Kijk op Oost-Nederland editie 264

Page 1

SCHMITS CHEMICAL SOLUTIONS

Duurzame chemische oplossingen als sleutel tot succes PENTAIR

Innovatieve wereldspeler in watermanagement

BF GLOBAL GROUP

Snelle groei dankzij persoonlijke aandacht

NUMMER 264 | jaarGaNG 43 | 2024

CIRCULAIRE ECONOMIE

Voor u ligt weer een gloednieuwe editie van Kijk op Oost Nederland. Ditmaal volop verhalen over duurzaamheid en de circulaire economie. In onder andere het themagesprek van deze editie ligt de nadruk op de circulaire economie en beantwoorden ondernemers uit de regio vragen als: “Investeert uw onderneming volop in de transitie naar een circulaire economie?” en “Is het in uw organisatie duidelijk waar kansen liggen voor een duurzamere werkwijze: biedt een lagere milieu-impact bijvoorbeeld een meerwaarde voor klanten?” Daarnaast richten we de schijnwerpers op geweldige bedrijven, stuk voor stuk inspirerend met impact op de regio. Ook deze editie van Kijk op Oost Nederland is weer een absolute must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de bedrijvigheid en het potentieel van het Oosten.

Schmits Chemical Solutions wordt overspoeld met allerlei duurzaamheidsvraagstukken. Managing Director Jurgen Bolscher vertelt: “We hebben zelfs een Product Steward in dienst die zich over al die vraagstukken bekommert.” Het Almelose bedrijf ontwikkelt en produceert chemische oplossingen en viert dit jaar haar 50-jarige bestaan. Met de watergedragen oplossingen wordt textiel bijvoorbeeld waterafstotend, brand- en vlamvertragend, harder, zachter of antislip gemaakt.

Innovatieve wereldspeler

Bij Pentair staan ze dit jaar uitgebreid stil bij het 120-jarig bestaan, intussen gaat het ontwikkelen en innoveren volop door. Het bedrijf is uitgegroeid tot absolute specialist in watermanagement. En dat de grootste pompen ter wereld uit de Achterhoek komen, stemt tot

ONZE PARTNERS:

tevredenheid. Directeur Gerard Scholten vertelt: “De ene helft van de wereld heeft te weinig water, daar leveren we bijvoorbeeld pompen voor irrigatiepompstations. De andere helft van de wereld heeft te veel water door de stijgende zeespiegel, daar moeten we wat wegpompen. Beide zijn we goed in.”

Volledig ontzorgd

Bij BookX staan de wensen en behoeften van de klant centraal. Al bijna twintig jaar verzorgen zij VIP-groepsarrangementen voor bedrijven. Deze staan garant voor een onvergetelijke ervaring, om samen met medewerkers en relaties te beleven. Directeur Willem Adriaanse legt uit: “Een bedrijf kan diverse doelstellingen hebben om naar een theatervoorstelling te gaan met medewerkers of relaties: bijvoorbeeld om mensen te motiveren, banden aan te halen of gewoon om iets te vieren.”

In deze uitgebreide editie van Kijk op Oost Nederland duiken we wederom dieper in op enkele bijzondere bedrijven en initiatieven die Oost Nederland vormgeven. Blader snel verder en laat u inspireren door uw collega-ondernemers. Wilt u ook als ondernemer in the picture staan? Neem dan contact met ons op en wees verzekerd van exposure van kwaliteit. <

MARCO NEEP media-adviseur

Wilt u als ondernemer in the picture staan?

Neem contact met mij op en wees verzekerd van exposure van kwaliteit.

3 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl VOORWOORD

LOGISZ GEEFT NIET

WAT JE VRAAGT

Maar wel wat je nodig hebt.

LOGISZ is een ambitieus fullservice marketing- en communicatiebureau in Doetinchem. Hier ontwikkelt een team van 38 professionals strategieën en concepten, die ze vertalen naar resultaatgerichte oplossingen.

Samen met hun klanten uit de B2B, onderwijs en non-profitorganisaties brengen - en houden - ze doelgroepen in beweging.

Pieter-Jan Helmink

Organisaties aantrekkelijker positioneren, nieuwe medewerkers aantrekken of meer leads genereren. Om deze ambities waar te maken heeft LOGISZ een unieke aanpak:

“Om doelgerichte oplossingen te “Marketing is een investering in de ambities van je organisatie. Veel bedrijven zien het nog als een kostenpost. Totdat ze met ons aan de slag gaan.”

middelen die aansluiten bij de klant en zijn doelen. Pieter-Jan: “Sommige klanten willen een compleet nieuwe website, terwijl ze hun doel kunnen bereiken met een effectieve social media-campagne. Maar andersom kan natuurlijk ook.”

Pieter-Jan Helmink, managing director: “Om doelgerichte oplossingen te ontwikkelen leren we onze klanten zo goed mogelijk kennen. Hun doelgroepen, de producten of diensten die ze leveren, maar ook hun organisatiecultuur en werkwijze.” Dit is de IMAGINE-fase.

Daarna komt CREATE, oftewel het bedenken, ontwerpen en maken van

In de ACTION-fase worden de middelen uitgerold en gaat het team van LOGISZ aan de slag met het monitoren en optimaliseren op basis van nieuwe inzichten. Pieter-Jan: “We werken aan langdurige relaties met onze klanten, zodat we in deze continue beweging hun ambities blijven waarmaken.”

PLUG & PLAY

Voor een groot deel van hun klanten verzorgt LOGISZ de complete marketing en communicatie. Pieter-Jan: “We zijn als een schaalbaar onderdeel van je organisatie. Plug-and-play noemen we dat.” Klanten beschikken over een flexibel inzetbaar team met alle disciplines, zonder extra investeringen in kantoorruimte, software en personeel. Pieter-Jan: “Zo heb je altijd up-to-date marketingkennis en kunde binnen handbereik, met één aanspreekpunt. Zonder steeds te schakelen tussen verschillende schijven, lagen of partijen.”

LOGISZ CAMPUS

Sinds twee jaar werkt LOGISZ vanuit een nieuw bedrijfspand aan de Havenstraat in Doetinchem: de LOGISZ Campus. Pieter-Jan: “Onze kantoorruimte is volledig ingericht op de samenwerking tussen verschillende disciplines en met klanten. Daarnaast hebben wij een moderne fotostudio waar we productfoto’s, magazinecovers en portretfoto’s maken.” De LOGISZ Campus is gebouwd op de groei van de organisatie. Pieter-Jan: “Natuurlijk hebben we zelf ook nog genoeg ambities. Maar onze focus ligt altijd meer op het behoud van kwaliteitsnormen en klanttevredenheid, dan op kwantiteit en uitbreiding.”

Deze merken hebben ons al ontdekt: Kom kennismaken en ontdek hoe we

FACTS
& FIGURES Sinds 1999 Fullservice 38 professionals 2 locaties 1 Campus
doelen en ambities waarmaken. logisz.com VISIT
jouw

Duurzame en betrouwbare mobiele energieoplossingen

Schoner en stiller werken wordt steeds vanzelfsprekender op bijvoorbeeld de bouwplaats, in de infra en op evenementen. Men wil uitstoot en geluidsoverlast voorkomen, maar wel flexibel, wendbaar en rendabel kunnen werken. De hybride oplossingen van Bredenoord zijn specifiek afgestemd op elke situatie. Slimme combinaties van onder meer duurzame energie, het net, aggregaten en batterijsystemen zorgen voor betrouwbare stroomoplossingen. Onze experts vertellen u graag welke oplossing het beste bij uw behoefte past. Bel of mail voor vrijblijvend advies met ons Rental team.

www.bredenoord.com
www.bredenoord.com
+31 (0)55 301 85 01 • rental@bredenoord.com

PROACTIEVE INZET VOOR

MILIEU WERPT VRUCHTEN AF

Vijftien jaar geleden was Schmits Chemical Solutions (hierna: Schmits) al bezig om haar watergebaseerde chemische oplossingen voor technisch textiel in onder meer auto’s, vliegtuigen en gebouwen te verduurzamen. Daarmee was het Almelose bedrijf de wereld al ver vooruit, want de klanten vroegen daar toen nog niet om. En nu wordt de onderneming overspoeld met allerlei duurzaamheidsvraagstukken. “We hebben zelfs een Product Steward in dienst die zich over al die vraagstukken bekommert”, vertelt Managing Director Jurgen Bolscher. <

PENTAIR VIERT

120 JAAR

POMPPRODUCTIE IN WINTERSWIJK

In 1904 startte G.J. Nijhuis in Winterswijk een machinefabriek. Deze verhuisde in 1912 naar de Parallelweg en hier is het bedrijf nog altijd gevestigd. Inmiddels is de naam Pentair en is de onderneming gegroeid van een fabrikant die kleinere en middelmaat pompen bouwde, tot absolute specialist in de waterwereld. Directeur Gerard Scholten: “Als het moeilijk wordt, bellen ze ons.” Dat de grootste pompen ter wereld uit de Achterhoek komen, stemt tot tevredenheid. “Vertrekken uit Winterswijk is dan ook absoluut geen optie: hier wonen onze mensen en hier zit de kennis.” <

THEMASPECIAL: DUURZAAM ONDERNEMEN

ONDERNEMERS INVESTEREN VOLOP IN DE CIRCULAIRE ECONOMIE

Duurzaam ondernemen, circulair produceren en klimaatneutraal bouwen: begrippen die we al vaak hebben gehoord. Toch is nog niet altijd duidelijk hoe ondernemers kansen kunnen benutten door duurzamer te ondernemen. Kijk op Oost Nederland vroeg zeven organisaties hoezeer de transitie naar de circulaire economie is ingebed in hun onderneming. Uit dit gesprek werd duidelijk dat in veel gevallen alle verduurzamingsmogelijkheden worden benut. <

PAGINA
20
PAGINA 24
PAGINA
8 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl
45

KIJK OP INHOUD

‘WE DENDEREN VOLOP DOOR’

Hijs- en transportspecialist Albert van de Scheur vierde afgelopen maart haar 90e verjaardag. Dat is uiteraard groots gevierd met een feest voor zowel klanten als voor collega`s, familie en vrienden. Maar tegelijkertijd gaan de ontwikkelingen bij het Apeldoornse familiebedrijf volop door. Albert van de Scheur doet er alles aan om CO2-neutraal te worden, er is alweer een nieuwe opslaghal geopend en projecten worden groter qua omvang. “We blijven groeien”, aldus algemeen directeur Peter Schoenmaker.<

PAGINA 64

‘WIJ DENKEN MET ONZE KLANTEN MEE’

Lutters Handel is ruim 25 jaar een begrip als groothandel in de technische branche. Opgericht en begonnen in Schiedam, zit het bedrijf inmiddels alweer 17 jaar in Brummen. Van daaruit levert Lutters installatiematerialen en halffabrikaten in staal en RVS aan onder meer de industrie, utiliteitsbouw, installatiebedrijven en detailhandel in Nederland en België. “Maar vooral ook aan klanten in Oost Nederland”, vertelt de kersverse eigenaar Serge van Leeuwen. <

NIEUWE PAREL IN TWENTSE MAAKINDUSTRIE TIMMERT WERELDWIJD AAN DE WEG

Een nieuwe parel in de Twentse maakindustrie werd een jaar geleden geboren: TTS Technologies. Deze holding omvat drie van oorsprong separate bedrijven met elk hun eigen discipline en marktsegment, maar die qua dienstverlening en producten elkaar maatloos overlappen. <

Kijk op Oost Nederland is een uitgave van: Brouwer Business Media BV Tussendiepen 21, 9206 AA Drachten 0512-366326, www.kijkopoostnederland.nl Eindredactie: Richard Tjalsma Aanleveren nieuwsberichten: nieuws@kijkopoostnederland.nl Bladmanagement: Ed Klijnman Redactie: Han Neijenhuis, Peter Pels, Nina Kamping, Tine van Knijff en Marcel van Rijnbach Fotografie: Ed Klijnman en anderen. Advertentie-exploitatie: Marco Neep, 06 54 96 37 31, m.neep@kijkopoostnederland.nl Vormgeving: VDS Crossmedia, Emmen Druk en afwerking: Veldhuis Media, Meppel

Aan de inhoud van de artikelen is veel aandacht besteed. De redactie en de uitgever aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheden of onjuistheden in de tekst. Overname van artikelen uit deze uitgave is uitsluitend toegestaan met bronvermelding en na schriftelijke toestemming van de uitgever. www.kijkopoostnederland.nl |

PAGINA 54
PAGINA 72
9 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl
INHOUD

Onze kijk op logistiek is uniek.

En heel persoonlijk. Bij BF Global werken mensen die snappen dat je als ondernemer graag persoonlijk wordt geholpen met je logistieke vragen. Als je een logistieke uitdaging hebt kun je ons altijd bellen: 053- 303 00 16. Jouw zending is bij ons in goede handen, dankzij onze vier beloftes:

One-stop-shop

Je kunt ons elke logistieke vraag stellen. We hebben alle diensten zelf in huis, wegtransport, zee- en luchtvracht, opslag en zelfs rail en customs. Dus daag ons maar uit.

Visibility

Inzicht geeft overzicht, daarom bieden wij jou controle over elk facet van je zending, track & trace, facturatie en performance. Zo weet je altijd hoe het er voor staat.

Direct contact

Misschien wel onze belangrijkste belofte, direct contact met één van onze medewerkers want die maken echt het verschil. Dus geen ‘tickets’ maar een antwoord op je vraag.

Juiste plek, juiste tijd

Dat klinkt logisch, maar voor veel concurrenten is dit een uitdaging. Voor ons is het een belofte en daar houden we ons aan, elke zending weer.

WE TAKE IT PERSONALLY

wwww.bfglogistics.com

TAKING

CARE OF YOUR LOGISTICS, FREIGHT AND WAREHOUSING

KIJK OP NIEUWS

Victa

betrekt nieuw duurzaam pand in Borne

Victa, marktleider in Business Intelligence oplossingen, heeft een grote stap gemaakt met de verhuizing naar een gloednieuw onderkomen in Borne. Na 11 succesvolle jaren aan de Demmersweg in Hengelo, heeft Victa haar intrek genomen in een modern en duurzaam pand aan de Rientjesoven.

Het nieuwe pand heeft een opvallende uitstraling en is zorgvuldig ontworpen om een optimale werkomgeving te bieden voor het personeel. Naast ruime kantoren en vergaderruimtes is het voorzien van luxe voorzieningen zoals een eigen gym, game room en bar. Deze faciliteiten zijn bedoeld om het welzijn en de productiviteit van het personeel te bevorderen, waarbij een gezonde balans tussen werk en ontspanning wordt gestimuleerd.

Victa is trots op haar nieuwe thuis en ziet de verhuizing als een strategische stap in haar groeiplan. Het pand weerspiegelt niet alleen de toewijding van Victa aan duurzaamheid, maar ook aan het creëren van een inspirerende werkomgeving waar talent gedijt.

De verhuizing naar het nieuwe pand markeert een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Victa, en het bedrijf kijkt uit naar een voortzetting van haar succesverhaal vanuit haar nieuwe thuisbasis in Borne.

eerste volledig elektrische vrachtwagens zijn operationeel bij Dasko

Op vrijdag 3 mei vierde Dasko met trots de feestelijke opening van het nieuwe laadplein in Zwolle, waarbij de 100% elektrische vrachtwagens werden gepresenteerd. Dit markeert een mijlpaal in de inzet van Dasko voor een duurzamere toekomst en een krachtige stap vooruit naar emissievrij transport.

Vandaag zijn de eerste twee Renault T E-Tech vrachtwagens de weg op gegaan. Dasko streeft ernaar om bij te dragen aan een schonere wereld door te investeren in milieuvriendelijke transportoplossingen. Met de implementatie van de allereerste elektrische vrachtwagens zet Dasko een belangrijke stap voorwaarts in dit streven.

11 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl NIEUWS
catologi
Magazines en boeken drukken, dat kunnen we als geen ander.

en

Dat kunnen we. Als geen ander.

High-Tech Offset volgens Veldhuis Media

We produceren het drukwerk volgens de ISO 12647-2 norm. Het is dé standaardnorm voor offsetdruk. Hierdoor garanderen wij een voorspelbare kwaliteit. Je wensen en ons drukproces naadloos op elkaar aangesloten.

Hierdoor krijg je het kwaliteitsdrukwerk mooi op tijd en toch voordelig.

Snel en voordelig het drukwerk op de plaats van bestemming.

Eekhorstweg 1 7942 JC Meppel 0572 - 34 97 00

www.veldhuis.nl
info@veldhuis.nl

KIJK OP NIEUWS

DEVENTER VERHAAL WINNAAR VAN DE DEVENTER PROMOTIEPRIJS 2024

Deventer Verhaal wint de Deventer Promotieprijs 2024. Op dinsdagavond 7 mei vond de feestelijke uitreiking plaats tijdens het Deventer Citymarketing event in het Burgerweeshuis. Deventer Verhaal heeft afgelopen jaar volop geïnvesteerd in Deventer op de kaart zetten tijdens het Hanzejaar.

Met als absolute topattractie De Hanze Experience in de Mariakerk die ruim 37.000 bezoekers heeft getrokken en het middeleeuws festijn waar zo’n 4000 bezoekers op af zijn gekomen en mediaaandacht kreeg, de bijzondere exposities in de Waag en de onthulling van de valse muntersketel. Daarmee hebben ze het beleefbare erfgoed van Deventer een extra impuls gegeven en Deventer bij zowel haar inwoners als ver daarbuiten extra op de kaart gezet het afgelopen jaar.

De Deventer Promotieprijs wordt sinds 1995 jaarlijks georganiseerd door Deventer Marketing en in 2024 voor het eerst uitgereikt door Jaimie van Essen, wethouder Economie. De prijs bestaat uit een kunstwerk dat voor de winnaar persoonlijk wordt gemaakt door de Deventer edelsmeden van MinkKoot Edelsmeden.

Eerdere winnaars waren onder meer: binnenstadsmanager Peter Brouwer, rapper Snelle, interieurwinkel Carlos in Huis, Saxion, Bussink Koek, Theater Bouwkunde, NV Bergkwartier, Go Ahead Eagles, Özcan Akyol en Matz Carwash. Vorig jaar ging de Deventer Promotieprijs naar Street Art Streets.

Uitreiking Deventer Promotieprijs 2024. Eelco Versteeg en Ben Schräder van Deventer Verhaal met Jaimi van Essen, wethouder Economie. Fotograaf: Bart Ros.

Zwolle is unieke technologische testfaciliteit rijker

Een 3D metaalprint opstelling die nog nergens anders in Europa staat, imposante robotarmen en een supercomputer die binnen een milliseconde enorm veel data kan verwerken en besluiten kan nemen. Sinds dit jaar is het voor elk bedrijf in de brede omtrek van Zwolle beschikbaar in het nieuwe Factory NEXT van Perron038. Hier is een hypermoderne faciliteit ingericht waarin bedrijven en onderzoekers nieuwe technologie kunnen leren en testen en (digitale) prototypes kunnen ontwikkelen. Op 18 april is Factory NEXT feestelijk geopend.

Het doel van Factory NEXT is om technologie laagdrempelig beschikbaar te stellen voor bedrijven. Daarnaast worden er trainingen en workshops ontwikkeld om medewerkers van bedrijven wegwijs te maken met nieuwe technieken. Ook maken onderzoekers van hogeschool Windesheim en studenten voor projecten gebruik van de testfaciliteit.

Meer informatie: www.perron038.nl

13 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl NIEUWS

Spikker Bouw

Spikker Bouw is een allround bouwbedrijf met een platte organisatiestructuur en korte communicatielijnen. Dit maakt ons bedrijf laagdrempelig en toegankelijk. We zijn met name in de Achterhoek en Twente actief in zowel de woning- als utiliteitsbouw. Elkaar kennen en elkaar begrijpen, daar draait het om.

Meer weten? Stationsplein 8 8331 GM Steenwijk

0521 - 85 41 76 info@koelict.nl

Archieffoto: Jeffrey Lampen
ICT BEHEER
ZAKELIJK
100% Heerbaart Jongman 100 jaar ervaring in spitmachines - zaaimachinesbeluchters Maatwerk in Staalconstructies voor (Machine-) Bouw & Industrie WWW.FARMAX.INFO www.vmb.nl WWW.HEERBAART.NL

HOUTCONSTRUCTIES

GEVELBEKLEDING

HOUTEN VLOEREN

RESTAURATIEHOUT

MAATWERK & SPECIALS

MEUBELHOUT & BOOMSTAMTAFELS

Neem contact op voor de vele mogelijkheden of kijk op WWW.HOUTZAGERIJTWICKEL.NL

Zaagmolenweg 1 - 7491 BS Delden t 074 - 376 21 81 - www.houtzagerijtwickel.nl

EXIT READY | M&A | CAPITAL Het nieuwe adres voor ondernemers in Twente die hun bedrijf
SCAN DE QR CODE Nu al weten wat je bedrijf waard is?
willen verkopen
Houtzagerij Twickel is dè specialist in eiken balken & gebinten

KIJK OP NIEUWS

VERHUIZING BIEDT

KLEIN POELHUIS

INSTALLATIETECHNIEK

NIEUW EN FRIS ELAN

Klein Poelhuis, innovatieve en duurzame specialist in totaaloplossingen in de installatietechniek, is sinds eind april vanuit Winterswijk verhuisd naar Lichtenvoorde. Het nieuwe adres luidt Koninglinde 10 in Lichtenvoorde.

THO gaat voor preventie

THO is dé specialist in de in- en verkoop van tweedehands en refurbished kantoormeubilair. Wanneer kantoormeubilair bij THO binnenkomt, wordt dit zorgvuldig gecontroleerd, gereinigd en gerepareerd. Waar de bureaustoelen voorheen vaak een nieuwe stoffering kregen, is er met de komst van het biologische schoonmaakmiddel Reinasan nu de mogelijkheid om vrijwel iedere zitting grondig te reinigen met een dieptereiniging. Deze nieuwe technologie werkt op micro-niveau, waardoor niet alleen zichtbare vlekken, maar ook virussen en bacteriën uit de stoel worden verwijderd.

Ruim 119 jaar na de oprichting van de eenmanszaak met smederij waarmee het destijds ooit begonnen is, hebben de medewerkers van Klein Poelhuis Projecten en Klein Poelhuis Technisch Beheer het vertrouwde Winterswijk verlaten en zetten zij hun huidige activiteiten vol enthousiasme voort vanuit het nieuwe onderkomen in Lichtenvoorde.

Meer verbinding op een gunstige ligging

De Koningslinde vormt een mooie en opvallende zichtlocatie langs de N18. “Door de ontwikkelingen van de afgelopen jaren zochten we een meer passend bedrijfspand in de tijd waarin we nu staan. Een pand ook waarin de samenwerking tussen onze bedrijven letterlijk en figuurlijk nog beter tot uiting kan komen en we de dienstverlening naar onze klanten nog meer kunnen bevorderen.” aldus het bedrijf.

Bureaustoelen zien er zo weer als nieuw uit en een nieuwe stoffering wordt hiermee voorkomen. THO kan de bureaustoel vervolgens behandelen met een beschermingsmiddel van eveneens Reinasan, waardoor zittingen tot wel 5 jaar vrij blijven van vlekken, bacteriën en ander vuil.

17 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl NIEUWS

KIJK OP TRANSFERS

Deze pagina wordt samengesteld in samenwerking met Siebert & Wassink, dé executive search specialist van ondernemend Oost-Nederland, met expertise op het snijvlak van organisatieontwikkeling, werving & selectie en assessments.

Pieter Franssen – COO bij

Pieter is verantwoordelijk voor de gehele uitvoeringsorganisatie. Hij bouwt verder aan een sterke, effectieve en efficiënte organisatie, waarbij hij continu bezig is met project- en procesmanagement en volledige integratie van overgenomen bedrijven binnen de Veld Groep.

Veld Koeltechniek is een vooraanstaand bedrijf in de wereld van de koudetechniek. De onderneming levert koel- en vriesoplossingen voor o.a. de horecasector, groothandelaren, koeltechnische installatiebedrijven, grootkeuken specialisten, supermarktorganisaties, de voedingsmiddelenindustrie, koel- en vrieshuizen en logistieke dienstverleners.

De Storch-Ciret Group produceert en distribueert hoogwaardige verfgereedschappen voor professionele vakmensen en kwaliteitsbewuste doe-het-zelvers. Hun expertise in het ontwerpen en produceren van schildersgereedschap geeft de klanten een beslissend voordeel.

Arnaud speelt een centrale rol in deze organisatie voor het succesvol leiden van alle commerciële activiteiten binnen Nederland. Hij geeft leiding aan een team in Nederland en heeft de volledige leiding over de verdere ontwikkeling en implementatie van de verkoopstrategie in Nederland.

Jessica ter Hofte - Visser – Directeur bij SWB

Jessica start per 1 september 2024 in de functie van Directeur bij SWB Midden Twente in Hengelo. Ze wordt eindverantwoordelijk voor de organisatie en het boegbeeld naar buiten. Vanuit de strategie “Samen Werk maken van Werk” gaat ze met collega’s en de stakeholders vormgeven aan de doorontwikkeling van SWB Midden Twente. Dit met arbeidsontwikkeling als fundament onder en de kern van het bestaansrecht van SWB Midden Twente.

SWB Midden Twente is een publieke uitvoeringsorganisatie voor beschut werk, arbeidsontwikkeling en beheer van de openbare ruimte voor de gemeenten Borne, Hengelo en Hof van Twente. Daarnaast werkt SWB Midden Twente ook voor de gemeente Haaksbergen. Met de bedrijfsonderdelen Gildebor (circa 300 medewerkers) en SWB (circa 800 medewerkers) werkt de organisatie voortdurend aan een betere toekomst.

Mike is eindverantwoordelijk voor de Test- & Repair afdeling bestaande uit 160 Test Technicians. Vanuit zijn technische achtergrond en leidinggevende ervaring, weet hij als geen ander deze afdeling zo soepel mogelijk te laten functioneren, waarbij het tijdig opleveren van hoogwaardige serverracks het eindresultaat is.

ZT Systems is een toonaangevende leverancier van geoptimaliseerde servers, opslagservers en oplossingen op het gebied van hyperscale en edge computing toepassingen. Het is een vertrouwde ontwerp-, productie- en logistieke partner met meer dan 25 jaar ervaring en bedient datacenters van grote onderneming tot de grootste cloud- en telecommunicatieproviders.

Mike Arnaud Papma – Regional Sales Manager Netherlands bij Storch
19 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

Proactieve inzet voor milieu werpt vruchten af

DUURZAME CHEMISCHE OPLOSSINGEN ALS SLEUTEL TOT SUCCES.

Vijftien jaar geleden was Schmits Chemical Solutions (hierna: Schmits) al bezig om haar watergebaseerde chemische oplossingen voor technisch textiel in onder meer auto’s, vliegtuigen en gebouwen te verduurzamen. Daarmee was het Almelose bedrijf de wereld al ver vooruit, want de klanten vroegen daar toen nog niet om. En nu wordt de onderneming overspoeld met allerlei duurzaamheidsvraagstukken. “We hebben zelfs een Product Steward in dienst die zich over al die vraagstukken bekommert”, vertelt Managing Director Jurgen Bolscher.

Schmits ontwikkelt en produceert op haar locatie op het Bedrijvenpark

Twente chemische oplossingen voor de technisch textielindustrie, professionele reiniging en biedt tevens full-service loonproductie. Schmits viert dit jaar haar 50-jarige bestaan. Met de watergedragen oplossingen wordt textiel bijvoorbeeld waterafstotend, brand- en vlamvertragend, harder, zachter of antislip gemaakt. Dit textiel zit in auto’s en vliegtuigen, maar ook in gebouwen (bijvoorbeeld plafondplaten, vloerbedekking of het glasvezelbehang) en beschermende

kleding. Traditionele chemische formuleringen zijn doorgaans schadelijk voor het milieu, omdat er schadelijke stoffen inzitten zoals bijvoorbeeld fluor of broom.

Schmits is al jarenlang bezig om schadelijke stoffen uit te faseren in haar productieproces. Volgens directeureigenaren Jurgen Bolscher en Miechel Zweers weert het bedrijf fluorcarbon uit haar formuleringen om technisch textiel waterafstotend te maken. “Fluorcarbon is schadelijk voor het milieu, omdat er PFAS inzit. Wij ontwikkelen al sinds zes jaar

fluorvrije producten. De vraag daarnaar begint nu echt actueel te worden en flink toe te nemen, gezien de eisen die opdrachtgevers van onze klanten stellen aan milieuzorg en de toekomstige wet- en regelgeving daaromtrent. Daarnaast verwerken we ook geen halogeen (o.a. broom) en antimoon in onze producten om technisch textiel brandvertragend te maken. Dat hebben we overigens nooit gedaan. Daarmee missen we marktaandeel, maar het is een bewuste keuze geweest.”

20 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl
21 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

Milieu hoog in vaandel Bolscher, die het financieel en commercieel beleid voor zijn rekening neemt en Zweers, verantwoordelijk voor de techniek, hebben de zorg voor een beter milieu hoog in hun vaandel staan. Niet alleen vanuit een intrinsieke motivatie, maar het blijkt nu ook een sleutel tot commercieel succes. “Vijftien jaar geleden heeft Schmits al de eerste duurzame stappen gezet, omdat we ambities op dat terrein hadden”, vertelt Bolscher. “Die stappen waren toen voor onze klanten compleet nieuw. Echter, nu zien we dat onze proactieve inzet vruchten afwerpt. Klanten vragen ons om milieuvriendelijke producten te ontwikkelen, omdat wij dat slim en veilig kunnen doen en de kennis en de faciliteiten daarvoor hebben. We hebben intussen een fulltime medewerker Arbo & Milieu, kwaliteitszorg en zelfs een Product Steward

aan boord. Laatstgenoemde bekommert zich om al de duurzaamheidsvraagstukken die op ons afgevuurd worden. De Product Steward draagt bij aan het duurzaamheidsbeleid voor het bedrijf, maar weet ook van de hoed en rand wat de wetgever van ons op dat gebied verlangt.”

Eigen innovaties

Schmits zet ook uit eigen beweging concrete stappen om de klant bekend te maken met duurzame chemische oplossingen. Zo ontwikkelde het bedrijf al een recycleerbare verlijming voor autostoelen en recent heeft de onderneming een volledig recycleerbare backcoating voor tapijt ontwikkeld. Daardoor hoeven tapijten niet meer in de verbrandingsoven te verdwijnen, door de recycleerbare backcoating kunnen ‘mono’materiaal tapijten geproduceerd worden die na de levensduur volledig gerecycled kunnen worden.

Zweers: “Normaliter hebben tapijten een backing van latex met vulmiddelen, door deze ‘multi’-materiaal opbouw van het tapijt is het niet mogelijk deze te recyclen na zijn levensduur. Deze backing is relatief goedkoop en maakt tapijten zwaarder, iets dat de consument volgens de tapijtbranche verlangt. Maar in auto’s en vliegtuigen moet tapijt juist licht in gewicht zijn en in die behoefte kunnen we voorzien omdat je van onze recycleerbare backcoating minder hoeft aan te brengen. Daardoor verbruiken we veel minder water en zijn de transportkosten lager, dus wat dat betreft veel voordelen voor de tapijtfabrikant.”

Strategische samenwerking met partners

“Wij leveren slimme producten die bijdragen aan hoogwaardig technisch textiel”

Jurgen Bolscher van Schmits Chemical Solutions

Naast verduurzaming draait het bij Schmits vooral om het creëren van toegevoegde waarde voor de klant. Dat doet het bedrijf bij voorkeur in een strategische langdurige samenwerking met klanten, grondstofleveranciers en kennisinstellingen die daarvoor openstaan. Het Almelose bedrijf ontwikkelt en produceert niet alleen de veredelingsproducten, maar voorziet klanten ook van technische ondersteuning bij het applicatie- / productieproces. Schmits ontwikkelt en produceert op maat gemaakte chemische oplossingen voor haar klanten die optimaal afgestemd zijn op het productieproces van haar klanten. Door de eigenschappen van de chemische oplossingen zodanig af te stemmen op het substraat en het proces van de klant, wordt de klant optimaal ontzorgd.

22 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

“Dit beleid heeft ertoe geleid dat we sinds 2009, na de economische en financiële crisis, sterk in de lift zitten en onze omzet verviervoudigd is”, vertelt marketing en operations manager Bram de Vries. “We focussen ons hierbij vooral op klanten in Europa en minder op Azië, omdat onze applicatiespecialisten niet in staat zijn voor iedere productieproef de wereld over te reizen”

Breed scala mogelijkheden

De ontwikkeling en productietak van de textielveredelingsproducten is de laatste

jaren gegroeid. In haar fabriek staan ketels waarin maar liefst 30.000 liter vloeistoffen geroerd kunnen worden tot een recept. Maar ook schuwt Schmits kleine volumes niet van bijvoorbeeld enkele honderden liters. “We hebben een breed scala aan mogelijkheden en zijn wat dat betreft flexibel inzetbaar. Bijvoorbeeld ook om als loonwerkpartner te fungeren of op aanvraag een product te ontwikkelen dat bij een specifieke applicatie past.”

Momenteel werken er ongeveer 45 mensen bij Schmits, waarvan iets minder dan een

derde in het lab werkzaam zijn. “Dankzij onze samenwerking met kennisinstituten en grondstoffenleveranciers zijn we in staat om op een efficiënte en slimme manier recepten te ontwikkelen die een bijdrage leveren aan hoogwaardig technisch textiel”, weet Bolscher. Hij benadrukt: “En vergis je niet: chemie is een belangrijke industrie. Zonder chemie hebben we geen eten en drinken, geen auto, geen fiets, geen kleding, geen computer, eigenlijk bijna niets. Laten we er dus wel voor zorgen dat we in Europa de mooiste en schoonste chemie-industrie hebben en houden. “ <

Nieuwbouwplannen voor Schmits Chemical Solutions

Schmits wil gestaag verder groeien. Daarvoor moet de productiehal en het logistieke centrum in Almelo met 1700 m2 en 3000 opslagplaatsen worden uitgebreid. “We willen het aantal transportbewegingen verminderen, de logistiek efficiënter aanpakken en de productie steeds veiliger maken”, vertelt Jurgen Bolscher.

23 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

INNOVATIEVE WERELDSPELER IN WATERMANAGEMENT

pentair viert 120 jaar pompproductie in Winterswijk

In 1904 startte G.J. Nijhuis in Winterswijk een machinefabriek. Deze verhuisde in 1912 naar de Parallelweg en hier is het bedrijf nog altijd gevestigd. Inmiddels is de naam Pentair en is de onderneming gegroeid van een fabrikant die kleinere en middelmaat pompen bouwde, tot absolute specialist in de waterwereld. Directeur Gerard Scholten: “Als het moeilijk wordt, bellen ze ons.” Dat de grootste pompen ter wereld uit de Achterhoek komen, stemt tot tevredenheid. “Vertrekken uit Winterswijk is dan ook absoluut geen optie: hier wonen onze mensen en hier zit de kennis.” Er wordt dit jaar uitgebreid stilstaan bij de viering van het 120-jarig bestaan, intussen gaat het ontwikkelen en innoveren volop door.

“Wij zijn goed in het verplaatsen van water”, vat Scholten ultrakort de werkzaamheden van het specialistische bedrijf samen. “De ene helft van de wereld heeft te weinig water, daar leveren we bijvoorbeeld pompen voor irrigatiepompstations.

De andere helft van de wereld heeft te veel water door de stijgende zeespiegel, daar moeten we water wegpompen. Beide zijn we goed in.”

Pentair levert alleen waterpompen: ze houden zich niet bezig met pompen voor olie of chemicaliën. “We verplaatsen water in al zijn vormen: schoon water, vervuild water, zeewater en ook zeewater met zand voor de

baggerindustrie.” In Australië wordt bijvoorbeeld drinkwater uit zeewater gehaald: hier is niet voldoende grondwater beschikbaar. “Daarom wordt er gewerkt met ontzoutingsinstallaties. Dat kost veel energie, maar het is dé manier waarop ze schoon drinkwater krijgen.”

Gemaal IJmuiden

Pentair levert ook al vele jaren oppervlaktewaterpompen. Scholten: “Nederland ligt voor een groot gedeelte beneden waterniveau. Om het overtollige water het land uit te krijgen, moeten we pompen.”

Op 5 april bestond Pentair 120 jaar

Een toonaangevend voorbeeld daarvan is Gemaal IJmuiden. Deze verpompt per jaar ongeveer 1 miljard m3 water en is een onmisbare schakel in de waterhuishouding van West-Nederland. Pentair kreeg van Rijkswaterstaat opdracht voor het leveren van een nieuwe superpomp voor dit gemaal. “Rijkswaterstaat is dit pompstation langzaamaan aan het upgraden.” Gemaal IJmuiden heeft zes pompen. Pentair verving eerder al twee pompen voor grotere exemplaren. Van de vier die over zijn, is nu dus weer één vervangen, voor wederom een grotere. “De grootste pomp ter wereld, voor het grootste gemaal van Europa”, benadrukt de directeur enthousiast.

Die grote pompen worden niet alleen in eigen land geplaatst. “De kennis die we hier hebben opgebouwd, zetten we inmiddels al vele jaren wereldwijd in. Zo hebben we bijvoorbeeld pompen geleverd voor grote pompstations in China en Singapore. Ook hebben we net een project afgerond in Thailand.”

Brandbluspompen voor distributiecentra

Pentair heeft meerdere specialisaties, daar horen ook brandbluspompen bij. “Eigenlijk alles dat wij doen is maatwerk. Een uitzondering op die regel is dat we ook standaard brandbluspompen leveren”, vertelt Scholten. Deze pompen zijn onderdeel van pompkamers met sprinklerinstallaties, in bijvoorbeeld distributiecentra van grote bedrijven zoals Amazon, AHOLD en Zalando. “Jaren geleden

hebben we zelfs de sprinklerinstallaties voor de Eiffeltoren in Parijs mogen verzorgen”, voegt Scholten toe. Hoe zo’n landmark bij de Winterswijkse onderneming terechtkomt? “Hoe hoger de eisen van de klant, hoe groter de kans dat ze bij ons terechtkomen. Als het om specifieke pompoplossingen gaat, doen wij mee in de wereldtop.”

Inneos Antwerpen

De grootste pompkamer die Pentair uit Winterswijk ooit gebouwd heeft, staat in België. Voor Chemiebedrijf Inneos in Antwerpen werd recent een pompkamer van 22 bij 7 bij 6 meter ontwikkeld, die ook nog eens explosiebestendig is. “Omdat hier met chemicaliën wordt gewerkt, is betrouwbaarheid van het grootste belang. Er moet bijvoorbeeld heel snel heel veel bluswater beschikbaar zijn en bij explosiegevaar moet de pompkamer gewoon zijn werk kunnen blijven doen”, legt Scholten uit.

Betrouwbaarheid, slijtvastheid en rendement

Een project als dit gaat gepaard met enorm hoge eisen, waarbij betrouwbaarheid het belangrijkste criterium is. “We maken ook pompen voor grote baggeraars in Nederland en België: voor hen is slijtvastheid het belangrijkst. En bij drinkwaterpompen is het rendement van de pomp het belangrijkste criterium. Deze pompen zijn voortdurend in bedrijf: als ze 1 of 2 procent energiezuiniger zijn, levert dat al een enorme

energiebesparing en kostenbesparing op. Daar zorgen wij voor. Wij voegen altijd waarde toe voor de klant”, aldus Scholten.

Verstoppingsvrije rioolpomp

De zelf ontwikkelde en gepatenteerde Xcentric, een verstoppingsvrije rioolpomp, is ook een mooi voorbeeld van die toegevoegde waarde. Deze biedt een hydraulische oplossing om verstoppingen in grootsteedse riolen efficiënt op te lossen. Scholten: “Al het rioolwater van Amsterdam gaat door pompen die wij geleverd hebben. We hebben de pompstations in de stad mogen ombouwen naar onze nieuwe rioolpompen: het aantal verstoppingen is van 300 per jaar naar 0 gegaan. Qua energiekosten bespaart onze klant bijna vier miljoen euro op jaarbasis.” Op

“Hoe hoger de eisen van de klant, hoe groter de kans dat ze bij ons terechtkomen. Als het om specifieke pompoplossingen gaat, doen wij mee in de wereldtop.”
Directeur Gerard Scholten bij de Jubileumpomp.
26 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl
Pentair is de enige pompfabrikant in Nederland met een eigen gieterij
“We zijn altijd op zoek naar uitbreiding van ons enthousiaste en betrokken team. We nodigen talentvolle techneuten dan ook graag uit zich bij ons aan te sluiten.”

basis van ‘no cure, no pay’ bouwde Pentair eerst een paar stations om. Dat ging zo goed, dat de opdracht volgde om de rest ook om te bouwen. “Rioolverstopping is een enorm probleem in grote steden. Ook in bijvoorbeeld Groningen, Deventer en Rotterdam draaien onze nieuwe rioolpompen al. Er ontstaat nu echt een vliegwieleffect, waar we grote verwachtingen van hebben. Onze Amerikaanse Pentair-collega’s zien al mogelijkheden om de Xcentric waaier in Amerika te vermarkten.”

Innovatief en proactief

Scholten vertelt met groot enthousiasme over deze nieuwste ontwikkeling. “We zijn een ontzettend innovatief bedrijf, dat zijn we altijd al geweest. Veel van onze projecten zijn klantspecifiek: we zoeken uit tegen welke problemen zij aanlopen en hoe we die kunnen oplossen. Maar we werken ook proactief: we signaleren problemen in een bepaalde sector en ontwikkelen op eigen initiatief producten, waar we vervolgens klanten bij zoeken waar we kunnen testen.” Net zoals de brandbluspompen voor distributiecentra, zouden de verstoppingsvrije rioolpompen het volgende standaardproduct vanuit de Achterhoek kunnen zijn.

Visvriendelijke

pomp

Op dezelfde manier ontwikkelde Pentair in Winterswijk in 2009 al de visvriendelijke pomp, waar ook een patent op werd verkregen. “We hoorden van waterschappen dat de palingstand werd aangetast door de pompen van oppervlaktewatergemalen. Daarom hebben wij een visvriendelijke pomp ontwikkeld, deze wordt inmiddels al jaren met succes gebruikt.” Bijzonder is dat deze innovatie tot gevolg had dat Nederland wetgeving aangenomen heeft die bepaalt dat nieuwe gemalen altijd visvriendelijk moeten zijn. “Daardoor komen opdrachten voor deze gemalen eigenlijk automatisch bij ons terecht.”

Apetrotse Achterhoekers

Scholten vervolgt: “De waterwereld is enorm dynamisch. Wij helpen mensen aan droge voeten en schoon drinkwater, wie zou daar nu niet aan willen meewerken?” De vakmensen in Winterswijk – zo’n 175 in totaal - zijn dan ook ontzettend trots op hun werk. “Veel mensen in deze regio weten niet wat we hier doen. Op een open dag kregen onze medewerkers de gelegenheid familieleden en vrienden mee te nemen in onze wereld. Je zag dat deze bezoekers ineens met andere ogen naar hun familielid of vriend keken: vol respect.” Op 28

september is er weer een open dag, als onderdeel van de jubileumactiviteiten. Opnieuw een kans om apetrotse Achterhoekers te kweken.

De directeur besluit: “We zijn regelmatig op zoek naar uitbreiding van ons enthousiaste en betrokken team. We bieden talentvolle techneuten volop kansen en uitdagingen. Wij investeren namelijk niet alleen in watertechnologie, maar zeker ook in onze mensen.” <

Vakmanschap in familiebedrijf met wereldwijd netwerk

Het voormalige Nijhuis Pompen maakt sinds 2011 deel uit van het beursgenoteerde Amerikaanse bedrijf Pentair, dat wereldwijd 130 vestigingen heeft. In de merknaam van de producten die in Winterswijk worden gemaakt, Pentair Fairbanks Nijhuis, komt de oude naam nog wel terug. “De aansluiting bij Pentair heeft ons veel gebracht, onder andere op het gebied van Leanproductiemethodes en een wereldwijd netwerk. Naast de voordelen die het heeft om onderdeel te zijn van een beursgenoteerde onderneming, weten we het karakter van het voormalige familiebedrijf te behouden. We ontwikkelen onze eigen producten, die we volledig zelf bouwen. We hebben een eigen R&D-afdeling, engineersafdeling, gieterij en machinefabriek én we leveren ook service en onderhoud. Dat is uniek.”

Prefab brandbluspompkamer voor een chemische fabriek.
27 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl
Plaatsen van de nieuwe pomp bij Gemaal IJmuiden

“Circulair ondernemen moet je doen vanuit een overtuiging”

Colubris Cleantech uit Winterswijk specialiseert zich in scheidings- en zuiveringstechnologieën in de drie deelgebieden ‘Water’, ‘Waste’ en ‘Bioresource’. Wat in 1984 begon als een eenmansbedrijf in de metaalverwerking is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend en wereldwijd opererend bedrijf dat werk biedt aan 120 medewerkers. Frank Tillmann staat sinds 2018 aan het roer en hij neemt ons mee in de groei die het bedrijf heeft doorgemaakt: “Colubris Cleantech heeft een natuurlijke verschuiving ondergaan van ‘productiebedrijf met een aantal ingenieurs’ naar ‘een organisatie met elektro engineers, werktuigbouwkundigen en procestechnologen en een eigen productie’.”

“We zijn veel creatiever geworden”

Op 3 januari 1984 richtte Gertie van den Hurk zijn eigen onderneming op, na een aantal jaren bij verschillende organisaties te hebben gewerkt. Frank: “Hij richtte zich in zijn eerste jaren als ondernemer vooral op constructie en machinebouw in de

metaalindustrie, maar hij werd al snel gevonden door klanten uit de milieutechnologie. Doordat deze klanten andere vragen gingen stellen, kregen Gertie en zijn werknemers steeds meer kennis van de waterzuiverings- en afvalverwerkingssector. Er werd minder

gevraagd naar producten, maar meer naar het hele proces er omheen en de bijbehorende vervolgstappen.” Door deze veranderde klantvragen werd ook de dienstverlening van Colubris Cleantech anders. “Vroeger wilden bedrijven gewoon van hun afval en afvalwater af”, legt Frank uit.

28 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

“Nu willen ze weten wat er nog mogelijk is met dat afval en het water, en of ze er waarde uit kunnen halen. Dat vergt ook creativiteit van ons. Het is aan ons om te bedenken hoe we afval en vervuild water kunnen ombuigen naar grondstoffen voor nieuwe producten.”

Een mooi voorbeeld van afval dat weer een waardevolle grondstof wordt, is te zien bij een klant van Colubris Cleantech die witte kool teelt. “Voordat de kool door fastfoodrestaurants wordt gebruikt in bijvoorbeeld kipburgers, worden de buitenste bladeren eraf gehaald. Deze bladeren werden altijd naar een varkensboer gebracht, waar de varkens het te eten kregen. Dit leverde geen geld op. Wij bieden een proces aan waarbij we de bladeren ontdoen van water en dan verwerken tot drie verschillende voedselingrediënten en schoon water. Deze voedselingrediënten zijn voor menselijke consumptie bestemd en bestaan uit eiwit, vezel en suikerwater. Dit levert de teler dus een aantal extra inkomstenbronnen op en de teelt van witte kool produceert geen restafval meer.”

Colubris en circulariteit gaan hand in hand

Alle bedrijfsactiviteiten van Colubris Cleantech zijn circulair van aard. “We ontwerpen, bouwen en installeren

oplossingen die allerlei soorten afval en waterstromen scheiden en zuiveren. Dat doen we op basis van de vraag die de klant heeft. De laatste tijd merken we dat veel bedrijven ‘iets’ willen met hun afvalwater. Waterschaarste is tegenwoordig natuurlijk een belangrijk thema wereldwijd, dus alles wat je kunt hergebruiken is mooi meegenomen. Wij hebben een proces ontwikkeld waarbij afvalwater weer zo schoon wordt dat het opnieuw gebruikt kan worden. In dit proces halen we eerst de vaste delen uit het water, dan de opgeloste

stoffen en als laatste virussen en bacteriën. En in België konden we zelfs iets doen wat nóg innovatiever is. We hebben daar een klant die eiwitten uit varkensbloed haalt. Wat overblijft is een waterachtige substantie. We zijn erin geslaagd om dit zo te zuiveren dat er schoon water overblijft. Dat is zelfs zó schoon dat er bier van wordt gebrouwen.”

“Circulariteit is geen verdienmodel”

Hoewel Frank het aanmoedigt om circulair te werken, benadrukt hij wel dat mensen het niet moeten zien als verdienmodel. “Het belangrijkste is dat je het vanuit een overtuiging moet doen. Circulair werken is een lange weg; het duurt jaren om dit soort ontwikkelingen door te voeren. Je moet echt niet verwachten dat je er binnen een jaar of twee geld mee verdient.”

Als het over de toekomst gaat, ziet Frank volop mogelijkheden, maar ook gebieden waar nog winst te behalen is.

“Technologisch kunnen we eigenlijk alles oplossen, dat is geen enkel probleem. Beleidsmatig moet er echt nog wat gebeuren. Neem bijvoorbeeld het Belgische bedrijf dat bier brouwt van gezuiverd afvalwater. De technologie is er al, maar hier in Nederland krijg je zoiets écht niet voor elkaar. Dat zou al een goede eerste stap zijn: eenduidige regelgeving in Europa.” <

29 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

SignSellers wijst de weg op bedrijvenpark lochem

Bezoekers van het Lochemse bedrijvenpark Aalsvoort vinden voortaan snel en eenvoudig hun plek van bestemming. Hoe? Door de uniforme bewegwijzering van reclame-productiebedrijf SignSellers dat zelf ook op Aalsvoort gevestigd is. De nieuwe borden zijn onderdeel van een recent gestart pilotproject op het gebied van parkmanagement. We spraken erover met Dennis Martens, eigenaar van SignSellers.

De gemeente Lochem wil ondernemers actief betrekken bij het beheer en de ontwikkeling van de bedrijventerreinen in de stad. Daarom heeft zij het initiatief genomen

voor een pilotproject op het gebied van parkmanagement. Het project is afgelopen september van start gegaan en de uitvoering ligt in handen van de Industriële Kring

Lochem (IKL). De IKL heeft hiervoor een stichting opgericht met de naam Stichting Bedrijvenparken Lochem. Ook is er inmiddels een parkmanager aangesteld.

30 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

“Als locatie van de pilot is gekozen voor het bedrijvenpark Aalsvoort”, vertelt Martens, die hier met zijn bedrijf SignSellers gevestigd is. Martens is daardoor vanaf het eerste moment betrokken bij de pilot die een duur heeft van anderhalf jaar.

Toekomstbestendig

“In deze periode willen we samen met de parkmanager zoveel mogelijk van de op Aalsvoort gevestigde bedrijven enthousiasmeren voor parkmanagement. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente. We zetten ons met elkaar in voor het opwaarderen en toekomstbestendig maken van ons bedrijvenpark. Ons gezamenlijke en uiteindelijke doel is om het

parkmanagement na de pilot uit te breiden naar andere bedrijvenparken in Lochem.”

Het parkmanagement bestaat uit zaken als verkeersveiligheid, beveiliging, camerabewaking, beheer van de openbare ruimte, collectief inkopen en het mogelijk opwekken en uitwisselen van energie. Daarnaast ligt de focus op uniforme bewegwijzering.

Aangezien dit één van de specialismen is van SignSellers, werd Martens benaderd voor de realisatie hiervan. “We hebben veel ervaring in allerlei soorten bewegwijzering en hebben al vele opdrachten in vooral de Achterhoek mogen verzorgen. Daarbij bieden we de optie om de bewegwijzering te huren of te

kopen. Ongeacht de keuze bieden we hierbij altijd een onderhoudsservice aan. In de praktijk betekent dit dat we de borden tweemaal per jaar reinigen en repareren indien nodig.” De gemeente Lochem heeft zowel de naamborden als de borden met huisnummers voor de ondernemers op Aalsvoort gekocht. Eind vorig jaar werd hiervoor de huisstijl ontwikkeld.

Erkend Signbedrijf

“Omwille van de uniforme uitstraling is er bewust voor gekozen om alleen de namen van de bedrijven weer te geven en niet hun logo’s. Verder had ons bedrijvenpark geen logische nummering, daarvoor hebben alle ondernemers op Aalsvoort nu een bord met huisnummer voor op de gevel of langs de weg gekregen. Met de geleverde huisnummerborden is het een stuk duidelijker geworden. We hebben de beste optie in het voortraject uitvoerig besproken en daarna volgens hun voorkeur gerealiseerd.”

SignSellers werd in oktober 2019 opgericht en komt voort uit het vroegere RapiText/ Duropanel. Het bedrijf, waar inmiddels zeven specialisten werkzaam zijn, heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een prominente speler in binnen- en buitenreclame. Naast bewegwijzering levert SignSellers ook maatwerk in, onder andere, gevelreclame, autobeletteringen en instore reclame. <

www.signsellers.nl

31 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl
- Verdelertechniek - Besturingstechniek - Railkokersystemen - Service Maatwerk in techniek info@psnederland.nl +31 (0) 548 - 54 33 38 psnederland.nl PRODUCENT VAN HEFTAFELS EN GROOTHANDEL IN INTERN TRANSPORTMATERIAAL
0409
Intramat v2.indd 1 26-04-2024 13:30
Intramat Group De Zuivering 34 7671 SP Vriezenveen 085 -
800 info@intramat.nl www.intramat.nl

Duurzaam ondernemen met de Topsector Energie 2030. 2050.

Twee stippen op de horizon. Nederland heeft voor 2030 en voor 2050 klimaatdoelen gesteld, met als einddoel een volledig klimaat neutrale samenleving. De noodzaak om te verduurzamen is evident. Of het nu gaat om particulieren, MKB-ondernemingen of multinationals. Of het nu gaat om (particulier) bouwen, infra, transport, mobiliteit, enz., ieder zichzelf (en anderen) respecterende organisatie is zich ervan bewust dat de energietransitie noodzakelijk is om de aarde duurzaam leefbaar te houden.

7 juli 2023.

Sinds deze dag is ons kabinet demissionair en dit blijft helaas ook nog wel even zo. Wie, wat, hoe en wanneer het volgende kabinet gevormd gaan worden, is op dit moment nog onduidelijk en daarnaast zijn er als gevolg van de politieke polarisatie grote twijfels over de duurzaamheid van een nieuw kabinet (in welke samenstelling dan ook). Deze onzekerheid vergroot de barrière voor ondernemers om te gaan investeren in duurzaamheid. Klinkt allemaal nog niet zo rooskleurig.

