Page 1

maandag 17 juni 2019 Mezrab Storytelling D’Angelo bezorgde Anastasis tintelingen

foto Robin Aysha Clemens

De eerste keer De jeugdherinneringen van Theater Artemis p4

Havenmeester Eric: alles onder controle p13 De overeenkomst tussen Oerol en Centre Pompidou p17 Verse Oerol-bezoekers over (snode) plannen p18


Botanical Wasteland BOOGAERDT/VANDERSCHOOT & TOUKI DELPHINE

Na Oerol ook in jouw biotoop: Almere – Amstelveen - Amsterdam – Den Haag - Drachten – Haarlem Leeuwarden - Nijmegen – Rotterdam - Schiedam – Tilburg – Utrecht

jan ’20

feb ’20

Omdat iedereen ertoe doet

Gratis entree Open vanaf 11.00, Live music 23:00

Kunst en cultuur zorgen voor zingeving en verbinding. We leren anders te denken en we krijgen een bredere kijk op de wereld en elkaar. Zodat we met meer begrip met elkaar kunnen samenleven. Daarom ondersteunt VSBfonds culturele initiatieven waarbij verbinding tussen mensen en kunst centraal staat. Heeft u een idee om mensen te betrekken, verbinden en verrijken? Kijk dan eens op www.vsbfonds.nl of uw plan voor ondersteuning in aanmerking komt.

vsbfonds.nl

tr.nl/botanical

iedereen doet mee

de bezoekers van het Over het IJ Festival, de kinderen van JINC, de studenten van de beurs, de vrijwilligers van de Voorleesexpress, de acteurs van Toneelvereniging NieuwLeven, de leerlingen van de Weekendaca, de jonge dichters van Nowhere, de bezoekers van buurtrestaurant Apeldoorn Zuid, het publiek van Holland Opera, bewobuurtcamping, bezoekers van Kunsthalkade , de reizigers van Zeereis in het Scheepvaartmuseum, de zangers van Popkoor The Happening, de buurtgenoten de Vonk, de kinderen van Hoedje van Papier, voor gebruikers van Dorpshuis SchingenSlappeterp, de bezoekers van Grachtenfestival, de ouderen van Fit-Art, de bewonderaars de Hermitage, jongeren van Young Art F muzikanten van de Koninklijke Harmonie van Lottum, buurtbewoners van

VR.14 Creedence Clearwater Revival undercoversessie ZA.15 Komen Lopen oude krakers & recente klasiekers

ZO.16 Red Hot Chillipeppers undercoversessie A Tribute To ...

Met bandleden van o.a. Prof Nomad, Van Dik Hout, Independent, Wild Romance, Bløf, The Scene, Gigantjes, Beeswamp, Mimezine & Analoques ...

MA.17 Neil Young DI.18 David Bowie WO.19 Chic, Nile Rodgers D0.20 Abba VR.21 O’Nine classic rock & pop ZA.22 Crystal Dream pop, rock & classics

Bar Dancing Wyb | Oosterburen 11 Midsland | 0562-448930


binnenkomst

Onze eerste keer tekst Celesta Mensah & Radboud de Bree

Radboud: ‘Van vrienden die het vaker hebben gedaan, hoorde ik dat het heel gaaf is. Dat je je eraan moet overgeven. Sommigen hebben het al zes keer gedaan. Ik moest het nog maar zien. Je staat eerst uren te twijfelen over wat je aantrekt. Je wil je leuk presenteren, maar het moet ook praktisch zijn. Gedoe dus, en wat krijg je? Een hoop drama. En kan ik er straks m’n aandacht wel bijhouden als ik dat biertje nog neem?’ Celesta: ‘Ik begrijp je. Voor mij is het ook mijn eerste keer. Ook ik vroeg me af wat ik moest aantrekken naar de eerste voorstelling. Een zomerjas, regenjas, winterjas? Je weet het gewoon nooit. In elk geval altijd een extra sweat-

er mee. En wat is dat heuptasje een geweldige trend. Lekker snel en efficiënt!’ Radboud: ‘Welke voorstelling bezocht je?’ Celesta: ‘Firebird. Het begon met een boswandeling om half elf ’s avonds. Zeker honderd mensen liepen mee. Over de afstand maakte ik me niet druk, want het uitzicht was magisch en de show nog beter.’ Radboud: ‘Ik fietste voor het eerst naar de Vijfpoort, op een overvol fietspad tussen de veteranen. Na wat biertjes en mijn eerste jutters fietste ik weer terug. Het was rustiger, de zon was al onder en toch was de lucht helder verlicht. ‘Lichtende nachtwolken’ hoorde ik later.

De eerste keer

Dat was mooi. De Brandaris had ik niet nodig om mijn weg te vinden.’ Celesta: ‘Pfoe, ja, dat fietsen. Ik had hier in een dag al meer gefietst dan normaal in een jaar. Heb jij al voorstellingen gezien?’ Radboud: ‘Nog niet, het neemt in de eerste dagen wat meer tijd in beslag om in de flow van de krant te komen, al is het hartstikke leuk werk. Ik heb zin om vanavond wat te gaan bekijken. Ik ben klaar om me te laten overdonderen!’ Celesta: ‘Verbaas jij je ook over hoe veilig iedereen zich hier voelt? Ik hoorde mensen zeggen dat ze hun auto niet op slot doen of de voordeur van het slot laten. Er loopt toch niemand naar binnen. Daar moest ik wel aan wennen. Wat ook anders is: ik hou enorm van katten maar ik zie op het eiland alleen maar honden!’ Radboud: ‘Ik stond zaterdagavond op de Betonning in de zon een biertje te drinken met de dagkranters. Mensen droegen gedichten voor en vertelden verhalen. Het programma is zo divers. Theater en muziek, oké, maar er valt zo veel meer te ervaren.’ Celesta: ‘Mijn moeder heeft me gevraagd haar elke avond te bellen om verslag uit te brengen. Dat lijkt me wat veel van het goede, maar ik kom er ook gewoon niet aan toe. Er is zo veel te doen en te zien. Het geeft me energie en ik voel me gelukkig dat ik hier ben. Het was even wennen, maar nu ben ik aan het genieten!’

3

Jinek op Oerol Presentator Cornald Maas nodigt elke dag een bijzondere gast uit in talkshow Opium op Oerol, te zien op NPO 2 van maandag t/m vrijdag om 19:15 uur. Vandaag is Eva Jinek te gast. Kijk mee op de buis of wees er live bij naast de StayOkay!

Word Vriend! Vrienden word je niet zomaar, maar vrienden worden met Oerol is niet moeilijk. Met een kleine jaarlijkse bijdrage profiteer jij van de geneugten die het eiland en het festival te bieden hebben. Zo heb je eerder toegang tot de online kaartverkoop, en doe je je voordeel met allerlei vriendenacties. Ga naar het Vriendenhuis op de Westerkeyn en regel het.

Download de Oerol-app De prachtige krant die je nu voor je hebt, is natuurlijk onmisbaar, maar we doen graag een goed woordje voor de Oerol-app. Heel handig: bekijk de laatste programmawijzigingen – het eilandweer blijft onvoorspelbaar -, bestel je tickets en plan je route op de Fietskaart. Gratis voor Android en iOS.

Tas met bandoneononderdelen vermist! Carel Kraayenhof (die koningin Máxima aan het huilen kreeg) is zijn rugzak kwijtgeraakt bij West aan Zee. De tas is een donkergroen model van Adidas, met drie zwarte ritsen en een gele rits. Inhoud: portemonnee met bankpasjes, rijbewijs, ov-pas, zwarte regenjas en broek, zwart kunstleren gereedschapsetui, leesbril en Sanex deodorant. Bier voor de eerlijke vinder of de gouden tip: info@oerol.nl.

foto Nichon Glerum

Kerkbezoek is voor velen een bron van goddelijke verlichting, maar op Oerol komen intellectueel en spiritueel inzicht tezamen. De zondagsmis in de Meslânzer kerk in Midsland kreeg gisteren bezoek van de makers van In Search of Democracy 3.0. De gemeente werd verlicht over het project, dat de staat van de democratie in Europa onder de loep neemt.

Was getekend

Striptekenaar Emma Ringelding observeert en tekent Oerol.


4

maandag 17 juni 2019

achtergrond

Hoe was jouw eerste sekservaring? Je eerste sigaretje? De eerste keer dat je je buitengesloten voelde? Dat je uit de bocht vloog en kotsend over de brug hing? Misschien is het te lang geleden. Misschien denk je er liever niet aan terug, wil je het ‘lekker wegstoppen’. De acteurs van Theater Artemis – tussen de 16 en 21 jaar – kunnen zich de eerste keer nog goed voor de geest halen. Ze praten over hun memorabelste ‘eerste keer’. tekst Kiriko Mechanicus foto’s Robin Alysha Clemens

De tieners van Theater Artemis De eerste keer  …dat ik loog In groep 1 nam ik de hamertje-tikset van school stiekem mee naar huis en loog erover tegen de juffrouw. Ik ben het nog steeds niet vergeten. (Matthijs, 20)

 …niet meer knuffelen

‘In groep 1 nam ik de hamertje-tikset van school stiekem mee naar huis en loog erover tegen de juffrouw. Ik ben het nog steeds niet vergeten’

 …naar de tering gaan

 …seks

Ik was 15. Na de schoolmusical hadden we een afterparty, mijn eerste echte feestje. Er werden biertjes verkocht. Ik had nog nooit gedronken, maar vond dit wel een geschikte gelegenheid. Na drie biertjes kon ik niet meer op m’n benen staan. Ik ben keihard met m’n hoofd tegen de fietsenstalling geklapt en ben het hele terrein afgegaan op zoek naar mijn fietssleutel, die ik de hele tijd in mijn hand had. (Tim, 21)

Mijn eerste keer seks was op mijn veertiende, dronken op een speelpleintje. Het was heel snel en rommelig. We spraken af het er nooit over te hebben, maar nu staat het in de krant. (Joris, 18)

Als kind vond ik het heel fijn om met mijn vader te knuffelen. Mijn neef van 20 zei dat dat niet cool was. Ik moest toen heel hard huilen, ik snapte het niet. Sinds wanneer is het tonen van liefde niet cool? Toch besefte ik laatst dat ik niet zo graag meer knuffel met mijn vader. Misschien betekent dat dat ik nu volwassen ben. (Joris, 18)

 …iemand slaan

 …onafhankelijk

 …anders

Mijn twee oudere zussen hebben zich mijn hele puberteit over mij ontfermd. Zij waren er heel erg op tegen als ik ging drinken of feesten, terwijl ze dat zelf natuurlijk allang deden. Pas vanaf dit jaar heb ik het gevoel dat ik volwaardige gesprekken met ze kan voeren over wat het betekent om tiener te zijn. (Sayo, 18)

Ik woon naast een basisschool. Als ik met mijn familie langs de school loop, groeten onbekenden mijn moeder, maar nooit mij of mijn zussen. Pas later kwam ik erachter dat mensen dat doen omdat mijn moeder wit is en wij getint zijn. (Sayo, 18)

 …FOMO (fear of missing out) Ik ben af en toe best jaloers op mijn vrienden als ik op sociale media zie dat ik een feestje heb gemist, waarvoor ik niet ben uitgenodigd. (Lisa, 17)

 …onzeker Ik was vroeger heel verlegen, ik werd heel erg gepest. In de brugklas keerden alle jongens zich tegen mij. Ik wist zeker dat het aan mij lag. Ik ben me gaan gedragen naar wat zij wilden zien. (Luuk, 18)

Na een repetitie moest ik door naar de geschiedenisles, maar ik had nog wat mascara en eyeliner op mijn gezicht. Een klasgenootje maakte me uit voor ‘vieze vuile kankerhomo’. Ik kreeg kortsluiting in mijn hoofd en heb ’m vol in z’n gezicht geslagen. Gelukkig kreeg ik geen straf. Hij wel. (Luuk, 18)

 …volwassen voelen Mijn moeder neuriede vroeger altijd een liedje voor me. Voor het slapen gaan, wanneer ze de was deed. De dag na mijn dertiende verjaardag besefte ik ineens dat ze ons liedje niet meer voor me zong. Kennelijk was ik er te oud voor. Maar ik wilde helemaal niet ouder worden. (Lisa, 17)

 …man zijn De eerste keer dat ik kleren mocht kopen bij de Jack & Jones en niet bij de CoolCat, voelde ik me eindelijk een man. (Joris, 18)

 …schaamteloos dansen Voor mijn zestiende verjaardag had ik mijn vrienden en familie tegelijkertijd bij mij thuis uitgenodigd. Dat klinkt als een recept voor onheil, maar iedereen stond samen te dansen. Ik heb voor het hele gezelschap ‘Ademnood’ van Linda, Roos en Jessica opgevoerd, samen met mijn moeder en mijn tantes. (Luuk, 18)

 …buitengesloten Ik had voorgesteld om met een groepje uit mijn klas naar de Ardennen te gaan. Ik had de vakantie helemaal georganiseerd, geboekt, betaald. Twee weken voor de vakantie was ik vreemdgegaan met een van de meisjes van die vakantie. Ik ging toen niet meer mee, was heel erg bang dat ik buiten de groep zou vallen. (Joris, 18)

  …loslaten Op mijn zestiende kwam ik erachter dat ik homoseksueel ben, toen ben ik ook uit de kast gekomen. Toen pas kon ik mezelf zijn. (Luuk, 18)

Party Dialogues nodigt je uit op het puberfeestje van jouw verleden. Dé plek voor een eerste keer. In deze anarchistische voorstelling predikt Theater Artemis in het slang van nu, dans je samen met de spelers op de duistere klanken van producent Marijn Brussaard, en kom je in nostalgische verwarring de partykerk uit.


achtergrond

De eerste keer

‘Mijn eerste keer seks was op m’n veertiende, dronken op een speelpleintje. Het was heel snel en rommelig. We spraken af om het er nooit over te hebben, maar nu staat het in de krant’

‘De eerste keer dat ik kleren mocht kopen bij de Jack & Jones en niet bij de CoolCat, voelde ik me eindelijk een man’

18 Theater Artemis Party Dialogues

17–22 juni, 17:00, 20:30 Parkeerplaats Heereweg – Midden, €14,50

5


foto Michiel Landeweerd


maandag 17 juni 2019 De eerste keer

programma

uitgelicht foto Diewke van den Heuvel

De Waterlanders maken vuur Prometheus stal het vuur van de goden en gaf het aan de mensheid. Maar wat deed die er vervolgens mee? De voorstelling Eindgebruiker stelt de uitwassen van deze overmoedige daad aan de kaak. In verschillende scènes ondervind je de gevolgen van klimaatverandering, technologie, de sloop van de natuur. Is er nog hoop?

25 Waterlanders Eindgebruiker

18–23 juni, 10:30, 14:30 Folkshaegeskoalle – Oost, €14,50


8

maandag 17 juni 2019

programma

Expedities Elke dag lichten we twee Expeditieprojecten uit. Je vindt het overzicht van alle projecten op de website en in de app. De expedities zijn van zaterdag 15 t/m zondag 23 juni doorlopend toegankelijk tussen 11:00 en 17:00 uur.

Pop-up performance Dagelijks tussen 13:00 en 18:00 uur

West-Terschelling 13:00 uur / 14:30 uur / 16:00 uur / 17:00 uur (25 min) Babok / PolderCoaster Een energieke, hilarische, luidruchtige en interactieve straatvoorstelling, geïnspireerd op achtbanen. 13:00 uur (doorlopend tot 18:00 uur, ieder kwartier) Eva van Pelt / HIER - concert voor één Eva zoekt naar de schoonste vorm van contact met haar publiek door een jaar lang concerten voor één persoon te spelen.

foto Marten Winters

foto Maze de Boer

Man op het veld

Under The Surface

Ieder stukje land op Terschelling heeft van oudsher een naam, die vaak iets vertelt over het gebruik van die plek, of een gebeurtenis die daar plaatsvond. Voordat er een kadaster bestond, gebruikten de eilanders veldnamen om aan te geven van wie een bepaald stukje land was. Multidisciplinair kunstenaar Marten Winters zet de namen, gezegden, woorden en gebruiken van Terschelling in om de poëzie terug te brengen in het landschap en deze te vertalen naar het nu. Een grootschalige installatie neemt je mee, dwars door de tijd.

Stap in een wereld van illusies en zinsbegoocheling. Wat zie je en wat denk je te zien? Om de problematiek rond water invoelbaar te maken, ontwierp Maze de Boer een installatie die inspeelt op het stijgende zeeniveau. Vanaf een hoog uitkijkpunt kun je tientallen bootjes op het droge zien liggen, midden in een duinpan. Wat is hier gebeurd? Pas bij nadere inspectie zie je wat er aan de hand is, en waar je eigenlijk naar kijkt. Het spel kan pas beginnen als jij er bent!

Marten Winters Man op het veld C

Maze de Boer / Transnatural Under The Surface F

17–23 juni, 11:00–17:00 uur Griene Pôlle – West

17–23 juni, 11:00–17:00 uur Geitepark – Midden

Minsken fan Oerol

13:00 uur / 16:00 uur (120 min) Mardulier en Deprez / Mezelfie Tijdens Mezelfie wissel je je eigen perspectief in met dat van een camera. Zet snel je VR-bril op! 13:30 uur / 15:30 uur (20 min) Aramelo / (Un)folded Twee speelse types nemen je mee op een reis waarin ze de trampoline als object herontdekken. 13:45 uur / 15:00 uur / 16:15 uur (30 min) Guerrilska / Messias Gezocht! Zing en laat je omdopen tot volgzame aanhanger van de collectieve alleenzaamheid. 14:00 uur / 16:30 uur (20 min) Fontys Academy for Circus and Performance Art Als afsluiting van hun eerste studiejaar komen studenten van ACAPA naar Terschelling om speciaal voor Oerol een voorstelling te maken.

Midsland 13:00 uur / 14:30 uur / 16:00 uur (30 min) Herbie Treehead / Anarchic Pantomime Showcase Therapy Session Een echte neppe zeeleeuw en een levensgrote orka op droog water. Tragedie, drama, een valse glimlach en al het andere dat niet bestaat. 13:00 uur / 14:30 uur / 16:00 uur / 17:30 uur KNOT Kollektiv / Internal Jogging Performance collectief KNOT Kollektiv zoekt via dans en performance naar de meest fundamentele vorm van connectie: lachen. 14:00 uur / 15:30 uur / 17:00 uur (30 min) Pete Anderson / Unstable acts Al 20 jaar maakt hij mensen over de hele wereld aan het lachen met zijn 3 meter hoge ladder, wat messen en een kilt. 13:30 uur / 15:00 uur / 16:30 uur (30 min) MAN || CO / Rat Race Runway Vijf vrouwelijke millennials zijn in de spelshow Rat Race Runway beland. Ze zetten alles op alles om de ander te overtreffen. 13:00 uur (doorlopend tot 18:00 uur) Sara Nuytemans / Rise & Shine Op de pop-up toren Rise & Shine ervaar je aan den lijve hoe het is om groot applaus te ontvangen. 14:00 uur / 15:30 uur / 17:00 uur (30 min) Guillermo Leon / Remember the show Guillermo’s onwerkelijke wereld is niet alleen een performance, maar ook een life experience.

Mooiste kop die we lazen op zoek naar ontroerende verhalen over het eiland: ‘Waddeneilanden verhogen zin in seks’ — persbureau Ameland foto Robin Alysha Clemens

Dick (bijna 5) en Lily (6) zijn voor de eerste keer op Oerol. ‘Dit is echt de allerheerlijkste vakantie ooit. We gingen gister naar het strand en we hebben vandaag al vijf koekjes gegeten!’


programma

de Betonning locatie

14:00

15:00

Hosts: Jennifer Muntslag en Dionne Verweij 16:00

Hoofdpodium

17:00 DJ Jairzinho

Muzikale dag­opening

Serre

18:00

Aafke Romeijn

19:00 DJ Jairzinho

Het Grote Onbekende

Vangst van de Dag

9

De eerste keer

20:00

45ACIDBABIES

DJ Jairzinho

Mezrab Storytelling Anastasis

Het Systeem

Nineties kids kunnen D’Angelo nu nog niet uit hun hoofd zetten. Met zijn dromerige ogen, volle lippen en breed in de buik gebouwde sixpack was hij een sekssymbool voor r&b-liefhebbers. Ook de jonge Anastasis bezweek. Hij beleefde in zijn puberteit een onschuldige eerste keer met hem. tekst Aybala Carlak foto Flores De Kraker

Wachtend op zijn eerste date met een meisje van de middelbare school, ontdekt Anastasis Sarakatsanos dat hij toch meer voelt voor het uiterlijk van D’Angelo dan voor het meisje met wie hij heeft afgesproken. In de etalage van een winkel ziet hij de clip van ‘How does it feel’, waarin de zwoele zanger zijn spieren ritmisch en sensueel aan- en ontspant. Het bezorgt de arme jongen tintelingen door zijn hele lijf. Hier ontdekt hij zijn geaardheid. Om 18:00 uur in de Betonning vertelt de charismatische Anastasis over deze eerste keer. Hij verwoordt het als ‘een zaadje dat werd geplant voor mijn lange weg naar zelfontplooiing’. Dat vraagt om een vervolgverhaal, en dat komt er,

wanneer hij vertelt over de laatste keer dat hij verliefd werd, een aantal maanden geleden. Anastasis eindigt met een verhaal over Sherazade, de vertelster van de verhalen van Duizenden-een-nacht. Deze Mezrab-avond verwarmt je van binnen.

‘Dit plantte een zaadje voor mijn zelfontplooiing’ Verhalenverteller Anastasis - in het Grieks herrijzenis - Sarakatsanos spreekt de mensen op Mezrab schitterende woorden toe.

de Westerkeyn locatie

10:00

11:00

12:00

13:00

14:00

Host: Tim Hartog 15:00

16:00

17:00

18:00

19:00

Hoofdpodium Tramontana

20:00

21:00

22:00

Onipa Janna Lagerström

Eran & Satijn op de Westerkeyn

Really Nice Guys

23:00

HAEVN Really Nice Guys

Really Nice Guys

Voorstellingen + interactief, diverse tijden: Radio Sancha / Restvorm (toegang gratis)

Terrein

Voorstellingen, diverse tijden: Bert Hana / Mees Muziek / Compagnie KAiET (toegang €5)

Tentjesvoorstellingen

Oerol College

Black Horse Vlonder

Pop-up

Muziek op straat en in de horeca 12:30 Het Hooivak

Jan Schroën – €5 + drankje

18:00 eetcafé Onder de Pannen

13:00 de Vijfpoort

Rocco Ostermann's Lesebuhne

13:45 Het Hooivak

= geprogrammeerd door Oerol

22:00 Wrakkenmuseum

Journeyman

18:00 Restaurant De Koegelwieck Troubadour René de Beer

22:30 Camping Terpstra

DE BARON

Jan Schroën – €5 + drankje

18:00 Spaans restaurant De Reis

Cool Gipsy Hot Hot

22:30 De Dammesaan

Disco Classics 70's, 80's en 90's

14:00 De Stoep

JACOB RENS OVER KOE HELENA 105 – €

19:00 Midsland buiten podia

The Given Horse

22:30 eetcafé Onder de Pannen

Loungecafé

14:30 de Vijfpoort

Andre Manuel met Dreejklezoew – €8

20:00 eetcafé Onder de Pannen

The Feliciano's

22:30 De Groene Weide

Hessel & Tess

15:00 De Dammesaan

Greg Dylan

21:30 de Vijfpoort

Tim Knol

23:00 Restaurant De Bras

Twitch

15:00 eetcafé Onder de Pannen

THE AMAZING STROOPWAFELS

21:30 Eetcafe de Richel

The Given Horse XL

23:00 Bar Dancing Wyb

Tribute to Neil Young

Braamtheater speelt “de huwelijksochtend van Anatol”

22:00 Camping Mast

Ernst en Sjirk Langhout

23:00 de Vijfpoort

dj Jan van Teake

16:00 de Vijfpoort

the Space Age Travellers

22:00 De Schotse Vier

Ben Reel Band

23:30 De Rustende Jager

the PianoHouse

17:00 eetcafé Onder de Pannen

Maya and Band

22:00 De Stoep

DJ SWOKMASTER

23:59 Camping Terpstra

Valvetronic Brass Band

Frans Doedel

22:00 Kerijf Bar

According to Mary

15:00

17:00

Strandhotel Terschelling (Formerum)

Pleintje Kerijf Bar-OKA18A’damsch koffijhuis

4Tuoze Matroze


Schema voorstellingen

10

maandag 17 juni 2019

Voorstellingskaarten bij Ons Huis en op de Westerkeyn 10:00 tot 22:00 Voorstellingskaarten op de Betonning 14:00 tot 21:00 Snelkassa vóór Ons Huis en op de Westerkeyn 10:00 tot 22:00

West

Locatie

Prijs

Speeldagen

Bijzonderheden

1a

Nieuw Utrechts Toneel / De Nwe Tijd Zo gaat het

Noordsvaarder

12,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Talks: Ga ook naar Futuristen: De Talkshow, dagelijks 12:00, locatie 1.

1b

Nieuw Utrechts Toneel Naar de maan of naar de haaien

Noordsvaarder

12,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Talks: Ga ook naar Futuristen: De Talkshow, dagelijks 12:00, locatie 1.

1c

Nieuw Utrechts Toneel / De Nwe Tijd De Futuristen

Noordsvaarder

16,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Talks: Ga ook naar Futuristen: De Talkshow, dagelijks 12:00, locatie 1.

