Page 1

LAAKERITUOTTEET 2012

ASIAKASPALVELU - Puh. 0207 499 499 - Fax 0207 499 456 - asiakaspalvelu@oem.fi

1


Produktöversikt_FI

08-04-02

14.50

Sida 3

TIETOTAITO JA PERUSTEELLINEN TARVEANALYYSI AUTTAVAT VALITSEMAAN VARMAN JA PARHAAN LAAKERIRATKAISUN.

OIKEA RATKAISU ALUSTA A Internordic Bearings tarjoaa laajan vakiolaakerimalliston sekä vierintä-, nivelja liukulaakereita että kääntökehiä. Lisäksi toimitamme asiakaskohtaisia laakeriratkaisuja erikoissovelluksiin. Laaja tuotevalikoimamme luo edellytyksiä sinulle asiakkaana löytää meiltä aina se oikea ratkaisu. Asiakkaitamme ovat pääasiassa OEM-teollisuus ja jälkimarkkinat Skandinaviassa, joita palvelemme toimipisteistämme Suomessa ja Ruotsissa. Tehokas logistiikkajärjestelmä ja koordinoidut toimitukset toimittajiltamme mahdollistavat nopeat ja varmat tavaratoimitukset. Toiminnassamme laadulla on keskeinen osa. ISO 9001:2000 ja ISO 14001:2004 hyväksyntöjen lisäksi varmistamme laadun sekä tuotekohtaisesti, että yhdessä toimittajien kanssa.

2


Produktöversikt_FI

08-04-02

14.50

Sida 4

A ALKAEN Laajan tuotevalikoiman lisäksi meille on tärkeätä

PUHELINMYYNTIMME vastaanottaa tilauksesi, mutta

tarjota korkealuokkaista palvelua. Sinun – asiakkaan

auttaa sinua myös laakerin valinnassa. Tavoitteenamme

on aina helppoa saada meihin yhteyttä!

on varmistaa että asiakas saa parhaan mahdollisen laakerisovelluksen heti alusta alkaen.

MYYJIEMME tehtävänä on selvittää asiakastarpeet ja tarjota paras mahdollinen laakeriratkaisu kuhunkin

JÄLLEENMYYJIEN avulla tuotteiden saatavuus varmistuu

sovellukseen. Asiakkaiden tarpeet ja tuotteet muuttuvat

paikallisesti ja tehokkaasti. Erityisesti jälkimarkkinati-

ja kehittyvät. Siksi säännöllinen tilannepäivitys on

lanteessa on tuotteiden nopea saatavuus ensiarvoisen

tärkeää.

tärkeää.

Lisätietoja puhelimitse tai kotisivuiltamme www.internordic.biz. YHTEISTYÖN TULOKSENA VARMA, LUOTETTAVA JA LAADUKAS LAAKERIRATKAISU

3


Produktöversikt_FI

08-04-02

14.50

Sida 5

TOIMITTAJAMME LS on maailman johtavia nivellaakereiden ja nivelvarsien

REFERENSSIT

valmistajia. Vuonna 1958 perustetulla yrityksellä on

Tunnettuja yrityksiä: Caterpillar, Daimler Benz, Linde, Steyer, Scania, Kongsberg Automotive, Stacke Hydraulik.

konttori ja tehdas Zhangzhoussa, Kiinassa. Työntekijöitä yrityksessä on noin 1000. Tuotevalikoima on laaja, käsittäen n. 2700 eri tyyppiä. Vuosituotanto on kymmenen miljoonaa nivellaakeria ja nivelvartta. Liikevaihto 55 M€, josta noin puolet on vientiä. Yhtiö on noteerattu Shanghain pörssissä. LS:llä on myös Kiinassa laaja-alainen nivellaakereiden ja varsien tutkimusinstituutti. Kaikkien LS:n valmistamien tyyppien joukosta erottuu ainutlaatuinen ”Long-Life” - DS-tyyppi. DS-tyyppi pidentää helposti ja tehokkaasti sekä tuotteen käyttöikää, että kapasiteettia. Suuri osa tuotteista on saatavana myös ruostumattomasta teräksestä. LS:n laatu- ja ympäristöluokitukset: ISO/TS16949, VDA6.1, ISO17025, TüV-Cert. sekä ISO1400.

IBEC:in konttori (laadunvalvonta ja logistiikka)

REFERENSSIT

sijaitsevat Cixi:ssä, Shanghain eteläpuolella. Suurin

IBEC-asiakkaita ovat m.m. Autoliv, Electrolux, Cardo, Besam, Husqvarna, AskoCylinda, Fuji Autotech ja Atlet.

osa toimittajatehtaista ovat Ningbossa ja Shanghain lähistöllä. IBEC perustettiin 2000 ja sen tuotevalikoima vastaa nyt hyvin suurempien toimittajien vakiotuotteita. IBEC:illä on laaja valikoima laakereita ja laakerisovelluksia ja se tarjoaa standardi- ja eri sovelluksiin kehitettyjä vierintälaakereita. Kuula-, rulla- ja neulalaakerisovelluksia, niin modifikaatioita kuin asiakkaan erikoistoivomusten mukaisia sovelluksia. IBEC ja sen käyttämät tuotantoyksiköt ovat ISO-sertifioituja ja lopputuote on aina IBEC:in henkilökunnan tarkastamaa. Jokaisessa pakkauksessa ja yksittäisessä laakerissa on merkintä, josta ilmenee sekä tehdas että valmistusajankohta. Laadunvarmistuksen lisäksi, joustavat toimitukset, toimitusvarmuus sekä logistiikkajärjestelmä varmistavat tehokkaan ratkaisun asiakkaan tarpeisiin ja kilpailukykyiseen hintatasoon.

