Odisee, partner van uw bedrijf, organisatie of school

Page 1

Slim samenwerken met Odisee, partner van uw bedrijf, organisatie of school

| A A L S T | B R U S S E L | D I L B E E K | G E N T | S C H A A R B E E K | S I N T- N I K L A A S |


IN GOOD COMPANY U denkt eraan om samen te werken met Odisee? U wilt jong talent rekruteren? U zoekt studenten voor een stage, werkplekleren, een project? U wilt uw werknemers verder professionaliseren? Of misschien zit uw bedrijf, organisatie of school met een innovatievraag en bent u benieuwd of een onderzoek op maat iets voor u is? Dan bent u bij onze hogeschool aan het juiste adres. Want Odisee is de co-hogeschool, waarbij ‘co’ staat voor samen. Wij houden écht van co-creatie. Dat betekent dat we uw noden en wensen samen aanpakken. Bij ons zijn plekken voor stages en werkplekleren niet zomaar bedrijven of instituten, maar connecties. Bij ons zijn onze partners co-workers, collega’s, zeg maar. Alle co-woorden gespot in de vorige zinnen? Geen toeval natuurlijk. Die co-aanpak is wat Odisee uniek maakt. Plus: 10.500 studenten op zes campussen staan te popelen om hun talenten met u te delen. Overal wacht een community die u met open armen zal ontvangen. Bij ons bent u, kortom, in good company.

Co-creatie tussen Odisee en uw bedrijf, organisatie of school

03 04 06 08 10 13 14

Rekruteer talent Ontvang studenten voor stages, bachelorproeven en werkplekleren Samenwerking op maat van uw organisatie Bijscholing op maat van uw medewerkers Onderzoek en advies op maat van uw organisatie Huur een vergader-, seminarie- of sportzaal voor uw evenement Werk met ons samen als school of onderwijspartner

Sámen een opleiding ontwikkelen vanaf de start, waarbij de hogeschool en het werkveld de krachten bundelen om tot een straf resultaat te komen dat inspeelt op maatschappelijke noden, maakt dat ik achter deze opleiding sta. Yann Conrath

Jeugdwerker VMJ-AJM (D’Broej vzw) Ontwikkelde samen met Odisee en andere organisaties de graduaatsopleiding Maatschappelijk werk

2


Talent rekruteren, dat kan op heel wat manieren Maak uw vacatures bekend

• via onze online databank: post uw vacature op jobservice.odisee.be • via rekruteringsvalven op onze Odisee-campussen: mail naar jobservice@odisee.be

Zet uw organisatie in de kijker

U kunt affiches en ander promotiemateriaal met het oog op rekrutering laten ophangen en verspreiden. Bezorg het aan Odisee - Jobservice, Warmoesberg 26, 1000 Brussel. Bovendien organiseert Odisee samen met KU Leuven jaarlijkse jobbeurzen. Die beurzen geven u de kans om uw organisatie voor te stellen aan geïnteresseerde alumni en laatstejaarsstudenten uit onze bachelors, graduaatsopleidingen en postgraduaten.

Anders rekruteren?

Om onze studenten in actie te zien en na te gaan of ze binnen uw organisatie zullen passen, bestaan heel wat mogelijkheden. U kunt studenten ontvangen voor een stage, werkplekleren of een bachelorproef. U kunt ook zetelen in een jury of samen met studenten een project uitvoeren …. U leest er alles over op de volgende pagina’s.

Bedrijven zijn vooral op zoek naar mensen met de juiste spirit, want zij zullen in de toekomst het verschil maken voor bedrijven. Odiseestudenten hebben die attitude. Het zijn vooral ‘durvers’: ze durven ondernemen en netwerken. Damien Van Rentherghem Wealth Director Beobank

Meer informatie over rekruteringsmogelijkheden in het algemeen? Neem contact op met onze Jobservice, via 02-300 22 93 of jobservice@odisee.be

Meer info over de jobbeurzen? Neem contact op met info_jobfairbrussel@kuleuven.be (Veerle Janssens, jobbeurs Brussel) of griet.maes@kuleuven.be (jobbeurs Gent)

3


IN THE PICTURE

Anabel Van Durpe, student #vastgoed, wint de Real Estate Award ‘Vastgoedstudent van het jaar’ dankzij een sterk eindwerk. Proficiat Anabel!