2

Veerle van Overloop / SHELFISH productions / Club Guy & Roni ONE MILLION PEOPLE AND ME

Oude Helihaven

14,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

wandelvoorstelling

3a

Likeminds / Studio Figur HELD

West-End Theater

11,50 volw. 8,– kind

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

6+

3b

Likeminds / Studio Figur / ROSE stories SSST!

West-End Theater

11,50 volw. 8,– kind

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

2+

4

Strasse THE END - A TRILOGY ON ENDING

CNL

16,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Let op: deel 2 speelt om 16:45 en deel 3 om 23:15 op andere locaties. Zie programma online.

5

mugmetdevuurvliegen / mugmetdegoudentand / House of Nouws Alles moet weg

Dellewal

14,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

6

Naomi Velissariou / Theater Utrecht PERMANENT DESTRUCTION - The HM Concert

Victoria

14,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

7

Alexander Vantournhout Screws

Oude Campus

14,50

vr, za, zo, ma, di wo, do, vr, za, zo

8

Marjolein Frijling / Theo Martijn Wever Fogo Correndo (Lopend Vuur)

Snijderspad

14,50

vr, za, zo, ma, di wo, do, vr, za, zo

Talks: Spelen met vuur! Wo 19 juni 15:00, locatie 8.

9

Theater Rotterdam / Boogaerdt/VanderSchoot / Touki Delphine Botanical Wasteland

Loods Wiegman

14,50

vr, za, zo, ma, di wo, do, vr, za, zo

Muzikale live performance en video-installatie. Zondag 23 juni alleen om 15:00.

10

Orkater / Via Berlin / Ragazze Quartet Lost Tango

Zandafgraving Wulp 14,50

vr, za, zo, ma, di wo, do, vr, za, zo

11

Chantal Acda Püwawau

Bos LU Plak

12,50

vr, za, zo, ma, di wo, do, vr, za, zo

Zondag 23 juni alleen om 16:00.

12

Touki Delphine / Theun Mosk Firebird, een lichtsymfonie

Parkeerplaats Duinmeertje Hee

14,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Onderdeel van The Infectious Event

13

George en Eran producties / de Toneelmakerij Woestijnjasmijntjes

Duinmeertje Hee

14,50 volw. 9,50 kind

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

10+, wandelvoorstelling.

14

SKOFT&SKIEP / Tryater Part-Time Paradise

Camping de Kooi

14,50

vr, za, zo, ma, di wo, do, vr, za, zo

15

Theater Utrecht Immens

Arjensdune

14,50

vr, za, zo, ma, di wo, do, vr, za, zo

16

WALPURGIS / BOT / Kloppend Hert Wij, de verdronkenen

Parkeerplaats Paal 8 19,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Locatie

Prijs

Speeldagen

Bijzonderheden

Midden

10:00

11:00

10:00 – 11:15

12:00

13:0

12:00 – 13:15 12:30 – 13:05

11:00 – 11:35 11:30 – 12:05

10:00 – 10:35

12:30 – 13:50 Engelstalig. Let op: in deze voorstelling wordt een stroboscoop gebruikt. 11:00 – 12:10

11:30 – 12:45

11:00 – 12:30 10:00 – 11:30

17

Stichting Nieuwe Helden / ARSENAAL / Het Zuidelijk Toneel In Search of Democracy 3.0

Kerk Midsland

14,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Zondag 23 juni alleen om 13:00. Documentaireserie 15:15–16:15.

18

Theater Artemis The Party Dialogues

Parkeerplaats Heereweg

14,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Op di en wo alleen de voorstelling van 20:30.

19

Orkater / De Nieuwkomers ILIAS

Duinkuil Zilt

12,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Op zondag 23 juni alleen om 14:30.

20

DEGASTEN BREKEN 4

Bostheater

14,50

vr, za, zo, ma, di wo, do, vr, za, zo

Talks: nagesprek zaterdag 15 juni 14:15.

21

Bart van de Woestijne In order of disappearance

Centaures Plak

14,50

vr, za, zo, ma, di wo, do, vr, za, zo

22

Het Atelier Atelier Route

Noodcamping

25,00

vr, za, zo, ma, di wo, do, vr, za, zo

Oost

09:00

09:00

10:00

11:00

12:00

13:0

1

9:00 – 10:00 wandelvoorstelling

10:30 – 11:30

12:00 – 13:00

Atelier Route 10:15–13:55

Locatie

Prijs

Speeldagen

Bijzonderheden

23

Karina Kroft Othello

Molkenbaks Plak

14,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Zondag 23 juni om 12:45 en 15:15.

09:00

10:00

11:00

12:00

13:0

24

Romana Vrede Who’s afraid of Charlie Stevens

Schuur Luc Lok

14,50

vr, za, zo, ma, di wo, do, vr, za, zo

Zondag 23 juni alleen om 14:30. Talks: donderdag 20 juni.

25

Waterlanders Eindgebruiker

Folkshegeskoalle

14,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

wandelvoorstelling

26

Rudolphi Producties Decemberdagen

Dôbe Badweg Hoorn

14,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Talks: nagesprek maandag 17 juni 16:00.

27

URLAND Bobby Baxter

Cupido’s Plak

14,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Engelstalig

28

Ulrike Quade Company / Strijbos & Van Rijswijk Technostalgia

Duinkuil Hoorn

14,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Zondag 23 juni niet om 18:00 en 20:00. ENG en NL.

29a

Mezrab The Road To Ithaca

Café De Groene Weide

12,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Engelstalig

29b

Mezrab My father held a gun

Café De Groene Weide

14,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Engelstalig

29c

Mezrab De Ontheemden

Café De Groene Weide

12,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

30

Orkater / Lars Doberman De ratten, de riten en het ritme

Under de Wettertoer

14,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Wandelvoorstelling. Zondag 23 juni om 11:00.

31

De Dansers Shake Shake Shake

Zandafgraving Oost 14,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Zondag 23 juni om 12:30 en 17:00.

32

Theater Rotterdam / Boogaerdt/VanderSchoot Walk of things

Stinsweg

5,00

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Wandelvoorstelling. Neem je eigen mobiele telefoon en oordopjes mee.

Walk of things – 10:00, 12:00, 14:00 Haal de downloadlink van de po

33

Emma Lesuis Aardappelbloed

De Zeekraal

12,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Talks: nagesprek donderdag 20 juni 14:30.

11:30 – 12:10

34

Post uit Hessdalen 15 419ft

Strand Paal 18

14,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Let op: 16–18 en 20 juni om 14:30 en 18:30, 21–23 juni om 10:00 en 15:30

Vandaag: Ruben Hein Secret Garden Sessions

Zelfpluktuin Groenhof

12,50

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

Douwe Bob Beach Sessions

Nieuw Strandpa14,50 viljoen West aan Zee

vr, za, zo, ma, di, wo, do, vr, za, zo

10:30 – 12:00

13:0

10:00 – 10:50

12:00 – 12:50

13:0 14


programma

00

14:00

15:00

16:00

17:00

18:00

19:00

Kijk ook op onze app!

20:00

21:00

22:00

23:00

00:00

13:30 – 14:25 15:00 – 15:55

16:00 – 17:15

20:00 – 21:15

18:00 – 19:15

Een live, interactieve talkshow vol humor en muziek, waarin presentatoren Ayla Satijn en Eran Ben-Michaël geen onderwerp onbesproken laten. Vandaag staan sterke, wraakbeluste vrouwen tegenover intellectuele krachtpatsers, blijken de mannen van BOT zich graag te laten regisseren door vrouwen en brengt (een deel van) het studentenkoor Amsterdam de harmonie terug tussen de seksen. Met oa: PERMANENT DESTRUCTION- The HM Concert en Immens.

16:00 – 16:35

Deel 1: 16:45 – 17:35

Deel 2: 18:45 – 19:30

Deel 3: 23:15 – 00:25

14:30 – 15:40 21:00 – 22:00 15:00 – 16:10

23:00 – 00:00

15:00 – 16:15 18:00 – 18:50 22:30 – 00:30 14:30 – 16:00

20:30 – 21:55 21:30 – 23:00

16:00

17:00

18:00

19:00

20:00

21:00

22:00

23:00

00:00

20:30 – 21:40

17:00 – 18:10 14:30 – 15:50

17:30 – 18:50

14:15 – 15:15

15:45 uur Explore the North / Meeuw Jonge Theatermakers / Maritiem Instituut Willem Barentsz Het Grote Onbekende de Betonning

16:45 – 17:45

13:30 – 14:30

16:15 – 17:15

17:45 – 18:45

Atelier Route 13:00–16:40

00

14:00

15:00

16:00

17:00

15:15 – 16:45

15:15 uur In Search of Democracy 3.0 / Een mini documentaire serie dwars door Europa 17. Kerk Midsland Documentairemaker Emma Lesuis volgde de vernieuwers achter de democratische experimenten in Europa. Ze ontdekte de energie van burgers om actief te zijn en grote verscheidenheid aan mogelijkheden voor de toekomst. In Search of Democracy 3.0 bestaat uit een voorstelling, online kennisplatform en korte documentaires.

17:00 – 19:00

13:00 – 15:00

14:30 uur Vangst van de Dag / Artiesten en kunstvormen van de toekomst de Betonning Maak onder leiding van host Jennifer Muntslag kennis met de verse vangst van Oerol! Korte optredens van een fonkelnieuwe generatie artiesten. Met vandaag te gast: Mirte Hartland van Poetry Circle, een van de schrijvers van Meeuw Jonge Theatermakers (Het Grote Onbekende) en Aafke Romeijn.

17:00 – 18:30

15:00

Iedere middag wordt in Futuristen: De Talkshow een nieuw toekomstvisioen onder de loep genomen. Met vandaag: ecoloog Wieger Wamelink. Kunnen we straks voedsel verbouwen op de maan?

Een kunstenaar uit het Expeditie-programma en een wetenschapper ontmoeten elkaar in een college-setting o.l.v. theatermaker Erik Willems. Vandaag volg je een college over adaptatie en verzilting. Esther van Baaren werkt bij onderzoeksinstituut Deltares aan zoet- en zoutwaterbeschikbaarheid in zoute deltagebieden. Waar komt al dat zout vandaan? En waarom vinden we zout grondwater op grote afstand van de zee? Is verzilting altijd een bedreiging of ook een kans? Kunnen wij als mensen leren van planten die zich door de eeuwen heen adaptief hebben opgesteld ten opzichte van een veranderende leefomgeving? Van Baaren bezoekt voorafgaand aan haar college SWEET – SWEAT van de Onkruidenier (Rosanna van Wijk).

19:00 – 20:10

16:00 – 16:50

12:00 uur Nieuw Utrechts Toneel / De Nwe Tijd / Futuristen: De Talkshow 1. Noordsvaarder

13:30 uur Oerol College / Ontmoeting tussen kunstenaar en wetenschapper de Westerkeyn

22:00 – 23:00

14:00

talks 10:45 uur Eran & Satijn op de Westerkeyn / Een knetterend begin van je dag de Westerkeyn

14:00 – 14:35

00

18:00

19:00

20:00

21:00

22:00

17:45 – 19:15 20:00 – 21:05

23:00

00:00

Wat denk jij terwijl je naar iemand kijkt die je niet kent? Wat voor inschatting maak je? Kijk je naar uiterlijk, of probeer je ook verder te kijken? Makers van het Leeuwarder gezelschap Meeuw Jonge Theatermakers schrijven een fictieverhaal o.b.v. een portretfoto van een student van de Zeevaartschool. Dat vormt weer de inspiratie voor een korte act. Vandaag komt muzikant en storyteller Anastasis Sarakatsanos langs. Anastasis maakt een muzikale bewerking op zijn qanun, een prachtig Oosters instrument. Hij mixt de klanken met korte verhalen, verteld vanuit het hart en gezogen uit zijn duim.

14:30 – 16:00 16:00 – 17:15

00 – 14:15

19:30 – 20:45 14:00 – 14:50

16:00 – 16:50

18:00 – 18:50

13:45 – 14:50

17:00 – 18:05

13:45 – 14:50

17:00 – 18:05

13:45 – 14:50

17:00 – 18:05 15:45 – 17:00

18:15 – 19:30 20:45 – 21:55

0 en 16:00 elke 15 min. Duur 80 min. odcast af bij een van de infobalies. 14:30 – 15:10 17:00 – 18:05

00 – 4:05 16:00 – 17:00

21:30 – 22:45

20:00 – 20:50

17:00 – 18:10

15:00 – 15:30

11

16:30 – 17:25 21:45 – 23:30

14:00 – 15:15

De eerste keer

18:30 – 19:30

De mooiste uitspraak van Joost over kleding die we hoorden bij zijn concert op de Westerkeyn, zaterdagavond: ‘Ik heb een nieuwe jas, hij was een beetje goedkoop, maar er zat veel swag in, dus het is mijn swaggerjas.’


WORDT DE PLASTUIT 2.0 WEL EEN SUCCES?

EGESK

O LE

FOL

SH

AL

Kennis voor een duurzame toekomst van de Wadden

K

 @INNOFESTNL  @INNOFEST

Creativiteit, ontspanning en bezinning in het bos bij het strand van Terschelling!

www.waddenacademie.nl

Bekijk ons complete aanbod:

www.folkshegeskoalle.nl

GRATIS ENTREE

ORLD MUSIC, W , L U O S , K N A & MORE! ST IN DISCO, FU EXPECT THE BEOP, LATIN, AFRO, ELECTRONIC HOUSE, HIPH SLUIT

ELKE DAG

MA T/M VR

TV OPIUTOTM 19:40 (LIVE) 19:15

Bij de Folkshegeskoalle vind je inspirerende workshops en meerdaagse, geheel verzorgde cursussen. Van schilderen tot yoga. Ontdek onze comfortabele locatie tussen de bomen. Heerlijk met je schetsboek in het duin en in goed gezelschap aan tafel.

foto Siem Akkerman

JTEURSNCHI ELLING 7 1 A M AY BIJ STAYOK

VANAF 21:00 TOT

De Oerolcolleges en het Expeditie project van Teresa van Dongen worden mede mogelijk gemaakt door de Waddenacademie.

DINER BUFFET

VAN 17:00 TOT 19:30

Ervaar het Wad. Elke dag. WOHW_ADV_OEROL_128,5x193.indd 1

sense-of-place.eu 29-05-19 14:37


van het eiland

De eerste keer

Plannen en meten

13

Eilandagenda Vandaag te doen: laat je coachen door Jaeike met haar paarden, terwijl je kinderen zich vermaken bij de kinderboerderij. Of maak een ochtendof juist schemerwandeling waarbij je je laat betoveren door de verhalen van het Eilandmeisje.

Het Hooivak past op Woonschepen uit Amsterdam die voor twee weken de gracht verlieten voor het Wad, met alle hilariteit en aanmeerproblematiek van dien. Als je havenmeester Eric Blaauw hoort vertellen over de beginjaren van Oerol, lijkt het wel een western.

Naar een voorstelling en even geen kinderen mee? Kinderboerderij Het Hooivak past op! Elke dag tussen 10:00 en 20:00. Met op 17, 18, 20 en 21 juni een klein middagoptreden van Jan Schroën. www.hooivak.nl

tekst Martin Rombouts foto Diewke van den Heuvel Millimeterwerk: havenmeester Eric Blaauw heeft alles onder controle

Toen Eric van de orthopeed te horen kreeg dat hij moest stoppen in eetcafé De Dammesaan in Midsland, kwam hij werkloos thuis te zitten. Totdat een buurman hem vroeg of hij in de haven wilde komen helpen. Als havenmeester. Prima, zei hij, maar als ik niet van waarde ben, moet je het zeggen. Dan ben ik weg. Dat was 25 jaar geleden. Er is veel veranderd. Oerol groeide en werd omarmd door het grote publiek. Het is de drukste tijd van het jaar in de Terschellinger haven. Twee weken van unieke uitdagingen voor de havenmeesters. Zo komt vandaag de Summertime aan bij het eiland. De AVROTROS heeft het schip gehuurd voor het tv-programma Opium op Oerol. Enorm ding. 67 meter lang. Met een jacuzzi aan

boord. Een prachtig schip, maar hij neemt natuurlijk hartstikke veel ruimte in. En ruimte is schaars. En geen twee schepen zijn hetzelfde, qua afmetingen. Dus het is allemaal een heel geplan. En gebijstel. En gecommuniceer. Elke paar minuten worden Erics havenverhalen onderbroken door gekraak van een zwart apparaatje aan de muur. De marinofoon. Een walkietalkie voor schepen. ‘Havendienst,’ klinkt het, ‘hier…’ en dan de naam van het schip dat iets van hem wil. Iets van hem moet weten. Hulp nodig heeft. Hij stuurt zijn team aan, dat op bootjes de schippers begeleidt. ‘Elk jaar bij het begin van Oerol moet ik weer denken aan de Papillon,’ zegt hij na een uur

smakelijke havenverhalen. Een schip vol echte alternativo’s, kwamen elk jaar. Hij steekt zijn duim op. ‘Zulke mensen.’ Op een gegeven moment gingen ze met dat schip op wereldreis, waarna hij ze niet meer terugzag. ‘Wat zou er met ze zijn gebeurd?’ Hij tuurt door het raampje van zijn kantoor. Zijn taak is aan wal. Marinofoon in de hand. Kanaal 12. Alles in de gaten. Met iedereen in contact. Alles onder controle.

Kijken en kopen Tijdens Oerol zijn er overdag meerdere braderieën. Met diverse eilander producten, souvenirs, kleding, verswaren en meer! Kom op dinsdag 18 juni tussen 08:30–17:00 uur naar West, op woensdag 19 juni naar Hoorn en op donderdag 20 juni naar het centrum van Midsland.

‘Alles onder controle’

Yoga voor de eerste keer

Loreo’s lotgevallen Vertelcollectief Loreo vertelt voor de vijfde keer verhalen op Oerol. Sprooksels met muziek in de Bibliotheek/ Dorpshuis van Midsland. 17–20 juni om 14:00 en 16:00 uur. Reserveren en informatie: 0613590459 of jestola@xs4all.nl

Daten met paarden Zitten op houten tribunes, fietsen door windkracht 7 en slapen in een tentje. Heel leuk, maar je wordt er wel een beetje stijf van. Daarom geeft Mireille elke ochtend yoga.

tekst Teun Grondman foto Michiel Landeweerd Dagkrantredacteur Teun volgt voor de eerste keer ooit een yogales.

‘Ik ben best wel down-to-earth’

Vijf jaar geleden verhuisde Mireille Wiegman van hartje Rotterdam naar Terschelling om Ieders Plak op te richten, een multifunctioneel sportcentrum met flexwerkplek, huiskamercafé, kookstudio én yogaschool. Ze geeft er elke dag yogales – binnen als het regent, anders lekker in de buitenlucht, op kleedjes in het gras. ‘Voor de lessen hoef je niet gevorderd te zijn,’ zegt Mireille. ‘Tijdens Oerol komen er juist veel mensen die het voor het eerst proberen. Het is niet zo zweverig, ik ben zelf best wel down-to-earth.’ Ontspanning, inspanning, ademhaling, stretchen, balans, bewustwording, het loopt allemaal vloeiend in elkaar over tijdens de 75 mi-

nuten die de les duurt. Ook ikzelf, een yogaleek, voelde me na afloop uiterst uitgerust en in balans. Tip: een wortel-gembersmoothie in het huiskamercafé maakt een yogasessie helemaal compleet.

Je vindt de yogalessen van Mareille bij Ieders Plak aan de Sportlaan 9 in West-Terschelling. De les begint elke ochtend om 10:00 uur (verzamelen om 9:50) en eindigt om 11:15 uur. Vrienden van Oerol en vrijwilligers betalen voor een les €10,- in plaats van €15,-. Matjes en dekentjes zijn aanwezig.

Speeddaten met paarden? Krijg inzicht tijdens de masterclass paardencoaching. Vanaf vandaag tot en met 22 juni elke dag om 14:00 en 15:15 uur. Kaartverkoop aan het hek of reserveer via de site: www.jaeikemetpaarden.nl

Het eilandmeisje Het hele programma tijdens Oerol: Schemerwandeling Joon 17–22 juni, 21:30 Ochtendwandeling Moan 17 en 22 juni, 04:30 Fatbiketocht Húske op ‘e Hoek 20 en 22 juni, 09:30 Bezoek het verhalenatelier 17–22 juni, 14:00–16:00 Korting voor Vrienden van Oerol en vrijwilligers! www.eilandmeisje.nl

Ook met je evenement in de eilandagenda? Stuur een email naar dagkrant@oerol.nl


14 AUG T/M 1 SEPT - UTRECHT 11 T/M 15 SEPT - LEIDEN

VIA BERLIN INSTANT LOVE._FOTO MOON SARIS

OEROL actie!

Bestel je tickets voor 1 juli met kortingscode ‘Oerol’ www.nieuwutrechtstoneel.nl

BLIJF PROEVEN OP OEROL

BLIJF PROEVEN

Met trots voor u gebrouwen Geen 18, geen alcohol

PENDELBUSSEN TUSSEN AMSTERDAM CS & Utrecht CS en Harlingen Haven € 21,95 incl. Reis snel, groen, comfortabel én voordelig in een luxe touringcar met mede-Oerolbezoekers naar het leukste theaterfestival van Nederland! Onze festivalbussen zijn afgestemd op de meest populaire afvaarten, zodat je snel op de plaats van bestemming bent.

Vertrektijden heenreis

VERWONDER JE OP OEROL

Laat je verrassen en ontdek kunstinstallaties die je doen nadenken over het effect dat wij als mens hebben op de natuur. Wat is voor jou de waarde van onze aarde? Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij kan het BankGiro Loterij Fonds

verrassende culturele initiatieven in Nederland ondersteunen die een divers publiek aanspreken, en je aan het denken zetten, zoals ook hier op Oerol. Meer weten over ons? Ga naar www.bankgiroloterijfonds.nl

Do 13jun Vr 14jun

-

Za 15jun Zo 16jun

-

17jun 18jun 19jun 20jun 21jun

-

Za 22jun

-

Ma Di Wo Do Vr

Utrecht CS

A’dam CS

11.30 09.15 11.30 14.45 09.15 09.15 11.30 08.15 09.15 09.15 08.15 09.15 11.30 09.15

12.30 10.15 12.30 15.45 10.15 10.15 12.30 09.15 10.15 10.15 09.15 10.15 12.30 10.15

uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur

uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur uur

Bekijk de dienstregeling ook via www.festivalbussen.nl, je ziet er tevens de aankomsttijden in Harlingen Haven en de tijden van de aansluitende boten. Boeken doe je ook via www.festivalbussen.nl * Sluit jouw boot niet aan? Wijzig dan gratis je bootticket bij rederij Doeksen!

Vertrektijden terugreis Ook terug is de Festivalbus de snelste en groenste wijze om naar huis te gaan. Bekijk de dienstregeling en boek tijdig via www.festivalbussen.nl


Breken 4 van DEGASTEN is een voorstelling over intimiteit en kwetsbaarheid en het bepalen van grenzen. DEGASTEN staat voor het eerst op Oerol. Ze slagen er heel goed in om je als toeschouwer deelgenoot te maken van het ongemak van ongewenst contact met anderen.


16

achtergrond

maandag 17 juni 2019 ‘Beetje koud!’

Teresa van Dongen staat voor het eerst op Oerol met haar Expeditie Mud Well. ‘Het is niet zo anders dan exposeren in Centre Pompidou’, zegt ze terwijl ze in een waadpak in het water vol kroos staat. tekst Jan van Tienen foto Michiel Landeweerd

Centre Pompidou en het Bommengat verschillen niet zo veel ‘Wow, dat zit hier dus gewoon in de grond’

Teresa van Dongen ging voor de foto nog een keer het water in

In 2014 studeerde Teresa cum laude af aan de Design Academy in Eindhoven en sindsdien bouwt ze vanuit Amsterdam aan haar carrière als designer. Waar haar fascinatie ligt, is te zien aan haar installatie op Oerol. Bij Mud Well leveren elektroactieve bacteriën genoeg energie om lampjes licht te laten geven. Die bacteriën leven in de modderige bodem van natuurwater, de monsters verzamelde Teresa samen met haar stagiair Jorien op verschillende plekken op het eiland. Slib uit de kwelder blijkt een grote bron van deze bacteriën te zijn, net als het water in het Bommengat. ‘Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de samenwerking tussen wetenschap en design. Voordat ik design ging studeren, deed ik anderhalf jaar biologie. Ik betrek wetenschap altijd in mijn werkproces.’ Mud Well begon met poep: ‘In 2016 zag ik een lezing over de mogelijkheid om energie te winnen uit urine en ontlasting. Dat zette me uiteindelijk op het

spoor van bacteriën waarmee je stroom kunt opwekken. Er is decennia lang onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om op deze manier op grote schaal ons afvalwater te zuiveren en tegelijkertijd energie op te wekken, maar dat bleek niet rendabel. Zulk onderzoek is voor ontwerpers heel interessant, omdat wij juist andere verdienmodellen of toepassingen kunnen bedenken.’ Het is de eerste keer dat Teresa als ontwerper op een locatietheaterfestival als Oerol staat. Dat is toch iets anders dan het Centre Pompidou in Parijs, waar ze een paar maanden geleden haar werk presenteerde. De avond ervoor had Teresa tot 12 uur ’s nachts met haar waadpak in het water gestaan van het Bommengat, waar haar installatie in hangt. ‘We waren al lekker biertjes aan het drinken, toen we hoorden dat hij lekte. Toen ben ik uren bezig geweest om het lek te vinden en af te dichten.’

Voor de foto vragen we Teresa om dit beeld te reproduceren, dat is geen probleem voor haar. ‘Beetje koud!’ zegt ze, terwijl ze met haar polsen in het kroos staat. Ook de angst voor teken is geen dagelijkse kost voor haar. Als ontwerper haalt Teresa de natuur juist vaak naar binnen: ze toont haar werk of praat erover op plekken als Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, en het Den Bosch Design Museum. Maar er zijn belangrijke overeenkomsten tussen de bezoekers daar en het Oerol-publiek: de mate van interesse voor haar werk. ‘Het is zo fantastisch om te zien dat mensen veel vragen hebben.’ In haar werk gaat ze altijd op zoek naar de ‘wow-momenten’: momenten waarop zij of het publiek nieuwe ontdekkingen doen. Een van die momenten was uitvinden dat het water bij het Bommengat vol elektroactieve bacteriën zat. Van een andere bezoeker leerde Teresa ook wat: ‘Ik wist wel dat het bommengat een ech-

te bomkrater was uit de Tweede Wereldoorlog maar niet dat het geen Duitse bom was. Een geallieerd vliegtuig werd achtervolgd door een Duits vliegtuig en moest toen lading dumpen om hoogte te winnen en deed dat dan maar in het bos van Terschelling.’ Teresa’s doel als ontwerper is het oproepen van verbazing. Dat lukt haar bijzonder goed: ‘Het is fantastisch om te zien dat mensen zo verbaasd zijn over wat de natuur kan.’ Gisteren wilde een vader zijn zoontje alles uitleggen over de wetenschap achter het project en dat lukte hem behoorlijk goed. ‘Wow, dat zit hier dus gewoon in de grond!’ zeggen mensen dan over die bacteriën.’ I Teresa van Dongen Mud Well

17–23 juni, 11:00–17:00 Bommengat – Midden


achtergrond

De eerste keer

17

Joop Mulder blijft experimenteren Verhalen vertellen van het landschap, via kunst en architectuur. Daar richt Oerol-oprichter en voormalig festivaldirecteur Joop Mulder zich op sinds hij Oerol losliet en Sense of Place begon. Oerol is voor hem nu ‘een laboratorium voor kunst’. tekst Henk Bovekerk foto Michiel Landeweerd

‘Op Terschelling moet je beseffen, proeven en snappen dat het landschap heilig is’

‘Ik heb de pensioengerechtigde leeftijd,’ zegt Joop, ‘maar stoppen doe ik niet. Ik vind het leuk om compleet nieuwe dingen te ontwikkelen.’ Twee daarvan zijn dit jaar te bewonderen: Off Season Art Gardening en Moving Landscapes.

Verbinding Off Season Art Gardening is een Europese samenwerking tussen kunstenaars uit Zweden, Litouwen en Nederland en de Universiteit van Skövde, gelegen tussen Gotenburg en Stockholm. De bedoeling van het project is om landschappen, kunstenaars en burgers via kunst en architectuur meer met elkaar te verbinden. ‘Het project verbindt stad en platteland, het urbane en het rurale,’ aldus Joop. Zes kunstenaars (twee per land, onder wie Cora Bosch en Jack Visser uit Friesland) ontwikkelen grootschalige installaties in landschappen buiten Mariestad in Zweden, Ukmerge in Litouwen, en Leeuwarden. Ze nodigen lokale gemeenschappen uit om zich bij de totstandkoming van de installaties aan te sluiten, via openbare en educatieve activiteiten, zoals workshops en lezingen.

Oerol als laboratorium

Joop Mulder

‘Oerol is een prachtig laboratorium’

De aftrap van Off Season Art Gardening is tijdens Oerol 2019. Het project bevindt zich nog in een vroege, experimentele fase. De buitenlandse gasten en kunstenaars maken voor het eerst kennis met het festival. ‘Oerol is een prachtig laboratorium,’ vindt Joop. ‘En in de sfeer van het festival kun je de buitenlandse gasten meteen meer aspecten van hier laten zien, ze laten kennismaken met onze werkwijze en met andere kunstenaars. Dat stimuleert creativiteit.’ De zes kunstenaars bouwen op het Groene Strand nabij Paviljoen De Walvis aan een drijvende tuin vol kunst. Joop begeleidt hen, samen met architect Alex van de Beld en Maik

ter Veer, voorheen directeur van het Robodockfestival in Amsterdam.

Nieuwe kijk op het landschap Moving Landscapes is een ander experiment uit Joops koker. Vanaf het bouwwerk Camera Batavia van Arjen Boerstra, geplaatst op het Seinpaalduin, om de hoek bij De Walvis, zijn vijf kunstwerken te zien die je het landschap anders doen ervaren. Expeditie-programmeur Marin de Boer vroeg namens Sense of Place een groep kunstenaars om via hun werk een nieuw perspectief op de omgeving te bieden. ‘Ik ben een ideeënontwikkelaar,’ zegt Joop, ‘maar ik vind het heel erg fijn als de nieuwe generatie de keuzes maakt.’ Na Oerol reist Moving Landscapes door naar het Duitse Waddeneiland Föhr. Wat is de juiste houding van de Oerol-bezoeker tegenover het Terschellinger landschap? ‘Hier moet je beseffen, proeven en snappen dat het landschap heilig is en dat je daar op een fatsoenlijke manier mee omgaat. Een plukje gras plattrappen is niet erg, de natuur herstelt dat. Maar als jij je plastic en je rotzooi laat slingeren, dat kan de natuur niet aan.’

Je vindt Off Season Art Gardening op het Groene Strand in West, vlak bij De Walvis.

A Oerol / Sense of Place Moving Landscapes

17–23 juni, 11:00–17:00 Seinpaalduin – West, met festivalbandje


18

maandag 17 juni 2019

achtergrond

Monique de Wit (38) uit Groningen

‘Ik doe alsof mijn vriendin en ik ruzie hebben, maar dan met een gekke twist. De bedoeling is: praten op een norse toon maar wel heel lieve dingen tegen elkaar zeggen. Ik zeg bijvoorbeeld: Wat heb jij een mooi shirt aan! En de ander: Nee, jíj hebt een mooi shirt. Daar word je toch melig van! Het leek ons een leuke bezigheid tijdens een lange wandeling. Ik verwacht wel dat iemand ons uit elkaar gaat halen, voordat het echt uit de hand loopt. Voor extra impact gaan we natuurlijk met elkaar op de vuist. Nee, grapje, dat doen we toch maar niet.’

Voor het eerst op Oerol en ik ga... Een warme groet als je aankomt op de Betonning. Een brakke ochtend omdat je gisteren een sterk drankje op had. Er is zo veel te doen op je eerste Oerol. We vragen een paar ‘eerstelingen’: wat zijn je plannen?

Panni Pinter (50) uit Amsterdam

‘Voor het eerst ’s avonds in een bos fietsen. Dat lijkt me erg spannend. Ik ben sowieso een bee tje bang in het donker. En nu ga ik naar een voorstelling die om half tien begint en tot elf uur duurt... Het is best een groot toneel met veel zitplaatsen. Ik verwacht dus een hele stoet met fietsers en een zee van achterlichten. Ik ben het fietsen in Amsterdam gewend, waar iedereen zo graag wil inhalen. Dat zal hier niet zo snel gebeuren, denk ik.’

tekst Celesta Mensah foto’s Diewke van den Heuvel illustraties Emma Ringelding

Isa Prinsen (16) uit Soest

Kim Maarssen (19) uit Spanga

Rohid Taus (43) uit Amsterdam

‘Mijn verjaardag vieren. Wat we gaan doen, weet ik nog niet precies, maar het liefst ga ik met mijn vriendinnen naar de Westerkeyn. En daarna misschien naar danscafé De Stoep. Ik hoorde dat het een heel gezellige tent is. Juttersbitter? Nooit van gehoord. En als je het met een biertje drinkt, noem je het een dubbele boeking? Wow, zullen we dat dan ook meteen maar even proberen, meiden?’

‘Voor de eerste keer blowen. Er zijn zo veel mooie plaatsen om even te chillen. Toen dacht ik ineens: we moeten hier gewoon een plekje uitkiezen. Thuis mag ik het niet doen eigenlijk. Maar ja, ik ben hier voor het eerst en wil er een mooie herinnering aan overhouden. Hoe grappig zou het zijn om stoned in de voorstelling te zitten. Ja, dat klinkt als een leuk plan.’

34 Post uit Hessdalen 15 419ft

15 juni, 13:00 en 17:00; 16–18 en 20 juni, 14:30 en 18:30; 21–23 juni 10:00 en 15:30 Strand Paal 18 – Oost, €14,50

‘Met mijn zus koken voor spelers van DEGASTEN. Lindsey, mijn nichtje, heeft een rol in de voorstelling. Het is een gerecht voor ongeveer dertig man, dus de auto zit bomvol met eten. Wat we gaan maken? Saotosoep. Naar het recept van mijn moeder. Ik heb het ook vaak van mijn zus geproefd. Zij zegt dat die beter is, Maar mijn moeder gaat ze nooit overtreffen. Kom zelf maar proeven!’


tot slot

De eerste keer

Lokroepjes Wat de eilandvogels kunnen, kunnen eilandbezoekers beter. Shout-out je Oerolvriendenvoorhetleven, lievelingsvrijwilligers en potentiële eilandliefdes via de dagkrant! Kunstkritiek mag ook natuurlijk. Lieve dingen ************************************* Lieve Linde, al weer viereneenhalf! De wind komt uit het Noorden dus we konden niet met onze eigen Rinzwind. Jij bedacht dat we dan met de Grote Boot konden gaan. Daar zitten we nu op. Veel plezier op je derde Oerol. Liefs van Marianne en Roelof *** Lieve Marmonie, al jaren samen op Oerol en ieder jaar nóg blijer met onze vriendschap (kan dat? Ja dat kan!). Een prachtig Oerol! Zoen, sproet

Kusjestijd ************************************* Een kus voor de machinist van de intercity Utrecht-Zwolle! Lieve machinist, als u niet extra hard had gereden om de vertraging in te halen zat ik nu niet in de trein naar Leeuwarden. Ik ga de boot halen! Oerol, ik kom er aaaaaan! Marliene *** Lekker dansen met vreemde mannen. Dat kan gewoon op Oerol! *** Willen jullie dit please plaatsen. Jij leukerd Niek, wat hadden we een leuk gesprek vrijdagavond in de kroeg. Je weet dat ondernemers ondernemend zijn. Vandaar dit berichtje, jij weet wat de volgende stap is. Lijkt me zo leuk!!!als jullie het plaatsen!!

Robin en Chris heben jullie het Noorse schip al gevonden? Volg de trompetten tot diep in de duinen. Kusjes van Dr. zaadbarista en homie. *** Het staat in de krant, dus is het waar: lieve Jippe en Cato, wij houden zoveel van jullie! Liefs van papa en mama *** Goedemorgen Lieve Pien, een jaar getrouwd en voor het eerst samen naar Oerol! Samen in ons festival caravannetje! Hou van jou!

Today is payday, boys ************************************* “rape me till I come” Naomi addict(m) zkt (V) om ma-wo naar Permanent Destruction samen te ondergaan J 0658980330 *** Als ik eerder geweten had dat er zo’n lekkere politieagent bij de uitgang van de betonning stond had ik me door hem van t terrein af laten slepen. *** Wil diegene die gisteravond bij de Groene Weide zoveel achterbandjes heeft lekgeprikt zich melden? Jij hebt héél veel liefde en knuffels nodig! *** Mijn derde keer met de liefste naar Oerol. Sercret partners in crime geldt voor ons wel heel letterlijk. (Of is stiekem oerol vieren met je baas gewoon legaal?)

De dagkrant wordt elke ochtend gedrukt in Leeuwarden en met een boot naar het eiland gebracht. Tussen 9:30 en 11:30 uur wordt hij over het hele eiland verspreid!

SMS of WhatsApp jouw lokroepjes naar de dagkrant Lokroeplijn™: +31 6 101 07 349.

Hallo leuke man uit het topjaar ‘68, op camping De Kooi! Wat kun jij lekker zoenen zeg!! Bizar gewoon. Ken je ook nog een leuke vrouw voor J., 44 jr. te G.? Warme en hartstochtelijke zwoele zoenen van je stalker Lousietta. *** Gevonden , goudkleurige oorring met steentjes. Wie de diameter weet kan bellen met 06-36489267.

#kuthuilen ************************************* Ik kwam naar Oerol om seks te hebben met mijn vriendinnen maar helaas zijn we allemaal ongesteld #kut #huilon

Happertje gezocht ************************************* Lief ‘Help mij kiezen loket’ waar ben je? Liefs de welvaartskinderen. *** Lieve Noortje Schrauwen, jij grondstofjutkoningin! Helaas missen we elkaar net, maar we hebben wel een biertje voor je gekocht. Vind hem hier: 53.362038,5.218036. Xx floor en natas *** Aanbieding: De leuke lieve 26 jarige Kim en stoere lieve Chris van 24 jaar. Ik heb nu lang genoeg voor ze gezorgd. Zijn grappig en zindelijk, goed afgericht, maar hebben wel een eigen willetje. Interesse? Laat berichtje achter bij de gevraagdsectie Westerkeyn. Liefs, Sanne *** Na het uitslaande succes van de neusfluitworkshop van vorig jaar staan dit jaar weer nieuwe workshops gepland! Ma en di van 13:00 tot 13:30u en van 13:45u tot 14:15 door Jorik en Sam van Mooi Weer Op Straat. Camping Terpstra. Vrije bijdrage. Een dag niet neusgefloten is een dag niet geleefd!

Hoofdpartners

Partners in natuur

PoËzIeBiJdRaGeN (4)

Publiekskritiek

************************************* oerol aan oerol aan oerol aan +31 6 57539796 *** Lieve blonde jongen @stayokay: Roses are red, violets are blue, all I wanna do is stay okay with you

************************************* Voor die 4 dames die meenden dat de voorstelling van orkater zaterdag een praatgroep was: respect voor spelers en andere bezoekers zou jullie niet misstaan. Het is norrnaal dat je je mond houdt. Ook tijdens een wandeling die deel uitmaakt van de voorstelling. En voetbaluitslagen checken tijdens de voorstelling? Grensoverschrijdend. *** Graag de muziek wat zachter op de westerkeyn , want de kopjes staan te trillen op tafel Gezins camping Terpstra. Bel ons er even over

Wat is een subco? ************************************* Ode aan de vrijwilligers en in het bijzonder aan mijn top-subco Patries...van One for the road back, ze staat altijd voor iedereen in ons grote en leuke team klaar! Hulde! Een collega... *** Er zijn elke dag zoveel mooie vrouwen op oerol. Maar al vanaf het telefoontje van mijn subco was ik verkocht. Het was liefde op het eerste gehoor. Waarom heb je nou toch een vriend?! Liefs, een wanhopig meisje van de Fontijnbar

WE HEBBEN GEEN RUIMTE *************************************** meer in de colofon maar we willen alle dagkrantbezorgers even heel erg in het Oerolzonnetje zetten. Thijs Blom, Karin van Oirschot, Ron Blom en Willem Klein, Dagkrantdankjewel!

Theatercollectief Skoft&Skiep in coproductie met Tryater speelt op Camping de Kooi de voorstelling Part-Time Paradise. Daarnaast verzamelen ze gedurende het hele festival campingmonologen van échte campinggasten. Heb je zelf een mooi verhaal, vertel het dan aan Wessel de Vries van Skoft&Skiep. Hij tekende voor de krant vast het verhaal op van Robert (48): “Dit zijn de enige dagen in het jaar dat ik écht kampeer. In de zomervakantie doen we glamping en dat kun je eigenlijk geen kamperen meer noemen. In een vier-sterren-tent op een vier-sterren-camping. Met een wasmachine, een boxspringbed, een bestekla en een koffiezetapparaat. Het échte kamperen verdwijnt als je een gezin krijgt. Mijn jongste zoon wil alleen naar campings met een pannakooi. Dat is de enige plek waar hij vriendjes kan maken.”

Trotse partner

Colofon Dagkrant Redactie Jan van Tienen Henk Bovekerk Martin Rombouts Aybala Carlak Teun Grondman Kiriko Mechanicus Radboud de Bree Celesta Mensah

PMS 5405 PMS 123 PMS 109 PMS 1788 PMS 567

Partners in talentontwikkeling

Subsidienten / Fondsen

19

Productie Selma Hengeveld Fotografie Robin Alysha Clemens Diewke van den Heuvel Michiel Landeweerd Marleen Annema Nichon Glerum Vormgeving Kees Bakker

Inhoudelijke partners

Illustratie Emma Ringelding Druk NDC Grafisch Bedrijf, Leeuwarden

MEZRAB Mediapartners

Leveranciers

Nijmegen BV

Oerol Marketing & Communicatie Esther Drijver Eva Verhoeven Paula Bisschop Wilco Admiraal Jules de Keiser Charise Bakker Kim de Jager Bente Hout Gonnie Tutelaers


Profile for Hier lees je alle publicaties van Oerol digitaal!

Oerol Dagkrant maandag 17 juni 2019  

Het laatste Oerol nieuws lees je in de Oerol Dagkrant. Onze redactie werkt vol liefde om je tijdens het festival op de hoogte te houden. Van...

Oerol Dagkrant maandag 17 juni 2019  

Het laatste Oerol nieuws lees je in de Oerol Dagkrant. Onze redactie werkt vol liefde om je tijdens het festival op de hoogte te houden. Van...

Profile for oeroltv

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded