Page 1

#3

MAART 2018

Nieuwsbrief van Odisee voor laatstejaarsstudenten uit het secundair

Jaargang 24 | Maart 2018 | Verschijnt in september, december, maart en juni

Ga 100% voor je talent! Studenten geven tips voor een vliegende start.

P4

Internationale opleiding

Hotspots rond de campus

A A L S T

Odisee_Odistories_Nieuwsbrief_Maart_2018_02.indd 1

P7

P6

|

B R U S S E L

|

G E N T

|

Wat na een bachelor Chemie?

S I N T- N I K L A A S

20/02/18 10:06


2 |

Ga 100% voor je talent! Heb je nog niet beslist in welke opleiding je je volgend schooljaar wilt smijten? Bij Odisee vind je vast een opleiding die je op het lijf geschreven is. Studenten Jamina, Ellen, Julie en Vicky geven je handige tips voor een vliegende start in het hoger onderwijs.

In het hoger onderwijs heb je meer vrijheid. Jamina Gysels

Voedings- en dieetkunde “Ik doe dressuur op professioneel niveau. Dat draait rond perfectie en volledige controle over de passen van het paard. Die vaardigheden kan ik ook inzetten bij taken, examens en groepswerken.” “Het contact met de docenten is heel goed. Na de les is er altijd tijd voor vragen en die hoeven niet per se over de leerstof te gaan. We zitten niet met zeshonderd in een aula zoals aan de universiteit, meestal maar met een dertigtal studenten in een kleiner lokaal. Dan is het contact tussen student en docent sowieso beter.”

COLOFON: OdiStories is een driemaandelijkse nieuwsbrief van hogeschool Odisee. Odisee heeft campussen in Aalst, Brussel, Gent en Sint-Niklaas. Je kunt er professionele opleidingen volgen in zes studiedomeinen: Bedrijfskunde, Gezondheidszorg, Biotechniek, Lerarenopleiding, Sociaal-Agogisch Werk en Technologie. | Meer info: odisee.be Verantwoordelijke uitgever: Joris Rossie, Warmoesberg 26, 1000 Brussel | Realisatie: absoluut.be

Odisee_Odistories_Nieuwsbrief_Maart_2018_02.indd 2

20/02/18 10:06


| 3

Rechtsvakken en creatieve vakken zijn echt mijn ding.

Op de infodag voelde ik me direct thuis.

Duim omhoog voor de studentenbegeleiding.

Ellen Hoffelinck

Julie Suvée

Vicky Maes

“Het is heel leuk om een werf te kunnen opvolgen of alles te weten over de werking van een gebouw. We doen ook heel veel ervaring op die later ongetwijfeld van pas komt als we zelf een huis gaan kopen of bouwen.”

“Ik heb altijd in een jeugdvereniging gezeten en op het speelplein gewerkt. Zin voor verantwoordelijkheid, vriendelijkheid, enthousiasme en empathie zijn allemaal belangrijke vaardigheden voor een ergotherapeut. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe meer je in je talenten groeit.”

“De opleiding Ontwerp- en productietechnologie biedt veel toekomst en is heel interessant. We zien veel verschillende dingen. En het is zeker ook iets voor meisjes!”

Vastgoed

“Ik ben heel grafisch aangelegd en steek veel tijd in een mooie lay-out van elk dossier of elke paper die ik moet indienen. Een stageverslag of andere taak probeer ik dus altijd tot iets moois en overzichtelijks om te toveren om het leven van de docenten wat makkelijker te maken.”

Ergotherapie

“Ik hoor heel veel positiefs over pas afgestudeerden van de opleiding Ergotherapie aan Odisee. Blijkbaar zijn die nieuwe werkkrachten sterker en hebben ze meer ervaring dan pas afgestudeerden van andere scholen. Dan ben ik dubbel zo blij dat ik voor Odisee gekozen heb.”