Studenten #sociaal-agogisch#werk buigen zich samen met professionals over casussen van buurtgericht werken. Organisaties vinden de onbevangen kijk van studenten een ware verademing!

Ontvang studenten voor een stage of een bachelorproef Odisee stoomt haar studenten maximaal klaar voor de arbeidsmarkt. Zij komen tijdens hun opleiding op verschillende manieren in contact met echte situaties op de werkplek. Daarom zoeken wij steeds naar organisaties die een stageplaats willen aanbieden of een onderzoeksvraag voor een bachelorproef willen stellen. Wil uw organisatie een young potential met open geest en frisse blik over de vloer krijgen? Bij een stage past een student in uw bedrijf, organisatie of school toe wat hij bij Odisee leert. De stages vinden meestal plaats in het tweede en/of derde jaar. De duur van een stage varieert van opleiding tot opleiding en ligt meestal tussen de 6 en 16 weken. De bachelorproef is het afstudeerproject van onze bachelorstudenten. Die proef kan de vorm aannemen van een

kort onderzoek voor uw bedrijf, organisatie of school of de ontwikkeling van een product zoals een methodiek, een prototype … U kunt een vraag vanuit uw bedrijf, organisatie of school aanreiken als thema voor een bachelorproef. Of u kunt deel uitmaken van de jury die de bachelorproef beoordeelt en zo meemaken hoe onze studenten hun talenten in de praktijk brengen.

We werken al lang samen met Odisee en ervaren dat als zeer positief. De studenten worden uitstekend begeleid, waardoor wij ook duidelijk weten wat we van hen kunnen verwachten. Martine Pauwels

Logistiek directeur Colruyt

Het overzicht van onze bacheloropleidingen vindt u op odisee.be/bacheloropleidingen. Of wilt u samen met ons de mogelijkheden verkennen? Neem dan contact op via samenwerken@odisee.be Wow! Frank de Jong, student #verpleegkunde, wint de Bachelorprijs 2017. Hij ontwikkelde een patiëntenformulier waarmee interventieteams bij rampen medische info over slachtoffers eenvoudig kunnen registreren.

Laura Hondeghem, student #energietechnologie, heeft tijdens haar stage bij technologiebedrijf CDI Projects een zorgkoffer ontwikkeld. “Die koffer moet ervoor zorgen dat mensen met dementie langer zelfstandig kunnen wonen.”

4


Ontvang studenten voor werkplekleren Sinds 1 september 2019 biedt Odisee graduaatsopleidingen aan. Dat zijn zeer praktijkgerichte opleidingen van twee jaar die zich qua niveau tussen het secundair onderwijs en de professionele bachelor situeren. Graduaatsopleidingen zijn er niet alleen voor jongeren, maar ook voor ‘re-skillers’ en werknemers die willen doorgroeien binnen hun vakgebied. Aan de basis van alle graduaatsopleidingen ligt het werkplekleren: de studenten brengen tijd door op de schoolbanken én in uw bedrijf of organisatie. Ze leren door te werken. Co-hogeschool Odisee volgt daarmee de filosofie van het duaal leren, waarbij kennis, vaardigheden en attitudes zowel op school als op de werkvloer worden aangeleerd. De driehoek student-werk-opleiding vormt de basis voor het succes van de opleidingen en biedt heel wat voordelen voor alle partijen.

Samen leren op de werkvloer

Graduaatsstudenten starten het werkplekleren al vroeg in de opleiding en brengen minimaal één derde van hun studietijd door op de werkvloer. Vaak gaat het om twee tot drie dagen per week. Sommige opleidingen werken ook met doorlopende blokken van bijvoorbeeld vier weken. Werkplekleren is een ideale piste om potentieel toekomstige werknemers op te leiden in uw eigen werkof productieomgeving en alvast af te toetsen of zij binnen uw bedrijf, organisatie of school passen.

Real-life experience staat centraal: onze studenten draaien mee in het bedrijf en werken aan reële, up-to-date projecten. Resultaat? Zodra ze afstuderen zijn ze 100% inzetbaar. Kevin Picalausa

Werkplekleren kan

Omdat we ons bedrijfsmodel hervormen met het oog op de generatie van de digital natives, was het bijzonder verrijkend om zelf samen te werken met gemotiveerde informaticawerkplekstudenten.