4


Produktöversikt_FI

08-04-02

14.50

Sida 7

TOIMITTAJAMME SFERO valmistaa tarkkoja ja hyvillä lukitusominaisuuksilla varustettuja työkaluja ja lukkomuttereita. Yritys perustettiin 1993 ja sijaitsee Ranskan Lyonissa. Tuotanto on yli 40 000 mutteria ja lukkorengasta vuodessa. SFERO on tunnettu patentoidusta lukitusrakenteesta. Rakenteen ansiosta asennus,purkaminen ja uudelleenasennus onnistuvat tarkasti ja varmasti yhä uudelleen ja erikoistyökaluja ei tarvita.

REFERENSSIT Tunnetuimpi asiakkaita ovat Michelin, Peugeot, Heidelberg/Goss, Arcelor, Nadella, Vallorec ja Komori.

COB on Kiinan johtavia metallisten liukulaakereiden

REFERENSSIT

valmistaja. Yhtiö tekee myös yhteistyötä johtavan

Tunnetuimpi asiakkaita ovat

materiaalintutkimusinstituutin kanssa Shanghaissa.

Caterpillar, Komatsu, John

Vuonna 1992 perustettu yhtiö on iso laakeritoimittaja kotimaansa autoteollisuudelle, mutta vie tuotteitaan nykyään ympäri maailman. Shanghaissa sijaitsevat konttori ja kaksi tehdasta työllistävät yli 700 henkilöä. Tehdas valmistaa vuodessa n. 50 miljoonaa laakeria, joista 60% menee vientiin. Tuotanto-ohjelmassa tuhansia eri tyyppejä ja mitoituksia. Tuotevalikoimasta löytyy myös ympäristöhyväksyttyjä EUdirektiivin 2002/95/EF (RoHS) mukaiset mallit. Erikoistuotteista voi mainita tiivisteelliset, sekä erittäin kovat (HB > 130) liukulaakerit. Tehtaalla on valmius tehdä myös asiakaskohtaisia sovelluksia, niin mittojen, materiaalin, kuin voitelu-urien suhteen. COB:n suuria asiakkaita ovat m.m. lentokone- ja autoteollisuus. Merkittävä käyttökohde on Shanghai Maglev – huippunopea juna. COB:llä on QS9000, ISO 9002, VDA 6.1 ja ISO 16949 sertifioinnit.

6

Deere, Volkswagen.


Produktöversikt_FI

08-04-02

14.50

Sida 8

Torriani Gianni S.n.c.on vuonna

REFERENSSIT

1973 perustettu italialainen perheyritys,

Työkone-.ja materiaalikäsit-

joka on erikoistunut kääntökehien valmistukseen. Vuosittainen valmistus-

telykoneiden/järjestelmien

määrä on n. 25.000 kääntökehää, joista 85% viedään Italian ulkopuolelle.

valmistajat ympäri maailmaa.

Valikoimaan kuuluvat kehät ulkopuolisella ja sisäpuolisella hammaskehällä sekä kehät ilman hammastusta. Koot vaihtelevat halkaisijaltaan 234–2500 mm. Tyypillisiä käyttökohteita ovat maansiirtokoneet, työkoneet, henkilönostimet, materiaalinkäsittelykoneet ja järjestelmät. Yrityksellä on ISO 9001:2000.

7


Produktöversikt_FI

08-04-02

14.50

Sida 9

NIVELLAAKERIT JA NIVELVARRET Nivellaakerit ja nivelvarret ovat standardilaakereita jotka sopivat erityisesti sovelluksiin, joissa esiintyy heiluri- ja kallistusliikettä suhteellisen alhaisilla kierrosluvuilla. Itseasennoituvuus sallii erisuuntaisia voimia, ne sopivat erityisesti kohteisiin,joissa vaaditaan kuormituksen suunnan vaihteluita. Sisärenkaan ulkopinta on kupera ja sitä vastaan on ulkorenkaan kovera sisäpinta. Nivellaakeri kestää hyvin heiluvaa ja vaihtelevaa kuormitusta samoin kuin staattista kuormaa.

GAC..S & T - Viistonivellaakeri, paras vaihtoehto yhdistelmäkuormituksiin. Saatavana teräs/teräs (S) pintoina ja huoltovapaana teräs/PTFE-kudospinnalla (T).