Ontwerp- en productietechnologie

“Ik haal graag dingen uit elkaar en steek die dan weer in elkaar. Dat klinkt misschien banaal, maar de kennis die ik daarbij opdoe, komt echt van pas. Ik ontdek hoe alles in elkaar zit of wat de gemakkelijkste manier is om twee onderdelen aan elkaar vast te maken.”

NOG MEER BIJZONDERE VERHALEN ONTDEK JE OP ONZE FACEBOOKPAGINA

Odisee_Odistories_Nieuwsbrief_Maart_2018_02.indd 3

20/02/18 10:06


4 | HILDE VERVAECKE DOCENT AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE

DOCENT EN DIERENVRIEND

BIO TECHNIEK

Docente Dierenzorg Hilde Vervaecke hecht veel belang aan praktijk. “Elke docent voorziet binnen zijn diergericht vak een praktijkdag. Tijdens zo’n praktijkdag gaan we bijvoorbeeld op stap naar een asiel waar we een screening van de wetgeving doen en het dierenwelzijn beoordelen. Of we leren de studenten schapen te scheren, of hoe ze hun hond kunnen trainen om te speuren.“

Concrete voorbeelden en resultaten helpen bij de verwerking van de leerstof. Volgens Hilde moeten studenten in hun keuzeproces geen rekening houden met latere jobmogelijkheden. “Als student ben je dan niet gepassioneerd en al zeker niet gemotiveerd. Ik ben voorstander van een studiekeuze in functie van persoonsvorming, niet in functie van de beroepsmarkt.” Ze is ervan overtuigd dat je mensen beter leert te begrijpen als je dieren beter begrijpt. “Voor dieren zorgen, rekening houden met de behoeften van een dier of je empathisch opstellen tegenover een dier, dat zijn stuk voor stuk vaardigheden die je naar mensen kunt generaliseren. Tenslotte is de mens ook maar één van die vele prachtige dieren.”

“Volg je passie. Het gaat vanzelf als je echt geïnteresseerd bent in het onderwerp.” HOTSPOTS BRUSSEL

AALST

SINT-NIKLAAS

GENT

Voor de prijs van een Brusselse pint kun je in de befaamde filmschool RITS de hele week door geweldige films en documentaires meepikken.

Een koffiebar waar je ook huisgemaakte cadeautjes en hippe stationery kunt kopen, da’s de Philimonius. Probeer er zeker de citroenkaastaart, niet voor niets een symbool in Aalst.

Wie gek is van kunst en architectuur moet het programma van NYLØNFABRIK in de gaten houden. De gerenoveerde nylon kousenfabriek (jawel) groeide uit tot dé hotspot voor creatieve enthousiastelingen. Je kunt er workshops volgen en allerlei arty events bijwonen.

Als er één ding is dat je moet onthouden over de Kastart is het dit: veel spaghetti voor weinig geld. Klinkt als het perfecte studenten restaurant, toch? Onze aanrader? Spaghetti met Kastartsaus!

Cinema RITS

OR Espressobar Vlak aan de Beurs kun je bij OR terecht voor de perfecte kop koffie. Zoete goesting? Bestel er dan een jummy, huisgebakken brownie of taartje bij. Supergezellig daar!

Philimonius

Cirque Mystic Een van de leukste uitgaansplekken van de stad is café Cirque Mystic, met een verrassend aanbod aan (concerten en feestjes. En dat alles in het midden van de stad!

Odisee_Odistories_Nieuwsbrief_Maart_2018_02.indd 4

NYLØNFABRIK

Soep&Zoet Verse soep, beestige bagels en huisgebakken zoetigheden, dat mag je verwachten bij Soep&Zoet. Deze hippe eetplek in de Stationsstraat voelt snel aan als een tweede thuis!

Kastart

Gentloopt Zin om wat conditie op te bouwen? Of hoog tijd om die pintjes eraf te lopen? Dan kun je terecht bij Gentloopt. Zowel beginners als gevorderden kunnen er in clubverband sporten. Dankzij Odisee kun je goedkoper inschrijven. Meer info op gentloopt.be.

20/02/18 10:06


| 5

IN THE PICTURE

At work De kleinschaligheid op onze campus maakt het heel gezellig. SOCIAALAGOGISCH WERK

Cursus hartmassage #studentgeeftles #campusdirkmartens

UNIEKE OPLEIDING

Anke vond haar ding in Gezinswetenschappen Goed luisteren, dat is altijd Ankes talent geweest. Maar voor ze aan de opleiding Gezinswetenschappen begon, was dat wel eens een valkuil omdat ze te goedgelovig was. Nu leert Anke op de juiste manier luisteren. “Dankzij het werkplekleren weet ik ondertussen waar de valkuilen liggen en kan ik mijn luistertalent vol vertrouwen inzetten in het werkveld.”

Werkplekleren is niet helemaal hetzelfde als een stage. “Bij een stage krijg je eerst de theorie op school en pas je die daarna toe in de praktijk. Wij combineren theorie en praktijk in het werkveld. We krijgen tijdens de lessen een onderwerp en proberen de leerstof meteen uit in het werkveld. Soms zien we een onderdeel zelfs eerst in het werkveld en dan pas op school. Alles vloeit in elkaar.”

In de opleiding is plaats voor een individuele inbreng van de studenten.

Hulp bij het blokken #blok #structuurenorganisatie #verpleegkunde

“Als ik door mijn werkplekleren het gevoel heb dat ik een cursus ‘omgaan met agressie bij jongeren’ moet volgen, dan laat ik dat weten aan de docenten. Zij proberen dat onderwerp op hun beurt in de lessen te integreren, ook al zit dat misschien niet in het vaste lespakket.”

Gezinswetenschappen stoomt de studenten klaar voor het echte werk. “In het eerste jaar krijgen we direct 120 uur praktijk, in het tweede jaar doen we 600 uur werkplekleren en in het derde jaar nog meer uren stage. Dat in combinatie met docenten die weten waarover ze spreken omdat ze nog in de praktijk staan, maakt dat ik mezelf echt voorbereid voel om later aan mijn job te beginnen.”

MEER INFO OVER GEZINSWETENSCHAPPEN VIND JE OP ODISEE.BE/GW

Odisee_Odistories_Nieuwsbrief_Maart_2018_02.indd 5

En we gaan er weer voor! #takenmaken #deadlines #leerkrachtinwording #pav #nederlands

Alles is leuker samen?! #examen #realiteit #go #duimen #odisee

VOLG ODISEE OP INSTAGRAM VOOR MEER SFEERBEELDEN

20/02/18 10:06


6|

LERAR OPLEIDENING

STUVO+

Studeren met een plus De dienst Studentenvoorzieningen, kortweg STUVO+, zorgt ervoor dat je bij Odisee de tijd van je leven hebt. Jij staat centraal in hun dienstverlening.

IN DE PEN

Terugblik op het eerste jaar in het hoger onderwijs Als voetbaltrainer en monitor bij Kazou is Jeroen veel met kinderen bezig. Dat doet hij zo graag dat hij er later zijn boterham mee wilt verdienen. De keuze voor Lager onderwijs lag dus voor de hand. Hij blikt terug op het eerste jaar. “In het hoger onderwijs moet je alles zelf plannen, van lessen tot groepswerken en examens. De blok was de grootste uitdaging. Mentaal is het niet gemakkelijk om te studeren voor een vak waarvan je pas drie weken later examen hebt.” Het eerste jaar is hem heel goed bevallen. “Het was nog veel leuker dan ik het me had ingebeeld. We hebben heel toffe docenten die dicht bij ons staan en ik had nooit verwacht dat alle studenten zo sociaal zouden zijn.“ Jeroen is heel tevreden met zijn studiekeuze. “Ik ben de eerste om de opleiding Lager onderwijs te promoten. En ja het klopt, bij Odisee hangt er gewoon een totaal andere sfeer dan op andere hogescholen.” Jeroen Cooreman – Lager onderwijs

Studeren, wa kost da?

Je staat er niet alleen voor

Op kot of pendelen?

Studeren kost geld en is daarom niet voor iedereen vanzelfsprekend. STUVO+ berekent of je in aanmerking komt voor een studietoelage van de Vlaamse overheid. En misschien kun je daarop wel een voorschot krijgen. Kom ook zeker langs als je je studiegeld gespreid wilt betalen, vragen hebt over de kinderbijslag of je studie wilt combineren met een studentenjob.

Onze studentenbegeleiders hebben veel expertise rond functiebeperkingen, maar ook studieproblemen pakken ze samen met jou aan. Je kunt je inschrijven voor sessies of trainingen over de juiste studieaanpak en de beste manier om met stress, uitstelgedrag of faalangst om te gaan. Een individueel gesprek hoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Wie op zoek is naar een kot, kan bij STUVO+ terecht voor informatie over het kotleven in de stad. Ze begeleiden je ook graag bij je zoektocht. Eerst een jaartje pendelen? STUVO+ kiest voor duurzame mobiliteit en promoot het openbaar vervoer. Vraag zeker naar het voordeligste reistarief!

Bestemming buitenland

onde

BEDRIJ F KUND SE

Opleiding met een internationaal tintje

Quita zit in het tweede jaar Business management. Dat is de opleiding Bedrijfsmanagement, maar dan in het Engels. “Ik wou voor iets specialers gaan dan een gewone Nederlandstalige opleiding en ik wil later in het buitenland gaan werken, daarom koos ik voor Business management.” Heel even heeft Quita getwijfeld over haar keuze. “Ik was op voorhand een beetje bang dat ik sommige zaken niet zou begrijpen in het Engels, maar uiteindelijk is mijn eerste jaar fantastisch goed verlopen.”

Quita ziet het als een grote troef dat er zo veel internationale studenten bij haar in de les zitten. “Ongeveer twee derde van mijn medestudenten komt uit het buitenland, zo’n beetje van overal: Mexico, Colombia, Pakistan, Cuba... Het is ongelooflijk interessant om hen te leren kennen en te beseffen dat er veel meer is dan wat wij hier in België kennen. Zelfs als je reist, ontdek je nog niet echt wat de cultuur en de gebruiken van een bepaald land inhouden. En dat kunnen mijn medestudenten me wel vertellen.”

Volgend jaar trekt Quita zelf naar het buitenland. “In het derde jaar kunnen we op Erasmus of een buitenlandse stage doen. Er zijn drie buitenlandse stages: in Praag, Nieuw-Zeeland of Canada. Zo’n buitenlandse stage lijkt me het meest interessant, omdat je dan meer professionele ervaring opdoet dan tijdens een Erasmusuitwisseling.”

MEER BUITENLANDSE AVONTUREN VAN ONZE STUDENTEN VIND JE OP ONZE FACEBOOKPAGINA

Odisee_Odistories_Nieuwsbrief_Maart_2018_02.indd 6

20/02/18 10:06

met

bedr


| 7

NA JE DIPLOMA

3 alumni Chemie aan het woord Ben je op zoek naar een opleiding met een brede wetenschappelijke basis én specialisatie op maat? Dan is Chemie iets voor jou. Vraag maar aan onze alumni: met een professionele bachelor in de Chemie heb je een gegeerd diploma op zak.

Als ik later op de werkvloer in gebarentaal kan communiceren, is elke job voor mij toegankelijk. SOCIA AGOG ALISC WERK H

STUDENT EN BEPERKING

Lennert is doof én ambitieus

“Tijdens mijn stage besefte ik dat ik in de onderzoekswereld wilde blijven, omdat daar veel variatie in zit.” Yoshi Mertens Vakgroep Duurzame Organische Chemie en Technologie UGent CHEMIE

“Soms val ik in in de brouwzaal en voer ik het volledige brouwproces uit, net zoals ik in de opleiding geleerd heb.” Robin Tytgat Brouwerij De Brabandere BIOCHEMIE

“Probeer tijdens je opleiding al iets te doen met wat je later wilt gaan doen. Ga eens kijken bij bedrijven en zoek je eigen weg in de labowereld.” Floris Noyelle Laboratorium ECCA MILIEUZORG