• in alle graduaatsopleidingen • in de bacheloropleiding Gezinswetenschappen • in het postgraduaat Digitale marketing en communicatie

Opleidingshoofd Informatica Odisee

Pieter Verhasselt

IT Team Manager Proximus

Meer info vindt u op odisee.be/graduaatsopleidingen U kunt uw aanbod voor werkplekleren melden op jobservice.odisee.be. Of verkent u liever samen met ons de mogelijkheden? Neem dan contact op via samenwerken@odisee.be. 5


IN THE PICTURE

Tijdens de International Summer School #sustainable#management formuleren diverse teams van (internationale) bedrijfsmanagers, ngo’s en studenten duurzame oplossingen en adviezen voor actuele businesscases.

Samen met sportclub FRIS organiseren onze studenten #lichamelijke#opvoeding het jaarlijkse G-voetbaltornooi voor 150 voetballers en vele supporters.

Engelstalige studenten #marketing en Nederlandstalige studenten #toegepaste#informatica slaan de handen in elkaar tijdens de internationale Cisco-hackathon op campus Brussel.

Zelfstandige vroedvrouw An Maes van praktijk De Ronding geeft onze eerstejaarsstudenten #vroedkunde een les in babymassage en het gebruik van draagdoeken. Handig!

6

Samenwerking op maat van uw organisatie Naast stages, bachelorproeven en werkplekleren zijn er nog vele andere manieren om met onze studenten in contact te komen en impact te hebben op ons onderwijs en aanbod aan levenslang leren. U ziet hieronder een waaier aan opties maar we staan ook open voor (co-)creatieve voorstellen vanuit uw bedrijf, organisatie of school.

• Prikkel studenten om creatieve oplossingen te bedenken voor een uitdaging in uw bedrijf, organisatie of school. Dat kan bijvoorbeeld door samen met ons een hackathon, een denkdag, een projectweek, een design lab … te organiseren. • Een project dat we samen 100% op maat van uw bedrijf, organisatie of school vormgeven? Dat kan!

• Werk mee aan de inhoud en kwaliteit van onze opleidingen door ons te adviseren over de competenties waarover afgestudeerden moeten beschikken. • Kom uw expertise delen en kruip in de huid van een docent, al is het maar voor één dag, één les of één workshop. • Ontvang studenten in uw bedrijf, organisatie of school voor een werkbezoek of laat hen deelnemen aan een opleiding op uw werkvloer.

Onze docenten, onderzoekers en studenten analyseren samen met u uw uitdaging en gaan op zoek naar een passend antwoord, zetten een boeiend project op poten of geven advies op maat. U ontvangt een uitgewerkt concept, een marktonderzoek, een prototype … en onze studenten ontwikkelen niet alleen inhoudelijke skills maar ook sociale en persoonlijke vaardigheden. Een echte win-win, voor alle partijen!

Een project op maat of een structureel samenwerkingsverband? Neem contact op via samenwerken@odisee.be.


Co-creatie in woord en beeld Unieke barmeubels

Dankzij onze studenten kan het Aalsters café The Dutch Inn bogen op drie unieke cafétafels van elk driehonderd kilogram. Zaakvoerder Willem Moeyersoons leverde de boomstam waaruit de tafels gemaakt zijn en de docenten en studenten gingen, in overleg met Willem, aan de slag om de tafels te vervaardigen. Veertig studenten uit verschillende opleidingen van Odisee werkten mee. “Zowel voor de praktijklessen lassen als voor studenten die op de computer leren tekenen was dit een uitdagend project,” zegt Ramses Everaert, docent Elektromechanica. “De boomstam had een grillige vorm en een gewicht van driehonderd kilogram mag niet omvallen.”

De Boekenbende

De Boekenbende is een samenwerking van Brusselse bibliotheken en Odisee, die zo lezen en voorlezen willen promoten. Gedurende vijf weken gaan onze studenten Kleuter- en Lager onderwijs thuis langs bij kinderen uit het Nederlandstalige Brusselse onderwijs om hen de wondere wereld van boeken te laten ontdekken. De voorleeskinderen spreken thuis vaak een andere taal dan het Nederlands. Voorlezen is niet alleen belangrijk om hun taalvaardigheid te verbeteren, het helpt ook om abstract te denken en om hun fantasie te ontwikkelen.

Mijn lessen bij Gezinswetenschappen zou ik voor geen geld willen missen. Deze studenten prikkelen je tot nog meer kritische reflectie. Ivo Mechels

Executive Director Test-Aankoop

In het keuzevak ESKI (Entrepreneurial Skills) gaan studenten die hun ondernemerschapsvaardigheden willen ontwikkelen in op uitdagingen van bedrijven, organisaties en scholen. Zij werken hieraan in groepjes met studenten uit diverse opleidingen. Hun gedrevenheid en die multidisciplinaire samenwerking leveren vaak innovatieve ideeën op! Cathy Carlier Docent Odisee

7


Bijscholing op maat van uw medewerkers en uzelf Permanente bijscholing is en blijft een absolute topprioriteit voor organisaties en hun medewerkers. Met ons uitgebreid opleidingsaanbod van levenslang leren is Odisee uw ideale partner voor verdere professionalisering. We organiseren niet alleen korte en langlopende opleidingen maar ook studiedagen, seminaries en opleidingen op maat.

Permanente vorming

Vier gevestigde waarden bieden u gevarieerde en kwaliteitsvolle permanente vorming. De opleidingen van Odisee Advanced Education (OAE), Fiscale Hogeschool (FHS), EHSAL Management School (EMS) en Preventie & Milieu Academy (PMA) genieten een ijzersterke reputatie in de markt en zorgen steeds voor een verantwoord evenwicht tussen theorie en praktijk.

Werkervaring is één ding, maar met een stevige basis aan fiscale kennis geraak je veel verder.

De grootste troef van de opleiding zijn de gastdocenten die doordrongen zijn van passie en nuttige praktijkervaring.

Inez Segers

Sander Bosmans

Uit de feedback van cursisten van onze OAE-opleiding ‘Blind positioneren in de klassieke radiologie voor artsen-specialisten in opleiding’ blijkt hun waardering voor de expertise van de enthousiaste docenten. Zij appreciëren ook de praktijkgerichtheid en de ruimte voor interactie tijdens de opleiding.

Met PMA verzorgen Odisee en KU Leuven een brede waaier aan opleidingsmodules voor preventieadviseurs, bijvoorbeeld rond arbeidsveiligheid, arbeidshygiëne, psychosociale aspecten van arbeid en ergonomie. Binnen Vlaanderen richt PMA als enige de twee laatstgenoemde specialisaties in. Ook toekomstige milieucoördinatoren kunnen bij ons terecht.

Dirk De Backer

Heleen Vandromme

Medevennoot BSM Afgestudeerd aan FHS

Coördinator van de opleiding

8

Customer Relationship Manager Architas AXA Afgestudeerd aan EMS

Diensthoofd PMA


Leren en werken tegelijk Willen uw werknemers een diploma behalen terwijl ze werken? Dat kan via onze graduaats-, bachelor- en bachelor-na-bacheloropleidingen met specifieke trajecten voor werkstudenten. Dankzij afstandsonderwijs, flexibele roosters, vrijstellingen voor competenties die de werknemer al beheerst en stages of werkplekleren in het kader van zijn huidige job maken we de combinatie van werken en studeren mogelijk.

Afstandsonderwijs bij Odisee gaf me de kans om in mijn eigen tempo mijn diploma hoger onderwijs te behalen en zo mijn carrière een positieve wending te geven. Deborah Corthals

Process Improvement Specialist Sano Rice Oud-student Voedingstechnologie

Odisee biedt kansen en houdt rekening met specifieke behoeftes van studenten die veel combineren. Neija Adouri

Consulent Bednet Volgde Gezinswetenschappen in combinatie met een job en de zorg voor haar jonge kinderen

