Business studeren bij Odisee

Page 1

ACADEMIEJAAR 2022-2023

Business BACHELOROPLEIDINGEN BEDRIJFSMANAGEMENT FACILITY MANAGEMENT ORGANISATIE EN MANAGEMENT VASTGOED GRADUAATSOPLEIDINGEN ACCOUNTING ADMINISTRATION MARKETING- EN COMMUNICATIESUPPORT SALES SUPPORT

| AALST | BRUSSEL | DILBEEK | GENT | SCHAARBEEK | SINT-NIKLAAS |


06 BACHELOR BEDRIJFSMANAGEMENT 08 12 14 16

AFSTUDEERRICHTING ACCOUNTANCY-FISCALITEIT FINANCIËN EN VERZEKERINGEN SUPPLY CHAIN MANAGEMENT MARKETING

26 GRADUAAT ACCOUNTING ADMINISTRATION 30 BACHELOR FACILITY MANAGEMENT 40 BACHELOR ORGANISATIE EN MANAGEMENT

AFSTUDEERRICHTING 42 BUSINESS & LANGUAGES 44 HEALTH CARE MANAGEMENT

52 GRADUAAT MARKETING- EN

COMMUNICATIESUPPORT

- NIEUW 58 GRADUAAT SALES SUPPORT* 62 BACHELOR VASTGOED * We informeren je alvast over deze nieuwe opleiding, onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse regering. 2


WELKOM OP DE CO-HOGESCHOOL!

72 74 76 78

ODISEE IN EEN NOTENDOP MAXIMALE SLAAGKANSEN SOS STUDIEKEUZE OPLEIDINGEN BIJ ODISEE

Fijn dat je in onze brochure duikt en je toekomst aanpakt. Je denkt eraan om te komen studeren bij Odisee? Super. Maar misschien ken je ons nog niet zo goed. Of je wilt weten waarom je bij ons moet zijn en niet ergens anders. Geef ons één minuut om je te overtuigen.

Odisee is de co-hogeschool, waarbij co staat voor samen. Dat betekent dat we jouw studies samen aanpakken - je staat er niet alleen voor. Bij ons zijn je docenten geen gewone docenten maar coaches. Bij ons zijn je stageplekken niet zomaar bedrijven of instituten maar connecties. Bij ons is je campus niet zomaar een campus maar een plaats waar comfort, ontmoeting, duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan. Alle co-woorden gespot in de vorige zinnen? Geen toeval natuurlijk. Die co-aanpak is wat Odisee uniek maakt. Plus: wij bieden campussen aan in zalige steden als Gent en Brussel maar evengoed in rustigere plekken zoals Schaarbeek, Dilbeek, Aalst en Sint-Niklaas. En overal wacht een community op jou die je met open armen zal ontvangen. Eentje die heerlijk divers is, waar je dus helemaal jezelf kunt zijn. En eentje die ferm content is bij Odisee: maar liefst 91% van onze studenten heeft een goede indruk van zijn of haar opleiding, zo bleek uit onze grote O-experience-bevraging van vorig jaar. Maar hoe doen jullie dat in coronatijden, horen we je al denken? Wij passen ons aan en geven zoveel mogelijk fysiek les, als het kan. Maar we gaan evengoed vlotjes digitaal, als het moet of als het zinvol is. Bij ons zit je dus sowieso in good company, wat er ook gebeurt. Zie ik jou in september op een van onze campussen? Ik hoop het van harte!

Ann Verreth

Algemeen directeur Odisee

3


Zin om de realiteit van het ondernemen te leren kennen? En kun je niet wachten om aan de slag te gaan in het bedrijfsleven? Dan kies je sowieso voor een professionele opleiding bij Odisee. Ga voor één van onze businessopleidingen - met stuk voor stuk een uitstekende reputatie in het bedrijfsleven - en groei uit tot een echte businessspecialist.

WORD EEN

Businessprofessional

Zin om in één van de vele aspecten van de bedrijfswereld te stappen? Dan zit je gebeiteld bij Odisee! In deze brochure zoomen we in op de bacheloropleidingen Bedrijfsmanagement, Facility Management, Organisatie en Management en Vastgoed, en op de graduaatsopleidingen Accounting Administration, Marketing- en communicatiesupport en Sales Support. Welke opleiding je ook kiest, reken alvast op heel veel praktijk, sterke stages en een internationale blik.

Praktijk zonder grenzen Met bedrijfsbezoeken, gespecialiseerde gastdocenten, uit het leven gegrepen opdrachten, projecten, workshops (ook internationaal) en stages stomen we je helemaal klaar voor je latere job. Tijdens businessprojecten werk je met je medestudenten aan echte businesscases. Aan het einde van de rit presenteer je in team aanbevelingen voor een bedrijfsjury. In de graduaatsopleidingen ligt de focus op werkplekleren en pas je wat je leert op school meteen toe op de bedrijfsvloer. Klaar om de uitdaging aan te gaan?

Sterke stages en werkplekken Als bachelorstudent Organisatie en Management en Bedrijfsmanagement verken je het werkveld al van in je eerste jaar dankzij gastsprekers en realistische opdrachten in samenwerking met ons internationaal bedrijvennetwerk. Tweedejaarsstudenten Marketing (in

4

Bedrijfsmanagement) doen bijvoorbeeld een commerciële stage van twee weken terwijl de studenten Business & Languages (in Organisatie en Management) zeven weken stage lopen. Alle laatstejaarssstudenten beëindigen hun opleiding met een stage van een volledig semester. Kies je voor Facility Management, dan volg je bij de start van het tweede jaar van de opleiding een meeloopstage van een drietal weken in de gezondheidssector, gevolgd door een langere stage in je derde jaar. Ook bij Vastgoed volg je twee stages van zes weken: eerst als vastgoedbeheerder in je tweede jaar, in het derde jaar gevolgd door een stagebemiddeling, projectontwikkeling of nog iets anders dat aansluit bij jouw interesses (zoals bij een bank of een notariskantoor). Kies je voor een graduaatsopleiding, dan word je in het eerste semester klaargestoomd voor de werkvloer. Tijdens ons matchmaking event in december solliciteer je bij de bedrijven die jou aanspreken. Vanaf het tweede semester draai je echt mee op de werkplek voor enkele dagen per week.

Ga internationaal Al onze opleidingen verwelkomen jaarlijks heel wat gaststudenten uit buitenlandse partnerhogescholen en universiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenland-

se gastdocenten verzorgen seminaries en gastcolleges. En we ontvangen niet enkel buitenlandse studenten en docenten. We werken ook nauw samen met anderstalige instellingen. Tot slot kun je natuurlijk ook zelf naar het buitenland trekken. Dat kan met een stage of je gaat op uitwisseling. Al honderden Odisee-studenten gingen zo met een Erasmusbeurs een deel van hun opleiding in het buitenland volgen. Ben jij de volgende?

Ondernemend? Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.


AGRO- EN BIOTECHNOLOGIE

De opleiding sluit helemaal aan op mijn talenten en interesses. In het secundair onderwijs vond ik vakken als economie, recht, bedrijfseconomie en boekhouden altijd heel boeiend en ik behaalde er goede resultaten voor. Vooral in boekhouden was ik goed. Het is dan ook geen toeval dat ik koos voor een businessopleiding. Mathias Menschaert Student Bedrijfsmanagement

5


BEDRIJFSMANAGEMENT

Ben je graag bezig met cijfers, logistiek of marketing? Kun je het goed uitleggen en werk je graag samen? En ben je helemaal in de ban van de bedrijfswereld? Dan is de opleiding Bedrijfsmanagement voor jou weggelegd.

BACHELOR IN HET

Bedrijfsmanagement Als je kiest voor Bedrijfsmanagement bij Odisee kies je vanaf je eerste jaar onmiddellijk voor de afstudeerrichting die je het meeste interesseert: Accountancy-Fiscaliteit (Aalst, Brussel), Marketing (Aalst, Brussel), Financiën en Verzekeringen (Brussel) of Supply Chain Management (Brussel). Voor wie volledig internationaal wil gaan, is er ook het Engelstalige programma Business Management Marketing (Brussel).

Cijfers en meer Voel jij je helemaal thuis tussen cijfers? Dan is de kans groot dat de afstudeerrichtingen Accountancy-Fiscaliteit (Aalst, Brussel) en Financiën en Verzekeringen (Brussel) je aanspreken. Het financieel-boekhoudkundig traject bij Odisee zet je op het juiste pad met een algemene vorming in bedrijfseconomie. Ook maken we je wegwijs in de basisregels van boekhouden, financiën, verzekeringen en fiscaliteit.

Organisatietalent Ben je eerder te vinden voor strategie en analyse, dan is de afstudeerrichting Marketing (Brussel of Aalst) echt iets voor jou. Ben je van nature een organisatietalent, ga dan voor Supply Chain Management (Brussel).

6

Je verwerft in beide richtingen een algemene bedrijfskundige vorming en krijgt een uitstekend inzicht in de grondslagen van logistiek, marketing en verkoop.

Aalst of Brussel? In Aalst loopt het eerste semester van de opleiding vrijwel gelijk voor beide afstudeerrichtingen. Je krijgt een brede economische basis in het eerste semester, met verdieping in de gekozen afstudeerrichting vanaf semester twee. Overstappen naar een andere afstudeerrichting binnen de opleiding kan dus zonder problemen in het eerste jaar. In Brussel komen de basisvakken die je voor alle afstudeerrichtingen nodig hebt aan bod in je eerste jaar, aangevuld met vakken van je gekozen afstudeerrichting: Marketing, Accountancy-Fiscaliteit, Supply Chain Management of Financiën en Verzekeringen. Vanaf het tweede jaar word je 100% ondergedompeld in alles wat te maken heeft met de door jou gekozen afstudeerrichting.

Meer info over de bachelor Bedrijfsmanagement vind je op odisee.be/BM


SECUNDAIR ONDERWIJS

Afstandsonderwijs De afstudeerrichtingen Marketing en Accountancy-Fiscaliteit van de opleiding Bedrijfsmanagement kun je in Aalst ook in afstandsonderwijs volgen. Ook in Brussel is het mogelijk om op afstand deel te nemen aan de vakken. Dankzij hybride lokalen volg je dan les op campus en online. Meer info: www.odisee.be/bmopafstand

Twee diploma’s Je laatste jaar kun je volgen aan de Franstalige hogeschool EPHEC in Brussel. Je traint je talenkennis en geeft zo je carrière een extra duwtje in de rug. Bovendien studeer je af met een dubbel diploma: van Odisee én van EPHEC.

Traject voor ondernemende studenten Ben je van plan om een eigen zaak uit de grond te stampen, dan kun je het traject voor ondernemende studenten volgen waarin je meer flexibiliteit krijgt dan bij het modeltraject.

Engelstalig programma

Onze docenten komen vaak uit de bedrijfswereld of zijn er zelfs nog in actief. Daardoor zijn ze mee met de laatste vernieuwingen en kunnen ze de leerstof heel praktijkgericht uitleggen, met duidelijke voorbeelden. Aurelie Veldeman Studente Bedrijfsmanagement

Bedrijfsmanagement kun je bij Odisee op Campus Brussel ook in het Engels volgen. We leggen in het Engelstalige programma nog meer de klemtoon op alle internationale mogelijkheden en gaan net als in het Nederlandstalige programma dieper in op digitale marketing. Met bedrijfsbezoeken, gastsprekers en company projects gaan we voluit voor een businessgerichte opleiding. Internationale docenten en medestudenten uit het buitenland maken van de opleiding beslist een bijzondere ervaring. Kortom: het Engelstalige programma is de ideale keuze voor wie een internationale carrière op het oog heeft. Meer info vind je op www.odisee.be/bbm

7


BEDRIJFSMANAGEMENT AFSTUDEERRICHTING ACCOUNTANCY-FISCALITEIT

Ben je graag met cijfers bezig en werk je altijd nauwkeurig? Wil je inzicht verwerven in de bedrijfswereld en geef je graag advies bij vragen over fiscaliteit? Dan wordt de afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit voor jou het begin van een boeiende carrière.

AFSTUDEERRICHTING

AccountancyFiscaliteit

Eigentijds specialist Je volgt een praktijkgerichte opleiding die sterk theoretisch onderbouwd is. Naast een stevige dosis accountancy en fiscaliteit krijg je heel wat computervaardigheden onder de knie. Ook verwerf je een brede kennis over bedrijven en organisaties en krijg je zicht op de bedrijfseconomische uitdagingen van hedendaagse ondernemingen. Verder trainen we je inzichten in economische en juridische problemen. De docenten staan nauw in contact met het bedrijfsleven en integreren hun praktijkervaring in de lessen. Je vaardigheden

als moderne accountant train je met gespecialiseerde softwarepakketten. We bezorgen je een stevige functionele talenkennis en goede sociale vaardigheden: de basis voor je toekomstige zakelijke contacten. Via diverse projecten en stages maak je uitgebreid kennis met de praktijk.

Correcte houding Beroepshalve verwachten we van jou niet alleen deskundigheid, maar ook een correcte houding. Als vertrouwenspersoon moet je je bijvoorbeeld in elke situatie onafhankelijk opstellen.

Je leert vergaderen, interpreteren, concluderen, argumenteren, onderhandelen, rapporteren en advies verlenen in het Nederlands én in twee vreemde talen. Katrijn Claes

Opleidingshoofd Bedrijfsmanagement, Campus Brussel katrijn.claes@odisee.be

8

Daarom besteden we veel aandacht aan beroepscompetenties, talenten en andere vaardigheden (zoals teamwork of communicatieve handelingen) die onmisbaar zijn in je latere beroepsleven. De evoluties in de beroepswereld volgen we uiteraard op de voet. Daarnaast schotelen we je veel bedrijfscasussen voor en loop je ook stage tijdens je opleiding.


Vakken in de kijker

Als je start met een nieuwe opleiding, krijg je een heleboel nieuwe vakken voorgeschoteld. Hieronder ontdek je de belangrijkste vakken die aan bod komen in de afstudeerrichting AccountancyFiscaliteit.

Taalvakken

Algemeen boekhouden

Je leert professioneel communiceren in het Nederlands en in twee vreemde talen (het Frans en het Engels). Onder communiceren verstaan we telefoneren, vergaderen, interpreteren, concluderen, argumenteren, onderhandelen en rapporteren.

Doorheen het eerste jaar leer je de beginselen van het boekhouden. Een bepaald niveau om te kunnen starten is niet nodig, wel een brede interesse. We beginnen de eerste les volledig vanaf nul.

Informatiemanagement

Tijdens dit vak krijg je de kans om een eigen businessplan met een financieel plan uit te werken van een zaak die je zelf zou willen oprichten.

Je wordt een expert in Excel en krijgt ook Word en PowerPoint volledig onder de knie. In het vak Business applications raak je vertrouwd met alle tools die in de bedrijfswereld belangrijk zijn. We leiden je op tot een digital native die snel weg is met nieuwe pakketten.

Personenbelasting Een aangifte personenbelasting invullen is geen eenvoudige opgave. In dit vak loodsen we je door de vele codes en zorgen we ervoor dat je zelfstandig een aangifte kunt invullen en het gepaste advies kunt verlenen.

Integratieproject

Verkenning werkveld Bij dit vak leer je niet alleen het werkveld beter kennen, maar krijg je ook inzicht in je talenten en je rol als teamspeler.

Binnen de bachelor wordt vaak de link gelegd met de actualiteit. De economie en regelgeving staan immers niet stil. Dat is een grote troef. Ook de constante terugkoppeling naar de praktijk is een meerwaarde. Je leert bijvoorbeeld diverse aangiftes invullen. Hierdoor zal ik na mijn opleiding zeker mijn mannetje kunnen staan. Eline De Coorde

Studente Accountancy-Fiscaliteit

Businessproject Dit project start met de oprichting van een vennootschap en loopt tot de eerste algemene vergadering waarin je de financiële resultaten en een businessplan voorstelt. Concreet integreer je dus alle kennis die je tijdens je opleiding hebt verworven. Voor deze uitdagende opdracht werken we samen met PriceWaterhouseCoopers.

9


BEDRIJFSMANAGEMENT AFSTUDEERRICHTING ACCOUNTANCY-FISCALITEIT

CAMPUS BRUSSEL

STUDIEPROGRAMMA ACCOUNTANCY-FISCALITEIT OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN BEDRIJFSBELEID Micro- en macro-economie Burgerlijk recht Ondernemingsrecht Financiële en handelsverrichtingen Verzekeringen Financiële vraagstukken Financiële analyse Sociaal recht BEDRIJFSCOMMUNICATIE Nederlands Frans Engels INFORMATIEVAARDIGHEDEN ICT en accountancy Onderzoeksvaardigheden ACCOUNTANCY Boekhouden Management accounting Management rapportering Vennootschapsrecht Interne & externe controle en deontologie An introduction into IFRS and consolidation FISCALITEIT Personenbelasting en fiscale procedure Vennootschapsbelasting BTW WERKVELD EN ONDERNEMEN Bedrijfsorganisatie Verkenning werkveld Businessproject Stage: binnen- of buitenland Bachelorproef KEUZEVAKKEN International taxation and transfer pricing Ready to start your own business Business à la carte Human resources management Real estate management AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

JAAR 1

JAAR 2

JAAR 3

4 4 3 3 4

CHECKLIST

3 5 5

4 4 4

6

6 3

9

7

2,5 2,5

5 3 3 5 3 5

4 5

6 4 3

3 3

Accountancy-Fiscaliteit is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent ☐ Ik ben graag met cijfers bezig. ☐ De bedrijfswereld boeit me en ik kan niet wachten om er deel van uit te maken. ☐ Ik ben communicatief en geef graag advies. ☐ Ook als ik onder tijdsdruk sta blijf ik rustig en kan ik goed functioneren. ☐ Ik ben nauwkeurig en laat me zelden op een foutje betrappen.

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

6 6 17 7 3 3 3 3 3

60

60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

10

IETS VOOR MIJ?

3 4 3

60

Meer info over Accountancy-Fiscaliteit vind je op odisee.be/acc-fisc


CAMPUS AALST

STUDIEPROGRAMMA ACCOUNTANCY-FISCALITEIT OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN BEDRIJFSBELEID Micro- en macro-economie Burgerlijk recht Ondernemingsrecht Financiële en handelsverrichtingen Basisprincipes marketing Verzekeringen Financiële vraagstukken Financiële analyse

JAAR 1

JAAR 2

JAAR 3

4 4 3 3 3 3 3 4

Keuzevak: Sociaal recht of Entrepreneurial skills of Academische mobiliteit BEDRIJFSCOMMUNICATIE Nederlands Frans Engels INFORMATIEVAARDIGHEDEN ICT en accountancy Onderzoeksvaardigheden ACCOUNTANCY Boekhouden Management accounting Management rapportering Vennootschapsrecht Interne & externe controle en deontologie An introduction into IFRS and consolidation FISCALITEIT Personenbelasting en fiscale procedure Vennootschapsbelasting Personenbelasting Erf- en registratiebelasting BTW WERKVELD EN ONDERNEMEN Bedrijfsorganisatie Verkenning werkveld Businessproject Integratieproject Accountancy-Fiscaliteit Stage: binnen- of buitenland Bachelorproef AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

3 3 5 5

3 4 4

6

4 3

9

7

De sfeer op Campus Aalst is heel aangenaam. Er zijn vele plaatsen waar studenten kunnen samenkomen en ontspannen, maar ook om er gezellig samen te werken aan taken of projecten. Bovendien staat de deur van het docentenlokaal altijd open, waardoor je je steeds welkom voelt om aan te kloppen met vragen. Niky Geeroms

2 2

Studente Accountancy-Fiscaliteit

5 3 3 5 3 5 7

3

4 3 3

4 5

5 6 5 17 7

60

60

60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

11


BEDRIJFSMANAGEMENT AFSTUDEERRICHTING FINANCIËN EN VERZEKERINGEN

Heb je interesse in financiën, verzekeringen en beleggingen? Combineer je die interesse met een zekere commerciële feeling? En wil je later klanten advies geven, bijvoorbeeld over vermogensplanning, krediet of verzekering? Dan is deze afstudeerrichting geknipt voor jou.