TECHN O LOGIE -

Lennert heeft een auditieve beperking, maar dat houdt hem niet tegen om voluit voor zijn studie te gaan. “Ik wilde altijd al verder studeren. Samenwerken met mensen vind ik belangrijk, daarom koos ik voor de opleiding Orthopedagogie. Ik wil heel graag een rolmodel zijn voor alle doven.” In zijn zoektocht naar een opleiding kwam Lennert bij Odisee terecht. “De visie van Odisee is heel open. Ik wist ook dat er in het verleden een dove student hetzelfde traject gevolgd had. Tijdens het eerste gesprek werd meteen duidelijk dat de nodige aanpassingen konden gebeuren voor mij. Een tolk Vlaamse Gebarentaal (VGT) was

bijvoorbeeld van harte welkom.” Een tolk is onmisbaar voor Lennert. “Ik maak opnames van de lessen en laat die vertalen door een tolk. Samen met die tolk verwerk ik de materie dan in zelfstudie. Ik probeer de les wel te volgen aan de hand van de PowerPoint en de cursus, maar dat is niet altijd eenvoudig. Ook bij mondelinge examens mag een tolk aanwezig zijn.” Lennert kijkt al uit naar de toekomst. “Ik weet nog niet welk beroep ik later wil uitoefenen, maar ik voel me zeker niet beperkt in die keuze. Als ik later op de werkvloer in gebarentaal kan communiceren, is elke job voor mij toegankelijk.”

Studeren met een functiebeperking is een hele uitdaging. We bekijken samen met jou of je in aanmerking komt voor een bijzonder statuut functiebeperking zodat je kunt genieten van extra ondersteuning en verschillende onderwijs- en examenfaciliteiten.

MEER INFO OVER CHEMIE VIND JE OP ODISEE.BE/CHEMIE

Odisee_Odistories_Nieuwsbrief_Maart_2018_02.indd 7

20/02/18 10:06


T RUS T YOUR SKIL L S Kom naar onze infodagen! Zaterdag 17 maart 2018 Zaterdag 21 april 2018 Vrijdag 15 juni 2018 (enkel campus HIG)

Zaterdag 23 juni 2018

(alle campussen, behalve campus HIG)

Zaterdag 8 september

PRAKTISCH TECHNOLOGIECAMPUS GENT

Biomedische laboratoriumtechnologie Chemie Elektronica-ICT Energietechnologie Facilitair management Ontwerp- en productietechnologie Voedings- en dieetkunde

CAMPUS DIRK MARTENS - AALST Bedrijfsmanagement Bouw Elektromechanica Kleuteronderwijs Lager onderwijs Office management Vastgoed Verpleegkunde

CAMPUS WAAS SINT-NIKLAAS

Agro- en biotechnologie Lager onderwijs Secundair onderwijs Verpleegkunde Vroedkunde

CAMPUS BRUSSEL Bedrijfsmanagement Office management Toegepaste informatica Kleuteronderwijs Lager onderwijs Secundair onderwijs Sociaal werk

CAMPUS HIG SCHAARBEEK

Gezinswetenschappen

CAMPUS PARNAS DILBEEK

CAMPUS BRUSSEL TERRANOVA

Secundair onderwijs Lichamelijke opvoeding Orthopedagogie

Ergotherapie Medische beeldvorming Optiek en optometrie Verpleegkunde

W W W. O D I S E E . B E / I N F O D A G E N circlefacebook

VOLG ONS OOK ONLINE EN MAAK KENNIS MET HET CAMPUSLEVEN

facebook.com/odiseehogeschool

circletwitterbird

Odisee_Odistories_Nieuwsbrief_Maart_2018_02.indd 8

@odiseehogesch

circleinstagram

@odisee

youtube.com/odiseehogeschool

20/02/18 10:07

OdiStories #3  
OdiStories #3  

OdiStories is de nieuwsbrief van hogeschool Odisee voor laatstejaarsstudenten uit het secundair.

Advertisement