Levenslang leren met MyCompass

MyCompass is een persoonlijk digitaal portfolio dat Odisee in een breed partnerschap ontwikkelde. Het laat werknemers toe om hun professionele ontwikkeling in eigen handen te nemen en ondersteunt hen bij levenslang leren. Via MyCompass kunnen zij voor zichzelf persoonlijke professionele doelen formuleren, leeractiviteiten plannen en hun loopbaan proactief en geëngageerd in eigen handen nemen. De digitale leeromgeving en de collega’s op de eigen werkplek die de rol opnemen van coach versterken dit proces. Het laagdrempelige coachingluik biedt coaches inspirerende vragen, zodat zij kunnen fungeren als klankbord, motivator of uitdager. Zo ondersteunen ze hun coachees bij het waarmaken van hun professionele dromen, een leven lang. De coachingpraktijk is eenvoudig bruikbaar in elke mogelijke context dankzij de onmiddellijk inzetbare coachingvragen. Wilt u MyCompass gebruiken in uw organisatie of bij de begeleiding van (startende) leraren op uw school? Ga voor meer informatie naar mycompass.be en vraag een testaccount aan. Vragen over de functionaliteiten of het coachingluik kunt u stellen aan de coördinator van MyCompass via dreambig@mycompass.be.

Een opleiding op maat

Vindt u niet helemaal uw gading in het vaste aanbod aan levenslang leren en wenst u een opleiding op maat voor uw werknemers? Als co-hogeschool zorgt Odisee ervoor. Samen met u werken we een aanbod uit waarin uw werknemers precies die competenties verwerven die zij nodig hebben.

Meer info over het aanbod levenslang leren van Odisee vind je op odisee.be/ae

Heeft uw zorginstelling specifieke vragen of noden op het vlak van wondzorgprotocollen en -processen? Heeft uw team behoefte aan een actualisering van nieuwe wondzorgtechnieken en -behandelingen? Wij stellen graag een bijscholing op maat samen. Ann Jaques

Coördinator permanente vormingen Odisee Health

9


Onderzoek en advies op maat van uw organisatie Praktijkgericht onderzoek start bij Odisee onveranderlijk vanuit een vraag of een probleemstelling van een bedrijf, organisatie, school of de maatschappij. Samen met u werken we graag aan de ontwikkeling van nieuwe praktijken, producten en processen en de verbetering van bestaande. We zetten daarbij volop in op toekomstgerichte uitdagingen en duurzame, maatschappelijk verantwoorde innovaties. Zonder overdrijven kunnen we stellen dat duurzaamheid een belangrijk thema is voor elke onderzoeksgroep van Odisee. Zo zetten we in op duurzaam ondernemerschap in familiebedrijven en kmo’s, duurzaam (ver)bouwen en duurzame chemische extractiemethodes. Maar ook dierenwelzijn, duurzame landbouw en veehouderij, aquacultuur, duurzame technologie en innovatie komen aan bod. Bovendien besteden we ook aandacht aan specifieke doelgroepen, zoals het gezin, ouderen en mensen in een grootstedelijke context.

Maar onze Odisee-expertise beperkt zich niet alleen tot de vermelde onderzoeksthema’s. Als co-hogeschool blijven we voortdurend in beweging. Neem contact met ons op en ontdek samen met Odisee waarmee wij u van dienst kunnen zijn.

Onze basishouding is werken in co-creatie met partners binnen en buiten de hogeschool, tussen verschillende disciplines en met andere wetenschappelijke instellingen, nationaal en internationaal. We zoeken naar gevalideerde oplossingen die écht werken binnen het bedrijf, de organisatie of de school. Dirk Smits

Directeur Onderzoek en Projectbeheer

Ontdek onze expertisedomeinen op odisee.be/onze-onderzoekscentra Of neem voor meer informatie contact op via onderzoek@odisee.be

10


Onderzoek in de kijker Datasmart ondernemen

Bedrijven die vandaag de dag voorop liggen zijn bedrijven die hun data weten te vertalen in nuttige inzichten. Inzichten die, zo bevestigt wetenschappelijk onderzoek, bijdragen tot toekomstgerichte bedrijfsbeslissingen. Toch hebben veel ondernemingen moeite om een passende datastrategie op poten te zetten. Dat ontging onze Odisee-collega’s van CenSe (Center for Sustainable Entrepreneurship) en ICT niet. Zij ontwikkelden een aantal handvaten die kmo’s op weg zetten naar datasmart e-commerce.

Resokit versterkt buurten in Brussel

In opdracht van de Vlaamse Gemeenschapscommissie onderzochten Odisee-docenten van de opleidingen Sociaal werk en Orthopedagogie hoe Brusselse welzijnsorganisaties de netwerken in hun buurt kunnen versterken en zo het sociaal isolement van kwetsbare burgers tegen kunnen gaan. Resultaat van dit onderzoek? De Resokitmethodiek, die uit 7 bouwstenen bestaat en theoretische inzichten, handige tools, methodieken, good practices en oefeningen aanreikt. Aan Resokit werd bovendien een verdiepingstraject over buurtgericht werken gekoppeld waaraan zowel studenten als professionals kunnen deelnemen.

-

Gebruik de onderzoeksinfrastructuur van Odisee

U kunt als bedrijf, organisatie of school een beroep doen op de moderne onderzoeksinfrastructuur van de Odiseecampussen. Maak gebruik van onze paradepaardjes: • UX-lab (user experience, ICT) • Aqua Education & Research Facility (agro- en biotechnologie) • mobiel observatielab (onderwijs, gezondheidszorg, bedrijfskunde) • toestellen voor beton-onderzoek (bouw) • analyseapparatuur en upscaling ultrasound-assisted extraction (chemie) • Design ‘n’ Development Lab (ontwerp- en productietechnologie)

Meer informatie? onderzoek@odisee.be

11


Blikopener, interessant voor Vlaamse bedrijven en socialprofitorganisaties Zit u als Vlaams bedrijf of socialprofitorganisatie met een vraag waarbij u hulp kunt gebruiken? Via het project Blikopener van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) kan Odisee u gratis de volgende diensten aanbieden: • Ondersteuning bij de heldere definiëring van uw uitdaging of probleem: welke doelstelling wilt u heel precies bereiken? Op welke doelgroepen mikt u? En welke middelen zijn nodig om uw vraag op te lossen? • Eerstelijnsadvies: een expert van Odisee geeft u inhoudelijk advies over uw probleem. • Begeleiding naar projecten: Odisee brengt u in contact met geschikte partners (experten van Odisee of andere hogescholen, leden van het VLAIO-netwerk) die u kunnen helpen om uw probleem of uitdaging aan te pakken en informeert u over mogelijke financieringskanalen (o.a. van VLAIO). Meer informatie? www.blikopener.vlaanderen

Confidas, producent van ‘pâtes de fruits’, bracht dankzij een Blikopener-traject en het onderzoeksproject Mijn Idee een verrassende doelgroep in kaart voor zijn snoepjes: duursporters!

Innovation vouchers, interessant voor Brusselse kmo’s Brusselse kmo’s die beroep willen doen op de expertise van Odisee kunnen rekenen op financiële steun via de Innovation Vouchers van Innoviris/Perspective Brussels. Als uw dossier wordt goedgekeurd, kunt u tot 75% van de investeringskost terugbetaald krijgen (met een plafond van 10.000 euro).

12

Meer informatie? innoviris.brussels/nl/innovation-vouchers


Huur een vergader-, seminarie- of sportzaal voor uw evenement Als bedrijf, organisatie of school kunt u op onze zes Odiseecampussen lokalen huren voor uw studiedagen, debatten en vergaderingen. U kunt hierbij rekenen op een moderne technische omkadering en een professionele catering. Bovendien kunt u ervoor kiezen om onze studenten, docenten en onderzoekers te laten deelnemen aan uw evenement. Wij zorgen in dat geval graag voor de bekendmaking en u boort een bijkomend publiek aan voor uw activiteit.

IN THE PICTURE

Het auditorium van #campus #schaarbeek ontvangt een conferentie rond seksueel geweld en jongeren met een vluchtverhaal.

Bovendien beschikt Odisee op Campus Dilbeek over een moderne en goed uitgeruste sportinfrastructuur die u kunt huren. Ook de sportzaal op Campus Aalst kunt u huren via Aalst Sport. -

Interesse?

Maak een virtuele wandeling door onze campussen op odisee.be/campustours zodat u kunt inschatten of zij geschikt zijn voor de organisatie van uw evenement. Neem voor het verhuur van onze lokalen contact op met de volgende collega’s: • Campus Aalst: marcus.peeters@odisee.be (lokalen) en info@aalstsport.be (sportzaal) • Campus Brussel en Brussel-Terranova: gerty.bellemans@odisee.be • Campus Dilbeek: ghislaine.geerits@odisee.be (lokalen en sportinfrastructuur) • Technologiecampus Gent: sylvie.demuynck@odisee.be • Campus Schaarbeek: karine.destaercke@odisee.be • Campus Sint-Niklaas: anja.dekimpe@odisee.be

Medewerkers uit de zorgsector professionaliseren zich in het belevingscentrum SiTCA van #campus #aalst met #moderneinfrastructuur

Nood aan een goed uitgeruste sportinfrastructuur? Huren kan bij #campus #dilbeek en #aalst!

Uiteraard respecteren wij op onze campussen alle van kracht zijnde coronamaatregelen.

13


IN THE PICTURE

Werk met ons samen als school of als onderwijspartner Als co-hogeschool gaan wij uiteraard ook graag in co-creatie met onderwijsinstellingen op alle niveaus en met andere partners die betrokken zijn bij onderwijs en vorming.

Vruchtbare #denkdag over een ouder-schoolsamenwerking bij het onderzoeksproject ‘Zet je EF-bril op’ over executieve functies bij kinderen.

Via onze Odifiks-activiteiten leren kinderen op een laagdrempelige en speelse manier wat wetenschap en techniek kunnen betekenen voor hun directe leefwereld en voor hun toekomst. Odifiks helpt ook leerkrachten om kwaliteitsvolle STEM-lessen te geven. odifiks.odisee.be

Bachelorstudenten #secundair#onderwijs nemen in Instituut Stella Maris in Borgerhout een trekkende rol op voor een volledige projectweek: ze werken er met de leerlingen rond het thema ‘Thuis zijn in Europa’.

14

We organiseren onze bacheloropleidingen Kleuter-, Lager en Secundair onderwijs, onze educatieve graduaatsopleidingen, onze ba-na-ba Schoolontwikkeling en onze postgraduaten op de Odisee-campussen in Aalst, Brussel, Dilbeek en SintNiklaas. Daar vormen ze een ruime poule van enthousiaste studenten en deskundige docenten en onderzoekers.

Of het nu gaat om een project, een samenwerking op maat, opleiding voor uw personeel, werkplekleren of stage door onze studenten: samen met u maken ze graag werk van alle opties die eerder in deze brochure vermeld staan. Expertises waar Odisee in uitblinkt zijn o.a. STEM-onderwijs in dialoog, taalontwikkeling, talent- en loopbaanontwikkeling, executieve functies en ondersteuning van startende leraren. Ook andere opleidingen (zoals Sociaal-agogisch werk) werken regelmatig samen met onderwijspartners. Wilt u samen met ons de mogelijkheden verkennen? Neem dan contact op met pieter.tijtgat@odisee.be

Leerlingen van de basisschool maken een tocht in ons natuureducatief centrum het Lab van Floralie (Aalst). Via ontdekkende en onderzoekende activiteiten ontwikkelen zij basisinzichten over de veelzijdigheid van de natuur.


Studiekeuzebegeleiding: ruim aanbod voor secundaire scholen

Docenten van Biomedische laboratoriumtechnologie laten leerlingen uit de derde graad kennismaken met verschillende soorten cellen en weefsels via het dissecteren van wormen.

• Ambassadeurswerking

Odisee zet sterk in op het ambassadeurschap van studenten. Advies inwinnen bij generatiegenoten verlaagt de drempel voor veel leerlingen die met vragen zitten. Onze studieadviseurs helpen u graag om in contact te komen met uw oud-leerlingen. U kunt ons ook contacteren wanneer u op zoek bent naar een student uit een opleiding waarvan u zelf geen oud-leerlingen hebt. Ook via odisee.be/ ambassadeurs kunnen uw leerlingen vragen stellen aan onze studenten over hun studiekeuze.

• Workshops voor scholen (Educatief aanbod)

Uw leerlingen op een creatieve manier laten kennismaken met het hoger onderwijs en de verschillende studiedomeinen, dat beoogt het Educatief aanbod bij Odisee. Door actief met wetenschappelijke en maatschappelijk relevante thema’s aan de slag te gaan, krijgen uw leerlingen een realistisch beeld van een vakgebied en van een opleiding. Bekijk het aanbod via odisee.be/ educatiefaanbod.

• Studiekeuzebegeleiding in uw school

• Bekendmaking van de studieresultaten

• Infosessies voor leerlingen en ouders

• Individuele studiekeuzegesprekken

We adviseren u graag op maat bij het uitwerken of optimaliseren van het studiekeuzebegeleidingsplan in uw school. Welke acties kunt u ondernemen om het studiekeuzeproces van uw leerlingen zo optimaal mogelijk te begeleiden?

Het geven van de juiste informatie is cruciaal in het studiekeuzeproces. Onze studieadviseurs geven infosessies over studeren in het hoger onderwijs. Hoe ziet de structuur van het hoger onderwijs eruit, welke factoren verhogen de slaagkans, wat is het verschil tussen een graduaatsopleiding en een professionele bachelor… Allemaal topics waarover we leerlingen en ouders graag informeren.

In november bezorgen wij u de studieresultaten van uw oud-leerlingen die hiervoor hun toestemming hebben gegeven. Die informatie levert u belangrijke feedback op over hoe uw leerlingen het doen in het hoger onderwijs.

Veel leerlingen zien door het bos de bomen niet meer. Wij helpen ze via een individueel studiekeuzegesprek graag op weg om te zoeken naar een opleiding die bij hen past. Suggesties of vragen? Mail naar studieadvies@odisee.be (Inge De Schuyter en Leen Smisdom) 15


In good company 10.500 studenten op zes campussen, 25 professionele bacheloropleidingen in de domeinen Business, Digital, Education, Environment, Health, Social en Tech, 8 graduaatsopleidingen, meer dan 20 postgraduaten, opleidingen op maat én afstandsonderwijs. Dat is een pak talent! Odisee kiest dan ook bewust voor innovatief, talentgericht, uitdagend, co-creatief onderwijs met beide voeten in de praktijk. Daarom werken wij graag samen met organisaties en bedrijven. Daarom doen we aan praktijkgericht onderzoek, samen, in co-creatie. Die co-aanpak is wat Odisee uniek maakt.

Wij hebben iets gemeenschappelijks: we willen samen de allerbeste worden in ons vak. Voor ons is dat vooral gepassioneerde enthousiaste mensen afleveren op de arbeidsmarkt. Bij u dus! Odisee hecht veel belang aan partnerschappen met bedrijven, organisaties en scholen. We zijn ervan overtuigd dat dit een win-winsituatie is voor alle partijen: onze studenten, ons personeel en onze onderzoekers houden voeling met het bedrijfsleven, terwijl uw organisatie nieuw talent met frisse ideeën ontmoet. Helemaal ‘co’ dus. Want Odisee is de co-hogeschool, waarbij ‘co’ staat voor samen. Laat er geen twijfel over bestaan: wij houden écht van co-creatie.

We merken dat Odiseestudenten professioneel begeleid worden en over een degelijke theoretische basis beschikken. Dankzij stages leren onze mensen jonge collega’s succesvol te begeleiden. Zij bekijken hun dagelijkse takenpakket door een andere bril, waardoor we onze werkprocessen kunnen optimaliseren.

Op aanraden van mijn docent koos ik voor Jan De Nul als stageplaats. Mijn stage was heel aangenaam: ik kon er proeven van een echt takenpakket, teamspirit en bedrijfsgeest. Tien jaar later ben ik er nog altijd actief! Cathy Van der Elst Oud-student Odisee Dossierbeheerder Buitenland Jan De Nul

Evy De Vos Adjunct Diensthoofd Secretariaat en stagebegeleider Jan De Nul

CAMPUS BRUSSEL

CAMPUS SINT-NIKLAAS CAMPUS BRUSSEL-TERRANOVA TECHNOLOGIECAMPUS GENT CAMPUS AALST

CAMPUS DILBEEK

WWW.ODISEE.BE/BEDRIJVEN-ORGANISATIES | WWW.ODISEE.BE/SCHOLEN-ONDERWIJSPARTNERS

fb.com/odiseehogeschool

@odiseehogesch

@odisee

youtube.com/odiseehogeschool

linkedin.com/school/odisee/

v.u.: Odisee, Warmoesberg 26, 1000 Brussel © 2020

CAMPUS SCHAARBEEK


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.