Page 1

Wat is jouw plan na het middelbaar?

ACADEMIEJAAR 2021-2022

Studiegids

RICHTING HOGER ONDERWIJS

| A A L S T | B R U S S E L | D I L B E E K | G E N T | S C H A A R B E E K | S I N T- N I K L A A S |


Vragen? Onze studieadviseurs staan klaar! Heb je na het lezen van deze brochure nog specifieke vragen over studieadvies? Stuur dan zeker een mailtje naar onze specialisten: Inge De Schuyter inge.deschuyter@odisee.be Leen Smisdom leen.smisdom@odisee.be

2

04 06 08 10 12 14 16 34 40 50 58 76 90

HOE BEGIN JE ERAAN? HET HOGER ONDERWIJS VIJF GROTE HAMVRAGEN HET CAMPUSLEVEN WAAROM ODISEE? SOS STUDIEKEUZE GA JE VOOR BUSINESS? GA JE VOOR DIGITAL? GA JE VOOR EDUCATION? GA JE VOOR ENVIRONMENT? GA JE VOOR HEALTH? GA JE VOOR SOCIAL? GA JE VOOR TECH?


Corona of geen corona, bij Odisee ben je altijd in good company

Wat is jouw plan na het middelbaar?

Hallo! Fijn dat je in onze brochure duikt en je toekomst aanpakt. Je wilt verder studeren en denkt eraan om dat te doen bij Odisee? Super. Misschien ken je ons nog niet zo goed of wil je weten waarom je bij ons moet zijn en niet ergens anders? Geef me één minuut om je te overtuigen. Odisee is de co-hogeschool. En die co, die staat voor “samen”. Wij houden van co-creatie en pakken jouw studie samen aan. Bij ons zijn je docenten geen gewone leraars, maar coaches. Bij ons zijn je stageplaatsen niet zomaar bedrijven of instellingen, maar connecties. Je campus is niet zomaar een campus maar een plek waar comfort, ontmoeting, duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan. Die co-aanpak maakt Odisee uniek. We pakken jouw studie samen aan van bij het begin. Nu dus. Vliegen termen als bachelors, masters, studiepunten, opleidingsonderdelen en leerkrediet je om de oren? Schieten er tal van vragen door je hoofd, zoals: welke studierichting past écht bij mij, kan ik die opleiding wel aan, waar zet ik mijn talenten optimaal in. Geen paniek. Met deze brochure zetten we je graag op weg en maken je wegwijs in de jungle van het hoger onderwijs.

veiligheidsmaatregelen uiteraard. En als een nieuwe corona-uitbraak daar een stokje voor steekt, dan gaan we meteen digitaal. Of we doen beide. We passen ons aan – Odisee is een wendbare hogeschool. Je veiligheid primeert bij ons, maar tegelijkertijd willen we je het best mogelijke studentenleven bieden. Maar dat is natuurlijk pas voor in september 2021. Jij begint nu aan een van de spannendste avonturen van je leven: de zoektocht naar de opleiding die bij je past. En daar sta je niet alleen voor: naast jouw huidige school en het CLB staan ook onze coaches en studieadviseurs te popelen om jou verder te helpen. Met respect voor social distancing, uiteraard, maar ook met veel warmte en verbondenheid. Kortom, corona of geen corona, bij Odisee ben je in good company. Tot gauw? Ik hoop het!

Joris Rossie

Algemeen directeur Odisee

En de impact van corona, hoor ik je denken, hoe gaat Odisee daarmee om? Wees gerust: onze hogeschool is coronaproof. We willen jou zoveel mogelijk zien op onze campussen, met de nodige 3


Studeren in coronatijden Odisee is er klaar voor! Het zijn bijzonder vreemde tijden. Afgelopen maanden werd ons leven grondig door elkaar geschud. Allicht zit ook jij met vragen over wat volgend academiejaar zal brengen. We kunnen je meteen geruststellen: Odisee zal er alles aan doen om studenten gewoon student te laten zijn en te laten genieten van de sfeer, het studentenleven, onze campussen, onze co-hogeschool in het algemeen. ‘Co’ staat bij ons immers voor samen – dus ook in bijzondere tijden staan we klaar voor onze studenten en maken we er samen het beste van. Vinden de lessen online plaats of op de campus?

Contactrijk en met kleurcodes

Hoe garanderen we veiligheid bij lessen op de campus?

Allebei. Of nog meer. We gaan ‘blended’ lesgeven – met verschillende werkvormen dus: online, op de campus, in kleine groepen… Maar: hogeschool Odisee kiest uitdrukkelijk voor contactrijk onderwijs: we willen zoveel mogelijk activiteiten op de campussen laten plaatsvinden. We houden natuurlijk op elk moment rekening met de geldende veiligheidsnormen en kunnen op elk moment terugschakelen indien dat nodig zou zijn (dan gaan we opnieuw volledig of bijna volledig digitaal).

Odisee kiest voor contactrijk onderwijs, zo veel mogelijk les op de campus dus. Daarbij horen Odisee-pandemieniveaus en hun bijhorende kleurcodes. We maken een onderscheid tussen vier niveaus: • groen (zodra er een vaccin is of bij groepsimmuniteit) • geel (laag risico) • oranje (ingrijpende preventieve maatregelen zijn nodig) • rood (een (quasi-)lockdown is aangewezen)

Onze campussen zijn prima uitgerust om de veiligheid te garanderen. Social distancing blijft maatregel nummer één: we houden steeds 1,5 meter afstand. Zo blijft het aantal studenten in een ruimte beperkt – te grote groepen in één aula zullen zeker niet voorkomen. Waar het moeilijk is om die anderhalve meter te bewaren, zetten we mondmaskers in. Verder zorgen wij voor optimale hygiëne (ventilatie, ontsmetting lokalen en materialen, extra poetsbeurten) en rekenen we op de hulp van iedereen (handen wassen, neus- en hoesthygiëne, thuisblijven bij symptomen). We werken ook actief mee aan de contact tracing van de overheid. Kortom, bij Odisee is iedereen ‘in good company’!

We baseren ons voor die niveaus op alle wettelijke richtlijnen (federaal niveau met o.a. de Veiligheidsraad, Vlaams niveau voor onderwijs, crisiscel van lokale overheden) en volgen de afspraken binnen het hoger onderwijs (hogescholen en universiteiten).

4


Hogere studies, hoe begin je eraan? Alleen al in Vlaanderen bieden 13 hogescholen en 5 universiteiten meer dan 300 opleidingen aan. Da’s veel! Hoe pik je daar de opleiding uit die echt bij jou past én die haalbaar is? Geen paniek, hier zijn de ultieme studiekeuzetips. Praten, praten en nog eens praten Je staat hier niet alleen voor. Je kunt raad vragen aan je huidige leerkrachten en de Centra voor Leerlingenbegeleiding. Sommige online studiekeuzetools zoals I-Prefer en Columbus (onderwijskiezer.be), SIMON (vraaghetaansimon. be) en LUCI (www.kuleuven.be/luci) zijn echte aanraders. En vergeet ook je ouders niet, zij kennen jou door en door! Kun je de knoop echt niet doorhakken terwijl september 2021 alsmaar dichterbij komt? Dan staat elke hogeronderwijsinstelling klaar voor advies op maat met hun eigen professionele studieadviesdienst. Dus vraag maar raak via studieadvies@odisee.be.

DO’S

• Stel jezelf een paar kritische basisvragen. Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn zwaktes en sterktes? Welke basis en welke kennis heb ik? Wat doe ik graag? Wat geeft me energie? Welke vakken volg ik écht graag in het secundair onderwijs? Wat interesseert me? En de all-time klassieker: wat wil ik later worden? • Begin op tijd. De juiste studiekeuze maken begint lang vóór september 2021. Hoe start je het best? Je verkent het aanbod, verzamelt informatie en verkent de ‘markt’. Als een echte pro pluis je het internet uit. Ga naar een SID-in, de studie- en informatiedagen van het departement Onderwijs van de Vlaamse regering in januari en februari. Omwille van de coronamaatregelen worden de SID-ins in 2021 digitaal georganiseerd. Ga langs op infodagen in het voorjaar of volg een open les. Bij Odisee, bijvoorbeeld. Met onze campussen in Aalst, Brussel, Dilbeek, Gent, Schaarbeek en Sint-Niklaas maak je er meteen een leuke daguitstap van. Zolang corona rondwaart, blijft social distancing maatregel nummer één op onze campussen. Wij hopen je in levenden lijve te mogen ontmoeten op al onze informatiemomenten. Maar als het moet, schakelen we in een mum van tijd over op virtuele contactmomenten. Zo houden we het samen veilig!

DON’TS

• Kies geen richting omdat je denkt dat er veel geld mee te verdienen valt, omdat al je vrienden die richting kiezen, omdat je dan op kot kan, omdat pa en ma willen dat je die opleiding volgt, omdat het een gemakkelijke richting is, omdat je dan zeker werk zult vinden. Uiteindelijk moet je met je hart kiezen, we kunnen het niet genoeg benadrukken. • Kies niet te snel! Want weet je het nu al 100% zeker? Zet toch nog eens een stapje terug. Een opleiding kiezen is ook kiezen voor een stad, voor het kotleven of pendelen en voor die ene onderwijsinstelling die echt bij je past. Druk even op REWIND en overloop voor alle zekerheid de basisvragen hierboven nog eens. • Jaag jezelf niet op! Integendeel: chill, relax, take it easy. Neem je tijd. De juiste opleiding kiezen is belangrijker dan een outfitje passen. Gun jezelf de tijd om een bewuste studiekeuze te maken. • Panikeer niet. Want paniek is een slechte raadgever. Sluipt september 2021 dichterbij zonder resultaat, ook al bezocht je SID-ins, infodagen… ? Spreek dan met de studieadviseurs van die hogescholen waar je overweegt te gaan studeren en vraag om raad. Bij Odisee kan dat via studieadvies@odisee.be.

5


Hoe zit het hoger onderwijs in elkaar?

In Vlaanderen kun je bij verschillende soorten instellingen terecht voor erkende opleidingen in het hoger onderwijs. Uit dat grote aanbod kies jij die opleiding die het best aansluit bij jouw interesses en talenten.

Graduaatsopleiding De hogere beroepsopleidingen of graduaten bereiden je voor op het uitoefenen van een specifiek beroep en situeren zich qua niveau tussen het secundair onderwijs en een professionele bachelor. Je behaalt je graduaatsdiploma normaal in twee jaar tijd. De grootste troef? Ze zijn erg praktijkgericht. Het gaat er minder theoretisch aan toe dan bij een bacheloropleiding en werkplekleren maakt minstens een derde van de opleiding uit.

Bacheloropleiding Je behaalt je bachelordiploma na een opleiding van – normaal gezien – 3 jaar (en 4 jaar voor Verpleegkunde). Er zijn twee soorten bacheloropleidingen: • Een professionele bachelor is gericht op de beroepspraktijk. Je leert er de algemene en specifieke vaardigheden, kennis en competenties die nodig zijn om een bepaald beroep, bijvoorbeeld leraar, uit te oefenen. Een professionele bacheloropleiding volg je aan een hogeschool. Na de opleiding ben je klaar om aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt. Verder studeren kan natuurlijk ook.

6

• Een academische bachelor is een theoretische en wetenschappelijke opleiding, gericht op onderzoek en het ontwikkelen van theoretische kennis. Het doel is je voor te bereiden op een masteropleiding. Een academische bacheloropleiding volg je aan een universiteit.

Masteropleiding Masteropleidingen zijn altijd academisch gericht en leggen de nadruk op gevorderde wetenschappelijke of artistieke kennis en competenties. Een academische bachelor en een master volg je aan een universiteit. Kunstopleidingen worden georganiseerd door een School of Arts.

Afstands- en volwassenenonderwijs Wil jij je studie combineren met werk en/of een gezin? Geen probleem. Er bestaan heel wat trajecten die toelaten om op jouw ritme te studeren. Als werkstudent kun je eventueel je studie spreiden over meerdere jaren. Er is ook hoger afstandsonderwijs (HAO), dat de nadruk legt op zelfstudie en online onderwijs. Of wil jij je carrière een boost geven of zelf een volledige carrièreswitch maken? Dan kom je ook aan je trekken in het hoger onderwijs. Korte en langlopende opleidingen, postgraduaten, studiedagen, seminaries, opleidingen op maat en bijscholingen… het aanbod is ruim en gevarieerd.


IN ‘T KORT Graduaten • Je behaalt de graad van gegradueerde • De opleiding telt 90 of 120 studiepunten • Je volgt les aan een hogeschool (en aan een secundaire school voor Verpleegkunde - HBO5)

Professionele bachelors • Je behaalt de graad van bachelor • De opleiding telt 180 studiepunten (en 240 voor de bacheloropleiding Verpleegkunde) • Je volgt les aan een hogeschool

Academische bachelors en masters • Je behaalt de graad van bachelor of master • De opleiding telt 180 studiepunten (bachelor) en minstens 60 studiepunten (master) • Je volgt les aan een universiteit

Afstandsonderwijs en volwassenenopleidingen • Hoger afstandsonderwijs (HAO) voor opleidingen in het hoger onderwijs (je behaalt hetzelfde diploma) • Graduaatsopleidingen • Studiedagen, seminaries, navormingen… • Postgraduaten

7


5 FAQ’s uitgelicht 1 Hoe ziet een academiejaar eruit?

Een academiejaar start in de tweede helft van september. Lessen lopen tot midden mei, gevolgd door de examens tot eind juni. Als je niet slaagt voor alle examens in de eerste zittijd, kun je vanaf half augustus in ‘tweede zit’ herexamens afleggen. Bepaalde opleidingen wijken af van dat ‘klassieke’ examensysteem en evalueren permanent. Dat is zeker het geval voor de graduaatsopleidingen. Het grootste verschil met het secundair onderwijs is dat het strikte jaarsysteem vervalt. We spreken niet meer van jaren maar van opleidingsfases. Zo kun je bijvoorbeeld al aan je tweede jaar hoger onderwijs of de tweede opleidingsfase bezig zijn maar ook nog vakken (beter gezegd: opleidingsonderdelen) uit je eerste jaar meenemen. Je volgt dan een geïndividualiseerd traject. Het is dus niet altijd makkelijk te zeggen in welk jaar je zit.

2 Hoe ziet een lesweek

3 Kan ik werken en studeren

eruit? En moet ik altijd aanwezig zijn in de les?

combineren?

Afhankelijk van je opleiding stap je in een semester- of een modulair systeem. Een semestersysteem bestaat uit twee periodes van 13 lesweken, gevolgd door examens. Een modulair systeem deelt het jaar op in een viertal modules van zeven lesweken, gevolgd door examens. Het hoger onderwijs hanteert flexibele lesweken: vaste lesweken met theorie worden afgewisseld met stage- en/of projectweken, een bezoekje aan een bedrijf of een reis naar het buitenland. Aanwezigheid in de les is voor de meeste praktijkvakken een echte must want je wordt er permanent geëvalueerd.

Maandag

Dinsdag

Bij Odisee zit je goed voor flexibel hoger onderwijs. Je kunt natuurlijk kiezen voor traditionele studiejaren via de modeltrajecten maar je kunt ook een flexibel traject volgen of studeren in hoger afstandsonderwijs. Je bepaalt dan in grote mate zelf hoeveel vakken je jaarlijks aflegt en dus hoe snel je je opleiding afrondt. Als je overweegt om werkstudent te worden, loop dan zeker eens langs bij je opleidingscoördinator of STUVO.

4 Wat moet dat kosten? Het inschrijvingsgeld is een vast bedrag dat door de Vlaamse overheid bepaald wordt. Hoeveel? Dat hangt onder andere af van het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft. Alle officiële info hierover vind je op onderwijs.vlaanderen.be/nl/studiegelden.

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

9u

Een typische lesweek? Hiernaast zie je een voorbeeld uit de opleiding Agro- en biotechnologie. Of vraag via brochures.odisee.be de opleidingsbrochures aan die jou interesseren. Daarin vind je bij elke opleiding een voorbeeld!

8

11u

Afstudeervak

12u

Afstudeervak

13u 14u 15u 16u 17u

Informatievaardigheden

Wetenschappelijk rekenen

10u

Taalvaardigheden

Plantkunde

Excursie, bedrijfsbezoek, practica...

ICTvaardigheden

Anorganische chemie

Actuele thema’s Zingeving en levensbeschouwing


Er zijn drie basistarieven*: Niet-beursstudent Vast gedeelte 245,20 Variabel gedeelte 11,70 per SP Voor 60 studiepunten 947,20 Bijna-beursstudent Vast gedeelte 245,20 Variabel gedeelte 4,30 per SP Voor 60 studiepunten 503,20 Beursstudent Vast gedeelte 111,90 Variabel gedeelte 0 Voor 60 studiepunten 111,90

Voeg daarbij je cursusmateriaal, stages, bedrijfsbezoeken... Het prijskaartje daarvan hangt af van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven. Maar reken op ongeveer 700 euro studiekosten per jaar. Op kot? De gemiddelde maandelijkse huurprijs van een kot hangt af van de locatie, de studentenstad, het soort huisvesting en het comfort dat je zoekt. Reken op een huurprijs tussen 350 en 400 euro per maand voor een ‘gewoon’ kot. Optelsom gemaakt? Een jaar studeren kost al gauw tussen 1.600 en 5.000 euro.

* Tarieven academiejaar 2020-2021

5 Is financiële hulp mogelijk? Studeren kost geld en is daarom niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar elke instelling helpt om je opleiding betaalbaar te houden. Een voorschot op je studietoelage, spreiding van je studiegeld of openbaar vervoer tegen een gunstige prijs? Het kan via de dienst Studentenvoorzieningen of STUVO van je hogeschool of universiteit. Een STUVO ondersteunt alle (potentiële) studenten in hun dagelijkse behoeften zodat ze goed kunnen studeren. Je kunt er terecht voor vragen over huisvesting, mobiliteit, financiële en psychosociale problemen, studeermoeilijkheden, ontspanning, sport, voeding, cultuur en ontmoeting. Alle informatie vind je op stuvoplus.be

SAY WHAT? Raak alvast gewend aan deze termen De overgang naar het hoger onderwijs is een grote stap. Bovendien duiken er heel wat nieuwe begrippen op. We nemen er een paar onder de loep.

Opleidingsonderdelen en individueel studieprogramma In het hoger onderwijs spreken we niet langer van vakken maar van opleidingsonderdelen. Een opleidingsonderdeel kan theoretisch zijn maar het kan ook een practicum, werkcollege, stage of zelfs een bachelorproef omvatten. Het geheel van opleidingsonderdelen dat je volgt, is je individueel studieprogramma (ISP).

Studiepunten Elk opleidingsonderdeel krijgt een aantal studiepunten toegekend. Ze geven het ‘gewicht’ van dat opleidingsonderdeel weer.

Het is ook een maat voor de studiebelasting en geeft je een idee over de inspanning die je zult moeten leveren. 1 studiepunt staat voor 25 tot 30 uren studietijd. Dat omvat: colleges volgen, cursussen voorbereiden en instuderen, examens afleggen, een projectverslag maken… Neem bijvoorbeeld een bacheloropleiding van 180 studiepunten. Die wordt verdeeld over drie 3 voltijdse fasen die elk meestal uit 60 studiepunten bestaan.

Credits Telkens wanneer je slaagt voor een opleidingsonderdeel verwerf je studiepunten of credits. In het ideale geval slaag je voor alle opleidingsonderdelen waarvoor je bent ingeschreven in een fase (bijvoorbeeld 60 studiepunten). Als je slaagt voor alle opleidingsonderdelen, heb je het diploma van die opleiding op zak.

Leerkrediet Wanneer je je voor het eerst inschrijft in het hoger onderwijs, krijg je een start-

leerkrediet van 140 studiepunten. In een normale fase zet je er 60 in. Slaag je, dan verdien je ze terug en kun je ze opnieuw inzetten. De eerste 60 studiepunten waarvoor je slaagt (credits), krijg je zelfs dubbel terug. Is je leerkrediet onvoldoende of heb je het opgebruikt? Dan kan de hogeschool beslissen om je inschrijving te weigeren of om een verhoogd studiegeld te vragen. Maar geen nood, met 140 studiepunten aan leerkrediet heb je normaal ruimschoots genoeg om je diploma te halen. Nog meer hogeronderwijsjargon? Onze studenten kennen er ondertussen alles van. Ze lichten ze graag toe in hun eigen woorden. Surf snel naar odisee.be/ onderwijsjargon.

Ontdek onze campussen #nofilter #hetlevenzoalshetechtis

9


Het (campus)leven zoals het is Een opleiding kiezen is tegelijk kiezen voor een stad, voor het kotleven of pendelen, en voor die ene onderwijsinstelling en campus die echt bij je past. Bij de co-hogeschool Odisee is je campus een plaats waar co-creatie, comfort, ontmoeting, duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan. Jouw co-campussen liggen in zalige steden als Brussel en Gent maar evengoed in rustigere plekken zoals Aalst, Dilbeek, Schaarbeek en Sint-Niklaas. Overal wacht een community

op jou die je met open armen zal ontvangen. Eentje die ook heerlijk divers is en waar je dus helemaal jezelf kunt zijn. En eentje waar, als coronamaatregelen dat toelaten, af en toe ook stevig gefeest wordt. Want ook dat kunnen we co-goed bij Odisee :-) Bij ons ben je in good company. Check je dat liever zelf? Hier is een blik achter de schermen. #nofilter #lifeasitis #studentlife

Technologiecampus Gent

In Gent • gezellige campus in het groen • aan de rand van de stad • makkelijk bereikbaar • doordrongen van de passie voor techniek • modern ingerichte labo’s en infrastructuur • studentenrestaurant

TECHNOLOGIECAMPUS GENT CAMPUS AALST

Campus Aalst

In Aalst • het levendige kleinduimpje onder de studentensteden • ruim kotaanbod • verschillende studentenclubs • vlot bereikbaar • grote parking wagens en tweewielers • gratis grote sportzaal • tafelvoetbal en -tennis • moderne lokalen • goed ingerichte labo’s • studentenrestaurant

10


Campus BrusselTerranova

Campus Brussel

In Brussel • vlak bij de Nieuwstraat, Brussel-Centraal en Brussel-Noord • echte voeling met de praktijk: je werkt met échte patiënten in échte situaties • samenwerking met Kliniek Sint-Jan • moderne les-, oefen- en praktijklokalen • consultatieruimtes • therapeutisch centrum voor kinderen • geriatrisch dagcentrum • kinderdagverblijf

In Brussel • vlak bij de Nieuwstraat • op wandelafstand van BrusselCentraal • makkelijk bereikbaar • profiteer van de mix tussen bedrijvigheid en ontspanning • oefen je talen • studentenrestaurant

CAMPUS BRUSSEL

CAMPUS SINT-NIKLAAS CAMPUS BRUSSEL-TERRANOVA

CAMPUS DILBEEK

CAMPUS SCHAARBEEK

Campus Sint-Niklaas

In Sint-Niklaas • moderne infrastructuur • warme, familiale sfeer • makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer • 15 minuten wandelen van het station • perfect uitgeruste oefen- en praktijklokalen • alle kansen om je vaardigheden te oefenen • studentenrestaurant

Campus Dilbeek

In Dilbeek • op 15 min treinen van Brussel-Noord • prachtige tuin • gezellig • open • moderne sportinfrastructuur • kleinschalig

Campus Schaarbeek

In Schaarbeek • vlakbij station van Schaarbeek • stijlvol gerenoveerde fabriek in rustige omgeving • eigen parking • zalig divers • open minded • familiaal en warm

11


Tien redenen om bij Odisee te komen studeren Odisee: helemaal co en een tikkeltje lo-co 1 Coaching voor

3 Co-management

5 Co-begeleiding

Bij Odisee sta jij centraal. Bovendien ga je aan de slag in kleine klasgroepen. Dat betekent: veel aandacht voor het individu en geen sprake van een kloof tussen student en docent. Docenten kennen je. Je kunt bij hen terecht met je vragen en zij spreken je op je sterktes aan. Ze weten dat je in een muziekband speelt, een sportfreak of een gedreven scoutsleider bent. Ook je resultaten nemen we persoonlijk onder de loep. Je examenresultaten volgen we bv. individueel op zodat we samen jouw traject perfect op je noden en wensen kunnen afstemmen. En daarbij betrekken we het volledige docententeam. Een vertrouwensband vinden we nu eenmaal heel belangrijk.

Odisee gaat voluit voor een talentenaanpak: samen met jou gaan we op zoek naar jouw talenten, interesses en sterktes. Vanaf het begin van je opleiding krijg je de mogelijkheid om je eigen accenten te leggen. Je maakt keuzes in opleidingsonderdelen, in stageplaatsen en in de manier waarop je opdrachten en projecten invult. Elke student is anders en diversiteit is voor ons de norm. We stimuleren elk individu anders om zoveel mogelijk te groeien in het leerproces. Naar het einde van het traject verdiep je je steeds meer in die elementen die jouw voorkeur krijgen en die aansluiten bij jouw talenten en passies.

Snel en goed de juiste studiekeuze maken, het is niet iedereen gegeven. Daarom helpen we je in je zoektocht naar de juiste opleiding. Deze brochure is hopelijk al een eerste stap in die richting. Ook tijdens je opleiding zelf kun je altijd terecht bij je docenten en STUVO+. En zelfs als je studie volgend jaar niet 100% vlot zou verlopen, bieden wij je een helpende hand met studietips, heroriëntering…

jou alleen

2 Colleges ter aanvulling Had je bijvoorbeeld weinig wetenschappen of wiskunde in het secundair? Nog voor je aan de opleiding begint, kun je instapcursussen volgen midden september. Extra begeleiding nodig op het vlak van taal? Volg dan een taalatelier. Daarnaast organiseren we in de loop van het jaar sessies over studietraining, studiemethode, studieplanning en examentraining.

12

van jouw talent

4 Combinatie tussen praktijk en lessen

Onze docenten zijn professionals met veel werkervaring in hun vakgebied. Vaak combineren ze lesgeven met een job of zijn ze onderzoeker. En omdat we jou de juiste opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit de bedrijfs- en onderwijswereld.

bij je studie(keuze)

6 Ondernemend? Stroomt er ondernemersbloed in jou? Heb je plannen om een eigen praktijk of organisatie op te starten? Bij Odisee kun je in het keuzevak Entrepreneurial skills — kortweg #ESKI — je businessplan uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen en we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.


STUVO+, jouw co-driver

7 Collegiaal internationaal

9 Coole kick-offs

Odisee heeft een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk. Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partnerhogescholen en universiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je talen. De meeste opleidingen organiseren ook (inter-) nationale excursies en reizen. En je kunt natuurlijk ook zelf op pad: heel wat van onze studenten lopen één of meerdere stages in het buitenland of grijpen de kans om een deel van de opleiding in het buitenland te volgen. Handig voor later want internationale ervaring is een belangrijke troef op je cv.

Voor of bij de start van het academiejaar word je al snel ondergedompeld in het hogeschoolleven. Je maakt kennis met de Odisee-aanpak, je medestudenten, de stad en de docenten. Je leert bij over je studiekeuze en -aanpak. En elke campus zorgt met een paar opstartactiviteiten gegarandeerd voor fun bij het begin van je opleiding!

8 Eerste hulp bij

laptopgevallen

De beste laptopdeals vind je in onze webshop voor studenten of op campusshop.be. Geen hightechexpert? Loop dan gerust binnen bij onze ICT-afdeling. Zij begeleiden je in je zoektocht naar de meest geschikte laptop en helpen je om vervelende virussen en spam te verwijderen. Ook voor printen, kopiëren, scannen en inloggen staan onze experts voor je klaar.

10 Studentenrestaurants Dagelijks kun je in onze studentenrestaurants en broodjesbars terecht voor ontbijt, belegde broodjes, soep, slaatjes of warme maaltijden. We kiezen resoluut voor lekkere én gezonde maaltijden tegen onklopbare studentenprijzen: een dagschotel kost ongeveer €4.

