__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

OURDOMAIN AMSTERDAM SOUTHEAST


RA

IR

I LW

EA

OO AR RP

AY

SP

IG

LIN

H A9

AY W H

K

Offices

AL PA

BE

R

E GW

Holendrechtplein (Holendrecht centre)

G

OurDomain Amsterdam Southeast

A PA

Station Holendrecht

SH EU VE E LW G

M

E EIB

D RG

RE

EF

Residential area

Industrial area

RA

EA IR OO

AY

SP

I LW

LIN

AR RP

AMC Hospital

K


OURDOMAIN AMSTERDAM SOUTHEAST

client Blauwhoed investor Greystar landscape architect karres+brands gross floor area Residential: approx. 90.000 m2 Parking: approx. 12.000 m2

Central Station 20 min

M M

status design 2016

M M

AHK

M M

UvA

Amsterdam Science Park

M M

HvA ROCvA

M M

HvA Amstel 11 min

M M

M M

HvA

Student accommodation

M M

VUmc

M

M M

ROCvA

Bijlmer Arena 3 min

M M

LOCATION

Community Campus OurDomain Amsterdam Southeast, located on a Amsterdam cultural axis in Amsterdam, marks a new impulse. Strategically located next to an academic hospital and train station, the campus with its critical mass of HvA approx. 1.500 apartments and amenities introduces a first residential centre in a predominantly office area. This new campus is the catalyst that ignites the long desired change process from mono-functional office AMC area into a multifunctional city district. 3

M M

M

Holendrecht

OURDOMAIN AMSTERDAM SOUTHEAST / Š OZ


OurDomain Amsterdam Southeast is defined by three large housing blocks (A, B and C) around an articulated park allowing for a recognizable residential atmosphere in a predominant office location. The three blocks, with each independent identity, are designed to be cornerstones that mark the park boundary. In this composition, the campus will become the pivotal centre of the area.


OURDOMAIN AMSTERDAM SOUTHEAST / © OZ


CONCEPT

The urbanistic objective of the OurDomain campus is to introduce fundamental change, generate new connections and facilitate social space that inspires its users. Inserting three large housing blocks (A, B and C) around an articulated park allows for a recognizable residential atmosphere in a predominant office location. The three blocks, with each independent identity, are designed to be cornerstones that mark the park boundary. Together with the two existing buildings which will be transformed into student housing and medical startups, the campus will become the pivotal centre of the area. The lush, inviting landscape design by karres+brands adds articulated topography to the park. The residual soil of excavating the underground parking garage is used to make small-scale hills that render local quality, give the area a strong identity and inspire people to make use of it.

BLOCK D BLOCK C

BLOCK B

BLOCK E

OURDOMAIN AMSTERDAM SOUTHEAST / Š OZ

BLOCK A

6


BLOCK A


OURDOMAIN AMSTERDAM SOUTHEAST / © OZ


BLOCK A

Cascading shape creates

Active plinth and relation

human scale and good

to the park with use of roof

orientation

gardens

Colour concept and identity

With a surface of 40.000 sqm and almost 1.000 student apartments, building A is huge in size. One of the main goals is to give this big building a clear housing expression and human scale, to avoid an abstract mass similar to the bigger offices already there. The program for this building, with the large number of small apartments without balconies, has little architectural elements available to give it character. Its cascading facade on two sides, therefore, immediately gives the building its own architectural expression and anchors it in its surrounding. The general idea behind this scheme is not to focus on shaping a 1.000 apartment building but rather the opposite; to carve out parts of the initial envelope given in the urban plan to shape the volume. The cascading landscape also adds a focus to the collective program, the general spaces that can boost the quality of living and will give students a further reason to live here rather than anywhere else. It is our experience with other student housing projects, specifically the Ravel Residence with 800 apartments, that all the extra services, study areas, restaurant, different outdoor spaces etcetera are highly appreciated by students living there.

OURDOMAIN AMSTERDAM SOUTHEAST / Š OZ


BLOCK B


OURDOMAIN AMSTERDAM SOUTHEAST / © OZ


BLOCK B


OURDOMAIN AMSTERDAM SOUTHEAST / © OZ


BLOCK B Block B is designed as a cornerstone with a low wing and a high tower that marks the park entry to the metro station. It has an eloquent build up with a central corridor with the smaller apartments on the North-East façade and the larger apartments with balconies at the South-West façade. On its shackled volumetric design it has a recognizable enveloping grid pattern. This pattern introduces a human scale, translated into the grid. The peculiarity of the grid is that on the outer side it is attached to the building and on the inner side it is detached. The pattern has become an independent statement of rhythm and measure designed as a concrete grid that envelops a wooden building. This materialization is thought to unite the atmosphere of living and working. A building that is refined and not too delicate. The wood creates a natural and homely atmosphere. Large vertical operable French doors dictate the façade, allowing for light deep into each apartment and a grand view outward. The concrete grid makes the facade numerable and gives the building rhythm and a humane scale. We cherish the wooden facade that gives the dweller a residential feeling. facade with soundbox

balconies in grid relation to park - architecture - privacy orientation balconies

OURDOMAIN AMSTERDAM SOUTHEAST / © OZ

grid on facade proportion - rhythm - human scale


COMMUNITY CAMPUS AMSTERDAM / © OZ


BLOCK C


OURDOMAIN AMSTERDAM SOUTHEAST / © OZ


COMMUNITY CAMPUS AMSTERDAM / © OZ

20


BLOCK C

CONNECTION BETWEEN BUILDING AND PARK ORIENTATION

relation building and park

orientation

Unlike block A and B, the volume of block C will have to respond to neighbouring existing buildings and make use of the opportunities that this setting offers. The gradual build-up of the block ensures the visibility of the neighbouring buildings from the campus. Additionally, by making a passage at ground level, a physical connection is established. This ensures a direct relation between the existing building and the new landscape. Besides this integration, the west end of block C is provided with more sunlight in the new passage, which creates a pleasant living environment for the new residents on this side. Furthermore, the shared terraces (which belong to the residences) complement the wide range of places that the park already offers and make people part of the public space within the security of their own home. Shaping taking into account PROGRAM & ENVIRONMENT

maximum building enveloppe shaping program and context

21

OURDOMAIN AMSTERDAM SOUTHEAST / Š OZ


BLOCK C


OURDOMAIN AMSTERDAM SOUTHEAST / © OZ


www.OZarchitect.nl

Profile for OZ architect

OZ OurDomain Amsterdam Southeast  

OZ OurDomain Amsterdam Southeast  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded