Kijk op oost Nederland september 2016 - nr 226

Page 1

nummer 226 | jaargang 35 | 2016

signaleert economische, trendy, culturele en toeristische ontwikkelingen in oost-nederland

16

Ontgrenzen in de Achterhoek

62

Duurzame inzetbaarheid

36

Vrijetijdseconomie als banenmotor


Kwaliteit en snel geleverd

Het resultaat van intelligente Smart Machining - toepassingen. U wilt ook de voordelen benutten van ALMI’s toekomstgerichte toeleveringspartnerships? Lees meer hierover in het ALMI-artikel in deze uitgave.

Wilt u een klantspecifiek advies? Neem dan contact op met bedrijfsleider Frank Landhuis: E. T.

f.landhuis@almi.nl +31 546 628 557

Wierdenseweg 82-86 7671JK Vriezenveen Postbus 28 7670 AA Vriezenveen Nederland

Tel. +31 (0)546-561353 Fax +31 (0)546-564465 info@almi.nl WWW.ALMI.NL


COLUMN

Meer contact, minder regels Met het project Op naar de 100.000 banen stimuleren VNO-NCW en MKB-Nederland bedrijven om arbeidsplaatsen te bieden aan mensen met een beperking. Een positieve campagne, die veel aansprekende praktijkvoorbeelden laat zien van ondernemers die ervaring hebben met het werken met deze mensen. In Oost-Nederland biedt VNO-NCW Midden ondersteuning aan werkgevers, onder andere door de hulp van ‘aanjagers’ en informatie via een speciale uitgave van Middelpunt, het magazine van de vereniging. De vrijwillige Banenafspraak om 100.000 mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen, wordt inmiddels door een flink deel van het bedrijfsleven uitgevoerd en ik zie dat het sociaal besef in werkgevend Nederland voor inclusiviteit nog steeds groeit. Maar ik hoor ook begrijpelijke twijfels en onzekerheden van ondernemers. Die hebben geen zin in gedoe, in extra papierwerk. Terecht? In ons bedrijf was het vijftien jaar geleden geen keuze, maar glasharde noodzaak. Er was destijds geen personeel te krijgen op de reguliere arbeidsmarkt. Nu, met alle ervaringen met deze kwetsbare werknemers, kan ik zeggen dat het bedrijf er alleen maar beter van is geworden. De betreffende werknemers zijn extra gemotiveerd, loyaal, hun doorzettingsvermogen is hoog. Collega’s zien dat ook, het heeft een positieve invloed op de sfeer en de onderlinge betrokkenheid is gegroeid. Niets dan goed dus? Nee, natuurlijk gaat er wel eens wat mis. Soms is er een mismatch, iemand past niet in een team of functioneert niet. Dat gebeurt ook bij ‘gewone’ werknemers. Minder productief? Dat hoeft niet, maar als het zo is, krijg je een vergoeding via loonkostensubsidie. En ja, daarvoor zijn regels, helaas nu nog onnodig veel. Een werkgever moet alles registreren en aantonen, terwijl hij of zij echt wel weet hoeveel procent van de werktijd iemand productief is. Goedwillende werkgevers haken af als het te ingewikkeld is, en die grote groep hebben we juist nodig. Ik ben daarom blij met de inzet van VNO-NCW en MKB-Nederland, die goede faciliteiten en randvoorwaarden bepleiten, zodat het aannemen en werken met een werknemer uit de doelgroep eenvoudiger en aantrekkelijker wordt. Inmiddels heeft staatssecretaris Klijnsma versoepelingen in de wetgeving aangekondigd. Dat is mooi, maar we zijn er nog niet. Ik denk dat je meer bereikt met vertrouwen in plaats van alles dichttimmeren met regelgeving. En vertrouwen creëer je alleen als je investeert in communicatie en elkaar in een persoonlijk gesprek vertelt wat je bedoelt. Meer contact, minder en betere regels en een no-risk polis die ook écht no-risk is. Die loonkostensubsidie komt uiteindelijk ook uit ons belastinggeld, regel dit gewoon met een fiscale korting.

'Het sociaal besef in werkgevend Nederland voor inclusiviteit groeit'

KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

Jacco Vonhof voorzitter VNO-NCW Midden

1


signaleert economische, trendy, culturele en toeristische ontwikkelingen in oost-nederland

Omslagfoto

In Enschede werd de Open Air Gallery Zuiderhagen geopend door stadsdeelmanager Bert ter Horst van de gemeente Enschede onder toeziend oog van Jan Salverda en John Lammers van Woningcorporatie Domijn. De komende twee jaar worden vier exposities georganiseerd met blow ups van werken van diverse kunstenaars. De eerste expositie ‘Stadsgezichten’ is van stadsfotograaf Cyril Wermers. Exterio Vastgoedpartners heeft Domijn aangeboden bij te dragen aan het verfraaien van de gevels, als maatschappelijk cadeau.

Langer gezond aan het werk

Op naar de 100.000 banen Pagina 26

Pagina 16 Inmiddels staat de duurzame inzetbaarheid van personeel bij de meeste bedrijven op de agenda. Wat kunnen werkgevers doen om ervoor te zorgen dat hun personeel langer in goede gezondheid en met plezier aan het werk kan gaan? En niet te vergeten, wat kunnen werknemers zelf doen? Zeven specialisten gingen met elkaar in gesprek over uiteenlopende aspecten van duurzame inzetbaarheid.

In 2026 moeten er 125.000 banen gecreëerd zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Volgens Martine Schuijer van VNO-NCW-Midden ligt het project op koers. Zij staat ondernemers graag te woord over Op naar de 100.000 banen. Ook op het landelijk portal www.opnaarde100000.nl is veel informatie te vinden.

Foto: Carmen Oude Wesselink

En verder Kijk op nieuws 5 Bel eens met… Van Braak Accountants 15 De visie van MKB Sociaal op duurzame inzetbaarheid 21 Onderneming en fiscus 23 Rechtszaak 25 Column Gerwin Knippenborg, Knippenborg Subsidieadvies 29 Zet je schrap voor Twentse Storm! 30 2

Machinefabriek Eijmers: kwaliteit en betrouwbaarheid 33 WebWebWeb, Jurgen Rutgers 36 B&P Dakdekkersbedrijf: specialist in hellende daken 39 De expertise van Projectburo in Brummen 41 Rogal, grootste trommelvernikkelaar van Nederland 43 Jonker-Repro bijna eeuw lang up-to-date 45 KTR met volle kracht vooruit 46 Wesselink Buunk, jong bedrijf met solide basis 49 Column Florian Overkamp, Speakup 51

Column Bart Lievens, LMI Oost-Gelderland 51 W-Metaal - Flexibel in verspaningswerk 53 Column Mark van Schie, INcompanyCasso 55 Kies voor LED 57 De groene column van Otto Willemsen 59 Groen leven en ondernemen 61 Agenda 68


inhoud ‘De grens uitgummen’ Pagina 36 Walter Leemreize werkt voor Regio Achterhoek als ‘ontgrenzer’. Hij wijst op het belang van goede (handels)contacten met onze ‘Oosterburen’ en daaruit voortvloeiend het handhaven van de Duitse taal in het lespakket. De Achterhoek zou samen met Kreis Borken een Euregionale SmartHub kunnen worden.

Vrijetijdseconomie als stabiele banenmotor Pagina 62 Ondernemers, onderwijs-, netwerk- en natuurorganisaties hebben één integraal programma opgesteld voor duurzame versterking van de vrijetijdseconomie: Gastvrij Overijssel. Martin Maassen (RECRON) en Henk van Voornveld (MarketingOost) vertellen over dit unieke project met als belangrijke doelstellingen: meer banen, meer bezoekers, meer bestedingen.

COLOFON

NUMMER 226, JAARGANG 35 Kijk op oost nederland

Hoofdredacteur: Harriet Koning

Advertenties en abonnementen:

Advertentietarieven:

is een uitgave van

h.koning@kijkopoostnederland.nl

Administratie T. 0512 36 63 26

Op aanvraag: T. 0512 35 08 91

Kijk op Uitgevers bv

nieuws@kijkopoostnederland.nl Advertentie-exploitatie en

Vormgeving: VDS Crossmedia, Emmen

Tussendiepen 21 9206 AA Drachten

Redactie: Henk Dilling, Johan Koning,

planning bedrijfspresentaties:

T. 0512 36 63 26

Gerard Menting, Erik Riensema en

Ed Rothuis T. 06 27 02 88 77

www.kijkopoostnederland.nl

Jessica Schutten

info@er-communicatie.nl

Druk en afwerking:

Foto’s: All Otts, Bastiaan Hopster,

Marco Neep T. 06 54 96 37 31

D+L Druck + Logistik, Bocholt

Abonnementsprijs:

Ed Klijnman, Martin Metsemakers,

m.neep@kijkopoostnederland.nl

€ 39,50 (incl. 6% btw) per jaar

Erik Riensema e.a.

KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

Aan de inhoud van de artikelen is veel aandacht besteed. De redactie en de uitgever aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheden of onjuistheden in de tekst. Overname van artikelen uit deze uitgave is uitsluitend toegestaan met bronvermelding en na schriftelijke toestemming van de uitgever. ISSN 0929-3116

3


Museum Helmantel Voor elke klus aan uw woning of bedrijfspand bent u bij ons aan het juiste adres

n n n n

uitbouw verbouw onderhoud renovatie

Hoogeveen Bouw & Montage Werkplaats: Zeppelinstraat 12

Karper 24

7903 BP Hoogeveen

7908 WZ Hoogeveen

M. 06 30 77 38 39

T.

0528 24 07 07

E.

info@hbmontage.nl

F.

0528 24 07 14

I.

www.hbmontage.nl

Een keuze uit eigen werk 5 mei t/m 29 oktober 2016 donderdag- t/m zaterdagmiddag van 1 tot 5 uur en pinkstermaandag van 1 tot 5 uur Museum Helmantel, Abt Emopad 2, Westeremden (Gron) Telefoon 0596 - 551415 www.helmantel.nl Groepen op afspraak

turning eggs into valuable business

KIJK OP SLIMME SOFTWARE

Maatwerk software hoeft niet duur te zijn Uw processen beter laten presteren, door slimme software? ProData bewijst dat het kan. Door uw processen, samen met u, helder te automatiseren, leveren we effectief maatwerk. Het resultaat: optimale afstemming van uw bedrijfsprocessen. Meer bereiken in minder tijd.

Wilt u hierover vrijblijvend met ProData sparren? Bel Wilfried van Amerongen voor een slimme kijk op software: 088 - 44 00 200 of rechtstreeks via 06 - 23 06 00 56.

Veelzijdige oplossingen voor de eierverwerkingsindustrie Als onderdeel van de SANOVO TECHNOLOGY GROUP ontwikkelt en produceert SANOVO TECHNOLOGY NETHERLANDS al meer dan 50 jaar geautomatiseerde systemen voor het sorteren en verpakken van eieren onder de merknaam STAALKAT. Door de innovatieve kracht, expertise en ervaring bieden de STAALKAT producten u oplossingen en mogelijkheden voor een nog efficiĂŤntere en rendabelere bedrijfsvoering. staalkat@sanovogroup.com Tel.: +31 543 473 868

www.sanovogroup.com Verstand van software. www.prodata.nl


Bloemen uit Deventer naar New York

O O S T- N E D E R L A N D K I J K O P N I E U W S

Bastiaan Hutten van Ten Kate

Verschillende florale elementen van Ten Kate flowers & decorations uit Deventer sieren de beursvloer van TEFAF New York die in oktober dit jaar voor het eerst haar deuren opent. Ten Kate is al 29 jaar de huisbloemist van TEFAF Maastricht. Waar de eerste jaren de bloemen en planten gemakkelijk met twee kleine transportbussen vanuit Deventer naar Maastricht verplaatst konden worden, worden tegenwoordig vijf grote opleggers ingezet. De bloemen worden bijna dagelijks rechtstreeks aangevoerd vanuit Aalsmeer. Van 22 t/m 26 oktober gaat Ten Kate voor de eerste keer haar decoratiekunsten in Amerika vertonen. Tom Hutten, sinds 1978 eigenaar van Ten Kate, staat dit keer voor heel andere uitdagingen. In Amerika bepalen namelijk de Amerikaanse vakbonden welke werkzaamheden door wie mogen worden uitgevoerd. Ook moeten de bloemen extra gekeurd worden omdat niet alle bloemsoorten ingevoerd mogen worden. Als Hutten met zijn team de werkzaamheden naar tevredenheid uitvoert, zijn zij verzekerd om voor TEFAF nog tien keer de grote oceaan over te steken. www.tenkate-deventer.nl

Vakbeurs Techconn bewijst zich In juni vond in het Hazemeijer complex in Hengelo de eerste editie van Techconn plaats. Een succesvol evenement, volgens bezoekers en organisatie. De tweede editie staat gepland voor 15 juni 2017. Hiervoor hebben zich al zo'n dertig deelnemers gemeld. De nieuwe vakbeurs, waarop innovatieve partijen uit de maakindustrie in Nederland en Duitsland elkaar ontmoeten, kenmerkt zich door een uniek concept. Kort, krachtig en gericht op kwalitatief rendement. Een goede 500 bezoekers maakten kennis met elkaar, met andere marktpartijen, met brancheorganisaties en met vertegenwoordigers van onderwijs en onderzoek. Niet alleen op de stands van de deelnemers maar ook tijdens een aantal workshops waar technische concepten en marktontwikkelingen werden gedeeld. Samenwerking en het delen van kennis en mogelijkheden vormden de rode draad op de beurs, waar natuurlijk ook gewoon zaken werden gedaan. De techniekregio rond Hengelo-Enschede blijkt een ideale schakel tussen de Randstad en het Duitse achterland.

MKB Sociaal start pilot sociaal ondernemerschap MKB Sociaal heeft in februari een platform gelanceerd om sociale innovatie te stimuleren en sociaal ondernemerschap te ondersteunen. Het landelijke uit te rollen platform is een pilot begonnen voor de regio Zwolle. De reacties zijn dusdanig positief dat besloten is de pilot uit te breiden in heel Oost Nederland. Hierbij sluit MKB Sociaal aan bij het investeringsvoorstel ‘versterken MKB en ondernemerschap’ van de provincie Overijssel en kan worden ingespeeld op de economische en maatschappelijke ontwikkelingen, het versterken van de regionale economie en het bevorderen van duurzame inzetbaarheid. Sneller dan gedacht krijgt duurzame inzetbaarheid steeds meer aandacht en wordt het een speerpunt voor de MKB ondernemer. Het onderwerp staat op de strategische agenda. Aansluitend op het SER advies biedt MKB Sociaal een label voor sociaal ondernemerschap. Na een assessment van een dag vanuit een bedrijfskundig model, wordt dit bij goed resultaat uitgereikt. De sociaal ondernemers kunnen waarde creëren met elkaars ideeën en werkplekken. Daarnaast is de Carrièrehanddruk ontwikkeld, wat duurzame inzetbaarheid moet bevorderen. Een waardecertificaat voor instroom, doorstroom of uitstroom. Waarbij op basis van goede afspraken en heldere communicatie, De eerste Business Plaza is gestart in Zwolle deze tevens dienst doet als risicopolis voor de MKB ondernemer. Voor Oost Nederland is MKB Sociaal gestart met lokale en regionale Business Plaza’s. De eerste is gestart in Zwolle. Het motto is ‘Zakendoen met uw buurman’. De gedachtegang hierachter is dat als de regionale economie wordt gestimuleerd, dit ook leidt tot meer werkplekken. Mensen worden vanuit een uitkeringssituatie ingezet om dit project tot een succes te maken. Zij krijgen in overleg met de uitkeringsinstantie een zogeheten BOOST opleiding met bijbehorend ontwikkelprogramma. KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

5


Totaaloplossingen voor uw volledige procesautomatisering

U wilt een veilig en betrouwbaar productieproces en hoogwaardige automatiseringsoplossingen die aansluiten op úw situatie. Wij leveren efficiënte en innovatieve oplossingen en diensten voor de

Meer informatie?

volledige life cycle van uw industriële proces. Van Advisering en

Kijk dan op actemium.nl of neem

Engineering tot Realisatie, Inbedrijfstelling en Onderhoud. Met

contact op met Stefan Kolkman:

gedegen (markt)kennis, ruime ervaring en passie voor techniek bieden

stefan.kolkman@actemium.com

wij relevante voorstellen op maat. Want u zoekt een partner die uw

+31 (0) 314 68 45 45

business begrijpt en u helpt uw concurrentie een stap voor te blijven. Een wereldwijd netwerk bij u in de buurt Actemium is een netwerk van 300 business units in 38 landen, volledig toegewijd aan de industrie. Wereldwijd én dichtbij u in de buurt. Ook in Oost-Nederland staan onze specialisten klaar om de prestaties van uw productieproces te verbeteren. Bij onze locatie in Doetinchem kunt u terecht voor hard- en software engineering, paneelbouw, elektrotechniek en service & onderhoud.

www.actemium.nl


DBC Rail sloot een nieuw huurcontract af voor 60 m2 kantoorruimte in het kantoorgebouw Singelstaete in Arnhem. DBC Rail zorgt voor de veiligheid van spoorwerkers die dagelijks aan of nabij de railinfrastructuur werken. Zo verzorgen zij onder andere het ontwerpen, aanvragen, voorbereiden, inrichten en uitvoeren van maatregelen alsmede het beschikbaar stellen van gekwalificeerd personeel. De onderneming is in mei 2014 door ProRail erkend als werkplekbeveiligingsbedrijf. Andere huurders in het gebouw van eigenaar Hanzevast zijn onder andere Autotelex, S-Rail en ArGon.

O O S T- N E D E R L A N D K I J K O P N I E U W S

DBC Rail verhuist

Van links naar rechts: Kees Kuiperije, Patrick Kruse en Kars Engwirda

Duits ICT-bedrijf nu ook in de Achterhoek

Kantoorgebouw Singelstaete in Arnhem

Met NETGO heeft de regio Achterhoek een nieuw ICT-bedrijf. Vanuit de vestiging aan de Hamelandroute 90 in Aalten zijn ICTspecialisten Kees Kuiperije en Kars Engwirda actief. Kuiperije en Engwirda zijn geen onbekenden, aangezien zij al enige jaren in deze regio een breed netwerk hebben opgebouwd. ‘Midden in het hart van de Achterhoek hebben we een goede strategische basis om onze oplossingen geheel op maat aan onze klanten te kunnen bieden’, verklaart directeur Patrick Kruse. De strategie van NETGO ICT-Solutions in Aalten is om IT-infrastructuur, servers en storage, IP-telefonie, netwerk- en backup-oplossingen, integraal en compleet op maat naar de klant aan te bieden. NETGO, met hoofdkantoor in Borken (D), heeft in Duitsland meer dan 100 medewerkers verdeeld over acht vestigingen. www.netgo.nl

European Transmission Company levert diamantlagers Het Apeldoornse bedrijf European Transmission Company is sinds vorig jaar de eerste Europese aanbieder van de hooggekwalificeerde diamantlagers van de Amerikaanse fabrikant US Synthetic. Deze diamantlagers worden gebruikt onder condities waartegen normale lagers niet bestand zijn, zoals zeer hoge temperaturen, zuren en giftige dampen/gassen. De lagers zijn bijna altijd en overal toepasbaar omdat omgevingsfactoren vrijwel geen invloed hebben op de performance. De lagers worden vooral toegepast in de mijnbouw en de olie- en gasindustrie. Rob Hendriks, directeur van European Transmission Company ziet de diamantlagers als een sterke toevoeging aan het bestaande productportfolio: ‘Met deze lagers kunnen we onze klanten echt maatwerk bieden want elk lager wordt klantspecifiek gefabriceerd. Bovendien vertalen de unieke producteigenschappen zich in een zeldzaam lange levensduur: deze diamantlagers gaan vier tot tien keer langer mee dan de bekende tungsten- of andere hardmetaallagers.’ European Transmission Company, opgericht in 2012, is onderdeel van de AZ Hollink Group, een internationale groep van bedrijven, gespecialiseerd in mechanische aandrijftechniek. Diamantlagers

KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

TTS TransAir eerste IATA erkende luchtvrachtagent in Overijssel Als de eerste en enige expediteur in Overijssel is TTS een IATA geregistreerde en erkende luchtvrachtagent geworden. De sterk groeiende logistieke dienstverlener uit Rijssen is onder de vlag van TTS TransAir nu actief geworden in de wereld van luchtvracht. TTS TransAir is een onderdeel van de ATB Group dat vorig jaar nog een Gouden Gazelle Award won voor het snelst groeiende bedrijf van Overijssel. Luchtvracht is een totaal andere markt dan het traditionele wegtransport, derhalve heeft TTS Rob Roth aangenomen als Director Air Freight. Door zijn grote ervaring met luchtvracht kon het traject om IATA Cargo Agent te worden, vrij soepel doorlopen worden. Het grote voordeel van het lidmaatschap bij IATA (International Air Transport Association) is dat TTS TransAir rechtstreeks zaken kan doen met ruim 250 aangesloten luchtvaartmaatschappijen. www.tts-transair.com 7


Kennispoort helpt met financiering Het aantrekken van financiering is niet eenvoudig. Toch slagen jaarlijks tientallen ondernemers er met de hulp van Kennispoort in. Kennispoort regio Zwolle start daarom na de zomer met de Kennispoort InnovationTrack, een traject waarbij ondernemers in vier bijeenkomsten leren hoe je financiering voor je onderneming kunt aantrekken. De werksessies vinden tussen 6 oktober en 8 december plaats in samenwerking met verschillende partners uit de regio Zwolle.

HEBO Housing Project Plan

Tijdens de eerste werksessie staat het businessplan centraal. Daarna wordt er ingegaan op de highlights van ‘financieel management’. Dit zijn de belangrijkste elementen van een goede financiële onderbouwing. Vervolgens krijgen de ondernemers de kans om een goede financieringsaanvraag te ontwikkelen en te presenteren en in de laatste sessie volgt een pitchsessie voor belangrijke financiers.

Stichting HAS (Hulp aan Sri Lanka) gaat in Adikarigama zestien nieuwe woningen bouwen voor de allerarmsten uit deze regio. Daarnaast worden twee bestaande woningen gerestaureerd. Het woningproject is onder de naam HEBO Housing Project Plan opgezet in samenwerking met HEBO Kozijnen uit Hengevelde en haar partners. Zij zorgden samen ook al voor de nieuwbouw van een verzorgingstehuis voor ouderen in Sri Lanka. Het plan wordt gefaseerd uitgevoerd en is gereed in maart 2018. De financiering van het project wordt gedragen door het HEBO Housing Project Plan. De members hiervan zijn partners van HEBO die gedurende drie jaar een financiële bijdrage leveren. Het bouwen van de woningen en bijvoorbeeld het aansluiten van elektra gebeurt allemaal in Sri Lanka zelf met lokale ondernemers. www.stichtinghas.nl | www.hebo.nl/sri-lanka

De InnovationTrack wordt uitgevoerd samen met verschillende bedrijven, onder andere Rabobank IJsseldelta en Deloitte. De sessies bieden zowel theoretische als praktische ondersteuning om ondernemers in staat te stellen financiering aan te trekken. Gedurende het hele traject heeft elke ondernemer de mogelijkheid om de voortgang te bespreken met een coach. Dit is een innovatieadviseur van Kennispoort die ook na de InnovationTrack begeleiding biedt bij het hele financieringstraject. Daarbij valt te denken aan het plan, de aanvraag, de pitch en het leveren van de juiste documenten. De investering in de InnovationTrack is € 175 excl. btw (inclusief catering). Meer informatie is te vinden op de website van Kennispoort regio Zwolle: www.kennispoortregiozwolle.nl/ innovationtrack

FlowSports vestigde zich in WTC Twente

Freerk Faber, directeur WTC Twente en Leoni Blokhuis, eigenaresse FlowSports Foto WTC Twente

Het internationaal opererende FlowSports vestigde zich in het pand van het World Trade Center Twente in Hengelo. FlowSports ondersteunt vrouwelijke profvoetballers in hun sportieve loopbaan. Eigenaresse Leoni Blokhuis is erg content met de nieuwe plek: ‘De werkplekken hebben een frisse uitstraling en een open karakter. Daarnaast is delen van kennis vermenigvuldigen. Met het internationale netwerk van het WTC zijn we in één keer de wereld rond.’ FlowSports verzorgt het management van vrouwelijke profvoetballers in de ontwikkeling naar de top. Terwijl de voetballers zich focussen op hun sportieve prestaties, presteert FlowSports op zakelijk gebied. Er is aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, contractuele begeleiding, marketing, PR en sponsoring, maar ook voor de maatschappelijke carrière tijdens of na de sport. www.flowsports.nl | www.wtctwente.nl

Jubileum bij bct architecten, ingenieurs en adviseurs Op 1 juli 2016 bestond bct architecten, ingenieurs en adviseurs alweer twintig jaar. Dit werd gevierd met opdrachtgevers, relaties, collega’s en oud-collega’s. Namens alle collega’s bedankt bct de gasten voor de komst en voor hun gulle gift aan de goede doelen. Binnen het onderwijs is het ontwikkelen van creativiteit ondergeschikt aan de competenties taal en rekenen. bct wil laten zien dat juist de combinatie van creativiteit, schoonheid en techniek heel belangrijk is. Om dit zichtbaar te maken, werden de scholen en de kinderen getrakteerd op een passende creatieve activiteit. Door de giften konden uiteindelijk vijftien workshops verloot worden. Ook aan Stichting Evi, Help ouders zorgeloos te laten zorgen voor hun ernstig zieke kinderen, is gedoneerd. 8

bct team


Stekelenburg Advocaten in Holten heeft zich versterkt met twee ervaren advocaten. Per 1 mei 2016 is Timo Kivik of Beernink van start gegaan in de vennootschaps- en insolventiepraktijk van het kantoor. Kivik of Beernink werkte voorheen bij Bierman Advocaten in Tiel. Kivik of Beernink staat geregeld ondernemers en bedrijven bij, waar het gaat om op het opzetten van structuren, herstructurering en financiële nood. Per 1 juni 2016 heeft ook Erik Houbiers zich aangesloten bij Stekelenburg Advocaten. Houbiers was tot 2015 werkzaam bij Ross Advocaten in Zevenaar. Na een avontuur in het bedrijfsleven bij zakelijk dienstverlener Conclusion in Utrecht is hij weer teruggekeerd in de advocatuur. Houbiers gaat bij Stekelenburg Advocaten de ondernemings- en arbeidsrechtpraktijk helpen uitbouwen. Houbiers heeft met name ruime ervaring op het gebied van ontslagrecht en concurrentie- en relatiebedingen. www.stekelenburgadvocaten.nl

Timo Kivik of Beernink

Erik Houbiers

Directiewisseling bij Krepla Trappen Dick Ophoff is de nieuwe directeur van Krepla in Ommen. Hij volgt de grond-leggers Jan Kremer en Ab Plaggen-marsch op. Zij bouwden hun bedrijf de afgelopen 25 jaar uit tot een gerenom-meerde leverancier van trappen en balustrades. Krepla wil zich de komende jaren nog meer toeleggen op exclusieve producten. Bedrijfsovername werd actueel vanwege de pensioen-gerechtigde leeftijd van Ab Plaggen-marsch. De opvolger liep al in eigen huis rond, zo bleek. Ophoff begon achttien jaar geleden als productie-medewerker en groeide langs diverse functies door tot bedrijfsleider. Krepla blijft partner voor bouwbedrijven, maar ziet ook veel kansen bij ondernemers, de particuliere markt en de architecten. Bij het bedrijf in Ommen werken 25 mensen. www.krepla.nl

O O S T- N E D E R L A N D K I J K O P N I E U W S

Chris Kappert Bouwbedrijf heet nu Kappert Bouw

Stekelenburg Advocaten breidt uit

Jonathan de Lange nam vorig jaar Chris Kappert Bouwbedrijf in Warnsveld over van Wim Kappert. Hij behoudt het logo en de kleuren. Wel heeft hij nu de naam veranderd in Kappert Bouw. Het bedrijf is specialist in restauratiebouw en pakt ook alle andere bouwprojecten op, van kleine werkzaamheden zoals het vervangen van een kozijn tot het bouwen van geheel nieuwe villa’s. Kozijnen en deuren, zelfs meubels, worden in de eigen werkplaats gemaakt. Een deel van die werkplaats heeft De Lange vrijgemaakt voor een nieuw project: Kappert Plus. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan hier onder begeleiding aan het werk. Na drie tot zes maanden kunnen zij, met de opgedane kennis en vaardigheden, een nieuw opgebouwd werkritme en een certificaat doorstromen naar regulier werk. De mensen maken producten van afvalhout, zoals speelhuisjes voor kinderen, meubels en decoratieve werken die verkocht worden via de website en via Hartje Zutphen. Er werken circa 30 mensen bij Kappert Bouw.

Jonathan de Lange Foto: Patrick van Gemert - Zutphens Persbureau

In het midden Dick Ophoff, de nieuwe directeur van Krepla

TPRC, Fokker en TenCate winnaar JEC Innovation Award Het ThermoPlastic composites Research Center (TPRC) in Enschede, GKN-businessunit Fokker en TenCate Advanced Composites hebben als partners gezamenlijk de JEC 2016 Innovation Award voor Aeronautics gewonnen met hun geavanceerde koolstof / PPS (C / PPS) toegangsdeurpaneel met gebruikmaking van gerecycled thermoplastisch composieten. Het toegangsdeurpaneel is een ontwerp van Fokker en is gemaakt met TenCate Cetex® TC1100 (C / PPS) geweven thermoplastisch composietmateriaal, teruggewonnen bij de productie van een hoofdroer dat daarna wordt verhakseld, geperst en vervolgens opgenomen in de algehele roerconstructie. De onderscheiding is uitgereikt tijdens de JEC Americas prijsuitreiking in Atlanta (Georgia, Verenigde Staten). Een belangrijk voordeel van thermoplastisch composieten is dat deze kunnen worden gerecycled, een steeds belangrijker factor bij de keuze van materiaaloplossingen in een milieubewuste waardeketen. www.tprc.nl KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

9


Vanaf 1969 levert Tieltjes Precision Parts aan uiteenlopende industrieën draai- en freesdelen. Onze producten worden wereldwijd gebruikt in de moderne machine en apparatenbouw, de interieurbouw, energievoorziening, procesindustrie, implantologie en de voedingsindustrie. Levertijd vanaf 10 werkdagen, kwaliteitsniveau hoger dan 99,5 procent, leverbetrouwbaarheid vanaf 95 procent en kostprijsreductie zijn onze belangrijkste kerncompetenties.

high quality precision parts manufacturing cnc draaien, prototyping en seriematig werk langdraaien | precisiedraaien productrange van Ø1 mm tot Ø250 mm

cnc frezen, prototyping en seriematig werk 5 assig simultaan frezen productrange van vierkant 5 mm tot vierkant 300 mm

alle voorkomende materialen maar ook hastelloy, monel, titanium, inconell, orvar, sandvik, invar, nickel Meetkamer Tieltjes beschikt over een grote geconditioneerde meetkamer. In deze goed geoutilleerde ruimte worden naast eerste product- en eindcontroles ook tussentijdse controles uitgevoerd. Tieltjes is overstempel bevoegd en gecertificeerd vlg. de ISO9001 en 14001 norm.

laser boren | laser graveren | buigen | samenstellen elektrolytisch polijsten laser meten | scannend meten | 3d meten | statistieken product traceerbaarheid productreiniging tot een maximale restvervuiling van 2 milligram per m² product clean room verpakken

Bekijk nu onze nieuwe bedrijfsfilm op youtube.com De Hogenkamp 5 | 7071 EC Ulft | +31 315 - 63 13 13 | www.tieltjes.com


12Build koopt pand van Hegeman+

O O S T- N E D E R L A N D K I J K O P N I E U W S

De opening van de fit20 studio in Almelo door wethouder Irene ten Seldam (midden)

Softwarebedrijf 12Build in Rijssen verhuist zijn hoofdkantoor naar Nijverdal, waar het medio 2017 zijn intrek zal nemen in het huidige hoofdkantoor van Hegeman+. Het pand op industrieterrein ’t Lochter langs de N35 (weg Wierden-Nijverdal) bestaat uit drie bouwlagen en een onderkelderde ruimte. Zusterbedrijf Plotgemak.nl en Postergemak.nl voor de productie van web2print bestellingen van bouwtekeningen en posters worden ook in het nieuwe onderkomen gehuisvest. 12Build ontwikkelde SaaS-software waarmee (middel) grote aannemers snel en eenvoudig zoeken naar (bestaande) bouwpartners die perfect aansluiten bij het betreffende project. Vervolgens kunnen zij ook de offertes aanvragen met de vaak vele (grote) documenten die hiermee gepaard gaan. 12Build staat voor de totstandkoming en verbetering van de online samenwerking in de bouw. www.12build.com

Wethouder opende fit20 studio Irene ten Seldam, wethouder van onder andere Sport, opende afgelopen zomer de nieuwe fit20 studio in Almelo. De studio van personal trainster en studio-eigenaar Jessica Torny bevindt zich in een bedrijfsverzamelgebouw aan het Twentheplein. Torny heeft een uitgebreid sportverleden, zowel als topsportster en als sportinstructeur. Fit20 is innovatief en speelt in op de drukbezette (werkende) inwoners van Almelo. In 20 minuten per week traint Torny haar klanten fit én ze blijven fit. Naar keuze is de training één-op-één of in duo’s. In letterlijk 20 minuten staat de klant weer buiten: de uitgekiende trainingsmethode, in combinatie met de gekoelde ruimte, maken omkleden en douchen overbodig. Tijdens het individuele programma wordt er met de klanten gewerkt aan krachtontwikkeling en een betere conditie. www.fit20.nl

Het kantoor in Nijverdal

Nieuwe voorzitter voor Stichting WTC Twente Edwin Mulder is de nieuwe voorzitter van de Stichting WTC Twente. Hij heeft de voorzittershamer overgenomen van Hans Kroeze die deze functie vanaf de oprichting van de Stichting in 2009 heeft vervuld. Mulder is directeur van Velderberg Vastgoed in Hellendoorn. Sinds 1994 is hij in diverse functies aan DTZ Zadelhoff verbonden geweest. Vervolgens werd hij na vijf jaar voorzitterschap van Go Ahead Eagles voorzitter van de RvC van de Jupiler League. Daarnaast begeleidt Mulder diverse bedrijven op de buitenlandse markt en is hij senior advisor van de stichting culturele & economische betrekkingen China-Nederland. In het bestuur is Ger van den Endt benoemd als opvolger van Wimjoost Licht, voormalig gemeentesecretaris van Hengelo. Van der Endt was van 1988 tot 2013 directeur bij Trumpf Nederland (voorheen Möller metaal). Het bestuur wordt gecompleteerd door Wim Geul, voormalig directeur Gullimex en tevens voorzitter van de WTC Twente Business Club.

Nieuw kantoorpand Wolf Energiesystemen Wolf Energiesystemen is in de afgelopen jaren enorm gegroeid, onder andere door uitbreiding van het leveringsprogramma. Om ruimte te geven aan de verdere groei en toekomstplannen heeft Wolf een nieuw kantoorpand betrokken. Gelijktijdig met de verhuizing is de officiële B.V.naam van Wolf Klimaattechniek veranderd naar Wolf Energiesystemen. www.wolf-energiesystemen.nl KIJK OP OOST NEDERLAND

Edwin Mulder (rechts) neemt de WTC Twente voorzittershamer over van Hans Kroeze

Directeur RBT KAN aanvaardt functie bij NBTC Holland Marketing Directeur Jurriaan de Mol verlaat na dertien jaar het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN) om een nieuwe functie te aanvaarden bij NBTC Holland Marketing. De Mol (1959) is (mede) verantwoordelijk geweest voor de oprichting van RBT KAN in 2003. Kerntaak van RBT KAN is het verzorgen van de (toeristische) marketing van de regio Arnhem Nijmegen in binnen- en buitenland. Daarnaast vervult de organisatie de rol van gastheerschap met het merk VVV. Per 17 oktober start De Mol in de functie van directeur Business Development & Operations bij NBTC Holland Marketing.

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

11


ZET JE SCHRA P VO O R

Bureau voor

strategie concept creatie

Wij geloven dat we het succes van organisaties en merken kunnen vergroten door strategisch onderbouwde concepten te ontwikkelen. We vertalen strategieĂŤn naar sterke visuele concepten die een beleving, authentiek en betekenisvol zijn om zo de klantwaarde te verhogen. Hiermee worden doelen gehaald ĂŠ n ve r h o o g d . D a t d o e n w e a l m e e r d a n 1 0 j a a r z e e r s u c c e svo l . We zijn sterk gefocust op B2B met name in de sectoren Maak- en Smart Industrie, Bouw en Agrotechniek.

Benieuwd naar ons werk?

TWENTSESTORM.NL


Secretaris-directeur Regio Achterhoek opgevolgd

Rik Swieringa is gestopt als secretaris-directeur bij Regio Achterhoek, het samenwerkingsverband van de Achterhoekse gemeenten. Per 1 september is hij als adviseur in dienst bij onderzoek- & adviesbureau Moventem in Zutphen. Swieringa, 36 jaar, werkte zo’n acht jaar bij Regio Achterhoek, waarvan bijna vier jaar als secretaris-directeur. Swieringa krijgt voor de periode van ongeveer een half jaar een interim opvolger in de persoon van Saar Veneman, concernadviseur bij gemeente Doetinchem. Onder andere door de uittreding van Montferland uit het samenwerkingsverband Regio Achterhoek willen de gemeenten een besluit nemen over hoe zij de samenwerking in de Achterhoek willen voortzetten. De gemeenten zien de noodzaak van gezamenlijk optrekken in: als krimpregio met urgente vraagstukken staan zij samen sterker bij de provincie, het Rijk en de Euregio. De afgelopen jaren hebben de gemeenten met elkaar het gesprek gevoerd over de vorm waarin de regionale samenwerking kan plaatsvinden en is onderzocht wat hun wensen zijn op dit gebied. Het besluit hierover zal naar verwachting komend voorjaar genomen worden.

Joint venture Robotize opgericht De regio is een toonaangevende speler rijker. Hollander Techniek in Apeldoorn en Machinefabriek Geurtsen in Deventer zijn een samenwerking aangegaan onder de naam Robotize - Smart productivity. De joint venture is het antwoord op de sterk groeiende vraag naar automatisering met meer flexibiliteit en efficiency voor productieomgevingen. Hollander Techniek is gespecialiseerd in complexe industriële automatisering, elektrotechniek en robotisering. Machinefabriek Geurtsen is een moderne machinebouwer met veel ervaring in engineering en fabricage van speciale machines. Volgens Robotize-salesmanager Erwin Hoeksma Is geautomatiseerde productie niet meer exclusief voorbehouden aan de ‘grote’ industriële bedrijven. Goedkopere robots en betere vision-technieken maken het ook voor het mkb interessant om hun productieomgevingen efficiënter in te richten en zo hun marktpositie te versterken. www.robotize.nl

KienhuisHoving versterkt sectie Bouw & Aanbesteding

Structurele samenwerking e-commerce Regio Zwolle

O O S T- N E D E R L A N D K I J K O P N I E U W S

Rik Swieringa

Van Regio Zwolle dé e-commerce regio maken, dat is het doel van een nieuwe structurele samenwerking. Twintig e-commerce bedrijven, vijf onderwijsinstellingen, Kennispoort Regio Zwolle, provincie Overijssel en de twintig gemeenten van Regio Zwolle zijn een vierjarige samenwerking gestart op het gebied van e-commerce. Voor e-commerce bedrijven is het erg moeilijk om goede talenten te vinden voor verdere groei. Daarnaast is volgens deze bedrijven ICT in het algemeen en e-commerce in het bijzonder een belangrijke aanjager voor innovatie. Voor een verdere verdieping binnen e-commerce zochten de bedrijven contact met het onderwijs in de regio. Met de nieuwe samenwerking ontstaat de mogelijkheid om nieuwe kennis te ontwikkelen en bestaande kennis te delen. Daarvoor worden nieuwe talenten opgeleid en bestaande experts getraind en ingezet in e-commerce projecten voor bedrijven in de regio. De eerste nieuwe opleidingen zijn inmiddels gestart. Onder andere De Nieuwe Zaak, Yourhosting, IQ Media, Webstores en Move4Mobile doen mee. De samenwerking staat open voor andere bedrijven op het gebied van e-commerce.

360° rondkijken Gemeentewijzer maakt het bedrijven mogelijk om zich 24 uur per dag virtueel open te stellen om 360° rond te kijken. Het mediabedrijf uit Deventer kan met een panoramacamera, conform Google-regels, een 360° bedrijfsfoto maken. Iedereen kan via deze foto’s, bedrijven virtueel bezoeken en op zijn gemak rondkijken. Vanaf elke smartphone, tablet, laptop of desktop computer. Een bijzondere en toegankelijke manier om te laten zien wat je te bieden hebt.

De sectie Bouw & Aanbesteding van KienhuisHoving advocaten en notarissen in Enschede is versterkt door de komst van Arnold Gelderman. Hij werkte hiervoor als advocaat Europees Recht bij Menzis en bij Nysingh advocaten en notarissen. Bij KienhuisHoving treedt hij in dienst als advocaat met als specialisatiegebied het Aanbestedingsrecht. Overigens beschikt Arnold ook over kennis en ervaring op het gebied van het Mededingingsrecht. Hij is lid van de Nederlandse Vereniging voor Aanbestedingsrecht, mede-auteur van de jaarlijks verschijnende Kroniek Aanbestedingsrecht (in het Tijdschrift Aanbestedingsrecht) en annotator voor het Tijdschrift JAAN (Jurisprudentie Aanbestedingsrecht). Arnold heeft zijn studie Nederlands Recht doorlopen aan de Universiteit Utrecht. KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

13


KTR manufactures Couplings, Brakes and Hydraulic Componentes all industrial applications With more than 55 years of experience as manufacturer of couplings, KTR additionally offers hydraulics components and high-performance, both electromechanical and hydraulic brakes for all industrial applications. Couplings are available from stock, have type approval for most classification bureaus and can also be supplied with corrosion protection. Components for thermal heat transfer are seawater proof and available including ATEX-certification.

Bow Thruster

Waterjet

Drive Coupling

Drive Coupling

ROTEX elastic couplling GEARex® gear coupling REVOLEX® pin and bush coupling

RADEX-N® with CFRP pipe

Pod-Gear

Gen Set

KTR-SI with ROTEX® KTR-STOP® brake system EMB-STOP brake system

BoWex®-ELASTIC®

®

Drive Coupling and Torque Limiter

High elastic Drive Coupling

Drive Componentes all industrial applications

ROTEX®

BoWex® GT

Torsionally flexible coupling

Curved-tooth gear coupling

®

GEARex®

RADEX®-N

All-steel gear coupling

Disc coupling

Brake Systems

Cooling Systems

Hydraulic Components

Hydraulic and electromechanical

Oil/air cooler and Oil/water cooler

Bellhousing, accessoires and many more

KTR Benelux B. V. Tel.: +31 (0)74-2553680 E-Mail: ktrnl@ktr.com

www.ktr.com/nl


B E L E E N S M E T. . .

Bel eens met Van Braak Accountants: Tel. 0548 - 378353

TEKST: HENK DILLING

Ondernemen is koers bepalen. Vooruitzien. Anticiperen. Kansen traceren en verzilveren. Sturen en bijsturen. De accountants en belastingadviseurs van Van Braak Accountants Holten zijn u graag van dienst. Maak gebruik van hun specifieke deskundigheid en laat u adviseren over de stappen die lonen! Yorick Huiskes RB, belastingadviseur kantoor Holten: ‘Of u nu startend ondernemer bent of al jaren een bedrijf runt, het is goed om na te denken welke ondernemingsvorm u kiest of zou moeten kiezen. Er zijn vele opties en het gaat te ver om in één artikel alle mogelijkheden te beschrijven. Daarom besteden we aandacht aan de meest voorkomende rechtsvormen: de besloten vennootschap en de eenmanszaak. Zeker interessant is ook de combinatie van deze twee. Besloten vennootschap De besloten vennootschap (B.V.) kunt u feitelijk zien als een aparte persoon die zelfstandig belast wordt voor haar winst. De winst is belast tegen 20% en 25% voor zover deze meer bedraagt dan € 200.000. Hoewel dit een interessant tarief lijkt ten opzichte van een eenmanszaak, komt er bij een B.V. meer kijken. Wanneer u uw onderneming in een B.V. drijft, bent u in dienst bij uw eigen vennootschap. U moet hiervoor een salaris ontvangen en u mag niet zelf bepalen hoe hoog dit is, hier zijn fiscale regels aan verbonden. Voordeel is dat de winst na salaris en belasting in de B.V. kan blijven zitten. Deze winst kunt u gebruiken in uw onderneming of als belegging. Het ‘overschot’ is pas weer belast wanneer u dit gaat uitkeren. Eenmanszaak Anders dan de besloten vennootschap is de eenmanszaak te ‘vereenzelvigen’ met de persoon achter de onderneming. De resultaten zijn daarom rechtstreeks bij die persoon belast. In dit geval bent u niet in dienst bij uw onderneming. De tarieven zijn dan ook hoger en afhankelijk van de winst varieert dit in 2016 van 36,55% t/m 52%. U hebt echter wel recht op bepaalde fiscale faciliteiten die het hoge tarief wat verzachten. Combinatie Een combinatie van bovenstaande vormen is ook mogelijk. Er wordt dan een samenwerkingsverband aangegaan tussen de ondernemer en een B.V. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van ‘het beste van de twee werelden’. Bij de B.V. is een verlaagd tarief van toepassing en er wordt pas weer belasting geheven wanneer de B.V. een overschot gaat uitkeren. Bij de eenmanszaak zijn juist bepaalde faciliteiten van toepassing die de grondslag voor de heffing van de belasting verlagen. Een groot voordeel van deze combinatie is dus dat jaarlijks veel belasting bespaard kan worden. Voorbeeld Stel een ondernemer maakt een winst van € 150.000 met zijn onderneming. Bij een B.V. situatie is er sprake van een salaris van € 90.000. Onderstaand een eenvoudige weergave van de te betalen belasting per rechtsvorm: Besloten vennootschap Eenmanszaak Combinatie

€ 52.365 € 58.253 € 42.558

Dit zijn nog maar fiscale hoofdlijnen. Er komt nog veel meer kijken bij de ondernemingsvormen. Neem daarom gerust contact op met ons zodat wij u verder kunnen adviseren over een voor u geschikte vorm. LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

‘Heb ik nog wel de juiste ondernemingsvorm voor mijn bedrijf?’ Van Braak Accountants

Conclusie: Met een combinatie van ondernemingsvormen is veel belasting te besparen!

