OZ Hotel Breeze

Page 1

HOTEL BREEZE AMSTERDAM


Amsterdam


HOTEL BREEZE IJburgopdrachtgever Dutch Green Company Amsterdam programma Hotel: 9.343 m2 198 “Zero Energy Rooms” 6 suites Horeca: 934 m2 bvo 35 parkeerplaatsen in samenwerking met NWA architecten Doos Architects oplevering 2019

HOTEL BREEZE AMSTERDAM

In opdracht van Breeze EWF is het Breeze hotel ontworpen aan de kop van de IJburghaven. Deze haven ligt centraal in IJburg en heeft via een sluis een directe verbinding met het IJmeer. De haven is voor de pleziervaart en rondom zijn kantoren, woningen en horecagelegenheden gesitueerd. Direct naast de sluis aan de noordzijde van de haven naar het IJmeer komt een pleintje. Dit plein ligt prachtig op de zon en van hieruit heeft men een goed zicht op de haven. Het Breeze hotel is direct aan het plein gesitueerd. De entree en het restaurant en de bar liggen aan het plein en krijgen hun terrassen aan deze ruimte. Zowel aan het hotel als ook langs de Bert Haanstrakade zorgt een pergola / luifel voor een goed kader rond het plein. Het hotel staat met zijn kopgevel aan de Bert Haanstrakade, met uitzicht op het IJmeer. De andere kopgevel staat direct in het water, een kanaal dat uitkomt in de haven. Over het plein is een fiets- en voetgangersroute gepland, met een toekomstige brug naar de Krijn Taconiskade waarmee de verbinding met de IJburglaan gerealiseerd gaat worden. Het 11 verdiepingen hoge hotel heeft straks een zeer markante positie aan de kop van de haven en het IJmeer. Het gebouw Voor het maken van het ontwerp voor het Breeze hotel geldt een zeer hoge duurzaamheidsambitie; het moet een “Zero Energy Hotel” worden met een Breeam Excellent score. Dit betekent dat de installatie is opgezet volgens het concept van “Earth, Wind & Fire” en de gevels, het dak en de luifels geheel bekleed moeten worden met “fotovoltaïsche cellen”. Het hotel staat op een parkeergarage, die doorloopt in het naastgelegen woningbouwcomplex en onder het plein aan de haven.

Op de begane grond bevindt zich aan de pleinzijde de entree en via een ruime tourniquet komt men in de entreelobby. Direct aansluitend op de lobby zijn de loungeruimte, restaurant en bar gesitueerd. Vanuit deze horecaruimte heeft men direct toegang tot de terrassen op de plein voor het hotel. Op de 1e t/m de 9e verdieping bevinden zich de 195 “Zero Energy kamers” en op de 10e verdieping bevindt zich een zestal suites, een fitnessruimte en de club / barruimte. Deze skybar heeft een prachtig balkon met zicht op het IJmeer. De gevel is opgebouwd uit verticale raamstroken en horizontale glazen panelen. De PV panelen zijn gepotdekseld gemonteerd, waardoor deze nog meer op het licht gericht zijn. De donkere glazen panelen hebben een fijne gebobbelde oppervlaktestructuur, die een matglans geeft aan de panelen. De donkere verticale raamstroken krijgen een blank aluminium kader dat gespannen is tussen de blank aluminium horizontale banden. De ramen van de hotelkamers zorgen voor een goed contact met de omgeving en geven via het plafond veel daglicht in de kamers. De horizontale band op de 1e verdieping verbindt de luifels / pergola en het hotel tot een ruimtelijk systeem. Het hotel en het plein vormen hiermee een onlosmakelijke eenheid. De bijzondere ligging van het hotel, als scharnierpunt tussen het IJmeer en de IJburghaven, samen met het hoogwaardige duurzaamheidconcept maken het Breeze hotel tot een uniek project.

HOTEL BREEZE / © 2019 © OeverZaaijerBEGANE GROND

4

4

2

5

3

5

5

5

5

5

4

1

2 1

Food tr

uck

2

1. Entree / lobby 2. Horeca Bijeenkomstfunctie 3. Keuken 4. Kantoor 5. Techniek / berging

HOTEL 1000MAHLER BREEZE / © /© 2019 OZSTANDAARD VERDIEPING

1 1 1

1

1

10E VERDIEPING

1 2

5

1. Hotelkamer 2. Bijeenkomstfunctie Overig skybar 3. Bijeenkomstfunctie 4. Fitness 5. Techniek

1

3 4

3 1

HOTEL BREEZE / © 2019 1000Mahler /© OZNATUUR VERTAALD IN EWF-PRINCIPE

8

Via een warmteterugwinningssysteem wordt de warmte opgeslagen in de warmte-koude-opslaginstallatie. Teveel aan lucht verlaat de schacht.

Winddruk duwt warme lucht schoorsteen in

2

7

Eenmaal boven komt de lucht langs een warmtewisselaar

Lucht wordt beregend met water van 13 oC

3

6

Lucht wordt warmer en stijgt weer op

Koele lucht wordt ruimte ingeblazen

4

5

Warme lucht verlaat de ruimte en wordt door de zonneschoorsteen afgezogen

ZONNESCHOORSTEEN

1

KLIMAATCASCADE

Warme lucht waait via turbines dakruimte binnen

Overschot aan koude/warmte wordt opgeslagen in de warmte-koudeopslaginstallatie

Ontwikkelcombinatie Breeze EWF ontwikkelt Hotel Breeze op de kop van IJburghaven in Amsterdam. Dit unieke 11 verdiepingen tellende hotel van 36 meter hoog omvat 195 hotelkamers en een ondergrondse parkeerkelder. Dit hotel wordt het eerste gebouw ter wereld wat op deze manier principes uit de natuur toepast. Dit Earth Wind & Fire Concept (EWF-Concept) is gebaseerd op het gebruik van toepassingen uit de natuur gecombineerd met high-tech materialen en uitstraling. Hiermee zijn de hotelkamers op jaarbasis nagenoeg energieneutraal.

Het Earth Wind & Fire-Concept van onderzoeker dr. ing. Ben Bronsema is ontstaan in samenwerking met de TU Delft en de TU Eindhoven. Hotel Breeze is het eerste gebouw waarbij dit Concept wordt toegepast. De belangrijkste onderdelen zijn: • De klimaatcascade (koeling, verwarming en reiniging lucht d.m.v. natuurlijke airco) • De zonneschoorsteen (zon-gedreven ventilatie en verwarming) • De powerfaçade (zongevel) HOTEL BREEZE / © 2019


www.OZarchitect.nl