EDUT • Laakeri mahtuu pieneen tilaan, mikä mahdollistaa kompaktin rakenteen ja joka kestää suhteellisen korkeaa kuormitusta. • Kuorman suunnanvaihtelut tai virhelinjaukset eivät tuota ongelmia. • Sallii muiden komponenttien suhteellisen suuria asennuspoikkeamia, minkä ansiosta käy hyvin hitsatuissa rakenteissa. Nivelvarsi on nivellaakeri joka on asennettu varrelliseen ulko- tai sisäkierteiseen nivelpäähän tai hitsattavaan päähän. Tavallisia sovelluksia ovat hydrauli- ja pneumatiikkasylinterit, trukit, nosturit, valssaamot, robotit, kuljettimet, sekä erityyppiset kaivosteollisuuden, kirjapainoalan koneet, kuljettimet, elintarvike- ja pakkauskoneet. Käytetään myös kaikentyyppisissä maansiirto- ja rakennuskoneissa. ERI LIUKUPINTAVAIHTOEHDOT • Teräs/teräs . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Vaatii huoltoa • Teräs-kovakromi/pronssi . . . . . . . . . . . . . . .Vaatii huoltoa • Teräs-kovakromi/PTFE-kudos . . . . . . . . . . .Huoltovapaa, ei voitelua • Teräs-kovakromi/PTFE-komposiitti . . . . . . . .Huoltovapaa, ei voitelua

GE..ET - Radiaalinivellaakeri teräskovakromi/ PTFE-kudoksella. Huoltovapaa ja sillä on suurempi kuormituskapasiteetti kuin PTFEkomposiitilla. Myös RST- versiona (X). Saatavana myös tiivisteillä.

VALINTAPERUSTEITA • Kuormitussuunta, radiaalinen/aksiaalinen. Taulukoissa ilmoitettu radiaalinivellaakereiden maksimikuorma, ts.kaikki laakerit, lukuun ottamatta aksiaalinivellaakereita (GX) ovat radiaali kuormaa. Aksiaalinivelvarsille kuormitus on aksiaalikuormitusta. • Kuormitustyyppi, staattinen, dynaaminen, heilunta, taajuus • Ympäristö, lika, kosteus, lämpötila • Tilantarve • Asennustapa Useampia tyyppejä saatavana myös ruostumattomasta teräksestä ja niihin voidaan valita eri tyyppisiä tiivisteitä. Erikoissovellukset ja tuumamitoitetut saatavana asiakkaan toiveiden mukaisesti. ”Long-Lige”mallit –(DS) ja monihuulitiivistemallit –(2GS) pidentävät huomattavasti tuotteen käyttöikää. Suositellaan ja toimitetaan tietylle laakerityypeille. Kerromme mielellämme lisää!

8

GE..C - Radiaalinivellaakeri teräskovakromi/ PTFE- komposiitti. Huoltovapaa, Vaatii puhtaan ympäristön tai muun tiivistyksen.


Produktöversikt_FI

08-04-02

14.50

Sida 10

SI & SA - Nivelvarret teräs/teräs pinnoilla sisäkierteillä (SI) tai vaihtoehtoisesti ulkokierteytyksellä (SA), oikea tai vasenkätisena (L). Toimitetaan tiivisteillä tai ilman.

SI & SA..C - Nivelvarret, Huoltovapaita teräs-kovakromi/PTFE-komposiittipinnoilla. 15 mm koosta lähtien PTFE-kudoksella.

GE, GEG, GEF, GEEW, GEEM, GEBJ

SI & SABP..S - Nivelvarret teräs-

SK & SF - Hitsattavat nivelvarret.

Radiaalinivellaakerit eri nimityksillä riippuen mitoitussarjoista. Kaikki teräs/teräs liukupinnoilla. Korkea kuormituskapasiteetti, erityisesti iskukuomitukselle. Osa saatavana myös tiivisteillä.

kovakromi/pronssi liukupinnoilla. Saatavana myös nivelpää ja sisärengas ruostumattomana (X), Kierteytykset kuten muissa nivelvarsissa.

SIR,SIGEW, SIQ

SQ - Tiivistetyt

– nivelvarret, kierteillä tai ruuvilukituksella.

kulmanivelpäät.

GX.. S & T - Pallomaiset, aksiaaliliukulaakerit. Paras vaihtoehto aksiaalisiin kuormituksiin. Teräs/teräs liukupinnat (S) tai huoltovapaat mallit teräs/ PTFE-kudospinnoilla (T).

SIK..C & SAK..C - Nivelvarret, Huoltovapaat teräs-kovakromi/PTFEkomposiittipinnoilla. Saatavana myös ruostumattomalla rungolla ja sisärenkaalla.

GE..BK - Radiaalinivellaakerit teräskovakromi/pronssiliukupinnoilla. Kestää pidempään voitelematta ja puhtaampi tuote kuin pelkkä teräksinen liukupinta. Ei tarvitse aivan yhtä puhdasta ympäristöä kuin PTFE. 9


Produktöversikt_FI

08-04-02

14.50

Sida 11

LIUKULAAKERIT Erinomaisten ominaisuuksiensa ansiosta liukulaakereita voidaan käyttää melkein kaikilla teollisuuden aloilla, kuten elintarvike- ja kemian teollisuudessa, missä

COB010 - Teflonliukupinta tinapinnoitetussa

huoltovapaiden laakerien tarve ja rajallinen tilankäyttö rajoittavat laakerivalintaa.

teräsrungossa. Erityisen hyvin käyttökelpoinen kohteissa, joita ei haluta tai voida huoltaa. Sopii suurelle kuomitukselle ja pienelle nopeudelle tai pienelle kuormitukselle suurissa nopeuksissa. Käyttökelpoinen myös öljyssä ja vedessä ja sillä on hyvä korroosionkestokyky. Kestää hyvin korkeita ja matalia lämpötiloja. Pieni kitkakerroin.

Perusominaisuuksiensa lisäksi jokaisella liukulaakerimateriaalilla on oma erikoisominaisuutensa, joka tekee siitä sopivan käyttötarkoitukseensa. EDUT • Huoltovapaat

• Pölyn ja liankestäviä

• Hyvä lämmönjohtamiskyky

• Tärinää vaimentavia

• Laaja käyttölämpötila-alue

• Käyttö nesteissä

• Kemiallinen resistanssi

• Pieni kitkakerroin

• Hyvä pitkäaikainen kuormitettavuus

• Kevyitä

• Työstö asennuksen jälkeen

• Edullisia

Tyypillisiä sovelluksia ovat työkoneet, kuntolaitteet, hydraulipumput, pneumatiikka- ja hydrauliikkasylinterit, iskunvaimentimet, trukit, nostopöydät, takalaitanosturit, kuljetuslaitokset, ajoneuvot moottorit, vaihdelaatikot, turbiinit, laivat, kaivosteollisuus, ovet, huonekalut, maatalous- ja metsäkoneet ja kaiken tyyppiset teollisuuskoneet – etenkin koneet joissa on alhaiset tai kohtuulliset kierrosluvut ja kuormitusvaihtelut jne. COB030 - Bimetalliliukulaakerit. Tässä

TAVALLISIMPIA MATERIAALEJA • Teflon . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Huoltovapaa • Asetaalimuovi . . . . . . . . . . . . . . . . Vaatii alkuvoitelun • Bimetalli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Vaatii voitelua

sarjassa tina tai alumiinipronssi on yhdistetty erilaisiin lejeerinkeihin. Sopiva suuriin nopeuksiin tai korkeisiin paineisiin. Tyypilliset käyttökohteet: moottorit, vaihdelaatikot ja voimansiirto.

• Pronssi, -Lyijy/Tina/Alumiini . . . . . Vaatii useimmiten voitelua • Messinki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Vaatii useimmiten voitelua • Rauta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Vaatii useimmiten voitelua • Ruostumaton teräs . . . . . . . . . . . . Vaatii useimmiten voitelua • Öljypronsssi . . . . . . . . . . . . . . . . . Huoltovapaa VALINTAPERUSTEITA • Kuormitus/kuormitussuunta

• Voitelutarve/mahdollisuus

• Kierrosluku

• Ympäristö/saasteet

• Kuorma/kierroslukuyhdistelmä ts.

• Vastapinnan sopivuus

PxV-arvo (P=voima ja V=kierrosluku)

• Mitoitus

• Lämpötila-alue COB095 - Pronssiliukulaakerit, Indenttinen Kaikkia tyyppejä saatavana laipallisina (ei asetaali) ja aluslevytyyppeinä. Ja tietyissa tapauksissa voidaan liukulaakerin ulkopuoli pinnoittaa. Valtaosa voidaan toimittaa RoHS-vaatimusten mukaisena.

10

090-sarjan kanssa, mutta jossa voitelutaskut on täytetty kiinteällä voiteluaineella ollen näin huoltovapaita normaaliolosuhteissa.


Produktöversikt_FI

08-04-02

14.50

COB011 +012 - 011; Teflonliukupinta tinapinnoitetussa pronssirungossa. Hyvä korroosionkestävyys. 012; Teflonliukupinta ruostumattomassa teräsrungossa. Paras mahdollinen kestävyys korroosiota vastaan.

Sida 12

COB013 + 014 - 013; Liukulaakeri teflonliukupinnalla. Käytetään erityisesti hydraulipumpuissa ja muissa sovelluksissa, joissa käytetään suuria kuormia ja kierrosnopeuksia. 014; liukulaakeri teflonliukupinnalla. Käyttökohteet: iskunvaimentimet, paineilmasylinterit ja muut sovellukset, joissa on edestakainen liike.

COB021 - Asetaalimuoviliukupinta (POM) kuparipinnoitetulla teräsrungolla. Vaatii alkuvoitelun, mutta on sitten lähes huoltovapaa. Voidaan käyttää likaisissa olosuhteissa. Kestää paremmin kolhuja ja iskuja kuin teflonpinnoite sekä asennusvirheitä tiettyyn rajaan saakka.