KIJK OP OOST NEDERLAND

Yorick Huiskes

EN

Hoffesstraat 41 7451 AE Holten T. 0548 37 83 53 F. 0548 36 62 71 info@vba-holten.nl www.vanbraakaccountants.nl

15


Samen aan de slag Over duurzame inzetbaarheid wordt veel gepraat. Hoe kunnen werknemers langer gezond aan het werk blijven? Waar ligt de verantwoordelijkheid en welke stappen moeten worden genomen? Het is hoog tijd voor actie vinden de ondernemers aan het tafelgesprek. De stijgende pensioenleeftijd en vergrijzende beroepsbevolking hebben ertoe geleid dat duurzame inzetbaarheid inmiddels bij de meeste bedrijven wel op de agenda staat. De bewustwording is er, maar veel bedrijven worstelen nog met de aanpak, ervaren de specialisten die deelnemen aan het tafelgesprek bij Hotel Landgoed Ehzerwold in 16

Almen. Onder het nuttigen van een glas fris ontstaat op deze warme zomerdag direct een bevlogen gesprek. Al snel wordt duidelijk dat duurzaamheid een containerbegrip is dat je vanuit verschillende invalshoeken kunt aanvliegen. Vanuit werkgever- of flexperspectief bijvoorbeeld. ‘Er zijn bedrijven die in de aan-

dacht voor personeel geen onderscheid maken tussen uitzendkrachten en vast personeel’, is de ervaring van Kirsten Eppink van In Person Uitzendbureau. ‘De markt trekt aan, bedrijven zullen flexkrachten steeds meer aan zich moeten binden. Doe je niets met duurzame inzetbaarheid dan prijs je jezelf als inlener uiteinde-

lijk uit de markt. Ook wij moeten aantrekkelijk zijn. Daarom investeren we in een duurzaamheidsprogramma en blijven we de discussie voeren met opdrachtgevers.’ Nico Blokker van B&D Personeelsdiensten vindt de markt harder en zakelijker geworden. ‘Ik heb te maken met


TEKST: JESSICA SCHUTTE - FOTOGRAFIE: MARTIN METSEMAKERS

bedrijven in de kleinmetaal, waar de inlener aan zet is. Ik heb niet de indruk dat er naar duurzame inzetbaarheid gekeken wordt. Door de zware crisisjaren is de markt veranderd. Er wordt minder uitgegaan van wat de business nodig heeft waardoor er niet verder gekeken wordt dan de prijs.’ Ron van Gent, voorzitter VNO-NCW Midden en MKBMidden herkent dit niet: ‘Veel maakbedrijven zijn zich wel bewust van de kosten van externe inhuur, maar zijn juist creatief en bewandelen meerKIJK OP OOST NEDERLAND

dere wegen om de huidige medewerkers zo duurzaam inzetbaar mogelijk in te zetten. Ik zie bijvoorbeeld dat bedrijven onderling personeelspools bouwen en in coöperaties samenwerken.’

meer aansluit bij de wereld waarin we leven. De eisen van de klant worden groter en de product lifecycle en geldstromen worden kleiner. Dit heeft invloed op organisaties. Ik ben van mening dat bedrijven eerst moeten kijken naar de markt en arbeidsmarkt om vervolgens af te vragen wat je dan nodig hebt in je bedrijf. Dat is nodig om concurrerend te zijn en blijven.’ Ron van Gent ziet dit anders: ‘De gemiddelde mkb’er kijkt niet zover vooruit en heeft wel te maken met een tekort aan vakkrachten op de arbeidsmarkt. Dan is het vanuit inzet-

Binnen of buiten? Cor Versteeg, interim directeur van Visser Vakmensen vindt dat er meer proactief en strategisch moet worden ingespeeld op de ontwikkelingen. ‘Traditioneel wordt nog steeds uitgegaan van vacatures die ontstaan. Ik mis een doorkijk naar de toekomst en zie dat de arbeidsmarkt niet

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

baarheid verstandig de ontwikkelmogelijkheden van bestaande medewerkers scherp te krijgen en daarin te investeren.’ Herbert Markvoort van Novon Schoonmaak Oost haakt in: ‘Wij kijken ook van binnen naar buiten. Duurzame inzetbaarheid is voor ons een way of living. De wensen van de medewerkers staan voorop. We zoeken een locatie dichtbij de woonplaats van de medewerker en laten hem zoveel mogelijk werken op tijden dat hij beschikbaar is. Ook kijken we naar belastbaarheid 17


Benno Hermelink, directeur HumanCapitalCare Regio Noord-Oost. De innovatieve dienstverlener op het gebied van arbeid, vitaliteit en gezondheid begeleidt organisaties met een positieve en op gezondheid gerichte aanpak van werk en arbeidsomstandigheden.

Kirsten Eppink, Business Consultant bij In Person Uitzendbureau, specialist op het gebied van flexibele arbeid. Vanuit ruim 60 vestigingen helpt In Person met haar flexkrachten klanten beter te presteren én te groeien.

van het werk. Zo creëren we een lange binding met personeel. En loyale, betrokken medewerkers zorgen voor loyale klanten.’ Anders organiseren Mensen leven steeds langer en we moeten langer doorwerken. De technologisering en digitalisering hebben gevolgen voor taken en functies. Volgens Benno Hermelink, directeur van HumanCapitalCare Noord-Oost Nederland betekent dit dat we moeten nadenken over het gezond en inzetbaar houden van medewerkers. ‘Neem een stratenmaker. De kans dat hij dit lichamelijk zware werk volhoudt tot zijn 65ste is klein. Met een Preventief Medisch Onderzoek kun je de ontwikkeling van de gezondheid van medewerkers in kaart brengen. Zo kun je tijdig gezondheids- en inzetbaarheidsrisico’s signaleren, in gesprek gaan en actie ondernemen om zo ziekteverzuim te 18

voorkomen.’ Herbert Markvoort reageert met een ander voorbeeld. ‘Bij ons werken glazenwassers die te maken hebben met fysiek zwaar werk wat moeilijk vol te houden is tot 65 jaar. Door in gesprek te gaan en tijdig om te scholen, doen ze nu ander werk bij ons. Maar ook kijken we naar de vraag vanuit de markt. Een woningcorporatie had behoefte aan een contactpersoon, een gezicht in de buurt. We zijn op zoek gegaan naar oudere mensen met levenservaring, die inmiddels een prachtige baan hebben.’

Werk en Zekerheid heeft dus impact op een organisatie. Werkgevers zijn enerzijds huiverig voor vaste contracten. Anderzijds verplicht de wet werkgevers om met de werknemers in gesprek te gaan en te blijven. Stel dat er voor een functie nieuwe competenties worden gevraagd in een bedrijf of een functie verdwijnt in de toekomst. Dan is het belangrijk openheid te bieden over waar het bedrijf naartoe gaat en wat de perspectieven van de werknemers zijn. Als tijdig wordt omgeschoold of bijgeschoold en

sprake is van een open gesprek en begeleiding van medewerkers, dan loopt het bijna nooit uit op een procedure. Ook niet als de werknemer uiteindelijk niet kan blijven. Het lijkt zo vanzelfsprekend om tijdig in te spelen op toekomstige omstandigheden, maar in de praktijk gebeurt het regelmatig niet of onvoldoende. Een gesprek over vitaliteit kan ook ten grondslag liggen aan een goed gedocumenteerd dossier.’ Inclusieve arbeidsmarkt Een belangrijke ontwikkeling in

Nico Blokker plaatst een kanttekening. ‘Je ziet in de praktijk toch heel veel 50+’ers die door de crisis werkloos thuis zitten. Dat is onder andere de reden dat ik voor mijzelf begonnen ben. Het is niet eenvoudig hen aan het werk te krijgen, maar het is een leuke opgave. Gelukkig zijn er wel klanten die openstaan voor 55+ers.’ Wet Werk en Zekerheid Het nieuwe ontslagrecht stelt nogal wat voorwaarden voordat het ontslag door een rechter wordt verleend. Hanneke Houwers, arbeidsrechtadvocate bij JPR Advocaten ervaart dat bij disfunctioneringszaken vaak gekozen wordt voor de route van de beëindigingsovereenkomst. ‘Werkgevers kunnen immers alleen de route bewandelen via de kantonrechter, maar het ontbreekt geregeld aan een goed dossier. De Wet

Ron van Gent, directeur VNO-NCW Midden en MKB-Nederland Midden, belangenbehartigers voor ondernemers in Flevoland, Gelderland, Overijssel en Utrecht.

Nico Blokker, eigenaar B&D Personeelsdiensten uit Doetinchem. Naast werving & selectie, detacheren, leerwerktrajecten en uitzenden bemiddelt het bureau in multilinguals, allochtonen en re-integratieprojecten.


duurzame inzetbaarheid is het zorgen voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Steeds meer bedrijven staan open voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De subsidieregeling van het ESF voor projecten op het gebied van duurzame inzetbaarheid kan net dat steuntje geven om een project te starten, vindt Ron van Gent. ‘Ook de Participatiewet stimuleert duurzame inzetbaarheid van mensen met een arbeidsbeperking. Feitelijk zag je voorheen al veel goede voorbeelden waarin deze groep deelneemt aan het ‘gewone’ arbeidsleven. Als je de juiste groep mensen inzet en in hun kracht zet dan is het absoluut een verrijking van je personeelsbestand.’ Cor Versteeg deelt die mening: ‘Het begint bij de organisaties en het verbinden van mensen. Bij ons werken ook veel medewerkers die een grote afstand hadden tot de arbeidsmarkt door een gebrek aan scholing en/of persoonlijke problemen.

Als het lukt om die doelgroep te binden aan de cultuur van het bedrijf en de aard van de werkzaamheden dan kun je zowel commerciële als maatschappelijke stappen maken. Je ziet dat mensen erkenning en herkenning krijgen en opbloeien. Er komen trots en verbondenheid met het werk voor terug.’

Hanneke Houwers, advocaat arbeidsrecht bij JPR Advocaten. Het gespecialiseerde advocatenkantoor met vestigingen in OostNederland heeft een branchegerichte werkwijze en zit letterlijk en figuurlijk dicht bij haar cliënten.

Vitaliteit Duurzame inzetbaarheid is de verantwoordelijkheid voor zowel werkgever als werknemer. De tafelgenoten zijn het erover eens dat de werkgever het voorbeeld moet geven, maar dat het wel een kwestie is van ‘halen en brengen’. Hanneke Houwers: ‘Het is van belang dat iedereen zich bewust is hiervan en kritisch naar zichzelf en het toekomstperspectief van zijn/haar functie durft te kijken, het gesprek aangaat en actie onderneemt.’ Daarbij kan persoonlijke aandacht van de leidinggevende een enorm verschil maken in het functioneren is de overtuiging van Herbert Markvoort. ‘Als er

privé iets aan de hand is, werkt dat door in het werk en visa versa. Uiteindelijk kunnen er klachten ontstaan die leiden tot verzuim. En dat is weer van invloed is op duurzame inzetbaarheid. Wij zoeken soms ook mensen thuis op. Het is belangrijk signalen vroegtijdig op te pakken.’ Het begint allemaal bij aandacht, vindt ook Kirsten Eppink. ‘Aandacht voor medewerkers vertaalt zich naar meer plezier en het toevoegen van waarde. Goed kijken

Cor Versteeg, interim operationeel directeur van Visser Vakmensen. Het bureau is vanuit Apeldoorn in Oost- en Midden Nederland actief als regisseur van flexibel werk (met name via aanneming-van-werk) in branches zoals de logistiek, industrie en (steiger)bouw.

KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

Herbert Markvoort, directeur en mede-eigenaar van Novon Schoonmaak Oost in Almelo, onderdeel van de Novon Groep dat met 2000 medewerkers actief is in Noord-, Oost- en Midden-Nederland.

naar specifieke behoeftes en problemen is van belang. Maatwerk dus! Dat is voor veel werkgevers lastig. Medewerkers moet je de ruimte geven om ook zelf die verantwoordelijkheid te nemen. Dat moet groeien. Uiteindelijk plukt iedereen daar de vruchten van.’ Benno Hermelink knikt instemmend: ‘Ook het stimuleren van een gezonde levensstijl draagt bij aan vitaliteit en het benutten van potentieel. Uiteraard vraagt dat om samen investeren en voorbeeldgedrag van de manager. We kunnen wel concluderen dat manager en medewerker bij duurzame inzetbaarheid samen aan het roer staan en de verantwoordelijkheid hebben met elkaar. Zij moeten het gesprek aangaan en door kansen te creëren kunnen we mensen aan de slag helpen en houden.’

19


PROJECT- EN PROCESMANAGEMENT VERGUNNINGEN ENGINEERING EN CONTRACTEN AANBESTEDINGEN EN INKOOP UITVOERINGSBEGELEIDING 3D ONTWERP EN VISUALISATIE (TIJDELIJKE) SPECIALISTISCHE ONDERSTEUNING OP LOCATIE ZUTPHENSESTRAAT 128 | 6971 EN BRUMMEN | TEL. 0575 743 089 KAMPENRINGWEG 45D | 2803 PE GOUDA | TEL. 0182 232 005 WWW.PBBV.NL | @PBBV | INFO@PBBV.NL

SPECIALISTEN IN CIVIELE TECHNIEK

ROTEREND GALVANISCHE INDUSTRIE Handelskade West 5 • 7547 AW • Enschede

Bij galvaniseerbedrijf Rogal weten we als geen ander dat ambachtelijke kwaliteit en kennis van de te veredelen metalen even belangrijk zijn als een geautomatiseerde workflow. Door de jaren heen zijn we dan ook blijven investeren in onze processen. Mede hierdoor beschikken we bij galvaniseerbedrijf Rogal zelf over een eigen laboratorium.

RVS proces leidingen Hylkema RVS is uw partner in totaal leiding systemen. Met 30 jaar ervaring in the food and beverages industrie hebben we erg veel kennis in technische proces oplossingen.

Elk te veredelen materiaal kunnen we zelf analyseren en bepalen wat de beste samenstelling is voor de veredeling. Verzinken, vernikkelen, fosfateren en vertinnen na analyse in ons eigen laboratorium kunnen we nog een productietest doen op onze speciaal daarvoor ingerichte proeflijn. We zijn daardoor instaat u optimaal voor te lichten over de te volgen productiewijze. We beschikken bij galvaniseerbedrijf Rogal naast de proeflijn over drie trommelautomaten en één hangautomaat.

P&ID | Engineering | Project management | Realisatie Van functionele problemen maken we technische oplossingen. Van P&ID tot realisatie. Al onze installaties worden ontworpen volgens EHEDGE standaard. Dit resulteerd in een betrouwbare, efficiente en hygienisch proces installatie. Hylkema RVS is onder andere de vaste partner van Bel-Leerdammer, Remia, Vika, Nizo, Interovo, APV, Bioseutica, Keune enz.

Tel: +31 - (0)55 - 844 38 78 | Fax: +31 - (0)84 - 740 94 92 info@hylkemarvs.nl | www.hylkemarvs.nl

TROMMEL

VERTINNEN

VERZINKEN

VERNIKKELEN


TEKST: MKB SOCIAAL - FOTOGRAFIE: FERRYMEN FOTOGRAFIE

MKB Sociaal Duurzame inzetbaarheid door bedrijfskundig advies Als strategisch ondernemer is de kans 50% dat u duurzame inzetbaarheid op uw strategische agenda heeft staan. Veel ondernemers en werknemers vinden aandacht voor duurzame inzetbaarheid belangrijk. Echter het wordt ook vaak terzijde geschoven met als reden dat dit minder prioriteit heeft. Duurzame inzetbaarheid is het creëren van mogelijkheden en voorwaarden voor een werknemer om zich doorlopend te ontwikkelen. Op een manier dat dit past binnen de ontwikkeling van het bedrijf. Duurzame inzetbaarheid richt zich met name op motivatie, betrokkenheid en ontwikkeling, maar ook op gezondheid, vitaliteit en welzijn. Ons platform is opgericht om sociale innovatie te stimuleren en sociaal ondernemerschap te ondersteunen. Sociale innovatie leidt onherroepelijk tot betere economische prestaties binnen een organisatie, duurzame inzetbaarheid en beter sociaal maatschappelijk welzijn voor zowel de ondernemer als de werknemer. Hoe wij dit willen bereiken? Eenvoudigweg door goede afspraken te maken. Helder te zijn in de communicatie, het ontlasten van de MKB ondernemer en meer gericht zijn op werkzekerheid dan baanzekerheid voor de werknemer. Maatwerk voor persoonlijke ontwikkeling, de infrastructuur en KIJK OP OOST NEDERLAND

ruimte binnen de MKB onderneming beter te benutten en meer initiatief bij de werknemer neer te leggen. De voorbeeldfunctie van het management is belangrijk bij iedere activiteit binnen duurzame inzetbaarheid. Daarentegen, duurzame inzetbaarheid vergt minder een top-down aansturing, maar ook ruimte en maatwerkafspraken voor werknemers in het speelveld. Samen een maatschappelijke uitdaging!

Met een focus op externe contacten binnen het MKB voor stages en met gebruikmaking van elkaars ideeën en werkplekken. Door oplossingsgericht te werken leggen we de basis voor innoveren met de organisatie, het proces en de werknemers. MKB Sociaal wordt mede mogelijk gemaakt door de Structura Academie en De Carrièrehanddruk. Meer informatie op www.mkbsociaal.nl.

MKB Sociaal ondersteunt in een balans tussen bedrijfs- en persoonlijke ontwikkeling en optimalisatie van HR beleid. Middels bedrijfskundig advies, HR ontwikkeling en loopbaanontwikkeling. Het woord sociaal is ontleend aan haar definitie. Namelijk betrekking hebbend op de menselijke samenleving. Wij houden rekening met uw economische prestaties en uw concurrentiepositie. Sterker nog, wij leveren rendement en versterken ambities. Dit kan betrekking hebben op instroom en doorstroom, maar indien nodig ook op uitstroom.

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

Marcel Lionell van Kammen Bedrijfskundig advies en Loopbaanontwikkeling

MKB Sociaal Dokter Stolteweg 46 8025 AX Zwolle T. 038 792 00 00 info@mkbsociaal.nl www.mkbsociaal.nl

EN

Jaap van Asperen - HR ontwikkeling

21


Yvon Moossdorff:

Grenzeloos netwerken in Enschede

Het nieuwe Hotel van der Valk is op 20 september de thuisbasis van De Netwerkvloer. Wij heten deze dag honderden ondernemers van harte welkom op onze beursvloer.

AANKOMENDE EVENTS:

Gaat u de uitdaging aan?!

20 september 2016 Hotel van der Valk Enschede

Deze dag staat in het teken van relatiebeheer, nieuwe inspiratie en new business. U kunt zeer effectieve speeddatesessies volgen, een helikoptervlucht maken en nieuwe inspiratie opdoen voor uw onderneming.

17 januari 2017 Hotel van der Valk Zwolle 28 maart 2017 De Meerpaal Dronten

Welkom ondernemers!

Dinsdag 20 september | 13.30-18.30 uur www.denetwerkvloer.nl

de sleutel voor uw succes: realiseer duurzaamheid duurzaamheid | mvo | innovatie | energie | mens- en organisatie TRAINING

r %VVS[BBNIFJE $ $ r 8PSLTIPQ îVJTJOFOFSHJF r 5SBJOJOHTQSPHSBNNB T SPOEPN QSPEVDUFO FO EJFOTUFO WBO EF LMBOU

ORGANISATIEADVIES

Hét boek voor iedereen die thuis wil raken in energie:

LJKL PQ XXX UIVJTJOFOFSHJF DPN

r "OBMZTF POUXFSQ WFSBOEFSJOH r 0SHBOJTBUJF POUXJLLFMUSBKFDUFO r 1SPKFDUNBOBHFNFOU JOUFSJN r #VTJOFTTQMBOOFO r $FSUJóDFSJOHTCFHFMFJEJOH *40 $0 (SFFO ,FZ

www.duurzaam4life.com www.synprofect.nl www.thuisinenergie.com

• GROOT FORMAAT FOTOKOPIE • GROOT EN KLEIN FORMAAT KLEURENKOPIE • VERGROTEN / VERKLEINEN • PLOTSERVICE (ZWART, WIT EN KLEUR) • DIGITALISEREN

055 - 521 32 97 Gen. v. Heutszlaan 82, 7316 CK Apeldoorn fax 055 - 579 02 99 | e-mail: info@jonker-repro.nl

INTERNET: WWW.JONKER-REPRO.NL


ONDERNEMING EN FISCUS

Taxplanning vanuit de strandstoel De vakanties zijn, op het moment van schrijven van deze column, nog in volle gang. Toch wordt er in Den Haag hard gewerkt aan de fiscale voorstellen die op de derde dinsdag van september openbaar gemaakt zullen worden. Een tweetal onderdelen uit het fiscale programma voor 2017 wil ik u niet onthouden: wijzigingen in de innovatiebox en de fiscale eenheid in grensoverschrijdende gevallen. Om met deze laatste te beginnen: Een fiscale eenheid is, op grond van de huidige wettelijke bepalingen, kortweg, mogelijk wanneer een belastingplichtige voor de vennootschapsbelasting, de juridische en economische eigendom bezit van ten minste 95% van het nominaal gestorte kapitaal van een andere belastingplichtige. De dochtermaatschappij gaat, bij het aangaan van een fiscale eenheid, ‘op in de moeder’ en daarmee worden winsten en verliezen onderling automatisch verrekend in één aangifte. Eenvoudig en overzichtelijk. Echter, steeds vaker ontstaan door internationale expansie buitenlandse groepsmaatschappijen, waarvan het, uit een oogpunt van belastingdruk op groepsniveau, wenselijk zou zijn dat winsten en verliezen onderling verrekend zouden kunnen worden. Volgens de huidige tekst van de Wet1 wordt het aandelenbezit nogal rigide uitgelegd en kunnen in Nederland gevestigde groepsmaatschappijen waarvan de aandelen worden gehouden door een in het buitenland gevestigde moedermaatschappij, niet in een fiscale eenheid worden opgenomen. Ook niet wanneer deze moeder in de EU gevestigd is. Dat gaat wijzigen. Twee Nederlandse dochters met een gezamenlijke buitenlandse moeder kunnen in het vervolg in één fiscale eenheid worden opgenomen. Maar ook een Nederlandse grootmoeder en een Nederlandse kleindochter met daartussenin een moeder die niet in Nederland gevestigd is. Het wetsvoorstel biedt het bedrijfsleven meer flexibiliteit voor noodzakelijke verschuivingen van bedrijfsonderdelen binnen fiscale eenheid. Deze worden mogelijk zonder fiscale gevolgen en de landsgrenzen vormen hierbij, veel minder dan voorheen, belemmeringen. Zeker aan de oostgrens van ons land komen grensoverschrijdende situaties veel voor en kan het wetsvoorstel tot voordeel dienen.

‘Aan de oostgrens van ons land kan het wetsvoorstel tot voordeel dienen’

Een tweede onderdeel is de innovatiebox. Ik heb in eerdere columns al geschreven over de invloed van BEPS2 op de Nederlandse belastingheffing. Volgens de BEPS richtlijnen is de Nederlandse Innovatiebox niet ‘OESO proof’ en moet deze worden aangepast. De wijzigingen voor het mkb zijn te verwaarlozen. Daar blijft de S&O verklaring de toegangsticket. Grotere ondernemingen zijn er niet met een S&O verklaring. Zij moeten beschikken over een S&O verklaring aangevuld met (bijvoorbeeld) een octrooi of een exclusieve licentie om een octrooi te mogen gebruiken. Ook mag er sprake zijn van een immaterieel actief in de vorm van programmatuur naast een S&O verklaring. Een dubbele eis dus. Voor de toerekening van innovaties aan de innovatiebox3 moet de innovatie door en ten behoeve van de belastingplichtige zelf worden gedaan. Contractengineering; ook binnen een groep, kwalificeert dus niet (meer). Dit kan, onder omstandigheden, binnen een fiscale eenheid worden opgelost, maar enige taxplanning en structurering is hiervoor wel vereist. Nou ja, we hebben nog wel een paar maanden voor 1 januari 2017, maar het denkproces hierover moet wel worden opgestart. 1

Eén en ander is al wel mogelijk op basis van een beleidsbesluit. De afkorting staat voor Base Erosion and Profit Shifting. Een reeks maatregelen van de OESO om belastingontwijking tegen te gaan. 3 Het Vpb tarief over de innovatiebox bedraagt 5% in plaats van 20 of 2%. 2

KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

Arnold Poelstra Partner EY Zwolle en Hengelo (O) arnold.poelstra@nl.ey.com

23


g!

din Aanbie

NATUURLIJK GOED IN DE ACHTERHOEK VERGADEREN OP EEN PRACHTIG LANDGOED MIDDEN IN DE NATUUR! De natuurlijke omgeving van Hotel Landgoed Ehzerwold spreekt tot de verbeelding. Tegen deze achtergrond is uw vergadering, trainingsweekend, conferentie of presentatie een unieke belevenis. Centraal gelegen tussen Apeldoorn, Zutphen, Deventer, Lochem.

Vana f

€ 19 p.p.

,50

U geniet van de Achterhoekse gastvrijheid, in een inspirerende ambiance die uitermate geschikt is voor zakelijke bijeenkomsten. Of u nu met een collega of een relatie wilt overleggen of een bijeenkomst voor 200 personen wilt organiseren; het kan allemaal op ons landgoed. Ook mogelijkheden voor outdoor activiteiten of een personeelsfeest!

• 4-uurs vergadering € 19,50 p.p. • 8-uurs vergadering € 39,50 p.p. • 24-uurs vergadering € 134,00 p.p. • 32-uurs vergadering € 169,50 p.p. Nieuwsgierig naar onze zalen? Meer info: www.ehzerwold.nl - Ehzerallee 14 - Almen - 0575-431143

Ehzerwold Natuurlijk goed!

WWW.TAKKENKAMP-ISOLATIE.NL Alles op een rijtje: • Partner van Nuon • Eigen vaklieden • Bijna 40 jaar ervaring • Lokaal aanwezig • Landelijk opererend • Nederlands marktleider • SKG-IKOB gecertificeerd

Het bedrijf De Isolatiesector in Nederland is een ruime sector met allerhande bedrijven en vakmensen die het isolatievak uitoefenen. Een volle markt wellicht maar voor een innovatieve partner met een net iets andere manier van werken is er ook in deze sector meer dan genoeg uitdaging! Het label Takkenkamp Isolatie werd 1 januari jongsleden onder de moeder Takkenkamp Groep geboren maar kent zijn sterke basis in een combinatie van jarenlang vakmanschap en kennis van de sector vanuit Nuon gecombineerd met de procesgang en innovatieve denkwijze van het familiebedrijf achter de Takkenkamp groep. Beide disciplines, zowel het gevelonderhoud als de isolatie kennen een ruime ervaring van respectievelijk 75 en 40 jaar, zijn markleider in hun disciplines en zijn landelijk opererend op een persoonlijke manier doordat we lokaal aanwezig zijn met diverse goed verspreide vestigingen over heel Nederland. Waar het in de isolatiesector vaak ging en soms nog gaat over zo snel en goed mogelijke de vraag van de klant inwilligen, is ons streven de klant van dienst te zijn met de beste oplossing. Deze kan afwijken van de initiële vraag van de klant maar het uiteindelijke resultaat dekt wel de initiële behoefte. Dat is namelijk onze missie: als wij zijn geweest willen we iets positiefs achterlaten dat het liefst de verwachting van de klant overtreft! In deze zien wij ons als klantgerichte denkers en uitvoerders en leggen wij het productgericht werken

naast ons neer. Het past ook in de visie van de totale groep; we willen waarde toevoegen! De toekomst van de bouw/ en onderhoudssector zit in een goede samenwerking tussen de verschillende schakels waarbij de klant, u dus, met uw vragende handreiking voor ons de eerste schakel vormt. Dat betekent goed onderzoeken waar de behoefte ligt voordat de volgende (juiste) schakel kan worden doorverbonden. Doordat de kennis in de Takkenkamp Groep de complete gevel betreft (of dit nu nieuwbouw, jongbouw of monumenten betreft) is het isolatieadvies gestoeld op een vooronderzoek dat diepgaand en compleet wordt uitgevoerd. Waar nodig is overkoepeld overleg of uitvoering snel en flexibel geregeld met de collega´s van het gevelonderhoud of restauratiebedrijf. De mensen Takkenkamp Isolatie is een professioneel en no-nonsens bedrijf met een uitstekende staat van dienst. Wij bewaken de kwaliteit van onze dienstverlening continue en besteden veel aandacht aan ontwikkeling van onze mensen. De juiste man of vrouw op de juiste plek, daar investeren wij in. Medewerkers van Takkenkamp Isolatie zijn goed opgeleid, deskundig en vakkundig. Ze kennen het belang van goede en duidelijke communicatie. Onze mensen behandelen bewoners, zoals zij zelf behandeld willen worden. En dat moet ook, want zij

• ISO-VCA gecertificeerd • Klant is de eerste schakel • Innovatief en enthousiaste bedrijfsleiding • Samenwerkers • Compleet aanbod

staan vaak letterlijk bij hen ‘in huis’. Met andere woorden, we zijn op bezoek en zo gedragen we ons ook. Alle medewerkers spreken de Nederlandse taal en gedragen zich professioneel, verantwoordelijk en netjes. Het aanbod De isolatie-oplossingen van Takkenkamp hebben als doel om de woonlasten te verlagen en het comfort te verhogen. Door de juiste thermische isolatie toe te passen voorkomt u warmteverlies en neemt het energieverbruik af. Op basis van uw wensen en de te behalen voordelen (Energie Index), stellen wij een aantal optimale scenario’s samen die we aan de hand van uw uitgangspunten optimaliseren. Hierbij maken we gebruik van het ‘trias-energetica’ principe. Takkenkamp Isolatie kan het hele proces verzorgen. Zoals het geven van advies, werkvoorbereiding, organiseren van voorlichting, deelname en bewonerscommunicatie, realisatie, monitoring en nazorg. Maar u houdt zelf de regie. U bepaalt de route, wij doen het werk voor u. Onze integrale aanpak bespaart u veel tijd en geld. U hoeft zelf niets te coördineren, Takkenkamp Isolatie heeft alle kennis en kunde in huis om dat te doen. Wij werken projectmatig, oplossingsgestuurd en resultaatgericht. U krijgt bovendien prestatiegaranties. U zult het full-service concept van Takkenkamp Isolatie ervaren als een waardevolle aanvulling in uw keten, waarbij wij uw huidige partners respecteren.


RECHTSZAAK

Blijven werken aan werk In 2015 werd het arbeidsrecht ingrijpend gewijzigd door de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Als gevolg van de WWZ werden per 1 januari 2015 diverse flexbepalingen ingevoerd, zoals het verbod op een concurrentiebeding in tijdelijke contracten, wijzigingen in de proeftijd en de introductie van een aanzegverplichting. Op 1 juli 2015 volgden de nieuwe regels van het ontslagrecht. Deze onderwerpen hebben in de media veel aandacht gekregen. Vrijwel geruisloos is evenwel op 1 juli 2015 ook de scholingsverplichting voor alle werkgevers aan de wet toegevoegd. Artikel 7:611a BW verplicht de werkgever de werknemer in staat te stellen om scholing te volgen. Niet alleen voor zijn huidige functie, maar ook met het oog op de toekomst. Indien de functie van de werknemer in de toekomst zou komen te vervallen of de werknemer niet meer in staat is zijn functie te vervullen, dan moet de werknemer in staat worden gesteld om scholing te volgen om zodoende een baan of ten minste baanperspectief te behouden. De scholingsverplichting is daarmee een instrument om de duurzame inzetbaarheid van werknemer, al dan niet bij de eigen werkgever, te vergroten. In het verleden bestond de scholingsverplichting ook. Deze stond niet letterlijk in de wet, maar werd gezien als onderdeel van het goed werkgeverschap. Aangenomen werd dat de scholingsverplichting niet voor kleine werkgevers gold. In uitspraken van voor de WWZ lezen we terug dat het niet bieden van scholing kon leiden tot een schadevergoeding voor de werknemer op grond van kennelijk onredelijk ontslag. Ondanks dat de scholingsverplichting weinig aandacht heeft gekregen in de media, is deze niet zonder belang. Het gevolg van het in strijd handelen met de scholingsverplichting kan aanzienlijk zijn. Het kan er bijvoorbeeld toe leiden dat een behoorlijk onderbouwd disfunctioneringsdossier toch als onvoldoende wordt aangemerkt. Uitdrukkelijk is bij de ontslaggrond disfunctioneren opgenomen dat geen sprake is van een redelijke grond voor ontslag indien de ongeschiktheid van de werknemer het gevolg is van onvoldoende zorg van de werkgever voor scholing van de werknemer. Ook kan een verzoek op opzegging bij het UWV stranden omdat de scholingsmogelijkheden in het kader van herplaatsing van werknemers onvoldoende zijn onderzocht. Een ander gevolg kan zijn dat weliswaar ontslag van een werknemer volgt, maar daarbij een extra vergoeding aan de werknemer betaald dient te worden. Een voorbeeld is een zaak die recentelijk in Noord-Holland voor de (kanton)rechter kwam. (Rechtbank Noord-Holland, 28-6-2016, ECLI:NL:RBNHO:2016:5444). Het betrof een administratief medewerker die werkzaam was als curator/bewindvoerder. Op enig moment stelde de wet als eis dat een curator/bewindvoerder in het bezit moest zijn van ten minste een mbo-4 diploma. Deze werknemer was dat niet en was ook niet tijdig in de gelegenheid gesteld om het vereiste mbo-4 diploma te behalen. Door een deskundige werd geoordeeld dat twee jaar nodig zou zijn om alsnog aan deze eis te kunnen voldoen. Op het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst dat de werkgever vervolgens deed, oordeelde de kantonrechter dat van werkgever redelijkerwijs niet gevergd kon worden de arbeidsovereenkomst van een werknemer die feitelijk niet inzetbaar was te laten voortduren. Dat zou het einde van deze kleine ondernemer betekenen. De kantonrechter oordeelde daarnaast evenwel dat de werkgever zijn scholingsverplichting had verzuimd door de werknemer niet tijdig bij te scholen. Dit werd door de kantonrechter aangemerkt als een ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever. De kantonrechter kende aan de werknemer een extra vergoeding (bovenop de transitievergoeding van € 9.144,61 bruto ) toe van € 21.000 bruto. Het juridische gevolg van het niet voldoen aan de scholingsverplichting kan aanzienlijk zijn. De niet-juridische gevolgen van onvoldoende geschoold personeel zijn wellicht nog vele malen ernstiger. Het scholen van werknemers vergroot de motivatie en de gebondenheid van de werknemers aan het bedrijf. Alle reden dus voor werkgevers om samen met de werknemers te blijven werken aan werk. KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

‘Het scholen van werknemers vergroot de motivatie en de gebondenheid van de werknemers’ Hanneke Houwers Advocaat arbeidsrecht bij JPR Advocaten www.jpr.nl

25


Martine Schuijer van VNO-NCW Midden in Apeldoorn staat ondernemers graag te woord over ‘Op naar de 100.000 banen’

‘Op naar de 100.000 banen’ ligt op koers De inspanningen om 125.000 nieuwe banen, waarvan 25.000 bij de overheid en 100.000 in de marktsector, te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking, lijken hun vruchten af te werpen. ‘We zitten nu op circa 21.000, we liggen op koers’, zegt Martine Schuijer; secretaris Onderwijs & Arbeidsmarkt bij VNO-NCW Midden. Het doel moet in 2026 zijn gehaald.

26


Schuijer trekt de kar voor het project in het werkgebied van VNO-NCW Midden, dat uit elf arbeidsmarktregio’s bestaat. Ze roept ondernemers uit alle branches op om mee te helpen de inspanningsverplichting te halen. ‘Vaak wordt gedacht dat mensen met een arbeidsbeperking alleen in de horeca of schoonmaakbranche kunnen worden ingezet; of om te schoffelen, maar dat is zeer zeker niet het geval. We hebben het hier over mensen met uiteenlopende beperkingen en vooral veel talenten en mogelijkheden. Het gaat niet alleen om verstandelijk gehandicapten maar ook om lichamelijk gehandicapten, mensen met een psychische aandoening of ernstige ziekte. Zij kunnen buiten hun beperking om heel veel wél doen en zijn daarin ook zeer gemotiveerd. Wel moeten ze de juiste begeleiding hebben; maar daar is ondersteuning in financiële en materiële zin voor beschikbaar.’

‘We mogen niet denken dat we er al zijn’

‘Haar collega’s wisten in het begin niet eens dat ze te maken hadden met iemand uit de doelgroep.’

Jan-Willem Boezel

Directeur Van Raam Varsseveld

Ondernemers met lef ‘De ondernemers die nu al meedoen, zijn de early adopters; mensen die anders durven te zijn, ondernemers met lef. Zij zijn in staat om kritisch naar hun organisatie te kijken en te ontdekken dat het economisch rendabel kan zijn om je bedrijfsprocessen anders in te richten. Waarbij bijvoorbeeld mensen met een arbeidsbeperking je bestaande werknemers werk uit handen kunnen nemen. Dat kan heel lucratief zijn.’ Ook heeft de komst van mensen uit deze doelgroep een positieve invloed op de werksfeer en zelfs op het ziekteverzuim: ‘In de praktijk blijkt het relativerend te werken: als jij een pijntje of ander ongemak hebt, blijf je minder snel thuis als je collega met veel grotere fysieke ongemakken door blijft werken. Verder blijkt uit onderzoek dat diversiteit goed voor je onderneming is en goodwill oplevert bij klanten. Het past in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Je hebt zelfs een streepje voor bij aanbestedingen. En last but not least is er subsidie beschikbaar; dat is vastgelegd in de Participatiewet.’

Maatschappelijk rendement Inmiddels hebben dankzij dit project 21.000 Nederlanders een baan gekregen; 15.604 bij het bedrijfsleven en 5.453 bij de overheid; daar waar ze anders in een wellicht uitzichtloze uitkeringssituatie waren beland. Het hoeft geen betoog wat voor maatschappelijk rendement dat oplevert; ook een verantwoordelijkheid van ons allemaal. En dat rendement kan nog veel hoger worden; reden voor de projectorganisatie om samen met de early adopters de rest van ondernemend Nederland over de drempel te helpen. Voorbeelden Landelijk is er een portal, www.opnaarde100000.nl, met daarop alle informatie, regelgeving, voorbeelden en intermediairs. Regionaal gebeurt er veel meer: ondernemers die aan het project meedoen, bezoeken andere ondernemers en vertellen er over op bijeenkomsten en op social media. Ook worden er regionale netwerkbijeenkomsten van het project gehouden; alsmede workshops en masterclasses. In onze regio zijn verder drie aanjagers actief; ondernemers die een onafhankelijk advies kunnen geven: Jaap Bolt van Hanzeland Personeelsdiensten, Cees Jan Gieskes van MKB Goed Werknemerschap (MKB-GW) en Heleen Roossien van Kunstkamer Utrecht. Ook Martine Schuijer van VNO-NCW Midden in Apeldoorn staat ondernemers graag te woord.

‘Betere sfeer en gelijk gebleven personeelskosten’ Jan Werkman

Personeelsadviseur Christelijke Hogeschool Ede

De secretaris Onderwijs & Arbeidsmarkt noemt als voorbeeld een groot notariskantoor in Oost-Nederland dat via het banenplan al een aantal mensen in dienst heeft genomen. Een deel van hen digitaliseert het archief, maar er zit ook een juriste bij. KIJK OP OOST NEDERLAND

De hoogte van die subsidie verschilt per situatie: ‘Het ligt aan de mate van arbeidsbeperking. Stel dat iemand daardoor het werk half zo snel kan doen als normaal, wordt de missende loonwaarde daarvan gecompenseerd.’

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

TEKST EN FOTOGRAFIE: ERIK RIENSEMA

Werkgeversorganisaties startten in 2015 ‘Op naar de 100.000 banen’, als uitvloeisel van het Sociaal Akkoord uit 2013. Anticiperend op de nieuwe Participatiewet en om een boetesysteem te vermijden, spraken partijen deze landelijke inspanningsverplichting voor de marktsector met elkaar af.

Praktijkscholen Schuijer zoekt tevens samenwerking met het onderwijs: ‘We brengen ondernemers in de EN

regio in contact met Praktijkscholen; waar een belangrijk deel van de doelgroep vanaf komt. Dan ben je er meteen bij. Vroeger was het trouwens heel normaal dat ondernemers contact hadden met de lokale praktijkschool en jongeren met een arbeidsbeperking onder hun hoede namen. Dat zie je nu weer gebeuren. Het past ook in de sociale binding van het bedrijf met de eigen omgeving. Niettemin is het goed om er een intermediair bij te hebben; want het gaat niet alleen om het creëren van een baan maar ook het behoud er van. Goede begeleiding en coaching van de werknemers met een arbeidsbeperking is daartoe wel van belang. Dat gebeurt - met subsidie - door specialisten van verschillende organisaties: gemeente, UWV, SW-bedrijf of uitzendbureau.

‘Het heeft een positieve impuls op de werkplaats’

Jonathan de Lange

Directeur Kappert Bouw Warnsveld

27


Ken je onze leden al? Kenkhuis

& Gil; sterk in hypoteken Kenkhuis & Gil Financieel Advies is een volledig onafhankelijk advies- en bemiddelingskantoor op het gebied van hypotheken en verzekeringen. Het aanbod van hypotheekverstrekkers is erg groot, dat maakt het voor klanten lastig om een keuze te maken. Wij helpen hen daarbij. Omdat we bemiddelaar zijn voor àlle banken en andere geldverstrekkers, heb je bij ons het meest uitgebreide aanbod.” www.kenkhuisgil.nl

FlexVisie Payroll met hart voor werkgeverschap

Flexvisie is een payrollorganisatie, dat houdt in dat wij voor werkgevers en opdrachtgevers het juridisch werkgeverschap overnemen waardoor een ondernemer flexibeler wordt. Je hoeft bij ons geen contract af te sluiten, wij werken puur op basis van vertrouwen. Wij zijn vrij uniek in het maken van een open kostprijsberekening, de klant ziet precies wat wij aan marge draaien. Wij zijn daarin heel open en transparant. www.flexvisie.nl

zoet per post: jouw ‘quilty pleasure

Een verjaardag? Iemand een hart onder de riem steken? Een geboorte of zwangerschap?Zomaar een lekkere attentie? Een klant bedanken? Geslaagd? Zoet Per Post regelt het voor je. Met een paar klikken verstuur je heerlijke brownies, cupcakes of chocolade salami aan je vrienden of jezelf! Trakteer collega’s of verras (potentiële) klanten met een paar klikken via: www.zoetperpost.nl Rabobank Noord en West Twente: ‘Klantcontact is het toverwoord’

Wij willen dichter bij de mensen staan en ons profileren als dichtbij en betrokken. Daarom is het belangrijk dat we zichtbaar zijn in onze regio. Dat wij een vast aanspreekpunt zijn; onze deur staat altijd open. Klantcontact is het toverwoord voor Rabobank én voor ons. Iedere ondernemer is uniek. Het is afwisselend werk en iedereen heeft een persoonlijk verhaal. www.rabobank.nl/nwt

, dát is Verbinden van de kracht ! in Bedrijf s r e m e n r e Ond

9 september, Golf & Bites bij Erve Braakman Hooghexel 13 september, Bedrijfsbezoek fit20 Oldenzaal 19 september, Bedrijfsbezoek aan Staples Hengelo Bel voor meer informatie naar 088 54 375 00


COLUMN

De nieuwste rages:

FOTOGRAFIE: BASTIAAN HOPSTER

Pokémon en stapelfinanciering Wat hebben Pokémon en Stapelfinanciering met elkaar gemeen? Ze lijken allebei misschien nieuw, maar niets is minder waar. De Pokémon is al meer dan 20 jaar oud. En stapelfinanciering…? Bestaat zo mogelijk nog langer. Als jong broekie van 25 jaar werd ik al door de Universiteit Nijmegen gevraagd om een lezing te geven over stapelfinanciering. Alleen hadden we daar toen nog geen trendy naam voor. We hadden het toen nog over de drie geldstromen. Nu hoor ik menig ondernemer zeggen: ‘dat stapelen van financiering snap ik wel, maar een derde geldstroom? Er zijn toch maar twee geldstromen: het eigen vermogen en vreemd vermogen?’ Ondernemers vergeten vaak dat er nog een derde geldstroom is, namelijk het overheidsvermogen, oftewel subsidie. En subsidies kennen verschillende verschijningsvormen: subsidies, fiscale regelingen en kredieten. En voilà, dan zijn we weer uitgekomen bij stapelfinanciering! En hoe lang bestaan subsidies nu eigenlijk al? Misschien al zo lang als er overheden bestaan die invloed willen uitoefenen op wat de burgers en het bedrijfsleven doen. En zijn wij niet net als onze kinderen? We reageren nu eenmaal beter op een beloning in de vorm van een snoepje, dan op die oorvijg! Daarom zet de overheid subsidies in, om ons te stimuleren een bepaalde kant op te gaan. Vaak hoor ik in mijn gesprekken met ondernemers: ‘Waarom zou ik een subsidie willen? Ik bepaal zelf wel welke kant ik op ga. Ik heb geen zin in pottenkijkers en een overheid die zich met mijn bedrijfsvoering bemoeit.’ Tja, het is maar hoe je het bekijkt. Verantwoorden moet je je als ondernemer toch, dan kun je deze informatie ook net zo goed aan de overheid beschikbaar stellen. En misschien is de kant die de overheid uit wil zo gek nog niet? Daarbij is het goed je te realiseren dat de overheid eerst positief zal stimuleren, maar daarna regels gaat opleggen. En ook niet geheel onbelangrijk: overheidsvermogen is het goedkoopste geld dat er is. Zowel eigen vermogen als vreemd vermogen kosten geld. 10 tot 15% vergoeding voor de inbreng van eigen vermogen wordt door aandeelhouders als heel normaal gezien. En ook de banken hanteren stevige percentages voor het verstrekken van vreemd vermogen. Overheidsvermogen kost daarentegen in principe niks! Maar iedereen weet: voor niets gaat de zon op, gratis geld bestaat niet. Je zult er wel ìets voor moeten doen. Een lening krijg je ook niet zomaar, ook de bank vraagt om cijfers en een businessplan. Zo gek is het toch niet, dat de overheid dit dan ook van je vraagt?

‘Ik bepaal zelf wel welke kant ik op ga’ Gerwin Knippenborg

En als je dat allemaal lastig vindt, dan zijn er gelukkig altijd nog professionals die je hierbij kunnen helpen! Pokémons vangen kan ik niet, maar voor hulp bij subsidies ben je bij mij aan het juiste adres! KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

Directeur van Knippenborg Subsidieadvies in Lochem info@knippenborg.com www.knippenborg.com

29


Zet je schrap voor Twentse Storm! De nieuwe naam prijkt trots op de gevel van het pand in hartje Delden. Na dertien jaar gaat buro VH verder als Twentse Storm. Een naam met karakter, die wervelende creativiteit combineert met Twentse nuchterheid. Maar er is meer. Oprichter Vincent Heemink vertelt over de dynamische rol van marketing in een snel veranderende wereld. ‘Als bureau zijn we gegroeid en tegelijkertijd zien we in de markt een aantal belangrijke ontwikkelingen. Marketing is fundamenteel anders dan tien jaar geleden.’ De nieuwe bedrijfsnaam symboliseert dan ook vooral de frisse wind die afrekent met stoffige tradities. Want, zo vertelt Heemink: ‘We leven in een stormachtige tijd. Technologie ontwikkelt zich sneller dan ooit, informatie is overal en transparantie is het toverwoord. Sociale media schieten als paddenstoelen uit de grond en maken van iedereen een verslaggever. Klantgedrag verandert, van fysiek naar online en van product naar beleving.’ Een wervelwind aan ontwikkelingen waar niet 30

elke organisatie zomaar een passend antwoord voor heeft. Heemink: ‘Je moet stevig in je schoenen staan. Maar zo’n storm kan heel verfrissend werken.’ Van strategie via creatie naar activatie Heemink en zijn team voelden instinctief dat het tijd was voor een nieuwe aanpak. Waar voorheen veelal losse middelen gemaakt werden, zoals een website of brochure, is er tegenwoordig meer oog voor het

grote geheel. Heemink: ‘Als buro VH hielden we ons bezig met creatie en realisatie, het ontwerpen en maken van middelen vanuit een concept. Dat is nog steeds de kern van wat we doen, maar we hebben daar twee elementen aan toegevoegd. Het begint nu met strategie. Wie is je doelgroep, wat zijn hun behoeften en hoe ben je daarin van waarde. Dat vatten we in een passend concept, dat de basis is van alle middelen die we realiseren. De essentiële laatste stap is de activatie.

Zorgen dat je boodschap je doelgroep bereikt en daar iets teweegbrengt. Monitoren, sturen en nieuwe content blijven genereren. Zichtbaar blijven, contact onderhouden. De klantrelatie actief blijven voeden.’ Co-creatie Ook de inbreng van opdrachtgevers is anders dan vroeger, vertelt Heemink: ‘We werken veel in co-creatie met de marketingafdelingen van onze klanten. Samen vormen we een team.


Hun eigen inbreng is daarbij essentieel, want zo blijft het iets van hen zelf. Wij zijn er om ze op weg te helpen en de koers te blijven volgen. Als bedenker én waakhond van het concept.’ Raak je klanten in het hart Het woord klantrelatie staat centraal in hedendaagse marketing, vertelt Heemink. ‘Bouw je boodschap vanuit behoeftes, verlangens en problemen van je doelgroep. Of zoals wij het omschrijven: klanten binden door ze in het hart te raken. Daarbij paste een andere rol voor ons als bureau. En met de ervaring die we in de laatste tien jaar hebben opgedaan, is dat een rol die ons als gegoten zit.’ Totaalconcepten De eerste vruchten van de nieuwe aanpak hebben het KIJK OP OOST NEDERLAND

levenslicht reeds gezien. De nieuwe totaalconcepten voor CIREX Foundry in Almelo en Ter Hoek in Rijssen zijn een krachtig visitekaartje van de nieuwe koers die Twentse Storm vaart. Twee partijen uit de hightech maakindustrie, één van de bedrijfstakken die het bureau als specialisatie beschouwt. Heemink: ‘We zijn breed georiënteerd en hebben een veelzijdige klantenkring. Maar de drie branches die er duidelijk uit springen zijn Bouw & Vastgoed, High Tech & Smart Industry en Agri & Food.’

Vincent Heemink

Vrienden met een gedeelde passie Work hard, play hard. Vol energie en enthousiasme werken we hard voor onze klanten en we zijn trots op wat we maken. Maar we waken ervoor onszelf te serieus te nemen. We spelen spelletjes, lachen ontzettend veel, luchten ons hart en maken veel (goede) grappen. Daarmee houden we elkaar scherp en zorgen we voor balans. Want de mensen maken ons uniek. Wereldwijs met Twentse wortels: we gaan voor de top, maar staan wel met beide benen op de grond. En werken doen we niet met bedrijven, we werken met mensen voor bedrijven.

www.twentsestorm.nl

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

31


AARDWARMTE • De toepassing in nieuwbouw van woning of bedrijfspand! • Verwarmen en koelen! • Gasaansluiting verleden tijd! 98 x 134 mm

Vraag naar de mogelijkheden in de bestaande bouw! Voor subsidie neem contact met ons op of kijk op: www.snn.eu

Koldingweg 8 9723 HK Groningen T 050 5493673

aqua energy systems | aardwarmte techniek

ISO 9001, VCA* en BRL SIKB 2100 en 11000 gecertificeerd.

Topkwaliteit voor een goede prijs As- en naafverbindingen Overbelastingskoppelingen Precisie spandoorns Precisie spanlichamen Slipkoppelingen

Opspantechniek Precisie spanlichaam Precisie spandoorn Spankoppelingen RCS® Remote Control Systems Push/Pull Cables

Ingenieuze oplossingen in de Aandrijftechniek & Opspantechniek RINGSPANN Benelux B.V. Nieuwenkampsmaten 6-15 7472 DE Goor T. 0547 26 13 55 RINGSPANN F. Benelux 0547 26 B.V. 13 54 Nieuwenkampsmaten 7472 DE Goor E. 6-15, info@ringspann.nl T. 0547 26 13 55I. | www.ringspann.nl F. 0547 26 13 54 E. info@ringspann.nl | I. www.ringspann.nl


TEKST: GERARD MENTING - FOTOGRAFIE: ALL OTT’S CREATIEVE COMMUNICATIE

Toenemende assemblageactiviteit past in totaalpakket Machinefabriek Eijmers In de tijd dat zijn grootvader ruim 91 jaar geleden met een smederij de basis voor Machinefabriek Eijmers legde, stond er koren op de plek waar nu een geavanceerd machinepark complexe metaalproducten maakt. Naast de productie met de CNC-bewerkingsmachines is de assemblage van producten een groeiende activiteit. In hartje Doetinchem kan Machinefabriek Eijmers prima uit de voeten op het 6000 m² grote terrein aan de Spinbaan, waarvan ruim de helft in beslag wordt genomen door de hallen van het bedrijf. De kracht van Machinefabriek Eijmers is de kwaliteit en de betrouwbaarheid, onderstreept directeur Wim Eijmers. Met elf werknemers behoort Eijmers niet tot de groteren in de sector maar kan het de klant, door samenwerking met betrouwbare partners, wel een totaalconcept bieden. ‘Voor grotere staalconstructies werken we samen met een Duits bedrijf. Ook in andere Europese landen hebben we partners waar we al langer mee samenwerken.’ Eijmers is gespecialiseerd in CNC kotteren en CNC frezen. In de hallen worden kleine series, enkelstuks maar ook de KIJK OP OOST NEDERLAND

sterk toe.’ Het werk past bij het totaalconcept dat Eijmers de klanten biedt. ‘Het is leuk om te doen. Voorheen maakte je een aantal onderdelen maar zag je nooit het eindresultaat. Nu zet je het hier in elkaar en kun je de klant helemaal ontzorgen.’ Het ISO-certificaat van het bedrijf wordt aangepast om ook hierin alles volledig voor elkaar te hebben. ‘Je moet bijvoorbeeld alle onderdelen voldoende op voorraad hebben. Als je bezig bent en je tast mis, kost dat tijd en geld.’

complete toelevering van producten volgens de specificaties van de klant verzorgd. Dankzij de jarenlange ervaring en de geavanceerde apparatuur met de nieuwste software kunnen de meest complexe bewerkingen worden uitgevoerd. ‘We maken veel werk voor de offshoreindustrie’, geeft Eijmers als voorbeeld, ‘booreilanden en boorschepen. Voor onderdelen die ze voor de boringen nodig hebben, doen we alle bewerkingen, van lassen, coaten en afwerken tot de keuringen en de certificaten die daarbij horen. En dan heb je het over een pakketje van 49 A4-tjes waar het product aan moet voldoen.’

Kwaliteit leveren en betrouwbaarheid staan hoog in het vaandel. Daarbij is een goede communicatie onontbeerlijk, voegt Eijmers toe. ‘Je zorgt ervoor dat het papierwerk klopt, als je afspraken maakt, kom je die na. Mocht er toch eens wat tegenzitten en je weet dat een afgesproken tijdstip misschien

Aan de specialismen van het bedrijf mag inmiddels assemblage worden toegevoegd. ‘We deden dat in het verleden ook, maar sinds enige tijd neemt de vraag

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

niet wordt gehaald, dan laat je dat zo snel mogelijk weten zodat de klant daarop in kan spelen.’ Ook in het voortraject kan goed contact met de klant winst opleveren. ‘We denken mee met de vraag van de klant, kijken kritisch mee en als we twijfels hebben, fouten kunnen voorkomen of denken dat het op een andere manier beter kan, dan laten we dat weten.’ Dat gebeurt dan wel met de Achterhoekse gemoedelijkheid, waarbij een bak koffie en een geintje nooit ver weg zijn.

Machinefabriek Eijmers BV Spinbaan 15 7005 AD Doetinchem T. 0314 32 41 28 info@eijmers.nl www.eijmers.nl

33


www.duport.nl

Duport BV in Dedemsvaart is importeur van Pottinger hooibouw- en grondbewerkingsmachines, Matrix voermengwagens en Lindner tractoren. Daarnaast zijn we fabrikant van Duport pomptankwagens, Duport All-Track zodenbemesters en Duport Liquiliser vloeistofbemesters.

Duport BV // Archimedesstraat 9 // 7701 SG Dedemsvaart Tel. +31 (0)523-613493 // Fax. +31 (0)523-616465 // info@duport.nl


Eind juni ben ik op reis geweest met twintig Achterhoekse ondernemers naar Silicon Valley. Deze reis werd georganiseerd vanuit de Smarthub Academy waarbij ondernemers worden gestimuleerd om meer te gaan doen met Smart Industry. Deelnemers aan deze academy - maar ook anderen - konden mee naar de innovatieve regio in de VS, om hier kennis te maken met startups en een klimaat van constante vernieuwing.

OM MAAR METEEN MET DE DEUR IN HUIS TE VALLEN.

WEB WEB WEB

Silicon Valley: schaalbaar en snel

Ik heb hier te weinig ruimte om een volledig reisverslag te geven, maar wil toch de essentie proberen samen te vatten. In het vliegtuig naar San Francisco probeerde ik me een voorstelling te maken van Silicon Valley. Is het echt zo dat hier succesvolle startups ontstaan in een garage en dat de miljoenen ‘met gemak’ worden geïnvesteerd? Dit beeld bleek te kloppen. Alleen de wijze waarop dit gebeurt is iets genuanceerder. Grofweg heb je twee twee typen startups: die van de studenten (of althans mensen die weinig werkervaring hebben) en die van professionals die eerder in loondienst werkten. Deze laatste groep bleken het meest succesvol, zo werd ons verteld. Zij hebben gezien in hun vorige werk hoe het anders kan en dat voeren zij uit in hun eigen bedrijf. Innovatie bestaat dus niet altijd uit ideeën die nog nooit zijn bedacht, het is vaak een bepaalde vervorming of verandering van zaken die al bestaan; ook wel disruptive genoemd. Denk hierbij ook aan de bekende voorbeelden als UBER, die de taximarkt heeft weten op te schudden. Het feit dat we vooral kleinere startups bezochten, was volgens mij het succes van deze reis. Hierdoor kregen we een goede indruk van de wijze waarop ondernemers in the Bay area hun bedrijf opzetten. Hierbij vielen een aantal eigenschappen op die telkens terugkwamen bij ieder bedrijf dat we bezochten.

Deurroosters en levensbomen worden door ons op maat geleverd.

Het businessmodel moet schaalbaar zijn. Leuk dat het kan worden uitgeprobeerd op de bevolking van de VS, maar het uiteindelijke doel is wereldwijde uitrol. Het tweede dat opviel was de grote hoeveelheid geld van investeerders dat aanwezig is. Hierdoor kunnen de startups snelheid creëren in het groeien met hun model. Winst maken is niet het doel, wel snel kunnen groeien naar veel gebruikers. Ten derde hebben alle ondernemers een verhaal, de zogenaamde Story Telling. Geen saaie opsomming van wat ze doen maar een boeiende beschrijving van waar ze vandaan komen, waarom ze dit zijn gaan doen en wat hun doel is. Opvallend hierbij is ook de ambitie die wordt uitgesproken; een van de startups zag zichzelf als de Microsoft van het Internet of Things. Ik wil graag de ondernemer in de Achterhoek ontmoeten die deze ambitie ook durft uit te spreken.

Kwaliteit en exclusiviteit zijn twee begrippen die onlosmakelijk verbonden zijn met de producten van siersmederij Wilpstra B.V.

Levensbomen en deurroosters in diverse soorten en maten zorgen ervoor dat elk pand op passende wijze een eigen uitstraling krijgt. Zie onze website en bekijk onze catalogus.

Jurgen Rutgers

WILPSTRA BV | HOOFDSTRAAT 160 9861 AM GROOTEGAST | 0594 - 61 21 12

BeSite Group BV Reageren? column@jurgenrutgers.nl

www.wilpstra.nl voor onze digitale brochure. KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

35


Walter Leemreize

Regio Twente Regio Stedendriehoek Apeldoorn/Deventer/Zutphen

Regio Achterhoek

tadsregio rnhem/Nijmegen Kreis Borken

Kreis Kleve

De ontgrenzer aan het werk Walter Leemreize werkt sinds januari 2015 als ‘ontgrenzer’ voor de Achterhoek. Dat de regio niet sterker op Duitsland is gericht, verbaast hem keer op keer. ‘Het Ruhrgebied is het economisch centrum van Europa. Wij zijn trendvolgers van Duitsland. In feite is Nederland de zeventiende deelstaat. Ik doe mijn best de grens uit te gummen.’

36


Vooroordelen versus vertrouwen We zijn behept met een aantal vooroordelen, merkt Leemreize. ‘Ik vind het bijvoorbeeld een beetje aanmatigend om te verwachten dat Duitsers Nederlands spreken. Kom op zeg! Wij zijn aan zet om Duits te spreken, niet andersom. Ook merk ik dat Nederlanders soms wat lacherig doen of denken dat je Duitsland naast je neer kunt leggen. Maar zij vergeten dat wij ervan leven. ‘Made in Germany’ is een ijzersterk merk.’ Jongeren vinden Duitsland niet sexy. ‘Ook dat is beeldvorming en die stellen we bij op bijvoorbeeld de Dag van de Buurtaal die wij jaarlijks als enige Nederlandse regio ‘over de grens’ en samen met Duitsland organiseren.’ Leemreize houdt van de Duitse taal en cultuur. ‘De meeste Duitsers zijn ‘behilflich en respektvoll’; dat spreekt mij aan. Veel Duitse ondernemers hanteren het Rijnlands model waarbij de mens centraal staat en niet de winst. KIJK OP OOST NEDERLAND

TEKST: SUSAN HEIMPLAETZER, REGIO ACHTERHOEK

Volgens Leemreize is het besef dat het kleine Nederland afhankelijk is van z’n grote buur Duitsland nog niet voldoende ingedaald, zelfs niet in deze grensregio. ‘Met bijna achttien miljoen inwoners naast de deur in Nordrhein Westfalen, die op hun beurt deel uitmaken van de vierde economie ter wereld, is het vreemd dat we daar niet veel meer handelscontacten leggen. En onbegrijpelijk dat sommige scholen Duits uit hun lespakket halen.’ Hij wijst erop dat honderd miljoen Europeanen Duits spreken. Veel meer dan het aantal Franstaligen (66 miljoen) en Engelssprekenden (65 miljoen). ‘We kijken vooral naar de Randstad. Maar Duitsland neemt een kwart van onze export voor zijn rekening. Zonder Duitsland zou Rotterdam niet de tweede wereldhaven zijn.’

Gebouw van de Westfälische Fachhochschule in Bocholt

‘We zijn een grensregio, maar gedragen ons daar niet naar’

Duitsers werken hard maar investeren bewust in duurzame intermenselijke relaties binnen organisaties. Wij hebben lossere omgangsvormen, werken als ondernemers meer samen en zijn wat creatiever. Dat waarderen Duitsers. Zij zijn enorm goed in het uitvoeren van hun plannen terwijl wij nogal eens in het stadium van plannenmakerij blijven steken. Die verschillende culturen samenbrengen, vind ik een uitdaging. Daarbij schaar ik me volledig achter Marcel Eekelder die in de vorige editie zei dat we er met de regelgeving wel uitkomen, als er maar de wil is om elkaars werkwijze te begrijpen en vooral te bouwen aan vertrouwen.’

doelgroep. Alleen zo kun je helder krijgen wat voor hen écht belangrijk is of kan worden. Dat is de kern; als je dat kunt bieden maak je je onmisbaar. Jij kent alle ins en outs; hierdoor zie je nieuwe voordelen en kansen die je klant nog niet ziet. Deze zijn relatief makkelijk te verzilveren door bestaande technieken en concepten slim te verbinden en toe te passen. Zo ontstaan nieuwe ‘markten’, niches, binnen de doelgroep maar ook daarbuiten. Ten slotte zorg je ervoor dat je klant gemakkelijk kan meebewegen in trends die zich aandienen. Oplossingen hiervoor ontwikkel je door innovatie! Eerst in je eigen organisatie, daarna samen met klanten en andere partners. Zo kun je zelfs buiten de keten een innovatieproces op gang brengen.’

Engpasskonzentrierte Strategie Leemreize verdiepte zich in de ‘Engpasskonzentrierte Strategie’ (EKS), een methode die veel Duitse bedrijven toepassen. EKS is een doordachte methode om klanten te werven en vast te houden, positief onderscheidend te zijn en innovatie aan te jagen. ‘EKS hanteert vier basisprincipes. Het begint met een heel nauwkeurige omschrijving en afbakening van de doelgroep. Vaak wordt die veel te breed gekozen waardoor je uiteindelijk klanten verliest. Liever een, voor je gevoel, te kleine doelgroep dan een te grote. Daarna ga je je ‘gründlich’ verdiepen in je

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

Grensoverschrijdend ‘smart’ Leemreize wil energiebanen aan elkaar knopen. ‘In de Achterhoek kiezen we met de Uitvoeringsagenda Achterhoek2020 voor een focus op Smart Industry. Ook in Kreis Borken floreert de maakindustrie. Samen kunnen we een Euregionale SmartHub worden. Daarom breng ik de EN

Westfälische Fachhochschule in Bocholt onder de aandacht in de Achterhoek. Dit hoogwaardige opleidingsinstituut, een half uur rijden van Doetinchem, is precies wat wij nodig hebben. Onze maakbedrijven zitten immers te springen om juist opgeleide mensen. Het mooie is dat studenten in Bocholt bijvoorbeeld een master mechatronica in deeltijd kunnen doen. Ideaal als ze tegelijkertijd willen werken. En perfect voor werkgevers in Oost-Nederland die medewerkers willen opleiden. Bovendien betaal je in Duitsland amper collegegeld.’ In juni organiseerde hij een bezoek aan de Fachhochschule voor zo’n vijftig gemeenteraadsleden, ondernemers, docenten en decanen. ‘Het was voor velen een eyeopener dat wij hier om de hoek zo’n fantastische opleidingsmogelijkheid hebben. Het zou geweldig zijn als jonge mensen én bedrijven uit de Achterhoek hiervan volop gebruik gaan maken.’

MEER WETEN? Mail naar w.leemreize@regio-achterhoek.nl

37


Uw complete staalleverancier

VOORDAT U HET NODIG HEEFT, HEBBEN WIJ HET AL OP VOORRAAD

S TA F S TA A L B A L K S TA A L P L AT E N K G W P R O F I E L E N B L A N K S TA A L S P E C I A A L S TA A L P R O F I E L B U I Z E N GELASTE BUIZEN NAADLOZE BUIZEN CONSERVEREN BUISCOMPONENTEN RVS ALUMINIUM NON FERRO 074 - 291 55 02 – VERKOOP@TEHAM-PONGERS.NL – WWW.TEHAM-PONGERS.NL


TEKST: JOHAN KONING

Specialist in hellende daken Bert Pas zit er tevreden bij. Het loopt tegen de bouwvak als wij hem spreken. Zo'n 40 mensen zijn namens zijn onderneming B&P Dakdekkersbedrijf in heel Nederland bezig om met name woningen van daken te voorzien. Daarbij zijn zo’n 25 mensen in vaste dienst. ‘Tijdens de crisis zijn we stabiel gebleven en zelfs een beetje gegroeid in personeelsaantal’, vertelt Pas. ‘Wij houden ons alleen bezig met hellende daken’, vertelt de medeoprichter, die sinds een jaar of vijf alleen eigenaar van het bedrijf is. ‘We doen dus geen platte daken met bitumen. We doen verder alles wat met het bouwdeel ‘dak’ te maken heeft; vanaf de laatste verdiepingsvloer tot aan de nok is ons werk. Dus de pannen, maar zeker ook de kapconstructies. Vroeger had je losse dakelementen maar het is allemaal prefab, tegenwoordig.’ Specialisten ‘We monteren de prefab dakconstructies en timmeren af: goten, overstekken, dakkapellen en noem maar op. KIJK OP OOST NEDERLAND

Tegenwoordig bestaat de bouw allemaal uit gespecialiseerde bedrijven en wij zijn specialist in deze tak van sport. Voor een aantal prefab-fabrikanten monteren we de daken ook af, trouwens.’ Pas en zijn toenmalige compagnon begonnen in 1993 met het bedrijf, dat uitgroeide van een tweemanfirma, waarvoor ze vanuit huis werkten, tot een goed draaiend en stabiel dakdekkersbedrijf met een kleine 30 man in dienst. ‘We opereren eigenlijk als een familiebedrijf, kijken naar de lange termijn en werken dan ook het liefst langdurig samen met aannemers. Net zoals we met onze flexibele schil al jaren samenwerken, trouwens.’

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

Dat de bouw weer aantrekt, merkt Pas dagelijks. ‘We hebben voor de tweede helft van 2016 alweer heel wat werken ingepland. Er zijn veel bedrijven omgevallen of gekrompen in de crisis, ook daar profiteren we nu van.’ Complete pakket B&P Dakwerken renoveert bestaande daken en bouwt mee aan nieuwe woningen. ‘We zorgen voor de dakpannen en kapconstructies. Die leveren we desgevraagd ook maar we brengen ze in ieder geval aan. Daarnaast verzorgen we dus ook de montage en eventueel de levering van prefab daken. Daarvoor hebben we zelf drie EN

mobiele kranen beschikbaar, die onze ervaren timmermannen helpen bij hun werk. We werken overigens vrijwel niet in de particuliere sector maar vooral in de bouwprojecten. En dat doen we bij voorkeur hier in Middenen Oost-Nederland, maar we schromen ook niet om naar het Westen of Noorden te trekken. We zijn in het bezit van het KOMO- en VCA-certificaat en ook lid van de Stichting Het Hellende Dak en de Stichting Dakmeesters.’

www.b-pdakdekkers.nl

39


www.dul-print.de

PERFECTE SAMENWERKING. MEERWAARDE VOOR U.

www.smart2publish.de DL_Anzeige_225x297_NL.indd 68

14.06.16 09:03


De voorbereiding, aanleg en begeleiding van een nieuwbouwwijk of wegaanleg laten overheden steeds meer over aan specialisten. Het ontwerp, contractvorming en aanbesteding in de infrastructuur zijn door wet- en regelgeving complex(er) geworden. Daarnaast wordt behalve civieltechnische kennis, het verbinden van de juiste partijen en communicatie steeds belangrijker. Projectburo B.V. in Brummen heeft de expertise en ervaring om overheden en marktpartijen in het volledige ontwerp-, aanbestedings- en realisatietraject te begeleiden. Projectburo B.V. werkt onder meer voor (semi)overheden en het bedrijfsleven die vakinhoudelijke en/of specifieke technische kennis nodig hebben op het gebied van water, riolering, wegen of het voorbereiden en ontwerpen van projecten. De medewerkers van Projectburo B.V. zijn op de hoogte van de nieuwste regels, richtlijnen en wetgeving en nemen die kennis mee naar de klant. ‘In onze projecten blijven we zelf ook nadenken’, zegt algemeen directeur Ronald Eibrink. ‘De klant vraagt om advies maar we geven ook ongevraagd advies als we daarmee fouten kunnen voorkomen of een project(realisatie) kunnen verbeteren.’ Het Brummense bedrijf wordt tevens door onder andere projectontwikkelaars en woningcorporaties ingeschakeld voor projecten op het gebied van water (riolering), natuurbouw (zoals een landschapsplan), cultuurbouw (nieuwe functie KIJK OP OOST NEDERLAND

Directeur Ronald Eibrink van Projectburo B.V.

‘Bij onze opdrachtgevers staan wij bekend om onze kwaliteit, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Daarnaast waarderen opdrachtgevers ons om onze duidelijkheid en nuchterheid. We houden niet van poeha. Wel van concreetheid en het afstemmen van verwachtingen. Goed communiceren met betrokken partijen is voor ons heel belangrijk en draagt bij aan ons kwaliteitsniveau.’

voor een gebied), reconstructies en uitbreidingsplannen. ‘Wij zoeken altijd naar (creatieve of innovatieve) oplossingen waarmee betrokken partijen meer dan het maximale uit hun project kunnen halen.’ Als totaalaanbieder in de civiele techniek is Projectburo B.V. inzetbaar vanaf het eerste initiatief tot en met directievoering en toezicht alsmede eventuele nazorg, bijvoorbeeld als juridisch- technische kennis nodig is op escalatieniveau. Door het hanteren van het ‘vier-ogen principe’ zijn wij erg zorgvuldig en voorkomen wij daarmee juridische trajecten. Alle tekeningen en teksten moeten kloppen. Vanwege onze accuratesse worden wij dan ook regelmatig ingeschakeld voor een second opinion waarbij we de contractdocumenten controleren op onvolkomenheden.

Het leveren van kwaliteit is voor de medewerkers een interne drijfveer waar klanten van profiteren. Hun kennis en ervaring worden aangevuld met specialisten uit het kennisnetwerk rond het adviesbureau. Dan gaat het bijvoorbeeld om archeologie, milieu, geotechnisch onderzoek of een expert bij het aantreffen van explosieven in de bodem. Tien jaar geleden startte Projectburo B.V. in Ede. Vorig jaar is het bedrijf verhuisd naar Brummen en in maart dit jaar is

In de werkwijze van Projectburo B.V. staat het realiseren van een goed eindproduct centraal.

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

TEKST: GERARD MENTING - FOTOGRAFIE: MARTIN METSEMAKERS

Flexibiliteit, betrouwbaarheid en kwaliteit kenmerkend voor Projectburo B.V.

EN

een tweede kantoor geopend in Gouda. Eibrink heeft ruime ervaring opgedaan in diverse functies bij een aannemer, gemeente en een ingenieursbureau. ‘Als je vanuit verschillende perspectieven en belangen met ‘beide voeten in de klei’ hebt gestaan krijg je beter overzicht over een project, de fases en de uitwerking daarvan. We werken met multidisciplinaire teams, we kunnen aangeven wat bij een project komt kijken, wat de risico’s zijn en hoe het kostenplaatje eruit komt te zien. Daar zijn opdrachtgevers blij mee, omdat ze daarmee in een vroeg stadium weten waar ze aan toe zijn. Flexibele inzetbaarheid, duidelijkheid en kwaliteit is waar opdrachtgevers behoefte aan hebben en wat wij ze kunnen bieden.

www.pbbv.nl 41


Wilt u als MKB'er aan de slag met het efficiënter inrichten van uw productieproces? LEAN ● GREEN ● SMART FACTORY ● CHANGE MANAGEMENT

Maak dan gebruik van de mogelijkheden die het project GEP te bieden heeft. Voor het MKB in het Nederlandse Euregio grensgebied zijn er subsidiemogelijkheden! Bas Ramaker Projectleider T. 088 011 23 45 E. info@stodt.nl www.stodt.nl www.netwerkgep.nl


TEKST: JOHAN KONING - FOTOGRAFIE: MARTIN METSEMAKERS

Trots hangen de foto’s aan de muur van de kantine. Zwart-wit, van zo’n zestig jaar geleden. Zolang bestaat Rogal al. En het metaalveredelingsbedrijf is nog steeds een familiebedrijf. Huidig eigenaar George Newby verwacht ook dat het dat zal blijven, want dochter Denise staat inmiddels in de startblokken, zodat ze op termijn de zaak kan overnemen.

De grootste trommelvernikkelaar van Nederland ‘De opa van mijn vrouw is ermee begonnen en zijn zoon - de vader van mijn vrouw nam het samen met zijn broer over. In 1991 is de broer van mijn schoonvader ermee gestopt en toen ben ik bij het bedrijf betrokken geraakt. Sinds 2000 ben ik volledig eigenaar. Van de koude kant, weliswaar, maar zo blijft het toch een familiebedrijf. Bovendien werkt mijn vrouw - die ook een eigen pedicuresalon heeft – één dag in de week mee op de administratie.’ Dochter Denise zal zoals het nu lijkt haar vader - zoon van een Engelsman die na de oorlog in Nederland ging wonen - gaan opvolgen. ‘Maar alleen als ze het leuk vindt. Zo ben ik er ook ingestapt.’ Denise: ‘Ik ben eerst podotherapie gaan studeren, KIJK OP OOST NEDERLAND

maar dat bleek het toch niet helemaal te zijn. Ik werkte al vanaf mijn dertiende in de vakanties bij Rogal, ken het bedrijf van haver tot gort en wil hier nu mijn kans grijpen.’ Binnenkort start ze met de opleiding technische bedrijfskunde. ‘Ze moet alle facetten van het bedrijf leren kennen. Dat heb ik zelf ook: er is niemand in het bedrijf die kan zeggen dat iets niet kan. Het liefst stap ik zelf ook nog achter de machines.’

weten ons te vinden. Zo verzinken we veel auto-onderdelen, maar we behandelen op jaarbasis bijvoorbeeld ook 110 miljoen kapjes van aanstekers. En we verzinken bijvoorbeeld onderdelen van verfkwasten, delen van winkelinrichtingen, onderdelen voor machinefabrieken en radiatoren. We kunnen delen van 2 mm tot en met 3 meter aan. Vaak zijn we een onderdeel van het geheel. Van heel veel producten die we hier verwerken, weet ik wat er later mee gebeurt. Maar er zijn ook onderdelen bij waarvan ik het niet weet’, vertelt de 54-jarige ondernemer.

Automotive en veel meer Rogal heeft zo’n 700 klanten. De één komt dagelijks met opdrachten, de ander sporadisch. ‘We hebben veel seriematig werk. We doen veel voor de automotive-branche, zoals nikkel-tin van accuklemmen, maar ook vele andere bedrijven

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

‘We zijn met onze twee lijnen qua capaciteit de grootste trommelvernikkelaar van Nederland. Er werken hier 24 mensen, in twee ploegen. EN

Zo draait onze fabriek van 6.00 tot 22.00 uur continue. En dat al jarenlang. Daar zijn we blij mee.’ Voor de toekomst bouwde Newby een tweede hal. ‘Grote kans dat we daar over een jaar ook productie draaien. Het gaat gewoon heel goed.’ www.rogal.nl

De diensten van Rogal: • Verzinken • Fosfateren • Vertinnen • Analyse Lab • Verkoperen • Vernikkelen

43TEKST EN FOTOGRAFIE: ERIK RIENSEMA

Pim Albertus (links) en Ronald Jonker van Jonker-Repro zijn helemaal bij de tijd met de Big Ben op een geperforeerde raamfilm

Jonker-Repro:

Al 96 jaar up-to-date In de grafische sector moet je met je tijd meegaan. De periode waarin we letterlijk met blauwdrukken werkten, ligt alweer ver achter ons. Jonker-Repro in Apeldoorn blijft al bijna een eeuw lang up-to-date: de eerste generatie van het familiebedrijf begon in 1920 onder de naam Lichtdruk en Copieer-Inrichting Electra; de tweede generatie ging rond 1950 verder onder de naam Jonker-Lichtdruk en sinds 1980 staat de derde generatie aan het roer van wat inmiddels Jonker-Repro heet. Lichtdrukken worden niet meer gemaakt; ze hebben plaatsgemaakt voor een veelzijdig palet aan kopieer- en printtoepassingen voor het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld: de geperforeerde raamfilm. ‘We kennen de geperforeerde raamfilm vooral van autoruiten’, vertelt Ronald Jonker, die het bedrijf samen zijn compagnon Pim Albertus runt. ‘Maar voor het bedrijfsleven zijn ook hele leuke toepassingen te bedenken’, benadrukt de ondernemer, terwijl hij ons meeneemt naar een buitendeur van het bedrijfspand aan de Generaal van Heutszlaan. Van binnen is niet veel te zien; we kunnen gewoon door het raam naar buiten kijken. Maar aan de buitenkant is een enorme afbeelding van de Big Ben te zien, waar je niet doorheen kunt kijken. ‘Je kunt KIJK OP OOST NEDERLAND

toepassingen bedenken met bijvoorbeeld het logo van je bedrijf of andere zaken die je wilt communiceren, op je entreedeur en kantoorramen.’

voor de Franse tuin waren zó gedetailleerd dat we ze op ware grootte moesten printen. Als je alle vellen uitspreidde, kon je de complete tuin bedekken.’

Paleis ’t Loo Behalve geperforeerde raamfilm print Jonker-Repro ook canvas, vinyl, stickers, behang en tyvek (dun plastic dat aanvoelt als papier). En natuurlijk papier, in alle soorten en maten. Al 96 jaar lang gebeurt dat op professionele wijze, voor een aansprekende klantenkring in Apeldoorn en wijde omgeving. Ingenieursbureaus, architecten, bouw- en installatiebedrijven kloppen van oudsher bij Jonker aan voor een bouwtekening in grootformaat (tot een breedte van 1,5 meter). Een omvangrijke opdracht was bijvoorbeeld de restauratie van Paleis ’t Loo in de jaren ’80. ‘De tekeningen

Kleine oplagen De koninklijke klandizie wist echter niet te voorkomen dat het traditionele werk sinds 2000 terugliep door de digitalisering. Bouwtekeningen worden steeds meer digitaal gemaakt, verstuurd en bekeken. Jonker-Repro is daar op ingesprongen door te investeren in apparatuur om te scannen, plotten en printen op klein formaat. Het bedrijf is gespecialiseerd in print- en kopieerwerk in kleine oplagen, op uiteenlopende materialen. Aanbiedingsposters, direct mail, kaarten, stickers in alle soorten en maten: noem maar op. Met bijzondere gimmicks, zoals de geperfo-

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

reerde raamfilm. Nieuwe toepassingen staan op stapel; Jonker-Repro blijft innoveren. VRN Wat in de loop van de bijna 100 jaar niet is veranderd, is de professionele werkwijze en service, waarmee drie generaties Jonker een goede naam hebben opgebouwd. Zo wordt het te scannen of te printen werk desgewenst gehaald en gebracht, in de regio Apeldoorn. Het bedrijf is aangesloten bij VRN; een waarborg voor zaken als kwaliteit en geheimhouding.

www.jonker-repro.nl

45


KTR na nieuwbouw weer volle kracht vooruit ‘Als er een nieuw product komt, zijn de Hollanders de eerste die het verkopen.’ Met die uitspraak van de CEO van Kupplungstechnik Rheine verklaart Hans Hagedoorn - directeur van KTR Benelux BV - waarom zijn nieuwbouwplannen op het hoofdkantoor met instemming werden begroet. De Nederlandse vestiging van het bedrijf doet het sinds de start in 2000 gewoonweg uitstekend. De aandrijfspecialist ziet zeker nog veel potentie in de Benelux. Het nieuwe onderkomen van KTR op Bedrijventerrein Oosterveld in Hengelo

In het hagelnieuwe onderkomen op Bedrijventerrein Oosterveld kijkt Hagedoorn tevreden voor zich uit. ‘We zitten hier op een schitterende zichtlocatie, vlakbij de A1. Heel ons gebied is hiervandaan eenvoudig te bereiken en bovendien zit het hoofdkantoor op ruim een half uur afstand. Ook dat is mooi meegenomen.’ Hagedoorn zette

46

de Nederlandse vestiging van KTR eigenhandig op. ‘In 1988 kwam ik in aanraking met het bedrijf, als verkoper binnendienst bij Morskate. Toen ‘deden’ ze 60 miljoen per jaar, nu 240 miljoen! De groei zit er nog steeds in, we zijn wereldwijd actief en hebben 23 vestigingen, waarvan de onze er één is.’

Merkwaardig is het natuurlijk wel, dat op nog geen 60 kilometer van het hoofdkantoor een vestiging van KTR zit. Toch heeft het besluit om in 2000 de Benelux-markt zelfstandig te betreden het bedrijf geen windeieren gelegd. ‘Nederlanders zijn verkopers. De Duitsers zijn wat dat betreft jaloers op ons’, vertelt de ontspannen pratende Hagedoorn. Voortbordurend op de eerder aangehaalde uitspraak van de CEO: ‘Hij vertelt altijd dat Nederlanders zelfs hun sokken nog kunnen verkopen. Dus we hebben echt een streepje voor. Bovendien doen Nederlanders graag zaken met landgenoten, net als Belgen dat ook doen. Daarom hebben wij ook in België een agent zitten. Het communiceert net iets gemakkelijker.’

Eigen innovatieteam ‘We zijn een leverancier in de mechanische aandrijftechniek en hebben geen elektrische koppelingen in het assortiment. Maar we hebben wel een innovatieteam, met jonge ingenieurs. Dan onderzoeken we wat de niches in de markt zijn en hoe we daarop kunnen inspelen. Daarbij houden we altijd in ogenschouw dat we het zelf moeten kunnen maken. Maar ook altijd met gedegen marktonderzoek: we analyseren de gewenste types, de verkoopverwachtingen, het prijsniveau en de concurrentie; voor heel Europa. Alle ideeën die er opkomen worden nauwkeurig bekeken en vervolgens wordt er een besluit genomen over eventuele assortimentsuitbreiding. Niets gaat zomaar.’


TEKST: JOHAN KONING

Hans Hagedoorn, directeur van KTR Benelux

Dat was ook het geval bij de nieuwbouw. Drie jaar duurde het van eerste idee tot uiteindelijke opening van het prachtige gebouw, halverwege juni. ‘Dat het in Hengelo zou staan, stond voor mij buiten kijf. Dat is één van de voorwaarden geweest. Ik kom hiervandaan en bovendien zit hier veel techniek. En de bereikbaarheid van de rest van het land, daar ligt het niet aan. Voor de nieuwbouw heb ik een gedegen plan gemaakt, volledig uitgewerkt, en dat heb ik gepresenteerd in de aandeelhoudersvergadering in Rheine. Omdat we het goed doen en een goede liquiditeit hebben, hadden we veel pluspunten. Uiteindelijk duurde de besluitvorming nog een jaar, maar begin januari 2015 zijn we begonnen met plannen maken.’ Bouwen met lokale bedrijven ‘Ik heb allemaal lokale mensen KIJK OP OOST NEDERLAND

die het lastig hebben, momenteel. Daarom zijn we blij dat we ook in de algemene machinebouw actief zijn, van treinstellen tot windmolens en aggregaatbouw. Alles wat aangedreven wordt, daar kan een koppeling in. We leveren hele kleine koppelingen, maar ook hele grote van 4 tot 5 megawatt voor windmolens. En we leveren niet alleen koppelingen, maar zijn een totaalleverancier in de aandrijftechniek, met bijvoorbeeld ook hydraulische remmen, olie-/ luchtkoelers en hydraulische componenten in het pakket.’

erbij betrokken: Buro Fons Nijland voor het ontwerp, waarbij we het hoofdkantoor in Rheine als inspiratiebron hebben genomen, en het is gebouwd door de buurman, bouwbedrijf Steggink.’ Het gebouw is zo duurzaam mogelijk gemaakt. ‘We installeerden led-verlichting, zonnepanelen, extreme isolatie, warmtepompen en vloerverwarming. Maar we hebben bijvoorbeeld ook naar de airco gekeken. In het voorjaar kun je net zo goed een raam openzetten en je kunt ook koelen met 24 graden in plaats van 18. Boven hebben we ruimtes die we minder gebruiken. Daar gaat de airco uit als we er niet zijn.’

‘We proberen zoveel mogelijk seriematig te verkopen, want dat is voor iedereen goedkoper. Toen we begonnen was het 70% standaard, maar je ziet wel steeds meer dat het naar maatwerk gaat. Dat is nu rond de 40%. Het voordeel van maatwerk is dat je in het voortraject

Breed assortiment, korte lijnen ‘We zijn actief in de maritieme sector in Nederland, maar ook in offshore en oil & gas, bijvoorbeeld. Dat zijn allemaal sectoren

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

veel samen doet met de klant. In feite ontwikkel je samen de machine. Onze techneuten denken volop mee met de klant. En in Duitsland zitten onze tekenaars en calculatoren. De lijnen zijn kort, waarbij rechtstreeks contact met zowel de klant als onze Duitse collega’s vaak belangrijk is. Zo kunnen we snel schakelen én goed adviseren. Gaat het over een standaard koppeling dan is dat eenvoudig, maar bij veel opdrachten gaat het om technisch ingewikkelde zaken. In ieder geval hebben we de organisatie en het gebouw nu zover staan dat we de komende jaren weer vooruit kunnen. En die potentie is er ook’, klinkt het vol vertrouwen uit de mond van de directeur.

www.ktr.com/nl

47


Nieuwbouw Renovatie Restauratie Service & Onderhoud Maagdenburgstraat 20a, 7421 ZC Deventer Postbus 2038, 7420 AA Deventer 0570 - 63 44 55 info@phbdeventer.nl

PHB_Adv_KijkOostNederland.indd 1

10-12-15 14:11


TEKST: JOHAN KONING - FOTOGRAFIE: MARTIN METSEMAKERS

‘Een jong bedrijf met solide basis van kennis, vakmanschap en jarenlange ervaring.’ Meestal zijn dit soort kreten op een website dooddoeners, maar in het geval van installatiebedrijf Wesselink Buunk BV uit Enschede vallen ze wel degelijk op hun plaats. Eigenaren Gerard Wesselink en Nico Buunk leggen uit.

Jong bedrijf met een solide basis ‘We zijn in 2013 samen begonnen met zes monteurs. We werkten met acht man in totaal’, herinnert Gerard Wesselink zich nog als de dag van gisteren. ‘We dachten dat we in een heel groot pand zaten, waarmee we jaren vooruit konden. Maar dat bleek niet zo te zijn; inmiddels hebben we 32 mensen in dienst!’, schetst Nico Buunk de haast onvoorstelbare groei in drie (grotendeels crisis-)jaren die Wesselink Buunk BV doormaakte. KIJK OP OOST NEDERLAND

Installerend onderhoudsbedrijf ‘We zijn vooral een installerend onderhoudsbedrijf. Voornamelijk voor woningbouwverenigingen in de regio of verenigingen van eigenaren. Dan hebben we het voornamelijk over de regio Enschede, Almelo en Hengelo, maar we zijn ook actief in bijvoorbeeld Amsterdam, of in Raalte.’

van complete badkamers, keukens en toiletten. De aannemer plaatst de tegels, wij verzorgen het sanitair, het leidingwerk, de ventilatie en de verwarming.’ Adviseren: eerlijkheid Wesselink Buunk BV installeert niet alleen, het bedrijf adviseert haar klanten ook. ‘Natuurlijk kijken we dan naar duurzaamheid, maar we doen dat op onze eigen manier. Vaak willen installateurs iets dat kapot is, vervangen. Het is nu juist de kunst om dat niet altijd te doen.

Nico Buunk: ‘We doen veel onderhoudswerk en mutatiewerk. De werkzaamheden variëren van het vervangen van een kraan tot het vernieuwen

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

Wij zeggen geregeld dat vervangen nog niet nodig is. Als je daarin eerlijk en duidelijk bent, creëer je vertrouwen. En dat is belangrijker dan geld. Wij willen eerlijk zakendoen en gaan dáárin voor duurzaamheid: voor een langdurige relatie. Hetzelfde geldt voor als er iets mis gaat: wij lossen het op en lopen er niet voor weg.’ Nico Buunk vult aan: ‘Het gaat om relaties opbouwen, om vertrouwen. We bestaan tenslotte nog maar drie jaar, maar we hebben wel een verantwoordelijkheid naar zowel onze opdrachtgevers als naar ons personeel. Geen gekke dingen doen, maar doen waar je goed in bent. En het vertrouwen waarmaken.’ www.wesselinkbuunk.nl

49


bereikbaar zijn zoals jij wilt ar zijn zoals jij wilt

www.speakup.nl


Vele leiders hebben angst voorbij gestreefd te worden door anderen. Helaas zien we dat nog veel te vaak. Het komt nog regelmatig voor bij perfectionisten en gedreven ambitieuze mensen die vanuit een te narcistische natuur handelen. Niet dat narcisme slecht is, maar overal waar ‘te’ voor staat... Een egoïstische trek die meer kapot maakt dan stimuleert. Iedereen heeft talent. Dat is een zekerheid maar het wordt vaak niet herkend Bart Lieven of ingezet. Waar moet je eigenlijk LMI Oost-Gelderland bang voor zijn? Het is de taak om www.lmi-nl.com als leider het talent te leren zien van de ander, het te onderkennen, ‘LMI, ontwikkeling de ontwikkeling ervan te stimuleren in persoonlijk en ook daadwerkelijk te faciliteren opdat mensen in hun kracht leiderschap!’ komen. JA…, ook al betekent dat dat je iemand klaarstoomt om jouw baan over te nemen. Dan beschik je over het talent om een echte leider te worden en succes is gegarandeerd. Jij hebt immers de handen vrij om ook een volgende stap te maken! Het is de taak van een echte leider empathie te ontwikkelen en je in te leven in de ander, talent te herkennen, coachend leiding te geven en vooral niet uit angst te handelen. Angst is vernietigend. Het beperkt je in je eigen ontwikkeling, maar nog veel erger, je wordt ook verantwoordelijk voor het inperken van de ontwikkeling van de ander. Natuurlijk, ik overdrijf een beetje… Of toch niet? Helaas is dit nog steeds de realiteit in veel (autoritair geleide) bedrijven. Zijn deze bedrijven dan ook per definitie succesvol. Ja, vaak wel (als succes gedefinieerd wordt als winstgevend zijn). Werken er gelukkige mensen? Nee, helaas vaak niet. Is er veel verloop? Vaak wel of wellicht nog niet maar dan is het een kwestie van tijd. Er komt een moment dat je niet meer een ander kunt zijn en doen alsof en alleen gedreven wordt door geld, cijfers of macht en er op beoordeeld wordt. Het voedsel voor het ego. Als dat voedsel niet meer voedzaam is, breekt je ego en wordt je bewustwording vanzelf geactiveerd. Waar word ik werkelijk gelukkig van? Heb ik nog plezier in mijn werk? Welke talenten heb ik eigenlijk? Al die vragen worden opgeroepen als mensen lange tijd niet meer gelukkig zijn in hun werk. Twijfel regeert. Mensen zijn in staat jarenlang te zoeken naar de antwoorden zonder echt te genieten van hun talenten. Gelukkig komt er een nieuwe generatie leiders aan. Een generatie die niet meer wordt opgeleid door hun voorgangers (en dat was een generatie die niet wist wat we nu weten en die ook weer opgeleid werd door de vorige) maar één die ook van nature intuïtief durft te zijn. Een generatie die intrinsieke motivatoren, passie, talent, persoonlijk leiderschap en mensontwikkeling echt als de belangrijke bronnen ziet voor succes van organisaties. Leiders, vraag maar eens aan jullie medewerkers of ze echt gelukkig zijn. Luister dan goed, zonder angst en handel dan ook zonder angst. Alleen gelukkige mensen maken succesvolle organisaties, niet omgekeerd!

Kun jij het je nog herinneren? 1996 - Je had geen mobiele telefoon. Je had een vast telefoontoestel thuis, al dan niet voorzien van een antwoordapparaat. Als je onderweg was dan zocht je een telefooncel op om onvoorziene omstandigheden door te geven, hopend dat je afspraak nog niet vertrokken was. 2016 - We zijn verschoven van telefoneren naar communiceren, van platte functionaliteit op basis van beschikbaarheid naar bewuste effectiviteit en van offline naar altijd online. Telecommunicatie is ook al lang geen simpel spelletje meer van bellen en gebeld worden. Naast het bellen is online de standaard geworden en technologische ontwikkelingen zijn aan de orde van de dag. Technostress ligt op de loer. Onmiddellijk reageren zit tegenwoordig bij ons ingebakken. Maar vertel eens eerlijk, werkt het voor je? Continu beschikbaar én bereikbaar zijn, 24 uur per dag 7 dagen in de week? Het is nu tijd voor een oplossing die verder gaat dan een rinkelend telefoontoestel in je hand of op je bureau. Veel verder. Telecommunicatie gaat over de manier waarop, wanneer en voor wie je bereikbaar wilt zijn. Communicatie die de gebruiker centraal zet door de beschikbaarheid af te zetten tegen de bereikbaarheid. Intelligente technologie waarbij hardware omhulsels ondergeschikt zijn aan de inzet van communicatie als middel. De oplossing tegen technostress. Voor nu het liefst gewoon met onze favoriete, zelf gekozen smartphone, die met wat slimmigheden in een netwerk gekoppeld is aan je kantoornummer, zodat jij al je communicatie allemaal centraal kunt beheren en kunt kiezen deze in te delen op de manier zoals jij dat wilt en op het moment dat dit jou het beste uitkomt. Ook als je even niet bereikbaar of beschikbaar wilt zijn. Smart Phones op een Smart(er) Netwerk. Ongeacht wat je kiest, jouw beschikbaarheid moet jouw persoonlijke keuze zijn. Dus, hoe wil jij bereikbaar zijn?

maak jij tijd voor je beste zelf? je beste bedrijf?

Florian Overkamp Oprichter Speakup

KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

Angst, een vernietigende drijfveer…

COLUMN

COLUMN

Toekomstcommunicatie

EN

51


Wolter Tijdink B.V. is een moderne, dynamische onderneming, gespecialiseerd op het gebied van trappen, bordessen, leuningen, balustrades en hekwerken in staal en roestvrij staal. Hesselinks Es 2 7271 LA Borculo Postbus 107 7270 AC Borculo T: 0545 - 27 13 21 F: 0545 - 27 36 05


TEKST: ERIK RIENSEMA

W-Metaal:

Flexibel in verspaningswerk Hoewel het materiaal waarmee ze werken doorgaans bepaald niet flexibel is, zijn de mensen van W-Metaal in Almelo dat zelf wel als het gaat om de dienstverlening aan hun klanten. Het bedrijf van Wouter Meenks verkoopt niet snel nee, als een klant met een bijzondere vraag op het gebied van draaien en frezen komt. Draaien kan van 5 tot 300 millimeter en frezen tot een lengte van 2 meter. Zowel metalen, non-ferrometalen als kunststof.

De 41-jarige eigenaar, afkomstig uit Enter, werkt al 22 jaar in de metaal en zet zijn praktijkervaring en creativiteit graag in voor zijn klanten. Vanaf 2003 is Meenks zelfstandig en heeft een mooie klantenkring opgebouwd. Sinds 2010 doet hij dat met zijn eigen bedrijf W-Metaal. Het bedrijf groeit gestaagd door en moest in 2014 weer verhuizen. Dat is de huidige 475 m2 grote werkplaats op Bedrijvenpark Twente. Daar werken inmiddels nu zes personen, ook wordt het personeel dit jaar nog uitgebreid met twee mensen, zodat er nog

KIJK OP OOST NEDERLAND

Ook collega’s hebben het druk; ze kloppen bij ons aan met de vraag of ze het bij ons uit kunnen besteden. Als het kan dan doen we dat.’ Ook wordt ons machinepark uitbreid met een nieuwe CNC-freesbank, zodat we nog meer mogelijkheden hebben.

meer werk verzet kan worden. Het is een mooi team dat beschikt over een indrukwekkend machinepark. Machines als de Hwacheon Hitech 200, de Takisawa TC3, twee Fadals, de Eagle 850, TYCM MV 106A, Bomar en Kaltenbach draaien bijna volcontinu. ‘Het aantal opdrachten is dit voorjaar flink toegenomen. En niet in één bepaalde branche maar in de breedte. Al onze klanten hebben het drukker gekregen en komen met meer opdrachten bij ons.

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

Voor sommige seriewerkzaamheden zijn er robots, die aan twee machines kunnen worden gekoppeld. Maar het meeste werk betreft kleine series of creatieve oplossingen, waarvoor toch vooral het hand- en denkwerk van de specialisten van W-Metaal vereist is. Zo worden bijvoorbeeld hoogwaardige componenten gemaakt voor medische prototypes en onderdelen van exclusieve motoren. Meenks en zijn mensen draaien er hun hand niet voor om. Ze houden van hun vak, denken graag mee met de klant en zijn daarnaast steeds bezig met perfectionering van het productieproces. ‘Omdat de series steeds kleiner worden, is sneller programmeren EN

van de machines relatief belangrijker geworden. We ontwikkelen daarvoor zelf systemen en kunnen zodoende steeds sneller werken.’ De klantenkring is divers: landbouw, medische sector, offshore, verpakkingsindustrie, enzovoort. Via mond-tot-mondreclame weten steeds meer producenten en productontwikkelaars W-Metaal te vinden. Dat kan ook met 3D-bestanden, sinds kort werkt het bedrijf met het CadCam-programma One CNC. Dat stuurt de bestanden rechtstreeks de machine in, waardoor uitvoerig programmeren niet meer nodig is. Daarmee versterkt W-metaal het beeld van een dynamische en moderne machinefabriek, die geen uitdaging uit de weg gaat.

Bedrijvenpark Twente 148 7602 KE Almelo T. 0546 - 57 65 10 F. 0546 - 57 63 65 www.w-metaal.nl

53


Š 2015 EYGM Limited. All Rights Reserved. ED None.

Could you be a unicorn? Find out how EY has helped thousands of companies grow from millions to billions. ey.com/acceleratinggrowth #LegacyBuilders


COLUMN

-

Uit de praktijk: Graszo(n)den

-

Er kwam een nieuwe incasso-opdracht binnen. In dit geval was een voortuin voorzien van kunstgras en bleef de factuur onbetaald. Ik weet nog dat ik dacht dat het om een aanzienlijke voortuin ging, want het factuurbedrag was ‘behoorlijk’. Vervolgens zag ik de naam van de wanbetaler (debiteur) en schudde ik mijn hoofd. Nee toch?!

Zet je aan het denken Helpt jouw onderscheidend vermogen te vinden Vertaalt jouw verhaal in een klantgerichte, professionele tekst Denkt mee in het bereiken van je doelen Zorgt dat je online goed vindbaar bent

Ervaar het zelf! www.tekstbureaujes.nl | T: 06 - 14 11 96 01

Tegen debiteur heb ik meerdere zaken in behandeling gehad. Ook op het moment van de kunstgrasfactuur waren nog dossiers in behandeling met een gezamenlijk openstaand saldo van duizenden euro’s. Debiteur woonde met zijn gezin in een huurhuis, zat tussen zijn niet-lopende eenmanszaken door in de bijstand, bezat een schamele inboedel en idem auto. Kortom, debiteur had niets behalve een vlotte babbel, waarmee hij toch ‘op de pof’ zaken gedaan kon krijgen. Na het sturen van sommatiebrieven en emailberichten werden betaalafspraken (uiteraard) niet nagekomen. Debiteur gokte er naar mijn overtuiging op dat de klant de vordering op enig moment wel zou afboeken. Zoals hiervoor al aangestipt, ging het om een aanzienlijke grasmat. Ik kende de voortuin van debiteur… daar kon het kunstgras in ieder geval niet liggen. Even gebeld met mijn klant waar het gras naartoe is gegaan. Het leveringsadres bleek het adres van de schoonouders van debiteur te zijn. Aha, bingo! Debiteur deed er namelijk alles aan om voor zijn omgeving de schone schijn op te houden. Dat was tevens zijn zwakte.

Wegtransport door heel Europa Opslag van al uw goederen Containervervoer van en naar alle continenten

Ik heb debiteur een brief geschreven waarin stond dat ik mijn klant zou adviseren om maatregelen te nemen om het kunstgras bij zijn schoonouders maar weer op te halen, met als gevolg een gapend gat in de voortuin. Ik was er niet bij, maar ik stel mij zo voor dat toen het angstzweet bij de debiteur is uitgebroken. Debiteur was bang dat zijn luchtbel uiteen zou spatten en hij tegenover zijn schoonfamilie als wanbetaler te boek zou komen te staan. Het openstaande bedrag werd dus binnen no-time voldaan. Nu de andere dossiers nog…

- 305 medewerkers - 132 vrachtauto's - 5 vestigingen (o.a. in Roemenië) - 50.000 m2 warehouse

- Opslag food en non-food - 15.000 TEU zeevracht - Lean and Green - AIB, BRC, IFS en Skal food-gecertificeerd

Mark van Schie INcompanyCASSO www.incompanycasso.nl tel.: 0314-368500 KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

mail: info@rabelink.nl

www.rabelink.nl

55


“Wij zijn

advocaten.

We denken als

ondernemers.”

Juridische analyses? Liever heeft u als ondernemer praktische oplossingen. Daarom werken onze 40 advocaten vanuit úw ondernemersperspectief. Ze doen dat persoonlijk, betrokken, creatief en oplossingsgericht. Eigenzinnig professioneel noemen we dat. Kijk op www. jpr.nl voor meer informatie. Deventer 0570 – 61 40 80

Doetinchem 0314 – 37 23 11

Ondernemingsrecht ■ Vastgoed ■ Verzekeringsrecht ■ Arbeidsrecht ■ Familierecht


Rick de Boer, eigenaar van KiesvoorLED.nl

Energiebesparing nu aantrekkelijk met LED verlichting De overheid gaat scherper letten op het terugdringen van energieverbruik en de uitstoot van CO2. Dit naar aanleiding van het energieakkoord en de eis om dit binnen afzienbare tijd te realiseren. Parallel aan dit streven zijn steeds meer bedrijven bezig om daadwerkelijk het energieverbruik te verminderen en dat wel op een zo praktisch mogelijke manier. In 3 stappen naar LED verlichting 1. Inventarisatie van lampen 2. Besparing en investeringsberekening 3. Levering en installatie LED verlichting

Pay as You Save, hoe werkt dat? Met dit financiële programma betaalt u terug op basis van de besparing die LED lampen u geven. Stel, u gaat over op LED verlichting en maakt gebruik van het Pay as You Save programma. Maandelijks betaalt u dan een ‘x’ bedrag minder aan energie. Uit deze besparing betaalt u dan de aanschaf van de LED lampen terug. De looptijd van dit financiële programma is doorgaans twee jaar. Daarna worden de lampen uw eigendom.

De nieuwe generatie LED lampen laat zich eenvoudig monteren, zelfs in bestaande armatuur. Na akkoord van het voorstel kunt u al binnen een paar weken genieten van uw LED verlichting.

Electriciteitsverbruik in productiebedrijven % 35

30

25

20

15

10

5

0

Verlichting

Productie apparatuur

Airconditioning

Verwarming

Overig

In het mkb kunt u met LED verlichting gemiddeld 40% op het totale energieverbruik besparen. Dat dit eenvoudig te realiseren is, komt door het lagere wattage van LED lampen waarbij de lichtsterkte gelijk blijft. Voorbeeld hierin is een TL8 buis van 30 watt die door een LED buis van 14 watt wordt vervangen. Ook

de smallere TL5 buizen zijn vervangbaar door LED buizen. Een High Bay lamp van 350 watt kan vervangen worden door een LED High Bay lamp van 150 watt. In samenspraak tussen overheid en bedrijfsleven zijn lijsten gemaakt waarin per branche

Over KiesvoorLED.nl Als vertegenwoordiger van Lohuis Lighting & Energy uit Naaldwijk richt KiesvoorLED.nl zich op de zakelijke verlichting en met name op LED verlichting. Vanuit Deventer wordt samengewerkt met een aantal collega's die bedrijven in de regio Oost-Nederland advies geven. De focus ligt vooral op de industriële markt, het bedrijfsleven, onderwijs en mkb.

KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

is aangegeven welke energiebesparende maatregelen er binnen maximaal vijf jaar terug te verdienen zijn. Een overzicht wordt op aanvraag verstrekt. KiesvoorLED.nl Veldhommel 63 7423 HR Deventer T. 06 404 680 15 info@kiesvoorled.nl

Voordelen van LED verlichting 1. Verbruikt minder energie 2. Gaat minimaal 50.000 branduren mee 3. Geeft minder onderhoud 4. Is er in diverse kleuren 5. Is dimbaar 6. Garantie tussen 3 en 5 jaar 7. Milieuvriendelijk, dus u draagt bij aan een duurzame wereld

EN

57


Advies op maat, productie, installatie, storingen en service/onderhoud van: √ Automatische schuif- en draaideuren √ Importeur van Manusa/MDS schuifdeuraandrijvingen √ Fabrikant en leverancier van

Wij zijn gespecialiseerd in het leveren en aanbrengen van alle typen vloerafwerking.Van projecttapijt tot Marmoleum, maar ook met Cleanroom en ESD specificaties.

ES draaideuraandrijvingen en onderdelen

Wij zijn bekend met de eisen voor kantoren, schoolgebouwen en de gezondheidszorg en proberen de ongemakken, die dergelijke werkzaamheden nu eenmaal altijd met zich meebrengen, tot een minimum te beperken. Met meer dan 40 jaar ervaring zijn wij in staat snel en goed, zonder al te veel overlast uw opdrachten uit te voeren.

Advies op maat, 25 jaar ervaring. Voltastraat 15, 3771 RX BARNEVELD Tel.: +31 (0)342 - 412179 | Fax :+31 (0)342 - 412178 | E-mail : mail@entrance.nu

www.entrance.nu

Ravelijn 58, 3905 NV VEENENDAAL Telefoon 0318 - 50 05 29 Email: info@vanbeekproject.nl www.vanbeekproject.nl

Verleng de levensduur van uw projectmeubilair

Voor: Zorg Kantoor Overheid Horeca

herstoffering

www.joustraherstoffering.nl Duurzaam - Sociaal - Besparen

Onderwijs


Dit was een uitspraak van mijn opa die boer was zonder personeel. Hij had wel visie op de relatie werkgever - werknemer; niet vanuit de traditionele vakbonden maar op basis van samen succesvol zijn. Het woord duurzaamheid bestond nog niet, maar dat er twee partijen zijn met een toekomstbestendig en commercieel doel was hem wel duidelijk. De traditionele baas is tegenwoordig steeds meer een organisatie of een merk. En succes maakt succes, bij organisatie en individu. Want heb je bij een topmerk gewerkt dan stijgt je ‘marktwaarde’ ofwel: ‘daar kun je je ontwikkeld hebben omdat je hebt bijgedragen aan succes.’ Net als in het voetbal scoor je dan en ben je een gewilde speler.

GROEN LEVEN EN ONDERNEMEN

Als het de baas goed gaat, gaat het jou ook goed

De vraag die we moeten stellen is: hoe zorg je ervoor dat zowel het bedrijf als het individu fit blijven voor de toekomst. We willen dat bedrijven toekomstbestendig, succesvol, wendbaar, innovatief en dus duurzaam zijn. Mensen moeten werken tot hun zeventigste en misschien mogen ze wel langer als ze fit blijven. Want als je waarde toevoegt, ertoe doet en onderdeel van de maatschappij bent, dan klopt er niets meer van de oude arbeidsverhoudingen. Werken geeft energie, het voelt goed en je wilt iets doen voor het ‘merk’. Want als het met het merk goed gaat, gaat het jou goed! Samen-verrijking dus, in plaats van zelf-verrijking…

DE INSTALLATEUR EN BEHEERDER

Wie is eigenlijk de baas? Wie is de baas van de baas en wie is de baas van de baas van de baas? Vooropgesteld dat ‘de baas’ aan een bedrijf met toekomst wil bouwen. Om als bedrijf toekomstbestendig te zijn, moet je waarde creëren voor alle stakeholders en bijdragen aan de verduurzaming van de maatschappij. De stakeholders zijn daarmee dus de baas van de baas. Maar wie is de baas van die stakeholders? Nou, dat is waarschijnlijk moeder aarde. Als zij verkouden wordt doordat we niet circulair werken, grondstoffen uit mijnen trekken, bodem, water en lucht kapot maken en CO2 de atmosfeer in blijven dampen, wordt ze ziek. We merken soms allemaal de gevolgen al van klimaatverandering, de aarde niest en proest af en toe een beetje. De aarde overleeft deze verkoudheid wel, de vraag is echter of het klimaat nog geschikt is voor het leven zoals wij dat nu kennen...

VAN UW BRANDBEVEILIGINGS INSTALLATIES

Duurzaamheid betekent dus: als het de baas goed gaat, gaat het jou ook goed. Je zou kunnen zeggen dat we allemaal hetzelfde doel hebben om succesvol te zijn en zo generatiebestendig te ondernemen!

Otto Willemsen Auteur van het boek Fit voor de toekomst; de duurzame ondernemer (www.fitvoordetoekomst.nl) en Thuis in energie. Otto werkt als zelfstandig organisatieadviseur/trainer en is met Duurzaam4Life verbonden aan coöperatie Synprofect.

KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

vandorp.eu EN

VDO-69058-nl-NL-0616-1 1

28-06-2016 14:49:02

59


MOTOREN

REVISIE

POMPEN

AGGREGATEN

LievenseCSO.com

SERVICE

SPECIALIST IN

ingenieurs

MOTORTECHNIEK ruimte, milieu en duurzaamheid

Pasman heeft een jarenlange ervaring op het gebied van verbrandingsmotoren. Met ruim 30 medewerkers werken we voor opdrachtgevers in binnenen buitenland.

bodem en ondergrond

Onze diensten en producten - Inspectie, revisie, service en onderhoud van motoren, aggregaten en WKK-installaties - Verkoop en installatie van motoren (diesel, gas, dual-fuel) - Verkoop en installatie van aggregaten - Ontwikkeling en bouw van pompsets - Ontwikkeling en bouw van geluidsisolerende omkastingen - Ontwikkeling en bouw van elektrische motorbesturingssystemen - (Her)motorisering - Levering, installatie en automatisering van aandrijfsystemen ZUTPHEN EMMERIKSE WEG 77A 7223 DA BAAK T: (0575) 44 11 50 E: INFO@PASMAN.COM I: WWW.PASMAN.COM

602941 Adv Pasman.indd 1

PASMAN

juridisch advies

asbest

adviseurs Vestiging Deventer

Gotlandstraat 26 | 7418 AZ Deventer 088 - 91 020 00 | info@LievenseCSO.com

MOTOREN & AGGREGATEN

19-5-2016 10:54:05

Binnenverlichting Buitenverlichting Horeca verlichting Technische verlichting

Sfeervol verlicht Goede verlichting is belangrijk. Of het nu om een woonhuis, openbaar gebouw, school of industriële omgeving gaat. Verlichting beïnvloedt de sfeer, productiviteit en veiligheid. Bijna elke gloeilamp wordt tegenwoordig vervangen door ledverlichting. Ontwikkelingen staan niet stil, met de huidig kwaliteit van led zijn we in staat de warme kleuren van de gloeilamp te evenaren. Bovendien is ledverlichting energiezuinig, duurzaam en onderhoudsvrij. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met onze lichtspecialist.

Handelsweg 6, NL – 7641 AC WIERDEN T +31 546 57 90 05 | F +31 546 57 92 06 E info@allureverlichting.nl | www.allureverlichting.nl

Vrieswijk 6-B n Postbus 246 n 8100 AE Raalte Telefoon: 0572 - 362240 n Fax: 0572 - 362245 E-mail: its@its-projects.nl n Internet: www.its-projects.nl


ROC van Twente wil CO2-besparing bevorderen Lid College van Bestuur van ROC van Twente, Trudy Vos, stelde enige tijd geleden de door Zon Exploitatie Nederland nieuw geplaatste zonnepanelen op de ROC-locatie aan De Sumpel in Almelo, officieel in werking. Zo’n 1440 panelen wekken per jaar zo’n 350.000kWh op, waardoor er op jaarbasis 125 ton CO2-uitstoot wordt bespaard.

GROEN LEVEN EN ONDERNEMEN

Melkveehouders verbeteren positie Zo’n 250 Overijsselse melkveehouders houden zich actief bezig met een efficiënte benutting van hun veestapel en bodem. Minder jongvee, verhogen van de melkproductie en verlagen van fosfor in krachtvoer zijn de belangrijkste maatregelen voor een beter economisch resultaat. De melkveehouders die deelnemen aan het project Vruchtbare Kringloop Overijssel werken aan hun toekomst door in te zetten op verbeteren van de bodemkwaliteit en het verhogen van de gewasopbrengsten. Dat betekent voor de veehouder minder voeraankopen en lagere bodemoverschotten van stikstof en fosfaat. Daarnaast willen ze efficiënter en gerichter voeren, waardoor ze met de mest minder mineralen produceren. Uit de cijfers die werden gepresenteerd aan de deelnemers tijdens de regiobijeenkomsten van Vruchtbare Kringloop Overijssel, blijkt dat de deelnemers inmiddels een aantal positieve resultaten hebben geboekt op het gebied van bodembenutting en melkproductie.

Regio Zwolle, project Bewust Verlichten Donker waar mogelijk, licht waar nodig. Onder dit motto heeft de regio Zwolle op initiatief van de provincie Overijssel met succes een project Bewust Verlichten uitgevoerd. Over het project is een evaluatierapport opgesteld. Dertien gemeenten hebben deelgenomen en hebben in de eigen gemeente verschillende projecten tot stand gebracht. Sommige gemeenten begonnen met het vastleggen van de huidige situatie door bijvoorbeeld nachtfoto’s en hebben aan de hand daarvan hun eigen vervolgacties bepaald. Andere gemeenten zijn in gezamenlijkheid begonnen met het opstellen van een beleids- en een uitvoeringsplan. Vrijwel alle gemeenten zijn ook aan de slag gegaan met het daadwerkelijk vervangen van openbare verlichting door andere armaturen met LED, het aanbrengen van dimmers of het weghalen van lichtmasten. Enkele bijzondere onderdelen betrof het aanpassen sportveldverlichting en het aanpassen agrarische verlichting. De ervaring leert ten eerste: nieuwe technieken geven heel veel mogelijkheden om de verlichting effectiever, energiezuiniger, milieuvriendelijker en goedkoper te maken. En ten tweede: het gaat heel goed met (soms) wat minder licht.

KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

61


Unieke aanpak Overijsselse vrijetijdseconomie De vrijetijdseconomie is een belangrijke sector voor provincies in Oost Nederland en Overijssel in het bijzonder. De afgelopen jaren heeft de sector zich ontwikkeld als stabiele banenmotor voor de provincie. Het glas werd daarom geheven toen in juli bekend werd dat de provincie Overijssel tot en met 2019 in totaal € 10 miljoen investeert in deze sector. Uniek: Niet de provincie heeft het plan ontwikkeld, maar ondernemers, onderwijs-, netwerk- en natuurorganisaties hebben één integraal programma opgesteld voor duurzame versterking van de vrijetijdseconomie: Gastvrij Overijssel. Een interview met twee van de initiators: Martin Maassen (RECRON) en Henk van Voornveld (MarketingOost). ‘Zonder onbescheiden te zijn durf ik te stellen dat deze aanpak uniek is in Nederland’, trapt Maassen af. De regiomanager van RECRON is tevens voorzitter van het netwerkplatform Gastvrij Overijssel: ‘Met de belangrijkste partners die binnen de vrijetijdseconomie in Overijssel actief zijn, is het ons gelukt één plan op te stellen waaraan alle dertien partijen en hun achterban zich committeren. De provincie was onder de indruk van onze integrale aanpak en het plan is unaniem goedgekeurd door de Provinciale Staten, dat zegt ook wat.’

Henk van Voornveld Foto: Frans Paalman

62

Jaloers Niet alleen binnen de provincie ontvangt Gastvrij Overijssel lovende kritieken.

Henk van Voornveld, directeur van regio- en stadsmarketingorganisatie MarketingOost, ontvangt regelmatig verzoeken om de succesvolle aanpak toe te lichten: ‘Of ik nu in Friesland ben of in de Randstad, overal waar ik Gastvrij Overijssel presenteer, wordt er met jaloerse blikken naar Overijssel gekeken. Binnen verschillende provincies ‘vechten’ organisaties om bijdragen uit overheidspotjes of staat het provinciaal beleid haaks op wat ondernemers willen. Gelukkig heeft de provincie Overijssel door, dat je de ondernemers en ondernemende organisaties centraal moet stellen. Zij leggen het initiatief bij de ondernemers en partners die de basis vormen van de vrijetijdssector.


Gedeputeerde Eddy van Hijum over Gastvrij Overijssel ‘De vrijetijdssector is van grote betekenis voor de regionale economie en de werkgelegenheid. 32.870 mensen werken in deze sector en dat aantal gaat toenemen. Met de investering in Gastvrij Overijssel kunnen de ondernemers, het onderwijs en de betrokken overheden de schouders zetten onder de ontwikkeling van nieuwe producten, marketing en kennis. Denk aan de promotie van de Hanzesteden, kastelen en buitenplaatsen. Daardoor komen meer bezoekers uit binnen- en buitenland naar onze mooie provincie, die langer verblijven en meer besteden. Het initiatief van de toeristische sector sluit goed aan op ons economische beleid en speelt uitstekend in op de wens als overheid te participeren in initiatieven uit de samenleving.’

Eddy van Hijum (links) ontvangt programma Gastvrij Overijssel van Martin Maassen

Als je als Gastvrij Overijssel vervolgens met een plan komt dat zo breed wordt gedragen dan word je daar als provincie volgens mij heel blij van en faciliteer je deze ambitie van harte.’ Netwerk Gastvrij Overijssel is een netwerkplatform waarin dertien partners (zie logo’s) participeren. Het is een mix van ondernemersorganisaties, partners op gebied van natuur, regiomarketing, brancheverenigingen en ook het onderwijs is aangehaakt. Dit netwerk vertegenwoordigt opgeteld bijna alle ondernemers binnen de vrijetijdseconomie in Overijssel. Voorzitter Maassen: ‘Door die enorme dekking binnen de regio zijn er weinig tot geen blinde vlekken. Iedereen voelt zich vertegenwoordigd en met elkaar streven we hetzelfde doel na, namelijk versterking van de vrijetijdseconomie. En misschien nog wel belangrijker: we doen dat met elkaar, vanuit één gezamenlijke visie. Dat is uniek en kenmerkend voor onze regio. Samenwerken en omzien naar elkaar zit in ons dna. Dat is ook nodig. Je kunt als individuele ondernemer op eigen houtje ‘de tent’ vol krijgen, maar als het KIJK OP OOST NEDERLAND

met 2019 en is ambitieus. Van Voornveld loopt niet weg voor de doelstellingen: ‘We hebben drie belangrijke B’s. Ten eerste, banen. 1500 extra banen in 2019, om precies te zijn. De vrijetijdssector in Overijssel is een van de weinige sectoren die de afgelopen tien jaar een stabiele groei heeft laten zien. Ten tweede, meer bezoekers. De binnenlandse markt stabiliseert, je ziet dat Nederlanders

aanbod in de regio niet op orde is, houd je dat niet vol. Je moet samenwerken om op lange termijn de bezoekers aan je bedrijf en de regio te binden. Gelukkig zie ik steeds meer ondernemers die verder kijken dan hun eigen erf.’ Drie B’s Het programma van Gastvrij Overijssel loopt van 2016 tot en

minder lang op vakantie gaan in eigen land. De kansen liggen vooral op de Vlaamse en Duitse markt. Er zijn ruim 30 miljoen Duitsers en Vlamingen die binnen twee uur rijden van Overijssel wonen, daar is nog enorm veel te winnen. En tot slot, meer bestedingen. De doelstelling is behaald als deze met € 75 miljoen zijn toegenomen.’

De pijlers van Gastvrij Overijssel Om de doelstellingen te bereiken staan vijf pijlers centraal binnen het vierjarenplan, de vijf O’s: 1. Ondernemer & Product: Het faciliteren van ondernemerschap, onder meer door het stimuleren van innovatie en samenwerking (PMPC-regeling). 2. Omgeving & Route infrastructuur: Het versterken van landschappelijke kwaliteit (het decor), het optimaliseren van routes en routebeleving en duurzame samenwerking verschillende (landschappelijke) belangengroepen. 3. Ontsluiten & Vermarkten: Het aantrekken van meer bezoekers uit binnen- en buitenland, zowel particulier als zakelijk, door het vermarkten van Overijsselse vrijetijdsregio’s en belangrijke thema’s, zoals ‘365 Dagen Fietsen’. 4. Onderzoek, Kennisinfrastructuur & Onderwijs: Het verzamelen van relevante data, meten van de inspanningen en marktonderzoek binnen bestaande en nieuwe doelgroepen. 5. Organisatie: Het verder ontwikkelen van Gastvrij Overijssel tot herkenbare netwerkorganisatie; coördinatie en bewaking van het vrijetijdsplan 2016-2019.

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

Dertien organisaties werken samen met ondernemers aan meer bezoekers en banen

EN

63


Skedio Circuits V.O.F. Segment 25 6921 RC Duiven T 026 3121785 info@skediocircuits.nl

De activiteiten waarmee Skedio Circuits u van dienst kan zijn: - Ontwerpen van meet- en besturings elektronica (hardware/firmware) - Schematekenen en printlayout (Pcad /Pulsonix) - Productie van prototypen en kleine series

ONTWERP EN PRODUCTIE VAN ELEKTRONICA OP KLANTENSPECIFICATIE

- Productie voorbereiding - Productie begeleiding - Test-, inbouw en afregelwerkzaamheden - EMC pre-compliance testen en advisering

HEFTIG! Produvar is online software voor productiebedrijven. Onze software biedt vooral veel voordelen als u producten levert die met enkele parameters aan de wensen van uw klant aangepast kunnen worden. Denkt u bijvoorbeeld aan keukenbladen of tuinmeubilair. Op basis van een offerteaanvraag kunt u met onze software automatisch de productie plannen en uw CNC-gestuurde machines bedienen. Met Produvar bespaart u tijd in al uw bedrijfsprocessen.

Maak geen ophef van je interne transport. Intralift heftafels van Intramat, uit voorraad leverbaar. Tel: +31(0)850 409 800

info@handtransport.nl / info@intralift.nl T. 050 - 211 18 25

www.produvar.com


Zo ziet de ondernemer direct het resultaat van zijn investering en de toegevoegde waarde van de provincie. Het vernieuwende aanbod maakt de vermarkting van de regio vervolgens aantrekkelijker en eenvoudiger, wat vervolgens extra bezoek en bestedingen oplevert. Zo zorgt die ene euro van de ondernemer voor een sneeuwbaleffect.’ Oproep Ondanks de lovende kritieken binnen en buiten de regio, kijken Van Voornveld en Maassen kritisch naar zichzelf en het netwerkplatform: ‘De start van Gastvrij Overijssel is veelbelovend, nu begint het echte werk. Het is

Camping de Koeksebelt - Deze boomhut is een voorbeeld van een succesvol product dat tot stand is gekomen met de PMPC-regeling

Sneeuwbal Naast de toezegging van provincie, dragen overheden (gemeente, Rijk, Europa) bij aan het programma. Ondernemers zullen de portemonnee ook moeten trekken. Van hen wordt een gelijk deel verwacht als de provincie, € 10 miljoen. Maassen benadrukt het belang hiervan: ‘De bijdrage van ondernemers is voor overheden cruciaal. Zonder investering van ondernemers verdwijnt het draagvlak voor overheden om te investeren in de vrijetijdseconomie. Dat vind ik terecht. Het gaat ons allemaal om

het bereiken van een multipliereffect voor de vrijetijdseconomie.’ Van Voornveld vult aan met een voorbeeld: ‘Het is niet zo dat ondernemers geld in één grote pot moeten stoppen en er vervolgens niets van terugzien. Ondernemers dragen bijvoorbeeld bij door gebruik te maken van de ProductMarkt-Partner-Combinatie (PMPC)-regeling. Als zij samen met een andere ondernemer of partner een innovatief product of vernieuwende dienst ontwikkelen, draagt de provincie tot 35% van de kosten bij. Het resterende deel komt van ondernemers.

van belang dat partners op het gebied van cultuur en evenementen gaan aanhaken, bijvoorbeeld. Daarnaast is de wens van de gast continu in ontwikkeling, veel ondernemers kunnen het tempo nauwelijks bijbenen. Product- en marktontwikkeling is dus essentieel, want de ondernemer en zijn aanbod vormen de spil van het toeristisch product. Tegelijk kijken we verder dan de horizon. De plannen voor 2020 en verder worden nu al met potlood op papier geschetst. Op die manier willen we ervoor zorgen dat de vrijetijdseconomie een stabiele groeifactor is en blijft in Overijssel.’

Landgoed Singraven bij Denekamp

Giethoorn

KIJK OP OOST NEDERLAND

LEES HET MAGAZINE OOK ONLINE VIA WWW.KIJKOPOOSTNEDERLAND.NL EN VOLG ONS VIA

EN

65


K EKH

MSPatcher1

Digitaal ondertekend door MSPatcher1 Datum: 2016.07.14 12:32:22 +02'00'

Hekwerk & Deurtechniek Bretelerstraat 6 7496 PP Hengevelde T. 0547 389 627 E. info@ekhhekwerk.nl

www.ekhhekwerk.nl

Advisering in, verkoop en onderhoud van:

• Afrasteringen • Faunavoorzieningen • Hekwerken • Toegangspoorten

• Automatisering • Garagedeuren • Roldeuren • Overheaddeuren

Tevens kunnen wij het jaarlijkse onderhoud en keuring van uw (overhead)deuren verzorgen. Vraag hiervoor naar onze tarieven.

1voud Arbo ontzorgt

Denken in mogelijkheden, niet in beperkingen

Eigen vaste casemanager

Vast netwerk van deskundige bedrijfsartsen

Verzuimpreventie

Concreet plan van aanpak: wat kan iemand wél?

Behoefte aan een frisse blik als het gaat over verzuim? 1voud Arbo

|

Dienstenweg 7, 7251 KP Vorden

|

+31(0)575 - 555961

|

www.1voud.nl

Servicegericht, Kwaliteit en een Flexibele houding Bedrijvenpark Twente 148, 7602 KE Almelo Tel.: 0546- 576510 | E-mail: info@w-metaal.nl www.w-metaal.nl


festival 11.00 - 17.00 UUR

HÉT ZAKELIJKE FESTIVAL VAN NOORDOOST-NEDERLAND

Netwerken in een festivalsetting: inspirerende presentaties *trainingen *culinaire verrassingen *creatieve netwerkmogelijkheden *workshops *food trucks

VOOR MEER INFORMATIE: EVENEMENTENHAL.NL/FESTIVALZ

Festival-Z nieuw zakelijk topevenement voor Noordoost-Nederland Hardenberg - Een nieuw evenement op de zakelijke kalender: Festival-Z. Het belooft hét verrassende businessen netwerkevent voor Noordoost-Nederland te worden. Dinsdag 22 november is de dag waarop ondernemers elkaar ongedwongen kunnen treffen in een unieke open festivalsetting. Op Festival-Z in Hardenberg komt het beste van twee werelden samen: interactieve productpresentaties en boeiende workshops, gegoten in een unieke festivalsetting. Dat betekent dat je bijvoorbeeld inspirerende presentaties van grote namen en regionale ondernemers aanschouwt vanaf een zitzak, daarna een training in de theatercorner volgt en vervolgens een speeddate-sessie met Nanno Busker. Ondertussen kun je netwerken tussen foodtrucks en entertainmentpodia, terwijl je geniet van de uiteenlopende culinaire verrassingen.

Dit wil je niet missen Of je nu een ondernemer uit het midden- en kleinbedrijf bent, eigenaar, directeur, manager of zzp’er, het maakt niet uit: Festival-Z gaat voor ieder ondernemingsgezind persoon uit de regio Noordoost-Nederland een geweldige ontmoetingsplek worden. Bestel daarom vandaag nog kaarten, dan weet je zeker dat je er 22 november ook bij bent. Tijdens Festival-Z kunnen 40 ondernemers een ludieke presentatie van hun product of dienst geven. Iets voor jou? Bel voor meer informatie 0523-28 98 98 of mail naar hardenberg@ evenementenhal.nl.

Festival-Z wordt 22 november 2016 van 11:00 tot 17:00 uur gehouden in Evenementenhal Hardenberg op de Energieweg 2. Kaarten à € 95,– (inclusief € 20,– aan consumptiebonnen) zijn via evenementenhal.nl/Festival-Z verkrijgbaar.


Toneelgroep Oostpool speelt Demonen 1 OKTOBER TOT EN MET 17 DECEMBER Dit najaar speelt Toneelgroep Oostpool Demonen van Lars Norén in de Nederlandse theaters. Ook in een aantal theaters in Oost-Nederland staan voorstellingen gepland. Wat begint als een spontane borrel met de buren, mondt uit in een chaotische avond waarin onderdrukte angsten, fantasieën en frustraties de kop op steken. Marcus Azzini regisseert Daan Schuurmans en Kirsten Mulder in dit liefdeshellevuur. Kaartverkoop via: www.toneelgroepoostpool.nl/seizoen-2016-2017/Demonen

Thorbeckelezing in Zwolle 12 OKTOBER Premier Mark Rutte houdt in Zwolle de vijftiende Thorbeckelezing. Het thema van de avond is de regeerbaarheid van Nederland. Na afloop van de lezing is er een debat onder leiding van de Zwolse Thorbeckedeskundige dr. Jan Drentje. De bijeenkomst vindt plaats van 19.00-21.00 uur in schouwburg Odeon in Zwolle.

Business- en netwerkevent: Festival-Z Dick Ket, Dubbelportret van Dick Ket en zijn vader, zwart krijt en houtskool op karton, 1938 Collectie Rijksmuseum

Dick Ket. Magisch tekenaar 17 SEPTEMBER - 4 DECEMBER Museum Arnhem presenteert de tentoonstelling Dick Ket. Magisch tekenaar. Met ruim 400 werken heeft Museum Arnhem de grootste collectie van Dick Ket in Nederland. De tentoonstelling zoomt in op zijn kunstenaarschap en in het bijzonder zijn unieke tekenkunst. Te zien zijn tekeningen, voorstudies en brieven van de jong gestorven kunstenaar uit de eigen collectie, aangevuld met belangrijke werken uit het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, Gemeentemuseum Den Haag, Centraal Museum, De Fundatie en Museum More.

Regio Zwolle Congres 2016 15 DECEMBER In Theater De Spiegel in Zwolle vindt de vijfde editie plaats van het Regio Zwolle Congres. Het thema is ‘branding van de regio’. Naast inspirerende sprekers op het gebied van branding zal de vijfde editie van de Regio Zwolle Monitor worden gepresenteerd, waarbij de peilstok in de regionale economie wordt gestoken. Ook wordt bekend wie de Ondernemer en Starter van het Jaar in Regio Zwolle zijn. www.regiozwollecongres.nl 68

22 NOVEMBER Festival-Z is de naam voor het nieuwe business- en netwerkevent voor mkb’ers en zzp’ers uit noordoost-Nederland in Evenementenhal Hardenberg. Zo’n 40 exposanten presenteren hun product of dienst op een ludieke en interactieve wijze. Ook zullen er sprekers aanwezig zijn. www.evenementenhal.nl/festivalz

Bierpop 19 NOVEMBER In de Evenementenhal in Hardenberg vindt Bierpop plaats, het festival georganiseerd door Miss Montreal. Bij het muziekfestijn komt een indoorcamping waar tenten staan voor bezoekers om te kunnen overnachten. Per twee personen is er een tent beschikbaar. www.bierpop.nl


Be there First

Nido – Syntos strooimachine www.aebi-schmidt.nl

Aebi Schmidt Nederland BV Handelsweg 8 NL - 7451 PJ Holten Phone: +31 548 37 00 00 Fax: +31 548 37 02 33

Nido – De specialist op het gebied van Gladheidbestrijding!! Aebi Schmidt Nederland heeft de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van gladheidbestrijding. De Nido Syntos natzout-strooimachine is hiervan een exponent. Een oogstrelend design-innovatie met optimale functionaliteit. Beproefde Nido-techniek in een modulair gebouwde kunststof strooimachine. Efficiënt inzetbaar en met lage onderhoudskosten. Natuurlijk Nido!


O N T D E K D E K R A C H T VA N

BEZOEK HET GROOTSTE NOG WERKENDE STOOMGEMAAL TER WERELD

Het Woudagemaal, uniek in de wereld Ontdek de kracht van stoom in het bezoekerscentrum en beleef het mee in 3D. De rondleiding voert je langs de fascinerende techniek van het grootste, nog in werking zijnde stoomgemaal ter wereld. Een indrukwekkende kathedraal van stoom gebouwd in de architectuur van de Amsterdamse School. Dat mĂłet je gezien hebben. Oog in oog met de beschermende kracht tegen het water. Zonder het Woudagemaal zag Nederland er heel anders uit! dinsdag t/m zaterdag zondag

10.00 - 17.00 uur 13.00 - 17.00 uur

Voor openingstijden tijdens feest- en bijzondere dagen n zie op www.woudagemaal.nl

- Unesco Werelderfgoed - Spannende 3D-film - Educatieve activiteiten - Prachtige architectuur - Technisch hoogstandje - Gezellige koffie- en theeschenkerij - Gratis audiotour app in negen talen - Rolstoel- en rollatorvriendelijk

ER

ELD

ER FG

O

E

D

W

Bezoekadres: Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer

t

t

E

MO

ER R LD H

N D I AL

WO

United Nations (GXFDWLRQDO 6FLHQWLÂżF DQG Cultural Organization

GE

I

N

I

TA

t

PA T R I M

O

Ir. D.F. Woudagemaal Werelderfgoed sinds 1998

Magistrale beleving van stoom, architectuur en water


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.