staat samen met andere sponsoren, waaronder hoofdsponsor JEX, op de nieuwste F2-auto. Ook op het racepak van Verschoor zijn uitingen van het Friese bedrijf te vinden. De coureur is positief over de sponsoring: "Om te winnen in de racerij, moet je vertrouwen hebben in je team, de technologie en het vermogen om je snel aan te kunnen passen.”

7 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01
Fotocredits: James Gasperotti

Bouwkundig tekenwerk nodig? Dan zijn wij jouw partner!

Wij lossen elk tekenvraagstuk voor je op. We begrijpen de achterliggende techniek, schakelen snel en denken met je mee. Van 3D modelleren tot locatiestudie en van NEN 2580 meetrapportage tot werktekeningen. En nog veel meer…

ingenieu(r)s tekenwerk

Balthasar Bekkerwei 76 \ 8914 BE Leeuwarden 058-2161605 \ info@contoer.nl \ contoer.nl

\ Gemeentes Woningcorporaties Architecten Aannemers 11786 CONTOER | Advertentie OF 1/2 pagina.indd 1 15-02-2024 16:43 Flynth. Het beste advies dat we je kunnen geven. Flynth_advertentie_liggend_170x115.indd 1 06/11/2023 17:12

Kunsthandel Veenstra verder met nieuwe eigenaren

Kunsthandel Veenstra, gevestigd naast het historische Smelnehûs in Drachten, heeft sinds 1 maart nieuwe eigenaren. Rixt Veenstra en Jurnt van Westen hebben het roer overgenomen van het echtpaar Jean en Rika Veenstra. Met frisse energie zetten zij de zaak voort, inclusief de lijstenmakerij, kunstuitleen en kunstverkoop. "Na een halve eeuw van toewijding in de zaak, geef ik met een dubbel gevoel de teugels over aan nieuwe handen”, aldus Jean.

Het duo, dat tientallen jaren lang de scepter zwaaide, staat de opvolgers bij met raad en daad. “Mijn vrouw en ik zullen de komende maanden betrokken blijven om een soepele overgang te waarborgen. Het uitzicht op meer vrije tijd in de toekomst is iets waar we naar uitkijken.”

Gevestigde naam met gemeenschapszin Kunstuitleen Veenstra, in 2012 genomineerd voor de Friese Onderneming van het jaar,

IJzerhandel J.M.

Raadsma Dokkum neemt branchegenoot over

Klunder De IJzerwarenspecialist uit Drachten is onlangs overgenomen door IJzerhandel J.M. Raadsma Dokkum. ‘’Door deze overname versterken we gezamenlijk onze positie in Noord-Nederland”, vertelt directeur Jack Raadsma namens het gelijknamige bedrijf. “We vormen een oud en solide familiebedrijf dat meegaat met de tijd en zijn eigen werkmethode hanteert om de klant zo uitstekend mogelijk van dienst te kunnen zijn. De werkwijze van Klunder De IJzerwarenspecialist sluit goed aan bij de werkwijze op onze vestigingen.” Matthieu Kroon, eigenaar van Klunder, is blij dat de persoonlijkheid van zijn bedrijf op waarde wordt geschat. “Met de overname door Raadsma blijft het unieke karakter van ons familiebedrijf geborgd. Passie voor het vak en een hoge mate van betrokkenheid, dé kenmerken van een familiebedrijf, blijven behouden onder de vlag van Raadsma.”

Door de samenvoeging kunnen klanten voortaan terecht in Dokkum, Drachten, Heerenveen, Leeuwarden, Groningen en Emmeloord.

geniet niet alleen bekendheid om zijn collectie en diensten, maar ook om de maatschappelijke betrokkenheid. Jean Veenstra's langdurige inzet binnen de ondernemersvereniging van Drachten (H&I) heeft bijgedragen aan talrijke lokale activiteiten. Kunsthandel Veenstra diende in zijn jaren ook als een platform waar kunstenaars, zowel gevestigd als opkomend, hun werk konden exposeren en live demonstraties konden geven.

9 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01
Otterweg 29 8538 XE Bantega 06 - 10 86 20 05 info@jhenf.nl OF - adv JH Advies en Finance.indd 2 16-10-2023 15:44 HULP NODIG BIJ UW ADMINISTRATIE OF FINANCIERINGSVRAGEN? BEL JAN HEIDA 06 - 108 620 05, UW FINANCIEEL ADVISEUR. SAMEN AMBITIES WAARMAKEN. Bedrijventerrein 't Ges Hendrik Bulthuisweg 26-28 8606 KB Sneek +31 (0)515 55 95 43 +31 646104151 info@middelzee.nl

EEN PARTNER WAAR JE OP KAN BOUWEN!

Slechts 2 kilometer vanaf de A7 aan de Swijnswei in Nij Beets komen, sinds 1977, aannemers en klusbedrijven al bij BouwPartner van der Meulen voor bouwmaterialen in de breedste zin van het woord.

Onze klanten komen naar ons vanwege het uitgebreide assortiment en bovendien kennen ze onze verkoopmedewerkers vaak al jaren. Dit zijn ervaren specialisten, die aan een half woord genoeg hebben.

In de afgelopen decennia groeide BouwPartner van der Meulen uit tot de grote bouwmaterialenhandel met houtloods die het nu is. Sindsdien heeft het bedrijf een 4.000 m2 groot pand met een Bouwshop van 500 m2, een drive-through magazijn en een showroom.

Zoals je ziet reden genoeg om als echte professional ons te bezoeken. Want je weet het: Voor je begint, eerst naar jouw BouwPartner! Swijnswei

2A, 9245 HE Nij Beets T: 0512-460022 | info@bpgvandermeulen.nl

Samen maken we onze leefomgeving toekomstbestendig

Wij zijn een advies- en ingenieursbureau met grensverleggende experts die dagelijks werken aan een toekomstbestendige leefomgeving. Waar wij veilig en gezond kunnen leren, werken, spelen, wonen en

wsp.com/nl

W ilt u op de hoogte gehouden worden van actueel nieuws op notarieel gebied?

Download via de app store onze app.

W ilt u persoonlijk contact?

Gratis inloopspreekuur, elke donderdag van 14.00-17.00 uur. Meesterlijk in persoonlijk advies.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van actueel nieuws op notarieel gebied?

Download via de app store onze app.

Wilt u persoonlijk contact?

Telefoon 0515 - 42 98 88 E-mail info@notarisellemers nl Website notarisellemers.nl Bezoekadres Oude Koemarkt 79, Sneek

Gratis inloopspreekuur, elke donderdag van 14.00-17.00 uur.

W ilt u op de hoogte gehouden worden van actueel nieuws op notarieel gebied?

Download via de app store onze app.

W ilt u persoonlijk contact?

Meesterlijk in persoonlijk advies.

Gratis inloopspreekuur, elke donderdag van 14.00-17.00 uur Meesterlijk in persoonlijk advies.

NOTARISKANTOOR ELLEMERS

Telefoon 0515 - 42 98 88 E-mail info@notarisellemers nl

Website notarisellemers.nl Bezoekadres Oude Koemarkt 79, Sneek

Specialist in waterwerken Stienstra en Van der Wal is de specialist in waterwerken. Met hoogwaardig materieel en een team van ervaren vakmensen, verzorgen we heel diverse waterbouwprojecten voor overheden, bedrijven en particulieren Je kunt onder bij ons terecht voor: � Damwanden en Beschoeiing � Steigers en Vlonders � Trailerhellingen � Bouwkuipen � Houten Bruggen � Remmingswerken � Klapanker systemen � Trillingsvrij funderen. stienstra-vanderwal.nl phone 0515 – 533 243 � info@stienstra-vanderwal.nl Rogmolewei 6, 8651 EP IJlst Damsingel 4, 9262 NC Sumar
groeien.

Terug naar de roots: Meneer Kooi bouwt in Drachten

Meneer Kooi, specialist in zorghulpmiddelen, kiest voor nieuwbouw in Drachten. Om de groei van het medewerkersbestand in goede banen te leiden, opent het bedrijf een nieuw pand aan de A7. “We zijn nu met 50 medewerkers en willen doorgroeien. Op onze huidige locatie in Leek lukt dat niet”, vertelt directeur Gosse Kooi.

De keuze voor Drachten is een bewuste. “Deze locatie is logistiek gezien interessant en levert geen verlies op van medewerkers; we hebben veel Friese werknemers. Bovendien ben ik 18 jaar als ondernemer actief geweest in Drachten. Dat maakt de stap nog logischer.”

Maatwerk

Het bedrijfspand van Meneer Kooi past straks als gegoten, stelt de directeur. “Het is echt maatwerk. We kunnen een goede reinigingsstraat inrichten met separate ruimtes en bouwen een werkplaats met aparte ruimtes voor metaalbewerking, houtbewerking en een stoffeerderij. Zo kunnen we ons proces optimaal inrichten.”

Nieuw kantoor voor De Bakenmeesters

Organisatieadviesbureau De Bakenmeesters is sinds 1 februari gevestigd in het monumentale pand ‘Oosterstate’ aan de Oostergrachtswal in Leeuwarden. Met deze verhuizing creëert men letterlijk ruimte voor groei en kan de organisatie zich verder ontwikkelen.

“We zijn ongelofelijk trots op deze stap”, meldt eigenaar Karin Langhout. “De locatie past perfect bij onze dienstverlening en uitstraling. In het nieuwe pand hebben we de mogelijkheid om directieteams in de boardroom te ontvangen voor onder andere strategische sessies.”

Nieuw concept

De Binnenstudio: interieurscan voor bedrijven

In 2024 biedt De Binnenstudio uit Stiens een nieuw, kortdurend advies aan: de interieurscan voor bedrijven. “Deze scan is een fijne oplossing wanneer de basis van je kantoor, praktijk, school of winkel goed is, maar je het interieur een boost wilt geven”, vertellen binnenhuisarchitecten Linda Hiemstra en Carolien Sloot. “Wanneer je geen tijd of budget hebt voor een uitgebreide verbouwing, maar wel met kleine veranderingen maximaal resultaat wilt behalen.”

De interieurscan leidt tot een praktisch, snel uitvoerbaar interieuradvies op het gebied van kleuren, materialen of styling, melden Hiemstra en Sloot. “We starten met het in beeld brengen van de bestaande situatie en wensen. Vervolgens werken we deze behoeften uit in een overzichtelijk en uitvoerbaar plan. Ten slotte lichten we de gemaakte keuzes in het interieurplan telefonisch toe. Hierna kan de klant deze direct zelf toepassen.”

Gosse Kooi en zijn zoon Jasper slaan de eerste paal op 8 februari
13 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01

• Belastingzaken voor ondernemer en particulier

• Samenstellen jaarstukken

• Salarisadministraties

• Bedrijfsadvisering

Ds. Feitsmawei 1a

• 9108 NE Broeksterwâld

Tel (0511) 421297

www.rosieradministraties.nl

info@rosieradministraties.nl

Boerfinne 12

Aldtsjerk

058 256 10 71

(Ver)bouwen is meer dan het uitvoeren van een opdracht.

info@hooghiemsterbouw.nl

hooghiemsterbouw.nl

Ontzorgend bouwen

Lavendelheide 8D | 9202 PD Drachten info@kbkadministratie.nl | 085-0410204
DE9010733-ONT001-CB021

Moore MKW: óók vertrouwd in Groningen, Assen, Emmen en Meppel

Vanuit de visie om nóg sterker, veerkrachtiger en toekomstbestendiger te worden, zijn accountancy- en advieskantoren Moore MTH, KroeseWevers en UNP begin dit jaar gefuseerd. Directievoorzitter Eric Hutten: “Wij zijn nu één organisatie, één Moore MKW. Voor klanten verandert er feitelijk niets: zij kunnen blijven rekenen op dezelfde vertrouwde en persoonlijke samenwerking.”

Door de fusie kan Moore MKW ook voor het mkb in de noordelijke regio de continuïteit en kwaliteit van de dienstverlening waarborgen. Hutten: “Moore MKW is door de samenvoeging beter in staat proactief in te spelen op digitalisering, innovaties en duurzaamheid. We hebben daardoor voor medewerkers alles in huis om bij te dragen aan persoonlijk geluk, zakelijk succes en onze samenleving. Dát is onze missie. Daarnaast versterken wij onze internationale positie dankzij ons netwerk Moore Global. Hierdoor staan we in verbinding met 30.000 specialisten in meer dan 110 landen.”

HRM-Friesland neemt intrek in nieuw kantoorpand

Allround HR-adviesbureau HRM-Friesland is op vrijdag 1 maart naar een nieuw kantoorpand in Leeuwarden verhuisd. “Dit is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf; onze groei de afgelopen tijd heeft ons oude kantoor in Goutum te klein gemaakt. Eigenaar Mark Ley heeft hard gewerkt aan de verbouwing van ons nieuwe onderkomen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

“Het nieuwe adres luidt Westersingel 30, 8913 CL in Leeuwarden. We kijken ernaar uit om geïnteresseerden te verwelkomen in ons nieuwe kantoor!”

Primeur bij Rentex: robot hangt schone was in containers

Bij wasserij Rentex in Bolsward hangt sinds kort een robot de schone zorgkleding in de containers voor vervoer naar ziekenhuizen en zorginstellingen. Hiermee is Rentex de eerste wasserij ter wereld die dit werk robotiseert. Deze primeur is het resultaat van een samenwerking tussen leveranciers, partners en het team van Rentex.

Het bedrijf wast wekelijks zo’n 250.000 stuks zorgkleding. Ze werden tot nu toe met de hand in de wascontainers gehangen, niet het lichtste werk. Titus Mulder, algemeen directeur bij Rentex: “Om ons werk gezonder en prettiger te maken zoeken we continu naar innovaties. Ook proberen we het altijd slimmer en sneller te doen. Vanuit deze ambitie zochten we contact met onze partners en leveranciers, en ontstond het idee voor een robot die de schone zorgkleding inpakt.”

Mooie uitdaging voor medewerkers

“De robot verbetert de ergonomie sterk”, vervolgt Mulder. “En we doen veel ervaring op hoe je arbeidsintensieve en fysiek belastende taken verder robotiseert. We kunnen de wascontainers nu optimaal beladen.”

15 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01
Dagelijks-Bestuur- vlnr - Ton Rakke - Olaf ten Hoopen - Eric Hutten

Van BHV tot volledige bedrijfsveiligheid

BHV Centrum Friesland B.V. Opleidings- en Kenniscentrum

Training en Advies op het gebied van:

+ BedrijfsHulpVerlening (BHV)

+ Veiligheidsmiddelen

+ Onderhoud & Keuringen

+ VCA Cursussen

+ Brand- en Veiligheidspersoneel

+ RI&E, ontruimingsplannen en plattegronden Wij leveren maatwerk op elk gebied!

BHV Centrum Friesland B.V. Zwettestraat 3 - 3A | 8912 AH Leeuwarden | (058) 30 30 155 info@bhvcentrumfriesland.nl | www.bhvcentrumfriesland.nl

Week van de Circulaire Economie

#watdoejij

Van maandag 11 t/m zaterdag 16 maart 2024 wordt de Week van de Circulaire Economie georganiseerd. In het hele land en natuurlijk ook in Fryslân krijgen goede voorbeelden een podium, ontmoeten voorlopers elkaar en krijgen starters concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan met de circulaire economie. Zo ook de leden van Vereniging Circulair Friesland.

Eén van deze leden is de Cycle-Up HUB. In deze dynamische broedplaats vinden Cycle-Up, Fryslân Fungies, New Food Horizons, Owniez, Pottle en Stadshout Leeuwarden hun thuis. Samen omarmen zij lokale reststromen en toveren zij deze om tot hoogwaardige circulaire producten. Ze bundelen hun krachten en ondernemerschap om circulariteit te versterken en te versnellen. Het is de ambitie van Cycle-Up HUB om lokale reststromen te transformeren tot nieuwe waardevolle grondstoffen en producten. Dit doen ze op een sociale en inclusieve manier. Op de eerste dag van de Week van de Circulaire Economie, maandag 11 maart, wordt de Cycle-Up HUB officieel geopend!

Op de website van Circulair Friesland vind je het Friese programma van de Week van de Circulaire Economie 2024, met een aantal interessante activiteiten. Eet mee tijdens de CIRCO-lunch waar je meer te weten komt over hoe de CIRCO-methode je kan helpen circulaire businessmodellen voor je bedrijf te ontwikkelen. Daarna kun je in gesprek gaan over subsidies voor jouw circulaire ketenkansen, zoals de financieringsmogelijkheden van X-lives.

Ontzettend veel ondernemers organiseren evenementen, zetten initiatieven op en doen mee. Jij ook? #WATDOEJIJ?

Bekijk het hele programma op: https://circulairfriesland.frl/week-van-de-circulaire-economie-2024/

De Ontwikkel Uitblinkers vieren

5-jarig jubileum

Klaske de Jong-Grijpma en Margriet van der Galiën, eigenaren van teamontwikkelingsbureau De Ontwikkel Uitblinkers uit Burgum, hebben een feestje te vieren. Vijf jaar geleden begon hun gezamenlijke avontuur. “Tijdens deze mijlpaal kunnen we met trots terugkijken op de successen en het prachtige bedrijf wat er inmiddels staat”, vertellen ze.

Het duo helpt teams om zich te ontwikkelen en op een hoger niveau te functioneren. “Het is onze missie om een veilige en open sfeer te creëren in teams, zodat deze samen kunnen groeien en boven zichzelf uit kunnen stijgen. Een veilige en open werkomgeving is weliswaar niet vanzelfsprekend, maar wel de basis voor resultaten. Daarom is dit onze focus.”

17 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01
18 OF 2024-01

Delen Private Bank gelooft in de lokale aanpak

Vijf jaar is Delen Private Bank nu gevestigd in Heerenveen. Persoonlijke dienstverlening staat voorop en dat zorgt voor een grote toeloop. ‘We zijn in een stroomversnelling gekomen’, aldus private banker Douwe van der Glas.

19 OF 2024-01 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN

Anders dan de meeste private banks gelooft Delen Private Bank in de lokale aanpak. Juist bij vermogensbeheer en financiële planning vinden klanten persoonlijk contact belangrijk, merkt Douwe van der Glas. Hij is een van de vier private bankers die kantoor houden in Heerenveen, de Delen-vestiging die de noordelijke provincies en de Flevopolder bedient. ‘Onze lokale aanwezigheid is een zeer bewuste keuze. Wij willen dicht bij onze klanten zijn en we horen dat zij dat ook erg plezierig vinden. Zij kunnen gewoon even in de auto stappen of op de fiets en bij ons langskomen. Bovendien kennen we de lokale markt en de bedrijven die hier actief zijn.’

Andere private banks en zeker de grootbanken die deze dienstverlening bieden, kiezen juist voor centralisatie en sluiten steeds meer lokale kantoren. Van der Glas: ‘Zij nemen meer afstand van klanten, automatiseren diensten en hebben grote klantportefeuilles per private banker. Zo komt hun dienstverlening op een lager pitje te staan. Terwijl ik ben opgevoed met het idee: je moet het de klant naar de zin maken. Bij Delen is die ruimte er gelukkig. Ik zeg weleens: ons callcenter zit in mijn broekzak, dat is mijn telefoon.’

Teen in het water

Delen Private Bank is in België een begrip, met vestigingen in vele steden. Sinds 2015 timmert het Belgische familiebedrijf ook in Nederland aan de weg, met dezelfde strategie: lokale kantoren openen. Inmiddels is de bank naast Heerenveen aanwezig in Amsterdam, Den Bosch, Hengelo en Noordwijk, en heeft voor de komende jaren nog een oogje op enkele andere Nederlandse steden.

Aanvankelijk vormde de onbekendheid in Nederland wel een uitdaging voor Van der Glas en zijn collega’s Pieter Dieben en Edwin Roskammer. ‘Daar moesten we hier in NoordNederland echt even doorheen. Het past bij de noorderling om het eerst even aan te kijken. De meeste klanten zijn met een teen in het water gestart en hebben een klein deel van hun vermogen bij ons ondergebracht om te zien hoe we het ervan afbrachten.’ Klaarblijkelijk beviel het, want van vrijwel alle klanten kwamen er de jaren daarna bijstortingen. Van der Glas: ‘Je moet hier eerst een paar jaar zitten, dan ziet men dat je bestaansrecht hebt. Twee jaar geleden ging het vliegwiel echt draaien, vanaf toen hebben we een geweldige portefeuille opgebouwd.’

Inmiddels heeft zich ook een vierde collega bij het team gevoegd: Johan Liezen, met een uitgebreid netwerk in Groningen en Drenthe.

Nuchtere noorderling

Die begintijd was bijzonder voor Van der Glas en zijn collega’s, ook omdat zij afkomstig zijn van grootbanken. Van der Glas werkte jaren bij ABN Amro MeesPierson. Daar was zijn bedje gespreid, maar hij keek uit naar meer ondernemerschap. Dat vond hij bij Delen Private Bank. Vijf jaar geleden werd hem gevraagd een locatie te vinden voor de noordelijke vestiging, plus collega’s en klanten. Over de locatie hoefde Van der Glas niet lang na te denken: dat werd Heerenveen, een centrale plek in de regio én zijn woonplaats. De Fries is geboren en getogen in de stad en bleef er ook met zijn gezin wonen toen hij jarenlang in het Gooi werkte.

Een groot contrast? ‘Dat viel mee. Klanten vonden het wel leuk, zo’n nuchtere noorderling. Ik heb daar een mooie tijd gehad. Maar het was altijd weer fijn hier terug te komen. Ik ken de mensen en houd van de rust die hier vergeleken met de Randstad heerst.’

Kersverse partner van challenger in de schaatswereld Delen Private Bank is sinds kort partner van Team Novus. Waar Delen een challenger is in de wereld van private banking en vermogensbeheer, is Team Novus dat in de schaatswereld. Op weg naar de Olympische Winterspelen van Milaan in 2026 gaat Delen Team Novus drie seizoenen toejuichen.

Reden genoeg om voor de fotografie rond dit artikel te kiezen voor Thialf als inspirerend décor!

20 OF 2024-01
Foto v.l.n.r. Daniel Greig, Dione Voskamp, Naomi Verkerk en Michel Mulder van Team Novus

Young professionals

De ondernemende aanpak van de Delencollega’s past ook mooi bij de klantenkring. Die bestaat, naast vermogende particulieren, vooral uit ondernemers. Vaak gaat het om familiebedrijven, net als Delen Private Bank zelf. In Heerenveen en directe omstreken zijn dat veel transport- en logistieke bedrijven, verder is de spreiding over verschillende bedrijfstakken in de regio groot.

Bijzonder aan Delen Private Bank is dat ook jongere klanten met minder hoge vermogens welkom zijn. Waar klanten bij andere private banks doorgaans over een minimum vermogen moeten beschikken, kijken Van der Glas en zijn collega’s vooral naar de potentie en zo komen de young professionals al snel in beeld. Dat kunnen beginnende ondernemers zijn, maar ook kinderen van vermogende ouders die worden voorbereid op het vermogen dat zij eens zullen erven. ‘Stel dat een jonge ondernemer bijvoorbeeld € 25 duizend van zijn winst wil vrijmaken om te beleggen, dan helpen we hem of haar daar heel graag bij. Dit zijn de grote klanten van later en juist deze groep heeft veel behoefte aan advies.’

Leuk om te zien vindt Van der Glas dat deze jonge groep weliswaar vaker contact zoekt via de app, maar toch ook graag nog af en toe langskomt op kantoor. Daarnaast leggen de jongere klanten onderling graag contact om

met elkaar van gedachten te wisselen over financiële en andere zaken, merkt hij. Delen Private Bank faciliteert dat, met landelijke events speciaal voor deze doelgroep. Ook voor de andere klanten organiseert de private bank geregeld ontmoetingen. Naast inhoudelijke presentaties over beleggen en financiële planning, haken soms bijzondere gasten aan, zoals topsporters. Ook bezoeken aan bedrijven en culturele uitjes staan op het programma. ‘De animo is groot’, aldus Van der Glas, zelf trombonist in verschillende regionale orkesten, waaronder dweilorkest de Glasblazers en brassband Pro Rege. ‘Onze klanten vinden het leuk om met elkaar te sparren, er zijn veel raakvlakken.’

Levendig kantoor

Na vijf jaar in Heerenveen weten vermogende particulieren en ondernemers Delen Private Bank te vinden. ‘De zaken zijn in een

stroomversnelling geraakt’, zegt Van der Glas. Daarom zoekt zijn team er nu een nieuwe collega bij, liefst een wat jonger persoon die het vak wil leren en zich op den duur kan toeleggen op de dienstverlening aan de young professionals.