Studeren kost geld en is daarom niet voor iedereen vanzelfsprekend. Onze studentendienst STUVO+ berekent of je in aanmerking komt voor een studietoelage van de Vlaamse overheid. En misschien kun je daarop wel een voorschot krijgen. Kom ook zeker langs als je je studiegeld gespreid wilt betalen, vragen hebt over kinderbijslag/groeipakket of je studie wilt combineren met een (studenten)job. Onze studentenbegeleiders hebben ook veel expertise rond functiebeperkingen en pakken studieproblemen samen met jou aan. Je kunt je inschrijven voor sessies of trainingen over de juiste studieaanpak en de beste manier om met stress, uitstelgedrag of faalangst om te gaan. Een individueel gesprek behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Wie op zoek is naar een kot, kan bij STUVO+ terecht voor informatie over het kotleven in de stad. Ze begeleiden je ook graag bij je zoektocht. Eerst een jaartje pendelen? STUVO+ kiest voor duurzame mobiliteit en promoot het openbaar vervoer. Vraag zeker naar het voordeligste reistarief of krijg korting op je Buzzy Pass! En tot slot zijn ze altijd te vinden voor de organisatie van allerlei studentenactiviteiten: 100% co-fun verzekerd! Alle informatie vind je op stuvoplus.be

13


SOS studiekeuze V I N D J E O PL EID ING IN 6 STA PPEN

Infodag 1 6 maart* Vraag een brochure aan!

SEPTEMBER

Openlesdagen maart 2021*

SID-in

januari 2021 februari 2021

OKTOBER

NOVEMBER

Vraag een studieadviesgesprek!

DECEMBER

JANUARI

Infodag 2 24 april*

FEBRUARI

In februari kun je samen met je klas deelnemen aan interessante workshops. www.odisee.be/scholen

MAART

APRIL

6 maart

Vanaf nu kun je inschrijven! STAP 1: ik vraag een brochure aan

STAP 2: ik win studieadvies in

STAP 3: ik bezoek een SID-in

Wil je meer weten over een van onze opleidingen? Vraag dan de brochure aan. We sturen ze graag naar je op.

Ook voor een goed gesprek over je studiekeuze kun je bij ons terecht. Samen zoeken we uit wat jouw talenten en interesses zijn en welke opleidingen daarbij het best aansluiten.

In januari en februari worden Studie-informatiedagen (in het kort: SID-ins) georganiseerd in de vijf Vlaamse provincies. Omwille van de coronamaatregelen vinden de SID-ins van 2021 digitaal plaats. Je kunt er kennis maken met alle studiemogelijkheden na het secundair onderwijs en vindt er ook een stand van Odisee.

www.odisee.be/brochures

studieadvies@odisee.be

14


LET’S GO

Infodag 4 4 september*

Infodag 3 26 juni*

STAP 6: IK SCHRIJF ME IN Ligt je studiekeuze vast? Super! Inschrijven doe je in 1,2,3. MEI

JUNI

JULI

AUGUSTUS

1

SEPTEMBER

Start

academiejaar

STAP 4: ik volg een les mee*

STAP 5: ik kom naar een infodag*

In maart kun je echte lessen en labo’s meevolgen. Zo krijg je een voorsmaakje van wat je volgend jaar te wachten staat. Snel aanmelden is de boodschap, want de zitjes zijn beperkt. www.odisee.be/openlesdagen

Van maart tot september zijn er infodagen. Een infodag is de ideale gelegenheid om informatie te krijgen uit eerste hand: je kunt studenten en docenten aan de tand voelen en je kunt het studiemateriaal en de labo’s bekijken. www.odisee.be/infodagen

* Contactrijk als het kan, contactluw als het moet Zolang corona rondwaart, blijft social distancing maatregel nummer één op onze campussen. Wij hopen je in levenden lijve te mogen ontmoeten op al onze informatiemomenten. Maar als het moet, schakelen we in een mum van tijd over op virtuele contactmomenten. Zo houden we het samen veilig!

Schrijf je online in Vanaf de eerste infodag kun je online inschrijven via onze website. Je kunt dat thuis doen, gewoon vanuit je zetel.

Ga naar odisee.be/inschrijven

2

Heel eenvoudig Je maakt een account aan en doorloopt je inschrijving: opleiding kiezen, identiteitsgegevens invullen, pasfoto en de nodige documenten opladen. Klaar! Je kunt op je campus terecht op werkdagen vanaf eind juni van 10u tot 12u en van 13u tot 16u. Tussen 11 juli en 15 augustus zijn niet alle campussen op hetzelfde moment open. Informeer dus vooraf.

3

Je bent ingeschreven! Je inschrijving is voltooid. Je ontvangt alle documenten die je nodig hebt in je mailbox: het attest van inschrijving, een attest voor de NMBS, je accountgegevens...

15


16


Business BACHELOR in het BEDRIJFSMANAGEMENT AFSTUDEERRICHTING ACCOUNTANCY-FISCALITEIT AFSTUDEERRICHTING FINANCIE- EN VERZEKERINGSWEZEN AFSTUDEERRICHTING LOGISTIEK MANAGEMENT AFSTUDEERRICHTING MARKETING

18 20 21 22 23

GRADUAAT in de ACCOUNTING ADMINISTRATION

24

BACHELOR in het FACILITY MANAGEMENT

26

BACHELOR in het OFFICE MANAGEMENT AFSTUDEERRICHTING BUSINESS & LANGUAGES AFSTUDEERRICHTING HEALTH CARE MANAGEMENT

28 30 31

GRADUAAT in MARKETING- EN COMMUNICATIESUPPORT

32

BACHELOR in het VASTGOED*

116

* De beschrijving van deze opleiding vind je elders in de brochure - check het paginanummer. 17


BEDRIJFSMANAGEMENT

CAMPUS AALST & BRUSSEL

Ben je graag bezig met cijfers, logistiek of marketing? Kun je het goed uitleggen en werk je graag samen? En ben je helemaal in de ban van de bedrijfswereld? Dan is de opleiding Bedrijfsmanagement voor jou weggelegd.

BACHELOR IN HET

Bedrijfsmanagement Tijdens je bacheloropleiding in het Bedrijfsmanagement kies je tussen de afstudeerrichtingen Accountancy-fiscaliteit (Aalst, Brussel), Marketing (Aalst, Brussel), Financie- en verzekeringswezen (Brussel) of Logistiek management (Brussel).

Management (Brussel). Je verwerft in beide richtingen een algemene bedrijfskundige vorming en krijgt een uitstekend inzicht in de grondslagen van logistiek, marketing en verkoop.

Cijfers en meer

In Aalst loopt het eerste semester van de opleiding vrijwel gelijk voor beide afstudeerrichtingen. Je krijgt een brede economische basis in het eerste semester, met verdieping in de gekozen afstudeerrichting vanaf semester twee. Overstappen naar een andere afstudeerrichting binnen de opleiding kan dus zonder problemen in het eerste jaar.

Voel jij je helemaal thuis tussen cijfers? Dan is de kans groot dat de afstudeerrichtingen Accountancy-fiscaliteit (Aalst, Brussel) en Financie- en verzekeringswezen (Brussel) je aanspreken. Het financieel-boekhoudkundig traject bij Odisee zet je op het juiste pad met een algemene vorming in bedrijfseconomie. Ook maken we je wegwijs in de basisregels van boekhouden, financiĂŤn, verzekeringen en fiscaliteit.

Organisatietalent Ben je eerder te vinden voor strategie en analyse, dan is de afstudeerrichting Marketing (Brussel of Aalst) echt iets voor jou. Ben je van nature een organisatietalent, ga dan voor Logistiek

Aalst of Brussel?

In Brussel kies je bij de start van je opleiding voor het financieel-boekhoudkundig traject of het commercieel-logistiek traject, om je dan vanaf het tweede jaar verder te verdiepen in de door jou gekozen afstudeerrichting.

Meer info over de bachelor Bedrijfsmanagement vind je op odisee.be/BM

18


SECUNDAIR ONDERWIJS

Afstandsonderwijs De afstudeerrichtingen Marketing en Accountancy-fiscaliteit van de opleiding Bedrijfsmanagement kun je in Aalst ook in afstandsonderwijs volgen. Je krijgt dan meer flexibiliteit zodat je je studie met een job of een gezin kunt combineren. Meer info: www.odisee.be/bmopafstand

Twee diploma’s Je laatste jaar kun je volgen aan de Franstalige hogeschool EPHEC in Brussel. Je traint je talenkennis en geeft zo je carrière een extra duwtje in de rug. Bovendien studeer je af met een dubbel diploma: van Odisee én van EPHEC.

Traject voor ondernemende studenten Ben je van plan om een eigen zaak uit de grond te stampen, dan kun je het traject voor ondernemende studenten volgen waarin je meer flexibiliteit krijgt dan bij het modeltraject.

Engelstalig programma

Ik wou geen puur theoretische richting maar een opleiding waarin ik de theorie kon toepassen op cases. Ik heb niet lang getwijfeld om voor Odisee te kiezen: het contact met de docenten is er persoonlijk en de lessen verlopen vaak in kleine groepen. Mali De Vuyst Studente Bedrijfsmanagement

Bedrijfsmanagement kun je bij Odisee op Campus Brussel ook in het Engels volgen. We leggen in het Engelstalige programma nog meer de klemtoon op alle internationale mogelijkheden en gaan net als in het Nederlandstalige programma dieper in op digitale marketing. Met bedrijfsbezoeken, gastsprekers en company projects gaan we voluit voor een businessgerichte opleiding. Internationale docenten en medestudenten uit het buitenland maken van de opleiding beslist een bijzondere ervaring. Kortom: het Engelstalige programma is de ideale keuze voor wie een internationale carrière op het oog heeft. Meer info vind je op www.odisee.be/bbm

19


BEDRIJFSMANAGEMENT AFSTUDEERRICHTING ACCOUNTANCY-FISCALITEIT

CAMPUS AALST & BRUSSEL

Ben je graag met cijfers bezig en werk je altijd nauwkeurig? Wil je inzicht verwerven in de bedrijfswereld en geef je graag advies bij vragen over fiscaliteit? Dan wordt de afstudeerrichting Accountancy-fiscaliteit voor jou het begin van een boeiende carrière.

AFSTUDEERRICHTING

Accountancyfiscaliteit

Eigentijds specialist Je volgt een praktijkgerichte opleiding die sterk theoretisch onderbouwd is. Naast een stevige dosis accountancy en fiscaliteit krijg je heel wat computervaardigheden onder de knie. Ook verwerf je een brede kennis over bedrijven en organisaties en krijg je zicht op de bedrijfseconomische uitdagingen van hedendaagse ondernemingen. Verder trainen we je inzichten in economische en juridische problemen. De docenten staan nauw in contact met het bedrijfsleven en integreren hun praktijkervaring in de lessen. Je vaardigheden als moderne accountant train je met gespecialiseer-

de softwarepakketten. We bezorgen je een stevige functionele talenkennis en goede sociale vaardigheden: de basis voor je toekomstige zakelijke contacten. Via diverse projecten en stages maak je uitgebreid kennis met de praktijk.

Correcte houding Beroepshalve verwachten we van jou niet alleen deskundigheid, maar ook een correcte houding. Als vertrouwenspersoon moet je je bijvoorbeeld in elke situatie onafhankelijk opstellen. Daarom besteden we veel aandacht aan beroepscompetenties, talenten en andere vaardigheden (zoals teamwork of communicatieve handelingen) die onmisbaar zijn in je latere beroepsleven. De evoluties in de beroepswereld volgen we uiteraard op de voet. Daarnaast schotelen we je veel casussen voor en loop je ook stage tijdens je opleiding.

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Accountancy-fiscaliteit is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent ☐ Ik ben graag met cijfers bezig. ☐ De bedrijfswereld boeit me en ik kan niet wachten om er deel van uit te maken. ☐ Ik ben communicatief en geef graag advies. ☐ Ook als ik onder tijdsdruk sta blijf ik rustig en kan ik goed functioneren. ☐ Ik ben nauwkeurig en laat me zelden op een foutje betrappen.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

De opleiding sluit helemaal aan op mijn talenten en interesses. In het secundair onderwijs vond ik vakken als economie, recht, bedrijfseconomie en boekhouden altijd heel boeiend en ik behaalde er goede resultaten voor. Geen toeval dus dat ik koos voor Accountancy-fiscaliteit. Mathias Menschaert

Student Accountancy-fiscaliteit

20


BEDRIJFSMANAGEMENT AFSTUDEERRICHTING FINANCIE- EN VERZEKERINGSWEZEN

CAMPUS BRUSSEL

Heb je interesse in financiën, verzekeringen en beleggingen? Combineer je die interesse met een zekere commerciële feeling? En wil je later klanten advies geven, bijvoorbeeld over vermogensplanning, krediet of verzekering? Dan is deze afstudeerrichting geknipt voor jou.

AFSTUDEERRICHTING

Financie- en verzekeringswezen

Twee pijlers In het eerste jaar volg je het financieel-boekhoudkundig traject. Vanaf het tweede jaar specialiseer je je in de afstudeerrichting Financie- en verzekeringswezen. Je opleiding telt twee pijlers. De pijler financiewezen maakt je vertrouwd met de geld- en kapitaalmarkt. Dankzij concrete praktijkvoorbeelden leer je onder meer de krediet-

waardigheid en het beleggersprofiel van je klant bepalen. In de pijler verzekeringen maak je kennis met de uitgebreide waaier aan verzekeringsactiviteiten. Het diploma geeft je wettelijk toegang tot het gereglementeerde beroep van banken verzekeringsbemiddelaar. Je kunt via Odisee ook het attest van kredietbemiddelaar behalen.

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Van stagestudent van het jaar rechtstreeks naar mijn eerste job bij KBC. Maxime Van den Berghe Student Financie- en verzekeringswezen

Financie- en verzekeringswezen is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Ik heb interesse in financiën, verzekeringen en beleggingen. ☐ Een beginnende commerciële feeling is mij niet vreemd. ☐ Later wil ik klanten advies geven, bijvoorbeeld over een vermogensplanning, krediet of verzekering. ☐ De begrippen ‘creatief’ en ‘dynamisch’ zijn op mij van toepassing. ☐ Ik kan vlot omgaan met mensen en moeilijke materie op een begrijpelijke manier overbrengen..

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

21


BEDRIJFSMANAGEMENT AFSTUDEERRICHTING LOGISTIEK MANAGEMENT

CAMPUS BRUSSEL

AFSTUDEERRICHTING

Logistiek is overal! Vlaanderen is een logistieke draaischijf in Europa en ver daarbuiten. E-commerce is de game changer in het logistiek speelveld. Op een meer duurzame wijze onze internationale goederenstromen organiseren is dé uitdaging in de komende jaren. Spreken deze thema’s je aan? Overweeg dan zeker de afstudeerrichting Logistiek management.

Logistiek management

Internationale dimensie Als je kiest voor Logistiek management, krijg je vaak les van professionals uit het werkveld. Theorie wordt afgewisseld met concrete cases, werkbezoeken, gastcolleges en internationale projectweken. Dit alles om je klaar te stomen voor het echte werk. Alle aspecten van de logistieke keten komen aan bod. Van de klassieke transportmodi, over internationale goederenstromen tot Total Supply Chain Management… alles staat op het menu. Vanaf het eerste jaar maak je intensief kennis met de logistieke wereld. Het tweede jaar verdiep

je je stelselmatig in de verschillende vakinhouden en het derde jaar staat in het teken van het toepassen van leerinhouden. Ben je digitaal aangelegd, dan geven we je de kans om je digitale skills aan te scherpen, door o.a. keuzevakken aan te bieden in samenwerking met onze opleiding Toegepaste informatica. Internationale samenwerking zit in ons DNA. Je leert je bijgevolg vlot uitdrukken in verschillende Europese talen. Zin in een internationale stage? Geen probleem. In Europa of verder weg? Mogelijkheden bij de vleet om via internationale bedrijven stage te lopen in elk continent van onze aardbol.

De grootste troef zijn de docenten. De meesten zijn vakgedreven specialisten die zelf in het bedrijfsleven actief zijn. We krijgen dus veel praktijkvoorbeelden. En omdat de lessen in kleine groepen gegeven worden, is alles heel persoonlijk. Alexandre Ben Hammouda Student Logistiek management

22

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Logistiek management is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Organiseren zit in mijn DNA. ☐ De wereld van e-commerce boeit me mateloos. ☐ Ik wil mee aan de wieg staan van innovatieve en duurzame logistieke concepten. ☐ Een job met een internationaal karakter én met pit, daar droom ik van. ☐ Na mijn opleiding wil ik meerdere uitwegmogelijkheden en ga ik graag meteen aan de slag. ☐ Managen van belangrijke goederenstromen? Laat maar komen!

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!


BEDRIJFSMANAGEMENT AFSTUDEERRICHTING MARKETING

Ben je flexibel, heb je een commerciële aanleg en ontwikkel je graag een bedrijfsstrategie? En heb je interesse in de boeiende wereld van digitale marketing, communicatie, distributie, verkoop en internationale business? Dan zit je goed in de afstudeerrichting Marketing. Bedrijven zijn voortdurend op zoek naar vlotte commerciële of marketingmedewerkers. Je helpt er o.a. mee aan de uitbouw van een merk en de uitwerking van marketingstrategieën.

AFSTUDEERRICHTING

CAMPUS AALST BRUSSEL

Marketing

Stevige basis Je krijgt een praktijkgerichte opleiding die sterk theoretisch onderbouwd is. Tijdens onze projecten werken we opdrachten uit voor bedrijven zoals een marktonderzoek of een communicatieen marketingplan. De opleiding biedt een waaier aan kennis en vaardigheden op het vlak van marketing, ICT en talen. Daarbij focussen we specifiek op goede commerciële vaardigheden omdat die de basis vormen voor latere zakelijke contacten. Ook digitale marketing is een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Van algemeen naar specifiek Inhoudelijk steunt de opleiding op drie pijlers: beroepsgerichte vorming, talenkennis en ICT. De beroepsgerichte vorming evolueert van algemene marketing naar specifieke marketingvormen en -onderdelen. We onderbouwen alle

aspecten van marketing en toetsen ze daarna aan de praktijk via gastcolleges, congressen, bedrijfsbezoeken, practica en projecten. Op basis van je interesses volg je een aantal keuzevakken in het tweede en/of derde jaar, zoals Duits, Spaans, Business strategy, Communication management en HRM.

Contact met bedrijven Het contact met de beroepswereld is een belangrijk aspect van je vorming. Daarom heb je onder meer een stage van drie maanden in het binnen- of buitenland. Zo leer je de verwachtingen en eisen van het bedrijfsleven beter kennen. In het laatste jaar van je opleiding staan ook een bachelorproef en bedrijfsprojecten op het programma. Daarin pas je je kennis, vaardigheden en attitudes toe in een reële bedrijfssituatie.

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Marketing is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Ik ga graag met mensen om. ☐ Flexibiliteit is mijn middle name. ☐ Ik ben commercieel aangelegd. ☐ Een merk mee helpen uitbouwen zegt me wel wat. ☐ Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan met de uitwerking van digitale marketingplannen.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Ik vind het fascinerend hoe een merk een bepaalde uitstraling kan krijgen enkel en alleen door de marketing errond. Bij Odisee krijgen we interactieve lessen waarin we cases bespreken: dat maakt het alleen maar boeiender. Ellen Bally Studente Marketing

23


ACCOUNTING ADMINISTRATION

GRADUAAT IN DE

Accounting administration Heb je interesse in accountancy, fiscaliteit, ICT en recht? Ben je vooral op zoek naar een praktische opleiding en wil je liefst zo snel mogelijk het werkveld in om te leren? Dan is het graduaat in Accounting administration beslist iets voor jou! Een graduaatsopleiding maakt deel uit van het hoger onderwijs en heeft een heel eigen profiel. De opleiding is erg praktijkgericht en slaat de brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding. STUDIEPROGRAMMA ACCOUNTING ADMINISTRATION OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

Leren op de werkvloer Tijdens je opleiding ligt de klemtoon op het werkplekleren: al doende leren op de werkplek (40 studiepunten). Werkplekleren gaat verder dan stage. Je past niet alleen toe wat je in de lessen leerde maar je verruimt ook je kennis en vaardigheden door echt mee te draaien op de werkplek. Zo merk je al snel of het beroep je ligt en ben je meteen klaar om het beroep ook uit te oefenen wanneer je je graduaatsdiploma in handen hebt.

Twee trajecten Binnen de graduaatsopleiding in Accounting administration kun je kiezen tussen twee trajecten.

Modeltraject Het modeltraject is een voltijds opleidingstraject dat overdag plaats vindt. Het academiejaar is opgedeeld in kwartalen en per kwartaal wordt een beperkt aantal vakken aangeboden, wat de ‘studeerbaarheid’ van het programma verhoogt over 2 opleidingsjaren. Een eerste groep start in september, een tweede groep start in januari. 24

ACCOUNTANCY Algemeen boekhouden Computerboekhouden Vennootschapsboekhouden BEDRIJFSBELEID Bedrijfsorganisatie Recht: burgerlijk recht + ondernemingsrecht Recht: vennootschapsrecht (basis) + sociaal recht ICT & organisatie Budgetteren Financiële analyse Interne en externe procedures en deontologie Kostprijsberekening ICT en accounting FISCALITEIT BTW Personenbelasting Vennootschapsbelasting PRAKTIJK POP en Projectwerk Werkplekleren OP MAAT: KEUZE UIT 1 VAN ONDERSTAANDE VAKKEN Keuzevak: ERP of Vennootschapsrecht (verdieping) Keuzevak binnen het studiegebied Bedrijfskunde AANTAL STUDIEPUNTEN per jaar

Traject met blended learning Dit programma richt zich vooral tot werkenden die bij hun werkgever aan werkplekleren kunnen doen. Het traject met blended learning bestaat uit con-

Jaar 1

Jaar 2

9 3 8 3 5 3 4 3 4 3 5 3 6 4 4 4 12

3 28

3 3 60

60

tactmomenten en (begeleide) zelfstudie. De contactmomenten zijn gepland op maximaal drie avonden per week. Het blended learning-programma wordt gespreid over drie jaren.


CAMPUS BRUSSEL

Je programma De graduaatsopleiding in Accounting administration omvat 120 studiepunten. Je volgt les bij Odisee op Campus Brussel. Het programma is opgebouwd volgens vier leerlijnen: bedrijfsbeleid, accountancy, fiscaliteit en praktijk.

Na je opleiding Na je opleiding heb je inzicht in bedrijfsbeleid, accountancy en fiscaliteit. Je bent sterk in de praktijk en hebt bedrijfservaring. Je kunt een antwoord geven op courante boekhoudkundige

Semester 1

Semester 2

vragen, je zorgt voor een relevante rapportering en maakt daarbij gebruik van de juiste digitale tools en systemen. Je bent direct inzetbaar op de arbeidsmarkt. Je kunt aan de slag op de financiële dienst van een KMO of (internationaal) bedrijf. Je kunt ook kiezen voor een boekhoud- of accountantskantoor, een school, een profit- of non-profitorganisatie. Je kunt ook aan het werk in alle bedrijven en overheidsdiensten waar administratieve ondersteuning nodig is.

Verder studeren Misschien heeft deze opleiding je zin en vertrouwen gegeven om verder te studeren. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vervolgtraject van 90 studiepunten en zo je bachelordiploma Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit behalen.

Semester 3

Semester 4

Bedrijfsbeleid Bedrijfsorganisatie, Recht, Kostenprijsberekening, ICT & Accountancy, Financiële analyse... Accountancy Algemeen boekhouden, Vennootschapsboekhouden, Computerboekhouden Fiscaliteit BTW, Personenbelasting, Vennootschapsbelasting Verbreding Communicatie, ICT, projecten

Verkennen van het werkveld en jezelf

Meedraaien Meedraaien Meedraaien in een financiële in een financiële in een financiële dienst of bij een dienst of bij een dienst of bij een boekhoud- of boekhoud- of boekhoud- of accountantskantoor accountantskantoor accountantskantoor

Via praktische oefeningen tijdens de opleiding verwerf je inzichten en vaardigheden die je in het bedrijf/organisatie verder ontplooit. Projecten linken de theorie nog meer met het praktijkgebeuren in het bedrijf/organisatie.

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Accounting Administration is zeker iets voor jou als je je hierin herkent: ☐ Ik ben administratief sterk. ☐ Ik ben een communicatieve teamspeler. ☐ Ik kan nauwkeurig werken. ☐ Ik heb interesse in accountancy, fiscaliteit, ICT en recht. ☐ Ik wil de geheimen van BTW, personen - en vennootschapsbelasting kennen. ☐ Ik wil alles leren over het opmaken en inboeken van facturen en creditnota’s. ☐ Ik wil bankverrichtingen leren coderen en inboeken én betalingen van klanten opvolgen.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over dit graduaat vind je op odisee.be/ accountingadministration

25


FACILITY MANAGEMENT

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

BACHELOR IN HET

Ben jij een rasechte organisator, die ervan houdt om alles tot in de puntjes te regelen? Misschien is een carrière als facility manager iets voor jou. Facility managers werken achter de schermen van grote bedrijven, winkelketens, vakantieparken en culturele evenementen, om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes blijft lopen. Ze onderhandelen met honderd-en-een partijen, nemen strategische beslissingen en lossen problemen op een doordachte, duurzame manier op. Zin om die rol op jou te nemen? Dan is deze opleiding je op het lijf geschreven.

Facility management Facility managers coördineren alle ondersteunende diensten in grote organisaties. In een wereld waarin werknemers en klanten alsmaar meer comfort verwachten, de focus op duurzaamheid groeit en kosten dienen beperkt te worden, zijn zij onmisbaar.

Hard & soft facilities Enerzijds ben je als facility manager verantwoordelijk voor hard facilities: alle diensten aan gebouwen waarin een werkactiviteit plaatsvindt. Je regelt bouw- en verbouwingswerken, onderhandelt over verlichting, verluchting en verwarming, zoekt de beste beveiligingspartner, zorgt dat het omliggend groen onderhouden wordt… Daarbij hou je steeds het ecologische aspect in het achterhoofd. Anderzijds regel je soft facilities. Dat zijn diensten die bijdragen aan het gemak en welzijn van de mensen in je gebouw. Zo sluit je onder meer contracten met leveranciers van ergonomisch bureaumateriaal, denk je mee over mobiliteit en kies je de meest verantwoorde catering. Ook organisatie van evenementen maakt vaak deel uit van je gevarieerd takenpakket.

26

Enkel bij Odisee

Unieke opleiding De opleiding Facility management is uniek in Vlaanderen. Je kunt ze enkel volgen bij Odisee in Gent. Als co-hogeschool zetten wij sterk in op co-creatie. Dat wil zeggen dat je jouw opleiding mee vormgeeft. Wij zorgen ervoor dat je een brede basiskennis verwerft van ruimte en infrastructuur, mensen en organisatie. Ook bieden wij je de nodige tools op vlak van management en communicatie om expert te worden in je vak. Via toegepast onderzoek, keuzevakken, werkveldverkenning, stage en een bachelorproef bepaal jij vervolgens in welk domein jij je specialiseert.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Facility management is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent:

Op het einde van het middelbaar twijfelde ik over mijn studiekeuze. Omdat ik sociaal ben en graag met anderen in dialoog ga, raadde een leerkracht mij Facility management aan. Toen ik me informeerde over de opleiding ontdekte ik dat het vakkenpakket erg uiteenlopend is. Je bouwt dus een brede basiskennis op, waarmee je alle richtingen uit kunt. Handig als je nog niet weet welk werk je later wil doen. Achteraf bekeken ben ik heel blij met mijn beslissing. Nog voor mijn laatste examenperiode had ik een job beet als Facility Advisor.”

☐ Ik wil werken aan een aangename, gezonde en duurzame werkomgeving voor iedereen. ☐ Ik word getriggerd door uitdagingen van de toekomstzoals smart buildings, Internet of Things, klimaatverandering... ☐ Ik heb een positieve mindset: ik denk in oplossingen, niet in problemen. ☐ Ik ben een organisator in hart en nieren. ☐ Ik zoek een gevarieerde job met veel persoonlijk contact.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over Facility management vind je op odisee.be/FM

Martijn Loosvelt Oud-student Facility management

27


OFFICE MANAGEMENT

CAMPUS AALST & BRUSSEL

Zitten communiceren en organiseren je in het bloed? Wil je betrokken zijn bij het beleid, de public relations en de werking van een organisatie? Dan is Office management dé opleiding voor jou.

BACHELOR IN HET

Office management Office managers behoren tot de best geinformeerde medewerkers van een bedrijf omdat ze dagelijks in contact staan met collega’s, klanten en bezoekers. Ze communiceren vlot in verschillende talen, sturen projecten aan, beheren de agenda en organiseren vergaderingen, reizen of kleine en grote evenementen. Kortom: Office managers spelen als co-manager een centrale rol in het dagelijkse reilen en zeilen op de werkvloer. Dankzij hen kan een manager zich optimaal op het beleid focussen.

Onmisbaar in elke organisatie Office management is opgebouwd rond de vier rollen die je later vervult in een organisatie: co-manager, communicator, informatiebeheerder en organisator. Bedrijven staan te springen om starters met jouw vaardigheden. Office managers zijn veelzijdige duizendpoten met een gevarieerde job. De ene dag organiseer je een internationale videoconferentie, de volgende dag verbaas je je collega’s met een bedrijfsevenement. Afwisseling troef!

28

Jouw talent telt Tijdens je opleiding werk je stap voor stap aan je talenten: ben je een organisatietalent en neem je gemakkelijk initiatief? Leg je vlot contacten of blijf je liever op de achtergrond? Communiceer je helder en aantrekkelijk of werk je liever planningen uit? Via keuzemodules, projecten, stages en buitenlandse ervaringen, vind je je eigen interesses. Want wie z’n sterke punten kent, vindt sneller de perfecte loopbaan.

In Brussel en Aalst De opleiding Office management volg je bij Odisee in Brussel of Aalst. Heb je interesse in de medische en farmaceutische sector? Dan kies je in Aalst voor de afstudeerrichting Health care management.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Office management is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Ik hou van talen leren, communiceren en onderhandelen. ☐ Ik kan goed plannen en organiseren. ☐ Ik werk graag aan de computer. ☐ Ik wil later werken in een kleine of grote organisatie al dan niet met internationale uitstraling. ☐ Ik heb interesse in de medische of farmaceutische sector (voor de afstudeerrichting Health care management).

Ons curriculum is heel uitgebreid: bedrijfsorganisatie, marketing, HRM, Excel, Word, ICT, talen, boekhouding... We krijgen echt een beetje van alles en worden goed voorbereid op een job. Luka Roeland

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over Office management vind je op odisee.be/OM

Studente Office management

29


OFFICE MANAGEMENT AFSTUDEERRICHTING BUSINESS & LANGUAGES

CAMPUS AALST & BRUSSEL

AFSTUDEERRICHTING

Business & languages

Tijdens de stages leer je niet alleen het werkveld beter kennen, maar krijg je ook inzicht in je talenten en je rol als teamspeler.

In deze opleiding bouwen we verder op je (basis)kennis Frans en Engels maar we geven je ook de kans om te proeven van Spaans of Duits. Stap voor stap krijg je de belangrijkste communicatietechnieken onder de knie: telefoneren, vergaderen, onderhandelen, notuleren, vertalen en rapporteren.

Informatiemanagement

Werkveldervaring & POP

Natuurlijk word je een Excel- en Wordexpert, maar daar stopt het uiteraard niet. Je leert ook werken met InDesign. In een vak als Business applications raak je vertrouwd met alle apps en tools die in de bedrijfswereld van pas komen. Na drie jaar Office management heeft het internet geen geheimen meer voor jou.

Bij deze opleidingsonderdelen leer je niet alleen het werkveld beter kennen, maar krijg je ook inzicht in je talenten en in je rol als teamspeler. In de opleiding Office management kiezen we voor praktische werkvormen die van jou een gegeerde werkkracht maken.

Project- en eventmanagement Bij de vakken Project- en eventmanagement organiseer je zelf een event van A tot Z, van het concept tot de evaluatie achteraf. Dat kan een fietstocht zijn, maar ook een bouwbeurs, een congres, een vrijwilligersfeest of zelfs een medisch symposium. 30

Management In vakken zoals Economie, Recht, Marketing, HRM en Bedrijfsorganisatie leiden we je op tot een ĂŠchte co-manager. We zorgen ervoor dat je het beleid van een bedrijf begrijpt en in staat bent als co-manager te functioneren, op alle niveaus in de bedrijfswereld.

Hoger afstandsonderwijs Op Campus Aalst wordt Office management ook aangeboden via hoger afstandsonderwijs (HAO). Dat is een systeem van begeleide zelfstudie. Aan de hand van studiemateriaal bereid je je zelfstandig voor op de examens. HAO wil vooral tegemoetkomen aan de behoeften van wie een job wil combineren met studeren. Het einddoel is hetzelfde als dat van onze bacheloropleiding in dagonderwijs, enkel de weg ernaartoe verschilt. Meer info: www.odisee. be/omopafstand


OFFICE MANAGEMENT AFSTUDEERRICHTING HEALTH CARE MANAGEMENT

CAMPUS AALST

Je weet van aanpakken en organiseren is echt wel jouw ding, maar het liefst van al zou je later in een medische of farmaceutische omgeving werken? Dan hoef je niet verder te zoeken.

AFSTUDEERRICHTING

Health care management

Een Health care manager is een professional die zijn/haar mannetje kan staan als Clinical trial assistant, Clinical datamanager of als Medical Management Assistant. Drie uitdagende functies waarin je zorg- en onderzoeksprocessen verfijnt, stroomlijnt en efficiënter maakt.

Polyvalente opleiding Je bouwt stap voor stap de nodige medische kennis op voor het beroep. Voorkennis van Latijn of medische terminologie heb je niet nodig. Gaandeweg leer je medische attesten, verslagen en brieven te begrijpen en patiënten doeltreffend in te lichten over onderzoeken en raadgevingen van de arts. Via herkenbare situaties oefen je de specifieke communicatie waarmee je later te maken krijgt. Je verwerft ook een praktische gebruikskennis van het Frans en Engels.

Eigen accenten

Internationaal uniek profiel

Typisch voor de medische sector is het contact met patiënten en de medische administratie. Aan de hand van bedrijfsbezoeken, opdrachten en groepswerken raak je vertrouwd met alle beroepsmogelijkheden.

Een health care manager is een gezocht en gegeerd profiel. Dat merken we zelfs bij onze internationale partners. De combinatie van de degelijke medische opleiding met een sterke administratieve component is uniek. Onze studenten zijn startklaar voor een stage in een Clinical Research Facility.

In het tweede jaar ga je 4 weken op stage in het ziekenhuis én 4 weken in een medisch-administratieve setting naar keuze. Van tandarts- tot dierenartsenpraktijk over ziekenfonds tot medisch team van een grote sportploeg. Zet jouw talent in, in de context die jou uitdaagt.

Tijdens de opleiding dompelen we je ook onder in de wondere wereld van anatomie en ziekteleer.

31


MARKETING- EN COMMUNICATIESUPPORT

GRADUAAT in

Marketing- en communicatiesupport Wil je later aan de slag op een marketing- of communicatieafdeling? Ben je vooral op zoek naar een praktische opleiding en wil je liefst zo snel mogelijk het werkveld in om te leren? Dan is het graduaat Marketing- en communicatiesupport beslist iets voor jou! Een graduaatsopleiding maakt deel uit van het hoger onderwijs en heeft een heel eigen profiel. De opleiding is erg praktijkgericht en slaat de brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding. STUDIEPROGRAMMA MARKETING- EN COMMUNICATIESUPPORT OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

Leren op de werkvloer Tijdens je opleiding ligt de klemtoon op het werkplekleren: al doende leren op de werkplek. Werkplekleren is een beetje te vergelijken met stage, maar dan nog intenser: je past niet alleen toe wat je in de lessen leerde, maar draait ook echt mee op de werkvloer. Via dit duaal leren merk je al snel of het beroep je ligt en ben je meteen klaar om het beroep ook uit te oefenen wanneer je je graduaatsdiploma in handen hebt.

Twee afstudeerrichtingen Binnen de graduaatsopleiding Marketing- en communicatiesupport kun je na het eerste jaar kiezen tussen twee afstudeerrichtingen: Marketingsupport of Communicatiesupport. Ook al zijn er veel gelijkenissen tussen beide, je legt een accent op communicatie of marketing via opdrachten en in de keuze van je afstudeerproject. Ook tijdens het werkplekleren zal je als medewerker marketing of communicatie focussen op marketing of op communicatie en extra expertise verwerven. 32

GEMEENSCHAPPELIJK GEDEELTE Dienstenondersteuner Initiatie marketing en Communicatie Marketing- en communicatiestrategie IT-skills: MS office IT-skills: visuals (Photoshop, Illustrator, InDesign) Digitale marketing en sociale media Verdieping digitale marketing & IT-skills Integratie digitale marketing & IT-skills Communicator Communicatietechnieken - Nederlands Communicatietechnieken - Frans Communicatietechnieken - Engels Communicatietechnieken in 3 talen: integratie Kwaliteitsbewaker Professioneel leren en werken Co-organisator Event & project Afstudeerrichting Marketingsupport Marketingplanning Sales- en accountsupport Afstudeerproject marketingsupport Afstudeerrichting Communicatiesupport Communicatieplanning Kernachtig schrijven & contentcreatie Afstudeerproject communicatiesupport AANTAL STUDIEPUNTEN per jaar

Je programma De graduaatsopleiding Marketing- en communicatiesupport omvat 120 studie-

Jaar 1 Jaar 2 Sem 1 Sem 2 Sem 1 Sem 2

5 5 4 4

4 4 5 5

3 3 3

3 3 3

3 3 3 6

5

5

5

6

3 5 3

5 3 32

28

30

6

5 8

5 8 30

punten gespreid over 2 academiejaren. Je volgt deeltijds les en bent 3 dagen per week aan het werkplekleren (eerst in


CAMPUS BRUSSEL

CHECKLIST je virtueel bedrijf op de campus, begeleid door docenten en nadien op de werkplek). Je kunt het traject ook in avondonderwijs volgen. In dat geval zijn je lessen ’s avonds en op zaterdag. Aangezien de leerstof wordt aangeboden in twee modules van telkens 8 weken per semester, kun je ook inschrijven voor aparte modules en certificaten behalen. Via praktische opdrachten word je getraind

in de vier essentiële rollen die je zal opnemen als medewerker van een dienst marketing of communicatie: communicator, dienstondersteuner, organisator en kwaliteitsbewaker. Op de werkplek oefen je vaardigheden, leer je de knepen van het vak en ondervind je wat een professionele arbeidshouding betekent.

Semester 1

Semester 2

Semester 3

Semester 4

Module 1 & 2

Module 3 & 4

Module 1 & 2

Module 3 & 4

Je draait mee in Je neemt een Je draait mee in een actieve rol op in bedrijf als medewerker een bedrijf als medewerker communicatie een virtueel bedrijf, communicatie en of marketing tijdens onthaalmarketing (3 dagen/week) opdrachten voor (3 dagen/week) externen enz. (1 dag/week) Je verkent het werkveld via bedrijfsbezoeken, praktijkopdrachten, gastsprekers e.a. (0,5 dag/week)

Op basis van je ervaringen verken je welke functie het beste aansluit bij je talenten

Je kiest je werkplek en je afstudeerrichting

Je draait mee in een bedrijf als medewerker communicatie of marketing (3 dagen/week)

Je werkt een project uit in de bedrijfscontext

Rol van dienstondersteuner Je maakt teksten, brochures en PowerPoint-presentaties op in MSOffice of InDesign, je gebruikt sociale mediatools... Rol van co-organisator Je organiseert evenementen, je ondersteunt promotieacties, je volgt leveringen op... Rol van communicator Je leert efficiënt communiceren in het Nederlands, Frans en Engels. Zo kun je contacten leggen en onderhouden.

IETS VOOR MIJ? Marketing- en communicatiesupport is zeker iets voor jou als je je hierin herkent: ☐ Ik hou van afwisseling en al doende leer ik het best. ☐ Ik vind het boeiend om mee te werken aan campagnes. ☐ Ik kan vlot overweg met de pen en met de computer. ☐ Ik leg snel contact met anderen. ☐ Communiceren zit me in het bloed. ☐ Ik ben creatief en zoek graag naar oplossingen. ☐ Ik werk graag projecten en acties uit, volg ze mee op en evalueer ze achteraf. ☐ Ik heb oog voor detail en verzorg de opmaak van diverse communicatiemiddelen. ☐ Mijn interesse voor technologie helpt me bij de ontwikkeling van marketing- of communicatietools. ☐ Nieuwe trends in marketing en social media boeien mij. ☐ Mijn talenkennis helpt mij bij het netwerken en het ondersteunen van interne en externe klanten.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over dit graduaat vind je op odisee.be/ marcomsupport

Rol van kwaliteitsbewaker Je volgt evoluties in de sector op, je bewaakt afspraken en stelt oplossingen voor. Je focust op je persoonlijke groei.

33


34


Digital BACHELOR in de ELEKTRONICA-ICT* AFSTUDEERRICHTING ELEKTRONICA AFSTUDEERRICHTING INFORMATIE- EN COMMUNICATIETECHNOLOGIE

108 110 111

BACHELOR in de TOEGEPASTE INFORMATICA

36

GRADUATEN PROGRAMMEREN & SYSTEEM- EN NETWERKBEHEER

38

* De beschrijving van deze opleiding vind je elders in de brochure - check het paginanummer. 35


TOEGEPASTE INFORMATICA

CAMPUS BRUSSEL

Ben je leergierig en heb je een open geest naar nieuwe tools en technologieën? Heb je zin om mee te bouwen aan de digitale toekomst van Vlaanderen en daarbuiten? Wil je het fijne weten van computers, netwerken, web, software en security? Dan voel jij je ongetwijfeld thuis in de opleiding Toegepaste informatica. Ontdek er jouw talenten en groei uit tot een échte IT-specialist.

BACHELOR IN DE

Toegepaste informatica IT is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Via smartphones, laptops en wereldwijde netwerken communiceren we dagelijks met de snelheid van een vingerknip. In de opleiding Toegepaste informatica leer je omgaan met die snel veranderende digitale informatie en word je sterk in het communiceren met bedrijven en organisaties.

Focus op praktijk Bij ons maak je oefeningen gebaseerd op reële contexten die je technisch stevig laten nadenken. Theorie krijg je niet in de aula, maar enkel ter ondersteuning rechtstreeks in de labo’s. Daarnaast verwerf je ook bedrijfskundige competenties en word je klaargestoomd om zelfstandig te functioneren in een bruisende zakenwereld.

Stap voor stap naar de werkwereld Tijdens praktijkgerichte projecten leer je plannen maken en in team werken. Naarmate de opleiding vordert, krijg je steeds meer kansen om werkveldervaring op te doen. Eerst door een groepswerk gelinkt aan een bedrijfsopdracht, later in de opleiding door een semester stage in het binnen- of buitenland.

36

Sterk vernieuwd programma Samen met het werkveld ontwikkelden we een uniek, nieuw curriculum dat je de kans geeft zelf te kiezen welk IT-profiel het sterkst bij jou aansluit en je daarin te verdiepen.

Alle nodige skills We doen er alles aan om je op te leiden tot een polyvalente, open en proactieve informaticus. Aan het einde van de rit bezit je de bagage om een informaticaproject te realiseren en de nodige communicatievaardigheden om te kunnen samenwerken met opdrachtgevers, klanten en andere IT-professionals.


SECUNDAIR ONDERWIJS

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Toegepaste informatica is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Ik ben gepassioneerd door digitale communicatie en informatie. ☐ Voor innovatieve ICT-toepassingen die de wereld kunnen verbeteren, mogen ze mij inschakelen. ☐ Ik sta niet toe te kijken aan de zijlijn maar ben ondernemend en steek de handen uit de mouwen. ☐ Problemen? Die zijn er om op te lossen. Dat anderen hun taken daardoor beter kunnen uitvoeren, is mooi meegenomen. ☐ Ik ben niet bang van een uitdaging en toon veel inzet.

De opleiding heeft mijn verwachtingen overtroffen. Ik was bang dat ik in het begin niet zou kunnen volgen omdat ik geen IT-achtergrond had. Maar tijdens de lessen legden de docenten alles stap voor stap uit zodat echt iedereen mee kon.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Toegepaste informatica vind je op odisee.be/TI

Obiyaa Ansah

Oud-studente Toegepaste informatica

37


PROGRAMMEREN | SYSTEEM- EN NETWERKBEHEER

GRADUATEN IN DE INFORMATICA

Programmeren & Systeem- en netwerkbeheer Binnen het domein informatica bieden we ook twee graduaatsopleidingen aan. Beide zijn toegespitst op je talenten en interesses. Op Campus Brussel is er een dag- en een avondopleiding. Je kiest op basis van je persoonlijke voorkeur. Beide opleidingen zijn toekomstgericht en ontwikkeld in samenwerking met het werkveld. Centraal in onze opleidingen is het leren meedraaien in een reële bedrijfscontext.

Als een bacheloropleiding in informatica niet meteen je ding is, kun je opteren voor een graduaatsopleiding. Die situeert zich tussen het secundair onderwijs en een bachelor. Via onze graduaten Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer leer je een actieve rol spelen in onze snel veranderende samenleving en je betreedt sneller de arbeidsmarkt met een diploma waarmee je zelfstandig in team kunt functioneren binnen een specifiek IT-domein.

Duur van de opleiding Voor de dagopleiding voorzien we een doorlooptijd van 2 jaar. Het avondtraject is flexibeler en duurt meestal 3 jaar, afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Praktijkleren centraal

Kies voor je eigen sterkte

Van bij de start laten we je kennismaken met hands-on werken én verplaatsen we ons geleidelijk aan meer en meer naar de werkvloer. Hierdoor maak je al snel kennis met de reële werkcontext.

De opleiding werkt in modules, wat het geheel behapbaar maakt.

De kers op de taart is een uitdagend project in het bedrijf van jouw keuze. Hier draai je zes maanden mee als échte werknemer voor en achter de schermen.

Al doende leren is je ultieme moto Je zal minder op de schoolbanken zitten, dat is duidelijk. Maar ook de aanpak op de campus is to-thepoint, met kleinere hoeveelheden leerstof en échte vakexperten als coach doorheen je modules. We schotelen je een weekplanning op maat voor die bestaat uit: twee dagen theorie en praktijk, een hele dag blended learning in ons open leercentrum en de resterende tijd met beide voeten in de praktijk. Binnen onze opleiding vinden we het behalen van kwaliteitsvolle certificaten belangrijk. We begeleiden je naar het behalen van o.a. CompTIA A+, CCNA, Cybersecurity operations…

38

Het eerste semester legt een stevige basis in de werking van informatiesystemen, aangevuld met een introductie van programmeerconcepten en netwerkfundamenten. Vanaf het tweede semester leg je eigen accenten in je beroepsprofiel, door te kiezen voor één van de twee opleidingen: • Programmeren: groei tot een expert in het ontwerpen, bouwen en testen van softwaretoepassingen. • Systeem- & netwerkbeheer: groei tot een expert in het uitbouwen en testen van betrouwbare, stabiele en schaalbare netwerken.

Wat na het graduaat? Met een graduaatsdiploma op zak kun je meteen aan de slag of je kunt kiezen om verder te studeren en een bachelordiploma behalen. Odisee Campus Brussel biedt een vervolgtraject (90 SP) aan: de bachelor in de Toegepaste informatica, waarbij je een verbreding en verdieping krijgt in business, programmeren, security en netwerken. Je wordt voorbereid op het sturend én in team functioneren binnen de verschillende IT-domeinen.


CAMPUS BRUSSEL

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Deze graduaten in de informatica zijn zeker iets voor jou als je je hierin herkent:

Tijdens ons hands-on graduaat in Programmeren of Systeemen netwerkbeheer ontdek je

De graduaatsopleidingen focussen op directe inzetbaarheid door het ontwikkelen van toepassingsgerichte skills.

jouw talenten en technische skills. Groei samen met ons uit tot een échte problem solver. De vraag naar IT’ers is groot en

☐ Wil je weten hoe die leuke app, het internet of de cloud in elkaar zit? ☐ Heb je interesse in de toekomst van onze digitale samenleving? ☐ Bijt je je graag vast in een uitdagend probleem? ☐ Ben je eerder een doener dan een ‘analytische denker’?

Kun je je hierin vinden? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

dus is een job gegarandeerd. Door praktijkleren op de werkplek stomen we je klaar voor bedrijven die op zoek zijn naar flexibele teamspelers. Met dit diploma op zak ben je dus direct inzetbaar.

Meer info over deze graduaten vind je op odisee.be/programmeren of odisee.be/systeemennetwerkbeheer

39


40


Education Word leraar bij Odisee

42

EDUCATIEVE BACHELOR in het KLEUTERONDERWIJS

44

EDUCATIEVE BACHELOR in het LAGER ONDERWIJS

46

EDUCATIEVE BACHELOR in het SECUNDAIR ONDERWIJS

48

41


Heb je een bijzondere passie voor kinderen, adolescenten en/of volwassenen en wil je hen begeleiden in hun ontwikkeling? Dan ben jij ongetwijfeld een leraar in spe. Bij Odisee focussen we het liefst op je talenten en doen we er alles aan om die zo goed mogelijk te ondersteunen. Specifiek voor de lerarenopleiding staan daarbij vijf pijlers centraal.

WORD EEN

Leraar bij Odisee

Persoonlijk meesterschap

Maatschappelijk engagement

Onderzoekend leren

Een goede leraar is iemand met passie

We bereiden je voor op het onderwijs en de samenleving van de toekomst. Doorheen je opleiding ontwikkel je belangrijke sociale vaardigheden voor het onderwijs van morgen: communiceren, werken in team, leiderschap opnemen, onderhandelen en omgaan met sociale en culturele verscheidenheid. Dat betekent dat we ook buiten de schoolmuren op expeditie gaan.

Een onderzoekende en leergierige leraar is een sterk rolmodel voor de leerlingen. Van zo’n leraar leren kinderen omgaan met problemen, kennis opzoeken, oplossingen bedenken, evalueren en bijsturen. Je neemt hen mee op onderzoek in een wereld die snel verandert. Ook dat leer je in je opleiding.

voor zijn vak, iemand die inspireert en de leefwereld van zijn leerlingen perfect aanvoelt. Doorheen je opleiding verbreden en verdiepen we de kennis die je als leraar nodig hebt. Een sterke leraar durft zichzelf en zijn omgeving ook in vraag te stellen. Daarom leren we jou om goede keuzes te maken. Samen gaan we voortdurend op zoek naar naar wat kinderen en jongeren nodig hebben om te leren.

Leren (aan)leren Samen leren staat bij ons centraal. Je leert van je medestudenten, je docenten, je begeleiders in het werkveld... Dat betekent dat we je heel veel laten ervaren. We dagen je uit om aan de slag te gaan met verschillende werkvormen en doelgroepen. Theorie en praktijk gaan in je opleiding hand in hand. Je rondt je opleiding af met een langere stageperiode waarin je proeft wat het betekent om een volwaardige leraar te zijn en hoe je met andere leraren samenwerkt.

42

Diversiteit en creativiteit Word jij een leraar met een open blik op de wereld? Doorheen je opleiding worden je creativiteit en je nieuwsgierigheid geprikkeld en leer je de diversiteit in je klas te gebruiken. Door te vertrekken van de ervaringen van de kinderen, leren ze over elkaar, over de wereld en over zichzelf. Als student krijg je de kans om ook letterlijk je grenzen te verleggen. Zin om stage te lopen in het buitenland of deel te nemen aan een internationaal uitwisselingsproject? Dat kan! Maar ook wie niet naar het buitenland gaat, krijgt voldoende kansen om een internationale bril op te zetten.


AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE

Het doet deugd als je het enthousiasme ziet in je klas en je merkt dat je leerlingen ĂŠcht iets bijleerden. Het gevoel dat je voor hen veel betekent, is waarom ik dit doe.

43


KLEUTERONDERWIJS

CAMPUS AALST & BRUSSEL

Wil je graag jonge kinderen begeleiden in hun ontdekking van de wereld? Heb je creatieve vingers en hou je ervan om te zien hoe ze bijleren? Vind je het fascinerend om te ontdekken hoe je kinderen kunt ondersteunen in hun ontwikkeling? Schrijf je dan als de bliksem in voor de opleiding leraar Kleuteronderwijs.

EDUCATIEVE BACHELOR

Kleuteronderwijs Kinderen maken tussen tweeënhalf en zes jaar een enorme ontwikkeling door. Ze ontdekken zichzelf, de anderen en de wereld. Ze leggen de fundamenten voor hun toekomst. Als kleuteronderwijzer(es) krijg je de kans hen te ondersteunen tijdens die boeiende ontdekkingstocht. Je krijgt een praktijkgerichte opleiding met veel afwisseling én met de nodige theoretische achtergrond. Daarbij kun je rekenen op een intensieve en persoonlijke begeleiding. Zo groei je langzaam uit tot een leraar die perfect weet hoe hij/zij in de klas moet reageren.

Persoonlijke begeleiding Tijdens je driejarige opleiding leer je een activiteitenaanbod creëren dat aansluit bij de leefwereld van kleuters en tegelijkertijd ook hun wereld verruimt. Dat vraagt van jou een sterk inlevingsvermogen, vertrouwen in de mogelijkheden van jonge kinderen, expressiviteit en creativiteit. Een hele uitdaging dus, maar we begeleiden je persoonlijk bij dat proces.

44

De kracht van klank, beeld en beweging Je ontdekt tijdens je opleiding hoe je jonge kinderen zo goed mogelijk ondersteunt en hen helpt in hun ontwikkeling. Zo leer je bijvoorbeeld de taal en de muzische ontwikkeling van kleuters te stimuleren. Je krijgt ook vakken die je helpen om verantwoord pedagogisch te handelen. Naarmate je opleiding vordert, heb je steeds minder les en steeds meer praktijk. Na een eerste verkenning van de dagelijkse realiteit in een kleuterklas, groei je stilaan naar je eerste lesopdrachten toe. Natuurlijk word je daarbij geholpen.

Extra activiteiten Tijdens je opleiding zijn er heel wat extra activiteiten: een creastage, een confrontatietocht, een poppenspelmodule, een studiereis… Buitenlandse onderwijsvormen nog wat grondiger verkennen kan tijdens een Erasmusverblijf in een Europese partnerhogeschool tijdens het derde jaar van je opleiding. Sommige studenten kiezen zelfs voor een stage in het Zuiden: beslist een verrijkende ervaring.


SECUNDAIR ONDERWIJS

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Kleuteronderwijs is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent:

In de opleiding Kleuteronderwijs kan ik mijn creativiteit de vrije loop laten gaan, o.a. bij natuur, media en muziek. Kleuters zijn een heel dankbaar publiek: zelfs met een simpele dennenappel kan ik hun verbazing al wekken. En ik laat de kleuters ook kennismaken met mijn stokpaardje: zorg dragen voor de natuur.

