Page 1

PRO MUSICA

– ANDREA PELLEGRINI FORTOLKER BRAHMS TIRSDAG 11. SEP 2018 KL. 19.30 PRO MUSICA SALEN - ODENSE KONCERTHUS Francis Poulenc: (1899-1963)

Sextet for blæserkvintet & klaver, Op. 100

I Allegro vivace II Divertissement: Andantino III Prestissimo

Varighed: ca. 18 min.

Medvirkende: Lucia Klonner, fløjte; Pina Mohs, obo; René Højlund Rasmussen, klarinet; Susanne Skov, horn; Xanthe Arthurs, fagot; Karolina Bogus, klaver Johannes Brahms: (1833-1897)

To sange for alt, bratsch og klaver, Op. 91

Varighed: ca. 11 min.

I II

Gestillte Sehnsucht Geistliches Wiegenlied

Medvirkende: Andrea Pellegrini, sang; Rafaell Altino, bratsch; Karolina Bogus, klaver Johannes Brahms: (1833-1897)

Zigeunerlieder op.103

Varighed: ca. 12 min.

He! Zigeuner / Hochgetürmte Rimafluth, wie bist so trüb / Wisst ihr, wann mein Liebster am besten mir gefällt? / Lieber Gott du weisst, wie oft in stiller Nacht / Brauner Bursche führt zum Tanze / Röslein dreie in der Reihe blühn so roth / Kommt dir manchmal in den Sinn, mein süsses Lieb / Rothe Abendwolken ziehn am Firmament

Medvirkende: Andrea Pellegrini, sang; Karolina Bogus, Klaver

PAUSE

Richard Strauss: (1864-1949)

Metamorfoser arr. for strygeseptet af Rudolf Leopold Varighed: ca. 24 min.

Medvirkende: Jan Erik Schousboe, violin; Stinus Christensen, violin; Martin Jochimsen, bratsch; Victor Sørensen, bratsch; Chatarina Altino, cello; Martin Høier, cello; Maria Frankel, kontrabas. Efter koncerten inviteres publikum på et glas vin i orkestrets kantine, hvor der vil være reception for en udstilling af den fynske kunstner Helle Baslund.


FRANCIS POULENC (1899-1963): SEKSTET FOR BLÆSERKVINTET OG KLAVER OP. 100 (1932) ”I min musik sigter jeg ikke efter åndelig storhed. Jeg vil blot skabe fornøjelse”. Francis Poulenc satte glad og gerne sit lys under en skæppe. For nok er hans musik en fornøjelse, men den er bestemt ikke blottet for åndelig storhed. Poulenc er fransk musiks enfant terrible, en autodidakt komponist med et excentrisk letbenet tonesprog. I sin ungdom var han en del af komponistkollektivet Les Six, der gjorde op med både den tyske senromantik og den franske impressionisme. Les Six var inspireret af fransk vaudeville, amerikansk jazz og sydamerikanske rytmer. Musikken er kendetegnet ved muntre melodier og klanglig brillans tilsat en knivspids dadaistisk spøgefuldhed. Sekstet for blæserkvintet og klaver er ifølge komponisten selv ”en hyldest til de blæseinstrumenter, som jeg har elsket hele mit liv.” Førstesats er en eksplosiv energiudladning med komplekse rytmer og jazzede undertoner. I det kontrasterende midterafsnit fører fagotten an med en elegisk melodi, inden højenergien vender tilbage og sætter punktum. Andensats er som en parodi på Mozarts divertimento-stil. Et overdrevet melankolsk åbningsmotiv efterfølges af et overdrevet legesygt afsnit. Pludselig er der ikke en sky på himlen, det melankolske stikker åbenbart ikke så dybt. Og med finaleåbningen er al melankoli definitivt forduftet. Et galopmotiv krydres med ragtime-feeling og jazzede harmonier. Men til slut går gassen alligevel af ballonen, og den hæsblæsende sats afsluttes med en højtidelig hymne, der med sin velklang og refleksive karakter minder os om, at Poulenc tog fejl af sig selv: Hans musik er både fornøjelse og åndelig storhed.

XANTHE ARTHURS


RAFAELL ALTINO

JOHANNES BRAHMS (1833-1897): TO SANGE FOR ALT, BRATSCH OG KLAVER OP. 91 (1864/1884) Brahms to sange, op. 91, er et umage par. De er skrevet med 20 års mellemrum. Den ene er sekulær, den anden er sakral. De er også komponeret til et umage par, nemlig Brahms’ ven Joseph Joachim og dennes hustru Amalie Weiss. Den ene sang har forbindelse til brylluppet, den anden til skilsmissen. Ja, selv Brahms og Joachim er et umage par. Violinisten Joachim var Brahms ven og fortrolige livet igennem. Ikke desto mindre er deres forhold berømt for årelange stridigheder om stort og småt. Men når modsætninger mødes i et umage par, kan resultatet blive mirakuløst. Det er tilfældet med de to sange. Geistliches Wiegenlied (Gejstlig vuggevise) er komponeret i 1864, da Joachim og Weiss var nygifte og ventede deres første barn. Bratschens indledende melodi kender vi i Danmark som Lad det klinge sødt i sky, i Tyskland er det vuggevisen Joseph, lieber Joseph mein. En gestus til vennen Joseph Joachim. Teksten er Jomfru Marias aftensang til det nyfødte Jesusbarn. Alt emmer af moderlig kærlighed og beskyttelse. Gestillte Sehnsucht (Stille længsel) er den første af de to sange. Men den er skrevet 20 år senere, i 1884, da Joseph og Amalie var blevet separeret. Brahms komponerede sangen i håbet om, at den kunne redde det forliste ægteskab. Den melankolske atmosfære understreges af de mørke klange i bratsch og altstemme, der bevæger sig som i en sorgfuld duet til klaverets tyste akkompagnement.


RICHARD STRAUSS (1864-1949): METAMORFOSER (1945), ARR. FOR STRYGESEPTET AF RUDOLF LEOPOLD Metamorfoser betyder forandringer eller forvandlinger. I 1945 var Richard Strauss’ Europa forvandlet til en sønderbombet slagmark, og i sine Metamorfoser mindes den 80 år gamle komponist den tabte Verden af i går. Citater af Beethoven og Wagner titter frem. Men alt falder før eller siden fra hinanden. Verdenskrigen har lagt det stolte kontinent i ruiner. Det høres i den sorgfulde musik. Richard Strauss var tysker, og han valgte at blive i landet under nazismen. Han elskede sit fædrelands kulturhistorie og insisterede på at forholde sig ideologisk neutral. Men da krigen truede med at udslette den århundrede gamle europæiske kultur indså Strauss, at han havde handlet forkert. I sin dagbog skrev han: ”Marts 1945, Goethehuset er ødelagt – verdens største helligdom!” Samtidig var operahusene i Wien, München og Dresden bombet i sænk. Ødelæggelserne var for Richard Strauss et symbol på den centraleuropæiske kulturs dødsstød, og han besluttede at rejse et musikalsk gravmonument med Metamorfoser. Storværket var færdigkomponeret på mindre end en måned. Den aldrende Strauss arbejdede i døgndrift. Han vidste at uret tikkede. Inden længe ville både han selv og hans kultur være forsvundet for evigt. Undervejs i arbejdet læste han Goethe. De citater, der greb ham, skrev han ind i partitur med sin rystende gammelmandsskrift: ”I virkeligheden kender ingen sig selv, ingen kan adskille sig fra sit indre. Men hver dag må man prøve at se sig selv udefra. Hvem er jeg? Hvad kan jeg gøre? Hvad der i virkeligheden foregår i verden, forstår vist ingen. Og indtil videre har ingen haft lyst til at forstå det.” Metamorfoser endte som et værk for 23 solostrygere. Men Strauss’ arbejdede først på en version for bare syv musikere. Så da man genfandt skitserne for to årtier siden, gjorde komponisten Rudolf Leopold dem klar til praktisk brug. Programnote af Mathias Hammer

MARTIN JOCHIMSEN


MEDVIRKENDE: Lucia Klonner, fløjte Født i Zwettl, Østrig. Uddannet på Anton Bruckner Konservatorium i Linz og på Universitetet for Musik og Billedkunst i Graz. Fra 2005-2008 fortsatte hun sin uddannelse på Folkwang Musikhøjskole i Essen, Tyskland hos Prof. Gunhild Ott. Har vundet 1. og 2. pris som solist og kammermusiker ved konkurrencen Prima La Musica samt 2. pris og specialprisen ved konkurrencen Gradus ad Parnassum. Lucia har spillet i Odense Symfoniorkesters fløjtegruppe siden 2008. Pina Mohs, obo Har studeret ved Musikkonservatorium i Hannover og er uddannet ved Musikkonservatorium i Rostock i 2014. Hun tager p.t. en master ved Universität der Künste Berlin. Pina har spillet i flere orkestre bl.a. NDR Radiophilharmonie og Essener Philharmoniker. Pina blev fastansat hos OS i 2018. René Højlund Rasmussen, klarinet Uddannet i København og efter en periode i Den Kgl. Livgarde ansat som klarinettist i Odense Symfoniorkester i 1989. René Højlund har optrådt som solist med Odense Symfoniorkester ved flere lejligheder, senest til ‘Grøntsagskoncert’ i august 2017. Han modtog Sydbanks regionale Musikpris i 2010 og Sydbanks nationale musikpris i 2011. Susanne Skov, horn Startede i 1994på MGk ved Odense Musikskole og kom i 1996 ind på Det Fynske Musikkonservatorium. Blev 1998 optaget på diplomlinien ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København. Tog fra 2000-2001 en post-graduate på Guildhall School of Music and Drama i London. Udover sit klassiske virke har hun en karriere med at skrive og fremføre egne værker, bl.a. i Susanne Skov Quartet. I maj 2015 udgav gruppen CDen Between Thoughts and Dreams. Xanthe Arthurs, fagot Født i Storbritannien og uddannet på Royal Northern College of Music og i Schweiz ved konservatorierne i Lausanne og Genève hos Kim Walker og Roger Birsting. Har assisteret i Orchestre de la Suisse Romande, Chambre de Lausanne og Orchestre de Genève. 2. fagottist i Odense Symfoniorkester siden 2009. Karolina Bogus, klaver Født i Polen. Uddannet på Paderewski Academy of Musica i Poznan, Polen. Modtog i 2002 Cirius-legatet af det polske kulturministerium til studier på Det Fynske Musikkonservatorium med solistklassedebut i 2006. Medvirker jævnligt ved Odense Symfoniorkesters kammerkoncerter.


Andrea Pellegrini, sang Efter endte studier på Operaakademiet i København, debuterede Andrea Pellegrini i 2006 på Det Kongelige Teater som Rosina/Barberen i Sevilla. Efterfølgende har hun sunget en lang række partier på både Det Kongelige Teater, Den Jyske Opera og Opera Hedeland. Andrea beskæftiger sig også med andre musikalske genrer. Hun har indspillet flere CD’er med Martin Hall, har optrådt med bandet tv·2 og er medstifter af tangoorkestret The Piazzolla Orchestra. Rafaell Altino, bratsch Rafael begyndte sine musikalske studier i sit hjemland Brasilien. Som 17-årig flyttede han til USA. Han har en bachelorgrad fra New England Conservatory of Music i Boston og en kandidatgrad fra Juilliard School of Music i New York. Hans kammermusiksamarbejder omfatter kunstnere som Nikolaj Znaider, Benjamin Schmid, Ilya Gringolts, Antonio Meneses, Andreas Brantelid, Roland Pöntinen, Marianna Shirinyan samt Henschel og Miró strygekvartetten. Jan Erik Schousboe, violin Uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor han studerede hos Prof. Milan Vitek og kgl. kapelmusicus Palle Heichelmann. Efter diplomeksamen i 1996 modtog han legater til et års studier i Tel Aviv. Blev i 1997 ansat som 3. solospiller i Odense Symfoniorkesters andenviolingruppe. Stinus Christensen, violin Uddannet på Det Kgl. Musikkonservatorium i København, hvor han studerede hos professor Peder Elbæk og i Finland på Sibelius Akademiet hos professor Seppo Tukiainen. Har spillet i 1. violingruppen i Odense Symfoniorkester siden 2000. Martin Jochimsen, bratsch Uddannet ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 2001. Har spillet i flere københavnske orkestre og ensembler, bl.a. DR UnderholdningsOrkestret, Athelas ensemblet og Kroger Kvartetten. Bratschist i Odense Symfoniorkester siden 2005.


Victor Sørensen, bratsch Victor Sørensen begyndte at spille violin som 5-årig og skiftede først til bratsch i sin konservatorietid. I 2013 blev han optaget på kandidatuddannelsen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium hos professor Tim Frederiksen, samtidig med at han begyndte at assistere i de københavnske orkestre. I 2015 blev han optaget i DKDM’s solistklasse, og i 2017 modtog han Léonie Sonnings Talentpris og bestod samtidig sin prøvetid i Odense Symfoniorkester, hvor han nu er fastansat. Chatarina Altino, cello Chatarina Altino er uddannet ved Det Jyske Musikkonservatorium som elev af prof. Harro Ruisenaars samt ved Hochschule für Musik und Theater Rostock, hvor hun var elev af prof. Gert von Bülow og Laurentiu Sbarcea. Som efterspurgt kammermusiker optræder hun fortsat regelmæssigt ved musikfestivaler i Danmark, Tyskland, Italien, Schweiz og Brasilien. Chatarina Altino var ansat ved Kungliga Operan i Stockholm, inden hun i 2009 konkurrerede sig ind i Odense Symfoniorkester, hvor hun beklæder stillingen som 3. solocellist. Martin Høier, cello Uddannet ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium hos professor Torleif Thedèen og på Sibelius Akademiet hos Martti Rousi. Martin har som freelance musiker spillet i alle de københavnske orkestre og været kontraktansat i Odense Symfoniorkester i lange perioder. Han arbejder i det daglige som organist og er tillige ansat som cellolærer på Odense Musikskole og MGK. Maria Frankel, kontrabas Uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor hun studerede hos Mette Hanskov, Preben Meyer, Håkan Ehrén og Michael Stadnicki. Ansat i Odense Symfoniorkester i 1998 som 3. solospiller i basgruppen, har Maria assisteret i Det Kgl. Kapel, Underholdningsorkestret, Sjællands Symfoniorkester og Radiosymfoniorkestret.


NÆSTE PRO MUSICA

PRO MUSICA SALEN – ODENSE KONCERTHUS TIRSDAG 27. NOVEMBER 2018 KL. 19.30 LÆNGSLER OG LEGENDARISKE VIRTUOSER Johannes M. Sperger: Kvartet i D-dur for solokontrabas, fløjte, bratsch og cello / Sergej Prokofjev: Sonate for 2 violiner, C-dur, Op. 56 / Ludwig van Beethoven: Klarinettrio i B-dur, Op. 11 ’’Gassenhauer’’ / Alexander von Zemlinsky: Klarinettrio, d-mol, Op. 3 TIRSDAG 15. JANUAR 2019 KL. 19.30 (UDSOLGT) CARL NIELSEN FOLK BAND OG ALVERDENS (FOLKE)MUSIK Arno Babajanian: Klavertrio i fis-mol / Bill Douglas: Trio for fløjte, klarinet og fagot / Harald Haugaard: ’Carl Nielsen Folkband’ TIRSDAG 5. MARTS 2019 KL. 19.30 DVORAKS DUMKY TRIO Xavier Camino: Contrecoup, Op. 19 Kvartet for 2 horn og 2 fagotter / Antonin Dvorák: Klavertrio nr. 4, e-mol, Op. 90, ’Dumky’ / Lennox Berkely: Strygetrio for violin, bratsch og cello / Claude Bolling: Fra Suite for Jazz Trio TIRSDAG 9. APRIL 2019 KL. 19.30 LYSETS OG MØRKETS MESTRE W. A. Mozart: Fløjtekvartet nr. 1, D-dur, KV. 285 / August Klughardt: 5 Schilflieder, Op. 28 / Dmitrij Sjostakovitj: Klaverkvintet, g-mol, Op. 57

NÆSTE SØNDAGSMATINÉ (GRATIS ADGANG) KONSERVATORIETS KONCERTSAL - ODEON

SØNDAG 30. SEPTEMBER 2018 KL. 11.00 Sergej Prokofjev: Sonate for Fløjte og Klaver, D-dur, Op. 94 / Edvard Grieg: Sonate for Cello og Klaver, a-mol, Op. 36 SØNDAG 25. NOVEMBER 2018 KL. 11.00 Friederich Kuhlau: Sonate for fløjte og klaver, Op. 69, nr. 1 / Martin Bennebo: Deadline / Samuel Barber: Sonate for cello og klaver, c-mol, Op. 6 SØNDAG 3. FEBRUAR 2019 KL. 11.00 Branko Djordjevic: Nomen Nescio for bratsch og slagtøj (uropførelse) / W. A. Mozart: Duet for fløjte og violin i G-dur / Igor Stravinskij: Suite Italienne for violin og klaver SØNDAG 7. APRIL 2019 KL. 11.00 Paul Hindemith: Sonate for kontrabas og klaver / Robert Schumann: Violin Sonate nr. 1, a-mol, Op. 105 / Francis Poulenc: Sonate for Klarinet og Klaver, Op. 167

Andrea Pellegrini fortolker Brahms - Pro Musica, 11. sept. 2018  
Andrea Pellegrini fortolker Brahms - Pro Musica, 11. sept. 2018