COB090 - Pronssilaakeri voitelutaskuilla, jotka

COB092 - Pronssilaakeri identtinen 090-

COB094 - Pronssilaakeri tiivisteellä, muuten

annostelevat voiteluainetta käytön aikana. Sovelias likaisessa ja korroosioalttiissa käyttöympäristössä. Kestää kolhuja, värinöitä, suuria kuormia. Saatavana myös erikoiskovana materiaalina. Käyttökohteet: työkoneet sekä metsä- ja maatalouskoneet.

sarjan kanssa, paitsi voitelutaskujen tilalla reiät. Reikien ansiosta voiteluainetta voidaan laittaa enemmän, jolloin saavutetaan pienempi kitka ja myös pidempi voiteluväli. Saatavana myös erikoiskovana materiaalina.

identtinen 092-sarjan kanssa. Tiivisteen avulla voiteluaine pysyy paremmin laakerissa, joilloin voiteluväli pitenee. Sopii myös likaisiin olosuhteisiin.

COB050 - Sorvatut pronssi/messinkiliuku-

COB08 - Massiviinen sorvattu pronssilaakeri

laakerit. Voiteluaine on kiinteänä osana rakennetta ja siksi huoltovapaita. Käyttöalueina sovellukset, joissa suuri kuormitus ja pienet kierrosnopeudet. Hyvä kulutuskestävyys. Kestää myös hyvin iskuja, korroosiota ja korkeampia lämpötiloja.

eri seoksin, joista tinapronssi on tavallisin. Sopii hyvin suurille kuormituksille, alhaisille kierroksille, likaisiin olosuhteisiin sekä kestää iskuja ja värinöitä. Korroosionkestävä. Valmistetaan yleensä asiakkaan piirustusten ja spesifikaatioiden mukaan.

OB - Öljypronssi ja öljyteräsliukulaakerit valmistetaan sintratusta pronssista tai teräsjauhosta kyllästettynä öljyllä tai rasvalla. Öljypronssi sopii hyvin suuriin nopeuksiin kun taas öljyteräs soveltuu suuremmille kuormituksille ja pienemmille kierrosnopeuksille. Pieni kitka, hiljaisia ja normaaliolosuhteissa eivät kaipaa jälkivoitelua. Voidaan tehdä asiakassovelluksia piirustusten mukaisesti eri seoksilla. 11


Produktöversikt_FI

08-04-02

14.50

Sida 13

LAAKERIYKSIKÖT JA HALKAISTAVAT PESÄT Laakeriyksikkö koostuu laakeripesästä jossa on pallomainen pesä sekä urakuulalaakerista, jossa on vastaavasti pallomainen ulkokehä. Laakeri on näin itseasennoituva, joka kompensoi mahdollisia akselin linjausvirheitä. Pesän materiaalina voi olla valurauta, teräslevy, alumiiniseos, komposiittimuovi tai ruostumaton teräs. Varsinainen laakeri on normaalisti kromiterästä, mutta saatavana myös ruostumattomasta teräksestä.

PPL - Laakeriyksikkö komposiittilaakeripesällä ja ruostumattomalla laakerilla. Pesän ominaisuutena kolhun- ja korroosionsietokyky sekä joustavuus.

EDUT • Helppo asentaa muutamalla pultilla. • Helppo kiinnittää akseliin – väljä sovite • Itseasennoituva • Kestää hyvin iskukuormaa - etenkin komposiitti- ja valurautayksiköt. Tyypillisiä sovelluksia ovat kuljettimet, maatalous-, rakennus-, elintarvike- ja puutarhakoneet. VALINTAPERUSTEITA • Pesän tyyppi. • Kuormitus, etenkin jos kyseessä on aksiaalikuorma. • Käyttöympäristö. • Kierrosluku. • Kiinnitystapa akseliin: pidätinruuvi/ epäkeskorengas/kiristysholkki. • Akselitoleranssi. UCPA - Valurautainen laakeripesä. Sisäkierteet pesän alapuolella. Laakeriyksiköt ovat sopivissa olosuhteissa huoltovapaita. Käyttökohteen korkea lämpötila ja kierrosluku, sekä likainen ympäristö käytännössä vaativat kuitenkin jälkivoitelua. Laakeriyksikössä on sen vuoksi aina voitelunippa. Laakereita on saatavana erikoistiivistettynä vaikeisiin olosuhteisiin, kuten myös erikoiskierteet automaattiseen voiteluun, sekä tuumakokoja. Halkaistavat pesäyksikkö poikkeaa laakeriyksiköstä siltä osin, että sen pesä koostuu kannesta ja alaosasta - asennus ja purkaminen on nopeaa. Jos pesään asennetaan pallomainen kuula- tai rullalaakeri, saavutetaan korkea kuormituskyky etenkin rullalaakereilla. Pesän voi varustaa erityyppisillä tiivisteillä, kunnonvalvontavarustein ja ne ovat jälkivoitelu-valmiita. Niillä on erinomainen lämmönsiirtokyky. Tavallisia käyttökohteita ovat m.m. raskas teollisuus, kuten esim. kaivos- ja rakennusteollisuus, paperi- ja massalaitokset, sekä materiaalinkäsittely jne.

SUCF - Laipallinen laakeriyksikkö ruostumattomasta teräksestä. Pesän laakeri, rasvanippa ja lukitusruuvit ovat samoin ruostumattomia. Korroosioalttiisiin sovelluksiin.

12


Produktöversikt_FI

08-04-02

14.50

UCFL - Laipallinen ja valurautainen

Sida 14

UCFC - Laipallinen ja valurautainen laakeriyksikkö neljälle kiinnityspultille ja ohjaavalla tukipinnalla.

UP - Kompakti alumiiniseoslaakeri-

laakeriyksikkö kahdelle lukituspultille.

UCFA - Laipallinen valurautalaakeriyksikkö säädettävällä kiinnityksellä.

UCT - Säädettävä valurautainen laakeriyksikkö.

SBPFL - Laipallinen laakeriyksikkö peltirungolla.

UCC - Laakeriyksikkö lieriönmuotoisella valurautapesällä.

SNC/SNK - Halkaistava pesä pallo-

UCFB - Laipallinen laakeriyksikkö kolmella kiinteällä pulttireiällä laipassa.

yksikkö.

maisille kuula- tai rullalaakereille.

13


Produktöversikt_FI

08-04-02

14.50

Sida 15

KUULA- JA RULLALAAKERIT Kuula- ja rullalaakerit ovat vierintälaakereita. Kuulalaakerissa pitimessä on kuulat ja rullalaakerissa vastaavasti rullat. Ne jaetaan eri tyyppeihin ensisijaisesti kehän poikkileikkauksen muodon mukaan. Kartiorullalaakerissa rullat ovat kartionmuotoisia, pallomaisissa rullalaakerissa pallomaisia ja lieriömäisissä lieriömäisiä. Tutkimusten mukaan 90% kaikista myytävistä laakereista ovat ehjiä ja käyttö-

511 – Painekuulalaakerit Tarkoitettu ainoastaan aksiaalisille kuormille. Saatavana yksitoimisina ja kaksitoimisina sekä levypitimillä ja pallomaisilla pesälaatoilla, joilla voidaan tasata akselin ja pesän laakerisijan yhdensuuntaiseroja.

kelpoisia vielä sen jälkeen kun laite on koottu ja otettu käyttöön. Tietyissä sovelluksissa kuitenkin laakeria rasitetaan äärirajoilla ja tällöin laakeri saattaa hajota. Laakeri on ehkä kuitenkin ainoa koneenosa, jonka elinikää voidaan ennakoida jo suunnitteluvaiheessa.Tätä varten on kehitetty laskentamenetelmiä. Edellytyksenä on tietenkin, että laakeria voidellaan. VOITELUN EDUT • Vältetään metallipintojen kosketusta laakereiden ja laakerikehien välillä – vähentää kulumista • Vähentää laakerin kitkaa • Suojaa korroosiolta • Mikäli voiteluaineena käytetään voitelurasvaa, rasva suojaa myös epäpuhtauksilta KUULA- JA RULLALAAKERIN VALINTAPERUSTEITA • Radiaalinen ja aksiaalinen kuorma • Kippimomentti • Virhelinjauksen aiheuttama kuorma • Käyttöolosuhteet/epäpuhtaudet/lämpötila • Kierrosluku

72 – Viistokuulalaakerit Suunniteltu yhdistelmäkuormille. Kaksiriviset laakerit, joita saa myös tiivisteellisinä, yksinkertaistaa rakennetta ottaessaan kahdensuuntaisen kuorman vastaan. Nelipiste-viistokuulalaakerit säästävät tilaa ja sopivat myös kaksisuuntaisiin aksiaalisiin kuormiin.

• Käytettävissä oleva tila TAVALLISIMPIA SOVELLUKSIA – KAIKKIALLA! KOTITALOUDESSA ON KESKIMÄÄRIN 184 KAPPALETTA LAAKEREIA. Oletko tullut ajatelleeksi että mm. seuraavissa laitteissa on kuulalaakerit: pesukoneessa, jääkaapissa, keittiön monitoimikoneessa, porakoneessa, tietokoneessa, autossa, polkupyörässä, rullalaudassa, hiustenkuivaajassa, cd-soittimessa jne. Tämän lisäksi kaikki käyttökohteet teollisuudessa.

12 – Pallomaiset kuulalaakerit Itseasennoituvia ja siksi myös kestävät virhelinjauksia. Saatavana tiivisteillä ja alkuvoideltuja ja siten huoltovapaita.

14


Produktöversikt_FI

08-04-02

14.50

Sida 16

60, 62, 63 – Urakuulalaakerit Kestäviä, monipuolisia ja hiljaisia. Käyttökelpoinen suurilla kierroksilla ja kestää radiaalisen kuormituksen lisäksi jonkin verran aksiaalista kuormaa. Helposti asennettavissa. Tiivisteellisinä voideltuja ja normaaliolosuhteissa täysin huoltovapaita. Kaksirivisenä kestää suurempaa säteiskuormaa.

302 - Kartiorullalaakerit Suunniteltu suurille yhdistelmäkuormille. Tukevan rakenteen ansiosta saadaan kompakti laakerointi.

NJ – Lieriörullalaakerit Kestävät hyvin säteiskuormia suurillakin kierroksilla. Yksirivisellä EC-rakenteisella laakerilla on optimoitu sisäosan muotoilu, joka lisää säteistä ja aksiaalista kuormituskykyä. Pitimettömässä lieriörullalaakerissa on maksimi määrä rullia. Se soveltuu suurille kuormilla ja pienille ja kohtalaisille kierrosluvuille.

LLU-tiivisteet - Tehokas kumitiiviste kuulalaakereille yhdellä sisäpuolisella ja ulkopuolisella huulella yhdessä sisärenkaan V-uran kanssa. Erittäin hyvä tiiveys pöly ja likapartikkeleita vastaan, mutta myös likavettä kestävä.

222 - Pallomaiset rullalaakerit Lujia itseasennoituvia laakereita, jotka kestävät hyvin linjapoikkeamia. Soveltuvat suurille kuormille. Luotettava ja pitkäikäinen laakeri myös vaikeammissa käyttöolosuhteissa. Yleinen laakeri halkaistavissa pesissä. Saatavana myös tiivisteillä huoltovapaaseen käyttöön.

Valikoimassa on useita tyyppisiä laakereita, esimerkiksi. Sähköeristetty laakeri, jonka ulkokehä ei johda sähkövirtaa. Laakereita, jotka soveltuvat jopa +350 asteen lämpötilaan sekä pallomaisia rullalaakereita tiivisteillä.

15


Produktöversikt_FI

08-04-02

14.50

Sida 17

NEULALAAKERIT, NOKKARULLAT, TUKIRULLAT JA JUOKSURULLAT

HK - Neulalaakerilla on prässätty peltiulkokehä Käytetään useimiten ilman sisäkehää karkaistulla ja hiotulla akselilla.

Neulalaakerit, nokkarullat, juoksu- ja tukirullat kuuluvat vierintälaakereiden ryhmään. Neulalaakerit on kompakteja laakereita, jotka koostuvat useasta eri komponentista. Ne kestävät korkeita kuormia ja kierroslukuja. Peruskomponentin, eli neularullan, lisäksi neulalaakerissa on sisäkehä/holkki, ulkokehä/holkki ja mahdollisesti tiivisteitä. Jos kyseessä on erityisen ahtaat tilat, neulalaakeria voi käyttää ilman ulko- ja/tai sisäkehää, jolloin rullat ovat suoraan akselia tai tai pesää vasten. Tietyt tyypit voidaan toimittaa tiivisteillä. Tukirullat, nokkarullat ja juoksurullat ovat vierintälaakereita, joissa on erikoispaksu ulkokehä. Ne kestävät isoja kuormia, myös iskukuormia. Ulkokehän vaihtoehtoina sylinterimäinen tai kupera. Kuperaa ulkokehällä estetään pistekuorman syntymistä. Saatavana myös tiivisteillä. Tukirullissa ja nokkarullissa on neuloja tai rullia, juoksurullissa on kuulat. Nokkarulla on tukirulla, jossa sisärenkaan sijaan on massiivinen kierteellinen

LR - Yksirivinen juoksurulla ja saatavana tiivisteillä.

akselitappi. Tämä nopeuttaa rullien kiinnittämisen koneisiin.

NATR - Tukirulla kuperalla tai lieriömäisellä ulkokehällä ja neuloilla. Voidaan toimittaa myös tiivisteillä.

16


Produktöversikt_FI

08-04-02

14.51

Sida 18

NKI – Neulalaakeri sisäkehällä. Matala rakenne mahdollistaa sen käyttämisen rajoitetussa tilassa säteissuuntaan. Sietää suuria kuormia. Laaja valikoima malleja kuten aksiaalisille kuormille – yksinkertainen, kompakti ja taloudellinen laakeriratkaisu.

AXK - Aksiaalineulakehä Voidaan käyttää painelaatoilla tai ilman. Käytettäessä ilman laattoja pitää viereisten osien olla karkaistuja ja hiottuja.

KRV – Nokkarulla maksimi rullamää-

NA - Nokkarulla sisärenkaalla.

rällä, jonka vuoksi sopii hyvin isoille kuormille. Pidikkeen puuttumisen vuoksi ei voida käyttää yhtä suurille kierroksille kuin KR-malli pidikkeellä.

Suurempi kuormankesto kuin NKItyypillä. Toimitetaan myös tiivisteillä.

K - Neulakehät ovat täydellisiä asennusvalmiita laakerointeja minimi mitoituksella ja hyvällä kuormituskyvyllä. Käytettävä samanlaatuisen pesän ja akselin kanssa.

HFL - Vapaapyörä laakerointi, joka mahdollistaa akselin pyörimisen yhteen suuntaan, mutta salpaa pyörimisen toiseen suuntaan.

17


Produktöversikt_FI

08-04-02

14.51

Sida 19

LAAKERITARVIKKEET

KM..GI - Nylon-akselimutteri on vakioakselimutteri varustettuna kierteettömällä elastisella nylonlukkorenkaalla, joka lisää kitkaa ja vastusta, kun nylon-materiaali tukeutuu kierteeseen. Paras lukitus saadaan, kun koko nylon-rengas on kierteen päällä.

MB - Varmistinlaatta, jota käytetään

tai muun komponentin kiristämiseen akselille ja laakerin asentamiseen ja purkamiseen kartiomaiselta akselilta tai hylsyltä. Akselimuttereiden ulkoreunalla on neljä tai kahdeksan uraa haka-avaimella tai lyöntiavaimella kiristämistä varten.

H - Kiristys- ja vetoholkkeja käytetään

RB - Kuulat samoin kuin myös rullat

kartioreikäisten vierintälaakereiden asentamiseen akselille. Tämä helpottaa asentamista ja purkamista ja yksinkertaistaa laakerikonstruktiota. Holkeissa on halkio ja niiden kartiokkuus on 1:12. Toimitetaan täydellisenä akselimutteri KM:n ja varmistinlaatan MB:n kanssa.

ja neularullat voidaan toimittaa myös erikseen. Neulakehiä ja erityisesti kuulia voidaan käyttää useissa eri käyttökohteissa kuten kuulaventtiileissä ja erilaisissa lukkojärjestelmissä.

EMLMS - Asennussarja halkaisijaltaan 10–55 mm:n laakereille. Sisältää hylsyt, tuurnan ja erikoisvasaran. Asennusvaihe on tärkeä työvaihe ja sen onnistumisella on ratkaiseva vaikutus laakerin toiminnalle ja käyttöiälle. Väärin asennettu laakeri aiheuttaa 10% laakerivaurioista tai normaalia lyhyemmistä käyttöajoista. Asennussarjaa voidaan käyttää myös esimerkiksi ohjausrenkaiden ja tiivisteiden asentamiseen.

KM - Akselimutteria käytetään laakerin

18

varmistamaan akselimutterin pysymistä akselilla. Varmistinlaatta vaatii vastaavat urat akselilla.


Produktöversikt_FI

08-04-02

14.51

Sida 20

SFERO VASTAMUTTERIT AINUTLAATUINEN JA PATENTOITU SARJA AKSELIJA SÄÄTÖMUTTEREITA Näiden ainutlaatuisten lukitusmutterien ominaisuuksiin kuuluu asennuksen, purkamisen ja jälleenasennuksen helppous. Muttereita voi asentaa satoja kertoja ilman että tarkkuus ja luotettavuus kärsii. Asennus sujuu myös ilman erikoistyökaluja. Tämä säästää sekä aikaa että rahaa. Saavutetaan moninkertainen lukitusteho verrattuna perinteisiin akselimuttereihin ilman, että mutterin kierteisiin tai akseliin syntyy vaurioita. Samalla minimoidaan kulumisesta johtuva välys sekä radiaaliseen että aksiaaliseen suuntaan. Lukitus tapahtuu joustavan rakenteen avulla. Yksi tai kaksi lukitusruuvia painaa mutterin kierteitä akselin kierreprofiilia vastaan. Näin syntyy tarkka

LR06

ja tehokas lukitus eikä akselin kierre vahingoitu. Tämä tietää huomattavia etuja verrattuna erillisen, metalli- tai nylon-muttereiden käyttämiseen. ERINOMAINEN SEURAAVISSA KOHTEISSA • Kaikkien laakerityyppien kiinnittämiseen ja säätöön • Kuularuuvien asennukseen • Suurella nopeudella pyörivät karat • Sovellukset, joissa on pyörimissuunta vaihtuu useasti • Jousistojen kalibrointi • Laitteet jotka ovat alttiita korkeille lämpötiloille ja/tai tärinälle • Rakenteet, jotka säännöllisesti puretaan ja asennetaan uudelleen Esimerkkialoja m.m. ajoneuvo -, lentokone-, prosessi-ja offshore/ telakkateollisuus sekä valssaamot/terästehtaat. Käyttäjinä myös kirjapainoja pakkauskoneiden valmistajat sekä m.m. moottori-, turbiini- ja

LF06

kompressorivalmistajat.

LR

LF

LRE/LFE

LRP

LX

Säteittäiskiinnitys, tavallisin menetelmä.

Kiristys otsapinnasta sovelluksiin, joissa säteittäislukitus on mahdoton tai hankala toteuttaa kuten putkessa.

Tasapainotetut mutterit suurille nopeuksille.

Erityisen suurille aksaalikuormille ja lukitustarpeille.

Ulkopuolisella kierteellä oleva sovellus esim. sisäkierteisille akseleille/putkille.

19


www.oem.fi - www.internordic.fi

OEM Finland Oy

Fiskarsinkatu 3, 20750 TURKU PL 9, 20101 TURKU PUH. 0207 499 499 FAX: 0207 499 456 SÄHKÖPOSTI: asiakaspalvelu@oem.fi

laakerituotteet  

laakerituotteet, oem automatic

laakerituotteet  

laakerituotteet, oem automatic