AFSTUDEERRICHTING

Financiën en Verzekeringen

Twee pijlers In het eerste jaar volg je het financieel-boekhoudkundig traject. Vanaf het tweede jaar specialiseer je je in de afstudeerrichting Financiën en Verzekeringen. Je opleiding telt twee pijlers. De pijler financiewezen maakt je vertrouwd met de geld- en kapitaalmarkt. Dankzij concrete praktijkvoorbeelden leer je onder meer de kredietwaardigheid en het

beleggersprofiel van je klant bepalen. In de pijler verzekeringen maak je kennis met de uitgebreide waaier aan verzekeringsactiviteiten. Het diploma geeft je wettelijk toegang tot het gereglementeerde beroep van banken verzekeringsbemiddelaar. Je kunt via Odisee ook het attest van kredietbemiddelaar behalen.

Ik wil graag aan de slag als klantadviseur in een bank. Daarom koos ik voor Financiën en Verzekeringen. We krijgen vakken als Financieel risicobeheer, waarin we kennis maken met de werking van banken en inzicht verwerven in de financiële markt, en Financiële analyse, waarin we bedrijven leren evalueren aan de hand van hun balans. Een zeer goede voorbereiding voor later! Maxim Ndirembako

Student Financiën en Verzekeringen

Meer info over Financiën en Verzekeringen vind je op odisee.be/fin-verz

12

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Financiën en Verzekeringen is zeker iets voor jou als je je hierin herkent: ☐ Ik heb interesse in financiën, verzekeringen en beleggingen. ☐ Een beginnende commerciële feeling is mij niet vreemd. ☐ Later wil ik klanten advies geven, bijvoorbeeld over een vermogensplanning, krediet of verzekering. ☐ De begrippen ‘creatief’ en ‘dynamisch’ zijn op mij van toepassing. ☐ Ik kan vlot omgaan met mensen en moeilijke materie op een begrijpelijke manier overbrengen..

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!


Vakken in de kijker

CAMPUS BRUSSEL

STUDIEPROGRAMMA FINANCIËN EN VERZEKERINGEN OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

JAAR 1

BEDRIJFSBELEID Micro- en macro-economie 4 Burgerlijk recht 4 Ondernemingsrecht 3 Financiële en handelsverrichtingen 3 Verzekeringen 4 Beroepsethiek Financiële vraagstukken Financiële analyse Verkoopstechnieken BEDRIJFSCOMMUNICATIE EN INFORMATIEVAARDIGHEDEN Nederlands 3 Frans 5 Engels 5 ICT en organisatie 6 ICT en financiën Onderzoeksvaardigheden ACCOUNTANCY-FISCALITEIT Boekhouden 9 Inleiding tot de fiscaliteit en personenbelasting 5 FINANCIEWEZEN Financiewezen Financieel risicobeheer Financieel management Beleggingsleer Organisatie van een bank- en verzekeringskantoor VERZEKERINGSWEZEN Schadeverzekering Personenverzekering Verzekeringsrecht & risicoanalyse WERKVELD EN ONDERNEMEN Bedrijfsorganisatie 4 Verkenning werkveld 5 Businessproject Stage: binnen- of buitenland Bachelorproef KEUZEVAKKEN Real estate management Business à la carte Financing growth and innovation in SME’s AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

60

JAAR 2

JAAR 3

Je leert professioneel communiceren in het Nederlands en in twee vreemde talen (het Frans en het Engels). Onder communiceren verstaan we telefoneren, vergaderen, interpreteren, concluderen, argumenteren, onderhandelen en rapporteren.

3 3 4 3 4 4 4

Informatiemanagement

3

3 5 4 6 6 3 4 5

5

6 5 17 7 3 3 3 60

Je wordt een expert in Excel en krijgt ook Word en PowerPoint volledig onder de knie. In het vak Business applications raak je vertrouwd met alle tools die in de bedrijfswereld belangrijk zijn. We leiden je op tot een digital native die snel weg is met nieuwe pakketten.

Beleggingsleer

4 3

6

Taalvakken

60

Naast de nodige kennis van de werking van de beurs en de toepassing van de MiFiD-wetgeving leer je ook de verschillende beleggingsproducten kennen. Je wordt voorbereid om als commercieel medewerker aan de slag te gaan. Je leert in team samenwerken, beleggingsportefeuilles van klanten analyseren en adviezen opstellen en toelichten in beleggingsgesprekken.

Verzekeringen Verzekeringen zijn hun oubollige imago al lang kwijt. Het is nu een spannend vakgebied geworden met voor elk wat wils. Of je nu dossiers wilt beheren, schadegevallen regelen of een commerciële job nastreeft, het kan allemaal in de verzekeringswereld. Aan de hand van praktijkgericht onderwijs met talloze voorbeelden en vragen, dagen we je uit om er op het einde van je opleiding als een specialist in verzekeringen te staan.

Werkveldervaring Bij dit vak leer je niet alleen het werkveld beter kennen, maar krijg je ook inzicht in je talenten en je rol als teamspeler.

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat. 13


BEDRIJFSMANAGEMENT AFSTUDEERRICHTING SUPPLY CHAIN MANAGEMENT

Logistiek is overal! Vlaanderen is een logistieke draaischijf in Europa en ver daarbuiten. E-commerce is de game changer in het logistiek speelveld. Op een meer duurzame wijze onze internationale goederenstromen organiseren is dé uitdaging in de komende jaren. Spreken deze thema’s je aan? Overweeg dan zeker de afstudeerrichting Supply Chain Management.

AFSTUDEERRICHTING

Supply Chain Management

Internationale dimensie Als je kiest voor Supply Chain Management (vroeger: Logistiek management), krijg je vaak les van professionals uit het werkveld. Theorie wordt afgewisseld met concrete cases, werkbezoeken, gastcolleges en internationale projectweken. Dit alles om je klaar te stomen voor het echte werk. Alle aspecten van de logistieke keten komen aan bod. Van de klassieke transportmodi, over internationale goederenstromen tot total supply chain management… alles staat op het menu. Vanaf het eerste jaar maak je intensief kennis met de logistieke wereld. Het tweede jaar verdiep

je je stelselmatig in de verschillende vakinhouden en het derde jaar staat in het teken van het toepassen van leerinhouden. Ben je digitaal aangelegd, dan geven we je de kans om je digitale skills aan te scherpen, door o.a. keuzevakken aan te bieden in samenwerking met onze opleiding Toegepaste informatica. Internationale samenwerking zit in ons DNA. Je leert je bijgevolg vlot uitdrukken in verschillende Europese talen. Zin in een internationale stage? Geen probleem. In Europa of verder weg? Mogelijkheden bij de vleet om via internationale bedrijven stage te lopen in elk continent van onze aardbol.

Veel mensen denken dat logistiek een mannenwereld is. Voor mij was dat net een extra reden om voor de afstudeerrichting Supply Chain Management te kiezen: ik wil aantonen dat dit ook weggelegd is voor vrouwen! Jenthe De Mossenau Studente Supply Chain Management

14

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Supply Chain Management is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent ☐ Organiseren zit in mijn DNA. ☐ De wereld van e-commerce boeit me mateloos. ☐ Ik wil mee aan de wieg staan van innovatieve en duurzame logistieke concepten. ☐ Een job met een internationaal karakter én met pit, daar droom ik van. ☐ Na mijn opleiding wil ik meerdere uitwegmogelijkheden en ga ik graag meteen aan de slag. ☐ Managen van belangrijke goederenstromen? Laat maar komen!

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over Supply Chain Management vind je op odisee.be/supplychain


CAMPUS BRUSSEL

STUDIEPROGRAMMA SUPPLY CHAIN MANAGEMENT OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN BEDRIJFSBELEID Micro- en macro-economie Ondernemingsrecht Burgerlijk recht Financieel beheer van een bedrijf Beroepsethiek - Ethisch en duurzaam ondernemen Quality management & continuous improvement BEDRIJFSCOMMUNICATIE Nederlands Frans Engels INFORMATIEVAARDIGHEDEN ICT en organisatie Business applications Business intelligence Onderzoeksvaardigheden MARKETINGBELEID Basisprincipes marketing SUPPLY CHAIN MANAGEMENT Verkoop en inkoop Supply chain management Buitenlandse handel Transportmanagement Maritiem transport en havenlogistiek Luchtvervoer Economische geografie Douane basics (import & export technieken) Warehouse mangement Productielogistiek Douane, BTW en accijnzen Transportrecht en verzekering Demand & supply planning Safety & security in logistics WERKVELD EN ONDERNEMEN Bedrijfsorganisatie Verkenning werkveld 1 Topics uit het werkveld Bedrijfsproject Business projects Stage in Vlaanderen of buitenland Bachelorproef KEUZEVAKKEN Communicatietraining Duits of Spaans HR people management Distributielogistiek Business strategy Internationale marketing Business à la carte (keuze) Practical logistics lab E-Logistics ICT module - TI - Data visualisation & analysis ICT module - TI - Business applications Ready to start your own business AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

JAAR 1 4 3 3 5

3 5 5 6

JAAR 2

JAAR 3

Topics uit het werkveld 3 3 4 4 4

3

3 3 3

4 3

4 3 3 3 4 4

2 4

6 3 3

60

60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

In dit vak laten we je kennismaken met alle facetten van de logistieke wereld. Bezoeken aan logistieke hotspots, gastsprekers, innovaties en nieuwe trends… het komt allemaal aan bod!

Practical logistics lab Je werkt aan een reële case, waarin je de opdracht krijgt om goederen op een correcte wijze van ergens in de wereld te bezorgen bij je klant. Hierbij pas je al je transportkennis toe. Heb je gedacht aan de juiste documenten? Wie is verantwoordelijk voor eventuele schade? Hoe koppel je verschillende transportmodi aan elkaar? Je leert het door het zelf te doen.

4 3 3 3 6

Vakken in de kijker

Warehouse management

6 4 3 4

8 17 7

Je leert alles over magazijnbeheer. Hoe functioneert een warehouse? Welke middelen heb je nodig? Processen van Inbound t.e.m. Outbound hebben voor jou geen geheimen meer. Je gaat ook in op de nieuwste trends, zoals automatisatie, Google Glass-technologie.

E-Logistics De consument staat centraal in de logistieke keten. Hoe leg je de link tussen een webshop en een efficiënt logistiek apparaat? Leveren op 24u? Een pakket bezorgen aan huis, via een afhaalpunt of in de koffer van je auto? Voor consumenten is dit een ‘just do it’, voor logistieke specialisten is het een uitdaging om dit dag na dag te realiseren.

3 3 4 3 4 3 3 3 3 60

Duaal traject Leren kan op vele manieren. Ben jij iemand die zich graag verdiept in de praktijk? Vanaf het derde jaar kun je kiezen voor een duaal traject. Daarbij leer je vier dagen al doende het vak in een bedrijf en je combineert dat met een dag les op de campus.

15


BEDRIJFSMANAGEMENT AFSTUDEERRICHTING MARKETING

Ben je flexibel, heb je een commerciële aanleg en ontwikkel je graag een bedrijfsstrategie? En heb je interesse in de boeiende wereld van digitale marketing, communicatie, distributie, verkoop en internationale business? Dan zit je goed in de afstudeerrichting Marketing. Bedrijven zijn voortdurend op zoek naar vlotte commerciële of marketingmedewerkers. Je helpt er o.a. mee aan de uitbouw van een merk en de uitwerking van marketingstrategieën.

AFSTUDEERRICHTING

Marketing

Stevige basis Je krijgt een praktijkgerichte opleiding die sterk theoretisch onderbouwd is. Tijdens onze projecten werken we opdrachten uit voor bedrijven zoals een marktonderzoek of een communicatieen marketingplan. De opleiding biedt een waaier aan kennis en vaardigheden op het vlak van marketing, ICT en talen. Daarbij focussen we specifiek op goede commerciële vaardigheden omdat die de basis vormen voor latere zakelijke contacten. Ook digitale marketing is een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Van algemeen naar specifiek Inhoudelijk steunt de opleiding op drie pijlers: beroepsgerichte vorming, talenkennis en ICT. De beroepsgerichte vorming evolueert van algemene marketing naar specifieke marketingvormen en -onderdelen. We onderbouwen alle aspecten van marketing en toetsen ze daarna aan de praktijk via gastcolleges,

congressen, bedrijfsbezoeken, practica en projecten. Op basis van je interesses volg je een aantal keuzevakken in het tweede en/of derde jaar, zoals Duits, Spaans, Business strategy, Communication management en HRM.

Contact met bedrijven Het contact met de beroepswereld is een belangrijk aspect van je vorming. Daarom heb je onder meer een stage van drie maanden in het binnen- of buitenland. Zo leer je de verwachtingen en eisen van het bedrijfsleven beter kennen. In het laatste jaar van je opleiding staan ook een bachelorproef en bedrijfsprojecten op het programma. Daarin pas je je kennis, vaardigheden en attitudes toe in een reële bedrijfssituatie.

IETS VOOR MIJ? Marketing is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent ☐ Ik ga graag met mensen om. ☐ Flexibiliteit is mijn middle name. ☐ Ik ben commercieel aangelegd. ☐ Een merk mee helpen uitbouwen zegt me wel wat. ☐ Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan met de uitwerking van marketingplannen.

Meer info over Marketing vind je op odisee.be/marketing

16

CHECKLIST

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!


CAMPUS BRUSSEL

STUDIEPROGRAMMA MARKETING OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN BEDRIJFSBELEID Micro en macro-economie Burgerlijk recht Ondernemingsrecht Financieel beheer van een bedrijf Beroepsethiek BEDRIJFSCOMMUNICATIE Nederlands Frans Engels INFORMATIEVAARDIGHEDEN ICT en organisatie ICT en marketing MARKETINGANALYSE Marktonderzoek en -analyse Statistiek voor marktonderzoek MARKETINGBELEID Basisprincipes marketing Marketingplanning en marketingmixstrategieën Marketingcommunicatie Internationale marketing Retail, non-profit en sociale marketing Digitale marketing COMMERCIEEL BELEID / SUPPLY CHAIN MANAGEMENT Verkoop en inkoop / Supply chain management Buitenlandse handel Commerciële budgettering en accountmanagement Verkoopmanagement WERKVELD EN ONDERNEMEN Bedrijfsorganisatie Projectmanagement en marketingproject Businessproject marketing Verkenning werkveld en commerciële stage Bachelorproef Stage: binnen- of buitenland KEUZEVAKKEN Consumentengedrag Onderzoeksvaardigheden Communicatietraining Duits of Spaans Marketing insights Business à la carte Commerciële juridische vraagstukken Quality management Innovation and the young entrepreneur / entrepreneur in practice Human resources management Business strategy Family Business Creative thinking Services management Doing business in the European Union Real estate management Communication management AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

JAAR 1 4 3 3 5

3 5 5 6

JAAR 2

3 4 5 5

4

3

3 3

4 4

6

4 4

3 6 3

5

4 8

6 3 3 3

6

4 4 3

3

5 7 17

3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3

60

Vakken in de kijker Taalvakken

3 4

JAAR 3

60

Je leert professioneel communiceren in het Nederlands en in twee vreemde talen (het Frans en het Engels). Bovendien kun je ook nog kiezen voor Duits of Spaans als derde vreemde taal. Onder communiceren verstaan we telefoneren, vergaderen, interpreteren, concluderen, argumenteren, onderhandelen en rapporteren.

Informatiemanagement Je wordt een expert in Excel en krijgt ook Word en PowerPoint volledig onder de knie. In het vak Business applications raak je vertrouwd met alle tools die in de bedrijfswereld belangrijk zijn. We leiden je op tot een digital native die snel weg is met nieuwe pakketten.

Digitale marketing In dit vak bekijken we digitale marketing als instrument van de marketeer en besteden we aandacht aan de veranderingen in de maatschappij en bij de consument. We staan ook stil bij het belang van een website, search engine optimalisatie, online advertising, sociale media, mobile en e-mailmarketing en andere digitale tools zoals QR-codes en chatbots. En de Google Digital Masters Academy maakt je wegwijs in online marketing.

Marketingproject Je neemt deel aan bedrijfsprojecten zoals een marktonderzoek, een commerciële begeleiding van startende ondernemers, een studie of analyse van een promotiecampagne, een deelname aan een handelsbeurs of een productlancering. Verder zijn er nog vakken rond werkveldervaring waarbij je niet alleen het werkveld beter leert kennen maar ook inzicht krijgt in je talenten en je rol als teamspeler.

60 17


BEDRIJFSMANAGEMENT AFSTUDEERRICHTING MARKETING

CAMPUS AALST

STUDIEPROGRAMMA MARKETING OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

Tijdens het business project krijg je de gelegenheid om al je marketingexpertise om te zetten in de praktijk. Je kiest de organisatie en de inhoudelijke klemtonen helemaal zelf. Machteld Van den Bogaerd Opleidingshoofd Bedrijfsmanagement Campus Aalst machteld.vandenbogaerd@odisee.be

BEDRIJFSBELEID Micro- en macro-economie Burgerlijk recht Ondernemingsrecht Bedrijfseconomie Financieel beheer Beroepsethiek BEDRIJFSCOMMUNICATIE Nederlands Frans Engels Duits of Spaans INFORMATIEVAARDIGHEDEN ICT en organisatie ICT en marketing MARKETINGBELEID Basisprincipes marketing Marketingplanning en marketingmixstrategieën Marketingcommunicatie Digitale marketing Retail- en shoppermarketing Internationale marketing Project marketingcommunicatie MARKETINGANALYSE Consumentengedrag Statistiek voor marktonderzoek Marktonderzoek en -analyse Onderzoeksvaardigheden COMMERCIEEL BELEID / SUPPLY CHAIN MANAGEMENT Inkoop en logistiek Basisprincipes verkoop Accountmanagement Verkoopmanagement WERKVELD EN ONDERNEMEN Bedrijfsorganisatie Business project Verkenning werkveld Keuze I: Topics uit het werkveld of Entrepreneurial skills Keuze II: Marketing insights of Aalst Challenge Project of Duits of Spaans of Academische mobiliteit Bachelorproef Stage: binnen- of buitenland AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

JAAR 1 JAAR 2 JAAR 3 4 3 3 4 3 3 3 5 5

3 6 6 6

3 3

7

6

5 3 3

3

6

4 4

4 3 3 3 6 3 3 3 3 3 4 5 3

3 3 3 7 17

60

60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat. 18

60


Vakken in de kijker

SECUNDAIR ONDERWIJS

Taalvakken Een vlot meertalige marketeer verbetert niet alleen zijn eigen marktpositie maar ook die van zijn onderneming. Nederlands, Engels en Frans behoren tot je basistaaltraining. Die breiden we verder uit met een derde vreemde taal (Duits of Spaans).

Digitale marketing Digitale marketing valt niet meer weg te denken: het speelt voor elk bedrijf een belangrijke rol bij het aantrekken en behouden van klanten. Bovendien ontstaan er steeds nieuwe trends en mogelijkheden om klanten online te bereiken. Het is dus essentieel dat je als toekomstig marketeer die diverse kanalen kent en begrijpt hoe ze de customer journey beïnvloeden.

Bedrijfseconomische vakken Vakken zoals Bedrijfsorganisatie en Economie bereiden je voor op een lokale en internationale cijfermatige bedrijfsomgeving, zowel vanuit het perspectief van het klein bedrijf binnen een lokale context als van dat van multinationals binnen een geglobaliseerde wereld. Je leert niet alleen ratio’s analyseren en berekenen of grafieken interpreteren, maar we dagen je ook uit om je eigen businessplan te ontwikkelen of in een project te stappen met ondernemers.

ICT en marketing

Ik vind het fascinerend hoe een merk een bepaalde uitstraling kan krijgen enkel en alleen door de marketing errond. Bij Odisee krijgen we interactieve lessen waarin we cases bespreken: dat maakt het alleen maar boeiender. Ellen Bally Studente Marketing

In het vak ICT en marketing werken we met CRM-systemen. Daarnaast krijg je ook digitale applicaties onder de knie die je helpen bij het opzetten van een webshop of het ontwerpen van een website. Je gebruikt data, ondersteund door tools als Excel, om de juiste analyses uit te voeren en leert werken met creatieve softwaretoepassingen. De Google Digital Masters Academy maakt je wegwijs in online marketing.

Marktonderzoek en -analyse In dit vak leer je kwalitatief en kwantitatief marktonderzoek uitvoeren. Als marketeer moet je nu eenmaal je buikgevoel uitschakelen en strategische beslissingen nemen op basis van marktdata. 19


BEDRIJFSMANAGEMENT

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Ook buiten de les krijg je stevige trainingen. Via contacten met uitwisselingsstudenten, bedrijfsbezoeken en een buitenlandse studiereis krijg je de kans om je talenkennis en je interculturele en communicatieve competenties bij te schaven. Verfijn je managementvaardigheden en groei uit tot een echte teamspeler. Want ook teamwerk en conflicthantering maken deel uit van je opleiding.

Praktijkgericht Elk jaar leer je de toekomstige werkwereld beter kennen. Casussen, projecten, seminaries en gastlezingen brengen je voortdurend in contact met de praktijk. Daarnaast ga je ook letterlijk de sfeer opsnuiven in verschillende bedrijven waaronder de Big Four, KBC, Haven van Antwerpen, Nike, Coca-Cola en RSCA Anderlecht.

de praktijk. Gastsprekers uit diverse bedrijven lichten toe welke competenties zij belangrijk vinden op de werkvloer. Daarnaast komen oud-studenten langs om hun ervaringen met je te delen.

Stage Studeer je Marketing of Accountancyfiscaliteit, dan volg je in het tweede jaar een gerichte stage. Gedurende enkele dagen proef je van de praktijk bij een bedrijf naar keuze (o.a. boekhoudkantoren, immobiliën, verzekeringen, non-profit, fast moving consumer goods en b2b). Zo vorm je je een realistisch beeld van je toekomst in een concrete werkomgeving. Tijdens deze stage sta je als student voor de eerste keer oog in oog met toekomstige medewer-

Onze derdejaars op bezoek bij Nike in Laakdal voor een studiedag over e-commerce. #hands-on

20

Internationaal logistiek project In het voorjaar neem je als student Supply Chain Management deel aan de internationale logistieke week. We werken samen met de Hogeschool van Katowice en Ostrava. Studenten van de drie hogescholen ontmoeten elkaar en werken samen aan een logistieke case. Uiteraard verkennen we ook elkaars cultuur en leefwereld door elk jaar een uitwisseling te organiseren in Brussel, Polen of Tsjechië.

Projecten en studiereizen

Projectweek Zowel in het eerste als in het tweede jaar maak je als student Bedrijfsmanagement kennis met het bedrijfsleven. Een hele week lang werk je in Brussel in een interdisciplinair team samen met je collega-studenten uit andere opleidingen. Tijdens die projectweek kom je meer te weten over de bedrijfswereld waarin je na je studies terecht zult komen. Ook toets je de theorie uit je cursussen aan

kers, vertegenwoordigers, klanten en leveranciers. In het derde jaar doe je een stage van een 60-tal dagen in een bedrijf of organisatie, waar je meedraait als volwaardig lid. Bij Supply Chain Management kun je inschrijven om een echte topmanager als stagementor te krijgen. Word je hiervoor weerhouden, dan ga je een echte topstage tegemoet.

Vijf studenten namen in Hongarije deel aan de European Accounting Week. Ze deden het voortreffelijk en gingen met vijf prijzen lopen, waaronder ‘First place for most professional team’ en ‘Best group presentation’. #winnertakesitall

Tijdens de European Taxation and Accounting in Practice Week in een land van de EU wordt ons land vertegenwoordigd door enkele studenten en docenten Bedrijfsmanagement van Campus Brussel. Een hele week lang werken onze studenten in groepen van vier rond casestudy’s. Elke dag behandelen ze een nieuwe topic zoals actief, eigen vermogen, vreemd vermogen en financiële analyse. In de namiddag


BEDRIJFSMANAGEMENT

staan er culturele uitstappen op het programma en ’s avonds zijn er ludieke activiteiten. Tijdens die week ontstaan er elk jaar opnieuw mooie internationale vriendschappen. Naast dat evenement organiseren we ook een studiereis voor de tweedejaars naar Londen en internationale projecten met buitenlandse hogescholen.

Partners Bij Odisee werken we samen met een heel aantal internationale partners. Met het oog op projecten voor studenten van EPHEC (Brussel) bieden we de mogelijkheid tot bidiplomering. Voor buitenlandse stages hebben we partners in heel Europa (Dublin, Colchester, Malta, Berlijn, Parijs, Poitiers en Lille) en ook buiten Europa (China, Japan, India, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten en Zuid-Afrika) hebben we

contacten. Ten slotte zijn we lid van het internationale netwerk ETAP, een Europees netwerk van hogescholen en universiteiten die Accountancy aanbieden. Daarnaast hebben we ook goede contacten met het werkveld. Kies je voor een stage met een internationaal karakter, dan kun je aan de slag bij Jan De Nul, KBC, Allianz, EY, BDO, PWC, AG, Coca-Cola, AB Inbev, DHL, Belfius, EDF Luminus, Candy Hoover, The Walt

Disney Company, Unilever, Decatlon, Google en Deloitte. Maar ook binnen België is het aanbod heel breed: Techdata, Demonstrate, Ficuver en partners, Vierendeels J., Mon3aan, Vandelanotte, MSR, FOD Financiën, De Persgroep Publishing, Bvba Zakenkantoor G. Van Hecke & E. Coppey, Zakenkantoor VSI, Smismans & Partners Bvba, Brouwerij Lindemans, Kuenhne-Nagel, DSV, Mercedes-Benz Belux, Vinçotte, Sportizon, Event Masters, Neuf Mois Belle, Colruyt group, Nationale Loterij...

Greetings from London! Onze tweedejaars #bedrijfsmanagement #marketing zijn in Londen. #bigben #schooltrip #fun

Fris tussendoortje voor derdejaarsstudenten Supply Chain Management tijdens een logistieke hackaton. #datdoetdeugd

Stage in de zon! #malta #accountancyfiscaliteit #konslechter 21


BEDRIJFSMANAGEMENT

IN THE PICTURE

Het leven zoals het is

Campus Brussel Kies je voor Brussel als studentenstad, dan ga je voor een spannende mix tussen bedrijvigheid en ontspanning in een internationale omgeving. En qua bedrijven zit het in onze hoofdstad wel snor. Campus Brussel is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Op en rond de campus zijn er heel wat plaatsen waar je een broodje of snack kunt vinden. Voor een grotere honger kun je in studentenrestaurant De Mineen terecht.

Zo kan een week in het tweede semester eruitzien Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Financieel beheer van een bedrijf

Verkoop en inkoop

Basisprincipes marketing

Engels

Engels

Nederlands

Burgerlijk recht

Buitenlandse handel

Basisprincipes marketing

Basisprincipes marketing

Verkenning werkveld

Ondernemingsrecht

Supply chain management

9u 10u 11u 12u 13u 14u 15u 16u

Campus Aalst Aalst is een verrassing onder de studentensteden. De charmante stad telt verschillende studentenclubs en er is een ruim aanbod aan koten. Voor veel studenten is Odisee in Aalst ook de hogeschool vlak bij huis. Op de campus zelf valt heel wat te beleven. Hou je van muziek, theater, film of stand-upcomedy? Dan zit je goed in Aalst.

JAARPLANNING Elk semester bestaat uit twaalf lesweken. Voor de meeste vakken heb je regelmatig tussentijdse evaluaties in de vorm van individuele of groepsopdrachten, presentaties of testen. Aan het einde van elk semester (januari en juni) leg je examens af. In de herfst- en krokusvakantie heb je geen les. In maart vervangen we een lesweek door andere teamactiviteiten, zoals een realistische casus, een bedrijfsspel, bedrijfsbezoeken en gesprekken met oud-studenten.

#odisee lst #studentkickoff #aa #ingoodcompany #funny

Back to sc #eersteschhool! #brussel #oooldag #friends disee

VOLG BEDRIJFSMANAGEMENT (ODISEEBM) OP FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 22

l

Campus Brusse

Wist je dat 94,6% van de afgestudeerden na 1 jaar aan het werk is?


NA JE DIPLOMA Verspreid over het land en zelfs de wereld zijn onze oud-studenten Bedrijfsmanagement aan de slag op boekhoudafdelingen, bij verzekeraars, in banken, op marketingafdelingen... Ze kozen de afstudeerrichting die het beste bij hen past en werden opgeleid tot professionals met een stevige portie knowhow en ervaring.

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT? Met een diploma Bedrijfsmanagement op zak, gaat een nieuwe (bedrijfs)wereld voor je open. Hieronder ontdek je een greep uit de verschillende jobmogelijkheden.

Accountancy-Fiscaliteit • Dossierbeheerder bij een accountants-/taxkantoor en bij de Big Four • Medewerker op de interne boekhoudafdeling van een groot bedrijf • Zelfstandig accountant en belastingadviseur (ITAA) • Werfboekhouder bij internationale bedrijven • Medewerker FOD Financiën • Bankmedewerker

Marketing • (Digitale) marketeer • Product manager • Account manager / Sales representative • Communicatiemedewerker • Commerciële medewerker • Marktonderzoeker • Sales- of inkoopverantwoordelijke

Financiën en Verzekeringen • • • • • • • • •

Bankmedewerker Verzekeringsagent Verzekeringsmakelaar Financieel adviseur Schadebeheerder Risicobeheerder Kredietbeheerder Beleggingsadviseur Kantoordirecteur

Supply Chain Management • Logistiek leidinggevende in een warehouse omgeving • Inkoper • Transportplanner • E-commerce specialist • Supply- en demand planner • Expediteur internationale goederenstromen • Operations manager • Logistics manager

VERDER STUDEREN Ook met een diploma Bedrijfsmanagement op zak kun je je academische carrière verderzetten. Na een schakelprogramma kun je een academische master volgen in het binnen- of buitenland. Je hebt de keuze uit een master in Handelswetenschappen, Communicatiewetenschappen, Bedrijfskunde, Supply Chain Management en Business Administration. Daarnaast kun je ook voor een postgraduaat gaan, bijvoorbeeld Sales, HRM, Digitale Marketing en Communicatie of je kunt kiezen voor een opleiding aan de Fiscale hogeschool. Ook een banaba is een optie. Binnen de opleiding Bedrijfsmanagement kun je een nieuwe afstudeerrichting kiezen, of je kunt ook voor een compleet andere bacheloropleiding gaan. Wil je gaan lesgeven, dan is de verkorte educatieve bachelor Secundair Onderwijs iets voor jou. Je ziet, het verderstudeermogelijkheden zijn er genoeg.

Oorspronkelijk wou ik na mijn opleiding een financiële functie uitoefenen in de bedrijfswereld. Maar toen ik tijdens mijn korte stage in het tweede jaar terechtkwam in een boekhoudkantoor bleek dat mij veel meer te liggen! Ook de werkomgeving vond ik erg aangenaam. In het derde jaar heb ik er dus opnieuw stage gelopen en intussen ben ik er vast in dienst. Sara Timmermans Oud-studente Bedrijfsmanagement 23


BEDRIJFSMANAGEMENT

HULP OP MAAT

IN THE PICTURE

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor

Sofia, Francesca, Nina, Ersin en Karim #bedrijfsmanagement #marketing werken samen aan een marketingplan voor Adidas. #goebezig #teamwork

Laura, Laurien, Jeroen, Lisa-Marie en Cristina gingen samen met Luminus naar een vastgoedbeurs in Oostende. “We bedachten een minigolfspel om vastgoedmakelaars naar de stand van Luminus te lokken.” #marketingproject #bedrijfsmanagement

Arne #bedrijfsmanagement #marketing bezocht Sporting Lokeren tijdens zijn verkoopsstage. Hij liep er keeper Barry Copa tegen het lijf. “Toen ik een foto vroeg, ging hij meteen akkoord.”

VOLG ODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 24

De meeste vakken worden in kleine groepen gegeven en op regelmatige tijdstippen organiseren we coachinggesprekken. Die aanpak zorgt ervoor dat je je meteen thuis voelt bij Odisee. In de feedbackgesprekken geven we je persoonlijk advies waarbij we rekening houden met je talenten. Verder zijn er voor verschillende vakken opdrachten en testen tijdens het jaar (permanente evaluatie). Aan de hand daarvan krijg je zicht op je groeiproces.

Geen economische voorkennis nodig Ook als je tijdens je middelbare studies geen economische vakken had, kun je zonder problemen starten met de opleiding Bedrijfsmanagement. Ongeacht welk traject of welke afstudeerrichting je kiest, je krijgt sowieso een brede economische en bedrijfskundige vorming. Ook talen, praktijkgerichtheid, persoonlijke accenten en doorstroommogelijkheden zijn vaste waarden in de opleiding Bedrijfsmanagement.

GA 100% VOOR JE TALENT! Talentcoachingsessies Tijdens de coachingsessies leer je je talenten kennen in verschillende workshops. Doorheen de opleidingsfases benoem je drie persoonlijke professionele talenten. Het is de taak van je stagementor om te bevestigen of de talenten die jij benoemd hebt, inderdaad je aangeboren sterktes zijn.

Talentgerichte feedback We leren je om die sterktes in te zetten, maar we vinden het ook belangrijk om je kritische en opbouwende feedback te geven wanneer dat nodig is.

Op die manier bouw je je professionele persoonlijkheid verder uit en ben je aan het einde van de rit klaar voor het bedrijfsleven.

Talentportfolio Via een competentieportfolio dat je per semester bijhoudt, sta je stil bij de ontplooiing van je talenten en competenties. Studeer je na drie jaar af, dan weet je perfect welke job je op het lijf geschreven is en binnen welke context je die job wilt uitoefenen. Een niet te onderschatten troef voor je toekomstige sollicitaties.


De opleiding Bedrijfsmanagement in één oogopslag

1276

STUDENTEN (toestand feb. 2021)

CAMPUSSEN IN

Aalst Brussel

Er is een goede ‘vibe’ in deze opleiding: er wordt hard gewerkt, maar het is steeds gezellig!”

232

STUDENTEN AALST (54,7% man - 45,3% vrouw)

1044

STUDENTEN BRUSSEL (62% man - 38% vrouw)

94,6%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN (bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

WAT VINDEN STUDENTEN? goed studiemateriaal

9,7/10

digitale leeromgeving die mijn leren ondersteunt

9,4/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

9,1/10

goed opgebouwd programma

8,8/10

kansen om internationale leerervaringen op te doen

8,8/10

duidelijke afspraken over evaluatie

8,8/10

studenten hebben een stem in de verdere ontwikkeling/verbetering van het onderwijs

8,8/10

gevarieerd aanbod aan werkvormen

8,6/10

betrokken begeleiding, aangepast aan mijn noden

8,6/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

8,5/10

(bron: alumnibevraging 2020) (bron: studentenbevraging 2021)

25


ACCOUNTING ADMINISTRATION

GRADUAAT IN

Accounting Administration

CAMPUS BRUSSEL

Heb je interesse in accountancy, fiscaliteit, ICT en recht? Ben je vooral op zoek naar een praktische opleiding en wil je liefst zo snel mogelijk het werkveld in om te leren? Dan is het graduaat in Accounting Administration beslist iets voor jou! Een graduaatsopleiding maakt deel uit van het hoger onderwijs en heeft een heel eigen profiel. De opleiding is erg praktijkgericht en slaat de brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding.

Leren op de werkvloer

Modeltraject

Tijdens je opleiding ligt de klemtoon op het werkplekleren: al doende leren op de werkplek (40 studiepunten). Werkplekleren gaat verder dan stage. Je past niet alleen toe wat je in de lessen leerde, maar je verruimt ook je kennis en vaardigheden door echt mee te draaien op de werkplek. Zo merk je al snel of het beroep je ligt en ben je meteen klaar om het beroep ook uit te oefenen wanneer je je graduaatsdiploma in handen hebt.

Het modeltraject is een voltijds opleidingstraject dat overdag plaats vindt. Het academiejaar is opgedeeld in kwartalen en per kwartaal wordt een beperkt aantal vakken aangeboden, wat de ‘studeerbaarheid’ van het programma verhoogt over 2 opleidingsjaren. Een eerste groep start in september, een tweede groep start in januari.

Twee trajecten

Dit traject richt zich vooral tot werkenden die bij hun eigen werkgever aan werkplekleren kunnen doen en daar dus de kans krijgen om een financiële functie uit te oefenen, al dan niet op de eigen dienst. Aan de hand van online studiemateriaal doorloop je de cursus terwijl je tijdens een aantal online contactmomenten dieper ingaat op de kern van de cursus, oefeningen en vragen van studenten. Bij onduidelijkheden kun je steeds terecht bij je docent, via mail of MS Teams. Je kunt ook altijd aansluiten bij (online) live lessen die overdag doorgaan. Het online-programma wordt

Binnen de graduaatsopleiding in Accounting Administration kun je kiezen tussen twee trajecten.

Online traject voor werkende studenten

gespreid over drie jaren.

26


Je programma De graduaatsopleiding in Accounting Administration omvat 120 studiepunten. Je volgt les bij Odisee op Campus Brussel. Het programma is opgebouwd volgens vier leerlijnen: bedrijfsbeleid, accountancy, fiscaliteit en praktijk.

je bedrijfservaring ben je onmiddellijk inzetbaar op de arbeidsmarkt. Je kunt aan de slag op de financiële dienst van een kmo of een (internationaal) bedrijf of in een boekhoud- of accountantskantoor. Ook een school, een profit- of non-profitorganisatie behoren tot de opties. Kortom, je kunt aan het werk in alle bedrijven en overheidsdiensten waar administratieve ondersteuning nodig is. Studeer je toch liever verder? Via een schakelprogramma van 90 studiepunten kun je de bachelor Accountancy-Fiscaliteit behalen.

Na je opleiding Je kunt een antwoord geven op courante boekhoudkundige vragen, je zorgt voor een relevante rapportering en maakt daarbij gebruik van de juiste digitale tools en systemen. Met deze kennis en al

Het boeiendste aan de opleiding is dat ze enorm praktijkgericht is. We gaan drie periodes van acht weken lang op de werkplek leren, in verschillende bedrijven. Dat is heel interessant. Het is een goede voorbereiding voor later, want zo weten we exact wat ons in onze toekomstige jobs te wachten staat. Asmaa Nour en Ikram Semmani Studenten Accounting Administration

CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Accounting Administration is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent: ☐ Ik ben administratief sterk. ☐ Ik ben een communicatieve teamspeler. ☐ Ik kan nauwkeurig werken. ☐ Ik heb interesse in accountancy, fiscaliteit, ICT en recht. ☐ Ik wil de geheimen van btw, personen - en vennootschapsbelasting kennen. ☐ Ik wil alles leren over het opmaken en inboeken van facturen en creditnota’s. ☐ Ik wil bankverrichtingen leren coderen en inboeken, en betalingen van klanten opvolgen.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over dit graduaat vind je op odisee.be/ accountingadministration.

27


ACCOUNTING ADMINISTRATION

CAMPUS BRUSSEL

Je programma De graduaatsopleiding in Accounting administration omvat 120 studiepunten. Je volgt les bij Odisee op Campus Brussel. Het programma is opgebouwd volgens vier leerlijnen: bedrijfsbeleid, accountancy, fiscaliteit en praktijk.

Na je opleiding Na je opleiding heb je inzicht in bedrijfsbeleid, accountancy en fiscaliteit. Je bent sterk in de praktijk en hebt bedrijfservaring. Je kunt een antwoord geven op courante boekhoudkundige vragen, je zorgt voor een relevante rapportering en maakt daarbij gebruik van de juiste digitale tools en systemen. Je bent direct inzetbaar op de arbeidsmarkt. Je kunt aan de slag op de financiële dienst van een KMO of (internationaal) bedrijf. Je kunt ook kiezen voor een boekhoud- of accountantskantoor, een school, een profit- of non-profitorganisatie. Je kunt ook aan het werk in alle bedrijven en overheidsdiensten waar administratieve ondersteuning nodig is.