☐ Het liefst spendeer ik mijn hele dag tussen jonge kinderen. ☐ Ik heb een open en creatieve geest, ben speels en muzisch. ☐ Ik kijk ernaar uit om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling. ☐ Er zit een uitstekende communicator en organisator in mij verscholen. ☐ Leren van anderen vind ik top, projecten met medestudenten uitwerken ook.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Kleuteronderwijs vind je op odisee.be/KO

Rinske Van Rossom Studente Kleuteronderwijs

45


LAGER ONDERWIJS

CAMPUS AALST BRUSSEL SINT-NIKLAAS

Ben je verzot op kinderen en luister je graag naar de gekste verhalen? Hou je zowel van talen en wiskunde als van muziek? En kun je het goed uitleggen en je inleven in de leefwereld van kinderen? Dan ben je een geboren leraar lager onderwijs.

EDUCATIEVE BACHELOR

Lager onderwijs Nieuwsgierigheid en openheid zijn de sleutelwoorden tijdens je driejarige opleiding tot leraar Lager onderwijs aan Odisee. Als onderwijzer(es) heb je oog en oor voor alle kinderen en geef je elk kind de ontwikkelingskansen waar het recht op heeft.

aan heel wat activiteiten: de crea- of muzostage, vertelnamiddagen, excursies, tentoonstellingen, theaterbezoeken… We nemen je mee naar buiten, op ontdekking, en je krijgt ook zicht op je eigen talenten.

Al doende leren

Naarmate je opleiding vordert, heb je steeds meer stage. Je begint met observaties. Daarna maak je begeleide didactische oefeningen, gevolgd door een participatie- of introductiestage met de eerste opdrachten. Pas daarna zet je je eerste stappen in het echte lesgeven. Gaandeweg gaat de klemtoon meer liggen op de omgang met een klasgroep en functioneer je steeds zelfstandiger. Je maakt ook actief kennis met verschillende schoolculturen en leert samenwerken in een team: een hele uitdaging. Je ontdekt ook andere onderwijsvormen zoals een methodeschool, buitengewoon onderwijs of openluchtklassen. Wil je graag onderwijssystemen in het buitenland verkennen, dan kun je een stage lopen in Europa of ver daarbuiten. Sommige studenten kiezen zelfs voor een stage in het Zuiden. In ieder opzicht de moeite waard! Na je opleiding ben je een onderwijzer(es) met een open blik op de wereld. Je kunt terecht in het onderwijs, maar even goed daarbuiten.

Eerst verken je uitgebreid de ontwikkelings- en leergebieden die in een lagere school centraal staan. Je krijgt al doende de kans om je achtergrond van talen, wiskunde, wereldoriëntatie, godsdienst en muzische vorming aan te scherpen. Je verkent verschillende werkvormen en je vraagt je af welke leermiddelen je in bepaalde situaties kunt inzetten. Ook ontdek je meerdere manieren om leerlingen op maat te benaderen en te evalueren. Je lessen wisselen af met praktijkstages onder leiding van gepassioneerde en ervaren docenten van de opleiding en mentoren uit de basisscholen. Nieuwe ervaringen beperken zich absoluut niet tot je klaslokaal, je leert ook samenwerken met collega’s, omgaan met ouders en contacten leggen met begeleidingsdiensten. Klaar om erin te vliegen?

Fantasie en creativiteit Het vraagt een flinke dosis fantasie en creativiteit om kinderen te kunnen blijven boeien, motiveren en uitdagen. Enthousiasme, openstaan voor wat er in de wereld gebeurt en zelf voortdurend willen bijleren, zijn stuk voor stuk belangrijke eigenschappen van een onderwijzer(es). Daarom neem je tijdens je opleiding deel

46

Je eerste stappen in de klas


SECUNDAIR ONDERWIJS

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Lager onderwijs is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent:

Het was nog veel leuker dan ik het me had ingebeeld. We hebben heel toffe docenten die dicht bij ons staan en ik had nooit verwacht dat alle studenten zo sociaal zouden zijn. Jeroen Cooreman Student Lager onderwijs

☐ Ik werk graag samen met anderen en sta nieuwsgierig in de wereld. ☐ Ik vind het uitdagend om een groep kinderen te begeleiden. ☐ Kinderen iets bijleren en hun talenten zien groeien vind ik ongelooflijk interessant. ☐ Ik hou ervan om iets uit te leggen of het samen met anderen te ontdekken. ☐ In mijn job wil ik actief bijdragen aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Lager onderwijs vind je op odisee.be/LO

47


SECUNDAIR ONDERWIJS

CAMPUS BRUSSEL, DILBEEK & SINT-NIKLAAS

Kun jij je perfect verplaatsen in de leefwereld van jongvolwassenen? Wil je hen stimuleren in hun ontwikkeling en hen ondersteunen in hun groei naar volwassenheid? Heb jij het in je om hen te boeien en de passie voor je vak over te brengen? Schrijf je dan in voor de opleiding Secundair onderwijs en ontdek welke leraar er in jou schuilt.

EDUCATIEVE BACHELOR

Secundair onderwijs Om leerlingen iets mee te geven, moet je over een dynamische persoonlijkheid en inzicht in hun leefwereld en ontwikkeling beschikken. Daarom krijg je elk jaar een aantal vakoverstijgende opleidingsonderdelen, met voorbeelden en opdrachten die helemaal afgestemd zijn op je toekomstige leerlingen. Daarnaast is er het specifieke programmagedeelte waarin je je toelegt op de twee onderwijsvakken die je later wilt geven.

Kies je duo Als student Secundair onderwijs concentreer je je op de twee onderwijsvakken die je later wilt geven. In principe kun je alle vakken combineren. De enige beperking is de praktische haalbaarheid van je combinatie. Je kunt dus kiezen wat je persoonlijk het meest interesseert, maar houdt best ook de toekomstperspectieven van een bepaalde combinatie op de arbeidsmarkt in je achterhoofd. Voor meer uitleg kun je terecht bij onze studietrajectbegeleiders.

48

Stage vanaf het eerste jaar Naarmate je opleiding vordert, heb je steeds minder les en steeds meer stage. Om je vlot te laten wennen aan de schoolomgeving, bouwen we het stagetraject geleidelijk op. Je begint met observaties en begeleide didactische oefeningen. Pas daarna zet je je eerste stappen in het echte lesgeven. Gaandeweg krijg je meer verantwoordelijkheden en gaat de klemtoon meer liggen op de specifieke onderwijsvakken die je koos. Je maakt ook actief kennis met verschillende schoolculturen en onderwijsvormen. Een hele uitdaging!


SECUNDAIR ONDERWIJS

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Secundair onderwijs is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Ik wil jongeren stimuleren in hun ontwikkeling en hen ondersteunen in hun groei naar volwassenheid. ☐ In het middelbaar had ik één of meerdere lievelingsvakken. Nu wil ik me vol passie daarin specialiseren. ☐ Ik hebt een creatieve, open geest en vind het leuk om projecten uit te werken. ☐ Diversiteit zie ik niet als een beperking, maar als een meerwaarde. ☐ Ik hou van praktijkgerichte lessen en direct contact met het werkveld.

Dankzij de gesprekken met de docenten op de infodag wist ik wat ik van de opleiding kon verwachten en wat de vakken inhielden. Michelle Galarza Gutiérrez Studente Secundair onderwijs

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Secundair onderwijs vind je op odisee.be/SO

49


50


Environment BACHELOR in de AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE AFSTUDEERRICHTING DIERENZORG AFSTUDEERRICHTING GROENMANAGEMENT AFSTUDEERRICHTING LANDBOUW AFSTUDEERRICHTING VOEDINGSTECHNOLOGIE

52 54 55 56 57

BACHELOR in de CHEMIE* AFSTUDEERRICHTING BIOCHEMIE AFSTUDEERRICHTING CHEMIE AFSTUDEERRICHTING MILIEUTECHNOLOGIE

96 99 100 101

BACHELOR in de ENERGIETECHNOLOGIE*

112

* De beschrijving van deze opleiding vind je elders in de brochure - check het paginanummer. 51


AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE

CAMPUS SINT-NIKLAAS

BACHELOR IN DE

Werk je graag met dieren? Of heb je groene vingers? Laat voedselveiligheid en -kwaliteit jou niet onberoerd? Of droom je van een toekomstgerichte landbouw met een verantwoordelijke productie? Dan is de opleiding Agro- en biotechnologie jou op het lijf geschreven.

Agro- en biotechnologie

In de opleiding Agro- en biotechnologie kom je alles te weten over voeding, dieren, landbouw en natuur. Je kiest uit vier afstudeerrichtingen: Dierenzorg, Groenmanagement, Landbouw en Voedingstechnologie. Wat je ook kiest, de brede basis van onze opleiding maakt van jou een kritische, avontuurlijke en multi-inzetbare bachelor, met alle kansen op de arbeidsmarkt. Duurzaamheid is de rode draad in onze opleiding en we proberen ons onderzoek zoveel mogelijk samen met studenten te doen. En maak je geen zorgen, je hebt geen specifieke voorkennis nodig om met deze opleiding te starten.

Van macro naar micro De opleiding Agro- en biotechnologie bestaat uit een deel specialisatie en een deel algemene kennis. Je specialisatie kies je al in het eerste jaar. Dat pakket groeit ook doorheen je opleiding. In het laatste jaar ben je dan bijna voltijds bezig met je specialisatie tijdens je stage en je eindwerk. Daarnaast heb je algemene vakken zoals Communicatie, Ethiek en Economie, maar ook Plantkunde, Dierkunde en Microbiologie behoren tot dat basispakket. Je werkt

52

aan je wetenschappelijke vaardigheden en besteedt extra aandacht aan het milieu in het vak Ecologie. Je technische kennis en eigen interesses scherp je aan via een uitgebreid pakket keuzevakken.

Praktijk en stage Tijdens je stage maak je voor het eerst kennis met het werkveld. In het tweede jaar heb je een half semester stage en in het derde jaar krijg je vanaf november de ruimte om je stage en je eindwerk te voltooien. Wil je graag je horizon verruimen? Dan kun je zelfs een stage doen in het buitenland. Op woensdagen heb je meestal een vakexcursie of ervaringswerk op verplaatsing.

Projectwerk In de loop van je traject krijg je steeds meer de regie over je eigen opleiding. Je krijgt vaker de kans om eigen inhouden aan de cursus toe te voegen en via de leerlijn ‘wetenschappelijke vaardigheden’ word je op projectwerk voorbereid. Je werkt in het tweede jaar een project uit in groepsverband. De voorbereidingen groeien in het derde jaar uit tot een echte bachelorproef die je voor een jury presenteert.

Onderzoek Veel docenten zijn ook actieve onderzoekers. De nieuwste bevindingen stoppen ze in je cursussen. De opleiding heeft zelfs een eigen onderzoekscentrum voor aquacultuur (Aqua-ERF). In Agro- en biotechnologie kun je zelf proeven van de echte wetenschap.

Modern en internationaal Elk vak en elke student zijn uniek. Daarom zijn onze les- en evaluatiemethoden divers en met oog voor inclusie. Zowel (open-boek) examens, opdrachten, projecten, en zelfevaluaties, online of ‘live’, we zorgen voor een diverse mix. De wereld is ook groter dan Vlaanderen. Via een groot internationaal netwerk van meer dan 700 partners is stage en studie bij ons mogelijk over de hele wereld.


AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE

Afstandsonderwijs

Het plan was om leraar wiskunde en biologie te worden maar tijdens de infodag veranderde ik van idee en ging ik voor Agro- en biotechnologie. Daar kreeg ik nog geen seconde spijt van. Zeker de stages zijn heel interessant. Marissa De Ridder

Studente Agro- en biotechnologie

Je kunt Agro- en biotechnologie ook studeren in afstandsonderwijs. De inhoud van de opleiding verschilt niet van de dagopleiding. Je ontvangt na afloop ook hetzelfde diploma. Het grote verschil is dat je geen theorielessen bijwoont. Voor de stage moet je wel voldoende tijd voorzien. www.odisee.be/ agrobioopafstand

Meer info over Agro- en Biotechnologie vind je op odisee.be/agrobio

53


AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE AFSTUDEERRICHTING DIERENZORG

Ben je geboeid door dierengedrag, dierengezondheid, dierenverzorging en dierenwelzijn en is werken met dieren je grote droom, dan is de afstudeerrichting Dierenzorg echt iets voor jou.

AFSTUDEERRICHTING

Dierenzorg

Alles over dieren In de afstudeerrichting Dierenzorg leer je alles over dierenwelzijn en dierengedrag. Je leert de behoeften van een diersoort correct inschatten en hoe je daarop kunt inspelen op vlak van verzorging, huisvesting of training. Je kijkt kritisch naar gangbare praktijken en ontwikkelt zo nodig alternatieven. De belangrijkste dierziekten komen aan bod en we besteden veel aandacht aan dierenvoeding en wetgeving. Binnen je opleiding kun je ook het extra diploma Proefdierkunde halen.

Ik was altijd al graag met dieren bezig. Super om dan een opleiding te vinden die volledig aansluit bij je hobby. De meeste docenten zijn gepassioneerd met hun vak bezig en dat voel je als student. Dankzij mijn stage op een bizon- en schapenbedrijf in de Franse Alpen heb ik ontdekt dat ik later het liefst in het buitenland zou werken, bij voorkeur in een bergachtige of weidse omgeving. Sil

Student Dierenzorg

Vakken in de kijker

Tussen de beestjes

Ethologie

Je gaat aan de slag in dierenparken, dierenklinieken, kinderboerderijen, dierenasielen of dierenopvangcentra. Misschien begin je wel je eigen zaak zoals een dierenpension of studeer je verder als dieren-gedragstherapeut. Of je draagt je steentje bij aan dierenwelzijn door een job bij de overheid.

Binnen de afstudeerrichting Dierenzorg begint alles bij het gedrag van dieren. Bij Ethologie word je een expert ter zake. Aan de hand van opdrachten pas je je kennis toe op je favoriete dier.

Stage In de afstudeerrichting Dierenzorg loop je bijvoorbeeld stage bij een dierenarts, in een asiel, dierenkliniek, dierentuin, therapeutisch centrum of in het wetenschappelijk onderzoek.

Themadagen dierenzorg Vanaf het eerste semester duik je het werkveld in. Op woensdag trek je erop uit voor praktijksessies, bedrijfsbezoeken en andere uitstappen. Je ontdekt de wereld van de dierenverzorger in de dierentuin, in opvangcentra en in diverse bedrijven.

Dierenwelzijn In het vak Dierenwelzijn ontdek je de eigenheid van onze opleiding. Dierenwelzijn moet het doel zijn van iedereen die

54

CAMPUS SINT-NIKLAAS

in de dierenzorg tewerkgesteld is. Hierin komen alle andere dierenzorgthema’s samen. Je toetst die thema’s ook af aan de praktijk.

Dierenvoeding Een gezonde geest in een gezond lichaam, ook voor dieren. Gezonde voeding is voor dieren even belangrijk als voor de mens. In dit vak leer je wat de basis is van een gezond voedingspatroon voor dieren. Voor de diersoort van je keuze stel je zelf een rantsoen samen.

Dierziekten Als dierenverzorger ben je geen dierenarts, maar toch is het belangrijk dat je een goed inzicht hebt in hoe dierziekten ontstaan, zich ontwikkelen en hoe jij kunt bijdragen tot preventie en genezing. In dit vak leg je de basis van een grondige kennis van dierziekten.


AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE AFSTUDEERRICHTING GROENMANAGEMENT

Wil je je verdiepen in natuur en groen, werk je graag met planten in de tuin en heb je interesse in tuinaanleg, dan is de afstudeerrichting Groenmanagement echt iets voor jou.

AFSTUDEERRICHTING

CAMPUS SINT-NIKLAAS

Groenmanagement

Boom- en groenbeheer Groenmanagement leert je alles over natuurbeheer, groenbeheer en teeltmanagement. Je maakt kennis met het beheer van natuurgebieden, tuinen en parken en met plantenteelt in het algemeen. Je verwerft een brede kennis over planten, plantenvoeding, tuinaanleg en plantenbescherming. Daarnaast krijg je enkele belangrijke vakken zoals Groenbeheer, Natuur- en bosbeheer en Mechanisatie. Op woensdag duik je het werkveld in met bezoeken aan bossen, parken en bedrijven, en help je onze eigen natuurgebieden beheren.

Groene vingers Later, als je je diploma op zak hebt, worden de groene sectoren jouw werkterrein. Daar ben je specialist in de opmaak van natuurbeheerplannen,

of ben je mee verantwoordelijk voor het groenbeheer in de open ruimte. Je kunt ook aan de slag als boomverzorger of tuinaannemer. Werken in park- en groenbeheer, bijvoorbeeld bij een gemeente- of provinciebestuur, kan natuurlijk ook.

Stage In de afstudeerrichting Groenmanagement loop je stage in het natuurbeheer, de milieusector, bij een groendienst, tuinaanlegger of in het wetenschappelijk onderzoek.

Vakken in de kijker Duurzame inrichting van tuinen en openbaar groen In dit vak word je een expert in het beheer van parken, plantsoenen en tuinen. Verschillende specifieke elementen komen aan bod, van groendaken en gevelbegroening tot het beheer en de verzorging van laan- en stadsbomen. Je legt een tuin aan, van ontwerp tot

Ik werk voor het advies- en ontwerpbureau Grontmij. Ik ben er onder andere verantwoordelijk voor de kaarten van de natuur- en landschapsbeheerplannen en de impactstudies. De brede natuurkennis vanuit Groenmanagement is elementair om samen te werken binnen ons team en analyses kritisch te kunnen beoordelen. Bert

Oud-student Groenmanagement

uitvoering. Je breidt je kennis uit over bomen, heesters, klimplanten, bolgewassen, grasvelden en allerlei beplantingsconcepten. Je ontwikkelt een grote soortenkennis, leert bij via praktijkexcursies en past alles toe in praktijksessies, vaak in samenwerking met de Groendienst van de Stad Sint-Niklaas.

Natuur en bos Dit algemene vak draait rond de principes en de toegepaste ecologie van het natuurbeheer. Je krijgt de beheerstechnieken onder de knie van allerlei habitats zoals graslanden, heide, water, bossen en kleine landschapselementen. Je leert dit allemaal al doende terwijl je aan de slag bent in onze twee natuurreservaten.

Boom- en groenbeheer In dit vak komt de specifieke ecologie van bomen aan bod. Bosbeheerplannen vormen de rode draad doorheen dit opleidingsonderdeel. Daarnaast volg je ook de cursussen ECS1 en ECS2 (Europees kettingzaagcertificaat) en krijg je een initiatie klimtechniek voor boomverzorgers.

Mechanisatie in de groensectoren In de groensectoren worden veel machines gebruikt. In dit vak leer je met die machines werken, ze veilig gebruiken en onderhouden. Je gaat o.a. aan de slag met tweetaktmotoren, carburatoren, grasmaaiers en onkruidbestrijdingsmachines. 55


AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE AFSTUDEERRICHTING LANDBOUW

CAMPUS SINT-NIKLAAS

AFSTUDEERRICHTING

Wil je je actief inzetten voor een toekomstgerichte landbouw met een verantwoorde productie, dan is de afstudeerrichting Landbouw de beste keuze.

Landbouw

Boer zoekt kennis In de afstudeerrichting Landbouw leer je landbouwdieren kweken, houden en verzorgen. Je komt ook alles te weten over teeltmanagement, landschapsbeheer en wetgeving. Je krijgt een brede opleiding waarin de maatschappelijke evolutie naar duurzaamheid centraal staat. Met de afstudeerrichting Landbouw sla je twee vliegen in één klap, want je behaalt ook meteen je fytolicentie P3 (certificaat voor professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen).

vleesvee, varkens, kippen, geiten, akkerbouw, mechanisatie) maar je vindt ook heel wat jobmogelijkheden in de toelevering (veevoeders, meststoffen, zaden) of in instellingen als de Mestbank, de Bodemkundige Dienst en andere overheidsinstellingen.

Administratie en wetgeving

Stage

Mechanisatie

In de afstudeerrichting Landbouw loop je stage in de productiesector, mechanisatie, veevoeding of wetenschappelijk onderzoek enz. Kortom, elk type bedrijf waarin jij je wilt specialiseren.

Voor dit vak ga je enerzijds aan de slag op een landbouwbedrijf om landbouwmachines te leren kennen, vanbinnen en vanbuiten. Anderzijds leer je de nieuwste en modernste machines kennen via excursies, beurzen en bedrijfsbezoeken.

Aan de slag

Vakken in de kijker

De landbouwwereld lijkt beperkt. Niets is minder waar. Je kunt niet alleen terecht in de primaire sector (melkvee,

Praktijkspecialisatie landbouw

Plantenbescherming

Op woensdag duik je het werkveld in met praktijksessies en bedrijfsbezoeken. Je sleutelt aan motoren, leert de nieuwste lastechnieken, bezoekt studiedagen en kijkt achter de schermen van bedrijven uit de productie- en verwerkende sector.

De wetgeving op de plantenbescherming wordt steeds strenger. Een grondige kennis van zowel de wetgeving als de beschermingstechniek en producten is onontbeerlijk. Dit vak levert ook een extra fytolicentie op.

Ik werk als technischcommercieel adviseur: ik help varkenshouders bij de keuze van biggenvoeding. Mijn opleiding bereidde me goed voor op die taak: tijdens de stages deed ik heel wat praktijkervaring op en tijdens de lessen kwamen communicatie en veevoeding regelmatig aan bod.

Dit discussievak bestaat uit een reeks gastlessen van specialisten van binnen en buiten de landbouwsector. Zij lichten elk hun visie op duurzame landbouw toe. Gedurende deze gastlessen bouw je zelf een visie en mening op en ga je daarover in discussie met de specialisten en je medestudenten.

Dorien

Oud-studente Landbouw 56

Deze thema’s winnen jaar na jaar aan belang in de landbouw. Het is dan ook belangrijk dat je de recente regelgeving in de vingers hebt en leert omgaan met die snel veranderende thematiek en informatie.

Duurzaamheid in de landbouwproductie


AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE AFSTUDEERRICHTING VOEDINGSTECHNOLOGIE

Ben je geïnteresseerd in voedselveiligheid, voedselkwaliteit en de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen en wil je meewerken aan een gezonde en verantwoorde voedselketen, dan kies je voor de afstudeerrichting Voedingstechnologie.

AFSTUDEERRICHTING

CAMPUS SINT-NIKLAAS

Voedingstechnologie

Alles over voeding

Werken met voeding

Vakken in de kijker

In deze afstudeerrichting draait alles rond voedingsmanagement. De vakken Voedingsleer, Voedingschemie en Voedingsbeheer geven je inzicht in de voedselsamenstelling, het gebruik van voedseladditieven en microbiologische aspecten verbonden aan voeding. Kwaliteitszorgsystemen en conserveringsmethoden worden toegelicht in de vakken Voedselveiligheid en Industriële Processing. De vakken Voedingstechnologie en Analyse focussen op de praktische toepassing van technische, chemische en microbiologische kennis bij de hygiënische bereiding, verwerking en controle van voedingsmiddelen en hun afgeleide producten.

Grondstoffen zoals granen, melk, dieren, groenten en fruit worden verwerkt/ bewerkt tot eindproducten waaronder bier, boter, kaas, vlees, koekjes, chocolade, frisdranken, soepen, champagne, conserven… In dat productieproces spelen fysische en chemische processen een cruciale rol. Het eindproduct ondergaat strenge kwaliteitscontroles. Daaraan werk jij mee, in bedrijven of bij de overheid.

Voedselveiligheid

Stage In de afstudeerrichting Voedingstechnologie kun je stage lopen in een brouwerij, een voedingsbedrijf, een labo, een controlebedrijf of in wetenschappelijk onderzoek.

Ik ben controleur bij het federale voedselagentschap. Ik doe controles, neem monsters en moet toezien op de interpretatie van de wetgeving. We werken nauw samen met de regionale en lokale overheden. De vakken die we kregen in de opleiding waren de ideale voorbereiding voor mijn huidige functie. Elynn

Oud-studente Voedingstechnologie

Je wordt expert in voedselkwaliteit, vanaf de eerste stappen van de verwerking tot bij de consument: je leert HACCP, ISO-normen en controlesystemen kennen én toepassen.

Voedingstechnologie In dit vak komen verschillende aspecten van de opleiding samen. Je past je kennis over voedingsleer en voedingschemie toe en ontwikkelt zélf een levensecht kwaliteitsproduct dat je aan je collega’s voorstelt.

Industriële processing Je komt alles te weten over de verschillende technieken uit de voedingsindustrie: conserveringstechnieken, bewerkingsprocessen, scheidingstechnieken, enz.

Capita selecta - Voeding Bij dit vak komen actuele thema’s uit de voedingssector aan bod via excursies, gastlezingen en bedrijfsbezoeken. Stap voor stap ontdek je dat de voedingssector voortdurend in beweging is.

Analysetechnieken In dit practicum krijg je de technieken die in voedingslabo’s gebruikt worden onder de knie: chromatografie, viscositeitsmeting, titratie, kwalitatieve testen en het kweken en tellen van bacteriën.

57


* De beschrijving van deze opleiding vind je elders in de brochure - check het paginanummer. 58


Health BACHELOR in de BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE 60 AFSTUDEERRICHTING FARMACEUTISCHE EN BIOLOGISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE 62 AFSTUDEERRICHTING MEDISCHE LABORATORIUM TECHNOLOGIE 63 BACHELOR in de ERGOTHERAPIE

64

BACHELOR in de MEDISCHE BEELDVORMING EN RADIOTHERAPIE 66 BACHELOR in het OFFICE MANAGEMENT* 28 AFSTUDEERRICHTING HEALTH CARE MANAGEMENT 31 BACHELOR in de OOGZORG* 68 BACHELOR in de VERPLEEGKUNDE

70

BACHELOR in de VOEDINGS- EN DIEETKUNDE

72

BACHELOR in de VROEDKUNDE

74 59


BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

BACHELOR IN DE

Ben je geïnteresseerd in wetenschappen, technologie, chemie en biologie? Wil je je verdiepen in laboratoriumwerk, microscopie en onderzoek? En heb je zin om je steentje bij te dragen tot de ontwikkeling van diagnosetechnieken en therapieën? Dan is de opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie iets voor jou!

Biomedische laboratoriumtechnologie Biomedische laboratoriumtechnologie is een praktijkgerichte opleiding met een theoretische onderbouw. Een combinatie die de opleiding veelzijdig en afwisselend maakt. In het eerste jaar volg je gemeenschappelijke vakken voor de twee afstudeerrichtingen en bouw je een brede algemene wetenschappelijke basis op met Chemie, Microbiologie, Biomoleculen en Cel- en weefselleer. De focus ligt altijd op labo-onderzoek. Van bij de start proef je van verschillende labo’s zodat je in de loop van het jaar een gefundeerde keuze kunt maken tussen de twee afstudeerrichtingen: Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie of Medische laboratoriumtechnologie. Ondertussen ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Vanaf het tweede jaar volg je meer gespecialiseerde vakken en oefen je in integratielabo’s. In het derde jaar ben je een volledig semester op stage, eventueel in het buitenland. Met een bachelorproef sluit je je opleiding af.

Duwtje in de rug Kreeg je minder dan drie uur Wiskunde of een beperkt pakket Chemie in het middelbaar, dan kun je de instapcursus Wiskunde of Chemie volgen. Heb je weinig of geen labo-ervaring, dan

60

kun je de instapcursus Labovaardigheden volgen. Kun je nog wat extra oefeningen gebruiken? Via het monitoraat kun je tijdens het academiejaar (gratis) ondersteunende lessen volgen met extra uitleg voor Toegepaste fysica, Wiskunde, Chemie, Biomoleculen en Fysiologie.

Alles voor de beste opleiding Moderne infrastructuur is een absolute must voor de opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie. En die is zeker aanwezig op de Technologiecampus in Gent. De campus is uitgerust met nieuwe laboratoria waar je met maximaal twintig studenten samenwerkt. Kleine groepen dus, want bij Odisee ben je geen nummer. De afstand tussen onze studenten en docenten is heel klein, dat blijkt uit de bevraging van de eerstejaarsstudenten over hun opleiding. Zit je met een specifiek probleem, dan helpt het docententeam je graag verder.


SECUNDAIR ONDERWIJS

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Biomedische laboratoriumtechnologie is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Voor wetenschappen mogen ze me altijd wakker maken. ☐ Ik bekijk het leven het liefst door een microscoop. ☐ Ik werk nauwkeurig, ben betrouwbaar en praktisch ingesteld. ☐ In een labo voel ik me als een vis in het water. ☐ De oorzaken van ziektes bij mensen, planten en dieren boeien me.

Ik doe stage als biomedisch laborant in Helsinki, waar ik ook mijn researchproject doe in het labo biotechnologie. Hoewel ik hier nog elke dag bijleer, kan ik toch al ongeveer over alles meepraten en voel ik me ook echt ‘aan het werk’. Ik ben klaar om te gaan solliciteren.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over deze bachelor vind je op odisee.be/BLT

Freya Vynck Studente Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie

61


BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE AFSTUDEERRICHTING FARMACEUTISCHE EN BIOLOGISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

AFSTUDEERRICHTING

Heb je interesse in biotechnologisch of farmaceutisch onderzoek? Ben je nauwkeurig en praktisch ingesteld? En lijkt werken in een onderzoekslaboratorium of in de farmaceutische sector je wel wat? Dan kies je voor de afstudeerrichting Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie.

Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie

Wat studeer je? Het eerste jaar van je opleiding is gemeenschappelijk voor de twee afstudeerrichtingen. Daarna specialiseer je je. Stap voor stap krijg je de theorie onder de knie en ontwikkel je je praktische vaardigheden binnen het domein van de Gentechnologie, Microen moleculaire biologie, Immunologie, Geneesmiddelenleer en tarificatie, Toxicologie, Galenica en Fysiologie.

Je werkt ook aan je communicatieve vaardigheden en verwerkt gegevens uit de vakliteratuur.

Stagemogelijkheden Je sluit je opleiding af met een stage van zeventien weken in een laboratorium van een farmaceutisch of biotechnologisch bedrijf, een instelling of een universiteit. Een stage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden.

Vakken in de kijker Een nieuwe opleiding betekent een heleboel nieuwe vakken. Zo kun je je in deze afstudeerrichting verwachten aan biomoleculen, fysiologie, uiteraard onmisbare basislabo’s en labo’s biotechnologie en farmaceutische analyse, wetenschappelijke vorming maar ook persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zo ontwikkel jij al je talenten ten volle.

Ik deed een vakantiejob in een laboratorium en daar kreeg ik de smaak te pakken. Ik koos voor Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie en breng dus heel wat uren door in de labo’s. Het maakt de opleiding zo praktijkgericht. Dat praktische werk is heel boeiend, want dan mag ik zelf nadenken en dingen uitvoeren. Een aangename afwisseling met de theorielessen! Lynn Thomas Studente Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie

62


BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE AFSTUDEERRICHTING MEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE

Ben je klaar voor je eerste stappen in de medische wereld? Wil je stalen van bloed, weefsel, urine en andere lichaamsvochten onderzoeken? En kijk je ernaar uit om ziekten op te sporen die het gevolg zijn van een infectie, een intoxicatie, een genetische afwijking of een storing in het metabolisme? Dan kies je voor de afstudeerrichting Medische laboratoriumtechnologie.

AFSTUDEERRICHTING

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

Medische laboratoriumtechnologie

Wat studeer je?

Stagemogelijkheden

Het eerste jaar van je opleiding is gemeenschappelijk voor de twee afstudeerrichtingen. Daarna specialiseer je je. Je wordt een laboratoriumtechnoloog met theoretische kennis en praktische vaardigheden in hematologie, medische microbiologie, klinische chemie en moleculaire diagnostiek. Je ontwikkelt ook je communicatieve vaardigheden en verwerkt gegevens uit de vakliteratuur.

Je sluit je opleiding af met een stage van zeventien weken in een ziekenhuis of medisch privélaboratorium. Je werkt daar op de afdelingen klinische chemie, hematologie en microbiologie. Daarover schrijf je ook je bachelorproef. Een stage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden.

Vakken in de kijker In deze afstudeerrichting kun je je verwachten aan biomoleculen, fysiologie, uiteraard onmisbare labo’s (waaronder labo’s immunologie), hematologie, klinische chemie maar ook persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zo ontwikkel jij al je talenten ten volle.

Ik koos Medische laboratoriumtechnologie omdat de opleiding een unieke combinatie brengt. Enerzijds is er het medische aspect, waarbij je meehelpt aan de diagnosevorming van patiënten. Anderzijds doe je praktisch labowerk. De labo’s van Odisee zijn heel goed uitgerust: een aangename omgeving om nieuwe dingen te leren. Zoë Vanhoenacker Studente Medische laboratoriumtechnologie

63


ERGOTHERAPIE

CAMPUS BRUSSEL TERRANOVA

Ben jij behulpzaam ingesteld? Geeft het je voldoening om mensen met gezondheidsproblemen te begeleiden en hen opnieuw maximaal zelfredzaam te maken? En ben je bereid om het beste van jezelf te geven in een praktische opleiding die perfect bij je interesses past? Dan heb je je opleiding gevonden: Ergotherapie.

BACHELOR IN DE

Ergotherapie Een ergotherapeut werkt aan de revalidatie van mensen die een ongeval hebben gehad of door andere gezondheidsproblemen tijdelijk of permanent met een handelingsprobleem leven. Via aangepaste activiteiten leer je hen hoe ze opnieuw maximaal zelfredzaam kunnen zijn, thuis, op het werk en in hun vrije tijd. Als ergotherapeut behandel je dus niet de ziekte maar wel het handelingsdefect en de praktische gevolgen die daaruit voortvloeien.

Ontdek de ergotherapeut in jezelf In het eerste jaar leer je het fenomeen ‘mens’ kennen en bouw je expertise op over het menselijk handelen. Creatieve en expressieve belevingssituaties geven je inzicht in je eigen handelen, de factoren die je handelen bepalen en je dagelijkse gewoontes. Je krijgt van in het begin een helder beeld van wat de job van een ergotherapeut juist inhoudt. Je observeert en leert de therapeutische basisvaardigheden. Ook je houding, manier van communiceren en sociale vaardigheden spelen een grote rol. Dankzij die grondige kennismaking ontdek je snel of er een ergotherapeut in jou schuilt.

64

Van bed naar rolstoel In het tweede jaar verschuift de aandacht naar het problematische handelen. Je bestudeert ‘ziek zijn’ in de breedste zin van het woord en vooral hoe je daar therapeutisch mee omgaat. Je leert verschillende therapieën kennen en oefent een pak specifieke beroepsvaardigheden, zoals cliënten transfereren van hun bed naar een rolstoel, of van een rolstoel in een auto. Je komt ook te weten welke ergonomische aanpassingen aan gebouwen of kleding nuttig zijn bij bepaalde motorische problemen. En je leert klinisch redeneren zodat je een doelgerichte en effectieve therapie kunt uitdokteren.

Jij als bijna-therapeut In het derde jaar staat je bachelorproef en de internationale stage centraal. Op het einde van het tweede jaar begin je je daar al op voor te bereiden: planning, organisatie, een taal studeren… Je denkt en handelt in het laatste jaar echt als een therapeut, of beter: als de therapeut die jij (bijna) bent. Odisee levert geen standaardtherapeuten af. Ook met je diploma in zicht blijf je reflecteren over je eigen leerproces en het parcours dat je intussen afgelegd hebt.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Ergotherapie is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Ik leg graag dingen uit en moedig mensen aan om actief mee te doen. ☐ Ik ben geboeid door de bewegende, denkende, handelende en voelende mens, kortom door de mens als complex geheel. ☐ Ik ben vindingrijk en bedenk graag oplossingen voor grote en kleine problemen. ☐ Om een doel te bereiken, geef ik het beste van mezelf. ☐ Ik werk graag zelfstandig maar vind het ook fijn om af en toe samen te werken met een team.

Ik heb altijd in een jeugdvereniging gezeten en op het speelplein gewerkt. Zin voor verantwoordelijkheid, vriendelijkheid, enthousiasme en empathie zijn allemaal belangrijke vaardigheden voor een ergotherapeut. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe meer je in je talenten groeit.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over Ergotherapie vind je op odisee.be/ergo

Julie Suvée Studente Ergotherapie • 65


MEDISCHE BEELDVORMING EN RADIOTHERAPIE

CAMPUS BRUSSEL TERRANOVA

Hou je van splinternieuwe technologie maar werk je minstens even graag met mensen? Ben je op zoek naar een unieke opleiding? Dan is Medische beeldvorming en radiotherapie iets voor jou!

BACHELOR IN DE

Medische beeldvorming en radiotherapie Bij Medische beeldvorming en radiotherapie maakt een technoloog medische beeldvorming (TMB’er) medische beelden van een patiënt. Op basis van die beelden stelt de arts een diagnose. De wereld van de medische beeldvorming kende de laatste dertig jaar (en nog steeds) een grote technologische evolutie. En ook onze opleiding Medische beeldvorming en radiotherapie staat niet stil. Maar geen paniek: we helpen je stap voor stap op weg.

Veelzijdig specialist Een medisch beeldvormer (TMB’er) is een allround specialist. In het eerste en tweede jaar van je opleiding krijg je de verschillende deelgebieden onder de knie. Je wordt ondergedompeld in de theorie en praktijk van projectieradiologie, computertomografie, magnetische resonantie, nucleaire beeldvorming, echografie, mammografie en radiotherapie. Naast de techniek leer je ook een aantal zorghandelingen. Die heb je nodig om een onderzoek of radiotherapeutische behandeling succesvol te laten verlopen.

66

Oefenen, oefenen, oefenen In onze goed uitgeruste skillslabs oefen je onder leiding van je vakdocenten. Zo bereiden we je voor op je stages, waar je met echte situaties aan de slag gaat. De patiënt moet dan altijd op de eerste plaats komen. Dankzij rollenspelen en projecten leer je respectvol omgaan met patiënten. Doorheen je hele opleiding blijf je vaardigheden oefenen die je eerder aangeleerd kreeg. Zo beschik je aan het einde van je opleiding over een brede basis om veilig en verantwoord in het werkveld te duiken. Bovendien kun je zelfstandig nieuwe toepassingen leren gebruiken.

Technisch ondersteund mensenwerk Je patiënten staan steeds centraal. Als TMB’er geef je een deskundig antwoord op hun vele vragen: Is het gevaarlijk? Doet het pijn? Duurt het lang? Waarom moet ik dit doen? Wanneer heb ik het resultaat? Wat moet ik meebrengen? Moet ik nuchter zijn? Je werk blijft dus mensenwerk, maar wel technisch ondersteund mensenwerk. TMB’ers hebben met andere woorden een gevarieerd en dynamisch beroep met veel verantwoordelijkheden.

Enkel bij Odisee


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Medische beeldvorming en radiotherapie is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Ik val letterlijk op het innerlijke van een mens. ☐ Bij de nieuwste technologische ontwikkelingen op medisch vlak wil ik op de eerste rij staan. ☐ Mensen geruststellen is een van mijn vele talenten. ☐ Ik vertaal medische procedures in mensentaal. ☐ Een beetje verantwoordelijkheidsgevoel is me niet vreemd.

Ik ben van nature technisch aangelegd. Deze opleiding is een mooie middenweg tussen de technische bagage die je meekrijgt en het sociale contact met de patiënten. Dries Possé Student Medische beeldvorming en radiotherapie

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over Medische beeldvorming en radiotherapie vind je op odisee.be/MB

67


OOGZORG

CAMPUS BRUSSEL TERRANOVA

Ben je geboeid door de werking van onze ogen en wil je later een veelzijdig beroep in de gezondheidszorg? Help je graag mensen met visuele problemen. Kies dan voor de enige bachelor in de Oogzorg in Vlaanderen en word orthoptist-optometrist.

BACHELOR IN DE

Oogzorg De orthoptist/optometrist is een paramedicus die het oog en het visueel systeem onderzoekt, analyseert, revalideert en/of readapteert. Ze begeleiden ook bij de zoektocht naar een geschikt visueel hulpmiddel. Een job met een stevige hands-onmentaliteit dus, die we je tijdens de opleiding stap voor stap aanleren. Vanuit een brede algemene basis zoomen we steeds verder in op specifieke onderdelen en stomen we je klaar voor het echte werk.

Ogen en lenzen Het eerste jaar start met de anatomie en fysiologie van het volledige lichaam. Daarna is de anatomie en fysiologie van het oog aan de beurt. Verder ontrafel je de geheimen van lenzenstelsels via de optica. Uiteraard breng je niet al je tijd door op de schoolbanken. Tijdens de skillslabs pas je je kersverse kennis over lenzenstelsels toe in de praktijk. Tot slot schotelen we je een reeks van 21 optometrische en verschillende orthoptische tests voor die je in het tweede jaar verder onder de knie krijgt.

Testing, testing! Vanaf het tweede jaar krijg je de finesses van de optometrische en orthoptische tests in de vingers. Je voert ze niet alleen uit, maar analyseert ook de resultaten. Je zet ook je eerste stappen in de wereld van low vision en Technisch Oftalmologische Assistentie. Daarnaast verdiep je je in de psychologie van het zien. Ook theorie en praktijk van de contactlenzen staan nu op het programma. Je loopt zeven weken stage.

Praktisch bekeken Het derde jaar is het jaar van de beroepspraktijk: nu ben je helemaal klaar om handelingsplannen op te stellen. Voor de rest draait dit jaar om zoveel mogelijk zelfstandig oefenen en stage lopen in alle disciplines van de sector. Je loopt stage in een contactlenzencentrum, een low vision centrum, bij orthoptisten, in het ziekenhuis, bij een privĂŠ-praktijk van een oogarts of bij een optometrist.

Geef kleur aan je opleiding Via keuzevakken kun je een bepaalde kleur geven aan je opleiding. Wil je de wereld van de optiek in, dan kies je voor Optiek, en doe je vooral keuzestage in een optiek en optometrische setting. Is orthoptie je ding of wil je echt in een ziekenhuis werken, dan kies je voor orthoptie of speciale contactlenzen.

68

Enkel bij Odisee


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Oogzorg is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Het visuele zintuig fascineert me. ☐ Ik ben behulpzaam. ☐ Ik wil theorie zo snel mogelijk in praktijk omzetten.

De docenten moedigen ons aan om onze opleiding een extra dimensie te geven door er ook buiten de lessen mee bezig te zijn. Als we naar een beurs gaan of een lezing volgen over oogzorg, krijgen we een bonuspunt. Mooi meegenomen! Marieke Stoot Studente Oogzorg

☐ Specialist worden in het zicht en de verbetering ervan, zegt me wel wat.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over deze bachelor vind je op odisee.be/oogzorg

69


VERPLEEGKUNDE

CAMPUS AALST BRUSSEL TERRANOVA SINT-NIKLAAS

BACHELOR IN DE

Is ‘zorgen voor’ jouw middle name? Heb je zin om vanuit een theoretische achtergrond zorg te dragen voor mensen in uiteenlopende situaties? En wil je een professional worden die in het midden van de samenleving staat, efficiënt werkt en zorg op de juiste manier organiseert? Dan is Verpleegkunde de perfecte opleiding voor jou.

Verpleegkunde Verpleegkunde, dat is een stevige brok praktijk, projecten, stages en een mogelijke buitenlandse ervaring. Tijdens je opleiding oefen je de leerstof in goed uitgeruste skillslabs en loop je stage in verschillende ziekenhuizen en andere settings. Je maakt ook kennis met de meest recente wetenschappelijke inzichten en scherpt je technische en sociale vaardigheden aan. Na de opleiding ben je volledig klaar voor een job in één van de vele zorgdomeinen.

Focus, focus, focus

Jij aan het roer

Mis je nog dat extra internationale tintje? Dan kun je op Campus BrusselTerranova kiezen voor het internationaal traject Verpleegkunde. Je doet al snel stages in Franstalige afdelingen van Brusselse ziekenhuizen en later ook in of buiten Europa. Je neemt deel aan internationale projecten. Je krijgt leerinhouden in het Frans en in het Engels aangereikt. Zo krijgt jouw opleiding Verpleegkunde een internationale dimensie en dat staat later uitstekend op je cv! Meertalige zorgprofessionals zijn heel gegeerd in ons land. En ook internationaal is er een grote vraag naar verpleegkundigen met talenkennis én internationale ervaring die in staat zijn op de juiste manier om te gaan met diversiteit.

Vanaf de eerste dag neem je je leerproces zelf in handen. De opleiding Verpleegkunde bij Odisee creëert de ideale leeromgeving voor studenten met verschillende kwaliteiten, talenten, leerstijlen en leernoden. We focussen 100% op je talent en houden rekening met je persoonlijkheid.

Een warm nest Je komt terecht in een groep of ‘nest’ van vijftien tot maximaal achtien studenten, een plaats waar je vertrouwen én de juiste ondersteuning krijgt. Je ‘nestcoach’ is een docent uit de opleiding die je helpt om je leerproces te sturen en je persoonlijke ontwikkeling te ondersteunen, in een veilige maar sterke leeromgeving.

70

Kies je voor Verpleegkunde bij Odisee, dan volg je les in Aalst, Brussel of Sint-Niklaas. Elke locatie heeft een eigen unieke cultuur. Vanaf het tweede jaar kies je een aantal keuzevakken op basis van je interesses. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor Français médical, Medical English, Het kind in de samenleving of Welzijn op het werk.

Internationaal traject


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Verpleegkunde is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Ik ben geboeid door de mens als een lichamelijke, geestelijke en sociale eenheid. ☐ Ik wil me engageren voor de zorg van mensen. ☐ Verantwoordelijkheidsgevoel is me niet vreemd, interesse in techniek evenmin.

Mijn eerste stage liep ik op de afdeling Geriatrie in het UZ Brussel. Ik voelde me goed voorbereid en werd hartelijk ontvangen op mijn stageplaats. Tijdens de stage heb ik vooral veel geoefend. Als de zorgverleners zien dat je je volledig inzet en gemotiveerd bent, dan krijg je meer taken. Joris Vanderheyden Student Verpleegkunde

☐ Problemen los ik creatief op als de standaardoplossing geen uitkomst biedt. ☐ Ik wil niet alleen zorgen voor mensen, maar ook meewerken aan een hogere zorgkwaliteit.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over Verpleegkunde vind je op odisee.be/VPK

71


VOEDINGS- EN DIEETKUNDE

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

BACHELOR IN DE

Ben je geïnteresseerd in de relatie tussen voeding en gezondheid? Wil je alles weten over ziektegerelateerd voedingsadvies en dieetadvies? Of ben je geboeid door voedingsanalyses en kwaliteitszorg binnen de voedingsindustrie in relatie met ieders gezondheid? Hecht je belang aan een goede hygiëne? Ben je communicatief ingesteld? En wil je mensen coachen naar een gezonde levensstijl? Dan is de opleiding Voedings- en dieetkunde beslist iets voor jou.

Voedings- en dieetkunde Vier op een rij De opleiding Voedings- en dieetkunde bestaat uit vier leerlijnen. In de leerlijn ‘Mens’ leer je het menselijk lichaam kennen, zowel lichamelijk als geestelijk en zowel in gezonde toestand als bij ziekte. ‘Voeding en dieet’ groepeert alle vakken rond voeding, gaande van gezonde voeding tot voeding bij specifieke doelgroepen. Bij ‘Professionele ontwikkeling’ word je voorbereid op de vaardigheden die je later nodig hebt om je job als diëtist te kunnen uitvoeren. In ‘Life long learning’ ten slotte ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden en werk je via reflectie, monitoraten en congressen aan je persoonlijke ontwikkeling.

Doe het in praktijk Doorheen je opleiding kom je uitgebreid in contact met het werkveld. In het eerste jaar doe je dat via een bedrijfsbezoek, bijscholingen en getuigenissen. Je biedt samen met tweedejaarsstudenten ook gezondheidsvoorlichting aan aan een zelfgekozen doelgroep. In het tweede jaar ga je drie dagen op stage in een grootkeuken. In het tweede semester van het derde jaar loop je gedurende zestien weken stage op drie verschillende stageplaatsen. Daarnaast coach je gedurende 72

vijf consultaties en volledig zelfstandig een cliënt. Als kers op de taart schrijf je op het einde van je opleiding ook een bachelorproef over een voedingsgerelateerd onderwerp. Eens je in het werkveld komt na het behalen van je diploma, kun je terecht in vier domeinen: klinische setting, preventieve gezondheidszorg, voedingsindustrie en grootkeuken.

Duwtje in de rug Interesse en motivatie vinden we heel belangrijk, specifieke voorkennis is daarentegen geen vereiste in de opleiding Voedings- en dieetkunde. Als je in het secundair onderwijs weinig Wetenschappen of Wiskunde gehad hebt, helpen we je graag op weg. Voor de start van je opleiding kun je je inschrijven voor een instapcursus Chemie. Zo ben je voor de aanvang van het academiejaar bijgewerkt en kun je de lessen vlot mee volgen. In de loop van het jaar kun je tijdens de monitoraten Chemie bij de vakdocent terecht voor bijkomende uitleg en hulp. Een orientatietest vertelt je of je basiskennis van wiskunde volstaat. Merk je vervolgens dat bepaalde aspecten nog wat opfrissing kunnen gebruiken, dan kun je aansluiten bij de monitoraten Wiskunde. Je docenten coachen je tijdens je persoonlijk ontwikkelingstraject.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Voedings- en dieetkunde is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Ik ben op alle vlakken geïnteresseerd in voeding.

Het contact met de docenten is heel goed. Na de les is er altijd tijd voor vragen en die hoeven niet per se over de leerstof te gaan. We zitten niet met zeshonderd in een aula zoals aan de universiteit, maar meestal met een dertigtal studenten in een kleiner lokaal. Dan is het contact tussen student en docent sowieso beter. Jamina Gysels Studente Voedings- en dieetkunde

☐ Wetenschap boeit me, maar ik ben ook communicatief ingesteld en werk graag met mensen. ☐ Ik heb aandacht voor het psychosociale welzijn van mensen. ☐ Gezondheid is mijn stokpaardje. ☐ Ik vind hygiëne belangrijk.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over Voedingsen dieetkunde vind je op odisee.be/VDK

73


VROEDKUNDE

CAMPUS SINT-NIKLAAS

Ben jij gefascineerd door nieuw leven? Kun je niet wachten om alles te leren over zwangerschappen en bevallingen? En wil je graag mensen bijstaan tijdens één van de mooiste momenten in hun leven? Dan ben jij de vroedvrouw (m/v) in spe die we zoeken.

BACHELOR IN DE

Vroedkunde De opleiding Vroedkunde leert je alles over zwangerschap, arbeid, bevalling en kraambed. Je biedt gepaste zorg aan gynaecologische patiënten, jonge ouders en pasgeborenen. Ook gezondheidspromotie en -opvoeding behoren tot je takenpakket. In de opleiding Vroedkunde bereiden we je aan de hand van Wetenschappen, Psychologie, Verloskunde en veel praktijk voor op het mooie beroep van vroedvrouw (m/v).

Gezocht: vroedvrouw (m/v) Als vroedvrouw hou je het lichamelijke en psychosociale welzijn van de vrouw in de gaten tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Je verzorgt de baby in zijn eerste levensuren en -dagen en blijft alert in crisissituaties. Ook wanneer het minder goed gaat, bied je deskundige zorg en psychologische ondersteuning. Verder geef je voorlichting rond zwangerschap, bevalling en ouderschap. Daarnaast zorg je voor vrouwen na een gynaecologische ingreep. Je werkt samen met gynaecologen, kinesisten, psychologen en staat in voor de bijbehorende administratie.

74

Eerst de theorie… De opleiding Vroedkunde verruimt stap voor stap je kijk op het beroep. In het eerste jaar leer je alles over gezonde zwangerschappen, bevallingen, het postpartum en pasgeborenen. In het tweede jaar komen laagrisicozwangerschappen en gynaecologie aan bod. Ten slotte spits je je toe op de hoogrisicozwangerschappen en -bevallingen, preterme pasgeborenen, eerstelijnsverloskunde en fertiliteitsproblematiek.

… en dan veel praktijk Stage en praktijk vormen de rode draad door je opleiding. Daarin pas je toe wat je in de theorie zag. Je leert vaardigheden aan die je eerst op poppen en tijdens simulatielessen oefent. In het tweede semester van het eerste jaar loop je acht weken stage. In het tweede en derde jaar verlengen we die stageperiode naar respectievelijk veertien en zestien weken, afgewisseld met lesperiodes. Tijdens je stages doe je ervaring op bij verschillende diensten: kraamafdeling, verloskamer, neonatologie, gynaecologie en raadpleging. Of je kiest voor een buitenlandse stage in Italië, Portugal, Nederland, Benin, Senegal of Tanzania.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Vroedkunde is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Verantwoordelijkheidszin, sociale vaardigheden en psychologisch doorzicht kenmerken mij. ☐ Ik werk graag met mensen. ☐ Ik ben geboeid door het wonder van het leven en het moederschap. ☐ Ik hebt aandacht voor het lichamelijke en psychosociale welzijn van anderen. ☐ Ik ben alert en stressbestendig, ook als het minder goed loopt.

Bij Odisee verdwijn je niet in de massa. De docenten kennen je bij naam en ondersteunen je in de dingen die je graag doet, zowel binnen als buiten de opleiding. Emillie Holvoet Studente Vroedkunde

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over deze bachelor vind je op odisee.be/ vroedkunde

75


76


Social BACHELOR in de GEZINSWETENSCHAPPEN 78 BACHELOR in de ORTHOPEDAGOGIE

80

BACHELOR in het SOCIAAL WERK AFSTUDEERRICHTING MAATSCHAPPELIJK WERK AFSTUDEERRICHTING SOCIAAL-CULTUREEL WERK AFSTUDEERRICHTING PERSONEELSWERK

82 85 86 87

GRADUAAT in het MAATSCHAPPELIJK WERK

88

77


GEZINSWETENSCHAPPEN

CAMPUS SCHAARBEEK

Ben je geboeid door de drijfveren achter menselijke relaties? Wil je gezinsrelaties beter begrijpen en ze leren te ondersteunen? En doe je graag veel praktijkervaring op tijdens je opleiding? Dan is onze unieke opleiding Gezinswetenschappen zeker en vast jouw ding.

BACHELOR IN DE

Gezinswetenschappen

Tijdens de opleiding Gezinswetenschappen leer je verschillende manieren om gezinnen, partners en kinderen te begeleiden. In het eerste jaar staan vooral algemene menswetenschappen zoals Sociologie, Filosofie, Psychologie, Pedagogie en Economie op het programma. In het tweede jaar verschuift de focus naar het gezin zelf. Je bestudeert de relatie tussen partners: hoe verloopt een partnerkeuze, welke rol speelt seksualiteit en hoe communiceren gezinsleden met elkaar? Ook de ouder-kindrelatie en de opvoeding komen op de voorgrond: wat is een ‘goede’ opvoeding en hoe kun je ouders ondersteunen? In het derde jaar verdiep je je nog meer in het gezinsfunctioneren en ontdek je specifieke begeleidingsmethodes voor gezinnen, ook in de praktijk via werkplekleren.

78

Enkel bij Odisee

Gezocht: de doelgroep die bij jou past In het derde jaar kies je de oriëntatie die het best aansluit bij je interesses. Wil je vooral met kinderen en jongeren werken of wil je je verdiepen in de begeleiding van volwassenen en ouderen? Je bestudeert de achtergrond van specifieke problemen die in de verschillende levensfasen kunnen voorkomen. Je kunt ook één van de vakken uit de oriëntaties ruilen voor een vak naar keuze. Misschien wil je leren beter onderhandelen? Of wat dacht je van deelname aan onze Summer School over de begeleiding van vluchtelingengezinnen?