25 juni 2024, 29 augustus 2024, 1 november 2024, 31 januari 2025, 31 maart 2025, …, …, . Is er dan helemaal geen hoop. Nou, gelukkig wel. Ondanks eerdergenoemde onzekerheden kunnen ondernemingen hun duurzame plannen een boost geven door aanspraak te maken op allerlei subsidieregelingen. Laatstgenoemde data zijn deadlines van enkele van deze regelingen, allen afkomstig uit de Topsector Energie (TSE). Enkele highlights:

• DEI+ Waterstof en groene chemie: Subsidie voor ondernemers die investeren in innovaties gericht op waterstof-productie, transport/opslag en infrastructuur.

• DEI+ Energie- en klimaatinnovaties: Subsidie voor ondernemers die een innovatieve techniek binnen hun bedrijf willen testen in een pilotproject of demonstreren in een demonstratieproject.

• DEI+ CE: Subsidie voor ondernemers die een innovatie richting circulaire economie willen testen in een pilot of demonstratieproject.

• VEKI: Subsidie voor ondernemers in de industrie die binnen hun onderneming CO2-verminderende maatregelen willen nemen.

• TSE Industrie studies: Subsidie voor ondernemers in de industrie om de haalbaarheid te onderzoeken van een innovatief pilot- of demonstratieproject.

Meer weten over deze of andere subsidies. Neem dan contact met ons op. <

Naam

Daan Kockmann

functie

Senior Consultant, Leap. The Innovation Agency

33 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl COLUMN

MET EEN VIP-GROEPSARRANGEMENT

VAN BOOKX NAAR BARNEVELD

Reserveer nu en maak het samen mee: 40-45 De Musical

“Een intense beleving”, zo omschrijft directeur Willem Adriaanse van BookX de voorstelling die vanaf september te zien is in de Midden Nederland Hallen in Barneveld. “40-45 De Musical is ontzettend bijzonder. Studio 100 heeft in België enorm veel succes gehad met deze productie en alle voortekenen wijzen erop dat dat in Nederland niet anders zal zijn.” BookX biedt voor 40-45 exclusief de VIP-groepsarrangementen voor bedrijven aan: deze staan garant voor een onvergetelijke ervaring, om samen met medewerkers en relaties te beleven.

Speciaal voor deze immense productie wordt bij de Midden Nederland Hallen een extra theaterhal bijgebouwd. “Deze productie zal een enorme impuls geven in de regio Barneveld: er komen straks dagelijks ruim 1600 bezoekers vanuit het hele land naar de voorstelling”, voorspelt Adriaanse. Hij vervolgt: “Deze locatie heeft alles in zich om van onze VIPgroepsarrangementen voor bedrijven een bijzondere beleving te maken. Midden Nederland Hallen is een energieneutraal evenementencomplex. Daarnaast is het ontzettend ruim, multifunctioneel en centraal gelegen: het is uitstekend bereikbaar én heeft kwalitatief hoogstaande catering.”

Filmisch theater

De musical vertelt het verhaal van de broers Dirk en Louis uit Rotterdam. Niets lijkt hun band te kunnen breken. Totdat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Na het bombardement van Rotterdam kiezen ze elk een andere kant van de strijd. “Deze

thematiek spreekt een hele brede doelgroep aan, is geschikt voor meerdere generaties en leent zich zeker voor herhaalbezoek.” De directeur omschrijft 40-45 als ‘filmisch theater’, door de bijzondere manier waarop het is opgezet. “Dankzij de rijdende tribunes zit het publiek letterlijk middenin de voorstelling. Er rijdt een echte trein door de zaal en er wordt gebruikgemaakt van allerlei technische hoogstandjes.”

Bedrijfsevent op maat

Het verhaal wordt tot leven gebracht door een sterrencast. De hoofdrollen worden vertolkt door Soy Kroon, Dorian Bindels, Gaia Aikman en Niniane Everaert. Ook Babette van Veen, Renée Fokker en Kees Boot zijn in deze iconische productie te zien. De kaartverkoop is begonnen, ook bij BookX stromen de reserveringen binnen. Er kan gekozen worden voor een Ontvangst-, Lunch-, Buffet- en Diner-arrangement. Rondom de VIP-groepsarrangementen zorgt BookX bovendien voor een compleet bedrijfsuitje op maat.

Volledig ontzorgd

Adriaanse legt uit: “Een bedrijf kan diverse doelstellingen hebben om naar een theatervoorstelling te gaan met medewerkers of relaties: bijvoorbeeld om mensen te motiveren, banden aan te halen of gewoon om iets te vieren. Wij denken graag mee over bijvoorbeeld een meeting, teambuilding of congres rondom de voorstelling, in combinatie met een diner of een voorontvangst met een hapje en drankje. Ook het verzorgen van hotelovernachtingen is mogelijk.” De wensen en behoeften van de klant staan centraal. “Wij doen dit al bijna twintig jaar. Veel bedrijven zijn op zoek naar evenementen die verbinding tot stand brengen. Wat is er mooier dan een intense beleving zoals deze prachtige voorstelling, op een uitstekende locatie met heerlijk eten en drinken én volledig verzorgd en ontzorgd worden?”

Gastvrijheid

Dat is namelijk wat BookX doet: gasten compleet in de watten leggen. “Doordat wij als partners samenwerken met Studio 100 en de

Niniane Everaert - Kees Boot Gaia Aikman - Babette van Veen
vanaf 21 september 2024
Deze productie wordt gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid. Soy Kroon Dorian Bindels presenteert - - - -34 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl
Midden Nederland Hallen Barneveld 40-45.nl

Midden Nederland Hallen, beschikken wij over de beste plaatsen in de zaal en hebben we alle mogelijkheden om bezoekers van ontvangst tot vertrek een exclusieve beleving te bieden. Dat kunnen we in Barneveld uitstekend verzorgen, omdat alles hier ontzettend goed geregeld is: van het parkeren tot de routing en alle faciliteiten.” Adriaanse benadrukt: “Onze gastheren en gastvrouwen zorgen ervoor dat onze klanten al hun tijd en aandacht aan hun gasten kunnen besteden. Wij zorgen dat alles goed verloopt en regelen alle details. Opdrachtgevers verwachten 100 procent, wij willen ze steevast 125 procent bieden.” De persoonlijke aandacht van BookX, van voortraject tot natraject, wordt enorm gewaardeerd door de gasten. “We horen nadien vaak van gasten: ‘Wat was jullie gastvrouw geweldig. We hebben een heerlijke zorgeloze avond gehad.’” <

copyright: Studio 100

“We horen nadien vaak van gasten: ‘Wat was jullie gastvrouw geweldig. We hebben een heerlijke zorgeloze avond gehad’”

Maak het mee: reserveer nu Of je als ondernemer nu gaat voor een borrel met je team na de voorstelling of een high end-programma met toprelaties: BookX maakt het mogelijk.

“Wij zijn geen wederverkoper maar echt partner van de producent en de locatie, met als doel de bedrijven met hun relaties een onvergetelijke dag of avond te laten beleven. We zijn marktleider in groepsarrangementen op het gebied van live entertainment en dinnershows. Naast 40-45 De Musical in Barneveld verzorgen we voor veel meer producties VIParrangementen voor groepen. Reserveer nu en verzeker jezelf en je relaties van een unieke beleving.”

Kijk op www.bookx.nl

35 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl
36 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

Nieuwe energie in jouw organisatie

Stel je eens voor: een wereld waarin de samenwerking tussen mensen organisaties helpt groeien. Organisaties waar mensen fluitend naar hun werk gaan, waar hun talenten worden benut en waar ze zich gewaardeerd voelen. Dat is precies waar Nieuwekijk voor staat. Het samenwerkingsverband van businesspartners uit de regio zet zich in voor organisaties die hun kwaliteit en stabiliteit willen waarborgen. Die gericht zijn op het welzijn van medewerkers, op duurzame verandering en langetermijnsucces.

Kracht van samenwerking

Nieuwekijk gelooft in de kracht van samenwerking. De businesspartners zijn experts op diverse gebieden: van leiderschap tot organisatieadvies, van strategische HR tot employer branding. Kenmerkend is de geïntegreerde aanpak en focus op duurzame totaaloplossingen voor organisatievraagstukken. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking voor een middelgrote technische organisatie die te maken had met een dalende tevredenheid en een hoog verloop. Nieuwekijk ging aan de slag. Geen standaardcursus, maar een diepgaande analyse en strategische interventies. De oorzaak? Een gebrek aan duidelijke communicatie en betrokkenheid van het leidinggevende team. De managementexperts werkten intensief met het team om hun leiderschapsvaardigheden te versterken.

Medewerkersbetrokkenheid: luisteren en verbinden

Leidinggevenden leerden niet alleen hoe ze effectiever konden communiceren, maar ook hoe ze medewerkers

konden inspireren en motiveren. Medewerkers moeten zich gehoord voelen. Daarom introduceerde Nieuwekijk regelmatige feedbacksessies. We luisterden actief naar de zorgen en ideeën van medewerkers. Wat houdt hen bezig? Wat kunnen we verbeteren? Zo ontstond een open dialoog, waarin we samenwerkten aan een betere werkomgeving. Aan betrokkenheid en vertrouwen. Aan het creëren van een open en positieve bedrijfscultuur. We organiseerden teambuildingactiviteiten en stimuleerden samenwerking.

Blijvende impact

Met een geïntegreerde aanpak en slimme oplossingen gericht op blijvende impact maakt Nieuwekijk impact. Bij Nieuwekijk kijken we verder dan de korte termijn en bouwen we aan sterke organisaties die klaar zijn voor de toekomst

Ook interesse? Neem contact op via info@nieuwekijk.nl <

37 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

ROBERT SCHMIDT EN TWEE ZONEN NEMEN ROER OVER NA BEDRIJFSOVERNAME

Modernisering productie legt

Twentse Hekwerken Onderneming geen windeieren

Vorig jaar namen Robert Schmidt en zijn twee zonen Peter en Lars de Twentse Hekwerken Onderneming over en sindsdien zijn er enkele nieuwe piketpalen geslagen. Er is fors geïnvesteerd in automatisering van de productie van hekwerken en poorten en nagenoeg het gehele productieproces is in handen van het Enschedese bedrijf. Die twee koerswijzigingen heeft THO bepaald geen windeieren gelegd.

38 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

Nadat de voormalige compagnon van Robert uit het bedrijf stapte en de aandelen overdroeg aan Roberts zonen was het moment aangebroken om de bakens verder te verzetten. Het drietal besloot te investeren in de verdere automatisering van het productieproces van de metalen hekwerken en poorten en nam de touwtjes in eigen handen door bijvoorbeeld het poedercoating-proces zelf te gaan doen in plaats van uit te besteden. Deze koerswijziging was al voor de overname ingezet.

“Daardoor zijn we in staat om nog nauwkeuriger te produceren en complexe vormen te maken die zonder de plasmasnijder veel moeizamer te realiseren zijn. Deze machine zorgt er ook voor dat we sneller kunnen produceren. Daardoor kunnen

we nog meer aanvragen voor opdrachten verwerken. We zien nu al dat onder meer deze investering fraaie winstmarges heeft opgeleverd”, zeggen directeur Robert Schmidt en Lars Schmidt, die tevens de functie van chef werkplaats vervult.

Zakelijke en consumentenmarkt Twentse Hekwerken Onderneming bestaat sinds 1963 en is destijds opgericht door Jan Leeuwinga, schoonvader en opa van het drietal. De THO was en is een begrip voor veel bedrijven en overheden in de regio. In opdracht van diverse Twentse gemeenten levert het Enschedese bedrijf hekwerken en poorten voor afbakening van bijvoorbeeld parken, zoals recent met praktijkvoorbeelden van het Volkspark in Rijssen en het G.J van Heekpark in Enschede.

Verder schakelen enkele grote aannemersbedrijven zoals Dura Vermeer en Koopmans bouw THO in om seriematige woningbouwprojecten te voorzien van hekwerk. En uiteraard werkt het bedrijf direct in opdracht van het bedrijfsleven om bedrijventerreinen af te bakenen met hekwerken of te voorzien van poorten in combinatie met eventueel toegangscontrole. Last but not least kunnen ook consumenten een beroep doen op de hekwerkenleverancier voor de afbakening van tuinen en erven en toegang tot oprijlanen. “Voor particulieren, die ongeveer 30% van onze markt vertegenwoordigen, maken we dikwijls veel specials, de sierhekwerken met bijzondere detailleringen”, legt Peter Schmidt uit. “Dat is maatwerk. Vooral de lamellenhekwerken zijn in dit

39 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

segment populair. Voor de zakelijke markt maken we vaak gebruik van spijlenhekwerken, eventueel in combinatie met grote schuifpoorten voor het goed bereiken van de terreinen. Uiteraard met de mogelijkheid van een uitgebreid toegangscontrole systeem.

Overijssel als werkgebied

Peter schat in dat 90% van het werk wordt aangenomen en uitgevoerd in Overijssel. Daarbuiten opereren is voor THO commercieel gezien minder interessant. “We willen namelijk altijd op de locatie de situatie schouwen voordat we het werk uitvoeren en persoonlijk contact hebben met de klant over zijn wensen. Daarom werken we vrijwel alleen met klanten in een straal van circa 50 kilometer rondom Enschede.”

Uiteraard bedienen we desgewenst onze vaste klanten ook buiten deze straal.

Meedenken met klant

De kracht van de hekwerkenproducent zit volgens het drietal in het meedenken met de klant over de gewenste productoplossing en het zoveel mogelijk inspelen op diens wensenpakket. Om het ontwerp van een hekwerk of poort zo mogelijk te maken werkt THO bij voorkeur met 3D aanzichten, zodat de klant na plaatsing van het product niet voor vervelende verrassingen komt te staan. “Het kan niet zo zijn dat een klant na oplevering vindt dat de afstand tussen de lamellen in het hek toch bij nader inzien te klein is. In een 3D aanzicht kun je in de ontwerpfase alle vraagtekens eruit filteren”, zegt Lars.

Automatisering productie

Een ander sterk punt van THO is dat ze absoluut maatwerk kan leveren. De meest grillige en complexe vormen in sierhekken kunnen met de volautomatische plasmasnijder worden gemaakt. “Wat dat betreft is ons niets te gek”, zegt Robert. Die automatisering is van belang om mee te gaan in de esthetische trend van sierhekwerken die steeds meer expressie laat zien. De plasmasnijder, die op initiatief van Lars is geïntroduceerd, kan tot op twee tiende millimeter vormen uitsnijden.

Een andere opvallende investering is de poedercoat-installatie geweest. Voorheen besteedde THO dit proces uit bij een derde.

“Investeringen in automatisering productie levert ons fraaie winstmarges op”
Robert Schmidt, directeur Twentse Hekwerken Onderneming
40 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

Meer aluminium ten koste van staal

Hierdoor hebben we meer controle op de doorlooptijd van het productieproces en bovendien de winstmarge te behouden. Alle onderdelen van deze semi-automatische installatie kwam in onderdelen aan en is in eigenbeheer geassembleerd. Deze investering is zich volgens hem al aan het terugverdienen. Er is gekozen voor een elektrisch oven gezien de gasprijzen blijven stijgen, wel was het nog even spannend of we op tijd een zwaardere elektra aansluiting zouden kunnen krijgen, maar deze is op het laatste moment toch nog gerealiseerd.

“We zien een gunstig effect op de doorlooptijd van onze producten. We hoeven geen rekening meer te houden met een derde partij die het poedercoaten voor ons deed”, vertelt Lars.

Milieuvriendelijk

Een derde in het oog springende investering is de energievoorziening. Bijna de gehele

productie van het lassen tot en met het poedercoaten wordt voorzien van zonneenergie. Er liggen honderden panelen op het dak. Het scheelt enorm in het gasverbruik en is bovendien veel milieuvriendelijker. “We zijn actief bezig met het milieu”, vertelt Robert. “In de toekomst willen we ook overschakelen op elektrisch transport, maar dat is nog lastig aangezien we zware vrachten vervoeren, waardoor de batterijen relatief snel leegraken en die kun je nog niet overal in Nederland opladen.”

De Twentse Hekwerken Onderneming heeft het fundament gelegd voor de toekomst en wil dit verder uitbouwen. Maar eerst willen beide zoons en Robert de uitgestippelde koers volop invulling geven voordat er met nieuwe plannen aan de slag wordt gegaan. <

De Twentse Hekwerken Onderneming signaleert in de markt dat er steeds meer behoefte komt aan aluminium hekwerken in plaats van staal. Volgens Robert is aluminium minder belastend voor het milieu dan staal omdat deze geconserveerd moet worden. En dat behandelingsproces is wel schadelijk voor onze planeet.

Bijkomend voordeel van aluminium is dat het lichter is dan staal. “Dat maakt het voor onze monteurs makkelijker om zo’n hek te monteren. Hen willen we gezond en ergonomisch laten werken. Daarom maken we bijvoorbeeld ook steeds meer gebruik van schroeffunderingen in plaats van beton.”

41 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

De Bonte Wever wil als zakencentra een grote landelijke speler worden

Welgelegen aan het Asserbos en aan de stadsgrens van Assen is De Bonte Wever een begrip in de regio. Je kunt er overnachten, fitnessen, zwemmen, dineren en een concert bezoeken, al is het omvangrijke onderkomen ook zeer geschikt voor de zakelijke gast. Manager marketing & communicatie Bastiaan Koning over het reilen en zeilen van dit historische en multifunctionele complex.

De Smelt (1994) was de voorganger van De Bonte Wever (2006), al kent het terrein een ellenlange geschiedenis. Wat begon met een natuurzwembad in 1929, werd in de jaren ’50 uitgebreid met een openluchtzwembad.

In de jaren ’70 werd daar een ijsstadion en ijshockeyhal aan toegevoegd. Heroïsche wedstrijden zijn er geschaatst, met baanrecords voor onder meer Sven Kramer, Marianne Timmer en Ireen Wüst. “De Smelt is nostalgie”, begint Bastiaan, “met het zwemmen en de ijsbaan als voornaamste herinneringen. Zwemmen kan nog steeds bij De Bonte Wever, maar de ijsbaan maakte in 2017 plaats voor een congrescentrum. Met in totaal negen vergaderzalen en twee grote congres- en concertzalen kunnen we inmiddels een totaalpakket aanbieden voor zowel de particuliere als zakelijke markt.”

Groeien op zakelijk gebied Bastiaan is verantwoordelijk voor het aansturen van het vijfkoppige marketingteam. Hierin heeft vrijwel iedereen een eigen werkgebied, zoals het hotel en de zwem- en sportfaciliteiten. “Ik richt mij meer op de

evenementen en de zakelijke branche. We hebben een all inclusive hotel en een breed zogeheten leisure aanbod, waarbij je tevens aan concerten en theatervoorstellingen kunt denken. Dat staat als een huis. Op zakelijk vlak kunnen we niettemin óók veel aan. Daar zit nog rek in.” Daarmee doelt Bastiaan op het kunnen verzorgen van bijvoorbeeld congressen, bedrijfsfeesten, presentaties seminars en vergaderingen.

bestaan te vieren en deze week vindt Regio Assen On Stage plaats, waarbij bedrijven en scholieren elkaar kunnen ontmoeten. Er is van alles mogelijk.”

Landelijke speler

Grote evenementen

Congreszaal Purple heeft een verrijdbare en inschuifbare tribune en kan maximaal 1500 mensen herbergen. De Plaza-zaal doet daar nog een schepje bovenop, aangezien er plaats is voor maar liefst 2500 personen. “Flexibiliteit en diversiteit gaan hierin hand in hand. Zo organiseren we jaarlijks het Dutch Open Darts en internationale danswedstrijden, maar ook de concertagenda is goed gevuld. Afgelopen week trad de Edwin Evers Band op en de week daarvoor de bekende coverband Queen Must Go On. Een groot en landelijk bekend bedrijf huurde recent het complex af om hun 75-jarig

In het hoogseizoen lopen er ruim 350 werknemers rond in De Bonte Wever. Ondanks dit grote aantal, is verder groeien het doel. “Dat is uitdagend, ook omdat we een horecabedrijf zijn natuurlijk. Goed personeel vinden is en blijft een uitdaging. Toch hebben we de wind in de zeilen. Ik ben trots op het feit dat we inmiddels boven het niveau van voor corona zitten. We proberen constant vernieuwend te zijn en ons gebied te vergroten. Qua branding hebben we de focus onder andere op bedrijven uit de Randstad gelegd, wat zijn vruchten afwerpt. Dat we in dat concept overnachtingen kunnen aanbieden is natuurlijk ideaal.”

Bastiaan roemt de vriendelijke, bijna familiaire sfeer binnen de organisatie, waarbij een vaste kern van trouwe krachten voor cultuurbewaking zorgt. “In een prettige, open setting werken we hard met elkaar. Daarin zitten we nog niet op onze max. Het doel is om op landelijk niveau één van de grootste zakencentra te worden. Daar hebben we alle middelen voor in huis.” <

www.debontewever.nl

42 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl
43 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

THEMASPECIAL DUURZAAM ONDERNEMEN

Ondernemers investeren volop in de circulaire economie

Duurzaam ondernemen, circulair produceren en klimaatneutraal bouwen: begrippen die we al vaak hebben gehoord. Toch is nog niet altijd duidelijk hoe ondernemers kansen kunnen benutten door duurzamer te ondernemen. Kijk op Oost Nederland vroeg zeven organisaties hoezeer de transitie naar de circulaire economie is ingebed in hun onderneming. Uit dit gesprek werd duidelijk dat in veel gevallen alle verduurzamingsmogelijkheden worden benut.

1. Wat maakt de onderneming waar u werkt bijzonder?

René Heupink, directeur-eigenaar van Esra Intern Transport: Wij zijn totaalleverancier van intern transport. Wij verzorgen voor onze klanten de inrichting van hun magazijn en voorzien ze van intern transportmiddelen. Van een steekwagen tot en met een compleet operationeel magazijn met bijvoorbeeld heftrucks, reachtrucks, stapelaars en pallettrucks.

Erwin Wevers, Manager Sustainability & QA bij EuroMouldings: Wij maken kunststofverpakkingen (flessen en jerrycans van HDPE) voor verschillende branches. We zijn druk bezig deze verpakkingen circulair te maken. Dat doen we door zoveel mogelijk

RPP Kunststofoplossingen:

gerecyclede materialen in te zetten. Middels het CIPACKS®-initiatief (Circular PACKaging Solutions) binnen de AST Packaging Group, waartoe ook ons zusterbedrijf Cleaning Twente BV in Hengelo behoort, zetten we een extra stap binnen de circulaire economie. We doen dit door alle soorten HDPE-kunststof verpakkingen terug te halen uit de keten en deze middels reconditionering opnieuw te gebruiken. Of, wanneer dit niet meer kan, zelf intern zoveel mogelijk te recyclen.

Rob Pierik, eigenaar van Fortune Coffee regio Twente: Met koffie mensen in organisaties verbinden en helpen groeien, dat is waar we voor staan. Wij zien lekkere koffie als de perfecte start voor een goed gesprek. Gesprekken die uitgroeien tot

‘In De Duurzame Kunststoffabriek delen we onze ervaringen met circulair ondernemen en het omzetten van producten naar een toekomstbestendig verdienmodel.’

connecties. Connecties die persoonlijke relaties worden. En vanuit die onderlinge verbondenheid maken mensen met z’n allen het verschil voor de organisatie waarin ze

Emmelien Regeling is algemeen directeur van RPP Kunststofoplossingen.

THEMASPECIAL DUURZAAM ONDERNEMEN
45 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

werken. Iedere werkdag opnieuw. Dat oog voor de kracht van de persoonlijke verbinding maakt ons bijzonder. Maar niet alleen dat. Van nature ondernemen we bij Fortune namelijk door mensen, milieu en maatschappij te verbinden. Dit stroomt door in alles dat we doen. Zo gaat het één nooit ten koste van het ander. Sterker nog, we gebruiken onze groei om alles steeds een beetje beter te maken. Als we zelf groeien, zorgen we dat anderen ook groeien.

Emmelien Regeling, algemeen directeur van RPP Kunststofoplossingen: RPP is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in het produceren van kunststof halffabricaten en eindproducten. We leveren aan tien verschillende marktgebieden in binnen- en buitenland. We richten ons op de nichemarkt van kleine series, waardoor we veelal toeleveren aan kunststofbedrijven. Producten die we maken variëren van onderdelen voor boten en auto’s, tot ventilatiekanalen en putten voor in de grond. Dit alles doen we met duurzame kunststoffen: kunststoffen die gerecycled zijn of recyclebaar zijn.

EuroMouldings:

‘Met ons CIPACKS®-initiatief halen we alle soorten HDPE-kunststof verpakkingen terug uit de keten en gebruiken deze middels reconditionering opnieuw.’

Paula Gerritsen, oprichter en CEO van Spinning Jenny: Spinning Jenny is een jonge en hypermoderne circulaire garenspinnerij, uniek voor Nederland. Wij zijn koplopers op het gebied van het werken met de nieuwste technologieën. We produceren op duurzame wijze, door gebruik te maken van ruim duizend zonnepanelen. Daarnaast is Spinning Jenny een grote startup, waarbij ook groot geïnvesteerd is, wat vrij uniek is.

Geert Hollander, directeur Terborgse Handelsonderneming (THO): Wij richten ons op het ondersteunen van organisaties bij het maken van duurzame meubelinvesteringen. We balanceren ecologische verantwoordelijkheid met economische voordelen en sociaal welzijn. Onze benadering is gericht op het minimaliseren van meubelvervanging door refurbishing en recycling, waardoor we een brug slaan tussen traditionele waarden en moderne duurzaamheidsdoelen.

Martijn Kleine, Head Sales & Services

NL & BE bij Aebi Schmidt Nederland: Wij produceren in Holten materieel voor gladheidsbestrijding voor de wereldwijde markt en hebben hier ook een sales, service en training/consultancy-afdeling voor ondersteuning van de Nederlandse en Belgische markt. Wij zijn al 75 jaar marktleider in slimme en duurzame producten en diensten voor het schoon en ijs- en sneeuwvrij houden van vliegvelden en de openbare ruimte. Daarbij is duurzaamheid en maatschappelijk

verantwoord ondernemen iets wat in de genen van ons bedrijf zit; we werken samen aan een betere wereld.

2. Is uw organisatie een koploper in duurzaam ondernemen?

Regeling (RPP Kunststofoplossingen): Wij pakken die koplopersrol doordat we de afgelopen jaren gebouwd hebben aan duurzame huisvesting: De Duurzame Kunststoffabriek. Hier delen we onze ervaringen met betrekking tot circulair bouwen en ondernemen. En laten we zien hoe je bestaande producten kunt omzetten naar een toekomstbestendig verdienmodel.

Pierik (Fortune Coffee): MVO is een fundamentele drijfveer in alles wat we doen. We betalen de koffieboeren een eerlijke prijs, recyclen onze koffieautomaten en leveren duurzame producten. Zo is koffiedik een waardevol restproduct dat veelal in het restafval terechtkomt. Wij bieden onze klanten een gratis service aan waarbij wij hun koffiedik ophalen. Dit doen we op het moment van een reguliere levering. We maken hiervoor geen extra kilometers: we zijn dan immers al bij de klant. Wij verzamelen koffiedik van meerdere klanten en zorgen ervoor dat dit waardevolle restproduct wordt aangeboden ter recycling. Van koffiedik wordt bijvoorbeeld biogas gemaakt.

Gerritsen (Spinning Jenny): De meeste spinnerijen werken alleen met nieuwe grondstoffen. Hooguit verwerken ze hun

THEMASPECIAL DUURZAAM ONDERNEMEN
46 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl
Erwin Wevers is Manager Sustainability & QA bij Euro Mouldings BV in Nijverdal, onderdeel van de AST Packaging Group.

eigen afval weer in het proces, wat ze vervolgens als gerecycled op de markt zetten. Spinning Jenny doet het anders: wij zetten met name gebruikte textiele grondstoffen in, zoals afgedankte bedrijfskleding. Dit proces is veel complexer, maar wij vinden dat het verbranden van goede grondstoffen geen optie is.

Kleine (Aebi Schmidt): Zeker zijn wij koploper. Wij zijn continu bezig met het doorontwikkelen van producten en diensten waarmee onze klanten wegen veilig en schoon houden. Als eerste bedrijf in de branche zijn wij in 2018 begonnen met re-manufacturing van materieel voor gladheidsbestrijding. We hebben dit intussen als standaardproduct opgenomen in onze assemblagelijn. Daarnaast verbeteren wij middels onze uitvoeringsoptimalisatietrajecten samen met onze klanten de routes die gereden worden, waardoor bespaard wordt op rijkilometers (brandstof), zout en soms zelfs ook machines.

Hollander (Terborgse Handelsonderneming): We streven ernaar leidend te zijn door hoogwaardige en kosteneffectieve oplossingen te bieden. We

Spinning Jenny:

‘Wij kijken niet alleen hoe we een hoger percentage gerecyclede grondstoffen in een garen kunnen verwerken, maar ook naar de gewenste levensduur van een product.’

combineren innovatie met duurzaamheid, variërend van biologisch reconditioneren (met vijf jaar schoon-garantie) tot het herstofferen van meubels. Dit doen we allemaal in eigen huis, met ons toegewijde team bestaande uit meer dan veertig professionals.

Wevers (EuroMouldings): Ja, wij zetten grote stappen in de keten met zowel recycling als re-use. Met ons CIPACKS®initiatief stimuleren we onze stakeholders en partners om dit zoveel mogelijk samen met ons te doen.

Heupink (Esra): Wij helpen veel klanten de omslag te maken van het gebruik van heftrucks op brandstof naar elektrische trucks. Wij bieden een duurzame oplossing voor de lange termijn.

3. Investeert uw onderneming volop in de transitie naar een circulaire economie?

Hollander (Terborgse Handelsonderneming): Onze markt verschuift duidelijk richting duurzaamheid. We investeren continu in onze bedrijfsvoering, om te voldoen aan de

groeiende vraag naar duurzame en ecologisch verantwoorde producten. Dit is essentieel voor het realiseren van onze eigen duurzaamheidsdoelen en die van onze klanten.

Gerritsen (Spinning Jenny): Spinning

Jenny is hét voorbeeld van de transitie naar de circulaire economie: hier is het bedrijf voor opgericht. We kijken niet alleen hoe we een hoger percentage gerecyclede grondstoffen in een garen kunnen verwerken, maar ook naar de gewenste levensduur van een product. Een product dat relatief kort meegaat, is geen duurzaam product.

Kleine (Aebi Schmidt): Hier zijn wij al ruim vijftien jaar actief mee bezig. Onder andere door het leveren van re-manufacturing, ofwel: circulaire gladheidsbestrijdingsmachines. Dit wordt nu in onze fabriek geassembleerd tussen nieuwe producten, het is dus een zo goed als standaardproduct voor ons bedrijf. Daarnaast zijn wij continu bezig met het onderzoeken van circulaire mogelijkheden: deze inspanningen zijn in 2023 bekroond met de Koplopersprijs Overijssel.

THEMASPECIAL DUURZAAM ONDERNEMEN
47 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl
Paula Gerritsen is oprichter en CEO van Spinning Jenny.

Heupink (Esra): Zeker: wij recyclen veel onderdelen en afvalstoffen. Ook knappen we gebruikte machines weer op, zodat zij een tweede leven kunnen krijgen.

Wevers (EuroMouldings): Ja, wij investeren volop in de circulaire economie. We hebben als doel om binnen de AST Packaging Group in 2030 in ieder geval al een 50% circulaire verpakking aan te kunnen bieden. Ook willen we minimaal voldoen aan de nieuwe Nederlandse en Europese circulaire

Terborgse Handelsonderneming:

‘Door het minimaliseren van meubelvervanging dankzij refurbishing en recycling, slaan we een brug tussen traditionele waarden en moderne duurzaamheidsdoelen.’

regelingen die de komende jaren van kracht worden: de NCPN (Nationale Circulaire Plastic Norm), de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en de PPWR (Packaging & Packaging Waste Regulation).

Regeling (RPP Kunststofoplossingen): Ja, absoluut! Wij produceren producten waarvan de grondstoffen niet oneindig zijn. Om ons familiebedrijf ook geschikt te maken voor toekomstige generaties moeten we ons nu zeker focussen op het anders gebruiken van onze grondstoffen. Wij richten ons daarbij met name op hernieuwbare en hergebruikte grondstoffen.

Pierik (Fortune Coffee): Op verschillende vlakken hebben we initiatieven waarbij circulair ondernemen centraal staat. Niet alleen met koffiedik, maar ook met koffieautomaten. Als we een nieuwe koffieautomaat plaatsen, nemen we de oude automaat mee. We zorgen dat de automaat op een plek terechtkomt waar alle onderdelen van de automaat ontmanteld worden. Zo kunnen deze materialen ter recycling worden aangeboden. Daarnaast zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk van onze producten een duurzaamheidscertificaat hebben.

4. Is het in uw organisatie duidelijk waar kansen liggen voor een duurzamere werkwijze: biedt een lagere milieu-impact bijvoorbeeld een meerwaarde voor klanten?

Gerritsen (Spinning Jenny): Onze circulaire producten bieden met name meerwaarde doordat we de gevraagde certificering kunnen meeleveren, zoals de Global Recycling Standard.

Heupink (Esra): Klanten waarderen het zeer als wij meedenken over duurzame oplossingen.

Esra Intern Transport:

‘Wij helpen veel klanten de omslag te maken van het gebruik van heftrucks op brandstof naar elektrische trucks.’
DUURZAAM ONDERNEMEN
THEMASPECIAL René Heupink is directeur-eigenaar van Esra Intern Transport BV.
48 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl
Geert Hollander is directeur van de Terborgse Handelsonderneming (THO).

Wevers (EuroMouldings): Wij hebben sinds twee jaar een bronzen EcoVadis-ranking. Wij gebruiken deze internationale duurzaamheidsbeoordeling om onze duurzame groei te monitoren en transparant te zijn naar al onze stakeholders. Daarnaast onderzoeken we de CO2-footprint van onze producten met LCA’s (Levenscyclusanalyses), en die van onze fabrieken met de Milieubarometer.

Regeling (RPP Kunststofoplossingen): Ja, maar het is soms wel lastig uit te leggen aan de kunststofindustrie. We moeten namelijk klanten overtuigen van een hogere productprijs voor deze impactkeuzes: dat is niet altijd makkelijk. Op dit moment is nieuw materiaal goedkoper dan gerecycled materiaal. Dat maakt het een flinke klus om mensen toe te bewegen naar het maken van een keuze voor een product met minder milieu-impact.

Hollander (Terborgse Handelsonderneming): Wij zijn constant bezig met het verbeteren van onze duurzaamheidspraktijken, hoewel we nog niet op elk gebied volledig zijn. Door transparantie en duurzaamheidsinitiatieven blijven we groeien en elk aspect van onze werkwijze verder verduurzamen.

Kleine (Aebi Schmidt): Onze klantengroep wordt sterk gedreven door de Europese en Nederlandse duurzaamheidsdoelstellingen. Onze initiatieven bieden daarvoor oplossingen. Samen met onze klanten blijven wij daarom continu onderzoeken waar mogelijke uitbereiding ligt voor onze eigen duurzaamheidsdoelstellingen. Door dit op een integrale manier aan te pakken, verbinden wij de duurzame initiatieven die we al vijftien jaar doorvoeren, verder met elkaar om nog meer duurzaamheidswinst te bieden.

Pierik (Fortune Coffee): Neem onze herbruikbare bekers: dit is ons alternatief voor de kartonnen wegwerpdrinkbekers.

Ondanks dat er nog geen controles plaatsvinden op het gebruik van wegwerpbekers, gebruiken wij zelf al helemaal geen wegwerpbekers meer. Ook bieden we onze klanten duurzaam en herbruikbaar drinkgerei aan.

5. Wat zou er moeten gebeuren om circulair produceren en klimaatneutraal bouwen voor uw organisatie én uw branche te optimaliseren?

Wevers (EuroMouldings): Onze duurzaamheidsstrategie tot uitvoering brengen in zeer nauwe samenwerking met al onze ketenpartners.

Pierik (Fortune Coffee): Onze personenauto’s zijn allemaal al elektrisch, onze bussen helaas nog niet. Een volgende stap voor ons is dan ook het overstappen naar een volledig elektrisch wagenpark. De range van de bussen is op dit moment de bottleneck. We hopen wel snel deze overstap te kunnen maken.

Hollander (Terborgse Handelsonderneming): Er is een tweevoudige aanpak nodig: ten eerste moeten wij de perceptie van onze klanten over tweedehands en refurbished producten verbeteren. Ten tweede moeten we blijven

Fortune Coffee:
‘Van nature ondernemen wij door mensen, milieu en maatschappij te verbinden. Het één gaat nooit ten koste van het ander.’

innoveren in onze bedrijfsvoering om te voldoen aan onze duurzaamheidsambities.

Gerritsen (Spinning Jenny): Nieuwe productontwikkelingen zijn binnen ons bedrijf altijd een topic. Hoe breder het assortiment, hoe meer bedrijven we kunnen beleveren.

Heupink (Esra): We zouden loodzuurbatterijen zoveel mogelijk moeten vermijden en alles moeten overzetten op LI-ion batterijen.

Regeling (RPP Kunststofoplossingen): Een gelijk speelveld voor wat betreft Europese wet- en regelgeving en het stimuleren van hergebruikte materialen. Het goedkoper (of misschien wel btw-vrij) maken

THEMASPECIAL DUURZAAM ONDERNEMEN
49 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl
Rob Pierik is eigenaar van Fortune Coffee regio Twente.

van herbruikbare grondstoffen zal een enorme impact hebben op de keuzes die mensen kunnen maken. Ik zie dat mensen vaak wel willen toewerken naar een circulaire economie, maar soms gewoonweg niet de ruimte of de middelen hebben om deze keuze te maken.

Kleine (Aebi Schmidt): Wij merken dat de mogelijkheden en voordelen van circulaire productie niet altijd even bekend zijn in de maakindustrie en zijn klanten. Wij zijn er volledig op ingericht – duurzaamheid zit al 75 jaar in ons DNA – maar onbekendheid bij andere aanbieders zorgt soms voor een remmende factor in de branche.

Duurzaamheid en circulariteit zijn voor ons niet zomaar containerbegrippen. Wij zien het als onze plicht als producent om hiermee de wereld ook in de toekomst goed leefbaar te houden.

6. Hoe ziet uw organisatie eruit over 5 of 10 jaar? Welke duurzame ambities hoopt u dan waargemaakt te hebben?

Pierik (Fortune Coffee): We bieden dan een nog duurzamere koffiecorner, een fijne ontmoetingsplek voor bedrijven met zo veel mogelijk duurzame producten. Ons wagenpark is 100% elektrisch, onze energie wekken we op met zonnepalen, ons koffieboerenproject in Oeganda is dan nog verder gegroeid. Om onze klanten nog meer te ontzorgen hebben we dan meerdere retourstromen. Met deze retourstromen kunnen we restproducten (afval) nog beter aanbieden ter recycling en dienen ze als nieuwe grondstoffen.

Hollander (Terborgse Handelsonderneming): In vijf tot tien jaar ziet THO zichzelf als een toonaangevende leverancier in de branche van duurzame kantoormeubelen en inrichtingsservices. We zullen onze focus op sociale en ecologische verantwoordelijkheid voortzetten en versterken door ons aanbod van refurbished en gerecyclede meubels uit te breiden.

Aebi Schmidt:

Bovendien zullen we unieke, duurzame productlijnen ontwikkelen, wat ons zal helpen voortdurend te innoveren en onze marktpositie te versterken.

Gerritsen (Spinning Jenny): Wij hopen over vijf jaar minimaal 330.000.000 liter water en 33 miljoen kilo CO2 per jaar te besparen. Binnen deze fase hopen we ook een nieuwe spinnerij te bouwen. De mogelijkheid bestaat dat deze in het buitenland gebouwd wordt, vanwege het onzekere ondernemersklimaat in Nederland en om ook elders het verschil te kunnen maken.

Regeling (RPP Kunststofoplossingen): Ik ben ervan overtuigd dat we dan een nog grotere impact kunnen maken met onze duurzame herbruikbare producten. En dat we onze regio- en ketensamenwerkingen nog sterker hebben neergezet.

Kleine (Aebi Schmidt): Wij zijn ervan overtuigd dat we de lijn die we hebben ingezet met circulaire productie en verduurzaming van gladheidsbestrijding, door kunnen zetten over ons volledige productenpallet. Daardoor zal het grootste deel van ons aanbod circulair geproduceerd kunnen worden, of klaargemaakt zijn voor circulariteit. Verder hoop ik onze buitenlandse zusterbedrijven in

‘Wij zien duurzaamheid en circulariteit als kansen die wij als producent verplicht zijn te grijpen om de wereld ook in de toekomst goed leefbaar te houden.’

hetzelfde enthousiasme mee te krijgen, zodat wij Europa-breed, of zelfs wereldwijd, de toonaangevende naam voor circulaire producten en diensten zijn.

Heupink (Esra): Wij zouden graag zien dat al onze klanten op de juiste manier elektrisch gaan rijden én laden met duurzame energie.

Wevers (EuroMouldings): Zoals eerder gezegd willen we binnen de AST Packaging Group in 2030 een 50% circulaire verpakking kunnen aanbieden en voldoen aan nieuwe circulaire regelingen zoals de NCPN, de CSRD en de PPWR. <

THEMASPECIAL DUURZAAM ONDERNEMEN
51 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl
Martijn Kleine, Head Sales & Services NL & BE bij Aebi Schmidt Nederland BV.

POVAG BEDRIJFSINRICHTING WERKT SAMEN MET VISSER & VISSER

‘We zijn jong, flexibel én weten van aanpakken’
52 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

For the workers, de slogan die in grote letters op de muur bij Povag prijkt. Een slogan die niet alleen hun doelgroep omschrijft, maar ook de cultuur binnen het bedrijf weerspiegelt. Een cultuur van doorpakken, aanstekelijk enthousiasme en passie voor ondernemen. Opgericht door Bart Pongers, heeft Povag zich in de afgelopen vier jaar ontwikkeld van simpele webshop tot serieuze speler op het gebied van bedrijfsinrichting.

“Maar ik denk dat we nog maar aan het begin staan van wat we echt kunnen”, blijft Bart nuchter.

Het avontuur begon in 2016 als stagiair bij een lokale outlet, waar Bart al snel het potentieel ontdekte van het online verkopen van producten. Een paar jaar later lanceerde hij samen met Blaine Rikhof een webshop, de start van Povag. Als snel stroomden de bestellingen binnen en werd de kleine hal die ze huurden voor opslagcapaciteit te klein.

“Als je ziet dat het plan werkt, krijg je er steeds meer plezier in. We zijn het gewoon gaan doen. Je moet dingen niet moeilijker maken dan ze zijn. Uiteraard wel met een goed plan en logisch nadenken, maar ik heb vooral geleerd door te doen.”

Sneltreinvaart

van het bouwen van de fabriek tot het aannemen van het team. Het ging allemaal in sneltreinvaart.” Sinds vier maanden is het bedrijf in wat rustiger vaarwater terecht gekomen, en is er weer ruimte om met visie bezig te zijn. “In de sneltrein waar we het afgelopen jaar in hebben gezeten bleef het operationele deel van het bedrijf achter. Dan ben je vooral bezig met brandjes blussen. We zijn nu hard aan het werk om de balans, structuur en rust terug te brengen.”

Povag is niet bang om in korte tijd grote beslissingen te nemen. De opslagcapaciteit is in drie jaar uitgebreid naar 12.000 m2, de webshop werd geoptimaliseerd, Metalin Steel Creators werd overgenomen en de productielijn werd verplaatst naar Turkije.

Naast deze ontwikkelingen heeft het pand in Holten ook nog eens een grondige verbouwing ondergaan. Een intensieve periode voor het bedrijf dus. “Om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag, is schaalvergroting noodzakelijk”, vertelt Bart. “Vorig jaar besloten we te starten met een fabriek in Turkije. In een jaar tijd is de hele fabriek verplaatst van Nederland naar Turkije. We moesten enorm snel schakelen,

De kracht van de Povag ligt volgens Bart in de gedrevenheid van de mensen die er werken. “De passie voor het bedrijf en het werk zit in al onze medewerkers, en wordt ook regelmatig opgemerkt door onze klanten en leveranciers. We zijn een jong bedrijf, kunnen flexibel zijn én weten van aanpakken.”

Vooruit

met Visser & Visser

Met de overname van Metalin kwam Bart in contact met Erik Bakker, senior adviseur bij Visser & Visser. “Ik zocht iemand die ik kon vertrouwen. De waarde van het bedrijf dat we overnamen moest in kaart gebracht worden en we hadden een expert nodig om dat te kunnen beoordelen. Het is goed om iemand naast je te hebben die verstand van zaken heeft en weet waar je op moet letten. Iemand die af en toe vraagt: heb je hier rekening mee gehouden en hoe ga je dit

aanpakken? Zeker in het proces van een bedrijfsovername is het heel belangrijk om te weten waar je aan begint en alle risico’s in kaart te hebben. Datzelfde geldt voor onze internationale activiteiten en ambities. Daarnaast zorgt Visser & Visser ervoor dat ik als ondernemer inzicht heb in mijn cijfers, zodat ik weet welke consequenties bepaalde keuzes hebben. Dat is voor mij misschien wel het allerbelangrijkste.” <

Iedere ondernemer komt regelmatig voor keuzes te staan. Zo’n kruispunt of rotonde vraagt om een goede afweging én een concrete keuze. Met het platform voor ondernemerschap doet Visser & Visser er alles aan om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes en jou én je onderneming altijd vooruit te brengen. Lees meer over het platform voor ondernemerschap en wat dit voor jou kan betekenen op onze website.

www.visser-visser.nl/altijdvooruit

53 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

ALBERT VAN DE SCHEUR BESTAAT 90 JAAR

‘We denderen volop door’

De slingers van het grote feest rondom het 90-jarig jubileum waren nog nauwelijks opgeruimd of de blik van Peter Schoenmaker was alweer volledig op de toekomst gericht.

Albert van de Scheur, het bekende hijs- en transportbedrijf in Apeldoorn-Noord, gaat volop mee met alle ontwikkelingen in de Nederlandse en internationale industrie. Duurzaamheid is daarin een kernwoord.

Hijs- en transportspecialist Albert van de Scheur vierde afgelopen maart haar 90e verjaardag. Dat is uiteraard groots gevierd met een feest voor zowel klanten als voor collega`s, familie en vrienden. Maar tegelijkertijd gaan de ontwikkelingen bij het Apeldoornse familiebedrijf volop door. Albert van de Scheur doet er alles aan om CO2-neutraal te worden, er is alweer een nieuwe opslaghal geopend en projecten worden groter qua omvang. “We blijven groeien”, aldus algemeen directeur Peter Schoenmaker.

Alle eigen transportmiddelen van Van de Scheur gaan langzaam over van fossiele brandstoffen naar elektrisch. Maar ook de klanten van het Apeldoornse bedrijf stappen over op duurzame productie. De daarbij

54 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

behorende nieuwe productielijnen mogen door Albert van de Scheur vervoerd, geplaatst en soms tijdelijk opgeslagen worden. Dit doen ze met de kernwaarden ‘Flexibel, betrokken en met passie’.

Jubileumboek

Algemeen directeur Peter Schoenmaker praat ons graag uitgebreid bij over alle ontwikkelingen die in zijn bedrijf spelen. Maar eerst blikt hij toch nog even terug op het jubileumfeest, begin maart, een weekend lang. Eerst een feestelijke dag voor klanten en daarna eentje voor alle medewerkers en vrienden. En een mooi jubileumboek voor alle gasten. “Daarin is de historie van ons bedrijf vastgelegd. Er zijn nog voldoende exemplaren beschikbaar. Voor iedereen die dat leuk vindt ligt er eentje klaar”, aldus Schoenmaker, schoonzoon van vorig directeur Johan van de Scheur en daarmee de vierde generatie uit de familie die het bedrijf leidt.

Energietransitie

Schoenmaker doet dat met eenzelfde passie en gedrevenheid als zijn voorgangers. ‘We denderen volop door’, zijn de voor een transportbedrijf even veelzeggende als toepasselijke woorden die hij gebruikt wanneer hij over de huidige ontwikkelingen en groei vertelt. Allereerst gaat het om de omslag die Albert van de Scheur intern

"Onder het motto ‘Flexibel, betrokken en met passie’, is Albert van de Scheur daar de specialist in"

vrachtwagens. Op dit moment is dit nog niet haalbaar i.v.m. de actieradius en er is geen goede laadinfrastructuur, maar dit is wel een logische volgende stap.”

Opslag

maakt op gebied van duurzaamheid. “We gaan volop mee in de energietransitie. Onze heftrucks zijn allemaal elektrisch. Net als de liftsystemen, Compactkranen, personenauto`s en nu ook de eerste bedrijfsbussen. Ook volgen we de ontwikkelingen qua elektrische

Onlangs heeft Albert van de Scheur in Apeldoorn- Noord weer een nieuwe, vierde opslaglocatie geopend. Daarmee biedt het bedrijf in totaal 10.000 vierkante meter aan opslagmogelijkheid. Ook is er nu meer ruimte voor buitenopslag! Daar is veel vraag naar, vertelt Peter Schoenmaker. “We krijgen steeds grotere klanten en grotere projecten. Veel bedrijven gaan over op duurzame productie. Wij ontzorgen met onze opslagmogelijkheden onze klant. Zo kunnen we een bedrijfsverhuizing, of (ver)plaatsing van een productielijn van A tot Z in eigen beheer uitvoeren. Intern transport, (de-) montage, hijswerkzaamheden, transport en de tijdelijke opslag van de machines.

Perfecte plek

Met de uitbreiding en de focus op duurzame dienstverlening is Albert van de Scheur klaar voor de toekomst, zegt Peter Schoenmaker. Pluspunt is daarbij de locatie van het bedrijf, direct aan de A50 en nabij de A1. “We zitten precies tussen de Randstad en Duitsland. En ook het noorden en zuiden van Nederland zijn vanuit Apeldoorn heel goed bereikbaar. Wij zitten hier echt op een perfecte plek.” < www.albertvandescheur.nl

55 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

ONDERDEEL VAN DUURZAME

restaurant Het seminar: puur, eerlijk en gastvrij

Biefstuk van eigen koeien, gedroogde ham van eigen varkens, groenten uit eigen tuin en kaas uit de eigen kaasmakerij: wie uit eten gaat bij Het Seminar in Zenderen zal niet alleen onder de indruk zijn van het voormalige klooster waarin het restaurant is gevestigd. Maître Lennart Faber en chef-kok Daniel Schutte werken met veel passie aan puur en eerlijk eten, waardoor een avondje uit een bijzondere beleving wordt.

Groene Ster van Michelin Michelin heeft de denkwijze van het bedrijf in 2021 beloond met een Groene Ster: een jaarlijkse award aan restaurants en chefs die duurzaamheid op de kaart zetten.

Faber en Schutte: “Gezien wij dit concept doorzetten, gaan wij ervoor om deze te behouden.”

Meer info: www.hetseminar.nl en op Instagram: het_seminar

SAMENWERKING
IDEAAL
HET
56 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

Het restaurant maakt deel uit van de overkoepelende samenwerking Het Ideaal (zie kader, red.). Sinds augustus vorig jaar dragen Faber en Schutte samen het duurzame concept uit in Het Seminar. Faber: “We spreken een brede doelgroep aan en verrassen gasten met ons menu, de warme sfeer en de beleving: we bieden het complete plaatje.”

Van eigen grond

Chef-kok Schutte vertelt: “Ons menu is gebaseerd op alles wat van eigen grond komt. Naast groenten uit eigen tuin hebben we vlees van eigen koeien, varkens, kippen en kwartels. We zijn net begonnen met het kweken van forellen: de eerste gerechten met forel staan op de menukaart. We willen zo zelfvoorzienend mogelijk zijn en precies weten waar de producten en ingrediënten vandaan komen. Een goed stuk vlees is op veel plekken te krijgen, maar wij weten van welk dier het komt en wat die te eten heeft gekregen. Het fruit- en groenteafval gaat bijvoorbeeld rechtstreeks naar onze varkens. Zo maken we de cirkel rond.”

Met gasten in gesprek

Maître Lennart Faber: “Door gasten te laten genieten van pure, eerlijke gerechten

Het Ideaal: puur, eerlijk en duurzaam

Het Ideaal is een bijzondere samenwerking tussen de Twentse horecabedrijven Restaurant Het Seminar, De Kapel, Theehuis De Karmeliet, De Heerlijke Huiskamer en Het Gymnasium. Het houden van eigen dieren en het kweken van eigen groente, fruit en andere ingrediënten zorgt ervoor dat de bedrijven samen zo zelfvoorzienend mogelijk zijn. De producten worden verwerkt in dinergerechten, lunchgerechten en high tea’s, afhankelijk van de horecalocatie. Meer info: www.hetideaal.nl

creëren we bewustwording: je kunt vanaf het land ontzettend mooie producten halen.” Op de website en de menukaart is deze werkwijze terug te vinden, maar ook aan tafel wordt erover verteld. Faber: “Wij gaan graag met gasten in gesprek over het concept.”

Schutte: “We nodigen gasten ook wel uit in de keuken. Het is mooi om hun enthousiasme te zien en waardering te krijgen voor onze keuzes.”

Creativiteit

Dankzij de weloverwogen beslissingen die de maître en chef-kok maken, is er veel te kiezen: het viergangenmenu biedt vier voorgerechten, vier tussengerechten, vier hoofdgerechten en vier nagerechten.

Schutte: “Bovendien wisselt de menukaart om de twee maanden en spelen we in op actuele zaken. Zo doen we nu een test met kwartels: we kijken hoe een nieuw gerechtje in de smaak valt. Als het aanslaat, zetten we het op de kaart.” Als iets wat op de kaart staat er niet meer is, wordt een alternatief gezocht. “Als een bepaald stuk vlees op is, gaan we voor een ander stuk. Dat vertellen we ook aan de gasten en die snappen dat heel goed. Als je werkt met natuurlijke producten en eigen kweek, ben je afhankelijk van wat het land biedt.”

Gastvrijheid

Naast puur en eerlijk koken staat gastvrijheid bij Het Seminar op nummer één. “We hebben een prachtig restaurant, dat toegankelijk is voor iedereen die houdt van lekker eten en gezelligheid. Dankzij onze open keuken zie je hoe je eten bereid wordt en we doen er alles aan om het onze gasten naar de zin te maken. We zorgen voor een warme, knusse sfeer en heerlijk, eerlijk eten. Kom vooral eens langs!” <

57 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

‘Wij spreken de taal van de ondernemer op logistiek gebied’

De BF Global Group is niet alleen specialist op het gebied van weg- en spoortransport, lucht- en zeevracht en warehousing. In de ruim elf jaar dat de organisatie bestaat, heeft de expediteur voortdurend laten zien met de juiste oplossingen te komen en de taal van de ondernemer te spreken. “Ons motto is niet voor niets: We take it personally. Persoonlijke aandacht is waarin wij ons onderscheiden”, vertelt Martijn Dijkhuis, Director Sales.

De BF Global Group bestaat uit BF Global Logistics (voor Europese transporten, hoofdkantoor in Raamsdonksveer), BF Global Freight+ (voor lucht- en zeevracht, kantoor in Enschede) en BF Global Warehouse (45.000 m2 in Belfeld en Raamsdonksveer). Dijkhuis vertelt: BF Global is in 2012 opgericht in Tilburg. Drie jaar geleden zijn we van Tilburg naar Raamsdonksveer verhuisd omdat de verhuurder ruimte nodig had. Daarnaast zijn we in januari 2017 ingetrokken bij een klant in Venlo, die een pand liet bouwen van 100.000m2. BF Global kon hier een compartiment huren van 12.500 m2. Bijna drie jaar geleden lieten we een eigen warehouse bouwen in Belfeld, van 38.000 m2. We bedienen intussen zo’n dertig klanten vanuit Belfeld.

Breed inzetbaar

BF Global Logistics zit ook al ruim tien jaar in Oost-Nederland. In 2021 werd bovendien BF Global Freight+ opgericht, ook gevestigd in

BF
SNELLE
DANKZIJ PERSOONLIJKE AANDACHT
GLOBAL GROUP:
GROEI
58 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

Enschede. “Hier zit ook de customer service voor het wegtransport én de sales-afdeling voor de complete Group”, voegt Dijkhuis toe. “Er liggen kansen voor ons in OostNederland. We waren voorheen vooral gefocust op fashion en lifestyle, hightech en chemie. Daar is de afgelopen jaren industrie bij gekomen.” Dijkhuis benadrukt: “We beperken ons niet tot de genoemde sectoren, we zijn breed inzetbaar voor export én import.”

Van multinational tot mkb-bedrijf De BF Global Group is de afgelopen jaren enorm hard gegroeid. “Daar zijn we trots op: het betekent dat we vast iets goed doen!”, lacht de enthousiaste Tukker. “We laten continu zien dat we de kennis in huis hebben, flexibel zijn én persoonlijk. Logistiek is mensenwerk. Bij ons krijg je geen callcenter aan de lijn of een chatbot die jou niet begrijpt: wij nemen zelf de telefoon op. We kennen je bij je voornaam en je hebt een

eigen contactpersoon. Onze persoonlijke aanpak maakt ons interessant voor zowel multinationals als mkb-bedrijven. Beiden zijn bij ons van harte welkom.”

Wereldwijd actief

Tot halverwege 2021 richtte BF zich vooral op Europa, dat is veranderd. “Je kunt met ons de hele wereld over: we zijn actief in meer dan zeventig landen.” Van wegtransport, luchtvracht en zeevracht tot ‘de nieuwe Zijderoute’, het spoorwegennet van China naar Europa: de experts van de BF Global Group adviseren graag over de beste oplossing. Dijkhuis: “Dankzij onze brede dienstverlening kunnen we aan alle logistieke wensen en behoeften voldoen.”

Alle kennis in huis

BF heeft een eigen douanedienst (zie kader, red.), deze maakt ook onderdeel uit van het systeem waarmee de organisatie werkt. “In één systeem hebben we al onze diensten

“Onze persoonlijke aanpak maakt ons interessant voor zowel multinationals als mkb-bedrijven. Beiden zijn bij ons van harte welkom.”

Eigen douanedienst

De invoering van de Brexit ging gepaard met veel onduidelijkheden, maar de BF Global Group kon dankzij een goede voorbereiding gewoon doorwerken. Dijkhuis: “Wij hebben in die periode een eigen douanedienst opgezet. Er komt veel kijken bij het importeren en exporteren van goederen van buiten de EU, zoals regels die nageleefd moeten worden en documenten die getoond moeten worden. Dit is een specialisme dat wij heel goed beheersen. Je kunt ons hier gerust voor inschakelen.”

aan elkaar gekoppeld. Wij kunnen voor onze klanten de hele supply chain inrichten met alle mogelijke modaliteiten: wij bieden het complete plaatje.” Dijkhuis benadrukt dat BF geen IT-platform is, maar een expediteur die alle kennis in huis heeft. “Je bent zo goed als je laatste zending. Wij bewijzen keer op keer dat we het kunnen. We maken dan ook graag kennis met bedrijven in OostNederland, zodat we kunnen laten zien dat we dezelfde taal spreken. Logistiek gaat tenslotte over vertrouwen.” <

59 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

dijkman helpt ondernemers in energiek ondernemen

Energiek staat bij Dijkman Projecten voor slim omgaan met energie en energiebewust ondernemen. Veel ondernemers worstelen daarmee, Dijkman helpt hen met een integrale aanpak om minder afhankelijk te worden, liefst onafhankelijk, van het overvolle elektriciteitsnet. Zodat continuïteit van de productie gewaarborgd is en de elektrische auto’s en bussen altijd de weg op kunnen.

‘Er is enorm veel in beweging in de energiesector. Dit raakt zeker ook de MKB-bedrijven. De sterke prijsstijgingen, als gevolg van geopolitieke ontwikkelingen, werd als snel gevolgd door strengere overheidsregels voor verduurzaming van

vastgoed en voor verminderde uitstoot bij vervoersbewegingen. We zien de vraag naar onze slimme energieoplossingen en efficiënter energieverbruik fors toenemen’, aldus Stef Banninga, Projectmanager Zakelijk bij Dijkman Projecten.

Groei ‘Die sterk toenemende vraag merken we al enkele jaren. Om aan die vraag van zowel particulieren als ondernemingen tegemoet te komen zijn we als Dijkman Zonne-energie fors gegroeid. Begin vorig jaar zijn we

DIJKMAN
PROJECTEN
60 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

verhuisd naar een groter pand. We hebben hier alles onder een dak. Werkvoorbereiding, planning, advies, administratie, HR, magazijn, noem maar op. De korte lijnen maken het prettig werken. Voor mij voelt het als familiebedrijf waar nog naar elkaar wordt omgekeken. Voor de klant betekent het één aanspreekpunt, wel zo gemakkelijk. Met een combinatie van ons energie managementsysteem, zonnepanelen, accu’s en laadpalen bieden we elke klant maatwerk om zijn energiehuishouding voor de toekomst goed te regelen.’

“Energie management systeem gaat leidraad worden voor iedere ondernemer en particulier”

Urgentie

‘Het draait allemaal om de vraag “Gaan we wel efficiënt met onze stroom om?”’, stelt Banninga. ‘Ik denk dat met slimme oplossingen veel te bereiken is. Nu lopen we aan tegen netcongestie, waardoor sommige ondernemingen geen aansluiting kunnen krijgen of niet kunnen uitbreiden. Het zet de onderneming op slot. Daarnaast moet er verduurzaamd worden en komen er steeds meer emissieloze zones zodat ook het wagenpark moet worden aangepakt. Het vraagt van ondernemers forse investeringen. De urgentie is duidelijk. Die uitdaging gaan we graag met onze zakelijke klanten aan. Werken aan een solide business case, waarbij de klant energie opwekt met zonnepanelen, eventueel overschot opslaat in accu’s en

slimme laadpalen voedt. En misschien zelfs geld maakt met het vermarkten van, door groene energie in het wegverkeer, verkregen certificaten Hernieuwbare Brandstof Eenheden. Ook mogelijke subsidies maken deel uit van de business case.’

Energie managementsysteem ‘Ons eigen energie managementsysteem staat centraal in onze maatwerkoplossingen. Verder zijn we niet gebonden aan merken voor zonnepanelen, accu’s en laadpalen. De klant heeft hierin keuzevrijheid. Aan ons energie managementsysteem kan elk merk gekoppeld worden. Zonnepanelen, batterijopslag, laadpalen worden gestuurd door dit systeem. Dit is zo ingericht dat optimaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare energie. De ontwikkelingen gaan snel. Accu’s kunnen mogelijk tegen een vergoeding beschikbaar gesteld worden aan de netbeheerder die ingeval van nood, bij hoge pieken, hiervan gebruik kan maken. Slimme laadpalen laden bij gunstige tarieven, de paal maakt zelf die keus en kan daarbij zelfs een dag vooruitkijken naar die tarieven. Wil je hierin professioneel ondersteund en ontzorgd worden, neem gerust contact me op. Dijkman kan de complete integratie van alle onderdelen centraal regelen, in eigen beheer. Wel zo vertrouwd. <

www.dijkmanprojecten.nl

61 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

TEHAM PONGERS

60 jaar

• Speciaalstaal

• Stafstaal

• Plaatwerk

• Balkstaal

• Koudgewalste profielen

• Buiscomponenten

• Aluminium

• Vloerroosters en traptreden

DUURZAME DIENSTVERBANDEN

“DE VERKEERDE AANNEMEN IS DUURDER DAN DE JUISTE MISLOPEN.”

Gebrek aan inzet of betrokkenheid, afspraken niet nakomen, nonchalance, slacken, desinteresse, deadlines missen, oncollegiaal gedrag, te weinig zelfreflectie, steeds te laat komen of juist altijd als eerste vertrekken, niet optreden of ingrijpen waar dat wel zou moeten, veel beloven maar weinig waarmaken, een gebrek aan visie of ideeën, niet stevig genoeg, een tekort aan organisatiesensitiviteit, geen initiatief, past niet bij de cultuur, een gebrek aan eigenaarschap…

Disfunctioneren heeft vrijwel nooit iets te maken met diploma’s of werkervaring. Het ligt eigenlijk altijd aan gedrag. Mensen worden geselecteerd op hun CV en achtergrond, maar ontslagen vanwege een misfit in mentaliteit, drive of persoonlijkheid. In een krappe arbeidsmarkt zorgt dat voor een duivels dilemma. Zeker als een vacature al lang open staat. De werkdruk neemt toe, kandidaten zijn schaars. Dan ben je geneigd om concessies te doen aan de kwaliteit van je keuzes. Toch maar iemand het voordeel van de twijfel geven? Soms tegen beter weten in.

“Hoop is uitgestelde teleurstelling” Een verkeerde keuze kost minimaal een jaarsalaris. Dat zijn niet alleen salariskosten, maar ook kosten aan de investering in werving, inwerken, opleiden en managementaandacht. Een collega die niet levert gaat ook ten koste van collega’s of klanten en van werkplezier en productiviteit. Meestal voelt de persoon zelf ook haarfijn aan, dat het niet echt lekker loopt en daar wordt niemand beter van. Soms is ongeschikt gedrag ook gewoon een signaal van onzekerheid of onvoldoende fit met de bedrijfscultuur.

Mensen zijn de enige die het verschil kunnen maken. In dat licht is het bizar dat veel bedrijven het maar voor lief nemen, dat ze mensen aannemen waarvan ze te snel alweer afscheid moeten nemen. Dat doorbreek je alleen door dingen anders te doen. Duurzaam in diensttreden: door een beter werving & selectieproces bijvoorbeeld, het inzetten van een selectie- of ontwikkelassessment of een krachtig inwerkplan. Advies, tips of hulp nodig? Bel ons. We weten er meer van. <

Johan Siebert

Siebert & Wassink - Organisatieadvies, Werving & Selectie, Assessments

63 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl COLUMN

TTS TECHNOLOGIES CREËERT MET

BEDRIJVENINTEGRATIE TOTAALOPLOSSING

Nieuwe parel in Twentse maakindustrie timmert wereldwijd aan de weg

Een nieuwe parel in de Twentse maakindustrie werd een jaar geleden geboren: TTS Technologies. Deze holding omvat drie van oorsprong separate bedrijven met elk hun eigen discipline en marktsegment, maar die qua dienstverlening en producten elkaar maatloos overlappen.

Door Bauhuis Solutions, Twente Technical Services en BOA Recycling Systems te integreren is er een bijzondere synergie ontstaan die wereldwijd de offshore, olie, gas, wind, water(stof) en de recycling industrie een totaaloplossing biedt in machinebouw, aandrijf- en besturingstechniek.

TTS Technologies is eigenlijk ontsproten aan een ambitie en droom van mede eigenaar en directeur Sebastiaan Kamperman. Niet zomaar een onderneming. Nee, een potentiële wereldspeler van formaat die machinebouw, aandrijfsystemen- en besturingstechnieken ontwikkelt voor diverse marktsegmenten met een wereldwijde afzet. TTS Technologies ontwerpt , bouwt en installeert equipment voor de offshore, olie, gas, wind en water(stof)industrie en state of the art recycling equipment. Daarnaast neemt ze het langjarig beheer en onderhoud van die systemen voor haar rekening. In de laatstgenoemde dienstverlening zagen en zien Sebastiaan en operationeel manager Erik Berends de laatste jaren een gat in de markt ontstaan. 24/7 beheer en onderhoud van aandrijfsystemen en besturingstechniek van grote industriële installaties sneeuwde steeds meer onder, terwijl er volgens Sebastiaan en Erik juist veel behoefte aan is vanuit de genoemde marktsegmenten.

Opschaling bedrijf

In 2019 was Sebastiaan begonnen met Twente Technical Services om als verlengstuk te fungeren voor bedrijven in beheer en onderhoud van aandrijfsystemen en besturingstechniek van industriële machines. Voor hem ontstond de mogelijkheid zijn bedrijf te integreren binnen Bauhuis Solutions, dat gespecialiseerd is in ontwerp en fabricage van coating, straal en handelingsmachines voor installaties in onder meer de olie, gas, wind, water(stof) en offshore industrie. Deze machines worden ingezet voor het behandelen van buizen voor onder meer pijpleidingen. Voor een constante orderstroom werd ook BOA

recycling Systems binnen gehaald met aan boord Ronald Tienkamp die met zijn kennis en kunde in de recyclingindustrie de nodige knowhow meebrengt binnen de onderneming. Door meer servicegerichte activiteiten, zoals beheer en onderhoud aan de dienstverlening toe te voegen, kan de continuïteit van TTS Technologies beter worden gewaarborgd richting de toekomst.

De ideale drie-eenheid Sebastiaan vond de ideale drie-eenheid. Drie van oorsprong losse bedrijven werden geïntegreerd in één holding: TTS Technologies. Sebastiaan licht toe: “Deze bedrijven hebben gemeen dat ze over zeer capabele techneuten beschikken, er een overlap is in activiteiten en marktsegmenten en diensten leveren voor zowel elektrische, mechanische of hydraulische aandrijving van machines. Bovendien beschikken ze over een ontwerp-, engineering en een productieafdeling. Dat levert een mooie synergie op die bijzonder is voor deze regio. Elk bedrijf heeft haar eigen discipline maar kan wel van elkaars kennis en faciliteiten profiteren.”

“Met

TTS Technologies leveren we een synergie die bijzonder is voor deze regio”

Mede eigenaar en directeur Sebastiaan Kamperman van TTS Technologies

66 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

Het idee achter de integratie van de drie bedrijven is om pieken en dalen in de orderportefeuille makkelijker op te vangen en snel en flexibel in te spelen op de behoeftes van de markt. Als de ene bedrijfstak wat minder draait, kan de andere het compenseren. Bovendien, zo geeft Erik Berends aan, zijn er ook financiële en facilitaire voordelen. De drie bedrijven zijn nu gevestigd op de locatie van Bauhuis Solutions in Goor die een forse overmaat had en met gemak de nieuwkomers kan herbergen. “We kunnen nu gezamenlijk zaken inkopen en bovendien is het veel gemakkelijker om personeel aan elkaar uit te lenen als de situatie erom vraagt. We kunnen elkaar opvangen en versterken.”

Verloren marktaandeel terugwinnen

BOA Recycling Systems wijkt qua profiel af van de twee andere bedrijven binnen TTS Technologies. Het Hengelose bedrijf maakt al ruim 70 jaar hoogwaardige machines voor recyclinginstallaties en levert deze producten wereldwijd, maar met de focus op Europa. Het bedrijf richt zich op de papier-, kunststofen kartonverwerkende industrie en huishoudelijke afvalrecycling. Ondanks het afwijkende profiel ziet Sebastiaan wel degelijk het nut van de bedrijfsintegratie in TTS Technologies. “BOA Recycling Systems moet marktaandeel terugwinnen wat de laatste jaren wat verloren is gegaan. TTS Technologies wil groeien in de recyclingmarkt als het gaat om ordervolume. We willen de machines die BOA Recycling Systems

produceert zoveel mogelijk standaardiseren en daar komt onze expertise binnen TTS Technologies omtrent ontwerp en engineering van het mechanische framedeel, aandrijfsystemen en besturingstechniek goed van pas. Met die investering proberen we de komende jaren het verloren gegane marktaandeel weer terug te winnen.”

Totaaloplossing

Sebastiaan benadrukt dat ondanks de vorming van de holding elke bedrijfstak haar eigen discipline blijft uitoefenen. De bedrijfsnamen blijven dus ook gewoon bestaan, omdat ze een bepaalde bekendheid en imago hebben opgebouwd in de markten waarin ze actief zijn. Waar ze wel gemeenschappelijk van kunnen profiteren is het bieden van een totaaloplossing aan en het volledige ontzorgen van de klant, beginnend bij idee- en ontwerpfase tot en met engineering, installatie en langjarig beheer en onderhoud.

Waterstof en windenergie

Die multidisciplinaire benadering wordt ingezet voor zoals gezegd in de olie-en gas, -offshore en maritieme industrie, maar sinds recent ook voor de groene energie-industrie, zoals windenergie en waterstof-installaties. Omdat de olie en gasmarkt wat minder renderen op dit moment, heeft TTS Technologies haar vleugels uitgeslagen naar opkomende milieuvriendelijke marktsegmenten. “We willen onze marktpositie verder verbreden. Er is een

transitie gaande van fossiele brandstoffen naar bijvoorbeeld waterstof- en windenergie. Recent hebben wij hierin reeds ons eerste project verkocht als het gaat om een compleet geautomatiseerde buitenstraalinstallatie om monopiles van windmolens te kunnen stralen, aldus Sebastiaan”. Daar zit toekomstig werk voor ons in. De recyclingmarkt blijft stabiel en wordt de komende jaren alleen maar groter en daar profiteert de machinebouw ook van. Al met al hebben we een heel solide basis voor nu en de toekomst.”