Die nieuwe collega komt in een fijne omgeving terecht, vertelt Van der Glas, die werd geboren in dezelfde wijk waar Delen nu is gevestigd in een jaren 30-villa. In plaats van deftig donker meubilair met lambriseringen tref je daar een warme, hedendaagse sfeer – met dank aan de dochter van de oprichter van de Belgische familiebank. Als interieurarchitect is zij verantwoordelijk voor de inrichting van alle vestigingen. ‘De bedoeling is dat je je hier thuis voelt én dat hier vaak wat te beleven is’, aldus Van der Glas. ‘Onze eerste gedachte toen we de vestiging in Heerenveen opzetten was: dit wordt een levendig kantoor.’ ■

Delen Private Bank in Heerenveen Beschik je over vermogen dat je wilt beschermen en evenwichtig laten groeien? Kijk vooruit met de winnaar van de IEX Gouden Stier, ‘private bank van het jaar’. Kom langs of neem contact op:

Van Maasdijkstraat 20-22

T: 0513 25 90 00

M: nederland@delen.bank

21 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01
Van links naar recht: Christian van Baarle (Young Professional adviseur), Johan Liezen (Private Banker), Edwin Roskammer (Private Banker), Pieter Dieben (Private Banker) en Douwe van der Glas (Private Banker).

Voor een onvergetelijke vaarvakantie huurt u een motorjacht bij Yachtcharter Houwink Grou

Vanaf € 745 per week.

Ontdek Friesland vanaf het water. Ook Overijssel is snel te bevaren.

De voor- en nadelen van een BV: Wanneer is het juiste moment om een BV op te richten?

Bij ERA Notarissen staan Shinta de Haan en Madleen Kulhan, de enige vrouwelijke notarissen in de stad Leeuwarden, voor u klaar met een persoonlijke benadering en diepgaande expertise. Onze aanpak biedt rust en rechtszekerheid bij het navigeren door de complexiteiten van ondernemingsrecht, met speciale aandacht voor uw individuele situatie en vragen.

“Waarom zou ik een BV oprichten, een eenmanszaak is fiscaal toch voordeliger?”

Inderdaad, voor beginnende ondernemingen kan de eenmanszaak fiscaal voordeliger zijn, vooral door de kleine ondernemersaftrek. Echter, naarmate uw winst groeit of uw een bedrijfspand koopt, kan de BV vorm fiscale en civielrechtelijke voordelen bieden, zoals beperkte persoonlijke aansprakelijkheid en een professionele uitstraling naar de buitenwereld.

U vraagt zich misschien af: “Bij een BV mis ik de kleine ondernemersaftrek. Maar zou bij een faillissement ook mijn woning kwijt kunnen raken, toch?”

Het klopt dat de structuur van een BV bescherming biedt aan uw privévermogen in geval van faillissement, waardoor uw woning en andere

persoonlijke bezittingen in principe veilig zijn. Deze bescherming is een van de belangrijkste voordelen van een BV boven een eenmanszaak, waar persoonlijke en zakelijke bezittigen als één worden gezien.

“Met een BV is alles geregeld, toch?

Of toch niet?” Een BV met meerdere aandeelhouders vereist duidelijke afspraken. ERA Notarissen helpt bij het opstellen van een gedegen aandeelhoudersovereenkomst, vergelijkbaar met ‘huwelijkse voorwaarden’ voor zakelijke partners. Dit zorgt ervoor dat afspraken over winstdeling, investeringen, en procedures bij het vertrek van aandeelhouders duidelijk vastliggen, voorkomend dat toekomstige geschillen uw onderneming schaden.

Bij ERA Notarissen begrijpen we dat uw onderneming uniek is. Met een team van ervaren medewerkers en onze persoonlijke benadering zorgen we dat u met het beste resultaat en een gerust hart onze notarispraktijk verlaat. Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en samen met u de juiste juridische structuur voor uw onderneming te kiezen.

ERA Notarissen

Verlengde Schrans 41 8932 NJ Leeuwarden

Telefoon: 058 2890560

E-mail: info@eranotarissen.nl

BOEK UW BOOT NAAR KEUZE OP WWW.YACHTCHARTERGROU.COM

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk

Waar word jij door geraakt: wat triggert jou op de werkvloer? Waarom kan je het met de ene collega goed vinden en met de andere absoluut niet?

Dat je voortdurend overhoop ligt met de directeur zou weleens kunnen komen doordat die hetzelfde autoritaire gedrag vertoont als je vader vroeger. Perceptie is projectie: alles waar jij je aan ergert zegt iets over je eigen ervaringen. Dit besef kan een enorme eyeopener zijn.

Vraag jezelf dus af: dat ik mij mateloos erger aan dat ene teamlid, wat zegt dat over mij? Iedereen neemt zijn eigen ‘bagage’ mee naar het werk: al zijn jeugdherinneringen en ervaringen. Hoe we op een ander reageren heeft daar dan ook alles mee te maken. Onbewust borduren we voort op patronen uit het verleden, ook al dienen die ons allang niet meer. Hoe graag we ook zouden willen dat de ander zijn manier van doen verandert, we hebben er meer aan om onze eigen manieren onder de loep te nemen. Welk overlevingsmechanisme houdt jou in de tang?

Verander wat niet helpend is Bij Kies Koers begeleiden we een grote diversiteit aan mensen. Deelnemers aan onze trainingen komen er bijvoorbeeld achter dat ze als volwassene onbewust nog steeds iets proberen te bewijzen tegenover hun ouders: succesvol zijn is een plicht waaraan ze moeten voldoen. Of dat nu in het verleden expliciet zo gezegd is of niet. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk, dus alleen jij kan veranderen wat niet meer helpend is.

Persoonlijke ontwikkeling

Als je hiermee aan de slag gaat, ben je bezig met je persoonlijke ontwikkeling. Het vergt lef om goed naar jezelf te durven kijken en je eigen patronen te onderzoeken. Wat is jouw aandeel in zaken die vastlopen binnen de organisatie? Het heeft namelijk geen zin om steeds maar ‘de rotte appel’ uit de organisatie te halen, zodat jij niet meer getriggerd wordt. Dat is een tijdelijke oplossing: er zal altijd een ander voorbij komen die jou weet te raken.

De enige oplossing is om bij jezelf een blijvende verandering tot stand weten te brengen. Kies Koers kan je daarbij helpen. Doe bijvoorbeeld mee aan onze NLP Business 6-daagse, de eerstvolgende start op dinsdag 4 juni. Hier leer je NLP toepassen in een businesscontext.

Ymkje de Vries is eigenaar van Kies Koers, hét NLP-instituut van Fryslân.

Ze is gecertificeerd NLP Trainer, Master Coach en NLP Coaching trainer. Kijk voor meer informatie op www.kieskoers.nl. Reageren op deze column? Mail info@kieskoers.nl

Column
23 OF 2024-01 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN

Brouwer Advocatuur Bolsward

Jacqueline Brouwer, al

25 jaar een gedreven en doortastende advocaat

24 OF 2024-01

Het advocatenkantoor van Jacqueline Brouwer (50) is stevig verankerd in de Bolswarder gemeenschap. Jacqueline karakteriseert zichzelf op haar website als doortastend, gedreven en laagdrempelig. Zij wist al op haar zesde jaar dat zij de advocatuur in wilde en viert dit jaar haar 25-jarig jubileum als advocaat. Met die ervaring zit het dus wel snor. Brouwer advocatuur ‘doorgezaagd’ in vier vragen.

Hoe ben je in Bolsward verzeild geraakt?

Ik ben geboren in het Antonius Ziekenhuis in Sneek, maar heb Amelander ‘roots’. Ik wist al op mijn zesde jaar dat ik de advocatuur in wilde en ben in Groningen rechten gaan studeren. Daarna ben ik vanaf mijn beëdiging in 1999 met heel veel plezier werkzaam geweest bij een advocatenkantoor in Noord-Holland, waar ik uiteindelijk ook ben toegetreden tot de maatschap. Ik woonde in Bolsward zodat ik vijf tot zes keer per week ‘de Dijk over’ moest. Op zich geen probleem, want de auto is een prima plek om te werken. Maar toen er in 2010 en 2013 kinderen kwamen, groeide de weerstand tegen die dagelijkse autorit over de Afsluitdijk, die vaak gepaard ging met files, zodat het er niet leuker op werd. Op 1 januari 2017 heb ik de stap genomen om mijn eigen praktijk te openen in Bolsward. Eerst in een huurpand, een paar jaar later heb ik een prachtig pand gekocht aan het Broereplein, in het historische hart van ‘Hanzestad Bolsward’. En zo is het gekomen.

aansprakelijkheids- en letselschade, voor zowel particulieren als ondernemers. Daarnaast staat er een aantal rechtsgebieden op mijn site waarin ik weliswaar niet ben gespecialiseerd, maar door mijn brede ervaring en de overlap met andere rechtsgebieden doorgaans goed van de hoed en de rand weet. Desgewenst kan ik in gecompliceerde kwesties doorverwijzen naar een collega van mijn voormalige kantoor in Noord-Holland, die is gepokt en gemazeld in dat specifieke onderdeel. Dat is een vangnet waar ik in voorkomende gevallen gebruik van maak.

Waarom naar Jacqueline Brouwer?

Is het voor een ‘eenpitter’ moeilijk om alle op jouw site genoemde rechtsgebieden ‘te behappen’?

Mijn specialisaties liggen met name op het gebied van civiel bouwrecht, ondernemingsrecht, contractenrecht en

De grote kracht van mijn ‘eenmanspraktijk’ ligt hem in de korte lijnen, goede bereikbaarheid en mijn heldere laagdrempelige communicatie. Ik ben niet ‘Mevrouw de Advocaat’, maar Jacqueline Brouwer, Bolswarder onder de Bolswarders. Ik heb weliswaar niet met iedereen geknikkerd, maar ken en herken veel mensen door de vele bestuurlijke activiteiten buiten mijn praktijk om en sponsoring van veel Bolswarder evenementen.

Ik krijg vaak van mijn cliënten terug: ‘Ik hoef geen zes doorkiesprogramma’s door als ik jou aan de lijn wil hebben’. Dat is het prettige van een kleiner kantoor met als voordeel

mijn vangnet, waardoor mijn klanten kunnen rekenen op een breed en deskundig juridisch advies. Kortom, ik sta midden in de Bolswarder gemeenschap en merk dat veel inwoners van Bolsward en omgeving dat prettig vinden en ook trouwens mijn Amelander klanten.

Kijkend in je ‘kristallen bol’; waar staat Brouwer Advocatuur over vijf jaar?

Mijn rechterhand is sinds een paar jaar mijn assistente, Renee Evers, die onder meer de administratie van het kantoor voert en binnenkort haar rechtenstudie afrondt. Het zou erg leuk zijn als ze kan doorgroeien binnen het kantoor, want met twee advocaten kunnen we onze praktijk wellicht verbreden. Mijn hart ligt bij Bolsward én Ameland, waar ik inmiddels een redelijk groot klantenbestand heb. Mijn droom is dan ook om mij uiteindelijk op Ameland te vestigen, wanneer ik het gevoel heb dat ik het wat rustiger aan kan en wil doen. Maar vooralsnog sta ik met beide benen zowel privé als zakelijk midden in de Bolswarder gemeenschap en hoop ik dat nog jaren met veel plezier te mogen doen.

25 OF 2024-01 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN
www.brouweradvocatuur.nl
‘Bij Kuiper hebben ze een volledig beeld van de risico’s die ik loop’

Een kleine acht jaar is Arnoud Mooi in dienst van Kuiper Verzekeringen, waar hij als zakelijk adviseur dagelijks klanten ondersteunt en adviseert in verzekeringsvraagstukken, waaronder begeleiding in risicobeheer. Erik-Jan Dekker van IJsselborgh Real Estate is sinds jaar en dag klant van Mooi. Samen zoomen ze in op hun samenwerking en bespreken ze enkele actuele kwesties.

26 OF 2024-01
‘Samen gaan we na wat we wel of niet verzekeren en afdekken’

Dekker is sinds zijn vijftiende al ondernemer en vanaf die leeftijd betrokken bij meerdere bedrijven. Tegenwoordig is hij mede-eigenaar van IJsselborgh Real Estate uit IJsselmuiden, waarmee hij belegt in vastgoed. Dekker leerde Mooi kennen toen laatstgenoemde werkzaam was bij een verzekeraar. Dekker: “Arnoud was onze vaste accountmanager destijds. Toen hij de stap naar Kuiper Verzekeringen maakte, zijn wij met hem meegegaan. Het typeert wel hoe ik naar een samenwerking kijk. Die is gestoeld op vakinhoudelijke kennis en betrouwbaarheid. Als iets goed is, blijf ik daar trouw aan.”

Maatwerk leveren

Andersom ziet Mooi in Dekker een grote klant waarbij onder meer risicobeheer en waardebepaling centraal staan. Hij probeert vanuit zijn rol continu invulling te geven aan alle gebieden die een ondernemer als Dekker tegenkomt in zijn bedrijf. “Verzekeren is niet alleen een oplossing. Het doel is om samen tot inzichten te komen, waarbij we rekening houden met bijvoorbeeld actuele innovaties als energieopslag en zonnepanelen, maar ook met preventieeisen van verzekeraars. Een stuk maatwerk dus”, aldus Mooi. Dekker aanvullend: “Ik loop tegen diverse vragen aan. Wat verzeker ik wel en niet? Hoe groot is de kans dat een fundering verloren gaat bij brand? Verzeker je glasschade specifiek of niet? Operationele zaken horen daar evenzo bij. Hoe zorg ik dat ik met mijn panden niet met oververzekering te maken heb? Soms komt het voor dat de verplichte keuring van de elektrische installatie niet is uitgevoerd. Als je dan schade hebt, krijg je aanzienlijk minder of kan het zijn dat je helemaal geen uitkering krijgt. Arnoud wijst ons daarop. Als adviseur laat hij niets aan het toeval over.”

Preventie-eisen

Al eerder noemde Mooi de preventie-eisen vanuit verzekeraars. Het is een van de actuele verzekeringsthema’s die hij constant naar voren laat komen in gesprekken met klanten. “We blijven op het belang hiervan hameren. Brandbare materialen moeten een bepaalde afstand tot de gevel hebben, om maar een voorbeeld te noemen. Wat dat betreft is het een beetje ‘don’t shoot the messenger’. Als er echter een grote calamiteit is bij een klant, hoop je dat alles voldoet aan de eisen”, zegt Mooi. Dekker: “Bij Kuiper brengen ze onze risico’s in kaart. Arnoud denkt mee en is sparringpartner, waarbij we samen nagaan wat we wel of niet verzekeren en afdekken. Als we al die risico’s in beeld hebben wordt het niet perse goedkoper, maar hebben we wél alles gedekt en onder controle.”

Denken in oplossingen

Waar Dekker naar Mooi en indirect Kuiper Verzekeringen kijkt als een zelfstandige, onafhankelijke intermediair, die ook meerdere volmachten namens diverse verzekeraars voert, daar ziet Mooi in Dekker een ondernemer die de zaken graag op orde heeft. Mooi: “Het contact met Erik-Jan is prettig. Er is ruimte voor discussie, maar we komen er altijd uit. Vanuit mijn positie probeer ik op proactieve wijze in oplossingen te denken.” Dekker afsluitend: “Met kennis van de markt kan Arnoud snel schakelen als het mogelijk is. In de vastgoedwereld is die snelheid soms welkom. Daarnaast hebben we een atypische manier van zakendoen. Als beleggers gaan we wat meer tegen de markt in. Als iedereen koopt, vinden we dat minder interessant. Door de hogere rentes haken veel partijen af. We willen juist nu groeien en onze portefeuille uitbreiden. Arnoud is met Kuiper Verzekeringen in staat om daarin mee te gaan qua ondersteuning en advisering.” ■

www.kuiperverzekeringen.nl
27 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01

Jakob Bruin voor ‘als je een goed bakje koffie weet te waarderen’

Een lekker bakje koffie of thee is in ieder bedrijf, instelling of gewoon thuis onmisbaar. Jakob Bruin in Sumar levert nieuwe en gebruikte koffiemachines, verzorgt het onderhoud, reparaties, levert eigen gebrande koffiesoorten en smaakvolle theevariaties. “Zo vind je bij ons alles onder één dak”, aldus eigenaar Sjaak Bakker.

28 OF 2024-01

Zelf zit Bakker al ruim twintig jaar in het koffievak. Drie jaar geleden vond hij het tijd om zijn eigen koffiebedrijf op te starten. In september 2023 verhuisde het bedrijf naar de Solcamastraat 47 in Sumar. “Steeds meer klanten weten ons te vinden. Op onze nieuwe locatie hebben we alle ruimte die we nodig hebben met een kantoorpand, loods, showroom en voldoende parkeergelegenheid.”

De nadruk binnen het bedrijf lag in eerste instantie op de verkoop van nieuwe koffiemachines en de reparatie van gebruikte apparaten, maar ondertussen is daar de levering van ingrediënten bijgekomen, legt Bakker uit.

Groei

Het aantal bedrijven en particulieren ‘die een goed bakje koffie weten te waarderen’ blijft groeien. “Wij kunnen bedrijven en instellingen ontzorgen door goede koffiemachines en een lekkere koffiemelange met een eigen identiteit te leveren. Wij branden koffie op smaak, die qua afdronk niet heel bitter is. In samenwerking met een koffiebrander hebben we vier verschillende soorten koffie op de markt gebracht. En de Jakob Bruin koffie valt goed in de smaak, zo blijkt uit de positieve reacties van onze klanten.”

Service

Persoonlijke contacten, korte lijnen en snelle service: dat staat bij Jakob Bruin voorop. “Duidelijke afspraken, goede communicatie en doen wat je zegt, dat is bij ons belangrijk.“

Het omgaan met klanten en de diversiteit aan mensen, maakt het koffievak leuk en uniek. “En dat in combinatie met onze producten. Het gaat over koffie en thee. Iedereen heeft daarbij een eigen mening en beleving. En die combi maakt het een heel leuk vak.”

Voorraad

Het koffiebedrijf heeft – naast nieuwe koffiemachines - veel onderdelen op voorraad en kan vaak machines nog repareren. “Je hoeft niet altijd direct een nieuwe koffiemachine aan te schaffen. Als reparatie mogelijk is dan kan de machine vaak nog wel een rondje mee.”

Duurzaamheid speelt verder een steeds grotere rol bij Jakob Bruin. “Je ziet dat bedrijven of particulieren heel bewust kiezen voor een koffiemachine die is gerefurbished. De vraag naar dit soort apparaten blijft groeien en daar spelen wij op in.”

Naam

Bij de start ging Bakker op zoek naar een goede naam voor zijn koffiebedrijf. Uiteindelijk werd voor de naam Jakob Bruin gekozen. “Mijn officiële naam is Jakob Bruin Bakker, maar mijn roepnaam is Sjaak. De naam is pakkend en is heel toepasselijk voor een koffiebedrijf.”

In de afgelopen drie jaar is Jakob Bruin uitgegroeid tot een gerenommeerd koffiebedrijf. “We krijg via-via en door mondtot-mondreclame steeds meer klanten. We hebben zo een gezond en goed netwerk opgebouwd, die met ons meedenkt.’’

Contact

Bakker wil de komende jaren het bedrijf Jakob Bruin naar een hoger niveau tillen, maar voegt daar direct aan toe dat hij ‘vooral wil genieten van hoe het nu gaat’. “We hebben een mooi team en willen zo op een gezonde manier doorgroeien”, zo besluit de eigenaar. ■

www.jakobbruin.nl

29 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01

Hoekstra Brandbeveiliging en Adviesbureau in Ureterp:

‘Een bewuste keus, een veilige keus’
30 OF 2024-01

Hoekstra brandbeveiliging en Adviesbureau in Ureterp timmert al meer dan twintig jaar aan de weg en zorgt als gerenommeerd bedrijf voor de veiligheid van ruim 7000 klanten in het hele land. Ondertussen staan Jozefien en Chris Hoekstra als nieuwe generatie klaar om het stokje van hun ouders over te nemen en het bedrijf voort te zetten.

Hoekstra Brandbeveiliging is een KIWA gecertificeerd bedrijf met elf onderhoudsmonteurs/vertegenwoordigers in de buitendienst en vijf medewerksters in de binnendienst. Ze voorziet haar klanten van brandblusmiddelen zoals brandblussers en brandslanghaspels, noodverlichting, rookmelders, AED en EHBO-dozen en zorgen voor het onderhoud aan bovengenoemde materialen. “Wij zorgen ervoor dat zowel kleine als grote ondernemingen volledig brandveilig worden ingericht.”

Bovendien worden er zowel op het hoofdkantoor in Ureterp als op locatie bij de klant BHV-cursussen (bedrijfshulpverleningscursussen) gegeven. “We hebben zo in de loop van 22 jaar veel naamsbekendheid opgebouwd. Al onze onderhoudsdeskundigen zijn REOB gediplomeerd, wat betekent dat zij onderhoud aan brandblusmiddelen mogen uitvoeren. Daarnaast voldoen wij als KIWA gecertificeerd bedrijf aan alle wet- en regelgeving met betrekking tot gezondheid, veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid.”

Start

Hoekstra Brandbeveiliging is een echt familiebedrijf, dat in 2002 door Sander en Tiny Hoekstra is opgestart. “Sander, onze vader ging op pad en heeft door koude acquisitie het klantenbestand opgebouwd.”

In 2004 kwam de eerste werknemer in dienst en in 2005 bracht Hoekstra Brandbeveiliging een eigen merk brandblusser De Vuurvreter® op de markt. “De afgelopen 22 jaar heeft ons bedrijf zich zowel op dienst- als productniveau geïnnoveerd en uitgebreid tot waar wij vandaag staan” zo vertellen Chris en Jozefien enthousiast over de geschiedenis van hun bedrijf.

Duurzaamheid

Zowel binnen als buiten het bedrijf ligt de nadruk op duurzaamheid en milieuvriendelijk werken. De nieuwe ontwikkelingen hebben geleid tot PFAS/Fluor-vrije brandblussers van Hoekstra Brandbeveiliging.

Ook binnen het bedrijf wordt er duurzaam gewerkt met gescheiden afvalstromen en milieuvriendelijke producten. Binnenkort wordt de eerste elektrische bus aangeschaft. “We maken de switch naar elektrisch.”

31 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01

- Engineering, productie en montage

- Trappen en bordessen

- Apparatenbouw

Branches: Voedingsmiddelen industrie, Industrie

- Breed machinepark, zetten t/m 12 meter

- Constructie en machinebouw

- Bulkhandling en transporttechniek

Branches: Industrie, milieutechniek

Gecertificeerd:

- EN-ISO 3834-2

- EN 1090-1 EXE 3

- VCA **

- Productiehal aan het Van Harinxmakanaal

- Gecertificeerd laswerk

- Produceren onder keur

Branches: Weg- en waterbouw, Offshore, Industrie

- Reparatie en onderhoud luiken en hydrauliek cilinders

- Dealer dek kranen

- Dekluikensystemen

Branches: maritiem

www.verbionvloeren.nl DE BODEM TOT SUCCES WIJ MAKEN UW VLOER MET VEEL PLEZIER Industrieel Antislip Vloeistofdicht Decoratief Emissievrij Antistatisch J.A. Koningstraat 21 9672 AC Winschoten info@verbionvloeren.nl 0597 - 42 28 00
www.moss-group.nl
'De afgelopen 22 jaar heeft ons bedrijf zich zowel op dienst- als productniveau geïnnoveerd en uitgebreid tot waar wij vandaag staan..'

Sterke punten

Het hoofdkantoor met werkplaats en magazijn in Ureterp is goed gesitueerd vlakbij het bedrijventerrein Drachten-Azeven. “Dat is één van onze sterke punten. Daarnaast zijn we een voorraadhoudend bedrijf, hebben we korte lijnen, persoonlijk contact, Friestalige collega’s, ook landelijke dekking en een vlotte service waardoor we snel kunnen leveren. Als een klant belt, gaan we er nog diezelfde week naartoe.”

Dat is ook het mooie van het werk, vindt Chris, die in de buitendienst de onderhoudsmonteurs aanstuurt. “Je komt overal over de vloer: van bouwonderneming tot horecagelegenheid en van boerenbedrijf tot winkelpand. Je leert veel mensen kennen. Zo is er geen dag hetzelfde.”

Het geeft een goed gevoel om – na de jaarlijkse controle - weer alles veilig achter te laten bij de klanten. “We maken alles in orde. Als je dan wegrijdt bij een klant dan weet je dat het brandveilig weer helemaal up-to-date is.”

Klanten

Zo rijden de onderhoudsmonteurs van Hoekstra Brandbeveiliging van de Waddeneilanden, waar ze ieder jaar zo’n acht weken zitten tot aan Sittard, kortom door heel Nederland. “Sommige klanten hebben meerdere vestigingen verspreid door heel Nederland. Het grootste deel van onze klantenkring bevindt zich boven de lijn Zwolle-Amsterdam.“

Tot de klanten van Hoekstra behoren ook gemeenten, scholen en zorginstellingen. “Vanuit de brandverzekering, bouwbesluit en Arbo Wet is het verplicht om goede blusmiddelen aan te schaffen en deze te laten onderhouden door een KIWA gecertificeerd onderhoudsbedrijf. We zijn gericht op de zakelijk markt maar zien ook veel particulieren langskomen. Wij merken dat het mensen toch een veilig gevoel geeft om een brandblusser te hebben zowel in het bedrijfspand als op de boot, in de caravan of naast de houtkachel.”

Team

Met het mooie team van Hoekstra Brandbeveiliging samen gestaag en stabiel doorgroeien: dat is de wens van de Chris en Jozefien. Beiden hadden ze van jongs af aan al de wens om te ondernemen en het bedrijf van hun ouders voort te zetten. “Onze ouders wilden eerst dat we ergens anders aan het werk gingen om ervaring op te doen. Zo hebben we allebei andere banen gehad en zijn pas later in het eigen bedrijf begonnen te werken.”

Het klantenbestand groeit nog steeds en Hoekstra Brandbeveiliging wordt steeds vaker benaderd door grote partijen en instanties. “We zijn groot geworden met kleinere bedrijven, maar door onze naamsbekendheid sluiten grote bedrijven zich steeds vaker bij ons aan.”

Persoonlijk contact met de klanten is en blijft belangrijk bij Hoekstra Brandbeveiliging, aldus Chris en Jozefien. “Zo hebben we altijd gewerkt en daardoor blijven de klanten ook bij ons. Wij zijn een no nonsens familiebedrijf en hebben er echt zin in om het bedrijf zo voort te zetten als nieuwe generatie.” ■

www.hoekstrabrandbeveiliging.frl

33 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01
Oneindige WINDSPOREN WIND, WATER, ZILTE ZEELUCHT EN ONTHAASTEN INBEGREPEN REDERIJ ’VOORUIT’ Rozengracht 31, 8861 EX Harlingen Tel: 088-7333745 • Fax: 0517-430 299 info@rederij-vooruit.nl • www.rederij-vooruit.nl ® Uw ICT-specialist! Uw ICT-specialist! Burgum Westersingel 49A 0511-200200 ICT-diensten | netwerkbeheer development | beveiliging computers | reparatie | telecom info@okepc.nl info@okepc.nl

Het vormgeven van jouw erflandschap

‘Rijkdom’ is een breed begrip. Wikipedia zegt: ‘Rijkdom of welstand is sociaaleconomisch gezien het overvloed aan geld, land, grondstoffen en bezittingen’. Ik vind deze definitie te kort door de bocht, want het gaat ook om emotionele rijkdom. De vererving is dan ook meer dan het laten opmaken van een testament; het gaat om het vormgeven van jouw erflandschap.

In de hedendaagse wereld gaat het vaak om bezittingen en deze worden gemeten aan de hand van bankrekeningen en eigendommen. Het is van cruciaal belang om te erkennen dat ware rijkdom niet uitsluitend te vinden is in tastbare bezittingen. Het gaat net zozeer om de liefde, wijsheid en verhalen die we doorgeven. De nalatenschap is wat mij betreft dan ook méér dan alleen het testament.

Geboorte

De geboorte van je kind is een liefdevolle gebeurtenis; vanaf dat moment ben je verantwoordelijk voor een ‘ander’ leven en begint ook jouw nalatenschap. Je baby heeft namelijk deels jouw genen meegekregen. De meeste ouders openen per direct een rekening bij de bank om een spaartegoed voor hun kinderen op te bouwen, zodat deze ‘later’ een startvermogen hebben voor de studie, auto of woning. Als ouder geef je dus een stukje DNA door, maar daarnaast ook al een stukje vermogen!

Lachende gezichten

Gedurende het leven deel je jouw levensvisie en breng je kinderen de normen en waarden van jouw gezin bij. Naarmate ze ouder worden verandert hun levenshouding, maar de basis is gelegd. Bij mijlpalen zoals ‘het gaan studeren’, kun je financieel ondersteunen door middel van jaarlijkse schenkingen. Hiermee draag je niet alleen emotionele rijkdom over, maar ook financiële steun - voor bijvoorbeeld studiekosten of huisvesting dicht bij de opleidingsinstelling. Jouw schenking kan rekenen op lachende gezichten. Dat is toch leuker dan de bijschrijving van een bedrag, nadat je bent overleden.

Herinneringen

De ware erfenissen zijn geen materiële schatten. Het zijn vooral de herinneringen aan mooie momenten, ervaringen en diverse levenslessen. Het draait niet alleen om het bezit, maar ook om de mogelijkheid om vermogen over te dragen bij leven. Hoe dankbaar is je (klein) kind als je vertelt dat je een schenking doet? Eindelijk kan je zoon gaan verbouwen en je dochter haar onderneming starten. Je maakt nieuwe herinneringen en die zijn voor altijd!

Laat jouw erfenis meer zijn dan enkel een testament en zorg ervoor dat het een voortzetting is van de waardeoverdracht, die je bij het leven al bent begonnen.

Vera Stilma

Vera Stilma is directeur van Vermogensbeheer Friesland. Als adviseur vermogen is zij gespecialiseerd in fiscale constructies en het beleggen met respect voor mens & natuur.

www.vermogensbeheer.frl

Column
35 OF 2024-01 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN

Brandsma Digitaal Meten uit Bolsward brengt robotisering naar de bouw

BDM is specialist in het uitvoeren van digitale maatvoering. Het innovatieve Friese bedrijf investeert graag in de nieuwste meettechnieken en won daarvoor zelfs al eens een prijs. Als voorloper in digitale data brengt BDM sinds begin dit jaar als eerste in Nederland robotisering naar de bouw met de LayoutPrinter. Deze beweeglijke robot print CAD-tekeningen rechtstreeks op de werkvloer met een indrukwekkende snelheid en precisie.

Nieuwe LayoutPrinter zal bouwprojecten aanmerkelijk efficiënter maken

36 OF 2024-01
Scan en ervaar in deze video hoe de LayoutPrinter® het werk op de werkvloer transformeert!

Directeur eigenaar Rein Brandsma verwacht veel van zijn nieuwste aanwinst; “Deze innovatie betekent een revolutie in de bouw als het gaat om nauwkeurig en efficiënt werken. Het risico op vertraging bij de start van nieuwe projecten wordt met de nieuwe werkwijze namelijk sterk verkleind.” De LayoutPrinter is een product van marktleider HP, dat vorig jaar met succes in de VS is geïntroduceerd. De printer kan met een nauwkeurigheid van 3 mm direct op allerlei ondergronden printen. Arbo technisch lastig handwerk wordt zo overbodig. Bovendien geeft deze manier van werken extra mogelijkheden als het gaat om de detaillering van tekeningen. Belangrijk in een tijd waarin er met veel verschillende, soms buitenlandse partijen op de bouwplaats wordt gewerkt. Voor opdrachtgevers is het

ook een mooie manier om inzicht en ‘gevoel’ te krijgen bij de indeling.

Brandsma verwacht dat er enige overtuigingskracht voor nodig zal zijn om de soms toch wat traditioneel ingestelde aannemerij te overtuigen. Zelf was hij bij de eerste presentatie in Duitsland volledig overtuigd van de kansen. “Vanaf nu kunnen we ondernemers helpen om tekeningen rechtstreeks op de (bouw)locatie te printen. Door de snelheid, de nauwkeurigheid en de extra informatie kan het project een vliegende start maken en trefzeker volgens planning worden opgeleverd. Dat laatste zal de sector zeker aanspreken omdat vertragingen al snel veel geld kosten. De inzet van de LayoutPrinter zal zichzelf terugverdienen, zo meent Rein.”

De printrobot werkt sneller dan handmatig uitzetten. Wanden, deuren, stopcontacten, luchtsystemen, rookmelders, alles kan vooraf keurig uitgetekend worden. Als belangrijkste toepassing ziet Brandsma het uitzetten van casco’s, installatiewerk en bijvoorbeeld nieuwe machinelijnen. Het bedrijf verwacht ook nieuwe markten te kunnen betreden zoals het inrichten van grote magazijnen en winkels. De standbouw en evenementenbranche heeft eveneens interesse getoond. Kleinschaliger toepassingen zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld kantoor- en woninginrichting.

Het zal nieuwsgierig zijn om te ervaren wat de nieuwe techniek nog meer kan gaan betekenen voor de bouw en andere sectoren. Wat dat betreft denkt BDM graag mee in toepassingsmogelijkheden waar ze zelf nog niet aan gedacht hebben. Bedrijven die nieuwsgierig zijn naar de LayoutPrinter kunnen zich via www.bdm.nl aanmelden voor een demonstratie. Op die website is ook een aansprekende video van de slimme robot te vinden. ■

www.bdm.nl

37 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01

De Harmonie viert 150-jarig bestaan

‘Jubileumjaar is vliegwiel voor vele verbindingen’

“Dit is voor jou. We willen graag dat je je hier fijn voelt. En we hopen dat we jou iets kunnen meegeven.” Elke voorstelling in Stadsschouwburg De Harmonie draait om verbinding en met elkaar iets bijzonders beleven, vertellen Jelle van der Meulen, hoofd programmering, en Ira Judkovskaja, artistiek coördinator van het jubileumjaar. Het 150-jarig bestaan van de Leeuwarder schouwburg vormt een prachtig vliegwiel om nog meer verbindingen aan te gaan. Zowel met de grote diversiteit aan bezoekers als met samenwerkingspartners.

38 OF 2024-01
39 OF 2024-01 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN
‘Ons jubileum is een mooie aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan en samen iets op te starten’
- Jelle van der Meulen, hoofd programmering

De kernwaarden van De Harmonie zijn kwaliteit, actualiteit en toegankelijkheid. Alle voorstellingen voldoen aan deze kernwaarden. In dit jubileumjaar worden een aantal voorstellingen bovendien ‘opgetild’: ze krijgen extra aandacht, zodat iedereen die erbij betrokken is en komt kijken eveneens een beetje opgetild wordt.

Ira: “We gebruiken dit jubileumjaar ook om zichtbaar te maken wat er speelt in de maatschappij. Toen De Harmonie 150 jaar geleden begon als sociëteit paste dat goed bij die tijd, bij deze tijd past bijvoorbeeld

The Rotterdam Drag Show die we in januari hadden heel goed.” Niet alleen was deze show uitverkocht, de Love For All party na de voorstelling was een hele bijzondere viering, vertelt Ira. “Zoveel verschillende mensen: prachtig om te zien. We hebben echt mensen bij elkaar gebracht die avond.”

Wat aandacht nodig heeft

Jelle: “Dat is precies wat in het Koersplan van De Harmonie staat: verbinding en ontmoeting staat centraal. Die verbinding creëren we door ideeën bij elkaar te brengen. We hebben Ira gevraagd dit jaar alle ideeën te verzamelen: zowel intern als bij samenwerkingspartners. We brengen al die ideeën samen in onze voorstellingen, samen vormen ze één kloppend verhaal.”

Ira: “Ik heb dankzij alle ideeën en verhalen een goed beeld gekregen van wat er leeft en wat aandacht nodig heeft. Theater kent twee soorten publiek: cultuurliefhebbers die kaartjes kopen voor shows die ze willen zien, en mensen die op een andere manier met ons in aanraking komen. Zoals scholieren die vanuit school een voorstelling mogen bekijken, of bedrijven die bij De Harmonie een ruimte huren voor een evenement of symposium. Dit jaar bereiken we beide

stromen niet alleen met bijzondere voorstellingen, maar ook met alles wat we er omheen organiseren.”

Klein gebaar, veel impact

Iets bijzonders organiseren hoeft bovendien niet per se in de schouwburg te gebeuren. Op uitnodiging van De Harmonie speelden op Blue Monday bijvoorbeeld pianisten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen klassieke stukken in de Leeuwarder stationshal. Ira: “Dat deden ze om reizigers op te vrolijken op die ‘sombere maandag’. Een klein gebaar met veel impact. Reizigers vonden het te gek om zeven uur ’s ochtends een jonge pianist te zien spelen. Uit dit soort initiatieven volgen weer gesprekken over andere ideeën. We gaan in dit jubileumjaar samenwerkingen aan voor nu en de toekomst.”

Studenten en klassieke muziek Samen met Keunstwurk organiseerde De Harmonie begin februari bovendien een open workshop arrangeren, onder andere voor studenten van D’Drive en de Academie voor Popcultuur. Kobi Arditi, bekend van Kytemans Hiphop Orchestra en New Cool Collective, ging tijdens de workshop in op hoe zijn klassieke scholing invloed heeft op zijn werk in de pop en jazz. Ira: “We doen ons werk niet om ‘publiek binnen te halen’, maar om voor verschillende doelgroepen iets te kunnen betekenen.

Studenten hoorden van Arditi dat je om goed te kunnen arrangeren de klassieke muziek nodig hebt: daar waren ze enorm van onder de indruk. Een aantal van hen waren de volgende dag zelfs aanwezig bij de Masterclass klassieke muziek voor studenten van het Prins Claus Conservatorium.” De Harmonie programmeert bovendien klassieke muziek van wereldniveau. Jelle: “Dat hebben we een paar jaar geleden ingezet. Nu het niveau steeds hoger wordt, willen we dit ook groter naar buiten brengen. We brengen dit seizoen bijvoorbeeld twee keer Vivaldi: in maart en in juni.”

Futurisme met Circulair Friesland

In maart is ook de dansvoorstelling ‘ATMEN / evolution is silently unfolding’ te zien: deze neemt bezoekers mee naar het jaar 2200. Is er dan nog wel hoop voor mensen en de natuur? Ira: “Samen met de Vereniging Circulair Friesland (VCF) organiseren we bij deze theaterbelevenis op vrijdag 8 maart een Circulair Grand Café. Hieraan werken VCF-partners mee, zoals: Spark the Movement, Snoek Puur Groen, de Friese Milieu Federatie, het Fryske Gea en Generatie Fryslân 2035. Inspirerende sprekers zoals Tessa Kramer en Laura Menting geven ons tools hoe we naar de toekomst kunnen kijken en in kleinere groepen denken we dieper na over het onderwerp.”

‘Organisaties kiezen er bewust voor zich aan een voorstelling te verbinden. Wij denken hier graag over mee.’
- Ira Judkovskaja, artistiek coördinator jubileumjaar
40 OF 2024-01

Samenwerkingen jubileumjaar Stadsschouwburg De Harmonie initieert, versterkt en verdiept samenwerkingen. De samenwerkingspartners in dit jubileumjaar tot nu toe op een rijtje:

• Vereniging Circulair Friesland

• Spark the Movement

• Snoek Puur Groen

• Friese Milieu Federatie

• It Fryske Gea

• Generatie Fryslân 2035

• Onderwijsinstelling Firda

• NHL Stenden

• Opleiding D’Drive Podiumkunsten, Productie & Events

• Keunstwurk

• Academie voor Popcultuur

• So You Think You Can Drag

• Prins Claus Conservatorium in Groningen

• Meemaakpodium Toon

J.S. Superstar met Firda

Ook rond de musical Jesus Christ Superstar in april brengt de schouwburg mensen met elkaar in verbinding. Samen met de opleiding Pedagogisch Medewerker van Firda geeft De Harmonie rondom deze voorstelling invulling aan lessen over burgerschap en levensbeschouwing.

Ira: “We organiseren gesprekstafels met begeleiders vanuit muziek, theater en religie. Samen gaan we in gesprek aan de hand van de voorstelling.” Op 20 juni organiseert Firda in De Harmonie bovendien een landelijk symposium over burgerschapslessen voor het MBO.

Vliegwieleffect

Jelle: “Zo hebben we dit eerste half jaar elke maand een voorstelling waar we extra aandacht aan besteden. We merken dat organisaties ons jubileum een mooie aanleiding vinden om met elkaar in gesprek te gaan en samen iets op te starten: het werkt echt als een vliegwiel.” Ira: “De uitdaging is om die samenwerkingen ook na dit jaar door te laten lopen.” Jelle knikt: “Vroeger werden theaterzalen gekoppeld aan bedrijfsnamen bij wijze van sponsoring. Tegenwoordig vinden ondernemers en organisaties inhoudelijke verbindingen veel interessanter.

Ze willen gekoppeld worden aan projecten waarbij ze echt impact kunnen maken: voor bijvoorbeeld jongeren, talenten of andere maatschappelijke doelen.” Ira: “Organisaties kiezen er bewust voor zich aan een voorstelling te verbinden. Wij denken hier graag over mee.”

Extra aandacht

Ira vervolgt: “We zijn voor de tweede helft van het jaar druk bezig uitzonderlijke producties naar Leeuwarden te halen. Die kunnen we nog niet benoemen, maar het gaat echt om topkwaliteit.” Jelle: “We gaan dit najaar vanuit hetzelfde vertrekpunt verder met ons jubileumjaar. We maken verbinding met allerlei doelgroepen én samenwerkingspartners: het kan alleen maar mooier worden!” ■

Kijk voor alle (jubileum)voorstellingen op www.harmonie.nl

41 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01

'Focus op wat je wilt'

‘Focus op wat je wilt’

Contact

Prins Bernhardstraat 1a 9251 CG  BURGUM

06- 1336 2669 info@kieskoers.nl www.kieskoers.nl

Alleen dan kun je doelen halen. Positief denken is namelijk niet genoeg. Wil je verder met je bedrijf en vooruitgang? Pak dan je stuur en grijp je kans.

Kijk voor het volledige aanbod op onze website

Kies voor een opleiding of training bij Kies Koers.

21 en 22 maart Systemische Workshop

15 april NLP in 1 dag

19 april Familieopstellingendag

4 juni NLP Business 6-daagse

Lancering Ella Society groot succes:

ruim 100 aanmeldingen binnen twee maanden

Begin dit jaar bundelden Carina Roemers, Aisha Krako-Bransen en Sonja Schaafsma-Brakema hun krachten om een nieuw, groots en verrassend vrouwennetwerk op te zetten in het noorden van ons land. Het resultaat is Ella Society: een netwerkclub voor 400 ondernemende vrouwen. Begin maart lanceerden de initiatiefnemers het netwerk tijdens de Grote Netwerkshow bij Van der Valk in Leeuwarden. De opkomst was groot. Het enthousiasme van de aanwezigen nog groter!

Ella Society is een uniek concept dat nog niet bestond in het Noorden. Binnen twee maanden na de bekendmaking van het initiatief medio januari hebben al ruim 100 vrouwen zich ingeschreven. “We zien steeds vaker dat zzp’ers of thuiswerkers zich alleen voelen in hun werk. Veel vrouwen willen graag verbinden, inspireren en van elkaar leren. Met de inspirerende en gezellige evenementen van Ella Society spelen we in op die behoeften”, aldus initiatiefnemer Carina.

Verbinding, inspiratie en groei Het succes van Ella Society ligt besloten in de omvang van het netwerk. Hoewel de bijeenkomsten hoofdzakelijk in Leeuwarden en Groningen zullen plaatsvinden, kan iedereen zich inschrijven. De aanmeldingen komen inmiddels uit zeven provincies.

Aisha: “Met, uiteindelijk, 400 leden streven wij ernaar om vrouwen te verbinden, inspireren en te laten groeien op zowel zakelijk als persoonlijk vlak. We hopen dat Ella Society over tien jaar nog steeds een begrip in de wijde regio is.”

Jaarprogramma

Het jaarprogramma staat volledig in het teken van deze drie doelen. Om de drie weken vindt een evenement plaats met steeds wisselende inhoud, zoals masterclasses, trainingen, inspiratieavonden, netwerkwandelingen, intervisiesessies en diners. Daarbij doen de initiatiefnemers het graag anders dan anders: bij Ella Society zijn geen verplichte handenschudsessies of ongemakkelijke voorstelrondjes, maar wervelende shows waarin je elkaar steeds beter leert kennen.

“We kunnen alles organiseren wat onze leden willen. De mogelijkheden zijn eindeloos”, aldus Sonja.

App

Speciaal voor het netwerk is een app ontwikkeld, waarmee leden elkaar ook online kunnen vinden. Via deze applicatie kunnen ze eenvoudig contact leggen, elkaar aanbevelen of vragen stellen. Het doel is een netwerk te bouwen dat echt iets oplevert, of dat nu nieuwe vriendschappen zijn of nieuwe klanten. Met 400 vrouwen zijn er - steeds opnieuw - matches te maken.

Ondernemende vrouwen uit het Noorden kunnen zich nog steeds aanmelden als lid. Meer informatie vind je op www.ellasociety.nl en via Instagram-account @ella_society. ■

43 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01
Foto:
Roos van der Wiel Fotografie

Bedrijfstraining door financieel coach Ankie Horjus

‘Jouw medewerker heeft geldstress. Wat nu?’

Een medewerker die geldstress heeft functioneert net zo slecht als iemand die 24 uur niet geslapen heeft, heeft Harvard University onderzocht. “Zo’n werknemer is op z’n zachtst gezegd niet op z’n scherpst”, aldus financieel coach Ankie Horjus. Dankzij haar bedrijfstraining ‘Herken de signalen van financiële problemen’ wordt in steeds meer organisaties geldstress opgelost.

44 OF 2024-01
‘Ik leer werkgevers en HR-professionals signalen van geldstress te herkennen en geef hen tools om het gesprek aan te gaan. Vervolgens help ik medewerkers weer rust in hun financiën te krijgen.’

Subtiele signalen herkennen

Ankie vertelt dat medewerkers die financiële zorgen hebben zich vaker ziek melden.

“Maar dat lost het probleem niet op én kost de werkgever veel geld: 350 tot 400 euro per dag.” Bovendien herleiden werkgevers ziekmeldingen niet snel naar geldstress: soms merken zij pas dat er iets ernstig mis is als er loonbeslag wordt gelegd.

“Leidinggevenden en HR-professionals vertrouwen mij vaak toe: ‘Het zou mooi zijn als we eerder kunnen helpen, maar eigenlijk weet ik helemaal niet waar ik op moet letten’. Tijdens de bedrijfstraining leer ik werkgevers, teamleiders en HR-professionals daarom alert te zijn op subtiele signalen.” Vaak vallen de kwartjes al tijdens de bijeenkomst, ziet Ankie. “Dan herkennen ze voorbeelden die ik opnoem en komen ze na de training bij me: ‘Ik bel je morgen even hoor!’ Dan weet ik genoeg.”

Tools om het gesprek aan te gaan De volgende stap is het gesprek aangaan met de betreffende medewerkers. Daarbij is het belangrijk dat je weet hoe het zit met AVG en privacy: waar mag je wel en niet naar vragen? Bovendien wil je natuurlijk voorkomen dat een medewerkers zegt: ‘Waar bemoei jij je mee!’ Ankie: “Daarom geef ik in de training duidelijke tools voor het aangaan van dit gesprek.” Soms duurt het daarna nog een tijdje voordat de medewerker de stap naar hulp durft te zetten. “Een man die mijn gegevens al een half jaar daarvoor van zijn werkgever had gekregen, belde en zei: ‘Ik zat te dubben of ik me wéér ziek

zou melden, of dat ik nu eindelijk jou ging bellen’. Vaak vertellen medewerkers ook: ‘Als HR niet had doorgepakt, was ik nooit bij jou terechtgekomen’. Ik ben blij dat ze het uiteindelijk wel doen, want dan kan ik ze helpen hun financiën weer op orde te krijgen.”

Rust in de financiën krijgen

Ankie wil zoveel mogelijk mensen helpen om weer rust in hun financiën te krijgen. “Daarom help ik werkgevers en HR-professionals signalen te herkennen en geef ik hen tools om het gesprek aan te gaan. Met deze kennis voorkomen we gezamenlijk veel gedoe en kosten.” De grootste beloning is voor Ankie de transformatie die zij ziet bij medewerkers die eindelijk geen geldstress meer hebben. “Ze bloeien op en hun ogen beginnen weer te stralen. Elke medewerker die ik kan helpen, kan weer een leuke en actieve collega worden, een goede partner en een fijne ouder. Iemand die weer aan zijn of haar toekomst bouwt.” Ze besluit dan ook: “Werkgevers en HR-professionals: kom de bedrijfstraining volgen en maak geldstress bespreekbaar. Samen kunnen we zoveel mensen helpen!” ■

De bedrijfstraining ‘Herken de signalen van financiële problemen’ is maandelijks in Crystalic en kan ook incompany gegeven worden. Meer info? Kijk op www.ankiehorjus.nl

45 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01

jakob bruin ko e Ko

Voor bedrijven en particulieren levert jakob bruin ko e een totaalconcept dat u ontzorgt. Geheel flexibel en helemaal afgestemd op uw wensen. Wij werken graag samen met enthousiaste mensen die net als ons niet zonder lekkere ko e & thee kunnen.

Solcamastraat 47 , 9262 ND Sumar

Telefoon: 058 20 38 056

E-mail: info@jakobbruin.nl

www.jakobbruin.nl

emachines
ingrediënten
– service

Wat vrouwen willen

De BMW is stuk. En voor mij doemt een grote leegte op. Waar word ik blij van? Ik ben geen type voor een roze boodschappenwagen. Ik zie mezelf wel in een GMC of Ford Mustang Cabrio. Maar die slurpers zijn me niet duurzaam genoeg.

Jaren geleden kon ik uren ratelen over een MINI Cooper. Een auto die qua interieur wel ontworpen móést zijn door een vrouw: het dashboard in een kromming gericht op de bestuurder en een efficiënt ingerichte kofferbak - dus hét vervoer voor bijna alles van IKEA. Echt lyrisch was ik over het netje bij de voeten van de bijrijder. Daar kun je je handtas in vastzetten. Nu moet ik vaak op de plaats van bestemming in oncharmante pose de inhoud van die tas weer bijeenrapen. Maar de Cooper is geen optie meer, ik ben hem ontgroeid. En dus struinen we nu al een paar zaterdagen langs garages. Terwijl mijn man enthousiast langs dertien-ineen-dozijn auto’s loopt, dwalen mijn gedachten moedeloos af. Welke stoere, duurzame auto is ingericht met een vrouwelijke bestuurder in gedachten?

Ik ben niet de enige die de focus graag op de vrouw gericht ziet. Het Platform Innovatieve Marketing (PIM) signaleert kansen in haar jaarlijkse trendrapport. ‘Eén van de grootste groeimogelijkheden voor het komend decennium is het meenemen van vrouwelijke data in innovatieve domeinen, zoals productontwerp, Femtech of gezondheidszorg. Waardoor de helft van de wereldbevolking veel adequater geholpen kan worden, met een noodzaak en vraag die ongekend hoog is’. De huidige gezondheidszorg is onvoldoende ingesteld op de specifieke eigenschappen van het vrouwelijk lichaam. Dat leidt tot verkeerde diagnoses, behandelingen die niet werken en hogere kosten. Op dit moment is slechts 4% van de wereldwijde uitgaven specifiek gericht op onderzoek en ontwikkeling rondom vrouwelijke

Sandra Arkesteijn is zelfstandig marketingprofessional. www.linkedin.com/in/arkesteijn

gezondheid. Gezondheidsongelijkheid noemen ze dat. Maar let op: start-ups met de focus op vrouwelijke gezondheidsthema’s, zoals menopauze en bepaalde vormen van kanker, lijken het tij te keren. Deze zogeheten Femtechmarkt, met de vrouw als eindgebruiker, is naar schatting over zes jaar 60 miljard dollar waard. Ik pleit er al jaren voor dat je in zijn algemeenheid je doelgroep moet begrijpen en betrekken bij de ontwikkeling van je product of dienst. Wat vrouwen betreft heb ik zo’n 15 jaar geleden, op basis van onderzoek, een pleidooi gehouden binnen een agrarische verzekeraar, zodat deze organisatie zich zou richten op de vrouw van de boer als gesprekspartner en doelgroep. Die vrouw, veelal goed opgeleid, had tijd, risicoperceptie en een belangrijke vinger in de pap. Maar voor zo’n radicale invalshoek was het (uit louter mannen bestaande) bestuur destijds nog niet klaar. Een gemiste kans, als je het PIM en mij vraagt. Dus ter overweging: laat jij een markt liggen omdat je je niet expliciet op de behoeftes van vrouwen richt? Zakelijk dan, hè? ■

Column
47 OF 2024-01 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN

Nieuwe naam markeert veelzijdigheid bouwkundig tekenbureau

Contoer Ingenieurs: Sterk team van meedenkende partners

48 OF 2024-01

“We hebben in ruim tien jaar tijd zoveel beleefd, daar kun je een boek over schrijven. Ik ben enorm trots op ons team, op alles dat we bereikt hebben en op waar we nu staan.” Aan het woord is oprichter en directeur Karel Toering van bouwkundig tekenbureau Contoer Ingenieurs, voorheen bekend onder de naam Tekenplein. Op de naamsverandering is erg goed gereageerd door klanten en relaties. “Mensen zeggen: ‘Deze naam past veel beter bij wat jullie doen, hier waren jullie echt aan toe’. En zo is het!”

Wat Contoer Ingenieurs onderscheidt van andere tekenbureaus is dat de organisatie vele diensten in huis heeft en deze als meedenkend partner uitvoert voor opdrachtgevers zoals aannemers, architecten, gemeenten en woningcorporaties.

Projectmanagement

Ook projectmanagement heeft Contoer als dienst ingebed: vanuit diverse opdrachtgevers is vraag naar expertise op dit gebied. “Wij koppelen projectmanagement aan de informatie uit ons 3D tekenwerk.”

3d teken- en modelleerwerk

Toering: “De hoofdmoot is BIM/3D teken- en modelleerwerk. Daar kunnen klanten belangrijke informatie uithalen voor bijvoorbeeld het bouwen of het meerjarenonderhoud van gebouwen. Daarnaast maken we onder andere verhuurplattegronden voor woningcorporaties. Onlangs hebben we een beheerovereenkomst getekend met woningcorporatie Casade in Waalwijk. Wij gaan hun verhuurplattegronden bijhouden in een 3D model, gekoppeld aan een NEN2580 meetcertificaat. Informatie hieruit kan worden gebruikt voor woningonderhoud, verduurzaming en de onderhoudsplanning. Wij rollen dit ook uit naar andere woningcorporaties.”

Toering vervolgt: “Onze deskundige werknemers zijn een goede match met de professionals van bijvoorbeeld woningcorporaties: de samenwerking om projecten goed in te richten geeft beide partijen veel energie.”

“Weer zo’n prachtige opdracht.” Daarnaast leveren de specialisten van Contoer veel 3D tekenwerk aan aannemers. “Ook die relaties willen we graag bestendigen. Dat doen we door ons continu te verdiepen in nieuwe ontwikkelingen en ons team scherp te houden op de kwaliteit.”

Langdurige relaties

Splitsingstekeningen

Contoer heeft recent bovendien een nieuwe tak van sport overgenomen: het maken van splitsingstekeningen voor notarissen in het Noorden. “We vinden dit leuk werk en het draagt bij aan de verscheidenheid van onze dienstverlening.” Zo’n tekening is belangrijk op het moment dat een pand gesplitst wordt: als bijvoorbeeld een kantoorpand wordt omgebouwd naar meerdere woningen. “Bij het Kadaster moet aangemeld worden wat precies van wie is. Dat kan worden aangetoond met een splitsingstekening.”

Vastgoed, verbouwing en versteviging Contoer doet nog veel meer. Toering somt een aantal werkzaamheden en projecten op: “We doen veel mutaties voor woningcorporaties en gemeenten en hebben bijvoorbeeld ook meegetekend aan verstevigingen voor woningen in het aardbevingsgebied. Voor de gemeente Waadhoeke hebben we bovendien al het maatschappelijk vastgoed in 3D ingemeten en uitgewerkt: van het Eise Eisinga Planetarium tot Museum Martena. Voor Fijn Wonen van Van Wijnen tekenen we veel, daar zijn we trots op. En plattegronden voor het brandveilig gebruik van gebouwen maken we ook graag.” De verbouwing van het Van der Valk-hotel in Hurdegaryp gebeurt eveneens op basis van het 3D tekenmodel van Contoer.

Dat team bestaat momenteel uit tien vaste krachten en een flexibele schil. “We hebben een leergierig, maar ervaren team. Stagiaires blijven ook graag voor ons werken. Onze mensen voelen zich enorm betrokken bij het werk en de klanten en gaan continu voor het beste resultaat. De lijnen zijn kort en afspraak is afspraak. We gaan voor langdurige relaties en opdrachtgevers komen steeds terug. Daar zijn we heel blij mee.”

‘Hartstikke trots’

Karel Toering is tevreden met de koers die Contoer vaart. “In 2013 zijn we begonnen. Nu hebben we een prachtig team en werken we aan enorm diverse opdrachten. Ik ben hartstikke trots op onze mensen en op wat we samen maken. In goede samenwerking met onze klanten blijven we onze dienstverlening verdiepen en uitbouwen. Contoer is klaar voor de toekomst!” ■

www.contoer.nl

‘We bestendigen relaties door ons continu te verdiepen in nieuwe ontwikkelingen en ons team scherp te houden op de kwaliteit’
A A B C 3 B 5685 334 18718 363 6385 14085 5330 6226 608 13537 220 1120 120850 908109082790843 270 5943 704 1833 210 8483 242 3134 258 4451 332 35616 255 3595 28245 260 6297 100 2885 255 49356 0.01entree 0.02toilet 0.03gang 0.11cafe 0.04lounge 0.05trap 0.06kantoor 0.07gang 0.30berging 0.08 toiletgroep1 0.09portaal 0.10 toiletgroep2 0.14zaal 0.15techniek 0.18appartement 0.19appartement 0.16berging 0.17werkkast 0.20 toiletgroep3 0.13kelder 0.22gang 0.21gang 0.23 toiletgroep4 0.24 toiletgroep5 0.26keuken 0.12cv 1 D E 435 260 260 5405 210
49 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01

Duurzaamheid en werkgeluk gaan hand in hand bij Empatec

50 OF 2024-01

Werken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar bij sociaal ontwikkelbedrijf Empatec zien ze dat iedereen een steentje kan bijdragen en gelukkig kan worden; zij geloven in werkgeluk. Maar wist je dat dit ook een grote rol speelt in het thema duurzaamheid? “Bij duurzaamheid denken we al snel aan zichtbare zaken als verduurzaming van energie. Maar sociale inclusie is net zo goed een onmisbaar onderdeel van duurzaam ondernemen en leven”, legt Operationeel Directeur Olaf Schulte uit.

Een geschikte plek voor iedereen Elke dag wordt er vol trots gewerkt bij Empatec en aangesloten locaties. Stuk voor stuk talenten, die kwalitatief werk leveren binnen de verschillende bedrijfsonderdelen. Denk aan metaal- en houtbewerking, hoveniers, het verpakken van food en non-food en werkzaamheden in de kas. Schulte: “We begeleiden mensen met een grotere uitdaging op de arbeidsmarkt in hun ontwikkeling en interessegebieden. Van welk werk wordt iemand gelukkig? En wie kunnen we helpen naar een werkplek op de reguliere arbeidsmarkt met de hulp van Pastiel? Er is een geschikte plek voor iedereen, weten we bij Empatec.”

De mensen van Empatec zijn, naast het aspect van sociale inclusie, ook van andere grote waarde binnen duurzaamheid, legt Schulte uit. “Ze werken elke dag aan mooie producten die op hun beurt ook weer bijdragen aan verduurzaming. Denk aan onderdelen voor het verduurzamen van de energievoorziening of het helpen bij de circulaire industrie. Écht twee vliegen in één klap.”

Eigen bedrijfsvoering

Binnen de eigen bedrijfsvoering wordt er ook al hard aan de duurzaamheidsweg getimmerd. Reino de Boer, Manager KAM en Duurzaamheid, legt uit: “We nemen

onze CO2-footprint onder de loep en vinden ‘quick wins’ die ons direct duurzamer helpen werken, zoals het nemen van energiebesparende maatregelen.”

Dat zit in onder andere slimme meters en het verminderen van afvalstromen, maar ook in de arbeidsmiddelen van de medewerkers. De Boer: “Met wat je inkoopt en welke duurzame eisen je daaraan stelt, maak je direct impact. Denk aan duurzame bedrijfskleding, schoonmaakmiddelen, kantoorartikelen en kantoormeubilair.”

Op grotere schaal is Empatec ook ambitieus. Gebouwen worden onderzocht op energieefficiëntie en duurzaamheid, inclusief thermografisch onderzoek en evaluatie van isolatie en installatietechnieken.