Verder studeren Misschien heeft deze opleiding je zin en vertrouwen gegeven om verder te studeren. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vervolgtraject van 90 studiepunten en zo je bachelordiploma Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit behalen.

STUDIEPROGRAMMA ACCOUNTING ADMINISTRATION OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

Jaar 1

GEMEENSCHAPPELIJK GEDEELTE Algemeen boekhouden Computerboekhouden Vennootschapsboekhouden Bedrijfsorganisatie Recht: burgerlijk recht + ondernemingsrecht Recht: vennootschapsrecht + sociaal recht BTW ICT & organisatie POP en project Werkplekleren Keuzevak: ERP of vennootschapsrecht Budgetteren Financiële analyse Interne en externe procedures en deontologie Kostprijsberekening ICT en accounting Personenbelasting Vennootschapsbelasting Keuzevak

9 3 8 3 5 3 6 4 4 12 3

Semester 2

3 28 3 4 3 5 3 4 4 3

AANTAL STUDIEPUNTEN per jaar

Semester 1

Jaar 2

60

Semester 3

60

Semester 4

Bedrijfsbeleid Bedrijfsorganisatie, Recht, Kostenprijsberekening, ICT & Accountancy, Financiële analyse... Accountancy Algemeen boekhouden, Vennootschapsboekhouden, Computerboekhouden Fiscaliteit BTW, Personenbelasting, Vennootschapsbelasting Verbreding Communicatie, ICT, projecten

Verkennen van het werkveld en jezelf

Meedraaien Meedraaien Meedraaien in een financiële in een financiële in een financiële dienst of bij een dienst of bij een dienst of bij een boekhoud- of boekhoud- of boekhoud- of accountantskantoor accountantskantoor accountantskantoor

Via praktische oefeningen tijdens de opleiding verwerf je inzichten en vaardigheden die je in het bedrijf/organisatie verder ontplooit. Projecten linken de theorie nog meer met het praktijkgebeuren in het bedrijf/organisatie.

28


De opleiding Accounting Administration in één oogopslag

115

STUDENTEN (47,8% man - 52,2% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

CAMPUS IN

Brussel

WAT VINDEN STUDENTEN? voldoende theoretisch onderbouwd

10/10

betrokken begeleiding, aangepast aan mijn noden

10/10

digitale leeromgeving die mijn leren ondersteunt

10/10

Het is duidelijk dat jullie studenten op school een goede voorbereiding krijgen op het werkplekleren.”

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

10/10

goed studiemateriaal

9,5/10

gevarieerd aanbod aan werkvormen

9,5/10

kansen om voeling te krijgen met de beroepspraktijk

9,5/10

(bron: Fiches werkplekleren, firma PVH)

duidelijke afspraken over evaluatie

9,5/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

9,5/10

goed opgebouwd programma

8,9/10

(bron: studentenbevraging 2021)

29


FACILITY MANAGEMENT

Ben jij een rasechte organisator, die ervan houdt om alles tot in de puntjes te regelen? Misschien is een carrière als facility manager iets voor jou. Facility managers werken onder andere voor grote bedrijven, winkelketens, vakantieparken en culturele evenementen, om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes blijft lopen. Ze onderhandelen met honderden-een partijen, nemen strategische beslissingen en lossen problemen op een doordachte, duurzame manier op. Zin om die rol op jou te nemen? Dan is deze opleiding je op het lijf geschreven.

BACHELOR IN HET

Facility Management Facility managers coördineren alle ondersteunende diensten in grote organisaties. In een wereld waarin werknemers en klanten alsmaar meer comfort verwachten, de focus op duurzaamheid groeit en kosten dienen beperkt te worden, zijn zij onmisbaar.

Werkomgevingen managen Enerzijds ben je als facility manager verantwoordelijk voor alle diensten aan gebouwen waarin een werkactiviteit plaatsvindt. Je regelt bouw- en verbouwingswerken, onderhandelt over verlichting, verluchting en verwarming, zoekt de beste beveiligingspartner, zorgt dat het omliggend groen onderhouden wordt… Daarbij hou je steeds het ecologische aspect in het achterhoofd. Anderzijds regel je de diensten die bijdragen aan het comfort en welzijn van de mensen in je gebouw. Zo sluit je onder meer contracten met leveranciers van ergonomisch bureaumateriaal, denk je mee over mobiliteit en kies je de meest verantwoorde catering. Ook organisatie van evenementen maakt vaak deel uit van je gevarieerd takenpakket.

30

Enkel bij Odisee

Unieke opleiding De opleiding Facility Management is uniek in Vlaanderen. Je kunt ze enkel volgen bij Odisee in Gent. Als co-hogeschool zetten wij sterk in op co-creatie. Dat wil zeggen dat je jouw opleiding mee vormgeeft. Wij zorgen ervoor dat je een brede basiskennis verwerft van ruimte en infrastructuur, mensen en organisatie. Ook bieden wij je de nodige tools op vlak van ICT, management en communicatie om expert te worden in je vak. Via projecten, toegepast onderzoek, keuzevakken, stages en een bachelorproef bepaal jij vervolgens in welk domein jij je specialiseert.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Facility Management is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent

De brede waaier aan managementvakken spreekt mij erg aan. In Proces- en projectmanagement en in Humanresourcesmanagement leer je als toekomstige leidinggevende hoe je je medewerkers best begeleidt en motiveert. In Workplace management leer je dan weer werken met grondplannen en mogen we een aangename kantooromgeving uittekenen en inrichten. Creativiteit troef!

☐ Ik wil werken aan een aangename, gezonde en duurzame werkomgeving voor iedereen. ☐ Ik word getriggerd door uitdagingen van de toekomst zoals smart buildings, Internet of Things, klimaatverandering... ☐ Ik heb een positieve mindset: ik denk in oplossingen, niet in problemen. ☐ Ik ben een organisator in hart en nieren. ☐ Ik zoek een gevarieerde job met veel persoonlijk contact.

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de FM-community!

Meer info over Facility Management vind je op odisee.be/FM

Lilit Ghazaryan Studente Facility Management

31


FACILITY MANAGEMENT

Vakken in de kijker

Omdat je als facility manager van alle markten thuis moet zijn, wacht jou een gevarieerd opleidingsprogramma met veel aandacht voor theorie en praktijk.

Duurzaam huisvesten

Management

Vastgoed, Energietechnologie, Milieuen afvalmanagement... In deze vakken komen alle aspecten van huisvesting aan bod. Om gebouwen te kunnen inrichten, onderhouden en goede contracten af te sluiten met leveranciers moet je immers de juiste bagage hebben. Je maakt ook kennis met technologieën van de toekomst zoals smart buildings en Internet of Things.

Om je organisatie naar een hoger niveau te tillen heb je goede managementskills nodig. Vakken als MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), Financieel Management, Recht en Projectmanagement leren jou processen in kaart te brengen, investeringsanalyses te maken en doordachte beslissingen te nemen.

Hospitality

Een facility manager is een denker en doener met teamspirit. Want alleen kom je niet ver. Vaardigheden zoals presenteren, rapporteren, vergaderen, feedback geven helpen je om al je boodschappen overtuigend over te brengen en coachend leiding te geven.

Dankzij vakken als Catering management, Event management, Mobiliteit, Preventie, Bedrijfseerstehulp en Ergonomie ontdek je hoe je dienstverlening optimaliseert. Mensen zijn tenslotte de drijvende kracht achter elk bedrijf.

Communicatie

Stages en projecten Om je te laten kennismaken en netwerken met het werkveld, laten we verschillende gastsprekers aan het woord. Daarnaast werk je aan projecten, ga je op bedrijfsbezoeken en krijg je reële cases voorgeschoteld. Ten slotte duik je in de praktijk dankzij twee leerrijke stages.

Ik wil later geen standaard job waarbij je van 9 tot 5 achter een bureau zit. Daarom koos ik deze opleiding: het werk van een facility manager is zeer afwisselend, met veel sociaal contact. Omdat je tijdens de lessen vaak in aanraking komt met het werkveld via sprekers, bedrijfsbezoeken en stages weet je bovendien heel goed waar je later terechtkomt en blijf je gemotiveerd. Gilles Vanagtmael Student Facility Management 32


* Opgelet: vanaf academiejaar 22-23 wijzigt het curriculum. Zodra alle details bekend zijn, vind je de meest recente versie op odisee.be/fm.

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

STUDIEPROGRAMMA* FACILITY MANAGEMENT OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

Op de markt van Facility Management woedt een echte ‘war for talent’. Onze professionele bacheloropleiding van drie jaar garandeert een brede vorming mét jobgarantie! Tilly Baute Opleidingshoofd Facility Management Technologiecampus Gent tilly.baute@odisee.be

Afstandsonderwijs De opleiding Facility Management kun je ook in afstandsonderwijs volgen. Je geniet dan van een maximum aan flexibiliteit. Ideaal als je je studie met een job en je gezin wilt combineren. Meer info: www.odisee.be/fmopafstand

Unieke opleiding Facility Management is een unieke opleiding, je kunt ze aan geen enkele andere Vlaamse hogeschool volgen. Het overwegen waard, want na je studies heb je een uitzonderlijk diploma in handen.

DUURZAAM HUISVESTEN Vastgoed Vastgoedrecht Energietechnologie Workplace management Milieu- en afvalmanagement Preventiebeleid ICT & facility management HOSPITALITY Catering management Event management Housekeeping Bedrijfseerstehulp en ergonomie Toegepaste wetenschappen: chemie en biologie MANAGEMENT Bedrijfsorganisatie Bedrijfsstrategie en entrepreneurship Proces- en projectmanagement Facility management Economie Financieel management Marktonderzoek en analyse Humanresourcesmanagement Recht Sociaal en economisch recht Menswetenschappen Ethiek Bedrijfsethiek COMMUNICATIE Professioneel Nederlands Communication professionnelle Presentatietechnieken Business communication KEUZEVAK Opleidingsonderdeel gedoceerd in andere opleiding van Odisee Computer Aided Design (CAD) Project diensten STAGES EN PROJECTEN Toegepast onderzoek en project Verkenning werkveld Stage Bachelorproef AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

JAAR 1

JAAR 2

5

4

4 3

4

JAAR 3

3

4 3

4

4

3 5 3

6

3 3

3 4 3 3 3 3 4 3

4 4

3

4 3

3 3 3 3 3 3 3 3

3 3

3

6 6 22 8 60

60

60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat. 33


FACILITY MANAGEMENT

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Leren doe je niet alleen op de campus. Vanaf het eerste jaar staan verschillende bedrijfsbezoeken op het programma. Ook ga je op buitenlandse studiereis om je interculturele en communicatieve competenties bij te schaven. Dankzij projecten en stages perfectioneer je je managementvaardigheden en groei je uit tot een echte teamspeler. Te gast Verschillende docenten in de opleiding hebben jarenlange ervaring in het werkveld. Daarnaast komen gastsprekers in verschillende vakken vertellen over hun ervaringen op de werkvloer. Sommige van hen zijn oud-studenten. Ook ga je zelf op pad. Je krijgt een kijkje achter de facilityschermen bij o.a. Vooruit en North Sea Port. Je bezoekt de toonaangevende FM-beurs in Utrecht, het facilitair platform van AZ Nikolaas, de health care en horecabeurs. In je derde jaar ga je zelfs op driedaagse naar Amsterdam.

Opleidingshoofd Tilly Baute met enthousiaste laatstejaars op het nieuwjaarscongres van beroepsvereniging IFMA waar tweejaarlijks trendrapport uit de sector werd voorgesteld. #ingoodcompany

Met twee voeten in het werkveld In het tweede jaar van je opleiding staat een stage van negen weken op het programma. In het derde en laatste jaar loop je een specialisatiestage van 70 werkdagen. Daarvoor kun je kiezen uit

34

zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland… Maar ook in de rest van de wereld hebben we goede connecties, zodat een internationale stage zeker tot de mogelijkheden behoort.

Tijdens de driedaagse naar Amsterdam is er ook ruimte voor ontspanning #koningvoetbal

heel uiteenlopende stageplaatsen zoals Technopolis, DPG Media (Medialaan) Daikin Europe, Centerparcs, voetbalclub RSC Anderlecht of Stad Gent. Het is een optie om je bachelorproef aan je stage te koppelen. Zo onderzochten oud-studenten de mogelijkheden om voedselafval van Gentse scholen te verminderen, ze hielpen bedrijven over te schakelen naar duurzame fietsverplaatsingen, optimaliseerden vergaderlokalen om zittend gedrag te verminderen... De uitdagingen zijn eindeloos!

Inspirerende worktrip in samenwerking met de opleiding #facilitymanagement van de Hogeschool Rotterdam!

Naar het buitenland Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we bij Odisee samen met verschillende partners uit binnen- en buitenland. Zo kun je je laatste jaar in het Engels volgen aan de Duitse Fachhochschule van Mainz. En we stimuleren stages in het buitenland,

Kobie Steyaert finished her last year at the German Hochschule Mainz. “This extraordinary experience made me meet new friends from all over the world with unique cultures, different lifestyles. I discovered a lot about myself and came back home with a suitcase full of beautiful memories.”


FACILITY MANAGEMENT

Als facility manager kun je heel makkelijk switchen qua jobinhoud, omdat je in elk bedrijf terecht kunt. Groot of klein, in de verschillende facilitaire domeinen, er staat steeds een nieuwe uitdaging voor je klaar waarbij je zelf je verantwoordelijkheden kunt bepalen. Jessica Jaume Studente Facility Management

Samen met drie andere studenten organiseerde ik voor het vak Event management het alumni-event ‘25 jaar FM’. Op basis van een planning, draaiboek en begroting zorgden we onder andere voor catering, onthaal, inkleding en goodie bags. Het resultaat was een spectaculair en stijlvol netwerkevenement met meer dan 250 aanwezigen! We hebben hier veel uit geleerd én er vooral veel voldoening uit gehaald! Tyana Neerman Oud-studente Facility Management

35


FACILITY MANAGEMENT

IN THE PICTURE Technologiecampus Gent De Technologiecampus is een gezellige campus met veel groen en een bijzondere aandacht voor milieuzorg, geconcretiseerd via de deelname aan het Milieucharter. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. De Technologiecampus is gemakkelijk bereikbaar: de trams en bussen stoppen voor de campus en je kunt er gratis parkeren. Je hebt hier het gezelschap van 3500 medestudenten.

Het leven zoals het is Gemiddeld heb je 25 contacturen per week. Zo een contactmoment kan een les zijn (online of op de campus), een labo, een excursie of een overleg met een docent (FM-atelier). In het lesrooster vullen we de campusdagen zo kwalitatief mogelijk in en proberen we het aantal springuren te beperken. Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

8u15

On campus les

9u45

11u15

On campus les

FM-atelier

On campus les

FM-project

On campus les

Online les live Online les live

12u45

13u30

15u

16u30

Online les opname

Online les opname

On campus les

18u00

Eindelijk zon! @overleginopenlucht #facilitymanagement #technologiecampusgent

JAARPLANNING EERSTE JAAR In het eerste jaar volg je lessen en labo’s en worden er twee projecten gepland, één per semester. Via tussentijdse evaluatieen feedbackmomenten word je goed begeleid naar de examens in januari en juni. Het uitzicht vanuit ons teamlokaal #facilitymanagement

Studenten lanceerden een online FM studie-cafe en verwelkomen voor het eerst opnieuw studenten on campus! #fmcafe #fmcommunity 36

VOLG ODISEE EN FACILITY MANAGEMENT OP FACEBOOK EN INSTAGRAM VOOR MEER SFEERBEELDEN


NA JE DIPLOMA Na de opleiding Facility Management ben je als young professional klaar voor het echte werk. Door je brede kennis van je vakgebied vorm je een uitstekende partner voor de directie van je bedrijf, leveranciers en je team van facility-medewerkers.

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT? In vrijwel elke (middel)grote organisatie is er werk voor een facility manager. Je kunt dus terecht in veel verschillende branches. Ook bij de overheid, in de evenementenbranche en in productieomgevingen zijn er heel wat mogelijkheden. Als facility manager kun je de volgende rollen opnemen:

Facility contractmanager Veel bedrijven besteden taken als technisch onderhoud, ramenwas, groenbeheer, security en catering uit aan externe partners. Als facility contractmanager analyseer je de behoe¢en van je bedrijf, verken je de markt en onderhandel je met verschillende dienstverleners. Vervolgens begeleid je de selectieprocedure, sluit je de nodige contracten af en sta je in voor de opvolging en kwaliteit van de uitgevoerde werken.

Facility coördinator Andere organisaties laten ondersteunende werken deels intern uitvoeren door hun eigen gespecialiseerd personeel en deels door externe onder-

aannemers. In dat geval treed je op als facility coördinator. Je neemt een coachende en leidinggevende rol op en zorgt dat alle taken gebeuren volgens de vooropgestelde planning, timing, kwaliteit en budget. Ook kun je aan de slag bij een facility provider, die uiteenlopende diensten aanbiedt voor andere bedrijven. Ook dan ben je als facility coördinator verantwoordelijk voor de kwalitatieve uitvoering ervan.

Facility consultant Daarnaast kunnen bedrijven met facilitaire vraagstukken de hulp inroepen van een gespecialiseerd adviesbureau of dienstenleverancier. Zij staan dan in contact met een facility consultant. Als consultant help je jouw klant om tot een duurzame oplossing te komen voor zijn probleem. Een gevarieerde job, waarbij je bijvoorbeeld advies geeft over een nieuw concept voor de kantoorinrichting, meedenkt over investering in duurzame energiebronnen of assisteert bij de implementatie van een softwaresysteem voor facilitair beheer (FMIS).

Bedrijven zetten meer dan ooit in op sociaal contact, veiligheid en productiviteit op de werkplek. De expertise van facility managers en nieuwe technologie helpen hen daarbij.

VERDER STUDEREN Na je bachelor Facility Management kun je er ook voor kiezen om verder te studeren. Zo kun je nog een master behalen. Je volgt dan een opleiding van twee jaar: het eerste jaar een schakelprogramma, het tweede jaar de masteropleiding zelf. Denk bijvoorbeeld aan: • master in Organisatie en management • master in Bedrijfskunde • master in Communicatiewetenschappen • de Franstalige master Facility Management aan de Haute Ecole de la Province in Luik Naast masteropleidingen kun je ook een andere bacheloropleiding volgen. Voor de professionele bacheloropleiding Vastgoed heb je alvast een aantal vrijstellingen op zak. Of wil je graag een masteropleiding volgen in het buitenland? Dan zijn dit de mogelijkheden: • In Frankrijk: master Services généraux - Facility Management in Marne-La-Vallée (Université Paris-Est). • In Nederland: master of Facility Management in Deventer/Utrecht/Maastricht (ZUYD Hogeschool), in samenwerking met de University of Greenwich in Londen. • In Nederland: master in Facility Management in Den Haag (De Haagse Hogeschool).

De Tijd (30 maart 2021) 37


FACILITY MANAGEMENT

HULP OP MAAT

IN THE PICTURE

Tijdens een speeddate wisselen studenten #facilitymanagement stage-ervaringen uit. #odisee #technologiecampusgent

Trots op onze oud-studente Julie Braecke: ze wint de FM Award Thesis of the Year van de Belgische vakvereniging belfa!#facilityawards #belfa

Dikke proficiat aan de nieuwe lichting FM’ers! Veel succes in jullie verdere carrière! #facilitymanagement #odisee #technologiecampus #afgestudeerd #proclamatie

VOLG ODISEE FACILITY MANAGEMENT OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 38

Persoonlijke begeleiding

Een trajectbegeleider informeert, ondersteunt en adviseert je i.v.m. de samenstelling van jouw studieprogramma. Daarbij proberen we altijd rekening te houden met mogelijke nevenactiviteiten. Zo wordt je tijd efficiënt ingevuld en vergroot je je slaagkans. Wil jij je extra voorbereiden op de start van je opleiding? Schrijf je in voor een van onze instapcursussen om bepaalde leerstof op te frissen of specifieke vaardigheden bij te schaven. Je vindt hier meer info over op de website.

Loopt studeren voor jou niet van een leien dakje? Dan kun je gebruik maken van onze studiefaciliteiten. Studenten met een functiebeperking kunnen na overleg kiezen voor een aangepaste examenvorm. Maak snel een afspraak met de studiebegeleider om te kijken welke extra mogelijkheden we jou kunnen bieden om het studeren wat gemakkelijker te maken.

GA 100% VOOR JE TALENT! Door de vele contacten met het werkveld en je persoonlijke reflectie daarop vind jij je eigen weg in de facilitaire wereld. Voor een optimaal resultaat tijdens de projecten verdelen we de taken op basis van de Belbinrollen. Dat betekent dat we voluit voor een taakverdeling gaan die gebaseerd is op de individuele sterktes van elke student. Op die manier stellen we verschillende complementaire groepen samen waarin de talenten van de studenten evenwichtig verdeeld zijn. In het derde jaar proberen we de perfecte specialisatiestage voor

jou te vinden. We stellen je o.a. de volgende vragen: Wat doe je graag? Wat zijn jouw sterktes? Naar welk soort organisatie gaat je voorkeur? Kies je voor een zelfstandige stage of heb je liever nog wat persoonlijke begeleiding? Bij de effectieve bepaling van je stageplaats houden we zoveel mogelijk rekening met je voorkeuren. Ten slotte organiseren we een workshop sollicitatietraining die ervoor zorgt dat je vanuit je eigen sterktes op zoek kunt gaan naar een job die bij jouw ambities en persoonlijkheid past.


De opleiding Facility Management in één oogopslag

CAMPUS IN

Gent

150

STUDENTEN (54,0% man - 46,0% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

100%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN (bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

WAT VINDEN STUDENTEN? Facility management is een zeer breed vakgebied. Daarom is het erg belangrijk dat de opleiding FM de studenten breed vormt, zowel naar kennis als vaardigheden. Een goede FM’er is een zakmes: veel tools zodat je elk probleem kan aanpakken. Als je alleen een hamer hebt, is elk probleem een spijker.”

voldoende theoretisch onderbouwd

10/10

voldoende praktijkgericht

9,7/10

kansen om voeling te krijgen met de beroepspraktijk

9,7/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

9,7/10

duidelijke leerdoelen

9,4/10

duidelijke afspraken over evaluatie

9,4/10

gevarieerd aanbod aan werkvormen

9,1/10

kansen om internationale leerervaringen op te doen

9,1/10

betrokken begeleiding, aangepast aan mijn noden

9,1/10

(Wouter Ommeslag, directeur Facilicom Solutions)

digitale leeromgeving die mijn leren ondersteunt

9,1/10

(bron: studentenbevraging 2021)

39


ORGANISATIE EN MANAGEMENT

Zitten communiceren en organiseren je in het bloed? Heb je een brede interesse? Wil je betrokken zijn bij de werking van een organisatie? Dan is Organisatie en Management iets voor jou. Ontdek bovendien welke sector of afdeling het beste bij jou past: marketing, human resources, de gezondheidssector en nog zoveel meer.

BACHELOR IN

Organisatie en Management Afgestudeerde bachelors in Organisatie en Management (vroeger: Officemanagement) behoren tot de best geïnformeerde medewerkers van een bedrijf omdat ze dagelijks in contact staan met collega’s, klanten en bezoekers. Ze communiceren vlot in verschillende talen, sturen projecten aan, beheren de agenda en organiseren vergaderingen, reizen of kleine en grote evenementen. Als co-managers spelen ze een centrale rol in het dagelijkse reilen en zeilen op de werkvloer. Dankzij hen haalt het team de doelstellingen of kan een manager zich optimaal op het beleid focussen.

Onmisbaar in elke organisatie Organisatie en Management is opgebouwd rond de vier rollen die je later vervult in een organisatie: co-manager, communicator, informatiebeheerder en organisator. Als starter met die competenties wordt de rode loper voor jou overal uitgerold, ongeacht de grootte van de organisatie of de sector. Als bachelor in Organisatie en Management word je opgeleid tot een veelzijdige duizendpoot en jobs met veel afwisseling. De ene dag organiseer je een internationale videoconferentie, de volgende dag verbaas je je collega’s met een bedrijfsevenement. Afwisseling troef! 40

Jouw talent telt Tijdens je opleiding ontdek je stap voor stap waar je sterk in bent. Ben je een organisatietalent en neem je gemakkelijk initiatief? Leg je vlot contacten of blijf je liever op de achtergrond? Communiceer je helder en aantrekkelijk of werk je liever planningen uit? Via keuzemodules, projecten, stages en buitenlandse ervaringen, vind je je eigen interesses. Want wie z’n sterke punten kent, vindt sneller de perfecte loopbaan.

In Brussel en Aalst De opleiding Organisatie en Management volg je bij Odisee in Brussel of Aalst. Heb je interesse in de medische en farmaceutische sector? Dan kies je in Aalst voor de afstudeerrichting Health Care Management.

Blended onderwijs Je docenten hertekenden recent de lessen, zodat het dagonderwijs nu bestaat uit een mix van lessen op afstand en vakken op de campus. Samen met jou zoeken we voortdurend naar onderwijsvormen die aansluiten bij ieders leerstijl.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Organisatie en Management is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent ☐ Ik hou van talen leren, communiceren en onderhandelen. ☐ Ik kan goed plannen en organiseren. ☐ Ik werk graag aan de computer. ☐ Ik wil later werken in een kleine of grote organisatie al dan niet met internationale uitstraling. ☐ Ik heb interesse in de medische of farmaceutische sector (voor de afstudeerrichting Health care management).

Mijn droomjob is om als zelfstandige een marketingteam te begeleiden. Organisatie en Management is een uitstekende voorbereiding, omdat je doorheen de opleiding niet alleen cursussen leert, maar ook nuttige vaardigheden versterkt zoals communicatie, organisatie en time management. Chloé De Cuyper Studente Organisatie en Management

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over Organisatie en Management vind je op odisee.be/OM

41


ORGANISATIE EN MANAGEMENT AFSTUDEERRICHTING BUSINESS & LANGUAGES

AFSTUDEERRICHTING

Business & Languages

CAMPUS BRUSSEL

STUDIEPROGRAMMA BUSINESS & LANGUAGES OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN MEERTALIGE COMMUNICATIE Communicatietraining Nederlands Bedrijfscommunicatie & PR Communicatietraining Frans Communicatietraining Engels Intercultural communication Bedrijfsvertaling INFORMATIEMANAGEMENT Inleiding in ICT Rekenbladtoepassingen Tekstverwerking Onderzoeksvaardigheden Business applications Contentmanagement ORGANISATIE Business processes Project- & eventmanagement Internationaal project: organisatie en deelname buitenlandse studiereis Internationaal project: project intercultural briefing CO-MANAGEMENT Economie Instellingen en recht Handels- & financiële technieken Bedrijfsorganisatie Marketing & HRM Bedrijfsethiek Project bedrijfscommunicatie & multimedia Bachelorproef Werkveldervaring & POP Stage: binnen- of buitenland Portfolio & POP KEUZEMODULES Derde vreemde taal (Duits/Spaans) Academische mobiliteit HRM Digital marketing & sales International business orientation & IT Communicatie & marketingbeleid AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR 42

JAAR 1

JAAR 2

JAAR 3

5 6 6 3

3 3

7 8 8

6 3 3 3

3 4 3 3 3

Tijdens de stages leer je niet alleen het werkveld beter kennen, maar krijg je ook inzicht in je talenten en je rol als teamspeler. Veronique Graind’Orge

3 5

Opleidingshoofd Organisatie en Management, Campus Brussel veronique.graindorge@odisee.be

2 2 3 3 3 3 3

Hoger afstandsonderwijs 3 6 7

7

9 20 3

6

6 6 6 6

3 3 6 6 6

60

60

60

Op Campus Aalst wordt Organisatie en Management ook aangeboden via hoger afstandsonderwijs (HAO). Dat is een systeem van begeleide zelfstudie. Aan de hand van studiemateriaal bereid je je zelfstandig voor op de examens. HAO wil vooral tegemoetkomen aan de behoeften van wie een job wil combineren met studeren. Het einddoel is hetzelfde als dat van onze bacheloropleiding in dagonderwijs, enkel de weg ernaartoe verschilt. Meer info: www.odisee. be/omopafstand


Vakken in de kijker Communicatie en talen

CAMPUS AALST

STUDIEPROGRAMMA BUSINESS & LANGUAGES OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN MEERTALIGE COMMUNICATIE Communicatietraining Nederlands Communicatietraining Frans Communicatietraining Engels Internationalisering@home INFORMATIEMANAGEMENT Inleiding in ICT Rekenbladtoepassingen Tekstverwerking Digitaal publiceren Business applications ORGANISATIE Business processes Project- en eventmanagement CO-MANAGEMENT Economie Instellingen en recht Handels- en financiële technieken Bedrijfsorganisatie Marketing en HRM Onderzoeksvaardigheden Beroepsethiek Eindproject Bachelorproef Werkveldervaring en POP Stage: binnen- of buitenland Portfolio en POP KEUZETRAJECTEN Derde en vierde vreemde taal (Duits/Spaans) Academische mobiliteit HRM Sales AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

JAAR 1 6 8 8

3 3 3

JAAR 2

JAAR 3

8 7 3

6 6

Informatiemanagement 3 4 3 3 3 5

3 3 3 4 3

Natuurlijk word je een Excel- en Wordexpert, maar daar stopt het uiteraard niet. Je leert ook werken met InDesign. In een vak als Business applications raak je vertrouwd met alle apps en tools die in de bedrijfswereld van pas komen. Na drie jaar heeft het internet geen geheimen meer voor jou.

Project- en eventmanagement

3 3 6 7 7

In de opleiding Organisatie en Management bouwen we verder op je (basis) kennis Frans en Engels, maar we geven je ook de kans om te proeven van Spaans of Duits. Stap voor stap krijg je de belangrijkste communicatietechnieken onder de knie: telefoneren, vergaderen, onderhandelen, notuleren, vertalen en rapporteren.

9 20 3

6

6 6 6 6

3 3 3 3

60

60

60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Bij de vakken Project- en eventmanagement organiseer je zelf een event van A tot Z, van het concept tot de evaluatie achteraf. Dat kan een fietstocht zijn, maar ook een bouwbeurs, een congres, een vrijwilligersfeest of zelfs een medisch symposium.

Werkveldervaring & POP Bij deze opleidingsonderdelen leer je niet alleen het werkveld beter kennen, maar krijg je ook inzicht in je talenten en je rol als teamspeler. We kiezen bewust voor praktische werkvormen die van jou een gegeerde werkkracht maken.

Management In vakken zoals Economie, Recht, Marketing, HRM en Bedrijfsorganisatie leiden we je op tot een échte co-manager. We zorgen ervoor dat je het beleid van een bedrijf begrijpt en in staat bent als manager te functioneren, op alle niveaus in de bedrijfswereld. 43


ORGANISATIE EN MANAGEMENT AFSTUDEERRICHTING HEALTH CARE MANAGEMENT

Je weet van aanpakken en organiseren is echt wel jouw ding, maar het liefst van al zou je later in een medische of farmaceutische omgeving werken? Dan hoef je niet verder te zoeken.

AFSTUDEERRICHTING

Health Care Management

Een health care manager is een professional die zijn/haar mannetje kan staan als clinical trial assistant, health care datamanager of medical management assistant. Drie uitdagende functies waarin je zorg- en onderzoeksprocessen verfijnt, stroomlijnt en efficiënter maakt.

Polyvalente opleiding Je bouwt stap voor stap de nodige medische kennis op voor het beroep. Voorkennis van Latijn of medische terminologie heb je niet nodig. Gaandeweg leer je medische attesten, verslagen en brieven te begrijpen en patiënten doeltreffend in te lichten over onderzoeken en raadgevingen van de arts. Via herkenbare situaties oefen je de specifieke communicatie waarmee je later te maken krijgt. Je verwerft ook een praktische gebruikskennis van het Frans en Engels.

44

Eigen accenten Typisch voor de medische sector is het contact met patiënten en de medische administratie. Aan de hand van bedrijfsbezoeken, opdrachten en groepswerken raak je vertrouwd met alle beroepsmogelijkheden. In het tweede jaar ga je 4 weken op stage in het ziekenhuis én 4 weken in een medisch-administratieve setting naar keuze. Van tandarts- tot dierenartsenpraktijk over ziekenfonds tot medisch team van een grote sportploeg. Zet jouw talent in, in de context die jou uitdaagt.

Internationaal uniek profiel Een health care manager is een gezocht en gegeerd profiel. Dat merken we zelfs bij onze internationale partners. De combinatie van de degelijke medische opleiding met een sterke administratieve component is uniek. Onze studenten zijn startklaar voor een stage in een clinical research facility.

Tijdens de opleiding dompelen we je ook onder in de wondere wereld van anatomie en ziekteleer. Machteld Van den Bogaerd

Opleidingshoofd Organisatie en Management, Campus Aalst machteld.vandenbogaerd@odisee.be


Vakken in de kijker

CAMPUS AALST

Medische terminologie

STUDIEPROGRAMMA HEALTH CARE MANAGEMENT OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN MEERTALIGE COMMUNICATIE Communicatietraining Nederlands Communicatietraining Frans Communicatietraining Engels Internationalisering@home INFORMATIEMANAGEMENT Inleiding in ICT Rekenbladtoepassingen Tekstverwerking E-Health Health care data management MEDISCHE VORMING Medische terminologie Anatomie en pathologie Gezondheidspsychologie Farma en clinical trials Health care office 4.0 Medical devices Keuzevak: Medische registratie of academische mobiliteit ORGANISATIE Structuur en organisatie van de gezondheidszorg Business Processes Project- en eventmanagement CO-MANAGEMENT Bedrijfsorganisatie Economie Handels- en financiële technieken Onderzoeksvaardigheden Beroepsethiek HCM-project Portfolio en POP Werkveldervaring en POP Bachelorproef Stage: binnen- of buitenland AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

JAAR 1 6 8 8

3 3 3

JAAR 2

JAAR 3

6 6 3

3 3

Anatomie en pathologie 3 4 3 3

3 6

3 3 3 3

3

3 3 3 5 4 3 3 3 3 6 3 9 7 20 60

60

Als Health care manager kom je naast je administratieve taken in contact met medisch jargon. Tijdens de opleiding dompelen we je dan ook onder in de wondere wereld van anatomie en ziekteleer.

Health care data management en e-Health 6 3

7

In dit vak leer je correct medisch taalgebruik te hanteren. Zo kun je je later op de werkvloer professioneel uitdrukken en in overleg gaan met medisch personeel, patiënten, klanten en leveranciers binnen de medische sector.

60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Ken je activity trackers? Dat zijn apparatjes die o.a. je dagelijks stappentotaal, hartslag en aantal verbrande calorieën bijhouden. De gegevens van zulke apparaten zullen in de toekomst bijdragen tot ieders gezondheid. Handig, maar voor het zover is, moeten die data eerst op een beveiligde manier verwerkt en geanalyseerd worden. Een uitdaging voor toekomstige health care managers.

Farma en clinical trials

UNIEK

Een uniek vak speciaal voor studenten die verder willen in de uitdagende sector van de geneesmiddelenindustrie. We ontwikkelden Farma en clinical trials in samenwerking met (internationale) experten uit het werkveld. Het vak geeft je de kans om alle competenties te ontwikkelen die je nodig hebt om als clinical trial assistant te starten.

45


ORGANISATIE EN MANAGEMENT

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Ook buiten de les krijg je stevige trainingen. Via contacten met uitwisselingsstudenten, bedrijfsbezoeken en een buitenlandse studiereis krijg je de kans om je talenkennis en je interculturele en communicatieve competenties bij te schaven. Zo verfijn je je managementvaardigheden en groei je uit tot een echte teamspeler. Want ook teamwerk en conflicthantering maken deel uit van je opleiding.

Leren in de praktijk: stages en bedrijfsbezoeken

Careers, Randstad) om studenten actief te betrekken bij het werkveld.

Al in het eerste jaar verken je het werkveld tijdens een sociale stage (Aalst) of een kijkstage (Brussel). In het tweede jaar ga je zeven tot acht weken zelf aan de slag in een bedrijf. Het derde jaar sluit je af met een stage van vijftien weken.

Vreemdgaan

Daarnaast leer je events plannen, organiseren en uitvoeren. Dit kan gaan van een fietstocht, een bouwbeurs, een duurzaamheidscongres, een vrijwilligersfeest tot een medisch symposium of een studiereis. Om je zo actief mogelijk te betrekken bij het werkveld, worden op regelmatige basis bedrijfsbezoeken bij partnerorganisaties georganiseerd.

Full house in London School of Economics met studenten Bedrijfsmanagement en Organisatie en Management.

Bekende partners uit het werkveld Business & Languages: Coca-Cola, Procter & Gamble, EY, Jan De Nul, BSH (Bosch, Siemens), Daikin, AMAB, BMAergonomics, Stibbe en SdWorx.

Odisee zet talrijke projecten op met andere nationale en internationale onderwijsinstellingen. Internationalisering@ home (Campus Aalst) is een internationaal project in samenwerking met de Haute Ecole de la Province de Namur. En Campus Brussel staat bekend voor verschillende internationale projecten waaraan studenten van partnerhogescholen deelnemen. Zo organiseren we het vak Event management samen met de Franstalige Haute Ecole Galilée (Ecsedi) en Internationale projecten met de Duitse Technische Hochschule Brandenburg. Bovendien kun je als Odisee-student Engelstalige keuzevakken volgen uit ons internationaal programma voor Erasmus-studenten.

Health Care Management: Movianto, Neutraal Ziekenfonds, D.R.U.G. Gent, het Daenshuis, OLV en UZ Brussel, Wit-Gele Kruis, CRI Gent, Remedus, HDMP Anderlecht, Pharmabedrijven, Valesta en Synteract (in functie van een attest Clinoconsult).

Stefan Ghysels liep stage bij Tech Data.

46

Odisee werkt ook samen met verschillende rekruteringsexperts en professionele carrièreplanners (zoals Bright Plus, Robert Half (Office Team), Excel

Studente Inia krijgt haar afscheidsgeschenk na een schitterende stage in The Fortis Hospitals in Punjab (India).


ORGANISATIE EN MANAGEMENT

Op bedrijfsbezoek met studenten Organisatie en Management #Odisee #BXL bij Mulder International Foods in #Roeselare. Topbedrijf!

Maar ook binnen Odisee kijken we verder dan de eigen opleiding. Voor de afstudeerrichting Health Care Management wordt samengewerkt met andere opleidingen uit het studiegebied gezondheidszorg voor een aantal vakken en opdrachten.

Lean management training Als je afstudeert, ben je een kei in het implementeren van verbeterprocessen in een organisatie. Afhankelijk van je afstudeerrichting ligt de focus op de organisatorische context (Business & Languages) of op de medische context (Health Care Management).

Stage! Wat een ervaring! #healthcaremanagement #sport #RSCAnderlecht #datamanagement #Odisee #Aalst

47


ORGANISATIE EN MANAGEMENT

IN THE PICTURE Campus Brussel Kies je voor Brussel als studentenstad, dan ga je voor een spannende mix tussen bedrijvigheid en ontspanning. En qua bedrijven zit het in onze hoofdstad wel snor. Campus Brussel ligt op wandelafstand van trein, bus en metro. Op en rond de campus zijn er heel wat plaatsen waar je een broodje of snack kunt vinden. En tegelijkertijd kun je ook je talen oefenen.

Het leven zoals het is Zo kan je week als student Business & Languages eruit zien: Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Communicatietraining Frans

Economie

Frans

Engels

Team & project

Inleiding marketing

Handelstechnieken

Engels

ICT

Oefeningen Frans

Communicatietraining Duits of Spaans

Inleiding in HRM

Nederlands

Project

Rekenbladtoepassingen

Rekenbladtoepassingen

Project

Campus Aalst Aalst is een charmante en gezellige studentenstad. De stad telt verschillende studentenclubs en er is een ruim aanbod aan koten. Voor vele studenten is Odisee in Aalst ook de hogeschool vlak bij huis. Op deze groene campus valt altijd wat te beleven. Ook als je houdt van muziek, theater, film, stand-upcomedy – zeg maar cultuur in al haar vormen – dan zit je hier goed. De campus ligt bovendien op fietsafstand van een totaal nieuw sportcomplex.

Zo kan je week als student Health Care Management eruit zien: Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Frans

Economie

Frans

Engels

Team & project

Anatomie

Handelstechnieken

Engels

ICT

Oefeningen Frans

Nederlands

Bezoek OLV

Rekenbladtoepassingen

Pahtologie Rekenbladtoepassingen

Bezoek OLV

VOLLE BAK VANAF HET EERSTE JAAR

Wie beweert er dat vergaderen niet aangenaam kan zijn? #odisee #asr #studentenraad #ikooklid #instyle #pizza

48

Ongeveer in het midden van de semesters is er een lesvrije week: de herfstvakantie en de krokusvakantie. In november en in maart vervangen we een week les door andere groepsactiviteiten zoals een realistische casus, een bedrijfsspel, bedrijfsbezoeken of gesprekken met oud-studenten. Als student kies je zelf wanneer je in het eerste jaar vier halve dagen kijkstage loopt (Brussel) of een sociale stage doet (Aalst).


NA JE DIPLOMA

3 ALUMNI AAN HET WOORD

Onze alumni Organisatie en Management weten álles over organiseren en plannen. Interesse? Nog even kiezen uit onze twee afstudeerrichtingen: Business & Languages en Health Care Management.

Of ze nu kozen voor Business & Languages of voor Health Care Management, in hun huidige jobs gaan onze alumni boeiende uitdagingen aan.

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT? Als afgestudeerde bachelor Organisatie en Management kun je in heel veel sectoren terecht, van administratie, over sales, human resources, aankoop, toerisme tot de culturele sector... Als health care manager kun je terecht in ziekenhuizen, huisartspraktijken, farmabedrijven, arbeidsgeneeskundige diensten, diensten hospitalisatieverzekering in de banksector, tandartspraktijken, wijkgezondheidscentra, dierenartspraktijken, medische vertegenwoordiging.

JE KUNT AAN DE SLAG ALS: Office manager, executive assistant, customer service officer, commercieel bediende, sales support, HR-medewerker, recruitment officer, accountmanager, conversation manager, proces analyst, projectmanager, praktijkassistent, health care manager, clinical trial assistant, medische registratiemedewerker, ziekenfonds dossierbeheerder, co-manager van een medisch directeur...

VERDER STUDEREN Een schakelprogramma naar een academische master • Talen: meertalige communicatie, vertalen, tolken, journalistiek, communicatiewetenschappen, bedrijfscommunicatie, taal- en letterkunde, meertalige professionele communicatie • Economie: handelswetenschappen, informatiemanagement, bedrijfskunde • Zorg: management en beleid van de gezondheidszorg

Een postgraduaat • • • •

Sales Management Humanresourcesmanagement Digitale Marketing Zorgmanagement

De specifieke lerarenopleiding (SLO)

Wist je dat 93,1% van de afgestudeerden na 1 jaar aan het werk is?

Met het gevarieerde pakket vol interessante vakken stoomde de opleiding me echt klaar voor de arbeidsmarkt. Bij Odisee voelde ik me gesteund om mijn dromen na te jagen en mijn horizon te verbreden. Ik werkte aan mijn communicatieve vaardigheden, leerde in team werken en problemen oplossen. Ik ging zelfs op uitwisseling naar Boston en op stage in Dubai! Alles wat ik leerde bij Odisee komt nu goed van pas in mijn huidige job. Ines Benhomaid Experience center moderator bij SAP

Een internationale context trok me altijd al aan. Na een toffe en leerrijke stage bij Janssen Pharmaceutica werd het ook mijn professionele thuis. Een master vulde mijn bacheloropleiding mooi aan waardoor ik een mooi carrièrepad bewandelde. Vanuit mijn expertise en passie werk ik nu ook mee aan jullie futureproof Health care management curriculum! Tine D’Hondt Global trial manager bij Janssen Pharmaceutica

In het begin wist ik nog niet zeker welke professionele richting ik uit wou na mijn bacheloropleiding. Maar dankzij de diversiteit aan lessen kon ik doorheen de opleiding de knoop doorhakken. Zo koos ik voor een stage bij Proximus IT, waar mij uiteindelijk een contract als recruiter werd aangeboden. Anis Ajari Recruiter bij Proximus 49


ORGANISATIE EN MANAGEMENT

HULP OP MAAT

IN THE PICTURE

Persoonlijke begeleiding

Bij Odisee ben je geen nummer. We houden de groepen bewust klein zodat het contact tussen docenten en studenten laagdrempelig blijft. Daarnaast zetten we ook in op persoonlijke begeleiding.

Onze studenten Organisatie en Management verzorgden het onthaal tijdens Museum Night Fever.

Dat doen we aan de hand van: • Permanente evaluatiemomenten • Kennismakingsactiviteiten en coachingsessies voor eerstejaars • POP-sessies en feedbackgesprekken met persoonlijk advies • Bedrijfsbezoeken • Sollicitatietraining • Persoonlijke stagebegeleiding

GA 100% VOOR JE TALENT!

Jasmien #healthcaremanagement deed een stage van 6 weken bij vzw De Bolster. Ze kon altijd rekenen op haar mentoren Griet en Lut.

Tweedejaars staan klaar om op stage te gaan! Veel succes bij BSH, BEOBank, Randstad, Bright Plus, de Vlaamse overheid, 11.11.11, Allen & Overy en vele andere interessante stageplaatsen!

VOLG ODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 50

We begeleiden je 100% op je weg naar zelfkennis. Samen met je docenten en je medestudenten ontdek jij waar je sterk in bent. Verder brengen we je ook in contact met oud-studenten. Zo krijgt je toekomst geleidelijk vorm. Bij Odisee start jouw groeiproces en voor je het beseft, stijg je boven jezelf uit.

Via het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) leren studenten hun eigen talenten en sterktes te benoemen. In de POP-sessies staan we stil bij de ‘lessons learnt’. Met die werkwijze ontdekken we welke job en welke context optimaal aansluiten bij het profiel van een bepaalde student. We ontwikkelden zelfs een set talentenkaarten waarbij talenten gelinkt worden aan competenties die in de opleiding aan bod komen.


De opleiding Organisatie & Management in één oogopslag

93,1%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN

313

STUDENTEN (toestand 1 febr. 2021)

174

STUDENTEN AALST (9,8% man - 90,2% vrouw)

139

STUDENTEN BRUSSEL (18,7% man - 81,3% vrouw)

(bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

CAMPUSSEN IN

Aalst Brussel

De begeleiding en goesting in lesgeven van vele docenten werkt erg motiverend.” (bron: alumnibevraging 2020)

WAT VINDEN STUDENTEN? kansen om voeling te krijgen met de beroepspraktijk

8,8/10

digitale leeromgeving die mijn leren ondersteunt

8,8/10

goed studiemateriaal

8,4/10

kansen om internationale leerervaringen op te doen

8,4/10

correcte studiebelasting

8,3/10

gevarieerd aanbod aan werkvormen

8,3/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

8,3/10

evaluatievormen die me toelaten om te tonen wat ik kan

7,9/10

goed opgebouwd programma

7,8/10

studenten hebben een stem in de verdere ontwikkeling/verbetering van het onderwijs

7,8/10

(bron: studentenbevraging 2021) 51


MARKETING- EN COMMUNICATIESUPPORT

GRADUAAT in

CAMPUS BRUSSEL

Marketing- en communicatiesupport Wil je aan de slag op een marketing- of communicatieafdeling? Ben je vooral op zoek naar een praktische opleiding en wil je liefst zo snel mogelijk het werkveld in om te leren? Dan is het graduaat Marketing- en communicatiesupport echt iets voor jou! Omdat een graduaatsopleiding zo praktijkgericht is, heeft het een uniek karakter binnen het hoger onderwijs. Het is een brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding en maakt volwaardig deel uit van het hoger onderwijs. De opleiding Marketing- en communicatiesupport stoomt jou op twee jaar tijd klaar voor een job in de marketing- en communicatiesector. Je kunt kiezen voor dagonderwijs of een avond-/zaterdagtraject.

Wat leer je? Je lessen bestaan vooral uit practica en werkcolleges. Als je afstudeert bij Odisee, kun je er als gegradueerde in de Marketing- en communicatiesupport op rekenen dat je heel diverse taken aankunt. •

• • • •

• •

Je ondersteunt de interne én externe communicatie en marketing van grote en kleine organisaties. Je ondersteunt vlot en proactief marketingen communicatiecampagnes. Je communiceert perfect in de digitale wereld. Je werkt mee aan projecten en plant evenementen als geen ander. Je schudt de juiste copy uit je pen/klavier voor elk doel en elke doelgroep, in het Nederlands, Frans en Engels. Je bewerkt beelden en maakt allerlei communicatie-, marketing- en promotiemateriaal met behulp van Photoshop, Illustrator en InDesign. MS Word, PowerPoint, Teams en Outlook hebben geen geheimen voor jou. Je leert samenwerken en wordt helemaal klaargestoomd voor de bedrijfswereld.

Elk semester wordt opgedeeld in twee kwartalen van zeven weken. Dat zorgt voor focus en houdt de hoeveelheid leerstof beperkt. In de achtste week volgen evaluatiemomenten.

52


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Marketing- en communicatiesupport is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent:

Het graduaat is heel praktijkgericht: in je eerste jaar ga je al een hele periode werkplekleren, in het tweede jaar zijn er zelfs twee periodes werkplekleren. Zo pas je de theorie meteen toe op de werkvloer. En je wordt constant opgevolgd door je coach: een grote meerwaarde, want het vergroot je kans om te slagen. Jasmina Boufdan

Studente Marketing- en communicatiesupport Afstudeerrichting Marketingsupport

☐ Ik hou van afwisseling en al doende leer ik het best. ☐ Ik vind het boeiend om mee te werken aan campagnes. ☐ Ik kan vlot overweg met pen en computer. ☐ Ik leg snel contact met anderen. ☐ Communiceren zit me in het bloed. ☐ Ik ben creatief en zoek graag naar oplossingen. ☐ Ik werk graag projecten en acties uit, volg ze mee op en evalueer ze achteraf. ☐ Ik heb oog voor detail en verzorg de opmaak van diverse communicatiemiddelen. ☐ Mijn interesse voor technologie helpt me bij de ontwikkeling van marketing- of communicatietools. ☐ Nieuwe trends in marketing en social media boeien mij. ☐ Mijn talenkennis helpt mij bij het netwerken en het ondersteunen van interne en externe klanten.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over dit graduaat vind je op odisee.be/ marcomsupport.

53


MARKETING- EN COMMUNICATIESUPPORT

CAMPUS BRUSSEL

Leren op de werkvloer Tijdens je opleiding ligt de klemtoon op al doende leren. Daarom ga je al vanaf het tweede semester van je eerste jaar naar een werkplek. Dat kun je vergelijken met een stage, maar dan nog intenser: je past je kennis uit de lessen toe en draait echt mee op de werkvloer. Daarom bereiden we je in het eerste semester goed voor: je ontmoet gastsprekers en bezoekt bedrijven. Bij een ‘oefenfirma’ werk je mee aan marketing- en communicatieactiviteiten en verken je de markt. Zo ontdek je welke professionele attitude werkgevers van je verwachten en leer je probleemoplossend en (pro)actief handelen.

STUDIEPROGRAMMA MARKETING- EN COMMUNICATIESUPPORT OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN GEMEENSCHAPPELIJK GEDEELTE Dienstondersteuner Initiatie marketing en communicatie Marketing- en communicatiestrategie IT-skills: MS Office IT-skills: visuals (Photoshop, Illustrator, InDesign) Digitale marketing en sociale media Verdieping IT-skills Integratie digitale marketing & IT-skills Communicator Communicatietechnieken - Nederlands Communicatietechnieken - Frans Communicatietechnieken - Engels Communicatietechnieken in 3 talen: integratie Kwaliteitsbewaker Professioneel leren en werken Co-organisator Event & project Afstudeerrichting Marketingsupport Verdieping marketingstrategie Sales- en accountsupport Afstudeerproject marketing Afstudeerrichting Communicatiesupport Verdieping communicatiestrategie Kernachtig schrijven & contentcreatie Afstudeerproject communicatie AANTAL STUDIEPUNTEN per semester

54

Jaar 1 Jaar 2 Sem 1 Sem 2 Sem 1 Sem 2

5 5 4 4

3 5 5 5

3 3 3

3 3 3

3 3 3 6

5

5

5

6

3 5 3

5 3 32

28

30

6

5 8

5 8 30


MARKETING- EN COMMUNICATIESUPPORT

Twee afstudeerrichtingen In het eerste jaar krijgen jij en je medestudenten dezelfde leerstof. Daarna kies je in het tweede jaar voor een specifieke afstudeerrichting: Marketingsupport of Communicatiesupport

Afstudeerrichting Marketingsupport

Afstudeerrichting Communicatiesupport

Naast algemene vakken vergaar je hier bakken vakspecifieke kennis zoals marketingplanning, sales-en accountsupport. Ook op de werkplek en in je afstudeerproject ligt de focus op marketing. Als marketingmedewerker word je een klantgerichte en commerciële teamspeler die ondersteuning biedt bij het opzetten van campagnes, events en de promotie van producten en/of diensten. Het internet en alle social media-kanalen worden jouw vertrouwd werkterrein. Je beheerst de belangrijkste tools voor digitale marketing en marketingcommunicatie.

Communicatieplanning, kernachtig schrijven en contentcreatie zijn vakken die jouw communicatietechnieken naar een hoger niveau zullen tillen. Daarnaast krijg je ook algemene vakken. Ook op de werkplek en in je afstudeerproject ligt de focus op communicatie. Als communicatiemedewerker heb je een vlotte pen en goede talenkennis. Je ondersteunt de interne communicatie tussen diensten of de externe communicatie van projecten en events, zowel mondeling, schriftelijk als digitaal. Tijdens je opleiding leer je contacten leggen, interne en externe relaties onderhouden en doelgroepgericht communiceren.

Dagtraject

Avond/zaterdagtraject

Het dagtraject omvat 120 studiepunten, gespreid over twee academiejaren. Je volgt dan twee dagen per week les.

Ook het avondtraject omvat 120 studiepunten, gespreid over twee jaar of op een ander tempo als jij dat wenst. In het standaardprogramma volg je twee avonden per week en/of op zaterdag les in een systeem van gecombineerd onderwijs. Dat betekent dat je les op de campus volgt en thuis begeleide zelfstudie doet.

In elk vak werk je aan competenties die belangrijk zijn voor een medewerker marketing en communicatie. Die competenties oefen je ook 3 dagen per week op de werkvloer tijdens het werkplekleren. Taalvakken geven we op maat van jouw kennis. Daarom bepalen we bij de start van de opleiding je taalniveau zodat je lessen op maat krijgt en je taalkennis sneller kan groeien.

Je kunt er ook voor kiezen om één of meerdere vakken op te nemen. Dan behaal je na acht weken een creditbewijs per gevolgd vak. Studenten in het avondtraject werken meestal. Afhankelijk van de functie die ze uitoefenen, kunnen ze vaak bij hun eigen werkgever werkplekleren. Tijdens een intakegesprek wordt de specifieke situatie van elke student besproken.

55


MARKETING- EN COMMUNICATIESUPPORT

Na je diploma Met je diploma van gegradueerde kun je meteen verschillende rollen opnemen binnen een marketing-, communicatie-, HR- of andere afdeling. Je ondersteunt diensten bij het aanmaken van teksten, brochures, PowerPoint-presentaties. Je gebruikt alle socialmediatools op de juiste manier. Je helpt bij het organiseren van evenementen, projecten, promoties en andere campagnes. Contacten leggen en efficiënt communiceren in het Nederlands, Engels en Frans doe je als de beste. Je volgt evoluties binnen de sector op, bewaakt gemaakte afspraken en gaat oplossingsgericht te werk. En je kunt natuurlijk ook verder studeren. Zo kun je erna bij Odisee kiezen voor een vervolgtraject en je bachelordiploma Bedrijfsmanagement of Organisatie en Management behalen.

56


De opleiding Marketing- en communicatiesupport in één oogopslag

181

STUDENTEN (49,2% man - 50,8% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

CAMPUS IN

Brussel

Ik voel mij echt thuis bij Odisee. De docenten geloven in jou en helpen je met je studie. Alle docenten zijn ook heel bereikbaar als je vragen hebt.” (bron: studentenbevraging 2021)

WAT VINDEN STUDENTEN? correcte studiebelasting

10/10

voldoende praktijkgericht

10/10

voldoende theoretisch onderbouwd

10/10

kansen om voeling te krijgen met de beroepspraktijk

10/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

10/10

betrokken begeleiding, aangepast aan mijn noden

10/10

digitale leeromgeving die mijn leren ondersteunt

10/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

10/10

studenten hebben een stem in de verdere ontwikkeling/ verbetering van het onderwijs

10/10

evaluatievormen die me toelaten om te tonen wat ik kan

9,5/10

(bron: studentenbevraging 2021)

57


SALES SUPPORT

GRADUAAT in

Sales Support*

NIEUW

CAMPUS AALST

Zoek je een leuke, gevarieerde allround job in de commerciële wereld? Wil je mee het gezicht van een organisatie zijn? Werk je graag samen met anderen en heb je gevoel voor organisatie? Misschien wacht jou dan wel een toekomst in een verkoopomgeving. Ben je vooral op zoek naar een praktische opleiding en wil je liefst zo snel mogelijk het werkveld in om te leren? Dan is het graduaat Sales Support echt iets voor jou!

Omdat een graduaatsopleiding zo praktijkgericht is, heeft het een uniek karakter binnen het hoger onderwijs. Het is een brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding en maakt volwaardig deel uit van het hoger onderwijs. De opleiding Sales Support stoomt jou op twee jaar tijd klaar voor een (ondersteunende) job in sales.

Wat leer je? Je lessen zijn heel praktisch en worden aangevuld met workshops en werkplekleren. Als je afstudeert bij Odisee, kun je er als gegradueerde in de Sales Support op rekenen dat je heel diverse taken aankunt: • •

• •

Met je commerciële vaardigheden onderhoud je de relatie met klanten, leveranciers en collega’s. Professionele communicatie heeft geen geheimen voor jou, zowel online als offline. Je komt in contact met klanten via telefoon, e-mail, sociale media, chat, showrooms … Je communiceert klantgericht in het Nederlands, Frans en Engels, zowel schriftelijk als mondeling. Je ondersteunt alle fasen van het verkoopproces (voor, tijdens en na de verkoop) en het commercieel beleid, zowel commercieel als administratief. Proces- en documentbeheer van de verkoop vallen onder jouw verantwoordelijkheid. Je verwerft inzicht in klant en markt en vertaalt dat in gepaste actie. Het gebruik van ICT-tools (zoals MS Office, klantendatabases, grafische skills …) heb je in de vingers. Je denkt na over je eigen rol, je sterktes en zwaktes en neemt op die basis initiatieven naar de toekomst toe.

* We informeren je alvast over deze nieuwe opleiding, onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse regering. 58


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Het graduaat Sales Support is zeker iets voor jou als je je hierin herkent:

De administratieve en commerciële skills die je leert zijn onmisbaar in de economie van vandaag. De beste manier om die perfect onder de knie te krijgen is door ze toe te passen in de praktijk op de werkvloer, onder begeleiding. Wij kijken er naar uit jou te mogen ontvangen en te begeleiden! Stig Van Hauwermeiren

Gastdocent en werkplekbegeleider Sales Support Managing Director van salesUp

☐ Ik hou van afwisseling en leer het best al doende. ☐ Ik werk graag samen met anderen. ☐ Ik hou ervan om te luisteren naar anderen, te helpen en advies te geven. ☐ Iets verkopen zit me in de vingers. ☐ Ik ben communicatief. ☐ Ik hou van organiseren. ☐ Als duizendpoot ben ik graag met verschillende dingen tegelijk bezig. ☐ Ik ben creatief en zoek graag naar oplossingen. ☐ Mijn talenkennis helpt mij bij het netwerken en het ondersteunen van interne en externe klanten. ☐ Met een computer kan ik goed overweg.

Kun je je vinden in enkele van deze stellingen? Dan ben je klaar voor deze Odisee-opleiding!

Meer info over dit graduaat vind je op odisee.be/ salessupport.

59


SALES SUPPORT

CAMPUS AALST STUDIEPROGRAMMA SALES SUPPORT* OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

Jaar 1 Sem 1 Sem 2

De markt en de organisatie Doelgroepen en prospectie ICT skills Nederlands Frans Engels Professioneel leren en werken Commercieel gesprek Commercieel administratief proces Dienstverlening na verkoop Ondersteuning commercieel beleid

5 3 5 3 3 3 8

3 3 3 3 10 4 4

38

30

* Programma onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse regering

Tijdens je opleiding ga je vooral al doende leren. Minstens een derde van de studietijd besteed je aan werkplekleren. Dat kun je vergelijken met een stage, maar nog intenser: je past de kennis uit de lessen toe en draait echt mee op de werkvloer, onder begeleiding In je eerste semester krijg je de nodige basis op de campus en pas je die toe op een oefenfirma. Zo ontdek je in de hogeschoolomgeving welke professionele houding werkgevers van je verwachten en leer je probleemoplossend en (pro-)actief handelen. Vanaf het tweede semester ga je al effectief naar een werkplek. Kies een bedrijf in functie van je eigen interesse. En heb je niet meteen een idee? Odisee organiseert ok een matchingevent waarbij je met bedrijven in contact wordt gebracht. Nadien wordt jouw aantal dagen op de werkvloer stapsgewijs opgedreven, van twee dagen per week in het tweede semester tot vier dagen per week in het vierde semester.

60

3 3 3 13

30

4 4

AANTAL STUDIEPUNTEN per semester

Leren op de werkplek

Jaar 2 Sem 1 Sem 2

Hoe is de opleiding georganiseerd? Sales Support is een tweejarige opleiding in dagonderwijs. Elk semester wordt opgedeeld in twee kwartalen van zeven weken. Dat zorgt voor focus en houdt de hoeveelheid leerstof beperkt. In de achtste week volgen evaluatiemomenten. Een groot deel van de evaluatie gebeurt via de praktijk, gelinkt aan workshops en werkplekleren.

30

30


En na je opleiding? Nadat je afstudeert, kom je terecht in een sales- of customer service afdeling van een grotere organisatie, of ondersteun je de verkoopactiviteiten in een kleinere organisatie. Je kunt onmiddellijk instappen in functies zoals: • • • •

Medewerker binnendienst Verantwoordelijke klantendienst Sales support medewerker Commercieel medewerker

• Sales representative of vertegenwoordiger • E-commerce medewerker • Medewerker callcenter • … Er is heel veel vraag naar de bovenstaande functies, waarvan verschillende als knelpuntberoep opgenomen zijn in de knelpuntberoepenlijst van VDAB. Kansen genoeg dus, misschien zelfs in de organisatie waarin je actief was (werkplekleren) tijdens je opleiding?

Of heb je de smaak van hoger onderwijs te pakken en wil je verder studeren? Je graduaatsopleiding bereidt je heel goed voor op een beroep maar je kan er ook mee doorstromen naar een professionele bacheloropleiding, zoals de Bacheloropleiding Bedrijfsmanagement-marketing of Organisatie & Management.

61


VASTGOED

Heb jij oog voor architectuur en bouwtechnieken? Draag je rechtvaardigheid hoog in het vaandel? En is er bij jou geen gebrek aan communicatieskills? Als je ook nog eens wilt weten hoe de economie in elkaar zit, ben je ongetwijfeld een geboren vastgoedprofessional.

BACHELOR IN HET

Vastgoed

De opleiding Vastgoed combineert de bouw- en architectuurwereld met managementvaardigheden. Je wordt vastgoedbemiddelaar, syndicus, vastgoedpromotor of vastgoedexpert. Aan jou de keuze. Je kunt ook werken bij de overheid of bij grote ondernemingen die actief zijn in de vastgoedsector zoals banken, verzekerings- en sociale huisvestingsmaatschappijen.

Voeten in het werkveld Praktijk is de rode draad doorheen je opleiding. Je werkt in team aan praktijkopdrachten en via projecten heb je veel contact met vastgoedkantoren en projectontwikkelaars. Je krijgt les van docenten met veel praktijkervaring en je lessen zijn doorspekt met brandend actuele voorbeelden. Naast gastlessen en getuigenissen van vastgoedprofessionals staan er ook heel wat boeiende bedrijfsbezoeken op het programma.

62

With a little help Heb je weinig wetenschappen gehad in het secundair onderwijs? Geen paniek, er is geen voorkennis vereist om de opleiding tot een goed einde te brengen. Om je op weg te helpen, bieden we een instapcursus Wiskunde aan waarin je de elementaire rekenregels onder de knie krijgt.

Meer dan een goed rapport Onze vastgoedstudenten zijn afkomstig uit heel Vlaanderen en hebben een stevige portie ondernemingszin. Recht en economie spreken hen aan en ze kunnen een sterke analyse maken van de vastgoedmarkt. Onze opleiding heeft bijgevolg een uitstekende reputatie in het werkveld. Bovendien kregen we een heel positieve beoordeling van de experts in het kader van een kwaliteitsaudit. Daarnaast heeft de opleiding Vastgoed internationale connecties. Het opleidingsprogramma is zelfs gecertificeerd door CEPI (Conseil Européen des Professions Immobilières). Zie jij een internationale uitwisseling of stage wel zitten? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.


CHECKLIST

IETS VOOR MIJ? Vastgoed is zeker iets voor jou, als je je hierin herkent ☐ Ik heb interesse in de bouw- en vastgoedwereld. ☐ Ik gebruik liever mijn smartphone en tablet dan een tekenpen. ☐ Ik heb een flinke dosis commerciële feeling. ☐ Recht en Economie spreken mij aan. ☐ Ik heb een stevige portie ondernemingszin.

Toen ik mijn eigen woning kocht en bevriend raakte met de makelaar, werd het overduidelijk dat ik verder wou in de vastgoedwereld. Tijdens mijn opleiding kreeg ik al twee jobaanbiedingen binnen! Intussen combineer ik mijn studie dus met werk in een vastgoedkantoor.

Kun je je vinden in een aantal van deze stellingen? Dan ben je klaar voor de Odisee-community!

Meer info over de bachelor in het Vastgoed vind je op odisee.be/VG

Shauny Van den Bossche Studente Vastgoed

63


VASTGOED

Vakken in de kijker Vier pijlers De opleiding Vastgoed is gebaseerd op vier pijlers. Onder deze pijlers vind je verschillende vakken of pakketten.

Bouwtechnische vorming Je werkt aan je bouwtechnische kennis op vlak van bouwfysica en materialen-, constructie- en structuurleer (toegepast). Bovendien krijg je de kans om deel te nemen aan het centraal examen voor EPC-deskundige Type 1 van het Vlaams Energieagentschap. Je bent dan volledig klaargestoomd om als EPC-deskundige aan de slag te gaan.

Juridisch-economische vorming Onmisbaar. In de praktijk ga je namelijk praktisch en correct moeten omspringen met burgerlijk en fiscaal recht en

Als je start met een nieuwe opleiding, krijg je een heleboel nieuwe vakken voorgeschoteld. Hieronder ontdek je de belangrijkste vakken die aan bod komen in de opleiding Vastgoed.

huur-, bouw- en omgevingsrecht. Het financieel-economische domein komt aan bod in vakken als Boekhouden, Vastgoedeconomie, Vastgoedrekenen, Vastgoedfinanciering en Investeringsanalyse. Je krijgt ook Financiële wiskunde. Geen pure wiskunde, maar specifiek toegepast op vastgoed.

Algemene vorming We richten ons in de opleiding Vastgoed vooral op soft skills: Communicatie (Nederlands, Engels en Frans), Informaticavaardigheden, Marketinginzicht, Digitale visualisatietechnieken en Onderhandelingstechnieken.

Beroepspraktijk Onder dit pakket komen vier beroepsoriëntaties aan bod: vastgoedbemiddelaar, -beheerder, -promotor en -expert. We laten verschillende

gastdocenten uit het werkveld aan het woord. Daarnaast werk je al vanaf het eerste jaar in groep aan projecten. Ieder semester krijg je reële cases voorgeschoteld uit de vastgoedpraktijk. Ook de vakken Plaatsbeschrijving, Projectontwikkeling en Expertisetechnieken behoren tot het pakket. Ten slotte zijn er twee stages: een stage als vastgoedbeheerder (syndicus of rentmeester) in het tweede jaar en een stage bemiddeling, projectontwikkeling of nog iets anders dat aansluit bij jouw interesses (zoals bij een bank of een notariskantoor) in het derde jaar. Beide stages duren zes weken. Dankzij de twee stages maak je kennis met de verschillende aspecten en beroepsoriëntaties van de vastgoedsector. Een goede hulp bij je toekomstige beroepskeuze!

Als vastgoedmakelaar moet je van alle markten thuis zijn. Daarom is deze opleiding erg veelzijdig. Het economische aspect komt aan bod, maar ook het sociale en het technische. Persoonlijk ben ik erg gefascineerd door het vak Bouwcultuur, omdat ik een passie heb voor architectuur, interieur en kunst. Claire Fezzoli

Studente Vastgoed 64


STUDIEPROGRAMMA VASTGOED OPLEIDINGSONDERDELEN EN STUDIEPUNTEN

JAAR 1

JAAR 2

JAAR 3

ALGEMENE VORMING Communicatie- en presentatietechnieken Communicatie: Frans en Engels ICT: visualisatietechnieken Deontologie BOUWTECHNISCHE VORMING Bouwfysica Materialenleer Constructie van gebouwen Afwerking van gebouwen Bouwcultuur Technische uitrusting JURIDISCHE-ECONOMISCHE VORMING Gerechtelijk recht, burgerlijk recht, fiscaal recht en omgevingsrecht

Huurwetgeving, bouwrecht en fiscaal recht Vennootschapsrecht en economisch recht, sociaal recht, juridische casussen en contracten Boekhouden, financiële wiskunde, vastgoedeconomie Vastgoedfinanciering, vastgoedrekenen en investeringsanalyse, marketing en verkoopspsychologie, verkoop- en onderhandelingstechnieken BEROEPSPRAKTIJK Vastgoedbeheer Vastgoedpromotie Zelfstandig ondernemen Projectwerk - vastgoedverkenning Projectwerk - onderzoeksvaardigheden Projectwerk - vastgoedbemiddeling Projectwerk - vastgoedbeheer Projectwerk - vastgoedpromotie Stage vastgoedbeheer Stage vastgoedbemiddeling of -promotie Expertisetechnieken: topografie, schattingen Meet- en expertisetechnieken: schattingen, plaatsbeschrijving Meet- en expertisetechnieken: verzekeringen, schattingen, schadebehandeling, energieprestatiecertificering Bachelorproef KEUZEVAK Kies uit: Aalst Challenge Project • Duits • Spaans • Consumentengedrag • Digitale marketing • Statistiek voor marktonderzoek • Ecologie, economie en maatschappij • Renovatietechnieken • Digitaal tekenen • Basisprincipes verkoop • Uitvoering van bouwwerken AANTAL STUDIEPUNTEN PER JAAR

3

CAMPUS AALST

3 3 2 3 3 10 3 3

6

3

3

13

Een goede juridischeconomische vorming vinden we erg waardevol. Het is namelijk vanuit die kennis dat je iedere case correct kunt behandelen. In de opleiding Vastgoed zetten we niet alleen in op kennis, maar ook op het handelen in de praktijk. Laetitia Gremonprez

9 9

Opleidingshoofd Vastgoed Campus Aalst laetitia.gremonprez@odisee.be

9 13

4 3

5 3

3 3 5 4 8 7 7 4 4 7 12

Hoger afstandsonderwijs 3

60

60

60

Studiepunten staan in verhouding met het totale aantal uren dat een gemiddelde student aan een vak besteedt tijdens het hele academiejaar. Het aantal studiepunten bepaalt ook het gewicht van een vak in het eindresultaat.

Je kunt je diploma van bachelor in het Vastgoed ook behalen via afstandsonderwijs. Ideaal als je werken en studeren wilt combineren. Meer info vind je op odisee.be/vgopafstand

65


VASTGOED

Handen uit de mouwen EN MET DE VOETEN IN DE PRAKTIJK

Bij Odisee leer je al doende. Van uitstappen tot stages, bedrijfsbezoeken en workshops, we doen er alles aan om van jou een steengoede vastgoedprofessional te maken.

Volledige vorming

Partners

Een brede en meer technische vorming onderscheidt Odisee van andere vastgoedopleidingen. Bij ons word je klaargestoomd voor een carrière in de vastgoedsector. Afgestudeerden van onze opleiding Vastgoed hebben een vlekkeloze reputatie in het werkveld.

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het werkveld, zoals het BIV en het CIB. We werken ook nauw samen met vastgoedmakelaars, vastgoedkantoren en beroepsfederaties. Daardoor kunnen we jou interessante stageplaatsen aanbieden. Voor bepaalde projecten kom je ook als student in contact met mensen die actief zijn in de vastgoedsector. Vaak zijn het oud-studenten van onze opleiding die carrière gemaakt hebben binnen de sector of die een eigen zaak gestart zijn en hun ervaringen en inzichten met jou willen delen

Zelfstandige worden Als je zelfstandig vastgoedmakelaar-bemiddelaar of vastgoedmakelaar-syndicus/rentmeester wilt worden, moet je na het afstuderen een jaar stage lopen bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Odisee-studenten behalen hier zeer hoge slaagcijfers.

Knelpuntberoep Wist je dat syndicus (beheer van gebouwen) een knelpuntberoep is? De sector kan jong en gemotiveerd volk gebruiken. Werkzekerheid gegarandeerd met andere woorden.

Kennismaken met #landmeten. En vooral ook genieten van de zon! #odisee #vastgoed 66

Workshops en netwerken op het #vastgoedcongres #CIB in het casino van Oostende. Maar ook genieten van wat zeelucht en een walking dinner! Zoals elk jaar waren onze laatstejaars van de partij. #vastgoed #odisee

Bouwen op vertrouwen We werken met gastdocenten en gastsprekers met veel praktijkervaring. Ook bedrijfs- en werfbezoeken en vastgoedbeurzen en -congressen staan op je programma.

Vastgoed in verre oorden Heb je er altijd van gedroomd om een semester in het buitenland te studeren of er een stage te volgen? Tijdens de opleiding Vastgoed kun je stage lopen in landen zoals bijvoorbeeld Curaçao en Australië. Liever dichterbij? Dan behoort ook een stageperiode binnen Europa tot de mogelijkheden.

De eerstejaars #vastgoed #odisee brachten een bezoek aan twee grote projecten rond stadsontwikkeling: de Ghelamco-arena en het Sint-Pieters-project in Gent.


VASTGOED

Op internationaal vlak zijn we lid van het CEPI (European Council of Real Estate Professions). Dat is een internationale vereniging zonder winstoogmerk (ivzw) met een zetel in Brussel. Het is de belangrijkste Europese beroepsorganisatie van vastgoedbemiddelaars en vastgoedbeheerders (meer dan 200.000!) en groepeert een dertigtal nationale verenigingen (waaronder het BIV) in de landen van de Europese Unie en de EVA. Ten slotte zijn ook Westminster in London en Fontys hogeschool in Eindhoven (Nederland) vaste partners. Binnenkort komen daar nog een aantal vaste partnerinstellingen bij.

Ondernemend? Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

67


VASTGOED

IN THE PICTURE

Het leven zoals het is

Campus Aalst Campus Aalst is uitgerust met moderne lokalen en ligt in een mooi groen gebied met vierhonderd parkeerplaatsen rondom het gebouw. We hebben ook een grote overdekte fietsenstalling en een overdekte stalplaats voor motorfietsen. De grote sportzaal kun je naar hartenlust (en gratis) gebruiken en her en der kun je op de campus tafelvoetbal en tafeltennis spelen. Het draadloos internet is op de hele campus gratis ter beschikking. Ontspannen doe je in het salon aan de ingang van onze hogeschool.

De vier pijlers komen iedere week aan bod. Je lesweek ziet er telkens een beetje anders uit, met zowel theorie als praktijk. Ook voorzien we iedere week tijd in het uurrooster om aan projecten te werken. Op dat moment zijn de docenten beschikbaar voor feedback. Op regelmatige tijdstippen plannen we een uitstap naar het werkveld, bijvoorbeeld naar een vastgoedkantoor, Batibouw, Bisbeurs, Vastgoedcongres of het Salon van de Mede-eigendom. Regelmatig komt er een gastspreker naar de hogeschool om te vertellen over zijn passie en ervaring.

Jaarplanning In het eerste jaar gaan we op tweedaagse. Dat heeft niet direct iets met vastgoed te maken, maar des te meer met teambuilding. We merken namelijk dat een goede sfeer binnen de klasgroep positieve effecten heeft op de studieresultaten en studievoortgang van onze studenten.

dan kan het Begin eraan. Alleen ijk worden. onmogelijke mogel mens! Succes met de exa

Er lopen verschillende projecten tijdens de opleiding. Een eerste project gaat over vastgoedverkenning: wat is de vastgoedwereld? Hoe zit die in elkaar? Een tweede project gaat vooral over onderzoeksvaardigheden ter voorbereiding op de bachelorproef. De volgende projecten gaan over de beroepsoriëntaties: bemiddeling, beheer en projectontwikkeling. Uiteindelijk zoek je je weg binnen de verschillende beroepsoriëntaties.

Vandaag vond he t Ideecafé plaats op onze campus , een initiatief va n Broeikas. Dat is een koepelorga nisatie voor studenten en jongeren die in de regio Aalst (wille n) ondernemen. Meer weten? www.bro eikas.be

VOLG ODISEE OP FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 68

campus am op onze Q-music kw er de ov n ie ge draa een reporta naar e we deden di n ve ie at initi Rode Neuzen n va ng di ei aanl Dag :-).


NA JE DIPLOMA Onze opleiding kent heel wat waardering in het werkveld en bij de beroepsfederaties. Na jouw studie is er dan ook een waaier aan jobs met veel variatie. Onze opleiding richt zich als enige in Vlaanderen op vier beroepsoriëntaties: de vastgoedbemiddelaar, de vastgoedbeheerder, de vastgoedexpert en de vastgoedpromotor.

IN WELKE JOB KOM JE TERECHT? Vastgoedmakelaarbemiddelaar

Vastgoedpromotor/ projectontwikkelaar

De titel van vastgoedmakelaar is beschermd. Het diploma van bachelor in het Vastgoed geeft je uiteraard toegang tot dit beroep mits je de BIV-stage succesvol volbrengt. De BIV-stage is enkel vereist als je als zelfstandig vastgoedmakelaar-bemiddelaar aan de slag wilt. Je bent de professionele bemiddelaar tussen koper en verkoper (of huurder en verhuurder) van een grond, huis, appartement, kantoorgebouw… Meer info over de BIV-stage vind je op www.biv.be.

Je werkt als professioneel initiatiefnemer van vastgoedprojecten. Je brengt de middelen samen om gronden en/ of gebouwen te verwerven en (bouw) projecten te realiseren. Je houdt je bezig met het juridische, financiële, bouwtechnische en de infrastructuur van een verkaveling, woonzorgcentrum, appartementsgebouw, enz.

Vastgoedmakelaarbeheerder Als syndicus sta je in voor het technisch en administratief beheer van gebouwen in opdracht van (mede-)eigenaars. Als rentmeester ben je zakelijk beheerder van andermans patrimonium en zorg je voor de inning van pacht- of huurgelden. Wil je als zelfstandig vastgoedmakelaar-beheerder aan de slag? Dan moet je eerst de BIV-stage succesvol volbrengen. Meer info vind je op www.biv.be.

Vastgoedexpert Als vastgoedexpert voer je deskundige onderzoeken uit. Zo sta je in voor de opmaak van plaatsbeschrijvingen, schattingsverslagen, waardebepalingen, de begroting en regeling van schadegevallen en de opmaak van energieprestatiecertificaten.

Andere functies

VERDER STUDEREN Zin om verder te studeren? Dan kun je in verschillende Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Finland het diploma van Master in Real Estate Management behalen.

Onze afgestudeerden komen in alle beroepen van de vastgoedsector terecht. Sommigen vinden een job bij sociale verhuurkantoren, woondiensten van de gemeenten, notariaten of banken.

Wist je dat 99,2% van de afgestudeerden na 1 jaar aan het werk is?

De opleiding Vastgoed focust op meerdere beroepsdomeinen: beheer, promotie en makelaardij. Dat zorgt ervoor dat je een brede kennis opbouwt en later uit een ruim aanbod aan jobmogelijkheden kunt kiezen. Jente Gees

Studente Vastgoed 69


VASTGOED

HULP OP MAAT

IN THE PICTURE

Persoonlijke begeleiding

We vinden het belangrijk dat je als student dicht bij je docenten kunt staan. Odisee-docenten zijn vlot aanspreekbaar. Bovendien werk je in kleine groepen waardoor de band student-docent optimaal is.

Persoonlijke trajectbegeleider Anabel Van Durpe, studente #vastgoed #odisee wint de Real Estate Award ‘Vastgoedstudent van het jaar’ dankzij een sterk eindwerk. Proficiat Anabel!

Je krijgt een vaste trajectbegeleider die je opvolgt gedurende je hele opleiding. Ieder jaar stellen we je programma samen voor het volgende jaar, vertellen we je op welke vrijstellingen je mogelijk aanspraak kunt maken, welke vakkencombinaties geschikt zijn en wat de beste opties voor jou zijn.

In gesprek Als we in de loop van het jaar merken dat het niet goed gaat, bespreken we samen met jou hoe we je kunnen helpen om eventueel te heroriënteren. Na iedere examenperiode bekijken we ook wie het goed of minder goed heeft gedaan. We contacteren je dan persoonlijk. Gaat het goed, dan krijg je een complimentje. Gaat het wat minder, dan nodigen we je uit voor een persoonlijk gesprek en bekijken we hoe we je studievoortgang kunnen bevorderen op basis van studie-efficiëntie.

Jij voorop We starten met een persoonlijkheidstest in het eerste jaar. Op basis van die test stellen we de groepen samen en wijzen we je een gepaste coach toe. Van in het begin houden we rekening met wie jij bent en wat het best bij jou past.

Eerste kennismaking met onze nieuwe studenten! Het aantal inschrijvingen is bijna verdubbeld. Ons enthousiasme incluis! :-)

Studenten uit het derde jaar #vastgoed stellen op creatieve wijze een deelmarkt van de vastgoedsector voor: kantoren, retail, hotels en industriële panden.

VOLG ODISEE OP INSTAGRAM EN FACEBOOK VOOR MEER SFEERBEELDEN 70

GA 100% VOOR JE TALENT! Bij Odisee maken we werk van talentontwikkeling. Door je inzicht te geven in je professionele identiteit proberen we je intrinsieke motivatie te verhogen. We starten dit jaar met een persoonlijke coach per student en een talentenportfolio. Doorheen de drie opleidingsjaren krijg je inzicht in je professionele identiteit: wie ben ik, in welke context functioneer ik goed, hoe

zien anderen me, welk soort job past bij me en waar krijg ik energie van? Op die manier begeleiden we je naar een job die bij je past (klein kantoor, groot kantoor, bemiddeling, beheer, bediende of zelfstandige, residentieel of professioneel vastgoed...) zodat je jezelf, je talenten en je groeipunten tijdens de opleiding volledig in kaart kunt brengen.


De opleiding Vastgoed in één oogopslag

228

STUDENTEN (59,2% man - 40,8% vrouw) (toestand 1 februari 2021)

CAMPUS IN

Aalst

De opleiding heeft een gevarieerd aanbod aan opleidingsonderdelen.” (bron: alumnibevraging 2020)

99,2%

AAN HET WERK BINNEN ÉÉN JAAR NA AFSTUDEREN (bron: VDAB-rapport schoolverlaters 2020)

WAT VINDEN STUDENTEN? voldoende theoretisch onderbouwd

10/10

voldoende aandacht voor het aanleren van onderzoeksvaardigheden

9,7/10

gevarieerd aanbod aan werkvormen

9,7/10

digitale leeromgeving die mijn leren ondersteunt

9,7/10

duidelijke leerdoelen

9,4/10

duidelijke afspraken over evaluatie

9,2/10

voldoende praktijkgericht

8,9/10

gemakkelijk aanspreekbare docenten

8,9/10

praktijkervaring krijgt vorm in overleg tussen studenten, docenten en werkveld

8,9/10

studenten hebben een stem in de verdere ontwikkeling/verbetering van het onderwijs

8,9/10

(bron: studentenbevraging 2021)

71


ODISEE IN EEN NOTENDOP

Oilsjt ajoin, bier me schoim! Onze Technologiecampus in Gent heeft verschillende state-of-the-artlaboratoria, uitgerust met hightechapparatuur. En er is zelfs een brouwerij!

Op Campus Aalst kun je de grote sportzaal naar hartenlust (en gratis) gebruiken en her en der kun je tafelvoetbal en tafeltennis spelen.

TECHNOLOGIECAMPUS GENT

CAMPUS AALST

Nie neute, nie pleuje!

Sluit je zeker aan bij een van de vele studentenverenigingen. Hun aanbod is zeer gevarieerd en ze barsten van de initiatieven. Doen!

Odisee in een notendop 6

CAMPUSSEN

72

11.023 25 STUDENTEN

BACHELOROPLEIDINGEN

8

GRADUAATSOPLEIDINGEN


‘t Es in de sacoche!

Onze campus in Sint-Niklaas ligt vlak naast het ziekenhuis. Perfect voor alle studenten Verpleeg- en Vroedkunde die op zoek zijn naar een stage. CAMPUS BRUSSEL

CAMPUS SINT-NIKLAAS CAMPUS BRUSSEL-TERRANOVA

CAMPUS DILBEEK

CAMPUS SCHAARBEEK

Ier is altit leven in de broarij!

AALST Campus Aalst

Kwalestraat 154 9320 Aalst T. 053-72 71 70 info.aalst@odisee.be

GENT Technologiecampus Gent Gebr. De Smetstraat 1 9000 Gent T. 09-265 86 10 info.gent@odisee.be

Campus Schaarbeek ligt in een mooie, groene en rustige omgeving op wandelafstand van het station van Schaarbeek.

BRUSSEL Campus Brussel Warmoesberg 26 1000 Brussel T. 02-210 12 11 info@odisee.be

SCHAARBEEK Campus Schaarbeek

Huart Hamoirlaan 136 1030 Brussel T. 02-240 68 40 info.schaarbeek@odisee.be

De gebouwen van Campus Brussel liggen op loopafstand van het Centraal Station, Muntpunt, BOZAR en natuurlijk van de grootste winkelstraat in het land!

Campus Dilbeek ligt vlak naast het station van Dilbeek en beschikt over een eigen bibliotheek én een uitgebreide sportinfrastructuur.

DILBEEK Campus Brussel-Terranova Blekerijstraat 23-29 1000 Brussel T. 02-608 14 44 info@odisee.be

Campus Dilbeek

Stationsstraat 301 1700 Dilbeek T. 02-466 51 51 onthaal.dilbeek@odisee.be

SINT-NIKLAAS Campus Sint-Niklaas

Hospitaalstraat 23 9100 Sint-Niklaas T. 03-776 43 48 info.sint-niklaas@odisee.be

73


MAXIMALE SLAAGKANSEN

Ga internationaal!

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partnerhogescholen en universiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Een paar keer per jaar verzorgen buitenlandse gastdocenten seminaries en gastcolleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Ook handig voor later, want een internationale stage is een belangrijke troef op je cv.

INDIA Inia Van Melkebeke Health Care Management

Maximale slaagkansen Kleine groepen, aanspreekbare docenten

Bij alle opleidingen maken we gebruik van actieve werkvormen. Zo kun je de leerstof vlot verwerken en vaardigheden oefenen, met onmiddellijke feedback. Interactie en kleine lesgroepen zijn ons stokpaardje. Die aanpak brengt studenten en docenten dicht bij elkaar. Bovendien kun je ook buiten de lessen bij de docenten terecht.

Jij geeft het tempo aan Odisee doet er alles aan om je studie zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. We besteden de grootste zorg aan de samenstelling van je uurrooster. Zo verlies je nauwelijks uren en hou je voldoende tijd over voor oefeningen, opdrachten en studeermomenten. In alle opleidingen wordt rekening gehouden met relevante (werk)ervaring (EVC – eerder verworven competenties) of vroegere opleidingen (EVK – eerder verworven kwalificaties).

74

Flexibel studeren

Odisee gaat voor flexibel hoger onderwijs. Je kunt kiezen voor traditionele studiejaren via de modeltrajecten, maar je kunt ook een flexibel traject volgen dat beter bij je situatie aansluit. Je bepaalt daarbij in grote mate zelf hoeveel vakken je jaarlijks aflegt en dus hoe snel je je opleiding voltooit. Voor alle vakken waarvoor je slaagt, krijg je een creditbewijs. Vakken waarvoor je niet slaagt, kun je het volgende jaar weer opnemen en combineren met vakken uit een volgende fase van het modeltraject.

Maximale studiebegeleiding In elke opleiding kunnen studenten gebruikmaken van studiebegeleiding in de vorm van monitoraten, gedifferentieerde trajecten, begeleide oefeningen, supervisie, stagebegeleiding, studiebegeleidingsplannen… Via verschillende begeleidingsformules bieden we je de mogelijkheid om extra te oefenen en langer stil te staan bij

de stof. We organiseren regelmatig studievorderingsgesprekken waarin we bekijken hoe je studie verloopt. Bij Odisee kun je op eender welk moment rekenen op persoonlijke begeleiding.

Hulp bij problemen Bij algemene problemen weten de studenten- en trajectbegeleiders raad. Alles is bespreekbaar met hen: je studiekeuze, studiemethode en -planning, examenstress of faalangst, een heroriëntering, studeren in moeilijke omstandigheden... Je vindt bij hen een luisterend oor. Daarna verwijzen ze je door naar de juiste diensten. Naast individuele begeleiding zijn er ook groepssessies over uitstelgedrag, faalangst en andere obstakels.


Praktische vragen

ZWEDEN Steffi Chan

Supply Chain Management

PRAAG Mathias Verhoeven Toegepaste Informatica

Meer dan studeren alleen

Je inschrijvingsgeld hangt onder andere af van het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft. Een modeltraject van 60 studiepunten zonder beurs bedroeg 961,90 euro in 20212022. Is dat voor jou financieel niet vanzelfsprekend, neem dan contact op met STUVO, de dienst Studentenvoorzieningen. Met concrete hulp en advies helpen de medewerkers van STUVO je om studeren ook voor jou betaalbaar te maken. Ook op praktische vragen zoeken ze samen met jou een antwoord. Meer weten over betaalbaar wonen, eten, sporten, openbaar vervoer, cultuur, studentenjobs of individuele begeleiding? Voor een goed gesprek klop je aan bij STUVO! Of neem een kijkje op odisee.be/studerenodisee.

STUVO

De dienst Studentenvoorzieningen, kortweg STUVO, zorgt ervoor dat je bij Odisee de tijd van je leven hebt. Jij staat centraal in hun dienstverlening.

Studeren, wat kost dat? Studeren kost geld en is daarom niet voor iedereen vanzelfsprekend. STUVO berekent of je in aanmerking komt voor een studietoelage van de Vlaamse overheid. En misschien kun je daarop wel een voorschot krijgen. Kom ook zeker langs als je je studiegeld gespreid wilt betalen, vragen hebt over de kinderbijslag of je studie wilt combineren met een studentenjob.

Je staat er niet alleen voor

Op kot of pendelen?

Onze studentenbegeleiders hebben veel expertise rond functiebeperkingen, maar ook studieproblemen pakken ze samen met jou aan. Je kunt je inschrijven voor sessies of trainingen over de juiste studieaanpak en de beste manier om met stress, uitstelgedrag of faalangst om te gaan. Een individueel gesprek hoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Wie op zoek is naar een kot, kan bij STUVO terecht voor informatie over het kotleven in de stad. Ze begeleiden je ook graag bij je zoektocht. Eerst een jaartje pendelen? STUVO kiest voor duurzame mobiliteit en promoot het openbaar vervoer. Vraag zeker naar het voordeligste reistarief!

75


SOS studiekeuze VIN D J E OPL EID ING IN 6 STA PP EN

Infodag 1 12 maart Infomoment

Vraag een brochure aan!

SEPTEMBER

SID-in

januari 2022 februari 2022

voor jou en je ouders

OKTOBER

Vraag een studieadviesgesprek!

NOVEMBER

DECEMBER

JANUARI

FEBRUARI

Infodag 2 23 april Openlesdagen

maart 2022

MAART

APRIL

In februari kun je samen met je klas deelnemen aan interessante workshops. www.odisee.be/samenwerking-met-scholen

Vanaf nu kun je inschrijven! STAP 1: ik vraag een brochure aan

STAP 2: ik win studieadvies in

STAP 3: ik neem deel aan het infomoment

STAP 4: ik bezoek een SID-in

Wil je meer weten over een van onze opleidingen? Vraag dan de brochure aan. We sturen ze graag naar je op.

Ook voor een goed gesprek over je studiekeuze kun je bij ons terecht. Samen zoeken we uit wat jouw talenten en interesses zijn, en welke opleidingen daarbij het best aansluiten.

In november kom je alles te weten over de structuur van het hoger onderwijs en krijg je een heleboel tips over hoe je je studiekeuze het beste kunt aanpakken. Ook je ouders zijn van harte welkom op dit digitaal infomoment.

In januari en februari worden studie-informatiedagen (of SID-ins) georganiseerd in de vijf Vlaamse provincies. Omwille van de coronamaatregelen vinden de SID-ins van 2022 digitaal plaats. Je kunt er kennis maken met alle studiemogelijkheden na het secundair onderwijs en vindt er ook een stand van Odisee.

www.odisee.be/brochures

studieadvies@odisee.be

76


LET’S GO

Infodag 4 3 september

Infodag 3 25 juni

STAP 7: IK SCHRIJF ME IN Ligt je studiekeuze vast? Super! Inschrijven doe je volledig online. MEI

JUNI

JULI

AUGUSTUS

SEPTEMBER

Vanaf de eerste infodag kun je online inschrijven. Je kunt dat thuis doen, gewoon vanuit je zetel.

Start

academiejaar

STAP 5: ik kom naar een infodag of doe een campusbezoek

STAP 6: ik volg een les mee

Van maart tot september zijn er infodagen of campusbezoeken. Dat is de ideale gelegenheid om informatie te krijgen uit de eerste hand: je kunt studenten en docenten aan de tand voelen en je kunt het studiemateriaal en de labo’s bekijken. www.odisee.be/infodag www.odisee.be/campusbezoek

In maart kun je echte lessen en labo’s meevolgen. Zo krijg je een voorsmaakje van wat je volgend jaar te wachten staat. Snel aanmelden is de boodschap, want de zitjes zijn beperkt. www.odisee.be/openlesdag

Bekijk de studiekeuzevideo en kom alles te weten over het maken van de juiste studiekeuze, de structuur van het hoger onderwijs, en zoveel meer. Je vindt de video via odisee.be/studiekeuzevideo of deze QR-code:

1 2 3 4

Ga naar odisee.be/inschrijven. Zet de vereiste documenten klaar op je toestel. Start je online inschrijving: - Maak een account aan. - Kies je opleiding. - Vul je gegevens in. - Laad je documenten op.

Ingeschreven! Je ontvangt je attesten voor openbaar vervoer, je accountgegevens en andere nuttige info in je mailbox.

Hulp nodig tijdens je inschrijving? Lisa, onze virtuele baliemedewerker, helpt. Je vindt haar op odisee.be/inschrijven en Messenger. Of vraag Lisa om te spreken met een échte medewerker. 77


OPLEIDINGEN BIJ ODISEE

Opleidingen bij Odisee AALST

BRUSSEL

BRUSSEL TERRANOVA

DILBEEK

GENT

SCHAARBEEK

CAMPUSSEN BUSINESS Bachelor in het Bedrijfsmanagement afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit afstudeerrichting Financiën en Verzekeringen afstudeerrichting Supply Chain Management (vroeger: Logistiek Management) afstudeerrichting Marketing Bachelor of Business Management - ENG Bachelor in het Facility Management Bachelor in Organisatie en Management (vroeger: Office Management) afstudeerrichting Business & Languages afstudeerrichting Health Care Management Bachelor in het Vastgoed Graduaat in de Accounting Administration Graduaat in Marketing- en communicatiesupport afstudeerrichting Marketingsupport afstudeerrichting Communicatiesupport Graduaat in Sales Support* DIGITAL Bachelor in de Elektronica-ICT afstudeerrichting Elektronica afstudeerrichting ICT Bachelor in de Toegepaste Informatica Graduaat in het Programmeren Graduaat in het Systeem- en netwerkbeheer EDUCATION Educatieve bachelor in het Kleuteronderwijs Educatieve bachelor in het Lager Onderwijs Educatieve bachelor in het Secundair Onderwijs ENVIRONMENT Bachelor in de Agro- en biotechnologie afstudeerrichting Dierenzorg afstudeerrichting Groenmanagement afstudeerrichting Landbouw afstudeerrichting Voedingstechnologie Bachelor in de Chemie afstudeerrichting Biochemie afstudeerrichting Chemie afstudeerrichting Milieutechnologie Bachelor in de Energietechnologie

* We informeren je alvast over deze nieuwe opleiding, onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse regering. 78

A

B

SINT-NIKLAAS BT

D

G

S

SN


CAMPUSSEN

A

B

BT

D

G

S

SN

HEALTH Bachelor in de Agro- en biotechnologie afstudeerrichting Dierenzorg Bachelor in de Biomedische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie Bachelor in de Ergotherapie Bachelor in de Medische Beeldvorming en Radiotherapie Bachelor in Organisatie en Management (vroeger: Office Management) afstudeerrichting Health Care Management Bachelor in de Oogzorg Bachelor in de Verpleegkunde Bachelor in de Voedings- en dieetkunde Bachelor in de Vroedkunde Graduaat in de Verpleegkunde ((HBO5) bij partnerscholen SOCIAL Bachelor in de Gezinswetenschappen Bachelor in de Orthopedagogie Bachelor in het Sociaal Werk afstudeerrichting Maatschappelijk Werk afstudeerrichting Sociaal-Cultureel Werk afstudeerrichting Personeelswerk Graduaat in het Maatschappelijk Werk TECH Bachelor in de Biomedische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie Bachelor in de Bouw Bachelor in de Chemie afstudeerrichting Biochemie afstudeerrichting Chemie afstudeerrichting Milieutechnologie Bachelor in de Elektromechanica afstudeerrichting Elektromechanica afstudeerrichting Klimatisering Bachelor in de Elektronica-ICT afstudeerrichting Elektronica afstudeerrichting ICT Bachelor in Energietechnologie Bachelor in het Facility Management Bachelor in de Medische Beeldvorming en Radiotherapie Bachelor in de Ontwerp- en productietechnologie Bachelor in de Toegepaste Informatica Bachelor in het Vastgoed Graduaat in de Elektromechanische Systemen afstudeerrichting Meet- en regeltechnieken afstudeerrichting Onderhoudstechnieken Graduaat in het Programmeren Graduaat in het Systeem- en netwerkbeheer Graduaat in de Werforganisatie 79


KOM NAAR ONZE INFODAGEN 2022 Zaterdag Zaterdag Zaterdag Zaterdag

12/03/2022 23/04/2022 25/06/2022 03/09/2022

Onze co-campussen vind je in Aalst, Brussel, Dilbeek, Gent, Schaarbeek, Sint-Niklaas

circlefacebook facebook.com/odiseehogeschool circletwitterbird @odiseehogesch circleinstagram @odisee youtube.com/odiseehogeschool odisee.be

V.U. Ann Verreth, Warmoesberg 26, 1000 Brussel © 01/2022

Meer info: odisee.be/infodag