Hard gegroeid

Volgens Sebastiaan is TTS Technologies met name het afgelopen jaar hard gegroeid. Sebastiaan: “We doen een omzet van 20 à 30 miljoen per jaar. Op deze schaal kunnen we behalve onszelf ook de Twentse maakeconomie een flinke gezonde boost geven. We zijn voortdurend op zoek naar partnerbedrijven die met ons mee willen doen in het zoeken naar ultieme klantoplossingen. We besteden flink wat werk uit aan bedrijven hier uit de regio en kopen componenten in voor onze machines bij derden, ook uit de regio. Ik denk oprecht dat we hier echt een heel mooi bedrijf en fabriek hebben neergezet met technisch hoogstaande producten en een wereldwijde afzet waar we heel trots op mogen zijn.”<

67 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

De Deventer' vestiging van Speer Reclame Services is verhuisd naar de Gotlandstraat, nabij de A1. Een veel ruimer bedrijfspand, met nog meer mogelijkheden voor het Experience Center. Daar kunnen bezoekers alle mogelijkheden zien en ervaren op gebied van signing, merkbeleving en 3D-technieken. Bovendien ligt het nieuwe pand beter in het zicht, zegt directeur Marcel Nijveldt. "Exposure en bereikbaarheid zijn hier veel beter."

NIEUW PAND SPEER RECLAME SERVICES

'Tot het gaatje voor iedere klant'

68 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl
"Een mooie stap in de ontwikkeling en groei van het succesvolle reclamebedrijf, dat ook vestigingen heeft in Emmen en Winschoten."

Het is pas twee jaar geleden dat Speer Reclame Services z'n Experience Center opende, in het oude pand aan de Hunneperweg in Deventer. Een mooie stap in de ontwikkeling en groei van het succesvolle reclamebedrijf, dat ook vestigingen heeft in Emmen en Winschoten. Toch besloot eigenaar Marcel Nijveldt de meer achteraf gelegen Hunneperweg te verruilen voor een mooi pand aan de Gotlandstraat op bedrijventerrein Bergweide aan de zuidkant van Deventer. Gunstig gelegen en met nog meer ruimte om alle mogelijkheden op reclamegebied te tonen aan de klant.

Want dat is wat mensen tegenwoordig willen. Niet alleen maar informatie krijgen over alle reclame-opties, maar er zelf mee aan het werk gaan en ervaren hoe het oogt en voelt. Dat kan allemaal in het nieuwe Experience Center van Speer in Deventer. Denk bijvoorbeeld aan alle mogelijkheden op gebied van folies op ramen en deuren, maar ook als wanddecoratie en als middel om verouderde bureaus, kasten, wanden of balies een nieuwe look te geven.

"Renovatiefolie, je inventaris helemaal als nieuw", vertelt Nijveldt enthousiast. "Super duurzaam. Oude meubels opnieuw gebruiken. Met een op maat geprinte folie. Heel mooi en sterk ook, zoals de bovenlaag van een laminaatvloer. Deze folies nemen een enorme vlucht."

Energiebesparend

Dat geldt ook voor de decoratieve en/of technische folies. Decoratief op bijvoorbeeld ramen en deuren, al dan niet met bedrijfslogo of andere informatie. Ieder ontwerp is mogelijk. Maar tevens kan een folie een technische functie hebben. Zoals het veilige anti-inbraakfolie, dat ramen verstevigd. Of zon- en UV-werende folies. Die hebben gunstig effect op comfort en licht binnen. En het is ook duurzaam, zegt Nijveldt. "Een goede folie houdt warmte buiten. Airco is niet of minder nodig, dat bespaart energie."

Smart

Mooi zijn ook de smartfolies, die met een afstandbediening open of dicht gaan. Vooral interessant met het oog op privacy. "Veel

gebruikt in vergaderruimtes, maar bijvoorbeeld ook in ziekenhuizen", aldus Marcel Nijveldt. In het Experience Center van Speer aan de Gotlandstraat kan het effect van alle folies worden ervaren en bewonderd.

Upcycling

Bijzonder is ook de 'upcycling'-optie; van oude banners en vlaggen maakt Speer nieuwe reclameborden, -platen of sporttassen. Sign Again heet dat.

Nijveldt: "Volledig gerecycled, heel sterk materiaal, buigzaam, krasvrij en met iedere gewenste print. Veel bedrijven vinden het mooi als de borden een beetje groezelig ogen, dat benadrukt dat het gerecycled is. Maar een nieuwe look is ook mogelijk."

Fijn team

Verder kan de klant bij Speer ook gewoon terecht voor onder meer belettering van auto's, ontwerp van logo's en het maken van brochures. In totaal werken er bij Speer 34 mensen waarvan 15 in de sign. In Deventer staat een vast team van 7 mensen klaar, die de klant alles uit handen nemen.

Nijveldt: "Een heel fijn team, met oude rotten en enthousiaste jongeren. Rens en Esmee hebben de dagelijkse leiding, zij onderhouden het contact met de klant. De grote kracht van Speer is flexibiliteit in planning en uitvoering door ons grote team, verdeeld over drie vestigingen. Korte lijnen en wij gaan tot het gaatje voor iedere klant. Dat is Speer!"

Een bezoek aan het Experience Center van Speer? Check speer.nl voor info en contactgegevens van onze vestigingen in Deventer, Winschoren en Emmen.. <

69 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

30 jaar Evenementenhal

Hardenberg: ‘Hier is alles mogelijk’

In 1994 bouwde topondernemer Hennie van der Most een tapijtenhal in Hardenberg om tot een evenementenhal, precies 30 jaar geleden. Inmiddels is Evenementenhal Hardenberg eigendom van Easyfairs, een wereldwijde eventorganisator en eigenaar van eventlocaties in Nederland, België en Zweden. De mogelijkheden die Evenementenhal Hardenberg biedt, zijn oneindig: van grote als kleine events organiseren én faciliteren.

70 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

In het hart van Noordoost-Nederland bruist Evenementenhal Hardenberg als nooit tevoren. Met de Tuinlounge en de Klepperzaal als nieuwste paradepaardjes van de locatie. Linda de Boer kan haar geluk niet op, zij is verantwoordelijk voor de afdeling Meeting & Events. ‘Iedereen kent onze locatie van de grote beurzen die we zelf organiseren’, steekt Linda van wal. ‘Maar we zijn er ook juist voor bedrijven en organisaties die een event of activiteit bij ons willen organiseren. Denk aan bedrijfsfeesten, congressen, vergaderingen, maar ook beurzen.’

In de afgelopen 30 jaar hebben maar liefst 6 miljoen mensen Evenementenhal Hardenberg bezocht. Linda: ‘Ja, dat zijn indrukwekkende cijfers waar we ontzettend trots op zijn. Op jaarbasis organiseren wij zelf 20 beurzen, maar faciliteren wij zo’n 250 grote en kleine events. Dat aantal groeit elk jaar en wordt onder meer gevoed door de sluiting van omliggende eventlocaties in de regio, zoals de IJsselhallen in Zwolle en Expo Assen als meest recente voorbeelden. Hierdoor wordt onze rol en positie in Noordoost-Nederland des te crucialer, op zowel economisch als sociaal maatschappelijk niveau.’

Waar anderen sluiten, investeert Evenementenhal Hardenberg juist in zijn locatie. ‘We hebben de grootste verbouwing in bijna 15 jaar tijd achter de rug’, zegt Linda. ‘Zo hebben we in aanloop naar dit jubileumjaar de Klepperzaal van een indrukwekkende upgrade voorzien. De Klepperzaal is een middelgrote ruimte voor maximaal 1.700 mensen, ideaal voor bedrijfs- en muziekfeesten en kleinschalige beurzen. Eén van de opvallende nieuwe kenmerken is het uitgebreide truss-systeem met duurzame ledverlichting. Dit systeem strekt zich uit over de gehele lengte van de zaal en biedt eindeloze mogelijkheden om de sfeer en uitstraling van je evenement naar wens aan te passen. Daarnaast beschikt de zaal over een groot podium en de nieuwste visuele technieken. Bovendien zijn al onze beurshallen inmiddels voorzien van duurzame ledverlichting.’

Het allernieuwste visitekaartje van Evenementenhal Hardenberg is de Tuinlounge. Deze sfeervol ingerichte buitentuin van 500 vierkante meter biedt ruimte voor minimaal 50 en maximaal 200 personen. De Tuinlounge is ingericht met een grote stretchtent met sfeervolle verlichting, een robuuste buitenbar, een grote barbecue, picknickbanken, knusse zitjes en de nodige bomen en planten. Linda: ‘Of je nu een zomers bedrijfsuitje organiseert, een jubileum viert of gewoon wilt genieten van een gezellige barbecue met relaties, dan is de Tuinlounge de uitgelezen locatie.’ < www.hardenberg.evenementenhal.nl

In totaal beschikt Evenementenhal Hardenberg over ruim 25.000m2 aan expositieruimte. Het complex telt 7 beurshallen, 4 vergaderzalen, 3 multi-inzetbare ruimten, de Scheepsbar, de Klepperzaal, de Tuinlounge en maar liefst 5.000 parkeerplaatsen. ‘Door deze diversiteit is alles mogelijk. En het grootste voordeel is dat wij alles in eigen huis hebben: van horeca tot meubilair. Hierdoor profiteer je dat één partner jouw hele event organiseert’, zegt Linda de Boer namens Meeting & Events van Evenementenhal Hardenberg.

71 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

LUTTERS HANDEL IN BRUMMEN

‘Wij denken met onze klanten mee’

Lutters Handel is ruim 25 jaar een begrip als groothandel in de technische branche. Opgericht en begonnen in Schiedam, zit het bedrijf inmiddels alweer 17 jaar in Brummen. Van daaruit levert Lutters installatiematerialen en halffabrikaten in staal en RVS aan onder meer de industrie, utiliteitsbouw, installatiebedrijven en detailhandel in Nederland en België. “Maar vooral ook aan klanten in Oost Nederland”, vertelt de kersverse eigenaar Serge van Leeuwen.

Het was een bijzondere datum, onlangs voor Serge van Leeuwen. Op 1 maart van dit jaar verruilde hij zijn jarenlange functie als bedrijfsleider bij Lutters Handel voor eigenaar/directeur van datzelfde bedrijf. “Ach, dat directeur, dat vind ik zo’n term. Daar houd ik niet zo van. We zijn een klein team, drie mensen. We zijn hier allemaal gelijk en werken met dezelfde inzet voor dit mooie bedrijf.”

Maar dat de overdracht van het bedrijf even een momentje was, dat ontkent de in Barneveld geboren en getogen Serge niet.

“Zeker was het dat. Het speelde al een jaar of twee. Maar ik wilde eerst hier in de buurt komen wonen. Dat is vorig jaar gebeurd, daarna is het overnametraject in gang gezet.

En nu is het zover”, lacht de kersverse Brummenaar.

Bekende naam

Serge van Leeuwen woont met zijn gezin in het Brummense buurtschap Broek. Hij voelt zich inmiddels evengoed thuis in zowel het dorp Brummen als in de Broekse gemeenschap. En hij zit op een steenworp afstand van zijn bedrijf, op het bedrijventerrein Brummen Noord. Lutters Handel heet het, en zo blijft het ook, benadrukt Serge.

“Die naam is bekend in de installatiewereld. Ons werkgebied is Nederland en België, maar Lutters is ook een hele sterke regionale speler. Arnhem, Apeldoorn, Deventer, Doetinchem, dat hele gebied.”

Sterk

Core-business van Lutters zijn buizen, flenzen, fittingen en appendages, zoals kogelkranen. Alles in staal en RVS, en in iedere maat. De producten worden vooral toegepast in installaties in utiliteitsbouw,

72 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

machinebouw en industrie. Daarbij is Lutters veel meer dan een dozenschuiver.

Serge: “Kijk, wij zijn een groothandel. We kopen producten in en verkopen die door. Maar enkel dat dozenschuiven, dat is niet zo moeilijk. Onze kracht is dat we met onze klanten meedenken. Voor grote projecten leveren we vaak het complete pakket. Dan kijken we samen met onze klant naar de beste oplossing. Dat maakt ons werk ook zo leuk.”

Korte lijnen

Omdat Lutters een klein bedrijf is, zijn de lijnen naar de klant kort. Bovendien heeft de groothandel in zijn 8.000 vierkante meter grote bedrijfshal een enorme voorraad liggen. “Zodoende kunnen wij altijd snel leveren. Voor 12 uur besteld, dan leveren wij in principe de volgende dag. Vanwege ons ruim assortiment kunnen we ook een scherpe prijs bieden. En ‘nee-verkopen’ is daardoor niet aan de orde.”

Een van de sterke producten van Lutters zijn

de persfittingen van het Italiaanse merk RM. “Daarvan zijn we dealer in Nederland. We hebben een grote range in RVS. Voor de industrie heel interessant. Een persfitting is weliswaar iets duurder, maar het hoeft niet te worden gelast. Onder de streep is het daardoor goedkoper dan een reguliere fitting. Het wordt veel gebruikt in toe- en afvoerleidingen in industrie, c.v., drinkwater en noem maar op.”

Website

Verder onderscheidt Lutters Handel zich met een uitgebreide website met alle technische info over producten. Vaste klanten kunnen inloggen en hun bestellingen doorgeven. Ook andere klanten kunnen via de site bestellen en afrekenen. “Ook wat dat betreft maken we het de klant makkelijk”, aldus Serge van Leeuwen. <

www.luttershandel.nl

73 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl

WATER EN STROOM

NIET MEER VANZELFSPREKEND

Lang hebben we geleefd in de illusie dat water eindeloos uit de kraan zou blijven stromen en dat het stopcontact altijd zou werken. Maar nu realiseren we ons dat dit niet langer vanzelfsprekend is. Dit heeft een gigantisch effect op de economie en vraagt een grootschalig plan voor water en stroom.

Vroeger, bij het spelen van Monopoly, was de strategie om te winnen vooral om veel straten te kopen en daar huizen, of liever nog hotels, op te zetten. In de stations, het elektriciteitsbedrijf en de waterleiding, investeerde je niet. Ze waren niet heel duur, maar leverden ook niet veel op. In de echte wereld hebben we dezelfde fout gemaakt, met als gevolg dat we nu voor grote uitdagingen staan.

Dagelijks spreek ik ondernemers die willen verduurzamen of groeien maar geen stroomaansluiting kunnen krijgen omdat het stroomnet vol zit. Alle signalen die ik krijg over drinkwater wijzen in dezelfde richting en inmiddels worden de eerste bedrijven al niet meer aangesloten op het waternet.

Als deze situatie aanhoudt of erger wordt, zal verduurzaming voor bedrijven vrijwel onmogelijk worden. Bedrijven die moeten groeien om aan hogere kosten te voldoen, kunnen dit niet en nieuwe bedrijven kunnen niet starten. Andere bedrijven zoeken hun heil elders en diegene die blijven, zien hun winsten dalen. Dit heeft dan weer een effect op de belastinginkomsten waardoor de verzorgingsstaat niet meer bekostigd kan worden.

Daarom is het van cruciaal belang dat er een grootschalig plan voor water en elektriciteit komt, waaraan zowel de overheid als het bedrijfsleven hun bijdrage leveren.

Wet- en regelgeving – en dan met name bezwaartermijnen en stikstofregels – vertragen het verzwaren van het stroomnet en het afgeven van vergunningen voor nieuwe waterbronnen. Inspraak en bezwaar zijn zeker belangrijk, maar niet wanneer ze de voortgang belemmeren en een aantoonbaar negatief effect hebben op de samenleving. Wetten veranderen kost te veel tijd. Tijdelijke regelruimte is echter sneller voor elkaar te krijgen. Maar alleen wanneer het Rijk en de provincie de handen ineenslaan!

Vervolgens is het belangrijk om te weten wat er nog wél allemaal mogelijk is. Een initiatief van de Provinciale Staten van Gelderland om te komen tot een expertisecentrum netcongestie is met alle kennis in de regio dan ook niet meer dan logisch en juich ik van harte toe. Aan ondernemers de taak om hun bedrijfsprocessen aan te passen zodat ze stroom en water op andere momenten gebruiken. Dit vraagt een andere manier van denken, maar het is cruciaal dat het gebeurt, zelfs als je op dit moment nog geen problemen hebt.

En als ik Monopoly was, zou ik de waarde van waterleiding en het elektriciteitsbedrijf aanzienlijk verhogen! <

Voorzitter
Marcel Hielkema
VNO-NCW Midden
74 KIJK OP OOst NederlaNd | WWW.kijkOpOOstNederlaNd.Nl COLUMN

Wij hebben ‘t voor u, of bouwen het voor u! Esra Intern Transport en Opslag Lange Amerikaweg 93 7332 BP Apeldoorn

Postbus 417 7300 AK Apeldoorn

Tel.: 055 542 75 45

E-mail: info@esra.nl

ALLES VOOR UW MAGAZIJN
ONBETWIST UW SPECIALIST
www.esra.nl

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook

Articles inside

Water en stroom niet meer vanzelfsprekend

3min
page 74

Lutters Handel in Brummen 'wij denken met onze klanten mee'

3min
pages 72-73

30 jaar Evenementenhal Hardenberg: ‘Hier is alles mogelijk’

3min
pages 70-71

Nieuw pand Speer Reclame Services

5min
pages 68-69

Nieuwe parel in Twentse maakindustrie timmert wereldwijd aan de weg

6min
pages 64-67

Duurzame dienstverbanden ''de verkeerde aannemen is duurder dan de juiste mislopen''

2min
page 63

dijkman helpt ondernemers in energiek ondernemen

3min
pages 60-61

Kijk op Oost-Nederland editie 264

1min
pages 58-59

‘Wij spreken de taal van de ondernemer op logistiek gebied’

4min
pages 58-59

restaurant Het seminar: puur, eerlijk en gastvrij

4min
pages 56-57

Albert van de Scheur bestaat 90 jaar; 'we denderen volop door'

3min
pages 54-55

Povag Bedrijfsinrichting werkt samen met Visser&Visser; ''We zijn jong, flexibel en weten van aanpakken'

4min
pages 52-53

Ondernemers investeren volop in de circulaire economie

13min
pages 45-49, 51

De Bonte Wever wil als zakencentra een grote landelijke speler worden

3min
pages 42-43

Modernisering productie legt Twentse Hekwerken Onderneming geen windeieren

6min
pages 38-41

Nieuwe energie in jouw organisatie

2min
pages 36-37

Reserveer nu en maak het samen mee: 40-45 De Musical

4min
pages 34-35

Duurzaam ondernemen met de topsector Energie

2min
page 33

SignSellers wijst de weg op bedrijvenpark lochem

3min
pages 30-31

pentair viert 120 jaar pompproductie in Winterswijk

10min
pages 24-29

Proactieve inzet voor milieu werpt vruchten af

5min
pages 20-23
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.