Empatec is lid van Freonen fan Fossylfrij Fryslân en Circulair Friesland. Samen werken zij slim aan de verdere verduurzamingsambities van het sociaal ontwikkelbedrijf. De Boer: “In het netwerk zitten veel gelijkgestemden met vergelijkbare circulaire ambities. Mooi om hier samen mee op te trekken en elkaar te helpen versnellen in deze transitie.”

Geloven in de route naar circulariteit Mensen aan het werk helpen en door laten stromen naar de arbeidsmarkt, in

combinatie van de verduurzamingstransitie in eigen bedrijf, is volgens Schulte van groot belang om een duurzame economie op te bouwen: “Dit is een opgave die iedere organisatie in Nederland aangaat. Daarom willen we met hen in gesprek gaan en de mogelijkheden verkennen voor de duurzame inzet van onze mensen.”

Veel organisaties hebben immers goede ideeën voor circulariteit, maar zoeken kundige mensen om hierbij te helpen. Bijvoorbeeld het herstellen of demonteren van foute productie. “Dan is het tijd om bij ons aan te kloppen. Je helpt hiermee de wereld te verduurzamen zonder verspilling, en tegelijkertijd draag je bij aan werkgeluk met sociale inclusie. Dan ben je écht duurzaam bezig”, besluiten De Boer en Schulte. ■

Tel.: 0515 484 999

E-mail: info@empatec.nl

www.empatec.nl

51 OF 2024-01 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN

Grote Hornstweg 19-D, 9261 VW Eastermar

telefoon: 0512 - 47 13 00

www.bouwbedrijfswart.nl

swart@bouwbedrijfswart.

Drukwerk? Ons werk.
veelzijdige
nl Al ruim 100 jaar de
aannemer uit Eastermar...

Duurzame Doeners: BioValue

Wat doen jullie op het gebied van duurzaamheid?

Ons hele bedrijf draait om duurzaamheid, specifiek om het produceren van duurzame energie; namelijk groengas en bio-LNG.

We hebben door heel Nederland meerdere biogasinstallaties waarin we organische restproducten vergisten tot biogas. Het biogas wordt gezuiverd tot groengas of vervloeid naar bio-LNG. Elke kuub gas die wij produceren draagt bij aan de vermindering van het gebruik van fossiel aardgas, wat uiteindelijk resulteert in een CO2-reductie.

We zijn voortdurend bezig met het verbeteren van het productieproces met een focus op het zo energiezuinig en efficiënt mogelijk produceren van biogas. We doen dit door in de eerste plaats goede

(en vooral geurvrije!) installaties te bouwen. Daarnaast hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan een volledig op maat gemaakt managementsysteem. Hiermee borgen we het belangrijkste eindproduct van ons bedrijf: CO2-reductie. Om precies te zijn; we besparen per geproduceerde megajoule 80 tot 90 procent CO2 ten opzichte van fossiele energie.

Hoe zijn jullie in deze branche begonnen?

Het begon allemaal in het Friese Tirns, toen ik nog als melkveehouder actief was op het familiebedrijf. In 2007 zijn we als tweede tak gestart met de bouw van een biogasinstallatie waarmee we de mest van het bedrijf konden vergisten. Na circa 10 jaar pionieren met veel ups en downs, kwamen we tot de conclusie dat biogas als zelfstandig

In iedere editie spreken we een ondernemer die verduurzamingsstappen zet met zijn bedrijf, met het vizier strak gericht op een fossielvrije bedrijfsvoering. Ditmaal valt de eer te beurt aan Ids Schaap, directeur en oprichter van BioValue.

en professioneel bedrijf moest worden gerund. Op dat moment, in 2017, ben ik BioValue in m’n eentje gestart. Nu, zeven jaar later, staat er een behoorlijk bedrijf met 6 productielocaties en ruim 30 medewerkers en veel nieuwe plannen.

Wat levert het op?

We verwachten eind dit jaar meer dan 30 miljoen kuub groengas en Bio-LNG te produceren. Dit is ongeveer 10% van de landelijke groengas-productie, dit staat gelijk aan een CO2-reductie van ruim 80.000 ton per jaar. Om daar beeld bij te krijgen; een gemiddelde boom neemt per jaar 20 kilogram CO2 op, dus de CO2-reductie die wij realiseren staat gelijk aan de jaaropname van 4 miljoen bomen. We zijn trots op deze waardevolle bijdrage aan de energietransitie. ■

53 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01

ABC Legio Systems dé specialist in houtskeletbouw en houten halffabricaten

Alles van hout op maat

Bent u als aannemer, architect of zzp’er betrokken bij bouwprojecten? Dan is ABC Legio Systems uw ideale partner. ‘Wij zijn namelijk specialist in het tekenen, timmeren én monteren van alle ondersteunende houten halffabricaten’, zegt eigenaar Kees Apoll. ‘Van houtskeletbouw, stelkozijnen en mallen tot opzet-rekjes en hele uitbouwen en dakkapellen, wij kunnen alles van hout op maat maken. Dát is ons unique selling point.’

Met bijna 35 jaar ervaring is Kees Apoll gepokt en gemazeld in de bouw. ‘Ik heb een geweldig leuk leven, want wij mogen met ABC Legio Systems elk dag meehelpen om grote, speciale en vooral unieke woningen te bouwen’, vertelt Kees enthousiast vanuit zijn kantoor in het Groningse Grootegast.

Snel, duurzaam en betaalbaar bouwen Inmiddels is ABC Legio Systems uitgegroeid tot dé specialist in houtskeletbouw voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. ‘Onze opdrachtgevers zijn erg blij met ons werk. Dat komt omdat wij met onze hoogwaardige houtskeletbouw

bouwprojecten sneller en efficiënter laten verlopen’, zo legt Kees uit. ‘De bouwtijd is aanzienlijk korter dan bij traditionele bouwmethoden, waardoor je sneller tot het gewenste eindresultaat komt. Houtskeletbouw is de perfecte keuze voor wie snel, duurzaam en betaalbaar wil bouwen.’

54 OF 2024-01

Tijd is geld

Met alle vooraf geproduceerde houten producten van ABC Legio Systems is de bouwmethode bij projecten vaak veel flexibeler en sneller dan bij traditionele bouw. ‘Zo kunnen houtskeletbouw-woningen bijvoorbeeld binnen een week wind- en waterdicht zijn. Alles is geprefabriceerd, wat een hoge bouwkwaliteit garandeert’, aldus Kees.

Naast een snelle oplossing voor de bouwwereld, biedt ABC Legio Systems ook een directe en open communicatie. ‘Wij hanteren korte lijnen met één aanspreekpunt. Daardoor weten onze opdrachtgevers en klanten altijd direct waar ze aan toe zijn’, vertelt Kees. ‘Bovendien zijn de technieken die we gebruiken zeer modern en gaan we geen enkele uitdaging op bouwgebied uit de weg.’

Van droom tot realisatie

Elke klant, elk mens, heeft zijn eigen woningdroom. ‘Daardoor worden wij dagelijks uitgedaagd om telkens een mooi, uniek product af te leveren. Samen met zeven productiemedewerkers, vaste plaatsingsploegen voor de buitendienst, plus aanvullend kantoorpersoneel, staan we dagelijks met een ploeg enthousiaste mensen klaar om elke bouwwens van tekening tot product en montage te realiseren.’

Kom langs voor een gesprek

ABC Legio Systems levert haar houten producten niet alleen met hoogwaardige, maar ook met duurzame kwaliteit. ‘Als mensen bij ons in de fabriek langskomen en we met hen in gesprek gaan, worden ze altijd enthousiast over onze werkwijze, producten en ideeën. Ik vind het in gesprek gaan met potentiële klanten altijd erg leuk. Tijdens

die onderlinge conversaties komen we vaak samen tot de meest creatieve ideeën’, zegt Kees. ‘Bovendien krijgen wij met onze grote capaciteit dingen wél geregeld, die kleinere aannemers of zzp’ers alleen niet voor elkaar krijgen. Zo maak je elkaar door deze samenwerking veel sterker.’

Meer info of interesse?

Neem dan contact op met ABC Legio Systems. ‘Stuur een mail naar info@abclegiosystems. nl of bel ons op via telefoonnummer 0594442160 en we staan u graag te woord. Of kom bij ons langs in Grootegast. Dan laten we u met eigen ogen zien welke mooie houten halffabricaten wij voor u kunnen maken.’ ■

55 LEES OF MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.OF.NL EN VOLG ONS VIA EN OF 2024-01

Uw partner in magazijninrichting

Ben jij een aanpakker en klaar voor een nieuwe baan in de infrawereld?

Kijk op onze website voor de vacatures!

‘’Wij zijn een hechte, platte organisatie met no-nonsense cultuur.’’

Uterwei 3, 9284 XL Augustinusga

0512-361475 | www.spinderkabeltechniek.nl

MAGAZIJNINRICHTING.FRL
‘In lyk man is een ryk man’: bv-eigenaar, let op je hypotheek

Als je als eigenaar genoeg geld in een bv hebt en je zelf nog een schuld aan de bank op je huis hebt, is het handig om die eigenwoninglening af te lossen met dat geld. Want ‘in lyk man is een ryk man’. Wel krijg je dan een geldlening van jouw bv aan jezelf. Maar dat is niet erg, want die bv ben je dan toch eigenlijk zelf? De rente die je over de geldlening van de bv betaalt, komt gewoon in je eigen bv. Vervolgens kun jij deze rente in privé weer aftrekken in box 1 van de inkomstenbelasting, net alsof het een lening van de bank is. De rente houd je lekker zelf in je eigen bv. Mooi, toch?

Op 1 januari 2023 is de Wet excessief lenen in werking getreden en eind dat jaar is bij de belastingplannen voor 2024 onder meer ingevoerd dat je als aandeelhouder van je bv belastingvrij maximaal € 500.000 mag lenen. In 2023 was dit nog € 700.000. Leen je meer, dan wordt het meerdere belast met dividendbelasting. Valt onder die vijf ton dan ook de lening van de bv aan jou voor jouw eigen huis?

Nee, je mag voor je eigen huis zelfs een lening via jouw bv aangaan voor elk door jou gewenst bedrag, zelfs voor een lening van bijvoorbeeld een miljoen euro. Dit miljoen telt dan niet mee voor die € 500.000. Maar er gelden wel voorwaarden waar de eigenwoninglening aan moet voldoen.

Voorwaarden eigenwoninglening

De fiscale wetgeving eist dat de lening op zakelijke gronden is aangegaan. Zo moet een rente aan de bv worden voldaan die vergelijkbaar is met de rente bij de bank. Ook moet de lening zijn aangegaan voor de financiering van je eigen hoofdwoning, en niet voor bijvoorbeeld je recreatiewoning. Verder mag de lening slechts zijn aangegaan voor een periode van dertig jaar. Alleen op 31 december 2012 bestaande eigenwoningschulden blijven na afloop van de dertig jaar-periode als eigenwoningschuld bestaan en gaan dan niet onder de, als vervelend ervaren, vijf tonregeling vallen.

Hypotheekrecht

Daarnaast, en dat wordt wel eens vergeten, moet je aan de bv een hypotheekrecht geven. Dit hypotheekrecht moet bij notariële akte zijn gevestigd en bij het Kadaster worden ingeschreven. Deze eis van het geven van een hypotheekrecht geldt voor alle eigenwoningleningen die je vanaf 31 december 2022 hebt afgesloten bij jouw bv.

Wil je voorkomen dat jouw eigenwoninglening toch onder de Wet excessief lenen bij je eigen bv gaat vallen? Zorg dan tijdig voor het vestigen van dat hypotheekrecht!

Lening aan kind

En hoe zit het met de lening aan je kind? Ook deze lening kan rustig door jouw bv aan je kind worden verstrekt, mits dit een eigenwoninglening van het kind is die onder box 1 in de inkomstenbelasting valt én, hier komt het: mits je kind voor deze lening een hypotheekrecht op zijn huis aan jouw bv heeft gegeven. Die lening valt dan niet onder die wet betreffende de vijf ton.

De moraal van het verhaal luidt: vergeet niet je bv dat hypotheekrecht te geven. ■

Wilt u meer weten? Neem contact met ons op via 0515 – 435 600 of info@rientjesnotariaat.nl.

Column
58 OF 2024-01

IJZERSTERK VOOR UW BEDRIJF

Dokkum www.raadsma.nl
KENNIS IS KUNNEN
BEVESTIGINGEN VEILIGHEID
. Heerenveen . Leeuwarden . Groningen . Emmeloord . t. (0519) 29 23 25 .
GROENVOORZIENING POSTBOXEN GEREEDSCHAPPEN
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.