Projectwerk Naast het werkplekleren geeft ook het projectwerk je de kans om al doende te leren. In het eerste en tweede jaar werk je in kleine groepen rond praktijkgerichte thema’s zoals armoede, diversiteit, geestelijke gezondheidszorg, bijzondere jeugdzorg, gender... Sommige projectresultaten verschijnen nadien zelfs in een boek.

Bachelorproef als orgelpunt In het derde jaar schrijf je je bachelorproef. Als gezinswetenschapper in spe maak je je keuze uit heel wat boeiende thema’s. Ouderbetrokkenheid bij het huiswerk. Waar vind je Marokkaanse pleeggezinnen en hoe overtuig je hen? Hoe help je vluchtelingen bij problemen in hun partnerrelatie? Wat is de invloed van slaapmoeilijkheden bij jonge kinderen op het gezin? Wat zijn de gevolgen voor kinderen als hun mama of papa autisme heeft? Je ziet het, de variatie in onderwerpen is eindeloos.

Werkplekleren Werken met mensen leer je al doende, op de werkplek. Bij Gezinswetenschappen mag je dat gerust letterlijk nemen. In het eerste jaar ga je als vrijwilliger meedraaien in een sociale organisatie. In het tweede en derde jaar duik je er nog dieper in en werk je deeltijds, natuurlijk intens gecoacht door je praktijkbegeleiders.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Gezinswetenschappen is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Ik ben geboeid door de relaties tussen mensen, hun drijfveren en wat hen bindt. ☐ Ik ben geëngageerd en leergierig. ☐ Luisteren kan ik als de beste, ook in conflictsituaties. ☐ Ik ben bereid de handen uit de mouwen te steken en al doende te leren. ☐ Ik ben geïnteresseerd in gezin en opvoeding.

Een groot deel van de opleiding bestaat uit werkplekleren, een beetje te vergelijken met een stage maar dan nog intenser. Ik begeleidde kwetsbare jongeren die in het deeltijds onderwijs zitten. Een geweldige praktijkervaring!

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Gezinswetenschappen vind je op odisee.be/GW

Anke Cloet

Oud-studente Gezinswetenschappen

79


ORTHOPEDAGOGIE

CAMPUS DILBEEK

Voel jij je op je best met mensen om je heen? Wil je anderen ondersteunen op hun levenspad? En ga je geen uitdaging uit de weg? Schrijf je dan als de bliksem in voor Orthopedagogie.

BACHELOR IN DE

Orthopedagogie

Als bachelor in de Orthopedagogie ga je samen met je cliënt en zijn omgeving op zoek naar wegen om zo actief mogelijk mee te draaien in de samenleving en de levenskwaliteit te verbeteren. Zowel je cliënt als de samenleving spelen daarbij een belangrijke rol. Als ondersteuner-begeleider zet je dan ook in op beiden. Tijdens je opleiding verwerf je algemene kennis, train je je ortho(ped)agogische vaardigheden en ontwikkel je de attitudes die een gespecialiseerd ondersteuner-begeleider nodig heeft.

Drie pijlers: drie specialisaties

Cliënt, gezin en samenleving

Wist je dat je via een ‘creatieve’ taal een dialoog kunt aangaan met cliënten, ook met cliënten die via verbale weg moeilijk te bereiken zijn? Wil je weten hoe je die creatieve talen (samen rappen, graffiti spuiten, op pelgrimstocht, film maken) kunt gebruiken? Dan kies je voor deze verdieping. Je leert in de praktijk hoe je creatieve werkvormen kunt inzetten binnen een hulpverleningsrelatie om zo een verandering bij mensen te realiseren.

Via de orthopedagogische vakken maak je kennis met de mensen die je later zult ondersteunen. Je leert hoe je dat het best kunt doen. In het eerste bachelorjaar ligt de nadruk op individuen met een ondersteuningsvraag zoals bijvoorbeeld jongeren met gedragsproblemen, vluchtelingen en mensen met een beperking. In het tweede jaar buig je je over het individu in zijn gezinscontext. In het derde jaar verschuift de focus naar het individu in de maatschappij. Je bestudeert onder meer psychosociale problematieken (waaronder pesten, verwaarlozing en mishandeling) en bijzondere gezinssituaties. Je maakt kennis met nieuwe tendensen in het werkveld, zoals de kracht- en vraaggerichte kijk op ondersteuning, eigen regie en netwerkontwikkeling.

80

De opleiding is uitgewerkt in drie pijlers, die zich in het derde jaar vertalen in drie verdiepingssporen of specialisaties waaruit je kunt kiezen: creatieve coaching, systeem- en contextgericht werken of sociale inclusie. De drie opties worden in de volgende paragrafen toegelicht. Je keuze heeft ook een impact op je stage in het derde jaar, want dan ga je je specialisatie concreet toepassen.

Creatieve coaching

Systeem- en contextgericht werken Een goede ondersteuning vraagt betrokkenheid van de naaste omgeving van je cliënt. Aan de hand van systeemen contextgericht werken krijg je een goed zicht op de dynamieken binnen gezinnen, hoe je je daar als hulpverlener in opstelt, hoe je mensen kunt engageren en waar de gevoeligheden liggen. Je leert hoe je je ondersteuning krachtiger kan maken door ook de context mee te nemen in dit verhaal.

Sociale inclusie Mensen zijn knooppunten van relaties, in hun eigen gezin en familie, maar ook breder: in een school, op het werk, in een buurt of vereniging. Aan de slag gaan met een ondersteuningsvraag, betekent dat je mensen de tools geeft om op te komen voor zichzelf. Tegelijk probeer je ook de samenleving te bewegen. Je leert hoe je het verschil maakt als bruggenbouwer, belangenbehartiger en netwerker.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Orthopedagogie is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Ik toon respect voor alle mensen, ongeacht hun achtergrond of ondersteuningsvraag. ☐ Ik ben bereid om aan mijn eigen persoonlijkheid te werken via zelfreflectie en zelfontplooiing. ☐ Mijn tenen gaan krullen van onrechtvaardigheid. Ik kom op voor wie kwetsbaar is. ☐ Ik heb een hart voor mensen, ik leg vlot contact en ik kan goed communiceren. ☐ Ik blijf altijd mogelijkheden zien, hoe uitzichtloos een situatie soms ook lijkt.

Op Campus Dilbeek verloopt het contact tussen de studenten en docenten heel vlot, net als in het middelbaar. De campus is klein, de docenten kennen de studenten en de sfeer is vriendschappelijk. Dat maakt de stap van het middelbaar naar de hogeschool kleiner.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Orthopedagogie vind je op odisee.be/ortho

Nicky Adams

Studente Orthopedagogie

81


SOCIAAL WERK

CAMPUS BRUSSEL

Wil jij met en voor mensen werken? Vind je het belangrijk dat we iedereen op een gelijkwaardige manier behandelen? En ben je ervan overtuigd dat een samenleving met een mix van culturen en achtergronden mogelijk is? Dan schuilt er ongetwijfeld een sociaal werker in jou.

BACHELOR IN HET

Sociaal werk

Of je nu werkt op de sociale dienst van een ziekenhuis, op de personeelsdienst van een groot bedrijf, in een cultureel centrum of in een asielcentrum, als sociaal werker heb je altijd oog voor het welzijn van mensen.

Sociale verandering Als sociaal werker voel je je aangesproken door de levens- en werkomstandigheden van individuen en groepen. Je zet je elke dag in voor meer sociale rechtvaardigheid. Dat doe je niet over de hoofden van mensen heen, maar samen met hen. Je geeft mensen alle mogelijkheden om sterker in hun schoenen te staan zodat ze ook zélf verandering kunnen brengen in hun leven, op de werkplaats, in het gezin of in de buurt waar ze wonen.

82

Brussel als leeromgeving

Theorie én praktijk

Net omdat Brussel veel maatschappelijke uitdagingen kent, is het een boeiende omgeving om het beroep van sociaal werker te leren. Wie het in Brussel leert, kan het overal uitvoeren. De sociale ongelijkheid, het samenleven op een beperkte geografische ruimte, de ecologische vraagstukken, maar ook de rijke diversiteit, enthousiasmerende burgerinitiatieven, het brede veld van werkveldorganisaties. In de stad is alles aanwezig om samen aan de slag te gaan en je tot een sterke professional te vormen.

Niets zo handig als een stevige theoretische basis, maar theorie betekent niets zonder toets aan de praktijk. Daar richten we onze pijlen dus op doorheen de hele opleiding. In het eerste jaar verken je alle domeinen van sociaal werk en voer je - alleen of in groep praktijkgerichte opdrachten uit voor verschillende vakken. Je loopt een week mee in een organisatie die je interessant vindt en leert de praktijk kennen vanuit vrijwilligerswerk. In het tweede jaar vertrek je vrijwel meteen op stage. Op de werkplek leer je de job immers écht kennen. Na de kerstvakantie neem je jouw praktijkervaringen mee naar het leslokaal. In je derde opleidingsjaar komt de jonge professional in jou helemaal naar boven. Je werkt in groep een project uit voor een organisatie en je loopt ook veertien weken stage. Je opleiding afsluiten doe je met een bachelorproef. Je kiest een onderwerp dat aansluit bij jouw interesses en de actuele ontwikkelingen in het sociaal werk en gaat op onderzoek in de praktijk.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Sociaal werk is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent:

Ik vind de praktijkgerichte opleidingsonderdelen zoals stages en projecten het meest interessant. Tijdens die vakken besef ik telkens weer waarom ik voor Sociaal werk gekozen heb. De opleiding is op verschillende vlakken een goede voorbereiding voor later. Op korte tijd leren we veel bij op maatschappelijk en cultureel vlak en binnen de bedrijfswereld.

☐ Ik kan de actiekriebel niet onderdrukken als het gaat om meer rechtvaardigheid en wil mijn mouwen wel opstropen voor mensen in nood. ☐ Ik wil gaan voor een loopbaan vol kansen om mezelf te ontplooien, met boeiende ontmoetingen en met uitdagingen waarvoor ik creatieve oplossingen zoek. ☐ Ik behandel mensen op een gelijkwaardige manier maar respecteer hun verschillen. ☐ Ik kan goed luisteren als iemand me in vertrouwen neemt. ☐ Ik vind dat iedereen het recht heeft op een goede job, op een veilige plek om te wonen, op goed onderwijs… kortom op het recht om een fijn en menswaardig leven te kunnen uitbouwen.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Sociaal werk vind je op odisee.be/sw

Fatma Qorlazja

Studente Sociaal werk

83


SOCIAAL WERK

Drie afstudeerrichtingen De opleiding Sociaal werk heeft drie afstudeerrichtingen: Maatschappelijk werk, Sociaal-cultureel werk en Personeelswerk. Aan het einde van je eerste jaar kies je ĂŠĂŠn van die afstudeerrichtingen. Nog geen idee welke de juiste keuze is? Geen probleem! Tijdens het eerste jaar laten we je uitgebreid kennismaken met de drie richtingen. Zo kies je sowieso de richting die het best bij jou past.

84


SOCIAAL WERK AFSTUDEERRICHTING MAATSCHAPPELIJK WERK

CAMPUS BRUSSEL

Als maatschappelijk werker verleen je hulp en diensten aan kwetsbare mensen of aan mensen die een moeilijke tijd doormaken. Het is ook je taak om sociale problemen te signaleren aan het beleid en het grote publiek.

AFSTUDEERRICHTING

Maatschappelijk werk

Je belangrijkste taken

Hulpverlening

Dienstverlening

Je doelgroep is heel divers: mensen met een verslavingsproblematiek, nieuwkomers of asielzoekers, mensen die in armoede leven of leerlingen en ouders die hun weg zoeken in het onderwijslandschap. En ook je takenpakket is elke dag anders. Over het algemeen krijg je als maatschappelijk werker met deze drie taken te maken:

Maatschappelijk werkers worden regelmatig ingeschakeld als psychosociale begeleiders. Dat gaat van individuele begeleiding tot een groepsgerichte aanpak van sociale of psychosociale kwetsbaarheid. Als hulpverlener ondersteun je mensen tijdens hun meest kwetsbare momenten.

Voor een precieze doorverwijzing, noodzakelijke administratieve of juridische ondersteuning en geschikt advies zijn mensen bij jou aan het juiste adres. Als maatschappelijk werker fungeer je in dat proces als toeleider, netwerker en verbindingspersoon.

Structurele taken Je engageert je via belangenbehartiging, signalisatie, opinievorming, sociale actie, preventie en beleidsbeĂŻnvloeding voor een structurele aanpak van (psycho)sociale kwetsbaarheid en meer sociale rechtvaardigheid.

Ik heb mijn studiekeuze heel serieus aangepakt. Uit persoonlijkheidstesten en gesprekken met vrienden en kennissen bleek dat ik echt het profiel van een maatschappelijk werker heb. Wil je iets betekenen in de maatschappij en de belangen van zwakkeren verdedigen? Dan is deze opleiding de ideale keuze. Rodino Sayala

Student Maatschappelijk werk 85


SOCIAAL WERK AFSTUDEERRICHTING SOCIAAL-CULTUREEL WERK

CAMPUS BRUSSEL

Als sociaal-cultureel werker wil je de samenleving veranderen door mensen in beweging te brengen. Daarom ga je met mensen aan de slag in projecten, organiseer je samen activiteiten en stuur je uiteenlopende acties mee aan.

AFSTUDEERRICHTING

Sociaal-cultureel werk

Je belangrijkste taken Educatieve activiteiten en vorming Als sociaal-cultureel werker bedenk je leer- en vormingsprocessen en voer je die uit. Je creëert een toegankelijke omgeving waar mensen op een informele manier dingen ontdekken. Samen met de deelnemers werk je rond diverse maatschappelijke thema’s: je leert de doelgroep kennen, stelt een programma op maat samen, zoekt materiaal en gaat met de groep op stap.

Maatschappelijke beweging en opbouwwerk Het gebruik van de publieke ruimte in de stad, de vraag naar meer ontmoeting of groen in een wijk, de nood aan huisvesting van kwetsbare burgers: collectieve uitdagingen vragen om een collectieve aanpak. In dat proces ben jij de spilfiguur: je brengt mensen samen, onderzoekt problemen en brengt de oorzaken in kaart.

Cultureel werk(en) Hoe kun je kunst inzetten om te werken aan de samenleving? Hoe betrek je buurtbewoners bij de progammatie van een culturele organisatie? Hoe bereik je een breed publiek voor een optreden of voorstelling? Als sociaal-cultureel werker bouw je mee aan de realisatie van culturele en sociaal-artistieke projecten.

Beleidsbeïnvloeding De mensen waarmee je werkt staan dicht bij jou. Samen met hen denk je kritisch na over wat goed loopt en wat beter kan. Door bruggen te bouwen tussen doelgroepen en beleidsmensen, zorg je voor participatie.

Brussel is de beste plek om Sociaal werk te studeren. Vanaf het moment dat je van het station naar de hogeschool wandelt of gewoon wanneer je op de campus rondhangt, maak je kennis met de praktijk. Mijn lievelingsvak is Cultureel werken. Daarbij leren we projecten opstarten en begeleiden van A tot Z. Stijn Junius

Student Sociaal-cultureel werk 86


SOCIAAL WERK AFSTUDEERRICHTING PERSONEELSWERK

CAMPUS BRUSSEL

Of je nu aan de slag gaat in werving en selectie, als jobcoach, uitzendconsulent, HR-professional of loopbaanbegeleider, personeelswerkers houden het goede evenwicht tussen de verwachtingen en talenten van medewerkers én de doelstellingen van de organisatie. Je oriënteert mensen naar een gepaste job, coacht en bemiddelt, motiveert, biedt opleidings- en ontplooiingskansen en vergroot zo de inzetbaarheid van mensen doorheen hun loopbaan.

AFSTUDEERRICHTING

Personeelswerk

Je belangrijkste taken • Werk je als HR-professional in een personeelsdienst of sociaal secretariaat? Dan ben jij diegene die operationele processen, zoals het aanwerven van nieuwe medewerkers of het uitbetalen van de lonen, efficiënt aanpakt. Je praktische kennis van sociale wetgeving en je administratieve vaardigheden zijn daarbij belangrijke troeven. Is het papierwerk in orde? Dan is iedereen tevreden!

• Ben je als trajectbemiddelaar of recruiter aan de slag? Dan zorg je dat talent bij de juiste organisaties terechtkomt en dat medewerkers hun competenties maximaal kunnen ontplooien. Loopt de weg naar werk wat moeizaam? Dan geef jij een duwtje in de rug. Je verhoogt de inzetbaarheid van de medewerkers en geeft het menselijk kapitaal in de organisatie vorm. Mensenkennis vereist!

• Je hebt oog voor het welzijn van medewerkers en luistert naar hun behoeften en belangen. Samen met leidinggevenden werk je aan een succesvolle organisatie, die steunt op tevreden medewerkers en sterke teams. Of je nu werkt in een klein bedrijfje of een grote multinational, jouw sociale en communicatieve vaardigheden zijn essentieel voor een constructief sociaal overleg. • Leidinggevenden hebben jouw steun en advies nodig om de kernteams binnen de organisatie aan te sturen. Je stelt de juiste vragen, levert gepast advies en werkt HR-praktijken uit die de organisatiestrategie ondersteunen. Als personeelswerker weet je precies welke koers de organisatie wil varen. Je bent een echte partner van de business.

In de afstudeerrichting Personeelswerk werken we verschillende projecten uit. Het is dé manier om wat we geleerd hebben tijdens de lessen, om te zetten in de praktijk. We kunnen zelf bepalen hoe we het project willen uitvoeren. Maar dat betekent niet dat we er alleen voor staan. We kunnen altijd een beroep doen op de begeleiding van onze docenten. Stefanie Rotthier

Studente Personeelswerk 87


MAATSCHAPPELIJK WERK

GRADUAAT IN HET

Maatschappelijk werk Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze professioneel te ondersteunen? Ben je bereid om aan jezelf te werken? Ben je geboeid door Brussel? Leer je het beste al doende in de praktijk? Dan is het graduaat Maatschappelijk werk echt iets voor jou! Een graduaatsopleiding maakt deel uit van het hoger onderwijs en heeft een heel eigen profiel. De opleiding is erg praktijkgericht en slaat de brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding.

Leren op de werkvloer Tijdens je opleiding ligt de klemtoon op het werkplekleren: al doende leren op de werkplek, in een organisatie binnen de sociale sector dus. Werkplekleren is een beetje te vergelijken met stage, maar dan nog intenser: je past niet alleen toe wat je in de lessen leerde, maar je draait mee in een organisatie vanaf de start van je opleiding. Zo merk je snel of het beroep je ligt en ben je meteen klaar om het beroep ook uit te oefenen wanneer je je graduaatsdiploma in handen hebt.

Ervaringsgericht leren Wat je meemaakt in de praktijk (op de werkvloer en in jouw eigen leven) is ons startpunt voor leren. Verwacht je niet aan hoorcolleges, maar wel aan actieve lessen waar jouw inbreng centraal staat. We werken met casussen, voorbeelden en vragen die jij meebrengt. Samen gaan we in discussie en onderzoeken we verschillende standpunten.

Je programma Elke week volg je 2 dagen les op de hogeschool en doe je 2,5 dagen werkplekleren in een organisatie. De opleiding omvat 120 studiepunten en duurt 2 jaar. Je volgt les bij Odisee op Campus Brussel.

88

STUDIEPROGRAMMA MAATSCHAPPELIJK WERK OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

Jaar 1

Communicatie en overleg Inleiding in sociaal werk Werken met de omgeving Werken in de stad Professioneel leren Beroepsrollen maatschappelijk werk Praktijkverkenning Begeleiden en verslaggeving Uitdagingen voor de maatschappelijk werker Verbinden Mens en maatschappij Graduaatsproef

10 5 10 5 10 15 5

AANTAL STUDIEPUNTEN per jaar

60

De vakken in het eerste jaar gaan over: • Praktijkverkenning: tijdens de eerste 7 weken van de opleiding duiken we de praktijk in. We verkennen welke organisaties en doelgroepen er bestaan, zoeken samen een geschikte match en gaan actief aan de slag met jouw leerproces. • Professioneel leren is gericht op het verwerken van jouw ervaringen op de werkplek. Waarmee werd je geconfronteerd en welke vragen roept dit op? Je leert je eigen verhaal plaatsen binnen maatschappelijke ontwikkelingen. • Beroepsrollen: in Beroepsrollen van een maatschappelijk werker leer je aan

Jaar 2

5 20 10 5 10 5 5 60

de hand van concrete casussen op de werkplek de verschillende rollen van een maatschappelijk werker kennen. • Communicatie en overleg: we gaan héél toegepast aan de slag en oefenen communicatieve vaardigheden. Hoe stel je goede vragen? Hoe werk je samen? • Inleiding in sociaal werk: in dit vak krijg je de conceptuele kaders mee als achtergrond voor je praktijk. Wat zijn jouw drijfveren? Binnen welke wettelijke kaders werken we? • Werken met de omgeving: je werkt nooit met iemand apart, mensen staan steeds in hun context. We gaan toepas-


CAMPUS BRUSSEL

singsgericht aan de slag en oefenen vaardigheden in om te werken met mensen in hun context. • Werken in de stad focust op achtergrondkennis nodig voor je praktijk. Wat betekent diversiteit, armoede en outreachend werken?

Evaluatie In elk vak werk je aan competenties die belangrijk zijn voor een maatschappelijk werker. Deze competenties oefen je ook op de werkvloer. Alles wat je leert, toon je op de werkvloer, en daar gebeurt de evaluatie. Elk semester zijn er verschillende evaluatiegesprekken tussen jou, je werkplekmentor in de organisatie en je werkplekbegeleider bij Odisee. Samen bekijken we jouw groei in competenties, wat jouw talenten zijn en waar je extra op kunt oefenen. Voor de vakken die te maken hebben met Mens & Maatschappij ligt het net iets anders; in elke module maak je tijdens de lessen een opdracht of toets als evaluatie. Op het einde van een semester krijg je een beoordeling per vak, aangevuld met een inhoudelijk competentierapport waarin jouw individuele talenten beschreven worden.

Persoonlijke begeleiding Zowel tijdens het werkplekleren als tijdens je lessen op de hogeschool staat jouw individueel leerproces centraal. We vinden het heel belangrijk dat jij je goed voelt in de opleiding; bij jezelf, in de groep en in de werkcontext. In de eerste weken van de opleiding verkennen we samen het Brusselse werkveld, maar evengoed jouw interesses en talenten. Zo zoeken we samen naar de ideale match tussen jou en een werkplek. Heb je specifieke vragen of noden, bijvoorbeeld rond het combineren van werk, gezin en studie? Heb je financiële of administratieve vragen? Alle vragen zijn welkom. Samen gaan we op zoek naar de ideale ondersteuning voor jouw specifieke situatie.

Brussel als labo Brussel is ons vertrekpunt en onze leeromgeving. Wat beweegt er in deze stad en welke uitdagingen zie je? We leiden je op in een bruisende stad vol met uitdagingen. Met haar verscheidenheid aan kleuren, culturen en maatschappelijke klassen bestaat er geen boeiendere omgeving waarin we je kunnen opleiden tot een sociaal werker met grootstedelijke feeling.

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Het graduaat in Maatschappelijk werk is zeker iets voor jou als je je hierin herkent:

Jobmogelijkheden Na je opleiding heb je veel praktijkervaring opgedaan. Je bent direct inzetbaar op de arbeidsmarkt. Je doelgroep is heel divers: jongeren in kwetsbare situaties, mensen in armoede, nieuwkomers, gezinnen, ouderen... Ook je takenpakket is elke dag anders. Wel sta je elke dag in contact met mensen met dikwijls heel verschillende achtergronden en specifieke vragen. Met een graduaatsdiploma ben je vooral uitvoerend bezig: je organiseert het onthaal, zorgt dat mensen zich welkom en veilig voelen, je organiseert activiteiten of individuele gesprekken, maar je kan ook met groepen werken.

☐ Ik wil aan de slag met mensen. ☐ Ik ben geboeid door thema’s zoals armoede, jeugdwerkloosheid… ☐ Ik heb respect voor mensen en sta open voor diversiteit. ☐ Ik luister naar mensen hun verhaal en zie hun sterktes. ☐ Ik organiseer graag en hou van actie. ☐ Ik ben geboeid door Brussel en het samenleven in de grootstad. ☐ Ik ben graag bezig. Al doende leer ik het best.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Verder studeren Misschien heeft deze opleiding je zin en vertrouwen gegeven om verder te groeien en meer verantwoordelijkheid te nemen binnen een organisatie? Dan kun je verder studeren en je bachelordiploma Sociaal werk behalen.

Meer info over dit graduaat vind je op odisee.be/graduaatmaatschappelijkwerk

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

INLEIDING IN SOCIAAL WERK

PROFESSIONEEL LEREN

WERKPLEKLEREN

WERKPLEKLEREN

WERKPLEKLEREN

COMMUNICATIE EN OVERLEG

BEROEPSROLLEN

89


BACHELOR in de BIOMEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE* 60 AFSTUDEERRICHTING FARMACEUTISCHE EN BIOLOGISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE 62 AFSTUDEERRICHTING MEDISCHE LABORATORIUMTECHNOLOGIE 63

90

BACHELOR in de BOUW

92

GRADUAAT in de WERFORGANISATIE

94

BACHELOR in de CHEMIE AFSTUDEERRICHTING BIOCHEMIE AFSTUDEERRICHTING CHEMIE AFSTUDEERRICHTING MILIEUTECHNOLOGIE

96 99 100 101

BACHELOR in de ELEKTROMECHANICA AFSTUDEERRICHTING ELEKTROMECHANICA AFSTUDEERRICHTING KLIMATISERING

102 104 105

GRADUAAT in de ELEKTROMECHANISCHE SYSTEMEN

106


Tech BACHELOR in de ELEKTRONICA-ICT AFSTUDEERRICHTING ELEKTRONICA AFSTUDEERRICHTING INFORMATIE- EN COMMUNICATIETECHNOLOGIE

108 110

BACHELOR in de ENERGIETECHNOLOGIE

112

111

BACHELOR in het FACILITY MANAGEMENT*

26

BACHELOR in de MEDISCHE BEELDVORMING EN RADIOTHERAPIE* 66 BACHELOR in de ONTWERP- EN PRODUCTIETECHNOLOGIE

114

BACHELOR in de TOEGEPASTE INFORMATICA*

36

GRADUATEN PROGRAMMEREN & SYSTEEM- EN NETWERKBEHEER*

38

BACHELOR in het VASTGOED

116

* De beschrijving beschrijvingvan vandeze dezeopleiding opleidingvind vindjejeelders elders brochure - check paginanummer. inin dede brochure - check hethet paginanummer. 91


BOUW

CAMPUS AALST

Is het jouw grote droom om een gebouw, weg, brug of ander bouwproject mee vorm te geven? Hou je van organiseren? Ben je niet bang om verantwoordelijkheid op te nemen? Dan ben jij een echte student Bouw in spe.

BACHELOR IN DE

Bouw

In de bacheloropleiding Bouw verwerf je een grondig technologisch inzicht in gebouwen, wegen en ‘kunstwerken’ (bruggen, tunnels en sluizen). Je bestudeert o.a. de materialen, de funderingen en de constructiemethoden, en leert onderbouwde beslissingen nemen. Daarnaast verdiep je je in de innovatieve wereld van hedendaags, duurzaam, ecologisch en veilig bouwen, en ga je aan de slag met bouwtechnische en organisatorische ICT-toepassingen. Kostprijsberekening, werkorganisatie en planning staan ook op je programma: een bijkomende troef op de arbeidsmarkt.

Als een echte aannemer Vanaf het eerste jaar vullen theorie en praktijk elkaar aan. In een team van studenten werk je aan praktijkgerichte cases, zoek je informatie op en leer je die op een correcte manier te interpreteren. Overleg en discussie scherpen niet alleen je teamvaardigheden aan, maar leren je

92

ook grondiger nadenken over het hoe en waarom van constructies en uitvoeringstechnieken. Die aanpak zorgt voor een open en aangename omgang met elkaar en met je docenten. In het laatste jaar vormen je stage en je bachelorproef het hoogtepunt van je opleiding. Je volgt dan een reële werf op en bereidt de uitvoering (inclusief de plannen), het budget en de planning voor. Net alsof je zelf als aannemer aan de slag gaat. Als je wilt, kun je je opleiding ook in het buitenland afronden.

We helpen je op weg De stap van het secundair naar het hoger onderwijs zet je niet in een-twee-drie. Daarom kun je bij Odisee van bij de start op intensieve begeleiding rekenen: onze docenten en trajectbegeleiders helpen je wanneer je even het noorden kwijt bent. Voor de start van het academiejaar kun je introductiecursussen volgen. Zo kun je goed voorbereid aan je opleiding beginnen.

Hoogste schavotje De opleiding Bouw van Odisee in Aalst is door een onafhankelijke commissie uitgeroepen als de beste van Vlaanderen. Die erkenning haalden we binnen dankzij onze jarenlange ervaring met praktijkgerichte werkvormen, studie- en studentenbegeleiding en de ontwikkeling van geïntegreerd leermateriaal. Via keuzemogelijkheden in het curriculum en in de leeractiviteiten maken we expliciet ruimte om je talenten in te zetten en verder te ontwikkelen. Met die talentgerichte aanpak in het achterhoofd kiezen studenten van overal in Vlaanderen voor onze opleiding.


SECUNDAIR ONDERWIJS

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Bachelor in de Bouw is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent:

Vanaf de eerste dag voelde ik me thuis bij Odisee. Ik ontmoette op de campus nieuwe vrienden voor het leven. Ik had meteen zin om erin te vliegen, in een opleiding die ik volledig zelf gekozen had. En dankzij de onthaaldagen nam mijn eerste jaar echt een kickstart. Pieter Student Bouw

☐ Ik heb een bijzondere fascinatie voor gebouwen, wegen en bruggen. ☐ Aan technologie geef ik graag een creatieve draai. ☐ Ik steek graag de handen uit de mouwen, zowel in team als zelfstandig. ☐ Een job als projectleider, werfleider, calculator of zelfstandige zegt me wel wat. ☐ Ik kom uit het aso of tso en ben op zoek naar een opleiding vol praktijk.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Bouw vind je op odisee.be/bouw

93


WERFORGANISATIE

GRADUAAT IN DE

CAMPUS AALST

Werforganisatie Heb je interesse in de uitvoering van gebouwen, wegen, waterwerken, spoorwegen of bruggen? Wil je alles weten over bouwmaterialen en bouwtechnieken? Ben je praktisch ingesteld? Dan is het graduaat in de Werforganisatie beslist iets voor jou! Een graduaatsopleiding maakt deel uit van het hoger onderwijs en heeft een heel eigen profiel. De opleiding is erg praktijkgericht en slaat de brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding.

STUDIEPROGRAMMA WERFORGANISATIE OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

Leren op de werkvloer Tijdens je opleiding ligt de klemtoon op het werkplekleren: al doende leren op de werkplek, op de werf dus. Werkplekleren is een beetje te vergelijken met stage, maar dan nog intenser: je past niet alleen toe wat je in de lessen leerde, maar draait vanaf dag één ook echt mee op de werf. Dankzij dit duaal leren merk je al snel of het beroep je ligt en ben je meteen klaar om het beroep ook uit te oefenen wanneer je je graduaatsdiploma in handen hebt.

Twee afstudeerrichtingen Binnen de graduaatsopleiding in de Werforganisatie kun je kiezen tussen twee afstudeerrichtingen. Woningbouw Deze afstudeerrichting richt zich op wie later graag in de sector ‘gebouwen’ wil terechtkomen. Wegenbouw Deze afstudeerrichting kies je als je alles wilt te weten komen over de sector ‘infrastructuur’.

94

Jaar 1

Jaar 2

GEMEENSCHAPPELIJK GEDEELTE Introductie in de werforganisatie Verkenning gebouwen Verkenning infrastructuur Communiceren met plannen Opmeten en uitzetten Veiligheid op de werf Kwaliteit op de werf Werkvoorbereiding Werfadministratie Communiceren op de werf Plannen, aansturen en opvolgen Aansturen van een team Graduaatsproef Afstudeerriching Woningbouw Uivoeringstechnieken gebouwen Afstudeerrichting Wegenbouw Uivoeringstechnieken infrastructuur

15

20

15

20

AANTAL STUDIEPUNTEN per jaar

60

60

10 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 10 15

Je programma

Na je opleiding

De graduaatsopleiding in de Werforganisatie omvat 120 studiepunten, gespreid over twee opleidingsjaren. Je volgt les in dagonderwijs bij Odisee op Campus Aalst.

Na je opleiding heb je tonnen praktijkervaring. Je kan binnen een gegeven opdracht vlot aan de slag met planningen, teamgenoten en verdeling van taken en middelen. Je hebt oog voor


veiligheid en een vlotte gang van zaken op een werf. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als assistentwerfleider bij een aannemingsbedrijf. Je bent direct inzetbaar op de arbeidsmarkt, want die is erg op zoek naar mensen met jouw profiel.

Semester 1

Verder studeren Misschien heeft deze opleiding je zin en vertrouwen gegeven om een meer leidinggevende functie te vervullen op de werf. Dan kun je verder studeren en bijvoorbeeld in 2 jaar tijd (of na een traject van 120 studiepunten) je bachelordiploma Bouw behalen.

Semester 2

Semester 3

Semester 4

Onderdompeling in de hedendaagse uitvoeringstechnieken van een bouwproject Modules rond plantekenen, veiligheid, kwaliteit, werkvoorbereiding, planning, teamwork Verkennen van werven Gebouwen & Infrastructuur

Meedraaien op een werf Gebouwen of Infrastructuur

Via kijk- en uitvoeringsopdrachten verwerf je vaardigheden en inzichten op de werf die je in de opleiding in kleine groepjes met medestudenten verder verwerkt. Je wordt gecoacht in je persoonlijk leerplan.

3 dagen

op school

1 dag

2 dagen

op de bouwwerf

4 dagen

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Werforganisatie is zeker iets voor jou als je je hierin herkent: ☐ Ik wil later aan de slag op een werf. ☐ Ik ben graag uitvoerend bezig. Al doende leer ik het best! ☐ Ik kan aan de slag met gegeven opdrachten. ☐ Ik heb oog voor veiligheid en kwaliteit, want dat is belangrijk. ☐ Ik organiseer graag en hou van realistische planningen en oplossingen. ☐ Software schrikt mij niet af.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over dit graduaat vind je op odisee.be/werforganisatie

95


CHEMIE

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

BACHELOR IN DE

Je bent geĂŻnteresseerd in chemie, milieu, biochemie of voeding? Een praktisch-wetenschappelijke opleiding, daar heb je wel zin in? Dan is een opleiding Chemie iets voor jou.

Chemie

Ga je voor Chemie, dan heb je de keuze tussen drie afstudeerrichtingen: Biochemie, Chemie en Milieutechnologie. Bovendien is je toekomst verzekerd: met een bachelordiploma Chemie op zak vind je gegarandeerd snel werk in een goed betalende sector.

Praktijk ĂŠn theorie De opleiding Chemie is een praktijkgerichte opleiding met een theoretische onderbouw. Die combinatie maakt de opleiding zo veelzijdig en afwisselend. In het eerste jaar bouw je met vakken als Chemie, Fysica, Biologie, Microbiologie, Wiskunde en Statistiek een brede algemene wetenschappelijke basis op die voor de drie afstudeerrichtingen gelijk is. De volgende stap: een afstudeerrichting kiezen zodat je je kunt specialiseren. In het laatste semester van het derde jaar loop je stage in een bedrijf of onderzoeksinstelling.

96

Stage in het werkveld

Iedereen aan boord

De stageperiode (een volledig semester) aan het einde van je opleiding is de kers op de taart. Bij de keuze voor je stageplaats laten we je niet aan je lot over: we houden rekening met je voorkeur en het soort werk dat je wilt doen zoals milieuanalyses met ultramoderne apparatuur, DNA-onderzoek van micro-organismen in voeding of een stage in een productie- of controlelabo van een chemisch bedrijf. Tijdens je stage word je begeleid door een docent van de hogeschool. En je kunt natuurlijk ook voor een buitenlandse stage kiezen. De resultaten van het onderzoek dat je tijdens je stage voert, verwerk je als bachelorproef. De presentatie en verdediging van je bachelorproef vormen het eindpunt van je opleiding.

Interesse in wetenschappen en techniek zijn een pluspunt. Als je in het secundair onderwijs een richting wetenschappen in het aso of tso gevolgd hebt met Chemie als apart vak, dan ben je voldoende voorbereid. Als je minder dan vier uur Wiskunde hebt gehad of als je Chemie niet als apart vak had, raden we je onze instapcursussen Wiskunde en Chemie aan. In het begin moet je waarschijnlijk wat harder studeren. Motivatie en een gezonde dosis interesse in de chemische wereld zorgen voor jouw boeiende start.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Chemie is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent:

De labo’s hier bij Odisee zijn super goed uitgerust. Ik kreeg meteen een wow-gevoel bij de eerste proeven die ik zelf uitvoerde. Een nieuwe wereld ging voor mij open. De sfeer binnen Odisee zit ook juist: op de open dag voelde alles vertrouwd en huiselijk aan. En de docenten zijn heel sympathiek. Yoshi

☐ Voor een dag vol wetenschappen mogen ze me altijd wakker maken. ☐ Ik wil weten hoe chemische processen in elkaar zitten en sta te popelen om die kennis toe te passen in verschillende domeinen. ☐ Werken in een labo is mijn ding. ☐ Ik heb oog voor veiligheid en milieu. ☐ Verantwoordelijkheidszin, orde en precisie zijn me niet vreemd.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Chemie vind je op odisee.be/chemie

Oud-student Chemie

97


CHEMIE

Drie afstudeerrichtingen De opleiding Chemie heeft drie afstudeerrichtingen. Aan het einde van je eerste jaar kies je ĂŠĂŠn van die afstudeerrichtingen: Biochemie, Chemie of Milieutechnologie. Bang om de verkeerde keuze te maken? Niet nodig. Tijdens het eerste jaar laten we je uitgebreid kennismaken met de drie richtingen. Zo kies je sowieso wat het best bij jou past.

98


CHEMIE AFSTUDEERRICHTING BIOCHEMIE

Ben je geïnteresseerd in de chemische samenstelling van productieprocessen van voedingsmiddelen en werken in een biotechnologisch bedrijf, dan kies je voor de afstudeerrichting Biochemie. Je leert er alles over de kwaliteit van levensmiddelen en de toepassingen van biochemie in de veelbelovende tak van de industriële biotechnologie.

AFSTUDEERRICHTING

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

Biochemie

Wat studeer je? Het eerste jaar van de opleiding Chemie is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen. In het tweede jaar kies je voor de afstudeerrichting Biochemie. Je leert alles over de (bio) chemische processen van voeding in vakken zoals Microbiologie, Voedselpathogenen, Mouterij/brouwerij, Conserverings- en levensmiddelentechnologie en zuivel. De opleidingsonderdelen

Biochemie en Biotechnologie geven je de technische en wetenschappelijke basis die je zult kunnen inzetten bij de nieuwe uitdagingen van de industriële biotechnologie.

Stagemogelijkheden Je loopt stage in een voedingsmiddelenbedrijf, een brouwerij of een onderzoekslaboratorium dat biotechnologisch onderzoekswerk verricht,

vaak binnen een universiteit. Besteed voldoende aandacht aan een doordachte keuze, wie weet kun je na je opleiding wel op je stageplaats aan de slag. In het laatste semester van je opleiding kun je ook kiezen voor een stage in het buitenland.

Vakken in de kijker Uiteraard komen heel wat nieuwe vakken aan bod. Je kunt je alvast verwachten aan heel wat biochemie, biotechnologie en voedingsgerichte vakken.

Tijdens de labo’s leer je je docenten beter kennen. De groepen zijn dan een stuk kleiner, waardoor je niet alleen met je docenten maar ook met je medestudenten veel meer contact hebt. Later wil ik graag onderzoek doen in een labo. De technieken die ik hier tijdens de labo’s leer, zullen dan zeker van pas komen.” Brecht Student Biochemie

99


CHEMIE AFSTUDEERRICHTING CHEMIE

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

AFSTUDEERRICHTING

Ben je geïnteresseerd in de zuivere chemie, dan kies je voor de afstudeerrichting Chemie. Je ontdekt hoe chemische processen werken in de industrie en verdiept je in de technologie die erachter steekt.

Chemie

Chemie in de puurste vorm Het eerste jaar van de opleiding Chemie is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen. In het tweede jaar kies je voor de afstudeerrichting Chemie. Je wordt ondergedompeld in de wereld van de chemie: opleidingsonderdelen als Industriële, Organische, Analytische en Instrumentele chemie staan op je programma. Je ontwikkelt je communicatieve vaardigheden en leert

gegevens uit vakliteratuur verwerken en verzamelen. In het derde jaar word je een volleerd chemicus met vakken als Instrumentele analysen, Organische spectrometrie, Polymeerchemie, Milieuzorg en Procestechnologie.

Veelzijdige stage In het derde jaar loop je vanaf februari stage in een analyse-, synthese- of controlelaboratorium van de chemische

nijverheid of van een universitaire faculteit. Besteed voldoende aandacht aan een doordachte keuze, wie weet kun je na je opleiding wel op je stageplaats aan de slag. In het laatste semester van je opleiding kun je ook kiezen voor een stage in het buitenland.

Vakken in de kijker Uiteraard komen heel wat nieuwe vakken aan bod. Je kunt je alvast verwachten aan heel wat organische en industriële chemie.

De labo’s van de Technologiecampus zijn geweldig uitgerust, een droom voor een praktijkfan als ik. Bovendien is er veel aandacht voor het milieu, dat vind ik ook belangrijk. In het middelbaar studeerde ik tso Chemie, en ik vond de praktijk echt geweldig, dus was het logisch om daarin verder te gaan. Alaric

Student Chemie

100


CHEMIE AFSTUDEERRICHTING MILIEUTECHNOLOGIE

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

Wil je later meewerken aan een duurzame toekomst? Wil je aan de slag in een sector die focust op innovatieve energiebronnen, duurzame materialen, leefbaar wonen en zorg voor onze omgeving en het klimaat? Kies dan voor de afstudeerrichting Milieutechnologie. Je leert er ook alles over het opsporen en meten van milieuverontreiniging en uiteraard over de technologie om ons leefmilieu te optimaliseren.

AFSTUDEERRICHTING

Milieutechnologie

Specifieke milieuvakken Het eerste jaar van de opleiding Chemie is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen. In het tweede jaar kies je voor de afstudeerrichting Milieutechnologie. Onder andere Ecologie, Ecotoxicologie, Milieubiotechnologie, water-, bodem- en luchtverontreiniging staan op het programma. Je wordt ingewijd in de beginselen van de milieuwetgeving. Aan het einde van je oplei-

ding krijg je naast je bachelordiploma ook het attest Milieucoördinator B.

Stage als opstapje naar een job In het derde jaar loop je vanaf februari stage in een industrieel of universitair laboratorium, een afvalverwerkingsbedrijf, een bodemsaneringsbedrijf of een milieuadviesbureau. Je voert milieuanalytische en ecotoxicologi-

sche experimenten uit: je analyseert de restproducten van de economische bedrijvigheid, bepaalt de vuilvracht en zoekt naar oplossingen voor de beheersing en inperking ervan. Een stage in het buitenland behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Vakken in de kijker Uiteraard komen heel wat nieuwe vakken aan bod. Je kunt je alvast verwachten aan heel wat milieutechnologische vakken én je bekomt het getuigschrift Milieucoördinator B.

De milieuvakken vind ik het interessantst. In milieubiotechnologie leren we hoe genetische manipulatie gebruikt wordt voor de verbetering van de maatschappij. Heel fascinerend. Daarnaast vind ik ecotoxicologie erg boeiend: hoe help je mensen, dieren en planten door de giftigheid te verminderen? Sanda

Student Milieutechnologie

101


ELEKTROMECHANICA

CAMPUS AALST

Ben je in de ban van de werking en de opbouw van machines? Wil je alles te weten komen over duurzaam energieverbruik? En kun je niet wachten om zelf toestellen te ontwerpen of machines te optimaliseren? Dan ben je bij de opleiding Elektromechanica aan het juiste adres.

BACHELOR IN DE

Elektromechanica

Kies je voor Elektromechanica bij Odisee, dan ga je voor een gevarieerde praktijkgerichte opleiding waarin verschillende vakgebieden aan bod komen. In het eerste jaar leer je de basisprincipes van Mechanica, Elektriciteit, Elektronica, Automatisering en Energietechnologie, want die heb je nodig voor deze polyvalente opleiding. De klemtoon ligt daarbij steeds op de toepassing ervan. Vanaf het tweede jaar heb je de keuze uit twee afstudeerrichtingen: Elektromechanica of Klimatisering.

Elektromechanica... Bij Elektromechanica leer je stap voor stap de werking, opbouw en sturing van machines te doorgronden. Via projectwerk, stage en je bachelorproef specialiseer je je in machines uit de industrie, bouw, landbouw of de medische wereld.

102

... of Klimatisering?

Werken en studeren?

Wil je je verdiepen in verwarming, koeling en airconditioning, dan ga je voor de afstudeerrichting Klimatisering. Een specialisatie in energie behoort ook tot de opties. Via keuzevakken word jij specialist in duurzame energie en rationeel energieverbruik.

De opleiding Elektromechanica kun je ook in afstandsonderwijs volgen. Ideaal als je werken en studeren wilt combineren. Meer info vind je op odisee.be/emopafstand.

Ga all-in Tijdens de labo’s ga je aan de slag met mechanische en elektrotechnische praktijkoefeningen. Je past de theorie toe in de praktijk. Vanaf het eerste jaar word je uitgedaagd om met je projectgroep een oplossing te vinden voor echte problemen uit de industrie. Ook in het tweede en het derde jaar hou je contact met het werkveld via verschillende projecten, via keuzevakken in de bedrijven en natuurlijk via je bachelorproef en stage.


SECUNDAIR ONDERWIJS

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Elektromechanica is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent:

Vanaf de infodag was ik verkocht. De inzet en vriendelijkheid van de docenten gaven de doorslag bij mijn studiekeuze. De projecten, bedrijfsbezoeken, bachelorproef en stage bereiden ons perfect voor op het latere beroepsleven. En natuurlijk zijn er ook veel labo’s waar je in kleine groepen begeleid wordt. Het labo vormgeving is mijn favoriet. We draaiden en freesden alle onderdelen van een heteluchtmotortje. Tof als dat dan ook nog werkt. Ik heb er heel veel bijgeleerd! Katrien Studente Elektromechanica

☐ Ik ben een doener, werk graag hands-on en haal meer voldoening uit praktijk dan uit theorie. ☐ Ik wil de werking en opbouw van machines doorgronden (afstudeerrichting Elektromechanica). ☐ Ik ben geboeid door de wondere wereld van energie, verwarming, koeling en airconditioning (afstudeerrichting Klimatisering). ☐ Ik denk technologisch. Problemen oplossen is mijn ding. ☐ Ik wil later een job waarin ik niet de hele dag aan een bureau zit.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Elektromechanica vind je op odisee.be/EM

103


ELEKTROMECHANICA AFSTUDEERRICHTING ELEKTROMECHANICA

CAMPUS AALST

Heb je een brede interesse voor Elektromechanica, dan kies je voor de afstudeerrichting Elektromechanica. Met die keuze hou je je toekomstmogelijkheden heel breed en switch je later gemakkelijk van de ene naar de andere job. Dankzij je polyvalente opleiding kun je o.a. aan het werk als ontwerper van nieuwe installaties of productieof onderhoudsverantwoordelijke in de voedingsindustrie, distributie- en transportbedrijven en de (land)bouw.

Elektromechanica

AFSTUDEERRICHTING Wat studeer je?

In de afstudeerrichting Elektromechanica leer je de werking en de opbouw van machines zo goed begrijpen dat je ze zelf zou kunnen ontwerpen. In het eerste jaar maak je kennis met de basisbeginselen van Mechanica, Ontwerp, Elektriciteit, Elektronica en Automatiseringstechnieken. De klemtoon ligt daarbij niet op de theorie, maar op het oplossen van praktische problemen. Als eerstejaarsstudent volg je daarom een trainingsprogramma dat je probleemoplossend vermogen stimuleert en je tegelijk al doende de theorie bijbrengt.

Denk vooral niet dat je er alleen voor staat: de docenten coachen je met veel plezier door het trainingsprogramma.

Technologie van A tot Z Na de brede basis is het tijd voor de technologie: materialen, machineonderdelen, elektrische motoren, programmeerbare sturingen en de werking van machines zoals pompen, koel- en verwarmingstoestellen, ventilatoren en verbrandingsmotoren. Ook sterkteberekeningen, veiligheid en goede installatiepraktijk komen aan bod.

Voor Reversed Engineering mochten we zelf kiezen welke machine we zouden bespreken. Onze maĂŻsdorser kon op heel wat belangstelling rekenen. Jelle

Student Elektromechanica

104

Accent op je talent In het eerste jaar pas je de theorie toe in de praktijk tijdens hands-on sessies. Samen met je docenten ontdek je welke terreinen van de technologie jou het meest interesseren. Ben je graag bezig met ontwerpen en de mechanische kant van de zaak? Of ligt automatisering en elektrotechniek je meer? In de projecten kies je zelf welk accent je wilt leggen in je opleiding. In het derde jaar ga je voor je bachelorproef en stage in een bedrijf aan de slag.


ELEKTROMECHANICA AFSTUDEERRICHTING KLIMATISERING

CAMPUS AALST

Kies je voor de afstudeerrichting Klimatisering dan word je een expert in verwarming, koeling en airconditioning. Die regelen de temperatuur en de vochtigheid in leefruimtes (zoals woningen en kantoren) of opslagplaatsen (van o.a. vlees, groenten en bloemen). Maar ook bij bijzondere toepassingen worden ze ingezet, denk maar aan computerzalen, bierkoelers en droogvriesinstallaties. De opleiding blijft echter breed genoeg om ook in andere domeinen aan de slag te kunnen.

AFSTUDEERRICHTING

Klimatisering

Wat studeer je?

Job van de toekomst

Specialisatie via keuzevakken

In de afstudeerrichting Klimatisering focus je op de werking, de opbouw en het ontwerp van een klimaatinstallatie. Je leert ook energiestromen in kaart brengen, het rendement van installaties beoordelen en beslissingen nemen over energiebesparende investeringen. Je start het eerste jaar samen met de studenten van de afstudeerrichting Elektromechanica en je bestudeert de basisbeginselen van Mechanica, Ontwerp, Elektriciteit, Elektronica en Automatiseringstechnieken.

In het eerste jaar krijg je een brede vorming. Je past de theorie toe in de praktijk tijdens hands-on sessies. Via projecten, labo’s en een werkveldstage krijg je vanaf het tweede jaar inzicht in de technologie met het oog op je toekomstige job in de wereld van HVAC (Heating, ventilation en airconditioning). In het derde jaar komen energieaudits en hernieuwbare energie aan bod. Voor je bachelorproef ga je aan de slag in een bedrijf.

Na de brede basis is het tijd voor de technologie: Koeltechnieken, Verwarmingstechnieken, Pompen, Ventilatie, Luchtbehandeling, Warmtekrachtkoppelingen, Technische uitrusting van gebouwen, Hernieuwbare energiebronnen, Klimaatregelingen en Gebouwbeheerssystemen In het laatste jaar bieden we heel wat keuzevakken aan. Je kunt leren ondernemen of een extra cursus wiskunde volgen in voorbereiding van het schakelprogramma Industrieel ingenieur. Je kunt ook kiezen voor keuzevakken die je credits bezorgen in het postgraduaat Energiecoördinator. Meer info vind je op odisee.be/energiecoördinator.

Onze opleiding is heel praktijkgericht en biedt later veel mogelijkheden. Als meisje was de keuze voor Elektromechanica wel een uitdaging, maar ik heb er nog geen spijt van gehad. Misschien studeer ik wel verder als industrieel ingenieur, een logische stap na deze opleiding. Laura

Studente Elektromechanica (Klimatisering)

105


ELEKTROMECHANISCHE SYSTEMEN

GRADUAAT IN DE

Elektromechanische systemen Wil je later aan de slag als onderhoudstechnicus? Of als meet- en regeltechnicus? Dan is het graduaat in de Elektromechanische systemen beslist iets voor jou! Een graduaatsopleiding maakt deel uit van het hoger onderwijs en heeft een heel eigen profiel. Door het ruime aanbod aan werkplekleren is de opleiding sterk praktijkgericht en kan ze de brug slaan tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding.

STUDIEPROGRAMMA ELEKTROMECHANISCHE SYSTEMEN OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

Leren op de werkvloer Tijdens je opleiding ligt de klemtoon op het werkplekleren: al doende leren op de werkplek. Het is een beetje te vergelijken met stage, maar dan nog intenser: je past niet alleen toe wat je in de lessen leerde, maar draait ook echt mee op de werkvloer. Dankzij dit duaal leren merk je al snel of het beroep je ligt en ben je meteen klaar om het beroep ook uit te oefenen wanneer je je graduaatsdiploma in handen hebt. Het werkplekleren gaat van start in het tweede semester. Tijdens de volgende semesters breng je steeds meer tijd door op de werkplek. Je komt ook een aantal dagen naar de hogeschool voor bijkomende coaching en begeleiding.

Twee afstudeerrichtingen Binnen de graduaatsopleiding in de Elektromechanische systemen kun je kiezen tussen twee afstudeerrichtingen.

106

GEMEENSCHAPPELIJK GEDEELTE Rekentechnieken Elektriciteit Elektrische machines Pneumatica Mechanica Tekenen Veiligheid, milieu en kwaliteit Lassen Onderhoud Communicatie Geometrische meettechniek Hydraulica Keuzevakken uit Odisee-aanbod of opleidingen in het werkveld Afstudeerriching Meet- en regeltechnieken (Aalst) PLC Procestechnologie Werkplekleren en project Regeltechniek Afstudeerrichting Onderhoudstechnieken (Gent) Machineonderdelen Vormgeving Werkplekleren en project Onderhoud AANTAL STUDIEPUNTEN per jaar

Jaar 1

Jaar 2

6 6 6 4 3 4 3 4 3 4 4 4 9 9 3 5

4 8 5 60

36 7

36 7 60


CAMPUS AALST GENT

Onderhoudstechnieken

Meet- en regeltechnieken Deze afstudeerrichting gaat dieper in op het PLC-programmeren en de regeltechnische automatisering van processen. Je taak zal er eerder in bestaan om de correcte werking van automatiseringen op te volgen en waar nodig bij te sturen. Je volgt de opleiding bij Odisee op Campus Aalst.

Semester 1

Semester 2

In deze afstudeerrichting ga je de volledige opbouw van een industriële installatie dieper doorgronden. Hierdoor ben je in staat om een brede waaier aan technische problemen preventief aan te pakken, op te lossen of verbeteringen te realiseren. Je volgt de opleiding op de Technologiecampus van Odisee in Gent.

Je programma De graduaatsopleiding in de Elektromechanische systemen bestaat uit 120 studiepunten, gespreid over 2 opleidingsjaren. Je volgt les in dagonderwijs.

Semester 3

Semester 4

Leren op de werkplek

Basis Technologie (in Gent & in Aalst) • • • • • •

Elektriciteit Mechanica Pneumatica Tekenen Rekentechniek 1 Veiligheid & kwaliteit

• Elektrische machines • Onderhoud 1 • Lassen • Rekentechniek 2 • Communicatie

• Geometrische meettechniek

• Hydraulica

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Elektromechanische systemen is zeker iets voor jou als je je hierin herkent: ☐ Ik ben graag uitvoerend bezig. ☐ Al doende leer ik het best! ☐ Ik vind het boeiend om machines te (de)monteren, om fouten te zoeken en recht te zetten. ☐ Werken met gereedschap en schema’s boeit mij. ☐ Ik wil weten hoe bepaalde technologie werkt, wat de achterliggende principes zijn. ☐ Vaktechnische applicaties (CAD, PLC) schrikken mij niet af.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Onderhoudstechnieken (in Gent) • Vormgeving 1 • Machineonderdelen

• Vormgeving 2

• Onderhoud 2

Meet- en regeltechnieken (in Aalst) • PLC 1 • Procestechnologie

• PLC 2

• Regeltechniek

Meer info over dit graduaat vind je op odisee.be/elektromechanischesystemen

107


ELEKTRONICA-ICT

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

BACHELOR IN DE

Is een praktijkgerichte opleiding volledig jouw ding? Ben je gebeten door internet, computers, smartphones en de technologie die erachter zit? Wil je zelf netwerken leggen, apps en websites maken of slimme toestellen ontwerpen voor het Internet of Things? Dan is de opleiding Elektronica-ICT zeker iets voor jou.

Elektronica-ICT

In de opleiding Elektronica-ICT wissel je theorie en praktijk met elkaar af. We dagen je uit om er het maximale uit te halen aan de hand van verschillende werkvormen zoals projecten, hoorcolleges, gastlessen, zelfstandig opzoekwerk en labosessies. Geleidelijk aan leer je zelfstandig problemen oplossen op een kritische en professionele manier. In het laatste jaar ga je drie maanden op stage en maak je een bachelorproef.

Stel zelf je opleiding samen Tijdens het eerste semester van je opleiding krijg je 4 modules waarin je de verschillende domeinen van Elektronica en ICT leert kennen: Programmeren, Web & mobile, Elektronica en Infrastructuur. Elke module duurt 7 weken en bevat alle labo’s, projecten, theorielessen én ook alle evaluaties. Verder in je traject kies je het domein waarin je wil specialiseren. Die specialisatie verbreed je met modules uit de andere domeinen, volgens je eigen interesse én je talenten.

Minder gelijktijdige vakken

Twee afstudeerrichtingen

Je volgt in het eerste semester maar 2 modules tegelijk. Daarnaast is er voor elke richting (Elektronica en ICT) ook een specifieke module die het hele semester doorloopt. Zo volg je op elk moment dus maximaal 3 verschillende vakken.

Vanaf het eerste jaar kies je op basis van je eigen interesse één van de twee afstudeerrichtingen. Ben je in de ban van microcontrollers, elektronische sturingen, audio- en videoapparatuur, draadloze communicatie en robotjes, dan kies je voor Elektronica. Ben je meer geïnteresseerd in computers, websites, software applicaties en netwerken, dan is ICT wellicht meer jouw ding. Ten slotte krijg je ook de kans om een keuzevak te volgen dat je voorbereidt op de overstap naar een schakeljaar en bijbehorende masteropleiding.

Geen klassieke examenperiodes Omdat we je niet willen opzadelen met examenstress op het einde van elk semester, werken we met permanente evaluatie. Die evaluatieopdrachten krijg je in de loop van de modules. We zien evaluaties dus niet meer als momentopnames, maar integreren ze in de modules.

Meer info over de bachelor Elektronica-ICT vind je op odisee.be/ELOICT

108


SECUNDAIR ONDERWIJS

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Elektronica is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ In mijn vriendengroep ben ik de persoon die de problemen oplost. ☐ Koop ik een nieuw toestel, dan ben ik meer geïnteresseerd in de werking dan in de prijs. ☐ Ik ben in de ban van microcontrollers, elektronische sturingen, multimedia en gewone of draadloze communicatienetwerken. ☐ In mijn toekomstige job wil ik elektronische apparaten, systemen en installaties ontwerpen, realiseren en onderhouden. ☐ Ik wil alles te weten komen over de nieuwste technologische evoluties binnen de analoge en digitale elektronica.

ICT is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent:

Ik heb mijn keuze vooral gebaseerd op de aanpak en de sfeer bij Odisee. De docenten zijn bereikbaar en gaan mee in je voorstellen. We worden eerder als collega dan als student behandeld. Arne

Student Elektronica-ICT

☐ Mijn passie voor computers kent geen grenzen, maar ik wil vooral weten welke technologie achter die intelligente machine zit. ☐ Ik kan niet wachten om de wondere wereld van programmeren en computer-, netwerk- en webtechnologie te ontdekken. ☐ Ik wil op de hoogte blijven van de nieuwste snufjes binnen het domein van de communicatietechnologie. ☐ In een praktijkgerichte opleiding wil ik het beste van mezelf geven.

Kun je je vinden in enkele van deze instellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

109


ELEKTRONICA-ICT AFSTUDEERRICHTING ELEKTRONICA

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

AFSTUDEERRICHTING

Kun je je nog een wereld voorstellen zonder iPad, smartphone, computer, gps of leds? En vind je het ook fascinerend wat elektronische toestellen allemaal kunnen? Technologie is overal. Met een simpele druk op een knop of via de aanraking van een touchscreen, zet je een heel proces in werking. Voor buitenstaanders lijkt dat allemaal vanzelfsprekend, maar insiders – zoals jij binnenkort – weten wel beter. Welkom in de boeiende wereld van de elektronica!

Elektronica

Not made in China Elektronische toestellen doorgronden, bedenken, ontwerpen, optimaliseren en onderhouden (denk aan regelmatige updates), dat is de kern van de afstudeerrichting Elektronica. En vergis je niet: elektronica komt niet alleen uit China, ook in Vlaanderen zijn er heel wat belangrijke elektronicabedrijven die aan ontwikkeling én productie doen. Speciale elektronicatoestellen worden nog altijd bij ons gemaakt.

Stel je eigen unieke opleiding samen Als je kiest voor de afstudeerrichting Elektronica, dan maak je eerst kennis

De opleiding Elektronica is zowel veelzijdig als onbekend. Er zijn zoveel mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Met ons diploma kunnen we o.a. audio- of videoapparatuur ontwerpen en herstellen, FPGA’s programmeren en ons verdiepen in het Internet of Things. Ik zou later graag onderzoek doen en denk eraan om voor een job in de ruimtevaartindustrie te solliciteren, maar alles is nog mogelijk. Lukas

Student Elektronica 110

met concepten uit het elektronica- én uit het ICT-domein. Vanaf je tweede jaar kun je je verder specialiseren in analoge of digitale elektronica. De modules uit het gekozen domein vul je verder aan met modules uit het andere domein, maar ook met modules uit de afstudeerrichting ICT. Op deze manier kun je je eigen unieke opleiding samenstellen. Je kunt er ofwel voor kiezen om in de diepte te gaan door je te specialiseren in analoge én digitale elektronica, ofwel om in de breedte te gaan door je te specialiseren in 1 elektronica-domein en dit aan te vullen met verschillende modules uit de andere domeinen (zowel Elektronica als ICT). Aan jou de keuze!

2 afstudeerprofielen Om je te helpen bij je keuze, hebben we voor jou 2 afstudeerprofielen opgesteld:

IoT-developer Als toekomstige Internet of Things (IoT) developer combineer je twee boeiende werelden: Elektronica en ICT. Je integreert sensoren en microcontrollers zoals Arduino met netwerktechnologieën en zelfgeschreven software. Je maakt bijvoorbeeld zelfsturende robots, smart homes en eHealth-toepassingen. Oud-student Ruben vertelt: “Als IoT-developer ontwerp ik technologie om sporters te ondersteunen. De kennis die ik opdeed over sensoren en programmeren gaf me de ideale basis voor deze uitdagende job.” Telecommunications engineer Als toekomstig telecommunications engineer heeft geen enkel communicatienetwerk geheimen voor jou. Je krijgt een brede basis in de relevante netwerken. De afwisseling tussen hardware en software in deze opleiding zorgt dat je op vele plaatsen gegeerd bent. Oud-student Timo vertelt: “Ik werk als test engineer bij een telecomprovider. We zorgen voor de introductie van 5G en ontwikkelen daarvoor de apparatuur en protocollen die binnenkort uitgerold worden op de Belgische markt.”

Meer info over de afstudeerrichting Elektronica vind je op odisee.be/ELOICT


ELEKTRONICA-ICT AFSTUDEERRICHTING ICT

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

Kies je voor Informatie- en communicatietechnologie als afstudeerrichting, dan verdiep je je in alle aspecten van het brede IT-gebied: van programmeren, webtechnologie en computerhardware tot besturingssystemen, systeembeheer en netwerktechnologie. Je krijgt een grondige opleiding in objectgeoriënteerd programmeren en leert stap voor stap websites bouwen, clientserver- en multi- tierapplicaties ontwikkelen, dynamische scripts schrijven en al die gegevens koppelen aan databanken.

AFSTUDEERRICHTING

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Stel je eigen unieke opleiding samen Kies je voor Informatie- en communicatietechnologie als afstudeerrichting, dan maak je van bij de start van de opleiding kennis met de 3 belangrijkste ICT-domeinen: programmeren, webtechnologie en systeembeheer en netwerktechnologie. Vanaf het tweede semester verdiep je je in één van deze drie ICT-domeinen. Hierin zal je je gedurende je opleiding verder specialiseren. Daarnaast kun je ook modules uit de andere domeinen (ook uit de afstudeerrichting Elektronica) volgen. Zo stel je je eigen unieke opleiding samen. Op deze manier kun je er ofwel voor kiezen om in de diepte te gaan door je te specialiseren in 2 van de 3 ICT-domeinen, ofwel om in de breedte te gaan door te specialiseren in 1 ICT-domein en dit aan

Dit is de gedroomde opleiding voor wie later in de IT-sector wil werken. Zelf wil ik ondernemer worden; ik ben bezig met mijn eigen IT start-up. Tijdens het vak Projecten kreeg ik zelfs de kans om aan mijn eigen bedrijf Kadonation te werken. Bovendien kon ik rekenen op gratis tips en advies van mijn docenten. Die zijn gedreven met hun vak bezig. Fabrice

te vullen met verschillende modules uit de andere domeinen (zowel ICT als Elektronica). Aan jou de keuze!

3 afstudeerprofielen Om je te helpen bij je keuze hebben we voor jou 3 afstudeerprofielen opgesteld: Web & mobile developer. Als toekomstig web & mobile developer werk je full-stackapplicaties uit in bijvoorbeeld HTML, CSS en Javascript. Met die kennis kun je onder andere een game of app ontwikkelen. Oud-studente Hanne vertelt: “Ik werk als full-stack developer bij een financiële instelling, waar de mainframeapplicatie wordt overgezet naar een webplatform met mobiele applicatie. Mijn kennis van systeembeheer komt van pas om van de hardware over te schakelen naar een serverplatform.”

Network & security engineer. Als toekomstig network & security engineer leer je de knepen van datacentertechnologie kennen. Je configureert complexe netwerken van switches, routers en firewalls. Je migreert fysieke servers en netwerken naar een virtuele omgeving in onder meer vmWare en Hyper-V. Oud-studente Emilie vertelt: “Als network engineer in een Zweeds datacenter werk ik dagelijks in een datacenter om de servers van een bekend sociaal netwerk op punt te zetten. Ik zorg er mee voor dat elke like veilig wordt opgeslagen en verwerkt.” Software developer. Als toekomstig software developer leer je veilige softwareapplicaties ontwikkelen in onder meer Java, Python en C#. Daarbij maak je gebruik van bijvoorbeeld databanken en frameworks. Oud-student Pieter-Jan vertelt: “Als .net developer bij een van de grootste IT-bedrijven van Vlaanderen werk ik als consultant aan internationale businessapplicaties. We werken volgens de Scrum-methode, met sprints van twee weken. Daarbij kom ik geregeld in contact met klanten.”

Meer info over de afstudeerrichting ICT vind je op odisee.be/ICT en ikdoeict.be

Student ICT 111


ENERGIETECHNOLOGIE

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

BACHELOR IN DE

Ben je gefascineerd door Slimme Gebouwen, Industrie 4.0 en Energie? Geloof je in een toekomst met hernieuwbare energie? Ben je graag mee met de laatste automatiseringstrends, zodat je geen enkele kans mist om productieprocessen te optimaliseren? Wil je weten hoe windturbines, PV-installaties en warmtepompen in elkaar zitten? Dan kies je ongetwijfeld voor de praktijkgerichte opleiding Energietechnologie.

Energietechnologie

Energietechnologie is een erg praktische opleiding waarbij je oplossingsgericht en projectmatig werkt. We leiden je op tot een Young Potential die breed inzetbaar is. Bij projecten werk je binnen jouw interessegebied. Hierbij kun je in onze labo’s technologische hoogstandjes uitproberen en je eigen prototype bouwen. Je werkt in kleine teams onder begeleiding van jouw personal coach! Je legt voortdurend linken met het bedrijfsleven en je werkt talentgericht. Je krijgt de kans om op kijkstage te gaan en je leert op de werkplek.

Micro degrees Vanaf het tweede jaar kun je instappen in de keuze- of verdiepingstrajecten. Hierbij heb je de keuze uit ’Hernieuwbare Energie’, ‘Slimme Gebouwen en IoT’ of ‘Industrie 4.0’. Je verwerft competenties over en voor duurzaam-

112

heid, je werkt interdisciplinair en je engagement wordt sterk gestimuleerd. Je wordt een echte ‘problem solver’ in diverse domeinen. Precies daarom zijn onze afgestudeerden zo gegeerd op de arbeidsmarkt. Om jou een stevige rugzak vol kennis, persoonlijke troeven en kansen mee te geven voor je latere professionele carrière, zetten we tijdens je opleiding maximaal in op duurzame ontwikkeling van Mens en Technologie.

Good to great Om aan de opleiding Energietechnologie te mogen beginnen, hoef je geen specifieke technische vooropleiding gevolgd te hebben in het secundair onderwijs. Wel vragen we een grenzeloze interesse in techniek en energie met daarnaast ook een ruime portie nieuwsgierigheid en doorzetting. Heb je minder dan vier uur wiskunde gehad in het secundair? Dan volg je best

de instapcursus wiskunde voor de start van het academiejaar. Ook tijdens het jaar zorgen we voor extra begeleiding wiskunde. Heb je minder technische vaardigheden verworven, dan kun je die in het open lab bijspijkeren en dat op je eigen tempo.

Eye for talent Onze dagelijkse werking staat volledig in het teken van flexibele leertrajecten en talentontwikkeling. Bij ons ben je geen nummer. Je wordt gecoacht en bijgestuurd waar nodig. Kennis en talent zijn dé perfecte match voor een beloftevolle toekomst. Daarom moedigen we je niet alleen aan om kennis te vergaren maar ook om je persoonlijke talenten op te sporen en te ontwikkelen, tijdens én na je opleiding. Zo word je een echte durver die voortdurend grenzen verlegt.


SECUNDAIR ONDERWIJS

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Energietechnologie is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Ik bijt me graag vast in projecten en beschik over een grote dosis doorzettingsvermogen. ☐ Organiseren, coördineren en plannen zijn mijn ding. ☐ Ik ben energiebewust en wil mijn technische skills verder ontwikkelen. ☐ Problemen los ik het liefst creatief op, maar ik durf ook mijn verantwoordelijkheid te nemen. ☐ Ik wil van mijn passie mijn beroep maken en een high-end technicus worden.

We hebben veel labo’s bij de vakken. Ik gok dat de verdeling ongeveer fiftyfifty theorie en praktijk is. De docenten kiezen bij de labo’s voor een toegepaste en persoonlijke aanpak. Jelly

Studente Energietechnologie

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Energietechnologie vind je op odisee.be/ENT

113


ONTWERP- EN PRODUCTIETECHNOLOGIE

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

BACHELOR IN DE

Ben je benieuwd hoe dingen in elkaar zitten? Ben je geboeid door techniek en tuk op nieuwe technologieën? Is creativiteit jouw middle name en werk je graag nieuwe ideeën uit? Dan is Ontwerp- en productietechnologie de ideale opleiding voor jou!

Ontwerp- en productietechnologie

In de opleiding Ontwerp- en productietechnologie maak je een ontwerp van A tot Z: van de eerste tekeningen op de pc tot de uiteindelijke praktische vormgeving. Het accent ligt op het ontwerp en de mechanische vormgeving, aangevuld met heel wat ondersteunende technologische vakken. Na je opleiding staan tal van bedrijven te popelen om je creatieve ideeën, kennis en vaardigheden voor hun activiteiten in te schakelen.

Duik in de praktijk De theorie die je verwerft, zet je in bij toepassingen op industrieel niveau in hightech labo’s. Je krijgt een brede algemene basis met vakken zoals Wiskunde, Informatietechnologie en Communicatieve vorming. Daarnaast krijg je een grondige portie techniek, waarbij je vooral aandacht besteedt aan het ontwerp en de mechanische vormgeving. Bedrijfservaring doe je op tijdens je stage van vier maanden in het derde jaar.

114

Krachtlijnen

Ook voor jou!

Een goed ontwerp vloeit voort uit een grondige kennis van verschillende vakgebieden.

Je hoeft geen specifieke technische vooropleiding gevolgd te hebben in het secundair onderwijs. Een passie voor techniek en een gezonde portie nieuwsgierigheid zijn de voornaamste instapvoorwaarden. Heb je minder dan vier uur Wiskunde gehad in het secundair onderwijs, dan organiseren we voor jou een instapcursus Wiskunde. Maar ook met een niet-technische vooropleiding ben je welkom: voor de technologische vakken starten we immers vanaf nul en we voorzien een gedifferentieerd lessenpakket.

• Welke productietechnologie gebruik je het best om je ontwerp uit te werken? • Hoe vat je een creatief idee in 3Dmodellen, tekeningen en schema’s? • Kan je ontwerp de nodige (geautomatiseerde) bewegingen realiseren? • Hoe werk je een efficiënte automatisering uit? • Hoe kies je de best passende materialen en componenten? • Welke productietechnieken kun je inzetten om je ontwerp te (laten) bouwen? • Hoe kun je de geproduceerde elementen correct nameten? • Hoe kun je de gebruikte materialen testen op hun kwaliteit? • Is je idee economisch haalbaar?

Techniek for the win Je wordt ondergedompeld in een hele reeks technische vakken: Mechanica, Toegepaste mechanica, Materialenleer, Meettechniek en Automatisering. Via onderwijsactiviteiten als Ontwerpen en Productietechnologie leggen we de focus op het ontwerp en de mechanische vormgeving. Het programmeren van CNC-machines en een grondige CAD-opleiding (AutoCAD – 2D en SolidWorks – 3D) komen van bij het begin van je opleiding aan bod. Je sluit je opleiding af met een stage van vier maanden in een bedrijf. De keuze van het vakgebied van je stage, de omgeving (bedrijf/hogeschool/universiteit) en of je ze uitvoert in het binnen- of het buitenland, ligt volledig in jouw handen.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Ontwerp- en productietechnologie is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Ik heb een brede interesse in techniek en wil voortdurend weten hoe iets in elkaar zit. ☐ In mijn vriendengroep – ik ben een echte teamplayer – los ik de problemen op. ☐ Ik ben vindingrijk en creatief met mijn hoofd en handen. ☐ In mijn toekomstige job wil ik zelf toestellen/machines bedenken en zien functioneren. ☐ Ik heb een hands-on mentaliteit, werk doelgericht en nauwkeurig.

Ik haal graag dingen uit elkaar en steek die dan weer in elkaar. Dat klinkt misschien banaal, maar de kennis die ik daarbij opdoe, komt echt van pas. Ik ontdek hoe alles in elkaar zit of wat de gemakkelijkste manier is om twee onderdelen aan elkaar vast te maken.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor Ontwerp- en productietechnologie vind je op odisee.be/OPT

Vicky

Studente Ontwerp- en productietechnologie

115


VASTGOED

CAMPUS AALST

Heb jij oog voor architectuur en bouwtechnieken? Draag je rechtvaardigheid hoog in het vaandel? En is er bij jou geen gebrek aan communicatieskills? Als je ook nog eens wilt weten hoe de economie in elkaar zit, ben je ongetwijfeld een geboren vastgoedprofessional.

BACHELOR IN HET

Vastgoed

De opleiding Vastgoed combineert de bouw- en architectuurwereld met managementvaardigheden. Je wordt vastgoedbemiddelaar, syndicus, vastgoedpromotor of vastgoedexpert. Aan jou de keuze. Je kunt ook werken bij de overheid of bij grote ondernemingen die actief zijn in de vastgoedsector zoals banken, verzekerings- en sociale huisvestingsmaatschappijen.

Voeten in het werkveld Praktijk is de rode draad doorheen je opleiding. Je werkt in team aan praktijkopdrachten en via projecten heb je veel contact met vastgoedkantoren en projectontwikkelaars. Je krijgt les van docenten met veel praktijkervaring en je lessen zijn doorspekt met brandend actuele voorbeelden. Naast gastlessen en getuigenissen van vastgoedexperten staan er ook heel wat boeiende bedrijfsbezoeken op het programma.

116

With a little help Heb je weinig wetenschappen gehad in het secundair onderwijs? Geen paniek, er is geen voorkennis vereist om de opleiding tot een goed einde te brengen. Om je op weg te helpen, bieden we enkele instapcursussen aan waarin je elementaire rekenregels en basisbegrippen uit de vastgoedsector onder de knie krijgt. Verder kun je als student altijd rekenen op coaching en ondersteuning van onze docenten en studiebegeleiders van Campus Aalst.

Meer dan een goed rapport Onze vastgoedstudenten zijn afkomstig uit heel Vlaanderen en hebben een stevige portie ondernemingszin. Recht en economie spreken hen aan en ze kunnen een sterke analyse maken van de vastgoedmarkt. Onze opleiding heeft bijgevolg een uitstekende reputatie in het werkveld. Bovendien kregen we een heel positieve beoordeling van de experts uit de ‘visitatiecommissie’. Daarnaast heeft de opleiding Vastgoed internationale connecties. Het opleidingsprogramma is zelfs gecertificeerd door CEPI (Conseil Européen des Professions Immobilières). Zie jij een internationale uitwisseling of stage wel zitten? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.


CAMPUS AALST

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Vastgoed is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Ik heb interesse in de bouw- en vastgoedwereld. ☐ Ik gebruik liever mijn smartphone en tablet dan een tekenpen. ☐ Ik heb een flinke dosis commerciële feeling. ☐ Recht en Economie spreken mij aan. ☐ Ik heb een stevige portie ondernemingszin.

Het is heel leuk om een werf te kunnen opvolgen of alles te weten over de werking van een gebouw. We doen ook heel veel ervaring op die later ongetwijfeld van pas komt als we zelf een huis gaan kopen of bouwen. Ellen

Studente Vastgoed

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor in het Vastgoed vind je op odisee.be/VG

117


OPLEIDINGEN BIJ ODISEE

Opleidingen bij Odisee AALST

BRUSSEL

BRUSSEL TERRANOVA

DILBEEK

GENT

SCHAARBEEK

CAMPUSSEN

A

SINT-NIKLAAS B

BT

D

G

S

SN

PAG

BUSINESS Bachelor in het Bedrijfsmanagement

18

afstudeerrichting Accountancy-fiscaliteit

20

afstudeerrichting Financie- en verzekeringswezen

21

afstudeerrichting Logistiek management

22

afstudeerrichting Marketing

23

Bachelor of Business management - ENG

19

Bachelor in het Facility management

26

Bachelor in het Office management

28

afstudeerrichting Business & languages afstudeerrichting Health care management

30 31

Bachelor in het Vastgoed

116

Graduaat in de Accounting administration

24

Graduaat in marketing- en communicatiesupport

32

afstudeerrichting Marketingsupport

32

afstudeerrichting Communicatiesupport

32

DIGITAL Bachelor in de Elektronica-ICT

108

afstudeerrichting Elektronica

110

afstudeerrichting ICT

111

Bachelor in de Toegepaste informatica

36

Graduaat in het Programmeren

38

Graduaat in het Systeem- en netwerkbeheer

38

EDUCATION Educatieve bachelor in het Kleuteronderwijs

44

Educatieve bachelor in het Lager onderwijs

46

Educatieve bachelor in het Secundair onderwijs

48

ENVIRONMENT Bachelor in de Agro- en biotechnologie

52

afstudeerrichting Dierenzorg

54

afstudeerrichting Groenmanagement

55

afstudeerrichting Landbouw

56

afstudeerrichting Voedingstechnologie

57

Bachelor in de Chemie afstudeerrichting Biochemie

99

afstudeerrichting Chemie

100

afstudeerrichting Milieutechnologie

101

Bachelor in de Energietechnologie

118

96

112


CAMPUSSEN

A

B

BT

D

G

S

SN

PAG

HEALTH Bachelor in de Biomedische laboratoriumtechnologie

60

afstudeerrichting Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie

62

afstudeerrichting Medische laboratoriumtechnologie

63

Bachelor in de Ergotherapie

64

Bachelor in de Medische beeldvorming en radiotherapie

66

Bachelor in het Office management

28

afstudeerrichting Health care management

31

Bachelor in de Oogzorg

68

Bachelor in de Verpleegkunde

70

Bachelor in de Voedings- en dieetkunde

72

Bachelor in de Vroedkunde

74

SOCIAL Bachelor in de Gezinswetenschappen

78

Bachelor in de Orthopedagogie

80

Bachelor in het Sociaal werk

82

afstudeerrichting Maatschappelijk werk

85

afstudeerrichting Sociaal-cultureel werk

86

afstudeerrichting Personeelswerk

87

Graduaat in het Maatschappelijk werk

88

TECH Bachelor in de Biomedische laboratoriumtechnologie

60

afstudeerrichting Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie

62

afstudeerrichting Medische laboratoriumtechnologie

63

Bachelor in de Bouw

92

Bachelor in de Chemie

96

afstudeerrichting Biochemie

99

afstudeerrichting Chemie

100

afstudeerrichting Milieutechnologie

101

Bachelor in de Elektromechanica

102

afstudeerrichting Elektromechanica

104

afstudeerrichting Klimatisering

105

Bachelor in de Elektronica-ICT

108

afstudeerrichting Elektronica

110

afstudeerrichting ICT

111

Bachelor in Energietechnologie

112

Bachelor in het Facility management

26

Bachelor in de Medische beeldvorming en radiotherapie

66

Bachelor in de Ontwerp- en productietechnologie

114

Bachelor in de Toegepaste informatica

36

Bachelor in het Vastgoed

116

Graduaat in de Elektromechanische systemen

106

afstudeerrichting Meet- en regeltechnieken

106

afstudeerrichting Onderhoudstechnieken

106

Graduaat in het Programmeren

38

Graduaat in het Systeem- en netwerkbeheer

38

Graduaat in de Werforganisatie

94 119


KOM NAAR ONZE INFODAGEN 2021 Zaterdag 06/03/2021 Zaterdag 24/04/2021 Zaterdag 26/06/2021 Zaterdag 04/09/2021

Onze co-campussen vind je in Aalst, Brussel, Dilbeek, Gent, Schaarbeek, Sint-Niklaas

circlefacebook facebook.com/odiseehogeschool circletwitterbird @odiseehogesch circleinstagram @odisee youtube.com/odiseehogeschool odisee.be

V.U. Joris Rossie, Warmoesberg 26, 1000 Brussel, Š 09/2020

Meer info: odisee.be/infodag

Profile for Odisee

Studiegids richting hoger onderwijs  

Wat is jouw plan na het middelbaar? We zetten je graag op weg! In deze brochure vind je een overzicht van al onze bachelor- en graduaatsople...

Studiegids richting hoger onderwijs  

Wat is jouw plan na het middelbaar? We zetten je graag op weg! In deze brochure vind je een overzicht van al onze bachelor- en graduaatsople...

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded